Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers

Redacteur monitoren, laptops en mobile

ASUS ROG Flow X13 Review

Gamingconvertible met buitenboord-gpu

Inleiding

In het kort

De ASUS ROG Flow X13 is een bijzonder vervolg op de ROG Zephyrus G14 van vorig jaar: een dunne en lichte convertible met hetzelfde formaat als een doodgewone kantoorlaptop, maar dan met een krachtige AMD Ryzen octacore-processor en losse Nvidia-videokaart. Hoewel sneller dan gebruikelijk biedt die videokaart niet voldoende voor echt goede gamingprestaties, reden dat ASUS inzet op de combinatie met de ROG XG Mobile, een verrassend compacte egpu met een mobiele RTX 3080. Daardoor geholpen is dit een van de snelste gaminglaptops die we ooit testten. Toch zitten er de nodige haken en ogen aan het concept van de ROG Flow X13. De krachtige processor maakt de laptop tijdens gebruik erg warm als je hem op zijn staart trapt en de losse videokaart is tijdens het gamen nogal lawaaiig. Het ingebouwde scherm had betere responstijden mogen hebben en je moet ook niet de langste accuduur verwachten. Grootste struikelblok is echter de prijs. Je betaalt voor dit apparaat zelfs nog meer dan voor een standaard-gaminglaptop met deze luxe hardware aan boord.

Getest

ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T

Prijs bij publicatie: € 3.300,-

Bekijk product

Op de CES van 2020 was ASUS' ROG Zephrus G14 één van de sterren van de show. Met zijn dikte van 2cm en gewicht van 1,7kg zou de zilvergrijze gaminglaptop niet hebben misstaan op het gemiddelde kantoor, ware het niet dat er onder de kap van dit apparaat veel meer rekenkracht schuilging. Op dezelfde beurs presenteerde een herrijzend AMD zijn nieuwe Ryzen 4000-cpu's voor laptops, en ASUS had AMD weten te strikken om een speciale zuinige variant uit de serie, de Ryzen 4900HS, een aantal maanden exclusief beschikbaar te stellen. Op die manier werd de slanke ROG Zephyrus G14 mogelijk, die verder ook een high-end Nvidia Geforce RTX-videokaart en een 1440p-display kon bevatten. Ondanks de hoge snelheid bleek de accuduur heel behoorlijk en de prijs was met 1800 euro niet enorm hoog voor een machine met unieke afmetingen en specificaties.

Onverrassend genoeg bleek de ROG Zephyrus G14 één van de succesvolste laptops in de line-up van ASUS. Dit jaar komt de fabrikant met een spirituele opvolger die nog kleiner is: de ROG Flow X13. Binnenin de ROG Flow X13 zit opnieuw een bijzondere AMD-processor, in de vorm van de Ryzen 9 5980HS. Het absolute topmodel uit de nieuwe Ryzen 5000-serie belooft opnieuw zowel erg zuinig als erg snel te zijn. Gelet op de erg dunne behuizing kon ASUS onmogelijk een snellere videokaart inbouwen dan de Nvidia Geforce GTX 1650. Dat is een prima entry-level oplossing, maar hij is niet in staat tot goede framerates op hoge resoluties en kwaliteitsinstellingen. Het idee is dat je de ROG Flow X13 gebruikt met de ROG XG Mobile, een zeer compact egpu-kastje met daarin een mobiele Nvidia Geforce RTX 3080. Gecombineerd wegen de laptop en egpu slechts 2,3kg, evenveel als een ASUS ROG Strix Scar 15-laptop zonder accessoires.

Goedkoop is de ROG Flow X13 allicht niet. De adviesprijs van de hierboven genoemde snelle configuratie met high-end AMD-processor, 4k-display en meegeleverde RTX 3080-egpu bedraagt liefst 3300 euro. Op moment van schrijven is de laptop niet eens op voorraad, pas later in het tweede kwartaal moeten de leveringen gaan plaatsvinden. Sowieso kunnen laptops met een ingebouwde RTX 3080 en Ryzen 5000-processor honderden euro's goedkoper zijn. Op dit moment ligt er wel een variant van de ROG Flow X13 met een full hd-scherm, iets minder snelle Ryzen-cpu en zonder het meegeleverde egpu-kastje in de winkels voor 1600 euro. De ROG XG Mobile lijkt vooralsnog niet los te koop maar kost naar verluidt meer dan 1000 euro. Ondanks het enorme prijsverschil tussen beide uitvoeringen kun je dus misschien beter meteen voor de hele set gaan, als je interesse hebt in dit bijzondere concept.

Behuizing en aansluitingen

De ROG Flow X13 is ASUS' kleinste gaminglaptop tot nu toe. In vergelijking met deze nieuwe vedergewicht oogt de ROG Zephyrus G14 van vorig jaar zelfs ronduit lomp. Het scherm is met een diagonaal van 13,5 inch iets kleiner geworden, maar vooral is de ROG Flow X13 nog een stuk dunner en lichter. Het formaat is daardoor zeer vergelijkbaar met dat van een luxe kantoorconvertible als de HP Spectre x360 14, en met 1,35kg weegt het apparaat ook ongeveer evenveel. Door het convertible scharnier kun je het machientje ook in tabletstand gebruiken. Veruit de meeste gaminglaptops kunnen dat niet. Een tabletstand heeft ook weinig zin voor het gemiddelde apparaat van meerdere centimeters dik en meer dan 2 kilo zwaar.

ASUS heeft het ontwerp gelukkig ingetogen gehouden, zodat je je ook met de ROG Flow X13 kunt vertonen op kantoor. De gehele behuizing heeft een zwarte kleur en de matte, gezandstraalde finish voorkomt dat je snel vette vingervegen op de behuizing ziet. Opvallend voor een luxe gaminglaptop is de afwezigheid van rgb-verlichting. Het enige bijzondere accent op onze 'Supernova Edition' van de ROG Flow X13 is het glanzende naambordje op de linker onderkant van de schermklep. Afhankelijk van de lichtinval verandert het van kleur, van lavendel tot donkerpaars. Er zijn varianten van de laptop die zelfs dat niet hebben.

Hoewel hij er door de matzwarte finish niet erg 'metalig' uitziet, is de behuizing van de ROG Flow X13 gemaakt van een magnesiumlegering, een lichter metaal dan het gebruikelijke aluminium. De schermklep en palmsteun hebben beide een geribbelde textuur met lijnen die overdwars lopen. Volgens ASUS verbetert dat de stevigheid. Daarover hebben we weinig te klagen, de stijfheid van de basis is uitstekend. Als je hem in twee handen vastpakt laat de laptop zich nauwelijks verdraaien en ook bij een puntbelasting in het midden buigt de behuizing vrijwel niet door. De schermklep is zoals gebruikelijk iets flexibeler, maar niet zo flexibel als bij veel andere laptops. Naast de metalen achterkant zit er ook nog een glasplaat voor het scherm, die ook voorkomt dat je hem makkelijk kunt verdraaien.

Rondom het scherm zitten modern smalle bezels die door de glazen afwerking vlak liggen met het schermoppervlak. De bovenste rand met de webcam is net iets breder dan de zijranden en de onderste rand is nog een stuk breder, hoewel ASUS de ROG Flow X13 een 16:10-paneel heeft meegegeven. Op de voorste hoeken van de behuizing en nabij de scharnieren zitten piepkleine rubbertjes die het scherm ondersteunen als het is dichtgeklapt. In tentmodus rust de hele laptop daarop, dus het is een beetje opletten om geen krassen te maken op de behuizing.

Het openen van de convertible wordt vergemakkelijkt door de uitsparing aan de voorkant van de behuizing, waarbij het scharnier soepel genoeg is afgesteld om de klep met één hand te kunnen openen. In laptopmodus tilt de schermklep de achterkant een klein beetje van de tafel om de airflow te verbeteren. De ROG Flow X13 lijkt niet te beschikken over kleine magneetjes in de schermklep of basis, die we soms wel tegenkomen in dit soort convertibles. Door dit gemis worden de scherm en het toetsenbordgedeelte omgeklapt of dichtgeklapt wat minder goed bij elkaar gehouden.

Toetsenbord, touchpad en aansluitingen

De ROG Flow X13 heeft volgens ASUS een 'fullsize 15"-toetsenbord', waarmee het merk bedoelt dat de keycaps even groot zijn als bij de grotere laptops. Om dat mogelijk te maken in de compacte behuizing is de numpad vervallen. De pijltjestoetsen zijn daarbij vrij klein, omdat ze op halve hoogte zijn uitgevoerd, al is dat ook het geval bij andere nieuwe ASUS-gaminglaptops. Boven de standaardtoetsen zitten vier extra knoppen voor het snel instellen van het volume, het muten van je microfoon en een toets die direct naar de Armoury Crate-software voert. Onder de toetsen zitten witte lampjes. Het tikken voelt fijn aan: ondanks het dunne formaat is er relatief veel travel, volgens ASUS 1,7mm. Het gevoel van de aanslag is bovendien prettig, met voldoende weerstand en een duidelijke actuatie.

De centraal geplaatste touchpad is nogal klein, maar voorzien van een prettig glad oppervlak, goede registratie van aanrakingen en gebaren, en ingebouwde muisknoppen met een fijne feedback. In tegenstelling tot bij veel andere gaminglaptops is een vingerafdrukscanner aanwezig. Deze is geplaatst in de powerknop, die zich rechtsvoor in de zijkant bevindt. De piepkleine 720p-webcam zal geen prijzen winnen voor zijn uitstekende beeldkwaliteit, maar de ROG Flow X13 heeft er in ieder geval een. De ROG Zephyrus G14 moest hem nog missen, net als veel andere laptops uit ASUS' Zephyrus-serie. De positionering boven het scherm brengt je bovendien goed in beeld.

Gezien het formaat zijn de aansluitingen op de ROG Flow X13 logischerwijs beperkt. Een groot deel van de linkerkant wordt ingenomen door de zelfontwikkelde XG-connector voor de ROG XG Mobile-egpu, waarover hieronder meer. Onderdeel van deze connector is een normale USB-C-poort met 10Gbit/s doorvoersnelheid, DisplayPort-ondersteuning en power delivery, die je ook los van de XG-connector kunt gebruiken. Links zitten verder een HDMI 2.0-aansluiting en een 3,5mm-hoofdtelefoonjack. Op de rechterkant van het apparaat vind je nog een tweede USB-C-poort met dezelfde snelheid en multifunctionele eigenschappen, plus een USB-A-poort die handig kan zijn voor traditionele randapparatuur zoals een muis. Ook deze poort is een USB 3.2-exemplaar met 10Gbit/s doorvoersnelheid.

ROG XG Mobile

Zoals in de inleiding aan de orde kwam, heeft ASUS de ROG Flow X13 expliciet ontworpen om te werken met de ROG XG Mobile. Het concept van een lichte gaminglaptop met buitenboord-gpu is ongebruikelijk, maar niet nieuw. Al in 2016 introduceerde Razer zijn eerste Blade Stealth, een 13,3"-ultrabook die je kon gebruiken met de Razer Core, een externe gpu-behuizing die het merk gelijktijdig op de markt bracht. Ook van andere merken zagen we de afgelopen jaren egpu-behuizingen die geschikt zijn voor recente ultrabooks. Al deze apparaten gebruiken de Thunderbolt 3- of 4-verbinding als basis. Die biedt een voldoende snelle verbinding tussen de processor en de videokaart om dit concept haalbaar te maken.

Naast het feit dat de ROG Flow X13 een convertible is en geen gewone notebook, kent het concept van ASUS nog een paar belangrijke verschillen met dat van de Razer Blade Stealth, Core en eerdere combinaties van een egpu met een ultrabook. Zo heeft ASUS ervoor gekozen om zijn kastje te voorzien van een geïntegreerde mobiele RTX 3080, waar andere egpu-behuizingen zoals die van Razer gebruikelijk bedoeld zijn voor een los aan te schaffen desktopvideokaart. Hierdoor kan de ROG XG Mobile veel compacter zijn. In vergelijking met de Razer Core X, de meest recente iteratie van Razers egpu-behuizing, neemt de ROG XG Mobile slechts zes procent van de ruimte in, terwijl hij ongeveer acht keer lichter is. Het is daarmee heel goed mogelijk om de ROG XG Mobile overal mee naartoe te nemen, waar je een traditionele egpu-behuizing als de Razer Core X vooral op één plek zult laten staan. Dat wil overigens niet zeggen dat je met ROG XG Mobile overal kunt zitten gamen. Net als andere egpu-kastjes heeft ook dit exemplaar een stopcontact nodig.

Net als de laptop is de ROG XG Mobile voorzien van een zwarte behuizing met geribbelde lijnen overdwars, maar het kastje lijkt volledig van plastic te zijn gemaakt. De formfactor lijkt een beetje op die van een fors uitgevallen externe harde schijf. Aan de onderkant zit een plastic driehoek die je een stukje kunt uitklappen als standaard, zodat je het geheel in een schuin rechtopstaande positie op je bureau kunt neerzetten. De tegenoverliggende zijkant bevat de ventilatieopening, vormgegeven als de letters 'ROG', waarachter je rode ledverlichting kunt zien. Die kan gelukkig ook worden uitgeschakeld.

Tot de beeldaansluitingen op het kastje behoren eenmaal DisplayPort 1.4 en eenmaal HDMI 2.0b. Het is jammer dat ASUS niet meteen HDMI 2.1 heeft ingebouwd, al moet je het bij andere RTX 3000-laptops van dit merk ook nog steeds met HMDI 2.0 stellen. Op de ROG XG Mobile zitten verder vier USB-A-poorten voor randapparatuur en een gigabit-ethernetpoort, plus aan de lange zijde een SD-kaartlezer die geschikt is voor uhs II-kaartjes. Wat je eventueel nog zou kunnen missen is een koptelefoonaansluiting, die vaak wel is geïntegreerd op USB-C- en Thunderbolt-dockingstations. Ook aanvullende USB-C-aansluitingen zijn niet te vinden op de ROG XG Mobile.

Speciale stekker

Een traditioneel heet hangijzer bij dit soort combinaties van laptop en egpu is de snelheid van de verbinding tussen de processor en de videokaart. Thunderbolt mag de snelste connector zijn die je op hedendaagse laptops aantreft, maar met 40Gbit/s is de maximale theoretische bandbreedte nog altijd veel lager dan die van de gebruikelijke PCI Express-verbinding op het moederbord. Daarbij verloopt de communicatie met een egpu over Thunderbolt eerst nog via een controllerchip die de PCIe-signalen inkapselt en samen met eventuele andere signalen (DisplayPort, USB) over één kabel stuurt. De gpu moet de beperkte bandbreedte dus ook nog delen met alle andere poorten op het egpu-kastje.

Om de bandbreedtebeperkingen van Thunderbolt te omzeilen, maakt ASUS bij de ROG XG Mobile gebruik van een eigen oplossing. De speciale brede stekker bevat eigenlijk twee connectors die direct naast elkaar zijn gezet: een custom PCI Express-connector die lijkt op een DisplayPort-aansluiting en een directe PCIe3.0 x8-interface (63Gbit/s) biedt tussen processor en videokaart, en een normale USB-C-connector die een dedicated USB-link biedt voor de USB-poorten op het kastje (10Gbit/s). Op die manier snoepen die poorten en de andere voorzieningen - zoals ethernet en de SD-kaartlezer - geen bandbreedte af van de gpu. Wanneer je beelden weergeeft op het ingebouwde scherm van de laptop, of een extern scherm aansluit op de laptop en niet op ROG XG Mobile, moet dat scherm echter nog wel bandbreedte delen met de videokaart. Dat geeft ASUS zelf ook aan en we zullen het zo meteen terugzien in de testresultaten. Dat is overigens ook iets waar je tegenaan kunt lopen bij een egpu via Thunderbolt.

De speciale stekker zit aan de ROG XG Mobile vast met een dikke, stugge en helaas ook korte kabel. Deze kabel is niet verwisselbaar, wat je mogelijkheden voor de positionering van het kastje beperkt. Je kunt het niet eens aan de rechterkant van de laptop neerzetten. Doordat de kabel het kastje aan de ene kant verlaat en alle poorten en aansluitingen aan de andere kant zitten, lijkt de kans om de tros kabels uit het zicht weg te werken op voorhand verkeken. Houd er ook rekening mee dat je aan de linkerkant van de laptop een centimeter of tien vrije ruimte nodig hebt voor de stekker die van buitenformaat is.

Ingewikkelde procedure

Het in- en uitpluggen van de ROG XG Mobile vereist een wat uitgebreidere procedure dan het geval is bij een normale egpu of docking station via Thunderbolt. Stap 1 is uiteraard het inpluggen van de stekker, aan weerszijden van de twee interne connectors voorzien van plastic uitsteeksels die hem naar zijn plaats geleiden. In die plastic delen zitten piepkleine weerhaakjes om het ding op zijn plek te vergrendelen. Dat is nog niet voldoende; om de verbinding tot stand te brengen, moet je ook de vergrendelingspal op de bovenkant van de stekker omzetten. Wanneer je dat hebt gedaan, verschijnt op het scherm van de ROG Flow X13 een mededeling en kun je op 'OK' drukken om de externe gpu te activeren. Dat neemt een seconde of twintig in beslag. Het statusledje op de stekker wordt gedurende het proces rood om aan te geven dat de verbinding actief is. Om de twee delen weer los te halen, moet je het apparaat via een apart icoon in het systeemvak eerst veilig verwijderen. Er komt dan een zelfde soort scherm tevoorschijn als bij het aansluiten van het apparaat, en na opnieuw twintig seconden te hebben gewacht mag je het vergrendelingspalletje bovenop de stekker weer omzetten. Via de kleine knopjes aan weerszijden van de stekker worden de kleine interne weerhaakjes ingetrokken en kun je de stekker eruit halen.

De ingewikkelde procedure voor het in- en uitpluggen van de XG Mobile is er niet voor niets. Telkens na het verbinding maken verschijnt een waarschuwing op het scherm dat je de stekker er nooit zomaar uit mag halen. Helaas kwam de stekker tijdens de test vaker dan eens onverhoopt los. Ondanks de dubbele vergrendeling zit er een klein beetje speling op de stekker. Zolang je de laptop neerzet op een stabiel bureau blijft het geheel wel zitten, maar je moet de laptop of het kastje na het inpluggen niet meer verplaatsen. Doe je dat toch, dan kunnen de interne connectoren een klein stukje loslaten, wat genoeg is om de verbinding met de XG Mobile te verbreken. ASUS meldt ons in een reactie het probleem zelf ook te hebben geconstateerd. Bij de modellen die binnenkort in de winkels liggen zou dit zijn opgelost.

Wanneer je de XG Mobile met opzet of per ongeluk niet veilig verwijdert, zie je dat aan de hand van het ledje op de stekker, dat van rood terug op wit springt. Het systeem maakt dan weer gebruik van de igpu of de ingebouwde Nvidia GTX1650. Werd de verbinding bij ons per ongeluk verbroken, dan kregen we niet altijd meer verbinding wanneer we de stekker weer terugplaatsten. De bovenstaande procedure opnieuw volgen verhielp soms het probleem, maar het gebeurde ook dat het systeem opnieuw moest opstarten voordat de ROG Flow X13 de egpu weer zag.

Uiteraard heeft het zomaar afkoppelen van de videokaart ook andere gevolgen. Een op de XG Mobile aangesloten display is natuurlijk niet meer bruikbaar als de verbinding met de laptop loskomt; het gaat op zwart of bevriest. Ook zullen programma's die op dat moment gebruikmaken van de externe videokaart crashen. Als je de XG Mobile via het systeemvak veilig verwijdert terwijl er nog programma's actief zijn die op de RTX 3080 draaien, geeft de software daarvoor eerst een waarschuwing. Verwijder je de XG Mobile terwijl het systeem in slaapstand staat, dan komt er voor het booten een melding op het scherm dat je eerst het kastje moet aansluiten om mogelijk dataverlies te voorkomen. Je kunt er ook voor kiezen om die melding in de wind te slaan en door te gaan naar Windows.

Specificaties en systeembenchmarks

Zoals aan de orde kwam in de inleiding levert Asus de ROG Flow X13 in configuraties die enorm van elkaar verschillen in prijs. ASUS stuurde ons de snelste en duurste versie op, voorzien van een egpu-kastje en Ryzen 9 5980HS-cpu. Er is ook een versie met de net iets tragere Ryzen 9 5900HS maar verder identieke specificaties. Om de een of andere reden heeft deze dezelfde adviesprijs heeft als de versie met AMD's snelste chip. Dat lijkt dus geen bijzonder goede deal.

ASUS GV301QH-K5232T
(testmodel)
ASUS GV301QH-K5075T ASUS GV301QH-K6034T
Processor AMD Ryzen 9 5980HS
(8c/16t, 4,8GHz)
AMD Ryzen 9 5900HS
(8c/16t, 4,6GHz)
AMD Ryzen 7 5800HS
(8c/16t, 4,4GHz)
Geheugen 32GB lpddr4x-3200 (dualchannel) 32GB lpddr4-3200 (dualchannel) 16GB lpddr4-3200 (dualchannel)
Ssd 1TB 1TB 512GB
Videokaart intern GTX 1650 4GB (40W) GTX 1650 4GB (40W) GTX 1650 4GB (40W)
Videokaart extern ASUS ROG XG Mobile
RTX 3080 16GB (150W)
ASUS ROG XG Mobile
RTX 3080 16GB (150W)
-
Scherm 13,4", ips, 3840x1600, touch, 60Hz 13,4", ips, 3840x1600, touch, 60Hz 13,4", ips, 1920x1200, touch, 120Hz
Adviesprijs 3299 euro 3299 euro 1599 euro

Naast de twee snelle configuraties is er ook nog een derde variant en dat is de enige die nu in de winkels ligt. Deze versie is minder dan half zo duur, waarvoor werkgeheugen en opslag door de helft gaan en de schermresolutie zelfs met driekwart afneemt. Dat paneel heeft wel weer een dubbel zo hoge refreshrate van 120Hz, waar ons 4k-testmodel beperkt blijft tot 60Hz. Bij dit model zit verder geen meegeleverde egpu, waardoor je heel fors inlevert op de gamingprestaties. Dat wil ook weer niet zeggen dat deze versie per definitie oninteressant is. De meeste convertibles hebben immers geen GTX1650 of octacore Ryzen 5000H-processor aan boord, en de prijs van dit model ligt een stuk meer in lijn met die van convertibles voor op kantoor.

Om de laptop zo klein mogelijk te maken, heeft ASUS componenten die in andere gaminglaptops vaak vervangbaar zijn zoveel mogelijk geïntegreerd. Het werkgeheugen zit dus gesoldeerd op het moederbord en is niet uit te breiden. Extra opslagapparaten toevoegen kun je ook vergeten; de ingebouwde ssd laat zich wel vervangen, maar enkel door korte 2230-modules van 22x30mm.

Systeemprestaties: cpu

We vergelijken de ASUS ROG Flow X13 hieronder met andere high-end gaminglaptops van 2020 en 2021, waaronder de Zephyrus G14 en G15 van begin vorig jaar. Je herkent de ROG Flow X13 aan een rood balkje.

  • Cinebench 20 - Single
  • Cinebench 20 - Multi
Cinebench 20 - Single
Laptop CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H
589
ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T Ryzen 9 5980HS
584
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
555
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H
506
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H
488
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS
488
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H
487
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H
482
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK
468
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK
462
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H
461
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H
449
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS
407
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF
374
Cinebench 20 - Multi
Laptop CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
4.824
ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T Ryzen 9 5980HS
4.480
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS
4.268
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H
4.108
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H
3.715
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H
3.624
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK
3.461
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK
3.456
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS
3.347
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H
3.217
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H
2.585
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H
2.580
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H
1.953
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF
1.902

In Cinebench, een synthetische processorbenchmark, is te zien dat de nieuwe Ryzen-chip vooral op het vlak van de singlecore-prestaties een mooie sprong maakt ten opzichte van de Ryzen 4000-generatie. De Ryzen 9 5980HS in de ROG Flow X13 presteert 20 procent beter dan de Ryzen 9 4900HS in de Zephyrus G14 en zelfs 40 procent beter dan de Ryzen 7 4800HS in de geteste Zephyrus G15. Daardoor komt de ROG Flow X13 bijna bovenaan de grafiek te staan. Enkel Intels Tiger Lake-processor blijkt per kern nog iets sneller. In de multicore-test moet ASUS' gaming-convertible alleen een andere laptop met Ryzen 5000-processor voor zich dulden. Wanneer alle rekenkernen worden belast is de nieuwe processor niet zoveel sneller dan de 4000-serie, met ditmaal een plus van 5 procent boven de Zephyrus G14 met Ryzen 9 4900HS.

DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop CPU/SoC tijd in seconden (lager is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
399
ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T Ryzen 9 5980HS
413
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H
469
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS
480
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS
494
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK
528
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK
537
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H
711
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H
901

Zoals gebruikelijk renderen we een 4k-video met DaVinci Resolve voor een realistische praktijktest. Het kost de ROG Flow X13 een minuut of zeven en daarmee is deze convertible veel sneller klaar dan de meeste andere laptops die we hebben getest. Dat is een prestatie van formaat, want de gemiddelde kantoorconvertible met Intel Core-processor uit de U-serie doet meer dan een kwartier over deze test, zoals je verderop op deze pagina kunt nagaan.

Opvallend is dat de Medion Erazer Beast X25 met zijn Ryzen 9 5900HX-processor, die op papier veel meer stroom kan verbruiken, nauwelijks sneller klaar is dan de ROG Flow X13. Naast het feit dat ons Medion-testmodel kampte met een bug waardoor de processor sneller throttelde dan de bedoeling is, zien we de ROG Flow X13 in praktijk juist meer verbruiken dan de officiële tdp-limiet van 35W. Voor korte tijd laat ASUS de processor zelfs boosten naar 65W, ook in het meest energiezuinige stroomprofiel. De stroomlimiet op de lange duur, voor dit soort tests meer relevant, hangt af van het gekozen stroomprofiel. In het zuinigste profiel is dat inderdaad 35W, oplopend naar 45W in de meeste andere stroomprofielen en 54W in het Turbo-profiel, waarnaar de ROG Flow X13 automatisch overschakelt wanneer je de egpu aansluit.

Een hoge stroomlimiet is leuk en aardig, maar als de koeling ontoereikend is, heb je er nog niet zoveel aan. We beoordelen met behulp van Blender in hoeverre de prestaties van de processor op de lange duur constant blijven. Daarbij renderen we een eenvoudige afbeelding herhaaldelijk en noteren we telkens de rendertijd. Die loopt bij de ROG Flow X13 heel licht op van de eerste naar de tweede run, om vervolgens constant te blijven, met uitzondering van het 'heuveltje' in de grafiek rond de veertiende run. De koeling blijkt toereikend om op de langere duur hoge prestaties vol te houden, al zien we wel dat een continu verbruik van 54W te veel van het goede is. 50W is ongeveer het maximaal haalbare. ASUS is zoals gebruikelijk niet bang om de processor erg warm te laten worden, met temperaturen van 95 graden gedurende de Davinci-test bij gebruik van het Turbo-profiel. Helaas vertaalt de grote hitteproductie zich ook in een erg warme laptop. Een groot deel van de onderkant van de laptop is, net als de bovenkant voorbij het toetsenbord, na afloop van de test zo heet dat je het niet meer prettig kunt aanraken. Ondanks de naam 'laptop' kun je deze computer maar beter niet op schoot zetten als je hem op zijn staart trapt.

  • PCMark 10 Extended
  • PCMark 10 Productivity
  • PCMark 10 Digital Content Creation
  • DaVinci Resolve 16 - 4K Video
  • Cinebench 20 - Multi
PCMark 10 Extended
Laptop CPU/SoC Gewicht punten in PCMarks (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 Ryzen 9 5980HS 1,3kg
5.998
Razer Book 13 (RZ09-03571EM2-R3E1) Ci7-1165G7 1,4kg
4.760
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 (82D1002BMH) Ci7-1165G7 1,2kg
4.576
Asus ZenBook Flip S UX371EA-HL135T Ci7-1165G7 1,2kg
4.518
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7 1,34kg
4.399
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H 1,49kg
4.304
PCMark 10 Productivity
Laptop CPU/SoC Gewicht punten in PCMarks (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 Ryzen 9 5980HS 1,3kg
8.280
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H 1,49kg
7.670
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 (82D1002BMH) Ci7-1165G7 1,2kg
7.223
Asus ZenBook Flip S UX371EA-HL135T Ci7-1165G7 1,2kg
6.669
Razer Book 13 (RZ09-03571EM2-R3E1) Ci7-1165G7 1,4kg
6.542
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7 1,34kg
6.540
PCMark 10 Digital Content Creation
Laptop CPU/SoC Gewicht punten in PCMarks (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 Ryzen 9 5980HS 1,3kg
6.937
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H 1,49kg
5.655
Razer Book 13 (RZ09-03571EM2-R3E1) Ci7-1165G7 1,4kg
4.767
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 (82D1002BMH) Ci7-1165G7 1,2kg
4.700
Asus ZenBook Flip S UX371EA-HL135T Ci7-1165G7 1,2kg
4.569
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7 1,34kg
4.353
DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop CPU/SoC Gewicht tijd in seconden (lager is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 Ryzen 9 5980HS 1,3kg
413
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H 1,49kg
668
Razer Book 13 (RZ09-03571EM2-R3E1) Ci7-1165G7 1,4kg
1.157
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 (82D1002BMH) Ci7-1165G7 1,2kg
1.193
Asus ZenBook Flip S UX371EA-HL135T Ci7-1165G7 1,2kg
1.336
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7 1,34kg
1.363
Cinebench 20 - Multi
Laptop CPU/SoC Gewicht score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 Ryzen 9 5980HS 1,3kg
4.349
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H 1,49kg
3.848
HP Envy x360 13-ay0987nd Ryzen 7 4700U 1,32kg
2.640
Asus ZenBook Flip S UX371EA-HL135T Ci7-1165G7 1,2kg
1.938
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 (82D1002BMH) Ci7-1165G7 1,2kg
1.863
Razer Book 13 (RZ09-03571EM2-R3E1) Ci7-1165G7 1,4kg
1.846
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7 1,34kg
1.727

De ROG Flow X13 mag een aardig heethoofd zijn, maar het is knap hoeveel kracht ASUS in de kleine behuizing heeft gepropt. Om dat nog eens te onderstrepen, zie je hierboven een andere grafiekserie, gevuld met apparaten die qua afmetingen en gewicht vergelijkbaar zijn met de ROG Flow X13. De ROG Flow X13 eindigt telkens weer op plek 1, op soms tientallen procenten voorsprong van de concurrentie.

  • 3DMark Time Spy - Graphics
  • 3DMark Fire Strike - Combined
  • PCMark 10 Gaming
3DMark Time Spy - Graphics
Laptop Gewicht Videochip score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 1,3kg GF GTX 1650
2.934
Asus ZenBook Flip S UX371EA-HL135T 1,2kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
1.716
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 (82D1002BMH) 1,2kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
1.603
Razer Book 13 (RZ09-03571EM2-R3E1) 1,4kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
1.592
HP Spectre x360 14-ea0747nd 1,34kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
1.362
HP Envy x360 13-ay0987nd 1,32kg Rad. Graphics
1.199
Huawei MateBook 14 2020 1,49kg Rad. RX Vega 7
1.077
3DMark Fire Strike - Combined
Laptop Gewicht Videochip score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 1,3kg GF GTX 1650
3.055
Razer Book 13 (RZ09-03571EM2-R3E1) 1,4kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
1.903
Asus ZenBook Flip S UX371EA-HL135T 1,2kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
1.638
HP Spectre x360 14-ea0747nd 1,34kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
1.345
HP Envy x360 13-ay0987nd 1,32kg Rad. Graphics
1.074
Huawei MateBook 14 2020 1,49kg Rad. RX Vega 7
967
PCMark 10 Gaming
Laptop Gewicht Videochip punten in PCMarks (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 1,3kg GF GTX 1650
6.162
Razer Book 13 (RZ09-03571EM2-R3E1) 1,4kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
4.360
HP Spectre x360 14-ea0747nd 1,34kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
3.804
Asus ZenBook Flip S UX371EA-HL135T 1,2kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
3.726
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 (82D1002BMH) 1,2kg Iris Xe Graphics G7 96EUs
3.461
Huawei MateBook 14 2020 1,49kg Rad. RX Vega 7
2.275

Hoewel de ingebouwde Nvidia GTX 1650 uiteraard veel minder snel is dan de RTX 3080 in het aparte egpu-kastje, zet de ROG Flow X13 ook zonder het hulpstuk nog beduidend hogere 3d-prestaties neer dan de gemiddelde convertible. Die systemen hebben over het algemeen helemaal geen losse videokaart aan boord, maar bijvoorbeeld de nieuwe Intel Xe Graphics G7, de snelste igpu op de markt. Deze haalt het bij lange na niet bij de GTX 1650, die tussen de 40 en 70 procent hogere benchmarkscores neerzet dan de eerstvolgende concurrent in bovenstaande drie tests.

Gaming-benchmarks met ROG XG Mobile

De ROG XG Mobile is zoals gezegd voorzien van een Geforce RTX 3080 Mobile, de krachtigste mobiele kaart in Nvidia's assortiment, en dan meteen ook de snelste versie met een tgp van 150W. Alsnog is het een hele andere gpu dan de RTX 3080 voor desktops. Het aantal CUDA-cores is meer dan 40 procent kleiner, de geheugenbus is smaller en de kloksnelheden liggen lager. De mobiele versie (althans, de variant in de ROG XG Mobile) heeft dan wel weer 16GB vram, waar de desktopkaart het met 10GB moet stellen.

Nvidia GeForce RTX 30-gpu's voor laptop
Model GeForce RTX 3080 Mobile GeForce RTX 3070 GeForce RTX 3060
Architectuur Ampere Ampere Ampere
CUDA-cores 6144 5120 3840
Boostclock 1245 - 1710MHz 1290 - 1620MHz 1283 - 1703MHz
Geheugen 8GB of 16GB GDDR6 8GB GDDR6 6GB GDDR6
Geheugenbus 256bit 256bit 192bit
Tdp 80-150W+ 80-125W 60-115W
Nvidia GeForce RTX 30-gpu's voor desktops
Model GeForce RTX 3080 GeForce RTX 3070 GeForce RTX 3060
Architectuur Ampere Ampere Ampere
CUDA-cores 8704 5888 3584
Boostclock 1710MHz 1730MHz 1780MHz
Geheugen 10GB GDDR6x 8GB GDDR6 12GB GDDR6
Geheugenbus 320bit 256bit 192bit
Tdp 320W 220W 170W

Helaas maakt de snelle RTX 3080 in het kleine kastje dat ASUS ervoor heeft ontworpen behoorlijk veel lawaai. In de ROG XG Mobile zit achter het rooster met de rode ledverlichting een kleine ventilator, die op de gebruikelijke manier waarop je het ding neerzet direct richting de gebruiker wijst en door de korte kabel tussen het kastje en de laptop in ieder geval niet ver weg kan worden geplaatst. Op de desktop, wanneer de videokaart in principe niet wordt aangesproken, gaat de fan af en toe al hoorbaar draaien. Wanneer je de videokaart echt aan het werk zet, produceert de XG Mobile naar ons idee erg veel lawaai. Toen we de foto's bij dit artikel maakten, stond de combinatie van laptop, kastje en monitor op enkele meters van de camera, waarbij er in de buurt ook nog een lawaaiige airco-installatie stond te draaien. Niettemin konden we het hoogtoerige geruis van de XG Mobile van achter de camera duidelijk horen. Zoals eerder opgemerkt wordt ook de laptop bij intensief gebruik van de processor - dus ook tijdens het gamen - erg warm, al zal dat bij dit type gebruik misschien geen probleem vormen.

Praktijkbenchmarks: meerdere scenario's

Voor wat betreft de gamingprestaties van de ROG Flow X13 zijn er eigenlijk drie scenario's mogelijk, die we bij de eerste serie tests allemaal hebben doorgemeten. Wanneer je het kastje aansluit, kun je de beelden van de videokaart weergeven op het ingebouwde scherm of een scherm dat je op de laptop hebt aangesloten, wat je hieronder terugziet als een paars balkje. Op de ROG XG Mobile zitten niet voor niets ook beeldaansluitingen. Sluit je daar een externe monitor op aan, dan hoeft het beeld van de videokaart niet weer naar de laptop te worden teruggestuurd via de XG-connector, wat bandbreedte van de videokaart afsnoept. Tests met de externe monitor via het kastje worden weergegeven met een blauwe balk. Tot slot kun je het kastje natuurlijk ook thuislaten en op de ingebouwde GTX 1650 gamen. Die optie herken je aan de rode balk.

Voor de eerste serie tests hebben we onze nieuwste serie gamebenchmarks van stal gehaald. Die zijn verder ook uitgevoerd op de vier desktop-pc's uit onze recente vergelijkingstest, wat ons de kans geeft de prestaties van de mobiele RTX 3080 te vergelijken met die van het desktopmodel. Je herkent deze desktops aan een zalmroze balk, en een aantal snelle en recente gamelaptops die we ook al hebben doorgemeten in deze benchmarks aan een grijze balk.

  • Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 1920x1080 - Medium
  • Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 1920x1080 - Ultra
  • Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 2560x1440 - Medium
  • Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 2560x1440 - Ultra
  • Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 3840x2160 - Medium
  • Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 3840x2160 - Ultra
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 1920x1080 - Medium
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
207,4
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
179,6
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
169,2
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
149,6
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
133,6
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
116,7
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
109,2
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
107,3
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
79,2
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
54,0
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 1920x1080 - Ultra
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
182,5
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
168,0
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
163,6
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
141,3
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
119,1
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
109,8
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
102,7
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
94,5
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
87,9
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
38,5
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 2560x1440 - Medium
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
174,6
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
160,8
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
157,1
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
136,1
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
114,3
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
107,5
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
91,5
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
88,2
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
78,1
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
35,8
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 2560x1440 - Ultra
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
137,8
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
136,4
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
136,2
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
109,7
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
89,2
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
88,5
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
80,6
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
67,1
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
66,3
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
24,2
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 3840x2160 - Medium
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
108,5
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
108,3
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
107,2
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
85,2
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
69,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
68,4
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
61,6
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
52,3
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
52,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
19,1
Shadow of the Tomb Raider (DX12) - 3840x2160 - Ultra
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
78,3
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
77,8
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
76,9
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
60,7
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
48,9
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
48,4
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
47,3
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
36,5
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
34,6
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
11,6

Alle verschillende soorten apparaten en testcondities maken deze grafiekserie wat druk, maar er zitten eigenlijk drie belangrijke takeaways in de data. Ten eerste en nogal wiedes: het inpluggen van de egpu geeft je daadwerkelijk veel betere spelprestaties, zoals je hierboven al kunt zien in Shadow of the Tomb Raider. Het prestatieverschil tussen een GTX1650 en RTX 3080 loopt op naar mate er meer van de videokaart wordt gevraagd, maar in het meest cpu-bound scenario - 1920x1080 en Medium-instellingen - presteert de combinatie met RTX 3080 al ruim twee keer beter. Dit loopt op naar zo'n drie keer bij een wqhd-resolutie en vier keer bij een 4k-resolutie, waar de ingebouwde GTX1650 ook op lage settings geen speelbare framerates meer oplevert.

  • Metro Exodus - 1920x1080 - Medium
  • Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra
  • Metro Exodus - 2560x1440 - Medium
  • Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra
  • Metro Exodus - 3840x2160 - Medium
  • Metro Exodus - 3840x2160 - Ultra
Metro Exodus - 1920x1080 - Medium
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
185,7
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
179,4
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
169,0
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
131,0
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
127,2
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
120,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
112,0
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
97,6
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
90,5
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
32,1
Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
126,1
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
121,3
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
119,6
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
91,5
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
80,5
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
79,3
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
75,0
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
62,0
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
60,7
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
23,6
Metro Exodus - 2560x1440 - Medium
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
153,7
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
148,0
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
146,0
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
111,6
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
96,6
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
94,1
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
89,1
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
71,7
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
69,8
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
28,7
Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
102,5
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
99,0
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
97,9
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
74,7
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
63,1
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
61,8
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
60,0
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
48,0
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
47,1
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
18,0
Metro Exodus - 3840x2160 - Medium
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
95,1
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
92,6
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
92,0
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
68,6
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
56,9
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
54,6
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
53,1
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
42,0
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
40,7
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
15,7
Metro Exodus - 3840x2160 - Ultra
PC Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
66,1
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
64,5
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
64,2
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
48,3
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
39,4
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
37,9
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
37,1
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
29,0
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
28,7
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
10,4

De tweede conclusie is dat je van de RTX 3080 Mobile absoluut niet dezelfde prestaties hoeft te verwachten als van het desktopmodel. Ook al is de variant die ASUS inbouwt de snelste mobiele RTX 3080 die door de ingebouwde 280W-voeding van de XG Mobile niet gebonden is aan een restrictief stroomprofiel; in een grafisch zware titel als Metro Exodus beloopt het verschil met één van de RTX 3080-desktops in de grafiek tientallen procenten. Net zoals bij de vergelijking tussen de mobiele RTX 3080 en GTX1650 wordt het verschil groter naar mate de resolutie en kwaliteitsinstellingen omhooggaan. In deze titel betekent dat bijvoorbeeld dat je in 4k met Ultra-settings genoegen moet nemen met 38fps, waar de drie desktops gemiddeld nog meer dan 60fps produceren. Ook de desktop-RTX 3070 is nog altijd een stuk sneller.

  • F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Medium
  • F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Ultra
  • F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium
  • F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Ultra
  • F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium
  • F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Ultra
F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Medium
PC Videochip CPU/SoC Framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
337,8
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
293,1
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
267,2
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
244,1
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
216,7
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
190,2
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
175,8
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
165,2
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
133,5
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
87,3
F1 2020 (DX12) - 1920x1080 - Ultra
PC Videochip CPU/SoC Framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
240,7
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
195,2
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
192,5
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
177,0
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
155,2
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
131,6
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
130,8
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
122,9
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
88,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
56,8
F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium
PC Videochip CPU/SoC Framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
303,7
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
285,5
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
266,4
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
230,2
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
199,6
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
178,1
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
158,4
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
140,3
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
100,2
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
60,6
F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Ultra
PC Videochip CPU/SoC Framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
209,9
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
185,8
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
184,9
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
153,0
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
126,6
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
119,2
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
104,3
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
101,8
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
72,7
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
40,4
F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium
PC Videochip CPU/SoC Framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
197,9
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
193,8
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
189,9
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
153,7
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
123,4
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
118,5
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
92,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
84,8
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
57,1
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
31,9
F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Ultra
PC Videochip CPU/SoC Framerate in fps (hoger is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
136,7
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
129,2
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
129,0
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
98,3
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
78,1
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
75,1
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
67,5
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
60,9
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
48,9
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
22,0

Conclusie nummer drie is dat het daadwerkelijk een groot verschil kan maken voor de framerates of je het beeld van de RTX 3080 op het laptopscherm weergeeft, of op een op de XG Mobile aangesloten extern beeldscherm. F1 2020 is een voorbeeld van een titel waarin de performance vrij veel kan variëren. In 1080p-resolutie is er - net zoals bij de andere twee geteste titels - nog niet zo gek veel aan de hand, met ongeacht de instellingen 6 procent verlies bij gebruik van het interne scherm. Schakelen we over naar 1440p, dan liggen de framerates op het interne scherm in het ergste geval liefst 21 procent lager. Ook in Shadow of the Tomb Raider is de terugval dan fors, maar in Metro Exodus weer niet.

  • F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium (99p)
  • F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium (99.9p)
  • F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium (99p)
  • F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium (99.9p)
F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium (99p)
PC Videochip CPU/SoC Frametime in ms (lager is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
4,7
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
5,1
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
5,4
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
6,7
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
6,9
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
8,3
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
8,7
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
9,8
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
15,9
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
18,7
F1 2020 (DX12) - 2560x1440 - Medium (99.9p)
PC Videochip CPU/SoC Frametime in ms (lager is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
5,5
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
6,1
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
6,6
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
7,3
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
8,3
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
10,6
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
11,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
11,9
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
16,8
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
19,9
F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium (99p)
PC Videochip CPU/SoC Frametime in ms (lager is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
5,9
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
6,1
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
6,4
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
7,7
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
9,6
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
10,2
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
13,6
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
18,3
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
30,4
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
35,3
F1 2020 (DX12) - 3840x2160 - Medium (99.9p)
PC Videochip CPU/SoC Frametime in ms (lager is beter)
PC Specialist Gladius T GF RTX 3080 Ryzen 9 5900X
6,4
MSI MEG Aegis Ti5 GF RTX 3080 Ci9-10900K
6,8
Azerty Gaming Titanium Zen3 GF RTX 3080 Ryzen 5 5600X
6,9
Lenovo Legion T7 34IMZ5 GF RTX 3070 CI9-10850K
8,4
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
10,2
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
11,4
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
14,6
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
21,3
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
31,4
ASUS ROG Flow X13 GV301 (interne grafische kaart) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
37,2

In 4k-resolutie loopt het verschil in de gemiddelde framerate bij F1 2020 nog verder op, maar bij de andere twee titels niet. Wel blijft er over de gehele linie een meetbaar verschil in de frametimes tussen het laptopscherm en het externe scherm, ook op lagere resoluties, maar vooral in 4k. Wanneer de gpu bandbreedte moet delen met het videosignaal, verschijnt de laatste procent of tiende procent van de frames stukken trager. Dat betekent in de praktijk een hogere fluctuatie in de framerate en het is onrustiger om naar te kijken.

Raytracing

Metro Exodus vormt ook een mooie testcase om de raytracing-kwaliteiten van de RTX 3080 op de proef te stellen. Logischerwijs ontbreekt de testconfiguratie met enkel de ROG Flow X13 zonder kastje in onderstaande grafieken, en ook de desktops hebben we niet met dit spel op raytracing getest.

  • Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra (DXR - High)
  • Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra (DXR - High)
Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra (DXR - High)
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
67,3
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
56,8
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
52,8
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
51,4
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
45,3
Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra (DXR - High)
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 GF RTX 3080 Ryzen 9 5900HX
49,8
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
46,2
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, laptopscherm) GF GTX 1650 Ryzen 9 5980HS
41,0
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) GF RTX 3060 Ci5-10300H
37,6
ASUS TUF Dash F15 FX516 GF RTX 3070 Max-Q Ci7-11370H
37,1

Waar er zonder raytracing ingeschakeld maar nauwelijks verschil is tussen de framerates op het laptopscherm en op een externe monitor in 1080p, is dat met raytracing duidelijk niet het geval. Mogelijk komt dat door het extra beslag dat deze vernieuwende rendertechniek legt op de cpu - en daarmee dus ook op de verbinding tussen cpu en videokaart. Zoals gebruikelijk verlies je door het inschakelen van raytracing enorm veel fps ten opzichte van Ultra-instellingen zonder raytracing (zie boven). Net als alle laptops met een recente Nvidia-kaart kan ook de ROG Flow X13 gebruikmaken van DLSS 2.0. Dat levert in ondersteunde titels een vrijwel 'gratis' prestatieboost op, wat vooral in dit soort intensieve scenario's zijn meerwaarde kan bewijzen om de framerate gemiddeld boven 60fps te brengen. Metro Exodus biedt in zijn huidige vorm nog geen DLSS 2.0, maar daar komt binnenkort verandering in met de Enhanced Edition, die ook extra raytracingeffecten toevoegt aan het spel.

Vergelijking met andere gaminglaptops

Op de meeste gaminglaptops die we eerder testten, hebben we enkel een andere selectie spellen gedraaid. Dat hebben we uiteraard ook op de ROG Flow X13 gedaan, zodat we de laptop ook met deze apparaten kunnen vergelijken, maar wel alleen op de manier waarin de ROG Flow X13 het best presteert: met het kastje en op een extern beeldscherm.

  • Far Cry 5 - 1920x1080 - Normal
  • Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
  • Far Cry 5 - 3840x2160 - Normal
  • Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra
Far Cry 5 - 1920x1080 - Normal
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
131,0
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
128,0
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
128,0
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
128,0
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
122,0
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
117,0
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
113,0
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
113,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
110,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
105,0
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
105,0
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
101,0
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
97,0
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
87,0
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
71,0
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
110,0
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
110,0
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
109,0
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
108,0
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
102,0
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
102,0
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
98,0
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
97,0
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
97,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
97,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
93,0
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
89,0
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
82,0
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
74,0
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
57,0
Far Cry 5 - 3840x2160 - Normal
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
66,0
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
66,0
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
56,0
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
53,0
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
52,0
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
49,0
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
49,0
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
49,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
48,0
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
47,0
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
46,0
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
45,0
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
36,0
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
33,0
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
23,0
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
56,0
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
56,0
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
47,0
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
44,0
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
44,0
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
41,0
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
41,0
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
41,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
41,0
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
40,0
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
40,0
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
38,0
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
30,0
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
27,0
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
18,0

De resultaten in Far Cry 5 zijn aanvankelijk even schrikken: in 1080p weet de ROG Flow X13 niet beter te presteren dan laptops met een RTX 2070, terwijl de Zephyrus G14 met RTX 2060 Max-Q met de hakken over de sloot wordt ingehaald. Pas in 4k kan de combinatie laten zien waartoe hij in staat is, met de allerhoogste score van alle modellen in deze grafiek - een gedeelde eerste plaats met de Medion Erazer Beast X25, die ook over een RTX 3080 beschikt.

  • GTA V - 1920x1080 - Medium
  • GTA V - 1920x1080 - Ultra
  • GTA V - 3840x2160 - Medium
  • GTA V - 3840x2160 - Ultra
GTA V - 1080p - Medium
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
141,2
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
141,0
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
136,0
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
129,9
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
129,0
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
128,7
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
125,8
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
115,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
114,6
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
110,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
106,4
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
106,2
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
103,2
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
100,9
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
93,6
GTA V - 1080p - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
96,0
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
95,0
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
92,3
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
92,3
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
91,0
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
87,9
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
87,1
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
85,5
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
84,5
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
79,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
78,1
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
74,9
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
73,5
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
70,4
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
54,2
GTA V - 4k - Medium
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
104,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
101,4
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
85,2
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
80,9
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
78,0
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
78,0
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
76,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
74,5
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
74,0
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
73,4
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
72,4
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
63,4
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
54,4
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
50,9
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
36,7
GTA V - 4k - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
57,6
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
57,0
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
46,6
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
44,0
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
43,4
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
43,0
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
42,0
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
42,0
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
41,4
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
41,4
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
40,9
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
38,3
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
30,4
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
27,9
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
20,0

Ook in GTA V presteert de ROG Flow X13 met XG Mobile in 1080p niet zo goed als je zou mogen verwachten van de zeer snelle hardware. Mogelijk veroorzaakt de bijzondere verbinding tussen de videokaart en de processor hier toch een bottleneck, want aan zowel de videokaart als de processor afzonderlijk zal het niet liggen. In 4k is de convertible weer bloedsnel, al behaalt hij alleen met Ultra-settings echt een topscore.

  • Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium
  • Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra
  • Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Medium
  • Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Ultra
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Medium
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
167,0
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
164,6
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
155,3
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
153,6
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
152,0
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
141,6
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
138,6
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
136,3
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
136,0
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
134,8
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
116,0
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
113,2
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
111,0
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
106,7
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
83,3
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
148,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
131,7
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
122,0
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
119,5
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
117,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
114,5
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
113,6
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
113,0
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
110,0
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
105,7
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
103,0
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
102,1
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
90,7
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
73,4
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
52,5
Rise of the Tomb Raider - 4k - Medium
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
85,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
75,2
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
69,1
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
64,9
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
63,7
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
60,0
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
60,0
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
59,7
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
59,5
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
58,0
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
55,6
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
54,8
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
43,9
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
38,9
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
27,0
Rise of the Tomb Raider - 4k - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX GF RTX 3080
57,0
ASUS ROG Flow X13 GV301 (RTX3080-egpu, extern scherm) Ryzen 9 5980HS GF GTX 1650
55,2
MSI GS66 10SGS-084NL Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
47,5
Razer Blade Pro (Early 2020) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
45,3
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
43,0
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
42,8
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T Ci7-11370H GF RTX 3070 Max-Q
41,6
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) Ci5-10300H GF RTX 3060
41,3
MSI GE66 10SF-268NL Ci7-10875H GF RTX 2070
40,0
Gigabyte Aorus 17G XB Ci7-10875H GF RTX 2070 Super
40,0
Asus ROG Strix Scar II GL704GW-EV005T Ci7-8750H GF RTX 2070
38,0
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP Ci7-10875H GF RTX 2070 Super Max-Q
37,7
Asus ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
29,0
Asus ROG Zephyrus G15 Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
26,1
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
17,4

In Rise of the Tomb Raider presteert de ROG Flow X13 in 1080p een stuk beter dan bij de eerdere titels, waar laptops met een relatief trage cpu hier wel blijven onderpresteren. Omgekeerd liggen de scores in 4k in dit spel ook lager. Dat wil niet zeggen dat ze slecht zijn; met een derde plek in bovenstaande grafiek is de ROG Flow X13 alsnog een van de snelste gaminglaptops die we tot op heden hebben getest.

Beeldkwaliteit en accuduur

Voor de 3300 euro die de ASUS ROG Flow X13 kost, is er duidelijk niet bespaard op het display. Het ips-paneel is afkomstig van Sharp en heeft een diagonaal van 13,4 inch. De resolutie van 3840x2400 pixels is zelfs nog wat hoger dan 4k, vanwege de 16:10-beeldverhouding. Steeds meer laptops hebben dit jaar een scherm met wat meer verticale ruimte, wat ons betreft een fijne ontwikkeling. Met een pixeldichtheid van 338ppi is het paneel superscherp. Het scherm ondersteunt adaptive sync met een bereik van 40 tot 60Hz en ASUS belooft een uitstekende kleurweergave, ondersteund door het Pantone-logo dat ook op de creator-laptops van het merk te vinden is. Hoewel het paneel een ietwat grotere kleurruimte dan sRGB moet kunnen weergeven, biedt het geen nagenoeg volledige DCI-P3- of AdobeRGB-dekking, zoals sommige luxe laptops en convertibles.

Voor het aanraakgevoelige scherm van de ROG Flow X13 zit een laag Gorilla Glass, wat maakt dat je reflecties duidelijk terugziet, zoals gebruikelijk bij laptops en convertibles met een touchscreen. Het scherm is tevens voorzien van een ingebouwde digitizer zodat je de ROG Flow X13 kunt gebruiken met een actieve styluspen, een mogelijkheid die veel andere convertibles ook bieden. Je zult die wel voor een paar tientjes moeten aanschaffen.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Gem. grijswaardenfout
  • Gem. kleurfout
  • sRGB dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP 3840x2160 17,3"
544
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) 1920x1080 15,6"
510
MSI GS66 10SGS-084NL 1920x1080 15,6"
464
Razer Blade Pro (Early 2020) 3840x2160 17,3"
417
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
399
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T 3840x2160 15,6"
394
Asus ROG Zephyrus G14 1920x1080 14"
345
ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T 3840x2400 13,4"
334
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) 1920x1080 17,3"
320
MSI GE66 10SF-268NL 1920x1080 15,6"
294
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T 1920x1080 15,6"
280
Asus ROG Zephyrus G15 1920x1080 15,6"
280
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 1920x1080 15,6"
280
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
274
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T 3840x2160 15,6"
1565:1
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP 3840x2160 17,3"
1470:1
MSI GS66 10SGS-084NL 1920x1080 15,6"
1425:1
Asus ROG Zephyrus G15 1920x1080 15,6"
1398:1
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 1920x1080 15,6"
1398:1
ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T 3840x2400 13,4"
1334:1
Razer Blade Pro (Early 2020) 3840x2160 17,3"
1264:1
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) 1920x1080 17,3"
1231:1
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) 1920x1080 15,6"
1187:1
Asus ROG Zephyrus G14 1920x1080 14"
1181:1
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
1140:1
MSI GE66 10SF-268NL 1920x1080 15,6"
1132:1
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
1096:1
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T 1920x1080 15,6"
934:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Resolutie Schermdiagonaal kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T 3840x2400 13,4"
2,00
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
2,90
Asus ROG Zephyrus G15 1920x1080 15,6"
3,10
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
3,80
Razer Blade Pro (Early 2020) 3840x2160 17,3"
4,40
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T 3840x2160 15,6"
4,60
MSI GS66 10SGS-084NL 1920x1080 15,6"
4,70
Asus ROG Zephyrus G14 1920x1080 14"
4,70
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) 1920x1080 17,3"
4,80
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP 3840x2160 17,3"
5,20
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T 1920x1080 15,6"
6,10
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) 1920x1080 15,6"
7,20
MSI GE66 10SF-268NL 1920x1080 15,6"
7,60
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 1920x1080 15,6"
7,70
Gemiddelde kleurfout
Laptop Resolutie Schermdiagonaal kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Razer Blade Pro (Early 2020) 3840x2160 17,3"
1,10
MSI GS66 10SGS-084NL 1920x1080 15,6"
1,20
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP 3840x2160 17,3"
1,30
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
1,90
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) 1920x1080 17,3"
2,00
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T 1920x1080 15,6"
2,20
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
2,20
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) 1920x1080 15,6"
2,20
ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T 3840x2400 13,4"
2,30
MSI GE66 10SF-268NL 1920x1080 15,6"
2,80
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T 3840x2160 15,6"
3,50
Asus ROG Zephyrus G14 1920x1080 14"
4,20
Asus ROG Zephyrus G15 1920x1080 15,6"
7,90
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 1920x1080 15,6"
9,60
sRGB dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamut dekking in % (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHg05 (81YU002MMH) 1920x1080 15,6"
143,4
Razer Blade Pro (Early 2020) 3840x2160 17,3"
141,6
Gigabyte Aero 17 HDR XB-8NL4130SP 3840x2160 17,3"
100,0
ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T 3840x2400 13,4"
99,4
MSI GS66 10SGS-084NL 1920x1080 15,6"
99,2
Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550LXS-HC029T 3840x2160 15,6"
99,0
Gigabyte Aorus 17G XB 1920x1080 17,3"
98,6
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
97,5
ASUS TUF Dash F15 FX516PR-AZ019T 1920x1080 15,6"
96,7
MSI GE66 10SF-268NL 1920x1080 15,6"
95,3
Medion Erazer Defender P10 (MD62237) 1920x1080 17,3"
95,3
Asus ROG Zephyrus G14 1920x1080 14"
94,5
Asus ROG Zephyrus G15 1920x1080 15,6"
65,7
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 1920x1080 15,6"
63,4

Gezien de duidelijk zichtbare spiegelingen in het scherm had de maximale helderheid wat ons betreft wat hoger gemogen; 334cd/m² houdt bij veel omgevingslicht niet over en is ook lager dan veel andere laptops in bovenstaand overzicht. De kleurweergave is echter uitstekend. Het scherm van de ROG Flow X13 is een stuk beter afgesteld dan dat van de meeste gaminglaptops, met een gemiddelde grijsfout uitgedrukt als ΔE-waarde van 2, lager dan de zichtbare grens van 3. De gemiddelde kleurfout ligt net wat hoger, maar dat komt vooral doordat het paneel zoals gezegd een iets grotere kleurruimte laat zien dan sRGB. Strikt genomen zijn rood en groen een klein beetje te verzadigd. Evengoed is de weergave mooi neutraal en daarmee leent de ROG Flow X13 zich ook goed voor content creation.

In het praktijkgebruik van het scherm viel ons zelfs op de desktop al duidelijk zichtbare, storende ghosting tijdens het scrollen of verplaatsen van vensters op. Dat duidt op trage responstijden. Normaal gesproken meten we enkel laptops met een 120Hz-scherm of hoger door met onze Lecroy-oscilloscoop, omdat de eisen aan een 60Hz-paneel voor wat betreft responstijden niet heel hoog zijn. Gelet op de ervaringen met de ROG Flow X13 hebben we de machine toch even aangezet en daarbij werd ons vermoeden bevestigd. De traagste overgang die we hebben gemeten, die van 20% naar 80% grijs, neemt liefst 28,7ms in beslag. Dat is zelfs voor 60Hz (waarbij iedere 16,7ms een nieuw beeld op het scherm moet komen) veel te traag. Voor snellere games kun je maar beter een externe monitor aansluiten, want zelfs het gemiddelde kantoorscherm noteert flink snellere transitietijden en daarmee een scherpere weergave van bewegend beeld.

Accuduur

Met een capaciteit van 65Wh beschikt de ROG Flow X13 over een relatief grote accu, gezien het formaat van de behuizing. In absolute zin is het echter niet heel veel. Er zijn de afgelopen jaren gaminglaptops verschenen met meer dan 90Wh in het vooronder, waarvan er ook een aantal in onderstaand overzicht te vinden zijn.

Met het oog op het formaat van de accu behaalt de ROG Flow X13 relatief goede scores voor een gaminglaptop, maar doordat de andere machines een grotere accu hebben, is de score alsnog gemiddeld. Bij onze browsertest, waarin we licht gebruik simuleren, gaat de ROG Flow X13 zo'n zes uur mee. Onder zwaardere belasting, gesimuleerd met PCMark 8 Creative, is de machine wel een stuk sneller leeg, al na twee uur en een kwartier. Zoals eerder aan de orde kwam, klokt ASUS de processor niet zover terug als eigenlijk de bedoeling is, wat ook zijn weerslag heeft op de looptijden.

De vergelijking tussen de ROG Flow X13 en kantoorconvertibles die ongeveer even licht en dun zijn, valt overigens een stuk minder positief uit. Door de veel minder krachtige hardware kun je met die apparaten nog veel langer zonder stopcontact. In onze browser-accutest zetten ze een looptijd van zo'n tien uur neer, terwijl je er bij zwaarder gebruik zelfs dubbel zolang mee kunt blijven werken als met de ROG Flow X13.

Conclusie

De ASUS ROG Flow X13 is een bijzonder vervolg op de ROG Zephyrus G14 van vorig jaar. Die maakte indruk als een verrassend dunne en lichte gaminglaptop met toch veel rekenkracht dankzij een speciale Ryzen-processor. Was de Zephyrus G14 toch nog wel wat dikker en zwaarder dan een videokaartloos kantoorlaptopje, met de ROG Flow X13 is ASUS er daadwerkelijk in geslaagd een apparaat te maken met precies dezelfde afmetingen als een standaardlaptop, maar dun en licht genoeg om ook als convertible goed uit de verf te komen. Dat terwijl opnieuw een krachtige AMD Ryzen octacore-processor en losse Nvidia-videokaart in het systeem zitten.

Om met de Ryzen-chip te beginnen: de Ryzen 9 5980HS in ons testmodel levert uitstekende prestaties die die van de meeste grotere gaminglaptops naar de kroon steken, al is het niet noodzakelijk de állersnelste laptop die we ooit hebben getest, ondanks het feit dat ASUS het stroomverbruik en de temperatuur ver laat oplopen. Wanneer je veel van het apparaat vraagt, kun je het dus maar beter niet op schoot zetten, want de buitenkant wordt onprettig warm. De nieuwe chip maakt met name indruk door de combinatie van goede singlecore- en multicoreprestaties. Op dat eerste onderdeel bleef 'Ryzen 4000' nog net wat achter.

Gezien het formaat van de ROG Flow X13 kon ASUS onmogelijk een snellere videokaart inbouwen dan de Nvidia Geforce GTX 1650. Die is alsnog een stuk krachtiger dan de geïntegreerde graphics die je normaal in een apparaat van dit formaat vindt. Voor de best mogelijke spelprestaties sluit je de XG Mobile met de geïntegreerde mobiele RTX 3080 aan. Daardoor geholpen is de ROG Flow X13 een van de best presterende gaminglaptops die we tot nu toe hebben getest, al is hij ook hier niet altijd de allersnelste.

Er zitten wel wat haken en ogen aan dit concept. Zo bleef de bijzondere XG Connector die ASUS heeft ontwikkeld, bij ons soms niet zitten, al zegt ASUS dit voor de uiteindelijke winkelversie te hebben opgelost. Ook moet je het kastje natuurlijk steeds met je meenemen om te kunnen genieten van écht goede spelprestaties. Op de plek waar je het neerzet heb je stroom nodig en liefst ook een externe monitor. Anders moet het beeldsignaal terug over dezelfde kabel worden gestuurd richting de laptop en verlies je performance, met name op hogere resoluties. We zijn daarnaast niet zo te spreken over het geluidsniveau. De XG Mobile mag veel kleiner zijn dan andere externe gpu's, maar de kleine fan die direct naar je toe blaast maakt behoorlijk veel lawaai.

Ook in andere opzichten is de ROG Flow X13 misschien niet de perfecte kleine en krachtige laptop, al vinden we het concept interessant genoeg om het apparaat te belonen met een Innovation Award. Het 4k-touchscreen van ons testmodel biedt weliswaar een goede beeldkwaliteit met een erg hoge resolutie en een uitstekende kleurafstelling, maar de helderheid valt voor mobiel gebruik wat tegen en de responstijden zijn zeker voor gaming beneden peil. De accuduur is voor een gaminglaptop niet slecht, maar de kantoorlaptopjes van dit formaat kunnen uren langer zonder de stekker. Voor velen zal de hoge prijs nog het grootste probleem zijn. De basisuitvoering van de ROG Flow X13 zonder kastje is best interessant geprijsd, maar wie deze gamingconvertible wil gebruiken zoals ASUS hem bedoeld heeft, dus vergezeld van het egpu-kastje, betaalt voor de hele combinatie liefst 3300 euro. Dat is nog honderden euro's meer dan de adviesprijs van gaminglaptops met een ingebouwde RTX 3080-kaart. Dat maakt dat de ROG Flow X13 een apparaat is voor een selecter gezelschap dan de ROG Zephyrus G14 van vorig jaar.

Getest

ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T

Prijs bij publicatie: € 3.300,-

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (62)

Wijzig sortering
De innovatie ontgaat mij hier. E-gpu oplossingen hebben we al jaren en deze is dan nog niet best ook. Veel herrie en niet upgradebaar.

Waar zit hem de innovatie dan in?
e-GPU's in normale enclosures gebruiken doorgaans een Thunderbolt interface met beperkte bandbreedte wat dan nog meer opvalt als je het interne scherm van de laptop/PC gebruikt, de data moet dan door dezelfde interface ook nog eens terug van de eGPU naar de laptop, en dat heeft een zeer grote impact op de prestaties. Innovatie hier is dat de Flow X13 icm de XG Mobile een proprietary connector gebruikt die 8 PCI 3 lanes heeft, dat is véél meer bandbreedte dan Thunderbolt, en krikt de prestaties goed omhoog.
Twee keer zoveel bandbreedte als TB4 is wel gaaf (TB4 is 4 lanes pcie 3) maar een vastzitten aan een lawaaiige behuizing waar geen nieuwe gpu in kan, die je nergens anders kunt gebruiken en waarvan je je maar moet afvragen of er ooit een nieuwere versie van te koop komt klinkt voor mij niet als innovatie maar als ellende, helemaal met dit prijskaartje.
Kan je bij andere laptops wel de GPU vervangen? bij deze is het dan een nieuw kastje dus lekker makkelijk. Er moeten er dan natuurlijk andere kasjes beschikbaar zijn O-)
Bij mijn laptop wel. MXM plug en play -achtig dus geen reballing (`solderen`) nodig.
Moet je wel een passende kaart vinden en dat is op dit moment te vergelijken met een zoektocht naar een normaal geprijsde 3080RTX, bijna onmogelijk dus. :9

[Reactie gewijzigd door KruimelTuimel op 8 april 2021 13:39]

Ja, naar een 3080GTX zal het wel lang zoeken worden.

Ik dacht dat alle fabrikanten al stilzwijgend afgestapt waren van MXM?
Persoonlijk weet ik daar niets van af maar je hebt waarschijnlijk wel gelijk.
Hier staat januari 2019 als laatste op de kaart.
https://en.wikipedia.org/...ress_Module#MXM_3.x_cards

Ik heb een laptop uit 2016 met 1070GTX. Ik had er toentertijd o.a. rekening mee gehouden dat ik de videokaart eventueel kon vervangen voor een nieuwe model, toen er 800 euro korting op kwam vanwege een licht vlekje rechts onder in het scherm heb ik de stap genomen om hem te kopen.
Een 1080GTX MXM is echter nog erg duur en voor 300 euro meer heb je een laptop met 3060RTX.

In theorie wel mogelijk... :Y)

[Reactie gewijzigd door KruimelTuimel op 8 april 2021 13:39]

3080 en 3060, RTX.
GTX is de benaming voor nVidia's rasterization only GPU's. :)
Wees wel voorzichtig met dat een ander MXM kaartje gaat werken. Vervangende kaartje moet;
1. Inderdaad; Passen in je laptop qua formaat én
2. Microcode moet ook in de BIOS geschreven worden en dat is juist het lastigste.
Als je een andere laptop met een egpu via TB hebt kan je die vervangen ja, gewoon nieuwe gpu in t kastje of desnoods een nieuw kastje met TB aansluiting als de voeding van je huidige kastje niet volstaat.

In dit kastje kan geen nieuwe gpu en of er ooit kastjes met nieuwere GPU’s komen is maar zeer de vraag.
plus dat een externe GPU die verwijderbaar is nog waarde heeft. Kan je nog in een odue PC zetten, via Marktplaats... whatever. Een 2e leven is prima mogelijk...

Dit is eigenlijk na een jaar al een paperweight. Vanuit milieu en consumentenoogpunt gewoon slecht....

Ze hadden prima een propriëtairy kastje en aansluiting kunnen maken, waar je tóch een andere GPU in kon doen.... :Y)
Een jaar is natuurlijk wat overdreven, je kunt prima een paar jaar gamen op een laptop als deze.
Maar ik ben het eens met je punt over reusability.
Dus we gaan van een prima oplossing die op meerdere plekken is in te zetten naar een wat betere oplossing die maar op 1 plek is in te zetten. In een tijd van het produceren van teveel afval lijkt me dit een zeer slechte ontwikkeling.
Dan ben je toch sowieso tegen laptops? Bij dit concept kan je in principe naar een RTX 4080 gaan over een dikke 2 jaar, terwijl je bij een laptop vast zit (buiten die rare MXM kaarten die nergens te krijgen zijn). CPU blijft in mijn ervaring langer up to date dan GPU, dus ik ben zeker voor het concept. Also ik neem geen razer core of dergelijke mee onderweg, terwijl ik dit nog wel zou zien zitten.
Dan ben je toch sowieso tegen laptops? Bij dit concept kan je in principe naar een RTX 4080 gaan over een dikke 2 jaar, terwijl je bij een laptop vast zit
Nee, ik ben tegen het concept "laten we E-GPU's lekker proprietary maken". De E GPU middels Thunderbolt is een prima oplossing voor een breed scala aan laptops. Deze oplossing is alleen in te zetten voor deze laptop EN ook nog eens niet te upgraden behalve dan door de hele gpu en behuizing weg te flikkeren.
Grotere bandbreedte is absoluut nuttig. Vooral zoals je zegt bij gebruik van het laptopscherm.

Alleen erg jammer dat daar een proprietary connector voor nodig is. Lijkt me erg vervelend om dan vast te zitten aan 1 fabrikant die misschien wel of niet een upgrade uitbrengt, waar je waarschijnlijk de hoofdprijs voor betaald.

Dan liever minder bandbreedte of wachten totdat er een standaard op dit niveau komt.
Het probleem is dat je niet terecht kan op de PCIe slots van een laptop MB. Vroeger was er nog de PCMCIA slot zodat je alsnog toegang had tot de PCI bus, terwijl we nu wat kunstelen met TB die slechts beperkt toegang heeft tot PCIe lanes.

Als je met minder bandbreedte genoegen neemt kan je ook de 'gewone' ASUS XG station halen die op elke laptop past en kan je de VGA kaart vervangen/upgraden, maar ja, dan wel over Thunderbolt.

Ik vind het wel goed dat fabrikanten nu wel verder kijken, al is het proprietary. want de standaard moet nu toch echt wel een keer omhoog.
Alienware graphics amp was al in 2016 gereleased en deed dit ook met een proprietary port.
Ik sluit mij hier bij aan, zelf game ik met een eGPU, want ik wilde geen nieuwe PC kopen naast m'n laptop.. Ik zie dat prestaties ondermaats zijn (maar dan ook 30% minder dan de ingebouwde GPU die ik heb) en stabiliteit. De stabiliteit kan ook aan de AMD drivers liggen die vaak crashen. eGPU's zijn een niche waar AMD zich blijkbaar niet op focust.

Lawaai ervaar ik niet, want ik heb een GPU met 3 fans en een behuizing met goede airflow. Leuk idee de eGPU op Thunderbolt, maar de winst is te gering.

Hardware voor de compleetheid:
  • Laptop: Dell XPS 13 (2020)
  • GPU: Powercolor AMD 5700 XT Red Devil
  • GPU behuizing: Razer core x

[Reactie gewijzigd door WienerBlut op 8 april 2021 08:47]

Probleem ligt volgens mij meer aan je ultra portable laptop dan aan de GPU, je hebt een low power U of G CPU met heel weinig koeling die die GPU helemaal niet kan bijbenen.

Wat bedoel je met prestaties 30% minder dan de ingebouwde GPU, bedoel je dan vergeleken met een desktop of vergeleken met de iGPU van de XPS 13? Want dat zou écht ondermaats zijn voor een RX 5700XT.

In elk geval, voor een eGPU van dat kaliber had je wel een zwaarder systeem nodig, bv een XPS 15 met H CPU.
Maar ik game waarbij de CPU op 60% zit en de GPU wel op 90% staat te dampen... De GPU is overkill denk ik ook, dus dat geef ik dan ook maar toe ;)

Nu de vraag: wanneer ik de GPU ga underclocken, wordt het systeem (tijdens games) dan ook stabieler?
Het probleem is je Dell XPS13. Die heeft een 15W CPU, die kan echt geen 5700XT bijhouden.
Vind het wel een grappig concept. Niet echt nuttig maar dat zijn de meeste apparaten van tweakers toch?
Ja, ben ook niet erg onder de indruk. Heb zo'n goedkoop ding van Aliexpress die je in een (extern)pci slot kan steken.

Veel oude sandybridge modellen hebben dit. Snap niet dat ze dit verder doorontwikkeld hebben.
Wat de reviewers/interviewers ook niet vermelden is dat het nogal moeilijk is om een Thunderbolt chip met een AMD CPU te combineren ... AMD ondersteunt namelijk geen Thunderbolt - of is het omgekeerd?

Hence waarom er hier dus gekozen is voor een eigen 8-lane PCI3 stekker en een USB-C stekker erlangs voor de extra aansluitingen op de XG Mobile.
Kan prima maar het zit niet standaard in de cpu zoals bij intel, er is een losse tb controller chip voor nodig.

Je hebt wel gelijk dat het niet veel gedaan wordt en TB4 controllers zijn er nog niet buiten de cpu’s van Intel voor zover ik weet.

Dit is een interessante oplossing, maar ik denk ook DOA omdat het buiten asus niet opgepakt gaat worden en de aansluiting blijkbaar ook prutswerk is terwijl TB een standaard is die vrij breed gedragen wordt en een goede aansluiting heeft.
Waarom zou dat moeilijk zijn? Er zijn gewoon laptops, desktops, moederborden met AMD CPU's en Thunderbolt. Bijvoorbeeld de ASUS ProArt B550-Creator of de HP ENVY 14-eb0200nd. Technisch is er geen beperking (meer), grootste horde is dat er door de fabrikant extra chips geplaatst moeten worden (die extra kosten met zich meebrengen, plus certificering).

Aan de Intel-zijde zit er volgens mij meer voorbereiding voor in de chipset of CPU al, waardoor het daarop wel iets eenvoudiger te implementeren is. Misschien dat je het daarom voornamelijk op die platformen ziet.

[Reactie gewijzigd door spone op 8 april 2021 08:39]