Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur componenten

Vier game-pc's met RTX 3000 Round-up

Prebuilts die op kunnen tegen zelfbouw?

Conclusie

Niet lang geleden was een kant-en-klare game-pc aanschaffen een garantie voor narigheid in de toekomst. Je kreeg een niet of amper upgradebaar systeem vol niet-standaard hardware, waarbij de balans tussen de verschillende componenten doorgaans ver te zoeken was. Bovendien werd er bespaard op elk onderdeel dat niet direct resulteerde in een indrukwekkender specificatielijstje, bijvoorbeeld de koeling en de voeding.

We moeten toegeven dat de wereld van prebuilt-pc's er anno 2021 anders uit is gaan zien. Zelfs het systeem van pc-gigant Lenovo heeft veel weg van wat je tegenwoordig zelf zou bouwen, inclusief een behuizing met gehard glas en natuurlijk de nodige rgb-verlichting. Daarnaast komen verschillende systemen akelig dicht bij de prijs die je voor een vergelijkbaar zelfbouwsysteem kwijt bent. Tegelijk zijn de voordelen op het gebied van garantie onmiskenbaar voor de minder ervaren gebruiker of zelfs de gebruiker die in voorkomende gevallen gewoon geen zin heeft om zelf te gaan troubleshooten.

Azerty Gaming Titanium Zen3

De Azerty Gaming Titanium Zen3 geeft je van de geteste systemen de meeste waar voor je geld, dankzij de combinatie van een relatief betaalbare AMD Ryzen 5-processor met een krachtige RTX 3080-videokaart. Dat maakt dit systeem minder geschikt voor neventaken als videobewerking en rendering, maar in de gametests haakt hij moeiteloos aan bij veel duurdere systemen. Standaard wordt hij geleverd met relatief weinig geheugen en opslag, maar beide kun je eenvoudig upgraden als je daar behoefte aan krijgt. Dat maakt de Azerty-pc een uitstekende keuze voor wie nu zeer comfortabel wil gamen en tegelijkertijd alle opties voor de toekomst wil openhouden. Daarmee is dit de ontvanger van onze Excellent-award.

PC Specialist Gladius T

Voor 700 euro meer haal je de PC Specialist Gladius T in huis. Die is net als de Azerty-pc gebaseerd op een AMD-processor, maar dan de veel krachtigere Ryzen 9-variant met twaalf cores. Hoewel de prestaties in games niet veel beter zijn - er zit immers dezelfde videokaart in - maakt dit de Gladius T tot een zeer goede allrounder, die je ook voor cpu-intensieve taken kunt inzetten. Ook zijn we te spreken over de luxe behuizing en uitgebreide connectiviteit, en hanteert PC Specialist de ruimste garantievoorwaarden. Als we dan toch een minpunt moeten noemen, dan is het dat het systeem onder belasting behoorlijk luid en onzuinig kan worden, maar een Ultimate-award is op zijn plaats.

Lenovo Legion T7

Het systeem van Lenovo is 100 euro duurder dan dat van PC Specialist. De Legion T7 combineert een zuinig afgestelde Intel-processor met een RTX 3070-videokaart, waardoor de prestaties in games wat lager liggen dan bij de andere drie pc's. Ondanks de ruime connectiviteit en de solide kast is de prijs-prestatieverhouding wat ons betreft enigszins zoek. Ook vonden we het jammer dat de pc werd geleverd met een vrij opdringerige antivirustrial. Als je dit bedrag aan een pc spendeert, mag je wat ons betreft een goeddeels bloatwarevrij systeem verwachten.

MSI MEG Aegis Ti5

Tot slot de MSI MEG Aegis Ti5, een peperdure configuratie in een bijzondere behuizing. Het uiterlijk moet je kunnen waarderen, maar het is in elk geval eens wat anders dan de doorsnee towerkast. MSI laat de Intel-processor een stuk vrijer om te boosten dan Lenovo, wat resulteert in veel hogere prestaties, maar ook een hoger stroomverbruik en meer warmteproductie. Desondanks haalt hij het in cpu-benchmarks niet bij de Ryzen 9-cpu uit de PC Specialist, simpelweg omdat die meer én snellere cores heeft. In die zin vormt wat Intel op dit moment te bieden heeft, een beperking, al pluk je met de ruime connectiviteit inclusief Thunderbolt 3 ook weer de voordelen van die keuze. Al met al is de MSI MEG Aegis Ti5 een systeem voor de liefhebber die bereid is om de prijs-prestatieverhouding uit het oog te verliezen om een uniek stuk hardware op zijn bureau te hebben staan.

  • Azerty Gaming Titanium Zen3
  • PC Specialist Gladius T
  • Lenovo Legion T7
  • MSI MEG Aegis Ti5

Getest

Azerty Gaming Titanium Zen3

Prijs bij publicatie: € 1.999,-

Vanaf € 2.749,-

Vergelijk prijzen

Getest

PC Specialist (5900X - RTX 3080 - 32GB)

Prijs bij publicatie: € 2.700,-

Bekijk product

Getest

Lenovo Legion T7 34IMZ5 (90Q8006EMH)

Prijs bij publicatie: € 2.799,-

Vanaf € 2.599,-

Vergelijk prijzen

Getest

MSI MEG Aegis Ti5 10TE-005EU

Prijs bij publicatie: € 4.799,-

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (189)

Wijzig sortering
Wat absoluut niet in de overweging in het artikel is meegenomen is precies de reden dat ik afgelopen week een prebuild systeem heb gekocht (wat normaliter erg druist tegen mijn principes). Het feit dat onderdelen gewoon niet los verkrijgbaar zijn. Zo heb ik een al een ruime tijd een LG CX 48" staan maar was ik gebonden aan een HDMI 2.0 aansluiting omdat ik gewoon geen videokaart kon bemachtigen die HDMI 2.1 ondersteunde en dus beperkt was in mijn framerate en kleurdiepte. Nu wil ik geen discussie heropenen of dat HDMI 2.1 nodig zou zijn, want ik had het gewoon nodig, maar buiten een verdwaalde RTX 3090 van ruim 1900 euro had ik geen keus.

Maanden op zoek en iedere dag alle websites afstruinen bood geen oplossing en ik werd al helemaal gefrustreerd toen ik in een lokale Mediamarkt binnen liep en systemen zag staan die normaliter gebruikt worden om te demonstreren aan klanten, maar vanwege corona uitstonden. Daar zaten gewoon allemaal RTX kaarten in waarbij ik bijna een schroevendraaier had willen pakken en de kaart eruit wilde halen en zo naar de kassa wilde lopen.

Uiteindelijk besloten om dus maar mijn hele systeem te upgraden hoewel mijn 8700k systeem nog afdoende was met een prebuilt. Hier zat dus wel mijn felbegeerde RTX 3080 in en nu kan ik mijn scherm eindelijk gebruiken waarvoor het bedoeld is en woepie nu heb ik een 10900 systeem. Gelukkig heb ik een doel gevonden voor mijn oude systeem, maar het is gewoon belachelijk dat ik in een prebuilt opstelling wel een GPU kan bemachtigen terwijl hij los niet verkrijgbaar is. Eerder gaf ik alleen scalpers de schuld, maar Nederlandse webshops lijken meer voorraad te hebben dan ze willen toegeven - alleen is de marge op prebuilts natuurlijk groter.
De prijzen zijn echt bizar, dit is gewoon mensen een oor aannaaien. Als je een computerwinkel om hulp vraagt bij het samenstellen van een computer qua onderdelen en 100 euro assemblagekosten betaalt bespaar je tegen de duizend euro aan.

En dat word nergens hier in het artikel vermeld! Want dit artikel is eigenlijk bedoelt om bepaalde producten te marketen. Tweakers is een fijn platform alleen in de reviews worden selectief producten gekozen om te reviewen en andere weggelaten waardoor bepaalde producten als beste uit de bus komen maar het eigenlijk niet zijn. Hierdoor vind ik het moeilijk de reviews hier te vertrouwen en dit artikel helpt daar absoluut niet bij.
Waar heb je het over ?
Er staat toch duidelijk voor elke prebuild een vergelijking in met de component prijzen van de pricewatch.
En dan is het verschil iets van 100,- duurder voor de prebuild en zal een Azerty misschien nog een prijsvoordeel hebben uit de componenten maar 1000,- ?

Enkel als je andere goedkopere componenten neemt maar dat is niet het punt hier.
Als je niet je eigen computer in elkaar kunt zetten dan neem ik aan dat door de bank genomen de persoon geen zware of specialistische top of te line hardware nodig heeft die in deze pc`s zitten. Een ryzen 3700x zou net zo goed werken voor gaming. Of een 5600/5800x als max, de rest heb je gewoon niks aan tenzij je zware editing programma`s etc gebruikt. Als je voor de extremen gaat qua processor op de 5900x of hoger boek je misschien een paar fps winst voor honderden euro`s meer.

Dit valt te zeggen over alle componenten net zoals de toeters en bellen om het systeem er slick uit te laten zien. Er zit allemaal dure merk componenten in natuurlijk waarvan je veel goedkopere alternatieven hebt die precies hetzelfde doen. Als je nou mooie kleding koopt dan kun je nog zeggen dat je er aantrekkelijker van word tegenover een ander persoon alleen een pc mega pimpen zal je echt niet je volgende chick mee versieren, sterker nog waarschijnlijk afstoten. Afgezien van dat zijn componenten overkill voor de meeste gebruikers die prebuilds kopen met watercooling en zooi die helemaal niet nodig is en veel geld kost.

Ik snap niet hoe je gewoon durft te pretenderen dat de winkels maar een winstmarge van 100 euro hebben met een prebuildsysteem en wordt nogal pissig van je reactie. Hoe ongeloofwaardig is dat?!

Dit is een groot probleem van onze samenleving, je gaat een winkel binnen en hoopt goed geholpen te worden omdat je geen verstand hebt van de producten. DAAROM ga je naar een specialist om je te helpen, niet zodat deze je een oor aan kunnen naaien zodat ze hun zakken kunnen vullen. En dan raar opkijken dat mensen zo paranoide en wantrouwend zijn en uiteindelijk ook maar mee lopen hun eigen zakken te gaan vullen want zo werkt de wereld toch? Nee zo maken we de wereld en vernietigen we ons ecosysteem en lopen we over de minder bedeelden heen.

[Reactie gewijzigd door -Tweakert- op 23 januari 2021 16:40]

Twee suggesties voor verbetering:
  • Zet het systeem uit de BBG ernaast, dus wat kun je met een vergelijkbaar budget zelf bouwen, en
  • Voeg een test voor MSFS 2020 toe!
Cheers,
Bert
Daarnaast mis ik "Prebuilts die op kunnen tegen zelfbouw?" het kopje verkrijgbaarheid. Zeker gezien de huidige levertijden op onderdelen. Is dit bijvoorbeeld een reden om voor een prebuild systeem te gaan?
NEE, omdat je gelimiteerd bent tot de Hardware die je krijgt bij de PRE-Build.

want als je zelf een BETER systeem op ogen hebt voor diezelfde prijs, dan is het een groot verschil.

Niet te vergeten Veel Mensen die ook voor AMD kiezen willen vast ook een RX6000 serie GPU
Ik geloof dat je Bas niet helemaal snapt. Hij stelt juist dat die vraag een te toetsen hypothese moet zijn in dit artikel.

Plus jij doet nu alsof er geen enkel voordeel aan een pre-build zit, maar dat is natuurlijk niet waar. Het kan wel zo zijn dat die voordelen voor jou geen meerwaarde bieden, maar als ze dat voor een ander wel doen dan is het goed dat het word meegenomen in de beoordeling.
Misschien moet je het artikel ook gewoon even echt lezen. De meeste hebben uitgebreide upgrade mogelijkheden omdat het gewone mobos in een kast zijn.

Edit; maar een vergelijking op zelf bouwen qua prijs had wel inderdaad handig geweest...

[Reactie gewijzigd door yvez op 21 januari 2021 12:57]

Geeft dat een voordeel dan, een AMD GPU icm AMD CPU?
Heb ik nog nooit van gehoord namelijk.
Jazeker! Zoek maar eens naar de 'AMD Smart Access Memory' technologie. Welke met de Ryzen 5000 en Radeon 6000 generaties tot de consument is gekomen.
Thanks! Al vind ik de resultaten nou (nog) niet echt indrukwekkend.
Gemiddeld een paar procent performance increase, daar zou ik mijn aankoop niet op laten afhangen.
Deze technieken zijn nog lang niet volledig uit-geoptimaliseerd dus verwacht dat daar nog wel een paar procentjes bij komen.
En welke dezelfde techniek gebruikt als NVidia's Resizable BAR... Niet per se AMD-specifiek dus (en waarschijnlijk ook intercompatible tussen de verschillende partijen).
Het kan overal op draaien, echter vergt het wel driver ondersteuning waardoor het tot nu toe alleen met AMD kaarten werkt, maar Nvidia is er idd ook me bezig
Als je een AMD GPU wilt dan kies je toch een prebuilt met een AMD GPU?

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 21 januari 2021 13:11]

Je kan gewoon contact opnemen met een computer winkel die je helpt bij het samenstellen qua onderdelen waarbij je 100 euro voor assemblage bestelt en zo tegen de duizend euro bespaart. Het doel van dit artikel is het spotlighten/marketen van deze producten met een raar verhaal over hoe prebuilds nu wel ineens goed zijn en kunnen matchen met zelf gebouwde pc`s.

Wat een bizar artikel! Niet slecht geschreven oid maar wel misleidend.
Dan moeten ze ook elke BBG fysiek hebben staan denk ik zo. Duur grapje.
Anders heeft de vergelijking nog weinig zin laat staan dat de pre-build systemen ook ergens in een BBG groep vallen.

Het gaat helemaal niet om of je goedkoper kan, het gaat of de prijs/kwaliteit goed is, de bouw kwaliteit en de diverse keuzes. Dat iedereen zo zijn eigen keuzes heeft in merken is nauwelijks in een test te verwerken
Ik denk dat Azerty voor die prijs best wel een heel aardig systeem heeft gebouwd voor de consument, zeker als je je bedenkt dat de individuele componenten op dit moment lastig leverbaar zijn!
Dat ding is in het geheel ook niet leverbaar nog :+
Het enige wat ik gek vindt is dat Lenovo er zoveel beter uitkomt qua geluidsproductie. Zowel de Azerty als de Lenovo hebben allebei een kleine towerkoeler, dus heeft Lenovo de afstelling gewoon beter voor elkaar?
Zie niet waarom "geen wifi" een minpunt is in een pc kast.
Waarom zou je uberhaubt wifi willen?
In zo'n beest van een PC doe je gewoon een UTP aansluiting.
Jaren geleden was gamen met wi-fi no-go, maar als je een goede router hebt is dat tegenwoordig geen enkel probleem meer.

Game zelf al 2 jaar op wi-fi en nog geen hapering gehad.
Idem hier! Al meer dan 15 jaar heb ik bedraad online FPS games gespeeld. Sinds een half jaar overgegaan op wifi, omdat een kabel op deze kamer lastig is. En ik merk er helemaal niets van. Geen hitches of slechtere ping.

Mijn wifi AP staat wel in de kamer er naast en het betreft een AC router (ASUS RT-AC68U) met een externe antenne (Gigabyte GC-WBAX200) bij de PC.

Edit: ter verduidelijking: bekabeld is uiteraard beter, maar mijn persoonlijke conclusie is dat wifi prima is. En de ping is wel hoger geworden maar je praat over enkele milliseconden wat verwaarloosbaar is in de praktijk

[Reactie gewijzigd door Pindamann op 21 januari 2021 13:34]

Heb dezelfde wifi antenne en een standaard ziggo router. Zitten 2 muren en een meter of 5 tussen en toch geen enkel probleem met online FPS. Haal mijn 300mbit zonder problemen en de ping is minimaal hoger dan kabel aansluiting.
Dit, sinds wifi 6 de overstap gemaakt. Met dezelfde wifi6 kaart / antenne. Gaat door 1 houten wandje. 2000mbps en nooit hickups. Csgo op hoog niveu gaat net zo goed. Evenals Apex en wat dan ook. Zie dus nu geen reden meer om nog kabels te trekken. Woon wel in een appartement in Amsterdam dus ver hoeft die wifi niet te komen...
Ik denk dat het vooral uitmaakt dat je Acces point recht naast je kamer staat. Wifi doet het erg goed als je vlakbij je router zit maar naarmate de afstand en muurdikte groter wordt, wordt wifi ook steeds minder stabiel. Ik had een mesh router die het ook nog wel redelijk deed. 5ms meer ping dan kabel maar met twee draarloze tussensprongen was dat opzich best indrukwekkend.
Hey ik denk dat je gelijk hebt. Volgens mij zijn de belangrijkste aspecten een goede signaalsterkte en een vrije band. Wat betreft de vrije band helpt AC al heel erg, omdat daar bij mij weinig verstoring op is van buren.

Ik merk wel dat als mijn vrouw vanuit de benedenverdieping is verbonden met een laptop naar de AP van de bovenverdieping en vervolgens gaat streamen, dat ik daar last van begin te krijgen. Dus ja, bedraad is altijd handiger, maar als de situatie gunstig is en de band vrij is, dan werkt het echt heel erg goed. Misschien dat ik in de toekomst over stap naar wifi6, wat mogelijk wat helpt. Heb ook getwijfeld over powerline toen, maar na wat lezen kreeg ik daar meer twijfels bij dan wifi.

[Reactie gewijzigd door Pindamann op 21 januari 2021 15:27]

Misschien heb je geen hapering gehad, Wifi is simpelweg ondergeschikt aan bekabeld en dat is een feit. Bekabeld is altijd minder latency en loss. Tenzij je echt oude-/slechte kabels gebruikt maar dat lijkt me niet het scenario hier.
Maar je sleep een Desktop toch niet zo snel overal mee heen. Netwerkkabeltje er in is dan geen grote hinder.
Dat is ook mijn argument niet, ik heb de mogelijkheid niet om een kabel te trekken en heb daar ook helemaal geen zin in. Wifi werkt tegenwoordig prima als je een degelijke router hebt.
Als een vriend van me komt gamen, heeft hij (op wifi) aanzienlijk meer latency dan ik (aan de kabel). Zo erg dat het voor hem onspeelbaar is, terwijl bij mij alles soepel loopt. Kabel er in en hij gaat als een trein.

Als het klopt wat je zegt, dan is een Fritzbox blijkbaar een beroerde Wifi router...

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 22 januari 2021 10:16]

Ik durf niet te zeggen dat een Fritzbox een beroerde router is, maar als je een slechte latency hebt door Wi-Fi ligt het tegenwoordig aan de wifi-kaart in je laptop/pc, of aan je router.

Heb hier een TP-Link Deco M4 meshnetwerk en heb met Wi-Fi een latency van 16ms en 240Mbps download, terwijl ik 250Mbps zou moeten hebben. Vergelijkbaar met een bekabeld netwerk.

[Reactie gewijzigd door SitoNL op 22 januari 2021 10:36]

Oh, dat is inderdaad heel netjes!
Niet iedereen heeft een pc op een locatie staan waar je kabels goed heen trekt.

Niet iedereen wil altijd met het internet verbonden.

Sommigen spelen niet eens online en is WiFi voldoende.

Er kunnen veel gebruiksdoelen zijn waardoor de term”doe je gewoon een utp aansluiting” niet hoeft of moet.

[/quote]
Op een game machine?
Want iedereen speelt alleen online games? Ik speel eigenlijk alleen single player games en geen online games, zeker niet waarbij het draait om snelheid en reactiesnelheid.
Of die games single of multiplayer zijn maakt weinig uit. De content haal je toch online? Of koop jij nog dvdtjes?
De discussie hier gaat over de wi-fi latency, niet zozeer de snelheid. Voor het downloaden van games speelt latency geen rol. Hoge snelheid bij het downloaden is leuk voor als je ongeduldig bent, maar geen must. Als je online snelle multiplayer games speelt, zoals shooters, speelt latency een grote rol en wil je die zo laag mogelijk houden.
Met de huidige grootte van games zou ik toch balen als ik die om eeen 15mbit connectie naar binnen moet trekken.

Main reason dat ik geen wifi als primaire connectie gebruik is debuggen en betrouwbaarheid. Tegenwooridg is wifi 6 zeker niet slecht. Echter als ik kabel gebruik zijn er meestal maar een berperkt aantal redenen waarom iets niet doet: computer/nic is stuk of kabel is stuk. Bij wifi loop ik me altijd een ongeluk te zoeken.
En die online content kun je prima op je PC krijgen met wifi ;)

Dus ook dit punt maakt ook niets uit :+
Speel zelf trouwens PUBG en CS:GO via WiFi (usb dongle), geen problemen eigenlijk.
Ik heb wifi op mijn game pc en dat werkt prima voor de online games die ik speel (MSFS en RDO)
Dan is het nog geen minpunt, plus daarbij zijn de wifi boards van Gigabyte vaak maar een fractie duurder. Een wifi dongel van Ali nog goedkoper.
Dat klopt maar het ging mij op de wijze waarop het gebracht werd.
Geen wifi betekent vaak ook geen bluetooth. En bluetooth kan er fijn zijn voor je koptelefoon bijvoorbeeld.
Ligt eerder aan de koptelefoon, zou handig zijn met bluetooth-only spul. Vaak hebben gaming headsets gewoon een usbtje of iets.
Voor mij persoonlijk was het wel handig dat WiFi 6 op mijn moederbord zat voor gaming. Ik zit via ethernet kabel verbonden naar internet en gebruik WiFi als hotspot voor mijn Oculus Quest 2 in combinatie met virtual desktop voor draadloze pc vr. Ik kan zelfs Beatsaber spelen op Expert en Expert+ zonder enige merkbare lag.
Mijn wifi hier in huis werkt 100% probleemloos en snel en betrouwbaar. Waarom een kabel trekken?
Heb al 1.5 jaar een game pc met wifi, ik heb nooit problemen gehad met latency.
Snap ik ook niet zo goed... Als je zo'n monster hebt staan dan ga je toch niet over WiFi!?!
Blinde test met identieke systemen, een op utp en de andere op een (goed!) wireless netwerk. Ik durf te wedden dat je in de praktijk geen verschil merkt.
Yep, been there, done that. Mijn PS4 doet het over de wifi een stuk minder soepel dan over ethernet. Mijn ietwat op leeftijd game PC doet het beduidend beter op ethernet dan over wifi. Punt met ethernet is dat ik daar altijd stabiel signaal heb. Mijn wifi is best ok, niet super (gewoon wifi 5 mesh gebeuren) de draadloze netwerkkaart is ook wel ok, niet super... Maar waarom zou je ook? Veel geld uitgeven aan een 'gamingsuperhyper' access point en bijbehorende wifi adapter als de onboard ethernet gewoon beter werkt?
Een ps4 en een "ok" netwerk kaart.. point proven :)

Waarom zou je wifi gebruiken? omdat UTP niet altijd een voor de hand liggende optie is. En niet iedereen houdt van kabels overal. Wifi heeft zeker bestaansrecht en kan zeker heel goed werken, zelfs voor online gaming en fast paced shooters.
Niets 'point proven' want om wifi een beetje fatsoenlijk te krijgen moet je een Ferrari aanschaffen terwijl de ethernet aansluiting niets extra kost, behalve de UTP kabel. Natuurlijk kun je wifi zo krijgen dat je ethernet kunt benaderen, maar waarom zou je? Een game PC is nou niet echt een ding wat heel mobiel is en bekend staat om weinig kabels.

Mijn huis komt uit 1965 en toch heb ik overal vrij fatsoenlijk ethernet naartoe kunnen prutsen. Langs verwarmingsbuizen, holle ruimtes tussen het plafond en zo... Om wifi goed genoeg te krijgen zul je redelijk in de buurt van een access point moeten zitten. Nou, als je daar dan toch bent zou ik een kabeltje trekken.

Je zult sowieso moeten investeren: of een kapitaal aan wifi apparatuur, of moeite om een kabel te trekken.
Ok, jij mag dat denken. Ik heb een andere mening.
Ja je probeert natuurlijk wifi te vermijden, maar soms hebben mensen niet de mogelijkheid om een kabel ernaartoe te trekken. Denk maar bijvoorbeeld aan de zolder waar niet altijd kabelgoten door de muren lopen.

Ps ik snap niet hoezo je -1 krijgt maar ik heb je +1 gegeven : )
Behalve dat andere Tweakers al gereageerd hebben dat WiFi 5 & 6 gewoon uitstekend te doen zijn met hoge snelheden en doorvoer (natuurlijk afhankelijk van je router, hier een Amplifi Alien) en UTP toch echt niet per se meer hoeft.

Bluetooth. Jazeker. Voordat ik m`n eigen desktop had ge-upgrade 2 maanden geleden naar een Gigabyte Z490i Aorus Ultra had ik altijd Bluetooth via zo`n USB dongle. Wel 4 verschillende dongles gehad in de laatste paar jaar van duur naar goedkoop en allemaal hadden wel een nadeel. Zo werkte m`n Wacom producten nooit via BT op de desktop (wel op elk andere laptop) en was je bandbreedte beperkt. Ik had alles op BT. Mooi setje MS precision mouse en surface keyboard, surface dial. Maar als ik dan ook muziek wilde laten lopen via m`n WH-1000XM3 ? Vergeet het maar. Haperen en stotteren.

Dat is allemaal compleet opgelost met onboard WiFi & BT op de nieuwe mobo. Er zit een grote antenne bij die ik netjes hoog heb geplaatst en ik heb bekant in m`n hele 60vierkante meter apartement uitstekend BT met goede bandbreedte om alles te laten draaien zonder haperingen, incluseif de 1000XM3. De Wacom producten doen het nu ook, maar net te laat. Besloten die te verkopen voor Huion :-)
Doorgaans betekent geen WiFi, ook géén bluetooth. En dat kan nog wel eens handig zijn met een draadloze headset of game controller. Dat was in ieder geval voor mij de reden om een WiFi kaartje in mijn desktop er bij te prikken.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 23 januari 2021 03:24]

Hoe zit het in dit artikel met de onafhankelijkheid? Tweakers is een commercieel bedrikf en heeft (naar mijn weten) afspraken met webshops (oa advertenties). Er staat in de tekst vermeldt dat Tweakers de systemen heeft geleend, maar ik zou hier toch wel een duidelijkere disclaimer verwachten. Bij user-reviews wordt dat wél aangehaald.
Net zoals in elk ander artikel - na afloop van de test worden de systemen weer netjes opgehaald. Van commerciële afspraken met webshops en fabrikanten (Pricewatch, advertenties etc.) heb ik als redacteur gelukkig geen weet, laten we dat vooral zo houden :)
Thomas, Wisten de leveranciers vooraf dat deze pc's gereviewed werden?

Het hoeft niet, maar ik kan mij voorstellen dat een gemaakt product voor een recencent extra aandacht krijgt dan een willekeurige klant.

Als je een systeem inlevert met sloppy cablemanagement was het waarschijnlijk geen speciaal review model.
Er is ergens een algemene disclaimer (weet niet meer waar) die je die zorg kan ontnemen.
Wat hij zegt klopt gewoon alleen weet je niet hoeveel ze pakken op hun affiliate links.Of het effectief invloed heeft op de reviews kan je nooit aantonen, laat ons ervan uitgaan dat ze objectief zijn (ik zie genoeg negatieve punten en sommige producten worden redelijk de grond in geboord). Er staan massa's producten op Tweakers die niet gereviewd worden door de staff en daar verdienen ze ook op als je doorklikt vanaf Tweakers om te kopen.
Net zoals in elk ander artikel - na afloop van de test worden de systemen weer netjes opgehaald. Van commerciële afspraken met webshops en fabrikanten (Pricewatch, advertenties etc.) heb ik als redacteur gelukkig geen weet, laten we dat vooral zo houden :)
Quoteje van @Ronald1302

Redacteur weet dus niks van eventuele afspraken, en is dus objectief bezig met een artikel als dit.
Als dat het geval geweest was hadden ze het systeem van 4700 euro wel de lucht in geprezen, 10% (of welk percentage dan ook) van 4700 is immers stukken meer dan 2700 euro..
Liever percentage nemen van 10% (of welk percentage dan ook) op de verkoop van 100 x systeem van 2700 dan 10 x 4700 ;-)

Vrees dat die 4700 wat aan de hoge kant is.
De prijs uitgerekend van de Azerty prebuild
Azerty vraagt dus 2000 euro

Hier zijn de parts
MSI RTX 3080 ventus 3x €720
Ryzen 5 5600x €330
Samsung 970 evo €125
Aorus B550 elite V2 €130
PNY xlr8 16gb €70
Corsair TX750M €110
CoolerMaster MB511 RGB €60
edit: Coolermaster masterair MA410P €30
TOTAAL PRIJS €1545 + 30

Let op zonder assemblage en windows 10!

Het scheelt je heel veel geld als je dit zelf gaat maken het enigste wat je dan nog mist is de rtx 3080.

En ik vraag me af of ze überhaupt de bios zijn ingegaan en docp/xmp hebben aangezet?

[Reactie gewijzigd door snippa_x_killa op 21 januari 2021 20:17]

Op pagina 6 hadden wij dat alvast voor je gedaan ;)

En ja hoor, netjes de nieuwste bios en XMP ingeschakeld.
en het i/o-paneel van een Gigabyte B550 Aorus Elite V2-moederbord. De eerste versie van dat bord kreeg in onze B550-round-up nog een Great Value-award, dus daarover zijn we best tevreden.
Misschien goed om toe te voegen dat de V1 een betere stroomvoorziening heeft dan de V2. De V1 maakt gebruik van doublers op de fases en bij V2 zijn ze wegbezuinigd. In ruil daarvoor heeft de V2 een USB-C header. Jammer dat Azerty daar niets mee doet.

[Reactie gewijzigd door Djarune op 21 januari 2021 07:25]

Inderdaad, ze zouden de V2 eerst even moeten testen, het is niet hetzelfde als de V1 vooral de VRM's, dus dat kun je niet zomaar aannemen.
Ik heb de specs van de B550 Aorus Elite er nog even bij gepakt, maar het weglaten van de doublers is op het totaalplaatje van deze vrm verwaarloosbaar. Doublers helpen in dit scenario wellicht iets aan de efficiëntie, maar voegen ook latency toe - je zou dus zelfs een theoretische discussie kunnen voeren of weglaten niet beter is. Theoretische, want in de praktijk ga je van beide keuzes nooit wat merken als eindgebruiker, tenzij je extreem gaat overklokken (maar dan koop je geen Aorus Elite, neem ik aan).
Buildzoid (Actually Hardcore Overclokking) heeft een video gemaakt waarin hij uitlegt wat het effect is van het weglaten van de 6617 doublers bij de Gigabyte V2 moederboarden: https://www.youtube.com/watch?v=FHJlzBQcyqM
Het zou 1% efficiency schelen ~1 tot 2 Watt.
De USB-C front is m.i. een betere toevoeging.
Ik ben normaal gesproken fan van Builzoid's video's vanwege de praktijk, maar deze video is net als Tomas z'n reactie theoretisch bekeken. Builzoid's conclusie is ook niet helemaal helder:
I don't want to say it definitely doesn't matter, but the thing is without actually measuring both of the boards.....uhm....I can't....I don't like making statements without having absolute proof
Ik blijf het toch apart vinden dat door schaarste Gigabyte doubles weglaat die ze voorheen (teken extra kosten) wel op hadden geplaatst. Het is door schaarste gewoon een kostenbesparing. Ik vind het helemaal gek als ze op hun volgende serie borden die doublers er gewoon weer op plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Djarune op 21 januari 2021 10:25]

Het is hetzelfde als megapixels op een telefooncamera. Het getal moet zo hoog mogelijk zijn bij launch zodat het moederborden verkoopt. Als doublers voor een relatief klein bedrag en geen negatieve problemen met zich meebrengen meer borden verkoopt doordat ze '16 stage vrm' in plaats van '8 stage vrm' op de specsheet kunnen zetten.
Ah oke, dank je voor het uitzoeken _/-\o_
bekijk deze even:

https://www.youtube.com/watch?v=FHJlzBQcyqM

doublers hebben geen meerwaarde
Iets wat ik altijd gek vind is dat zelfbouw (gelukkig) goedkoper is dan een compleet systeem. Zelf jaren in een fietsenwinkel gewerkt en daar was een complete fiets (zelfs met hetzelfde frame) altijd 20/30% goedkoper dan dat je zelf ging bouwen met exact dezelfde onderdelen. Fietsfabrikanten kopen groots in waardoor onderdelen voor hen een stuk goedkoper zijn dan de consumentenprijs. Hierdoor liggen hun prijzen lager dan zelfbouw, in de computerwereld zou dat toch niet anders moeten zijn?

Of moeten we de pc’s hier zien als zelfbouw maar dan door de winkel in elkaar gezet?

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 21 januari 2021 07:08]

In de pc wereld is zelfbouw altijd goedkoper geweest dan een compleet systeem.
Maar waarom is de vraag
Omdat tweakers de PW hebben natuurlijk :Y)

En de marges zijn wss 10x zo laag!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 januari 2021 08:05]

De marge op een fiets is 25-35 procent. Iedere klant krijgt (als je er om vraagt) 10% korting. Van dat laatste willen ze graag af, onderling zijn er tussen winkels afspraken dat ze geen korting meer geven op de adviesprijs. Soort van kartelvorming, alleen die kleine zaakjes hé...
Maar waarom is de vraag
Simpel: er zit één partij minder in de keten. Daarvoor in de plaats zijn er meerdere partijen waar je goedkoop onderdelen vandaan kan krijgen. Je bent niet meer afhankelijk van een enkele partij. Ook kan je bezuinigen op zaken waar je geen behoefte aan hebt. ;)

Met deze vergelijking zie ik echter ook iets anders: mogelijk is een prebuilt interessant als de betreffende videokaart niet los te verkrijgen is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 januari 2021 09:17]

Nou dat het ik bekeken: indoen voorradig...... dus je komt gewoon in de rij
Waarschijnlijk meer concurrentie tussen de pc webwinkels. Ik ken in elk geval weinig fietsonderdeelvergelijkingssites.
Wat dacht je van garantie? Ze moeten een systeem leveren dat werkt op alle punten en als het niet werkt moeten ze zelf uitzoeken wat er mis is en het repareren.
Mijn laatste build had verbogen pinnen in de socket van de CPU. Ik heb zelf systemen gebouwd en het is het enige puntje waar ik echt op let maar je moet een unboxing video maken om aan te tonen dat het aanwezig was na uitpakken en daar gaat je winst.

Ik raad aan om het zelf samen te stellen maar te laten bouwen. Eerst testen en daarna tweaken...
Niet altijd hoor, vroeger had je bijv. Compaq (wie kent het nog?) systemen met een high tier Pentium en TNT2 waar je zelfs met bezuiningen op de overige onderdelen niet tegen op kon bouwen. En dan kreeg je er ook nog randapparatuur bij.
je bedoelt dat bedrijf dat er dan vrolijk BigFoot harde schijven in stopte?
De marges op fietsonderdelen zijn waarschijnlijk heel anders dan op PC hardware. Marges op PC hardware zijn echt laag heb ik het idee (geen harde cijfers hiervoor).
Verschilt per component, als ik naar gelijksoortige componenten in andere markten kijk dan worden er vooral grove marges gemaakt op los RGB spul, kabels (doh) en fans.

[Reactie gewijzigd door CEx op 21 januari 2021 08:47]

Eens, maar puur kijkende naar de basis benodigdheden (CPU, GPU, moederborden, etc.) zijn de marges minimaal.
Kabels zitten inderdaad enorme marges op. Tenzij er grote haast bij is haal ik die vrijwel altijd van aliexpress. Het duurt even voordat je hebt maar dan kost een kabeltje €0,75 i.p.v €7.50
Marges zijn vaak minder dan 10% op onderdelen. Er zijn veel webshops die spullen gewoon doorbestellen en ook garantie direct over de schutting gooien naar de fabrikant.
Bij een compleet systeem zal de website zelf de garantie moeten regelen voor het systeem en het netjes bouwen en af installeren van een PC heeft natuurlijk ook een meerwaarde. Dat het voor veel mensen hier een hobby is wil niet zeggen dat een winkel er geen geld voor kan vragen.
Het is vaak wel zo dat je niet alleen betaalt voor de onderdelen, maar je betaalt voor een totaalplaatje van hardware, service en garantie, assemblage, testen. Het gemak waarmee je een compleet systeem kan terugsturen onder garantie zonder zelf te hoeven troubleshooten is best wat waard. De garantie verplaatst daarmee naar de assembleur ipv de fabrikanten van de componenten.

CoolBlue is vaak wat duurder dan andere webshops, maar hun garantie en retourvoorwaarden zijn uitstekend, dat is best wat geld waard. Apple producten zijn puur gekeken naar de hardware duur, maar zijn ze ook duur als je bekijkt hoe lang Apple het product support? Support kost ook geld.

Ik heb hier verder geen cijfers van en het is een aanname/theorie, maar ik kan mij wel voorstellen dat het zo werkt.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 21 januari 2021 09:36]

Euh... Hoe lang ondersteunt Apple de hardware? Bij consumenten houden ze zich aan de door de EU verplichte termijn, voor bedrijven is het wel één jaar. We moeten extra ondersteuning inkopen en dat is (in vergelijking met HP en Dell) echt geen grapje.
Ik bedoelde inderdaad meer de software-support. Qua hardware ondersteuning, reparaties en omgang met schade hoef je inderdaad niet bij Apple aan te komen.
Wat ik me voor kan stellen is dat deze complete systemen webshops als Azerty in de gelegenheid stelt om geopende maar teruggestuurde waar die nog compleet goed functioneren voor de nieuwprijs te verkopen. Daardoor lijkt het alsof de marge voor het complete systeem nihiel is, maar met de vergelijkende prijzen van Tweakers is er van uit gegaan dat het allemaal 100% nieuw uit de doos getrokken componenten zijn.

Een 3080 in de koopjeshoek moeten gooien met x% korting is een aderlating.

Let wel: Ik wil niet beweren dat dit ook daadwerkelijk gedaan wordt, maar aangezien ze zelf voor de garantie verantwoordelijk zijn lijkt het me wel een handig idee.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 21 januari 2021 10:17]

Het valt mij trouwens op dat jullie een OEM licentie mee nemen in de vergelijking. Uiteraard als je zelf bouwt voor eigen gebruik moet je een retail license nemen, toch een paar tientjes meer. Dan is het verschil voor het Azerty systeem bijv. toch wat kleiner.

Nu snap ik dat de OEM licentie in de vergelijking is meegenomen omdat dat is wat Azerty zelf kan gebruiken bij systemen die ze verkopen. Veel mensen kopen ook een OEM licentie voor zelfbouw ondanks dat het tegen de voorwaarden in gaat, er wordt immers niet op gehandhaaft voor consumenten. Maar het geeft geen goede vergelijking van zelfbouw systeem vs. kant en klaar systeem als je netjes de regels volgt.

Verder een pluim voor de kwaliteit. Waar ik de meeste premium artikelen het predikaat niet waardig vind, heeft dit niet-premium artikel juist wat diepgang die ik het predikaat wel waardig vind. De vergelijking met zelfbouw, de aandacht voor garantie (inclusief impact van Brexit), de diversiteit met grote OEMs en zelfbouw van een Nederlandse webshop en een boutique builder in het VK. Dit is een artikel met unieke info op goed niveau, echt premium!
Ik neem ook gewoon goedkope oem licenties af voor al mijn .builds en voor familie/klanten. het is alleen activeren meer niet.

Ik ben wel verrast dat een combinatie van 5900X en RTX3080 super presenteert. Sowieso ga ik ook een AMD CPU aanschaffen als .build.

Daarnaast heeft een zelfbouw altijd meer de voorkeur voor mij. Want je kan zelf kiezen welke onderdelen je neemt, en het zo persoonlijk mogelijk maken. Vaak nog altijd goedkoper. En je blijft altijd nog leren.
Nu is de vraag natuurlijk wilt een gamer dat wel zelfbouwen of gewoon direct kunnen gamen. Want vooraf moet je denk ik wel een week of twee nodig hebben om een lijst te maken met wat je echt wilt hebben. En als je geen ervaring hebt moet je opeens YouTube opstarten om filmpjes te kijken hoe je alles bouwt.
Ik ben het met je eens op alle punten. Als je voor familie/klanten maakt mag een OEM licentie geloof ik wel trouwens, alleen niet voor eigen gebruik.

Een groot deel van de waarde van zelfbouw zat voor mij ook altijd in het uitzoek werk en het knutselen. Maar dat kost wel tijd en je moet het leuk vinden, los daarvan vereist het toch ook wat kennis die je vrijwel alleen hebt als je het nieuws over pc onderdelen een beetje volgt. Zeker niet voor iedereen geschikt, ook hier op Tweakers. Toch voor gamers kan ik het alleen maar aanraden om het toch te leren, geeft een hoop voldoening en ook mogelijkheden kwa upgrades etc. als je eenmaal deze kennis hebt. Gebruik je het als workstation (bijv. voor amateur/semi-pro fotobewerking om maar iets te noemen) kan ik mij voorstellen dat je liever gewoon een werkend systeem geleverd krijgt met garantie op het geheel.
Inderdaad, zelf bouwen is altijd goedkoper en specifieker te matchen aan je eigen 'needs'. Maar in deze tijden kan een prebuild een onverwacht voordeel hebben - zij hebben soms de populaire videokaarten op voorraad i.t.t de webshops.
Maar een windows licentie kan natuurlijk ook goedkoper. En dan wordt het verschil een stuk groter.

Als je nog een oude PC met de retail versie hebt van windows 7 of 8, dan kun je die natuurlijk overzetten. Die keys kun je gewoon bij activatie gebruiken.

Ook bij de 'shady' gamekey sites krijg je tegenwoordig vaak een (mogelijk hergebruikte) windows 7 of 8 key. Microsoft zegt het zelf ook:

https://nl.hardware.info/...uro-hoe-kan-dat-a-mag-dat
Reactie Microsoft
Uiteraard hebben we onze bevindingen voorafgaand aan de publicatie van dit artikel gedeeld met Microsoft. Een woordvoerder van Microsoft Nederland liet ons weten dat de websites niet officieel bij hen zijn aangesloten, en dat het kan voorkomen dat gebruikers van dit soort licenties niet in aanmerking komen voor de gebruikelijke ondersteuning. "Wij adviseren klanten om via deze website te controleren of ze een legale versie hebben."

Op de vraag hoe dit soort websites aan licentiecodes komen, geeft Microsoft aan dat dat op verschillende manieren kan gebeuren. "Bijvoorbeeld door ontbundelingen van PC en OS, waarbij een klant een niet-geactiveerde code doorverkoopt." Het is goed om te weten dat het los aanschaffen van een oem-licentie in strijd is met de EULA waarmee je bij een Windows-installatie akkoord gaat. Die mogen immers alleen samen met nieuwe hardware worden verkocht.

Overigens is ons niet gebleken dat het aanschaffen van een spotgoedkope Windows 10-key illegaal zou zijn, maar daarbij plaatsen we direct de disclaimer dat wij bij Hardware Info geen juristen zijn, en je aan dit artikel geen rechten kunt ontlenen.
Of je koopt een Windows key bij allkeyshop voor 3,50 euro. Scheelt weer 100 euro en toch legaal (genoeg). Wie weet doen de webshops dat zelf ook wel.

https://www.allkeyshop.co...al-cd-key-compare-prices/
Heb ik ook voor mijn build gedaan. Windows 10 pro key gekocht voor € 2,70. Betalen met ideal, key meteen in de mail en activatie zonder problemen.

Kan het iedereen aanraden.
Aliexpress, 1,50 euro en die werkt.
"Boutique builder" associeer ik met klein terwijl PC Specialist één van de grootste system integrators van Europa is. Verder mee eens dat er een goede kwaliteit review is afgeleverd door Tweakers al had ik graag Alternate er ook tussen gezien daar zij in mijn ogen toch de meeste ervaring in NL hebben op dit gebied.
Die achterlijke kasten weglaten zal al flink wat knaken schelen.

En wat een prijzen dat het zijn. Enkel de Azerty lijkt nog in de realiteit te leven, voor de rest bouw ik m zelf wel.
Inderdaad. Zijn niet echt de mooiste kasten inderdaad. Geef mij maar een strakke kast met zo min mogelijk tierelantijnen en opsmuk.
Ik vind de configuraties behalve die van Azerty ook niet altijd helemaal logisch.

Ik bedoel 128 GB ram? Harde schijven in een game pc? Een 3070 en dan bijna 3K durven vragen?

Wat betreft je opmerking over kasten geeft ik je volkomen gelijk! Hoeft niet eens goedkoper maar mijn smaak is deze kermis niet
Probleem is alleen momenteel dat juist de OEM-bouwers beschikken over de high-end kaarten (en deels de CPUs), waardoor als je NU echt een PC nodig hebt, het snelste is om het op deze manier aan te schaffen.
Ik bestel mijn onderdelen graag bij Azerty, maar met zo'n kast hoeven ze bij mij niet op de proppen te komen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True