Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Huawei Matebook 14 Review

45W-Ryzen-processor in een smal jasje

Uiterlijk en aansluitingen

Samengevat

De Matebook 14 met AMD-processor is een vrij unieke laptop met een compacte behuizing, maar toch een snelle 45W-processor in de vorm van een Ryzen 7 4800H, die door langzaam geheugen niet het onderste uit de kan haalt. De behuizing is mooi afgewerkt, maar heeft een onhandige plaatsing van de webcam en onpraktische aansluitingen. Het scherm heeft een relatief hoge resolutie en een prettige 3:2-verhouding, maar had wel beter gekalibreerd kunnen worden. Ook op de draadloosnetwerkkaart lijkt bezuinigd te zijn, want die ondersteunt maximaal Wi-Fi 5.

Getest

Huawei MateBook 14 2020 AMD (KLVL-WFE9)

Prijs bij publicatie: € 1.100,-

Bekijk product

Je kunt laptops, gelet op de processor, in twee categorieën indelen. Aan de ene kant zijn er laptops met zuinige 15W-processors, die door Intel en AMD worden aangeduid met het 'U'-achtervoegsel en die je voornamelijk in dunne laptops aantreft. Aan de andere kant zijn er de 'H'-processors, met een tdp van 45W. Die zijn sneller dan de U-processors, maar tref je in grotere en zwaardere laptops aan. Wat nou, dachten ze bij Huawei, als we zo'n 45W-processor in een 14"-chassis stoppen? Dan krijg je het 2020-model van de Matebook 14, dat slechts 1,47 kilogram weegt en voorzien is van een Ryzen 7 4800H-cpu.

Het mooie van de Matebook 14 is: je ziet aan de buitenkant niet dat er zo'n 45W-processor in zit. Het is geen superdunne laptop, maar hij is ook niet veel dikker dan de USB-A-poorten hoog zijn. Het ontwerp doet denken aan de Matebook D 14, die we in juni 2020 reviewden, met een groot verschil: de beeldverhouding. De Matebook 14 (zonder 'D' dus) heeft een scherm met een beeldverhouding van 3:2 en dat geeft de laptop een wat andere vorm dan de conventionele 16:9-laptops hebben.

Huawei heeft de bezels lekker smal weten te houden en doordat de achterkant van het scherm van metaal is gemaakt, voelt het ook stevig aan. Dat is prettig, want het gaat om een touchscreen. Een nadeel van die smalle bezels is dat het Huawei niet gelukt is om de webcam er ook in te verwerken. Die is nu, net als bij de Matebook 14, verstopt in een toets tussen de F6- en F7-toetsen. Dat levert een webcambeeld op waarbij je gezicht met moeite volledig in beeld is en vingers die op het toetsenbord tikken, eruitzien als gigantische tentakels die het beeld in en uit slingeren.

De achterkant van de laptop is, zoals gezegd van metaal gemaakt, maar dat geldt ook voor de rest van de behuizing, die daardoor stevig aanvoelt. Het is ook een buitengewoon 'opgeruimde' behuizing, zonder opsmuk. De aan-uitknop dient ook als vingerafdrukscanner, zodat je snel kunt inloggen. De aansluitingen zitten aan de zijkanten van de behuizing en ook hier heeft Huawei het opgeruimd gehouden door geen symbooltjes bij de aansluitingen te zetten. Aan de linkerkant zit een USB-C-aansluiting, die tegelijk gebruikt kan worden om de laptop op te laden, maar met behulp van een dock of verloopkabel ook om een 4k-HDMI-scherm op 60Hz aan te sluiten. Dat gaat namelijk niet met de gewone HDMI-aansluiting, die maximaal versie 1.4 van het protocol ondersteunt. Rechts zitten twee USB-A-aanslutingen met een maximale overdrachtssnelheid van 5Gbit/s. Voor de meesten is dat toereikend, maar wij missen in ieder geval een kaartlezer en een HDMI 2.0-aansluiting.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de Matebook is voorzien van toetsenbordverlichting die in twee standen in te stellen is. De toetsen zelf zijn vlak en hebben een duidelijke aanslag, maar vrij weinig travel. De touchpad is van glas gemaakt en is lekker groot. Hij werkt daardoor prettig en als je erop drukt, levert dat ook een duidelijke, redelijk diepe 'klik' op.

Links: webcambeeld Matebook 14

De luidsprekers zijn door Huawei, zoals door veel andere laptopbouwers, onderaan de behuizing gepositioneerd. Dat betekent dat de kwaliteit van het geluid afhankelijk is van het materiaal van de ondergrond. Als de laptop op een houten tafel staat, kan het volume echter hard genoeg voor een duidelijk verstaanbare (video)belconversatie.

Specificaties en benchmarks

De Matebook 14 wordt geleverd met een Ryzen H-processor. De onderstaande uitvoering wordt ook in Nederland geleverd, hoewel ze op het moment van schrijven van de website is verdwenen.

Huawei Matebook 14 KLVL-WFE9
Processor AMD Ryzen 7 4800H
Cores/threads 8/16
Klokfrequentie (turbo) 2,9GHz (4,2GHz)
Gpu Vega 7
Werkgeheugen 16GB ddr4-2666, dualchannel
Ssd Samsung PM981a, 512GB
Wifi Realtek 8822CE, 802.11ac
Scherm 14", 2160x1440 pixels, ips, touch
Schermpaneel Chi Mei P140ZKA-BZ1 CMN8C03
Gewicht 1470g
Accu 56Wh
Besturingssysteem Windows 10 Home

De laptop is voorzien van een 45W-processor, in de vorm van de Ryzen 7 4800H. Die cpu wordt niet gecombineerd met een aparte grafische kaart die weer extra ruimte inneemt en waarvoor de koeling uitgebreid zou moeten worden. Daardoor past het geheel in de 14"-behuizing. Als we verder naar de specificaties kijken, springt de kaart voor draadloze netwerken eruit. Dat is er een van Realtek, die ten hoogste 802.11ac-netwerken, ofwel Wi-Fi 5 ondersteunt. Vrijwel alle laptops hebben tegenwoordig ondersteuning voor Wi-Fi 6-netwerken, dus het is jammer dat dat ontbreekt bij de Matebook.

Als we de Matebook openschroeven, zien we een uit de kluiten gewassen koelsysteem dat gebruikmaakt van twee ventilators. De ssd en draadloosnetwerkkaart zijn eventueel vervangbaar, maar verder is er geen ruimte voor upgrades.

Benchmarks

Het interessantst aan de Matebook 14 zijn de prestaties van de processor in de redelijk compacte behuizing. De snelste 15W-processor in multicore is op dit moment de Ryzen 7 4800U, die we in de Lenovo Slim 7 een tijdje geleden hebben getest. De Slim 7 heeft net als de Matebook een schermdiagonaal van 14", dus die nemen we mee in de vergelijking. Daarnaast nemen we enkele high-end laptops met Intels nieuwste Tiger Lake-processor in de vergelijking mee en kijken we naar laptops met een 45W-processor van AMD en Intel.

  • Cinebench 20 - Multi
  • Cinebench 20 - Single
Cinebench 20 - Multi
Laptop CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 7 4800H
4.448
HP Pavilion 15-ec1747nd Ryzen 7 4800H
4.360
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS
4.268
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H
4.148
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H
3.848
Lenovo Legion 7 15IMHg05 Ci7-10875H
3.715
Asus ROG Zephyrus Duo Ci9-10980HK
3.461
HP Envy 15-ep0190nd Ci9-10885H
3.440
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 5 4600H
3.423
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS
3.347
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U
3.278
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
2.064
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
2.025
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
1.975
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U
1.480
Cinebench 20 - Single
Laptop CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
572
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
564
HP Envy 15-ep0190nd Ci9-10885H
508
HP Pavilion 15-ec1747nd Ryzen 7 4800H
489
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS
488
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H
488
Lenovo Legion 7 15IMHg05 Ci7-10875H
482
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H
479
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 7 4800H
469
Asus ROG Zephyrus Duo Ci9-10980HK
462
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 5 4600H
453
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U
452
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
451
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS
407
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U
353

Als we Cinebench Multi draaien, zien we meteen al dat de 4800H-processor een stuk beter presteert dan de 'gewone' 14"-laptops met 15W-processor, maar ook dat er laptops zoals de Legion 5 en Pavilion 15 zijn die veel meer uit dezelfde 4800H-processor weten te halen dan de Matebook. Dat komt doordat Huawei de processor enigszins in zijn verbruik beperkt heeft. Tijdens het draaien van Cinebench zagen we het verbruik niet verder oplopen dan tot 42 watt, terwijl de MSI Bravo, die we eerder hebben getest, met dezelfde cpu 56 watt verbruikte. Een hoger verbruik betekent dat er hogere kloksnelheden mogelijk zijn en dat zie je terug in het benchmarkresultaat.

  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid graphics
  • 3DMark Night Raid Cpu
  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
3DMark Night Raid
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHg05 Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
48.123
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
35.264
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H Rad. RX 5500M
33.276
HP Pavilion 15-ec1747nd Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
30.234
Asus ROG Zephyrus Duo Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
29.591
HP Envy 15-ep0190nd Ci9-10885H GF RTX 2060 Max-Q
27.732
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
26.757
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
26.667
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 5 4600H GF GTX 1650
26.047
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
16.636
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
15.287
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. RX Vega 8
14.413
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H Rad. RX Vega 7
12.353
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.052
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
8.488
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHg05 Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
87.754
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
51.449
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
48.728
HP Envy 15-ep0190nd Ci9-10885H GF RTX 2060 Max-Q
46.264
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H Rad. RX 5500M
45.589
Asus ROG Zephyrus Duo Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
39.921
HP Pavilion 15-ec1747nd Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
38.789
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
38.639
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 5 4600H GF GTX 1650
35.629
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
21.916
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
19.896
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. RX Vega 8
15.723
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H Rad. RX Vega 7
12.351
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.780
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
10.484
3DMark Night Raid - CPU
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHg05 Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
13.521
HP Pavilion 15-ec1747nd Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
13.439
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H Rad. RX 5500M
13.151
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
12.673
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H Rad. RX Vega 7
12.371
Asus ROG Zephyrus Duo Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
11.999
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 5 4600H GF GTX 1650
10.320
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. RX Vega 8
9.793
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
9.677
HP Envy 15-ep0190nd Ci9-10885H GF RTX 2060 Max-Q
8.481
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
8.189
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
7.527
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
7.034
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
6.610
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
4.084
3DMark Cloud Gate
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHg05 Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
51.590
HP Pavilion 15-ec1747nd Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
37.303
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
36.533
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
35.477
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H Rad. RX 5500M
34.801
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
31.986
Asus ROG Zephyrus Duo Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
30.090
HP Envy 15-ep0190nd Ci9-10885H GF RTX 2060 Max-Q
27.609
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 5 4600H GF GTX 1650
27.485
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. RX Vega 8
21.311
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H Rad. RX Vega 7
20.373
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
20.197
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
18.083
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
14.610
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
13.629
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHg05 Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
133.846
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
68.761
HP Envy 15-ep0190nd Ci9-10885H GF RTX 2060 Max-Q
67.790
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H Rad. RX 5500M
63.610
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
63.138
Asus ROG Zephyrus Duo Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
57.761
HP Pavilion 15-ec1747nd Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
56.265
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
54.269
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 5 4600H GF GTX 1650
50.292
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
31.565
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. RX Vega 8
27.364
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
25.299
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H Rad. RX Vega 7
22.472
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
22.442
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
18.624
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
HP Pavilion 15-ec1747nd Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
17.116
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
17.041
Lenovo Legion 7 15IMHg05 Ci7-10875H GF RTX 2080 Super Max-Q
16.373
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H Rad. RX Vega 7
15.355
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H Rad. RX 5500M
13.462
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS GF RTX 2060 Max-Q
13.168
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. RX Vega 8
12.012
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
11.730
Asus ROG Zephyrus Duo Ci9-10980HK GF RTX 2080 Super Max-Q
11.242
Lenovo Legion 5 15ARH05 Ryzen 5 4600H GF GTX 1650
10.624
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
9.050
HP Envy 15-ep0190nd Ci9-10885H GF RTX 2060 Max-Q
8.980
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
8.935
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
7.030
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
6.577

De 4800H-processor heeft een Vega 7-gpu aan boord, waarbij zoals de naam al aangeeft, zeven compute-units zijn geactiveerd. De Vega-gpu draait al een tijdje mee en is sneller dan Intels UHD-gpu's van weleer, maar kan niet tippen aan de snelheid van de nieuwe Xe-gpu's die we in laptops met Intel Tiger Lake-processors tegenkomen. De 3DMark-tests zijn onderverdeeld in subtests en in de grafische subtest scoort de Vega-gpu in vergelijking met de concurrentie niet indrukwekkend, maar dat komt vooral doordat de concurrenten allemaal van een dedicated gpu voorzien zijn. In de cpu-test weet de 4800H zijn mannetje te staan en is hij sneller dan de laptops met U-processor.

DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop CPU/SoC tijd in seconden (lager is beter)
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H
398
Lenovo Legion 7 15IMHg05 Ci7-10875H
469
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS
480
Asus GA401I Ryzen 9 4900HS
494
HP Envy 15-ep0190nd Ci9-10885H
507
Asus ROG Zephyrus Duo Ci9-10980HK
528
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U
575
Huawei MateBook 14 2020 Ryzen 7 4800H
668
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
1.147
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
1.229
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
1.348

Vervolgens draaien we DaVinci Resolve, waarin we een 4k-video renderen en dat doet de Matebook toch niet zo snel als we hadden verwacht. We hebben de test meer dan eens gedraaid, met steeds ongeveer hetzelfde resultaat. Daarbij is de Matebook met 4800H-processor langzamer dan de Yoga Slim 7 met 4800U-processor. We zouden verwachten dat de Matebook, gezien zijn processor, in de buurt van de MSI Bravo 17 en ASUS GA401 uit zou komen in deze benchmark. We vermoeden dat de relatief lage geheugensnelheid de oorzaak is van deze mindere prestaties. Het geheugen draait op een snelheid van 2666MT/s, terwijl het geheugen van de MSI en ASUS op 3200MT/s draait. De snelheid van het werkgeheugen bepaalt de snelheid van de infinity fabric, die door de cpu-cores wordt gebruikt om met elkaar te communiceren en vermoedelijk beïnvloedt dat de prestaties. Dat zou ook verklaren waarom het verschil in Cinebench niet zo groot is, want die benchmark is nauwelijks intensief voor het werkgeheugen.

Normaal gesproken geeft de DaVinci-benchmark een aardig beeld van de prestaties van een laptop op de lange duur, maar in dit geval wordt dat beeld beïnvloed door de bottleneck van de geheugensnelheid. We draaien Blender om te zien hoe de cpu gedurende enige tijd presteert en om te zien of er throttling optreedt doordat de processor te warm wordt. Gezien de compacte behuizing zou ons dat niet verbazen. We renderen herhaaldelijk een vrij eenvoudige afbeelding, maar ook na render nummer 44 zien we de laptop niet langzamer worden. Met throttling zit het dus wel snor. De Pavilion 15 en Legion 5 doen het nog iets beter in deze test, want de rendertijd bij die laptops is ook korter dan bij de Matebook 14. Dat komt, net als in Cinebench, door het beperkte verbruik dat de fabrikant deze cpu heeft opgelegd.

  • PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
  • PCMark Storage 2.0 - Score
PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei MateBook 14 2020 SAMSUNG MZVLB512HBJQ-00000
532,60
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD NVMe Micron 2210 MTFDHBA1T0QFD
509,28
HP Pavilion 15-ec1747nd WDC PC SN720 SDAPNTW-1T00-1006
458,70
Lenovo Legion 5 15ARH05 SKHynix_HFM512GDHTNI-87A0B
449,94
Huawei MateBook D 14" WD SN730 512GB
445,21
Lenovo Yoga Slim 7 Hynix PC601 1TB
435,83
Asus GA401I Intel 660p 1TB
405,07
HP Envy 15-ep0190nd 2x Kioxia XG6 1TB raid 0
393,23
Lenovo Legion 5 15ARH05 Samsung PM991 512GB
387,20
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Intel 660p 1TB
357,79
Dell XPS 13 9310 NVMe KXG60ZNV512G
345,46
HP Envy x360 13-ay0001nd Kioxia BG4 512GB
343,54
Asus ROG Zephyrus Duo 2x Samsung PM981a raid 0
319,94
Lenovo Legion 7 15IMHg05 2x WD SN730 1TB raid 0
203,92
PCMark Storage 2.0 - Score
Laptop HDD / SSD in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD NVMe Micron 2210 MTFDHBA1T0QFD
5.073
Huawei MateBook 14 2020 SAMSUNG MZVLB512HBJQ-00000
5.073
HP Pavilion 15-ec1747nd WDC PC SN720 SDAPNTW-1T00-1006
5.058
Huawei MateBook D 14" WD SN730 512GB
5.056
Lenovo Legion 5 15ARH05 SKHynix_HFM512GDHTNI-87A0B
5.056
Lenovo Yoga Slim 7 Hynix PC601 1TB
5.052
HP Envy 15-ep0190nd 2x Kioxia XG6 1TB raid 0
5.045
Asus GA401I Intel 660p 1TB
5.041
Lenovo Legion 5 15ARH05 Samsung PM991 512GB
5.040
Dell XPS 13 9310 NVMe KXG60ZNV512G
5.024
HP Envy x360 13-ay0001nd Kioxia BG4 512GB
5.018
Asus ROG Zephyrus Duo 2x Samsung PM981a raid 0
5.005
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Intel 660p 1TB
5.000
Lenovo Legion 7 15IMHg05 2x WD SN730 1TB raid 0
4.923

Tot slot kijken we naar de snelheid van de Samsung PM981a-ssd, die Huawei heeft gebruikt. Daar worden we wel weer blij van, want die ssd blijkt lekker snel te zijn.

Scherm en accuduur

De Matebook is, zoals gezegd, voorzien van een 14"-scherm en dat zie je niet veel op laptops met een 45W-processor als de Ryzen 7 4800H. Het scherm heeft bovendien een beeldverhouding van 3:2 en dat kom je helemaal niet vaak tegen. De resolutie is met 2160x1440 pixels lekker hoog en levert een nog wat scherper beeld op dan de gebruikelijke full-hd-resolutie op 16:9-14"-schermen. Het 'hogere' beeld levert meer verticale ruimte op en dat is prettig bij browsen, maar ook bij tekstverwerking en de meeste andere kantoorsoftware. Daarnaast heeft het scherm mooie smalle schermranden en een glanzende afwerking. Enerzijds is dat jammer, maar anderzijds is het logisch, want Huawei heeft de Matebook voorzien van een touchscreen. Het paneel is afkomstig van Chi Mei en lijkt op het eerste gezicht mooi, helder beeld te geven. Hoe hoog die helderheid daadwerkelijk is, checken we natuurlijk met behulp van onze colorimeter en Calman-software.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHg05 1920x1080 15,6"
510
Dell XPS 13 9310 3840x2400 13,4"
493
HP Envy 15-ep0190nd 3840x2160 15,6"
435
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 13,3"
426
Asus ROG Zephyrus Duo 3840x2160 15,6"
394
Lenovo Yoga Slim 7 1920x1080 14"
385
Huawei MateBook 14 2020 2160x1440 14"
378
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 14"
368
Asus GA401I 1920x1080 14"
345
Lenovo Legion 5 15ARH05 1920x1080 15,6"
294
Lenovo Legion 5 15ARH05 1920x1080 15,6"
285
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 1920x1080 15,6"
280
HP Pavilion 15-ec1747nd 1920x1080 15,6"
246
Huawei MateBook D 14" 1920x1080 14"
239
MSI Bravo 17 1920x1080 17,3"
235
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 1920x1080 14"
2026:1
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 13,3"
1869:1
Dell XPS 13 9310 3840x2400 13,4"
1700:1
Asus ROG Zephyrus Duo 3840x2160 15,6"
1565:1
Huawei MateBook 14 2020 2160x1440 14"
1455:1
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 14"
1416:1
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 1920x1080 15,6"
1398:1
HP Pavilion 15-ec1747nd 1920x1080 15,6"
1365:1
MSI Bravo 17 1920x1080 17,3"
1342:1
Lenovo Legion 5 15ARH05 1920x1080 15,6"
1337:1
Lenovo Legion 7 15IMHg05 1920x1080 15,6"
1187:1
Asus GA401I 1920x1080 14"
1181:1
Lenovo Legion 5 15ARH05 1920x1080 15,6"
1176:1
Huawei MateBook D 14" 1920x1080 14"
1137:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Resolutie Schermdiagonaal kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Huawei MateBook D 14" 1920x1080 14"
2,10
Dell XPS 13 9310 3840x2400 13,4"
2,70
HP Envy 15-ep0190nd 3840x2160 15,6"
3,00
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 1920x1080 15,6"
3,10
Lenovo Legion 5 15ARH05 1920x1080 15,6"
3,50
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 14"
4,40
Asus ROG Zephyrus Duo 3840x2160 15,6"
4,60
Asus GA401I 1920x1080 14"
4,70
MSI Bravo 17 1920x1080 17,3"
4,70
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 13,3"
5,30
Lenovo Yoga Slim 7 1920x1080 14"
6,10
Huawei MateBook 14 2020 2160x1440 14"
7,00
Lenovo Legion 7 15IMHg05 1920x1080 15,6"
7,20
Lenovo Legion 5 15ARH05 1920x1080 15,6"
7,20
HP Pavilion 15-ec1747nd 1920x1080 15,6"
9,50
Gemiddelde kleurfout
Laptop Resolutie Schermdiagonaal kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 14"
1,90
Dell XPS 13 9310 3840x2400 13,4"
2,00
Lenovo Legion 7 15IMHg05 1920x1080 15,6"
2,20
Huawei MateBook 14 2020 2160x1440 14"
2,50
HP Envy 15-ep0190nd 3840x2160 15,6"
2,80
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 13,3"
2,80
Asus ROG Zephyrus Duo 3840x2160 15,6"
3,50
Lenovo Yoga Slim 7 1920x1080 14"
3,70
Asus GA401I 1920x1080 14"
4,20
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 1920x1080 15,6"
7,90
MSI Bravo 17 1920x1080 17,3"
8,30
HP Pavilion 15-ec1747nd 1920x1080 15,6"
8,70
Huawei MateBook D 14" 1920x1080 14"
8,80
Lenovo Legion 5 15ARH05 1920x1080 15,6"
9,40
Lenovo Legion 5 15ARH05 1920x1080 15,6"
9,80

De helderheid bedraagt bijna 400cd/m² en dat is prettig om mee te werken. Met de hoge helderheid valt bovendien enigszins voor de reflecties te compenseren. Het contrast van bijna 1500:1 is ook prima voor een ips-achtig paneel zoals in de Matebook zit. Tot zover ziet het er dus goed uit, maar toen we vervolgens naar de kalibratie keken, zagen we een behoorlijke afwijking: 7ΔE. Om dat in perspectief te plaatsen, een afwijking van 3ΔE of minder moet met het blote oog niet te zien zijn en vanaf ongeveer 6ΔE vinden we het ondermaats.

De Matebook zit daar met een afwijking van 7ΔE boven en van een laptop van 1100 euro verwachten we beter. Die afwijking zit hem in het teveel aan blauw en groen in de grijstinten. Rood is te weinig aanwezig en dat levert dus een wat groenblauwig beeld op in vergelijking met de sRGB-standaard. Daarnaast moet de gemiddelde gammawaarde volgens de sRGB-standaard op 2,2 uitkomen en die zit bij de Matebook op 2,0, wat betekent dat de kleurtinten wat meer 'uitgebeten' worden weergegeven dan zou moeten. Voor de doorsneegebruiker vallen die afwijkingen misschien niet op, maar voor de professionele gebruiker kan het problematisch zijn. Waarschijnlijk zijn die afwijkingen door te kalibreren wel recht te trekken; de primaire en secundaire kleuren worden in ieder geval wel goed weergegeven. Voor de doorsneegebruiker zal het scherm dankzij de hoge helderheid, resolutie en beeldverhouding prettig werken, maar voor de professionele gebruiker is de kalibratie niet voldoende.

Accuduur

De Matebook 14 is een compacte laptop en dus zou het logisch zijn dat je hem vaak meeneemt. In tegenstelling tot de 15W-U-processors is de 45W-H-processor in de Matebook niet de zuinigste. Daarnaast is de accucapaciteit van 56Wh vrij gebruikelijk voor een 14"-laptop, maar die zijn over het algemeen van zuinigere hardware voorzien.

  • Accutest browsen (180cd/m²)
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) CPU/SoC tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 60,7Wh Ryzen 7 4800U
15u32m
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 56Wh Ci7-1165G7
14u42m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh Ryzen 5 4500U
13u12m
Huawei MateBook D 14" 56Wh Ryzen 5 3500U
10u15m
Dell XPS 13 9310 52Wh Ci7-1165G7
8u40m
Lenovo Legion 7 15IMHg05 78Wh Ci7-10875H
7u50m
Huawei MateBook 14 2020 56Wh Ryzen 7 4800H
7u32m
Asus GA401I 76Wh Ryzen 9 4900HS
6u41m
HP Envy 15-ep0190nd 83Wh Ci9-10885H
6u3m
HP Pavilion 15-ec1747nd 52,5Wh Ryzen 7 4800H
5u39m
Lenovo Legion 5 15ARH05 60Wh Ryzen 5 4600H
5u18m
Lenovo Legion 5 15ARH05 60Wh Ryzen 7 4800H
4u16m
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 76Wh Ryzen 7 4800HS
3u28m
MSI Bravo 17 Ryzen 7 4800H
3u25m
Asus ROG Zephyrus Duo 90Wh Ci9-10980HK
1u41m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) CPU/SoC tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 60,7Wh Ryzen 7 4800U
5u38m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh Ryzen 5 4500U
5u34m
Huawei MateBook D 14" 56Wh Ryzen 5 3500U
5u31m
Huawei MateBook 14 2020 56Wh Ryzen 7 4800H
4u55m
Dell XPS 13 9310 52Wh Ci7-1165G7
3u53m
Asus GA401I 76Wh Ryzen 9 4900HS
3u43m
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 56Wh Ci7-1165G7
3u28m
HP Envy 15-ep0190nd 83Wh Ci9-10885H
3u26m
Lenovo Legion 5 15ARH05 60Wh Ryzen 5 4600H
3u20m
Lenovo Legion 5 15ARH05 60Wh Ryzen 7 4800H
3u6m
HP Pavilion 15-ec1747nd 52,5Wh Ryzen 7 4800H
3u1m
Lenovo Legion 7 15IMHg05 78Wh Ci7-10875H
2u39m
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 76Wh Ryzen 7 4800HS
1u54m
Asus ROG Zephyrus Duo 90Wh Ci9-10980HK
1u21m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 7 15IMHg05 78Wh Ci7-10875H
5.166,00
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 56Wh Ci7-1165G7
4.682,00
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 76Wh Ryzen 7 4800HS
4.377,00
Dell XPS 13 9310 52Wh Ci7-1165G7
4.179,00
HP Envy 15-ep0190nd 83Wh Ci9-10885H
4.050,00
Lenovo Legion 5 15ARH05 60Wh Ryzen 7 4800H
4.039,00
Asus ROG Zephyrus Duo 90Wh Ci9-10980HK
4.014,00
HP Pavilion 15-ec1747nd 52,5Wh Ryzen 7 4800H
3.966,00
Asus GA401I 76Wh Ryzen 9 4900HS
3.895,00
Lenovo Yoga Slim 7 60,7Wh Ryzen 7 4800U
3.854,00
Lenovo Legion 5 15ARH05 60Wh Ryzen 5 4600H
3.833,00
Huawei MateBook 14 2020 56Wh Ryzen 7 4800H
3.603,00
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh Ryzen 5 4500U
3.289,00
Huawei MateBook D 14" 56Wh Ryzen 5 3500U
2.681,00

De accuduur tijdens browsen is dan ook niet bijzonder. Voor een laptop met een H-processor is de accuduur niet verkeerd, maar de meeste 14"-laptops met een Ryzen U-processor halen een accuduur die soms wel het dubbele is. Daar moeten we uiteraard bij opmerken dat de browsetest een behoorlijk licht scenario is en dat je in de praktijk waarschijnlijk een kortere accuduur overhoudt. We proberen daarom een wat zwaardere belasting te simuleren met PCMark en opvallend genoeg is de accuduur die daarbij behaald wordt, met bijna vijf uur helemaal niet slecht. Kijken we vervolgens naar de score die bij die accutest hoort, dan zien we wel waarom de accuduur positief uitvalt, want die score is laag, wat wil zeggen dat de cpu behoorlijk zuinig is afgesteld als er op de accu wordt gewerkt. Dat is mooi voor de accuduur, maar gaat dus ten koste van je snelheid.

Conclusie

Met het 2020-model van zijn Matebook 14 heeft Huawei een heel andere laptop gemaakt dan de meeste andere laptopbouwers die een 14"-model willen bouwen. In plaats van te kiezen voor een zuinige U-processor met een tdp van 15 watt, heeft Huawei gekozen voor een H-processor met een tdp van 45 watt. Dat is een vrij ongebruikelijke keuze, maar kan juist interessant zijn voor mensen die prijs stellen op snelheid en draagbaarheid. Daarnaast geneert een 45W-chip meer warmte en er is ook een flink koelsysteem aanwezig, maar toch is het resultaat een behoorlijk slanke laptop, die met 1,47 kilogram ook nog vrij licht is.

Van buiten ziet de laptop er bovendien strak uit. De behuizing is van metaal gemaakt en de delen van de behuizing sluiten mooi op elkaar aan. De schermranden zijn smal en dat ziet er goed uit, maar noopte Huawei om de webcam in het toetsenbord te verwerken en het beeld dat dat oplevert, is geen gezicht. Aan de kant van de aansluitingen missen we een HDMI 2.0-aansluiting. Je kunt een 4k-scherm wel via USB-C aansluiten, maar dat is ook de enige manier om de laptop op te laden, dus je zult in dat geval met een dock moeten werken. Een kaartlezer vinden we daarnaast ook geen overbodige luxe.

Het belangrijkste aan deze laptop is natuurlijk de Ryzen 7 4800H-processor en die is dankzij zijn acht cores snel. Kijk je sec naar de Cinebench-score, dan is het een van de snelste 14"-laptops die we tot nu toe getest hebben. Maar je voelt het al aan; daar moeten we meteen een kanttekening bijzetten, want om te beginnen is hij in zijn verbruik enigszins beperkt en daardoor is hij wat langzamer dan grotere (gaming)laptops met dezelfde processor. Daarnaast is de laptop voorzien van relatief langzaam geheugen en vermoedelijk leidt dat ertoe dat de laptop in sommige benchmarks zelfs langzamer is dan een laptop met Ryzen 7 4800U-processor. Een laatste puntje is dat er ook op de draadloosnetwerkkaart bespaard lijkt te zijn door te kiezen voor een Realtek-chip die maximaal Wi-Fi 5 ondersteunt.

Op het scherm lijkt weer niet bezuinigd te zijn, want de hoge resolutie en 3:2-verhouding maken dat het prettig werkt. In de basis is het bovendien een prima paneel met een vrij hoge helderheid en dito contrast. Alleen de kleurweergave valt tegen, iets waarvan de kleurkritische gebruiker last kan hebben, maar we vermoeden dat het met kalibreren wel rechtgetrokken kan worden. De accuduur is niet bijzonder lang, maar gezien de onzuinige processor nog wel acceptabel.

Kortom, de Matebook wekte op papier onze interesse door zijn snelle processor in een kleine behuizing. In de praktijk is het inderdaad een laptop met een compacte, mooi afgewerkte behuizing, die de vermoede prestaties deels waarmaakt. De laptop zal sneller zijn dan menig andere 14"-er dankzij de 8-coreprocessor, maar door het langzame geheugen wordt niet het onderste uit de kan gehaald. Daarnaast laat Huawei wat ons betreft nog een aantal steekjes vallen, waarvan de positionering van de webcam in veel gevallen het onhandigste is. De prijs die Huawei voor de Matebook 14 vraagt, valt alleszins mee; er zijn weinig laptops met een Ryzen 4800H-processor die 1100 euro kosten en met zijn 14"-behuizing is de Matebook uniek.

Getest

Huawei MateBook 14 2020 AMD (KLVL-WFE9)

Prijs bij publicatie: € 1.100,-

Bekijk product

Update, 21 januari 13:37: Huawei meldt dat de Matebook 14 half februari weer verkrijgbaar zal zijn via de eigen website.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (63)

Wijzig sortering
Kennelijk is de laptop heel erg stil want geen woord hierover? Lijkt me toch geen onbelangrijk kenmerk van een laptop met twee fans.
Ik vond dat toen ik hem even mocht testen goed meevallen, maar de ventilatoren slaan wel vaker aan dan bijvoorbeeld bij mijn Macbook. Het geluid dat ze produceren valt erg mee maar als je serieuzere dingen op de laptop gaat doen (een spelletje, lightroom, dat soort dingen) dan beginnen ze wel degelijk op te spinnen tot kleine jet motoren. Het geluid valt mee, maar stil is hij zeker niet als je hem flink belast.
Geluid valt erg mee, dat blijft een beetje onduidelijk. Het ligt nogal aan de ruimte waarin je werkt of je daar last van hebt of niet. Het zou beter zijn om wat decibel metingen te doen (bij normaal gebruik en belasting).
Helaas heb ik geen decibel meter en ook de laptop niet meer omdat ik die ook maar geleend had. Maar voor de volledigheid heb ik het even voor je opgezocht; https://www.notebookcheck...-in-the-matebook-14-intel
En is de laptop dichtgeklapt of niet? Velen werken thuis op Teams met dichtgeklapte luid whirrende laptops.
Mag ook wel als je er performance uit wilt huilen.
Ziet er uit als een mooi apparaat, jammer van wat keuzes die gemaakt zijn. Wat ik echter niet zo goed meer begrijp als nadeel is het gebrek van een kaartlezer. Ik denk dat het merendeel van de consumenten dit echt niet meer gebruikt, mensen gebruiken de smartphone (of, the horror, hun tablet :X ) voor vakantiekiekjes, het vastleggen van filmpjes, etc. Als in je telefoon een kaartje zit gaat het of via de cloud, of via een USB kabel in de telefoon. Misschien goed om eens te overwegen of te onderzoeken of de consument dit echt wel als een nadeel ziet?
Ik begrijp ook dat een HDMI2.0 mooi zou zijn, maar dat er überhaupt een HDMI aansluiting op zit naast de USB-C aansluiting met display functie is toch ook al goed? Daar kun je alle kanten mee op, lijkt me. En tegelijkertijd heeft de laptop nog twee USB A aansluitingen, dat zie je ook niet meer op elk model. Dus qua "legacy" is het prima in orde terwijl ze tegelijkertijd ook een volledige USB-C aansluiting erop hebben zitten met alles erop en eraan als ik dat zo lees.

[Reactie gewijzigd door Arjan90 op 13 januari 2021 07:39]

En voor content creators (fotografen en video makers) wordt gedaan of zij de ingebouwde cardreaders gebruiken. Menig professionele camera werkt niet enkel met SD kaarten (CF, Cfast, etc) en hebben dus al een extra cardreader nodig. Het gebrek aan cardreader is ook steevast een minpunt bij bijvoorbeeld MacBooks, terwijl ik als fotograaf dit echt niet ervaar.
Bij de Macbook ook vooral omdat er altijd geroepen word dat Mac(OS) hét ideale platform is voor de creatieveling en dus ook fotografen.
Als je dan uit je Pro-lijn de cardreader schrapt zodat het een mm dunner gemaakt kan worden tja......
Maar menig creatieveling gebruikt geen SD. Ik als fotograaf niet. Compact Flash of CFast zijn de kaarten ik en vele fotografen gebruiken. Dus het misschien van de cardreader werd vooral na gepagaaid ipv aan gebruikers zelf gevraagd.
Of er zijn er genoeg die het wel gebruiken zoals ik met dual SD slot ;)
Cfast kan ik nog in meegaan, maar compact flash is toch echt antiek.
XQD en SD zijn toch de norm tegenwoordig, maar het gaat soms wel te snel......
Cfast kan ik nog in meegaan, maar compact flash is toch echt antiek.
XQD en SD zijn toch de norm tegenwoordig, maar het gaat soms wel te snel......
Mijn D810 gebruikt nog CF en mijn D850 XQD. Hebben beide ook een SD kaart slot, maar je hebt een cardreader nodig.
Zelf gebruik ik die SD-slot in een laptop zeer sporadisch (praktisch nooit) en velen met mij, althans sportshooters.
Volgens mij zijn er ook nog meer dan genoeg consumenten met een DSLR camera, waaronder ik. Ja, die kan via WiFi verbinden, maar kaartje eruit gaat 10x zo snel. Voor mij dus goed om te weten dat het er niet op zit. Daarbij is de kaartlezer puur in de tekst genoemd, en niet bij de opssoming met belangrijkste plus- en minpunten.
Ik denk echt dat dit de minderheid is (ik ben er overigens ook onderdeel van). Maar card readers zijn vaak traag als ze zijn ingebouwd, ik heb liever een externe card reader die veel sneller is. Het staat er overigens wel bij: "Onpraktische aansluitingen". Dat slaat op zowel de HDMI als kaartlezer.
Liever een trage reader ingebouwd die je altijd bij je hebt dan wederom een dongle, ext. reader die snel is.
Mind you, als snelheid een ding is kan je op je trage interne reader laptop alsnog een snelle reader aansluiten.
ALs je zoals ik een Nikon D4s hebt, heb je nog niks aan een cardreader.
Die gebruikt CF en XQD kaartjes.

Dus wat mij betreft geen minpunt
Hmm ik snap dat dit soort producten een ontwikkeltijd hebben, maar een laptop met zo’n suffe webcam is gezien de manier waarop we het laatste jaar zijn gaan werken nogal ongelukkig (terwijl ik in 2019 geen seconde naar de webcam had gekeken).

Verder een mooi ding!
Ha, ja er is een hoop verandert het laatste jaar waardoor die webcam ineens relevant geworden is. Het is leuk dat je een soort gewaarborgde privacy hebt, maar de hoek maakt die webcam echt verder totaal onbruikbaar...

Valt me op dat er weinig monitoren zijn die een webcam ingebouwd hebben zoals bijvoorbeeld de oude Apple Thunderbolt display dat heeft. Je zou zeggen dat daar een hele markt voor moet komen nu, zeker omdat je thuis de laptop toch aan een externe monitor hangt. USB-C, en dan dock ingebouwd in je scherm lijkt me ideaal, voorlopig lijkt alleen Philips zoiets te hebben...
Inderdaad, hele bizarre keuze, onderaan het scherm zou zelf beter zijn, aangezien je de hoek van je scherm kan aanpassen zodat op z'n minst je hele gezicht in beeld komt. Wil je dit met deze laptop doen, moet je er al een houder voor hebben (of er iets onder leggen).

Verder ook heel jammer van het geheugen, zeker omdat het niet kan vervangen worden (moeilijk om vervangbaar geheugen in een 14" behuizing te voorzien)
Ik heb dat in mn xps 15 zo’n webcam onderin de rand van het scherm.

Beter dan dit, maar nog steeds niet echt ideaal hoor.

Gelukkig gebruik ik de laptop in een tb Dock nu dus daar zit dan gewoon een goede webcam aan gekoppeld via usb, maar mijn volgende laptop heeft weer gewoon een webcam in de bovenste rand van t scherm.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 13 januari 2021 10:01]

Ik heb een D15 gehad en dat voelde aan als een speelgoed. Ik heb vervolgens een Asus Zephyrus G14 gehaald, en dat is echt een droom laptop. Alleen paar maanden later kwam ik achter dat er geen webcam op zat haha. Dus als Asus het had opgelost zoals de Huawei, dan was ik al blij.

Ik snap niet dat Wifi 5 een minpunt is? Ik heb Wifi-6 in mijn laptop zitten, maar welk apparaat is nu compatible met Wifi-6? Zeker niet de modem van Ziggo, of de routers.
Als ik nu een laptop koop wil ik wel wifi 6 eerlijk gezegd: ik ben van plan dat ding nog zeker 5 jaar te gebruiken.
Wat doe jij met die laptop dat meer dan 1Gbit wifi nodig heeft?
1. 1Gb wifi op papier = 500Mbps in de praktijk, als je erg goede ontvangst hebt. Met mijn 802.11ac hotspots zou ik theoretisch 800= Mbps halen, in de praktijk, als ik er vlak naast zit, kom ik niet aan de 400Mbps (en dat is met degelijke ubiquiti gear). Je moet je niet gek laten maken door die enorme theoretische snelheden.
2. Ik heb een NAS, waarom zou ik niet willen dat daarmee verbinden over Wifi even snel gaat als via een ethernet kabel?

Nodig? Nee, maar de meerprijs voor wifi6 is geen drol tegenwoordig, dus als ik nieuwe hardware koop, dan hoort die wifi6 te hebben.

[Reactie gewijzigd door kiang op 13 januari 2021 17:15]

Ik sluit me aan bij je punt over Wifi-5
WiFi-5 is al 802.11ac en zou ik niet echt als nadeel bestempelen; mits goed geimplementeerd zijn hier ook snelheden tot 1Gbit of meer te halen dacht ik.
WiFi-5 gaat theoretisch tot maximaal 3,5 Gbps. Dus voor de meeste consumenten is dat gewoon prima.
Ik vraag me af of het bij dit soort laptops niet beter zou zijn als de fabrikant ervoor kiest de webcam als losse accesoire mee te leveren. Heeft voor de gebruiker als voordeel dat je zeker weet dat je camera uitstaat als je 'm niet gebruikt door 'm eraf te halen.

Volgens mij is er best wel een nette manier voor te verzinnen om geen usb poort te hoeven opofferen, met zo'n verbinding als b.v. de Surface met het toetsenbord heeft.

[Reactie gewijzigd door Niekleair op 13 januari 2021 06:47]

Omdat het gros gewoon een webcam wil. Die 2 lui die hem toch nooit gebruiken en die 3 privacy voorvechters wegen niet op tegen de miljoen gebruikers die hem wel willen/nodig hebben.

Edit: ik zie wellicht nu dat je bedoelt vanwege de plaatsing. In dat geval moeten ze mijns inziens hun design verbeteren zodat de webcam wel past.

[Reactie gewijzigd door josttie op 13 januari 2021 08:06]

Het gros van de mensen, inc. de meeste reviewers, intereseerde de webcam werkelijk niets tot een jaar geleden ;)

En die 3 privacy voorvechters hebben blijkbaar genoeg invloed om voor elkaar te krijgen dat steeds meer laptopfabrikanten de webcam met een schuifje, hardware matige switch, ect. uitrusten?
Het bestond al, maar het is nu niet dat mensen voor covid zo veel videocalls deden, de technologie bestond en families die inandere landen woonden gebruikten het, maar was niet zo veel gebruikt.
Op het werk waren 90 procent van de meetings in real life en indien er een call was gebruikten men vaak enkel audio only,
Ik juist dat de meeste mensen nooit een webcam gebruikten tot covid, skypr gebruik valt volgens mij best mee. En thuiswerkers hebben liever een goede webcam dan dat ingebouwde spul.
Zijn eerste punt is geen onzin. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een app op de telefoon waarmee ze met familie kunnen videobellen.
Zelfs ouderen hebben tegenwoordig een smartphone

[Reactie gewijzigd door D2FValinor op 13 januari 2021 11:10]

Je eerste punt is onzin, skypen met familie of videocalls bestonden al een hele lange tijd voor covid 19. En dat werd 10 jaar terug en eerder al gewoon gebruikt door een ieder.
Dat is nou jammer om iets onzin te noemen, omdat jij een andere "mening" hebt.

Back ontopic ik denk dat 10jaar geleden een webcam inderdaad stuk belangrijker was dan nu.
Tegenwoordig maken de meeste mensen eerder gebruik van zijn/haar smartphone camera.
Ik heb de voorganger en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben. Mooie laptop, stevig en snel, uitstekende afwerking. Hoor hem nooit ook niet bij zware belasting echt een goede aankoop. Ik vind die webcam juist prima zo. Strakke, veilige oplossing, beeld is misschien niet conventioneel maar werkt prima. Genoeg collega's die de smartphone gebruiken waardoor je de halve vergadering naar van alles zit te kijken en halverwege door de kat van tafel wordt gegooid.
Ben benieuwd of er inmiddels bekend is wanneer deze laptop geleverd gaat worden in Nederland. Lees daar niks over terug in de review.
Kiezen voor deze laptop of een Lenovo Yoga slim 7 is nu wel interessant geworden. Afhankelijk van de levertijd zou mijn voorkeur toch voor de Lenovo gaan. Mede door de bijna 2x zo lange accuduur en logischere webcam plaatsing.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 13 januari 2021 09:20]

Uiteindelijk heb ik bij Megekko deze Lenovo Slim 7 notebook gekocht vorige week. Ik ben er nog bezig om alles uit te proberen en de batterijduur is op dit moment uitzonderlijk goed voor waarmee ik bezig ben. Ook de helderheid van het scherm en de scherpte is super: Ik raad wel een setting van 125% aan, want de standaard 150% zoals die ingesteld is, geef veel verlies van desktopruimte en op 100% zijn de icoontjes en lettertjes voor mij veel te klein. Tot nu toe erg tevreden van mij koop en het voelt heel stevig aan.
Zo'n 5 maanden heb ik de kleine broer van de Slim 7, de IdeaPad S540 13 ARE met 4800U. Toen was de Slim 7 met een aantal maanden levertijd te ver weg.
Qua performance zeer goed en lekker stil. Alles voelt vlot en zelf simpele 3D CAD Siemens NX modellen zijn mogelijk ondanks maar net 512MB VRAM. Dit model was in een eerder integratie ook beschikbaar met de 45W APU van AMD dus ook met de koeling zit het goed.
Speakers en de matige I/O zijn mijn persoonlijke overwegingen om toch na te denken om over te stappen naar de opvolger van de Slim 7 met 5000U.
Echter is mijn beeld met 16:10, ondanks kleiner, ruimtelijker in gebruik. Daarbij met de hogere resolutie ook net iets beter te schalen.
Glanzend of mat scherm?
Glanzend zoals in de tekst staat en op de foto's te zien is.
Was zeker nog niet voldoende wakker. :)
Juist gezien de processorkeuze was het wellicht goed geweest om in de benchmark een MacBook Pro/Air met M1 mee te nemen in de vergelijking.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True