Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
De Matebook 14 met AMD-processor is een vrij unieke laptop met een compacte behuizing, maar toch een snelle 45W-processor in de vorm van een Ryzen 7 4800H, die door langzaam geheugen niet het onderste uit de kan haalt. De behuizing is mooi afgewerkt, maar heeft een onhandige plaatsing van de webcam en onpraktische aansluitingen. Het scherm heeft een relatief hoge resolutie en een prettige 3:2-verhouding, maar had wel beter gekalibreerd kunnen worden. Ook op de draadloosnetwerkkaart lijkt bezuinigd te zijn, want die ondersteunt maximaal Wi-Fi 5.
Je kunt laptops, gelet op de processor, in twee categorieën indelen. Aan de ene kant zijn er laptops met zuinige 15W-processors, die door Intel en AMD worden aangeduid met het 'U'-achtervoegsel en die je voornamelijk in dunne laptops aantreft. Aan de andere kant zijn er de 'H'-processors, met een tdp van 45W. Die zijn sneller dan de U-processors, maar tref je in grotere en zwaardere laptops aan. Wat nou, dachten ze bij Huawei, als we zo'n 45W-processor in een 14"-chassis stoppen? Dan krijg je het 2020-model van de Matebook 14, dat slechts 1,47 kilogram weegt en voorzien is van een Ryzen 7 4800H-cpu.
:strip_exif()/i/2004100546.jpeg?f=imagearticlefull)
Het mooie van de Matebook 14 is: je ziet aan de buitenkant niet dat er zo'n 45W-processor in zit. Het is geen superdunne laptop, maar hij is ook niet veel dikker dan de USB-A-poorten hoog zijn. Het ontwerp doet denken aan de Matebook D 14, die we in juni 2020 reviewden, met een groot verschil: de beeldverhouding. De Matebook 14 (zonder 'D' dus) heeft een scherm met een beeldverhouding van 3:2 en dat geeft de laptop een wat andere vorm dan de conventionele 16:9-laptops hebben.
Huawei heeft de bezels lekker smal weten te houden en doordat de achterkant van het scherm van metaal is gemaakt, voelt het ook stevig aan. Dat is prettig, want het gaat om een touchscreen. Een nadeel van die smalle bezels is dat het Huawei niet gelukt is om de webcam er ook in te verwerken. Die is nu, net als bij de Matebook 14, verstopt in een toets tussen de F6- en F7-toetsen. Dat levert een webcambeeld op waarbij je gezicht met moeite volledig in beeld is en vingers die op het toetsenbord tikken, eruitzien als gigantische tentakels die het beeld in en uit slingeren.
De achterkant van de laptop is, zoals gezegd van metaal gemaakt, maar dat geldt ook voor de rest van de behuizing, die daardoor stevig aanvoelt. Het is ook een buitengewoon 'opgeruimde' behuizing, zonder opsmuk. De aan-uitknop dient ook als vingerafdrukscanner, zodat je snel kunt inloggen. De aansluitingen zitten aan de zijkanten van de behuizing en ook hier heeft Huawei het opgeruimd gehouden door geen symbooltjes bij de aansluitingen te zetten. Aan de linkerkant zit een USB-C-aansluiting, die tegelijk gebruikt kan worden om de laptop op te laden, maar met behulp van een dock of verloopkabel ook om een 4k-HDMI-scherm op 60Hz aan te sluiten. Dat gaat namelijk niet met de gewone HDMI-aansluiting, die maximaal versie 1.4 van het protocol ondersteunt. Rechts zitten twee USB-A-aanslutingen met een maximale overdrachtssnelheid van 5Gbit/s. Voor de meesten is dat toereikend, maar wij missen in ieder geval een kaartlezer en een HDMI 2.0-aansluiting.
Toetsenbord en touchpad
Het toetsenbord van de Matebook is voorzien van toetsenbordverlichting die in twee standen in te stellen is. De toetsen zelf zijn vlak en hebben een duidelijke aanslag, maar vrij weinig travel. De touchpad is van glas gemaakt en is lekker groot. Hij werkt daardoor prettig en als je erop drukt, levert dat ook een duidelijke, redelijk diepe 'klik' op.
Links: webcambeeld Matebook 14
De luidsprekers zijn door Huawei, zoals door veel andere laptopbouwers, onderaan de behuizing gepositioneerd. Dat betekent dat de kwaliteit van het geluid afhankelijk is van het materiaal van de ondergrond. Als de laptop op een houten tafel staat, kan het volume echter hard genoeg voor een duidelijk verstaanbare (video)belconversatie.
Specificaties en benchmarks
De Matebook 14 wordt geleverd met een Ryzen H-processor. De onderstaande uitvoering wordt ook in Nederland geleverd, hoewel ze op het moment van schrijven van de website is verdwenen.
|
Huawei Matebook 14 KLVL-WFE9 |
Processor |
AMD Ryzen 7 4800H |
Cores/threads |
8/16 |
Klokfrequentie (turbo) |
2,9GHz (4,2GHz) |
Gpu |
Vega 7 |
Werkgeheugen |
16GB ddr4-2666, dualchannel |
Ssd |
Samsung PM981a, 512GB |
Wifi |
Realtek 8822CE, 802.11ac |
Scherm |
14", 2160x1440 pixels, ips, touch |
Schermpaneel |
Chi Mei P140ZKA-BZ1 CMN8C03 |
Gewicht |
1470g |
Accu |
56Wh |
Besturingssysteem |
Windows 10 Home |
De laptop is voorzien van een 45W-processor, in de vorm van de Ryzen 7 4800H. Die cpu wordt niet gecombineerd met een aparte grafische kaart die weer extra ruimte inneemt en waarvoor de koeling uitgebreid zou moeten worden. Daardoor past het geheel in de 14"-behuizing. Als we verder naar de specificaties kijken, springt de kaart voor draadloze netwerken eruit. Dat is er een van Realtek, die ten hoogste 802.11ac-netwerken, ofwel Wi-Fi 5 ondersteunt. Vrijwel alle laptops hebben tegenwoordig ondersteuning voor Wi-Fi 6-netwerken, dus het is jammer dat dat ontbreekt bij de Matebook.
:strip_exif()/i/2004093640.jpeg?f=imagearticlefull)
Als we de Matebook openschroeven, zien we een uit de kluiten gewassen koelsysteem dat gebruikmaakt van twee ventilators. De ssd en draadloosnetwerkkaart zijn eventueel vervangbaar, maar verder is er geen ruimte voor upgrades.
Benchmarks
Het interessantst aan de Matebook 14 zijn de prestaties van de processor in de redelijk compacte behuizing. De snelste 15W-processor in multicore is op dit moment de Ryzen 7 4800U, die we in de Lenovo Slim 7 een tijdje geleden hebben getest. De Slim 7 heeft net als de Matebook een schermdiagonaal van 14", dus die nemen we mee in de vergelijking. Daarnaast nemen we enkele high-end laptops met Intels nieuwste Tiger Lake-processor in de vergelijking mee en kijken we naar laptops met een 45W-processor van AMD en Intel.
- Cinebench 20 - Multi
- Cinebench 20 - Single
Als we Cinebench Multi draaien, zien we meteen al dat de 4800H-processor een stuk beter presteert dan de 'gewone' 14"-laptops met 15W-processor, maar ook dat er laptops zoals de Legion 5 en Pavilion 15 zijn die veel meer uit dezelfde 4800H-processor weten te halen dan de Matebook. Dat komt doordat Huawei de processor enigszins in zijn verbruik beperkt heeft. Tijdens het draaien van Cinebench zagen we het verbruik niet verder oplopen dan tot 42 watt, terwijl de MSI Bravo, die we eerder hebben getest, met dezelfde cpu 56 watt verbruikte. Een hoger verbruik betekent dat er hogere kloksnelheden mogelijk zijn en dat zie je terug in het benchmarkresultaat.
- 3DMark Night Raid
- 3DMark Night Raid graphics
- 3DMark Night Raid Cpu
- 3DMark Cloud Gate
- 3DMark Cloudgate - Graphics
- 3DMark Cloudgate - Physics
De 4800H-processor heeft een Vega 7-gpu aan boord, waarbij zoals de naam al aangeeft, zeven compute-units zijn geactiveerd. De Vega-gpu draait al een tijdje mee en is sneller dan Intels UHD-gpu's van weleer, maar kan niet tippen aan de snelheid van de nieuwe Xe-gpu's die we in laptops met Intel Tiger Lake-processors tegenkomen. De 3DMark-tests zijn onderverdeeld in subtests en in de grafische subtest scoort de Vega-gpu in vergelijking met de concurrentie niet indrukwekkend, maar dat komt vooral doordat de concurrenten allemaal van een dedicated gpu voorzien zijn. In de cpu-test weet de 4800H zijn mannetje te staan en is hij sneller dan de laptops met U-processor.
Vervolgens draaien we DaVinci Resolve, waarin we een 4k-video renderen en dat doet de Matebook toch niet zo snel als we hadden verwacht. We hebben de test meer dan eens gedraaid, met steeds ongeveer hetzelfde resultaat. Daarbij is de Matebook met 4800H-processor langzamer dan de Yoga Slim 7 met 4800U-processor. We zouden verwachten dat de Matebook, gezien zijn processor, in de buurt van de MSI Bravo 17 en ASUS GA401 uit zou komen in deze benchmark. We vermoeden dat de relatief lage geheugensnelheid de oorzaak is van deze mindere prestaties. Het geheugen draait op een snelheid van 2666MT/s, terwijl het geheugen van de MSI en ASUS op 3200MT/s draait. De snelheid van het werkgeheugen bepaalt de snelheid van de infinity fabric, die door de cpu-cores wordt gebruikt om met elkaar te communiceren en vermoedelijk beïnvloedt dat de prestaties. Dat zou ook verklaren waarom het verschil in Cinebench niet zo groot is, want die benchmark is nauwelijks intensief voor het werkgeheugen.
Normaal gesproken geeft de DaVinci-benchmark een aardig beeld van de prestaties van een laptop op de lange duur, maar in dit geval wordt dat beeld beïnvloed door de bottleneck van de geheugensnelheid. We draaien Blender om te zien hoe de cpu gedurende enige tijd presteert en om te zien of er throttling optreedt doordat de processor te warm wordt. Gezien de compacte behuizing zou ons dat niet verbazen. We renderen herhaaldelijk een vrij eenvoudige afbeelding, maar ook na render nummer 44 zien we de laptop niet langzamer worden. Met throttling zit het dus wel snor. De Pavilion 15 en Legion 5 doen het nog iets beter in deze test, want de rendertijd bij die laptops is ook korter dan bij de Matebook 14. Dat komt, net als in Cinebench, door het beperkte verbruik dat de fabrikant deze cpu heeft opgelegd.
- PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
- PCMark Storage 2.0 - Score
Tot slot kijken we naar de snelheid van de Samsung PM981a-ssd, die Huawei heeft gebruikt. Daar worden we wel weer blij van, want die ssd blijkt lekker snel te zijn.
Scherm en accuduur
De Matebook is, zoals gezegd, voorzien van een 14"-scherm en dat zie je niet veel op laptops met een 45W-processor als de Ryzen 7 4800H. Het scherm heeft bovendien een beeldverhouding van 3:2 en dat kom je helemaal niet vaak tegen. De resolutie is met 2160x1440 pixels lekker hoog en levert een nog wat scherper beeld op dan de gebruikelijke full-hd-resolutie op 16:9-14"-schermen. Het 'hogere' beeld levert meer verticale ruimte op en dat is prettig bij browsen, maar ook bij tekstverwerking en de meeste andere kantoorsoftware. Daarnaast heeft het scherm mooie smalle schermranden en een glanzende afwerking. Enerzijds is dat jammer, maar anderzijds is het logisch, want Huawei heeft de Matebook voorzien van een touchscreen. Het paneel is afkomstig van Chi Mei en lijkt op het eerste gezicht mooi, helder beeld te geven. Hoe hoog die helderheid daadwerkelijk is, checken we natuurlijk met behulp van onze colorimeter en Calman-software.
- Helderheid wit
- Contrast
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
De helderheid bedraagt bijna 400cd/m² en dat is prettig om mee te werken. Met de hoge helderheid valt bovendien enigszins voor de reflecties te compenseren. Het contrast van bijna 1500:1 is ook prima voor een ips-achtig paneel zoals in de Matebook zit. Tot zover ziet het er dus goed uit, maar toen we vervolgens naar de kalibratie keken, zagen we een behoorlijke afwijking: 7ΔE. Om dat in perspectief te plaatsen, een afwijking van 3ΔE of minder moet met het blote oog niet te zien zijn en vanaf ongeveer 6ΔE vinden we het ondermaats.
De Matebook zit daar met een afwijking van 7ΔE boven en van een laptop van 1100 euro verwachten we beter. Die afwijking zit hem in het teveel aan blauw en groen in de grijstinten. Rood is te weinig aanwezig en dat levert dus een wat groenblauwig beeld op in vergelijking met de sRGB-standaard. Daarnaast moet de gemiddelde gammawaarde volgens de sRGB-standaard op 2,2 uitkomen en die zit bij de Matebook op 2,0, wat betekent dat de kleurtinten wat meer 'uitgebeten' worden weergegeven dan zou moeten. Voor de doorsneegebruiker vallen die afwijkingen misschien niet op, maar voor de professionele gebruiker kan het problematisch zijn. Waarschijnlijk zijn die afwijkingen door te kalibreren wel recht te trekken; de primaire en secundaire kleuren worden in ieder geval wel goed weergegeven. Voor de doorsneegebruiker zal het scherm dankzij de hoge helderheid, resolutie en beeldverhouding prettig werken, maar voor de professionele gebruiker is de kalibratie niet voldoende.
Accuduur
De Matebook 14 is een compacte laptop en dus zou het logisch zijn dat je hem vaak meeneemt. In tegenstelling tot de 15W-U-processors is de 45W-H-processor in de Matebook niet de zuinigste. Daarnaast is de accucapaciteit van 56Wh vrij gebruikelijk voor een 14"-laptop, maar die zijn over het algemeen van zuinigere hardware voorzien.
- Accutest browsen (180cd/m²)
- PCMark 8 creative conv.
- PCMark 8 (accu)
De accuduur tijdens browsen is dan ook niet bijzonder. Voor een laptop met een H-processor is de accuduur niet verkeerd, maar de meeste 14"-laptops met een Ryzen U-processor halen een accuduur die soms wel het dubbele is. Daar moeten we uiteraard bij opmerken dat de browsetest een behoorlijk licht scenario is en dat je in de praktijk waarschijnlijk een kortere accuduur overhoudt. We proberen daarom een wat zwaardere belasting te simuleren met PCMark en opvallend genoeg is de accuduur die daarbij behaald wordt, met bijna vijf uur helemaal niet slecht. Kijken we vervolgens naar de score die bij die accutest hoort, dan zien we wel waarom de accuduur positief uitvalt, want die score is laag, wat wil zeggen dat de cpu behoorlijk zuinig is afgesteld als er op de accu wordt gewerkt. Dat is mooi voor de accuduur, maar gaat dus ten koste van je snelheid.
Conclusie
Met het 2020-model van zijn Matebook 14 heeft Huawei een heel andere laptop gemaakt dan de meeste andere laptopbouwers die een 14"-model willen bouwen. In plaats van te kiezen voor een zuinige U-processor met een tdp van 15 watt, heeft Huawei gekozen voor een H-processor met een tdp van 45 watt. Dat is een vrij ongebruikelijke keuze, maar kan juist interessant zijn voor mensen die prijs stellen op snelheid en draagbaarheid. Daarnaast geneert een 45W-chip meer warmte en er is ook een flink koelsysteem aanwezig, maar toch is het resultaat een behoorlijk slanke laptop, die met 1,47 kilogram ook nog vrij licht is.
Van buiten ziet de laptop er bovendien strak uit. De behuizing is van metaal gemaakt en de delen van de behuizing sluiten mooi op elkaar aan. De schermranden zijn smal en dat ziet er goed uit, maar noopte Huawei om de webcam in het toetsenbord te verwerken en het beeld dat dat oplevert, is geen gezicht. Aan de kant van de aansluitingen missen we een HDMI 2.0-aansluiting. Je kunt een 4k-scherm wel via USB-C aansluiten, maar dat is ook de enige manier om de laptop op te laden, dus je zult in dat geval met een dock moeten werken. Een kaartlezer vinden we daarnaast ook geen overbodige luxe.
Het belangrijkste aan deze laptop is natuurlijk de Ryzen 7 4800H-processor en die is dankzij zijn acht cores snel. Kijk je sec naar de Cinebench-score, dan is het een van de snelste 14"-laptops die we tot nu toe getest hebben. Maar je voelt het al aan; daar moeten we meteen een kanttekening bijzetten, want om te beginnen is hij in zijn verbruik enigszins beperkt en daardoor is hij wat langzamer dan grotere (gaming)laptops met dezelfde processor. Daarnaast is de laptop voorzien van relatief langzaam geheugen en vermoedelijk leidt dat ertoe dat de laptop in sommige benchmarks zelfs langzamer is dan een laptop met Ryzen 7 4800U-processor. Een laatste puntje is dat er ook op de draadloosnetwerkkaart bespaard lijkt te zijn door te kiezen voor een Realtek-chip die maximaal Wi-Fi 5 ondersteunt.
Op het scherm lijkt weer niet bezuinigd te zijn, want de hoge resolutie en 3:2-verhouding maken dat het prettig werkt. In de basis is het bovendien een prima paneel met een vrij hoge helderheid en dito contrast. Alleen de kleurweergave valt tegen, iets waarvan de kleurkritische gebruiker last kan hebben, maar we vermoeden dat het met kalibreren wel rechtgetrokken kan worden. De accuduur is niet bijzonder lang, maar gezien de onzuinige processor nog wel acceptabel.
Kortom, de Matebook wekte op papier onze interesse door zijn snelle processor in een kleine behuizing. In de praktijk is het inderdaad een laptop met een compacte, mooi afgewerkte behuizing, die de vermoede prestaties deels waarmaakt. De laptop zal sneller zijn dan menig andere 14"-er dankzij de 8-coreprocessor, maar door het langzame geheugen wordt niet het onderste uit de kan gehaald. Daarnaast laat Huawei wat ons betreft nog een aantal steekjes vallen, waarvan de positionering van de webcam in veel gevallen het onhandigste is. De prijs die Huawei voor de Matebook 14 vraagt, valt alleszins mee; er zijn weinig laptops met een Ryzen 4800H-processor die 1100 euro kosten en met zijn 14"-behuizing is de Matebook uniek.
Update, 21 januari 13:37: Huawei meldt dat de Matebook 14 half februari weer verkrijgbaar zal zijn via de eigen website.