Met het 2020-model van zijn Matebook 14 heeft Huawei een heel andere laptop gemaakt dan de meeste andere laptopbouwers die een 14"-model willen bouwen. In plaats van te kiezen voor een zuinige U-processor met een tdp van 15 watt, heeft Huawei gekozen voor een H-processor met een tdp van 45 watt. Dat is een vrij ongebruikelijke keuze, maar kan juist interessant zijn voor mensen die prijs stellen op snelheid en draagbaarheid. Daarnaast geneert een 45W-chip meer warmte en er is ook een flink koelsysteem aanwezig, maar toch is het resultaat een behoorlijk slanke laptop, die met 1,47 kilogram ook nog vrij licht is.
Van buiten ziet de laptop er bovendien strak uit. De behuizing is van metaal gemaakt en de delen van de behuizing sluiten mooi op elkaar aan. De schermranden zijn smal en dat ziet er goed uit, maar noopte Huawei om de webcam in het toetsenbord te verwerken en het beeld dat dat oplevert, is geen gezicht. Aan de kant van de aansluitingen missen we een HDMI 2.0-aansluiting. Je kunt een 4k-scherm wel via USB-C aansluiten, maar dat is ook de enige manier om de laptop op te laden, dus je zult in dat geval met een dock moeten werken. Een kaartlezer vinden we daarnaast ook geen overbodige luxe.
Het belangrijkste aan deze laptop is natuurlijk de Ryzen 7 4800H-processor en die is dankzij zijn acht cores snel. Kijk je sec naar de Cinebench-score, dan is het een van de snelste 14"-laptops die we tot nu toe getest hebben. Maar je voelt het al aan; daar moeten we meteen een kanttekening bijzetten, want om te beginnen is hij in zijn verbruik enigszins beperkt en daardoor is hij wat langzamer dan grotere (gaming)laptops met dezelfde processor. Daarnaast is de laptop voorzien van relatief langzaam geheugen en vermoedelijk leidt dat ertoe dat de laptop in sommige benchmarks zelfs langzamer is dan een laptop met Ryzen 7 4800U-processor. Een laatste puntje is dat er ook op de draadloosnetwerkkaart bespaard lijkt te zijn door te kiezen voor een Realtek-chip die maximaal Wi-Fi 5 ondersteunt.
Op het scherm lijkt weer niet bezuinigd te zijn, want de hoge resolutie en 3:2-verhouding maken dat het prettig werkt. In de basis is het bovendien een prima paneel met een vrij hoge helderheid en dito contrast. Alleen de kleurweergave valt tegen, iets waarvan de kleurkritische gebruiker last kan hebben, maar we vermoeden dat het met kalibreren wel rechtgetrokken kan worden. De accuduur is niet bijzonder lang, maar gezien de onzuinige processor nog wel acceptabel.
Kortom, de Matebook wekte op papier onze interesse door zijn snelle processor in een kleine behuizing. In de praktijk is het inderdaad een laptop met een compacte, mooi afgewerkte behuizing, die de vermoede prestaties deels waarmaakt. De laptop zal sneller zijn dan menig andere 14"-er dankzij de 8-coreprocessor, maar door het langzame geheugen wordt niet het onderste uit de kan gehaald. Daarnaast laat Huawei wat ons betreft nog een aantal steekjes vallen, waarvan de positionering van de webcam in veel gevallen het onhandigste is. De prijs die Huawei voor de Matebook 14 vraagt, valt alleszins mee; er zijn weinig laptops met een Ryzen 4800H-processor die 1100 euro kosten en met zijn 14"-behuizing is de Matebook uniek.
Update, 21 januari 13:37: Huawei meldt dat de Matebook 14 half februari weer verkrijgbaar zal zijn via de eigen website.