De iPhone 12 mini heeft voor een hedendaagse smartphone unieke afmetingen. Vrijwel geen enkel ander toestel is zo klein en licht. De specificaties zijn bovendien uitstekend. In het fraaie nieuwe design steken dezelfde snelle soc, 5G-antennes en moderne camera als in de 'gewone' iPhone 12. Ook het oledscherm is vele malen beter dan dat van eerdere kleine iPhones. Op het gebied van accuduur geef je wat op, maar dat hoort simpelweg bij de afweging die je maakt als je voor dit formaat kiest.
De iPhone 12 Pro Max is de meest ultieme iPhone van 2020, met de langste accuduur, het grootste scherm en de beste camera van alle nieuwe modellen. Hoewel het op bepaalde aspecten wordt ingehaald door de concurrentie, behoort het camerasysteem op andere onderdelen nog steeds tot de top. Goedkoop is de 12 Pro Max allicht niet, maar de meerprijs ten opzichte van de minder luxe iPhone 12 Pro is beperkt. Tenzij je de 12 Pro Max echt te fors vindt, zouden we voor dit toestel gaan als de Pro-features je aanspreken.
De iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max maken Apples smartphoneline-up voor 2020 compleet. Onlangs bespraken we al de iPhone 12 en 12 Pro, die de fabrikant uit Cupertino als eerste uitbracht. Dat waren prima smartphones met een fraai nieuw design, maar de 12 mini en 12 Pro Max zijn eigenlijk wel de interessantste opties van het viertal. De uitersten in de line-up hebben aansprekende kenmerken, niet alleen als het gaat om de prijs, maar ook qua formaat en andere eigenschappen.
Om met de iPhone 12 mini te beginnen: fans van kleine smartphones moesten de afgelopen jaren met lede ogen aanzien hoe het gemiddelde toestel steeds weer groter, dikker en zwaarder werd. Zelfs Apple, dat traditioneel vrij compacte smartphones produceert, had geen écht klein model meer in het assortiment. In 2020 komt daar met de iPhone 12 mini verandering in. Goed, hij is iets groter dan de originele SE uit 2016, de kleinste iPhone die op dit moment nog wordt ondersteund. Maar afgezet tegen het huidige aanbod in de smartphonemarkt heeft de iPhone 12 mini unieke afmetingen. Met een startprijs van 809 euro is de iPhone 12 mini bovendien het goedkoopste model binnen de iPhone 12-serie.
Topmodel iPhone 12 Pro Max is juist het grootste toestel dat Apple ooit heeft gepresenteerd, met een oledscherm dat een diagonaal van 6,7 inch heeft. Het design oogt gelijk aan dat van de iPhone 12 Pro die we eerder bespraken, maar als je goed kijkt is het camera-eiland aan de achterkant een stuk groter. De 12 Pro Max heeft als enige in de serie een nieuwe, grotere sensor voor de primaire camera en een telecamera met meer vergroting. Hoewel de prijs ten opzichte van vorig jaar niet is gestegen, blijft de 1259 euro die je minimaal voor Apples topmodel moet neerleggen natuurlijk veel geld. Voor wie zijn de uitersten in de nieuwe line-up interessant?
Behuizing en ontwerp
De iPhone 12 mini en 12 Pro Max zijn respectievelijk de kleinste en grootste iPhone uit Apples nieuwe aanbod. Afgezien van de afmetingen zien de behuizingen er hetzelfde uit als die van de eerder uitgekomen iPhone 12 en 12 Pro. Het vernieuwde ontwerp bestaat vooral uit vlakke kanten en rechte hoeken en het oogt strak en herkenbaar. Achterop zit hetzelfde 'camera-eiland' als bij de iPhone 11-serie.
iPhone 12 mini
iPhone 12
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
Hoogte (mm)
131,5
146,7
146,7
160,8
Breedte (mm)
64,2
71,5
71,5
78,1
Dikte (mm)
7,4
7,4
7,4
7,4
Gewicht
133g
164g
189g
226g
Schermdiagonaal
5,4"
6,06"
6,06"
6,7"
Afwerking zijkant
Mat aluminium
Mat aluminium
Hoogglans staal
Hoogglans staal
Afwerking achterkant
Glimmend glas
Glimmend glas
Matglas
Matglas
De stevigheid van de behuizing is uitstekend, waarbij de kleinste en grootste iPhone beide eveneens zijn uitgerust met het verstevigde 'ceramic shield' voor het scherm, en ook weer een IP68-classificatie hebben die waterbestendigheid tot 6 meter diep belooft. Wil je meer over het design weten, lees dan zeker even onze eerdere review over de iPhone 12 en 12 Pro.
Van links naar rechts: iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max
Alle nieuwe iPhones zijn met 7,4 mm behoorlijk dun. Het verschil in lengte, breedte en gewicht tussen de grootste en kleinste iPhone is wel aanzienlijk. Kijkend naar het volume van de behuizing is de iPhone 12 Pro Max bijna anderhalf keer groter dan de iPhone 12 mini, waarbij de iPhone 12 Pro Max liefst 69 procent zwaarder is en het schermoppervlak 53 procent groter uitvalt. Bij geen ander smartphonemerk in het high-end segment valt er zo veel te kiezen als het aankomt op de afmetingen van je nieuwe toestel.
Van links naar rechts: iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max
Haast komisch klein
De iPhone 12 mini is de kleinste iPhone sinds de originele iPhone SE uit 2016, een toestel dat anno 2020 haast komisch klein aandoet. Zoals je in de onderstaande tabel en op de foto's bij dit artikel kunt zien, is de iPhone 12 mini langer en breder dan de iPhone SE (2016), maar minder groot dan de tweede generatie iPhone SE van begin dit jaar.
iPhone 12 mini (midden) versus iPhone SE 2020 (links) en iPhone SE 2016 (rechts)
iPhone 12 mini
iPhone SE (2020)
iPhone SE (2016)
iPhone 12
Hoogte (mm)
131,5
138,4
123,8
146,7
Breedte (mm)
64,2
67,3
58,6
71,5
Dikte (mm)
7,4
7,3
7,6
7,4
Gewicht
133g
148g
113g
164g
Schermdiagonaal
5,4"
4,7"
4,0"
6,06"
We merkten in de review van de iPhone 12 en 12 Pro al op dat ook de 'gewone' iPhone 12 en 12 Pro zowat de meest compacte high-end smartphones zijn die je nu kunt kopen. Dit uiteraard met uitzondering van de iPhone 12 mini, met anno 2020 echt unieke afmetingen. Volgens onze Pricewatch is er geen enkele vergelijkbare smartphone verkrijgbaar die qua lengte of breedte in de buurt komt van Apples kleinste nieuwe toestel. De gemiddelde smartphone is zo'n 10mm breder en 30mm langer. Voor liefhebbers van een compacte smartphone is de iPhone 12 mini dus echt een verademing. Dit is een smartphone die zich perfect met één hand laat bedienen. Zelfs als je wat kleinere handen hebt, kun je een heel groot deel van het scherm met je duim bereiken zonder acrobatische toeren met je vingers uit te halen. Ben je klaar met appen, bellen of browsen, dan voel je het toestel bovendien niet als een blok in je broekzak. Dat komt doordat de iPhone 12 mini een erg lichte smartphone is: hij weegt slechts 133 gram. De doorsnee high-end smartphone weegt tegenwoordig bijna tweehonderd gram, waarbij er in het high-end segment de nodige toestellen zijn die daar nog overheen gaan.
Een klein scherm heeft natuurlijk niet alleen voordelen, al vonden we de software op de iPhone 12 mini tijdens de reviewperiode niet claustrofobisch overkomen, een gevoel dat we bij de iPhone SE (2016) tegenwoordig wel hebben. Iconen en bedieningselementen staan op dat toestel soms oncomfortabel dicht op elkaar, waarbij tekstregels al na enkele woorden worden afgekapt. Doordat het scherm van de iPhone 12 mini net als dat van de andere iPhone 12-toestellen tot de rand doorloopt, is het flink groter dan het scherm van beide iPhone SE-smartphones. Tevens worden alle apps en bedieningselementen op het scherm van de iPhone 12 mini net iets kleiner getoond dan op de andere nieuwe iPhones, zodat je effectief dezelfde 'werkruimte' tot je beschikking hebt als op een iPhone 11 Pro. Daarbij zie je in de breedte hetzelfde als op de iPhone SE (2020), maar in de lengte wat meer door de langere beeldverhouding. Je kunt de kleinere knoppen overigens wel opmerken als je bijvoorbeeld met twee handen typt in portretmodus. Dan voelt een groter toetsenbord duidelijk fijner, al is het wellicht ook een kwestie van gewenning.
De behuizing van de iPhone 12 mini is op dezelfde manier afgewerkt als die van de 'gewone' iPhone 12. Dat betekent dat het frame van aluminium is gemaakt, met een ietwat ruwe afwerking die in de hand zachter aanvoelt dan het glanzende staal van de iPhone 12 Pro en 12 Pro Max. Het glas aan de achterkant is glimmend afgewerkt, behalve de uitstulping rondom de twee lenzen, die een matte coating heeft meegekregen. Er is net als bij de iPhone 12 keuze uit de kleuren zwart, wit, rood, blauw en mintgroen.
Maximaliseren naar alle kanten
Zoals bij haast alle smartphonefabrikanten het geval lijkt te zijn, neemt ook het formaat van Apples topmodel jaar na jaar toe. Met zijn 6,7"-scherm is de iPhone 12 Pro Max dus wat groter dan de iPhone 11 Pro Max. Het is daarmee weer een smartphone die je eigenlijk altijd met twee handen moet bedienen. Zelfs als je grote handen hebt, kom je met je duim bij lange na niet aan de bovenkant van het scherm. Heb je kleine handen, dan zou het zomaar kunnen dat je de linker- of rechterzijkant van het scherm niet meer prettig kunt bereiken. Daar helpt zelfs de functie 'Bereikbaarheid' in iOS dan niks meer aan. Met die functie kun je de interface op het scherm wel een stukje omlaag schuiven, maar niet naar links of rechts.
iPhone 12 Pro Max (midden) versus iPhone 11 Pro Max (links) en iPhone 12 Pro (rechts)
Toestel
iPhone 12 Pro Max
iPhone 11 Pro Max
iPhone Xs Max
Hoogte (mm)
160,8
158
157,5
Breedte (mm)
78,1
77,8
77,4
Dikte (mm)
7,4
8,1
7,7
Gewicht
226g
226g
208g
Schermdiagonaal
6,7"
6,46"
6,46"
De iPhone 12 Pro Max (links) heeft geen gekromd scherm, de Samsung Galaxy Note20 Ultra (rechts) wel
Het formaat van de iPhone 12 Pro Max is vergelijkbaar met dat van de meest luxe toestellen van de concurrentie genaamd Plus, Pro of Ultra - denk aan de Samsung Note20 Ultra, OnePlus 8 Pro of Oppo Find X2 Pro.In de hand voelt de iPhone 12 Pro Max nog iets groter aan dan die drie toestellen, ook al is de schermdiagonaal in inches een tandje kleiner. De concurrentie kiest bij dit formaat over het algemeen voor een scherm dat naar de zijkanten gekromd afloopt, terwijl het paneel van de 12 Pro Max vlak is. Dat vertaalt zich in een breder toestel dat nog breder voelt doordat ook de zijranden recht aflopen. Zeker bij dit formaat ligt een kromming beter in de hand, hoewel je wel meer grip hebt op het toestel. Naast lang en breed is de iPhone 12 Pro Max met 226 gram ook zwaar, waarbij het toestel opnieuw de drie genoemde Android-concurrenten voorbijstreeft. Dat zal deels een gevolg zijn van de keuze voor een stalen rand, wat nu eenmaal zwaarder materiaal is dan het aluminium dat de concurrentie gebruikt.
Opvallend als je de iPhone 12 Pro Max en de andere drie iPhone 12-toestellen naast elkaar houdt, is dat Apple ook het 'camera-eiland' voor het grootste model heeft opgeschaald. In het grotere vierkant zitten forsere lenzen die verder uit elkaar zitten en ook een klein beetje verder uitsteken. In vergelijking met de concurrentie valt het uitsteken van de camera overigens erg mee. Dat is vooral knap als je bedenkt dat de iPhone 12 Pro Max als geheel een erg dunne smartphone is.
We ontvingen de iPhone 12 Pro Max in de kleur goud, maar net als de iPhone 12 Pro kun je hem ook in donkergrijs, wit of oceaanblauw bestellen. Het glas aan de achterkant heeft een matte afwerking die luxer aanvoelt dan bij de iPhone 12 en 12 mini waarop je vingervet sneller terugziet. Apple heeft het stalen frame van de Pro-toestellen een hoogglans pvd-coating meegegeven, waarbij de fabrikant enkel voor de gouden versie de techniek high-power impulse magnetron sputtering gebruikt om de uitbundig glimmende toplaag aan te brengen.
Beeldscherm
De iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max hebben net als de iPhone 12 en iPhone 12 Pro een Super Retina XDR-display, de marketingterm die Apple gebruikt voor oledpanelen met hdr-ondersteuning. Het is een fraai scherm, zoals we zo meteen ook bij de metingen zullen zien, en beduidend beter dan de lcd-schermen van de iPhone 11 en iPhone SE (2020). De symmetrische zwarte rand om het scherm heeft bij de iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max dezelfde breedte als bij de andere twee iPhone 12-toestellen. Relatief gezien lijken de bezels bij de iPhone 12 mini daardoor net wat groter en bij de iPhone 12 Pro net wat kleiner. Ook de forse uitsparing voor de frontcamera is bij alle toestellen even breed, zodat er bij de iPhone 12 mini maar nauwelijks extra schermruimte is naast de notch. Bij hedendaagse Android-toestellen is de frontcamera vaak wat eleganter weggewerkt, al hebben die meestal geen infraroodcamera voor gezichtsherkenning.
iPhone 12 mini
iPhone 12
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
Technologie
Oled
Oled
Oled
Oled
Diagonaal
5,4"
6,06"
6,06"
6,7"
Schermverhouding
19,5:9
19,5:9
19,5:9
19,5:9
Oppervlak
71,9cm²
90,4cm²
90,4cm²
109,8cm²
Resolutie
2340x1080px (Pentile)
2532x1170px (Pentile)
2532x1170px (Pentile)
2778x1284px (Pentile)
Pixeldichtheid
476ppi
460ppi
460ppi
458ppi
Max. refreshrate
60Hz
60Hz
60Hz
60Hz
Opgegeven max. helderheid
625cd/m² (sdr) 1200cd/m² (hdr)
625cd/m² (sdr) 1200cd/m² (hdr)
800cd/m² (sdr) 1200cd/m² (hdr)
800cd/m² (sdr) 1200cd/m² (hdr)
Het enige, maar wel opvallende verschil tussen de schermen van de iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max) is de hogere maximale helderheid in sdr-modus, die je inderdaad ook terug ziet komen in onze metingen (zie hieronder). Dat terwijl de opgegeven piekhelderheid voor hdr-weergave op beide schermen wel gelijk is. Begin dit jaar gingen er nog geruchten dat de schermen van de iPhone 12 Pro-toestellen een hogere refreshrate van 120Hz zouden krijgen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. De schermen van de iPhone 12-serie verversen nog steeds op maximaal 60Hz. Dat is jammer, nu steeds meer Android-toestellen (zelfs midrange-exemplaren) van een 90Hz- of 120Hz-paneel worden voorzien. Een groter aantal beeldjes per seconde maakt dat animaties en scrollbewegingen zichtbaar vloeiender verlopen. Bij de iPhone 12-reeks zul je het zonder die subtiele luxe moeten doen.
Relatief uniek aan het scherm van de iPhone 12-serie is nog altijd de functie 'True Tone': door middel van een kleursensor kan het scherm zijn kleurtemperatuur automatisch aanpassen aan het omgevingslicht. Dat ondersteunen Apple iPhones al vanaf de 8, maar onder Android-smartphones zijn slechts een paar voorbeelden te vinden van toestellen met een soortgelijke functie, zoals de Google Pixel 4 XL en OnePlus 8 Pro.
Testresultaten
We hebben het scherm van de iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software, en vergelijken het in de grafieken hieronder met de schermen van voorgangers uit de iPhone 11-serie en concurrerende high-end smartphones. Je herkent de iPhone 12 mini daarbij aan een blauwe balk, terwijl de iPhone 12 Pro Max wordt weergegeven met een rode kleur. De 'gewone' iPhone 12 heeft een lichtblauwe kleur, de iPhone 12 Pro een zalmroze balk.
Zoals al aan de orde kwam, toont de iPhone 12 Pro Max (althans in sdr-modus) een hogere piekhelderheid dan de iPhone 12 mini. Waar sommige andere smartphones de helderheid bij minder wit in beeld ook in sdr verder laten oplopen dan wanneer het hele scherm wit is, geldt dat net als voorheen niet voor de iPhones. Bij alle window sizes meten we bij de iPhone 12 Pro Max een helderheid van ongeveer 826cd/m², waar de iPhone 12 mini altijd tot maximaal 615cd/m² komt in onze tests. De piekhelderheid bij kleine hoeveelheden wit is daarmee wat minder dan bij veel andere toestellen met een oledscherm, waarbij de iPhone 12 mini sowieso lager eindigt dan de meeste andere high-end smartphones. Evengoed blijft ook het scherm van de iPhone 12 mini in de zon prima afleesbaar.
De kleurweergave van de iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max is evenals bij de andere twee iPhone 12-modellen zeer goed in orde, met een nauwkeurige emulatie van het sRGB-kleurbereik voor standaardcontent. Opvallend genoeg zijn de gemeten afwijkingen van de iPhone 12 mini het allerkleinst, al scoren ook de iPhone 12 Pro Max en de andere twee iPhone 12-toestellen hier zo goed dat een kleurverschil in de praktijk eigenlijk niet zichtbaar is.
Conform de specificaties kunnen de schermen van beide iPhone 12-toestellen ook (bijna) 100 procent van het bredere DCI-P3-kleurbereik laten zien, wat overigens gebruikelijk is bij de oledschermen die tegenwoordig in smartphones worden toegepast. Er is geen manier om handmatig naar het bredere gamut over te schakelen, wat op Android-toestellen vaak wel kan. De iPhones passen hun kleurweergave automatisch aan op de getoonde content, wat betekent dat je het bredere kleurbereik zult terugzien in hdr-materiaal en bijvoorbeeld bij het bekijken van afbeeldingen die met de ingebouwde camera zijn gemaakt.
Camerafeatures en interface
De iPhone 12 mini heeft precies hetzelfde camerasysteem als de iPhone 12. Dat betekent dat hij aan de achterzijde twee camera's heeft, met een primaire sensor van 12Mp en een ultragroothoekcamera met dezelfde sensorresolutie. De vernieuwde f/1.6-lens van de primaire camera is optisch gestabiliseerd, wat bij de iPhone 7, 8 en SE (2020) ook al zo was, maar bij de SE (2016) nog niet. Wat mist is een telecamera, waar andere smartphones vanaf 809 euro vaak wel over beschikken. Gezien het uiterst compacte formaat van de iPhone 12 mini is dat te vergeven.
Vanaf onder met de klok mee: iPhone 12, iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 Pro, iPhone 12 mini
Camerasysteem iPhone 12 mini
Primair
Ultragroothoek
Front
Resolutie
12Mp
12Mp
12Mp
Sensorgrootte
1/2,55"
1/3,4"
1/3,6"
Pixelgrootte
1,4μm
1,0μm
0,8μm
Bayerlay-out
1x1
1x1
1x1
Brandpunt in 35mm-equivalent
26mm
13mm
23mm
Diafragma
f/1.6
f/2.4
f/2.2
Ois
Ja
-
-
Autofocus
Dualpixel-pdaf
-
-
Video: max. resolutie
4k/60fps Hdr:4k/30fps
4k/60fps Hdr:4k/30fps
4k/60fps Hdr:4k/30fps
Ten opzichte van de iPhone 11-serie bevat het grotere camera-eiland van de iPhone 12 Pro Max veruit het meeste nieuws. In onderstaande tabel staan alle wijzigingen ten opzichte van de iPhone 12 Pro schuingedrukt aangegeven. Om te beginnen heeft de iPhone 12 Pro Max als enige een nieuwe sensor voor de primaire camera, voorzien van grotere pixels van 1,7μm voor een bijna 50 procent grotere sensor dan in de rest van de iPhone 12-lineup. Samen met de lichtsterkere lens moet dat de lichtgevoeligheid bijna verdubbelen ten opzichte van de iPhone 11 Pro Max.
Camerasysteem iPhone 12 Pro Max
Primair
Ultragroothoek
Tele
Front
Resolutie
12Mp
12Mp
12Mp
12Mp
Sensorgrootte
1/1,9"
1/3,4"
1/3,4"
1/3,6"
Pixelgrootte
1,7μm
1,0μm
1,0μm
0,8μm
Bayerlay-out
1x1
1x1
1x1
1x1
Brandpunt in 35mm-equivalent
26mm
13mm
65mm
23mm
Diafragma
f/1.6
f/2.4
f/2.2
f/2.2
Ois
Ja (Sensor-shift)
-
Ja
-
Autofocus
Dualpixel-pdaf + lidar
-
Pdaf
-
Video: max. resolutie
4k/60fps
4k/60fps
4k/60fps
4k/60fps HDR:4k/30fps
Apple ProRAW: Meer controle over je foto, zonder slimmigheid te verliezen
Intrigerend is de mogelijkheid om foto's te schieten in het nieuwe Apple ProRAW-bestandsformaat. Dat is nu nog niet beschikbaar, maar komt later dit jaar naar de iPhone 12 Pro (en 12 Pro Max). Met zo'n beetje iedere high-end smartphone kun je tegenwoordig wel in raw schieten, een bestandsformaat dat beduidend meer flexibiliteit in de nabewerking verschaft. Vaak kunnen de slimmigheden voor computational photography die de fabrikant zelf toepast (zoals Apples Deep Fusion en Smart HDR) weer niet gelijktijdig worden toegepast als je in raw wil schieten. Met ProRAW beoogt Apple het beste van beide werelden te combineren, door alle data die normaal worden gebruikt om een foto te berekenen, in een raw-bestand te stoppen.
Een grotere sensor is leuk, maar wat een smartphonefabrikant ermee doet is nog veel belangrijker. Vorig jaar kreeg de iPhone 11-serie al 'Deep Fusion', waarvoor het toestel achter de schermen tot negen opnamen aan elkaar rekent voor één definitieve foto. Dit jaar is de beeldverwerking verder verbeterd met 'Smart HDR 3', waarbij het toestel verschillende gebieden in de foto beter zou kunnen herkennen om daar de belichting en ruisonderdrukking op aan te passen. Ook is de nachtmodus vernieuwd. Behalve op de primaire camera werkt hij bij de iPhone 12-serie ook op andere camera's, waaronder de frontcamera.
De sensor van de iPhone 12 Pro Max ondersteunt net als het kleinere exemplaar in de iPhone 12 mini dualpixel-pdaf, waarbij iedere sensorpixel voor fasedetectie kan worden gebruikt. Dat levert razendsnelle autofocus op. Exclusief voorbehouden aan het topmodel blijft de verbeterde optische beeldstabilisatie. Die werkt op dit toestel door de sensor te bewegen in plaats van de lens, zoals bij eerdere iPhones. Doordat de sensor lichter is dan de lens zou de stabilisatie beter moeten zijn, wat de lichtgevoeligheid verder helpt verbeteren: het toestel kan bij weinig licht langere sluitertijden gebruiken.
Nieuwe telecamera met meer 'zoom'
Behalve precies dezelfde ultragroothoekcamera als alle andere iPhone 12-modellen heeft de iPhone 12 Pro Max als eerste iPhone een telecamera met 2,5x in plaats van 2x optische vergroting ten opzichte van de primaire sensor. In sommige marketingmaterialen spreekt Apple bij dit toestel van '5x optische zoom', maar daarbij rekent het merk vanaf de ultragroothoekcamera. De sensor van de nieuwe telecamera heeft met 1/3,4" hetzelfde formaat als bij andere hedendaagse iPhones met een telecamera. De lens is met f/2.2 net iets minder lichtsterk. Optische beeldstabilisatie en pdaf zijn present, al is bij deze camera de lens en niet de sensor gestabiliseerd, zoals op de hoofdcamera het geval is.
Lidar: leuk voor de toekomst
Voor verbeterde focus bij erg weinig licht kan de iPhone 12 Pro Max net als de iPhone 12 Pro vertrouwen op de nieuwe lidar-scanner, het 'raampje' dat nu tegenover de flitser op het camera-eiland is te vinden. De iPad Pro van maart dit jaar had die ook al. Lidar is een afkorting voor light detection and ranging. Tweakers publiceerde eerder een achtergrondartikel over deze techniek waarbij laserstralen worden uitgestuurd en de snelheid van weerkaatsing wordt bepaald om de afstand tot objecten te meten. Op die manier kan een dieptekaart van de omgeving worden gemaakt.
Naast snellere autofocus bij heel weinig licht maakt lidar op de iPhone 12 Pro ook mogelijk dat de portretmodus (met bokeh-simulatie) en nachtmodus worden gecombineerd. Apple ziet in lidar verder vooral toepassingen voor AR-apps. De iPhones en iPads met lidar zouden bijvoorbeeld beter in staat zijn om een dieptekaart te maken van een omgeving om er virtuele objecten in te plaatsen. Voorlopig lijkt dat in de AR-apps die wij hebben uitgeprobeerd nog geen beslissend verschil te maken tussen de iPhone 12 en 12 Pro, maar voor de toekomst kunnen we ons voorstellen dat er toepassingen zijn die beter op lidar-toestellen zullen werken.
Praktijk: camera-interface
De camera-app van de iPhone 12-toestellen ziet er precies hetzelfde uit als vorig jaar. Nog steeds is de interface simpel en toegankelijk, met de bekende indeling met een carrousel onder het previewbeeld die toegang tot andere modi verschaft. Dat zijn er nog steeds niet zoveel als bij de concurrentie, hoewel bepaalde functies die elders zijn ondergebracht in een aparte modus, bij Apple deel uitmaken van de normale fotostand. Zo is er bijvoorbeeld geen aparte nachtmodus. Het toestel bepaalt in de normale fotostand vanzelf wanneer de nachtstand moet worden ingeschakeld voor een optimaal resultaat, al kun je zelf besluiten om hem alsnog in te schakelen.
Niet meer 'buiten het kader'
De vorig jaar geïntroduceerde feature 'Maak foto's/video's buiten het kader', waarbij je achteraf via de galerij de compositie aan kon passen doordat het toestel tegelijk met meerdere camera's een foto had gemaakt, lijkt in iOS 14 stilletjes te zijn verdwenen. Ook op de iPhone 11 Pro Max (die we voor dit artikel hebben geüpdatet naar de laatste software) is de optie nergens meer te bekennen. Dat is waarschijnlijk omdat deze feature niet samengaat met 'Deep Fusion', waaraan de iPhone 12 en 11 hun cameraprestaties ontlenen. Wel zie je bij de iPhone 12- en 11-reeksen nog steeds in het previewvenster van de camera-app wat zich buiten het kader van de primaire sensor afspeelt.
Helaas mist de camera-app van de iPhone nog steeds de nodige functionaliteit, en dan doelen we niet alleen op grappige extraatjes. Vrijwel iedere concurrerende camera-app heeft bijvoorbeeld wel een Pro-stand waarin je bijvoorbeeld ISO-waarde, focus en sluitertijd handmatig kunt aanpassen. Bij de iPhones moet je daarvoor een camera-app van een derde partij installeren. Ook in raw schieten kan niet met de standaard-app, al krijgen de iPhone 12 Pro en Pro Max die mogelijkheid later dit jaar wel (zie kader). Onhandig is verder dat je bepaalde instellingen niet vanuit de camera-app zelf kunt aanpassen, maar daarvoor naar de instellingen moet gaan.
De standaard camera-app is dus geen droom voor wie veel wil kunnen instellen, maar prettig in gebruik is hij wel. Zo geeft het previewbeeld een goede indruk hoe de belichting er in de uiteindelijke foto of video uit komt te zien. Net zoals vorig jaar zijn de verschillende camera's van de iPhone 12 en 12 Pro uitstekend op elkaar afgestemd, zodat je snel kunt wisselen van lens en er nauwelijks een kleurafwijking tussen de verschillende camera's is.
Fijn aan de camera-app is bovendien dat hij erg snel en responsief is. Er is vrijwel geen enkele sluitervertraging, zelfs niet als we zo snel mogelijk achter elkaar op de sluiterknop tikken. Concurrerende toestellen met sensoren van tientallen tot honderden megapixels blijven vaak niet op dezelfde snelheid doorfotograferen. Ook bij het toepassen van effecten (zoals in de portretstand) of bij het inschakelen van de nachtmodus is er maar weinig merkbare vertraging, waar de iPhone 11 Pro Max nog weleens een kleine pauze liet vallen.
Cameratest: iPhone 12 Pro Max
De iPhone 12 Mini en iPhone 12 Pro Max zijn in uitvoering behoorlijk verschillende toestellen, reden waarom we de cameratest hebben opgesplitst in tweeën. Mocht je toch benieuwd zijn naar het onderscheid tussen de grootste en de kleinste iPhone: we vergelijken de iPhone 12 Pro Max op de volgende pagina met de iPhone 12 Pro, die dezelfde primaire camera en ultragroothoekcamera aan boord heeft als de iPhone 12 Mini. Behoudens gevallen waarin je zou willen inzoomen is dat dus een prima stand in voor de 12 Mini, zoals je in vorige review al zag bij de vergelijking tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro.
We vergelijken de iPhone 12 Pro Max op deze pagina met de iPhone 12 Pro, iPhone 11 Pro Max en Samsung Galaxy Note20 Ultra. In de eerdere vergelijking van de iPhone 12 en 12 Pro namen we andere concurrenten mee: de Samsung S20+ en Huawei P40 Pro+. Om het artikel overzichtelijk te houden, kunnen we slechts één ander toestel tonen buiten de drie iPhones, waarmee het toestel van Huawei - de imposante camerahardware niettegenstaande - moest sneuvelen. Voor de meeste consumenten zal de vergelijking met een Samsung-topmodel relevanter zijn. Mogelijk vergelijken we de iPhone 12 Pro Max in een toekomstig artikel alsnog met een topmodel van de Chinese concurrent.
De praktijktest begint opnieuw met een fotoserie van de primaire camera. In onderstaande galerijen is de volgorde steeds hetzelfde: eerst de foto van de iPhone 12 Pro Max, vervolgens die van de Samsung Galaxy Note20 Ultra, iPhone 12 Pro en iPhone 11 Pro Max.
Primaire camera
Het grootste verschil tussen de foto's van de iPhone 11 Pro Max en iPhone 12 Pro Max is de vernieuwde camerasoftware. Apple heeft de tone mapping aangepakt, waardoor foto's er dynamischer uitzien dan bij het oude model: meer lokaal contrast en een duidelijker hdr-effect in scènes met tegenlicht. Daar moet je van houden, al is het effect naar ons idee niet over-the-top zoals bij sommige andere fabrikanten, mede door de natuurlijke kleurweergave. Ruisonderdrukking en witbalans kunnen bij de iPhone 12 Pro Max beter op afzonderlijke delen van de scène worden aangepast, waardoor je in sommige situaties minder spikkels ziet dan bij de iPhone 11 Pro Max. Door het extra contrast oogt de foto ook wat gedetailleerder.
De iPhone 12 Pro Max heeft bovenop die betere beeldverwerking natuurlijk ook nog een nieuwe sensor. We hebben de opnamen van de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max uitgebreid met elkaar vergeleken, maar het grote topmodel doet het hooguit een klein beetje beter, met soms bijvoorbeeld net even wat meer detail in schaduwen of highlights, of net wat minder ruis in bepaalde gebieden. De lens van de iPhone 12 Pro Max heeft duidelijk minder last van de onscherpte in de uiterste hoeken die bij de 12 Pro is te zien.
Samsung Galaxy Note20 Ultra (links) versus iPhone 12 Pro Max: crops geschaald op 200%
Apple heeft bij de iPhone 12 Pro Max niet gekozen voor een sensor met meer dan 12 megapixel, zoals de meeste concurrenten inmiddels wel doen. Samsung pakt bij de Galaxy Note20 Ultra bijvoorbeeld uit met een sensor van liefst 108 megapixel. Foto's van dat toestel zijn zeker niet negen keer gedetailleerder dan die van de iPhone 12 Pro Max, doordat Samsung voor standaardopnamen ook terugschaalt naar 12 megapixel. Fijne details zien er bij de concurrent toch fraaier uit. Ga je pixel peepen, dan zie je bij de iPhones soms artefacten en gekartelde randen, waarbij gras en blaadjes een waterverfachtige uitstraling krijgen. De fijnste details bij de Note20 Ultra bevatten die artefacten niet.
Ook op gebied van dynamisch bereik moet de iPhone 12 Pro Max uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Galaxy Note20 Ultra. Op de tweede foto in de galerij hierboven zie je zo bijvoorbeeld dat de Galaxy Note20 Ultra het detail in de lucht boven het viaduct behoudt, waar hij bij alle iPhones wit uitslaat. In de derde foto van de zonsondergang maakt de Note20 Ultra de schaduwen een stuk lichter, waar ze bij de iPhone 12 Pro Max net als op de foto's van eerdere iPhones nogal donker uitvallen.
Galaxy Note20 Ultra (links) versus iPhone 12 Pro Max
Hoewel de sensor van de iPhone 12 Pro Max is gegroeid ten opzichte van vorige modellen, is hij nog altijd een stuk kleiner dan die van de Galaxy Note20 Ultra en veel andere moderne high-end smartphones. Je ziet dat op bovenstaande vergelijking mooi terug. Door de ongeveer dubbel zo grote sensor produceert de Galaxy Note20 Ultra een duidelijker bokeh-effect wanneer voor- en achtergrond ver van elkaar verwijderd zijn.
Betere nachtfoto's dankzij nachtmodus
Voor nachtelijke omstandigheden hebben de meeste high-end smartphones sinds vorig jaar een speciale nachtmodus. Het toestel maakt daarbij enkele seconden lang foto's en rekent ze vervolgens aan elkaar tot één opname die aanmerkelijk meer doortekening in schaduwen en hooglichten bevat. Daarbij is een statief zoals bij het maken van een opname met lange sluitertijd niet nodig, wel een redelijk vaste hand en een stilstaand onderwerp.
Voor bovenstaande nachtelijke opnamen hebben we bij alle toestellen de speciale nachtmodus gebruikt. Onder deze omstandigheden zie je bij de iPhone 12 Pro Max wel dat het camerasysteem flink lichtgevoeliger is geworden. De previewafbeelding is van een betere kwaliteit dan bij de andere twee iPhones in dit overzicht en het fotograferen gaat vaak ook sneller. In situaties waar de iPhone 12 Pro bijvoorbeeld een belichting van twee seconden voorstelt, is de iPhone 12 Pro Max na een seconde al klaar.
Ondanks de soms kortere belichting zijn de nachtfoto's van het grote topmodel vaak ook beter dan die van de iPhone 11 Pro Max en iPhone 12 Pro, met vooral wat minder ruis in schaduwen. Ten opzichte van de iPhone 11 Pro Max valt op dat Apple de verzadiging in de nachtmodus dit jaar wat heeft teruggeschroefd. Je kunt erover twisten of dat een verbetering is, al zien nachtfoto's er nu wel natuurlijker uit, meer zoals je de scène met het blote oog ook zou zien. De opnamen zijn bovendien vrij gedetailleerd, waarbij de camera zich ook niet vaak echt verslikt en rare artefacten toont. Neem de tweede foto in bovenstaande galerij. De voorgrond slaat op de foto van de iPhone 12 Pro Max bijna volledig zwart uit, waar de schaduwen bij die van de Galaxy Note20 Ultra weliswaar lichter zijn, maar ook verworden tot een lelijke waas. Hetzelfde gebeurt bij de sterrenhemel boven de trap op de vierde foto.
Een voorbeeld van lensreflecties, die bij iPhones snel optreden wanneer je nabij een lichtbron gaat staan
Apple lijkt dus goed in de gaten te hebben wat het camerasysteem van de iPhone 12 Pro Max 's nachts kan waarmaken. Perfect is de nachtmodus uiteraard niet. De software heeft nog altijd wat meer moeite met grote contrasten dan de concurrentie. Felle lichtbronnen worden sneller volledig wit, waar ze elders nog wel detail bevatten.
Zoals ook al onder de review van de iPhone 12 en 12 Pro werd opgemerkt, hebben de camera's van huidige en eerdere iPhones bovendien nogal veel last van lensreflecties. De iPhone 12 Pro Max brengt wat dat betreft geen verbetering ten opzichte van de rest van de line-up. Wanneer je je in de buurt van een lichtbron begeeft (een lantaarnpaal bijvoorbeeld, zoals op de foto hiernaast) kan het gebeuren dat je je shot moet aanpassen.
Ultragroothoekcamera en telecamera
De ultragroothoekcamera van de iPhone 12 Pro Max is op het vlak van hardware identiek aan die in andere iPhone 11- en 12-toestellen. Wel is ook op deze camera de verbeterde hdr-modus actief, waardoor foto's er toch vaak beter uitzien dan met de iPhone 11 Pro Max. Zoals je ziet op onderstaande vergelijking tussen beide toestellen heeft Apple tevens de vervormingscorrectie verbeterd.
Links de iPhone 11 Pro Max, rechts de iPhone 12 Pro Max
Belangrijker nog is dat de nachtmodus nu ook op deze camera werkt, zodat hij niet langer schier onbruikbaar is als het donker wordt, zoals bij de iPhone 11-serie. Hieronder zie je daarvan een voorbeeld, dat eerder al in de iPhone 12 Pro-review is gebruikt. Jammer genoeg heeft de ultragroothoekcamera nog steeds een vaste focus, waardoor je hem bijvoorbeeld niet voor macrofotografie kunt gebruiken.
iPhone 12 Pro versus iPhone 11 Pro Max - Ultragroothoekcamera
De nieuwe telecamera heeft een equivalente brandpuntsafstand van 65 mm voor ongeveer 2,5x vergroting ten opzichte van het beeld van de primaire camera. Ook de maximale digitale zoom is groter, met 12x in plaats van de 10x van andere iPhone-modellen met een telecamera. Hieronder zie je het volledige 'zoombereik'. Enkel de eerste, tweede en vierde foto tonen een vergroting die optisch kan worden bereikt.
'Zoombereik' van de iPhone 12 Pro Max: 0,5x, 1x, 2x, 2,5x, 5x en de maximale 12x vergroting
Sinds de iPhone 7 Plus uit 2016 is Apple nooit afgeweken van een telecamera met 2x vergroting. De iPhone 12 Pro Max zet als eerste een stap verder, al is het in vergelijking met de concurrentie een late en ook erg kleine stap. Nadat Huawei het concept vorig jaar introduceerde met zijn P30 Pro zijn er sinds dit jaar meerdere smartphones verkrijgbaar met een speciale periscopische lens die 4x, 5x of zelfs 10x vergroting kan bieden. De Samsung Galaxy Note20 Ultra is een voorbeeld. De equivalente beeldhoek van 120mm van de telecamera levert bij dat toestel ongeveer 5x optische vergroting op. Het zal niet verbazen dat de iPhone 12 Pro Max objecten lang niet zo goed dichterbij kan halen. Waar de concurrent hieronder een haarscherpe foto aflevert, zijn de details op de iPhone-foto een wazige brij.
Samsung Galaxy Note20 Ultra (links) versus iPhone 12 Pro Max, 5x zoom (100%/90%-crop)
In vergelijking met het beeld van de iPhone 12 Pro valt het beeld van de 12 Pro Max op 2x 'zoom' bovendien tegen. Het toestel heeft immers geen camera meer die dit gebied bestrijkt en Apple heeft er ook niet voor gekozen om het beeld van hoofdcamera en telecamera op een slimme manier te combineren, zoals bijvoorbeeld Samsung dat doet bij de Note20 Ultra. Zodoende zie je voor 2x 'zoom' bij de iPhone 12 Pro Max een digitaal ingezoomd plaatje van de hoofdcamera, hetzelfde wat je met de 'gewone' iPhone 12 of iPhone 12 Mini ongeveer krijgt te zien.
iPhone 12 Pro (links) versus iPhone 12 Pro Max, 2x zoom (100%-crop)
Op 2,5x vergroting zijn de rollen uiteraard omgedraaid en moet de iPhone 12 Pro gaan inzoomen op de pixels. Doordat de stap van 2x naar 2,5x veel kleiner is dan de stap van 1x naar 2x, is de iPhone 12 Pro hier veel minder in het nadeel. De foto van de iPhone 12 Pro Max heeft weliswaar iets meer detail, al moet je daar echt goed voor naar onderstaande 100%-crop kijken.
iPhone 12 Pro (links) versus iPhone 12 Pro Max, 2,5x zoom (100%-crop)
Ga je verder interpoleren vanaf 2x vergroting, dan blijven foto's bij de iPhone 12 Pro Max ongetwijfeld iets scherper dan bij de iPhone 12 Pro. Zodra je écht ver wil inzoomen, loop je echter ook heel snel tegen de beperkingen van Apples grote topmodel aan.
Frontcamera
De iPhone 12 Pro Max heeft dezelfde frontcamera als de rest van de iPhone 12-serie, met een 12-megapixelsensor achter een f/2.2-lens. Ook op deze camera zit de verbeterde hdr-modus, die opnamen overdag soms net wat mooier kan maken dan de camera van de iPhone 11-serie.
Wordt het donker, dan kan het onderscheid wel erg groot zijn als je bij de iPhone 12 Pro Max gebruikmaakt van de nachtmodus. De 11-serie had die nog niet voor deze camera. De nachtmodus levert helderder foto's met minder ruis, en een betere balans tussen de helderheid van voor- en achtergrond.
Links de iPhone 11 Pro Max, rechts de iPhone 12 Pro Max
Video
Op de iPhone schitterend, maar elders vaak minder
Op de iPhone bekeken zien de hdr-video's er letterlijk en figuurlijk schitterend uit, maar het is geen sinecure om ze ook op andere apparaten te laten zien. Dolby Vision HDR wordt nog minder breed ondersteund dan bijvoorbeeld HDR10, wat vrijwel iedere hdr-televisie of -monitor kan laten zien. Zelfs als het apparaat Dolby Vision HDR ondersteunt, is er nog geen garantie dat je ook echt hdr-beeld te zien krijgt. Via Airplay afgespeeld op een LG C9 oled-tv worden filmpjes bijvoorbeeld automatisch teruggeconverteerd naar sdr voor het afspelen op de tv.
Apple heeft een naam hoog te houden op gebied van video-opname, want dat was bij de iPhone 11-serie al erg goed. Ook met de iPhone 12 Pro Max kun je opnemen in 4k en 60fps met alle camera's, waarbij elektronische stabilisatie bruikbaar blijft. Dat had de iPhone 11-serie ook al, maar bijvoorbeeld de Galaxy Note10+ nog niet. Pas sinds dit jaar ondersteunt Samsung beide mogelijkheden gelijktijdig, zoals Apple.
Nieuw bij de iPhone 12-serie is de mogelijkheid om Dolby Vision HDR-video op te nemen. Bij de iPhone 12 Mini en iPhone 12 is die optie om de een of andere reden beperkt tot 30fps, maar bij de iPhone 12 Pro en Pro Max kun je ook kiezen voor 60fps. Onhandig is dat je voor een keuze voor hdr of sdr een omweg moet nemen naar het instellingenmenu, terwijl je de resolutie en framerate wel vanuit de camera-app kunt aanpassen. Vanwege de moeilijkheden die er voorlopig zijn bij het bewerken, exporteren en weergeven van hdr-video, hebben we onderstaande voorbeeldvideo geschoten in sdr.
De iPhone 12 Pro Max schiet net als de andere iPhone 12-toestellen fraaie video's. De beeldkwaliteit is erg goed, dankzij het grote dynamische bereik en de goede detailweergave. Door de grotere sensor is de iPhone 12 Pro Max in het donker lichtgevoeliger dan eerdere en andere iPhones. In de vergelijking met de iPhone 11 Pro Max, te zien in bovenstaande video, helpt ook de nieuwe lens mee, die meer licht doorlaat. Om het nieuwe stabilisatiesysteem op de proef te stellen, zijn we aan de wandel gegaan met de iPhone 12 Pro Max en de Galaxy Note20 Ultra. De iPhone 12 Pro Max weet snelle trillingen beter te onderdrukken, maar de concurrent is juist beter in het uitdempen van grotere bewegingen. De Note20 Ultra heeft daarbij (zoals meer Galaxy-topmodellen) een aparte 'Superstabiel'-modus die cropt vanaf de ultragroothoekcamera om de stabilisatie nog verder te verbeteren. De iPhone 12 Pro Max mist die stand.
Cameratest: iPhone 12 mini
We vervolgen met de cameratest van de iPhone 12 mini, die precies hetzelfde camerasysteem heeft als de grotere iPhone 12. Op deze pagina zie je dus een set andere iPhones: de iPhone 11, iPhone SE (2020) en iPhone SE (2016). Dat de iPhone 12 mini het beter doet dan dat inmiddels overjarige model is nogal wiedes, maar voor wie omwille van het formaat nog vasthield aan het laatste toestel, is het wellicht interessant om de verschillen te zien met een moderne smartphonecamera.
Foto's primaire camera
Net zoals de andere iPhone 12-toestellen heeft ook de iPhone 12 mini de voordelen van de nieuwe software. We zetten ze nog eens op een rijtje: een duidelijker hdr-effect, meer lokaal contrast waardoor textuurdetails beter naar voren komen, minder zichtbare ruis en een betere witbalans voor afzonderlijke delen van de scène. Daarmee zien foto's er weer een stukje beter uit dan die van de iPhone 11.
iPhone 12 mini, gevolgd door iPhone SE (2016), iPhone SE (2020) en iPhone 11
Foto's van de iPhone SE (2020) lijken qua kleurweergave veel op die van de iPhone 11, maar zijn wat fletser en ruiziger. In vergelijking met de contrastrijke look van foto's die zijn gemaakt met de iPhone 12 mini is het verschil dus nog groter. Het zal je ook opvallen dat de lens een iets kleinere beeldhoek heeft; we hebben alle foto's uiteraard vanaf precies hetzelfde standpunt genomen. De iPhone SE (2016) heeft een nog beperktere beeldhoek en ligt ook op het vlak van software jaren achter. Zelfs wanneer het toestel de hdr-functie gebruikt, weet het vaak maar weinig detail in schaduwen te herwinnen.
iPhone 12 mini, gevolgd door iPhone SE (2016), iPhone SE (2020) en iPhone 11
Betere nachtfoto's dankzij nachtmodus
Voor nachtelijke omstandigheden hebben de meeste high-end smartphones sinds vorig jaar een speciale nachtmodus. Het toestel maakt daarbij enkele seconden lang foto's en rekent ze vervolgens aan elkaar tot één opname die aanmerkelijk meer doortekening in schaduwen en hooglichten bevat. Daarbij is een statief zoals bij het maken van een opname met lange sluitertijd niet nodig, wel een redelijk vaste hand en een stilstaand onderwerp.
Voor bovenstaande nachtelijke opnamen hebben we bij alle toestellen waar beschikbaar de speciale nachtmodus gebruikt. Haast alle high-end toestellen hebben die tegenwoordig, maar bij de iPhone SE (2020) en uiteraard ook de iPhone SE (2016) moet je het nog zonder stellen.
Te zien aan het onderscheid tussen foto's met de iPhone 11 en iPhone 12 heeft Apple de verzadiging van nachtfoto's dit jaar wat teruggeschroefd. Je kunt erover twisten of dat een verbetering is, al zien nachtfoto's er daardoor wel natuurlijk uit. Ze zijn bovendien vrij gedetailleerd, waarbij de camera zich ook niet vaak echt verslikt en rare artefacten laat zien. De iPhone-nachtmodus heeft wel nog altijd wat meer moeite met grote contrasten dan de concurrentie. Felle lichtbronnen worden sneller volledig wit, waar ze elders nog wel detail bevatten. Tevens heeft ook de camera van de iPhone 12 mini vrij veel last van lensreflecties, die vooral 's nachts opvallen wanneer er felle lampen in de camera schijnen.
Van de smartphones zonder nachtmodus kan de iPhone SE (2016) naar huidige maatstaven weinig potten meer breken, maar de iPhone SE (2020) doet het eigenlijk best goed. De always-on-hdr die ook op deze smartphone zit weet de balans tussen licht en donker redelijk goed te krijgen. Je ziet wel dat het resultaat veel meer ruis bevat en dat de camera minder kleurdetails weet te vangen dan de iPhone 11- en 12-toestellen. Hoe donkerder de scène, hoe verder de achterstand oploopt, zoals je ziet in de vierde foto.
Ultragroothoekcamera en 'inzoomen'
De iPhone SE-toestellen hebben geen ultragroothoekcamera, maar in de iPhone 12 mini is hij ondanks het compacte formaat gewoon te vinden. Dat levert een leuk extra perspectief op. Hardwarematig is de camera precies hetzelfde als die op de andere iPhone 11- en 12-toestellen. Wel is ook op deze camera de verbeterde hdr-modus actief, wat zeker bij ultragroothoek-opnamen kan helpen. Apple heeft tevens de vervormingscorrectie in de hoeken verbeterd. Belangrijker nog is dat de nachtmodus nu ook op deze camera werkt, zodat hij niet langer schier onbruikbaar is als het donker wordt, zoals bij de iPhone 11-serie. Jammer genoeg heeft de ultragroothoekcamera nog steeds een vaste focus, waardoor je hem bijvoorbeeld niet voor macrofotografie kunt gebruiken.
Ultragroothoekcamera van de iPhone 12 mini
De iPhone 12 mini heeft geen camera om een stukje 'in te zoomen', maar wel kan het beeld maximaal 5x digitaal worden uitvergroot vanuit de camera-app. Dat gaat al heel snel ten koste van de kwaliteit. Onderstaand zie je dezelfde fotovergelijking uit de eerdere review, waarbij we de iPhone 12 tegen de iPhone 12 Pro hebben afgezet bij '2x zoom'. De laatste, met echte telecamera, levert op deze beperkte vergroting al een scherper beeld. Van de iPhone 12 mini kun je op dit vlak hetzelfde verwachten als van de iPhone 12.
iPhone 12 (links) versus iPhone 12 Pro: scherpte bij '2x zoom'
Frontcamera
Vorig jaar kregen de iPhone 11 en 11 Pro voor het eerst sinds de iPhone 7 een nieuwe frontcamera: een 12-megapixelsensor achter een f/2.2-lens. De iPhone 12 en 12 Pro hebben hetzelfde exemplaar, maar met verbeterde software. Die levert overdag geen sterke verbetering in beeldkwaliteit op, maar net als bij de ultragroothoekcamera kun je 's nachts de nachtmodus aanzetten. Die kan een groot verschil maken.
iPhone 12 mini, gevolgd door iPhone SE (2016), iPhone SE (2020) en iPhone 11
De iPhone SE (2020) heeft nog de oudere 7-megapixelfrontcamera van de iPhone 7- en 8-generaties, waar de iPhone SE (2016) het met een sensor van slechts 1,2 megapixel moet stellen, overgenomen van de iPhone 5-serie. Ook de nieuwere SE krijgt het zeker in omstandigheden met tegenlicht (zoals op bovenstaand voorbeeld) sneller moeilijk dan de iPhone 11- en 12-series. Tevens is de beeldhoek veel beperkter, waar je met de iPhone 11- en 12-toestellen met het toestel op armlengte al een hele groep mensen in beeld kunt brengen.
Video
De iPhone 12 mini beschikt over dezelfde videocapaciteiten als de iPhone 12. Die zijn aanzienlijk, zoals aan de orde kwam in onze eerdere review. Je kunt 4k-video schieten met 60fps met alle camera's en elektronische stabilisatie. Ook met de iPhone 12 mini kun je uiteraard in Dolby Vision HDR opnemen, wat nieuw is voor de iPhone 12-serie. Wel is de framerate beperkt tot maximaal 30fps, in plaats van de 60fps bij de Pro-modellen. Ook in sdr behoren de video's van de iPhone 12 mini tot de beste die je met een smartphonecamera kunt maken, met een breed dynamisch bereik, natuurlijke kleuren en een uitstekende detailweergave. Doordat het toestel voor video een groot deel van de sensor gebruikt, is de beeldhoek lekker groot. De stabilisatie is ook hier prima.
Hardware en software
Bij alle vier de toestellen die Apple in oktober heeft aangekondigd, steekt weer een nieuwe soc in het vooronder: Apples gloednieuwe A14 Bionic die eerder opdook in de nieuwe iPad Air 2020 van september dit jaar. De soc telt 11,8 miljard transistors en wordt als één van de eerste chips gebakken op een 5nm-procedé, vermoedelijk dat van fabrikant TSMC.
'De snelste smartphonechip'
Net als de A13- en A12-socs die Apple in zijn vorige generatie high-end smartphones gebruikte, heeft de A14 Bionic een ontwerp met zes cpu-cores: twee krachtige exemplaren en vier zuinige cores. Verdere informatie over de Firestorm- en Icestorm-kernen is schaars. Volgens Apple zou de architectuur zijn verbeterd, met onder meer grotere caches. De A14 bevat verder een nieuwe quadcore-gpu, alsmede een verbeterde Neural Engine voor machinelearning. Dat gedeelte van de soc zou nu elf biljoen bewerkingen per seconde kunnen uitvoeren, waar Apple bij de A13 Bionic nog sprak van vijf biljoen bewerkingen per seconde.
Apple legde in zijn presentatie de nadruk op het feit dat de iPhone A14 naar eigen zeggen 'de snelste smartphonechip' is van dit moment, maar vergelijkingen met de A13 van vorig jaar bleven opvallend genoeg uit. Ook al is de A14 misschien niet enorm veel sneller dan de voorganger, de A13 was en is nog steeds één van de allersnelste socs op de smartphonemarkt.
Welke iPhone 12 je ook in huis haalt, je ontvangt dus een snel toestel. Wat wel verschilt, is de hoeveelheid werkgeheugen. De iPhone 12 en 12 mini hebben daar net als alle toestellen van vorig jaar 4GB van, terwijl de iPhone 12 Pro en 12 Pro Max over 6GB ram beschikken. In vergelijking met Android-toestellen is dat allebei niet zoveel, maar iOS gaat op een andere manier met het geheugen om. Tenzij je gelijktijdig meerdere intensieve apps draait en daartussen switcht, verwachten we niet dat je snel tegen geheugenbeperkingen aan zult lopen, ook niet met de iPhone 12 (mini). In het uiterste geval moet je iets langer wachten tot een app weer is opgestart.
iPhone 12 mini
iPhone 12
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
64GB
€ 809,-
€ 909,-
-
-
128GB
€ 859,-
€ 959,-
€ 1159,-
€ 1259,-
256GB
€ 979,-
€ 1079,-
€ 1279,-
€ 1379,-
512GB
-
-
€ 1509,-
€ 1609,-
Zoals je ziet in bovenstaande tabel is de iPhone 12 mini voor alle opslagvarianten precies honderd euro goedkoper dan de iPhone 12, terwijl alle uitvoeringen van de iPhone 12 Pro Max honderd euro meer kosten dan de iPhone 12 Pro. Het basismodel van de iPhone 12 mini heeft helaas een nogal magere hoeveelheid opslag: slechts 64GB. Ook gezien de geringe meerprijs van 50 euro zouden we adviseren de stap naar 128GB te nemen. Bij de iPhone 12 Pro Max heeft het goedkoopste model wel meteen 128GB geheugen. Bij dat toestel kun je nog kiezen uit 256GB- en 512GB-varianten, maar die upgrades zijn zoals gebruikelijk zeer aan de prijs. Een upgrade naar 512GB kost liefst 350 euro, wat de prijs op 1609 euro brengt. Nu concurrerende smartphones ook duurder zijn geworden is dat normaler dan een paar jaar geleden, maar nog steeds vrij astronomisch als je bedenkt dat het meer dan drie keer zoveel is als de goedkoopste nieuwe iPhone.
5G: klaar voor de toekomst
Apple noemde 'Five Gee' tijdens de presentatie van de iPhone 12-serie zo vaak dat een grappenmaker er achteraf een speciale compilatie aan wijdde. Inderdaad behoren de iPhone 12-toestellen tot de eerste van Apple met ondersteuning voor de nieuwe netwerktechnologie. Zeker in geval van de iPhone 12 mini is dat best bijzonder, aangezien de modem en antennes voor 5G nog altijd meer plaats innemen dan bij een toestel dat enkel 4G hoeft te ondersteunen.
Over dat modem gesproken: beide iPhones gebruiken dezelfde X55-modem van Qualcomm als veel andere high-end smartphones met 5G-ondersteuning. De in Nederland verkochte toestellen ondersteunen 5G enkel op lagere frequenties onder de 6GHz, niet de supersnelle mmwave-5G die je op Amerikaanse varianten van de iPhone 12-serie terugvindt. Dat is in praktijk niet zo'n bezwaar. In Nederland wordt 5G nog enkel aangeboden op lagere frequentiebanden, waarvoor de hier verkochte iPhone 12-toestellen ook ondersteuning bieden. De volgende stap zal waarschijnlijk niet mmwave-5G zijn, maar 5G op middenfrequenties rond 3,5GHz, waarvoor de iPhone ook ondersteuning heeft. We zouden sowieso nog geen nieuwe iPhone kopen speciaal voor 5G, want in Nederland staat de techniek in de kinderschoenen, waarbij de daadwerkelijke snelheidswinst vooralsnog erg tegenvalt.
Beide iPhones ondersteunen uiteraard ook nog 4G, met net als bij de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max een een 4x4 MIMO-configuratie voor de antennes. De iPhone 11 had nog een tragere 2x2 MIMO-opstelling die ook in de praktijk minder hoge downloadsnelheden opleverde. Via de functie 'Smart Data Switch' kunnen de nieuwe toestellen automatisch terugschakelen van 5G naar 4G om de accu te sparen wanneer je niet de allerhoogste snelheden nodig hebt.
Naast 5G en 4G bestaat de connectiviteit uit 802.11ax-wifi, ook wel bekend als Wi-Fi 6, plus Bluetooth 5.0 en nfc. Daarnaast is opnieuw Apples U1-chip aanwezig voor ultra wide band-connectiviteit (uwb). Vorig jaar waren de iPhone 11-toestellen de eerste smartphones met die feature. Via uwb kan een toestel zeer nauwkeurig zijn positie bepalen ten opzichte van andere apparaten met een uwb-chip, zodat je het bijvoorbeeld als digitale sleutel kunt gebruiken. Uwb zou ook kunnen worden ingezet om trackers te maken, vergelijkbaar met bestaande bluetooth-trackers. Er gaan al enige tijd geruchten dat Apple zelf met zo'n uwb-tracker zou komen, al is de 'AirTag' nog steeds niet officieel door de fabrikant aangekondigd.
MagSafe: terug naar het verleden
Wie vroeger een Macbook had, zal bij het horen van de naam 'Magsafe' wellicht nostalgische gevoelens krijgen. Voor de nieuwe iPhones heeft Apple het merk uit de mottenballen gehaald om te verwijzen naar een geheel nieuwe techniek. Achter het glas aan de achterkant zit een ring met achttien magneetjes verstopt, met daarbinnen de oplaadspoelen voor draadloos opladen en de NFC-antenne. De magneetjes geleiden een draadloze oplader of ander accessoire naar de optimale positie in het midden van de achterkant, waarbij via NFC kan worden herkend welk accessoire er is 'aangesloten'. Van zichzelf zijn de magneetjes in de iPhone overigens niet heel sterk. Het toestel blijft bijvoorbeeld niet aan een stukje metaal hangen.
Apple heeft zelf een serie hoesjes op de markt gebracht met MagSafe, waaronder 'klassieke' behuizingen met een rand eromheen, maar ook hoesjes voor betaalkaarten die in het midden vastplakken. Ook is er een nieuwe draadloze oplader. De bedoeling is dat andere fabrikanten ook MagSafe-accessoires op de markt gaan brengen.
Niet ideaal voor 'het nieuwe normaal'
iPhones zonder de traditionele thuisknop onder het scherm ondersteunen tot nu toe allemaal Face ID, wat op Android nooit is doorgebroken. Via 3d-gezichtsherkenning kun je de telefoon ontgrendelen door er alleen maar naar te kijken. Daar is nog steeds iets voor te zeggen als je het vergelijkt met de populairste methode voor biometrische authenticatie, de vingerafdrukscanner. Je hoeft je vinger nooit op een bepaalde plek op het scherm te leggen of te tasten naar een scanner op de achter- of zijkant.
Er zijn echter ook nadelen aan Face ID, zoals we vorig jaar al aanstipten. Zo vereist de hardware veel ruimte, wat een grote hap uit het scherm oplevert. Het afgelopen jaar is er nog een behoorlijk groot nadeel bijgekomen voor gezichtsherkenning: het op steeds meer locaties verplichte mondkapje. Met een masker op je neus ben je voor de medemens al minder goed herkenbaar, laat staan dat je iPhone je daarmee herkent. Even afzetten kan natuurlijk, maar dat is behoorlijk onhandig als je bijvoorbeeld bij de winkel een betaling wil verrichten. Wat je ook zou kunnen doen is je gezicht inscannen met mondkapje op, maar dat werkt niet altijd en maakt de techniek mogelijk minder veilig. Hoe dan ook is het dit jaar meer dan ooit jammer dat Apple niet ook een klassieke vingerafdrukscanner heeft ingebouwd, in het scherm of in de powerknop in de rand, zoals bij de iPad Air 2020.
Software: iOS 14
De nieuwe iPhones draaien uiteraard de nieuwste versie van iOS, inmiddels aanbeland bij versie 14. Dat is al een tijdje beschikbaar voor de huidige toestellen van de fabrikant, wat meteen een mooi bruggetje vormt naar de te verwachten softwareondersteuning voor de iPhone 12-serie: die is erg lang, veel langer dan bij het gemiddelde Android-toestel. Zoals je in ons recente achtergrondartikel over Android-updates kon lezen, beloven sommige fabrikanten nu drie jaar updates, maar ook voor high-end Android-toestellen is een kortere periode niet ongewoon. iOS 14 draait ondertussen nog op de iPhone 6S, die al meer dan vijf jaar geleden verscheen. Grappig genoeg heeft ook de piepkleine iPhone SE uit 2016 nog steeds ondersteuning. Je kunt er dus vanuit gaan dat je ook met de iPhone 12 mini of iPhone 12 Pro Max weer een hele tijd gebakken zit.
Landschapsmodus: enkel op iPhone 12 Pro Max
Sinds de iPhone 'Plus'-modellen werden geïntroduceerd, kun je op grotere iPhones gebruikmaken van een landschapsmodus voor bepaalde meegeleverde apps. In de Mail-app krijg je bijvoorbeeld twee panelen te zien, met links de verschillende mappen in je mailbox en rechts het geselecteerde bericht. Vorig jaar toonde de iPhone 11 wél deze landschapsmodus, maar de kleinere iPhone 11 Pro weer niet. Voor de iPhone 12-toestellen heeft Apple het verschil gelijkgetrokken. Enkel de iPhone 12 Pro Max toont deze modus nu nog, de andere drie toestellen niet meer.
Meest opvallende wijziging in iOS 14 is het volledig vernieuwde thuisscherm. Je kunt nu widgets plaatsen in het bestaande raster van statische app-iconen, wat het scherm veel interactiever maakt. Zo zie je via je agenda-widget bijvoorbeeld al een paar afspraken voor een bepaalde dag, terwijl de weer-widget je de voorspelling voor de komende paar uur meedeelt. Eerder moest je daarvoor steeds naar de app gaan of vanaf het startscherm naar links swipen, de ruimte waar widgets tot nu toe waren te vinden. Apple heeft ook nieuwe functies toegevoegd om de organisatie van het startscherm te vereenvoudigen. Je kunt iconen en pagina's die je niet meer nodig hebt verbergen, waar voorheen al je apps verplicht op één van de pagina's van je startscherm moesten staan. Apps die niet meer zichtbaar zijn, blijven alsnog oproepbaar via de nieuwe App-bibliotheek op het meest rechtse scherm. Daar staan al je apps in een min of meer logische ordening die het toestel zelf bepaalt. Vanaf daar naar onderen swipen opent een alfabetische en doorzoekbare lijst met al je apps.
Wat Apple nu toevoegt aan iOS is verre van nieuw. Al sinds de oerversie van Android kun je je startscherm naar believen indelen, terwijl het startscherm met widgets één van de onderscheidende kenmerken was van Windows Phone. Geheel bugvrij werkt het nieuwe thuisscherm van iOS nog niet altijd, waarbij de interface voor het kiezen van widgets bij iOS ook nog wat iteraties kan gebruiken. Zo kun je van een eenmaal geplaatste widget bijvoorbeeld niet het formaat wijzigen. Niettemin is het fijn dat nu ook iOS 14 een eerste stap zet naar een interactiever startscherm. Hopelijk wordt het concept de komende releases nog wat beter uitgewerkt en komen mettertijd meer externe ontwikkelaars met eigen widgets.
Behalve het nieuwe startscherm bevat iOS 14 ook nog de nodige kleinere wijzigingen. Zo komen binnenkomende telefoontjes bijvoorbeeld niet meer over je hele scherm te staan maar in een kleinere melding bovenaan, en zijn er nieuwe privacy-opties en meldingen. Zo komt er een gekleurde stip in de notificatiebalk wanneer een app je camera of microfoon gebruikt. iOS 14 stelt je ook in staat naar believen andere apps als standaardbrowser of mail-app in te stellen.
Accuduur en opladen
De meeste high-end smartphones van dit jaar hebben een fiks grotere accu meegekregen, maar Apple lijkt daar niet aan mee te doen. Hoewel de fabrikant nooit informatie bekendmaakt over de precieze accugrootte van zijn toestellen, is de informatie (zoals voorgaande jaren) inmiddels uitgekomen via data van keuringsinstanties. Ook de iPhone 12 Pro Max heeft een kleinere accu dan zijn voorganger, ondanks de grotere behuizing.
De iPhone 12 mini heeft logischerwijs de kleinste accu van de iPhone 12-line-up. De capaciteit bedraagt 2227mAh, ongeveer 79% van die van de iPhone 12 en 12 Pro en veel minder dan bij vrijwel alle andere smartphones van dit moment. Dat doet het ergste vermoeden voor de acculooptijden, maar aan de andere kant is het schermoppervlak van de iPhone 12 mini in vergelijking ongeveer evenveel kleiner.
iPhone 12 mini
iPhone 12
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
Accu (% toe/afname versus voorganger)
2227mAh (n.v.t.)
2815mAh (-10,5%)
2815mAh (-8,2%)
3687mAh (-7,1%)
Bekabeld opladen
15W
20W
20W
20W
Draadloos opladen
12W*
15W*
15W*
15W*
*Alleen met compatibel MagSafe-accessoire
Browsetest Wifi
Browsetest 4G
Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Accucapaciteit (mAh) oud
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Bij de browsetest op wifi en 4G laten we smartphones browsen op webpagina's die op onze lokale server staan, totdat ze uitvallen. In de videotest laten we de toestellen herhaaldelijk een video afspelen in de vliegtuigmodus, zodat er geen accuvretende activiteit op de achtergrond plaatsvindt. Voor alle drie de tests stellen we alle toestellen af op dezelfde schermhelderheid, zodat we ze goed onderling kunnen vergelijken. Waar van toepassing hebben we aangegeven wanneer een telefoon op een hogere verversingssnelheid dan 60Hz draait. We testen wel altijd op de hoogst mogelijke resolutie.
Zoals Apple ook opgeeft in de specificaties van de toestellen, gaat de iPhone 12 mini van alle vier de nieuwe iPhones het kortste mee. Het verschil met de iPhone 12 en iPhone 12 Pro komt afhankelijk van de test uit op zo'n 10 tot 20 procent, terwijl de iPhone 12 Pro Max zelfs 20 tot 40 procent langer doet met de batterij. De iPhone 12 mini heeft daarmee voor een high-end toestel een ondergemiddeld uithoudingsvermogen. Daar moet je natuurlijk wel bij bedenken dat de iPhone 12 mini voor een high-end toestel ook een zeer ondergemiddeld formaat heeft. Een wat kortere looptijd is simpelweg de afweging die je maakt als je daarvoor kiest. Het goede nieuws is bovendien dat de iPhone 12 mini alsnog stukken langer meegaat dan de grotere iPhone Xs van twee jaar geleden. Ook biedt de iPhone 12 mini in twee van de drie tests een langere accuduur dan de iPhone SE (2020)
Weinig verrassend noteert de iPhone 12 Pro Max over de gehele linie kortere looptijden dan de iPhone 11 Pro Max, zoals ook de iPhone 12 Pro sneller leeg raakt dan de iPhone 11 Pro. Het verschil in de 4G-browsetest en de videotest is redelijk fors: bijna 20 procent. Daarmee scoort de iPhone 12 Pro Max nog steeds veruit bovengemiddeld voor een high-end toestel, dus tenzij je van de 11 Pro Max afkomt, kun je toch tevreden zijn met de accuduur van Apple's nieuwe topmodel.
Opladen
Als je de afgelopen weken íets hebt meegekregen van de presentatie van de nieuwe iPhones, is dat waarschijnlijk dat de fabrikant niet langer een lader meelevert in de doos. Naar eigen zeggen is dat vanuit milieuoverwegingen: zonder adapter kan de verpakking compacter zijn, waarbij veel consumenten toch al een lading adapters zouden hebben liggen. Ook als dat voor jou geldt, is er een goede kans dat het meegeleverde Apple Lightning-naar-USB-C-kabeltje bij de iPhone 12-serie daar niet op past. Het gemiddelde stekkerblok heeft immers nog 'gewoon' een USB-A-poort. Dat geldt ook voor de adapters die Apple zelf heeft meegeleverd met zijn toestellen, met als enige uitzondering het exemplaar dat je kreeg bij de iPhone 11 Pro en Pro Max. Goede kans dat je dus alsnog naar de winkel moet voor een vijfentwintig euro kostende lader. Dat voelt wel wat gierig bij smartphones van rond de duizend piek, de nobele overwegingen ten spijt.
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone
Accucapaciteit (mAh) oud
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
We voeren onze laadtests normaal gesproken uit met behulp van de meegeleverde lader, wat bij de iPhone 12-serie dus niet mogelijk is. In plaats daarvan hebben we het exemplaar van de nieuwe Apple iPad Air erbij gepakt, dat is dezelfde 20W-lader die je los kunt kopen. Dat geeft voor een aantal andere iPhones die in bovenstaande grafiek opduiken, waaronder de iPhone XR, 11 en SE, een vertekend beeld. Die toestellen worden standaard geleverd met een 5W-ladertje waarmee opladen enorm lang duurt, maar ze kunnen net als de iPhone 12 ook sneller worden opgeladen met een ander stekkerblokje.
De iPhone 12 mini laadt net even wat trager dan de andere drie toestellen in de line-up: onze stroommeter blijft steken op maximaal 15W. Door de kleinere accu is dat niet zo erg. Sterker nog, de mini is van alle recente iPhones het snelst weer vol. Bij de iPhone 12 Pro Max duurt het logischerwijs iets langer voordat de meter weer op 100 procent staat, wat hem in dit overzicht een gemiddelde score oplevert.
Ook draadloos laden gaat bij de iPhone 12 mini iets trager dan bij de andere iPhone 12-modellen: 12W om 15W. Dat is nog altijd een stuk sneller dan de magere 7,5W waarop vorige generaties bleven steken. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je een officieel ondersteund MagSafe-accessoire gebruikt. Heb je nog een 'gewone' Qi-oplader liggen, dan verloopt het laden alsnog op de oude snelheid.
Conclusie
De iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max zijn als uitersten in Apples line-up voor 2020 de interessantste toestellen die de fabrikant te bieden heeft, maar vermoedelijk niet de modellen waarvoor de meeste mensen zullen gaan. Wil je 'gewoon' een iPhone van dit modeljaar, dan blijft de iPhone 12 de beste keuze als we kijken naar het totaalpakket van specificaties, prestaties en prijs.
iPhone 12 mini
Ondanks het bescheiden formaat van de iPhone 12 mini is Apple erin geslaagd om alle eigenschappen die je verwacht van een high-end model in dit toestel te verwerken. De iPhone 12 mini heeft een snelle soc, goed oledscherm, 5G-ondersteuning en een prima camerasysteem dat vele malen beter is dan dat in eerdere kleinere iPhones. Het enige waar je echt op moet inleveren is de accuduur, die ondergemiddeld is voor een high-end smartphone. Het verschil met de 'gewone' iPhone 12 is nog te overzien en bovendien gaat de iPhone 12 mini langer mee dan de iPhones van twee jaar geleden. Een bescheiden uithoudingsvermogen zul je in dit geval voor lief moeten nemen als je kiest voor een compact toestel.
Je zou de iPhone 12 mini naast het formaat ook kunnen overwegen om het feit dat dit het goedkoopste model is uit de iPhone 12-serie. Met een prijskaartje van minstens 809 euro is het evengoed niet bepaald een budgetmodel. Bovendien is de iPhone 12 in dezelfde opslagvariant slechts 100 euro duurder, wat de keuze voor dat model logischer maakt voor wie niet gebrand is op een handzaam toestel.
iPhone 12 Pro Max
Op de scorekaart van de iPhone 12 Pro Max aan het begin van dit artikel staan meer minpunten dan pluspunten. Dat wil niet zeggen dat de iPhone 12 Pro Max een slechte smartphone is, integendeel. Intern vind je dezelfde snelle hardware als bij alle andere iPhone 12-toestellen, waarbij de bouwkwaliteit van de vernieuwde behuizing even uitstekend blijft. Hoewel de accuduur korter is dan die van de onmiddellijke voorganger heeft dit toestel nog altijd de langste accuduur van alle nieuwe iPhones, en voor het high-end segment is hij bovengemiddeld. Apple heeft bovendien zijn beste camera ingebouwd. Hij behoort op bepaalde punten tot de top en is prettig om mee te werken, maar de telecamera haalt het ondanks de verbeteringen niet bij de concurrentie.
Met een startprijs van 1259 euro is de 12 Pro Max een erg dure smartphone en zoals eigenlijk bij alle vergelijkbaar geprijsde concurrenten in de Pro-, Max- of Ultra-klasse is bij dit bedrag sprake van afnemende meeropbrengsten. Tenzij je specifieke wensen hebt, ben je vermoedelijk even goed af met een toestel dat iets lager op de ladder staat maar wel honderden euro's minder kost. Aan de andere kant: heb je je zinnen gezet op een iPhone en wil je per se die Pro-features, dan zouden we de iPhone 12 Pro Max zeker aanraden boven de iPhone 12 Pro. Voor de beperkte meerprijs van honderd euro krijg je een toestel met een groter scherm, betere camera en langere accuduur. Je moet een forse smartphone dan wel fijn vinden, want 'Max' is het formaat van de beste iPhone meer dan ooit.
Ik vind het minpunt van de gezichtsherkenning een beetje flauw. Tuurlijk is het nu vervelend, ik loop er zelf ook tegenaan, maar wie had verwacht dat we met mondkapjes zouden lopen? Had Apple dan in no time nog een vingerscanner ergens in moeten bouwen?
Ander scenario: Virus muteert. Handen kapot wassen is niet meer voldoende. Er wordt ons aangeraden wegwerphandschoenen o.i.d. te gaan dragen. Krijgen dan de telefoons met vingerafdrukscanner ook een minpunt? (Even los van de vraag of een handschoen voldoende is om een virus tegen te houden )
Ik heb er ook een dubbel gevoel bij dat dit als minpunt wordt aangehaald. Aan de ene kant kon Apple redelijkerwijs niet anticiperen op de situatie waar we nu in zitten, en bovendien is het voor de (middel)lange termijn waarschijnlijk/hopelijk een nonissue. Aan de andere kant kan het voor mensen die op dit moment een nieuwe telefoon overwegen wel degelijk een minpunt zijn tov de concurrentie die nog wel vingerafdrukken kan scannen. Het is gewoon een beperking van de functionaliteit waardoor je soms moet terugvallen op de toegangscode - gezien het gemak en de snelheid van biometrische unlock zou ik dat echt wel een dingetje vinden als ik heel vaak met een mondkapje op mijn telefoon gebruik.
Het antwoord op je laatste vraag moet dan natuurlijk ook ja zijn, al hoop ik dat we er nooit achter zullen komen
Naar jou gereageerd:Laat je je echt bij je keus beïnvloeden door dit soort minpunten? Nee toch hoop ik?
Mijn two cents voor iedereen hier;
Ik lees een review tegenwoordig hier alleen maar om daarna te constateren dat het weer een flamewar (en clicks) oplevert die in de afgelopen x jaar steeds hetzelfde zijn: de een geilt op de beste specs, de ander op het eco systeem, weer een ander over de updates/oplaad poort/hoofdtelefoon aansluiting/scherm randen/vinger print scanner/Face ID/camera ete etc,
Het blijft echt hilarisch... ruim 200 Posts met hard roeptoeterende fanboys (aan beide kanten) die een ander heel hard proberen te overtuigen van hun eigen keus en zo hun te halen.
Pffff heeft niemand echt iets beters te doen dan weer dezelfde discussie te voeren?
Ik niet, maar ik hoef gelukkig ook niet het grootste deel van de dag een mondkapje te dragen. Dit gaat echter niet om mij. Er zijn momenteel dus een behoorlijk aantal mensen die dat wel moeten of willen. Voor hen kan het zeker een minpunt zijn.
Ik had een tijdje terug een zakelijke telefoon waarop ik verplicht moest unlocken met toegangscode (oude Exchange ActiveSync policy). Toen ontdekte ik pas wat een gemis biometrisch unlocken is. Ik raad je aan om FaceID/TouchID/fingerprint scanner eens een week uit te schakelen. Echt een eye opener geweest voor mij. Ik wil iig nooit meer terug.
[Reactie gewijzigd door PhWolf op 22 juli 2024 14:30]
maar wie had verwacht dat we met mondkapjes zouden lopen? Had Apple dan in no time nog een vingerscanner ergens in moeten bouwen?
Het gaat er niet om wiens schuld het al dan niet zou zijn, het gaat erom dat het een valide minpunt is. En net als alle andere minpunten mag iedereen voor zichzelf beslissen of ze het in hun eigen keuze willen laten meewegen.
Ander scenario: Virus muteert. Handen kapot wassen is niet meer voldoende. Er wordt ons aangeraden wegwerphandschoenen o.i.d. te gaan dragen. Krijgen dan de telefoons met vingerafdrukscanner ook een minpunt?
Ja, uiteraard! En als het niet via de lucht wordt overgedragen en dus mondkapjes af mogen, dan is dat een minpunt voor telefoons die alleen een vingerafdrukscanner hebben.
[Reactie gewijzigd door Sissors op 22 juli 2024 14:30]
Okee, maar gaan we voortaan iedere December t/m Februari bij iedere vingerafdrukscanner-telefoon het minpunt "Vingerafdrukscanner in deze tijd niet ideaal" gebruiken?
Het is gewoon een onzinnig minpunt, we dragen hier in Nederland een mondkapje als we een winkel of andere publieke ruimte in gaan. Dat duurt een paar minuten tot een kwartier, een a twee keer per week, en is een tijdelijke oplossing voor een zeer uitzonderlijke gebeurtenis. En dat is dan schijnbaar noemenswaardig dat het front en center als minpunt bij de recensie moet?
Het is gewoon een onzinnig minpunt, we dragen hier in Nederland een mondkapje als we een winkel of andere publieke ruimte in gaan. Dat duurt een paar minuten tot een kwartier, een a twee keer per week, en is een tijdelijke oplossing voor een zeer uitzonderlijke gebeurtenis. En dat is dan schijnbaar noemenswaardig dat het front en center als minpunt bij de recensie moet?
Jij draagt je mondkapje 1 à 2 keer per week een paar minuten tot een kwartier. Andere mensen dragen hem elke dag een tijdje en sommige mensen dragen de hele dag een mondkapje. En veel, heel veel mensen dragen hem tijdens elke contactloze betaling die ze doen.
Minpunten hoeven niet voor iedereen een minpunt te zijn - het is simpelweg iets waar je rekening mee moet houden als je een telefoon overweegt. We zitten hier nog wel een tijdje aan vast - laten we optimistisch zijn en zeggen dat mondkapjes gebruikelijk blijven tot de zomer van volgend jaar. Als je een jaar met een telefoon doet, is dat driekwart van de verwachte gebruiksduur.
En dat is nog optimistisch: wellicht blijven mondkapjes nog een paar jaar lang en dan zit je dus de hele levensduur van de telefoon met dit nu suboptimale systeem zitten. Ik snap de weerstand bij sommige mensen, maar het is in gebruik simpelweg nu een nadeel voor een telefoon en dus hoort het bij de minpunten
[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 14:30]
Er zijn natuurlijk wat truukjes voor (zie: https://9to5mac.com/2020/...to-use-face-id-with-mask/)
Maar het zou beter zijn als Apple nu een extra gezicht laat opnemen in de face ID. Net zoals je meedere vingers kunt opnemen in de Touch ID. Dat vond ik wel handig.
Dan kun je een tweede face met masker openemen o.i.d.
Helaas blijft dat COVID masker nog wel een tijdje nodig en afrekenen bij de AH of Jumbo zou best wel makkelijker kunnen met masker op.
For most users, Face ID will learn continuously as they change. If you have an appearance that can look vastly different, you can set up an alternative appearance so Face ID still recognises you. You can't create a new appearance if you're wearing a face mask.
Klopt, Unlocken met een masker volledig op is mij niet gelukt maar met 'Alternative appearance' ben ik wel in geslaagd om met een bijna volledig masker (neus net zichtbaar) mijn telefoon te unlocken. Lukt keer op keer terwijl ik voorheen het tot op mijn keel moest trekken.
Dus je kan Alternative Appearance wel nuttig toepassen. De druppeltjes besmetting op korte afstand gaat voornamelijk via de mond tijdens het spreken of roepen en niet via de neus. Dat masker even 2cm verschuiven gaat heel snel.
In de winter blijft Face-ID nog altijd wel makkelijk omdat het zonder handschoenen ook werkt. Ook mensen in de zorgsector die altijd handschoenen dragen hadden tot hiertoe wel baat bij Face-ID. Handschoenen uittrekken gaat net wat onhandiger dan uw sjaal of mondmasker onder de neus trekken.
(Er zijn natuurlijk mensen die zweren dat je dat masker niet mag aanraken omdat het dan niet nuttig is. Dat klopt in een medische omgeving maar voor gewoon buitenhuisgebruik in de privé of op het werk doe je dat toch ganse tijd aan/uit en kan je niet anders dan het aan te raken.) Ook laten cijfers zien dat het virus zich in hoofdzaak in grote druppels verspreid die op korte afstand verspreid uit de mond komen. en niet via vingercontact omdat de virus hoeveelheid dan te laag is. Aerosollen besmetting is ook mogelijk maar dan moet lange tijd een onverluchte ruimte delen met een besmet persoon en dan is een gewoon masker sowieso minder relevant vanwege de openingen + beperkte filtereigenschappen, N95/PP2 of 3 is dan nodig.)
[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 14:30]
Dat is echt onzin. De keren dat de vingeraftukscanner het niet doet omdat je je handen gewassen hebt (en dat hoort natuurlijk bij deze tijd) is toch echt een pak meer dan dan dat je een mondmasker draagt. Hoe je het ook draait of keert iedereen moet regelmatig zijn handen wassen, zij die kortstondig een masker dragen en zij die het langere tijd dragen. Vingerafrukscanner is een minpunt in tijden van corona. Waarom staat er niet bij de pluspunten dat het geen vingerafdrukscanner heeft?
[Reactie gewijzigd door monojack op 22 juli 2024 14:30]
Ik heb zowel een iPhone 12 als een Oneplus 8t, en ik kan je vertellen dat de vingerafdruk scanner van de Oneplus gewoon prima werkt zowel voor als na het handen wassen en zelfs met natte vingers onder de douche. Hoe kom je er bij dat het niet zou werken? Ik zou jou betoog openend met "Dat is echt onzin" pas echt onzin noemen.
De face ID met een masker is zeker een legitiem minpunt. Maar goed ik heb FaceID altijd al inferieur gevonden, ook tegenover Touch ID.
Voor de statistieken:
Mijn Samsung S10e vingerafdrukscanner werkt niet na het handen wassen / met vochtige vingers. Dan heb je ineens 5-10x geprobeerd of zo (met één keer vinger opleggen).
Inferieur tegenover de huidige optical in-display vingerafdruk scanner. Maar vooral de vingerafdruk scanner van enkele generaties terug die op de achterkant van Android telefoons zat. Die vond ik zelf nog prettiger dan de in-display vingerafdruk scanner
Een combinatie van beide zoals dat nu kan vind ik nog beter. Dat gebruik ik op m'n oneplus. Ontgrendeld meestal met face unlock, maar met een masker gebruik ik dan weer de vingerafdruk scanner.
en dan bedoel je inferieur op gebied van snelheid? Want als het aankomt op hoe accuraat de faceid is van Apple, ik heb nog geen berichten gelezen dat de FaceID van Apple om de tuin te leiden was, althans niet met een foto. Misschien met een tweeling. Dat heb ik bij andere merken meer dan eens gehoord.
Ik mis soms de fingerprint reader ook weleens op mijn iPhone omdat ik veel achter mijn bureau werk en elke keer als ik moet inloggen met een authenticator heb ik m'n telefoon nodig en moet ik m'n telefoon daadwerkelijk oppakken.
Ik ben werkzaam als teamleider in de gehandicapten zorg en wij hebben sinds een paar weken de gehele dag mondkapjes op. Ik heb door mijn functie een werk mobiel en een prive mobiel. Beide iphone. Een iphone 7 als werk en een iphone xs als prive.
Het valt mij op dat ik me erger aan het feit dat mijn toestel zo goed als weigert mee te werken. Hij zoekt eerst naar mijn gezicht, en na lang geklooi, kan ik de optie aanklikken: toegangscode. Ik ben dan eigenlijk al 5a7 seconden onderweg.
Met mijn werk telefoon is het een fluitje van een cent. Ik pak mijn toestel, druk op de thuisknop, en klaar. Geheel klaar voor gebruik.
Geef mij maar weer vinger afdruk! Dan hoef ik ook niet wanneer ik nog op 1 oor lig smorgens vroeg, mijn hoofd op te tillen om hem te unlocken. 😂
Edit: Ik was ook de hele dag mijn handen stuk. Nog nooit problemen gehad met vingerafdruk.
[Reactie gewijzigd door DennisDCT op 22 juli 2024 14:30]
Ik denk dat je je iPhone eens moet updaten want Face-ID herkent een mondmaker direct en toont je dan ook onmiddellijk de invoer voor pincode.
Geloof ik echt niet dat Touch-ID werkt net na je je handen gewassen te hebben. Heb hier een iPad en dat reageert minuten lang niet nadat je je handen gewassen hebt.
Bizar dat 2 van je 2 punten niet kloppen met de realiteit.
Ik heb de SE van 2016, nooit problemen om na het handen wassen de telefoon te unlocken.
Ik moet enkel mijn vingers opnieuw inleren als ik veel in de tuin heb gewerkt. Na bestraten van de oprit, maargoed dat doe ik niet dagelijks
Mondmaskers dragen is voor mij niet eens de enige reden. Ik vind sowieso vingerafdruk veel fijner. Gebruik het ook op mijn Macbook voor wachtwoorden te ontsluiten. Maar gezien de reacties in het verleden waarin ik dat ook stelde, ben ik een idioot.
Tsja, ik heb geen Apple Watch, want die is niet compatible voor de sporten die ik doe (vechtsporten), ik heb een whoop). Ik ben sowieso geen fan van horloges, dus hoe kleiner hoe beter.
Ik draag handschoenen in de winter, ik ga namelijk met de fiets naar het werk, en boodschappen doen. Een vingerafdrukscanner heb ik dus hoe dan ook iedere winter van nu totdat climate change het in de winter 20+ graden maakt last van met contactloze betalingen. Wordt dat dan vanaf heden dat als minpunt meegenomen in recensies, want ik heb het nog niet eerder gezien?
Let wel, het benoemen in een recensie als bijzin, soit. Als echt minpunt dat de telefoon aangerekend moet worden?
Ik neem aan dat je de meeste betalingen binnen doet, dus waar je je handschoenen (al) uit hebt. Bovendien moet je toch vaak je handschoen al uit doen om de telefoon uit je broekzak te wurmen.
En om het scherm te bedienen moet je toch ook al je handschoen uitdoen (tenzij je een heel dunne handschoen hebt met van dat spul erin dat op aanraakschermen werkt, maar dat werkt heel arelaxed, en je kunt dus geen lekker warme, dikke handschoenen dragen).
Alleen hoef je bij betalingen in principe niks op het scherm zelf te doen maar alleen maar biometrisch aan tonen dat jij het bent (vingerafdruk/face-id)
Hmm ik weet niet. Met vinger is het inderdaad minder erg dan met gezicht. Maar nog steeds zou ik liever echt met een knop willen bevestigen, direct onder het bedrag.
Er zijn zat mensen die op het werk of op school/uni een mondkapje moeten dragen. Ook in het OV is een mondkapje verplicht. Voor die mensen is het dus 40 uur per week (plus reistijd, plus boodschappentijd) een minpunt. Voor anderen is het geen minpunt, omdat het voor hen niet geldt.
Tevens is het benoemenswaardig, omdat buiten iPhones vrijwel elke smartphone voorzien is van een vingerafdrukscanner. Voor die toestellen boeit het helemaal niet aangezien het een automatisme is om met het pakken van de telefoon je vinger op de juiste plaats te houden. Natuurlijk werkt dat dan weer niet met handschoenen, maar doorgaans heb je die handschoenen alleen onderweg aan en niet tijdens het werk (wederom; uitzonderingen daargelaten).
We mogen alleen maar hopen dat mensen die een slordige € 1000,- uitgeven aan een telefoon ook in staat zijn zelf de afweging te maken of het voor hen wel of geen valide punt is. Dat het noemenswaardig is, lijkt me in ieder geval evident.
Also, this isn’t the most secure solution, because theoretically, anyone who stole my phone could also just steal my gloves to also gain access. So proceed with caution.
Uit je eigen artikel. Je hoeft dus alleen maar jouw handschoenen te kopen of te stelen om er dan in te komen. Een beetje alsof je een tennisbal gebruikt voor je FaceID.
Tja, dan moet de dief wel op dat idee komen en de moeite nemen. Als je inderdaad 100% veilig wilt zijn moet je dat niet doen; maar voor de meeste mensen zal het denk ik wel veilig genoeg zijn.
Overigens draag ik juist wel handschoenen tijdens het boodschappen doen. Hoef je veel minder dingen aan te raken. Alleen jammer dat de zelfscan vereist dat je met je vinger op het scherm drukt. Dat doe ik dan met een knokkel.
[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 juli 2024 14:30]
Niet om lullig te doen, maar ik vervang mijn iphone 6 (do 2 okt. 2014 ) met de mini.
Als ik die lijn door trek en ik houd jouw optimistische scenario aan dan praten we nog over 20% van de levensduur.
Heel optimistisch. Pfizer heeft een 90 procent succesrate met hun vaccin en verwacht nog dit jaar minimaal 20 miljoen vaccins te produceren. Dus vanaf maart kan iedereen gewoon weer lekker aan de face-id
Over heel optimistisch gesproken, een vaccin stopt niet de besmettelijkheid he, ook is het geen garantie dat het zorgt dat je niet ziek wordt. Je kan het gewoon krijgen, symptomen zullen milder zijn maar je bent in basis nog net zo besmettelijk. Dus niet doen dat een vaccin de heilige graal is voor dit virus
Nou, dat is maar de vraag. Een vaccin kan wel degelijk besmettelijkheid sterk verminderen of zelfs voorkomen. Ik geloof alleen dat dat voor dit vaccin nog niet bekend is. Maar verder ben ik het met je eens dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten van vaccins; ik denk niet dat we in maart al zo'n hoge vaccinatiegraad hebben in Nederland dat je niet meer voorzichtig hoeft te zijn qua hygiëne.
Een paar jaar is de hele levensduur? Maar ik dacht dat met name iPhones zeker 5 jaar meegingen? Dan is de levensduur dus langer dan dat wij (regelmatig) mondkapjes dragen.
En dat is nog optimistisch: wellicht blijven mondkapjes nog een paar jaar lang en dan zit je dus de hele levensduur van de telefoon met dit nu suboptimale systeem zitten. Ik snap de weerstand bij sommige mensen, maar het is in gebruik simpelweg nu een nadeel voor een telefoon en dus hoort het bij de minpunten
De hele levensduur van een iPhone stel je op een paar jaar? Interessant, ik heb juist een iPhone gekozen omdat ik daarmee 5-6 jaar kan doen. Dan is nog 2-3 jaar een mondkapje de helft van de levensduur in plaats van de hele levensduur.
Ik blijf dit soort minpunten wat vreemd vinden. Eigenlijk moet elke telefoon die niet zowel fingerprint en face-scan ondersteunt een minpunt krijgen als je beredeneerd vanuit situaties waarbij je of gezichtsbedekking hebt, of handschoenen draagt.
Sorry, maar wat voor onzin is dit nu weer. Wat is dan nog wel een valide manier van unlocken voor tweakers?
Wat met de mensen die handschoenen dragen, en voor wie vingerafdruk niet werkt? We kunnen misschien direct helemaal het touchscreen in zijn geheel als minpunt voor die mensen gaan beschouwen ook?
Indien je problemen hebt met features “in deze tijd” schakel je die toch gewoon uit indien ze voor jou storend zijn. Is de feature op zich daarom een minpunt?
Is de feature nog steeds een minpunt tijdens een lockdown als je thuis zit, en dus geen mondmasker draagt?
Dat ligt er maar net aan. Mijn echtgenote werkt in de tuinbouw. Die heeft vaak natte handen, succes met een vingerafdrukscanner en natte vingers.
Het ligt er maar net aan waar wanneer en hoe je het gebruikt. Een minpunt voor face-id is gewoon flauw. Dan had er al jaren een minpunt moeten staan voor natte vingers/handen bij niet gezichtsherkennende aparaten.
Verschil is dat jou voorbeeld al geldt vanaf dat er vingerafdrukscanners bestaan, sinds de motorola atrix uit 2011. Als wij over 2 jaar nog steeds met mondkapjes rondlopen omdat het virus maar blijft muteren en we er nooit van af komen, dan zal het faceID minpunt natuurlijk ook komen te vervallen.
En wat maken mensen zich druk, eerst was het janken om het cijfer nu janken om een minpunt. De conclusie is maar een klein deel van de hele review hoor.
Er wordt hier wel erg snel met '+3 spotlight' gesmeten zeg...
Jij vindt het een onzinnig minpunt, jij draagt maar een a twee keer per week voor een kwartier een mondmasker.
Ik draag elke dag 8+ uur een mondmasker, ik vind het een volledig terecht minpunt. Minpunt als in, een punt dat je meeneemt wanneer je op dit moment een telefoon wil aanschaffen.
Net zoals alle andere plus- en minpunten hoeft het niet voor 100% van de bevolking van toepassing te zijn, dan heb je bijna geen enkel plus- of minpunt over.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 14:30]
Ik zou dan zeggen dat je voor plus- en minpunten wat mij betreft toch wel degelijk een goede afweging moet maken voor de massa. Jij bent in deze een uitzonderingsgeval met een andere afweging dan het gros. Dat kan wel eens gebeuren. Zo zijn er wel meer mensen met uitzonderingsgevallen. Mensen die 8 uur per dag een handschoen moeten dragen voor hun werk, bijvoorbeeld. (Excuses om steeds terug te vallen op die handschoenen, maar het blijft de beste analogie). Is het dan niet redelijk om dat als minpunt te noemen? Je zou maar in een vleesverwerkingsbedrijf werken, immers.
De samenvattende conclusie van een recensie schrijf je m.i. toch echt om het meest globale plaatje van de telefoon weer te geven, een uitzonderlijk geval als dit hoort daar dan niet bij, dunkt mij.
k zou dan zeggen dat je voor plus- en minpunten wat mij betreft toch wel degelijk een goede afweging moet maken voor de massa.
Kom op zeg, we zijn geen kleuter klas hier, jij wilt dat alles voor je voorgekauwd wordt?
Ik verwacht dat mensen hier zelf wel na kunnen denken en zelf kunnen bepalen of een min punt voor hun ook een min punt is of niet
Ik snap echt niet dat er elke keer weer mensen vallen over het punten systeem, lees de review en trek er je eigen conclusie uit
Als voorbeeld: als een Videokaart reviewer zegt, deze kaart is slecht in 4K en dat als minpunt neerzet.
Dan kan je toch voor je zelf bedenken of dit voor jouw ook een min punt is of niet? want wie zegt dat je ook op 4K gamed... maar het moet wel benoemd worden
[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 14:30]
Jij bent in deze een uitzonderingsgeval met een andere afweging dan het gros
Euhm, wat? Ik ben een uitzondering door voor mijn werk een mondmasker te moeten dragen?
Honderdduizenden Kinesisten, psychologen, leerkrachten, winkelmedewerkers, buschauffeurs, verpleegkundigen, huisartsen, zelfs loodgieters of andere klusjesmensen,... letterlijk iedereen die als werk andere personen ontmoet buiten collega's, zijn allemaal een uitzondering?
Andere mensen dan jezelf hebben andere gebruikservaringen, maak jezelf niet wijs dat zij perse een uitzondering zijn...
EDIT: Je geeft met je vergelijking eigenlijk goed aan dat je het aandeel personen die tegenwoordig een mondmasker dragen doorheen de dag, enorm onderschat. Want inderdaad, als het aandeel personen die handschoenen dragen in de buurt komt van het aantal personen die doorheen de dag een mondmasker dragen, dan zal vingerafdrukscanner een valide minpunt zijn.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 14:30]
Het blijft wel zo natuurlijk dat bij de vingerafdrukscanner nooit iemand als minpunt opneemt dat dit niet werkt met handschoenen aan. Bij de face-id is het alleen ineens een probleem dat het niet in 100% van de scenario's werkt en dan is het nog een tijdelijk event ook? Voelt voor mij aan alsof er met 2 maatstaven gemeten wordt.
Tuurlijk is het nu even minder, maar ik heb ook altijd die touch-id gehekeld in elke wintermaand... En winter is niet iets van een specifiek jaar, dat is altijd ... Klinkt oneerlijk in die sense. Als je dat bij face-id nu ineens doet, moet je het bij touch-id ook doen.
Het was wel mooi geweest als ze er allebei op hadden gezeten ja, eens, maar daar gaat het nu niet om in deze discussie.
(heb er zelf ook last van, ben iphone gebruiker, gebruik altijd apple pay .. mijn workaround is nu de watch altijd te gebruiken maar dat kan niet iedereen)
Als er een situatie komt waarbij touchID plots minder bruikbaar wordt dan voorheen, zoals nu bij faceID gebeurt is, zal dat ook een perfect minpunt zijn.
En ik was meerdere keren mijn handen en dan werkt zo'n vingerafdrukscanner natuurlijk niet. Regelmatig handen wassen moet iedereen, mondkapje moet niet iedereen regelmatig.
Zit in mijn iPhone al jaren een flink doorwassen, een ‘normale’ en een erg vuile vinger in. Werkt goed in bijna alle situaties.
Maar meer off-topic: als er een situatie ontstaat die in grote mate de vingerafdrukscanner minder bruikbaar maakt dan wat we gewend waren, zoals nu ontegenzeggelijk gebeurt voor face-id, zal ik dat ook een perfect minpunt vinden.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 14:30]
Het is een serieus security risk: ik gebruik mijn telefoon continue in de supermarkt voor mijn boodschappenlijst (anylist). Nu moet ik hem steeds ontgrendelen met pincode. Een pincode kan eenvoudig door iemand anders gezien worden, zeker in een drukke supermarkt. Kan is dus groot dat iemand ongewenst achter mijn pincode komt. Met vingerscanner had ik dat probleem niet.
Vingerafdruk scanner is trouwens ook niet optimaal: zodra je iets doet wat wrijving veroorzaakt op je vingers, zoals handmatig schuren of uren met natte handen windsurfen, werkt de scanner erg slecht.
[Reactie gewijzigd door ako op 22 juli 2024 14:30]
Vingerafdruk scanner is trouwens ook niet optimaal: zodra je iets doet wat wrijving veroorzaakt op je vingers, zoals handmatig schuren of uren met natte handen windsurfen, werkt de scanner erg slecht.
Dat is vrij specifiek. Ik maak eerlijk gezegd vrijwel nooit mee dat die scanner het niet doet
Ik draag mijn mondkapje wanneer het maar kan buiten mijn huis. Dat politici het niet verplichten zo kort voor nieuwe verkiezingen en dat er daardoor veel mensen zijn die dit niet doen verklaart de torenhoge besmettingen en duizenden (ongeregistreerde) doden die onnodig zijn gevallen het afgelopen jaar.
Natuurlijk is het noemenswaardig, corona is geen fucking grap dat 2 minuten per week relevant is voor iedereen. Prima dat jij er geen last van hebt, dat zou ik per individu bij specifieke andere punten wel meer begrijpen ('ik gebruik de camera toch niet' bv.) dan iets met de ernst van corona.
[Reactie gewijzigd door Blizz op 22 juli 2024 14:30]
Ben het hier dus niet mee eens. Zou de faceID een minpunt zijn geweest als we geen COVID-19 hadden? Zo ja dan is het een valide minpunt zo nee dan is het geen valide minpunt. Zo kan je namelijk alles wel voorzien van ‘op dat moment passende’ min- en pluspunten.
Plus- en minpunten zijn altijd gespiegeld aan de situatie van vandaag.
720p scherm had 10 jaar geleden een flink pluspunt geweest, nu niet meer, misschien zelfs een minpunt.
Hoe snel is een edge-to-edge scherm wel niet van uitzondering tot de te verwachten standaard gegaan?
3G functionaliteit was in 2008 een groot pluspunt, een jaar later normaal en enkele jaren daarna zou enkel 3G een nadeel zijn geweest.
Natuurlijk heeft faceID een impact. Al gedurende 3/4 jaar en het einde is nog niet in zicht. Natuurlijk is dat een perfect valide minpunt in de maatschappij van vandaag.
Elk plus- of minpunt is gekoppeld aan de noden, gebruiken, voordelen of ongemakken aan het gebruik van de telefoon vandaag. Het is net grote onzin om te doen alsof faceID niet wat aan gemak heeft ingeboet het laatste jaar.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 14:30]
Face-ID zit er al langer op, het is gewoon een zwak minpunt! Vingerafdruk-scanners zijn net zo nutteloos in Corona tijd. Valide minpunten zijn minpunten waar mensen wat aan hebben, bijvoorbeeld geen 120Hz display etc.
+ toets je een code in was nog geen fractie van 1-2 seconden duurt.
Die vingerafdrukscanner zit wel in de iPad Air. Dat hadden ze in de afgelopen 10 maanden makkelijk kunnen inbouwen natuurlijk, want er was ook gewoon vraag naar buitenom de COVID-19 malaise.
Face ID + Touch ID is in potentie natuurlijk een ijzersterke combinatie. Ik zou mijn bankieren-app willen instellen dat ik met één van beide moet kunnen inloggen, maar met allebei een transactie moet goedkeuren, bijvoorbeeld.
Ik denk dat deugdelijke gezichtsherkenning juist een pluspunt is. Wat wel een minpunt is, is het gebrek aan een vingerafdruk scanner. Dat geldt normaal gesproken al, maar is nu nog vervelender. Ik heb dan liever een redelijke gezichtsherkenning en goede vingerafdruk scanner dan een goede gezichtsherkenning en geen vingerafdruk scanner.
Zoals het er nu staat is het echter wat onhandig geformuleerd.
Ik heb net een nieuwe iPad Pro gekocht omdat sinds eind maart / begin april van dit jaar ik merkte dat de TouchID sensor van mijn 10.5" iPad Pro heel vaak mijn vingerafdruk weigerde. Dit was het gevolg van het vaak ontsmetten van de handen met alcoholgel. het was dus dé reden om over te stappen. Natuurlijk wilde ik ook het nieuwe design en andere features maar dit was de druppel die de emmer deed overlopen kan je zeggen. Ik vind FaceID in het algemeen beter dan TouchID. In tijden van corona of erbuiten.
Ik kruip in november/december nog wel eens in een andere huid... en dan draag ik dus ook handschoenen.
Dan mis je zelfs fysieke knoppen, want een touchscreen laat je nog in de steek!
Dus ja, als je zoekt, is er altijd wel wat te zeuren
Wat maakt het uit? Het is nu irritant, en op andere smartphones die je NU koopt heb je geen last van dit probleem. Dat is de situatie nu. Dat we over een jaar geen mondkapjes dragen is misschien wel relevant maar aan de andere kant, zijn er dan ook weer nieuwe iPhone. En nu kan het op veel koemn ten op een dag irritant zijn
probleem is dat je niet de rest van het jaar prominent gesteld hoort dat touch id het niet doet met handschoenen aan (winter, vleeswerkers, bouwvakkers, etc...)
Als je het in 1 geval doet, doe het dan altijd.
Adding to insult is de covid situatie iets van nu, niet iets van altijd. Bij touch-id: er zullen altijd winters zijn, bouwvakkers zullen altijd handschoenen dragen, vleeswerkers ook ... etc ...
Klinkt niet fair, ben dan consistent en doe het bij vingerafdruk scanners ook, of zeg er nu ook niks over. Heb altijd het idee dat Apple het extra zwaar te verduren krijgt met dit soort zaken, hoge bomen vangen meer wind?
Hier noem je zeer specifieke groepen, in plaats van dat het letterlijk iedereen treft (niet-werkend face ID door mondkapje). Oke, die winter niet, maar ik gebruik handschoenen alleen op de fiets/scooter, en dan mag je je telefoon toch al niet gebruiken. Daarbuiten kan ik overal gewoon mijn telefoon ontgrendelen
Ik noemde slechts 3 groepen ter voorbeeld, er zijn er veel meer.
Ook ging ik nog niet eens in op het feit dat een vingerafdruk scanner het niet eens doet als je vingers te koud zijn of de sensor/vinger is nat or vochtig.
De vingerafdruk scanner is eigenlijk veel minder inzetbaar maar nu met corona moeten we van face-id ineens een punt maken. Dat is wat hier zo scheef is.
Er mogen er wel meer zijn, maar een grote meerderheid kan het gewoon gebruiken.
Kou/vochtigheid hangt sterk van het type vingers scanner af. Op m'n Huawei heb ik hier namelijk nooit problemen mee, tenzij ik echt net onder de douche vandaan stap
Je kan je daar ook twee dingen afvragen natuurlijk.
Is die scanner zo goed dat het door water heen nog steeds de juiste meting krijgt, of is de scanner standaard al afwijkend en valt afwijking door water gewoon binnen de marge.
Dat laatste zou natuurlijk jammer zijn.
Nee, doel is biometrie gebruiken om te zien wie het is, dat kan niet streng genoeg.
Face-id unlockt een factor 20 minder waarschijnlijk bij een ander persoon dan dat touch dit doet bijvoorbeeld, wat dat betreft dus meer secure.
ze doen het gewoon weer, ook al bij de normale iphone 12 review. Echt journalistiek onwaardig dit. Komt beetje over van "we moeten wel echt 4 minpunten hebben".
Er staat ook niet bij telefoons met een vingerafdruk scanner: "minder goed bruikbaar in winter omdat je vingers dan droog zijn"
dat mondkapje heb je niet de hele dag op, vaker niet dan wel, mensen doen tegenwoordig erg lang met een telefoon helemaal in deze prijscategorie, dus argument van als je de telefoonmaar een jaar gebruikt.... vind ik ook nogal zwak.
Er was vast wel een ander minpunt te bedenken dat sterk was :-)
Ik zie het juist als pluspunt. Op plekken waar je met andere mensen interactie hebt moet je een mondkapje op, en kan je je telefoon niet unlocken/gebruiken. Goed voor het sociale aspect van het leven
Ik zie het juist als pluspunt. Op plekken waar je met andere mensen interactie hebt moet je een mondkapje op, en kan je je telefoon niet unlocken/gebruiken. Goed voor het sociale aspect van het leven
Wel een nadeeltje bij een kassa als je met Apple Pay wilt gaan betalen. Zou dan wel een uitkomst zijn om met TouchID te betalen.
Als ik thuis ben, merk ik er niks van en daar ben ik nu met thuiswerken en ‘lockdown’ toch echt het meeste.
Als je dan we buiten bent, met mondkapje, zoals een paar dagen terug toen ik (#supportyourlocals) eten afhaalde, dan is het kwestie van je code intoetsen... ook geen onoverkomelijk drama.
We komen vanzelf weer in een tijd zonder mondkapjes terecht.
Bij een hele dure telefoon zijn de verwachtingen hoog, dus als iets minder goed werkt dan mag daar toch iets van gezegd worden. Een krakende stoel in een goedkope Peugeot is toch wat anders als een krakende stoel in een dure BMW.
Zo werkt het niet, handen wassen werkt altijd tegen corona virussen. Er zijn geen virussen bestand tegen zeep, dat is onmogelijk gezien de manier waarop ze biologisch zijn opgebouwd. Zeep trekt op moleculair niveau een virus uit elkaar. De suggestie van mutatie is het zelfde als suggereren dat de mens door evolutie uiteindelijk in een bad met Fluorantimoonzuur of Sodium hydroxide zou kunnen zwemmen. It's just not gonna happen.
[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 14:30]
Ik vind het juist opmerkelijk hoe jij een "minpunt" uitlegt. Het gaat om de ervaring van de gebruiker. Voor de gebruiker is het een minpunt.
Het is daarbij dus totaal irrelevant dat Apple het niet had kunnen weten, het is dan ook geen verwijt naar Apple. Tweakers doet geen leveranciersbeoordeling van Apple, maar schrijft een review van een product vanuit het perspectief van de gebruiker, gelukkig maar.
Als we jouw lijn doortrekken dan kom je uiteindelijk uit bij:
ja Sony heeft inderdaad een matig scherm opgeleverd, maar de oma van de manager was pas overleden en er was een aardbeving in Japan, dus we geven ze toch een 10!
Dit is natuurlijk gechargeerd, maar even om aan te geven dat het irrelevant is, aangezien dit niet om de beoordeling van Apple gaat, maar de plus- en minpunten van dit product voor de gebruiker nu.
[Reactie gewijzigd door Twieeker op 22 juli 2024 14:30]
Naja, het gevolg van een ontwerpkeuze van Apple, ontzegt je als koper de keuze tussen vinger of gezicht, waar andere high-end toestellen je die keuze wel geven. Pandemie of niet, die keuze gunt Apple je als koper simpelweg niet. Dit zal voor veel van hun klanten geen dealbreaker zijn, die zijn al zover getrouwd met het ecosysteem, dat die hierom vast niet zullen switchen naar Android. Maar soit, het zou potentiele nieuwe klanten toch even kunnen laten nadenken.
Als schoorsteenpiet werkt gezichtsherkenning echt nooit, en de vingerafdrukscanner werkt ook niet, roet aan mijn vingers...
nee, geef mij maar een oude nokia... Al 7 maal van 3 hoog laten vallen, helemaal onder de roet maar werkt prima!
jazeker,
ik vindt het ook een beetje flauw kwa gezichtsherkenning. we zeiden ook niet een paar jaar geleden dat vingerafdrukscanner ook niet goed werkt voor een bouwvakker.
De minpunten slaan bij Tweakers sowieso nergens op imo. In de ene review is een minpunt 'geen headphone jack' en de andere keer dat je hem niet met je mondkapje kan openen.
Er zijn al een aantal android toestellen die hun software hebben aangepast voor mensen die een masker gebruiken en dat werkt gewoon goed en Apple kan dit ook inbouwen en zelfs met de mededeling dat het minder nauwkeurig werkt en dat het advies bij een niet vertrouwde omgeving een pincode aan te raden is.
Wat ook een minpunt is en merk dit ook van klanten al dat geen groot verschil zien in 11 en overstap 12 en dat loijkt me duidelijk en behoud gewoon de 11 en daarbij merk ik dat mensen de batterij minder vinden, ik weet niet of dit processor of software is.
We merken ook dat er enorm weinig vraag is dit jaar en is best wel extreem en ben ook benieuwd of het komt door de hogere prijs. Ik heb overigens ook al de iphone 11 in nieuwe verpakking gezien zonder lader en oordopjes. Ze vragen nog steeds het zelfde bedrag ervoor zover ik kon zien
Het is op dit moment in deze rare situatie gewoon een objectief nadeel van deze telefoons t.o.v. concurrenten met vingerafdrukscanner. Dat Apple er vanwege overmacht niks aan kan is zeker waar, maar dat maakt voor de consument die deze review leest niet uit. Een review is - mijn inziens terecht - geschreven vanuit het perspectief van een consument die mogelijk tegen dit praktische probleem aan gaat lopen
[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 14:30]
Vungerafdrukscanner is alleen een probleem in de winter en na het handen wassen (of met zweethanden), face id zowel buiten in de winter (sjaal) als nu binnen (mondkapje). Voor mensen die regelmatig mwt het ov gaan en naar het mbo/hbo/de uni gaan, is face id een ramp 😅. En ook voor zorgmedewerkers trouwens, die dragen vaker een mondkapje dan handschoenen.
Buiten de coronatijd is het om het even denk ik. Maar beide opties zijn het beste, en het is zeker raar dat Apple wel gewoon een vingerafdrukscanner in de aan-uitknop kan verwerken (dat heeft de Air toch) en concurrenten er zelfs op.toestellen van 300 euro 1 in het scherm kunnen hebben (oke, in de goedkope toestellen zit niet de snelste/beste, maar je snapt het idee)
Dat van faceID is een valide punt. Niemand valt Apple of zo aan hiermee, in deze tijd kan Face ID wat lastiger zijn ivm mondkapjes.
Wat mij het meeste opviel aan de videoreview , was dat de uitspaart dat de 6gb de pro’ s niet sneller maakten dan de 4gb van de normale iPhone 12(mini), nou als je veel apps of zware apps open hebt en wilt switchen, scheelt dit enorm vanwege reloads of opnieuw inladen van de apps.
Overigens heeft de iPhone 12 Mini de kleinste bezels van de hele industrie, andere telefoons gebruiken weliswaar het gebogen deel links en rechts maar qua kin en bovenkant is het echt de smalste bezel.
"The iPhone 12 mini bezel is only 3.27mm, which is currently the narrowest chin mobile phone, and is narrower than the 3.47mm of the iPhone 12/Pro/Max."
[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 22 juli 2024 14:30]
Ja dat gaan we normaal vinden, net als het verdwijnen van de koptelefoonaansluiting. Prima ontwikkeling namelijk om het milieu te ontlasten. Je weet wel, het milieu wat ons allemaal aangaat.
Aan de ene kant ben ik het echt met je eens, het verwijderen van de standaardoplader om het milieu te ontlasten vind ik een top idee. Maar ik ben zo teleurgesteld in hoe Apple dit aanpakt, want ik krijg echt het gevoel dat het milieu ze niks boeit.
Volgens Apple bespaart het niet meeleveren van een lader materiaal. Daarnaast zijn de dozen waarin de telefoons verscheept worden kleiner, waardoor er meer telefoons tegelijkertijd met een vracht mee kunnen. Dit zijn valide punten, maar er zijn ook veel punten waarop ze het milieu alleen maar meer belasten.
Ten eerste maakte Apple het argument dat iedereen wel een oplader thuis heeft liggen en dat ze het daarom overbodig vinden om er een in de doos mee te sturen. Oke, maar bijna alle opladers van vorige iPhones zijn opladers met een USB-A poort. Welke kabel stuurt Apple mee met zijn iPhones? Een kabel met USB-C aan beide uiteindes. Hierdoor moeten veel mensen toch een nieuwe oplader kopen, wat Apple natuurlijk wil.
Ten tweede is Apple heel goed in het introduceren van een probleem, en dan uiteindelijk de oplossing bieden voor extra geld. Denk hierbij aan het verwijderen van de headphone jack, waardoor de Earpods sales de pan uit vlogen. Nu de oplader uit de doos is verwijderd (Het gecreëerde probleem) heeft Apple tegelijkertijd een nieuwe draadloze oplader aangekondigd (De oplossing voor extra geld), welke samenwerkt met de magneten die in de nieuwe iPhones zijn verwerkt. Mensen zien dus een reden om die nieuwe draadloze oplader te kopen, wat weer extra materiaal kost, extra vrachten met apart verpakte draadloze opladers oplevert, en extra geld in het laatje van Apple brengt.
Ten derde gaan veel mensen nu overstappen op draadloos laden, en dat is nog een erg inefficiënt systeem. Ik had het beter gevonden als Apple dit had gedaan wanneer de techniek wat efficiënter was.
Dus ja ... alhoewel ik achter het idee sta om het milieu te ontlasten denk ik dat Apple dat met deze move zeker niet gaat doen. Ik wil het niet meeleveren van een oplader best normaal gaan vinden, maar hoe Apple dit aanpakt vind ik echt jammer.
[Reactie gewijzigd door Jvann op 22 juli 2024 14:30]
Het punt is heel simpel. Een accessoire dat lang niet iedereen nodig heeft moet je gewoon optioneel maken. Apple heeft een mooi systeem van draadloos opladen in zijn telefoon zitten en ik denk dat heel veel mensen dat gebruiken. Die mensen kopen dus een draadloze oplader en hebben geen USB adapter meer nodig. Je gaat ook geen draadloze oplader meeleveren omdat daar heel veel verschillende soorten van zijn en mensen willen zelf hun keuze maken. Als ze een USB lader hadden meegeleverd dan had ik er naar alle waarschijnlijkheid nooit gebruik van gemaakt. Mensen die wel een lader nodig hebben kunnen er gewoon eentje aanvinken bij hun bestelling. Het is niet zo dat de lader die vroeger standaard in de doos zat gratis was. Hij zat in de prijs inbegrepen. Ik heb naast de vele USB laders nog een hele zooi meegeleverde headsetjes ergens in doos zitten op zolder die ik nog nooit heb gebruikt. Kortom, gewoon geen spullen standaard in de doos stoppen die een heleboel mensen niet gebruiken.
Ja, en dan vervolgens wel de Airpods met kleine lithium accu's pushen, die na maximaal vier jaar weggegooid en bewust niet gerecycled kunnen worden. Wat dacht je van het repareren van je iPhone? Apple maakt het bewust zo moeilijk mogelijk.
Dit is een typisch stukje greenwashing volgens het boekje. Apple trekt een gigantisch hoeveelheid lithium en andere edele metalen uit de aarde en focussen zich over het hergebruik van aluminium en het weglaten van de lader en earpods. Dat laatste stuk is natuurlijk beter voor de natuur, alleen het is natuurlijk ver, maar dan ook bizar ver uit verhouding met de vervuiling die het bedrijf daarnaast uitstoot.
Apple weet het middels zeer goede marketing te verkopen als een pluspunt en dat is écht wat Apple mede tot één van de rijkste en meest succesvolle bedrijven op aarde maakt. Onthoud wel dat 'profit' veel hoger in de prioriteitenlijst staat van Apple dan 'planet'.
[Reactie gewijzigd door Belecthor op 22 juli 2024 14:30]
Een losse lader kopen met extra verpakkingskosten en losse oortjes kopen met extra verpakkingskosten is alleen maar slechter voor het milieu. En al helemaal als je alles bestelt, dan komen er nog extra verpakkingskosten en brandstofkosten bij. Dat is niet goed voor het milieu. Of je gooit het snoer in een hoekje omdat je geen passende lader hebt, wat ook zonde is toch?
Bij een toestel van 100 euro kan ik het nog wel oke vinden, maar voor 1000 euro zou je toch wel kunnen verwachten dat je je telefoon kan opladen
Bedenk wel dat er geen USB-C naar USB (2.0) verloopje bij wordt geleverd en dat de meeste mensen alsnog een USB-C oplader moeten aanschaffen... Nee, dat Apple geen laders meer in de doos stopt heeft jammer genoeg weinig met milieuvriendelijke overwegingen te maken.
Dat argument komt vaker voorbij, maar de iPhone 12 maakt gewoon nog steeds gebruik van een Lightning port, dus je kunt je oude lader en USB-A kabel gewoon hergebruiken. Dan zul je de meegeleverde USB-C kabel niet snel gebruiken, maar die kan je dan eventueel weer in moderne apparaten met een USB-C port stoppen.
Dat duurt nog wel ff toch? Ik had zelf in ieder geval nog een stuk of 4 oude opladers liggen, ook vind ik het snelladen niet zo belangrijk. Maar USB-C is wel de toekomst inderdaad, liefst had ik gezien dat de iPhone zelf ook een USB-C aansluiting had.
Dat zal zeker niet voor iedereen gelden en daarnaast hebben velen oude 5 Watt laders terwijl ze sneller kunnen laden. En de meegeleverde kabel is USB-C en past dus niet op de oude laders. Daarnaast zullen er ook mensen zijn die van een Android komen en dus sowieso een lader nodig zullen hebben. Ook zakelijk gezien leveren mensen hun oude toestellen in en krijgen ze een nieuwe. Dan is een lader toch wel nodig.
Dus al met al genoeg voorbeelden dat een lader verbonden is met een toestel. Tis gewoon een manier om nog wat extra geld te verdienen.
En dan bij een van de volgende generaties gaan ze eindelijk over naar USB-C aansluiting ipv lightning. En stoppen ze er geen kabel meer bij. Ka-ching!
De meeste mensen laden 's nachts. Dus die hele hype van snelladers is voor heel veel mensen niet relevant. Ja er zullen mensen van android komen en die hebben vaak al een usb-c laadblokje dus kunnen zo de kabel er in schuiven. De meegeleverde kabel is ook niet nodig omdat mensen al lightningkabels hebben liggen.
Ik zeg niet dat het ideaal is, ik bestrijd alleen dat iedereen een nieuw blokje moet kopen. Ik denk dat een groot deel dat niet nodig heeft.
[Reactie gewijzigd door Banix op 22 juli 2024 14:30]
Ik heb als Androidgebruiker 1 lader met usb c dat in het stekkerblokje moet, en dat sinds een week omdat ik toen een nieuwe telefoon kocht. Verder heb ik alleen maar andere liggen en heb ik 2018 en 2019 nog apparaten gekocht. De iPhonegebruikers doen vaak lamg met hun telefoon en die kabels gaan vaak eerder stuk dan hum telefoon, dus die zijn wel echt aan een nieuwe toe, maar die past niet in hun huidige stekkerblokje, dus ze moeten of wen nieuw blokje kopen, of ze gooien de kabel in een la en gebruiken die nooit.
Ik snap je onbegrip, maar voor mij is het logisch.
Zelf heb ik momenteel 5 ongebruikte laders in huis, en nog 6 op diverse plekken in gebruik (zoals op werk etc.)
Dus als ik het moet beoordelen op mijn eigen situatie, zou ik zeggen: laat die lader lekker weg
Los daarvan ben ik met je eens dat draadloos laden een gimmick is
Geef ze weg zou ik zeggen. Ikzelf en genoeg andere mensen kunnen juist wel een nieuwe lader gebruiken! Is ook goed voor het milieu. En ik heb er eerlijk gexegd nog nooit zo veel gehad, maar ik raak ze ook weleens kwijt, ze gaan kapot of ik geef er eentje weg
Misschien hadden ze zelfs de kabel weg moeten laten. Want daarvan heb je er mogelijk (waarschijnlijk elfs) ook al meerdere. Of is dat een hele rare gedachte?
Ik gebruik de standaard kabel nauwelijks omdat deze vaak te kort is, dus koop ik een kwalitatief goeie lange extra kabel. Zo heb je meer keuze zelf. Zou wel zo fijn zijn als je dan wel een lagere prijs betaalt voor de telefoon zodat je netto hetzelfde kwijt bent
Als Apple het milieu echt zo'n warm hart zou toedragen als jij meent te kunnen destilleren uit het weglaten van de lader, zouden ze wel andere, en meer zoden aan de dijk zettende, stappen kunnen nemen. Hun keuze om de Foxconns en Pegatrons van deze wereld de toestellen te laten bouwen in een land met lakse milieuregels zouden ze kunnen heroverwegen, idem het vervolgens dmv kneitervervuilende containerschepen naar de grote markten te vervoeren van die fabricaten, deze staan toch echt haaks op hun mooie woorden.
Van mijn vorige iphones heb ik die dingen niet eens uitgepakt. Oortjes en opladers zitter er nog in. Het kan me niks schelen dat ze ze niet meer meeleveren.
Toch knap dat ondanks de veel kleinere accucapaciteit de gebruiksduur prima in lijn ligt met de concurrenten. Was ook al te zien bij de diverse testen op youtube waarbij het batterijgebruik 50-75% hoger ligt bij Android toestellen. Wel zonde dat Apple hier geen gebruik maakt door een grote accu te plaatsen en de concurrentie op dit vlak volledig af te troeven, gemiste kans.
[Reactie gewijzigd door Malt007 op 22 juli 2024 14:30]
Nou ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de accuduur t.o.v. de 11 Pro Max erg vind tegenvallen. Accucapaciteit is 92,9% t.o.v. de 11 Pro Max, maar dan vind ik het verschil met de 11 Pro Max wel erg groot. Bijvoorbeeld:
Browsetest Wifi: Verwacht o.b.v. afname capaciteit: 12:54 t.o.v. 12:58, dit is dus in lijn (zelfs iets beter)
Browsetest 4g: Verwacht: 11:30 (+/-). Werkelijk: 10:26 - Ruim een uur minder (10% minder dus dan verwacht)
Videotest: Verwacht: 25:24. Werkelijk: 22:51 - ruim 2,5 uur minder dan verwacht (10% minder dus)
En ik snap dat het scherm iets groter is geworden maar dit is met 3% redelijk te verwaarlozen. Tegelijkertijd is de chip echter nu op 5nm ipv 7nm. Je zou dus verwachten dat browsetest op 4G en Videotest wel wat beter zou scoren dan dat die nu doet.
@deepvreezo Is er nog een oorzaak aan te wijzen voor dit grotere verbruik? Bijvoorbeeld de combinatie met 5G, slechter bereik bij de tests? Ik ben heel benieuwd gezien de uitkomsten.
Overigens heeft mij dit niet tegengehouden de 12 Pro Max te bestellen, maar ik ben wel erg benieuwd alsnog.
Edit: Helderheid staat erbij en is gelijk
[Reactie gewijzigd door IJS-T op 22 juli 2024 14:30]
Helderheid is inderdaad gelijk voor alle smartphones en voor de videotest zetten we het toestel in vliegtuigstand met WiFi uit, dus aan 5G/4G zou het ook niet moeten liggen.
Als je bovenstaand verhaal leest, gegeven jouw / jullie ervaring in het testen van accuduur, is dit dan een vreemde constatering, of iets wat wel in lijn der verwachting ligt? Dit vooral omdat ik het zelf niet goed begrijp.
Het is inderdaad een opvallend verschil, al denk ik eerder dat de iPhone 11 Pro Max het bij de test opvallend goed heeft gedaan, dan dat de iPhone 12 Pro Max nu opvallend slecht scoort. Kijk bijvoorbeeld naar de resultaten van de Xs Max. De accu van de 11 Pro Max is 25 procent groter, maar hij doet het gemiddeld over de tests 53 procent beter.
De software-versie zou in deze testresultaten nog een verschil kunnen maken. De iPhone 12 Pro Max draait natuurlijk iOS 14, maar de 11 Pro Max draaide ten tijde van de test nog op iOS 13. Sinds ik mijn eigen toestel heb geüpdate naar iOS 14 lijkt het ook alsof de accu wat sneller leeg is. Al komt dat vast ook vanwege de Covid-app die nu op de achtergrond draait.
Dit blijft heel indrukwekkend. Er wordt vaak gezegd dat de efficiëntie van iOS ten opzichte van Android achterhaald is. De cijfers laten wederom zien dat iOS qua efficiëntie nog steeds superieur is ten opzichte van de concurrentie met Android. De Samsung uit de test heeft 25% meer batterijcapaciteit en gaat ongeveer even lang mee als de iPhone.
Snap niet waar jij die info vandaan haalt.
Al jaren staat Apple bekend juist om de efficiëntie en dus optimalisatie en is alom geprezen.
Nergens werd Android geprezen vanwege efficiëntie.
Dat heeft niks met optimalisatie te maken.
En ook niet met efficiëntie.
Je krijgt ook meer voor je geld bij Android, daar is geen speld tussen te krijgen.
Pak eens je goedkoopste Iphone, de SE2020, en zet die eens naast een beduidend goedkopere Pixel 4A.
Dubbel de storage, gaat beduidend langer mee met de accu (De SE is echt geen all day device), OLEd scherm op de Pixel en op de SE 3 een 5 jaar oud scberm. Modern design op de Pixel en een 5 jaar oud design met mega Bezels.
Pixel heeft een top camera die soms zelf Flagships het nakijken geeft, terwijl je op de SE niet eens nightmode hebt.
Headphone jack op de Pixel en al jaren niet meer op de iPhone.
Zo maar wat punten die grotendeels echt merkbaar zijn bij dagelijks gebruik en dat voor beduidend minder geld.
Snelheid is een feit maar wat doe je daarmee op dat scherm ?
Leuk voor benchmarks maar in de praktijk niet. Je kunt niet eens nightmode shots maken terwijl er power zat is voor computing.
Support op de iPhone is top ! Zeker waar maar de Pixel heeft altijd de eerste Android updates en ook best lange support. Langer dan de meesten het toestel gebruiken.
De verkoopcijfers van Apple zeggen dat ook, men doet niet 5 jaar met hetzelfde toestel maar men upgrade na een jaar of 2 a 3 gewoon en dat oude toestel gaat naar de kids of wordt gebruikt voor de motorfiets, drone, etc.
En JA, er zijn mensen die er 5 jaar mee doen maar de cijfers laten zien dat het een kleine groep is aangezien het aantal IOS users niet heel veel groter wordt (marktaandeel) terwijl er wel tientallen miljoenen verkocht worden, zelfs bij de duurdere modellen, kortom men upgrade gewoon. Dit laatste sluit ook aan bij het abo model dat we niet alleen hier maar ook elders in de wereld kennen.
[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 juli 2024 14:30]
Ja dus ?
Pak een 6 ... Die kreeg IOS 13 niet en 14 dus ook niet.
Kreeg dus in 2018 zijn laatste update (12) en kwam op de markt in september 2014.
Kortom, 4 jaar support.
Je ziet wel dat het niet voor alle toestellen opgaat. De 6S heeft langer support, maar die kwam in september 2015 en heeft nu met IOS14 zijn laatste gehad. Kortom 5 jaar.
Je doet net alsof ieder toestel 8 jaar support krijgt, en dat is aantoonbaar niet zo.
Nou daar heb je een punt !
Waarschijnlijk een toestel dat te lang mee gaat en dat is wellicht ook niet wenselijk.
We kunnen hier allemaal roepen wat we willen maar tot de 11 max verleden jaar was Apple op accu gebied slecht tot matig met hier een daar okay met met de Plus versies. Is nooit hun sterkste punt geweest en nu gaan ze zelfs terug in capaciteit en doet een vergelijkbaar toestel dit jaar minder lang ...... Slechte ontwikkeling.
Dat kun je natuurlijk ook van de andere kant bekijken, toch knap dat ondanks de veel lagere kostprijs van een OnePlus 8 je dezelfde accuduur krijgt van een toestel dat in het beste geval €400 en in het slechtste geval €1000 duurder is. Daarbij laad een OnePlus 8 ook nog eens een stuk sneller op en krijg je een scherm met een refresh rate van 90Hz.
Edit: spellen is moeilijk
[Reactie gewijzigd door Mazda Man op 22 juli 2024 14:30]
Gewoon bouwen met efficiëntie in het achterhoofd.
Zou voor de grap wel eens leuk zijn als het stroomverbruik van 1.000.000 iPhones wordt uitgezet tegen 1.000.000 android toestellen. Hang er desnoods een CO2 labeltje aan. Ik denk dat het best een verschil is....
Kunnen we dan ook gelijk de 750W voeding met 80% efficientie van alle commenters die het hebben over de efficientie van draadloos opladen bekijken, uitrekenen en vergelijken?
Ja, dat deed je vroeger toch? Nu niet meer...
En je laptop kun je op die voeding ook volle bak belasten, dus een stuk energie zuiniger dan die kasten. Zal wel komen door al die RGB ledjes die er tegenwoordig in gestopt worden 🤣
Even een theorie. Niet getoetst tegen wat-dan-ook.
Accu's hebben in principe een beperkte levensduur. De huidige accu's zijn gevoelig voor onder andere temperatuur, maar kunnen ook maar een beperkt aantal keer opgeladen worden. Er is heel veel over te lezen en er is heel veel tegenstrijdige informatie. Maar in z'n algemeen geldt voor moderne accu's: Als je een accu niet helemaal leeg trekt en tussentijds oplaadt dan doet de accu aan een soort wear-leveling.
(dus tijdens het ontladen laat hij de eerste keer segment A leeglopen, de volgende keer segment B, enz. enz. enz.)
Stel dat de accu 5000mAh is, maar dat deze zich voordoet als 4000mAh, en die 1000mAh gebruikt wordt om wear-leveling toe te passen. Dat zal de levensduur van de accu als geheel gigantisch doen toenemen, al is dan het dagelijks gebruik (in uren) beduidend korter.
Mogelijk dat de accu's in Apple telefoons chemisch/technisch gezien groter zijn dat de geadverteerde grootte, maar dat ze accusoftwarematig kleiner zijn, waardoor ze dus langer goed blijven.
Op die manier kan een fabrikant dus een afweging maken tussen kunstmatig hoge specs en goede initiële benchmarks (leuk voor de reviews), maar een kortere levensduur van de accu en lagere specs, iets minder initiële benchmarks (minder leuk voor de reviews), maar wel een langere levensduur van de accu. Dat laatste wordt uiteindelijk ook een verkooppunt als Apple er om bekend gaat staan dat de accu's zo lang meegaan (in jaren)
Ik denk niet dat elk willekeurige maker het lukt om de markt te penetreren met een compact toestel.
Sony heeft het een paar keer geprobeerd en zijn ermee gestopt voor een goede reden lijkt mij.
Nou heb ik een 12 Pro gekocht, maar tegelijkertijd heb ik ook een SE uit 2016 gekocht (nieuw), waarschijnlijk zal ik de SE vaker gebruiken juist omdat het niet zoveel weegt en lekker in de hand zit.
Vanochtend was de Mini nog volop verkrijgbaar, dat terwijl in het geval van de Pro Max / 12 en/of 12 Pro niet was. Dat geeft toch enige van wat mensen willen, misschien is het ook waarom Apple ervoor koos om 12/12 Pro eerst uit te brengen?
De markt hoeft niet gepenetreerd te worden, er is een markt ervoor. Je hoeft niet ook niet massaal gaan produceren om je product gepushed te krijgen.
Een kleine tel kost minder, slijt minder, ligt beter in je hand en binnenzak. En met de huidige cases kan je s-t-b ratio groter zijn, dus groter scherm in een kleiner jasje. De batterijen zullen misschien een issue zijn, maar tegenwoordig ligt elke tel aan het einde van de dag aan je lader, dat zal ook niet eerder zijn met een kleine toestel. De Pixel 5 doet het met 4000 mAh, in een kleiner jasje. Zal ook niet de laatste zijn
En de meeste hoeven niet de beste van de beste specs op hun tel te hebben. Wie zit er nou op te wachten 1600 eur uit te geven om goede foto's van je starbucks koffie en gebakje te maken? Nergens voor nodig. Wil je een fotograaf uithangen? Koop dan een nikon, niet lopen pronken met je mobieltje.
En geen voorraad wilt niet altijd zeggen dat producten snel uitverkocht zijn, meer nagaan of die toestellen wel goed geleverd kunnen worden.
Ik denk niet dat elk willekeurige maker het lukt om de markt te penetreren met een compact toestel.
Sony heeft het een paar keer geprobeerd en zijn ermee gestopt voor een goede reden lijkt mij.
Nou heb ik een 12 Pro gekocht, maar tegelijkertijd heb ik ook een SE uit 2016 gekocht (nieuw), waarschijnlijk zal ik de SE vaker gebruiken juist omdat het niet zoveel weegt en lekker in de hand zit.
Veel van die 'compacte' toestellen hadden beperkingen ten opzichte van de flagships. Samsung had de S10e die relatief compact was maar ik heb geen idee hoe goed die is verkocht. Camera's waren beduidend minder goed dan in de normale S10, dus ook daar kan zoiets hebben meegespeeld. En accuduur op Android was vaak ook een dingetje.
Vanochtend was de Mini nog volop verkrijgbaar, dat terwijl in het geval van de Pro Max / 12 en/of 12 Pro niet was. Dat geeft toch enige van wat mensen willen, misschien is het ook waarom Apple ervoor koos om 12/12 Pro eerst uit te brengen?
Wellicht liggen er van de Mini veel meer op voorraad en is alleen de vraag in de eerste dagen lager dan ingeschat. Voorraadstatus alleen zegt niet zo veel.
[Reactie gewijzigd door epoman op 22 juli 2024 14:30]
Ben geen telefoon expert. Maar kijkend naar waar fabrikanten van high end telefoons tegnewoordig op inzetten dan is het technologie dat zich juist leent om op grotere schermen te worden gebruikt.
Hoge refresh rate
Hoge pixel dichtheid/Oled
Gericht op het bekijken van media
Waarom zou je high end hardware willen hebben, om al die schermgerichte funcrtionaliteit/mogelijkheden op een klien schermpje te tonen.
Zodat de telefoon ook nog gewoon in je broekzak past en met 1 hand te bedienen is zonder dat je last krijgt van je hand door het gewicht of de grootte.
De genoemde technologieën zijn wel zeker nuttig en merkbaar op een kleiner scherm.
[Reactie gewijzigd door jcbvm op 22 juli 2024 14:30]
Kan ook in een kleiner jasje met het zelfde scherm. Heb liever een zo groot mogelijk scherm in een zo klein mogelijk jasje. Laat ze daar eens een keer in verdiepen - dan ben je pas revolutionair bezig voor een bepaalde afzetmarkt.
[Reactie gewijzigd door Jaggy007 op 22 juli 2024 14:30]
De kleine towstellen in het verleden waren vaak budgetmodellen, dus logisch dat die minder werden verkocht. Een midranger zou nu al goed scoren, en een flagship zonder al te veel concessies ook.ik hoor heel veel mensen die op zoek zijn naar een kleinere telefoon, maar uiteindelijkmaar een grote nemen omdat er simpelweg geen kleine zijn of je heel veel in moet leveren (headphone jack, cameramogelijkheden, batterijduur etc). Er is een scheef beeld van de markt.
Wat ik op fora voorbij zag komen is dat de schermresolutie van de Mini niet "native" ondersteunt wordt in IOS maar dat de telefoon het beeld opschaalt.
Ik kom het niet in de review tegen, maar heeft dit zichtbaar/merkbaar effect op de scherpte van icoontjes etc. en de usability (toetsen die relatief dicht bij elkaar staan in het toetsenbord bijv.)
((nog) geen ervaring met iphones/IOS, misschien is het een non-issue)
Dat had ik ook gehoord. Is denk ik ook de reden waarom de schermresolutie van de iPhone 12 lijn hoger is dan vorige iPhone's. Als je maar genoeg pixels hebt dan valt het niet meer op dat de resolutie niet native is. Ik verwacht dus dat het niet zichtbaar is. Maar ben benieuwd, ik heb er nog geen ervaringen over gelezen.
3.7k mah op 20watt is best jammer. Die soc moet toch sneller kunnen? Financieel gezien is het jammer dat mijn vrouw vast zit in Apple's ecobubble.
We hebben een Anker usb-c 30w ladertje met de Primedeals gekocht aan 8 euro. Op een bedrag van 1400 moet je niet lopen zeuren over de al dan niet meegeleverde accessoires.
[Reactie gewijzigd door Spacewide op 22 juli 2024 14:30]
Ik weet niet of ik kritisch mag zijn op de reviewer, maar ik vond het een heel erg saaie video review. Totaal geen sparkling in het verhaal. Ook ik ben in de race voor een Pro Max, maar twijfel enorm (ivm jailbreak, batterij etc.) en deze video heeft mij nog steeds niet doen overtuigen om er eentje te halen.
En ja, ik weet dat het niet de bedoeling is om mij te overtuigen, maar buiten dat het heel erg saai was komt de iPhone dit jaar totaal niet sparkling over bij mij.
Ik denk dat je prima kritisch mag zijn op een reviewer, maar een review is bedoeld om een (deskundige) gebruikerservaring te delen. Een review is niet een hype filmpje, zoals er veelal online gebeurt. Als een product niet sparkling is, dan komt dat ook terug in de video.
Het is niet de baan van een reviewer om jou te hypen over je aankoop, maar jou een beeld te geven van wat je kan verwachten. Als je niet enthousiast kan worden van inzichten in een product, dan is het waarschijnlijk niet zo'n spannend product.
Als je gesponsorde hype content wilt, dan kan je deze zat vinden.