Door Friso Weijers

Redacteur

IPhone 12 Pro Max en 12 mini Review

De grootste en kleinste iPhone getest

09-11-2020 • 15:00

385

Singlepage-opmaak

Cameratest: iPhone 12 mini

We vervolgen met de cameratest van de iPhone 12 mini, die precies hetzelfde camerasysteem heeft als de grotere iPhone 12. Op deze pagina zie je dus een set andere iPhones: de iPhone 11, iPhone SE (2020) en iPhone SE (2016). Dat de iPhone 12 mini het beter doet dan dat inmiddels overjarige model is nogal wiedes, maar voor wie omwille van het formaat nog vasthield aan het laatste toestel, is het wellicht interessant om de verschillen te zien met een moderne smartphonecamera.

Foto's primaire camera

Net zoals de andere iPhone 12-toestellen heeft ook de iPhone 12 mini de voordelen van de nieuwe software. We zetten ze nog eens op een rijtje: een duidelijker hdr-effect, meer lokaal contrast waardoor textuurdetails beter naar voren komen, minder zichtbare ruis en een betere witbalans voor afzonderlijke delen van de scène. Daarmee zien foto's er weer een stukje beter uit dan die van de iPhone 11.

iPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdagiPhone 12 Mini - Foto's overdag

iPhone 12 mini, gevolgd door iPhone SE (2016), iPhone SE (2020) en iPhone 11

Foto's van de iPhone SE (2020) lijken qua kleurweergave veel op die van de iPhone 11, maar zijn wat fletser en ruiziger. In vergelijking met de contrastrijke look van foto's die zijn gemaakt met de iPhone 12 mini is het verschil dus nog groter. Het zal je ook opvallen dat de lens een iets kleinere beeldhoek heeft; we hebben alle foto's uiteraard vanaf precies hetzelfde standpunt genomen. De iPhone SE (2016) heeft een nog beperktere beeldhoek en ligt ook op het vlak van software jaren achter. Zelfs wanneer het toestel de hdr-functie gebruikt, weet het vaak maar weinig detail in schaduwen te herwinnen.

iPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachtsiPhone 12 Mini - Foto's 's nachts

iPhone 12 mini, gevolgd door iPhone SE (2016), iPhone SE (2020) en iPhone 11

Betere nachtfoto's dankzij nachtmodus

Voor nachtelijke omstandigheden hebben de meeste high-end smartphones sinds vorig jaar een speciale nachtmodus. Het toestel maakt daarbij enkele seconden lang foto's en rekent ze vervolgens aan elkaar tot één opname die aanmerkelijk meer doortekening in schaduwen en hooglichten bevat. Daarbij is een statief zoals bij het maken van een opname met lange sluitertijd niet nodig, wel een redelijk vaste hand en een stilstaand onderwerp.

Voor bovenstaande nachtelijke opnamen hebben we bij alle toestellen waar beschikbaar de speciale nachtmodus gebruikt. Haast alle high-end toestellen hebben die tegenwoordig, maar bij de iPhone SE (2020) en uiteraard ook de iPhone SE (2016) moet je het nog zonder stellen.

Te zien aan het onderscheid tussen foto's met de iPhone 11 en iPhone 12 heeft Apple de verzadiging van nachtfoto's dit jaar wat teruggeschroefd. Je kunt erover twisten of dat een verbetering is, al zien nachtfoto's er daardoor wel natuurlijk uit. Ze zijn bovendien vrij gedetailleerd, waarbij de camera zich ook niet vaak echt verslikt en rare artefacten laat zien. De iPhone-nachtmodus heeft wel nog altijd wat meer moeite met grote contrasten dan de concurrentie. Felle lichtbronnen worden sneller volledig wit, waar ze elders nog wel detail bevatten. Tevens heeft ook de camera van de iPhone 12 mini vrij veel last van lensreflecties, die vooral 's nachts opvallen wanneer er felle lampen in de camera schijnen.

Van de smartphones zonder nachtmodus kan de iPhone SE (2016) naar huidige maatstaven weinig potten meer breken, maar de iPhone SE (2020) doet het eigenlijk best goed. De always-on-hdr die ook op deze smartphone zit weet de balans tussen licht en donker redelijk goed te krijgen. Je ziet wel dat het resultaat veel meer ruis bevat en dat de camera minder kleurdetails weet te vangen dan de iPhone 11- en 12-toestellen. Hoe donkerder de scène, hoe verder de achterstand oploopt, zoals je ziet in de vierde foto.

Ultragroothoekcamera en 'inzoomen'

De iPhone SE-toestellen hebben geen ultragroothoekcamera, maar in de iPhone 12 mini is hij ondanks het compacte formaat gewoon te vinden. Dat levert een leuk extra perspectief op. Hardwarematig is de camera precies hetzelfde als die op de andere iPhone 11- en 12-toestellen. Wel is ook op deze camera de verbeterde hdr-modus actief, wat zeker bij ultragroothoek-opnamen kan helpen. Apple heeft tevens de vervormingscorrectie in de hoeken verbeterd. Belangrijker nog is dat de nachtmodus nu ook op deze camera werkt, zodat hij niet langer schier onbruikbaar is als het donker wordt, zoals bij de iPhone 11-serie. Jammer genoeg heeft de ultragroothoekcamera nog steeds een vaste focus, waardoor je hem bijvoorbeeld niet voor macrofotografie kunt gebruiken.

iPhone 12 Mini - UltragroothoekcameraiPhone 12 Mini - UltragroothoekcameraiPhone 12 Mini - UltragroothoekcameraiPhone 12 Mini - Ultragroothoekcamera

Ultragroothoekcamera van de iPhone 12 mini

De iPhone 12 mini heeft geen camera om een stukje 'in te zoomen', maar wel kan het beeld maximaal 5x digitaal worden uitvergroot vanuit de camera-app. Dat gaat al heel snel ten koste van de kwaliteit. Onderstaand zie je dezelfde fotovergelijking uit de eerdere review, waarbij we de iPhone 12 tegen de iPhone 12 Pro hebben afgezet bij '2x zoom'. De laatste, met echte telecamera, levert op deze beperkte vergroting al een scherper beeld. Van de iPhone 12 mini kun je op dit vlak hetzelfde verwachten als van de iPhone 12.

iPhone 12 versus iPhone 12 Pro -  '2x zoom'iPhone 12 versus iPhone 12 Pro -  '2x zoom'

iPhone 12 (links) versus iPhone 12 Pro: scherpte bij '2x zoom'

Frontcamera

Vorig jaar kregen de iPhone 11 en 11 Pro voor het eerst sinds de iPhone 7 een nieuwe frontcamera: een 12-megapixelsensor achter een f/2.2-lens. De iPhone 12 en 12 Pro hebben hetzelfde exemplaar, maar met verbeterde software. Die levert overdag geen sterke verbetering in beeldkwaliteit op, maar net als bij de ultragroothoekcamera kun je 's nachts de nachtmodus aanzetten. Die kan een groot verschil maken.

iPhone 12 Mini - UltragroothoekcameraiPhone 12 Mini - UltragroothoekcameraiPhone 12 Mini - UltragroothoekcameraiPhone 12 Mini - Ultragroothoekcamera

iPhone 12 mini, gevolgd door iPhone SE (2016), iPhone SE (2020) en iPhone 11

De iPhone SE (2020) heeft nog de oudere 7-megapixelfrontcamera van de iPhone 7- en 8-generaties, waar de iPhone SE (2016) het met een sensor van slechts 1,2 megapixel moet stellen, overgenomen van de iPhone 5-serie. Ook de nieuwere SE krijgt het zeker in omstandigheden met tegenlicht (zoals op bovenstaand voorbeeld) sneller moeilijk dan de iPhone 11- en 12-series. Tevens is de beeldhoek veel beperkter, waar je met de iPhone 11- en 12-toestellen met het toestel op armlengte al een hele groep mensen in beeld kunt brengen.

Video

De iPhone 12 mini beschikt over dezelfde videocapaciteiten als de iPhone 12. Die zijn aanzienlijk, zoals aan de orde kwam in onze eerdere review. Je kunt 4k-video schieten met 60fps met alle camera's en elektronische stabilisatie. Ook met de iPhone 12 mini kun je uiteraard in Dolby Vision HDR opnemen, wat nieuw is voor de iPhone 12-serie. Wel is de framerate beperkt tot maximaal 30fps, in plaats van de 60fps bij de Pro-modellen. Ook in sdr behoren de video's van de iPhone 12 mini tot de beste die je met een smartphonecamera kunt maken, met een breed dynamisch bereik, natuurlijke kleuren en een uitstekende detailweergave. Doordat het toestel voor video een groot deel van de sensor gebruikt, is de beeldhoek lekker groot. De stabilisatie is ook hier prima.