Een ideale telefoon die je makkelijk kunt wegstoppen in je broekzak. Over de verminderde accuduur is het nodige gezegd, maar wanneer je geen poweruser ben is deze echt toereikend.
Pluspunten
- Formaat
- Prestaties
- Prijs ivm andere iPhone 12
- Design
Minpunten
- Accuduur - maar dat is logisch
- Scherm refresh rate
Na enige twijfeling de iPhone X 256 Gb uit de deur gedaan voor een iPhone 12 mini (256 Gb). Belangrijke reden was het formaat, zelf de trend naar steeds groter wordende telefoons (de zogenaamde Phablets) niet wenselijk voor mijn use-case.
Formaat en design
Om te beginnen het formaat. Deze is echt wel kleiner dan een iPhone X en zeker ook kleiner dan zijn broers de reguliere iPhone 12 (Pro) en een kleintje invergemijking met de iPhone 12 Pro Max. Voor mij ligt het kleine formaat ideaal in de hand, terwijl ik bovengemiddeld grote handen heb. Voor het typen van zeer korte berichten gaat dit met 1 hand net wat beter dan bij de grotere telefoons. Daarbij moet worden opgemerkt dat ik de telefoon gebruik met een leather case van Apple.
Het grote voordeel van het formaat is dat deze telefoon eenvoudig in de broekzak past. De plek waar ik deze altijd draag.
Het design met de rand doet denken aan de iPhone 5. Volgens velen misschien wel het mooiste ontwerp. Zelf gekozen voor een rode versie van de telefoon en dat maakt deze onderscheidend, ten opzichte van zijn voorganger. Zelf vind het ontwerp zeer geslaagd. De iPhone 12 mini is nieuw, maar duidelijk met de welbekende iPhone elementen. Een revolutie is het niet te noemen, waarbij dit natuurlijk lastig is. Praktisch alle telefoons zijn rechthoekig en plat. Wat natuurlijk terug van weggeweest is, zijn de strakke hoeken en randen. Zelf vind ik het mooi, maar is een kwestie van smaak. Het houdt wel lekker vast.
Accu
De iPhone 12 mini heeft alle features van de reguliere iPhone 12, alleen alles is kleiner. Dit is ten koste gegaan van de accu capaciteit. Zelf nooit een reguliere 12 gehad, dus ik kan dat vergelijk niet maken. Voor mij gaat de accu een dag mee. Praktisch net zoveel als bij mijn iPhone X.
Zelf ben ik lang niet altijd een heavy user. Ik gebruik de telefoon om te bellen, soms social media te checken en foto's te maken.
Misschien is de kleinere accu wel een issue als je veel video in bijvoorbeeld het OV kijkt. Zelf maak ik geen gebruik van het OV en laad ik mijn telefoon altijd in de auto via Lightning. Daarnaast beschik op mijn werkplek (zowel thuis als op kantoor) over een draadloze oplader en zit ik nooit zonder stroom. Die paar keer dat ik een YouTube filmpje kijk is nooit een stresstest voor de accu.
In auto laadt de telefoon, staatflitsmeister aan, via CarPlay soms ook navigatie en speelt er muziek of een podcast af. In de zomer betekende dit soms dat de iPhone X oververhit raakte (in een hete auto, in de middenarmsteun was de temperatuur vermoedelijk boven 50 graden en dan hard werken en laden was niet de beste optie). Dit heb ik uiteraard nog niet kunnen testen met de iPhone mini (vanwege het gebrek aan zomers weer).
Functionaliteiten
De iPhone 12 mini reageert snappy, uiteraard beter dan de iPhone X maar de stap is duidelijk minder groot dan in het verleden (toen ik de overstap maakte van een 6 naar X).
Wel zijn de camera's en chipset beter. Zelf ben ik fan van de groothoek, die op de eerdere camera's ontbrak. Ook de nightmode is geweldig. Voor veel apple gebruikers reeds gesneden koek, maar voor mij niet.
5G....weinig van gemerkt, vooral op plekken actief geweest met WiFi (lock-down dingetje) en als ik onderweg ben met de auto of fiets speelt deze alleen muziek en/of is er een routeplanner actief waarbij 4G meer dan voldoende is.
MagSafe is nieuw. Tot nu toe nog geen gebruik gemaakt voor laden, daarvoor gebruik ik Lightning of een beschikbare Qi lader. Doorgaans light mijn telefoon de gehele nacht aan de lader, dus de tijdswinst is voor mij geen reden te investeren in een nieuwe ' laadpuck'. Het vermoeden is dan de poort uiteindelijk zal verdwijnen van de iPhone, daar geen problemen mee.
Wel heb ik een hoesje met de magneten erin. Opzichte nog geen voordeel voor mij, maar de Wallet is besteld om te kijken of ik ruimte in de broekzak kan besparen en de portefeuille thuis kan laten.
overig
Het niet meeleveren van een stekker voor de oplader is het nodige over gezegd. Zelf had ik nog een stekker in de kast liggen met de beschermfolie er om heen.....daarmee laat het zien dat het voor mij niet echt nodig is. Paar draadloze laders in huis, enkele kabels in huis en in de auto is voldoende.
Geen oordopjes is wat mij betreft een grotere misser. Zelf heb ik de overbekende AirPods Pro....maar een paar back-up AirPods zijn wel fijn. Niet alleen voor het afspelen van muziek, maar juist on handsfree te kunnen telefoneren.
De iPhone 12 mini is niet voor iedereen. Kijk je niet veel video en heb je eigenlijk altijd voldoende laadmogelijkheden om je heen is het een ideaal apparaat dat je lekker kunt wegstoppen in je broekzak (geen koelkast meer). Een handzaam model, met voldoende power!
Update - wallet
Zelf was ik terughoudend over de Wallet, maar ook bij wijze van experiment gekocht en deze werd eerder geleverd dan verwacht. Ik ben zeer content met deze toevoeging, op de Mini past deze perfect. Uiteindelijk wel prijzig, namelijk een leren case + Wallet van apple is in totaal toch ruim 110 euro aan extra's.
De Wallet heeft niet alleen voordeel om de essentiële passen (dat wil zeggen mijn rijbewijs, toegangspas en een derde pas naar keuze) mee te nemen, maar zorgt ook dat de telefoon ideaal in de hand ligt, terwijl je toch met 1 duim alles kan bedienen (vanwege het kleinere scherm).
Update na 2 jaar
Zeker na een jaar of twee begint de kleine accu zich een beetje te wreken. Accu zal wat minder geworden zijn en apps verbruiken vast ook meer vermogen. Ik ben vaak in staat ook gedurende de dag te laden, maar wanneer ik bijvoorbeeld apps gebruik tijdens het wielrennen, dan kan de accu dat soms maar net aan of net niet (lange tochten en dan Stava gebruiken). De vorm is een offer. Wel ben ik nog steeds content met de maatvoering van een mini. Veel andere telefoons (iphone 13 & 14) vind ik te groot.