De eerste van de twee MasterCases die we bekijken, is de H500M. Het is inmiddels al een oudje en bovendien een van de duurste, zo niet de duurste behuizing in deze vergelijking. Het heeft redelijk wat voeten in aarde gehad voordat deze behuizing op de markt kwam, want Cooler Master borduurt met de H500M voort op de H500P, die niet onverdeeld positief werd ontvangen. Ook een revisie van het ontwerp maakte die kast niet tot de beoogde High AirFlow-kast, of HAF; de koeling viel wat tegen.
Met de H500M is die koeling rigoureus aangepakt en verbeterd, dankzij twee 200mm-ventilatoren met argb-verlichting aan de voorkant en een 140mm-ventilator aan de achterkant. Je hebt twee opties om die rgb-ventilatoren aan te sturen. De gemakkelijkste is door middel van de meegeleverde en ingebouwde rgb-controller, die via een SATA-stekker gevoed wordt. Voor het schakelen is geen aparte knop op de behuizing aangebracht; daarvoor 'misbruik' je de resetknop. Je kunt de controller ook via een USB-kabel met de MasterPlus-software aansturen. De ventilator achterop is helaas zonder ledverlichting, dus voor een complete rgb-build zul je die wellicht willen vervangen.
Over vervangen gesproken: het voorgeïnstalleerde meshfrontje kun je zelf vervangen door een glazen frontje, door even de voorkant los te halen en het glas erop te schroeven. Zo kun je een behuizing maken met aan vier kanten glas. Zoals zo vaak is het linkerpaneel van glas, maar ook het rechterpaneel en de bovenkant zijn van gehard en getint glas gemaakt. Hoewel je de zijpanelen vrij eenvoudig kunt losmaken door de schroeven waarmee ze vastzitten een kwartslag te draaien, heb je toch een schroevendraaier nodig. Kartelschroeven, of 'duimschroeven', worden enkel voor de bevestiging van de bovenkant en voor de adapter voor de voeding gebruikt.
Aan de binnenkant vind je, naast de eerder genoemde ventilatoren en controllers daarvoor, redelijk veel ruimte voor je componenten. Met een eATX-moederbord kan het alsnog puzzelen zijn hoe je je kabels wegwerkt. Daar word je wel bij geholpen, want uiteraard kun je je voeding en bijbehorende kabels in een psu-tunnel onderin kwijt, maar ook de overige kabels kun je netjes wegwerken achter afdekplaatjes. Dat is ook nodig, want hoewel het glas aan de rechterkant getint is, zou het nog steeds geen gezicht zijn om daar kabelbrij tentoon te stellen.
Naast al het glas en het rgb-geweld is de behuizing indachtig het HAF-principe rijkelijk voorzien van metalen roosters om voldoende lucht binnen te krijgen. En wie bang is dat een kast uit 2018 niet meer meekan met frontpaneelaansluitingen, kan gerust zijn; de H500M heeft geen twee, maar vier USB 3.0-aansluitingen en een USB type C-poort. Ook andere moderne gemakken, zoals een verticaal te plaatsen videokaart en volop ruimte voor waterkoeling, zijn aanwezig.