Het komt niet helemaal duidelijk over, een tabel hoe het bij Apple werkt naast die van Android was handig geweest. 3th party apps gebeuren idd altijd via de store, dat is ook logisch gezien dat dit de enigste manier is voor 3th party om apps te installeren/up te daten (sideloading of alternatieve stores op Android genegeerd)
Als we echter over systeem apps gaan spreken krijgen we een ander verhaal, Android kan zijn systeem apps updaten via de store. IOS niet, als iets aan de "bel" app aangepast moet worden krijg je bij Android een app update waar bij IOS dit een systeemupdate is.
Apple heeft door zijn eigen hardware, eigen software minder prikkels gekregen om zijn update mechanisme aan te passen, de noodzaak was er niet. Google zit vast met fabrikanten die laten we het eerlijk houden, geen interesse hebben om de software up te daten. Als morgen Android toestellen gehackt worden of dingen stoppen met werken, dan is het Google die het gedaan heeft waar pak willekeurige fabrikant grotendeels vrijuit gaat en maar al te graag je een nieuw toestel verkoopt.
Echter heeft Apple werk aan de boeg, je gaat immers niet wekelijks even een systeemupdate uitbrengen, dan beginnen zowel gebruikers als ontwikkelaars te klagen. Dat wil zeggen als Apple morgen iets moet fixen in zijn "bel" app (systeem app) kan het maanden kan duren voor die fix beschikbaar komt omdat je moet wachten tot de volgende systeemupdate uitgebracht word.
Een ander punt is dat je met een systeemupdate dan ook weer plots veel gaat aanpassen, dat is hinderlijk omdat dan ook alle 3th party zich plots aan veel moet aanpassen. Daarnaast vereist een systeemupdate dat de telefoon herstart word waardoor je dit aan de gebruiker moet vragen, veel gebruikers stellen dit eindeloos uit. Het gevolg is dat tegen dat iedereen zijn "bel" app die update heeft, je een jaar verder kan zijn.
Google begint daar nu een voordeel te krijgen, als ze morgen een fix hebben voor hun "bel" app brengen ze die update uit in de store, niet wachten op een systeem update. Gezien deze in de achtergrond gebeuren en geen herstart vereisen, op een week tijd kan je de meeste users hun "bel" app upgedate hebben. Bijkomend voordeel is dat de systeemupdates enkel dat bevatten wat echt via een systeemupdate moet, waardoor die updates minder de neiging gaan krijgen om plots veel te veranderen wat het hapbaar houd voor 3th party.
Begrijp mij niet verkeerd, Google heeft nog altijd een dik probleem met fabrikanten waarbij de enigste uitweg is fabrikanten ervan tussen halen. Echter dat zet wel druk op de ketel waardoor Google sommige zaken beter begint aan te pakken maar het origineel probleem is er nog altijd waar Apple dit niet heeft.
Je ziet trouwens hetzelfde bij Microsoft, geen nieuwe Windows versies meer, dat zijn big pushs die veel veranderen, de grootste was Vista en we weten hoe dat afgelopen is. Nu heb je Windows 10 dat jaarlijks meerdere kleine upgrades krijgt wat het hapbaar houd voor iedereen waarbij Windows 10 een definitieve versie is. Zonder dat de gebruiker het door heeft, Windows 10 bij release is reeds 3,5 jaar end of life terwijl Windows 7 pas begin dit jaar end of life was. Maar ook bij apps, je gaat niet van Whatsapp versie 1 naar versie 2, je hebt Whatsapp en je update gewoon de app, versie upgrades en big pushes werken niet goed meer in de snel veranderende altijd online wereld.
IOS en Android blijven tot hier toe echter aan dat versioning systeem vast houden, iets wat ongetwijfeld zal veranderen waarbij het tot hier toe nog stil blijft bij Apple maar Apple kennende komen ze hier pas mee naar buiten als het af-af is.
[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 16:25]