Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Een beetje mee met de markt

Fairphone komt met geüpgradede Fairphone 3+

27-08-2020 • 11:00

260

Singlepage-opmaak

Tot slot

Fairphone wil zich blijven richten op het veranderen van de industrie van binnenuit, zegt Gouwens. Dat is deels aan het lukken. "Updates en ondersteuning zijn in de afgelopen jaren belangrijker geworden en hoelang telefoons ondersteund worden, is nu echt een onderwerp. De fabrikanten zeggen niet dat het komt doordat wij lang ondersteuning geven, maar ik denk dat ze zich minder comfortabel voelen doordat wij steeds dit onderwerp op de agenda zetten."

Iets waarmee de industrie juist een andere kant op is gegaan, is repareerbaarheid. De Fairphone 2 en Fairphone 3 zijn gericht op gemakkelijke reparaties en upgrades, maar in de afgelopen vijf jaar is de gemakkelijk verwisselbare accu een zeldzaamheid geworden. "Dat is jammer, de meeste telefoons zitten nu stevig dichtgelijmd."

Het doel van het bedrijf is om mens, natuur en planeet onderdeel te maken van het zakendoen in de telecomindustrie. "Daarom doen we onderzoek naar die complexe keten van toeleveranciers en kijken we waar het misgaat. Vervolgens proberen we oplossingen te vinden voor die problemen op zo'n manier dat het commercieel aantrekkelijk is en daar proberen we partners bij te vinden die willen meewerken."

Commercieel succes is daarbij nodig, omdat andere smartphonemakers dan zien dat het model werkt en schaalbaar is. Om dat doel te bereiken, zoekt Fairphone samenwerkingen op met onder meer providers. Het is niet zo dat de Samsungs en Xiaomi's van de wereld de deur in Amsterdam platlopen om de kunst van het maken van een repareerbare en lang ondersteunde telefoon af te kijken. "Maar ze noemen ons wel in hun duurzaamheidsrapporten, dus ze volgen ons."

Dat Fairphone geen speler van formaat is, zegt niets over de invloed die het bedrijf denkt te kunnen hebben. Gouwens citeert daarbij Anita Roddick, oprichter van The Body Shop. "Als je denkt dat je geen impact kunt hebben als je klein bent, moet je maar bedenken hoe goed je kunt slapen met een mug op je kamer. Ik heb het idee dat wij die mug van de telefoonindustrie zijn."

Reacties (260)

260
257
176
32
1
55
Wijzig sortering
Volgens mij is het echte nieuws dat je nu dus echt je camera van je fairphone 3 kan upgraden door je bestaande camera te vervangen voor een nieuwe. Volgens mij is dit de eerste keer in smartphone land dat dit kan. (en dan ook echt op de markt verschijnt)

-- edit --
Blijkbaar had (heeft) de Fairphone 2 ook al een camera-upgrade mogenlijkheid. Die had ik gemist

[Reactie gewijzigd door MaffeMaarten op 23 juli 2024 19:36]

En bovendien kan je inmiddels een nieuwe FP3 met een pre-geinstalleerde Custom-Rom (de Lineage-variant /e/ van de e.foundation) kopen...
Kun je ook beide (Android en Lineage os) preinstalled krijgen? (/dual booting)
Lineage os is Android (maar dan zonder Google apps, overigens zijn de diverse smaken van de Google apps wel heel eenvoudig toe te voegen).
Dus zeg je laat de Fairphone leveren met Lineage-variant /e/ van de e.foundation dan kun je eenvoudig de Playstore (+ relevante api's) installeren en apps als whatsapp?
Bedankt, dat maakt de fairphone een stuk praktischer voor mij
Bij de Fairphone 2 heb ik destijds ook een vernieuwe cameramodule geplaatst. Dat was destijds ook echt een verbetering want de originele gaf problemen bij mij.

Ze hebben nu vooral de vernieuwde versie een andere naam geven voor marketingdoeleinden. Hierdoor heb je een "nieuw model" en wordt een van de argumenten om geen Fairphone te kopen iets afgezwakt.

Op zich is het wel leuk dat je nu met een reparatie ook direct een upgrade van je telefoon doet :)
Absoluut. Al moet ik zeggen dat ik prima tevreden ben met de camera in mijn Fairphone 3. Wat ik graag verbeterd zou zien is de kwaliteit van de vingerafdruksensor, deze is nu wel heel kritisch, en kan mijn afdruk vaak niet herkennen.

Wel geweldig dat we een upgradable telefoon hebben!
neehoor, de fairphone 2 kon dit ook al en is daarbij ook gebeurt :)
:) ja ik heb hier ook nog fairphone2 met geupgrade module liggen. Zou wel mooi zijn als de upgrade naar Android 9 voor fairphone2 komt

[Reactie gewijzigd door eliasje op 23 juli 2024 19:36]

Hoe zit het met die Nieuwe “amp” op het pcb. Kan de Pcb ook in de gewone fairphone3 ? Fairphone2 had ook gewoon een camera upgrade module gekregen, later werden ze verkocht met geupgrade module.
Als Nederlands enige bekende smartphonemaker, met als enige fabrikant op de smartphonemarkt een sterke focus op eerlijke telefoons en duurzaamheid, blijft Fairphone een buitenbeentje.
Er is een nieuwe speler op de markt vanuit Duitsland. Ik weet niet hoe groen zij zijn, maar ik hoop daar volgende week op de IFA meer over te weten te komen. Dan heeft Shift phones namelijk een pers conferentie gepland staan.
Hier is het eigen rapport van Shift phones te downloaden.

Wat betreft de nieuwe camera, het is een mooie update, maar het zou geweldig zijn als er alsnog 2 camera's aanwezig waren. Daarmee maak je nog betere foto's en vooral als de software goed meewerkt. Uiteraard zit je dan weer met andere uitdagingen, maar met een andere backplate kan dat denk ik wel worden opgelost toch?

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 juli 2024 19:36]

Shift phone las ik een paar maanden geleden ook over. Ze lijken mij inderdaad erg mooi en bijna net zo idealistisch als FairPhone. Echter las ik wel dat ze geen openheid in hun herkomstgegegevens van materialen etc willen geven, en dan begin ik toch wat achterdochtig te worden....

Maar ik zou heel graag meer over ze weten en het is al snel beter dan Samsung etc. Dus als ik toe ben aan een nieuwe phone omdat de oude echt niet meer gaat, dan ga ik me verder inlezen.
Shiftphones is iets om in de gaten te houden, maar ik zie vrij weinig terug van die duurzaamheid als ik eerlijk ben. als je bij fairphone de raportages ziet en zelfs hele leverancierslijsten die ze publiceren, dat is echt indrukwekkend.
En dan de 2e camera die buiten de telefoon wappert? Daar maakt een andere backcover geen verschil in. Als het niet in het toestel past zoals op de foto's te zien dan past het niet.
Maar dan moet daar wel ruimte (aansluiting) voor zijn op het pcb en de software met die optie overweg kunnen.
Een dubbele camera past er dan ook helemaal niet in. Dan maakt het niks uit wat voor achterkant je plaatst. Ik kan ook niet even een V12 in mijn auto zetten en het passend maken door een andere motorklep te plaatsen. Aan de binnenkant is de ruimte er simpelweg niet voor.

Of je reageert op de verkeerde?
Ze hebben ook een W12 in een Golfje geplaatst en niet eens de motorkap veranderd :+
Zoals altijd als het gaat over de Fairphone, moet dit ook weer gezegd worden:

- teveel geld voor de specs
- ik wil een groter scherm / kleiner scherm / meer megapixel / snellere CPU / feature X
- ik vind hem niet mooi
- whatever

Deze telefoon is niet voor jou.

Deze telefoon heeft maar 1 doel: als mens-, dier- en milieuvriendelijke consument is er maar 1 telefoon, en dat is de Fairphone. En zelfs de Fairphone is niet perfect, maar er wordt in ieder geval een goede poging gedaan.

(En ja, er zijn andere fabrikanten die hier aan de weg timmeren. En dat is fantastisch! Ook al is het misschien alleen maar marketingpraat, ik ben blij met elke verbetering).
Groter/kleiner scherm en looks kan ik die opmerking volgen, maar een vervangbare soc/moederboard zou mijns inziens wel een goede zijn.

De telefoons hebben bij uitbrengen vaak al achterhaalde chips, de snapdragon 632 komt uit 2018. Op een bepaald moment gaat dat ook wringen met het up to date houden van de telefoon qua software, en als apps over 4 jaar ontwikkeld worden op basis van dan moderne chips wellicht ook de gebruikerservaring.

Het maakt ook dat Fairphone zelf veel moeite moet steken in de software, terwijl ze die wat mij betreft meer steken in de eerlijke hardware.
vervangbare soc/moederboard zou mijns inziens wel een goede zijn.
tuurlijk zou dat fantastisch zijn. alleen is fairphone geen qualcomm intel of google die dat wel even kan doen. google had een project waarbij dat kon, maar dat project hebben ze om zeep geholpen (nog een reden om google kut te vinden). zn project vereist bakken met geld, al helemaal als je de software kant wil ondersteunen en alle verschillende composities aan telefoons die dan ook nog leuk samen moet werken. wat fairphone nu al doet is echt een gigantische prestatie.

[Reactie gewijzigd door t link op 23 juli 2024 19:36]

ik heb geen enkel idee van de opbouw van android en de verschillende socs. Als leek zou ik denken dat het het simpel vervangen van de soc door een ander nummertje van dezelfde fabrikant (qualcomm) niet perse een bak met geld vereist om aan de praat te krijgen. Waarschijnlijk ben ik abuis.
omdat je de drivers moet ondersteunen en testen. in windows en linux is dat vrij makkelijk en gebeurt dat door chipfabrikanten zelf en de onderhouders van de besturingsystemen. in android is dat niet zo. iedere android rom is weer iets anders en moet dan ook individueel getest en gepatcht worden. enorm inefficient en duur als je een kleine gebruikersgroep hebt. het is bijvoorbeeld echt een gigantische stap dat de fairphone 2 android 9 kreeg, dat zul je never nooit zien bij een andere fabrikant. die soc ondersteunde namelijk android 9 helemaal niet en er bestaan geen officiele drivers voor. ze hebben dus samen met andere zelf die drivers gemaakt zonder de interne kennis die de chipfabrikant heeft.
Uiteindelijk is het zo dat ze voor fairphone 3 een nieuwe soc ondersteunen t.o.v fairphone 2. Het zou dan alsnog fijn zijn je je in je fairphone 2 de soc zou kunnen vervangen, zonder dat dat perse veel extra werk oplevert. Idem voor als je nu een fairphone 3 koopt en 'straks' de fairphone 4 uitkomt.
Tuurlijk zou het fijn zijn, maar het is technisch niet haalbaar omdat de SOC fabrikant het niet ondersteunt, of je moet er echt bakken met geld tegenaan smijten en dan nog zal het vrij jank werken. die nieuwe soc voor de fairphone 3 heeft een compleet andere PCB. netzoals dat je geen AMD cpu in een intel moederbord kan stoppen. de hele pin layout is anders.
Die SoC's zijn meer dan krachtig genoeg, zolang je de software maar in check houdt.
Als je kijkt naar hoe lang de Galaxy S4 ondersteund is geweest door Cianogenmod en hoe content de gebruikers er van waren.

Als ze de community van lineageOS bvb ondersteunen, dan zou die telefoon perfect 5 jaar mee moeten kunnen op deze SoC.
Het zal wellicht afhangen van je toestel, maar de meeste ervaringen met custom roms die ik heb gehad waren matig, altijd onderdelen die niet (optimaal) werken. De support op je toestel laten afhangen van een community buiten je bedrijf is ook prima voor tweakers, maar niet ideaal voor jan modaal.
Het zal ook voor een deel komen omdat een oudere SoC goedkoop te krijgen is van de leverancier, om de kosten te drukken. Mensen die een Fairphone willen kopen doen dat niet omdat er de laatste/snelste SoC in zit. Al zou nu het ontbreken van 5G wel een dingetje kunnen zijn, maar tegelijkertijd is 4G tegenwoordig ook nog snel zat, of anders heb je wel ergens wifi beschikbaar.
Ik snap 5g persoonlijk niet echt, als ik data gebruik is dat meestal voor een appje versturen of gewoon iets te googlen, daar gaat 5g niet veel bij helpen voor de meer prijs die ik voor mijn telefoon betaal om het te hebben.

Ik denk dat veel fairphone gebruikers het zelfde denken als mij (ben persoonlijk geen fairphone gebruiker, ik heb een oneplus 6)
En als ik graag ont-Google? Is het dan wat voor mij? Zijn er veel roms? Recente Android zonder Pay services maar met micro-G bijv?
fairphone is geparntered met e.foundation

[Reactie gewijzigd door t link op 23 juli 2024 19:36]

Wat ik het meest prettige vind nu is dat omdat er vaker een model uit lijkt te komen ze in mijn verversingscyclus gaan zitten van toestellen. Tot nu toe elke keer net op het verkeerde moment dus ja dan pak je maar een ander toestel.

Hoop straks zelf bij het 4e model wel in de loop te komen en eventueel zo'n toestel op te halen.

Niet alleen de filosofie staat mij heel erg aan. Het toestel zelf ook lijkt eindelijk volwassen genoeg om voor mij inzetbaar te zijn :P
Sorry hoor maar die filosofie van de fairphone is iets wat mensen willen geloven. Net als 'groene' stroom.
Er bestaat niet zoiets als een milieuvriendelijke smartphone. Als je om het milieu geeft moet je helemaal geen smartphone aanschaffen.
Minst milieu onvriendelijke smartphone dan?
Sorry hoor maar die filosofie van de fairphone is iets wat mensen willen geloven. Net als 'groene' stroom.
Er bestaat niet zoiets als een milieuvriendelijke smartphone. Als je om het milieu geeft moet je helemaal geen smartphone aanschaffen.
Dat is altijd zo met een filosofie. Als het een keihard feit was dan noemde we het geen filosofie.

Ik geloof niet dat er veel mensen zijn die zo'n telefoon kopen in de veronderstelling dat die 100% milieuvriendelijk is. Wie genoeg om dit onderwerp geeft om een Fairphone te kopen weet wel beter. Wie zo'n ding koopt heeft eerder al besloten om een telefoon te kopen, in het hedendaagse leven wordt min of meer van je verwacht dat je er een hebt.

Natuurlijk is de telefoon niet het eindpunt van milieuvriendelijkheid. Het is het beste compromis dat je kan krijgen. Hopelijk zet het de deur open voor andere bedrijven en toestellen die ook een milieuvriendelijke filosofie volgen.
Jij gelooft niet in duurzaam opgewekte stroom? Gek eigenlijk, ik had van een tweaker wel verwacht dat ie zou weten hoe (en dat) het werkt.
Dan moet je ook in een hutje op de hei gaan wonen, afgesloten van de wereld, en alleen maar modder eten. Of we accepteren gewoon dat niemand perfect is, maar het al helpt als je probeert.

[Reactie gewijzigd door xdizzy12 op 23 juli 2024 19:36]

Fairphone, niet Greenphone, wel blijven opletten kerel.
Waarom denk je dat het gewoon marketing bullshit is? ze hebben behoorlijk wat documentatie om het tegendeel te bewijzen. Daar zitten echt heel veel manuren in. En ja ik wil oprecht weten waarom je dat denkt, misschien heb je hier namelijk goede reden toe en dan ben ik nieuwschierig

[Reactie gewijzigd door t link op 23 juli 2024 19:36]

Die redenen heeft ie ongetwijfeld niet, aangezien hij maar gewoon wat aan het roepen was ;)
Verwacht weinig inhoudelijks van iemand die "linkse poco correcte zeveraars" zegt.
Inderdaad. Poco correct is wel heel treurig.
Ik denk dat het niet lang heeft geduurd en je nog wel wat -1-en krijgt, want je hebt je duidelijk nooit in de FairPhone verdiept. Er is ook een docu over, die kan ik helaas nergens meer vinden maar ze proberen het echt.
linkse poco correcte zeveraars
Het is toch altijd weer verbazingwekkend om te zien hoe slecht de vaderlandslievend ingestelde medemens z'n moedertaal beheerst.

Het is poco. Of politiek correct. Niet poco correct. 'Poco' is Spaans voor 'een klein beetje'.
Het feit dat ik zelf de batterij en andere onderdelen kan vervangen met een simpele, standaard schroevendraaier is een pre tov zo'n beetje iedere andere telefoon. Mijn eerste telefoon had ik in 1997. Ik kon de batterij eruit halen, vervangen. Natuurlijk, je kon er veel minder mee dan de meest simpele smartphone van tegenwoordig, maar dat kon je er dan weer wel mee. Het is bij (technische) verbeteringen 2 stappen voorwaarts, 1 stap terug. Dat strookt met een mens/dier/milieuvriendelijk product, maar ook mensen die gewoon van hoge iFixit scores houden om diverse redenen zal dit aanspreken.
Bij mij staat hij hoog op m'n wenslijstje net omdat ie niet zo groot scherm heeft.
En lange software ondersteuning, maar dat blijkt niet zo uit de PriceWatch filterbare specs.

De camera van de 3 was een tegenvaller, dus nu staat de 3+ hoog op m'n lijstje :)
Fairphone werkt ook samen met Android-zonder-Google eFoundation en hun /e/ OS. Ze flashen dan de Fairphone 3 voor je met hun fork van Lineage OS voor twintig euro bovenop de normale verkoopprijs. Als de voorraad op is zullen ze ook wel overstappen op de Fairphone 3+.
Tevens krijgt de FP3 binnenkort waarschijnlijk ook officiële Lineageos builds, de maintainer daarvoor heeft het verzoek al ingediend.
Ik ben dan ook benieuwd in hoeverre er aan die rom gesleuteld moet worden om hem op deze variant werkende te krijgen. Had de FP3 al geruime tijd op het oog, juist vanwege LOS ondersteuning.
Waar kunnen we de specs vinden? 4 pagina's over een nieuwe telefoon, en geen specs, dat is op een site als Tweakers.net wel een beetje jammer.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 19:36]

Een smartphone die +5 jaar mee kan, count me in.

De Samsung Galaxy S1 heb ik ook 5 jaar werkend gehouden door custom roms en dergelijke. Helaas was de oplaadpoort versleten waardoor het apparaat niet meer kon opladen. Na een reparatiepoging had ik de oplaadpoort dan ook officieel gesloopt.

Bij m'n huidige telefoon, een oneplus 6t heb ik nu een magneet in de opladerpoort zitten om te voorkomen dat de poort versleten raakt na x jaar gebruik. Nu moet ik zeggen dat de oplaadpoort van de OnePlus 6T makkelijker te vervangen is (gewoon met een simpel sterkkertje) dan de Galaxy S1 waarbij deze op het moederbord zat vastgesoldeerd.

Ik blijf het een leuke uitdaging vinden om apparatuur zo lang mogelijk werkend te houden. Hopelijk dat de fairphone blijft ontwikkelen en wellicht dat dit een opvolger wordt van de 6T die ik nu bijna 2 jaar heb

Overigens werkt de Galaxy S1 nog. Heb de oplader gewoon op + en - van de telefoon gesoldeerd. Af en toe slinger ik de S1 nog aan voor wat projecten. Wellicht dat ik het nog kan inzetten als beveiligingcamera oid

Bovenstaande getypt vanaf een 10 jaar oude laptop :+

[Reactie gewijzigd door AOC op 23 juli 2024 19:36]

Dat kan al met bestaande telefoons.

Ik heb pas namelijk recentelijk mijn Iphone 4 weg gedaan en daarvoor een Iphone SE in de plaats gehaald. En eigenlijk de enige reden dat ik ‘moest’ upgraden is dat sinds dit jaar w’app niet meer werd ondersteund en ik er niet meer op kon internet bankieren.

Voor de rest deed alles (wat ik gebruikte) het nog. Toch bijna 10!! jaar in gebruik gehad!

[Reactie gewijzigd door er0mess op 23 juli 2024 19:36]

Ik vind het echt belangrijk om zo min mogelijk nieuw spul in huis te halen, zoals veel kennissen dit doen. Constant zeiken over klimaatverandering maar constant perfecte electronica in de prullenbak doen en vervangen voor iets wat 10% sneller is (wat ze niet eens merken).

Zo kocht ik in 2013 een Sony Xperia Z1 - geweldig apparaat. Met Cyanogenmod heeft die telefoon (fijnste die ik ooit heb gehad) gewerkt tot 2017. Vervolgens een S7 Edge overgenomen, en die doet het nu nog steeds perfect. Alleen de accu handmatig vervangen, binnenkort een ROM erop voor updates maar hij doet het nog perfect.
Gelukkig bestaan er nog mensen zoals jij, die in de gaten hebben wat consumerism is en wat het (met het milieu) doet. Ik moet eerlijk toegeven, ik heb een Oneplus 7T Pro en ondanks ik weet dat er een Fairphone is, heb ik het toch niet overwogen. Ik betrap mezelf er hier en daar toch op dat ik een oogje dicht lijk te doen en niet eens nadenk over wat iets met het milieu doet als ik iets koop wat elektronica en kleding betreft. Ik ben wel echt groot voorstander voor een groenere wereld en ik doe zelf (vind ik) best veel groene dingen. Auto gebruik ik maar 1x/week en deed alles met het OV (nu werk ik thuis), ik heb zonnepanelen (alhoewel dat ook niet perse milieuvriendelijk is omdat je daarmee het stroomnet eerder belast met energie omdat ik het opgewekte niet direct verbruik overdag), ik heb regentonnen, ik heb een zeer groene voor- en achtertuin, niks betegeld, ik verspil geen water, de verwarming gaat nooit hoger dan 18,5c, ik heb nooit restjes eten dat ik weggooi, alles wordt netjes gescheiden, ik gebruik alleen cosmetica van Lush (dierproef- en gifstofvrij en minimalistische verpakkingen)...

Maar als het aankomt op kleding of elektronica, verdiep ik me veel te weinig in wat ethisch en groen is en om eerlijk te zijn weet ik niet zo goed waarom ik dat niet doe op die 2 gebieden. Ik heb gelukkig geen grote garderobe en koop 1x/2 jaar eens een nieuw kledingsstuk omdat het oude of kapot is of te klein is. Qua elektrische apparatuur koop ik sowieso zo min mogelijk; mijn TV is nog een plasma uit 2010, maar ik heb er nooit op gelet hoe "ethisch" deze TV is. Ik heb pas een Oneplus 7T Pro gekocht omdat mijn HTC10 echt op het einde liep, maar ik heb nooit een Fairphone overwogen en ik weet niet goed waarom. Misschien het idee dat je "minder" krijgt voor hetzelfde of meer geld? Misschien is dat juist een offer wat ik zou moeten maken; accepteren dat je voor hetzelfde geld een veel ethischere telefoon koopt dan de allerbeste (camera)performance te hebben.
De onderliggende boodschap van groen en ethisch begrijp ik dan wél: het legt bloot wat eigenlijk eerlijk is voor een bepaalde prijs, en dat de rest eigenlijk meedoet aan het consumerism-systeem wat dus uitbuiting van mensen behelst. Geen enkel bedrijf of persoon wordt immers zo enorm groot en rijk zonder iets of iemand uit te buiten. Hoe anders kan het zo "goedkoop" zijn? Door hier niet goed over na te denken en uiteindelijk dan toch die 7T Pro te kopen, of dat C&A hemd van 15 euro, draag ik bij aan het in stand houden ervan. Tegelijkertijd, wanneer ik alles echt zo goed als 100% ethisch zou willen doen, zou ik het dubbele salaris nodig hebben om dat te kunnen betalen. Nou merk ik dat ik dit ook als excuus gebruik, want je kunt best duurzaam leven zonder dat je bakken met geld hebt, zolang je bereid bent om niet én én én te willen, en dus te settlen voor hetgeen je krijgt. Een zeer goed salaris maakt het wel een stuk makkelijker.

Ik vind het wel echt goed dat Fairphone blijft proberen en dingen blijft verbeteren, ookal is voor mij de prijs gevoelsmatig wat hoog voor hetgeen je krijgt, maar tegelijkertijd weet ik ergens ook wel dat het een illusie is om voor zo'n prijs het totaalpakket te krijgen. Waar ik ook de hele tijd in mijn hoofd mee blijf zitten is of zulke bedrijven als Fairphone en anderen die het wél ethischer willen doen uberhaupt een grotere massa kunnen bereiken, omdat ze natuurlijk in dit huidige "systeem" hun business moeten bouwen zoals elk ander bedrijf en je moet echt erg goed zijn om de verleiding te weerstaan om goedkopere arbeidskrachten in te zetten en niet altijd naar de grootst mogelijke winsten te streven. Winst + ethiek lijkt in het huidige kapitalistische consumerism-systeem een illusie, een paradox, waarvan machthebbers ons worsten blijven voorhouden dat het allemaal kan...never ending growth and profit. Uiteindelijk blijf ik op de vraag stuiten: vind ik het belangrijker om een telefoon te hebben wat ik het liefste zou willen qua performance en camera etc, of vind ik het belangrijker om met (veel) minder te settlen maar wel een groen/ethisch geweten te hebben? Die vraag zou ik volmondig beantwoorden met "ja ik wil groen", maar het blijkt dat het dus niet zo gemakkelijk ligt...Ik heb in ieder geval stof tot nadenken merk ik...Ik heb dan ook bewondering voor mensen die "verder" zijn dan ik en wél de ethisch juiste keuze kunnen maken door een Fairphone te kopen. Ik wil dat ook kunnen (en misschien is dat niets meer dan een kwestie van doen en de "consequenties" accepteren).

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 23 juli 2024 19:36]

Duurzame/eerlijke kleding kan je makkelijk vinden bij het eveneens Nederlandse Project Cece. Ja het kost meestal wat meer maar het is ook meestal wel van iets betere kwaliteit. Daarnaast zijn de situaties bij de producenten van goedkope kleding, voor zover mij bekend, nog een stuk erbarmelijker dan bij de producenten van goedkope electronica.
Hoeft niet eens duurder te zijn als je vergelijkt met merkkleding.
Zo`n jaar geleden een broek gekocht bij https://mudjeans.eu/ Zelfde prijzen als menig ander merk en prima kwaliteit. Via Greenchoise ook korting te krijgen!
nog beter is de kringloop, die kleding is al gemaakt en houdt geen onethische industrie erachter in stand. nog beter is bestaande kleding repareren. niet dat we dat allemaal morgen moeten doen, maar er is altijd een stapje extra wat we kunnen nemen. alle beetjes helpen, dus doe vooral zoveel als lukt maar niet zoveel dat het onhaalbaar is!!!
Er valt nog wat te zeggen voor de ethische nieuwkoop, namelijk dat je ermee bijdraagt aan de vergroening van de industrie/commercie. Zonder groeiende vraag naar ethisch geproduceerde producten zullen deze ook niet snel geproduceerd worden. Hetzelfde geldt voor allerlei andere zaken. Als vegetariër hoor ik nogal eens het commentaar: alsof die paar stukjes vlees verschil maken. Elke euro die ik niet uitgeef aan dierlijke producten maar in plaats daarvan naar de concurrent breng die een plantaardig alternatief biedt, zijn onder aan de streep twee euro's in de concurrentiestrijd. Dat telt aardig op hoor.
Tuurlijk, maar de hele fast fashion industrie is uberhaupt onhoudbaar. een beetje hetzelfde als ipv bruinkool steenkool gaan verbranden. ja het is beter, maar het is niet genoeg.
Is het echt veel minder voor je, een Fairphone? Ik gebruik zelf de Fairphone 3 al een aantal maanden en ik had in het begin dezelfde vragen als jij. Nu weet ik dat die twijfels nergens op gegrond waren. Ik kan alles nog doen wat ik wil, en ik voel me er ook senang bij. Het enige 'minpuntje' is de iets mindere accuduur, maar daar wen ik wel aan. Ik stop mijn telefoon elke avond wat eerder in het stopcontact.

Soms moet je gewoon doen in plaats van denken ;)
Wat een mooie openhartige reactie! Je laat zoveel van de twijfels zien waar denk ik enorm veel mensen in min- of meerdere mate mee worstelen. Hulde!

Ook hier overigens een OnePlus. Gekocht toen mijn vijf jaar oude Sony M4 Aqua het echt niet meer leek te doen. Ik heb toen we degelijk een Fairphone overwogen, maar vond de fp2 toch echt te oud. De fp3 was er nog niet. Misschien over een aantal jaar een fp4/5

Overigens merk ik dat ik het vaakst dilemma's heb op het vlak van duurzaamheid bij kleding en schoenen. Eerlijk en duurzaam is duur en lastig te krijgen als je gewoon in de winkel wil kunnen passen zoals ik. Dus koop ik vaak maar wat ik krijgen (en betalen) kan. Toch vraag ik altijd wel even in de winkel: hebben jullie ook KOI/Nudie/... (ander merk duurzame kleding). Hopelijk stimuleert dat toch een beetje dat ze het weer eens inkopen.
Zeer mooi verhaal, waar ik echt bewondering voor heb.
Een zeer goed salaris maakt het wel een stuk makkelijker.
Tja dat is een lastige, in theorie heb je gelijk.
De praktijk geeft je toch vaak het extra geld weer uit.
Dus toch een extra, misschien wel duurzame, kleding, een iets groter huis, een iets luxere auto, toch een luxere variant van die groene telefoon, televisie en vul maar in.

Dan is het natuurlijk de vraag hoe de balans onderaan de streep dan uit valt.
Ik doe het een beetje anders : Ik koop altijd 'de laatste flagships' maar dan 2 jaar later.

De grootste waardedaling is er dan namelijk wel uit, ik gebruik ze 1-2 jaar en verkoop ze weer voor + hetzelfde of een beetje minder afhankelijk van gebruik/schade.

S7 Edge in eind 2017, een LG G6 in 2019 en een S10 dit jaar. Allemaal voor rond de 200 euro op de kop getikt (oké mijn s10 heeft een barstje in het scherm,soit).

Laptops idem, vaak Dell laptopjes die 1-1.5 jaar oud zijn en 3-4 jaar garantie hadden. Nog 2 jaar over! :)

Ik vind het prima zo, geef minder uit, ik weet niet beter of 'ik heb het snelste'. Aangezien ik snellere laptops of telefoons nooit gebruikt heb. 2 jaartjes achterlopen in de upgrade cyclus spaart je een enorme berg geld uit :) En is beter voor de natuur. Oudere apparaten vind ik storend omdat die toch vaak trager worden, accu's slechter zijn of je features mist (in mijn geval met name betere camera voor telefoons, en snellere CPU/GPU voor Photoshop op de laptops).
Ik raad je heel erg aan de blogposts van fairphone te lezen over wat ze achter de schermen doen! dan zie je waarom die prijs zo hoog is! het is echt een hele grote onderneming die van top tot teen onder handen genomen moet worden, dus ze sturen ook echt mensen naar de mijnen om daar onderzoek te doen.
Ik koop altijd een 2e hands telefoon gezien k weinig eisen heb en gebruik deze dan tot die of echt echt te langzaam is of kapot gaat.
Mja ik vervang doorgaans ook alleen wat kapot is. En meestal nog even kijken of het te repareren is.
Zo lang je het "oude" spul doorverkoopt / weggeeft aan iemand anders, valt de impact nog wel mee denk ik.

Maar inderdaad, ik probeer ook goed werkende spullen zo lang mogelijk te gebruiken. Naast beter voor het milieu ook beter voor m'n portemonnee.
Dat is vaak het probleem. Mensen willen verandering maar willen dikwijls niet veranderen. Dan wordt het een lastig verhaal.

Ik ben overigens ook niet heilig. Ik probeer hier en daar te doen wat ik kan, zoals het minderen met vlees. Dat is ook een flinke CO2 uitstoot bron.
Ik vind het echt belangrijk om zo min mogelijk nieuw spul in huis te halen, zoals veel kennissen dit doen. Constant zeiken over klimaatverandering maar constant perfecte electronica in de prullenbak doen en vervangen voor iets wat 10% sneller is (wat ze niet eens merken).
Tja. Als het de prullenbak in gaat, is het wel belachelijk ja.
Ik koop ook regelmatig iets nieuws voordat het kapot is, maar het oude spul gaat altijd weg via marktplaats, naar de kringloop of naar vrienden/kennissen die er blij mee zijn.
Ik vind de Fairphone een heel nobel en bewonderenswaardig initiatief. Maar ook wel een beetje naïef, ze kunnen de ontwikkelingen totaal niet bijbenen en je gaat die ontwikkelingen ook niet tegenhouden, zeker niet tegen de grote spelers als Samsung en Apple.

Overigens, als je problemen hebt met de klimaatveranderingen, kun je je pijlen beter richten op de veeteelt, dan op smartphones/elektronica, maar goed, het een sluit het ander niet uit.
Fairphone zegt zelf ook:
The most sustainable phone is the one you already own :)
https://www.fairphone.com...-the-one-you-already-own/
Een android smartphone die +5 jaar mee kan, count me in.
Fixed :+
Ik heb nu een S9+ met gare USB poort.
Die kunnen we nu repareren met een goedkoop PCB-tje met de USB poort erop.
Dan zal ik ook de accu vervangen, ook al doet die het nog redelijk, het wordt een beetje krap over de dag. (hij is heel veel heel warm geweest op reis e.d.)

Maar door die zaken gewoon zelf te kunnen vervangen, betekent dat ik heel lang met de telefoon kan doen.
Camera is zeer goed, en zal lang nog snel genoeg zijn.
Heb best lang mijn HTC one m8 nog gebruikt terwijl die echt aan een powerbank leefde (zo erg zelfs dat ik de powerbank aan het hoesje vastgelijmt had). Het is dat die constructie erg lastig open te maken was en ik niet genoeg ervaring had om die accu zelf te vervangen. Dus toen vervangen voor een Pocophone f1. Mijn doel is om deze ook zo lang mogelijk in dienst te houden.
Een smartphone die +5 jaar mee kan, count me in.
Ik gebruik nog steeds een Galaxy S4 mini. Met 4.2 kitkat (geloof ik).
'Samsung Galaxy S4 Mini smartphone was launched in July 2013.'
Hij doet nog heel veel goed.
Behalve de corona-app :) maar die wou ik toch al niet installeren.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 19:36]

Engadget heeft de camera getest. https://www.engadget.com/...s-hands-on-090004841.html

Daar moet qua software duidelijk nog flink aan gesleuteld worden. HDR bijvoorbeeld. Ben ook benieuwd of het vertragingsprobleem met de 3 ook al verholpen is.

Ik koop telefoons in de eerste plaats om de camera, dus ik was even hoopvol...

[Reactie gewijzigd door vinx77 op 23 juli 2024 19:36]

Het is bizar wat software kan doen, de standaard LineageOS camera app op mijn OnePlus3 zorgde ervoor dat ik bijna een nieuuwe telefoon kocht.Tot ik gcam aan de praat kreeg. Alsof ik een nieuwe foon had.
Met OpenCamera heb ik geen problemen met de camera van de FP3. Voor in het donker is gcam uit de kunst, hoewel je die officieel er niet op kunt draaien. Helaas kun je in de nieuwste Android niet meer embedded een third party camera app gebruiken. Dus bijvoorbeeld WhatsApp Camera is dan praktisch niet meer bruikmaar...
whatsapp camera en facebook camera zijn nooit echt lekker te gebruiken. Apps die niet de primaire functie van fototoestel hebben, zouden geen fototoestel app ingebouwd mogen hebben.

Heb je eindelijk een goed werkend toestel met prettig werkende software, dan wil je het ook gebruiken.
Ik probeer zelf altijd wel te letten bij de aanschaf van hardware (en zeker die je dagelijks meeneemt) op bepaalde duurzaamheidsscores:
  • materiaalgebruik
  • productieomstandigheden
  • repareerbaarheid (kosten + gemak + beschikbaarheid onderdelen)
  • ondersteuning voor updates
Bij de aanschaf van mijn laatste toestel viel het me op dat de reparatiekosten van veel voorkomende reparaties (batterij, scherm) tussen verschillende merken en toestellen echt significant verschillen (en lagere reparatiekosten is wat mij betreft een reden om voor reparatie te kiezen boven vervanging).

De informatie hierover is echter van veel fabrikanten nogal lastig te vinden. Wat mij betreft is daar ook wel een rol weggelegd voor de vergelijkingswebsites zoals tweakers.

[Reactie gewijzigd door rjh1990 op 23 juli 2024 19:36]

Ik vind dat Apple dat erg goed doet. De prijzen staan gewoon op de website. Bovendien doe ik erg lang met Apple telefoons (+- 4 jaar).

Desalniettemin ga ik Fairphone denk ik wel een kans geven en ik ga de 3+ aanschaffen. Naast iOS heb ik namelijk ook Android nodig en precies wat Fairphone doet mis ik enorm bij Android.
Mooi dat Fairphone nog bestaat enn zich blijft doorontwikkelen. Ik heb ooit een interview met hun gedaan en het is leuk hoe ze vol passie over de telefoon en de details daarvan vertellen.

Ik denk alleen dat het extreme niche blijft en ze nooit populair gaan worden bij het grote publiek. Daarvoor is het toestel het gewoon net niet. Het zou mooi zijn als ze iets weten te vinden waardoor het toestel ook op grotere schaal populair wordt......

Hoe vet zou het zijn als ze de Tony Chocolony van de smartphones worden. Prijs niet de drijfveer is maar de afkomst van het toestel wel.
Anoniem: 718943 @Pasteis27 augustus 2020 12:08
Het mooie van Fairphone is dat ze niet enkel proberen een eerlijk apparaat op de markt te zetten, maar ze proberen ook bepaalde standaarden voor elkaar te krijgen waardoor andere fabrikanten ook een eerlijker proces moeten doorlopen.

Het telefoontje is niet het enige product, het andere product is besef en verandering.
Hoe vet zou het zijn als ze de Tony Chocolony van de smartphones worden. Prijs niet de drijfveer is maar de afkomst van het toestel wel.
De huidige CEO komt bij Tony Chocolony vandaan, als "First Lady" (whatever that may be).

Voor zover ik weet is Tony Chocolony zo populair omdat ze lekker zijn: ze kwamen met niet "standaard" smaken waren destijds.

Wil je een echt populair worden, vrees ik dat je de weg moet bewandelen als Tesla: bakken met geld en een compleet megalomane ceo als Musk.
De strategie is denk ik om op de lange termijn samen te werken met grotere merken. Dit lees ik tussen de regels door ook bij:

Om dat doel te bereiken, zoekt Fairphone samenwerkingen op met onder meer providers. Het is niet zo dat de Samsungs en Xiaomi's van de wereld de deur in Amsterdam platlopen om de kunst van het maken van een repareerbare en lang ondersteunde telefoon af te kijken. "Maar ze noemen ons wel in hun duurzaamheidsrapporten, dus ze volgen ons."

De Xiaomi's en de Samsungs kunnen de expertise van Fairphone inzetten om (bepaalde) lijnen te verduurzamen. Of stel je een Pixel x Fairphone voor. De nieuwe 4a is ook geen flagships qua specs, maar wel gegarandeerd lange support. Stel je dan voor dat je daar een Fairphone editie van zou hebben voor misschien 100-200 euro meer, waarbij je (een deel van) de onderdelen zelf kan vervangen en die duurzamer is gebouwd. Dan heb je ineens een heel interessant verhaal dat wel de mainstream kan bereiken.

Niche's zijn juist vaak heel interessant omdat deze enorm specifieke waardevolle kennis hebben die grotere partijen heel gericht kunnen inzetten. Net zoals een klein internetbedrijf dat geen winst maakt zomaar overgenomen kan worden voor honderden miljoenen omdat een bedrijf als Facebook die expertise in huis wil halen.

Als een partij als Xiaomi samenwerkt met Fairphone dan doet dat enorm veel goeds voor de naam. Dan gaan ze van prijs-kwaliteit topper naar innovatief duurzaam merk.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 23 juli 2024 19:36]

Tony Chocolonely wordt door het gros van de mensen niet gekocht vanwege de afkomst, maar gewoon omdat die heel erg lekker is.
Is dat zo? Ik koop het door de ethiek erachter namelijk. Het is ook wel lekker maar, ook erg duur :)
Dat idee van die ethiek lijkt mooi.. en helpt de repen te verkopen. In de praktijk valt het erg tegen..

'Om te beginnen gaat de meerprijs niet naar de producenten, zoals Max Havelaar op haar website met droge ogen beweert. Nou oké, een beetje dan. Maar oplettende onderzoeksjournalisten hebben cijfers van de certificeringsorganisatie zelf geconcludeerd dat tweederde van de meerprijs naar henzelf gaat.'

'..In de praktijk zijn het vooral de bestuurders van de coöperatie die profiteren. Hoe groter de coöperatie, des te groter de ongelijkheid tussen de boer en het bestuur..'

https://www.foodlog.nl/ar...an-fairtrade-en-zichzelf/
Tony's Chocolonely doet juist iets aan deze structuren en zijn daar ook open over:
https://tonyschocolonely.com/nl/nl/onze-missie#manifest-2

On-topic : Al jarenlang tevreden FP3-gebruiker... Toen ik mijn FP2 nog had diverse onderdelen moeten vervangen (als je de hele dag door je telefoon gebruikt dan wil deze na een aantal jaar wel slijten) maar zeker met de FP3 erg tevreden. De hele dag bellen en dan haal ik de avond nog met één batterijlading...
Ik ben wel enthousiast over de FP3+, misschien koop ik hem wel en ga ik dan voor mooie foto's toch weer vaker mijn spiegel reflex gebruiken (ipv een iPhone12 te kopen). Mijn volgende gedachte is dan wel gelijk: Het is natuurlijk veel groener als ik mijn OnePlus3 gewoon nog een tijd blijf gebruiken, die doe het nog helemaal prima en heeft zelfs Android 10 door LineageOS. 4 jaar oud is hij nu en zelf de batterij is nog goed genoeg. Maar als die ooit echt kapot gaat..

[Reactie gewijzigd door teek2 op 23 juli 2024 19:36]

Zoals Fairphone zelf zegt : "The most sustainable phone is the one you already own"
https://www.fairphone.com...-the-one-you-already-own/
Tony Chocolonely: Lekker in je mond en lekker in je hart. En een lekker groot stuk. En een creatieve invulling van chocolade-letters en chocolade-eieren.

Wat mij betreft is fairphone op weg naar het zelfde.
Het ziet eruit als een telefoon uit 2016 en is waarschijnlijk ongeveer van dezelfde kwaliteit of nog langzamer. Leuk dat je telefoon lang meegaat maar je kan net zo goed een 4 jaar oude smartphone kopen voor een prikkie en een nieuwe batterij erin kwakken, dan recycle je pas echt. Wat heb je uberhaupt aan een telefoon die nauwelijks sterk genoeg is voor day2day tasks? Telefoons gaan zo snel vooruit dat vrijwel alles in 3 jaar is veranderd en je toch een "nieuwe telefoon" nodig hebt al wil je weer iets moderns.

Ik denk dat het zinvoller is om een normale smartphone te kopen en de rest van het geld te doneren aan recyclingsprojecten en goede doelen dan 250 euro te betalen om de wereld 100gram plastic te besparen. Modulariteit en repareerbaarheid zijn zeker belangrijk maar om hier meer dan 2x de normale prijs voor te betalen vind ik zwaar overdreven.
Telefoons gaan al jaren niet meer snel vooruit, praktisch hetzelfde als met desktop PC's.

Ik trok het laatst een telefoon van 7 jaar oud uit de lade en alle day to day taken werkten nog prima. Na een factory reset verbaasde het me hoe snel dat ding was. Op de interface van een oudere Android versie na was eigenlijk nergens aan te merken dat het een verouderd toestel is.
Whatsapp, social media, een fotootje maken en browsen kan al jaren lang zonder problemen.

Wil je 4K/60FPS filmen en zware 3D games spelen, dan moet je een recenter ding halen, maar dat zal niet het gros van de mensen zijn.
Modulariteit en repareerbaarheid zijn zeker belangrijk maar om hier meer dan 2x de normale prijs voor te betalen vind ik zwaar overdreven.
Dat is juist wat ze hiermee proberen te bestrijden. Misschien is dit eigenlijk wel de normale prijs en is het abnormaal wanneer zaken goedkoop kunnen worden aangeboden omdat het door (praktisch) slavernij in elkaar gezet wordt. Het is maar net hoe je ertegenaan kijkt.
469 euro voor een nieuwe smartphone is niet eens zo heel duur. Voor een beetje iPhone betaal je het dubbele en daar doe je eigenlijk voor 99% toch precies hetzelfde mee.
Ga je met een andere smartphone van 469 euro zoveel meer kunnen dan met de Fairphone 3+? Dit ding is ook nog eens redelijk hackbaar met de bootloader die unlocked is.
Fairphone wordt grotendeels in dezelfde fabrieken gemaakt als de telefoons van de concurrentie hoor. Je betaalt voornamelijk voor de kleinschaligheid.
De gehele supply chain van Fairphone 3(+) wordt in rapporten beschikbaar gesteld. Andere bedrijven doen dat simpelweg niet. Bovendien heeft Fairphone er oog naar dat de arbeiders een eerlijker loon krijgen, en verbeterde werkomstandigheden.
Heb je hier een bron van? Want ik wil me nog eens een keer in verdiepen in hoe Fairphone hun onderdelen inkoopt, dus daarom ben ik wel benieuwd naar jouw bronnen.
Ik heb dat bij het uitkomen van de FP3 eens nagezocht en herinnerde me niet echt onder de indruk te zijn, toen. Een paar medetweakers deelden in deze draad al een paar links met me waaruit blijkt dat het niet echt terecht was wat ik beweerde. Kijk even hier in de comments voor de betreffende links, of kijk op de FP website.
Ik kan me prima vinden in het "fair pay" principe. Echter proberen ze tegelijkertijd alle checkboxes aan te tikken (reclyclen, repareerbaarheid, backwards compatibility etc) wat leid tot een eindproduct waar 1/5e van de prijs misschien naar de specs van de telefoon gaan.

Als ze alleen het fair-trade principe hadden vastgehouden hadden we voor dezelfde prijs een stuk betere telefoon kunnen hebben want dat kleine beetje plasticbesparing lost echt absoluut niks op wanneer er nog tonnen aan olie in de oceaan wordt gedumpt.
De primaire insteek van Fairphone is niet recyceling, maar eerlijke producten, dus geen slaven en erbarmelijke werkomstandigheden, geen apparaten in elkaar gezet door kinderhandjes. Dat soort dingen.
Pas daarna kom recyceling en eco verantwoording.
Opzich goed dat ze eerlijk sourcen maar betekent dat nou echt dat ze de allerslechtste specs in de telefoon moetens stoppen? Ik neem aan dat ze niet zelf de processor hebben gedesigned. Daarvoor kopen ze gewoon in bij Qualcomm. Konden ze net zo goed een 730 oid kopen.

Naar mijn idee is een eerlijke prijs betalen voor componenten een stuk beter dan deze "modulariteit", vooral omdat hetgeen wat juist de grootste bottleneck vormt (de processor) niet vervangbaar is.
Een groot deel van hun productie komt volgens mij nog steeds uit dezelfde fabrieken als hun concurrenten. En waar zit die vermeende slavenarbeid dan? Voornamelijk in de productie van de grondstoffen als ik me niet vergis, en die worden ook uit Samsungs en Huawei's gerecycled. Als voor eerlijke productie ben kan je je geld denk ik beter elders naartoe brengen. Ik ben er niet van overtuigd dat het Fairphone model een efficiënte manier is om verandering in de electronica-sector te bewerkstelligen.
Een groot deel van hun productie komt volgens mij nog steeds uit dezelfde fabrieken als hun concurrenten. En waar zit die vermeende slavenarbeid dan?
De leverancierslijst van Fairphone:
https://www.fairphone.com/en/impact/source-map-transparency/
Ik weet niet hoe dit bij andere fabrikanten is maar een klant (Fainphone) kan ook afspraken maken voor het de producten die zij afneemt. En daar kunnen bijvoorbeeld (ik weet niet of dat is) een extra bonus voor de medewerkers of meer pauzes bij horen.
Voornamelijk in de productie van de grondstoffen als ik me niet vergis, en die worden ook uit Samsungs en Huawei's gerecycled.
Grondstoffen worden deels gerecycled en deels nieuw gewonnen, volgens mij bij alle fabrikanten..
Zonder heel diep in de informatie te hebben gedoken, voor een aantal grondstoffen:
https://www.fairphone.com...the-fair-cobalt-alliance/
https://www.fairphone.com/en/2020/06/25/digging-for-change/
https://www.fairphone.com...w-much-does-a-miner-earn/
Als voor eerlijke productie ben kan je je geld denk ik beter elders naartoe brengen.
Waar dan? Ben altijd geïnteresseerd in betere alternatieven.
Ik ben er niet van overtuigd dat het Fairphone model een efficiënte manier is om verandering in de electronica-sector te bewerkstelligen.
Dat is een heel andere stelling, heb jij betere manieren? En Fairphone geeft zelf aan dat het nog lang niet perfect is wat ze doen maar ze proberen het in ieder geval...
Om eerlijk te zijn was een nieuwe telefoon in 2016 prima voor dagelijkse taken. Waarom zou dat nu opeens traag zijn?

Oude telefoons worden niet trager als er snellere nieuwe telefoons uitkomen ;)
Telefoons kunen meer tegenwoordig en er wordt steeds meer van snellere telefoons uitgegaan. Picture in picture, meerdere videostreams, snel paginas laden etc. Met snellere hardware komt zwaardere software als gevolg omdat "we het toch aankunnen"

Kijk een naar de camera snelheid van deze telefoon. De processor kan nu al de benodigde processing amper bijhouden.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 23 juli 2024 19:36]

Dan installeer je die zwaardere apps toch niet? Die had je in 2016 immers ook niet nodig, dus waarom nu opeens wel?
Onzin reden natuurlijk. Apps die je dagelijks gebruikt en die maandelijks een update krijgen worden steeds zwaarder en kunnen meer. Om dat op een 4 jaar oud beestje te draaien kost nogal wat kracht en wat daardoor dus langzamer is.

Het is prima voor de mensen die achter het idee van de Fairphone staan en dat willen steunen, maar dat zijn (vooroordeel al geplakt) vaak mensen die niet het veel van hun telefoon verwachten op wat simpel bellen, sms'en, whatsappen en misschien mailen na.
Ik denk dat je overschat hoeveel rekenkracht je apps nodig hebben, of dat jij hele uitzonderlijke apps draait. Mijn Fairphone 2 kwam in 2015 al niet met de meest moderne soc uit, en daar kan ik ook prima 3D graphics op spelen.

Bedenkt ook dat er naast fairphones ook nog steeds veel verouderde en/of low budget telefoons in omloop zijn, en appmakers zullen die ook moeten bedienen als ze hun markt zo groot mogelijk willen houden.
Nee hoor. Er zijn genoeg apps die op een oudere telefoon soms wel tot 5-10 seconden nodig hebben om geopend te worden. Met oudere iPhones is dat minder, maar met oudere Android toestellen is het erg.
Hoewel mijn oude iPhone 6 met sommige apps ook letterlijk seconden nodig heeft, en soms wel veel langer. Als ik dat vergelijk met mijn 11 Pro is dat enkele honderden tot duizenden procenten winst.
Oh no! 5-10 seconden wachten! :Y)
Als alleen het opstarten traag is, zou het dan niet aan de storage liggen?
In 2016 bestonden er weinig apps die veel kracht verbruikten.

Developers kijken naar hoeveel kracht de gemiddelde gebruiker beschikbaar heeft voordat ze iets implementeren. Net als met oude PC's gaan developers steeds verder van optimalisatie staan naarmate de gemiddelde gebruiker meer kracht heeft. Het is namelijk niet nodig om maanden in optimalisatie te steken wanneer een gebruiker dit niet gebruikt. Ook games en simpele apps worden steeds geheugen intensiever en bieden meer functionaliteit. Ik denk dat de laggy camera app van deze telefoon een prima voorbeeld is. Er gaat super veel processing over images heen tegenwoordig en deze processor kan dat gewoon niet aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.