Door Willem de Moor

Redacteur

Creality 3D Ender-3 V2 Review

's Werelds meest gehackte printer krijgt update

21-06-2020 • 06:00

97

Multipage-opmaak

Een update voor de originele Ender-3

Dit voorjaar heeft Creality 3D, een Chinese fabrikant van 3d-printers, zijn nieuwste printerline-up aangekondigd. Een product daarin, de CR6-SE, hebben we onlangs al gereviewd en als je niet helemaal thuis bent in 3d-printers, raden we je aan de korte 'primer' in die review te lezen.

Een van de andere printers die het bedrijf heeft aangekondigd, is de Ender-3 V2, een vernieuwde versie van de Ender-3 dus. Nu had die printer al diverse varianten, zoals de Ender-3 Pro en de Ender-3X, maar de V2 volgt het origineel op. Daarbij worden diverse aspecten van de bestaande Ender-3-varianten gecombineerd en belangrijker: modificaties en upgrades die door veel eigenaren zijn uitgevoerd, zijn in de V2 al fabriekshalve gerealiseerd.

We kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen de bestaande Ender-3-varianten en deze nieuwe V2-telg. En uiteraard nemen we je mee in de bouw en de praktijk van deze 3d-printer. Hij zou vanaf half juni verkrijgbaar zijn, maar als bewijs van zijn populariteit is de eerste batch al lang uitverkocht. De prijs in de webshop van de fabrikant bedraagt 269 dollar, omgerekend op het moment van schrijven 236 euro.

De originele Ender-3

Weinig printers zijn zoveel verkocht als de Ender-3 van Creality 3D en zeker onder tweakers wereldwijd zijn ze extreem populair. Het is misschien een beetje een kip-eiverhaal, maar doordat ze zo populair zijn, kun je enorm veel modificaties en upgrades voor deze printer vinden. Er zijn zoveel modificaties mogelijk doordat Creality zowel de hardware als uiteraard de Marlin-firmware als open source beschikbaar heeft gesteld.

Wie dan ook op Github gaat kijken, kan de mechanische tekeningen voor de Ender-3 vinden en ook de bestanden voor de moederborden: de gerberfiles. Een van de redenen dat zoveel mods zo gemakkelijk voor de Ender-3 gemaakt kunnen worden, is dat die volledige mechanische cad-tekeningen beschikbaar zijn. Zo is het gemakkelijk om de juiste dimensies voor onderdelen te maken, zolang er fysiek niets verandert tenminste.

Naast de beschikbaarheid van alle aanpassingen is ook de prijs van de Ender-3 altijd een groot pluspunt geweest. De printer is regelmatig in de aanbieding bij diverse, al dan niet Chinese webshops en je kon hem dan ook met een beetje mazzel al voor 150 of 160 euro in zijn eenvoudigste vorm kopen. Het moge echter duidelijk zijn dat die eenvoudigste vorm voor velen niet lang toereikend blijft, want wie eenmaal met 3d-printers aan de gang is, loopt een serieus risico om steeds te sleutelen en prutsen om de printer beter te laten printen, stiller te maken, handige extra's ervoor te maken en ga zo maar door.

Fusion360-render van de Ender-3 via GitHub

Een greep uit de mogelijke upgrades: je kunt het standaardbed vervangen door een glazen plaat, de veren onder het bed upgraden naar stijvere veren, de draaiwielen om het bed te levelen aanpassen met geprinte wielen en de rails onder het bed vervangen door lineaire rails. En dat betreft alleen het bed. Voor de standaard Bowden-extruder kun je de standaard ptfe-tube vervangen door een Capricorn-buis en meteen de plastic clip op de extrudermotor vervangen door een aluminium exemplaar. Je kunt het hot end vervangen door bijvoorbeeld een MicroSwiss-hot end, de extruderkop wisselen voor betere weerstand tegen slijtage door harde filamenten, de ventilatoren upgraden met stillere varianten en een geprinte blower gebruiken om van alle kanten je filament te koelen, of natuurlijk de complete Bowden-set-up vervangen door een direct-drive-extruder.

Je kunt ook de voeding, bij de gewone Ender-3 een naamloze 24-voltsvoeding, vervangen door een Meanwell-voeding met stillere ventilator, de hele voeding verplaatsen naar een plek tussen het frame aan de basis van de printer, verlichting met leds aanbrengen, beugels printen voor een octoprintcamera en een behuizing voor de bijbehorende Raspberry Pi of alternatieve filamentrolhouders printen, de z-as upgraden voor meer stabiliteit en een bakje voor je gereedschap printen dat in het frame past.

Dit is een greep uit veelvoorkomende aanpassingen en upgrades, en dan hebben we het nog niet over de vele opties voor het moederbord gehad. De standaard Melzi-bordjes zijn voorzien van een microcontroller met weinig geheugen, dus voor veel modificaties die extra geheugen voor de firmware nodig hebben, wordt het moederbord vervangen. Een populaire combinatie is bijvoorbeeld een MKS Gen L- of SKR 1.x-bord met TMC2208-drivers voor de stappenmotors. Dat levert een veel stillere printer op en de mogelijkheid om automatic bed levelling toe te voegen. Voor dat laatste zijn weer tal van opties beschikbaar, van capacitieve sensors tot mechanische als een BLtouch.

Het moge duidelijk zijn; de Ender-3 V2 heeft flinke schoenen te vullen en er moeten goede argumenten zijn om voor de V2 in plaats van het origineel te kiezen.

Overeenkomsten en verschillen

Laten we met het goede nieuws beginnen; de meeste mods en upgrades die voor de originele Ender-3 beschikbaar zijn, zullen waarschijnlijk ook op de V2 werken. De printer is namelijk vrijwel identiek aan het origineel, tenminste waar het fysieke, mechanische onderdelen betreft. Een mooi voorbeeld om dat te illustreren is het aluminium profiel van de rechterstaander; daar zitten nog dezelfde schroefgaten voor een voeding als bij de V1, maar bij de V2 zit die voeding onderin. Ook de geleiders voor de z- en x-as lijken identiek, net als de metalen plaat voor de extruder.

Vergeleken met de originele Ender-3, die we voor het gemak maar de V1 noemen, is de V2 een stuk netter afgewerkt. Dat begint met de voeding, die zoals gezegd niet tegen de rechterstaander is vastgeschroefd, maar onder in het frame vastzit. Dat onderste frame bestaat uit standaard 40mm-aluminium profiel in een H-vorm. Net als bij de V1 zit het moederbord, een nieuwe variant overigens, aan de voorkant tussen de poten van het H-frame, met ernaast een bakje van plastic voor je gereedschap. Dat scheelt je een uur of wat printen, want veel Ender-3-eigenaren printen ook zo'n gereedschapsbakje.

Ender-3 V2 naast het origineel

De ventilator en het bijbehorende rooster voor het moederbord zitten ondersteboven, dus er is geen risico meer dat plastic afval in je ventilator valt tijdens het printen. Ook dat is een welkome upgrade, aangezien veel mensen een fanguard printen voor de V1. Aan de achterkant van het H-frame is de voeding dwars gemonteerd, zodat de printer een veel cleanere look heeft dan de V1. De kabels komen tussen de metalen behuizingen en het aluminium vandaan, en zijn, zoals we gewend zijn, netjes gelabeld en mooi op lengte.

Bij de V1 is de Y-stepper met bijbehorende endstop helemaal open, maar bij de V2 is die netjes voorzien van een plastic kap. Dat geldt ook voor de x-as, maar dat was bij de V1 natuurlijk ook al zo. De twee tandriemen, GT2-timing belts, kunnen worden strakgespannen door middel van een katrol die in een plastic behuizing zit en met een kartelschroef kan worden gesteld: veel gemakkelijker dan een beugel met schroeven in het profiel.

Y-as Ender-3 V2 versus V1

De display is ook veranderd en is nu netjes afgewerkt in een plastic behuizing. De oriëntatie is veranderd van landscape in portrait. Het contrast mag wel hoger; de highlights die aangeven welk item je hebt geselecteerd met de rotary encoder, zijn in zonlicht niet al te gemakkelijk te zien.

Ender-3 V2 moederbord

Een aardige verandering is natuurlijk het moederbord. Bij de V1 was dat een op Melzi gebaseerd bord met een vrij beperkte 1284p-controller met 64kB flashgeheugen en, in ieder geval op het moederbord, weinig beschikbare i/o-pinnen. Om extra functionaliteit toe te voegen in het beperkte geheugen, moesten vaak andere features verwijderd worden. En om in het algemeen de firmware aan te passen, moest je eerst een bootloader op het bord branden. De V2 maakt gebruik van een 2560-microcontroller met 128kB geheugen en heeft een micro-usb-interface in plaats van mini-usb. Het belangrijkste verschil waarvan je out-of-the-box blij wordt, zijn echter de stepperdrivers. Bij oudere varianten van het Creality-bord zijn dat A4988-drivers, die veel geluid van de stappenmotoren opleveren. Bij de V2-printer wordt Creality's Silent Board geleverd, met TMC2208-drivers, die de stappenmotoren vrijwel onhoorbaar laten werken.

Ender-3 V2 hotend

Het hot end ten slotte is ook wat veranderd. Hoewel het op dezelfde metalen carriage lijkt te zitten, is de fanshroud eromheen aangepast. Zo haal je die fanshroud bij de V2 niet van voren, maar van achteren los en er is maar één schroefje nodig om het los te maken. Het hot end zelf, de heatsink, heatbreak en extruder dus, is op het oog hetzelfde als bij de Ender-3 V1, maar de koeling is wel wat aangepast. Dat zou betekenen dat je dezelfde upgrades kunt uitvoeren aan je hot end als bij de V1.

Bouw en details

De Ender-3 V2 is veel meer een bouwpakket dan de CR6-SE, die we onlangs hebben getest. Waar bij die laatste printer enkel het bevestigen van de gantry op het onderste frame nodig was, moet je bij de Ender-3 V2 wat meer klussen. De assemblage lijkt sterk op die van de V1, want zoals je eerder las, is er geen enorm verschil tussen de structurele onderdelen van beide printers. Om de printer op je gemak in elkaar te zetten, kun je rekenen op een uurtje werk. Dat kan natuurlijk korter zijn als dit de vierentachtigste printer is die je in elkaar zet, en langer als je nog nooit een imbusbout hebt gezien.

De handleiding zit prima in elkaar. Er is een papieren versie in de vorm van klein boekje: een flinke verbetering ten opzichte van de summiere uitklapposter van de eerste Ender-3. Op de meegeleverde sd-kaart is een digitale versie van de handleiding beschikbaar en ook een instructiefilmpje is meegeleverd.

Ender-3 V2Ender-3 V2Ender-3 V2Ender-3 V2

Je begint met het monteren van de staanders, waarbij opvalt dat er geen uitsparingen in het onderste profiel zijn gemaakt. Er zijn dus geen slots waar het aluminium profiel invalt, wat zou helpen met de plaatsing en uitlijning. Gelukkig zijn de profielen netjes gezaagd en zitten de tapgaten voor de schroeven op de juiste plek, zodat het frame alsnog netjes haaks in elkaar komt te zitten.

De volgende stap is het assembleren van de gantry, de balk waarover de loopkat beweegt dus. Aan deze x-as met hot end monteer je aan de ene kant de stappenmotoren voor de x-as en de Bowden-extruder, en aan de andere kant de rolwielen en de spanner voor de tandriem. Het hot end komt volledig geassembleerd uit de doos en hoef je enkel op het aluminium profiel te schuiven. Vervolgens monteer je de enkele z-motor en bijbehorende schroefas, en nu hoef je alleen nog de gantry op de schroef en de staanders te laten zakken.

De laatste stappen bestaan uit het monteren van de aluminium dwarsbalk die de twee staanders verbindt. Nu is het tijd voor finishing touches als de bedieningsdisplay vastzetten, de spoelhouder monteren en de kabeltjes inprikken. Aan de linkerstaander bevestig je de z-endstop, die je op de juiste hoogte voor het bed moet afstellen. Let erop dat je de endstop volledig haaks monteert, want de afstand tussen de lip van de microswitch en het aluprofiel is minimaal: een beetje scheef en ze schuren tegen elkaar.

Al het gereedschap dat je nodig hebt, is zoals gebruikelijk meegeleverd en kan worden opgeborgen in het laatje onder in de printer. De accessoires zijn overigens ook identiek aan die van de V1: het plamuurmes, de micro-sd-kaartlezer en de imbussleuteltjes zijn allemaal hetzelfde.

Ender-3 V2Ender-3 V2Ender-3 V2Ender-3 V2Ender-3 V2

Ook de plastic clip op de stappenmotor voor de x-as is hetzelfde, maar in het kader van een netter en veiliger product hebben ook de y-stepper en bijbehorende endstop een plastic kapje gekregen. Bovendien, omdat de voeding nu binnen het frame aan de onderkant zit en er dankzij het gereedschapsbakje ook geen gat in het frame tussen de voorpoten zit, oogt de V2 veel netter dan de V1. Zeker, de onderkant lijkt daarmee wat op de CR6-SE, hoewel die nog wat consumentvriendelijker is. Zo heeft de Ender-3 bijvoorbeeld open V-slots in het aluminium profiel, waar daar bij de CR6 plastic vulstroken in zitten.

Het moederbord in de V2 is nieuw: Creality heeft al enige tijd moederborden met stille TMC2208-drivers erop, zoals de V1.1.5 met 1284-mcu en de V2.2 mt 2560-mcu. In de V2 zijn de drivers overigens niet uit te lezen; de tmc-interface voor bijvoorbeeld M122-gcodes is niet geïmplementeerd. De spanning van de stepperdrivers moet je desgewenst dus handmatig met een multimeter uitlezen en met een micro-pot aanpassen.

Het bord in de Ender-3 V2 heeft typenummer 4.2.2 en eveneens TMC2208-drivers aan boord, maar heeft een 32bit-mcu als brein: de stm32f103. Dat is een ARM-controller met een Cortex M3-core op 72MHz aan boord, 512kB opslag en 64kB werkgeheugen. Wellicht is dit overigens het bord dat de 32bit-versie van de CR6-SE ook krijgt. Een ander verschil met bestaande 8bit-borden van Creality is de 15A-zekering die het bord moet beveiligen. De usb-communicatie verloopt via een CH340-chip en een leuk detail is de voorbereiding op een autobedlevellingsensor als een BLTouch met een vijfpolige stekker.

De Ender-3 V2 in de praktijk

Na een uurtje knutselen zou je printer in elkaar moeten zitten en kun je printen. Of toch niet, want zoals bij de meeste printers moet je eerst het bed levellen, of trammen eigenlijk. Gelukkig wordt de Ender-3 V2 standaard met glazen bed geleverd, dus is het trammen vrij eenvoudig, vooral omdat de kans op een vervormd bed met glas zeer klein is. Allereerst is het zaak de z-endstop ruwweg op de juiste plek te hebben, zodat deze geactueerd wordt als je printkop in de buurt van het bed is. Vervolgens kun je met de vier stelknoppen de vier hoeken van het bed omhoog en omlaag draaien. We hadden graag stevigere veren onder het bed gezien; ook dat is een mod die op veel printers wordt uitgevoerd en tot minder gewiebel en verloop van het bed leidt.

Er wordt aangeraden het trammen met een papiertje tussen bed en printkop te doen, maar je kunt ook een voelersetje gebruiken en pakweg 0,10mm als streefwaarde hanteren. Als je al veel printers geleveld hebt, kun je het waarschijnlijk ook aardig op het oog doen. Belangrijkste aspect is dat je elke hoek afstelt en dat een paar keer herhaalt. Telkens als je een hoek hebt gehad, is de kans namelijk groot dat een andere afstand niet meer klopt. Een paar rondjes maken langs alle hoeken zou je een eind op weg moeten helpen. Let wel: de juiste, gelijke afstand is cruciaal voor je printjes en in veel gevallen het lastigste aspect van printen. Bij de Ender-3 V2 doe je dit dus handmatig; bij de onlangs besproken CR6-SE gebeurt dit automatisch.

Een korte opmerking over de geluidsproductie. Creality heeft de Ender-3 V2 voorzien van de stille tmc2208-drivers, die ervoor zorgen dat je het kenmerkende geluid van de stappenmotors niet meer hoort. Eigenlijk is de voornaamste geluidsbron nu die van de ventilators op het hot end, op het moederbord en in de voeding. Helaas moeten we zeggen dat de gebruikte ventilators, of de combinatie fans en roosters, niet direct stil zijn. De stockkoeling maakt minstens zoveel geluid als de V1. We meten omstreeks 52dB(A) voor de V2, waar de V1 en de CR6-SE op respectievelijk 52dB(A) en 48d(BA) uitkomen.

Dank voor de input

Voorafgaand aan deze review hebben we onze communityleden gevraagd wat zij getest wilden zien. Dank voor die input. Voor zover mogelijk hebben we geprobeerd jullie vragen te beantwoorden, onder die andere over:

  • de beveiliging
  • printen met diverse filamenten
  • warping van het bed
  • opwarmtijd en geluidsproductie
  • duidelijkheid instructies

Er is geen filemanentsensor zoals bij de CR6-SE, maar aangezien die als endstop moet worden aangesloten, zou het een koud kunstje moeten zijn om die zelf toe te voegen als de firmware voor het moederbord eenmaal gedocumenteerd is. De endstops zijn echter enkel uitgevoerd, dus je zult alsnog op zoek moeten naar vrije i/o-pinnen voor je sensor. Waar sommige budgetprinters met onvoldoende beveiligingsmaatregelen worden geleverd, is de V2 in ieder geval voorzien van een deugdelijke Meanwell-voeding en zijn de thermal runaway-beveiligingen voor bed en hot end geactiveerd. Mocht er iets misgaan met een thermistor of mocht een verwarmingselement losschieten, dan kan de temperatuur dankzij die beveiliging niet zomaar tot gevaarlijke waarden stijgen.We hebben dat niet alleen via de firmware uitgelezen, maar ook even getest door de thermistor los te koppelen tijdens het opwarmen. De printer reboot dan en verwarmt het bed of hotend niet langer.

Is het bed eenmaal in orde, dan kan het filament in de printer. Creality levert een klein beetje filament mee, een los testrolletje van een meter of tien. Met de CR6-SE werd een keurige rol van 1kg filament meegeleverd, wat toch al snel twintig euro kost. Het filament moet door de Bowden-extruder worden geleid en door een ptfe-buis naar het hot end worden geduwd. De V2 heeft vrijwel dezelfde plastic clip als de V1 om het filament te drukken tegen het tandwiel van de stappenmotor die het filament beweegt, en dat is niet 's werelds fijnste systeem. Veel Ender-3-eigenaren vervangen die plastic clip dan ook door een aluminium clip, die iets prettiger werkt. Bovendien is aluminium minder gevoelig voor slijtage; het filament had bij de originele plastic beugel de neiging groeven in het plastic te slijten. Met een aluminium beugel gaat dat minder gemakkelijk en bij de Ender-3 V2 zit een koperen insert in het plastic om slijtage tegen te gaan. Nog een kleine, maar niet onbelangrijke verbetering van de V2 is dat de afstand tussen het filament en de lead-screw van de z-as net iets groter is. Zo loop je geen kans dat je filament tegen de schroefdraad schuurt. Ook daarvoor zijn diverse mods voor de eerste versie in omloop.

Ender-3 V2

Het kan met de standaardhardware van zowel de V1 als de V2 wat moeite kosten om het filament te laden. Dat is met de toevoeging van het draaiwiel op de extruder van de V2 wel iets gemakkelijker geworden. Met dat wiel op de extruder-as kun je deze gemakkelijker handmatig draaien om het filament in of uit de buis te bewegen. Dit is opnieuw een veel geprinte upgrade. Veel V1-eigenaren maken ook een geleider om het filament gemakkelijker naar de extruder te leiden. Aan dat filementpad is in de V2 weinig veranderd en dit kan dus nog steeds een wenselijke mod zijn. Door de filamenthouder overigens niet bovenop, maar aan de zijkant te monteren, kun je je filament met een kleinere kromming in je extruder krijgen. Wel mis je dan in theorie de laatste millimeters van je maximale printhoogte, hoewel je in de praktijk waarschijnlijk niet zo snel tegen die beperking aanloopt.

Printresultaten

Het printen met pla levert geen grote problemen op, hoewel de resultaten uiteraard sterk afhankelijk zijn van het filament, de temperaturen en slicersettings. Dat samenspel is, zoals bij alle printers, een kwestie van afstellen. Met een retractie van 5mm krijg je nog redelijk wat stringing, maar het voorkomt problemen met je filament. Het printbed kan een maximale temperatuur van 100 graden Celsius bereiken, maar voor pla is 60 graden meer dan voldoende. Het opwarmen duurt dan ongeveer vijf minuten. Creality gebruikt voor de meeste printers hetzelfde vermogen met de 24V-voeding en heaters. Het hot end kan in theorie tot 275 graden warm gestookt worden. Voor plastics als pla is de bovengrens 220 graden en dat haal je uiteraard met gemak. Ook voor het flexibele tpe kun je alles heet genoeg stoken, maar voor nylon en abs zit je al aardig aan de bovenkant van het temperatuurbereik, zeker wat het bed betreft, te meer omdat het een open printer is. De Ender-3 V2 is dan ook vooral geschikt voor pla-prints, hoewel je met zorgvuldig tweaken ook andere plastics kunt gebruiken, net als met de V1.

We hebben enkele standaardtestprintjes als 3DBenchy, een kalibratiekubus en een overhangtest geprint, en in onderstaande galerij de resultaten van de V2, de CR6-SE en een originele Ender-3 gezet. Nu is de out-of-the-box printkwaliteit zonder veel tuning, zeker bij een printer als de Ender-3, natuurlijk niet het eindpunt, maar juist het startpunt. Vooral spelen met je slicersettings kan veel verbetering opleveren, maar we konden wel constateren dat basisfactoren als dimensionele nauwkeurigheid in orde zijn.

Ender-3 V2TestprintsTestprintsTestprints

Van links naar rechts: De Ender-3 V2, Ender-3 (origineel), CR6-SE en een rechts twee kubussen met de rechterkubus onderbroken en hervat (resume-functionaliteit printer: rechts van de Y het karakterestieke smeltpunt waar het hotend op de print bleef hangen)

We hebben diverse plastics geprobeerd, met wisselend succes. Let wel, we hebben de aanbevolen temperaturen voor de desbetreffende plastics gehanteerd, waarbij we ongeveer in het midden van het opgegeven bereik gingen zitten. Nog een kanttekening: ik print voornamelijk met pla en met sommige exoten ontbreekt ervaring. Dat gezegd hebbende, kwamen we tot de volgende resultaten:

Plastic Nozzle-temperatuur Bed-temperatuur Resultaat
Pla (Jupiter) 200°C 60°C Prima print
Petg (Jupiter) 240°C 60°C Prima print
Abs (Jupiter) 240°C
250°C
250°C
70°C
80°C
85°C
Laat na enkele lagen los
Warmer bed werkt beter
Met brim prima print
Abs-Pro (Jupiter) 250°C 85°C Prima print
Nylon (Jupiter) 250°C 80°C Laat na een of meer lagen los
Tpe (Jupiter) 230°C 60°C Laadt en hecht lastig, maar print oké met brim
Tpu (NinjaFlex) 220°C 40°C Laadt lastig, maar print redelijk

We hebben het testprintje, een kleine octopus, met 50mm/s geprint zonder skirts, brims of rafts. De tpe- en tpu-tests zijn met 20mm/s geprint.

Met pla en petg hadden we geen enkel probleem, en dat geldt ook voor het abs-pro. Het reguliere abs liet steeds los van het bed, maar een brim van tien lijntjes eromheen loste dat probleem op. Nylon bleek het lastigst van allemaal te zijn en deed zijn reputatie eer aan. De eerste printjes lieten steeds los, ook na het filament een paar uurtjes te laten drogen in de oven. Pas na drogen én wat lijm op het printbed is het testprintje, met brim, redelijk gelukt, maar met een flinke hoeveelheid stringing. Het moge duidelijk zijn dat nylon niet het fijnste filament is.

Testprints Ender-3 V2
Testprints Ender-3 V2Testprints Ender-3 V2Testprints Ender-3 V2Testprints Ender-3 V2

Het flexibele tpe-filament laat zich wat moeilijk laden en het doordrukken van oud filament bleek lastig, maar na wat prutsen print het filament prima. Ons testprintje laat weer gemakkelijk los, maar met een brim eromheen, net als bij abs, viel het hechtingsprobleem op te lossen. We waren eigenlijk aangenaam verrast dat een redelijk flexibel filament zonder grote problemen door de Bowden-tube geduwd kon worden.

Het tpu-filament, het bekende flexibele NinjaFlex-filament, is minstens zo lastig de extruder in te krijgen, want het is veel flexibeler dan tpe. Het superflexibele filament hecht een stuk gemakkelijker aan het bed, maar toch liet een van de pootjes los zonder brim. Nu is het oppervlak waarmee deze print kan hechten, ook zeer klein, dus dat zullen we het filament niet kwalijk nemen. Een tweede versie met brim had geen problemen met de hechting aan het bed. De octopus is wel behoorlijk stringy, maar dat kan met wat tunen van de retractie - voor de test was die 5mm - wellicht nog verbeterd worden. Hoe goed grotere prints lukken, en of de printer na wat slijtage hier en daar nog steeds met NinjaFlex overweg kan, is afwachten, maar vooralsnog zijn we behoorlijk tevreden.

Conclusie

De grote vraag is natuurlijk: moet je je originele Ender-3 aan de straat zetten en de V2 kopen? Aangezien het in grote lijnen dezelfde printer is, lijkt dat niet zo zinvol. De V2 heeft een aantal upgrades ten opzichte van het origineel, maar niet zo schokkend dat je direct hoeft te upgraden.

Een andere vraag is: welke printer moet je kiezen als je nieuw gaat kopen, de Ender-3, de Ender-3 Pro, de Ender-3X of deze nieuwe Ender-3 V2? Daarvoor gaan we even rekenen en dat doen we aan de hand van de prijzen die Creality op zijn eigen website hanteert. Er zijn immers Europese voorraden en Creality verkoopt diverse upgrades in zijn winkel. De stock Ender-3 kost 209 dollar. Dat is dus het basismodel met 8bit-moederbord en pei-bouwplaat. Een glazen plaat kost 23 dollar extra, dus de prijs is dan 232 dollar. De Ender-3 Pro heeft een magnetische bouwplaat en een Meanwell-voeding, en zou iets verbeterd moeten zijn ten opzichte van de reguliere Ender-3. Daar betaal je 239 dollar voor en je kunt desgewenst ook weer een glasplaat bestellen. De Ender-3X lijkt sterk op de gewone Ender-3, maar wordt voor 219 dollar geleverd met glazen plaat en een paar extra nozzles.

De V2 moet 269 dollar kosten. Daar krijg je de verbeterde Meanwell-voeding voor, een glazen plaat, een netter afgewerkte printer, een 32bit-moederbord met voorbereiding op abl en met stille drivers, een modernere display en iets meer gebruiksgemak. Als je de V1 zou upgraden naar vergelijkbare functionaliteit, ben je ongeveer 30 euro voor een moederbord met TMC2208-drivers kwijt, 20 euro voor een glasplaat en 30 euro voor een Meanwell LRS-350-24-voeding. Dan moet je nog wel een manier vinden om je voeding onder je printer te monteren en zul je sommige upgrades als het scherm alsnog missen. Daarmee lijkt de V2 een veel betere keus om nieuw te kopen dan een V1 of andere variant, maar als je die al hebt, kun je daar lekker aan blijven upgraden natuurlijk.

Dat kan ook met de V2, want zoals gezegd is het moederbord voorbereid op upgrades. Dan is het wel zaak dat je het kunt en als Creality de sourcecode vrijgeeft, is dat een stuk gemakkelijker. Ook in hardware zijn er nog wel andere upgrades te bedenken, want perfect is de V2 nog niet. Zo is het jammer dat er geen stevigere veren onder het bed zitten, want dat is een upgrade die velen noodzakelijk achten voor de stabiliteit van het bed. Hoe de ptfe-tube en koppelingen zich houden, is afwachten, maar we hadden graag de kenmerkende blauwe kleur van Capricorn-buizen gezien. En aan het filamentpad van rol naar hot end is weinig veranderd, terwijl daar vaak een pijnpunt zit.

Dat gezegd hebbende, is de Ender-3 V2 een publiekspleaser. Veel upgrades die V1-eigenaren bijna standaard uitvoeren, zijn al door de fabriek uitgevoerd en de printer lijkt in alle opzichten compatibel met de enorme hoeveelheid upgrades en modificaties die al voor het origineel bestaan. Als de prijs nu ook aantrekkelijk wordt en ruim omder de 250 euro blijft, kan de Ender-3 weer jaren mee.

Reacties (97)

97
97
48
9
2
47
Wijzig sortering
een paar tips voor de nieuw bouwers:
  • Neem de tijd voor het bouwen, een uurtje is niet voldoende als je weinig bouw ervaring hebt. Neem 4 uur de tijd met pauze.
  • Zorg ervoor dat alles haaks is, neem een graden driehoek en/of een goede metalen blokhaak, zeer belangrijk! Zelf heb ik met wat aluminiumfolie folie moeten 'shimmen' om alles precies 90 graden te zetten.
  • Meet de afstand tussen de y-assen boven en beneden op. Deze MOET precies gelijk zijn, zo niet aanpassen met shimming..
  • Zorg ervoor dat de v-roller soepel lopen, en dat deze niet te strak zitten, strak lijkt beter maar is dat niet. Het material van de rollers wordt dan te veel ingedrukt wat tijdens stilstand een deukje in de roller creert. Ik heb ze zo strak gezet dat er ze als het waren op een haar na net vast zetten, en dat als je het voelt dat er geen speling voelbaar is.
  • Neem nu die auto-bed level, scheelt je zo ontzettend veel problemen!!! Ik start nu vaak ene print op en loop weg, zeker met PLA nauwelijks problemen. Ik heb de bedlevel routine staan op jet begin van elke print.
  • Geen iedee welke versie marlin bij deze printer zit, maar upgrade na de laatste versie (samen met bedlevel), daar kun je wat opties aan zetten die de print kwaliteit verbeterd.
  • Zorg ervoor dat de distributieriem (timing-bel) niet te stak zit. Hij zal alleen maar meer slijten en de printer loopt dan niet soepel meer.
Gelukkig wordt de Ender-3 V2 standaard met glazen bed geleverd, dus is het trammen vrij eenvoudig, vooral omdat de kans op een vervormd bed met glas zeer klein is.
Een gevaarlijke aanname, Creality heeft het fabriceren van vlakke glazen platen niet bepaald onder de knie. Voor mijn Ender 3 heb ik tot 2 maal toe een kromme glazen plaat gekregen (origineel en garantie-vervanging beide krom) en ook die van mijn Ender 5 is niet perfect. Een IKEA spiegel ("Lots") van een paar euro was wel uitstekend. De beste oplossing blijft het monteren van een bed-levelling-sensor, Dé upgrade die je leven makkelijker maakt.
Ik heb zelf een Creality CR10S en ook daar was de glasplaat niet vlak. Gelukkig vrij vroeg gelezen dat een IKEA spiegel(die ik nog had liggen) de oplossing was en sindsdien gaat printen vlekkeloos. Vooral met PETG is de hechting super. Zo goed dat je echt moet wachten tot de plaat tot ca 40 graden is afgekoeld. Dan pak je je object er gewoon af, bij 80 krijg je het er amper afgebikt. :)
maar een lieveling sensor lost niet het probleem op dat de X en Y en Z as dan niet meer parallel lopen aan het bed operavlakte waardoor je onderdelen niet perfect vierkant zijn,
geeft niks voor beeldjes en dat soort dingen maar wel als je echt onderdeel print die in elkaar moeten passen of ergens op gemonteerd moeten worden
Een scheef bed level je het liefst ook wanneer je een sensor hebt af en toe. De sensor is er niet persé voor om wat scheef is recht te trekken, maar om wat krom is (bol/hol/getordeerd) uit te vlakken. Als je glasplaat hol is dan kunnen je 4 hoeken nog zo perfect zijn, maar het midden heeft teveel afstand en pakt niet.
Bed-leveling is niet bedoeld om grote verschillen recht te trekken. Het maakt de handmatige be-leveling op de meeste machines ook niet geheel overbodig. Kleine oneffenheden (denk op zijn hoogst aan een dikte van twee papiertjes) kan je hier goed mee opvangen. Het maakt het levelen ook een stuk gemakkelijker omdat je niet zo precies hoeft te zijn.
Bij grotere afwijkingen kan je nog steeds goed printen, maar of de onderdelen dan nog netjes in elkaar passen is niet meer gegarandeerd. Het resultaat kan er dan zomaar scheef uitzien of wiebelen als je het wel op een rechte ondergrond zet.
Een opzich goede review is ook de video van CNC Kitchen (https://www.youtube.com/watch?v=l4NmVe8hCZU&t=537s)

Hierbij kaart hij ook een paar problemen aan met de voeding, oa dat die niet in de EU mag worden gebruikt. Ik ben dus benieuwd of dezelfde power supply erin zit, of een ander.
Dat is een review van een andere printer van Creality, eentje die nog niet leverbaar is.
LRS heeft een PFC inderdaad; we gaan het zien.
Het wordt er niet gemakkelijker op. Ik zit mij al een tijdje te oriënteren op een 3D-printer. Echter blijven er maar nieuwe modellen kopen en zelfs Creality lijkt zichzelf te concurreren.

N.a.v. de vorige review zit ik eraan te denken een cr6-se te kopen. Echter zal een 5-pro nu weer beter zijn?

Een mega round-up op tweakers zou een aangenomene verassing zijn
Begin er niet aan! Heb net gisteren mijn cetus3d weggefl... De reviews waren ozo vol lof. Ik had er alleen maar gedonder mee. Mijn advies is; richt je op het modelleren van je model en laat ze printen bij een printservice, in het materiaal wat je voor ogen hebt. En hou bij de bestelling van een print, de print oriëntatie in de gaten, of geef het op.
Tweede vraag die jezelf moet beantwoorden: waarvoor ga je de prints inzetten? Is het hobby, let dan op de prijs stelling (zo goedkoop mogelijk) en leer en irriteer. Is het engineering spul, laat de ander maar lekker zich druk maken over het alle geneuzel. Jij kan je bezig houden met het ontwerp.
Het is nog steeds niet zo dat je een ontwerp naar de printer stuurt en er rolt later het onderdeel uit. We zitten nog steeds in de beginfase van 3d printen. Vergelijk het maar met afdrukken met een printer op papier; het duurde lang, kwaliteit is e.e.a. op aan te merken en soms gaat het fout.
Dat was ook mijn zorg, ik wil n printer die OOTB betrouwbaar/duurzaam is, of helemaal geen.
Ik vraag me wel af hoeveel ellende het scheelt als je hoge kwaliteit apparatuur hebt.

Prusa i3 wordt dan vaak genoemd, en die Cetus3D zou blijkbaar ook goed zijn dan.
Probleem daarbij is misschien dat iedereen aan de goedkope chinese printers zit. Ja, dan is iets al snel relatief goed.
Maar dat is een vergelijking die ik irrelevant vind; waar het om gaat is dat ie in absolute zin goed is.
En ik had de indruk dat ook aan die Prusa nog wel eens wat mankeert.

Dus zat ik te kijken naar Ratrig/Zaribo/Railcore etc (ja het kan nog beter/duurder, maar dat wordt mij dan weer teveel).
Maar die zijn dan weer niet zo populair/bekend, dus ja waar begin je dan aan.
Uiteindelijk besloten nog maar even te wachten.
Geloof me, een dure ultimaker heeft net zoveel liefde en aandacht nodig. De service en support is echter wel daar als je die nodig hebt. En die zijn iets meer plug en play. Maar als je de voorbereiding niet trekt/snapt (bv Cura) heb je er helemaal niks aan. Zoals eerder al werd aangehaald is de voorbereiding en design van veel (vooral technische) prints erg belangrijk.
Een onderdeel verkeerd positioneren kan al veel frustratie of gedoe opleveren. Je moet echt wel beetje engineers bloed hebben om vooral het ontwerp eerst goed te hebben. Snappen wat toleranties doen, etc.
Wij hebben op het werk CNC machines staan van meer dan 1 milj. Euro. Zelfs die doen ook niks zomaar vanzelf. Zo werkt dat gewoon niet. Die vragen extreem veel gevoel en aandacht en vooral liefde om te kunnen produceren. Je moet letterlijk die machine "voelen" en er naar luisteren - letterlijk! (Toegegeven, met de juiste mensen erachter staan die dan ook wel 24/7 jaren achter elkaar te knallen)
Ik ken ook zat mensen die een gewone inkjet printer al afdoen als prul omdat een papiertje eens vastloopt/niet weten hoe je een inktpatroon moet vervangen. Voor die groep is zelf willen 3D printen echt totaal niet geschikt.
Het extreme voordeel van de Ender 3 en aanverwanten is de prijs. Je gooit max 180 euro weg als het niks is, en op marktplaats ben je hem binnen 3 dagen weer kwijt voor rond de 150 euro. ;)
Als je een 3D printer zelf in elkaar zet, en moet afstellen/tunen, dan heb je meer inzicht in de printer.
Wanneer de componenten van je printer gaan verlopen/slijten, dan heb je dat inzicht nodig om het probleem te verhelpen.
Zelf heb ik rustig de tijd genomen om m'n Ender 3 V1 in elkaar te zetten. dat heeft me inclusief alles perfect haaks in elkaar te zetten ruim twee uur gekost. Het afstellen heeft me meer tijd gekost en ik heb zelfs een paar dagen niet naar de afstelling van de printer printer gekeken en ben stug testprintjes gaan printen en calibratie prints. Dat werkte voor mij beter om de printer goed in te stellen.

Een OOTB ready printer is misschien ideaal om gelijk mee aan de slag te kunnen, maar wanneer de afstelling verloopt of je gaat met een ander soort filament printen, dan ben je de sjaak en moet je alsnog het hele leerproces volgen.
Een 3D printer is geen plug en play machine, het vergt inzicht en veel afstellen om je printer goed afgesteld te krijgen en te houden. Je moet een 3D printer meer zien als een project waar je jaren mee voorruit kunt.

Zelf zie ik m'n Ender 3 V1 als een hobby die ik naar m'n eigen wensen aanpas.De aanpassingen die in de video genoemd werden heb ik zelf ook geprint. Verder gebruik ik OctoPI/Octoprint, daarmee kan ik op afstand via WIFI de printer in de gaten houden. M'n printer is niet stil, omdat de printer op zolder staat vind ik dat niet zo belangrijk. Met een Rasp. PI en een camera hou ik de boel in de gaten en kan de boel pauseren of stoppen als het mis dreigt te gaan.

Waar niet over gesproken is, is dat een printer een resume functie moet hebben. Een pion van een bordspel duurt al 10-15 min om te printen, als je een grotere print maakt, bij een modelauto schaal 1:43, dan kan je daar meer dan een dag mee bezig zijn. Het is geen goed idee om een 3D printer onbeheerd te laten printen. Overdag kun je de printer in de gaten houden met OctoPI, maar s'nachts raadt ik aan om de printer uit te zetten. Met de functie resume kun je nadat de printer weer is aangezet verder gaan met de print waar je gebleven was.

De printtijden kunnen varieren per printer/filament/soort 3D model en afstelling.

De Ender 3 heeft een grote community, je bent vast niet de eerste met een bepaald probleem, even zoeken/vragen en je kunt weer verder.

In ieder geval succes met je beslissing. (het duurde voor mij jaren voordat ik de knoop had doorgehakt.)
Bedankt voor het advies en de toewensing :) Maar ok, dan ben ik iig niet de enige die er jaren over doet.

Ik ben bekend met het verhaal, maar zelf een kit in mekaar zetten en afstellen en leren hoe t werkt, is het punt ook niet.
Met OOTB betrouwbaar/duurzaam bedoel ik, hoge kwaliteit onderdelen die ik niet hoef te vervangen/upgraden, niet voortijdig stuk gaan, geen bouw-/ontwerpfouten etc..
Het is ook een principe kwestie, dat ik graag een ander betaal iets goeds voor mij te ontwerpen, en geen troep wil belonen met geld.

Bijvoorbeeld de Bondtech BMG is (was?) erg goed en populair, heeft zich bewezen.
Nou, zet dan zoiets op je printer, ipv iets nieuws te ontwikkelen waarvan ik maar moet afwachten hoe die tekort gaat schieten.
Zelfde met Capricorn bowden, Sunon fans, Duet3D controller, Misumi frame etc.etc..
Aan de andere kant hoor ik regelmatig dingen als controllers die stroom dumpen op de USB port, drivers met te weinig koeling (of teveel herrie), brandgevaarlijke connectors, onafgeschermde netspanning contacten, kromme buildplates, verzakkende rods.

Ik verwacht niet te ontkomen aan het onvermijdelijke onderhoud, maar waar problemen (waaronder mijn overlijden) te voorkomen zijn, heb ik graag dat de fabrikant dat al voor mij heeft proberen te doen.
Ook vraag ik me bijv af of dikke lineaire rails niet minder onderhoud behoeven dan V-slot, of mss heb je met servo's minder kans op printfouten, zo zijn er wel meer ontwerp beslissingen die mss invloed hebben op de betrouwbaarheid/duurzaamheid.
Want het is idd mijn ideaal er lang mee te kunnen doen en zo min mogelijk aandacht eraan te hoeven besteden.
Dus, dat is meer mijn insteek.

edit: hmm, mn reactie lijkt meermaals de gebruikelijke lezing te hebben getriggerd, dan reageer ik op allemaal maar in deze post.

@thanalas, natuurlijk worden niet alle problemen door de printer veroorzaakt, maar ik had het over problemen die dat wel worden.
Prusa i3 noemde ik zelf al idd, mijn indruk is ook dat Prusa machines ontwerpt waar alles min of meer goed genoeg is en ze weinig steken laten vallen, waardoor ze een goeie reputatie hebben (verdiend).
Maar ik hoorde van mogelijke problemen (frame/rod stabiliteit) waar bijv Zaribo minder last van zou hebben, en die is maar iets duurder.
Ik stel me zo voor dat het basis frame decennialang hetzelfde kan blijven, en dat mogelijke upgrades vooral de extruder/hotend/electronica enzo zullen betreffen. Dan mag dat eerste van mij wel wat meer "zekerheidsmarge" hebben dan alleen goed genoeg, om lang mee te kunnen gaan.
Ook omdat ik mss ooit een laser wil monteren (lang verhaal).
Ik wil best geloven dat je 3S nu perfect print, die staat ook op mn "lijstje". Maar die is nog zeer jong (als je m nieuw had gebouwd/gekocht ipv upgrade), dat zegt dan nog niet alles.

@GeeEs, encore :)
Mja ik vermoedde dat er wel nog duurdere/betrouwbaardere machines bestonden, maar die zijn toch boven mn budget (of proprietary, hou ik ook niet van) dus niet in verdiept.
Maar goed, ja, ik ben me er dus wel van bewust dat je niet aan alle problemen ontkomt en niet alles aan de printer ligt.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 01:24]

Yoo nachtwacht,
Al je reacties hier heb ik lang niet allemaal gelezen, maar als ik het zo hoor en je niet al te fancy materialen wilt gebruiken, zou ik gewoon voor de Ender 3 v1 gaan. Deze is in de basis gewoon erg goed, alleen een beetje luidruchtig. Voor PLA PETG en ABS is deze meer dan voldoende en voor mij erg betrouwbaar. Ik gebruik hem nu ongeveer 2 jaar en ik heb er 0 problemen mee gehad. Bij deze printer moet je gewoon voor de eerste printjes een beetje uitvogelen wat goed werkt. -Waarvoor je me altijd een pm kan sturen, dan vertel ik wat mijn settings zijn.- Hierna hoef je alleen af en toe het bed te levellen en het printen gaat altijd wel goed. Een enclosure eromheen bouwen is wel aan te raden though, dit zorgt voor een stuk hogere kwaliteit printjes, maar hoeft niet gelijk.

En misschien de belangrijkste reden, het is 150.- dus als je het later niets lijkt te vinden is het niet gelijk 'veel' geld en het is gewoon een fijne starters printer.

Edit: ik wil er nog graag even bij zeggen dat ik eigenlijk alle originele onderdelen gewoon gebruik, de enige upgrades die ik heb zijn door mezelf geprint.

[Reactie gewijzigd door Vyrvs op 23 juli 2024 01:24]

Het is wel een stuk goedkoper als ik dacht dat 3d printers zijn. 150 euro is wel leuk om te hobbyen. Maar als je daar al bent is het verschil ook niet zo groot. (40 euro?). De opdates zou ik liever zelf maken, maar een beter moederboard klinkt wel alsof je later spijt kan krijgen van de besparing zou ik zo denken??? (ik heb echt geen idee, misschien haal ik binnenkort wel een printer. Is er een 2de hands markt voor de versie 1 als het voor nog minder dan 150 euro kan...)
Een printer die out of the box perfect print bestaat wel degelijk: Prusa produceert die!

Ik heb een Prusa i3 3S die als een zonnetje loopt. Maar ongeacht de 3D printer die je kiest moet je er rekening mee houden dat niet elke print verloopt zoals je hoopt.

Is het model dat je gebruikt wel goed, zitten er problemen in de print vanwege de instellingen bij het slicen, wat voor materiaal en kwaliteit filament gebruik je?

Niet alle problemen komen door de printer...
Ender 3 pro print ook out of the box. de magnetische ondergrond houd mijn print goed vast . en krijg de print ook makkelijk verwijderd
De Prusa komt ook standaard met magnetische plaat, en met standaard autolevelling, o.a...
Als het echt betrouwbaar moet zijn, dan is de weg laten printen de enige. Laat ik het zo zeggen, je wacht er wat langer op (opsturen enzo), maar de ellende is voor de ander. probleem is nu, waar vind je een service dat voldoet aan jouw verwachtingen/eisen?
Ervaring met kwaliteit apparatuur heb ik niet. Heb wel de prijzen van die dingen gezien. Maar of dat het waard is? Niet voor mij. En voor een Prusa leg je ook gauw 800+ euro neer, voor een kit wel te verstaan.

@thanalas
bij de cetus3d is het allemaal afgeschermd spul. Er kan weinig ingesteld worden. En zo wilde ik dat ook. Geen gedoe, "geef me het onderdeel!" was mijn insteek. Het was een kwestie model inladen en printen. In het begin was dat ook zo en steeds meer hannissen met dit en dan weer dat, ging me de strot uithangen. Ik wil helemaal me niet bezig houden met die randvoorwaarden. Dat doe ik ook niet met een papier printer.
Als Prusa 'out of the box' zou werken, zou er vast wel wat meer geruchtbaarheid aan zijn gegeven.
Maar als je zelf (functionele) voorwerpen ontwerpt wil je snel kunnen prototypen. Als je dan zelf een simpele printer hebt gaat dat vele malen sneller. Ergens de perfecte print laten maken kan altijd later.

Een MK3 werkt out of the box perfect, voor zover het pakket goed in elkaar is gezet (wat je ook kan laten doen door de leverancier). Maar er zitten nogal wat mechanische onderdelen in een printer, die slijten (2 lagers stuk tot nu toe) en vervormen (belt tension). Je zult onderhoud moeten doen om de boel optimaal te houden. Je moet wat aanpassingen maken als je met afwijkende filamenten gaat printen.

De MK3 heeft overigens enkele gratis updates gehad (naar MK3S), die zou je kunnen doorvoeren als dat verbeteringen doorvoerd die voor jou van belang zijn.

Maar voor wat jij wilt is er denk ik geen printer op de markt die betaalbaar is.
3D printers hebben bepaalde uitdagingen om bepaalde modellen te printen. Dat maakt het nog niet automatisch tot een probleem met de 3D printer.

Kijk maar naar vergelijkende tests tussen een aantal merken en modellen 3D printers en kijk wat voor printers er als "works out of the box" worden vermeld. Dat is dan vaak een Prusa...

Maar als je niet zelf ontwerpt en het leuk en uitdagend vindt om problemen op te lossen, dan is een model uit laten printen natuurlijk ook een prima optie.
Tsja dat is een persoonlijke afweging; ik heb best €1000 over voor een printer, als ie lang meegaat.
Ik heb ook goedkopere dingen bekeken, maar mijn conclusie was al snel dat je niet zozeer betaalt voor mooiere prints, maar voor betrouwbaarheid.
Evengoed ontkom je niet aan het nodige onderhoud of hier en daar een probleempje.
Dus als je goedkoop en betrouwbaar wilt, of geen onderhoud wilt doen, ja dan kan je beter geen printer kopen.

Maar in mijn geval is het niet zo zwartwit; ik dacht ik wil best veel betalen voor iets dat in de basis (relatief) betrouwbaar is, als dat ellende scheelt. En af en toe een probleempje is ook geen ramp.
Maar zonder ervaring is het lastig inschatten of het alles bij mekaar genomen een netto winst of verlies zal zijn.
Waar ik iig wel vrij zeker van ben, is dat ik voor mijn wensen een groot budget moet hebben.
Ik heb zelf ook een Prusa MK3, inmiddels anderhalf jaar staan, erg tevreden over. Het is een investering maar je krijgt er ook veel voor terug! Out of the box doet die het prima, je zult echter instellingen aan moet passen om het beste resultaat te krijgen, dat geld voor iedere printer.

Toen de kit versie gekocht, het bouwen vind leuk om te doen, verder wil ik vooral printen.

Ik sluit me wel aan bij iedereen, 3de printen is leuk maar niet Out of the box. Modellen vereisen aandacht om ze goed te kunnen printen. Het is voor mij Hobby en dat mag tijd kosten.

Als je out of de box wilt printen zou ik het laten printen!
Ik heb zelf een Flashforge Adventurer 3 waar ik erg tevreden over ben. Is mijn eerste printer en naast een paar kleine issues print het goed out of the box. Ben niet heel technisch dus dat er geen 'verplichte' modificaties waren was een groot pluspunt voor me. Je hoeft 'm dan ook niet in elkaar te zetten, het is al een kast (erg handig als je katten hebt en geen aparte ruimte voor de printer)
Hier 5 jaar lopen aanklooien met een Wanhao i3 die oa twee mainboards opgegeten heeft. Was zeer leerzaam maar een beetje teveel tijd nodig om de printer draaiend te houden. Nu de Flashforge Guider II een weekje in huis. Printen doet ie prima, moet nog een beetje experimenteren om de balans tussen snelheid en qualiteit te vinden (al is ie wel degelijk sneller dan de i3). Ja, hij is een stuk duurder dan de Wanhao maar een OOTB pinter met enclosure die gewoon direct werkt is mij ook heel wat waard. Mogelijk in de toekomst nog een micro-swiss all metal hotend erop zetten, dat is een makkelijke upgrade.
Hoewel het gezegde "You get what you pay for!" niet helemaal correct is, er zijn immers een hoop producten waar je een hoop voor betaald, maar nog steeds ruk zijn.

Een Prusa MK3S kit voor €769 heeft een hele goede kwaliteit/prestatie/prijs verhouding, een Zaribo schijnt dat ook te hebben, maar duurder dan de Prusa (maar is gebasseerd op de Prusa). Zaribo 420 review: https://www.youtube.com/watch?v=sKf5bCe6k6M

Zelfde geld voor een Railcore, maar bereid je voor op een 100-14 uur build als je de kit neemt (met de goede mogelijkheid dat je niet de juiste onderdelen krijgt: https://www.youtube.com/c...7rQuxge63bqJ2hVNUQ/videos

Ben zelf aan het kijken naar de SecKit SK-Go(2) als een uiteindelijke vervanger voor m'n Ender-3, maar met de meeste opties/upgrade, shipping, btw etc. Zit je ook op €1150, voorlopig nog toekomst muziek...
Ah, bedankt voor de Zaribo review, toevallig n paar dagen geleden geplaatst :)
Er zijn weinig echte praktijk vergelijkingen tussen Prusa en Zaribo (in een taal die ik versta).
En in deze review wordt samengevat eigenlijk ook alleen maar gezegd "Zaribo is beter".
Nouja dat hebben we dan maar aan te nemen.

Probleem van Railcore (en SecKit) was voor mij de invoerkosten, dat vond ik n beetje zonde.
Maar ik hou Railcore in de gaten, omdat ze wellicht ooit nog een europese basis kunnen vinden, dat zou mss schelen.
Om dezelfde reden vond ik Ratrig/Zaribo aantrekkelijk, europees.
Ik ben zeer benieuwd of je wel bij de 'juiste' reviews heb gekeken en of je verwachtingen niet verkeerd waren. Ik zie/hoor teveel mensen die verwachten dat ze een goedkope inkjetprinter in huis halen. 3d printers zijn daar nog lang niet! Qua gebruikers vriendelijkheid loopt een 3D printer 30+ jaar achter op een 2D printer...

Er zijn 3D printers die een heel stuk gebruikersvriendelijker zijn, maar meestal kosten die meer dan een nieuwe dure Audi... De kans is groot dat ze ook zoveel plek innemen... Hoe verder je van budget afkomt, hoe 'luxer' en gebruikersvriendelijker het wordt, maar zelfs een super moderne Ultimaker S5 (~€7k) vergt veel meer onderhoud dan je €80 inkjet printer van de Aldi.

Wat voor 3D printer voor jou geschikt is ligt heel erg aan je gebruik, je kunde en zeker ook je budget!

Zelf voor een 'goedkope' Ender-3 gegaan om te gaan knutselen, ondertussen waarschijnlijk meer besteed aan upgrades en tools eromheen dan aan de printer zelf. Maar het voordeel is, dat als je het echt verknalt er hoogstens een printer stuk is van €180 ipv. €700+ (bv. een Prusa MkS3). Veel van geleerd!

3D printen zal voor velen een hobby ansich zijn, het is immers niet op een knopje drukken en printen, zeker niet voor een een budget printer (waar we het hier over hebben).

@Redwood: Staar je niet blind op een review, wellicht dat je beter om adviezen kan vragen op het Forum en dan gericht naar (meerdere) reviews gaat zoeken van vertrouwde Youtubers. Vergeet ook niet dat mensen die advies geven ook hun eigen voorkeuren/vooroordelen hebben, weeg dat mee in je beslissing.
OpenSource 3D Printing - Deel 2
[3D Printer] Creality Ender ervaringen
Ik had er een aantal van gezien. Voor mij was het de opmerking "I won't give a damn, give me the part!!!" nadat de man het onderdeel had ingeladen. Bijna dus het inladen en printen verhaal. Dat mijn verwachtingen wellicht te hoog waren, is achteraf gezien wel zeker. En ander zei dat jezelf de vraag moet stellen waarvoor je het ding gaat gebruiken. Voor mij duidelijk niet het hobby segment. En om er dan 'blind' een godsvermogen tegen aan te mikken, ging voor mij te ver. Vond die 350 euro al een gok.

Ook heb ik gekeken naar het zelf ontwikkelen van een printer. Dat werd hem niet. Zou dan ook iets van 500 euro aan onderdelen kwijt zijn geweest. Met de onzekerheid dat ik met 500 euro aan onderdelen bleef zitten.

Ik herken je verhaal dat we 30+ jaar af zitten t.o.v. papierprinters.
Ik zag ongeveer in hetzelfde schuitje als jou. Ik wil onderdelen kunnen produceren (op maat) voor andere projecten.

Ik zat te kijken naar de Ender 3, maar die viel snel af omdat die printer een hobby op zich is.
Een print service heb ik al gebruikt, maar dat je ook vrij kostelijk en laat op zich wachten. En prima voor simpele dingen, maar vanaf het 2 of meer onderdelen zijn die elkaar moeten passen zonder speling, dan ben je erg afhankelijk van de toleranties van het apparaat.
Dus dat moet je soms gaan bijsturen en opnieuw printen tot het perfect is. Maar dat is niet echt voordelig via een print service.

Na lang zoeken ben ik bij de Prusa MK3s uitgekomen en deze heb ik 3 weken geleden besteld. Die hoeft geen upgrades en print heel goed out of the box.
Features zoals bed leveling, power panic, fillament sensor, crash detection ed waren voor mij belangrijk.
En alle printers hebben onderhoud nodig, maar dat vind ik minder erg. Eens een lager of riem vervangen na xxx print uren, daar kan ik mee leven.
Je hebt de video van Marco Reps gekeken denk ik ;)
Geweldige gast, en leuke video's maakt hij. Ik ben fan van hem.
Maar als je inderdaad meer van hem ziet, weet je dat hij echt een enorm goede engineer en diy/tech nerd is, met extreem veel kennis en ervaring op dit gebied.
Voor zo iemand is niks te gek en moet je inderdaad ook vanuit dat perspectief bekijken. Hij tweakt en stelt dat ding (en al zijn zelfbouw CNC spul) helemaal in tot het op de duizendste mm (zowat) nauwkeurig is...
Nou, ik heb een ender 3 als eerste printer gekocht (V1), en die staat al een klein jaartje heerlijk te printen. Gewoon wat filmpjes kijken, filament goed afstellen en gaan. Heel af en toe tweaken als je een mod doet of firmware aanpast, maar verder gewoon aanzetten en vergeten. Inmiddels wel een ander mainbord (SKR mini), voor stillere drivers en meer ruimte voor firmware, maar dat is optioneel.
Voor wie van techniek houdt kan een 3D printer zeker leuk zijn. Het voordeel van een eigen printer is dat je meerdere filamenten en instellingen kunt proberen. Daarmee kan je best goede resultaten houden. Houdt er wel rekening mee dat een 3D printer inclusief alle tweaks en materialen een aardige investering vraagt. Als je de printer alleen voor eigen gebruik blijft gebruiken, haal je de onkosten er nooit uit.
Zelf ben ik vorig jaar met een 3D printer begonnen, maar er was ook belangstelling vanuit mijn werk. Uiteindelijk heb ik een printer gekocht en ben daarmee gaan experimenteren. Alle verbruiksartikelen bestel ik op rekening van de baas. Het heeft best even geduurd voordat ik goed met de printer en de verschillende filamenten overweg kon.
Ik heb inmiddels ook wat onderdelen ontworpen die we nooit goed op andere manieren hebben kunnen maken. Nu draait mijn printer bijna dagelijks onderdelen voor het werk. Er is zelfs een tweede exemplaar in bestelling om de vraag aan te kunnen.
Als je gewoon wilt printen zit je denkik fout met een creality zoals deze, waarbij het regelmatig meer om het sleutelen aan de printer gaat dan om het printen zelf.

Ik had mijn prusa mini op een uurtje in elkaar en krijg er perfecte prints uit, met goede ondersteuning en continue ontwikkeling van firmware, slicer, ... . Gewoon op print duwen en weglopen, na 10 minuutjes eens kijken hoe de eerste laag eruit ziet, en dat op het einde de print eraf halen. Bij een print service betaal je per print en moet je telkens wachten op verzending, in plaats van het gewoon zelf even op een uurtje te printen. Print services kunnen wel interessant zijn als je amper print of eens iets uit metaal of ander "exotisch" materiaal nodig hebt.
Je bent een Tweaker of niet hè. ;) Doe mij die cetus 3D van jou maar als je die toch wegflikkert, maar je bent vast aan het trollen of hebt er gewoon geen geduld/feeling voor. (No offence, is ook niet voor iedereen idd)
Ben het zeker wel met je eens dat veel cheap ass 3D printers, zeker de Creality Ender 3, geen kant en klaar plug play ding is. Je moet er echt wel beetje geduld en tijd instoppen.
Troost je maar met de gedachte dat een hele vette ultimaker ook niet vanzelf print. Ik heb inmiddels de ervaring met beide (en nog enkele andere 3D printers) en ik snap echt niet meer dat mensen nog 4k voor een ultimaker of kloon daarvan neerleggen. Niet dat het geen prachtige printers zijn. Maar de kwaliteit van de prints is feitelijk niet veel anders dan die van een creality van 250 euro. Daar zit hier vooral de crux en maakt die dingen zo populair.
De CR5 pro is gesloten en daardoor beter geschikt om te printen met een hogere bed temperatuur, wat het beter geschikt maakt om ABS, nylon en andere technische materialen te printen zonder krom te trekken.
Ik heb een artillery genius en die werkt geruisloos en direct vanuit de doos. Ok 4 schroeven. En direct drive dus ook tpe/tpu zonder problemen, top printer.
Misschien ook eens wat tips op youtube gaan kijken. Bekende namen in 3d printen; 3d printing nerd, thomas sanladerer, prusa3d by josef prusa (tips), makers muse, RCLifeOn, ... snap de verwarring. Daarnaast zou ik voor een 3d printer altijd voor opensource gaan. Zo krijg je van de de fabrikant zelf updates die je zelf kunt printen waardoor je printer zichzelf steeds verder verbeterd. Bekende merken hierin zijn Prusa en Lulzbot. Zit wel een prijskaartje aan irt de chinese markt...
Ik zal niet zeggen dat je er niet aan moet beginnen, maar ik ben zelf ook niet dolenthousiast geworden door mijn ervaringen met 3D printen.

Je moet een goede en duidelijke use case hebben, want anders staat je 3D-printer in no time te verstoffen.

Ik heb op mijn werk drie 3D printers van elk enkele duizenden euro's en ik kan je verzekeren dat die hogere aanschafprijs geen garantie vormt voor een hogere fun-factor.

Het printen is eerst leuk en daarna ga je beseffen hoeveel geduld en studie er bij komt kijken.

Elke 3D printer gaat vroeg of laat kuren vertonen.

En als je echt leuke dingen wilt gaan doen met 3D modelleren kom je al gauw uit bij zoiets als Fusion360 of een ander geavanceerd 3D ontwerpprogramma van Autodesk. Mijn ervaring is dat lang niet iedereen dat even snel onder de knie krijgt.

Spelen met iets simpels als Tinkercad of Sketchup is in het begin leuk, maar alleen omdat het dan nog nieuw voor je is en je je nog niet zo heel erg stoort aan de beperkingen van die software. Op een gegeven moment is het nieuwe er af, ga je hogere eisen stellen en leer je of je opgewassen bent tegen die hogere eisen of niet. Er zijn er al genoeg die om die reden afgehaakt hebben.

Naast onze peperdure 3D printers staan ook nog een freesmachine en een lasersnijder en daar worden onze leerlingen veel enthousiaster van. Het ontwerpproces dat daar aan vooraf gaat is namelijk eenvoudiger onder de knie te krijgen en een lasersnijder is veel sneller klaar dan een 3D-printer.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 01:24]

Hier op de zaak ook dergelijke CNC lasersnijmachines.
Hoewel prachtig spul, kan je die natuurlijk echt totaal niet vergelijken met een (desktop) 3D printer. Voor een consument zijn deze machines volkomen onbereikbaar. Qua prijs, maar ook qua programmeren en bediening maar ook zeker qua ruimte en aansluitingen. (Gassen/electra)
Daarbij, voordat je daarmee iets kan maken heb je vaak hele dure licensed software nodig + een geschikte postprocessor die de Gcode voor het programma genereert. En het onderhoud aan die machines wordt vaak gemakshalve even vergeten. Die liggen zomaar een dag of meer per unit de running met meerdere externe (goed betaalde) servicemensen die er aan sleutelen.
Dan moet je nog materialen (staal/alu/RVS, whatever) kopen, vaak in grote handelsformaten, en misschien het belangrijkste... Alles is een 2D flat pattern wat je er op snijd.

Goed, je hebt ook leuke kleine lasersnijmachines, maar ook die maken geen 3D model. Een freesmachine is naar mijn mening ook absoluut niet makkelijker dan een 3D printertje. En je kan op een freesmachine dus totaal niet een 3D model maken zoals op een 3D printer. Om dan nog maar te zwijgen over de verschillende tools (met hun beperkingen en slijtage) die je voor een freesmachine nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 23 juli 2024 01:24]

Het hangt er vooral vanaf wat je leuk vind om te doen. Ik heb nu 4 verschillende 3d printers gehad, maar de Ender-3 is wel de beste tot nu toe.

Echter blijft het vallen en opstaan en veel proberen bij de bouwpakket printers. Als je echt altijd goed wilt printen zul je toch naar de duurdere varianten moeten (zoals de Ultimaker modellen etc).

De kwaliteit doet niet onder voor de duurdere printers, maar wel de herhaalbaarheid.

Een leuke instap als je van knutselen en het bouwen houd is een Tronxy X1, voor rond de 100 euro. De ender-3 is daarna een aanrader als je buiten het knutselen ook gelijk wilt gaan printen dezelfde dag..
(Tronxy X1 bouwen kost je wel een paar uur) .
Vraagje, welke software gebruiken jullie om te tekenen? Ik wil eerst beginnen met wat tekenen, maar moet me daar eens op oriënteren.
Ik lees over sketchup en blender, maar weet niet goed waar te beginnen...
Ik gebruik hoofdzakelijk OpenSCAD.
OpenSCAD werkt prima voor alles wat niet te complex is en waarbij je geen sculpting tools voor nodig hebt, en het is gratis.
Er zijn ook nog wat redelijk freemium web-based 3D tools beschikbaar alsmede enkele open source zoals FreeCAD.

Mijn ervaring is dat wat voor het een goed werkt, hoeft niet voor en ander goed te werken en een tool is zeker niet altijd goed voor alle use-cases.
Bepaal dus wat je wilt doen met je printer en ga op zoek naar een tool waarbij je dat zo snel mogenlijk kan doen.

Zoek ook altijd even op websites zoals thingyverse en grabcad of iemand al niet iets gemaakt heeft.
Ik vind Tinkercad wel fijn. Makkelijk te leren maar je kan er geen al te complexe dingen mee maken.

Blender is geen cad programma, die zou ik niet voor print designs gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Meessen op 23 juli 2024 01:24]

Waarom niet Blender? Je hoeft helemaal geen CAD te gebruiken voor 3D modellen. Dat is hooguit handig als je parametrische of technische onderdelen wilt. Kan overigens ook in blender hoor, maar is inderdaad niet mijn eerste keuze als ik een technisch onderdeel wil printen.
Toegegeven, blender is zeker geen makkelijk programma om mee te beginnen, maar wel gratis en extreem veelzijdig. En... perfect voor freeform moddeling.
Autodesk Inventor is bv weer veel beter en handig voor onderdelen (wel betaald) maar doe daar maar eens een poppetje of een boom oid mee ;-) kan wel, maar is het niet voor gemaakt.
Blender kan ook veel beter overweg met STL files dan Inventor is mijn ervaring.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 23 juli 2024 01:24]

tinkerCAD is eentje.

ik ben eerder gebruiker van SketchUp (2017 free versie), met een paar plugins. Werkt redelijk goed voor mijn doeleinde.
Autodesk Fusion 360, is gewoon gratis te gebruiken voor hobbydoeleinden.
Gebruik het ook voor mijn werk(Operator verspanende bewerkingen), learning curve kan een lastige zijn maar met een paar tutorials van youtube kom je echt al een heel end.

Tinkercad is ook van autodesk.
Persoonlijk denk ik dat Autdesk Fusion 360 ook de beste (gratis) oplossing is, veel over te vinden. Scheelt ook dat als je er later iets professioneel mee wil doen, een bekende industrie standaard is...
Tinkercad laagste opstartdrempel. Merendeel van de youtubers werkt overigens met fusion360. Daarnaast werkt de professionele markt veel met solidworks. Soms ook een youtuber die net even wat professioneler bezig is (bijvoorbeeld MasterMilo). Er is heel vee te krijgen op dit gebied zowel opensource als freeware.
De prints lijken van vrij slechte kwaliteit maar ik kan als V1 eigenaar zeggen dat bij makkelijkere projecten de printer perfect print. De Ender-3 is perfect voor hobby gebruik.
ik denk dat Tweakers vooral de standaard instellingen heeft gedaan, en niet eerst een paar dagen Test-printjes gedaan om het Printen Perfect te krijgen.
Het likt mij eerder een (snelle) test om te kijken hoe de printer met de verschillende soorten filament om kan gaan. De print kwaliteit was daarbij minder van belang. Ook een mindere kwaliteit (meestal sneller) is vaak voldoende om de verschillen tussen de filamenten duidelijk te maken.

Met mijn Prusa heb ik met de filamenten ongeveer dezelfde filamenten. Het ABS van de Jupiter serie is erg moeilijk om mee om te gaan. Zonder enclosure is het eigenlijk niet te doen. Ik moet mijn heated bed tot 105 C opwarmen en voor het koelen van de kop moest ik dan weer verse lucht via een flexibele slang van buiten de enclosure aanzuigen. De temperatuur in de enclosure loopt namelijk op tot zo'n 50 à 60 graden. Bij die temperatuur zet het filament in de print-kop al te veel uit en loopt de boel vast.

Zelf heb ik goede ervaringen met PETG (goed voor ca 90% van de prints) en ASA. Ik heb inmiddels andere filamenten geprobeerd en ben naar een goedkoper merk overgestapt, wat bij mij ook nog eens betere resultaten oplevert. Als je er ruim een rol per week doordraait telt € 9,- prijsverschil per kilo ook wel mee.
Voor de Ender 3 v1 bezitters: de BTT SKR mini v2.0 is uit. Zijn helaas nog weinig reviews beschikbaar maar klinkt zeer interessant. Met oa TMC2209 drivers, auto shutdown, onboard EEPROM, ondersteuning dubbele Z-as en sensorless homing.
Nog een andere, Panucatt G2C, een soort budget-Duet3D.
Mooi bordje qua functies idd. Bij Panucatt is het helaas altijd even afwachten of het niet stuk gaat.
De latere Ender 3 V1 printers die verkocht werden/worden hebben (ik meen vanaf versie 1.1.4 moederbord) ook al standaard de tmc2208 aan boord vanuit de fabriek.
Nope. Heb een Ender 3 v1. 2 weken geleden gekocht en productiedatum is van April dit jaar. Het 1.1.4 moederbord zit er in alleen houden ze bij Creality de moederborden met TMC2208 drivers uitsluitend beschikbaar voor de mensen die er voor willen betalen helaas. Het schijnt ook dat die TMC2208 drivers op zowel 1.1.4 als 1.1.5 borden ziten. Waar je beiden voor moet betalen als upgrade. Beetje jammer, maargoed. Het geld moet toch ergens vandaan komen...
Heb jij dan een 1.1.4 zonder 2208's er op?
TeachingTech heeft filmpje waarop hij een koeler eraf haalt. Zitten daar wel op.. ook 1.1.4
Ik check morgen de mijn ook maar eens dan... :)
Ik vind mijn Ender 3 echter niet super noisy.. maar hoor wel de steppers. Maar veel minder herrie dan een oudere creatbot die ik heb staan.
Ja, helaas wel. Teaching Tech heeft een comment onder z'n filmpje geplaatst waarin hij uiteenzet dat de "koop" 1.1.4 de TMC2208 drivers heeft en de "geinstalleerde" niet. Beetje jammer en cheap van Creality, maar weinig aan te doen helaas.

https://youtu.be/_wEZOAFZhB4
Teaching Tech
1 jaar geleden
After reading the comments on here and Facebook, it seems that printers shipped with this board don't have the bootloader or TMC2208s. To get this functionality you need to order this 'upgrade' version from their website. If you just received a printer with the 1.1.4 board, I can imagine how frustrated you are!
Het gerucht gaat dat je kan checken of je de TCM2208's hebt zonder de Heatsinks eraf te halen. Je bordje moet dan R150 resistors hebben in plaats van R100:

https://www.ender3.fr/dif...la-1-1-4-et-1-1-4-silent/
Hmmm.. interessant...had inderdaad wel gelezen dat creality (nog) niet altijd goed versiebeheer doet en soms stil updates (dus niet standaard) doorvoert.
Ik zal later hier nog even op terugkomen, ga straks even checken als ik de heatsinks er fatsoenlijk af kan wrikken zonder te slopen.... Ben nu wel heel nieuwsgierig, omdat zelfs mijn vriendin al vind dat de Ender 3 zo lekker "stil" was ivm m'n andere printer....

Ah, de weerstandjes checken klinkt makkelijker dan ja.... Thx!

Edit: @Electrifying scherp en goed opgemerkt!
Heb net even gekeken en kan hierbij inderdaad bevestigen dat mijn 1.1.4 moederbord waarschijnlijk dus ook NIET de tmc2208's aan boord heeft. Het zijn allen R100 resistors. Het is het linkerbordje op de foto uit de link die je deelde die er bij mij inzit. Ben nu dus wel nieuwsgierig hoe stil de 2208/2209 dan wel niet is. Toch maar eens een Skr bordje bestellen binnenkort.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 23 juli 2024 01:24]

Jammer dat in het vergelijk op het eind de CR6-SE niet even meegenomen is.
Ik deel de mening van Stefan van CNC Kitchen in zijn CR-6 SE review van gisteren: prima printer als je hem voor de lage kickstarterprijs kon bemachtigen, maar anders is hij te duur. Als enige belangrijke voordeel t.o.v. de Ender V2 is een filament runout sensor (zet je zelf voor een euro in elkaar) en ABL dat je natuurlijk ook makkelijk zelf toevoegt aan de Ender.
Ik zou graag ook een vergelijking tussen de CR6-SE en de Ender-3 V2 willen zien met pro en contra erbij aub. _/-\o_

Welke moet je nou kopen om als je het meer als een hebbe-/statusdingetje ziet en niet of nauwelijks er nog zelf aan wilt sleutelen om het nog beter te maken EN als je op het moment van kopen helemaal geen kass ervan hebt gegeten hoe er mee om te gaan.
Het liefst eigenlijk dus out of de box “gaan met de banaan.” O-)
Ik heb precies dezelfde vraag. Maar eigenlijk is het wel duidelijk dat het de CR6-SE moet worden. De vraag is of het prijsverschil het je waard is.
aanvulling nav reactie DoctorBazinga: Ja, dat zijn de goede vragen :)

[Reactie gewijzigd door Hennie-M op 23 juli 2024 01:24]

Ja maar is het OVERduidelijk of is er nog op iets aan te merken of te tweaken (aan de CR6-SE) ? 8)7

En Zo ja, wat ? O-)

Ik mis ook wat inzichten/uitleg over de software. Welke en werkt die op elk platform of zelfs op mobiel os ?

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 01:24]

Als je niet wil klooien en niet zelf wil tweaken moet je voor de cr-6 gaan. Autobed leveling ingebouwd, alle aanpassingen voor de Ender zijn hier ook in verwerkt en je kunt in 20 min printen.
Ok.
Bedankt. _/-\o_

Eerst een degelijke basis(kennis, kunde & hardware) opdoen/aanschaffen voordat ik ga tweaken.
En niet eerst moeten tweaken voor een goede basis lijkt mij het verstandigste. :Y)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 01:24]

Naar mijn mening is echt geen enkele 3D printer echt "out of the box". Zover is de techniek nog niet. Het ontwerpen en voorbereiding (slicen) van modellen, de software en snappen wat er gebeurt is key. Ook is enige kennis van Gcode/CNC zeker aan te bevelen, anders wordt het echt niks/kan het extreem frustrerend zijn.
Verwachten dat het een soort een soort star trek replicators zijn is (nog) een illusie.... Helaas ;)

Veel printservices gebruiken ook gewoon creality machines trouwens, dus aan die printers ligt het zeker niet altijd.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 23 juli 2024 01:24]

Bestaat er al een 3D-Print of zelfs 3D-scan app voor de mobiele telefoon ? :?

En Alexa en/of Google home integratie ?
Of generiek een smart home integratie ?

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 01:24]

3D scannen kan met je mobiel zeker wel, icm software om de foto's samen te voegen. 3D printen / slicen op je mobiel heb ik nog niet echt uitgezocht. Maar de octopi software (web based omgeving icm raspberry pi + evt. camera voor live feed van je printer) gekoppeld aan je 3D printer is geweldig en mag eigenlijk bij geen enkele 3D printer ontbreken naar mijn mening. Je kan dan oa met je mobiel prints monitoren/starten/stoppen, en heeft terminal functie om Gcode commando's naar je printer te sturen. Daarbij kan je met de standaard versie al volledig automatisch timelapses maken en met de octolapse plugin kan je nog mooiere timelapses maken met extreem veel instellingsopties. Setup is ook erg simpel als je een beetje gewend bent met Raspberry pi. En het is gratis. En ja, dit werkt uitstekend icm bv de Ender 3.

Edit: ik denk dat je via een digital assistent wel een print kan starten en stoppen. Feitelijk kan je die alles laten doen wat je met een muis en toetsenbord kan invoeren hè... Je moet er wel wat voor coden/linken

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 23 juli 2024 01:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.