Door Chris Broesder

Redacteur mobile

OnePlus 8 en 8 Pro Review

Wie veel inzet, speelt hoog spel

Conclusie

De OnePlus 8 en 8 Pro kosten respectievelijk 100 en 190 euro meer dan hun voorgangers. Hoewel meer fabrikanten serieuze prijsverhogingen hebben doorgevoerd, is dat geen kattenpis. Er zijn natuurlijk wel verbeteringen. De OnePlus 8 heeft 5g-ondersteuning, een afgerond scherm en een hogere maximale helderheid. Hij is bovendien verkrijgbaar met meer geheugen, en heeft een flink betere accuduur en camerakwaliteit dan zijn voorganger, maar mist de telelens van de 7T. Toch zijn de verschillen niet enorm en zijn 5g, de accuduur en natuurlijk de nieuwe soc wat ons betreft de belangrijkste argumenten voor de 8.

De 8 Pro brengt meer verbeteringen met zich mee ten opzichte van de 7T Pro. Zo is er 5g-ondersteuning en heeft hij sneller lpddr5-werkgeheugen, wat we in de praktijk overigens niet hebben gemerkt. In theorie is het wel een pre als je games speelt. Ook is er nu een ip68-certificering, wat toch wel bij deze prijsklasse hoort, maar wat hem niet waterdichter maakt dan de OnePlus 8. OnePlus geeft geen garantie tegen waterschade, evenmin als meer fabrikanten overigens.

Het scherm van de 8 Pro is er ook op vooruitgegaan. De verversingssnelheid is van 90 naar 120Hz opgeschroefd. Dat is fijn, maar in de praktijk een kleinere stap dan van 60 naar 90Hz. Ook zijn er nu 10bit-kleurendiepte, het framerateverhogende memc voor video's en een hogere aanraakverversingssnelheid van 240Hz. De pop-upcamera van de 7T Pro is gesneuveld en vervangen door een camera achter een gat in het scherm. Daar kunnen we goed mee leven.

De camera achterop is een behoorlijke stap vooruit. Met de nieuwe en grotere primaire sensor legt de 8 Pro veel detail vast en ook de ultragroothoekcamera heeft een goede sensor, waardoor hij het met minder licht afkan. Het is een camerasysteem waarmee we in veel situaties uit de voeten kunnen. De 8 Pro is echter nog niet zo consistent als een S20(+)-toestel of zo veelzijdig en goed als een Huawei P40 Pro.

Ook de accuduur is een stap voorwaarts, ondanks de hogere verversingssnelheid. Je bent flexibel hierin, want je kunt de resolutie en verversingssnelheid bijvoorbeeld verlagen om meer uit je accu te halen, mocht dat eens nodig zijn. Razendsnel draadloos laden is verder een belangrijke upgrade. Met de speciale 30W-lader kun je hem in een half uur halfvol laden en dat is indrukwekkend.

Over het algeheel zijn we dan ook best tevreden over de 8 Pro en dat geldt ook voor de 8. Het zijn prima smartphones die geen enorm goede deals zijn, maar zeker hun troeven hebben. De algehele snelheidservaring van deze smartphones is daar een van. De vingerafdrukscanner is op beide toestellen nog altijd erg vlot en dat is fijn als je geen veilige gezichtsontgrendeling hebt. Ook is de schone software fijn, met handige functies en een ontgrendelbare bootloader.

Toch hebben we hier en daar gemengde gevoelens bij de 8 en 8 Pro. Met de op het moment van schrijven recentste software hebben we bij de 8 last van het regelmatig vastlopen van de camera-app. De 8 Pro vertoont atypische haperingen en er doen verhalen de ronde over schermen die diverse gebreken vertonen. Bij ons toestel is dat in ieder geval niet zo. Controleer dat dus goed als je een OnePlus 8 Pro koopt, zodra je hem binnen hebt. Het heeft er de schijn van dat de software nog een paar updates kan gebruiken voordat de toestellen vlekkeloos werken en dat lijkt ons niet de bedoeling op dit prijspunt. Tenminste, als we ervan uitgaan dat deze problemen werkelijk aangepakt kunnen en zullen worden.

Ook een vreemde keuze is het omlaag schroeven van het opslaggeheugen bij het basismodel van de 8 Pro. De 7T Pro had 256GB en de 8 Pro heeft minimaal 128GB. In vergelijking met de 256GB-versie van de 8 Pro betaal je dan ook 290 euro meer. Dat is fors, ondanks 12GB werkgeheugen.

Waar OnePlus velen vroeger aansprak met topspecificaties voor weinig, is een OnePlus-telefoon nu een iets specifiekere keuze. Er zijn namelijk nog altijd verbeterpunten, ook bij de OnePlus 8 Pro, maar minder dan voorheen. Aan de andere kant ligt de prijs nog wel net onder die van de belangrijkste concurrentie, zoals de Galaxy S20+. Je zou kunnen zeggen dat de OnePlus 8 en vooral de 8 Pro met hun prijs zijn meegegroeid.

  • OnePlus 8
  • OnePlus 8 Pro

Pluspunten

  • Snelle en prettige software
  • Goed verbeterde accuduur
  • Fijn scherm met 90Hz-verversingssnelheid

Minpunten

  • Matige ultragroothoekcamera en afwezige telelens

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7,5

Getest

OnePlus 8 (8GB ram) 128GB Zwart

Prijs bij publicatie: € 699,-

Vanaf € 699,95

Vergelijk prijzen

Pluspunten

  • Snelle en prettige software
  • Prima accuduur
  • Fijn scherm met 120Hz-verversingssnelheid
  • Camera sterk verbeterd
  • Snel draadloos laden

Minpunten

  • Camera soms nog inconsistent
  • Minder basisopslag dan voorganger
  • Prijs is flink omhoog

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7,5

Getest

OnePlus 8 Pro (8GB ram) 128GB Zwart

Prijs bij publicatie: € 899,-

Vanaf € 551,76

Vergelijk prijzen

Reacties (228)

Wijzig sortering
Bij het hoofdstuk camera wordt aangegeven dat de Pro variant de IMX689 sensor heeft. Echter, bij specificaties staat dat beide gebruik maken van de IMX586 als main sensor. Met de daarbij behorende specificaties. Tevens is het diafragma hiervan F/1.8 en niet F/1.75, ten gevolge van diezelfde sensor.
Goed gespot. Thanks, heb het verbeterd in de specs. We krijgen dit voor Pricewatch aangeleverd van een derde partij, die blijkbaar foute gegevens heeft. Scherp gezien!
Ik kan het minpunt van de prijs en het eindcijfer totaal niet rijmen met jullie eerdere recensies van de Galaxy S20+ en iPhone 11 Pro Max. Waarbij slechts de laatste het minpunt "prijzig" kreeg, en de eerste zeker niet "duur" genoemd werd. Ondanks dat beiden een MSRP van honderden Euro's meer dan de 8 Pro hebben.

Dan denk ik, is het terecht dat OnePlus dit commentaar wel krijgt? Ja, deze toestellen zijn niet de prijsvechters die OnePlus vroeger maakten, maar die pretentie is er vanuit OnePlus ook niet. Als je dan alsnog een paar honderd Euro goedkoper bent dan de concurrenten, terwijl je daar qua features niets op inlevert? Dan is dat wat mij betreft niet het geval.

Voor wat betreft de foto's, ik kan begrijpen dat de vergelijking met de P40 gemaakt wordt en dat deze daar verliest. Maar in mijn onderzoek naar deze telefoon t.o.v. de S20 (Plus) camera's was er maar weinig verschil te merken. Dan hebben we het op zijn hoogst over wat je voorkeur heeft qua kleurtoon. Dan heeft deze telefoon toch in alle opzichten gewoon een flagship-kwaliteit camera?

We hebben hier gewoon te maken met een high-end flagship spec toestel. Het scherm is briljant (ook als ik deze naast de 7 Pro leg), de 120Hz is een upgrade t.o.v. de 90Hz (ook al wordt dat als minder beschouwd dan van 60 naar 90, is dat nog steeds een significante upgrade), de kleurproductie en helderheid is uitstekend. Bovendien zijn de irritant grote curves die in het bruikbare gedeelte van het scherm van de 7 Pro kwamen vervangen door korte curves.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar qua featureset meet dit toestel zich met de S20 (op veel fronten tot en met de 500 Euro duurdere Ultra) en de 11 Pro Max (wederom een toestel wat veel duurder is) en dan wordt het afgerekend op het feit dat het duurder is dan zijn voorgangers? Dat is niet terecht.

De software problemen die jullie noemen heb ik zelf niet ervaren, maar wellicht gebruik ik een latere versie van de software, dus soit, dat is dan allicht terecht. Maar toch ben ik van mening dat als de 11 Pro Max en S20+ een 8,5 scoren, dit toestel dat ook moet krijgen en niet afgerekend moet worden op eerdere toestellen die goedkoper waren (waarbij we bovendien al weten van andere merken dat de grootste prijsverhoging in het 5G modem van Qualcomm lijkt te zitten).
Ik vind de 7,5 ook wel verrassend laag, maar we moeten ons niet teveel focussen op de scorekaart.
@arnoudwokke @Chris Broesder

Waarom is er als minpunt de bloatware niet meegenomen? Sinds de 7-serie leveren ze nu Netflix mee, maar met de 8 en 8 Pro nu ook Facebook en Facebook Messenger. Bloatware vind ik wel echt een minpunt, ook al kan je dit de-installeren.

En waarom heeft de OnePlus 8 ook een 7,5 terwijl deze minder minpunten heeft (1 tov 3)?

Hebben jullie ook een groene tint gemerkt? Helderheid op 40% of minder en dan in een donkere omgeving YouTube dark mode openen.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 4 mei 2020 09:42]

Die groene tint e.d. niet aanwezig op ons toestel. Zie ook de Scherm-pagina.

Scorekaart is geen exacte wetenschap. OP8 heeft een heel andere afweging en minder plus- en minpunten. Als je het hele beeld wilt hebben, is het handig de hele review te lezen. Er zijn altijd meer plus- en minpunten dan op de scorekaart aan een toestel, maar sommige zijn bijvoorbeeld erg klein en worden niet vermeld. Anderen worden niet vermeld omdat concurrenten hetzelfde hebben. Zoals gebrek aan 3,5mm-poort.

Bloatware is niet veel in verhouding tot concurrenten en dus geen minpunt.
Misschien had het wel genoemd mogen worden (zie ook hier: AnonymousWP in 'reviews: OnePlus 8 en 8 Pro - Wie veel inzet, speelt hoog spel' Lijkt mij logisch dat OnePlus de goede batches uitlevert aan reviewers, maar het probleem is wel degelijk aanwezig bij veel andere toestellen.

Ik heb de video bekeken, en op basis daarvan (zelfs al zou ik alleen de conclusie lezen) vind ik het gewoon niet kloppend dat een goedkoper toestel wat minder features heeft (duh, want goedkoper) maar 1 minpunt heeft maar dan wel meteen 2,5 punt aftrek, terwijl de Pro meer minpunten heeft. Dan moet je naar mijn mening daar eerlijker in zijn. Also, als sommige minpunten klein zijn, waarom worden ze dan wel meegenomen met de eindbeoordeling? Neem ze dan ook niet mee in de eindbeoordeling als ze te klein zijn om genoemd te worden in de scorekaart.

Het is niet veel, maar accuduur vergelijk je toch ook per generatie van OnePlus, dus waarom dan ook niet software vergelijken qua vorige telefoons?
Zoals ik al zei, hebben we dit genoemd. Als je comments hierover plaatst, zorg dan eerst dat je het artikel helemaal gelezen hebt.

Scorekaarten zijn simpelweg nooit een volledige afspiegeling van een toestel en zullen dat ook nooit worden. Evenals cijfers trouwens. Ik denk dat de weging duidelijk is, zoals we die hebben gedaan, al kun je het daar natuurlijk prima niet mee eens zijn.

Software vergelijken we zeker ten opzichte van vorige telefoons. Dat betekent echter niet dat we alles kunnen noemen wat veranderd is.
Eens wat betreft de Bloatware! Dat was altijd hun kracht en laten ze steeds meer varen lijkt wel.
Groene tent staat beschreven! Hebben ze geen last van gehad.
Nee onzin, ben een consument en ook geen groene tint.
Niet iedereen heeft er last van inderdaad, maar een meerderheid wel. Neemt trouwens ook niet weg dat het waar kan zijn. Heb nog geen enkele reviewer gehoord dat ze een groene tint hebben, of ze testen niet goed.
@arnoudwokke @Chris Broesder
8 Pro nu ook Facebook en Facebook Messenger. Bloatware vind ik wel echt een minpunt, ook al kan je dit de-installeren.
Yikes, dat is wel triest. Dat en die punchhole camera maken mij toch echt wel blij dat ik een 7pro heb. Als't zo door gaat is het mijn laatste OnePlus :/
Ik vond persoonlijk juist de pop-up camera erg vervelend en riskant bij de 7 pro. Als iemand mij via whatsapp belde ging gelijk de camera omhoog, niet zo’n probleem zou je denken maar als je hem in je broekzak hebt zitten en je voelt en hoort de motor vastlopen is dat niet een fijne gedachte. Tevens is de notch op mijn iPhone 11 Pro toch wel een tikkeltje erger dan die kleine cutout in de OnePlus 8 :p
Je bent flexibel hierin, want je kunt de resolutie en verversingssnelheid bijvoorbeeld verlagen om meer uit je accu te halen, mocht dat eens nodig zijn
Jammer dat er geen test gedaan is om te zien hoeveel dat dan is.
Eens.. Helaas moesten we keuzes maken. Een accutest duurt lang en ivm thuiswerken kan ik het toestel niet afwisselend gebruiken terwijl het getest wordt. Elke accutest zou het artikel dus een dag vertragen en we hebben ervoor gekozen om deze test niet te doen, omdat we al een idee hadden van hoeveel accusap een hogere verversingssnelheid ongeveer kost bij OP.
Welke protocollen van gps worden ondersteund?
Volgens de OnePlus website:
GPS (L1+L5 Dual Band), GLONASS, Galileo (E1+E5a Dual Band), Beidou, A-GPS
Waarom is dit niet in de review getest?
Anoniem: 14842
@klebsiella4 mei 2020 07:14
Omdat dat altijd gewoon werkt :?
Nee hoor, er zijn grote verschillen tussen telefoons in zowel precisie als snelheid en stabiliteit van een fix.
Inderdaad, sommigen hebben een stuk mindere antennes en slechts single band.
Anoniem: 14842
@klebsiella4 mei 2020 09:26
Alhoewel ik snap dat sommige telefoons misschien geen baidu of gallileo ondersteunen doen ze in elk geval allemaal gps. Voor de meeste gebruikers is dat prima, die merken het nooit.

Dat er ondermaatse antennes zijn/snelheid van fix/etc. is volgens mij iets van >5 jaar terug. Kun je een recente telefoon noemen waarbij gps issues nog een ding waren voor gewoon navigeren/geocaching/etc. ? Ik heb daar al meer dan 10 jaar geen last van gehad, en toen kwam het al door een buitenlandse rom met verkeerde a-gps settings, zo verholpen...
Er zijn waarschijnlijk nog honderd(en) andere aspecten die getest zouden kunnen worden, maar op een gegeven moment moet je toch keuzes maken waar je je tijd aan besteedt.
Vind het niet zo erg. Het is een specificatie. Geen enkele site of prominente youtuber test dat volgens mij.
Misschien omdat de reviewer binnen zat vanwege corona?
Goede review over het algemeen, viel alleen wel op dat het 3,5mm jack minpunt ontbrak. En nee ik vind niet dat we fabrikanten daar zomaar mee weg moeten laten komen, en nee draadloos is ook niet alles. Om die mensen alvast van mijn dak te halen.
Tweakers heeft hun houding aangepast betreffende de aanwezigheid van de 3,5mm-jack aansluiting, zoals te zien in hun bericht Analoge audiopoort op minder telefoons op pagina 3.
Zodoende staat er bij deze telefoons niets vermeld.
Voor degenen die het (nog) niet hebben meegekregen:
Tweakers oordeelt het als minpunt dat telefoons <€500 een 3,5mm jack aansluiting missen.
Tweakers oordeelt het als pluspunt dat telefoons >€500 een 3,5mm jack aansluiting wél hebben.

Reden: Tweakers zag dat het op duurdere toestellen een feature was die minder voorkwam en bij goedkopere toestellen een feature was die vaker voorkwam. Op zich wat voor te zeggen. Ik zou het overigens altijd als minpunt verwachten als je bij het weglaten ervan geen alternatief geeft (USB-3,5mm adapter bijvoorbeeld).

Dit vind ik trouwens ook een interessante:
OnePlus geeft geen garantie tegen waterschade, evenmin als meer fabrikanten overigens.
Volgens mij kan dat niet helemaal: een fabrikant kan niet zomaar zelf bepalen waar garantie op wordt gegeven. Stel dat er vocht achter de lens komt waardoor de camera onbruikbaar is en dat komt doordat de lens niet goed verlijmt is of dat er condens heeft kunnen ontstaan, dan denk ik dat je best garantie kan claimen.

Het toestel is IP68 gecertificeerd en ik zie dat de 8 in IP68 iets moet zeggen, maar in feite doet het dat dus niet (bron: Wikipedia)
Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden
De Engelse pagina is iets uitgebreider:
The equipment is suitable for continuous immersion in water under conditions which shall be specified by the manufacturer. However, with certain types of equipment, it can mean that water can enter but only in such a manner that it produces no harmful effects. The test depth and duration is expected to be greater than the requirements for IPx7, and other environmental effects may be added, such as temperature cycling before immersion.
Test duration: agreement with manufacturer
Depth specified by the manufacturer, generally up to 3 meters (9.8 ft)
Kortom: een specificatie die het eigenlijk (grotendeels) overlaat aan de fabrikant. En die geef nu geen garantie. Als ik dit lees, mag die hele IP-certificering van mij op deze manier de prullenbak in.

EDIT: aangepast naar aanleiding van de reactie @arnoudwokke. Bedankt :).

[Reactie gewijzigd door Nas T op 4 mei 2020 09:05]

Voor degenen die het (nog) niet hebben meegekregen:
Tweakers oordeelt het als minpunt dat telefoons <€500 een 3,5mm jack aansluiting missen.
Tweakers oordeelt het als pluspunt dat telefoons >€500 een 3,5mm jack aansluiting missen.
Nee nee nee, dit klopt niet.

Het beleid is dit: een dure telefoon krijgt een pluspunt als hij hem wel heeft, een goedkopere een minpunt als hij hem niet heeft. Zie dit grafiekje.

Ik hoop dat je je reactie wilt aanpassen, want nu trekken mensen verkeerde conclusies. Telefoons krijgen altijd aftrek voor het ontbreken van de 3,5mm-jack, dat is niet veranderd. Maar omdat een meerderheid van de dure telefoons hem nu niet meer hebben, was het niet langer logisch om dat telkens op de scorekaart te zetten.
Man man, wat zou ik die reaguurders kotsbeu zijn moest ik jullie zijn. Dit is gewoon een goede en degelijke review en een terechte score. De mensen die nog niet weten dat je voor super 'in depth' reviews, of bijzonder technisch naar hardware, toms, anandtech, geek, enz moet gaan zullen het NOOIT begrijpen. Wat komen ze dan in godsnaam hier telkens klagen en zagen.
Ik heb de eerste 3 OP's gehad en OP heeft z'n DNA verloochend en wordt hier nu voor afgestraft. De software is nooit op niveau van bijv Samsung en Apple en dat kost ze al minstens een halve punt. Het andere halve punt, bijv camera (groothoek) of minimale problemen met scherm, worden duidelijk toegelicht in het artikel. Simpel toch
Ter aanvulling op het garantieverhaal is dit misschien nog interessant leesvoer. We hebben destijds alle fabrikanten aangeschreven om te vragen hoe ze hier tegenover staan.
Ik vind het wel een beetje vreemde redenatie dat iets wat bij goedkope modellen een feature is bij dure modellen juist als feature wordt gezien als het er niet in zit. Ik zou het nog snappen als de jack aansluiting iets was wat fysiek in de weg zou zitten. Zeg als een vingerafdrukscanner op de achterkant ofzo. Bij goedkope modellen op zich een feature(want fijn dat het erop zit) maar bij duurdere modellen verwacht je toch iets beters.

Maar ik heb nog nooit een consument horen klagen "ah kut, wat vervelend dat er een 3.5mm jack op mijn telefoon zit. Die zit me altijd zo in de weg!".
Dit gaat nog héél lang een discussie punt zijn, maar ben het volledig met je eens. Het hoort er in mijn optiek op te zitten.
Ik snap het standpunt van Tweakers wel. Je hebt hiermee een logisch en op feiten gebaseerd standpunt, waarmee ze een sterk punt hebben. Wat mij (persoonlijk) stoort, is de intentie van het weglaten van de 3,5mm aansluiting: die is in mijn optiek onjuist. Qua ruimte, kosten of waterdichtheid is het nadeliger dan weglaten, maar dat is zó minimaal, terwijl je er je klant wel mee dwingt een bluetooth koptelefoon te bezitten (of aan te laten schaffen). En met aanschaffen is er kans dat ze een extra accessoire kunnen verkopen.

Dat is net als wat Apple doet met het niet aanbieden van uitbreiding van opslag via SD-kaartjes. Op zich logisch, omdat je niet wil dat je klanten langzame kaartjes gebruiken en dit de gebruikerservaring negatief beïnvloedt (wat softwarematig ook op te lossen moet zijn), maar ben dan ook zo volwassen om niet exorbitant meer (als in 5~10 x meer) te vragen voor uitbreiding van interne opslag.

En die intentie stoort me. Persoonlijk koop ik daarom ook nooit Apple, ik snap helemaal dat mensen er weg van zijn, maar het is (voor mij) niet goed genoeg: het heeft niet alleen voordelen. Daarom vermijd ik bij een auto ook een automaat: het rijdt heerlijk, maar onzuiniger, langzamer en als je stukken krijgt, dan trek je portemonnee maar (robotbakken met dubbele koppelingen kunnen beter zijn, maar hebben soms ook problemen met software -> te snel opschakelen, overmatige slijtage.

Maar om niet offtopic te raken: intentie is erg belangrijk en dat is dus ook hier met de garantiebepaling en IP-certificering (of het valsspelen in benchmarks). Fabrikanten lijken soms zo prat op te gaan wat hun product kan, ondersteund of gespecificeerd is, terwijl het soms gewoon rommel blijkt. Hoe kun je goedpraten dat je telefoon waterdicht is en je geen garantie gaat geven bij waterschade. Ik ben echt heel benieuwd hoe je dat technisch gezien gaat goedpraten. Maar mij als klant verlies je hoe dan ook.
Even over de waterdichtheid.

1. Vocht achter de lens is in principe geen garantie omdat jij moet aantonen dat het "niet goed gelijmd" is. Anders is het gewoon een gevalletje van gebruikersschade. Een fabrikant kan wel degelijk zelf stellen waar ze garantie op geven, mits het conform wetgeving is en ze duidelijk zijn in hun voorwaardes...of je die leest is een ander verhaal. ;)

2. OP deed heel veel moeite een paar generaties terug, om te demonstreren dat de telefoons net zo waterdicht, zo niet meer, zijn dan hun concurrenten die wel de certificering hadden. De commercial liet een telefoon in een emmer water vallen yadda yadda. De reden is dat je dus blijkbaar moet betalen voor die certificering, en dat is natuurlijk extra kosten die je niet wilt hebben als OP.
De eerste 6 maanden moet de fabrikant aan tonen dat jij het product verkeerd hebt gebruikt. Na 6 maanden ligt de bewijslast hiervan bij de consument.
Kleine nuance de verkoper is verplicht de garantie te geven en moet dat aantonen. Als consument heb je in Nederland eigenlijk niks te maken met de fabrikant. Tenzij dat ook direct de verkoper is zoals bij oneplus wel mogelijk is.
Correctie; die ligt bij de winkel, niet de fabrikant. Tenzij je direct bij de fabrikant kocht natuurlijk. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 mei 2020 08:48]

Nee, dit is absoluut niet waar, ik ben benieuwd naar jouw bron hiervoor. Je hebt de overeenkomst met de winkel, niet met de fabrikant. Als een fabrikant 5 jaar fabrieksgarantie biedt, kan je dus ook vijf jaar lang met de winkel contact opnemen voor garantie, de fabrieksgarantie is waar de winkel ook recht op heeft immers. Dit geldt ook wanneer je extra garantie afsluit!

De twee jaar waar jij over spreekt, is de richtlijn vanuit Europa, in Nederland is het net wat uitgebreider geregeld waarbij de consument wat meer bescherming geniet.

Voor producten gekocht in NL is het dus sowieso gemakkelijker om contact op te nemen met de winkel en niet direct naar de fabrikant te stappen. De fabrikant heeft namelijk naar jou als consument geen verplichting (want geen overeenkomst)*, waar de winkelier / verkoper wel de verplichting heeft jou een deugdelijk product te leveren.

* Tenzij de fabrikant de verkopende partij is uiteraard, maar dan is er dus een overeenkomst.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 mei 2020 12:01]

Jawel de fabrikant kan zelf bepalen waar hij fabrieksgarantie op wilt geven, het is immers bovenop de wettelijke garantie.

De wettelijke garantie ligt bij de verkoper niet bij de fabrikant.
Heb je een concreet voorbeeld waarbij de fabrieksgarantie iets daadwerkelijk toevoegt naast de wettelijke garantie? Ik heb meer het idee dat een term is waarmee geschermd kan worden bij consumenten: "Nee, dit valt niet onder de fabrieksgarantie", terwijl het gewoon afgedekt is met de wettelijke garantie en de verkoper dus probeert onder garantie uit te komen door het niet te noemen.
Nee het is marketing, de fabrikant kan als pluspunt vermelden dat je fabrieksgarantie krijgt(sommige consumenten zijn daar gevoelig voor). In werkelijkheid is de garantie allang geregeld via de verkoper.


Op risicovolle punten word de fabrieksgarantie uitgesloten en mag de verkoper het opknappen. Dus inderdaad het is volledig overbodig.
IP68 heeft vaak als voorwaarden hoe diep en hoe lang. Aangezien vooral diepte een impact heeft op de behuizing door de toenemende druk. Daarom geven ze ook geen garantie op waterschade.
Het is namelijk niet te bewijzen dat de gebruiker langer of dieper gegaan is dan voorgeschreven.
En momentum kan ook kort hogere druk veroorzaken, bijvoorbeeld als je je telefoon aan je arm bevestigt en die steeds in het water slaat, of de telefoon onder de kraan houdt. Ben je niet te diep geweest maar heeft er toch een hogere waterdruk op de telefoon gestaan.
Volgens mij kan dat niet helemaal: een fabrikant kan niet zomaar zelf bepalen waar garantie op wordt gegeven.
Ze maken het product toch zelf? Fabrieksgarantie is niet hetzelfde als wat de Wet aangeeft en die verplicht geen garantie bij waterschade. Daarnaast bepaalt de Wet dat de winkel de plicht heeft een deugdelijk product te leveren en hoef je je dus minder zorgen te maken over de fabrieksgarantie die de winkel dus krijgt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 mei 2020 09:55]

Wettelijke garantie:
Dit betekent dat u recht heeft op een goed product.
...
Wat is een goed product?
U moet een product een bepaalde tijd zonder problemen kunnen gebruiken. Hoe lang een product mee moet gaan hangt af van wat het is.
...
Wanneer is een product niet goed?
Een product is ondeugdelijk als:

het niet compleet is;
het beschadigd is;
het kapot is of het niet goed doet;
u er niet mee kunt doen wat de verkoper of fabrikant heeft gezegd.
Bewijslast bij ondeugdelijk product
Als er iets mis is met een product binnen 6 maanden na aankoop, moet de verkoper bewijzen dat dit uw schuld is. Bijvoorbeeld door aan te tonen dat u het product niet goed heeft gebruikt.

Gaat het product na 6 maanden of langer kapot? Dan moet u bewijzen dat dit niet uw schuld is en dat het aan het product ligt.
Kort door de bocht genomen zal de fabrikant moeten kunnen aantonen in de eerste 6 maanden dat het hun schuld is, daarna heb je als koper die verantwoordelijkheid.
Maar dan komt mijn vraag: hoe kun je een bewering doen over iets en dan niet thuisgeven op de momenten dat het er op aankomt?
"Ik kan het snelst rennen van iedereen, maar alleen als niemand kijkt", dat zou toch ook niemand geloven? Als je het toch niet hard kan maken of geen garantie kan of wil geven, laat de IP-certificering weg. Het heeft geen inhoud meer.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 4 mei 2020 09:41]

Toch maar dubbelpost maar een kleine nuance de verkoper is verplicht de garantie te geven en moet dat aantonen. Als consument heb je in Nederland eigenlijk niks te maken met de fabrikant. Tenzij dat ook direct de verkoper is zoals bij oneplus wel mogelijk is.
Je hebt een overeenkomst met de winkel waar je het product gekocht hebt, niet met de fabrikant, tenzij de fabrikant ook de winkel is waar je de overeenkomst mee hebt.

Ook kan een telefoon niet 'zomaar' waterschade oplopen, de schade die hier bedoelt wordt, is o.a. transportschade. Ook geeft de Rijksoverheid aan dat binnen zes maanden de verkoper dient aan te tonen dat het door onjuist gebruik komt en niet de fabrikant, dat is dus alleen wanneer de fabrikant ook de verkopende partij is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 mei 2020 09:59]

Ah oké, bedankt.
Met al het thuiswerken en telefoneren, ben ik heel blij met de 3,5mm jack. Oortjes in de laptop voor telco meetings, krijg ik een telefoontje dan prik ik hem snel om. Kan me niet voorstellen hoe dit makkelijk te doen met bluetooth oortjes. Of telkens oortjes wisselen, of iedere beller vragen even te wachten om bluetooth verbinding te maken :?

[Reactie gewijzigd door crepsly op 4 mei 2020 08:16]

Ik heb een bluetooth koptelefoon waar je twee bluetooth connecties tegelijk kan hebben :). Dat is nu echt ideaal.
Die heb ik ook maar wil ik echt niet de hele dag op hebben hoor.
Ben blij zoals crepsly zegt dat ik gewoon met bedrade oortjes en met m'n telefoon in m'n kontzak kan rondlopen door heel het huis (ja, ik ben een ijsbeer-beller). Dat zonder gedoe of connectie te verliezen als ik even in de slaapkamer ga staan.
Wat is er zo belangrijk aan een 3.5mm? Als je per se een bedraadde koptelefoon wil dan gebruik je toch gewoon een usb c koptelefoon of een adaptertje? En draadloos is toch wel erg aangenaam (mits je natuurlijk niet vergeten hebt hem op te laden ;) )
Anoniem: 1031525
@Bl4ckSunr1se4 mei 2020 09:04
Zo'n verloopstukje dat je geheid gaat kwijtraken?

Wat me ook opvalt is dat die bluetooth-oortjes inmiddels prijsniveaus halen die ik ook betaal voor mijn professionele bedrade muzikantenoordoppen die ik live op het podium gebruik. Ik kan me niet voorstellen dat de geluidskwaliteit van die bluetoothoortjes beter is.
Die prijs van BT oortjes valt wel mee naar mijn idee... Er zijn veel te vinden in het goedkope segment €15-€50. Ik heb zelf vorig jaar de Anker Soundcore Liberty Neo besteld voor €50.
Ik vind deze echt redelijk klinken en voor zover ik mij kan herinneren kan hij wel mee met de bedrade dopjes die destijds in dezelfde prijsklasse zaten
Ik heb ook nog een stapel CD-ROMs en DVDs liggen. Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat fabrikanten die in laptops weglaten. Het kost hooguit een tientje om in te bouwen en maakt het een stuk gebruiksvriendelijker.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 4 mei 2020 07:26]

Dat kan, ben ik het niet perse mee oneens. Het ding is dat er goede alternatieven zijn uitgevonden sindsdien voor CD's, maar BT/verloopstekker+USB-C is geen goed alternatief voor een jack.

[Reactie gewijzigd door coolkingler1 op 4 mei 2020 07:32]

Ik mis ook nog altijd een scart connector op mijn huidige TV. Heb nog een satelliet ontvanger liggen met scart. :X
Scart is duidelijk voorbij gegaan door nieuwere technieken, ruis, digitaal/analoog, resolutie, etc. Dit is niet het geval met de jack.

Een bluetooth headset klinkt niet beter als een jack headset, in het beste geval klinkt hij hetzelfde. En USB c zorgt ervoor dat je je telefoon niet kan opladen tijdens het luisteren naar muziek. Of je moet naast je jack-usb dongle ook nog een usb-splitter dongle gaan meeslepen. En dan heb je nog te maken met de ruis die je over usb c hebt wanneer je hem voor audio gebruikt. Dat ding kraakt regelmatig als je hem in je zak hebt zitten en aan het bewegen bent (zoals op de fiets of onder het lopen).
Helemaal mee eens. Bovendien krijg je nu ook het probleem dat je oortjes moeilijker uitwisselbaar zijn. Ik gebruikte de headset van mijn telefoon ook voor mijn laptop (waar wel "gewoon" altijd een 3.5mm poort op zit). Lekker makkelijk. En dat gaat nu niet meer, want mijn laptop heeft wel een USB-C poort, maar die is voor de lader en ondersteunt geen USB Audio.Dus nu moet ik een USB A male - USB C female converted aanschaffen of met extra headsets gaan rondsjouwen. Tja...
Anoniem: 1031525
@Jochem4 mei 2020 09:05
Ik heb nog 2000 videobanden liggen, dus ik zie graag een scartaansluiting terug op mijn tv's.
Dat kan, ben ik het niet perse mee oneens. Het ding is dat er goede alternatieven zijn uitgevonden sindsdien voor CD's, maar BT/verloopstekker+USB-C is geen goed alternatief voor een jack.
Of een alternatief een goed dan wel slecht alternatief is, is heel persoonlijk. Is programma's downloaden van het Internet een goed alternatief voor het niet meer aanbieden van DVD drivers in laptops? Voor de meesten misschien wel, voor mensen die ergens op het platteland wonen en maar brak internet hebben is dat misschien iets minder leuk.

Wat mij betreft is BT een reuzegoed alternatief voor 3.5mm aansluitingen. Ik kan me de laatste keer niet herinneren dat ik die nog gebruikt heb (ook al heb ik er nog eentje). Misschien dat het voor de hardcore audiofielen nog wel een dingetje kan zijn (ik vind persoonlijk m'n XM3 meer dan goed genoeg klinken) en Bluetooth oortjes zijn nu ook wel duurder dan hun bedrade tegenpolen.

Maar dat het sowieso geen goed alternatief is, dat kan je toch niet stellen.
Het gaat niet alleen over de geluidskwaliteit. Hoe vaak ik al een meeting begonnen ben waarbij iemand roept dat zijn bluetooth batterij leeg is....
In principe heb je een punt, maar de winst bij het weglaten van een optische drive is echt duizenden keren groter dan bij het weglaten van een 3,5mm jack*. Laptops kunnen nu veel kleiner en die ruimte wordt voor de accu gebruikt, dat beetje extra accuruimte dat je wint met het weglaten van de 3,5mm aansluiting is echt verwaarloosbaar :)

* Bovendien zijn er goedkope alternatieven voor de optische schijfjes: usb opslag. Onder de 50 euro koop je al >500GB opslagcapaciteit. Dat zijn grofweg 100 DVD's. In het geval van de 3,5mm plug is een BT-hoofdtelefoon gewoon veel duurder.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 4 mei 2020 07:53]

bring back the floppy drive! :+
Jammere aan OP toestellen is dat ze integenstelling tot de samsungs, huaweis en LG's van deze wereld weinig in nieuwprijs dalen.
Bijv een Oneplus 7 Pro kost nog steeds evenveel als een S20+ en zelfs 100 euro meer dan de Huawei P30 pro, toestellen die rond dezelfde tijd uitkwamen en voor het grootste gedeelte toch wel superieur zijn aan de OP7pro |:(

[Reactie gewijzigd door Darksequence op 4 mei 2020 06:59]

Misschien proberen ze apple hierin na te doen, aangezien dit juist voor veel mensen een voordeel is. De tweedehands waarde blijft ook hoger. Daarnaast heeft oneplus een heel net updatebeleid waardoor je prima iemand anders ermee blij kan maken na 2 jaar
OP7pro is notchless, groot pluspunt vind ik.
Inderdaad, geef het een paar maanden en de nieuwprijs heeft een nóg groter verschil met de grote concurrenten
"Bijv een Oneplus 7 Pro kost nog steeds evenveel als een S20+"

https://tweakers.net/pric...;1511990;1365680;1470236/
Ik denk dat je een betere leverancier nodig hebt. Tussen die toestellen zit nog altijd minimaal 160 euro verschil, en dan vergelijk ik het ook nog eens met de 4G-versie van de S20+ die grijs geïmporteerd wordt en niet voor de Benelux markt is bedoeld.
Voor zulke prijzen ga ik liever voor een Apple of Samsung. De prijs was de sterkste punt van one plus, nu niet meer. Denk dat ze een grote misstap hebben begaan door de prijzen te verhogen.
Ik wilde dit jaar een nieuwe OP telefoon kopen, maar bij het zien van de prijzen heb ik besloten om mijn OP6 voor een derde jaar te gebruiken. Ik vind de prijzen te hoog voor de verschillen met mijn huidige OP6. Ja een beter scherm, camera's etc maar niet bijzonder genoeg om mij over te halen om minimaal €700 neer te leggen.

Naar Apple of Samsung zal ik niet gaan, eerder Xiaomi oid.
Zelfde hier. Ik ben ook benieuwd naar wat een nieuwe zenfone gaat doen. OnePlus heeft zich wat mij betreft iets te hoog geprijsd, ondanks dat het echt mooie toestellen zijn. Maar voor dit soort prijzen is upgraden vanaf m'n 6 niet echt een logische upgrade.

Daarbij doet de 6 het nog steeds gewoon perfect
Het is dan ook veel beter voor de wereld als iedereen zijn elektronica wat langer gebruikt. Waar zou je een prima werkende OP6 nu al weg doen.
Ik heb niks weg hoeven doen nu ik een nieuwe telefoon heb. Sterker nog meestal geen mijn gebruikte toestellen gewoon naar vrienden of familie die geen geld hebben voor een (wat luxer) nieuw telefoon. Beter dan dat ze een goedkoper nieuw toestel kopen, wat vervolgens geen enkele restwaarde met heeft een dus daadwerkelijk na een jaar (of twee) op de vuilnis belt terecht komt. Mijn 'oude' 6T is nu in gebruik door mij vader, die daarvoor ook mijn mate 10 pro al had 'over genomen' toen ik die zelfde 6T kocht. Mijn OP3 die ik daarvoor weer had heeft een vriend van mij nu in gebruik...
Ik ben absoluut een voorstander van op een verantwoorde manier omgaan met electronica. Ben zelf Electro technisch opgeleid en probeer te repareren wat te repareren is. Helaas is de meeste electronica tegenwoordig een wegwerp artikel. Ik merk dat als je initieel wat meer geld uitgeeft, je later daar profijt van hebt; restwaarde en daarmee economische levensduur ligt hoger, waardoor de gebruiksduur van een product ook omhoog gaat. Als je naar telefoons kijkt is Apple wel een mooi voorbeeld hiervan, helaas ligt dat bij de meeste Android toestellen nogal anders.

[Reactie gewijzigd door involver op 5 mei 2020 09:12]

Ik had een 6T en heb de stap gemaakt naar een 8 pro. Absoluut de moeite waard, als je het geld ervoor over hebt. Op alle punten en sterke verbetering, scherm is echt super, camera is beter, vingerafdruk sensor is véél beter, eindelijk draadloos laden... De punten in de review zijn allemaal terecht, op de zogenaamde bugs na; ik heb vandaag dag 1 (2 werken terug) geen enkel probleem ervaren. Ik heb wel een update gehad en het enige dat ik daarvan merk is dat de camera vloeiender opneemt (was wat schokkerig soms). Ik snap de score die gebaseerd is op de prijs van dit toestel tov zijn voorgangers, maar vind het persoonlijk zeker een punt te laag gezien de overall prestaties.
Natuurlijk is het een verbetering, dat moet wel, zeker voor dat geld. De techniek gaat vooruit, maar ik vind de stap niet groot genoeg. Het is niet zo dat de 6 nu meteen achterhaald is met die nieuwe toestellen, dat bedoel ik met dat de stap te klein is
Snap ik. Anderzijds is het verschil meer dan de som van de specificaties. Ik ervaar nu first hand het verschil tussen een 6T (geen 6) een de 8 pro en het verschil is significant op alle vlakken. De vraag is alleen of je het ervoor over hebt. Zo lees ik ook het cijfer dat tweakers heeft.
Ik heb mijn 6T nog steeds in gebruik (in de familie), niks mis mee inderdaad. Ik vind het leuk om 1x per jaar een nieuw toestel te kopen, de 6 heb ik zelfs ruim anderhalf jaar in gebruik gehad en als de 8 pas over een half uit zo zijn gekomen had ik gerust nog een half jaar met de 6 gedaan. Net zolang tot er een kandidaat vervanger uit zou komen (op basis van mijn persoonlijke voorkeur).
Jij bent nog steeds tevreden met je 6? Lekker houden, geen reden om wat anders te kopen. Zoek je wel een significante sprong vooruit en heb je het geld ervoor over, dan is het zeker het overwegen waard. :)
Ik gebruik nog steeds mijn OP5, zonder problemen en net als dag één.
Dit is inderdaad het struikelblok voor een upgrade - de verhoogde prijs van de nieuwe toestellen.

Ik zou bij OP willen blijven omdat dit door de jaren het toestel/merk is geweest met de beste ervaring voor mij. Na een duidelijk mindere ervaring met Nokia en Samsung.

Nu denk ik nog steeds hetzelfde maar zal enkel vernieuwen uit noodzaak, zeker niet omdat het zomaar weer eens een nieuw toestel is en het kan...
Er wordt veel afgegeven op de camera prestatie maar is zo'n camera niet al te fixen met het downloaden van de google pixel camera of een andere app? Of gaat het hier om de drivers op firmware niveau?
Ja, dat klopt. Het is de software, niet de camera zelf. Dat wordt de hele tijd gezegd door iedereen. Google Camera biedt een enorme verbetering, maar je hebt root nodig voor de tweede, derde en vierde camera te gebruiken.
Was het hele idee achter oneplus niet dat je al root toegang had?
Lol, nee, dat zou een extreem slecht idee zijn qua security. Ik denk dat je doelt op het feit dat OnePlus telefoons vrij eenvoudig te rooten zijn omdat het makkelijk is om de bootloader te ontgrendelen (ipv wachten kan je dus gewoon de optie aanzetten in dev settings > via adb bootloader unlocken).
Bedankt voor de uitleg!
Jammer dat ze weer van de pop up camera zijn afgestapt. Dat was voor mij juist een belangrijke reden om de 7t pro te kopen. Geen gat in je scherm en dat voor een camara die ik toch eigenlijk niet gebruik. Als ik hem nodig heb is hij zo geactiveerd.
Als je niet perse 120hz moet, is de mi 9T ook een mooie telefoon, en met de pixel experience rom is het echt een top toestel. ( Voor 280 eu)
Inderdaad. Mi 9T is een prachtig toestel. De nieuwe flagship killer is de K30 Pro Zoom edition, heeft ook popup cam.
Ben aan het wachten op een global edition van deze.
Zal wel mi 10t pro zoom of misschien Poco F2 gaan heten en tevens nog even op zich laten wachten.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee