We hebben voor dit artikel de belangrijkste smartphonefabrikanten die smartphones met ip-certificering maken, benaderd om te vragen hoe ze met waterschade omgaan. Elke fabrikant heeft zijn eigen visie en garantie. Dit zijn de fabrikanten die een reactie stuurden.
Sony - Beperkte garantie
Sony heeft een naam hoog te houden op het gebied van waterresistente smartphones. Wellicht is het daarom dat dit de enige fabrikant is die wij kennen met een dubbele ip-certificatie op recente high-end smartphones. Sony hanteert bijvoorbeeld voor de Xperia 1 een ip65/68-rating. Dat houdt dus in dat de telefoon het overleeft als hij met maximaal 12,5 liter water per minuut onder een willekeurige hoek wordt bespoten, maar ook dertig minuten lang op meer dan een meter diepte; anderhalve meter diepte in het geval van Sony.
Sony had ooit marketingmateriaal met afbeeldingen waarop bijvoorbeeld in een zwembad onder water werd gefotografeerd met een Xperia-toestel, maar is daarvan teruggekomen na onder meer een rechtszaak in de Verenigde Staten. Sindsdien wordt onder meer gecommuniceerd dat de Xperia-toestellen 'voorzichtig in een vat met kraanwater geplaatst worden en op een diepte van 1,5 meter gebracht. Na 30 minuten wordt het apparaat voorzichtig uit het vat gehaald en worden alle functies en eigenschappen gecontroleerd'.
Daarbij ontstaat in principe minder druk op de openingen van het toestel dan wanneer je in een zwembad onder water gaat fotograferen. Ook zit er bijvoorbeeld chloor in regulier zwembadwater, wat extra schadelijk kan zijn. Op de website van Sony staat nu dat je een Xperia-smartphone niet onder water mag gebruiken en hem ook niet 'per ongeluk in het water moet laten vallen'. Onderaan de pagina staat ook dat de garantie niet geldt als een apparaat misbruikt of onjuist behandeld wordt.
Een woordvoerder van Sony meldt ons dat een defect als gevolg van waterschade precies zo zal worden behandeld als elk ander defect. Dat zou dus inhouden dat de garantie geldt als de schade is ontstaan bij gebruik waar het apparaat volgens de ip-certificatie tegen kan, en dat gebruik in de garantievoorwaarden en op de website wordt genoemd. Daaruit blijkt dat je een Xperia-telefoon dus nooit mag onderdompelen, maar in de regen, als er spetters op komen tijdens het afwassen of wanneer je de telefoon bijvoorbeeld op een winderig strand gebruikt, mag het toestel niet stukgaan. Gaat het dat wel? Dan valt dat onder de garantie, aldus Sony zelf.
Om te checken of dat in de praktijk ook zo is, hebben we onze oren te luisteren gelegd. We zijn inderdaad gevallen tegengekomen waarbij Sony garantie geeft bij waterschade. Als reparatie geen optie meer is, wordt dan bijvoorbeeld een nieuw toestel opgestuurd, maar ook weleens een refurbished exemplaar. Toch hoorden we ook van gevallen waarin geen garantie werd verleend omdat de telefoon onjuist zou zijn gebruikt, hoewel de gebruiker dit ontkent. Het lijkt er dus op dat het in de praktijk lastig kan zijn om bij waterschade garantie te claimen.
Samsung - Beperkte garantie
Op de smartphonepagina van Samsung staat: "Loop je in de regen, werk je in een stoffige ruimte of valt je telefoon in de wc? Geen probleem. Bijna elke Galaxy-telefoon is namelijk waterdicht tot 1,5 meter water (maximaal 30 minuten) en stofbestendig en draagt met trots het ip68-certificaat. Hiermee is je toestel volledig beschermd, terwijl usb-poorten en oortelefoonaansluitingen gewoon openblijven. Geen gedoe met extra dopjes of kapjes."
Dat klinkt geruststellend. Hoe vaak kom je immers in een situatie waarbij je telefoon een half uur lang anderhalve meter onder water ligt? Dit veronderstelt echter een aantal dingen, namelijk onder meer dat alle soorten water gelijk zijn. Om ons gerust te stellen, zouden Samsung-telefoons ook tegen zwembad- en zeewater moeten kunnen, maar toch staat in de handleiding van bijvoorbeeld de Galaxy S10 iets anders.
"Als u het apparaat onderdompelt in een andere vloeistof dan zoetwater, zoals zoutwater, geïoniseerd water of alcoholische dranken, zal er sneller water in het apparaat komen. Als het apparaat in aanraking komt met andere vloeistoffen, zoals zoutwater, water van een zwembad, zeepsop, olie, parfum, zonnebrandcrème, handreinigingscrème of chemische producten zoals cosmetica, spoelt u het apparaat af met schoon water en droogt u het zorgvuldig af met een schone, zachte doek. Als u deze instructies niet volgt, kunnen de prestaties en het uiterlijk van het apparaat worden beïnvloed."
De veiligheidsinstructie gaat nog verder. "Houd het apparaat droog", staat daarin. "Schakel het apparaat niet in als het nat is. Als het apparaat al is ingeschakeld, schakelt u het uit. Maak het apparaat vervolgens met een handdoek droog en breng het naar een servicecenter."
Dit zijn echter adviezen. Als een telefoon waterschade heeft terwijl hij niet langer dan een half uur anderhalve meter onder water is geweest, zal Samsung garantie verlenen. "Indien wij geen schade aan de buitenkant van het toestel constateren, wordt het toestel onder de garantievoorwaarden gerepareerd. Een toestel dient altijd door een Samsung geautoriseerde servicepartner gerepareerd te worden om de garantie te kunnen behouden. Alleen dan voldoet het toestel weer aan de originele ip-certificering."
Apple - Geen garantie
Mocht je niet de handigste zijn met een glas wijn of een bezoek aan de wc, maak dan je borst maar nat als je een iPhone hebt. Dat is niet omdat je borst beter tegen water kan, want recente iPhones zijn wel waterdicht volgens de ip67- en ip68-norm, maar Apple geeft standaard geen enkele garantie op schade door toedoen van vloeistof. Net als bij andere fabrikanten zit er bij iPhones een waterschade-indicator aan de binnenkant, in dit geval in de simtray. Als die rood wordt, is hij in aanraking geweest met water en kan Apple dat zien. De fabrikant heeft een AppleCare+-verzekering en daarmee ben je wel gedekt tegen vloeistofschade.
Apple raadt aan om niet te gaan zwemmen met je iPhone, maar hem ook niet onder de douche te gebruiken of hem in een ruimte te leggen waar veel stoom is. Ook kan volgens Apple de waterdichtheid worden beïnvloed als er bijvoorbeeld zonnebrandcrème, zeep of parfum op de iPhone komt. De fabrikant heeft een vrij uitgebreide omschrijving van wat je moet doen als je telefoon wel in aanraking komt met dat soort dingen en ook wat je moet doen als hij nat geworden is.
Hoe dan ook, het is op zijn minst verwarrend dat een telefoon een ip-certificering mag hebben, maar dat er geen garantie is op wat een iPhone op basis van die certificering aankan. Mocht er dus een rubbertje ergens niet goed gemonteerd zijn, en je iPhone wordt nat van binnen en sterft een vochtige dood, dan vindt Apple dat jouw probleem en niet dat van hen.
OnePlus - Geen garantie
OnePlus kiest er naar eigen zeggen bewust voor om geen ip-rating te hanteren. De reden is in eerste instantie dat het geld kost, maar liefst dertig dollar per toestel, volgens OnePlus. Daar zou je niet meer waterdichtheid voor terugkrijgen en ook geen garantie. "OnePlus-toestellen zijn waterbestendig voor dagelijks gebruik; je kunt muziek afspelen in de badkamer terwijl je onder de douche staat en je smartphone in de regen gebruiken. De OnePlus 7 en 7T Pro zijn opgewassen tegen een plas water, maar we raden het af om het toestel in bad te gebruiken of ermee te zwemmen. Wat betreft garantie op waterschade: geen enkel smartphonemerk biedt het, zelfs fabrikanten met een ip-rating geven het niet." Dat laatste wordt door andere fabrikanten echter tegengesproken, zoals je hebt kunnen lezen.
Verder schrijft OnePlus in een reactie aan Tweakers dat ip-ratings verwarrend zijn voor gebruikers en dat ze verkeerd worden begrepen. Daarbij wijst de fabrikant op de ideale omstandigheden bij het testen van waterdichtheid in een laboratorium. "In de realiteit laat je waarschijnlijk je smartphone schuin of ondersteboven in het water vallen, waarbij veel druk ontstaat op het punt dat het water eerst raakt." OnePlus zegt navraag gedaan te hebben bij gebruikers en zegt dat zij 'advies over wat ze kunnen doen met hun smartphone het belangrijkst vinden'. "De door ons gebruikte term dagelijks gebruik is eenvoudig en duidelijk." Over dat laatste valt wat ons betreft te twisten, want de definitie van dagelijks gebruik zal niet voor iedereen gelijk zijn. Hoewel het alsnog helder is dat OnePlus-toestellen tegen regen en een plas water moeten kunnen, geeft deze fabrikant er in elk geval geen garantie op.
Oppo - Geen garantie
Zusteronderneming Oppo denkt er anders over, al hebben lang niet alle Oppo-telefoons een ip-certificering. De R15 Pro heeft die bijvoorbeeld wel. Zoals we vorig jaar zagen in de fabriek in Guangdong, worden de toestellen wel getest op waterdichtheid. Dat gaat dan voornamelijk om sproeien en niet om onderdompelen. Volgens Oppo wordt de watersproeisnelheid gedurende 10 minuten op 30,5ml per minuut ingesteld, wat een matige regen simuleert. In steden die aan de kust liggen, is het alkaliteitsniveau hoger en Oppo test dit ook door smartphones langdurig aan een hoge luchtvochtigheid met wat zoutspray bloot te stellen. Lang niet alle Oppo-telefoons hebben een ip-classificatie, maar ze zouden een heftige regenbui allemaal moeten overleven volgens de fabrikant. Toch geeft ook Oppo geen enkele garantie op schade door vloeistoffen.
Huawei - Beperkte garantie
Huawei reageerde gelukkig op de valreep nog op ons verzoek om informatie en kwam met goed nieuws. De informatie is echter wel in strijd met wat op de productpagina's van de diverse toestellen staat. Zo zegt Huawei over waterdichtheid bij de P30 Pro dat het toestel een ip68-certificering heeft en dat betekent volgens Huawei dat het spat-, water- en stofbestendig is.
Huawei benadrukt dat de certificering inhoudt dat er onder gecontroleerde omstandigheden is getest en dat de 'water- en stofdichtheid niet permanent zijn en de weerstand kan afnemen als gevolg van normale slijtage in de loop van de tijd'. "Laad de telefoon niet op als deze nat is of in een vochtige omgeving. Raadpleeg de handleiding voor reinigings- en drooginstructies. Onderdompeling in vloeistof en de daaruit voortvloeiende schade valt niet onder de garantie."
Verderop staat ook nog dat 'vloeibare schade' niet onder de garantie valt. Dat is vermoedelijk wat raar vertaald, maar het is duidelijk dat Huawei zich indekt tegen schade door vloeistoffen: linksom of rechtsom valt het niet onder de garantie. De fabrikant acht zich dus niet verplicht toestellen te vervangen of repareren, maar zegt dat wel te doen. Onze vraag over garantie werd namelijk als volgt beantwoord:
"Bij schade door vloeistoffen kunnen alleen gekwalificeerde technici een oordeel vellen over de specifieke serviceoplossing. In alle gevallen waarin wij geen tekenen van misbruik of dergelijke (bijvoorbeeld valschade) constateren, beschouwen we het als een falen van de ip-certificering en verlenen we dus garantie." Dat biedt in elk geval hoop voor de praktijk, al kan Huawei bij conflicten altijd zeggen dat zwart-op-wit staat dat je geen garantie krijgt bij vloeistofschade.