Webcams waren tot voor kort een uitstervende productgroep, maar zijn nu haast niet aan te slepen. Na de opmars van webcams aan het begin van deze eeuw, is dit apparaat nu terug te vinden in iedere laptop, tablet en smartphone. Daarmee verviel voor de meesten de noodzaak van een losse webcam. Als logisch gevolg gingen ook fabrikanten steeds minder aandacht besteden aan deze productgroep. Er verschenen nog maar mondjesmaat nieuwe webcams en deze werden steeds meer gericht op specifieke gebruikersgroepen, zoals gamers op Twitch of professionals die veel op afstand vergaderen. Voor deze doelgroepen zijn beeldkwaliteit en soepele streaming met veel beelden per seconde van belang.
Thuiswerken = run op webcams
Toen door de covid-19-crisis de stelregel 'thuiswerken als het kan' werd ingevoerd in Nederland en België, werd vergaderen door middel van teleconferencing, via bijvoorbeeld Teams, Zoom of Google Meet (voorheen Hangouts Meet) de nieuwe norm. Dat was ook het moment dat veel mensen erachter kwamen dat de ingebouwde camera in hun apparaat eigenlijk niet voldeed. De beeldkwaliteit is matig, de verversingssnelheid laat te wensen over of de camera zit op een onhandige plek en laat zich niet of lastig draaien. Ongetwijfeld hebben velen een oude webcam van zolder afgestoft in de hoop dat deze anno 2020 nog voldoet, om in veel gevallen te constateren dat hij slechter functioneert dan de selfiecam van een moderne smartphone.
Ook in de Tweakers Pricewatch zagen we een enorme interesse in webcams; de activiteit steeg met maar liefst 4500 procent. Bij winkels kwam de voorraad producten al snel onder druk te staan, waardoor bepaalde webcams een lange levertijd kregen. Tegelijk werd pijnlijk duidelijk dat er onder het productaanbod tamelijk veel oude modellen zitten, zoals de Logitech C920 en Microsoft Lifecam Studio, die al in 2011 op de markt kwamen. Van de Logitech is inmiddels een opvolger beschikbaar: de C922, maar Microsoft heeft sindsdien geen nieuwe producten uitgebracht. Toch is er intussen het een en ander gebeurd op webcamgebied. De beeldkwaliteit is toegenomen dankzij betere sensoren en de framerate is gestegen. Ook zien we steeds meer 4k-webcams, al is 1080p voor videovergaderen in veel gevallen voldoende.
Voor ons was dit alles aanleiding om zo snel mogelijk een nieuwe test op te tuigen, een uitdaging aangezien veel bedrijven plat liggen en de voorraden al snel opraakten. We hebben de in de Pricewatch populaire Logitech C922 Pro kunnen veiligstellen, evenals de in maart aangekondigde Logitech StreamCam. Daarnaast hebben we met beduidend meer moeite de Razer Kiyo en de Trust GXT 1160 Vero kunnen bemachtigen. Hoewel we ons primair richten op 1080p-webcams, hebben we de Logitech Brio 4K als referentiemodel toegevoegd om te kijken of deze een zichtbaar betere kwaliteit biedt.
Wanneer is een webcam handig(er)?
De hamvraag is eigenlijk: wanneer is een losse webcam nu beter of handiger? Daarbij gaat het om de kwaliteit, maar vooral ook over praktische zaken. Het overgrote merendeel van de laptops heeft een webcam ingebouwd, maar soms zit die op een onlogische of onhandige plek en wellicht is de kwaliteit simpelweg matig. Desktops hebben vrijwel nooit een ingebouwde webcam, uitgezonderd all-in-ones zoals iMacs. In dit thuiswerktijdperk werden ook wel werk-pc's van kantoor naar huis meegenomen en dat zijn vaak desktops. Die hebben dus een webcam met een microfoon nodig voor videoconferencing, of een ander apparaat, zoals een tablet of smartphone.
Praktische voordelen
Nog los van een vaak betere beeldkwaliteit heeft een webcam vooral praktische voordelen. Het is een los apparaat, dus je kunt hem plaatsen waar je wilt. Dat kan staand op een bureau zijn, of, zoals gebruikelijker, boven op een monitor. De meeste webcams hebben speciale voetjes met klemmen waardoor ze stevig te bevestigen zijn. Daarnaast is de camera zelf kantelbaar, zodat je nauwkeurig kunt bepalen of je hem naar boven of beneden wilt richten. Daardoor kun je optimaal bepalen hoe je zelf in beeld verschijnt.
Middels software, van de webcam of de videodienst, is het vrij eenvoudig om de achtergrond te wijzigen.
Zoals genoemd hebben de meeste laptops een ingebouwde webcam, maar deze is in veel gevallen minder praktisch. Bij sommige modellen, zoals de Dell XPS-serie, zit hij bijvoorbeeld aan de onderkant van het scherm, zodat je recht in iemands neusgaten kijkt. Verder gebruiken veel laptopgebruikers een externe monitor, die dan vaak ook als hoofdscherm dient. Het gevolg daarvan is dat je dan niet in de camera kijkt, want die zit immers in de laptop. Als de laptop is ingeklapt terwijl er op een andere monitor wordt gewerkt, wat ook niet ongebruikelijk is, is er helemaal geen webcam beschikbaar. Een losse webcam is in die gevallen een stukje prettiger.
Ook de microfoon moet niet over het hoofd worden gezien. De meeste laptops hebben die eveneens ingebouwd, maar ook daarvoor geldt dat de positionering niet altijd ideaal is en de kwaliteit soms te wensen overlaat.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de ingebouwde webcam van moderne laptops is over het algemeen redelijk. Wel is de resolutie doorgaans laag, meestal 720p, en kan de kleine sensor minder goed overweg met lastige lichtomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan grote contrasten, zoals felle hooglichten en donkere schaduwen, maar ook zaken als tegenlicht of een donkere kamer. Ook webcams zijn voorzien van kleine sensoren, maar van midrange- en high-end modellen zijn die meestal nieuwer en is de optiek beter. Doordat de camera wat dieper in de behuizing zit, is hij ook minder gevoelig voor invallend licht.
Een hogere resolutie is niet per se zaligmakend, maar leidt over het algemeen tot een iets scherper beeld. Ook de kleuren en het contrast van een aparte webcam zijn vaak beter, wat samen met de hogere resolutie een beter beeld kan opleveren. Daar komt bij dat de betere webcams wat minder moeite hebben met slechte lichtomstandigheden, zoals weinig licht en tegenlicht. Dat betekent natuurlijk niet dat ze onder alle omstandigheden bruikbaar zijn. Het is altijd goed om tegenlicht te voorkomen en erop te letten dat het licht vooral van voren komt.
Overige voordelen
Tips
Niet iedere plek is ideaal voor het gebruik van een webcam voor bijvoorbeeld videoconferencing. Je kunt het beste uitgaan van dezelfde richtlijnen als voor portretfotografie:
Test van te voren de kwaliteit en de compositie.
Zorg ervoor dat het licht van voren komt en niet van achteren. Ga bijvoorbeeld met je gezicht naar een raam zitten in plaats van andersom. Gebruik eventueel kunstlicht.
Voorkom overbelichting.
Vermijd een donker hoekje.
Test van te voren de kwaliteit van de microfoon. Gebruik eventueel een betere.
Een ander punt is de beeldhoek. Losse webcams hebben vanwege hun ontwerp, de diepere ligging van de camera en het gebruik van verschillende lenselementen meer ruimte om een grotere beeldhoek te gebruiken, waardoor er meer in beeld past. Bij sommige modellen kun je via software zelf de beeldhoek bepalen. Als het een 4k-camera betreft, zoals ons Logitech Brio referentiemodel, kun je dat zelfs ongestraft toepassen zonder dat de beeldkwaliteit eronder leidt.
De mogelijkheden zijn mede afhankelijk van de beschikbare software. Met algemene apps als OBS kun je wat tweaken, maar de software van de fabrikant gaat een stuk verder. Van de webcams in onze test leveren Logitech en Razer software mee, maar Trust niet.
Verder bieden sommige webcams unieke opties. De dit jaar geïntroduceerde StreamCam van Logitech is bedoeld voor streamers, zoals gamers op Twitch, en biedt als enige 1080p-camera 60fps. Ten opzichte van 30fps kunnen de beelden daardoor vloeiender zijn. Ook de Brio 4K biedt dit overigens in de 1080p-modus. De Razer Kiyo onderscheidt zich van de rest met een ingebouwd hulplicht in ringvorm. Dat helpt de belichting van de persoon die voor de webcam zit, te verbeteren. Verder is de Brio 4K voorzien van een infrarood- en optische sensor voor gezichtsherkenning. Via Windows Hello kan daarmee worden ingelogd in Windows. Ook ondersteunt dit model als enige hdr (RightLight 3) en is het officieel gecertificeerd voor Skype for Business.
In het professionele segment zijn nog meer geavanceerde producten beschikbaar, zoals de Poly Studio X30-videobar. Webcams als deze kunnen standalone werken, zonder computer, en zijn bedoeld voor professionele videoconferencing. Ze bevatten geavanceerde functies, zoals het automatisch volgen van een bewegende persoon in een ruimte dankzij gezichtsherkenning. Automatisch zoomen is eveneens mogelijk. Omdat de adviesprijs rond en boven de 1000 euro ligt, hebben we dergelijke apparaten niet meegenomen in deze vergelijking.
Je smartphone of fotocamera als webcam
We schreven al dat de vraag naar webcams plotseling expontentieel is toegenomen. Dat leidde tot snel oprakende voorraden en stijgende prijzen van de webcams die nog wel leverbaar zijn. Dat laatste is nog steeds een luxe, want op dit moment is het aanbod zo beperkt dat je vaak genoegen moet nemen met een ouder exemplaar. In alle gevallen kan sprake zijn van een langere levertijd, variërend van enkele dagen tot weken of zelfs 'onbekend'. Kijk voor het bestellen altijd naar de actuele voorraad of wanneer er weer nieuwe producten worden verwacht.
Als webcams zo goed als uitverkocht zijn of de resterende producten veel te duur zijn, zijn er gelukkig nog wat alternatieve mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld zelf een webcam 'maken' met behulp van apps, accessoires en een beetje tweaken.
Smartphone
Iedere smartphone heeft een camera aan de voorkant. behalve voor selfies wordt deze ook gebruikt voor videobellen, zoals Facetime of Skype. Je kunt je smartphone of tablet ook prima gebruiken voor videoconferencing via Meet, Zoom, Skype for Business, Jit.si of Teams, maar soms is het gewoon praktischer om dat de doen op dezelfde computer als die waarop je werkt. Als je geen of geen goede webcam hebt, kun je je smartphone als webcam gebruiken met behulp van software. De camera van veel smartphones is bovendien vaak een stuk beter dan een oude webcam, zoals je in de foto hieronder kunt zien. Om je smartphone in te zetten als webcam, moet je een app installeren, evenals bijbehorende software op een pc of Mac.
Een oude webcam (de Logitech C310 uit 2010, links) versus een moderne smartphone (de Sony Xperia Z1 Compact uit 2014). Het beeld van de smartphone is op vrijwel alle vlakken beter en dus een handig alternatief.
Twee handige, gratis oplossingen zijn Iriun Webcam en Droidapp. Die laatste is alleen beschikbaar voor Android en Windows, maar de eerste werkt ook op iPhones, Macs en Ubuntu Linux. Iriun vereist iOS 10.2 en hoger of Android 5.0 en hoger voor smartphones. Het mooie is dat deze zowel de selfiecam als de reguliere camera als bron kan gebruiken, al dan niet inclusief de flits als belichtingslampje. Je kunt ook tijdens een gesprek wisselen van camera. Het gebruik is verrassend simpel: je installeert de app op je telefoon en computer, en zorgt ervoor dat beide apparaten op hetzelfde (wifi)netwerk zitten. Vervolgens herkent Iriun de telefoon en stuurt het de beelden live door. In de videoconferenceomgeving kun je Iriun als webcambron kiezen. Android-smartphones kunnen eventueel ook via usb worden verbonden, wat een iets stabieler beeld kan opleveren. Daarvoor moet wel de usb-debuggingoptie worden aangezet, waarmee de computer vrijwel de hele controle over je telefoon krijgt.
De beeldkwaliteit van een smartphone is over het algemeen een stuk beter dan die van een oude webcam, zoals je op onze zustersite Hardware Info kunt zien, waar ook een uitgebreider stappenplan staat. Het grote nadeel van deze methode, behalve dat de accu van de smartphone snel leegraakt, is dat de microfoon van de telefoon niet kan worden gebruikt. Daarvoor moet dus een aparte bron worden gebruikt, zoals een headset of een usb-microfoon. Droidapp schijnt overigens wel het geluid mee te sturen.
Een set-up met een Sony-fullframe-camera. De originele camerasoftware met live view (links) en OBS, waarbij de rode lijn wordt gebruikt om te croppen, zodat je alleen het camerabeeld overhoudt en niet het volledige venster.
Fotocamera
Een andere manier, die wat complexer is, is het gebruik van een fotocamera, zoals een dslr of systeemcamera. Het voordeel van een dslr of systeemcamera is dat je in combinatie met een lichtsterke lens een mooie onscherpe achtergrond kunt krijgen dankzij beperkte scherptediepte. Maar het gebruik en de succeskans variëren sterk per cameramerk en de meegeleverde software. Het is bovendien noodzakelijk dat de camera tethered fotografie ondersteunt, waarbij je het zoekerbeeld live op je computer kunt bekijken. Je sluit de camera aan op je computer via een usb-kabel. De usb-verbinding moet geconfigureerd worden als afstandsbediening, maar de exacte benaming verschilt per merk. Bij Sony-camera's kun je tethered fotograferen met de Imaging Edge-software, voor Canon is er EOS Utility, voor Nikon is er onder meer qDslrDashboard, een tool die ook met verschillende Sony- en Canon-camera's werkt. Uiteindelijk maakt het niet veel uit welke software je gebruikt, zolang je maar een live view van de camera op de computer krijgt zonder merkbare vertraging.
Dat beeld moet vervolgens gecaptured worden via software, die simuleert dat het een webcam betreft. Het programma Open Broadcaster Software, of OBS, kan hierbij helpen. Dat biedt de optionele plug-in VirtualCam, waarmee het mogelijk is om vrijwel elke videobron door te zetten naar een virtuele webcam. Via Sources kun je door op het plusje te klikken een nieuwe webcam selecteren door te kiezen voor Window Capture. Je kunt hier de camera een naam geven. Vervolgens moet je aangeven welk venster je wilt weergeven; dit gaat op basis van de executable-naam. Als het goed is, zie je dan de camerasoftware met het live beeld. Je kunt vervolgens in OBS de hoeken van het venster verslepen om alleen het camerabeeld te zien en niet het volledige venster. Door de alt-toets in te drukken kun je het beeld croppen. Nogmaals, deze methode is wat omslachtig en werkt voor iedere camera verschillend. Garantie dus tot de deur, maar het kan iets zijn om te proberen. Wie er niet uitkomt of het te veel gedoe vindt, kan ook de oplossing hieronder proberen.
Een apparaat als de AVerMedia Live Gamer Mini (GC311) kan van iedere hdmi-bron een webcam maken
Hdmi-capture
Een veel simpelere methode voor het bovenstaande is het gebruik van een hdmi-capture device, zoals de AVermedia Live Gamer Mini of de Elgato Cam Link. Daarop kun je ieder willekeurig apparaat met een hdmi-uitgang aansluiten, zoals een foto- of videocamera, of zelfs een GoPro. De genoemde apparaten ondersteunen usb-videoclass. Het voordeel daarvan is dat ze automatisch door een computer worden herkend als beeldbron, die daardoor in iedere videoconferenceomgeving als 'webcam' te selecteren is. Daarnaast hebben ze een minimale vertraging. Oudere capturedevices kunnen last hebben van veel lag, doordat ze vooral voor offline opname van gamebeelden zijn bedoeld.
Vijf recente webcams: specificaties
Voor onze vergelijking richten we ons op recente webcams met 1080p-resolutie. 'Recent' is relatief, want in de Tweakers Pricewatch staan diverse modellen uit 2011. Het oudste model in onze selectie is de C922 Pro-webcam van Logitech, die eind 2016 op de markt kwam. In 2017 volgden de Razer Kiyo en Logitech Brio 4K. Die laatste dient als high-end referentiemodel in deze round-up. De Brio 4K is de consumentenvariant van de 4k Pro, technisch zijn ze hetzelfde. De GXT 1160 Vero van Trust werd in oktober 2019 aangekondigd en de Logitech StreamCam kwam in februari 2020 op de markt. Overigens is de Vero nog slechts sporadisch leverbaar en is het model zelfs van de Trust-site verdwenen. In plaats daarvan staat er nu een 'nieuw' aanbod met 720p-webcams.
De beelden van de vijf webcams naast elkaar. Vlnr: Razer Kiyo, Logitech Streamcam, C922 Pro, Brio 4K Pro en in het midden de Trust GTX 1160 Vero.
Webcams lijken in de basis natuurlijk op elkaar. Het zijn ronde, vierkante of rechthoekige kastjes met in het midden de camera. In vergelijking met een ingebouwde webcam in een laptop, tablet of smartphone is de totale omvang een stuk groter. Dat komt onder andere door de lenselementen, die soms wat lichtsterker zijn. Daarbij is ruimte rondom de camera gereserveerd en zit de camera een stukje dieper in de behuizing om invallend licht tegen te gaan en storende flares te voorkomen. De sensor zelf is niet of marginaal groter dan die van een laptopcamera. Toch zijn er grote onderlinge verschillen, nog los van verschillen in beeldkwaliteit en beeldhoek.
Logitech Streamcam
De Streamcam van Logitech kwam dit jaar uit en is dus het nieuwste model in deze round-up. Hij is niet primair gericht op thuiswerkers, maar vooral op gamers. Bijvoorbeeld mensen met een Twitch-kanaal, die tijdens het gamen vertellen wat ze aan het doen zijn. De Streamcam is de enige 1080p-webcam die ook met 60fps kan filmen. Die hogere framerate kan vloeiendere beelden opleveren tijdens het streamen, al is dat natuurlijk medeafhankelijk van de internetverbinding. Hij kan in twee verschillende modi gebruikt worden: standaard in 16:9-formaat, maar het is ook mogelijk de camera een kwartslag te kantelen. Het wordt dan een 9:16 portretmodus. De webcam is de enige met een usb-c-kabel, wat anno 2020 niet vreemd is, maar daardoor is hij alleen aan te sluiten op recente systemen. Een usb-c-naar-a-adapter is een optie, maar deze wordt niet standaard bijgeleverd. De kabel zit vast aan de camera en kan daardoor niet gemakkelijk worden omgewisseld.
De camera kan overweg met Logitechs Capture 2.0-software, die gratis te downloaden is. Daarmee kun je heel veel instellingen finetunen, maar het biedt ook gevorderde mogelijkheden zoals 'auto-frame'. Daarmee zoomt de camera een beetje in, zodat je gezicht wat beter in beeld komt, maar de camera 'volgt' je ook. Als je een beetje naar links of rechts beweegt, beweegt het beeld soepel mee. Ga je naar achteren, dan zoomt hij verder in, en ga je naar voren dan zoomt hij uit. Deze functionaliteit is beschikbaar in de Logitech-software en als deze aanstaat op de computer kun je die als webcambron selecteren in videoconferencingsoftware.
Logitech C922 Pro
De C922 van Logitech is de opvolger van de C920, die in de Pricewatch de populairste webcam is. De D920 dateert al van 2012, maar is, zolang de voorraad strekt, nog steeds te koop. De C922 filmt in 1080p, net als zijn voorganger, en is voorzien van een ingebouwde stereomicrofoon met ruisonderdrukking. De camera's zijn technisch zo goed als gelijk aan elkaar. Vooral de vormgeving van de C922 is wat anders, zoals de flexibelere voet. Dankzij die voet kan de webcam gemakkelijk los op een bureau worden geplaatst, maar ook boven op een monitor. De kop van de camera is draaibaar, waardoor je het beeld vrij nauwkeurig kunt afstemmen. Dat geldt trouwens ook voor alle andere camera's in deze round-up, met uitzondering van de Trust. Als de C922 aanstaat, toont hij twee smalle leds aan de zijkanten in plaats van een enkel lampje. Dit geeft echter niet genoeg licht om het beeld te verlichten.
Via de Logitech Capture 2.0-software kun je veel instellingen finetunen, maar geavanceerde functies, zoals 'auto-frame', zijn niet beschikbaar. Bij aanvang van de test kostte de C922 zo'n 95 euro, maar dat is nu opgelopen naar 156 euro.
Trust GXT 1160 Vero
De Trust GXT 1160 Vero staat zoals vermeld nog maar sinds 2019 in de Pricewatch, maar dateert van 2017. Op dit moment lijkt hij nauwelijks nog leverbaar te zijn en is hij van de Trust-website verdwenen, wat bij aanvang van deze test nog niet het geval was. In plaats daarvan biedt Trust momenteel alleen 720p-webcams aan. De 1160 Vero is een 1080p-webcam en is met afstand de goedkoopste in deze round-up. Bij aanvang van deze test lag de prijs tussen de 50 tot 60 euro. Hoewel dat relatief voordelig is, is het nogal altijd een stuk meer dan de goedkoopste modellen van enkele tientjes.
Eerlijk gezegd hoort dit product wel een beetje in die goedkope categorie. De vormgeving ziet er weliswaar modern uit en heeft wat weg van de C922 van Logitech, maar de camera en het ontwerp zijn matig. De beeldkwaliteit bespreken we op de volgende pagina, maar we kunnen in ieder geval al melden dat de beeldhoek ontzettend afwijkt van die van de andere webcams. De Vero biedt slechts 55 graden, waar circa 80 graden gebruikelijk is. Je ziet dus veel minder in beeld. Puur voor videoconferencing hoeft dat niet altijd een nadeel te zijn. Iets anders wat direct opvalt, is de simpele voet van de webcam. Je kunt hem op een bureau neerzetten, maar hij is dan erg laag. Boven op een monitor past hij ook, maar er zijn vrijwel geen mogelijkheden om hem stevig te laten klemmen. En de kop is niet onafhankelijk van de klem draaibaar, zoals bij de andere webcams wel het geval is. Dat maakt hem een stuk minder praktisch.
Last but not least levert Trust geen software mee en moet je het dus doen met het beeld dat er standaard uitkomt of met third-partyoplossingen.
Razer Kiyo
Razer, vooral bekend van zijn gameaccessoires als toetsenborden en muizen, heeft in 2019 ook een webcam aangekondigd: de Kiyo. Dit is niet de zoveelste kloon, maar het bedrijf heeft echt iets origineels gedaan. Het is namelijk de enige in deze vergelijking met een ingebouwde lamp met twaalf witte leds, in ringvorm rondom de camera. Net als met ringflitsers voor portretfotografie levert dat een goede belichting op voor een portret. De intensiteit is in twaalf stappen te regelen door aan de ring rond de camera te draaien. Aangezien goede belichting vanuit de richting van de camera belangrijk is, is het opvallend dat dit de enige webcam is die deze functionaliteit biedt. Overdag heb je er niet zoveel aan, maar vooral 's avonds als er minder licht is, is het heel handig. Er komt met 10 lux bij 1 meter afstand voldoende licht vanaf om een gezicht goed uit te lichten en het feit dat de intensiteit regelbaar is, is ook een plus.
De camera filmt met 30fps in 1080p en 60fps in 720p. De voet van de Kiyo is net als die van de Logitechs flexibel te gebruiken. Je kunt hem op een bureau of statief zetten en de behuizing vervolgens omhoog kantelen, waarbij de kop draaibaar is. Hij is ook vrij eenvoudig op een monitor te plaatsen, maar hij is wel ietsje lomper dan de andere modellen. Een minpunt is dat de camera op willekeurige momenten lijkt te focussen, wat onnodig afleidt, en dat het geluid van de microfoon aan de zachte kant is.
Met de Razer Synapse-software, die ook voor andere accessoires wordt gebruikt, kan behoorlijk veel gefinetuned worden. Dat gaat alleen niet zover als bij de Streamcam en Brio van Logitech en de software is alleen beschikbaar voor Windows. Wat prijs betreft is hij met 99 euro netjes gepositioneerd en die prijs is in de afgelopen weken ook niet opgelopen. Wel is hij momenteel niet meer in voorraad; ons model kwam uit Hongkong.
Logitech Brio 4K
Voor onze vergelijking richtten we ons op 1080p-webcams die in de afgelopen jaren zijn uitgebracht. Voor videobellen is 4k niet noodzakelijk, al zijn er wel enkele voordelen. Toch leek het ons een goed idee om een 4k-model als referentie mee te nemen in deze vergelijking, vooral om de vraag te beantwoorden of een duurder model ook echt betere beeldkwaliteit of andere voordelen oplevert. Dat eerste bespreken we op de volgende pagina.
De brede vormgeving van de Brio lijkt sterk op die van de C922, maar naast de camera zit nog een infrarood- en optische sensor voor gezichtsherkenning. Het is de enige webcam in deze round-up die gecertificeerd is om via Windows Hello in te loggen in Windows. Ook ondersteunt dit model als enige hdr, via RightLight 3, en is hij officieel gecertificeerd voor Skype for Business. De Brio biedt een veel grotere hoek dan alle andere webcams, maar liefst 90 graden. Via de Logitech Capture 2.0-software kun je bovendien een andere hoek kiezen. Behalve voor 90 graden kun je ook kiezen voor 78 en 65 graden. Daarmee krijg je iets minder van de omgeving in beeld en wordt een gezicht groter afgebeeld. Helaas wordt 'auto-frame' niet ondersteund, zoals bij de StreamCam. Door de 4k-resolutie is het mogelijk om 2x digitaal in te zoomen, zonder dat de kwaliteit onder het niveau van 1080p komt. Naast 3840x2160 pixels, wat ultra-hd wordt genoemd, kan de camera ook beeld opnemen met 4096x2160 pixels: Cinema hd. In 1080p kan hij ook filmen met 60fps. Het frame is vergelijkbaar met dat van de C922 en zeer flexibel. De kabellengte is 2,2 meter, wat nog een stukje ruimer is dan de 1,5 meter die meestal gangbaar is.
Deze Brio 4K is de consumentenvariant van de 4K Pro, technisch zijn ze hetzelfde. Aan het begin van deze productie stond de Brio in de Pricewatch met een vanafprijs van 199 euro, maar dat is inmiddels opgelopen naar 277 euro.
Beeldkwaliteit in verschillende omstandigheden
In de video's hieronder kun je een goede indruk krijgen van de verschillende webcams. De eerste videocompilatie is telkens opgenomen met de webcam zelf, inclusief het geluid van de eigen microfoon. Het geluid van de Kiyo is daarbij wat versterkt omdat het eigenlijk te zacht was. De microfoon van de C922 klonk van alle webcams het meest helder en minst blikkerig. De belangrijkste kenmerken en voor- en nadelen worden op beeld besproken. De tweede video toont een compilatie met alle vijf de webcams tegelijkertijd, zowel overdag als bij weinig licht.
Vergelijking in één overzicht
Samenvatting
De Logitech StreamCam en C922 zijn zeer aan elkaar gewaagd op het vlak van beeldkwaliteit. Overdag komt de kwaliteit behoorlijk overeen. Het contrast van de C922 is iets groter en bij de StreamCam zijn de schaduwen wat opgelicht. De kleuren, vooral huidtinten, van de StreamCam zijn aan de rode kant. Bij weinig licht presteren beide camera's nog redelijk, tenzij bijna alle lichtbronnen wegvallen. Ruis in donkere delen blijft onder controle. Dat is bij de duurdere Brio iets storender.
De Razer Kiyo kan bij goed licht een eind meekomen met de Logitechs. Bij weinig licht kan een kleurzweem ontstaan, maar dat is mede afhankelijk van lichtbronnen in de omgeving, die versterkt lijken te worden. Als het donker wordt, kan de Kiyo een beroep doen op zijn ledringlicht. Dat is handig en effectief, zeker doordat de felheid instelbaar is. Wel zien we vooral op de felste stand interne reflecties in de vorm van een of meer lichte cirkels. Misschien komt dit doordat de camera minder diep in de behuizing zit, wat in combinatie met het felle licht rondom geen handige combinatie is. De scherpstelling van de Kiyo is wat onrustig, al is dit ook afhankelijk van de achtergrond waar je hem tegenover plaatst. Via de Synapse-software, die helaas alleen voor Windows beschikbaar is, is de scherpstelling ook handmatig te regelen. Bij een vaste positie voor bijvoorbeeld videobellen is dat prima.
De Trust is overduidelijk de minste van allemaal. De kleuren zijn flets, evenals het contrast. Je ziet er als persoon een beetje bleek uit en overdag is sprake van een kleurzweem. De mate van detail is redelijk, maar het gebrek aan scherpstelling is merkbaar. Bij minder licht blijft er redelijk wat detail over, al wordt het snel wat ruizig en is er sprake van veel kleurverlies. De Trust neemt ook als enige monogeluid op, terwijl de rest allemaal stereo is. Los van de de matige beeldkwaliteit is de beeldhoek vrij beperkt. Waar 78 graden momenteel gebruikelijk is, blijft de Trust steken op 55 graden. Het aantal graden van een camera is voor veel consumenten vrij abstracte informatie, waardoor ze er bij de aanschaf misschien niet voldoende op letten. Een beeldhoek van 55 graden komt neer op ongeveer 35mm groothoek in fullframe-equivalent, terwijl 78 graden circa 22mm is. Voor het in beeld brengen van een gezicht voor videobellen is de beperkte hoek niet heel problematisch, maar als je iets wilt demonstreren of normaal redelijk dichtbij je computer zit, moet je nu beduidend meer afstand nemen.
De Logitech 4k Brio, die we in deze vergelijking als referentie gebruiken en dus niet echt meetellen, toont aan dat een hogere prijs ook een betere beeldkwaliteit oplevert. Niet alleen is de hoek veel groter en bovendien instelbaar, ook is de allround beeldkwaliteit beter. Overdag is het beeld scherper en gedetailleerder, en 's avonds is hij duidelijk lichtgevoeliger dan de rest. De 4k-resolutie heeft daarbij als voordeel dat je ongestraft een uitsnede kunt maken, digitale zoom als het ware, waarbij de kwaliteit alsnog beter is dan 1080p.
Conclusie
Wie niet tevreden is over zijn laptopwebcam, een smartphone of tablet onhandig vindt om te gebruiken voor videobellen of simpelweg betere kwaliteit zoekt, kan met een van deze webcams vast uit de voeten. Nog los van de beeldkwaliteit, is een losse webcam vooral praktisch. Hij kan los op een tafel worden geplaatst, boven op een monitor worden geklemd en in sommige gevallen op een statief worden geschroefd. Daarmee heb je meer controle over de positionering, hoe je zelf in beeld komt en wat er op de achtergrond te zien is.
Een actueel probleem is dat de vraag nu groter is dan het aanbod. In de afgelopen jaren waren webcams een min of meer uitstervende productgroep, met uitzondering van webcams voor specifieke doelgroepen, zoals gamers en mensen die veel videovergaderen. Het aanbod is daardoor verschraald, er zijn nog veel oude modellen in omloop en er zijn slechts mondjesmaat nieuwe producten verschenen. Nu heel Nederland en België plotseling massaal aan het thuiswerken zijn en vrijwel niemand meer ontkomt aan videovergaderen, is de markt compleet op z'n kop gezet. Wie nu een webcam wil bestellen, moet rekening houden met beperkte beschikbaarheid, langere levertijden en vaak ook hogere prijzen. Toen we aan deze round-up begonnen hadden drie van de vijf webcams een prijs onder de 100 euro, nu zit alles erboven.
Wie het ervoor overheeft, kan eens kijken naar de vier recente webcams in deze round-up, plus eventueel het duurdere referentiemodel. Die laatste presteert zeer goed in verschillende omstandigheden, maar is vooral gericht op zakelijk gebruik. Van de vier 1080p-webcams is de Trust wat ons betreft geen overweging, vanwege de krappe beeldhoek en matige kwaliteit. De Logitech C922 Pro en de StreamCam zijn betere keuzes. De C922 is een goede allrounder voor, aanvankelijk, een prijs onder de 100 euro. De tweede is nieuwer en dat is merkbaar aan de extra features, zoals 60fps en auto-frame. Van de Razer Kiyo hadden we van tevoren hoge verwachtingen vanwege de op papier goede prijs-prestatieverhouding en de slim bedachte ringlamp. Die laatste is ook echt handig, maar heeft in bepaalde situaties last van interne reflecties. Ook is de autofocus wat ongeduldig en is er soms een kleurafwijking te zien.
Wie het geld er niet voor overheeft of door de schaarste de webcam van zijn of haar keuze niet kan bemachtigen, kan altijd nog aan de slag met de tips op de derde pagina, door een smartphone of fotocamera als webcam te gebruiken.
Scorekaarten zijn geen exacte wetenschap. De verschillende subonderdelen in de tabel zijn in relatie tot elkaar beoordeeld en zijn niet allemaal even zwaar meegewogen voor het eindoordeel.
Wellicht lees ik er overheen, maar volgens mij ontbreekt 1 heel belangrijk aspect van de review: De kwaliteit van de microfoon bij de webcam.
Bijzonder dat dit aspect is overgeslagen en de focus alleen op de beeldkwaliteit ligt.
Beetje een misser... Een heroverweging als toevoeging waard!
Juist bij thuiswerken/vergaderen is het zo belangrijk om goed verstaanbaar te zijn.
Met het dagelijks thuiswerken ben ik er iig al mee gestopt om de hele dag de headset op te hebben.
Fijn als bijv door de mic van de webcam krijsende kinderen of je videobellende huisgenoten worden weg gefilterd als jij iets moet vertellen.
Helemaal mee eens. Mag wat mij betreft nog toegevoegd worden.
Mocht iemand de C922 overwegen, ik heb de voorganger uit 2011 de C920 al jaren hier liggen (sinds 2014) en nu dagelijks in gebruik. Geluid is voor beeldbellen top! Verwacht geen kwaliteit zoals een grote mic van een paar honderd euro, maar meerdere mensen in dezelfde ruimte verstaan op meerdere meters afstand van de camera is geen enkel probleem.
Als de C922 inderdaad technisch zo goed als t zelfde is lijkt me dat een prima ding. Dit is uiteraard een aanname, misschien heeft iemand ervaringen die dit kan ontkrachten? Dan hoor ik het graag.
Update: check ook even pagina 6 van dit artikel. Het filmpje met de camera's individueel geeft ook een redelijke indruk. Krijg het gevoel dat de C922 iets scheller is dan zijn voorganger. Maar ik luister t nu ook op mijn telefoon dus das sowieso geen goed geluid natuurlijk.
Update 2: Die webcam heb ik sinds 2014 niet 2044 oeps. xD Dank Euronitwit voor het mij daarop wijzen.
[Reactie gewijzigd door Blinkin op 22 juli 2024 13:49]
Ik heb de C922 en doe al een paar weken bijna niets anders dan teleconferencing.
Waar al mijn collega's zitten met headsets of oortelefoontjes omdat ze anders niet te verstaan zijn, gebruik ik de ingebouwde mic van de C922, en het werkt uitstekend!
Volgens mijn collega's is het geluid zeer goed, zelfs als ik even wat verder van m'n bureau af zit. Geen ruis of gekraak, en omgevingsgeluid lijkt zelfs weggefilterd te worden.
Erg blij mee!
In mijn ervaring is dat zeer afhankelijk van de gebruikte software. Hangouts probeert echo's zoveel mogelijk weg te filteren en dat werkt over het algemeen vrij aardig. Alleen wanneer je met meerdere personen één microfoon te gebruiken in combinatie met speakers begint het minder te worden. Skype doet het volgens mij ook vrij goed en met Zoom heb ik alleen nog maar een 1-op-1 gesprek gehad. Maar ook bij die applicatie werkte het.
Discord heeft voor zover ik weet deze optie niet. Ik kreeg ook klachten dat ik daarop zeer slecht te verstaan zou zijn met mijn webcam. Echter kun je wel de minimum microfoon drempel instellen, dus er is wel om heen te werken.
Om mijzelf nog beter verstaanbaar te maken heb ik onlangs een goedkope dynamische microfoon aangeschaft. Deze kan direct op mijn USB audio interface en is dus makkelijk in gebruik. Tot zover heb ik alleen nog maar complimenten gekregen over mijn geluidskwaliteit. Ook pakt een dergelijke microfoon achtergrond geluid nauwelijks op en is dus ideaal voor gebruik met speakers.
De pricewatch: Behringer XM8500. Het grootste nadeel van deze microfoon is dat de gain vrij hoog moet en relatief veel 'handling noise' heeft. Podcastage heeft deze microfoon een aantal jaar geleden ook gereviewed en vond het een aardige beginnersmicrofoon.
Zelf heb ik deze microfoon gekocht in combinatie met een simpele windkap en microfoonstandaard. Zelf had ik nog een XLR kabel liggen. De windkap vind ik overigens echt een aanrader omdat je dan ook lekker dicht op de microfoon kan zonder dat mensen je horen ademen. De basale microfoonstandaard is erg basic, maar doet wat het moet doen. Wellicht dat ik binnenkort nog een microfoonarm ga aanschaffen voor aan mijn bureau. Dan heb je toch iets meer bewegingsvrijheid.
Anderzijds zou je ook nog voor een simpele Samson of Shure kunnen gaan, maar aangezien ik niet direct zeker was of ik deze na deze quarantaine periode nog wilde gebruiken is dit vooralsnog voor mij meer dan voldoende. Een ander alternatief zou een Rock Band, Guitar Hero of Singstar microfoon kunnen zijn, mocht je geen audio interface met XLR input bezitten.
Ik gebruik simpele losse speakers. Werkt prima.Nog geen problemen mee of klachten over gehad.
Ik zit de hele dag in Microsoft Teams, en daar zijn veel slimmigheden ingebouwd om echo's en omgevingsgeluid weg te filteren. Je krijgt zelfs een melding als het systeem vermoedt dat jouw combinatie van luidspreker/microfoon verantwoordelijk is voor rondzingen of echo's.
De c920 is erg goed in geluid. Zelf vanaf een paar meter afstand is het goed te verstaan. We hebben zelf een YouTube live stream gedaan en dat ging heel goed er mee. Vind het ook een voordeel dat die op een statief kan.
Oh ja, dat je hem op een statief kunt monteren was ik helemaal vergeten. Is super handig als je hem zomaar ergens wilt plaatsen idd (zelf geen ervaring mee).
Ik heb de C922 Pro nu een paar weken in huis en heb er al menig videoconferentie en webinar mee gedaan. De kwaliteit is inderdaad zeer goed en ook ben ik prima verstaanbaar.
Het valt me wel op dat de focus op grotere afstanden (vanaf een paar meter) te wensen over laat. Ik zou zelf deze camera niet gebruiken voor videovergaderingen in vergaderruimtes.
De software die Logitech mee levert met de camera vind ik erg fijn.
Dat is juist de bedoeling, het is een gerichte microfoon. Het doel is dat het geluid van het gebied vlak voor de cam wordt opgenomen en verder weg, van de zijkant en de achterkant niet. Dat is namelijk vrijwel altijd omgevingsgeluid.
Geluid is wat mij betreft VELE malen belangrijker dan beeld. Het is best fijn je collega's af en toe te zien, meer voor het sociale aspect, maar uiteindelijk gaat het bij die meetings om wat er gezegd wordt. Helemaal eens dus.
Wij gebruiken de camera's eigenlijk alleen maar bij een aantal meetings met de directe collega's uit het team, om even bij te kletsen over persoonlijke situatie. Voor de rest ligt de focus meer op audio en veel minder op beeld.
Ook nagenoeg niemand bij ons heeft dan ook speciaal ineens webcams aangeschaft, we gebruiken allemaal gewoon de webcam op de bedrijfslaptops, of soms gewoon de mobiel.
Ik kan er dan ook nog steeds niet helemaal bij dat er zo'n enorme run is op die dingen. Meer het idee dat dit komt door mensen die voor de corona crisis helemaal niet vanuit huis werkten en wellicht hele andere verwachtingen hebben?
Wij hebben al jaren de vrijheid om uit huis te werken als dat nodig is / als daar de mogelijkheid toe is, en daarbij wordt ook zelden video gebruikt. Hooguit bellen we telefonisch in.
Maar goed, het hangt wss ook van je werkgever af. Video geeft natuurlijk een extra stukje controle, men kan dan ook zien dat je thuis achter het bureau zit, ipv lekker op een bankje in het park (al lijkt dat laatste me niet heel slim nu )
Ik snap die run ook niet. Waarom zou je überhaupt je eigen geld gaan investeren hierin? Gewoon gebruik maken van het spul van je werkgever en als de camera crappy is en je eruit ziet als een Minecraft poppetje heb je daar zelf toch geen last van. Dan levert de zaak maar een betere.
Dat je voor een tientje oordopjes koopt tegen de echo's kan ik me nog wel voorstellen.
Dat dacht ik eerst ook, tot ik tot ik voor niks naar de zaak was gekomen omdat de docking stations en de beeldschermen niet voor docenten waren(alleen voor teamleiders en roostermakers).
Toen had ik maar besloten om toch mijn eigen geld uit te even aan materialen. Na twee weken aan de eettafel en een houten stoel te hebben gezeten
Dat dacht ik eerst ook, tot ik tot ik voor niks naar de zaak was gekomen omdat de docking stations en de beeldschermen niet voor docenten waren(alleen voor teamleiders en roostermakers).
Toen had ik maar besloten om toch mijn eigen geld uit te even aan materialen. Na twee weken aan de eettafel en een houten stoel te hebben gezeten
Dan hoop ik voor je (en je collega's) dat je de boel mag declareren.
Waarschijnlijk zien ze het dan niet meer als probleem, omdat iedereen eromheen werkt en kun je fluiten naar je geld. Waarom bestellen ze niet gewoon extra dockings en beeldschermen voor jullie?
Je kunt als bedrijf toch niet verwachten dat iedereen z'n eigen beurs trekt. De management lagen worden waarschijnlijk wel van goed spul voorzien of hebben dat al in bezit.
Trouwens geen kritiek op jou, maar kan me snel ergeren aan de instelling van organisaties bij dit soort dingen.
[Reactie gewijzigd door Roman_Craig op 22 juli 2024 13:49]
Waarom bestellen ze niet gewoon extra dockings en beeldschermen voor jullie?
Misschien omdat er geen geld voor is? Veel bedrijven hebben nu een stuk lagere inkomsten, en kunnen het nog moeilijker krijgen. Dat kun je wel mekkeren over goede apparatuur voor thuiswerken, maar wat heb je daar aan als het bedrijf binnenkort op kan doeken?
Lees even het nieuws, we zitten in een crisis, en we zullen allemaal water bij de wijn moeten doen.
Heel nobel van je. Lees zelf ff wat nauwkeuriger, hij werkt in het onderwijs...
En wat andere bedrijven betreft kunnen de toplagen ook wat water bij je wijn gooien. Waarom moeten de onderste lagen voor de kosten opdraaien. Het gaat niet over investeringen van tonnen.
Het argument dat we onszelf in een crisis bevinden kan je ook gebruiken om zelf terughoudend te zijn met het uitgeven van geld, net als dat je organisatie dat is. Misschien heb je over een paar maanden geen werk meer. Maar als een organisatie bepaalde dingen van je vraagt dan zou het daar ook in moeten faciliteren.
Als individu ben ik dan trouwens best bereid om spullen die ik toch al privé heb hierbij in te zetten. Wat je zegt, we bevinden ons in een crisis, dus een beetje flexibiliteit en meedenken is dan nodig en misschien zelfs vereist om het hoofd boven water te houden.
Maar kijk dan eerst wat met beschikbare middelen is te bereiken voordat er meteen geld wordt uitgegeven. Als we maar kunnen fladderen. En stottert het beeld wat? En is de belichting slecht? Dan halen we gewoon diezelfde crisis van stal en is het geen probleem meer.
[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 13:49]
Het argument dat we onszelf in een crisis bevinden kan je ook gebruiken om zelf terughoudend te zijn met het uitgeven van geld, net als dat je organisatie dat is.
Helemaal mee eens, we moeten gewoon momenteel even roeien met de riemen die we hebben.
Hier ook MBO: wij hebben geld uitgegeven aan computers (Surface Go) voor studenten die nu geen laptop thuis hebben (voor onze opleiding cruciaal, maar onze doelgroep bezit vaak geen laptop thuis).
Een monitor en dock en zooi gaat allemaal af van budget dat belangrijker is voor de studenten.
Overigens werkt het gros van de docenten thuis op hun HP x2 dus met klein scherm. Niemand heeft gevraagd om een groter scherm, die we inclusief dock wel beschikbaar hebben. Mensen doen alles op kleine schermen...
Ik was inderdaad klaar met al het gedoe en besloot het toen zelf te bestellen, de management assistent had wel aangegeven dat ik het waarschijnlijk kon declareren maar ik had geen zin in dat gedoe. (Omdat ik er vanuit was gegaan dat dat hem toch niet ging worden had ik een tweedehands monitor zonder factuur gekocht)
Ik wil mijn tijd bestelden aan lesgeven, niet aan kutten over spullen waarvan persoon A zegt dat het een probleem is en persoon B zegt dat het absoluut niet kan
[Reactie gewijzigd door Wesle op 22 juli 2024 13:49]
Ik geef les aan MBO studenten, en heb een 14 inch laptopje. Normaal gesproken prima om aan te kunnen sluiten op het smart bord voor mijn presentaties en om tussendoor (student) informatie op te zoeken etc. Voor de momenten dat ik veel pc werk moest doen kon ik gewoon mijn laptop aansluiten op het docking station met een 24 inch scherm.
Ik heb nu thuis een extern scherm etc. Maar voor studenten is het wel fijn als hun mij kunnen zien, dus had ik een webcam nodig, terwijl ik normaal voor korte meetings mijn ingebouwde webcam gebruikte
Maar in dat soort situaties waarbij afhankelijk van het vak soms dingen gewoon fysiek getoond moeten worden snap ik dat ook. Als docent is de noodzaak van beeld vele malen groter dan bij een kantoorbaan. Ik doe tegenwoordig mijn meetings gewoon buiten. In de auto of in het bos. Lekker ff frisse neus halen en gelijk ook wat beweging. Als je drie - vier uur aan het vergaderen bent echt een must om ff de benen te strekken. Veel collega’s verklaren mij voor gek, want je kan dan toch niets zien van wat er besproken wordt, maar ik kan prima meekijken op afstand. Jira draait ook prima in de auto (heb ik dan weer mazzel met een 15” touchscreen). Maar je hoeft mijn gezicht niet te zien. Sterker nog. Waarom zou je? De videostream wordt toch helemaal kapot gecomprimeerd en als je met 8 man tegelijk op hetzelfde schermpje staat is 640P ook meer dan zat. Houd je nog een beetje verbinding over voor de rest van het huishouden.
Je noemt het sociale aspect maar ik denk dat je onderschat hoe belangrijk dat kan zijn.
Ik zit in het onderwijs en zowel met collega's als met studenten kan het belangrijk zijn om af en toe gezichten te (laten) zien. We zitten met z'n allen in een rare situatie en elkaars gezicht zien kan een fijne herinnering zijn dat je nog steeds met mensen te maken hebt
Niet iedereen heeft daar behoefte aan overigens, dat besef ik me goed.
@Wesle Mijn werkgever heeft een vervoerder rondgestuurd met bureaustoelen en monitoren voor iedereen die had aangegeven er een nodig te hebben. Flauw dat het bij jullie alleen voor roosteraars en teamleiders was.
Ja inderdaad! Monitoren en docking stations waren voor teamleiders en roostermakers, buraustoelen voor iedereen, maar die had ik sws al zelf besteld.
1,5 week later waren monitoren wel opeens voor leraren maar heel eerlijk, dan moest ik weer snel snel tussendoor tijdens m’n lessen omdat je het alleen in de ochtend kunt ophalen. En ik had toen al zelf m’n spullen besteld
Omdat 3 van de opties 150+ euro kosten, dan mag je verwachten dat het een "all-in-one" oplossing is inclusief degelijke microfoon lijkt me. Dit zijn niet de oude 20 euro ondingen van vroeger. Al heb je die waarschijnlijk ook nog.
Grappige is dat het artikel ook het gebruik van de camera van je mobiele telefoon laat zien en dat die kwaliteit zo gek nog niet is.
Als je dan gaat kijken, een beetje mobiele telefoon kost 200 euro en heeft tegenwoordig zelfs 1 front en 3 camera's achter en microfoon. Daarnaast scherm, tel deel.
Dan lees ik hier over webcams van ruim boven de 100 euro. Iets klopt er volgens mij dan niet.
De camera's in een moderne smartphone kosten een fractie van het geheel, een paar euro. Laten we het houden op 10 euro met lens. Dan microfoon kast en wat elektronica om de boel via usb aan te sluiten.
Mijn conclusie is dat er op webcams een gigantische marge moet zitten.
Je kan dan beter 4 jaar oude android smartphone gebruiken als webcam, app er op software op je pc en gaan. Je oude tel krijgt zo nog een nieuwe functie.
De zuignap die je bij de ramshwinkels kan kopen doet het wel. Of een selfiestick in een fles werkt ook prima. Kosten voor beide nog geen 4 euro.
Of een luxe versie; Gopro achtig voetje met dubbelzijdige tape. daarop een telefoonhouder.
[Reactie gewijzigd door rayx op 22 juli 2024 13:49]
Ik heb geïnspireerd door Lego Masters van de Duplo van mijn dochters een toren met draaibare top gemaakt die ik achter mijn monitor plaats. Mijn smartphone kan ik er mooi tussen de grote noppen in zetten, zo komt hij precies boven m'n scherm uit. Liggend, zodat hij ook gewoon aan de snellader kan. Droidapp werkt bij mij prima en geeft inderdaad ook gewoon het geluid door!
Nadeel van smartphone camera's (zeker de front camera) is de beperkte kijkhoek. En wat @kdeboois ook zegt, lastig te bevestigen en een power drain als je > 1 uur aan het video conferencing bent.
De losse webcams hebben een beter beeldkwaliteit dan een smartphone camera. Maar ik geloof zeker dat er een leuke marge op gemaakt wordt.
Bekerkte kijkhoek, koop een sportcam die hebben hele brede kijkhoek, sommige ondertussen 4k en afgezien van gopro zijn ze ook onder de 100 euro te krijgen.
Blijf erbij webcam zijn veel te duur voor wat ze bieden. 200 euro heb je een smartphone met 4 camerás ondertussen 48mp 12mp met breede kijkhoek , scherm cpu.
Maar goed als je geluk hebt heeft je laptop een camera ingebouwd en die kost ook geen 200 euro extra op die laptop, eerder max 10 euro.
Mja dat was ook een ding toen ik laatst aan het kijken was naar webcams. Je hebt de onderkant van de markt met vooral Chinees spul wat voor een fractie op de markt komt en dus gewoon een smartphone camera erin zet. Maar die hebben vaak lage resoluties en belabberde beeldverwerking.
Waar het volgens mij om gaat bij deze webcams is hetzelfde wat ook bij smartphones in de front-camera's aan de hand is: we zijn gewoon nog niet zo ver met de camera's. Autofocus, goede kwaliteit met weinig bandbreedte en dergelijke zijn blijkbaar toch wat duur.
Nou heeft het duurste model hier ook nog Windows Hello en als je daarbij rondkijkt, dan zie je gewoon dat dit een enorm duur systeem is. Intel maakt het (of is er eigenlijk alweer mee gestopt) en vereist dus een 2e dieptecamera. Met wat processing erbij e.d. kan ik me nog wel voorstellen dat die dus wat duurder is. Voor webcams is het effect vooral het weghalen van de achtergrond (wat in sommige apps inmiddels ook kan, maar dat is dus altijd net wat minder van kwaliteit), maar Windows Hello is voor mij wel een overweging waard.
Verder moeten we niet vergeten dat voor de coronacrisis er niet zo'n grote afzetmarkt was voor webcams. De meeste mensen gebruikten inmiddels hun mobieltje voor de meeste videogesprekken en voor het werk zat men toch meestal op kantoor te vergaderen of via de laptop, of gewoon zonder webcam. Vooral streaming was nog wel op zoek naar prima webcams.
Nu is er ineens grote vraag naar kwalitatieve sensors en ik verwacht dat er de komende maanden ook wel wat goedkopere producten uitkomen, maar je kunt niet verwachten dat de productie er al meteen bij is. De schaarste maakt dat de prijzen nu nog hoger zijn, vaak met 50 euro of meer en dat maakt deze test ook wat oneerlijk voor de vergelijking.
Moet er wel bij zeggen dat de prijzen enorm zijn gestegen. Normaal kost de C922 Pro bijvoorbeeld iets van 80 euro. Nu betaal je zomaar 200 euro en geven de meeste sites aan dat leveren wel een week kan duren.
Dat is waar. Ik heb hetzelfde probleem met keukenmachines, mijne is bijna kapot maar een vervanger kost ipv 220 euro nu 450-500 euro. Belachelijk. Maar ja, niet essentieel dus geen misbruik.
Goed punt! Het geluid van alle webcams is wel te horen in de video van pagina 6 en er is hier en daar wat over gezegd (zoals bij de Kiyo), maar dat had inderdaad nog meer benadrukt mogen worden. Ik heb in de scoretabel op de laatste pagina een extra regel toegevoegd voor de geluidskwaliteit.
Helemaal mee eens. Tijdens videoconferencing is goed geluid een stuk belangrijker dan goed beeld. Het gaat immers om wat gezegd wordt. Ik vraag me af wat de intentie is van de auteur om dit punt over te slaan in zijn review.
Helemaal mee eens, als voorbeeld: ik gebruik zelf de webcam van mijn laptop, maar als microfoon / speaker gebruik ik een jabra, omdat geluidskwaliteit van de ingebouwde apparaten ruk is. Het is dus zeer belangrijk om te weten hoe de kwaliteit van microfoons van deze apparaten zich verhoudt.
Daarom gebruik ik ook altijd oortjes. Nu draadloze earpods die noise cancelling doen, maar dat luxe. Gewone oortjes met een draadje werken net zo goed. Kun je zachter praten en de kamer/huis-genoten hebben dan minder last. Ik werk al jaren thuis en heb kinderen die nu thuis school hebben. Dus iedereen zit met witte kabeltjes uit hun oren te werken. En niemand heeft last van elkaar.
Dat vind ik het meest vreselijk als iemand hem op speaker heeft staan, vreselijk om jezelf weer te horen of dat de andere kant klinkt alsof ze op toilet of badkamer zitten te bellen.
Ik zeg ook direct doe een headset op ik versta er niks van.
je gaat toch niet de microfoon van de webcam gebruiken? dat is echt niet aan te raden! als je toch al investeerd in een goede webcam kun je het beste ook even een microfoon aanschaffen. er zijn al goede microfoons van 30-60 euro. niet van wereldkwaliteit maar vele malen beter dan zo'n webcam microfoon en anders pak je je koptelefoon erbij leg je die op je bureau met de microfoon naar jou toegericht ;p is ook een optie ^^
als je die redenering volgt: waarom koop je dan niet ook een green screen van 40 euro, en een studiolamp van 60 euro?
Als je een smak geld voor een webcam neerlegt lijkt me het redelijk om te verwachten dat er ook een aardige microfoon in zit. Ik heb de Sony CMUBR100 met vier microfoons die me nog prima verstaanbaar maken als ik 6 meter ver ben; was best onder de indruk.
Eens! Ik heb een oude Microsoft webcam, die qua beeld eigenlijk prima presteert. Teams: top. Zoom, colligo: geluid gaat van hard naar onverstaanbaar zacht. Had nog een oude Logitech liggen, slecht beeld maar goede microfoon. Nu gebruik ik de een voor de Microfoon en de ander voor het beeld... Stuk beter dan laptop en heel fijn om met twee grote schermen te werken.
Ik heb begin maart een HyperX Quadcast microfoon gekocht voor het thuiswerken. Geweldige geluidskwaliteit, en een superfijne (capacitive touch) mute knop bovenop. Dan hoef je niet elke keer dat mute icoontje in skype of teams te zoeken. Daar kan geen ingebouwde microfoon tegenop.
Wat mijn betreft is een dergelijke headset de enige manier om je collega's te verzekeren van goed geluid zonder te veel omgevingsgeluid, aangezien de microfoon heel dicht bij de mond zit en ook nog eens directioneel gevoelig is.
Mijn protip: bijna alle Chinese action cams (de Go Pro klonen) zijn als webcam te gebruiken. Voor een paar tientjes kun je die nog overal vinden. Ik heb een Eken H9R gekocht en die doet het prima!
Voor bijna allemaal geld dat als je ze zonder sd card met usb aansluit ze direct in de webcam stand gaan. Onder Windows moet je soms nog even de standaard usb webcam drivers installeren en dan kun je los.
Verder zijn er tientallen soorten mounts te krijgen en kun je ze ook op een statief zetten. En de usb kabel is los dus die kun je zelf vervangen door een langere.
[Reactie gewijzigd door engessa op 22 juli 2024 13:49]
Dank voor deze tip! Ik overweeg ook een action cam aan te schaffen. Qua specs, kosten en levering ben ik uitgekomen op de Akaso v50 pro. Nog een praktische vraag voor dagelijks gebruik: als je hem eenmaal op de mount hebt hangen, drivers zijn geïnstalleerd en alle kabels zijn verbonden, hoeveel handelingen moet je verrichten in menu’s e.d. om de action cam als webcam te gebruiken wanneer je inbelt voor een conference call?
Tip voor de echte Tweakers onder ons zonder webcam; een oude (defecte) laptop welke een webcam heeft kan hergebruikt worden. De ingebouwde webcams werken in bijna alle gevallen via een interne USB-aansluiting, en kunnen met wat knutselwerk voorzien worden van een USB-kabel. Vaak zit de microfoon op hetzelfde printplaatje en wordt aan de camera gekoppeld bij inpluggen. Het zal niet de beste beeld/geluidskwaliteit opleveren, maar als 'gratis' oplossing toch zeker de moeite waard om te proberen!
Goed idee!
Ik ga meteen even uitzoeken of hetzelfde geldt voor de camera uit de oude defecte smartphone (want android 7 en laatste beveiligingsupdate van begin 2018) die ik hier nog heb liggen ook op die manier een tweede leven kan krijgen
Want Iriun werkt bij mij niet lekker met Microsoft Teams. En ik heb zoń irritante Dell XPS met camera onder het scherm, dus neushaar-alert.
[Reactie gewijzigd door bas-r op 22 juli 2024 13:49]
Ik heb recent de Logitech Streamcam aangeschaft. Niet alleen voor thuiswerken maar ook omdat ik meer Lightroom en Photoshop tutorials ga uitbrengen op mijn youtube kanaal.
In de tekst ontdekte ik nog een zin die wat nuance mag hebben: "Deze functionaliteit is beschikbaar in de Logitech-software, maar niet in veel apps voor videobellen." Dit is heel simpel op te lossen. Zodra het eerder genoemde Logitech Capture opstart is dit probleem opgelost. Je kan dan in Skype, teams, OBS, etc. deze als videobron kiezen. Daardoor heb je automatisch alle instellingen en functionaliteiten tot je beschikking in andere video apps.
Misschien niet helemaal ontopic. Maar welke meerwaarde heeft het om elkaars gezichten in een thuissituatie te zien. Ik werk al jaren voor een Amerikaans bedrijf en mijn collega's zitten over de hele wereld en wij bellen nooit met beeld, ja als we vrouwelijke collega's in Roemenie bellen. Nee zonder gekheid, enige keer dat het gebeurt als we een technische briefing of product training hebben. En dan alleen diegene die presenteerd. Ik vind het alleen maar onrust veroorzaken en ik doe aan multitasken, dus als ik in een call zit doe ik er nog van alles bij. Daarom ook een hekel aan irl vergaderen, totaal niet efficient.
Maar kan me voorstellen voor bedrijven waarbij het nieuw is ze er nog aan moeten wennen.
Het is gewoon prettiger om een statische foto van de persoon zoals in skype for business te zien dan iemand die in de keuken thuis zit te werken, ik ga me dan op die beelden concentreren. Soms loopt er een partner langs of je ziet een kat of je ziet door een raam wat er buiten bij diegene gebeurt en dan concentreer je niet meer op wat diegene te zeggen heeft.
Als je je collega's überhaupt nooit IRL ziet, snap ik je statement.
Maar wanneer je elkaar normaal dagelijks in levende lijve ziet is het wel zo fijn/sociaal/verbindend om elkaar via de webcam te zien.
Bij ons is het de standaard om het wel aan te zetten en valt het op als iemand het niet aanzet.
Heb ook eigenlijk altijd bij bedrijven gewerkt waar het met video ging. Ook bij collega's die je eigenlijk nooit IRL zag, maakt het in mijn beleving allemaal net iets menselijker en persoonlijker.
1x bij een bedrijf gezeten waar video bellen niet de standaard was, audio only. Voelde echt zo vreemd... Ook voorstellen om het wel te doen stuitte op reacties zoals de jouwe. Prima, maar het was echt niks voor mij.
Wat het risico ook is bij niet video bellen, is dat mensen andere dingen gaan zitten doen. Wat ik bij dat bedrijf dus ook veelvuldig zag gebeuren in meetings. Vond men dood normaal. Ik niet, je hebt je aandacht bij de meeting te houden, je Tinder date is voor in de pauze. 😉
Kijk maar dat is dan eigenlijk vasthouden aan oude principes. Ga je thuis ook 6x naar het koffiezetapparaat voor een praatje. Voor mijn gevoel vertrouwt men zijn werknemers het thuisweken niet toe en wil men je in beeld zien. Maar misschien ben ik er ook al teveel aan gewend
De dames van HR geven bij ons aan dat ze het leuker vinden met camera. Er is er zelfs eentje die zich bijzonder eenzaam voelt nu. Voor mensen die sociaal ingesteld staan en vaak hun collega's zien op een dag is videobellen een echte meerwaarde.
Maar zoals altijd niet iedereen is het zelfde, of heeft dezelfde noden.
Dit is exact het punt dat gemaakt moet worden. Bij verschillende bedrijven is er een cultuur van wel of niet video bellen, maar wat bij de bedrijven waar er geen cultuur is rond dit fenomeen, omdat ze normaal gesproken gewoon even langslopen of op een afdeling zitten met meerdere mensen? Hierbij blijkt dat videobellen een uitkomst is.
Persoonlijk ben ik al bijna 20 jaar gewend mensen remote te ondersteunen zonder video, hell vroeger ging dat niet zomaar. Persoonlijk ben ik al geen fan van zelf op de foto of video te staan en vind videobellen bijzonder afleidend (zeker omdat de camera kwaliteit, hoek en belichting nogal verschilt in kwaliteit), dus doe er niet aan mee. Maar je ziet nu bij bepaalde bedrijven langskomen dat videobellen handig is omdat je gezichtsuitdrukking, houding en eventuele gebaren ziet. Maar in mijn ervaring is dat of de camera op het gezicht is gericht en niet veel anders (zodat je geen gebaren en/of houding ziet) of men zit er heel stijfjes achter en werkt de gezichtsuitdrukking/houding averechts.
Heeft toch niks met oude principes te maken? Het is gewoon lastiger om te concentreren als je achter een pc zit. Dat multitasken herken ik, maar daar zit een grens aan. Zeker op het moment dat het onderwerp complexer wordt en jouw begrip en/of input benodigd.
Persoonlijk begin ik te multitasken in vergaderingen waar ik niet bij had hoeven zijn of waarbij anderen bijgepraat moeten worden. Helaas is dat zowel op kantoor als bij thuiswerken het geval. Efficiënt vergaderen snappen maar weinig mensen.
Op je koffievraag: ik stap thuis ook regelmatig weg van mijn werkplek om even van de zon te genieten bijv.
Het is gewoon lastiger om te concentreren als je achter een pc zit.
Dat is een stukje discipline, net als thuiswerken. En wat je multitasked ligt natuurlijk ook heel erg aan wat er in zo een meeting wordt gedaan/besproken. Is het zware stof, dan maak je hoogstens notieties, is het stof wat je al helemaal uitgekauwt weet en is het puur een status update dan kan je misschien wat meer doen. Maar ook hier ga je geen supercomplexe zaken uitwerken omdat je anders wel eens die hele meeting kan 'uitfaseren'.
Persoonlijk vind ik het heel handig dat mensen niet kunnen zien wat je aan het doen bent, want als je opeens driftig begint te typen op je laptop en te lezen op het scherm werkt dat vaak heel afleidend voor collegae, wellicht wekt het zelfs irritatie op (net als op je telefoon kijken). Maar vaak zoek ik juist relevante informatie bij een onderwerp, zodat je in dezelfde meeting direct ook vragen kan beantwoorden of zelfs beslissingen kan nemen...
Het is gewoon lastiger om te concentreren als je achter een pc zit.
Als ik daarmee op m’n werk aankom heb ik volgende week geen werk meer. Misschien is het voor jou wel het geval, maar ik heb twee redenen waarom het in mijn geval niet zo is.
Ten eerste heb ik nu een rustige werkplek en geen “kantoortuin” (wie dat bedacht heeft ) en ten tweede wordt ik als software engineer geacht achter een computer te zitten dus ik zal wel moeten . Dat gezegd hebbende is het voor mij makkelijker de tijd te verliezen als ik achter de PC zit.
Haha je vergeet de context, de totale zin met context is: het is gewoon lastiger om je op een vergadering te concentreren als je achter een pc zit ten op zichte van aan tafel zitten met elkaar.
Er zijn vaak meetings met individuele collega's, het komt nu veel voor dat we eerst even een kletspraatje doen voordat we inhoudelijk beginnen (of na afloop). Ontstaat natuurlijk. Dat mag en zelfs de chef doet er aan mee en vind het prima.
Daarnaast lunchen we 1x per week virtueel met elkaar en 1x per maand drinken we een biertje met zijn allen voor de webcam.
Bij ons is vertrouwen wel of niet echt niet aan de orde. Het is er in beginsel. Pas als je prestaties er naar zijn dat er vraagtekens komen, heb je een gesprek.
Het boeit bij ons ook niet of je om 6u begint of om 10u, als je je uren maar maakt en presteert naar eer en geweten.
Soms heb ik 1 webcam moment per dag, soms meerdere. Verder is er echt geen gevoel van controle vanuit de werkgever.
Ik ben altijd iets anders aan het doen in een meeting, meestal wel aan het werken.
Zeker als het van die teammeetings zijn met al de collega's, een meeting met een man of 3 voor een project kan productief zijn.
Een team meeting waarbij dan iedereen de helft van den tijd staat te zeveren over dingen die er niet toe doen, en waarna er toch nooit iets veranderd? Nee bedankt
Exact, alleen vind je het dan normaal dat je andere dingen aan het doen bent? Sociaal gezien zou je dat minder snel doen in de vergaderzaal. En er zijn al helemaal weinig mensen die het daadwerkelijke probleem durven te benoemen: onzinnige vergaderingen of 'ceremonies'.
Bij ons (multinational) is het normaal dan in vele situaties er geen video is, en men multitaskt. Anders krijg je zo veel minder gedaan. Het ligt natuurlijk aan de type meeting, en met wie. Tijdens een update meeting b.v. worden door meerder mensen emails en kleine klusjes geklaard. Ik zou NIET zonder kunnen. Verantwoordelijkheid en vertrouwen is er. Dus waarom niet dubbel productie als het kan? Liever dat, dan ‘sociaal’ opletten. Dit is geen basisschool.
[Reactie gewijzigd door Julianvvz op 22 juli 2024 13:49]
Ja op mijn vorige project hadden we wel veel van die ceremonies, was een en servicedesk functie, en elke week werd er van alles besproken, maar na die meeting werd er dan niets verder mee gedaan.
De laatste maanden stelde ik mij dan verantwoordelijk om de telefoon op te nemen tijdens de meeting.
Nu start ik na de Corona maatregelen op een nieuw project, niet meer op servicedesk, ik hoop dat de meetings daar iets zinniger worden 🙂
Dat je je collega's af en toe wilt zien kan ik zeker inkomen, maar dat hoeft dan volgens mij niet bij elke call / meeting die je houdt en in zo'n situatie is de beeldkwaliteit toch ook niet heel belangrijk? Iedereen heeft een smartphone en vast wel een setje oortjes met microfoon, waarmee je ook even van video gebruik kan maken.
Je laatste alinea, daar kan ik me wat bij voorstellen, ik heb daardoor ook meer het idee dat het een vereiste is van de werkgever, en niet dat de werknemer zo graag wilt videobellen .
Overigens, aandacht bij de meeting houden is soms écht lastig hoor. Portie slap geouwehoer soms, sjonge!
Alsof dat niet op je werk gebeurd, hier was ook gewoon regelmatig op internet op werk.
Tijdens gesprekken ok, maar de heledag de webcam aan?
Even met de vinger in de neus kan dan niet.
Maar aan anderekant heb je gelijk, we hebben eens een lan party gedaan en om de haverklap antwoord iemand niet waardoor je snel denkt hij is ergens anders mee bezig, en veelal klopt het ook.
[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:49]
Meetings verlopen over het algemeen efficiënter als iedereen elkaar kan zien.
(o.a. omdat er dan minder zou worden gemultitasked en men dus beter oplet. )
Daarnaast vind ik het erg prettig om de gezichtsuitdrukkingen van de anderen te zien, om zeker te weten dat ze bepaalde zaken echt hebben gehoord en begrepen.
De doodsteek van een meeting is dat iedereen iets ernaast aan het doen is waardoor men men maar half oplet en alles dus herhaald moet worden, of de meeting niet z'n volledige potentie kan benutten, en de goeie ideeën pas later bedacht worden. (en ja, echt multitasken is een mythe)
Al is de situatie bij ons ook eerder zoals bij @Mdos5 en @Julianvvz. Grote multinational met locaties over de hele wereld en daardoor sowieso al veel calls.
Misschien zijn wij (bij ons bedrijf) ook wat meer in de uitersten onderweg. gewoon audio en zu nu en dan face-to-face als het echt belangrijk wordt.
Al zal veel ook afhangen van de soort van business waar je in zit, met wie je de meeting hebt, het karakter van deze, de cultuur binnen het bedrijf, etc. Als we een Polycom in de vergaderruimte hebben hangen, willen we die nog wel eens aanzetten, maar verder zijn de meeste calls audio only. Vrijwel altijd shared ook iemand zijn beeldscherm, waardoor de videostream van de persoon op een normale laptop sowieso niet meer dan een postzegel in de hoek is.
Daarnaast is multitasking ook een relatief begrip. Alle meetings waar ik heen ga of zelf organiseer hebben een agenda. Als daar een onderwerp in zit dat voor sommigen of voor mijzelf niet interessant, dan kan men in dat tijdslot best iets anders doen, emails beantwoorden bijvoorbeeld. Dat heeft ook weinig met inefficient te maken.
Echt efficient vergaderen doe je met zo min mogelijk mensen.
Afhankelijk van de soort meeting vind ik het persoonlijk prettig om ook iemand zijn reactie te kunnen pijlen aan lichaamshouding. Een simpel voorbeeld is dat bij het uitleggen van iets iemand qua stem prima kan zeggen dat ze het begrijpen maar qua uitdrukking duidelijk laten blijken dat het kwartje toch nog niet helemaal is geland.
Daarnaast merk ik dat het voor mij juist beter werkt qua concentratie op het gesprek omdat ik dan ook visueel de persoon heb om op te focussen terwijl bij een telefoon gesprek ik sneller afgeleid kan worden door ander visuele queues.
Multitasken is bewezen niet effectief (en kan onbeleefd overkomen)
Verder ben ik het wel met je argumenten eens dat het niet altijd noodzakelijk hoeft te zijn. Echter is het wel fijn, zeker bij online vergaderingen, om de non verbale communicatie mee te krijgen van deelnemers/collega's.
Dit is namelijk een groot deel van de communicatie.
Non-verbale communicatie is bij ons al aardig wat keren belangrijk gebleken. Ik kan wel bellen zonder beeld, maar bij een dagelijkse standup is het toch wel fijn om het persoonlijke te maken met een video feed. Dit was overigens wel met 2 teams vol in beeld, niet iedereen individueel met alleen het gezicht. Lichaamstaal zegt erg veel.
Ikzelf gebruik video-bellen alleen bij gesprekken met nieuwe klanten.
Dan heb je sowieso een 1-op-1 gesprek, wat het ook al minder afleidend maakt.
Als ZZP'er vanuit huis heb je sowieso al een ander soort overleggen dan in het bedrijfsleven waar je van sommigen hoort dat ze soms wel een halve dag zitten te vergaderen.
En ik merk dat familie nu vrijwel altijd met videobellen op de mobiel belt. Dus vanuit sociaal oogpunt is er in deze crisis ook echt wel behoefte om elkaar te zien.
Werk ook met internationale collega's. Maar beeld zorgt ook dat je expressie zit, een best handig onderdeel van communicatie....zeker met verschillende landen met verschillende beheersing van de Engelse taal.
Ook aan lichaamshouding/gezicht kan je veel zien. Het voorkomt bij ons regelmatig miscommunicatie. Dus ik snap het idee van beeld wel.
Daarbij is niemand verbaasd als je hem even uit zet.
Hmm ik ben psycholoog en heb de psychologie van samenwerken erbij gehaald.
Elkaar echt zien heeft in ons brein een hele grote meerwaarde. Via een webcam is dat een stuk minder maar altijd beter dan niets.
En wist je dat je met multitasken langzamer reageert en dommer wordt dan na een dikke joint? Ook onderzocht hé
Het klopt. De Brio had bij die scene wat problemen. Die scene is een keer of zes overgedaan om deze reden, maar het leek een combinatie te zijn van een MBP die wat warm werd in combinatie met een best wel warme ruimte. Op een andere machine deed hij het goed, maar die was niet bruikbaar omdat dit dus een compleet andere beeldhoek zou opleveren, waardoor deze niet vergelijkbaar was. Een compleet andere setting was een optie, maar dan zouden alle scenes over moeten worden gedaan (en daar zat zowat een dag werk in, al zou je dat niet denken - de lichtomstandigheden moeten ook niet al teveel afwijken).
Het trust plaatje lijkt anders nog het meest op dat van de logitechs. Die andere twee geven de man een kleur alsof hij iets te lang in een airfryer heeft gezeten.
Trust Wie is er niet grootgebracht met de eerste Trust 80watt speakerset?
[Reactie gewijzigd door Aidix op 22 juli 2024 13:49]
Ik ook niet. Nog nooit van gehoord...
Het enige wat ik altijd gehoord heb is dat ik altijd ver uit de buurt van Trust producten moet blijven. Ik koop liever van de eerste keer kwaliteit want goedkoop is immers altijd duurkoop
Trust is groot geworden doordat het goedkope meuk was wat overal voorradig was bij de fysieke winkels. Want online bestellen was er toen nog amper. Daarnaast was het aanbod veel kleiner (in Nederland) en de prijsverschillen significant groter. Kwaliteits reviews moest je uit computerbladen halen...
Dat Tweakers.net nu een Trust device meeneemt in een review vind ik heel grappig, maar het is duidelijk dat ze dit alleen doen omdat de keuzes momenteel erg beperkt zijn ivm. leveringen en demand. En ze halen er ook de conclusie uit dat het bagger is, zelfs voor de prijs. Wat ik wel weer verrassend vind, is dat Logitech zo hoog scoort, dit terwijl zoveel mensen er vaak toch over klagen. Mijn ervaring met headsets, keyboards en muizen van Logitech is dat het vaak toch niet helemaal perfect is (en soms issues heeft), maar dat het bij de concurrentie vaak niet beter is (en vaak juist veel slechter)...
Ik heb een oudere Trust webcam, de Zyno (volgens mij uit 2013), die een hele lange tijd ergens in een lade heeft gelegen. Nu weer even afgestoft en aangesloten, en het werkt eigenlijk best wel prima. Alles ziet er goed uit op beeld (behalve ikzelf dan ) en het geluid is ook helder.
Het hoeft dus niet altijd slecht te zijn. En in dit geval zou ik ook echt geen duur ding aanschaffen. Dus dan is een merk als Trust voor mij zeker geschikt.
De trust is wel echt te flets. De brio lijkt overgesatureerd, maar als iemand niet weet of je een zonnebank hebt is het nog wel geloofwaardig. En de Razer is gewoon gênant slecht . Dat is gewoon 0 sterren waard. Behalve natuurlijk als je het als speelgoed voor je kinderen gebruikt die graag de kleur van Trump willen ofzo.
De enig reden dat Trust überhaupt een voet aan de grond heeft weten te krijgen, is dat Nederlanders van oudsher centenneukers zijn (geboren en getogen Nederlander spreekt hier) en zich graag onzin op de mouw laten spelden als dat goed in hun straatje past (lees: goed is voor de portemonnee). Trust was/is 100% marketing en 0% kwaliteit. Die speakers die jij noemt klonken echt dramatisch slecht en waren bovendien helemaal geen 80 watt, zelfs het piekvermogen kwam niet eens in de buurt.
Ik heb dat merk daadwerkelijk nooit kunnen betrappen op het maken van één fatsoenlijk product, zelfs de muismatten waren bocht! Wat kun je in godsnaam verprutsen aan een muismat zou je denken? Nou, vraag dat maar aan Trust, daarvan liet de bovenlaag na een half jaar gebruik gewoon los.
Toch heb ik wel bewondering voor het merk. Het garantiebeleid was zeer klantgericht. Michel Perridon is niet dom en wist dat hij bocht liet produceren door kinderen in lageloonlanden. Omdat zijn producten gemiddeld 60x over de kop gingen, kon Trust bij een defect gewoon een nieuw apparaat aanbieden i.p.v. de klant te confronteren met een lang en klantonvriendelijk RMA traject. Dit werd duidelijk door de klanten gewaardeerd.
Ik heb in mijn studententijd in een electronica winkel gestaan en heb mij altijd verbaasd over het Trust publiek. Je zou verwachten dat iemand het wel beu was als hij in de winkel stond om voor de derde keer het apparaat om te wisselen voor een nieuw exemplaar, maar blijkbaar niet. Diezelfde mensen kochten tijdens dit bezoek vaak ook een ander product, waardoor Trust er indirect voor heeft gezorgd dat mensen bij je terug blijven komen én geld uitgeven.
Als je in 1993 een setje pc speakers zocht dan was de keus voor Trust of een vergelijkbaar ding van Targus of Altec snel gemaakt want veel keus was er niet. Als je met de kennis van nu terug kijkt was het bocht, maar wat was het alternatief? Een losse versterker met boxen.
Of de Trust slopen en de versterker 2x 5 watt rms door losse luidsprekers jagen.
Ik ben dan zo'n 'Trust publiek', voor mij is een middenklasse Trust muis ook nu nog een prima alternatief voor een logitechs. Zijn prima dingen.
Ingebouwde achtergrondonscherpte (bokeh/blur) volgens mij niet. Dit zou theoretisch kunnen, maar is erg processorintensief. Sommige smartphones kunnen dit in de videostand, maar echt fraai ziet het er vaak niet uit. Als je echte achtergrondonscherpte wilt, is een grotere sensor en lens nodig, maar dit kan dus gerealiseerd worden met een dslr/systeemcamera zoals beschreven op pagina 3.
Als je de achtergrond wilt weghalen, is het eenvoudiger om simpelweg een achtergrondafbeelding te gebruiken. Veel videoconferencingsoftware, zoals Zoom, biedt daarvoor een optie en anders kan het vaak met de software van de webcamleverancier. Op pagina 2 staat hiervan een voorbeeld.
[edit: vraag eerst verkeerd begrepen]
[Reactie gewijzigd door Yero op 22 juli 2024 13:49]
Ms teams ondersteund dat ook, maar ik denk dat mossel met ingebouwd, bedoeld dat het al vanuit de webcam zelf gebeurd. Dus dat het een feature van de cam is en niet van een feature van Zoom of Teams
[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 22 juli 2024 13:49]
Indien je doelt op softwarematige blurring lijkt me dat sterk.. dat vereist nogal wat compute power.
Indien je doelt op hardwarematige blurring (m.b.v. focussing)... dat vereist een verstelbare lens en dat lijkt me voor een webcam ook nogal onwaarschijnlijk?
Járen geleden toen ik een jongere gast was en nogal eens met mensen deed webcammen was ik op zoek naar een 'goede' webcam. Het aanbod stelde mij diep teleur en ik kwam tot de conclusie dat je genoodzaakt bent een 'echte' camera te gebruiken als je een beetje videokwaliteit zocht.
Ziet er naar uit dat dat vandaag de dag nog steeds het geval is.. jammer.
Heb nu al een paar weken de Brio 4K Stream Edition, en ik moet zeggen werkt vlotjes, Je kan Blurren, maar ook achtergrond vlot wijzigen of zelfs weglaten
Geluid werkt ook keigoed
Enige lastige: de firmwareupdates en sommige software: de Brio 4K stream Edition is geen Brio 4K... je moet echt de updatetook op stream Edition zoeken of je camera wordt er niet door herkend
[Reactie gewijzigd door nightraven79 op 22 juli 2024 13:49]
het blurren zou via de Logitech Capture app, of via de Logitech Camera Settings app moeten kunnen
Om eerlijk te zijn heb me zot gezocht: niet gevonden, hoewel het volgens hun eigen fora en manuals wel zou moeten bestaan... maar nergens wààr.
Ik doe het, gezien ik bij mijn cam een licentie kreeg, met xsplit vcam, heb het met Chromacam eerst geprobeerd (had om eerlijk te zijn het papiertje met de license key in de doos niet zien zitten, moeder de vrouw vond die later), maar dat trok op niets
Ja maar is dat softwarematige op de computer gedaan in de camera software (die je CPU vreet) of is dat op een chip/cpu in de camera gedaan?
Een telefoon 'camera' kan tegenwoordig mensen een hondenneus en anime-ogen geven maar dat is niet iets wat de camera zelf doet.
Een computer webcam is aangesloten via USB, al jaren, en moet dus eigenlijk al de afbeelding digitaal comprimeren om het door die verbinding te laten passen.
Tegenwoordig kan je best wel wat stroom als ook data over een usb bus rammen maar 'back in the day' van USB 1 of 2 viel dat allemaal nogal mee dus het waren gewoon érg simpele érg matige kwaliteit video's die zo'n ding produceerde.. van die trend zijn we nooit echt afgestapt.
Mobiele telefoons zijn daar een uitzondering op, maar je gaat mij écht geen hedendaagse laptop aan kunnen wijzen waar de video/foto kwaliteit van de ingebouwde webcam acceptabel genoeg is of even goed is als de foto's/video's die je 5 of meer jaar geleden al met een telefooncamera kon maken (ondanks het feit dat de camera's in die telefoons nou ook niet echt veel volume in beslag namen of veel stroom vraten).
[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 13:49]
Geen idee, maar een beetje camera met instelbare f-waarde moet dat van nature wel kunnen.
Van skype weet ik dat het in de software prima lukt.
Heb het inderdaad aanstaan en bevalt me goed.
Yeah. Ik herinner mij dat heel vroeger een webcam 20 euro kostte. Ondertussen is de kwaliteit wel omhoog gegaan maar uiteraard de kostprijs ook. Dat er tegenwoordig (naast de Coronagekte) meer dan 100 euro voor een matige webcam wordt gevraagd snap ik echt niet.
Streamt de meeste videosoftware trouwens wel in volle resolutie/bitrate? Als ik in een groepscall tig 1080p verbinding door mijn ADSL lijntje geperst krijg gaat geen enkele er goed uit zien.
In de video's hieronder kun je een goede indruk krijgen van de verschillende webcams.
Misschien zit het antwoord in die video's, maar op het moment van schrijven zitten die nog niet in het artikel. Het is dus niet helemaal duidelijk hoe de beeldkwaliteit getest is, maar wat ik nu impliciet uit de tekst opmaak is dat er een lokale opname is gemaakt voor het vergelijken en geen conference call.
@twiFight, in principe heb je gelijk, maar...
@Yero geeft zelf aan dat een van de voornaamste use cases het conference callen is, de titel gaat ook specifiek om thuiswerk cams. Zeg nou dat de streaming software enkel 720P of lager doorstuurt. Misschien kan je dan voor minder geld wel cams vinden die op andere gebieden dan resolutie beter zijn, en daardoor beter geschikt voor thuiswerken (betere lichtopbrengst door grotere pixels op de sensor bijv.). Dat is toch iets achtergrond die ik mis om een goede vergelijk te maken.
Edit: Videos zijn er nu bij gezet in het artikel
[Reactie gewijzigd door svenk91 op 22 juli 2024 13:49]
Voor een beetje video conferencing is de goedkoopste optie waarschijnlijk al genoeg. Is een gesprek met een collega waardevoller of komt er meer uit als je dat in 4K doet? (Wat nog eens lekker gecomprimeerd wordt door de software).
Leuk voor de Twitch/YouTube streamers die nu views proberen te winnen, maar de gemiddelde Teams/Skype/Zoom meeting gaat er niet veel mee winnen als je meer dan 200 euro op een webcam stuk slaat.
Ligt ook aan het feit of het Standard inrichting Skype/ teams is of bijvoorbeeld een porfessionele dienst als Skype for business of cisco jabber want dan kunnen de systeembeheerders instellen wat voor bit rate een stream mag hebben de videoresolutie. Bandbreedte en audio kwaliteit per stream.