Lekker relaxed
Samengevat
Het spelen van New Horizons vergt de nodige tijd, en dat is precies de charme ervan. Het is een game waarin je bloemetjes water geeft en aan bomen staat te schudden in de hoop dat er iets uit omlaag valt. Dat lijkt saai, maar dat is het niet. Doordat de game de 'echte' klok volgt, vergt hij veel geduld van de speler. Daar zul je je aan over moeten geven. Speel een paar uur per dag, praat wat met je eilandbewoners, verzamel wat bouwmateriaal, plant een boom of een bloem en neem het leven en Animal Crossing zoals het komt. De essentie van deze game is dat je je laat verrassen door de kleine dingen die elke dag weer anders zijn. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.
Eindoordeel
Het zijn hectische tijden. Het leven van menigeen staat behoorlijk op zijn kop door het virus dat rondwaart. Er is veel te regelen, er is veel te organiseren en er heerst onrust. Daarom is het wellicht een goed idee om af en toe eens flink aan de werkelijkheid te ontsnappen en laat er nu net een game zijn verschenen waarmee dat uitstekend kan. Animal Crossing: New Horizons is een game waar je heerlijk relaxed van wordt. Als we de spin-offs even buiten beschouwing laten, is dit de vijfde game in de serie, en met New Horizons slaat Nintendo interessante nieuwe wegen in.
Niet voor iedereen
Een kleine waarschuwing vooraf: Animal Crossing is een serie die niet door iedereen wordt gewaardeerd. Sterker nog, het gaat om games waarover de meningen sterk verdeeld zijn. Je bent er fan van of je vindt het helemaal niets; je begrijpt de ontspannende vibe van de game of je haren gaan er recht van overeind staan, en dat geldt ook voor het nieuwste deel: New Horizons.
Net als de voorgaande delen is New Horizons een game waarin je niet veel meer doet dan plantjes water geven, schelpen verzamelen, hout sprokkelen en vlinders vangen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. De game heeft nauwelijks een doel en er zijn geen gevaren om te overwinnen. Er is niet eens een echte uitdaging. En toch is het spel onderhoudend, mits je ervoor openstaat.
Naar een onbewoond eiland
De opzet van New Horizons is iets anders dan die van de voorgaande delen. Dit keer boek je bij Nook Inc. een vakantie. Je kiest daarbij het Deserted Island Getaway Package en gaat naar een eiland dat je naar eigen inzicht vorm kunt geven. Dat is een flink verschil met de meeste voorgaande edities, waarin je van start ging in een al bestaand dorp. Nu kies je eerst op welk halfrond je terecht wilt komen en daarna selecteer je een van de vier vrijwel identieke onbewoonde eilanden. Welk eiland je kiest, maakt eigenlijk niet uit.
Helemaal alleen ben je echter niet. Timmy, Tommy en Mr. Nook himself gaan ook mee, net als medevakantiegangers Mira en Dom, al kun je zelf twee andere medevakantiegangers treffen. Bovendien zijn er al wat basisvoorzieningen op je eiland. Er is een centraal plein met daarop de tijdelijke tent van Mr. Nook. Er is bovendien een haventje waar Orville de scepter zwaait, en daar ligt het watervliegtuig Dodo Airlines klaar. Welk eiland je ook kiest, het is verdeeld in drie delen, van elkaar gescheiden door riviertjes waar je niet overheen kunt. Althans: nog niet, want later in de game leer je bruggen te bouwen.
Alles in real time
Het centrale thema van de serie is dat alles in real time verloopt. Zo begonnen wij op 4 maart om 12:14 uur met de game. Dat was zo in het echt, maar ook in de game. De tijd verloopt in het spel net zo snel als in het echt. Bovendien wordt het op de juiste momenten donker en houdt de game rekening met de seizoenen. Nieuw in deze versie is dat er bovendien weersinvloeden zijn. De game weet niet je echte locatie en ook niet het lokale weer, maar de weersomstandigheden zullen in New Horizons wel veranderen. Zon, wind, regen en sneeuw, het komt allemaal voorbij. Je vakantie-eiland kan hierdoor ineens minder idyllisch worden. Je ziet de bloemen en bomen buigen door de wind, en wolken die voorbijtrekken, zorgen voor schaduwen op de grond. Ook 's nachts kunnen de omstandigheden flink variëren. Er zijn prachtige wolkeloze nachten waarop je uren naar de sterren en de maan kunt kijken, maar de hemel is net zo vaak flink bewolkt.
:strip_exif()/i/2003485926.jpeg?f=imagenormal)
Van tent naar huis
Als je op het eiland bent aangekomen, kun je een plek uitkiezen waar je de tent op wilt zetten die je van Nook Inc. hebt meegekregen. Op verzoek van Mr. Nook kun je bovendien bepalen waar de tenten van Mira en Dom komen te staan. Mr. Nook blijft belangrijk in de game. Hij is de aannemer van het eiland, dus als je je tent wilt vervangen door een echt huis, regelt hij de verbouwing. Hij zal je daarvoor graag de benodigde Bells uitlenen, de lokale geldeenheid. Die kun je in je eigen tempo en zonder rente terugbetalen.
Je verdient Bells vooral door materiaal te verzamelen, dus door takken te sprokkelen, hout te hakken, bloemen te plukken en vissen en vlinders te vangen. Je kunt ook bessen verzamelen, net als steen, ijzer, honing en klei. Net als in voorganger Animal Crossing: Pocket Camp uit 2017 is er een vrij uitgebreid systeem van crafting. Mr. Nook heeft een werkbank waar je gebruik van mag maken en waar je van alles mee kunt maken, mits je er een bouwplan voor hebt verzameld. Die bouwplannen kun je op allerlei manieren krijgen. Als cadeau van andere personages, aangespoeld in een fles of hangend aan de vele ballonnen die over het eiland waaien. Dat laatste is typisch Animal Crossing. Vanaf de eerste dag zie je de ballonnen door de lucht zweven, maar het duurt minstens een week voordat je een katapult hebt om ze uit de lucht te schieten.
:strip_exif()/i/2003485904.jpeg?f=imagenormal)
Je hebt beperkte invloed
Zo zijn er meer zaken die pas gedurende de game beschikbaar komen. Het eiland bestaat uit drie delen en is opgebouwd uit verschillende plateaus. Net zoals je de riviertjes in eerste instantie niet over kunt steken, kun je in het begin ook de hoger gelegen delen van je eiland nog niet bereiken. Het mooie van Animal Crossing is dat je maar beperkte invloed hebt op de snelheid waarmee je nieuwe functionaliteit vrijspeelt, ongeacht hoe hard je je best doet.
De invloed die je nog wel hebt, schuilt in het afbetalen van je schulden. Want dat huis is toch wel erg klein en Mr. Nook wil het met alle liefde voor je verbouwen, mits je bij hem een nieuwe en flink hogere lening afsluit. De verbouwing begint echter pas als je de vorige lening volledig hebt afgelost. Je huis kan flink groeien, al is er niemand die je dwingt om te verbouwen. Als je tevreden bent met die eerste tent, is dat ook goed.
In dat laatste geval heb je echter weinig aan de vele interieurartikelen die je gedurende de game kunt verzamelen. Je kunt ze kopen, maar ook zelf maken. Je krijgt steeds meer bouwplannen, voor steeds luxere artikelen. Je begint met wat tafels en stoelen van bijeengesprokkelde takken, en via ruw houten meubels ga je naar steeds verfijnder meubilair van strak afgewerkt hout en metaal. Hetzelfde geldt voor de aankleding. Je kunt in je huis het behang en de vloerbedekking kiezen, en ook daar komen steeds meer opties voor. Je kunt bovendien je eigen patronen ontwerpen om op het behang te laten drukken, of op een vlag die je naast je deur plaatst.
:strip_exif()/i/2003485912.jpeg?f=imagenormal)
Op zoek naar nieuwe bewoners
Doel van dat alles is niet alleen dat je een relaxte bezigheid hebt. Als je eiland een prettige verblijfplaats wordt, trekt dat immers ook nieuwe bewoners aan. Jij bepaalt waar die komen te wonen en dient ook de materialen te verzamelen voor hun huis. Zo weet de game je steeds bezig te houden, al kun je nooit echt de schouders eronder zetten. Lever je de materialen in die nodig zijn om het huis van een nieuwe bewoner te bouwen? Dan is dat huis morgen af. En iets dergelijks geldt voor de meeste zaken. In New Horizons kun je per dag maar een beperkt aantal acties uitvoeren. Als je alle takken hebt gesprokkeld, al het hout hebt gehakt en alle bloemen hebt geplukt, houdt het wel een beetje op. Dan kun je nog vlinders vangen en vissen en schelpen verzamelen, maar ook daar ben je al snel mee klaar. Na een uur of drie is het allemaal wel gedaan. Dan kun je later op de dag, of desnoods in de nacht, nog wat verse vlinders of vissen vangen, en misschien is er nog iets aangespoeld op het strand, maar veel meer zit er niet in. Er zit weinig anders op dan wachten tot de volgende dag.
:strip_exif()/i/2003485910.jpeg?f=imagenormal)
Nintendo heeft daarbij leuke details in de game verwerkt. Zo fladderen de vlinders vrolijk rond, maar kevers en andere insecten zitten op een bloem of boomstronk en letten goed op. Die zul je heel behoedzaam moeten benaderen als je ze wilt vangen. Hetzelfde gaat op bij de vissen. Er is een minigame waarmee je ze kunt vangen, maar succes is niet bepaald verzekerd. Overigens vliegen er 's nachts andere insecten rond dan overdag. Zo zie je motten rond het licht van de huizen op het eiland cirkelen. En over details gesproken: je kunt door de ramen van je huis naar buiten kijken en ziet dan zelfs de regendruppels over het glas naar beneden sijpelen. De game heeft zo nu en dan ook een verrassing voor je in petto. Zo waart er 's nachts af en toe een spook over het eiland of blijkt er iemand aangespoeld op het strand. En als je geduldig bent, kun je op heldere nachten soms een ster zien vallen. Als je op tijd reageert, mag je een wens doen.
Spelers uitnodigen
Geheel in lijn met de voorgaande games kun je andere spelers uitnodigen. Je woont als enige speler op het eiland, maar kunt wel andere spelers over de vloer krijgen. Speel je lokaal, dan kunnen er maximaal vier spelers op een eiland rondstruinen. Als je online speelt, zijn het er maximaal acht. Hoe leuk het ook is om elkaars huizen te bekijken, heel veel meer dan op je eigen eiland kun je als bezoeker niet doen. Het dient misschien vooral om inspiratie op te doen, want gedurende de game krijg je steeds meer mogelijkheden. Zo hebben we voor deze review tweeënhalve week gespeeld, maar zijn we nog niet toegekomen aan een optie die we eerder tijdens een previewsessie konden uitproberen, namelijk het flink verbouwen van je eiland. Later in de game krijg je de optie om land aan je eiland toe te voegen of land weg te halen. Je kunt je eiland naar eigen inzicht verhogen of juist verlagen, en rivieren, vijvers en watervallen aanleggen. Wanneer je die opties vrijspeelt? Geen idee. En evengoed weten we niet wat er daarna nog voor mogelijkheden komen. En dat is wat New Horizons toch best een beetje spannend houdt. Je bezigheden zijn simpel en ontspannend, maar tegelijk zit er aardig wat vooruitgang in de game. Die vooruitgang verloopt alleen in een veel lager tempo dan in de gemiddelde game.
:strip_exif()/i/2003485930.jpeg?f=imagenormal)
Letter voor letter
Je gereedschap, zoals je schep, hengel, vlindernet en bijl, verslijten in de loop der tijd. Dat is vervelend, maar het hoort bij de charme van de game. Je kunt nieuwe gereedschappen maken en daarmee op een zinvolle manier gebruikmaken van de grondstoffen die je verzamelt. Bovendien maakt het duidelijk dat er beperkingen zijn aan wat je op een dag kunt doen. Toch zullen er best mensen zijn die zich hier af en toe aan ergeren. En dat geldt ook voor andere aspecten. De typisch Japanse gewoonte om letter voor letter in een tekstballon te laten verschijnen, vinden wij behoorlijk irritant. En hoewel de muziek van de game prima is, hebben we al snel het geluid uitgezet vanwege het brabbeltaaltje van de bewoners van het eiland. Dat taaltje is een soort versneld afgespeeld Engels waar met enige moeite echte woorden in zijn te herkennen. Het geluid ervan is nogal hoog in frequentie, waardoor het niet prettig in het gehoor ligt.
:strip_exif()/i/2003485922.jpeg?f=imagenormal)
Daarnaast is er de al even Japanse gewoonte om personages veel te veel tekst mee te geven. Vooral museumdirecteur Blathers heeft er last van. Iedere keer dat je bij hem een nieuw museumstuk in kunt leveren, moet je dezelfde teksten aanhoren. Je moet steeds een stuk of tien tekstregels weg klikken die allemaal letter voor letter in beeld zijn gekomen voor je een donatie hebt gedaan. Dat had best wat minder gemogen. Het neemt echter niet weg dat zijn museum een erg leuk onderdeel is van je eiland. Dankzij je eigen verzamelwerk kun je de collectie in het museum langzaam maar zeker zien groeien. Overigens heb je ook nog de nieuwe NookPhone, waarop wordt bijgehouden wat je allemaal aan beesten en planten hebt waargenomen. Je kunt er bovendien je achievements op zien en bekijken wat je allemaal kunt maken.
Overbodige Miles
De game bevat verder een nieuwe geldeenheid. Naast de aloude Bells zijn er nu ook Nook Miles. Je verdient ze met de vele miniachievements die je in de game kunt behalen. Vang een vlinder en je scoort wat Miles. Vang daarna tien vlinders en je behaalt weer een miniachievement. De Miles die je daarmee verdient, kun je bij Mr. Nook omwisselen voor kleding of spullen voor in je interieur. Veel meubilair kun je zelf maken aan de werkbank, maar voor Nook Miles koop je wat exclusiever spul waar geen bouwplan voor beschikbaar is. Het leuke is dat het aanbod elke dag net iets anders is. Als je de ene dag iets hebt gezien, maar er niet genoeg Miles voor op zak hebt, kan het de volgende dag weer weg zijn. Er is meer aanbod dat dagelijks wisselt, wat de game alleen maar ten goede komt. Dat voor sommige zaken een aparte geldsoort is bedacht, is wat ons betreft wat overbodig. De vertrouwde Bells hadden net zo goed voor alle aankopen als betaalmiddel kunnen worden ingezet. Het is slechts een kleine kanttekening bij een verder uitstekende game.
:strip_exif()/i/2003485902.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie
We hebben Animal Crossing: New Horizons slechts zo'n twee weken kunnen spelen. Dat is in dit geval lang niet genoeg. In die tijd is het tentenkamp op ons eiland uitgegroeid tot een plek met verschillende volwaardige huizen, een winkel en een museum, en zijn er verschillende nieuwe bewoners naar het eiland gekomen. Bovendien staat er een stadhuis van waaruit we verder kunnen plannen. New Horizons vergt de nodige tijd en dat is ook precies de charme van de game. Tegelijkertijd is het een game waarin je bloemetjes water geeft en aan bomen staat te schudden, in de hoop dat er iets naar beneden valt. Waarbij je overigens onaangenaam verrast kunt worden als je een wespennest uit de desbetreffende boom schudt.
Doordat de game de echte klok volgt, vergt het allemaal wat geduld van de speler. Geef je daaraan over. Speel een paar uur per dag, praat wat met je eilandbewoners, verzamel wat bouwmateriaal, plant een boom of een bloem en neem het leven en Animal Crossing zoals het komt. Laat je verrassen door de kleine dingen die er elke dag weer anders zijn.
:strip_exif()/i/2003485914.jpeg?f=imagenormal)
Dat zal vast niet voor iedereen zijn weggelegd. Als je de rust niet op kunt brengen en je niet neer kunt leggen bij de beperkte speeltijd per dag, is dit geen game voor jou. Maar als je het wat tijd geeft, heb je opeens een game in handen die je niet in een paar dagen er doorheen jaagt, maar die je de rest van het jaar zult spelen.
De verschillende verkopers hebben elke dag wel wat nieuws in de aanbieding. Jonge bloemen en bomen groeien elke dag een beetje en ook bouwwerkzaamheden vorderen langzaam maar gestaag. Langzaam maar zeker verschijnen er nieuwe bewoners op je eiland, die nieuwe goederen met zich meebrengen. En dan moet het spannendste nog komen. Want wat heeft de game voor ons in petto als het lente, zomer, herfst en opnieuw winter wordt, met nieuwe bloemen, andere vissen en nieuwe insecten?
Heel vernieuwend is de game niet. Er is niet zo heel veel anders dan in de voorgaande games en perfect is het ook allemaal niet, maar Animal Crossing: New Horizons is wel een game die we voorlopig nog even door zullen spelen. Wij sprokkelen graag nog wat materiaal bij elkaar waarmee we onze lening afbetalen en geven ook graag de bloemetjes nog wat water, om zo langzaam te ontdekken wat de game in de komende maanden nog in petto heeft.
Eindoordeel