Door Jelle Stuip

Redacteur

.Build - Bouw je eigen mobiele opslag

Fileserver voor onderweg

Inleiding

Het is nog niet zo lang geleden dat smartphones en tablets standaard van een nogal karige 16GB opslag werden voorzien. Als je pech had, kon dat ook niet uitgebreid worden en was je veroordeeld tot het regelmatig verwijderen van je video’s of muziek om ruimte te maken voor nieuw materiaal. Dat was extra lastig als je met vakantie ging, want wilde je nou liever Spongebob aflevering 7 of de discografie van The Village People meenemen? Intussen hebben fabrikanten hun leven gebeterd en zijn telefoons met 16GB opslag een zeldzaamheid geworden. Bovendien zijn er steeds meer clouddiensten voor muziek, video en opslag beschikbaar gekomen, waardoor je die niet lokaal hoeft op te slaan.

Boodschappenlijstje

- Raspberry Pi 3B+ (35 euro)
- Sd-kaart (6 euro)
- PiJuice met accu (53 euro)
- Waveshare e-inkscherm (20 euro)
- Usb-stick of 2,5”- externe harde schijf
- Voeding en/of zonnepaneel dat krachtig genoeg is

Maar stel, je beschikt niet over een internetverbinding, bijvoorbeeld omdat je met vakantie bent, of je hebt geen zin om alles in de cloud te zetten, dan zul je een externe harde schijf of een grote usb-stick mee moeten nemen. Wat is er dan mooier dan op je vakantieadres aankomen en je mobiele opslag uitpakken, aanzetten en niet meer naar om hoeven kijken?

Het uitgangspunt van dit project is een Raspberry Pi met snelle wifi. De Pi 3B+ en de 4B hebben een vlotte 802.11ac-wifiadapter ingebouwd, maar met een Pi 3B of 2B en een vlotte usb-adapter moet het ook lukken. Daarnaast gebruiken we een usb-stick van 128GB, maar je kunt er via usb ook een externe harde schijf aan hangen. Om de externe opslag ook op plekken zonder stopcontact, zoals naast het zwembad of midden in de jungle, te kunnen gebruiken, willen we hem het liefst voorzien van een zonnepaneel. Het nadeel van een zonnepaneel is echter dat de geleverde energie niet gegarandeerd is. Als de zon draait en het paneel niet, wordt er minder energie geleverd, net als wanneer er een wolk voor de zon schuift. Er moet dus een accu als buffer tussen.

Tweakers Magazine

Een variant van dit artikel verscheen eerder in het Tweakers Magazine, dat elke twee maanden naar alle Hero- en Elite-abonnees wordt verstuurd. Wil jij dit soort artikelen ook als eerste lezen en daarnaast profiteren van alle voordelen die een abonnement biedt? Check dan de Aboshop voor meer info. Je bent al Hero-abonnee vanaf 3,75 euro per maand. Jullie steun wordt enorm gewaardeerd.

Hardware en Raspbian installeren

Als accu kun je denken aan een powerbank, maar die heeft twee nadelen. Om te beginnen kunnen veel powerbanks niet tegelijk worden opgeladen en een ander apparaat voeden, bijvoorbeeld met een zonnepaneel en in dit geval de Pi. Daarnaast kun je de status van een powerbank niet uitlezen en dat willen we juist wel. Als het zonnepaneel midden in de nacht geen stroom meer levert en de accu ook leeg begint te raken, willen we namelijk dat de Pi dat weet en zichzelf netjes afsluit, zonder bestandsverlies en misschien wel belangrijker: zonder dat de sd-kaart corrupt raakt.

De oplossing voor dat probleem is de PiJuice, een hat, of hardware attached on top, die op de gpio-pinnen van de Raspberry Pi kan worden gezet. Op de PiJuice kun je een accu aansluiten, die vervolgens de Pi van energie voorziet. Die accu kan tegelijk opladen en de Pi voeden. Bovendien kun je met de bijbehorende software ontzettend veel statistieken over de accu uitlezen, zoals de temperatuur en de spanning. Je kunt bij de PiJuice verschillende accu’s bestellen, maar standaard wordt hij voorzien van een Motorola BP7X-accu, die een capaciteit van 1820mAh bij een spanning van 3,7 volt heeft.

Er hangt dus via usb een externe harde schijf of usb-stick aan de Pi, er zit een accu op en vervolgens richten we de Pi in als accesspoint, zodat je er via je telefoon, tablet of laptop verbinding mee kunt maken. We willen dingen als acculading in de gaten kunnen houden. Daarnaast is het handig om te weten hoeveel ruimte er nog vrij is op de externe opslag en wat je ook alweer als ssid en wachtwoord had ingesteld. Daarom zetten we een tweede hat op de Pi, die voorzien is van een e-inkscherm. Het e-inkscherm dat we hebben besteld, is afkomstig van Waveshare en met twee tientjes valt de prijs mee.

Installeren

Het besturingssysteem dat we gebruiken, is Raspbian, een variant van Debian Linux die door de Raspberry Pi Foundation speciaal voor de Pi is gemaakt. Er zijn verschillende versies van de distro, waaronder een met een grafische omgeving. Voor deze .build hebben we de grafische schil van het besturingssysteem niet nodig en kiezen we voor de versie die alleen met de commandline werkt.

We zouden twee Tweakers Magazines kunnen volschrijven over de vervolgstappen, zoals ssh aanzetten, de Pi als accesspoint instellen, de accusoftware configureren en het scherm aansturen, maar dat kan eenvoudiger. Mocht je deze .build ook willen bouwen, dan kun je de image met voorgeconfigureerde PiJuice- en e-inkschermsoftware downloaden.

Met behulp van bijvoorbeeld Etcher, ondersteund door macOS, Windows en Linux, kun je de image op een sd-kaart zetten. Daarna kun je je eigen draadloze opslag bouwen. Voordat we bestanden op de usb-opslag zetten, formatteren we de opslag met het exFAT-bestandssysteem. ExFAT is een modern bestandssysteem dat door Windows, macOS en Linux goed wordt ondersteund. Vervolgens steken we de opslag in de Pi en zetten we hem aan. Als de Pi is gestart en alles goed is verlopen, gaat het e-inkscherm knipperen en geeft het de status van de accu weer met daaronder de standaardinstellingen voor het ssid en wachtwoord. Als je er een usb-stick of externe harde schijf aanhangt, zie je ook de gebruikte en totale opslag. De usb-opslag, door Raspbian ‘sda1’ genoemd, wordt automatisch gemount in de map /mnt/usb/, maar er ontbreekt nog een protocol voor het delen van bestanden op de usb-opslag.

Smb, afp en het accesspoint configureren

Ssh op de Pi is ingeschakeld en nadat je de image op de sd-kaart hebt gezet, kun je in Linux en macOS via de terminal of in Windows bijvoorbeeld via PuTTY inloggen op de Pi. Op dit moment is nog een ethernetaansluiting nodig voor de internetverbinding, want er moeten pakketten worden gedownload. De standaardgebruiker is ‘pi’, maar het standaardwachtwoord (raspberry) hebben we veranderd in ‘tweak123’. Als je draadloos via ssh verbindt, kun je de pi vinden op ip-adres 192.168.5.10. Als je inlogt, zie je het script draaien dat het e-inkscherm aanstuurt en dat kun je afbreken met ctrl+c, want eerst is het zaak om samba te installeren. Samba is een op vrijwel alle besturingssystemen ondersteund netwerkprotocol en is te installeren met de volgende commando’s:

Sudo apt-get update

Sudo apt-get install samba samba-common-bin

Tijdens de installatie verschijnt er een wizard over de WINS-instellingen, waar je ‘No’ kunt antwoorden. Vervolgens moet er een gedeelde map op de usb-opslag komen, die we in dit geval ‘share’ noemen, maar je kunt de map ook een andere naam geven:

Sudo mkdir -m 0777 /mnt/usb/pi_share

Samba moet natuurlijk wel weten welke map er gedeeld is en welke rechten eraan toegekend mogen worden. Daarom bewerken we de config-file:

Sudo nano /etc/samba/smb.conf

Onderaan moeten de volgende regels worden toegevoegd:

[pi_share]
Comment = Pishare
Path = /mnt/usb/pi_share
Browseable = yes
Writeable = yes
Only guest = no
Create mask = 0777
Directory mask = 0777
Public = yes
Guest ok = yes

Iedereen die verbinding maakt met de Pi, kan nu bestanden op de usb-opslag lezen en schrijven. Mensen die als gast inloggen, worden ook toegestaan. Sla het config-bestand op met ctrl+x en vervolgens is het nog van belang om een wachtwoord voor samba in te stellen met:

Sudo smbpasswd -a pi

Tot slot herstart je de samba-service met:

Sudo service smbd restart

...en de gedeelde map met bestanden moet zichtbaar zijn zodra je verbinding maakt met het draadloze netwerk.

AFP

Samba werkt in principe met alle besturingssystemen, maar als je alleen Apple-hardware bezit, zou je in plaats van samba ook netatalk kunnen installeren, wat een opensource-implementatie van AFP, ofwel Apple Filing Protocol, is:

Sudo apt-get install netatalk

Als netatalk is geïnstalleerd, moet het nog geconfigureerd worden:

Sudo nano /etc/netatalk/afp.conf

De regels met puntkomma (;) worden genegeerd, dus voor [Global] en Global server settings kunnen die weggehaald worden. Daaronder kan de regel 'guest account = pi' worden toegevoegd. Vervolgens halen we de ; weg bij [My AFP Volume] en geven dat een eigen naam. Het path veranderen we in het pad van de share. In dit geval gebruiken we dezelfde map als in het voorbeeld bij de configuratie van smb: /mnt/usb/pi_share. Als die map nog niet bestaat, is hij aan te maken met:

Sudo mkdir -m 0777 /mnt/usb/pi_share

Om netatalk met de nieuwe instellingen te starten, gebruiken we:

Sudo systemctl restart netatalk

In de Finder is de Raspberry Pi nu vindbaar en kan hij worden benaderd met dezelfde gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie als die van de Pi.

Accesspoint configureren

Het accesspoint is standaard geconfigureerd op 802.11ac en om bijvoorbeeld video’s te streamen, is dat ook aan te raden, maar sommige oudere netwerkapparatuur ondersteunt het niet en dan zit er niets anders op dan 802.11n in te schakelen. Dan gaat de snelheid wel omlaag, van 10 naar ongeveer 5,5MB/s, maar dat is in principe genoeg om films en muziek te streamen als de bitrate niet te hoog is. Wisselen naar 802.11n gaat door het hostapd.conf-bestand aan te passen:

Sudo nano /etc/hostapd/hostapd.conf

Door ‘hw_mode=a’ te veranderen in ‘hw_mode=g’ en vervolgens ‘wmm_enabled=1’ te veranderen in ‘wmm_enabled=0’ werkt de Pi in 802.11n-modus. Vervolgens is het van belang om de comment (‘#’) weg te halen voor ‘channel=7’ en een comment te plaatsen voor ‘channel=36’ en voor ‘ieee80211ac=1’. In hostapd.conf kun je ook de naam van het draadloze netwerk en het wachtwoord aanpassen in de regels ‘ssid=’ en ‘wpa_passphrase=’. Als alles goed is ingesteld, kun je opslaan met ctrl+x en vervolgens moet de hostapd-service opnieuw worden gestart met:

Sudo systemctl restart hostapd.service

PiJuice, e-inkscherm en de behuizing

Aan de instellingen van de PiJuice hebben we weinig veranderd. Als je de bijgeleverde BP7X-accu gebruikt en de dipswitches op de onderkant van de PiJuice goed staan (1 on, 2 off), maakt de PiJuice gebruik van een vooringesteld profiel voor die accu. De software kun je starten met behulp van:

Pijuice_cli

In de software kun je de status van de accu bekijken, maar ook de knoppen op de PiJuice instellen en bijvoorbeeld instellen wat de leds doen. Voor dit project is het belangrijkste dat de Pi netjes afsluit als de accu begint leeg te raken, want als dat niet gebeurt, loop je het risico op dataverlies of een corrupte sd-kaart. In het menu ‘System Task’ hebben we de minimale lading van de accu op vijf procent gezet en vervolgens bij het menu ‘System Events’ ingeschakeld dat de PiJuice bij dat percentage de Pi uitschakelt.

Voor het opladen van de accu kun je een usb-voeding gebruiken die sterk genoeg is en daarvoor zouden we een adapter gebruiken die minstens 2A bij 5V kan leveren, zodat de accu geladen kan worden terwijl de Pi is ingeschakeld. Als je echter compleet draadloos wilt werken, is het leukste natuurlijk om een zonnepaneel te gebruiken, zodat een adapter niet nodig is. Kies je voor een zonnepaneel, dan is het wel belangrijk om er een te kopen van goede kwaliteit en die zijn over het algemeen niet goedkoop.

Wij hebben wel een goedkoop zonnepaneel besteld, voor vijftien euro uit China, dat volgens de verkoper 20W kan leveren. Dat leek op voorhand veel, maar als het geleverde vermogen op een kwart daarvan zou uitkomen, waren we al tevreden geweest. Dat bleek niet het geval, want recht in de volle zon komt er een stroom van 0,7A uit het paneel bij een spanning van ongeveer 4,4V. Dat is iets meer dan een watt of drie. Vervelender is dat de spanning zo laag is dat de PiJuice moeite heeft met opladen, vooral als de spanning nog verder inzakt als er een wolk voor de zon komt. Een paneel dat wel netjes 5W bij een spanning van 5V levert, moet genoeg zijn om de Pi continu van energie te voorzien. Afhankelijk van het gebruik is de accuduur namelijk een uur of anderhalf en de accu heeft een capaciteit van 6,7Wh. Gemiddeld wordt dus 4,5W verstookt en daarbij zou een zonnepaneel van 5W volstaan.

Het e-inkscherm aansturen

De grootste uitdaging voor een Tweakers-redacteur zonder programmeerervaring bleek het aansturen van het e-inkscherm te zijn. Op de site van de maker, waveshare.com, staan gelukkig de documentatie en voorbeeldcode, in Python, om ermee aan de slag te kunnen. Daarvoor moet de spi-interface van de Pi eerst worden ingeschakeld en zijn er nog wat pakketten en een lettertype nodig om het e-inkscherm daadwerkelijk iets te laten weergeven. In de eerder genoemde image zijn alle pakketten echter geïntegreerd. Met hulp van een programmeur hebben we vervolgens een scriptje gebouwd dat te vinden is in /home/pi/epaper/nieuw.py. Het script leest de PiJuice uit en toont vervolgens op het scherm wat de status van de accu is, of die wordt opgeladen of niet, wat de spanning is en wat het accupercentage is. Daarnaast zoekt het script in het hostapd.conf-bestand naar de ingestelde ssid en het bijbehorende wachtwoord, en geeft het weer op het scherm. Met behulp van shutil kijkt het script naar de gebruikte en de totale ruimte in de map /mnt/usb, waar de usb-opslag gemount is.

#!/usr/bin/python
# -*- coding:utf-8 -*-

import epd2in7b
import time
from PIL import Image,ImageDraw,ImageFont
from pijuice import PiJuice
import traceback
import psutil
import re
import os
import RPi.GPIO as GPIO


# Configuration constants
BYTE_SCALE = 'GB' # GB or TB
DISK_USAGE_PATH = '/mnt/usb'
APCFG_PATH = '/etc/hostapd/hostapd.conf'

key1 = 5
key2 = 6
key3 = 13
key4 = 19

GPIO.setmode(GPIO.BCM)

GPIO.setup(key1, GPIO.IN, pull_up_down=GPIO.PUD_UP)
GPIO.setup(key2, GPIO.IN, pull_up_down=GPIO.PUD_UP)
GPIO.setup(key3, GPIO.IN, pull_up_down=GPIO.PUD_UP)
GPIO.setup(key4, GPIO.IN, pull_up_down=GPIO.PUD_UP)

def get_ap_ssid():
    # Open het configuratiebestand en lees het hele bestand in variabel cfg
    file = open(APCFG_PATH, 'r') 
    cfg = file.read()
    file.close()

    # Zoek het SSID op middels een regular expression
    result = re.search("ssid=(.*)", cfg)
    return result.group(1)


def get_ap_passphrase():
    # Open het configuratiebestand en lees het hele bestand in variabel cfg
    file = open(APCFG_PATH, 'r') 
    cfg = file.read()
    file.close()

    # Zoek het SSID op middels een regular expression
    result = re.search("wpa_passphrase=(.*)", cfg)
    return result.group(1)

def get_battery_status():
    #Instantiate PiJuice interface object
    pijuice = PiJuice(1, 0x14) 

    juicestat = pijuice.status.GetStatus()
    batterystatus = juicestat['data']['battery']

    if batterystatus == 'CHARGING_FROM_IN' or batterystatus == 'CHARGING_FROM_5V_IO':
        return 'Charging'
    if batterystatus == 'NORMAL':
        return 'Discharging'
    if batterystatus == 'NOT_PRESENT':
        return 'Battery not installed';

def get_disk_usage():
    if BYTE_SCALE == 'GB':
        byte_exponent = 3
    else:
        byte_exponent = 4

    disk_usage = psutil.disk_usage(DISK_USAGE_PATH)
    used = str(round(disk_usage.used / 1024 ** byte_exponent, 1))
    total = str(round(disk_usage.total / 1024 ** byte_exponent, 1))

    return used + "/" + total + " " + BYTE_SCALE

def update_epaper():
    try:
        epd = epd2in7b.EPD()
        epd.init()
        #print("Clear...")
        #epd.Clear(0xFF)
        

        # Drawing on the Horizontal image
        HBlackimage = Image.new('1', (epd2in7b.EPD_HEIGHT, epd2in7b.EPD_WIDTH), 255)  # 298*126
        HRedimage = Image.new('1', (epd2in7b.EPD_HEIGHT, epd2in7b.EPD_WIDTH), 255)  # 298*126    
        
        # Horizontal
        print("Drawing")
        
        drawblack = ImageDraw.Draw(HBlackimage)
        drawred = ImageDraw.Draw(HRedimage)
        font24 = ImageFont.truetype('/usr/share/fonts/truetype/wqy/wqy-microhei.ttc', 19)
        
        pijuice = PiJuice(1, 0x14) # Instantiate PiJuice interface object

        volt = pijuice.status.GetBatteryVoltage()
        volt = volt['data']
          
        batperc = pijuice.status.GetChargeLevel()
        batperc = batperc['data']

        batstat = get_battery_status()

        
                  

        drawblack.text((10, 21), str(batstat), font = font24, fill = 0)
        drawred.text((10, 46), "Voltage", font = font24, fill = 0)
        drawblack.text((130, 46), str(volt), font = font24, fill = 0)
        drawblack.text((175,46),"mv", font= font24, fill = 0)
        drawred.text((10,71), "Charge", font = font24, fill = 0)
        drawblack.text((130,71), str(batperc), font = font24, fill = 0)
        drawblack.text((150,71), "%", font = font24, fill = 0)
        drawred.text((10,96),"SSID", font = font24, fill = 0)
        drawblack.text((130,96), str(get_ap_ssid()), font = font24, fill = 0)
        drawred.text ((10,121), "Password", font = font24, fill = 0)
        drawblack.text((130,121), str(get_ap_passphrase()), font = font24, fill = 0)
        drawred.text((10,146), "Disk use", font = font24, fill = 0)
        drawblack.text((130,146), str(get_disk_usage()), font = font24, fill = 0)
       
        
        
        epd.display(epd.getbuffer(HBlackimage), epd.getbuffer(HRedimage))
        #time.sleep(2)


        
        epd.sleep()
            
    except :
        print ('traceback.format_exc():\n%s',traceback.format_exc())
        exit()

update_epaper()

while True:
    key1state = GPIO.input(key1)
    key2state = GPIO.input(key2)
    key3state = GPIO.input(key3)
    key4state = GPIO.input(key4)
        
    if key1state == False:
        update_epaper()
        time.sleep(0.2)
    if key2state == False:
        os.system("sudo shutdown now")
        time.sleep(0.2)

Het script wordt samen met Raspbian gestart en ververst één keer bij het starten het e-inkscherm. Vervolgens blijft het actief, want we hebben ook twee van de knoppen links van het scherm ingesteld. De bovenste knop, key1, is om te kijken wat de actuele status van de hardware is en ververst het scherm. De tweede knop, key2, sluit het systeem af en unmount daarbij netjes de externe opslag, zodat je geen data kwijtraakt.

Behuizing

Tot slot heeft een projectje als dit natuurlijk een behuizing nodig, want we zijn zuinig op onze hardware. Collega Willem heeft daarom een behuizinkje ontworpen waar het e-inkscherm boven op ligt, zodat je goed bij de knoppen kunt. Aan de zijkant zit de knop om de PiJuice aan te zetten, waardoor het hele systeem gaat draaien. Als je die knop enkele seconden indrukt, sluit de Pi ook netjes af. Heb je een 3d-printer en wil je de behuizing printen, dan staat het ontwerp op Thingiverse.

Tot zover is onze Pi af, maar we hebben ideeën genoeg om het project uit te breiden. Zo kun je er met een 4g-modem eraan een router met ingebouwde fileserver van maken, bijvoorbeeld om met vakantie te gebruiken. Met een externe draadloze netwerkkaart kunnen de snelheden waarschijnlijk nog wel wat omhoog en een Pi 4 in plaats van deze 3B+ moet ook sneller zijn. Je kunt hem ook bijvoorbeeld in je auto inbouwen, zodat passagiers media op hun smartphone kunnen streamen, of hem thuis neerzetten en als fileservertje gebruiken, maar dan wel gewoon met de ethernetaansluiting.

Reacties (174)

Wijzig sortering
Leuk! Alleen zijn er goedkopere oplossingen te vinden. Iets zoals de ravpower, heeft zn eigen wifi en werkt out of the box. Ik heb ook zo'n device nog ergens liggen, heb er ooit 30e voor betaald. Creeert zn eigen wifi waarmee media streamen een vd mogelijkheden is
Anoniem: 951889
@SYQ22 oktober 2019 20:27
Als je voor goedkoop en makkelijk gaat prik je gewoon een 256GB microSD in je mobiel :X

Als je er onderweg ook met je laptop bij moet kunnen download je een SMB app en maak je een hotspot, wat je waarschijnlijk toch al doet zodat je internet hebt.
Moet je telefoon natuurlijk wel een microSD slot hebben...
Zit daar een accu in? En zit er een display op die de status toont?

En misschien wel het belangrijkst: built, not bought!
Daarom schreef ik ook leuk! :P Maar omdat ik ondertussen behoorlijk lui ben geworden zoek ik altijd naar kant en klare oplossingen. Bv https://www.amazon.de/dp/B00CZ0P0PS - gekocht in 2016, werkt prima maar ondertussen vast betere modellen te koop
ik begrijp al die negatieve reacties ook niet. Waar zijn de knutselaars onder ons gebleven? tuurlijk, je kunt ook een kant en klaar iets kopen, maar dat vinden we toch ook niet leuk met pc's? die willen "wij Tweakers" toch ook zelf in elkaar schroeven? Anyway ik vind het een mooi knutsel projectje. Heerlijk leesvoer ook! meer van dit! ;)
Punt is dat die verbatim van SYQ een mooi dicht kastje is..
Die Pi is leuk hobby projectje.. maar ik vertrouw dat niet zo in m'n ramvolle koffer/handbagage waar mee gesmeten en gepropt en gedaan wordt.

Zeer zeker is het een leuk Tweakers waardig projectje.. maar persoonlijk zou ik iig ook liever gewoon voor een kant en klare oplossing gaan.
Beetje off topic maar dat gaat verder dan computers. Mensen kiezen tegenwoordig voor gemak in plaats van moeite doen om wat voor reden ook. Zie je ook met auto's, de tuning scene (en dan bedoel ik echt tunen, niet stylen met Monster bumpers enzo :X ) is ook véél kleiner geworden de afgelopen 5 a 7 jaar. Men koopt liever een kant en klaar product en het motto "built, not bought" heeft geen waarde meer voor mensen.
Ik denk dat voor veel mensen de prijs ook meespeelt. Als ik zie dat er een bestaand product voor minder dan alleen de raspberry Pi al beschikbaar is, dan haal ik die wel en besteed ik de overige 80 euro wel aan iets waar geen goedkoop alternatief voor op de markt is, ga ik dat wel zelf bouwen. Liefst ook een minder kritiek systeem dan een backup op vakantie.
Je kon 8.5 jaar geleden al een Seagate GoFlex Satellite 500GB komen, een kleinere formfactor mobile HDD welke wifi enabled is. Daar zit een accu in, maar geen display, welke imho zwaar overkill is. Er zit een lampje op welke prima de status kan weergeven, mocht je meer willen weten kan je de veel gedetaileerdere webinterface benaderen via je smartphone of tablet.

Nu is 8.5 jaar later 500GB niet veel, maar je kan er een grotere HDD of zelfs SSD in doen (zeker dat laatste is aan te raden ivm. gewicht, levensduur en stroomverbruik. En hoewel de Seagate software en app niet top zijn, is er al jaren een hack oplossing: https://www.hackwifidrive.com/

WD en Lacie hebben ook zoiets...
Als je dat soort oplossingen nog steeds zoekt is een NanoPi NAS dock misschien iets voor je. Het ding kan bijv Armbian draaien. Ik gebruik er zelf ook een paar als servertjes.
Ik denk dat het ook gaat om het leuke van het zelf bouwen
Hou zelf van (om)bouwen, tweaken maar denk dat je met een oud mobieltje, SD kaart, eventueel met custom rom en wat zonnepaneeltjes meer aan hebt. Heb zelf een kingston Widrive nieuw (wifirouter,fileserver, accu,16gb ) in een bakje bij een braderie gekocht voor 5euro zou mooi zijn als ik dat binnenkort kan upgraden.
Anoniem: 84766
22 oktober 2019 07:34
Als je Apple spullen hebt, is het ook beter om via SMB te verbinden. AFP is deprecated.
AFP will be deprecated in macOS Server 5.4 and you won’t be able to share files on an APFS volume. Use SMB to share files on an APFS volume, or use AFP to share files on an attachedHFS+ volume.
If you upgrade a Mac that is sharing network home directories via AFP to macOS High Sierra, the AFP service will be disabled. You must update your network user share point URL to use SMB instead of AFP.
Interesting, heb je een link voor mij? Onze hardwareleverancier is huiverig om bij nieuwe hardware smb te implementeren en doet liefer AFP maar dat is dus een zinkend schip :)
Ik heb die tekst even in Google geplakt en ik kwam op deze link uit: https://support.apple.com/en-us/HT207828
En mijn ervaring is dat SMB in alle gevallen sneller presteert dan AFP. Ik had voorheen ook altijd AFP aan staan op mijn NAS, maar kwam er achter dat er een flink performance verschil zat tussen mijn MacBook en Windows Desktop. Ik heb toen de MacBook ook eens getest via SMB en dat was de oplossing, veel sneller dan AFP.
Bedankt voor deze tip: ik zat nog braaf alles via afp te doen op mn mac.
Anoniem: 378762
22 oktober 2019 06:39
Ik vind het persoonlijk een zinloos project. Opslag en mediastreamer? Ten eerste zijn de clouddiensten veiliger. Bedrijven zoals Microsoft en Google hebben gewoon 99% betrouwbaarheid dat je data niet verloren gaat. Wel 2FA gebruiken. Met zo een mobiele opslag heb je dat niet. Kan gestolen worden en dan is je opslag weg. Of het gaat stuk. Dit is voor mij meer terug in de tijd toen het nog een hot item was. Nu totaal overbodig voor de particulier.

Ik gebruik Onedrive op mijn telefoon. Betaal 7 euro per maand voor 1TB opslag en Office 365. Jaarlijks betalen goedkoper. Mijn data is bij Microsoft veel veiliger dan een mobiele opslag zoals dit kastje. En als ik buiten de EU op vakantie ga zet ik een paar nummers of films lokaal op mijn telefoon.
Het artikel begint meteen met als voorbeeld op vakantie zijn zonder internet, dus daar gaat je cloud voorbeeld. Daarnaast zijn er genoeg Tweakers (dit is een .build artikel, geen review van consumentenproduct) die hun files op eigen systemen willen onderbrengen ipv bij welke externe host dan ook. Kunnen genoeg legitieme redenen voor zijn (al is het maar omdat je een Tweaker bent).

Maar moet zeggen dat een USB stick voor backups ook prima werkt op vakantie. Beetje overkill dit.

[Reactie gewijzigd door Heedless op 22 oktober 2019 07:03]

Plus datagebruik: als je films gaat streamen, ben je gauw door de gemiddelde bundel heen, zeker in het buitenland. Ik vind het echt een heel cool project.
Snap alleen niet waarom je films zou gaan streamen vanaf zo'n pi server? Bedoel, blijkbaar heb je de videofiles bij je, dan kan je die toch ook gewoon op je schermapparaat zetten? Zelf had ik voor m'n laatste reis een x aantal series op een usb stick gezet die ik in m'n telefoon plug zodat ik ze met VLC kan afspelen. Zie maar eens een stopcontact te vinden in een bus in middle of nowhere (of je moet een powerbank gebruiken die je ook aan je telefoon had kunnen hangen).

Hoewel ik niet weet of je inmiddels USB sticks kan gebruiken op IOS apparaten overigens.

[Reactie gewijzigd door Heedless op 22 oktober 2019 07:09]

Er zijn onder de Tweakers ook koppels of gezinnen, waardoor je de bestanden maar 1x wel hebben ipv 4-5x op verschillende apparaten zoals een iPad, smartphone, Chromebook, laptop of smartphone.

1 centrale opslag is wellicht interessant voor elke Tweaker, die niet alleen op vakantie gaat.
Zet dan Plex server in de cloud dan kan iedereen zijn favo content apart syncen en 10x makkelijker dan dit.
Duidelijk nog nooit kinderen uit hoeven leggen dat ze even geen iPad kunnen kijken omdat internet niet werkt.
Duidelijk nog nooit kinderen uit hoeven leggen dat ze even geen iPad kunnen kijken omdat internet niet werkt.
Dat lukt prima hoor, je zegt gewoon dat dat nu even niet werkt, punt. Ga maar wat anders doen..
Ja, ik heb er ook 1 rondlopen.
Zo vaak hoor, ik heb er ook eentje rondlopen. Als we in de auto of vliegtuig zitten heeft ze pech.

Volgens mij ben ik nog altijd de baas trouwens niet m'n kind :+

En inderdaad voor een vliegreis of lange autoreis syncen we via Plex even wat filmpjes op de iPad en kan ze alsnog prima kijken, zij het met wat minder keuze :)
Er zijn genoeg DLNA oplossingen waar je geen internet voor nodig hebt
Zet dan Plex server in de cloud dan kan iedereen zijn favo content apart syncen en 10x makkelijker dan dit.
dan kom je weer uit bij het geen internet dingetje ;)
Ik zeg toch content lokaal syncen, dan heb je geen internet nodig. Dat kan met Plex. Ik had dat iets duidelijker moeten vermelden ;)
En 10x minder leuk. Ik zou het wel weten. De makkelijke manier is zelden de leukste manier. Ik kan dit wel waarderen :)
Maar dan ben je weer terug bij het feit dat je niet overal maar onbeperkt internet hebt.
Zie mijn reactie op mschol :)
Plex verbinding werkt ook makkelijk zonder wifi en/of 4G verbinding.

Je kan heel veel argumenten aandragen dat dit nutteloos is, maar dat ligt geheel aan je doelgroep.
Mijn telefoon heeft 32 GB, kan geen geheugenkaartje, en is altijd bijna vol. Een SSD van 1000 GB waarvanaf je kan stromen is toch wel handig. Mijn voornaamste bezwaar tegen dit project is eerder dat je net zo goed een oude telefoon met veel opslag kunt gebruiken: daarvanaf kun je met een stuk minder moeite ook stromen.
Plus datagebruik: als je films gaat streamen, ben je gauw door de gemiddelde bundel heen, zeker in het buitenland. Ik vind het echt een heel cool project.
Hoe raak je door je (4G) data heen als je via wifi streamt vanaf je eigen fileserver?

@rest: Liggen jullie te slapen? Hoe kan Cerberus_tm op +1 komen???
Ik heb b.v. 500 MB aan data. Als ik naar b.v. Canada ga, heb ik 0 data. In Nederland en Europa kan ik dan misschien 1 of 2 films streamen, afhankelijk van de qualiteit; in Canada 0.
Umm ik denk dat we hier een misverstand hebben. Ik had het over Reptillian77s opmerking over alles vanaf de wolk laten stromen.
Ah, sorry, verkeerd begrepen, stukje miscommunicatie... :|
OK! Vandaar dat ik het ook een heel cool project noemde!
Anoniem: 378762
@Heedless22 oktober 2019 10:14
Je geeft het antwoord zelf al. USB stick en klaar. Project hierboven valt gewoon onder de categorie. "pointless inventions". Meeste auto's tegenwoordig hebben een USB aansluiting. Of je koopt een usb-otg-kabel en je kunt een USB stick direct aan je telefoon koppelen als je geen Micro SD kaart sleuf hebt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 378762 op 22 oktober 2019 10:15]

Of je koopt een USB-C stick en prikt em direct in je telefoon :P
Voor mij is een SD-slot nog altijd een enorme pre op een smartphone, dan hoef je helemaal niks meer extern aan te sluiten. Een micro SD van 400 GB kost inmiddels minder dan 60 euro, daar kan qua gemak en kosten vrijwel niks tegenop :)
Ik heb een Apple 8 en die heeft dat niet, dus ik heb pricewatch: Sandisk iXpand 128GB Zilver lighting USB, en dat werkt als een tierelier.
Bij USB gaat het vooral om het verwisselbare karakter. Een SD-kaart is niet zo makkelijk verwisselbaar.
Hoe doe ik dat met mijn digitale camera?

Niet dat mijn telefoon dat niet kan, maar de camera van mijn foon is ehm... een beetje redelijk knap waardeloos.
Plus een telefoon is populairder bij boeven dan een camera... die op vakantie 's nachts onder in een onbeduidende tas zit ipv aan de oplader op een kastje, 3 meter naast mijn bed.

Dan is een device dat misschien niet direct herkend wordt om wat het is, een stuk interessanter om de foto's van mijn camera te bewaren / dupliceren.
Heel goed punt; je digitale camera heeft een sd-kaart als opslag, een batterij en wifi én heeft een fileserver ingebouwd speciaal voor delen van films en foto's. :)
Dus in 1x klaar: films op de SD-kaart in je camera en je hebt direct draadloze toegang.
Inderdaad. Zelfs met iOS (13) kun je tegenwoordig met usb otg een usb stick of een externe ssd aan je apparaat hangen. En is nog sneller ook dan de snelste wifi (wifi 5).
Dit heeft echter meer mogelijkheden waaronder ook draadloze. En aangezien draadloze apparatuur over het algemeen best populair is (hoofdtelefoons bijv.) zij hier dan ook best wat use cases voor te bedenken.
En hoe wil je met die USB sticks alle videos serveren op de ipad van pap en mam en daarbij ook de kinderen voorzien van video?
Tenzij je met meerdere decives tegelijk wilt streamen is een externe SSD het enige wat je nodig hebt -> Samsung T5 500GB SSD voor 92 euro bij de MediaMarkt.
Leuke .Build maar voor 1 persoon totaal overbodig en onzinnig.
Als je laptop / telefoon zonder juice zit dan kan je toch niet streamen.
Ik denk dat veel telefoons geen films vanaf een USB-apparaat kunnen afspelen, zelf veel Androids niet?
Hangt er vanaf welk formaat je film is.
Mijn Note 8/9/10+ spelen de series/films die ik downloadde voor het vliegtuig gewoon af.
Dat is mooi. Maar ik denk dat het bij veel mensen niet zomaar gaat.
En met meerdere devices heb je niet genoeg throughput met 5 - 10 mbps. Dus erg leuk om kennis op te doen en wat te knutselen, maar inderdaad verder praktisch wat beperkt inzetbaar.

Desalniettemin: leuk. Vooral die ePaper.
Het artikel begint meteen met als voorbeeld op vakantie zijn zonder internet, dus daar gaat je cloud voorbeeld.
Nee hoor, je kan OneDrive gewoon van te voren syncen naar elk apparaat
Wat een non opmerking zeg.
Behalve dat het gewoon kei leuk is is het als je met bijvoorbeeld een dlsr plaatjes schiet, of met een digitale camera filmt, gewoon ondoenbaar om dit te gaan uploaden met crappy WiFi van de camping. Laat staan om dit te gaan uploaden via je 'telefoon' met je mobiele databundel.
Selfhosting heeft ook niet als main selling point dat je data nooit verloren kan gaan, maar controle over je data en applicaties. Typisch ga je nog steeds geencrypteerde backups naar de cloud doen van je belangrijke data.

Het is meer een garantie op het privacy aspect En dat je zelf gewoonweg meer controle hebt. Ook als OneDrive morgen een irritante feature x toevoegd zit je daar aan vast, selfhosted zit je meer met opensource producten waar je versies kan vastpinnen en zelf mogelijke input kan hebben op de projecten.
Je hebt gewoon veel meer flexibiliteit dan bij een service provider. Maar natuurlijk pak je dan zelf het maintenance aspect bij jezelf. Wat voor menig Tweaker gok ik niet echt een probleem vormt. ;)

[Reactie gewijzigd door faxityy op 22 oktober 2019 07:12]

7 euro per maand? Oh dan is dit project al helemaal interessant. Na anderhalf jaar is het goedkoper.
Jij bent dus niet de doelgroep. Nergens gaat het hier over veiligheid en backups, daar is dit ook totaal niet voor. Dit is een leuk projectje om je frambozentaartje als een soort NAS te gebruiken met een ingebouwd wifi netwerk. Dus onafhankelijk van een internet verbinding.

Bovendien moet je met een clouddienst de media op al je apparaten hebben staan waar je de media wilt afspelen. Dus als je met je gezin op vakantie bent, is het heel handig als je een klein apparaatje hebt waarmee elk apparaat kan verbinden om de media te streamen, zonder een internet verbinding nodig te hebben.
Natuurlijk is een dergelijke storagebox niet je enige copy van de data... En je gooit er zeer waarschijnlijk geen vertrouwlijke data op (het kan immers inderdaad worden gestolen, maar dat kan je smartphone ook). Je zou bv. kunnen syncen met je Office 365 account (mits daar software voor geschikt is), ik kon op mijn gehackde Seagate met Dropbox en Google Drive syncen als ik dat wilde. Daarnaast zijn er op veel vakantie bestemmingen niet voldoende capaciteit om via 4G heel veel data te streamen en vergeet ook niet dat je in zo een oplossing makkelijk 2TB+ kan proppen. En als je wifi gebruikt op je vakantie adres mag je er ook voor zorgen dat je een (goede) VPN gebruikt ($7/maand tot $40/jaar), anders is je data nog niet veilig...

Dit is een heel specifieke zelfbouw oplossing, iets wat ik 30 jaar geleden ideaal had gevonden tijdens 3-4 weken vakantie in Frankrijk, een hele digitale bibliotheek meenemen die ik makkelijk via een tablet zou kunnen benaderen.
Probeer de volgende keer daadwerkelijk het artikel te lezen.
Er zijn misschien oplossingen die praktischer zijn, maar dit is toch gewoon leuk om te bouwen! Kom op, niet alles hoeft efficient te zijn. Een beetje fun mag af en toe ook. Bovendien leer je hier wat Debian, zeker niet onbelangrijk. Een super mooi project!
Zuur commentaar. Het is juist leuk om zoiets zelf te bouwen en helemaal naar je hand te zetten. En dit project gaat wel een stukje verder dan een filmpje op je telefoon. Maar goed, zo is alles onderuit te halen natuurlijk. Er is altijd wel iets goedkoper / mooier / sneller uit China verkrijgbaar ook. Dat betekent niet dat je dat dan altijd moet doen.
Jij vind vind niet erg dat je foto’s/bestanden bij Microsoft in de wolken staan, klaar om onderschept te worden zoals elk andere cloud dienst(En dan alles op straat ligt).
Of dat Microsoft er tussen gaat snuffelen, je voorgeschotelde albums gaat geven, en aangepaste reclame enzo.

Zijn er genoeg die liever thuis bewaren op een Nas ofzo, en daarvan eventuele 2de backup bij iemand anders bewaren.
De operational security van Microsoft en dergelijke zal vele malen hoger zijn dan die van kleine bedrijven of privé personen. En ik zie liever gepersonaliseerde reclame dan algemene reclame.

Die 2de NAS bij een derde klinkt leuk maar is natuurlijk een behoorlijk risico voor die derde. Je kan zomaar warez of strafbare data in je bezit hebben zonder dat je dat weet.
De operational security van Microsoft en dergelijke zal vele malen hoger zijn dan die van kleine bedrijven of privé personen. En ik zie liever gepersonaliseerde reclame dan algemene reclame.
De operational security is inderdaad veel hoger. En een van de redenen daarvoor is dat ze niet willen dat iemand anders dezelfde data in handen krijgt dan zij: jouw prive gegevens is immers onderdeel van hun verdienmodel...

Als je naar de bigger picture kijkt (en dan bedoel ik niet voor het individu) dan zijn die gigantische data verzamelende (bijna) monopolisten een gigantisch risico voor:

1.
Een democratische samenleving. Waarom? Omdat macht corrumpeert en data is macht. Als jij data van zoveel mensen/bronnen op één plaats concentreert is dat een goudmijn voor alle data miners. En daarmee kun je dus als bedrijf ongewenst mensen beïnvloeden. Ook weet je als bedrijf/overheid/hacker precies waar iemand is (geweest), wie zijn/haar vriendjes zijn, wat iemands politieke voorkeur/geloofsovertuiging is en of iemand actief is bij bijvoorbeeld een vakbond.

2.
Je privacy en daarmee het hele idee van mensen dat privacy een grondrecht is. Waarom? Omdat al deze bedrijven je data gebruiken om je hele leven te verbouwen tot één groot profiel en daar wienst uit te halen. Dat is eerst voornamelijk op gebied van producten, maar dat kan natuurlijk makkelijk omgebogen worden naar verkiezingscampagnes of zelfs regelrechte aanvallen op iemand met een andere mening dan (bedrijf X, overheid Y). En dat hoeft niet nu te zijn: maar data is voor eeuwig. Data gaat nooit weer weg, daarom moet je voorzichtig zijn met wat je er mee doet.

3.
Nog heel veel meer redenen.

Mocht je dat allemaal niet intresseren dan is OneDrive of Google drive inderdaad veel makkelijker. Maar ook daar heb je niet veel aan zonder internet verbinding. En dan is er nog een klein detail: er zijn mensen die dit gewoon LEUK vinden! :)
De operational security van Microsoft en dergelijke zal vele malen hoger zijn dan die van kleine bedrijven of privé personen. En ik zie liever gepersonaliseerde reclame dan algemene reclame.
De veiligheid van een eigen NASje met een versleutelde schaduw-NAS bij bijv. een familielid lijkt me nog hoger, en in ieder geval hoog genoeg. En je bent dan in ieder geval niet afhankelijk van de luimen van microsoft, of van de amerikaanse regering. Of van een internet-verbinding (als je thuis bent). En, je data is indien nodig ook een stuk makkelijker te migreren. Én als je een redelijke hoeveelheid data hebt, is de hele oplossing is waarschijnlijk ook een stuk goedkoper. En ik zie nog liever helemaal geen reklame.

En als de data op de NAS versleuteld is, dan kan de persoon waar ie staat niet al jouw privé-data zien. En loopt ie ook geen risico dat iemand hem beschuldigt van het hebben van illegale software Maar in de praktijk is geen enkele instantie (behalve NSA) geïnteresseerd in wat jij op je NAS, of op je harddisk hebt staan, tenzij je al (andere) strafbare feiten hebt gepleegd.

En ik vraag me sowieso af of uitsluitend het in bezit hebben van niet-officiële software of media strafbaar is (als je ze niet gebruikt cq. niet verspreidt). Ik denk dat er maar weinig digitaal spul is waarvan enkel het bezit al strafbaar is.
Ik snap het beginopzet van deze thread niet. Als je op vakantie gaat, waarom heb je dan per sé een mediaserver nodig? Of ga je op vakantie om de hele tijd te bingewatchen?

Een heel leuk project, met veel mogelijkheden. Misschien toch eens de vakantiegewoontes herbekijken.
Iediereen mag lekker zelf weten wat zij doen met hun vrije tijd. Wij als gezin vinden kamperen en wandelen/fietsen in de natuur heel fijn. Toch gaat voor vertrek de Netflix open en wordt een sloot gedownload voor op vakantie. Dan kijken wij iedere avond in de tent met de beamer van de telefoon een filmpje of paar episodes van een series. Heerlijk! Andere behoeftes voor dataopslag kan ik mij ook voorstellen.
En vandaar dus mijn bedenking. Voor een avondje Netflix heb je toch geen mobiel datacenter nodig. Daarvoor volstaat de opslagcapaciteit van je apparaat of een externe stick.
Haha wat moet je ánders in de vakantie dan??

Nee serieus, als je er buiten de vakanties geen tijd voor hebt, wat belet je dan om in de vakanties te doen waar je zin in hebt? Vakantie is voor mij ook hét moment om weer wat gaming backlog weg te werken .. juist omdat ik er dan méér tijd voor heb dan doordeweek.
Leuk projectje. Maar zie er het nut niet van in. Je kan veel eenvoudiger en goedkoper gewoon de externe opslag aan je telefoon hangen. Geen gedoe met batterijen/zonnepanelen en dergelijke. Je kan het makkelijker meenemen en de kans dat iemand aan je bestanden komt is ook nog eens kleiner.
Ja maar het principe hiervan is juist dat je het deelbaar maakt voor iedereen.

Dwz. als je bij vrienden/familie bent en foto's wil delen laat je diegenen gewoon connecten naar je hotspot die de Raspberry uitzendt en shares benaderen. En als je paranoïde bent verander je om de paar dagen het SSID en bijbehorend password.
Een hardrive/usb is dat ook. En als je echt perse met meerdere tegelijk aan de files wilt kunnen maak je er even een networkdrive van (als er een netwerk is).

Dit is meer een toepassing verzinnen zodat je een excuus hebt om wat te knutsellen. Leuk, maar er zijn goedkopere en/of betere oplossingen.
Maak je “even” een networkshare...

Op PC’s die je niet kent........

Ok.
Ik hoop dat je het over security risks hebt? Want een networkdrive opzetten op een mac/windows is vrij eenvoudig.

En eerlijk zelfs als je het over security hebt dan is er niet bijster veel meer security als je toegang tot je samba verleend. Aangezien dit wireless gebeurt heb je weer een nieuwe aanvalsvector erbij.

Misschien heb ik het niet duidelijk genoeg gemaakt, maar ik vind dit wel degelijk een goede en leuke oplossing. Al zijn er goedkopere/makkelijkere en betere oplossingen op de markt.
Security natuurlijk ja. Dat was misschien niet overduidelijk ;) Maar liever dat ik toegang regel op een device of share die ik zélf controleer (je kunt prima AV draaien op zo'n Raspberry ding als dit) dan dat ik uit moet gaan van de security van een andere niet-vertrouwde PC.

En ik denk dat ik dit wel zou willen bouwen. Lijkt me een erg grappig projectje, vooral als je wat méér doet met het e-ink scherm. Er zijn nog 2 knoppen over... 1 voor automount van externe devices en 1 voor.. ja .. wat eigenlijk. Geen idee nog. Er schiet me vast nog wel iets te binnen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 oktober 2019 12:48]

Die Pi is toch wel vrij traag om serieus media te streamen denk ik. Al helemaal met meerdere gebruikers tegelijk.
Wat is een HD stream... 4 Mbps?

Met een 802.11ac of -n adapter moet je er dan 20 tegelijk kunnen doen. Minimaal. En ja de Pi is niet bedoeld voor grote loads, dat weet ik ook wel. Maar voor huis- tuin- en keukengebruik is het mooi zat.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 oktober 2019 22:40]

Wanneer de verbinding naar je opslag wel via internet gaat, kan het gebruik van SMB/Samba problemen opleveren. Ondanks dat SMB (bijna) overal werkt, wordt vaak1 alleen de SMB versie ondersteund die geen encrypted data transfer kan doen (encrypted password transfer kan meestal wel).

Uiteraard wanneer je nooit van plan bent om via internet te verbinden, is dit geen probleem.

1: Op de Linux-desktop heb ik dit probleem niet, maar op Android heb ik populaire apps (bijv. file explorers, foto album viewers en document readers) met dit probleem.

[Reactie gewijzigd door Dr. Prozac op 22 oktober 2019 12:22]

Huh? Maar SMB zit je toch niet zo over het Internet te gooien? Het is een LAN-only service, en lijkt me veel te onveilig voor over het Internet.

Als je wilt SMB'en, moet je dat via een VPN tunnel doen.. Of anders WebDAV gebruiken (met SSL)...
SMB3 is veilig genoeg voor het Internet. SMB2 is inderdaad een issue. Wel encrypted maar lang niet goed genoeg
Gaat dat ook over port 445? Ik zou niet aandurven dat open te zetten in mn firewalls...
"Port 445" zegt niets over SMB versie. SMB versie wordt onderhandeld tussen de twee uiteinden. De hoogste versie die beide kanten ondersteunen wordt gebruikt. Als jouw kant alleen SMB3 ondersteunt, dan wordt dus nooit SMB2 gebruikt.
Als het heel veilig moet, is mijn voorkeur sftp (ssh).
Maar net als bij SMB>=3 wordt sftp bij de Android apps die ik gebruik vaak niet ondersteund.

WebDAV heeft issues met het behouden van de timestamp van files die je naar de server uploadt. Het schijnt dat WebDAV niet de mogelijkheid heeft om de timestamp te behouden. Bepaalde op WebDAV gebaseerde servers hebben hun eigen XML-tag om dit toch mogelijk te maken. Owncloud/Nextcloud bijv. heeft de X-OC-Mtime tag om de timestamp te behouden, maar dit werkt natuurlijk alleen met de sync/copy-programma van ownCloud/Nextcloud.
@PiweD
Leuk artikel maar wat ik mis is de precieze configuratie van je E ink schermpje. Dit is namelijk het meest moeilijke van dit project en de configuratie verschilt per schermpje. Misschien zou je het python script kunnen posten.
Edit: https://tweakimg.net/files/upload/python_build6.zip driemaal is scheepsrecht

Edit: code staat nu ook in het artikel :)

[Reactie gewijzigd door PiweD op 22 oktober 2019 13:55]

Hier kan ik niks mee, python files kan je beter in een zip verspreiden, deze kan ik niet openen.
Je browser niet nee, maar met save target as... moet het lukken, toch?
Nee, ik krijg een foutmelding als ik de file in mijn python IDE open. The file is not displayed in the editor because it is either binary, or uses an unsupported text encoding.
Het bestand staat vol met NULL characters...
Dat lukt niet op deze manier, maak er even een txt bestand van dan moet het wel lukken. bvd
File is te lezen maar bevat geen inhoud, 4Kb aan niets, dus er is iets mis. Denk dat het komt door mime-type "x-python", beter aanbieden als zip of tekst document.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 oktober 2019 13:27]

@PiweD jammer dat je niet meer reageert, op deze manier is je artikel waardeloos mijn inziens.
Heb ik wel gedaan, downloadlink zou nu moeten werken (de derde maal zou scheepsrecht moeten zijn) en de code staat ondertussen ook in het artikel.
Geniaal. Ik ga er 1 bouwen. Je kan er hele leuke dingen mee. USB stick aan de Pi met LTE modem en je hebt een hotspot. Eindeloze mogelijkheden!
Is er een LTE modem die betrekkelijk makkelijk hierin zou zijn te pluggen/integreren?

Dat zou er wel iets (ok ok nog meer) briljants van maken
Ik denk het wel. Je hebt heel wat USB LTe modems.
Spongebob aflevering 7 of de discografie van The Village People meenemen
Mastermovies gekeken? :+
welke zonnepanelen dan wel, die zijn lastig te vinden!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee