B.J. blijft thuis
Titel |
Wolfenstein: Youngblood |
 |
Platform |
Windows, PlayStation 4, Xbox One, Switch, Stadia |
Ontwikkelaar |
Machine Games & Arkane Studios |
Uitgever |
Bethesda |
Releasedatum |
26 juli 2019 |
Voor we ingaan op onze eerste ervaringen met deze nieuwe Wolfenstein zetten we kort de feiten op een rij. Wolfenstein: Youngblood is een losstaande opvolger van Wolfenstein II: The New Colossus uit 2017 en dient als opmaat voor Wolfenstein III. Een tussendoortje dus, net zoals Wolfenstein: The Old Blood in 2015 een losstaande opvolger was van Wolfenstein: The New Order, de zeer geslaagde reboot uit 2014. In Youngblood maak je een flinke sprong in de tijd. Het verhaal speelt zich 19 jaar na de gebeurtenissen uit The New Colossus af, dus 19 jaar nadat B.J. Blazkowicz de VS heeft bevrijd uit handen van de nazi's.
We maken niet alleen een flinke sprong in de tijd, maar ook in locatie. Youngblood is namelijk niet in de VS gesitueerd, maar in Europa. De VS is bevrijd, maar Europa zucht nog onder het juk van de nazi's, en dat kan de familie Blazkowicz niet verkroppen. Je leest het goed, er is in Youngblood sprake van een heuse familie Blazkowicz, bestaande uit vader, moeder en kinderen. Die laatste spelen de hoofdrol.
Uit de voorgaande games weten we dat B.J. en Anya Oliwa een setje zijn, en in Youngblood zien we dat zij ouders zijn geworden van een tweeling, bestaande uit de zussen Jessie en Zofia. Qua gezicht lijken de zussen op elkaar, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Zofia, meestal aangeduid als Soph, lijkt meer op haar vader. Ze heeft kort blond haar en is driftig. Jessie, meestal aangeduid als Jess, lijkt meer op moeder Anya. Ze heeft halflang zwart haar en is wat bedachtzamer dan haar zus. Het lef van Soph en het verstand van Jess vormen een ideale combinatie.
De tweeling
B.J. en Anya hebben de tweeling niet alleen een strenge opvoeding gegeven, maar ook een harde training. De zussen zijn door beide ouders stevig onder handen genomen, zowel fysiek als geestelijk. De twee hebben dus de nodige gevechtservaring, al is die tot nu toe enkel in trainingen opgedaan. De twee popelen om die training in de praktijk te brengen, en die kans doet zich in Youngblood voor. We zullen niet al teveel verklappen, maar de twee zussen reizen zonder hun ouders af naar Parijs. De Franse hoofdstad is nog stevig in handen van de nazi's, en daar willen de dames verandering in brengen. Ze gaan op zoek naar het verzet, zoals ook vader dat vaak deed. Dat klinkt nobel, maar eigenlijk is het motto van de dames veel simpeler: ze willen nazi's mollen. Na jaren trainen willen ze aan de slag, gevoed door de haat die ze van hun ouders hebben meegekregen. De zussen zijn behoorlijk verbaal in het uiten daarvan.
Helemaal coöp
Wat de centrale rol van de twee zussen wellicht al doet vermoeden is dat de opzet van Wolfenstein: Youngblood wat anders is dan die van zijn voorgangers. De game is gemaakt voor twee spelers in coöp. Waar B.J. graag alleen opereert, doen de zussen alles samen. Wees gerust, je kunt ook alleen spelen, waarbij de rol van je tweelingzus wordt ingenomen door de kunstmatige intelligentie van de game. Die laatste optie hebben we helaas niet kunnen proberen. We hebben de eerste missies van de game samen met een collega gespeeld.
/i/2002820448.jpeg?f=imagenormal)
Er zijn wat kleine verschillen tussen de zussen. Soph start met een shotgun en heeft Crush als extra optie. Dat is een soort sprong voorwaarts, te vergelijken met de dash uit veel andere games. Die optie is handig om het beperkte bereik van je shotgun te compenseren. Later kun je met Crush ook door bepaalde deuren, luiken en zelfs muren breken. Jess start met een Battle Rifle, al kunnen beide zussen later in de game elk wapen hanteren dat ze willen. Als extra optie heeft ze een Cloak waarmee ze heel even onzichtbaar kan zijn. Het benadrukt haar wat meer bedachtzame inborst. Beide zussen hebben een skill tree waar je de eigenschappen van de dames mee kunt opwaarderen. Deels is die tree 'zus-specifiek', maar voor het grootste gedeelte is hij voor beide zussen gelijk. Zo kunnen ze allebei leren om twee geweren tegelijk te hanteren, net als hun vader dat zo graag deed. De tree is grofweg verdeeld in de categorieën Mind, Muscle en Power. Ook de eigenschappen van de wapens in het arsenaal van de dames zijn op te waarderen.
Dat de twee toch behoorlijk jonge en fragiele zussen het aandurven om het in het hol van de leeuw op te nemen tegen een flinke overmacht aan nazi's komt mede doordat beiden een power armor hebben, een dun en zeer flexibel, maar uiterst stevig harnas dat het hele lichaam bedekt. Er hoort zelfs een helm bij, die ze naar believen op en af kunnen zetten. Om de twee nog een beetje herkenbaar te maken, is die helm doorgaans af, zodat je de blonde Soph kunt onderscheiden van de donkerharige Jess.
Kill de Kommandant
Youngblood is met de twee fragiele en wat meer op hun power armor leunende zussen een iets andere game dan je van Wolfenstein gewend bent. Gadgets spelen hier toch een wat grotere rol dan kogels en bruut geweld. Toch is Youngblood nog steeds een echte shooter, zo bleek tijdens onze eerste missies. Het is ook nog gewoon een game waarin je kunt sluipen en tegenstanders in stilte met een mes kunt omleggen, en waarin alarm geslagen wordt zodra het eerste schot valt. En zijn ook nog steeds Kommandanten die verantwoordelijk zijn voor het aanrukken van versterkingen, en - we zijn immers in de jaren '80 - de nodige verbeterde nazi's die veel moeilijker zijn neer te maaien. Bij de stevigste types moet je eerst bepaalde delen van hun uitrusting kapot zien te schieten.
Om de samenwerking tussen de zussen te bevorderen, hebben ze een eigen manier van communiceren. De twee kunnen elkaar niet alleen weer overeind helpen als de ander zwaargewond is, ze kunnen elkaar ook non-verbale signalen geven, zogenaamde Pep Signals. Om een voorbeeld te geven: als de een twee vingers in de lucht steekt - de Horns die veel hardrockers gebruiken - krijgen beide een klein beetje gezondheid terug. Er is een heel arsenaal aan Pep Signals, en het geheel is ook weer op te waarderen in de skill tree.
/i/2002820460.jpeg?f=imagenormal)
Andere ontwikkelaar
Los van de skill trees en Pep Signals is er nog een ander opvallend aspect. Youngblood wordt gemaakt door het Zweedse Machine Games, de studio die de Wolfenstein-serie zo'n mooi nieuw leven heeft ingeblazen. Dit keer krijgt het ontwikkelteam echter hulp, en wel van een opvallende partij. Youngblood wordt mede ontwikkeld door Arkane Studios, dat we kennen van de Dishonored-games. Dat is te merken. Heel grof gezegd komt het er op neer dat Machine Games de gameplay heeft verzorgd, dus de besturing, de wapens en de eigenschappen van de twee zussen. Arkane heeft veel van de architectuur geleverd. Het grootste deel van de levels waar je in rondloopt komt dus bij Arkane vandaan. Het wat lineaire intro is van Machine Games, maar al snel krijgt Youngblood een vrij open structuur. Je kunt vrij rondlopen door een flink stuk van Parijs, en de game is lang niet zo lineair als je van Wolfenstein gewend bent.
De hand van Arkane is duidelijk zichtbaar. De indeling van de stad, de manier waarop straten van elkaar zijn gescheiden, waarop je door gebouwen heen kunt en obstakels zijn neergelegd, is 'typisch Arkane' en doet sterk denken aan Dishonored. Het komt het tactische element dat coöp in zich heeft zeer ten goede. Veel meer dan je in Wolfenstein gewend bent zijn er nu omwegen te bewandelen. Stuit je op flinke tegenstand? Wellicht kun je op de een of andere manier onder- of bovenlangs.
/i/2002820462.jpeg?f=imagenormal)
Sluipen werkt
Dat tactische element is best ver uitgewerkt. Zover zelfs dat je flink kunt sluipen. Net als in Dishonored schijn je de game zelfs volledig sluipend uit te kunnen spelen. Als B.J. al in zijn graf zou liggen, zou hij zich omkeren. Door te sluipen zou je overigens ervaringspunten kunnen missen, en die zijn belangrijk in de game omdat je ze nodig hebt voor het opwaarderen van je skills. Die xp krijg je voornamelijk door nazi's neer te schieten, je loopt de punten dus mis als je een sluipende aanpak kiest. Dat willen de makers compenseren door een xp-bonus te geven als je een bepaalde sectie sluipend door weet te komen. Een dergelijke compensatie zat al enigszins in The New Colossus, maar zou nu nog beter uitgewerkt moeten zijn.
Tot slot nog iets opmerkelijks: beide zussen hebben een gedeelde pool met levens. Als reviven niet meer lukt, wil dat niet zeggen dat je een missie helemaal opnieuw moet spelen. Uit de gezamenlijke pool kun je een leven plukken en daarmee vlakbij de plek des onheils weer tot leven komen. Alleen als je door de pool met levens heen bent, word je verder in de game terug gezet. Hoe zich dat verhoudt tot het open karakter van de spelwereld hebben we tijdens onze speelsessie niet uit kunnen proberen.
We hebben de makers nog wel kunnen vragen hoe de game omgaat met spelers van verschillend level. Het antwoord was vrij ontnuchterend: het level van de speler die de sessie start is bepalend. De tegenstand die je ondervindt wordt daarop afgestemd, ongeacht het niveau van de gastspeler.
/i/2002820450.jpeg?f=imagenormal)
Bedenk een aanpak
Wat spelervaring betreft biedt Youngblood een mix van 'bekend' en 'nieuw'. De manier waarop je met wapens om moet gaan is erg 'des Wolfensteins'. De wapens zijn net als in de voorgaande delen lekker vormgegeven en onderling goed verschillend. Niets spectaculairs, maar wel degelijk schiettuig, met hier en daar een wapen dat je slechts tijdelijk kunt dragen. Dual wield blijft erg prettig, en het hoort ook gewoon bij een Wolfenstein-game.
Je eigen positie bepalen in een gevecht is nu belangrijker dan ooit, vooral omdat je een partner hebt. Bij de wat omvangrijkere gevechten is het belangrijk om te weten waar je partner is, en liefst vooraf een plan van aanpak te verzinnen. Bij dergelijke confrontaties krijg je meestal wat voetvolk voor je neus, met een veel sterkere nazi als middelpunt. Daarbij wordt dat geheel dan aangestuurd wordt door een of twee Kommanders. Juist bij die sterkere nazi's is het zaak om een aanpak te verzinnen, waarbij de omgeving een grotere rol speelt dan ooit. De ene speler links en de andere rechts lijkt een logische keuze, maar de ene onder en de andere boven - of een heel andere positionering - is ook vaak mogelijk. Al is het wel zaak om rekening te houden met het reviven van de ander. Je wilt dus geen posities kiezen die al te ver uit elkaar liggen, want veel tijd om de ander weer op te lappen heb je niet. De Pep Signals kunnen daarbij flink helpen.
Verder hebben de makers voor een klein beetje puzzelwerk gezorgd. Zo zijn er wat deuren waar je een code voor nodig hebt, en die is meestal in de omgeving te vinden. En er zijn zo hier en daar deuren die pas open gaan als de twee zussen tegelijk een knop indrukken of hendel overhalen. Wat best logisch is, bij een coöp-game voor twee spelers.
Voorlopige conclusie
Wolfenstein Youngblood is een verrassend deel van de serie, want volledig gericht op twee spelers. Je kunt ook solo spelen, bijgestaan door een computergestuurde compagnon. Het maakt dat de tegenstand heftiger is dan je gewend bent. Niet alleen omdat hij is afgestemd op twee spelers, maar ook omdat we bijna 20 jaar verder zijn in de tijd en de nazi's dus een betere uitrusting hebben. Gelukkig heb je een skill tree die maakt dat je vaardigheden zijn op te waarderen. En aan te passen aan je speelstijl, waarbij stealth meer dan ooit een valide optie is. Voor B.J. zou dat uit den boze zijn, bij zijn twee dochters past het echter prima. Minstens zo opvallend is het ontwerp van de stad waarin je vecht. Onder invloed van Dishonored kun je nu veel meer gebruikmaken van de omgeving, wat de game naar onze smaak alleen maar ten goede komt.