Door Willem de Moor

Redacteur

Vijf compacte toetsenborden Round-up

Mechanisch en tenkeyless

25-05-2019 • 06:00

143

Singlepage-opmaak

Logitech G Pro

Logitech is een beetje een buitenbeentje, want het G Pro-toetsenbord is het enige dat niet van Cherry-switches, of kloons, is voorzien. In plaats daarvan maakt Logitech voor zijn mechanische toetsenborden gebruik van Romer-G-switches, die door Omron worden geproduceerd. De Romer-G's waren altijd vergelijkbaar met Cherry MX Brown-switches, wat betekent dat ze een licht tactiel gevoel hebben. In 2018 heeft Logitech zijn assortiment Romer G-switches echter uitgebreid en de gewone 'bruine' switches heten sindsdien Romer-G Tactile en de nieuwe Romer-G met lineaire eigenschappen, als een Cherry MX Red dus, heten Romer-G Linear.

Logitech Pro foto'sLogitech Pro foto'sLogitech Pro foto'sLogitech Pro foto's

Het voordeel van Romer-G-switches, aldus Logitech, is dat ze een kortere travel van 1,5mm naar hun actuatiepunt hebben, tegen 2mm bij Cherry. Ook zou de levensduur zeventig miljoen keer drukken bedragen, tegenover vijftig miljoen van Cherry. Nog een groot verschil: de keycaps van de Logitech-switches zitten om de centrale stem heen. Daardoor kan ingebouwde verlichting door die steel heen schijnen, zodat de keycaps egaal worden verlicht. Met Cherry-switches zit het ledje boven of onder die steel, waardoor maar één helft van de caps goed wordt verlicht. Nadeel van deze constructie is dat keycaps voor Romer-G-switches veel moeilijker verkrijgbaar zijn. De Cherry-steel is dankzij fabrikanten als Cherry zelf en kloons Kailh en Gateron veel wijdverspreider. Ook voelen de asymmetrische tabs die de caps op hun plaats houden, wat minder robuust aan, dus wees voorzichtig met het verwijderen of vastklikken.

Logitech Pro detailsLogitech Pro detailsLogitech Pro detailsLogitech Pro detailsLogitech Pro details

Hoewel de keycaps dus iets anders zijn vormgegeven, maakt ook Logitech weer gebruik van singleshot-abs-caps. De grotere modifiers maken gebruik van Cherry-stabilizers. Als we het pcb bekijken, dan vallen de behoorlijk scherpe puntjes van het soldeerwerk op. Logitech maakt verder gebruik van driepolige Schottky-diodes in plaats van gewone ronde, glazen smd-diodes en de microcontroller op het pcb is de STM32L100 van ST Microelectronics. Die heeft een Cortex M3-core aan boord. Er zijn nog twee R3340 3737-ic's op het bord aanwezig, waarschijnlijk om de leds aan te sturen. De usb-poort, een micro-variant, zit op een uitsteeksel van het pcb en is smd-mounted met kleine tabs door het pcb heen voor extra stevigheid. Om afbreken of losse contacten te voorkomen, heeft de meegeleverde, gevlochten kabel twee uitsteeksels die in het toetsenbord klemmen. Je kunt overigens ook gewone micro-usb-kabels gebruiken, maar die hebben die extra zekerheid om je poort te beschermen dan niet.

Let op: het goedkopere toetsenbord in de Pricewatch, met qwerty-NL-indeling, heeft een iso-indeling, met grote, hoge Enter-toets. Het qwerty-US-model heeft een ansi-indeling, maar is alleen via Amazon.de te koop en is dertig euro duurder. We hebben het iso-model getest en baseren onze beoordeling op die toetsenbordindeling.