Na het bouwen komt het spannende moment waarop je de computer voor het eerst aanzet. Wij hadden de eerste keer direct succes; er was geen brandlucht en geen rook, en op het beeldscherm verscheen de welbekende tekst: ‘© 1982 Sinclair Research Ltd’. Ook het toetsenbord werkte en bij elke toetsaanslag hoorden we een klikgeluid, wat ons vertelde dat ook de luidspreker naar behoren werkte.
Net als alle andere homecomputers uit de jaren tachtig heeft de Spectrum een basic interpreter aan boord, die wordt uitgevoerd zodra je de computer aanzet. Je kunt dus direct commando’s uitvoeren die op de toetsen van de Spectrum zijn afgebeeld. Programma’s laden en opslaan ging vroeger met een cassetterecorder, die werd aangesloten op de ear- en mic-aansluitingen. Tegenwoordig is er geen cassetterecorder meer nodig en kun je zo’n beetje elk apparaat dat geluid kan afspelen gebruiken, bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone.
Het benodigde kabeltje is zo gemaakt. Aan de ene kant maak je een mono-3,5mm-plug voor de ear-aansluiting van de Spectrum en aan de andere kant een stereoplug, waarvan je het rechterkanaal (de ring) niet aansluit. Eventueel kun je ook twee stereoconnectors gebruiken, waarvan je alleen de tip en de sleeve gebruikt. Wij gebruiken de app PlayZX uit de Google Play Store om games te laden. Je tikt eenvoudig LOAD”” op de Spectrum en zoekt in de app een spel uit dat direct via internet wordt gedownload en wordt afgespeeld via de koptelefoonaansluiting van de telefoon of tablet.
Deze methode van games laden werkt prima, maar duurt erg lang. Als je wat vaker spelletjes wilt spelen op je Spectrum, raden we je aan om te investeren in een DivMMC interface. Deze bestaat in veel varianten en kan binnen een seconde een game vanaf een sd-kaart in het geheugen van de computer laden. Spectrumgames zijn naar huidige maatstaven erg klein, dus een willekeurig oud sd-kaartje dat je nog hebt liggen, is groot genoeg voor vele duizenden games. Sommige versies van de DivMMC hebben ook een Kempston-interface aan boord, zodat je een joystick met standaard DE9-connector kunt aansluiten. Dat speelt een heel stuk prettiger dan met toetsenbordbesturing.
Tot slot raden we je aan om ook een externe ZX-AY-geluidskaart te kopen. Hiermee voeg je de AY-3-8912-geluidschip toe, waardoor je opeens over driestemmig stereogeluid beschikt. Veel van de latere games ondersteunen de chip en ook zijn er veel demo’s die er gebruik van maken. Als je een liefhebber bent van chiptunes, kun je eigenlijk niet om deze uitbreiding heen! Bij elkaar hebben we ongeveer tweehonderd euro uitgegeven om een complete ZX Spectrum inclusief benodigdheden te bouwen. De DivMMC is vanaf zo’n veertig euro te koop en een ZX-AY-geluidskaart kost je ongeveer dertig euro.