Door Sim Kranenburg

.Build - Bouw je eigen ZX Spectrum

8bit-icoon uit de jaren tachtig herboren

27-05-2018 • 06:00

127

Singlepage-opmaak

De Spectrum gebruiken

Na het bouwen komt het spannende moment waarop je de computer voor het eerst aanzet. Wij hadden de eerste keer direct succes; er was geen brandlucht en geen rook, en op het beeldscherm verscheen de welbekende tekst: ‘© 1982 Sinclair Research Ltd’. Ook het toetsenbord werkte en bij elke toetsaanslag hoorden we een klikgeluid, wat ons vertelde dat ook de luidspreker naar behoren werkte.

Het eindresultaat

Net als alle andere homecomputers uit de jaren tachtig heeft de Spectrum een basic interpreter aan boord, die wordt uitgevoerd zodra je de computer aanzet. Je kunt dus direct commando’s uitvoeren die op de toetsen van de Spectrum zijn afgebeeld. Programma’s laden en opslaan ging vroeger met een cassetterecorder, die werd aangesloten op de ear- en mic-aansluitingen. Tegenwoordig is er geen cassetterecorder meer nodig en kun je zo’n beetje elk apparaat dat geluid kan afspelen gebruiken, bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone.

Het eindresultaat

Het benodigde kabeltje is zo gemaakt. Aan de ene kant maak je een mono-3,5mm-plug voor de ear-aansluiting van de Spectrum en aan de andere kant een stereoplug, waarvan je het rechterkanaal (de ring) niet aansluit. Eventueel kun je ook twee stereoconnectors gebruiken, waarvan je alleen de tip en de sleeve gebruikt. Wij gebruiken de app PlayZX uit de Google Play Store om games te laden. Je tikt eenvoudig LOAD”” op de Spectrum en zoekt in de app een spel uit dat direct via internet wordt gedownload en wordt afgespeeld via de koptelefoonaansluiting van de telefoon of tablet.

ZX Spectrum gamesZX Spectrum gamesZX Spectrum gamesZX Spectrum games

Deze methode van games laden werkt prima, maar duurt erg lang. Als je wat vaker spelletjes wilt spelen op je Spectrum, raden we je aan om te investeren in een DivMMC interface. Deze bestaat in veel varianten en kan binnen een seconde een game vanaf een sd-kaart in het geheugen van de computer laden. Spectrumgames zijn naar huidige maatstaven erg klein, dus een willekeurig oud sd-kaartje dat je nog hebt liggen, is groot genoeg voor vele duizenden games. Sommige versies van de DivMMC hebben ook een Kempston-interface aan boord, zodat je een joystick met standaard DE9-connector kunt aansluiten. Dat speelt een heel stuk prettiger dan met toetsenbordbesturing.

Tot slot raden we je aan om ook een externe ZX-AY-geluidskaart te kopen. Hiermee voeg je de AY-3-8912-geluidschip toe, waardoor je opeens over driestemmig stereogeluid beschikt. Veel van de latere games ondersteunen de chip en ook zijn er veel demo’s die er gebruik van maken. Als je een liefhebber bent van chiptunes, kun je eigenlijk niet om deze uitbreiding heen! Bij elkaar hebben we ongeveer tweehonderd euro uitgegeven om een complete ZX Spectrum inclusief benodigdheden te bouwen. De DivMMC is vanaf zo’n veertig euro te koop en een ZX-AY-geluidskaart kost je ongeveer dertig euro.

Reacties (127)

127
127
102
11
1
13
Wijzig sortering
Na 35 jaar is de ZX Spectrum weer helemaal HOT.

In 2015 kwam er als eerste de Recreated ZX Spectrum uit: een bluetooth toetsenbord in een ZX Spectrum behuizing. De Kickstarter-campagne liep ergens spaak en met veel vertraging kwam het ding op de markt. Ik heb de mijne voor een schamele £35 op ebay gekocht i.p.v. de oorspronkelijke £99,95.

In hetzelfde jaar kwam de ZX Vega er aan: een portable console met een paar toetsen en 1000 Spectrum games die je op de TV moet aansluiten. Vanwege dat succes werd een nieuwe campagne opgezet op Indiegogo voor een versie met een beeldschermpje er in; de Vega+. Nu 3 jaar later is het ding nog altijd niet geleverd en als dat niet voor het eind van deze maand gebeurt (dus nog 4 dagen), dan zou Indiegogo de deurwaarder sturen.

In 2017 is de ZX Spectrum Next gelanceerd. Tenminste, het motherboard van deze up-to-date ZX Spectrum (6 kanaals geluid, geen 'colour clash', 100% backward compatible, ingebouwde SD-lezer, 1Mb geheugen). De behuizing is, net als het origineel uit 1982, de Spectrum+ uit 1984 en bovengenoemde Vega+, ontworpen door Rick Dickinson en is nu in de prototype-fase: de eerste plastic afgietsels zijn de afgelopen week uit de mallen gekomen. Helaas kan Rick het heugelijke feit niet meer meemaken: hij is vorige maand overleden.

In de tussenliggende jaren zijn er niet alleen nieuwe (niet van echt te onderscheiden) behuizingen en 'face plates' (de metalen bovenkant) geproduceerd in China, maar is er ook gewerkt aan een vervanger van de ULA (in het filmpje besproken op 4:05) en de in het filmpje genoemde DivMMC opslag-interface (het oorspronkelijke ontwerp was voor een IDE-aansluiting, met de naam DivIDE, maar nu er i.p.v. een IDE, een MMC-interface is gebruikt, is de naam geen slimme woordspeling meer ("divide").)

Overigens -- in het filmpje zie je een bebrilde man de ZX Spectrum+ aankondigen (op 1:29). Dit is niet de originele reclame met Sir Clive Sinclair maar acteur Alexander Armstrong in de BBC TV-film Micro Men, een (licht gedramatiseerde) kijk op de opkomst en ondergang van Sinclair Research Ltd. (die van de © op 5:09), het kijken waard!

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 22 juli 2024 14:44]

Super reactie, bedankt voor de informatie! :)
Inderdaad, hier heb je wat aan. Bedankt!
Ik heb deze kit ook gebouwd en een hoop plezier daar aan beleefd. Leuk om te doen en gelijk mijn soldeervaardigheden weer eens opgepoetst. Mijn Harlequin werkte niet in 1x, het bleek dat 1 SRAM chip niet goed functioneerde, daardoor startte hij op met een erg vreemd scherm, kijk dan wordt het zoeken. Schema’s er bij, multimeter er bij en zoeken. Uiteindelijk werkt hij nu 100%, daarna nog een paar klonen gebouwd. Nu vind ik het leuk om die oude meuk te refurbishen (nieuwe condensators er op, etc.). Zo heb ik een paar Spectrums gerestaureerd, bij de Spectrum voorzie ik de ULA van een heatsink (bij rubber toets exemplaren desoldeer ik de voet en soldeer ik de chip rechtstreeks op het PCB, dan past de heatsink er op en kan de kast weer dicht). De lineaire 7805 spanningsregelaar vervang ik door een modern exemplaar. Als voeding een moderne 9 volt DC er op (plus en min even omdraaien) ipv dat ongeregelde ding wat Sinclair er bij leverde, resultaat: een koel werkende Spectrum en de ULA wordt ook niet meer zo heet. Op dit moment ben ik een C64 aan het refurbishen, die heb ik eerst weer gefixed. Ram kapot, alle chips vervangen en het ding werkt weer. Die C64 hou ik zelf, is mijn persoonlijke project. Oude meuk? Ja, inderdaad. Maar dat zijn oldtimers ook en die worden ook gekoesterd. Zo zie ik oude computers ook, het is industrieel erfgoed.

[Reactie gewijzigd door redhawk668 op 22 juli 2024 14:44]

Bestaat er ook een dergelijke C64 bouwset?
Niet in deze vorm. Een Commodore 64 is technologisch een trap hoger dan een ZX Spectrum. De Ferranti ULA is zeer eenvoudig. SID en VIC-II zijn complexe chips die digitale en analoge circuits bevatten. Het is onmogelijk om die met een paar TTL-chips te vervangen. De ULA vervangen staat in complexiteit ongeveer gelijk aan het vervangen van de PLA in de Commodore 64. Dat is een klus die de C64-gemeenschap halverwege het vorige decennium al slechtte.

Als je een nieuwe Commodore 64 wilt, dan zijn er de volgende mogelijkheden:
  • Er is de Commodore 64 MK2. Dit is een nieuw C64-moederbord van de Duitse ingenieur Jens Schönfeld. Hij heeft rechten op de Commodore-merknaam betaald en dit is dus officieel een Commodore 64. Het is geen bouwpakket zoals hier, maar, je moet zelf voor bepaalde chips zorgen en die erin prikken. In die zin bouw je dus wel je eigen C64. Voor het moederbord is de Assy 250466 van Commodore als basis genomen, wat bekend staat als het beste oorspronkelijke moederbord. Dit moederbord is verbeterd, aangepast aan vandaag verkrijgbare componenten en er zijn functies toegevoegd.
  • Er is de Ultimate 64. Dit is een herimplementatie van de Commodore 64 in FPGA door de Nederlander Gideon Zweijtzer. Tweakers heeft hierover bericht geek: Op fpga gebaseerde Commodore 64 van Nederlandse ontwerper is in productie Het is een moederbord dat alle oorspronkelijke aansluitingen heeft, maar ook allerlei moderne functies, zoals HDMI, USB, wifi. Het moederbord is kant- en klaar en past in een C64-behuizing. Het is een feitelijk een C64 met een 1541 Ultimate ingebouwd en daarom erg praktisch om dingen die je van het internet downloadt makkelijk op je C64 te draaien.
  • Er is de C64 Mini, een kant- en klare C64-kloon op basis van een emulator. Tweakers. heeft deze recent besproken. reviews: THEC64 Mini - Kan de kleine Commodore bekoren? Belangrijkste voordeel is zijn prijs, maar overduidelijk de slechtste herimplementatie.
Behuizingen (op basis van de matrijzen waarmee de originele behuizingen zijn gemaakt) zijn te koop op http://shop.pixelwizard.eu

De C64-gemeenschap is overigens wel degelijk druk bezig met het vervangen van originele chips. Bijvoorbeeld zie www.fpgasid.de voor een project dat de SID probeert te herscheppen. Ik denk dat het er uiteindelijk wel van gaat komen dat je zelf een C64 uit componenten kunt bouwen, maar het blijft stapje voor stapje, 100% compatibele componenten maken blijft een hels karwei.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 14:44]

Anoniem: 131608 @dmantione28 mei 2018 08:13
Ik heb een Mist. Ook leuk.
http://amigastore.eu/en/318-mist-fpga-computer.html
Zou wel mooi zijn als er een keer een HDMI variant van kwam. VGA wordt wel steeds lastiger te vinden.
Ik ben zelf met Atari en Commodore 64 opgegroeid. Ik snap best dat mensen naar vroeger terug grijpen maar vroeger was niet alles altijd beter.
Het feit dat je nog een ouderwetse beeldbuis tv moet vinden is dit product niet voor iedereen weggelegd.
Zelf speelde ik een tijd terug op Atari 2600 maar ik vond er niets meer aan. Geen reset knop, altijd naar je spelcomputer lopen als je game over was, de 2600 moest voorgloeien/opwarmen om de juiste kleuren te weergeven en de spellen konden me niet meer boeien. Ze zijn zeker voor huidige begrippen vrij moeilijk maar het is gewoon niet meer van deze tijd. Uiteindelijk heb ik de 2600+spellen en accessoires weggegeven aan kinderen in hoop dat deze het wel leuk zouden vinden.

Zelfs Nintendo spellen zoals Killer Instinct die ik helemaal grijs gespeeld hebt (toen ik 13 jaar was) op de super Nintendo wederom opnieuw geprobeerd en kon me niet meer bekoren.
Soms kan je beter het verleden met rust laten en deze goede momenten koesteren dan deze beleving proberen te herbeleven en het minder tot niet leuk te mogen ervaren.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 14:44]

"maar het is gewoon niet meer van deze tijd"
Duhhh.... Het is bijna 40 jaar geleden... Natuurlijk is de huidige generatie games 1000x beter.
Maar ik vermoed dat je de strekking van het artikel een beetje mist.
Ik heb de video deels bekeken. Video gaat over vroegere ervaring opnieuw herbeleven van spelletjes plus dat deze beleving je 203 euro kost en dan kan je solderen.

In mijn beleving is het zo dat men graag terug wilt grijpen naar vroeger maar ik zie niet het nut er van in. Zoals ik al eerder zei koester de momenten van toen en ga verder met de huidige want een ervaring opnieuw herbeleven kan juist een tegenvallend resultaat geven. Iedereen veranderd tenslotte qua denkwijze van toen en nu.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 14:44]

Als je interesse hebt hoe een computer werkt, begin je beter niet bij een PC, PC's zijn zo ranzig complex en zitten dusdanig vol met onlogica dat er geen beginnen aan is. Dat geldt in het extreem voor moderne PC's, maar ook oude PC's hebben deze eigenschap al.

Bij een 8-bit computer kun je met je eigen soldeerbout aan de data- en adresbus komen en daarmee zijn ze ideaal om de concepten van databus, adresbus, chipselects, RAM, ROM e.d. te leren kunnen. En dat is naar mijn mening het bestaansrecht van deze zelfbouwkitjes. Dat er ook wat nostalgie bij zit is dan mooi meegenomen.

Maar als puur nostalgie je enige koopreden is, dan is een 2e hands Spectrum, Spectrum Next of voorgeassembleerde Harlequin wellicht een betere keus. Dan ga je niet lopen solderen.
Anoniem: 100505 @dmantione27 mei 2018 08:57
Precies dit is de reden waarom ik een interesse heb in oude hardware. Op zulke 8 bit of 16 bit machines met een paar kilobyte geheugen is low level logica en code nog te bevatten. Ik vind het een uitstekende manier om de werking van computers te doorgronden.
Dan is een makkelijkere optie een Arduino of soortgelijke kopen ;). Heb je ook een 8-bitter, die je probleemloos nog in assembly kan programmeren. Ook geen pipeline enzo, alles lekker simpel. Ik heb zelfs complete programmas erin gemaakt die geen SRAM gebruikte, met 32 registers kom je een heel eind.
Inderdaad kan ik een Arduino van harte aanbevelen, maar op punt heeft ´ie ook zijn beperkingen, omdat het een computer op een chip is, waar geen sprake is van een bus. Je kunt dus niet leren hoe bijvoorbeeld een ROM-chip op de processor is aangesloten, en dus ook niet experimenteren op dit punt. Naast je eigen computer bouwen, geven ook je eigen hardwaremods je een goede kick.
I2C is wel degelijk een bus en SPI ook.

Dus als je per se ervaring wilt op doen met een bus dan voldoet de Arduino daarvoor ook prima.
Allemaal afhankelijk wat je wilt, maar een ROM- of RAM-chip, een videochip of iets wil een data- en adresbus hebben. En die heeft een Arduino echt niet.
Als je het hebt over gruwelijk complexe dingen, dan horen daar videochips ook wel bij. ROM of RAM chip kan je in principe prima eraan koppelen, al kan je daar bijvoorbeeld geen code van uitvoeren. Al zijn er wel sterkere ARM microcontrollers die dat wel kunnen.
Ik weet niet op wat voor videochips je doel, iets moderns, mee eens, maar videochips voor 8-bit computers zijn de eenvoud zelve. Deze Harlequin is daar een schoolvoorbeeld van: Even het schema bestuderen en je weet hoe je met relatief primitieve middelen een videouitgang kan realiseren. Misschien is een videochip dara een groot woord voor, maar echte videochips zoals een 6845, of een VIC-II verbind je zo met de bus, niets moeilijks aan.
Was een leuke tijd. Ik heb er zelf geen gehad, maar er wel aan geknutseld voor klasgenootjes. Onder andere een printer gerepareerd (die werkte met aluminiumpapier, waar een pennetje langs werd getrokken dat via elektriciteit in het papier brandde - en dat pennetje (soort veertje) was niet goed meer.
En een hoop soldeerwerk, ik denk voor een RAM uitbreiding.

Later kwam mijn eigen Atari ST met als echte soldeerklus een RAM-uitbreiding. De 'normale' manier was RAM chips piggyback op de bestaande RAM te zetten en alleen de chip-select naar de controller te verbinden. Die heb ik vaak gedaan voor klanten van een computerwinkel. Zelf had ik een printje waar wat afgedankte DIMMs van Apple Macjes op kunden, en via multiplexers liet ik dan steeds 4 chipjes van 256kb doen alsof ze een 1mb chip waren. Werkte goed, al verklaarde iedereen me voor gek.

Weer daarna kwamen de PC emulators (de PC Speed). Was sneller dan een 'echte PC'. Die dingen heb ik wel heel vaak ingebouwd.

Via een gelekte devkit heb ik ook nog een printerdriver geknutseld. Op de NEC P6, 360 DPI. Dat waren beste tijden...

[Reactie gewijzigd door sympa op 22 juli 2024 14:44]

In 1983 was er een ander platform wat meer gericht was op het snappen van microprocessors nl de microprofessor (MPF-1). Een kit die veel meer barebone was dan de spectrum en de zx81.
https://en.wikipedia.org/wiki/Micro-Professor_MPF-I
De microprofessor 2 en 3 waren meer in de lijn van de spectrum maar zijn nooit aangeslagen onder techneuten, heb er nooit een in handen gehad.
Toen de spectrum uitkwam stond ik voor een dilemma, koop ik een HP-41 die voor de studie veel praktischer is en leen ik een microprofessor van school of koop ik een spectrum.
Ik heb dat eerste gedaan en geen spijt van gehad, misschien ook de reden dat ik nooit in gaming geïnteresseerd ben geraakt.

Microprofessors worden ook weer gemaakt als MPGF-1B, aanrader als je het geld er voor over hebt.
http://flite.web-feet.co....ions-board-for-the-mpf-1b
Of je neemt een arduino https://playground.arduino.cc/Code/ArduZ80
De Microprofessor 2 en 3 waren Apple ][ en //e clonen,en bovendien niet eens 100% compatible, meer een Chinese poging op op die markt mee te liften, net voor de IBM PC marlt doorbrak. Het draaien van Apple programma's werkte dan ook niet altijd.
Voor wie serieus iets wil leren over - ook moderne - computerarchitectuur is de RISC-V wel interessant. Deze CPU is namelijk open source en geheel vrij van licenties e.d. te gebruiken. Voor wie de hardware implementaties te duur vindt, je kunt hem ook in een FPGA programmeren. Dat laatste geldt overigens ook voor de spectrum, een eenvoudig FPGA bordje kan prima de CPU en al zijn perferals implementeren. Handig extraatje is dat je daarmee ook een gewone VGA output kunt realiseren (of DVI/HDMI als je je echt wil uitsloven). En allerhande andere rand "apparaten".
Het is nonsens te stellen dat als je een bouwpakketje in elkaar hebt gesoldeerd je daarmee een beter begrip hebt van hoe een computer werkt.
Als je blind de chips op hun plek soldeert misschien niet, maar als je er een schema naast houdt, de chips even opgoogelt en kijkt wat die chips doen, dan kan ik je verzekeren dat het muntje snel begint te vallen.
Yep, en blind solderen is wat 9/10 doen...
Omdat je een zelfbouwset met een bepaald doel koopt, denk ik dat je schatting er een redelijk eind naast zit.
Als je wilt kun je er wat van leren. Als je het niet wilt ga je een Netflix serie kijken.
Monkey see monkey do.

Je leert pas echt als je PC bouwed volgens eigen spec en de chip kiest.
Dus diegene die re-incarnatie van oud gediende de verkrijgbare chips uitvogeld heeft goede kennis hoe Basic PC intern werkt.
Met bouwpakket krijg je beknopte indruk wat basic CPU uit losse chips is opgebouwed.
Zelf zocht ik ooit in datasheet boek chip om de nighttider zigzag ligt voor elkaar te ktijgen.

En vond een memory select chip met heel belangrijk OpenCollector uitgangen.
Wat inhoud je kan de uitgangen kortsluiten dus met 16 teller die cyclus herhaald.
8 LED zig zag
1 16
2 15
3 14
4 13
5 12
6 11
7 10
8 9

Maar met oude spul begrijp je nieuw spul niet. Daar zijn complexe socs geworden is er heel veel meer geintegreerd en heb je te maken met multi core en goed mutithtreaded software.
Dus wat je heden eigenlijk juist moet weten is hoe je effectief mutithreadedende software moet maken.

Asembler was ooit belangrijk in tijd dat de beperking in compute power nogal limiterend is. En hardware is enorm krachtiger geworden.
Nu zijn er hoge level talen die nog dicht bij de machine code zitten C
En OOP versie C++ en C++11/14/17 met ook functional features.
En nog level hoger C# en Java
ivm multicore de norm al is gewordn is er uprise in functional talen Haskel etc
Zelf gpgpu shader taken schuiven van C afgeleide naar meer C++
En C++ standaard libry wilt gestandaardiseerde multitraded lib maken die ook gpgpu toegankelijk maakt.

Dus denk eerder dat puur nostalgie dient .

Voor hardwarw goed begrijpen is eerder dat je moderne multicore en CPU technologie begrijpt.
Om goede multicore en cache locality en prefetch goed te gebruiken. En omdat CPU complexe out of order met branchprediction etc is onmogelijk ook voor expert om exact in te schatten.
Dus Profile before and profile after. Meten is weten.

Dus het is ook beetje geaccepteerd dat je niet hardware helemaal kan doorgronden. Maar met gedegen kennis van juist die target plaformen kom je mogelijk sneller tot beter resultaat ipv van paar dode paden te bewandelen.

Ik zou dan eerder een book pakken over moderne cpu tech.
Code optimisation.
Memory management.
Concurrency multithreading
Etc.
Het gevoel herbeleven van een ZX spectrum, daar zie ik het nut ook niet van in. En hoewel een potje Super Mario, Megaman of Castlevania 3 op de NES nog wel te doen is, mijn Atari 2600 beleving laat ik liever rusten. Die ZX spectrum had ook nog eens de beroerdste ports van all home computers. Dan speel ik liever de MAME games nog eens die ik in de Arcade deed (Space Harrier, Outrun, Afterburner) die de spectrum zo krampachtig na probeerde te maken.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 14:44]

Er zijn tienduizenden liefhebbers die het gevoel wel willen herbeleven, en veel daarvan zoeken elkaar op op Facebook, bijvoorbeeld:
https://www.facebook.com/groups/spectrumforeveryone
https://www.facebook.com/groups/speccy4ever/
https://www.facebook.com/groups/1674742562757039/

Ik denk dat waar je mee opgegroeid bent in je tienerjaren, je dat niet meer echt los laat.

Er is zoveel interesse dat het mijn fulltime baan wordt (vanaf volgende week).
Gefeliciteerd met je nieuwe baan, klinkt leuk.
Wat ga je precies doen?
Retrocomputer hardware only!
ByteDelight.com
Hartstikke veel succes met je nieuwe baan Ben!
Super van je! :)
Dat is natuurlijk fantastisch voor die mensen en voor jou. Ik laat mijn home computers zoals mijn Laser 310, C64 en Amiga 500 liever rusten in mijn positieve nostalgische herinneringen. Als ik er weer mee aan de slag ga, en ik heb het een jaartje of twee terug geprobeerd met de C64, dan kom ik er toch vrij snel achter dat de techniek op fotorealisme in games na nu bereikt heeft waar ik vroeger van droomde. En dan ben ik er al snel klaar mee.

Voor mij volstaat een aflevering 8 bit Guy of notalgia nerd. Zelf ga ik niet meer aan de slag met oude hardware, been there, done that.
Beter?

Ik kan moeiteloos met BF mee, maar als je de jongere generatie ms Pacman laat spelen is het
a) slechte graphics
b) oud

en nee, geen een komt het eerste simpele level door. :)
En ja, dit heb ik aan den lijve meegemaakt, mensen van 25-30j jonger die het letterlijk niet langer volhouden dan 1 minuut voordat ze de joystick weglegden en er vandoor gingen om snel Fortnite te spelen. ;)

Ik heb zelf mijn originele C64, daarnaast eentje gekocht die op een hedendaags scherm speelt, en ik mod zelf aan een 3e die ik kapot op Marktplaats heb gekocht. En dan bedoel ik, een stereochip aanbrengen, de OS vervangen, caps vervangen, zorgen dat ie werkt met flashcards, lekker (paint)modden of dingen toevoegen. bv een simpele reset switch die we vroeger niet hadden.

En ik ben geschrokken van de animo onder mijn leeftijdsgenoten die willen dat ik er een voor hun regel.

En hoewel ik nu 40+ jaar gamefanaat ben, soms speel ik gewoon liever Boulderdash, ms Pacman, Last Ninja, of al die andere retro games omdat de huidige games me gewoon even niet kunnen bekoren.

[Reactie gewijzigd door Cyrusx op 22 juli 2024 14:44]

Je hebt meer succes bij kinderen tot 11 jaar, die vinden moderne spellen erg complex en zijn vaak wel te vinden voor iets simpels als Pacman waar ze zich lekker op de joystick kunnen uitleven.
Anoniem: 63072 @EchoWhiskey27 mei 2018 12:14
Beter is relatief, op die oude computers had je games die serieus een uitdaging zijn. Een stuk lastiger dan huidige op 'insane' difficulty.

En niks saven, als je dood ging kon je bij de meesten opnieuw beginnen.
Ja beter voor wie?
In deze tijd is hebben van PC niks bijzonders ook consoles. Beide goed ingeburger
Toen was console meer voor kids hadden een 2600 gehad
En computer gebruimers toen meer publiek met hoge afiniteit met PC .

De snelheid die als kid met 2600 had is er niet meer.
En de difficulty is wel wat makkelijk. Maar bij story driven campains blijf je wel goed in verhaal flow. Ipv stukjes paar keer over moeten doen.
Anoniem: 695873 @aliberto27 mei 2018 08:58
"Zelf speelde ik een tijd terug op Atari 2600 maar ik vond er niets meer aan. Geen reset knop, altijd naar je spelcomputer lopen als je game over was".

Pas in het tijdperk Wii/Xbox 360/PS3 kon je games resetten zonder op te hoeven staan om naar de console toe te lopen.

De resetknop heeft een kleine 30 jaar op de console zelf gezeten, je moest dus na het tijdperk Atari 2600 nog bijna 30 jaar naar je console lopen om een game te kunnen resetten, wanneer je dit lichtelijke ongemak koppelt aan de Atari 2600 dan komt dat over alsof je de 30 jaar na de Atari 2600 volledig onder een steen hebt geleefd wat console gaming betreft.

Edit: De eerste console waarbij je niet op hoefde te staan om een game te kunnen resetten was de Gamecube, werkte niet voor de GC games zelf maar uitsluitend voor de Gameboy Player.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 695873 op 22 juli 2024 14:44]

Bij de gameboy zelf hoefde je uiteraard ook niet op te staan :+
Anoniem: 695873 @Finraziel27 mei 2018 10:34
Flauw, maar toegegeven, moest d'r wel om lachen :)
Tja zoiet doe je niet omdat je gemakkelijk wilt maar omdat je het leuk vindt denk ik. maar in de categorie makkelijk, retro geekyness fiting modern day lifestyle : https://www.amazon.co.uk/...ZX-Spectrum/dp/B00SXCJYYA.
Die gebruik ik op mijn 'firmware flashing machine' (W10), https://youtu.be/DPnBaH-oZ5E?t=6685
Zelf speelde ik een tijd terug op Atari 2600 maar ik vond er niets meer aan. Geen reset knop,
De 2600 heeft altijd een reset-knop gehad, zelfs de latere modellen hadden er een.
... altijd naar je spelcomputer lopen als je game over was,
Altijd naar tafel lopen als je wilt eten... Zet de Atari dan wat dichter bij de zetel of zo. Bovendien kon je veel - misschien wel de meeste - spellen gewoon (her)starten door een simpele druk op de knop van de joystick.
de 2600 moest voorgloeien/opwarmen om de juiste kleuren te weergeven
Dat zal wel een probleem van je televisie geweest zijn. De 2600 moest helemaal niet opwarmen of voorgloeien, er hoefde zelfs niets geladen te worden, de 2600 was helemaal paraat van het moment dat je hem aanzette.
en de spellen konden me niet meer boeien.
Ok, dat kan. Anderen zijn er nog steeds door geboeid. Er is een heel levendige community voor de 2600 en er worden zelfs nog steeds spellen (en zelfs demo's) voor gemaakt.

Zeggen dat iets "niet meer van deze tijd" is omdat jij er toevallig geen interesse meer in hebt vind ik niet echt een verstandige uitspraak.
Helaas bij mij wel. Kan defect zijn geweest aan de 2600 omdat deze al een tijd niet meer gebruikt werd.

M.b.t. reset knop bedoelde ik meer zoals die we nu kennen bij consoles vanuit een menu. Ik had dit niet goed verwoord.

Dingen kunnen niet van deze tijd zijn maar nog steeds gewenst zijn voor specifieke doelgroepen. Dat zijn mensen die erg aan nostalgie vasthouden. Het is dan misschien een niche markt maar zoals altijd dingen die populair zijn komt altijd een einde aan. Wanneer bepaalt de eindgebruiker zelf.
Probleem met 2600 was eerder een stick afdruk in de duim.
Je neemt wel een zeer extreem voorbeeld: Een Atari 2600 heeft maar 128 byte byte geheugen en een ROM van een spelletje is maximaal 4KB. Alleen de meest primitieve spellen zijn op de 2600 mogelijk. Voor de andere computers die je noemt, Atari 8-bit en Commodore 64 zijn vrij diepgaande spellen mogelijk en dat is dus al een wereld van verschil. Ook een ZX Spectrum, hoe primitief ook vergeleken met een C64, is een verademiing in mogelijkheden t.o.v. een 2600.
Inderdaad. Zelf ook de opkomst van de game industrie meegemaakt. Vanaf de '80 vorige eeuw.

Veel spellen opnieuw geprobeerd in de loop der jaren maar het valt meestal wel tegen.

Zodra je een game pakt in een segment waarbij het doel was om een zo realistisch mogelijk beeld neer te zetten van een situatie gaat het vaak mis.

Games welke afwerkingen en mogelijkheden hebben naar de stand van de technologie van destijds gaan altijd nog prima.

Tetris op 8-bit is helemaal prima. Maar zodra je een quasi race- of vliegsim pakt wordt het al gauw erg slecht.

Zo gaan we ook over 30 jaar naar onze VR ervaring van nu terug kijken denk ik.
Een oude beeldbuis is echt niet nodig. Ik gebruik een smart tv. Ik heb jaren diverse homecomputers gehad, ZX Spectrum, C64 en MSX en heb er veel plezier mee gehad. Toen de PC in huis kwam heb ik alles doorgegeven aan mijn nichtjes die er op hun beurt weer lol in hadden. Achteraf heb ik er wel spijt van gehad om alles zo maar weg te doen. Ik heb nu een C64 gekocht met een SD kaart waar verschikkelijk veel spellen op zitten. Heel veel is nu in mijn ogen bagger maar er zijn nog steeds spellen waar ik toch weer aan verslaafd ben geraakt. Nu duiken er problemen op met deze C64 en ik ben mij daar in gaan verdiepen. Ik weet nog niet alles maar het is een uitdaging. Of je het verleden moet laten rusten? Dat hangt van je zelf af. Ik heb er een nieuwe hobby bij ook al is alles achterhaald. Vergelijk het met liefhebbers van old timer auto's die de uitdaging zien in het restaureren en zo daar leeft ook veel nostalgie. Ieder z'n hobby.
Tja, het is heel persoonlijk of je dit leuk nog steeds vindt of niet. Dat je de spellen niet meer de moeite vindt, zegt weinig over de beleving van een ander.

Ik was 12 jaar oud, heb BASIC geleerd (de Sinclair variant dan) op de ZX Spectrum, wat mijn eerste computer was, en zelfs wat machine-code. De principes van het programmeren heb ik me toen eigen gemaakt en daar heb ik de rest van mijn leven heel veel aan gehad – en nog – bij het programmeren in ActionScript en omdat logica op allerlei gebied bruikbaar blijft.

Toen ik ooit een emulator (Spectrum op de Mac) opstartte, voelde het alsof bijna alsof ik terugging in de tijd :P Bizar gewoon. Ik kon de atmosfeer van de oude boerderij-logeerkamer waar ik altijd speelde bijna weer proeven.

Persoonlijk hoef ik geen Spectrum in elkaar te solderen om hem weer te gebruiken en zo, maar ik begrijp wel dat mensen een kick geeft om zoiets te doen, of ze die tijd nou meegemaakt hebben of niet.

(Op de Spectrum zat trouwens geen reset-knop. Je kon gewoon het stroomstekkertje losttrekken en weer terug stoppen.)

Dat er een oude TV bij kwam kijken die niet heel scherp beeld gaf, maakte eigenlijk niet zo veel uit want die TV's hadden toch een resolutie van niks :+ en zoals beschreven kon je er middels een kleine ingreep gewoon een monitor aan hangen. En je kan heus zo'n ding wel aan je 2000-nu flatscreen of computer monitor hangen, dat is het probleem allemaal niet.
Jij snapt het ! Nostalgie is zwaar overschat.
De menselijke psyche zit zo in elkaar dat men de mooie dingen onthoud en de vervelende vaak vergeet.
Het wordt dan ook wat opgepoetst en is de herinnering vaak mooier dan het werkelijk was.
Met dit soort zaken zie je dat goed, console games die hemels waren, computers met 16KB geheugen en de lijst gaat door.
Sorry, maar ik mis dat gekloot met casettes niet, nog geen seconde. Zeker niet dat vage systeem met die hele aparte casettes van de ZX spectrum.

In de jaren 80 was de ZX spectrum helemaal niet zo geweldig, ook niet in de tijdsgeest van toen.
Blinkte maar op weining fromten en was vooral niet erg gebruikers vriendelijk, zeker naast de computers van commodore, atari, tandy en wat later de Msx machines.

Ook ik heb mooie Herinneringen aan mijn Atari 130XE, Tandy TRS80 en Amiga tijd maar als je dan nu de boel weer opstart dan heb ik het na 45 minuten wel weer gezien en kan ik me niet de gehele middag meer ermee vermaken.
De tijdsgeest was toen anders, en toen kon een zaal met 400 volwassen kerels kijken naar een 3D kubus die realtime rond draaide wetende de kracht die nodig was voor zoiets.
Vandaag de dag is het lastig om die “awe” te realiseren.
Moet ook zeggen zeker overschat.
Had zelf een ZX81 en waarom moest je dan en ZX spectrum ??
Voor de Kleuren hij was dacht ik 4x zo duur dat was veel geld toen.... en nog steeds casettt-bandjes etc etc.
Mijn volgende stap was MSX eigenlijk ook wel een foute zet....

Daarna Amiga 500.... dat was in zijn tijd pas een machine spanning erop floppy erin, binnen 30 sec full stereo, en super kleuren. Machtig was dat.

Daarna tijdens stage nog 100de IBM achtige computers gebouwd, met elektrische schroeven draaier anders schoot het niet op. Gingen allemaal in een soort van Lease constructie. ( wie wel er overwerken in het weekend we hebben er 80 nodig pffffffff) wel veul geleerd maar wat een traagheid was dat toch steeds.( om maar niet over geluid en kleuren te beginnen)
Booten met 2 floppy systemen oooh de eerst HD kwamen uit nog steeds was Amiga 500 ze veruit de baas.

En dan nu een ZX in elkaar solderen, mmmm voor als je het leuk vind. Dan is een PI ook wel wat voor je.
Maar voor de prijs zou ik het niet doen zeg maar ....

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 22 juli 2024 14:44]

Alle TV's hebben sowieso nog een analoge video mogelijkheid en zelfs sommige PC monitoren omdat ze dan ook voor bewaking en andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Inderdaad was vroeger niet alles beter maar de spellen vandaag de dag zijn voor veel mensen ook geen lolletje. Pacman, Galaxians en zelf Outrun mogen dan wel oude klassiekers zijn maar tegelijk ook tijdloos. En 1 ding waarom de oude tijden wel beter zijn: mensen leerden programmeren. OK, BASIC is vandaag de dag misschien niet de meest beste programmeertaal maar we kennen nog Visual basic en Batchfiles zitten er ook niet ver vanaf. Wie van de thuisgebruikers met een PC programmeert er nog op zonder een eventuele WYSIWYG edittor voor bv hun homepage?
Het was zeker allemaal niet beter ik zit nu met een medion pc die 1000 malen krachtiger en sneller is.
Ik heb ook vroeger met de commodore gespeelt en mat de acorn electron net als de amiga 3000.
Een tandon computer met dx2 processor op 66 mhz.Wij zijn de gelukkigen die deze evolutie hebben meegemaakt, de geboorte van een super pc zoals die nu bij ons thuis in de kamer of hobby kamer staat.
ontopic je moet best veel solderen en die chip op de juiste plek hebben anders doet ie het niet en goed solderen natuurlijk.
Heel leuk artikel en voor maar 200€ haal je heel wat geschiedenis en jeugd sentiment in huis. De spectrum is niet tot bij ons geraakt toen ik een kind was, De C64 en later de Amstrad 128 hadden het gevecht gewonnen. maar als je in, de toen "PC", winkel rondliep was het toetsenbord het gene wat bij mij vooral indruk maakte.
Heel leuk artikel en voor maar 200€ haal je heel wat geschiedenis en jeugd sentiment in huis. De spectrum is niet tot bij ons geraakt toen ik een kind was, De C64 en later de Amstrad 128 hadden het gevecht gewonnen. maar als je in, de toen "PC", winkel rondliep was het toetsenbord het gene wat bij mij vooral indruk maakte.
Hier het zelfde, Commodore computers ben ik mee opgegroeid, onze eerst computer was een Commodore 128D, en later een Amiga 2000, en weer later een Amiga CD32 + SX32 Pro (1996) die een 50MHz Motorola 68030 CPU had en 64MB RAM en 512MB 2,5" HDD had, en toen daarna kocht ik een Amiga 1200.

Wel een leuke review over een computer uit de jaren 80s, en dat je een nieuwe kan maken, maar je kan beter een Sinclair ZX Spectrum tweedehands kopen dan ben je maar €100,- kwijt voor een werkende met originele doos er bij, en niet €200,-

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 14:44]

[...]
Wel een leuke review over een computer uit de jaren 80s, en dat je een nieuwe kan maken, maar je kan beter een Sinclair ZX Spectrum tweedehands kopen dan ben je maar €100,- kwijt voor een werkende met originele doos er bij, en niet €200,-
Maar dan mis je de lol van het bouwen natuurlijk wel...

Zelf ook een harde kern Commodore-gebruiker (C64 > A500 > A1200; allen met een sloot aan uitbreidingen) en deed in de C64-tijd vaak lacherig om de Spectrum. Toch was het geen straf om bij vriendjes op de Spectrum te spelen. Er waren ook heel wat Spectrum-exclusives die je niet kon krijgen op de C64.

Om een goed beeld te krijgen hoe moordend de concurrentie in de microwereld was, zou je de film Micromen eens moeten kijken. Geeft een aardig beeld van de opkomst en ondergang van Sinclair, gezien vanuit het beeld van Acorn (de voorloper van het huidige ARM).

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 22 juli 2024 14:44]

Een neef van mij had een Vic-20. Kortlater hadden we beiden een C64 en daarna kwam er bij mij een Amiga500.
Er staat nog me iets bij van een C128 maar denk dat m'n neef deze heeft gehad ooit.

Ik had vroeger altijd het idee dat mensen die met Atari's en ZX'en bezig waren eerder later de PC-kant opgingen en de Commodore-eigenaren vaak de Apple Macintosh kant opgingen.
Ja, ik herken dat beeld ook wel. De Amiga draaide dan ook relatief eenvoudig Macintosh-applicaties met Bauer's ShapeShifter (en later Basilisk II).

Zelf aan het einde van mijn Amiga-tijd parallel een Windows 98-PC gehad (een jaar of 5) voordat ik in 2001 volledig ben overgestapt naar een PowerMac. Veel "Amiga-kennissen" hebben eenzelfde beweging gemaakt.

Inmiddels nog steeds een Mac-gebruiker, maar heb er wel een game-PC naast voor de nodige entertainment :)
Een neef van mij had een Vic-20. Kortlater hadden we beiden een C64 en daarna kwam er bij mij een Amiga500.
Er staat nog me iets bij van een C128 maar denk dat m'n neef deze heeft gehad ooit.

Ik had vroeger altijd het idee dat mensen die met Atari's en ZX'en bezig waren eerder later de PC-kant opgingen en de Commodore-eigenaren vaak de Apple Macintosh kant opgingen.
Klopt wel ja, veel gingen en naar Apple, ik niet vanwege meerdere redenen, veel minder software, veel duurder, en te veel beperkingen, van wat alleen van hun mag.
Aha ok, leuk om altijd hier op Tweakers te lezen over alle Commodore (Amiga) fans, en zal als ik tijd heb de film een keer kijken, ik mis die Commodore Amiga tijd echt, was een leukere tijd vind ik dan nu met PC's.
Dat toetsenbord was bij mij juist datgene wat me een grote afkeer bezorgde van de ZX, al bij de eerste ervaring.
Rubberentoetsen op een toetsenbord vond ik een grote faal en deed me denken aan die soms 'vervelende' afstandsbedieningen toen met eveneens rubberentoetsen met barslechte feedback. Je wist nou nooit of ze jouw toetsdruk binnenkregen. Ik was gewend aan afstandbedieningen met harde toetsen en een duidelijke feedback.
Had ooit een horloge met rekenmachine. De eerste versie had harde toetsen en dat was op deze kleine schaal nog best bruikbaar. Een tweede horloge had inmiddels rubberentoetsen en was gewoon niet prettig meer om mee te werken vond ik toen.

Helaas doet zich dat 'rubbertoetssyndroom' op AB's zich nog steeds voor tegenwoordig, als is de feedback wel beter geworden.
Leuke vlog, ik ben wel voorstander van dit soort filmpjes om de minder ervaren tweaker een goede gids te bieden om zelf ook aan de slag te gaan met dit soort dingen. Van laag naar hoog beginnen met je componenten is zo een heel goede tip, maar in dit filmpje vallen me wel een paar dingen op waar ik kritisch over ben. Groot minpunt van deze kit zoals je die hebt aangeschaft is dat de onderdelen in afzonderlijke standaard plastic zakjes worden geleverd, en plastic wordt statisch bij wrijving. In transport zal ook het nodige wrijving voorkomen en zo'n zelfsluitende bovenkant helpt al helemaal niet. Dus je onderdelen die hier gevoelig voor zijn (transistors en sommige diodes) komen sowieso beschadigd aan en mogelijk DOA, en zo te zien is dit geen makkelijk printje om te debuggen. Wie dit wil bouwen zou ik daarom aanraden om vooral geen gebruik te maken van dat kitje maar om ze bijvoorbeeld bij Farnell te kopen via mux' kopen bij Farnell service. Die leveren ook afzonderlijk verpakte onderdelen, maar wel in antistatische zakjes. Dat schuim waar de IC's in geprikt zit hebben ze wel goed gedaan, dat materiaal is specifiek voor het transport van IC's voor assemblage zodat je pootjes niet verbuigen en is dissiperend resistief.

IC pootjes te heet stoken heb ik vaker gehoord onder studenten, maar dat is toch echt een broodje aap verhaal. Aan de binnenkant van een IC worden de pootjes met een wirebond verbonden met het silicium (plaatje hier). Dat is een flinterdun draadje waar je niet veel warmte door kunt transporteren. Thermisch is het silicium het component dat als eerste uitvalt bij hoge temperatuur, maar het absolute maximum bij de meeste IC's ligt op 85 graden. Bij kamertemperatuur mag je met een elektronicasoldeerbout dan heel lang stoken, in de orde van grootte van vele minuten, voordat je die warmte door die wirebond op dat silicium weet te krijgen. De stelling dat machines dit supersnel kunnen doen en er daardoor geen last van hebben is ook niet waar. Voor deze technologie is dat een golfsoldeermachine, en de tijd die zo'n apparaat nodig hebt voor een soldeerverbinding is vergelijkbaar met een soldeerbout. Dat is een eigenschap van de tin om een fatsoenlijke soldeerverbinding te maken en de keus van machine verandert daar niks aan. Wat wel een groot verschil is, is dat het contactoppervlak van een golfsoldeerstation aanzienlijk groter is dan een soldeerbout, zodat de hele print in één strook gesoldeerd kan worden in plaats van pootje voor pootje, maar daardoor is je warmteoverdracht tijdens het solderen een flink stuk hoger. Dus de waarheid is het tegenovergestelde van wat in dit filmpje wordt beweerd.

Dat waren mijn puntjes van kritiek die ik wel even wilde delen. Los daarvan, leuke vlog :)

[Reactie gewijzigd door Flake op 22 juli 2024 14:44]

Die fijne draadjes tussen die en behuizing zijn daar ook met hitte opgesmolten. Als je met een soldeerbout van 450 graden gaat verhitten, dan kan je daar wel degelijk schade veroorzaken. Maar je hebt gelijk dat chips in beginsel goed met de hand te solderen zijn: Als je je soldeerbout op 250 graden zet en niet langer dan bijvoorbeeld 10 seconden een pootje verhit, dan moet het wild worden wil daar een chip door stuk gaan.

Toch is het nog steeds een héél goed idee voor een hobbyist om chips in voetjes te stoppen. Een chip lossolderen is namelijk een rotkarwei met een groot risico op schade aan de printplaat. Als 'ie er weer uit moet, vanwege een foutje, reparatie of mods, dan is het valse zuinigheid geweest dat je een chip niet in een voetje gezet hebt.

Voor een fabrikant is het een kostenoverweging: Minder onderdelen en minder arbeid. Maar voor jou als hobbyist zijn het de kosten niet en in de tijd die het kost om één chip los te solderen kun je heel wat voetjes plaatsen.
Een goed idee om ze in voetjes te doen, maar neem dan wel meteen degelijke voetjes. Alleen gedraaide buscontacten overleven de tand des tijds redelijk goed. Veertjes oxideren en worden slap.
Wat bedoel je met een gedraaid buscontact? Mij staat het bekend als:
Slechtst: Voetje met veercontact aan één zijde van het pinnetje
Beter: Voetje met veercontact aan beide zijden van het pinnetje
Best: Precisievoetje met ronde gaatjes

Maar dan moet ik zeggen dat het Commodoremateriaal dat ik heb, voor zover in de fabriek voetjes geplaatst zijn het slechtste type eenzjidige contact heeft, maar ik weinig corrosie heb kunnen vaststellen. De radioafschermplaatjes hebben het meest te lijden onder de tand des tijds. Er wordt vaak geadviseerd om ze eruit te gooien, maar ik heb een behandeling gevonden: Na de roest eraf te schuren gaat er een spuitbus overheen met zilververf. Dat geeft een fabrieksnieuwe indruk (je kunt het nog wel onderscheiden als je wilt), en er kan geen zuurstof meer bij waardoor het proces stopt

Ik gebruik voor nieuwe chips precisievoetjes. Voor gedesoldeerde chips is dat echter geen doen, er zitten altijd soldeerresten aan waardoor 'ie er niet in wil. In dat geval gebruik ik voetjes met tweezijdige veercontacten.
Ik bedoel die met de ronde gaatjes inderdaad. Goed punt over die reeds gesoldeerde chips, dat is een kwestie van pootjes schoonmaken of hard wringen. Dan zijn veercontacten een stuk makkelijker en met minder kans op schade.
Dil 28 los solderen , 2 minuten,
Tqfp, 30 secondes ,
Vast solderen is smd ook sneller met de hand.
En dit is met een dood normale soldeer bout.
Ik ben zelf geen fan van IC voetjes.
Mij kost het minstens een halve dag om een DIP28 los te solderen. En een flink deel van de tijd gaat op aan uiterst voorzichtig te werk gaan om de printplaat niet te beschadigen: pootje per pootje moet voorzichtig vrijgemaakt worden. Als het je werk is zal het vast en zeker vlotter gaan en heb je wellicht beter gereedschap. Ik beschouw mezelf niet als soldeergod, maar ook weer niet als groentje.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 14:44]

Met goede kwaliteit zuiglitze moet dat sneller kunnen. Ik gebruik chem-wik. Andere tip is om het IC los te snijden van de pootjes, dan kun je pootje voor pootje makkelijker lossolderen.
Ik heb het in huis, maar geen goede ervaring ermee. Het werkt wel, maar er is een groot risico dat het litze zich aan het printbaanringetje rond het gaatje hecht. Bij oude computers is er vaak maar minimale kracht nodig om dat los te trekken: Menigmaal gebeurt het me dan dat bij het terugtrekken van het litze het ringetje meekomt en dan is de printplaat kapoet. Meestal wel weer repareerbaar, maar liever niet.

Ik heb een tinzuiger die zelf een hete mond heeft. Het oude soldeer met nieuw soldeer mengen en de boel dan wegzuigen. Dat net zo lang herhalen tot het pootje met een schroevendraaier heen en weer te bewegen is. Dat is de methode die voor mij het beste werkt.
Als ik je weer eens spreek (long overdue) neem ik wel een rolletje Chem-Wik mee en voor de zekerheid een voldoende zware bout voor een kleine demonstratie. Met minder dan ongeveer 50W gaat het ook niet optimaal.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 14:44]

Ik heb juist begrepen dat de wirebonds zelf de zwakke schakel zijn als je een ic te heet stookt met de soldeerbout. Alsnog kan ik iedereen aanbevelen om altijd ic-sockets te gebruiken bij een dergelijk project. De voetjes zijn niet duur en de mogelijkheid om chips eenvoudig om te kunnen wisselen is goud waard als je problemen moet oplossen!
Ik zeg ook niet dat jouw suggestie van voetjes een slecht idee is, waar ik kritiek op heb is de stelling dat je hiermee "kapotsolderen" (om het zo maar even te benoemen) kunt voorkomen. Voor de zekerheid heb ik zelfs wat research papers opgezocht over wire bond failure en te hoge temperaturen tijdens installatie wordt nergens genoemd. Wire bonds worden gelast, of ultrasoon of met een wedge, dus de thermische zwakke schakel zal bij nader inzien inderdaad vanwege de dikte de wire bond zelf zijn in plaats van het silicium, maar voor wire bonds wordt goud, koper of soms aluminium voor gebruikt. Dan mag je het wel heel bont maken met een soldeerbout wil je daar het smeltpunt van bereiken. Zoals @dmantione al aangeeft staat je soldeerbout dan te hoog, en zal dat ook leiden tot andere schade zoals een verschroeide behuizing van het IC of delaminatie van je PCB. Als je dat wil oplossen door een voetje te gebruiken, dan ben je verkeerd bezig. Maar als je andere argumenten zou aanhalen om een voetje te gebruiken, zoals je in je reactie doet, dan had ik je in principe gelijk gegeven. Op de "kosten" na is het geen slecht advies, zeker niet voor de doelgroep die je hiermee voor ogen hebt.
Zelf eerst 8-bit Acorn Electron en dan de grote stap naar 32-bit ARM RISC met de Archimedes
Staan hier keurig stof te happen op een plank. Vooral met de Archimedes veel lol gehad !
Was ook machtige machine ... Jammer dat het nooit dat is geworden wat men had verwacht.
Ik heb nog jaren met een Acorn A3000 gewerkt. Daarvoor gestart met een Commodore C16 gevolgd door een Philips VG8235 MSX-2. Toch zie ik vandaag de dag de meerwaarde van een Spectrum boven zoiets als een RPi niet.
Een RPi heeft veel meer potentie omdat je er een moderne Linux distro en (dus) een netwerkstack op kunt draaien. En je kunt, dankzij ethernet en USB-poorten, hedendaagse hardware aansluiten. Met de Spectrum ben je eigenlijk wel klaar als je een paar van die oude spellen hebt gedraaid.
1. "Dat maakt dat het lastig is om ze met de hand te solderen." en 5. "Het solderen van de Spectrum-kloon is niet moeilijk,". Is het nu erg lastig of niet moeilijk te solderen?
Anoniem: 120539 @Deadso27 mei 2018 09:51
De SMD componenten zijn zeer lastig met de hand te solderen. Op deze kit zitten juist de smd’s al voorgesoldeerd.
Wat je we zelf vrij makkelijk kunt zijn de ouderwetse IC’s in DIL behuizing, dat zijn dus de pootjes die je door de print heen steekt.
Om het nog makkelijker te maken en te voorkomen dat je IC’s kapot maakt door hitte wordt hier zelfs met voetjes gewerkt; je soldeert een passieve component en plaatst later het IC er in.
SMD-onderdelen, dat zijn onderdelen die op het oppervlak van de printplaat gesoldeerd worden, zijn lastig met de hand te solderen: Het component moet tijdens het solderen exact op zijn plek blijven liggen en de pootjes zitten erg dicht op elkaar.

Doorsteekonderdelen, die je door gaatjes in de printplaat heen steekt, zijn makkelijk met de hand te solderen: Het pootje in het gaatje houdt ze tijdens het solderen op hun plek en de afstanden tussen de pootjes zijn groter.
Een scartkabel van €20,- ? Is het een Monster kabel? Volgens mij zit er gewoon een composite / tulp aansluiting op wat ik zo zie. Mijn iets oudere led TV is daar nog gewoon van voorzien dus geen verloopjes nodig.:)
Het betreft hier een minidin-8-connector naar rgb-scart-kabel. Deze heb je inderdaad niet per sé nodig, maar levert wel een beter beeld op. (als je een tv hebt met rgb-scart). De kabel is met de hand gemaakt door Ben van ByteDelight en dan is 20 euro gewoon een eerlijke prijs. Je kan eventueel ook een paar euro besparen en hem zelf maken, maar zo goedkoop als een Chinese fabriekskabel kan een dergelijke kabel nooit worden..
En zo goed ook niet waarschijnlijk. :) Bedankt voor je uitgebreide onderbouwing. Is dus heel anders dan ik dacht en dan is 20 euro inderdaad goed verklaarbaar! En super leuke review! Ga zo door. :)
Hoe heet dat space spelletje helemaal op het einde van de video?
Thanks! Weer een jeugd herinnering ingelost. Was al een tijd hier naar op zoek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.