Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

Wat is werkelijkheid?

Ai en de maakbaarheid van video en audio

02-05-2018 • 06:00

43

Singlepage-opmaak

Juridische bescherming en slot

Niels van Dijk is hoogleraar rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en postdoctoraal onderzoeker binnen de onderzoeksgroep voor recht, wetenschap, technologie en maatschappij. Tegen Tweakers zegt hij dat de eerste usual suspects wat juridische mogelijkheden betreft, gezocht moeten worden op het gebied van gegevensbescherming. Het gegevensbeschermingsrecht kent namelijk extra bescherming toe aan gevoelige data, waaronder ook biometrische gegevens kunnen vallen, zoals afbeeldingen van gezichten.

"Je zou kunnen denken aan het portretrecht van degene die wordt afgebeeld. Die mogelijkheid wordt inmiddels voorzichtig geëxploreerd in deze context. We hebben het dan bijvoorbeeld over het gebruik van iemands beeltenis om een bepaalde boodschap te verkopen." In Nederland moet iemand die zich op het portretrecht beroept, een redelijk belang hebben, dat kan liggen op het gebied van privacy of een naamsbekendheid die geld kan opleveren.

Hoe alle vormen van het verschijnsel van eenvoudig aan te passen beeld moeten worden aangepakt, is echter niet duidelijk. Van Dijk stelt: "In feite gaat het om een soort misleiding. Je moet je dan afvragen wat voor misleiding er precies plaatsvindt. Ik denk dat openlegging van dit soort vragen interessanter is dan dat er echt heldere antwoorden zijn." Zo speelt de vraag of er sprake is van een botsing tussen het recht op privacy en bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, maar ook de vraag of er sprake is van misleiding.

camera-poster
Foto van Intel Free Press, CC BY-SA 2.0

Specifiek sprekend over de situatie dat iemands beeld wordt gebruikt in een video, waarbij die persoon bijvoorbeeld dingen in de mond worden gelegd, zegt hij: "We bevinden ons dan op een kruispunt tussen nepnieuws en post-truth politics." Daarmee doelt hij op een cultuur binnen de politiek waarbij het aanspreken van emoties belangrijker is dan een beroep op feiten.

Gevraagd naar de invloed van de ontwikkelingen op ai-gebied op ons waarheidsbegrip zegt de onderzoeker dat dit begrip in de afgelopen vijftig jaar op bepaalde vlakken al veel aan waarde heeft ingeboet. "We komen in een situatie waarbij gezond scepticisme wordt gevangen in een soort sweeping wantrouwen tegenover instituties." Op de vraag hoe we ermee om moeten gaan als een gemanipuleerde video niet meer van echt te onderscheiden is, antwoordt hij: "Als je het verschil niet meer kunt zien, komt het in feite neer op vertrouwen. Dus in hoeverre vertrouw je de bron van de video. Maar die geloofwaardige bron moet ook middelen hebben om de echtheid te verifiëren, dus wat als dat niet meer mogelijk is?" Daarmee steekt het probleem van een soort chain of trust de kop op, waarbij een betrouwbare bron van groot belang is.

Tot slot

Door het ai-onderzoek op het gebied van beeld en geluid te bekijken, hebben we kunnen zien dat er op dit gebied al veel mogelijk is, maar dat sommige delen nog in de kinderschoenen staan. De verwachting is wel dat de ontwikkelingen steeds sneller zullen gaan, waardoor in de nabije toekomst veel mogelijk wordt. Dat geldt voor het hele veld van kunstmatige intelligentie. Alphabet-ceo Sergey Brin noemde in zijn recentste Founder's Letter de 'nieuwe lente van kunstmatige intelligentie' niet voor niets de 'belangrijkste ontwikkeling in zijn leven'.

De ontwikkelingen kunnen spannende of leuke dingen zijn, zoals het naar eigen smaak aanpassen of zelfs genereren van een film. Er vallen echter ook minder wenselijke gevolgen onder, zoals niet van echt te onderscheiden videobeelden die bedoeld zijn om te misleiden. Verschillende organisaties hebben daarom waarschuwingen gepubliceerd en opgeroepen om alvast aan oplossingen te werken. De komende jaren zullen uitwijzen welke kant deze maatregelen opgaan.

Lees meer

Reacties (43)

43
42
33
8
0
7
Wijzig sortering
De verfijning van misleiding is altijd hand in hand gegaan met de voortgang van de techniek.
Het helpt natuurlijk ook niet mee dat veel media, zoals Tweakers.net en Hardware.info, hun bronnen niet of nauwelijks controleren en berichten zo snel mogelijk overnemen om zoveel mogelijk clicks te krijgen. Het verdienmodel van de meeste media is gebaseerd op reclame waarbij per click/view betaald wordt en dat systeem is erg vatbaar voor dit soort misbruik.
Het klopt natuurlijk wat je zegt, maar dat verdienmodel wordt in de hand gewerkt door ons: de gebruikers. We gaan er nog steeds van uit dat het internet een plek is voor gratis informatie. Dat is al heel lang niet meer zo. De zin "Als iets gratis is, ben jij het product." is bijna een internet-spreekwoord geworden.
Hoeveel mensen zijn nou daadwerkelijk bereid om te betalen voor de informatie die ze zo graag willen hebben? Ik maak me er zelf ook schuldig aan, want ook ik ben geen Tweakers abonnee.
Ik betaal voor het NRC Handelsblad, maar ik tel bij wijze van spreken de dagen af dat ik niet meer vastzit aan die gedrocht van een krant.

De neutrale onderzoeksjournalistiek is bijna dood. Journalisten zijn doorgeefluiken en durven geen kritische stukken te plaatsen die tegen het dominante gedachtegoed ingaan.

Heb ik vanuit het NRC goede informatie gekregen over de inlijving van Crimea? Nee, ik moest via andere bronnen vernemen dat meer dan 90% van de inwoners bij Rusland wilden horen.

Heb ik vanuit het NRC goede informatie gekregen over de laatste zogenaamde gifgasaanvallen in Syrië die op zijn minst zeer twijfelachtig zijn en dat de bron daar in de regio de White Helmets zijn en dat die partijdig zijn? Nee.

Heb ik vanuit het NRC vernomen dat het Westen een staatsgreep heeft uitgevoerd in de Oekraïne, nee.

Ik wil geen partij aanwijzen met bovenstaande feiten, maar ik verwacht wel dat alle feiten in een behoorlijke krant worden gepresenteerd en dat de lezer slim genoeg wordt geacht om eigen conclusies te trekken. Feiten worden doelbewust achter gehouden, kranten zijn partijdig. Feiten die tegen het belang van het Westen ingaan halen minder snel het nieuws en worden minder vaak gepresenteerd dan feiten die in het belang van het Westen zijn.

Als je voor nieuws betaalt wil niet per se zeggen dat het objectief, onpartijdig en nauwkeurig is.

[Reactie gewijzigd door danilson op 23 juli 2024 17:40]

Het betalen voor nieuws zou moeten betekenen dat je geen reclame krijgt, niet dat het nieuws ongekleurd is. Wat ik je alleen wel kan aanraden ivm je problemen met NRC is het volgen van staatsnieuws en andere media van verschillende landen.
Je hebt uit je post blijkbaar je twijfels bij het Oekraïne gebeuren, ik raad je Russia Today aan, Internationaal (Engelstalig) nieuws vanuit een meer Russisch perspectief.

Ik denk dat het onafhankelijk van je mening over bepaalde topics het altijd goed is je nieuws uit meerdere (dus nu niet alleen RT gaan volgen) bronnen te halen, dan is het nieuws wat je ontvangt altijd meer genuanceerd. Dit kan iedereen helpen uit zijn 'internet bubbel' te komen.
Het blijft een kip-ei verhaal. Het klopt natuurlijk dat betalen voor informatie niet wilt zeggen dat het objectief/onpartijdig is. Goedkope journalistiek heeft wel eerder de neiging om foutieve, slecht onderzochte ondewerpen sneller de wereld in te helpen dan media waar wat meer geld gespendeerd kan worden aan onderzoek. Of dat gebeurd is een tweede. Maar zolang wij het gratis verwachten zal er steeds méér goedkope journalistiek ontstaan. Kijk maar naar Twitter en Facebook. Volgens de menigte zijn dat opeens óók nieuwssites. En net zo gratis als Nu.nl, dus ook net zo waar.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Sjnieboon op 23 juli 2024 17:40]

Ik zou ook graag Tweakers elke maand een euro willen doneren voor het nieuws dat ze schrijven, als alle tweakers / bezoekers dat doen wordt het verhaal misschien ook wel anders.

De reden waarom ik ook de tweakers supporter abbo heb ;)
WoutF Hoofdredacteur @Blorgg2 mei 2018 22:58
Dat veel sites op internet zich primair bezig houden met zoveel mogelijk clicks/views verzamelen om zoveel mogelijk banners voor te schotelen is zeker waar. Tweakers hoort daar echter niet bij. Als het ons echt om clicks/views te doen was lag de drempel wel een stuk lager en - ook niet onbelangrijk - zou je veel meer banners op de site zien. Het soort sites dat jij omschrijft heeft vaak een veelvoud aan banners op elke pagina staan terwijl wij genoeg pagina's zonder banners serveren. Gemiddeld zie je op Tweakers bij 1 op de 3 pagina's een banner.

Waar mogelijk proberen we bronnen te controleren en bij twijfel publiceren we vaak niet. Gedurende de dag wordt veel 'nieuws' dan ook afgeschoten op de redactie omdat we het niet betrouwbaar genoeg achten. Gaat het om Nederlands nieuws, dan zullen we vaak een poging doen om iemand aan de lijn te krijgen om zo het nieuwsbericht completer te kunnen maken. Voor nieuws uit het buitenland (vooral VS en Azië) is dat veel moeilijker. Als je al antwoord krijgt duurt dat vaak zo lang dat het nieuws al verouderd is en daarmee niet meer het plaatsen waard.
Tweakers bied de mogelijkheid je te abboneren, waarmee je geen reclame meer hebt. Dit is leuk als je reclame vervelend vind, maar de reden dat ik het doe, is principieel het feit dat Tweakers nu voor mij een product is ipv dat ik een product ben voor Tweakers. Dit is een bewuste keuze die je kan maken. Hoe meer je dit doet, hoe populairder het is en hoe meer websites dit aan zullen bieden.
Verbeter de wereld, begin bij een Tweakers abbo ;)

*Dit bericht is niet gesponsored door Tweakers*
Ik zie dit soort redeneringen wel vaker tegenwoordig: "Bedrijf X verdient geld hieraan en dus zijn ze onbetrouwbaar en liegen en bedriegen, want ze doen alles voor het geld". Of "deze persoon werkt voor dat bedrijf en dus is hij niet te vertrouwen, want wiens brood men eet...".

Klinkt leuk natuurlijk, maar in feite zijn drogredeneringen van het type "gemakkelijk generalisaties" (hasty generalizations). Dat er geld verdient wordt, wil namelijk niet automatisch zeggen dat er geen kwaliteit geleverd wordt niks wordt gecontroleerd. Dat iemand ergens werkt, wil nog niet zeggen dat hij een hersenloze spreekpop van het management is.

Kortom, je zult wat betere argumenten moet hebben dan "er wordt geld verdient, dus".
Kan iedereen zeer aanraden deze paper ( of iig de video die erbij hoort) te bekijken:

http://grail.cs.washington.edu/projects/AudioToObama/

Ik zag de presentatie live bij siggraph, en alhoewel ik en de meesten met mij visual Fx artists zijn, hadden zelfs wij soms moeite de fakes te herkennen in een dubbel blind test.

We hadden er geen fout, maar we moesten echt hard zoeken, en als het een random video was geweest in het nieuws, dan hadden we het mischien ook niet gemerkt.

En dit zijn experts in 3d characters. En computer graphics.
In deze tijd van misinformatie is het heel belangrijk dat meer mensen zien wat er mogelijk is met computers en beeld.

En met audio ook, adobe heeft nu ee plugin om het stemggeluid van persoon A als persoon B te laten klinken....

https://m.youtube.com/watch?v=I3l4XLZ59iw
Dat samen begint heel eng te worden.
Na 20 minuten audio (best makkelijk te vinden met een belangrijk iemand) kan het schijnbaar audio als die persoon laten klinken.
Plus dat dit nu niet meer jaren training vergt, maar dat het simpel te doen is door wie dan ook...

Kortom, je kan de video van iemand aanpassen, en inspreken wat je maar wil, en veel mensen geloven het gewoon want ach ja de media liegt toch altijd volgens veel mensen. slik.

[Reactie gewijzigd door freaq op 23 juli 2024 17:40]

Ik had laatst deze video van YouTube kanaal Coldfusion
gezien, en de combinatie van de 2 (video en audio manipulatie) is best wel gevaarlijk. Er worden ook wel mogelijke oplossingen aangedragen hopelijk is dat haalbaar voordat de techniek op grote schaal misbruikt gaat worden...
Denk dat de techniek pas aan het begin van de mogelijkheden staat en nog veel beter en sneller zal gaan worden.

Grappig is dat het begon honderden jaren terug. Wilde je iemand echt geloven moet je op het marktplein bij de toespraak zijn of aanwezig waar het gebeurde.

Daarna kregen we kranten die berichten jou over van alles en nogwat via kranten, eerst zonder foto's daarna met foto's. Radio volgde dat, tv en laatste 25 jaar internet.

Kijk je nu vooruit dan is de de vraag of je over 5 of 10 jaar bewegende beelden en audio nog kan geloven, waarschijnlijk voor de massa niet.

Dan moeten we weer terug naar het marktplein om echt te geloven wat we horen, maar oeps hopen dat er tegen die tijd geen ai robot look a likes rondlopen.
Is dat niet al gebeurt dan? Als ik zo af en toe naar politici kijk lijkt het echt alsof je naar een peuter zit te kijken (ik zal verder geen namen noemen).
Oke oke even zonder grappen je heb helemaal gelijk want als hier niet snel een antwoord op komt zo het "catastrofaal" kunnen aflopen zeker als je kijkt hoe de spanningen tussen sommige landen steeds verder oplopen en hoe sommige landen nogal impulsief kunnen antwoorden op zulke omstandigheden.

edit; Heb die video ook bekeken erg interessant en relevant onderwerp

[Reactie gewijzigd door Jepper1998 op 23 juli 2024 17:40]

Jullie doen alsof dit nieuw is, dat is het niet. Goede fakes werden al door 99% van de bevolking niet herkend, inclusief handelaren die de beurs beïnvloeden. En die 99% luisterde dan in veel gevallen ook echt niet naar die andere 1% tenzij een 'betrouwbare' bron zij dat die 1% gelijk had.

Het gezegde: "De historie wordt geschreven door de winnaar." is al heel erg oud, ver voor computers, TV en radio bestonden.

Het 'probleem' is niet dat we nu makkelijker mensen voor de gek kunnen houden, het is dat mensen het geloof in de media kwijtraken, net zoals dat bij de kerk is gebeurd. Dat zie ik persoonlijk niet als een probleem maar een zeer goede ontwikkeling, mensen bidden al veel te lang aan het altaar van de media!

En waar AI wordt ingezet voor het misleiden van mensen, kan AI ook worden ingezet bij het informeren van mensen en het detecteren van dergelijke misleidingen. Net zoals AI kan worden ingezet bij hacking, kan het ook worden ingezet bij beveiliging. Welcome to the armsrace!

Imho een storm in een glas water.
niet nieuw?
het koste ontzettend veel moeite en geld (miljoenen) om een acteurs gezicht te vervangen in een film.
dat kost nu 30 minuten tijd van een scriptkiddie, over een paar jaar kan iedereen het voor elke reden, en is het zo goed als ondetecteerbaar.

ja er was altijd manipulatie van bijv het geschreven woord. maar nu kunnen journalisten zelf niet meer zeker weten wat er echt is, fotografisch en videografisch bewijs is niet meer te vertrouwen, audio ook niet.
wat is er dan nog wel te vertrouwen???

storm in een glas water me reet,
dit kan een enorm probleem worden, waar het absoluut niet meer te zeggen is wie wat echt gezegd heeft en niet.
Het koste wellicht miljoenen in Hollywood, maar daar buiten zeer zeker niet. Men maakte gebruik van maskers en touch ups op de film (als in fysieke rol film).

Zo goed als niet detecteerbaar is gewoon detecteerbaar, met het enige verschil dat de tools nu naar de kant van de deceptie liggen ipv. bij de detectie. Dat zal in de toekomst zeker veranderen.

En de wereld begint zich al aan te passen en natuurlijk weer als eerste in de porno industrie, al die filmpjes van bekende mensen wiens gezicht is geplakt op iemand anders worden overal al geweerd en zijn verboden op veel platformen.

Zoals andere al aangeven, elke bron moet je eigenlijk al je hele leven behandelen met een stevige portie achterdocht. Als ze niet keihard tegen je liegen dan hoor je een door de bron getinte versie van gebeurtenissen.
Je echt eng allemaal dit, op die manier kunnen ze iedereen na doen zonder dat je kan horen en zien dat het niet die persoon is, hier woord zeker weten misbruik van gemaakt, of is al misbruik van gemaakt.
Wellicht ben ik te negatief, maar voorlopig zie ik toch vooral nadelen aan deze ontwikkelingen (die natuurlijk niet meer te stoppen zijn en steeds sneller gaan). Het is een kwestie van tijd voordat de een of andere onverlaat, of schurkenstaat, een niet van echt te onderscheiden video maakt die voor grote wereldproblemen gaat zorgen. We hebben (bijna) allemaal het filmpje van Obama gezien. Het was fake maar wat als iemand een filmpje maakt van Trump die 'officieel' de oorlog verklaart aan Rusland? Of van een Putin die zegt dat hij een deel van China wil innemen.
De wereld gaat er niet op vooruit want het zal steeds moeilijker worden om fake van echt te onderscheiden.
Want het staat op het internet dus moet het wel echt zijn, en lanceren we meteen de atoombommen zonder na te denken. Of ze pakken even de telefoon om te checken.

Ik vind het weer een beetje overdreven bangmakerij van "AI", net als die hele self-awareness discussie van killer robots. Het is een beetje mode en hip om te stellen dat "AI" eng is en gevaarlijk. Voorheen kon men dit al jaren met de hand veel beter waarschijnlijk.
Volgens mij zeg ik nergens dat AI 'eng en gevaarlijk' is. Ik reageer alleen op deze ontwikkelingen voor wat betreft video en audio. 99,9% van de wereldbevolking heeft geen enkele mogelijkheid om 'even de telefoon te pakken om te checken' waardoor massale hysterie tot de mogelijkheden behoort. En het hoeft natuurlijk niet op wereldniveau te gebeuren. at denk je dat er gebeurt wanneer iemand een filmpje maakt waarin de Burgemeester van Amsterdam zegt dat hij die lawaaidemonstratie toestaat tijdens de komende dodenherdenking?
Noem mij maar eens een paar voorbeelden van de voordelen die de in het artikel beschreven ontwikkelingen kunnen hebben. Maar wel echt waardevolle toepassingen die van toegevoegde waarde zijn.
Goede text to speech voor blinde mensen. Een nieuws site kan 1 vertrouwde stem gebruiken en laten horen aan zijn luisteraars bij elk artikel, terwijl elke stagair het in kan spreken bij wijze van spreken.

En inspreken heeft voordelen boven volledig automatische text to speech, AI kan nog niet altijd goed nadrukken leggen bijv.
Dus de opvolgende goede ontwikkeling is AI die ook de juiste nadrukken kan leggen. Of AI die ondertitels produceert die overeenkomen met het gesproken woord. Of accuraat kan vertalen en daar ook meteen weer audio bij kan produceren.

Hoe fantastisch zou het zijn als je met iemand kunt bellen wiens taal je niet spreekt, maar AI (gebaseerde?) vertalingen technieken twee richtingen op zodat je in je eigen taal hoort wat de ander zegt.

Of nog weer verder een bescheiden AR headset op waarbij alle tekst, audio en culturele elementen op zo'n manier worden vertaald in het buitenland dat je er echt wat mee kunt.

Natuurlijk moet je die AI dan in toenemende mate kunnen vertrouwen en dreigt totale surveillance als iedereen een live audio en video feed laat vertalen via dat soort tools. Genoeg uitdagingen om zoiets lokaal/veilig/transparant te maken, maar positieve en verbindende mogelijkheden genoeg.
Hoe fantastisch zou het zijn als je met iemand kunt bellen wiens taal je niet spreekt, maar AI (gebaseerde?) vertalingen technieken twee richtingen op zodat je in je eigen taal hoort wat de ander zegt.
Fantastisch — misschien, maar qua nuttig volstaat een equivalent van ondertitels.
99.9%....? Beetje een dromer met de 5.07 miljard mobiele telefoons die in omloop waren anno 2017. Zoek op statista.com zelf maar even de gegevens per continent erbij en dan zul je zien dat je ver van de waarheid af zit met jouw schatting.

Punt 2: volgens mij heb je last van tunnelvisie gericht op dit artikel. Wat de burgemeester van Amsterdam zegt is niet zo'n ramp. Dat gebeurt dagelijks in het groot en op volledig gelegaliseerde wijze: kerken, moskeeën, tempels en alle andere plekken waar hordes gelovigen bij elkaar komen en in sommige gevallen gewoon make believe troep gevoerd krijgen wat gewoon als zoete koek geslikt wordt. De gevolgen daarvan hebben we de afgelopen jaren, decennia, eeuwen en circa 2 millennia kunnen zien: van kruistochten, oorlogen, massaslachtingen en meer recent heel wat aanslagen in Europa die voor een zeer groot deel gevoed zijn uit informatie die op bepaalde plaatsen als waarheid verteld wordt zonder dat er enige vorm van hoor & wederhoor toepasbaar is en waarbij er door niemand vragen worden gesteld over het fundament waar dat geheel op berust.

Zolang die rol zo groot is zou ik me niet zo'n zorgen maken over de maakbaarheid van beeld & geluid. Daar hebben de maakbaarheid van dit soort zaken in mijn ogen niet zoveel invloed op. Meeste gevaar schuilt hem in de zogenaamde roeptoeters: mensen die zonder enig besef alles klakkeloos voor waar aannemen want: het staat op Facebook, het staat hier, het staat daar dus het is waar. Zelfde principe als de alinea ervoor maar alleen een andere bron. Gelukkig zijn dat soort mensen over het algemeen niet actief op invloedrijke posities.
Voorheen kon men dit al jaren met de hand veel beter waarschijnlijk.
Misschien moet je het artikel eens lezen in plaats van de kop gebruiken om je vooroordeel te bevestigen.
Welke specifieke paragraaf doel je op? Ik zie niet echt direct iets over "dit kon en gebeurt natuurlijk al jaren met de hand, alleen heb je dan veel resources nodig, dus was voorbehouden aan de machtige organisaties" (in relatie tot een fake filmpje dat voor "grote wereldproblemen" gaat zorgen). Alleen een soort toekomstvoorspelling van, dit gaat steeds sneller en wordt eng en dan kan iedereen het (ik denk dat het voorlopig voornamelijk bij rule #34 blijft...)

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 23 juli 2024 17:40]

Met de hand kan met inderdaad hele goede beslissingen nemen.

https://www.scientias.nl/...de-wereldoorlog-voorkwam/
We creëren deze desinformatie aan de hand van Machine Learning of "AI". Met diezelfde kennis zouden we dus modellen kunnen trainen, die juist zoeken naar de subtiele hints die wijzen naar vervalsing.
Dit wordt dan dus een extra stap bovenop de traditionele manier van fact-checken.

Of het daadwerkelijk goede resultaten kan behalen weet ik niet, ik ben geen expert. Maar de eerste tijd moet dit nog mogelijk zijn lijkt mij, totdat de vervalsingen echt niet meer te onderscheiden zijn.
Herkennen is altijd een reactie op, dus loopt altijd achter.

https://www.bright.nl/nie...stische-vooroordelen-over
Ik ben het met je eens over de nadelen er van. Maar laten we eerlijk zijn als een president de oorlog verklaard dan wordt dit via officiële kanalen gedaan en niet zomaar op internet via Youtube. Media manipuleert al decennia mensen, of dit nou met flyers, posters, kranten, boeken, films of wat dan ook is. Gelukkig is er door het internet ook steeds moeilijker om voor landen die geen democratie kennen, foute informatie te blijven verschaffen. Mensen kunnen hun eigen onderzoek doen.
Werkelijkheid = hetgene door meerdere bronnen onafhankelijk van elkaar bevestigd wordt. Fake news is van alle tijden, of het nu door mens (bvb) of machine gebeurt. Kritisch en alert blijven ...
De zin: “Een andere mogelijkheid is dat mensen misschien geheel opnieuw opgevoed moeten worden met betrekking tot de manier waarop ze met beeld en geluid omgaan" van Martijn van Otterlo, triggerde mij om te verwijzen naar een Vrij Nederland artikel over Avinash Changa. Iemand die intrigerende VR projecten doet en dit tegelijkertijd moreel reflectief beziet.
https://www.vn.nl/avinash...NJQXNOU3FYblo4bmUyYWZXbz0
Ik maak me ook zorgen om deze ontwikkleing. Wat is straks nog echt? In de rechtspraak gaat dit ook voor moeilijkheden zorgen. Wat is geldig bewijsmateriaal? Wat is een alibi?

Straks moeten we omdat we niet meer weten wat de waarheid is maar een muntje opgooien?

Het wordt tijd dat het vervalsen (dus ook fake news en disinformatie) zwaar bestraft wordt. Het zet mensen tegen elkaar op,. ondermijnt de wetenschap, en zorgt voor totale chaos.
Interessante docu omtrent dit onderwerp:
Digitale identiteit en de valse werkelijkheid, met Wouter Constant en André Kok. Zeer interessant om eens bekeken te hebben kan ik melden, en deze docu is geheel in het Nederlands overigens. Nu betreft dit besproken onderwerp (Digitale identiteit en de valse werkelijkheid) één deel uit een reeks van 5, waarvan de andere 4 delen andere onderwerpen van dit fenomeen belichten, waarbij in het vervolg deel altijd nog even kort over nagepraat wordt, zo begon deze reeks van 5 over blockchains.
Duur van dit deel van de docu, 40 minuten, dus er moet wel net even tijd voor zijn, maar zoals reeds gezegd, zeker de moeite waart om eens gezien te hebben.
:)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 23 juli 2024 17:40]

Wat dacht je van deze:
Synthesizing Obama: Learning Lip Sync from Audio
https://www.youtube.com/watch?v=9Yq67CjDqvw

Er zijn nog meer video's met verbluffende resultaten, je kan het verschil tussen echt en fake niet zien.
“Zo verwijst het rapport naar het voorbeeld van deepfakes, waarbij platforms als Reddit, Twitter en andere internetbedrijven maatregelen hebben genomen tegen de verspreiding van dit soort beeldmateriaal.”

Ik denk dat het tegengaan van verspreiding op grote, publieke forums het probleem eigelijk alleen maar verergert. Dit hele Ai gebeuren is natuurlijk een verhaal zoals :als ik het niet doe doet een ander het wel en daardoor gaat de verspreiding van software als fakeapp toch wel door. Het punt is dat ik denk dat dit beter op grote, openbar forums kan gebeuren dan op kleine locaties, misschien achter gesloten deuren. De ontwikkeling gaat namelijk toch wel door en ik denk dat het voor het bewustzijn onder mensen dat alles te manipuleren is beter is dat alles openbaar te vinden is dan dat dat niet zo is. Laten we eerlijk zijn: die kwaadwillende die Ai wilt inzetten vind het toch wel, op een groot forum of niet.
Voor wie meer wil lezen over de Asilomar beginselen, genoemd in het artikel en vernoemd naar de AI conferentie op de gelijknamige locatie, linkje.
Anoniem: 636203 2 mei 2018 15:18
Ik kijk al uit naar nieuwe afleveringen van Star Wars en The Terminator met digitaal gegenereerde versies van Harrison Ford, Mark Hamill en Arnold Schwarzenegger en door AI gegenereerde stemmen die niet van de originele acteurs zijn te onderscheiden.
Daar zat ik ook gelijk aan te denken. Acteurs gaan het nog moelijk krijgen in de toekomst. Nieuwe James Bond nodig? Joh, we maken er gewoon 1. Geen gezeur meer ook dat ze te oud worden ( of juist dood gaan ) geen debiele salarissen meer etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.