The Matrix is een echte scifiklassieker. Dat kwam niet alleen door het script van de film, maar ook door de techniek. De special effects in The Matrix vielen op, maar ook die telefoon zag er stoer uit: hoofdpersoon Neo drukte op een knop, en een element schoof naar beneden en onthulde een keypad. Dat klinkt anno 2018 niet als iets waarmee je indruk maakt, maar eind jaren negentig was je met zo'n telefoon helemaal de bom geweest.
De originele 8110 van Nokia was gelijk aan die uit de film, met een elementair verschil: er was geen knop om het klepje naar beneden te schuiven. Dat kon pas met de latere 7110. Desondanks hadden we goede hoop dat HMD deze omissie van eind jaren negentig met de nieuwe versie had rechtgezet.
Helaas: de nieuwe 8110 heeft opnieuw alleen een handmatige slider. Wie in de demoruimte na de persconferentie een telefoontje wilde opnemen met een gloednieuwe 8110, zag er daardoor niet uit als Neo, maar als Ernie: een banaan tegen je oor. De 8110 heeft al een gekromd ontwerp van zichzelf, maar de vergelijking met de banaan dringt zich helemaal op door de gele versie die HMD heeft gemaakt. Om de vergelijking af te maken, lagen er trossen bananen tussen de telefoons, voor wie nog niet begrepen had waar de 8110 op leek. Stoer hoor, een bananentelefoon.
De nieuwe 8110 is geen dure telefoon en zo voelt hij ook niet aan. De knopjes laten zich wel aardig indrukken, al had de ruimte boven de knoppen iets groter gemogen om de ruimte te hebben om ze in te drukken. Het klepje is bovendien van dun plastic en dus heel fragiel; we zijn benieuwd of dat klepje een wild festival - het is een festivaltelefoon, of niet soms? - zal overleven.
Ook de speclijst lijkt een beetje op die van een smartphone. Hij draait op een Qualcomm Snapdragon-soc, al is de 205 vermoedelijk de minst krachtige soc van de Amerikaanse processorontwerper die je kunt vinden, met zijn twee Cortex A53-kernen op 1,1GHz en Adreno 304-gpu. Dat betekent ook dat de modem voor 4g niet al te indrukwekkend is, want die is ingebouwd in de soc. Hij biedt 4g tot 150Mbit/s down. Er is 512MB aan lpddr3-geheugen en om foto's op te slaan is er 4GB aan emmc-opslag. Laden gaat via micro-usb, audio luisteren via een 3,5mm-aansluiting. De accu, die tot drie weken aan stand-bytijd kan bieden, heeft een capaciteit van 1500mAh.
Het bijzonderste aan de 8110 bleek echter niet de hardware, maar de software. KaiOS... ooit van gehoord? Het is een Linux-distro en een fork van Firefox OS, dat nooit van de grond kwam op smartphones. Sinds 2016 is het los van Mozilla en is het volgens de makers, een Amerikaans bedrijf met de naam KaiOS Technologies, het enige platform voor featurephones met ondersteuning voor apps als Facebook en Twitter. KaiOS werkt met html5-apps, al is de ontwikkeling van die apps niet open; het bedrijf houdt het platform goed in de gaten.
Het is software voor featurephones met trekjes van smartphones. Het ondersteunt 4g, videobellen, nfc, ota-updates en het heeft een downloadwinkel. KaiOS draaide al op telefoons die providers bijvoorbeeld aanbieden in landen als India, maar nu beleeft het zijn doorbraak; het is het besturingssysteem van de Nokia 8110 4G.
De software biedt veel van wat je zou willen van een basale smartphone. Je kunt een hotspot maken van je telefoon en bellen via 4g door ondersteuning van volte. Er zijn ook een - beperkte - browser, een mailclient en een kalender met online sync, en daarnaast apps voor Facebook en Twitter. Doe er WhatsApp bij en veel mensen zullen de 8110 vermoedelijk wel willen gebruiken als festivaltelefoon.
Nadeel van een platform als KaiOS is dat de interface niet werkt zoals je gewend bent geraakt. De bediening verloopt via een d-pad en typen doe je met een T9-toetsenbord. Voordeel is dan weer dat de software zo licht is, dat de 8110 4G het zelfs met zijn beperkte specs volgens HMD dagenlang uithoudt.
Zoals de naam doet vermoeden, is het de eerste featurephone met 4g van HMD voor de Nederlandse markt. De 3310 van vorig jaar kwam in eerste instantie uit met 2g en er verschenen later versies met 3g en 4g, maar die laatste hebben we in de Benelux niet in de winkels gezien.
De 8110 kost met 79 euro wel veel voor een featurephone; voor die prijs kun je ook smartphones krijgen. Voor mensen met heimwee naar de jaren negentig, The Matrix of natuurlijk Bert en Ernie is de 8110 dan wel weer een leuke optie.