Door Jelle Stuip

Redacteur

Microsoft Surface Book 2 Review

Zonder stylus de snelste

Conclusie

Met de tweede generatie Surface Book heeft Microsoft ons grootste kritiekpunt op de eerste generatie opgelost: de verouderde hardware. Zeker voor een premiumproduct als de Surface Book mag je het neusje van de zalm verwachten als het om hardware gaat en dat is bij generatie twee gelukkig wel het geval. De i7-processor is op papier de snelste vijftienwatter die Intel kan leveren en de GTX 1050-gpu is een stuk vlotter dan de oude GTX 965M, al hadden we eigenlijk de 4GB-versie in plaats van de 2GB-uitvoering in de Surface Book 2 verwacht.

Een andere verbetering is de aanwezigheid van usb-c, waardoor je de Surface Book nu ook met andere ondersteunde laders kunt opladen en nog steeds met behulp van een verloopkabel externe schermen kunt aansluiten. Verder zijn er nog wat kleinere verbeteringen, zoals de wat langere accuduur, en hoewel het scherm van dit reviewsample iets slechter uit de bus komt dan dat van de Surface Book 1 die we getest hebben, is het nog steeds van hoge kwaliteit en goed gekalibreerd. Voor wie zijn Surface Book alleen als laptop of soms als tablet gebruikt, is de Surface Book 2 in een notendop een snellere versie van de Surface Book 1, met een iets langere accuduur en usb-c.

Maar wie zijn Surface Book ook wil gebruiken om erop te tekenen, iets wat Microsoft sinds de eerste Surface en al helemaal met de (Fall) Creators-update van Windows 10 aardig op de voorgrond heeft gezet, is dat niet het hele verhaal. De stylus wordt namelijk niet meer bijgeleverd en hoewel de Surface Book 2 50 euro goedkoper is dan zijn voorganger, kost de pen bij Microsoft zelf 110 euro. Een belangrijker minpunt vinden we dat de Surface Book-tablet geen actieve koeling meer heeft en daardoor vooral in 'notitieblokmodus' zijn warmte niet goed kwijt kan. De prestaties zakken dan behoorlijk in en daardoor gaat software zoals Photoshop en andere tekenprogramma's sneller haperen.

Dat maakt het lastig om ons gebruikelijke rapportcijfer aan de Surface Book te hangen. Gebruik je de Surface Book 2 niet in de notitieblokmodus, dan past een hoger cijfer dan de 8 die we de eerste generatie Surface Book gaven, terwijl het cijfer voor iemand die de stylus wel graag ter hand neemt, ongetwijfeld lager uitvalt. We houden het daarom op een 8, met de kanttekening dat dat per persoon kan verschillen.

Getest

Microsoft Surface Book 2 13,5" Core i7-8650U 1TB

Prijs bij publicatie: € 3.450,-

Vanaf € 950,-

Vergelijk prijzen

  • Core i5, 256GB
  • Core i7, 256GB
  • Core i7, 512GB
  • Core i7, 1TB

Reacties (164)

Wijzig sortering
Mooie review, maar als gebruiker van de SB1 met performance base (GTX 965M) heb ik wel wat commentaar. Eerst m.b.t. het accu en stroomverbruik, iets over de notitieblokmode en ook over de opmerkingen van tweakers over de GPU.

Accu en stroomverbuik
In de eerste plaats is de SB1 waarmee wordt vergelijken de versie met de performance base. Er zijn van de SB1 ook versies zonder dedicated GPU en een versie met een 940MX GPU. Een verder verschil is dat die 2 versies ook een kleine accu hebben. De performance base dock heeft een accu van 61,2Wh. In de andere versies zit een 52Wh-accu. De tablet van de SB1 heeft in alle gevallen een 18Wh-accu.

Belangrijker is dat de SB2 volgens notebookcheck gek genoeg meer stroom vraagt dan de adapter kan leveren.
A bigger issue, which seems to be acceptable for Microsoft, is the power delivery. The power adapter is not always sufficient during gaming, so the batteries are slightly discharged and charged again. This cannot be good for the battery health. It might be related to a limitation of the Surface Connector since the power adapter of our test model should be sufficient.
Het blijkt ook uit de review van notebookcheck dat de SB2 bij gaming en andere intensieve toepassingen fors meer stroom vraagt dan de SB1. De SB1 komt met een maximum van 76W. De SB2 tot wel 100,3 W. De adapter is met 102W dan gewoon wat te krap bemeten, hoewel nbc het een "imitation of the Surface Connector" noemt.

Notitieblokmode
In 3DMark zorgt de notitieblokmodus ervoor dat de prestaties van gpu en cpu er met een procent of achttien op omlaag gaan. Gamen in de notitieblokmodus is echter niet niet een erg realistisch scenario, dus de gewone resultaten zijn in dit geval relevanter.
Gamen in de notitieblokmodus is voor mij wel een realistisch scenario. O.a. Civilization V heeft een prima touch ondersteuning en dan is het fijn op het apparaat als notitieblok op de bank te leggen. De SB1 heeft wel een actieve koeling van de CPU, maar helaas slechts een dual core. In civ 5 (en 6) is een quad core geen overbodige luxe als je verder in het spel komt.

Verder is dit een relevant punt omdat ik mij kan voorstellen dat je in photoshop ook graag in de notitieblok mode werkt. Zoals uit de review blijkt is de performance dan nog veel slechter dan die 18%.

GPU Snelheid
Die resultaten zijn indrukwekkend; als het aan 3DMark ligt is de i7-8650U tachtig procent sneller dan de i7-6600U in de Surface Book 1 en is de gpu zelfs twee keer zo snel.
Dat de CPU 80% sneller is klopt, maar dat de GPU 2x zo snel is klopt niet. In ieder geval niet in real life. De GTX 965M in de SB1 is een zogenoemde refresh (ook wel GT 965M Ti genoemd) en die is ongeveer even snel als de 1050 GTX, maar wel met het verschil dat laatstgenoemde zuiniger is. "The GeForce GTX 960M is beaten by around 30%, so the GTX 1050 is comparable to a GTX 965M in general." Zie ook mijn review met wat benchmarks. Een belangrijk verschil is wel dat de 6600U dual core eigenlijk te traag is om het maximale uit de 965M GTX te halen. Dat scheelt in veel gevallen t.o.v. laptops met een krachtige quad core ruim 10% en bij andere games zelfs meer.
Bij notebookcheck zie je een gedetailleerdere vergelijking tussen de SB1 en SB2. Je ziet daar ook dat bij 3D mark het verschil veel minder groot is dan bij tweakers. Het is mij niet duidelijk waarom dat verschil zo groot is, maar de bevindingen van notebookcheck liggen meer in lijn met de andere reviews.

Hoe dan ook, het is vooral jammer dat er geen echte gametests zijn gedaan met de SB1 en dat er daarom alleen 3Dmark scores kunnen worden vergeleken. Bij de echte games is de standaard 1050 GTX (non Ti) ongeveer niet heel veel sneller dan de (refresh) van de 965M GTX.

15 inch Surface Book
Ik heb begrepen dat de 15 inch versie vanaf 6 april in Nederland wordt geleverd in drie versies ( Alle versies met i7-processor en GeForce GTX 1060, 6GB en 16 GB Ram. Alleen de opslag verschilt met 256 of 512 GB of 1 TB opslaggeheugen. De verkoopadviesprijzen zijn respectievelijk 2799 euro, 3299 euro en 3799 euro voor de drie verschillende modellen).

Komt er ook een review van die 15 inch versie?

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 25 januari 2018 13:54]

Het blijkt ook uit de review van notebookcheck dat de SB2 bij gaming en andere intensieve toepassingen fors meer stroom vraagt dan de SB1. De SB1 komt met een maximum van 76W. De SB2 tot wel 100,3 W. De adapter is met 102W dan gewoon wat te krap bemeten, hoewel nbc het een "imitation of the Surface Connector" noemt.
Dit schijnt dus alleen te zijn bij bepaalde zware spellen, waarbij je je settings in Windows bewust op "Performance" moet zetten. Hoewel het vreemd is te bedenken dat je een battery drain hebt in dergelijke gevallen, is het wel een storm in een glas water, want je kan dan evengoed nog 10 uur gamen.
Vind dat het minpunt "Stylus wordt niet meer bijgeleverd" een discutabel minpunt is.

- De Stylus werd ook niet meegeleverd bij de Surface Pro (2017), dus Microsoft heeft hier een andere manier van marketing gekozen.
- Om in vergelijkende context te blijven, heb ik op mijn werk aardig wat Surfaces op mijn werk uitgeleverd, en zag vrijwel niemand hem gebruiken, desondanks op aanraden, veel mensen kozen eerder voor de touchpad die op de toetsenbord cover zit.
- Het is eigenlijk een laptop, heb je hem dan wel echt nodig? Als je wilt tekenen/ontwerpen (werkgerelateerd) kan je beter voor het professionelere spul gaan, bijvoorbeeld Wacom.
- Zie de grootste concurrent Apple, die levert al jaren minimale accesoires mee met de telefoon, welke los ook achterlijk duur zijn.

[Reactie gewijzigd door Slavy op 25 januari 2018 08:51]

Je hebt enerzijds wel een punt maar als de prijs in geval van de 1tb versie achterlijk veel duurder is dan het gros van de Apple producten (en t.o.v. de SB2 256GB i7) dan mag er wat mij betreft best een stylus bij of ik hem nu ga gebruiken of niet. Ik verwacht voor dat bedrag gewoon een (over)compleet pakket.

Neem een 1 TB m2 ssd van Samsung of Intel in de prijsvergelijker, die heb je voor rond de 300 euro, en de meerprijs van een 8gb sodimm kit t.o.v. een 16gb zal ook niet meer dan 100 euro zijn(en dan hebben we het niet eens over inkoop-prijzen). Het verschil tussen de 256gb i7 en de 1tb SB2 is echter minimaal 1200+ euro... Niet gek dat ze 'm dichtgelijmd hebben i.p.v. geschroefd ;) .

Om over die draaiknop nog maar te zwijgen... de kans dat ik een stylus ga gebruiken is vele malen groter dan dat ding... beetje vreemde keuzes net als de 2gb in de GTX1050...

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 26 januari 2018 03:36]

"Net als de stylus wordt de Surface Dial ook niet standaard met de Surface-producten meegeleverd"
Thnx, reactie gewijzigd. Dus die zit er ook niet bij... dat maakt het dus tot nog een slechtere deal... 8)7
Ik vind het juist geen minpunt. Voor een ieder die geen pen nodig heeft, had hem anders gehad. Nu heb je de keuze om hem erbij te kopen en kan de prijs van het apparaat iets omlaag. Win-win dus en geen minpunt in mijn ogen
Haha de prijs iets omlaag. We praten hier over minimaal 1800 euro hoor.
De reden waarom de prijs te hoog is vergeleken met andere OEM's is dat Microsoft niet in de weg van haar grootste klanten wilt staan Dell, HP, Asus, MSI etc. De Surface producten zijn reference producten waar Microsoft laat zien hoe een Windows computer er uit moet zien vandaar de hybride vorm laptop/tablet en de hoge prijs.
Wat een gekke redenering. Ze prijzen zich hiermee automatisch uit de markt nl.
Overigens voor het geld wat zij vragen koop ik veel liever een macbook pro, het touch gedeelte kan me dan worst zijn. Als ik touch met een stylus wil neem ik wel een ipad pro.
Ik vind hem ook te duur, maar blijf even serieus en ga een Surface et een iPad vergelijken gaat me echt te ver... vergelijk hem eerder met een MacBook!
De zogenaamde iPad pro beschikt niet over directory structuren, kan niet een powerpoint file van een USB stick lezen enz.
Het blijven prachtig leuke dingetjes voor email en apps, maarre... serieus erop werken zie ik persoonlijk maar beperkt gebeuren - wellicht met iOS14 of zo.
Ja, zeer regelmatig zelfs. B.v. als dingen wat te vertrouwelijk zijn voor email, of simpelweg te groot, of de login in de WiFi in die tent niet werkt, of...
Ik reis erg veel, zit ook in IEC committees en dergelijke... altijd een of twee USB sticks bij me, gebruik ze meerdere keren per jaar!
Het viel me op dat de pc op mijn werk helemaal geen Apple bestanden kon openen, keynote/ pages/ numbers, vind dat heel raar.
Tja, voor mij nog een reden om bij Windows te blijven. Vindt die Apple software goed bedoeld, maar laat maar zitten. maar zoals gezegd, ik ben ouderwets.
Als het echt zo'n reference product zou zijn, dan lever je de stylus en dial erbij. De Surface Book is ook juist bedoeld voor grafisch ontwerp en dergelijke en dan zijn die accessoires natuurlijk super handig erbij.

Maar even los van dat klinkt dat argument van reference producten leuk voor die afgelopen jaren dat ze Surface producten leveren, maar ik zie weinig OEM's het concept overnemen en ondertussen verdient Microsoft er bakken met geld op. Ik zie die reden meer als goede marketing tegenwoordig, dan dat ik er nog in geloof.
Er zijn anders heel veel 2-in-1's en Surface Pro-klonen.
Ik vind het toch wel vervelend. Ik gebruik hem best vaak op mijn Pro 3, en ook op mijn Pro 1 was hij super handig. Het is in sommige gevallen gewoon makkelijk om er applicaties mee te bedienen die niet echt touch geschikt zijn en je hem niet op tafel hebt staan. Dan is het toch wel even extra slikken bij deze prijzen.

Ik zou graag upgraden naar deze surface book, maar helaas zijn ze toch echt wat te duur.
En waarom heb je dan twee pennen nodig?
Volgens mij is de SP3 pen niet compatible met de SP4 en books, maar ik kan behalve een diagram ergens nergens ook maar iets vinden over of die wel werkt. Wel dat de SP4 pen backwards met de 3 werkt.

En de SP4 pen is gewoon veel beter met ook nog eens verwisselbare tips.

Maar het ging er om waarom je überhaupt een pen zou gebruiken. Als je er nu een koopt krijg je hem er gewoon niet bij. Dan ben je al snel 200 euro extra verder als je een SP4 met typecover en pen neemt.

Voor de prijs mag het er wel bij zitten. Zeker de duurdere modellen.
De sp4 pen is met zijn stroeve tips veel beter, maar ik weet uit ervaring dat beide pennen op beide apparaten werken
SP1&2 hadden wacom techniek, vanaf 3 is het Ntrig.

Wat ik mis, jammer dat er nog altijd geen usb poort in het scherm zit. Ook jammer dat het scherm geen video ingang heeft(ooit is de hardware oud maar het scherm kan vaak langer mee), geen dual boot met Android, aangezien het toch een dure tablet is zou dat wel leuk zijn voor de casual tabletgebruiker die nu dus een extra tablet moet kopen als hij android wil.

Verder mis ik een instapmodel voor de liefhebbers van de 3:2 schermverhouding maar die verder weinig doen behalve surfen en mailen.

[Reactie gewijzigd door stefanv op 26 januari 2018 00:00]

Geen dual boot met android vind ik een beetje een non issue. Waarom zou je dat willen? Ik mis echt helemaal niets, en als je echt Android apps nodig hebt op je tablet dan kun je net zo goed Bluestacks of zo gebruiken.

Voor het instap model moet je denk ik gewoon bij de Pro modellen zijn. Je mist dan wel het vaste toetsenbord maar je hebt wel de rest (aansluitingen op de tablet), maar dan kun je een m3 nemen.
Mbt stylus is het niet zo dat doel van gebruik mede bepalend is.

Als ze voornamelijk voor office gebruikt worden is stylus zinloos.

Overigens heb je mensen (zoals ik) die zich al sinds HP IPAQ irriteren aan een stylus omdat je ook met.je vinger kan werken.
Overigens heb je mensen (zoals ik) die zich al sinds HP IPAQ irriteren aan een stylus omdat je ook met.je vinger kan werken.
De pen (of stylus) is weldegelijk anders dan gebruik van de vinger: De nieuwe Surface Pen heeft ondersteuning voor 4096 drukgevoeligheidspunten in combinatie met de nieuwe Surface Pro. Een andere feature (en ook in combinatie met de Pro) is de kantel(Tilt) functie, dit komt later ook beschikbaar op andere Surface modellen.
Ten eerste, al zou het waar zijn dat een mens oneindig veel drukgevoeligheid zou hebben (ik betwijfel het of een mens op de milligram nauwkeurig een bepaalde kracht kan uitoefenen met een vinger), je hebt er niets aan als de onderliggende hardware deze kracht niet met een vergelijkbare nauwkeurigheid kan registreren.
Ga aub geen hardware met ons vergelijken want dat kan nog lang niet aan ons tippen.
De CPU in mijn desktop-pc kan veel sneller een grote lijst getallen opsommen dan dat mijn brein ooit zou kunnen.
Mijn vinger heeft oneindig veel drukgevoeligheid over een door mij te bepalen oppervlak op diezelfde vinger.

Ga aub geen hardware met ons vergelijken want dat kan nog lang niet aan ons tippen.
Het gaat erom dat de stylus de druk doorgeeft aan de surface, jouw vinger doet dat niet.
- Het is eigenlijk een laptop, heb je hem dan wel echt nodig? Als je wilt tekenen/ontwerpen (werkgerelateerd) kan je beter voor het professionelere spul gaan, bijvoorbeeld Wacom.
Ben het verder redelijk met je eens hoor. Maar dit puntje niet echt :p
Natuurlijk zal een Wacom iets beter kunnen zijn. Maar daar heb je alsnog een laptop/computer voor nodig. De surface scoort ook erg goed op vlak van het scherm aanmaakgevoeligheid in combinatie met de pen. Dit is dus een perfect toestel voor als je on-the-go dingen doet. Daar kan geen andere echt tegenop.

Verder blijf ik dit super mooie dingen vinden. Sommige hier spreken over het gebrek van Thunderbolt, ja dat zou erin mogen maar zo wijds is dat nog niet ingeburgerd dus ja wij missen het maar de gewone consument zeker niet. USB 3.1 gaat ook vlot met overzetten van bestanden :)
Wacom heeft ook een Surface pro look-alike. De wacom mobile studio. Het is net een surface pro, maar dan met extra shortcut keys aan beide kanten. En natuurlijk wacom zijn digitizer ipv NTRIG.

En voor die paar extra knopjes en de wacom digitizer, betaal je een *flinke premium* bovenop een surface pro en is het nieteens echt beter. Ik retoucheer foto's, heb de SP1 en SP3 gehad, nu stap ik over op de surface book 2. Zoals je zegt, het is super fijn om een nette laptop, met een pressure sensitive screen-in-1 te hebben. Vroeger zat ik met een Macbook pro 15 inch en een aparte wacom tablet, dat werkt niet lekker als je ff wat werk doet op locatie.
De grootste concurrent heeft zelfs niet eens een touchscreen op hun macbooks.
Terwijl dit volgens mij net wel leuk zou werken op macOS (niet dat ik het ooit zelf zou gebruiken, maar dat terzijde).
Mac en touchscreens gaan niet samen... alle knopjes zijn veel te klein enzo

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 25 januari 2018 10:43]

De grootste concurrent heeft dat dan ook niet nodig. Deze hebben al jaren het beste trackpad op de markt en met de huidige grootte en techniek erachter is die eigenlijk heer en meester op die markt. Een touchscreen op een Laptop is daarentegen ook niet echt een nuttige toevoeging als je het mij vraagt. Op een convertible is het onmisbaar, maar de Macbooks kunnen prima zonder. Apple heeft met de iPad pro en en iPhones laten zien dat het heel goed in staat is om goede touchscreens te maken en deze technieken gebruiken ze ook in de macbooks.

Wat ik bij de volgende iteratie wel zie gebeuren is dat ze het trackpad ook van een OLED display gaan voorzien.
De reden was toch dat de keuze voor pen bij de klant ligt.
Die wacom pennen zouden ook werken, dus dat kan een reden zijn. Daarbij zijn er verschillende kleuren. Dat wordt lastig in één verpakking.
Tevens een belangrijk punt: Oude pennetjes (of stylus) werken ook, en slijten amper. In de gang der jaren hoeft men dus niet voor ieder Surface-product een nieuw pen te verwerven (wel of niet inbegrepen bij het product) maar kan genoegen worden genomen met de oudere pen.
Weet niet als dit is getest.

Hadden jullie geen probleem met undocken als jullie Paint 3D op de achtergrond draait als proces?
Iemand met de versie met Nvidia GeForce GTX als die Paint 3D op heeft gestart moet eerst dat proces killen pas dan kun je hem undocken. Heb je de Intel kaart dan is er niets aan het handje.

De i5 met intel kaart versie heeft wel een iets betere prijs. Nu lijkt de Surface Book 2 een enorm duur ding.
Klopt, maar dat heb je met iedere applicatie die de nvidia-gpu gebruikt, je kan niet zomaar de stekker eruit trekken terwijl hij iets aan het weergeven is :P
De i5 met intel kaart versie heeft wel een iets betere prijs. Nu lijkt de Surface Book 2 een enorm duur ding.
Dat lijkt niet alleen zo dat is het ook. €1749 voor een i5 (Pircewatch) is gewoon erg stevig.
[...]


Dat lijkt niet alleen zo dat is het ook. €1749 voor een i5 (Pircewatch) is gewoon erg stevig.
Klopt maar het getest model is 2x zo duur dan de instap (als je niet verder kijkt dan je neus lang is).

Maar als je kijkt naar wat je krijgt voor 1750. Machine die 17 uur mee kan op accu in docking. In tablet mode valt die wat tegen. Uurtje of 2 tot 3 dan is het wel gedaan. Maar goed als je langer dan een uur in tablet mode hebt kun je beter laptop mode pakken.

Verder is de tablet mode lichter dan een dell XPS 13 (die alleen nog usb-c poorten heeft :/), bij XPS 13 kun je scherm omklappen echter werkt dat undocken handiger dan scherm omklappen.

Surfbook 2 is gewoon een mooi ding. Hoop alleen dat deze reeks iets minder uitval heeft dan de eerste (25%)

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 25 januari 2018 07:59]

Dat is de schuld van Microsoft. Dat zie je wel vaker bij merken die reviewexemplaren opsturen. Die sturen dan de meest dure variant op met alle specs maxed out. Die kost vaak het dubbele van het instapmodel en is daardoor niet vergelijkbaar meer. Het is een beetje misleidend, aangezien dit nooit de modellen zijn die de meeste consumenten kopen.

Tweakers is wat dst betreft juist eerlijk. Model van 3449 euro getest? Dan staat dat erbij en niet de minimumprijs oid.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 25 januari 2018 10:18]

Als het concept je aanspreekt maar de dual core genoeg is, adviseer ik je een versie van de SB1 te nemen. Die zijn her en der voor veel aantrekkelijkere prijzen verkrijgbaar en het verschil tussen de dual cores van de 6e en 7e generatie core processors van Intel is verwaarloosbaar.
Leuk ding, maar het lijkt onmogelijk om gemakkkelijk aan een versie met US qwerty-toetsenbord te geraken in België of Nederland :(
https://www.bol.com/nl/p/...utm_term=9200000085038565

Vandaag besteld, morgen in huis? Enkele op voorraad (vergeet niet je voorkeurstype te kiezen).
2250 euro en dan 8GB ram en 256GB SSD? No thanks
Prijs komt overeen met 2x een iPhone X ongeveer alleen kan je er meer mee :) maar tja, er zijn genoeg mensen die de helft uitgeven voor een device met 128GB en 2GB geheugen en een klein klote scherm waar een hap uit is.
Een Iphone X is ook veel te duur
Ik zou anno 2018 absoluut niet meer voor een 256GB versie gaan. Zeker omdat je deze alleen kunt uitbreiden met een externe drive die bij een gebrek aan Thunderbolt3 flink trager zal zijn dan de interne schijf. Absoluut niet praktisch, vooral bij gebruik in tablet-mode.

Zelf heb ik getracht de HDD ruimte van de Surface Pro 4 te vergroten met een MicroSD kaart waarop ik de dropbox- en google drive mappen had geplaatst. Was ondanks de redelijk snelle kaart (90mb/s) veel te traag.
In mijn verdediging, er werd gezegd "je kan niet aan een Surface Book 2 geraken met QWERTY toetsenbord", verder werden er geen specs genoemd. :)
Ter mijn verdediging; Ik heb over je laatste regel "(vergeet niet je voorkeurstype te kiezen)" heen gelezen :-)
Waarom zou je daar specifiek Thunderbolt3 voor willen hebben? Met een USB3 aansluiting van 5Gbps zit je ook ruim boven de snelheid van een gemiddelde SSD wat betreft lees/schrijf handelingen, dus ik begrijp niet helemaal waarom dat dan niet zou voldoen? Ik zie geen reden waarom je 40Gbps nodig zou hebben.
Misschien wil de beste meneer een externe GPU behuizing gebruiken om daar vervolgens een PCIe ssd in te zetten... ;)
Vervelend dat die van jou zo traag is. Kan me voorstellen dat dat nogal kan frusteren, zit zelf ook te kijken naar welke variant ik wil maar als ik de notebookcheck benchmarks erbij haal dan zou deze SD reader best wel snel moeten zijn! Ze krijgen namelijk 230 MB/s transfer speed met hun toshiba kaartje en 160 MB/s als ze foto's van de SD kaart naar de laptop kopieren. Natuurlijk steekt een SD kaartje hierbij uit helaas, maar een microsd kaart icm een baseIQ zou totaal flush moeten zitten, dus dan lijkt me dit best wel een goede oplossing!
Wat voor snelheden krijg jij op je microsd kaart in je SP4?
Microsoft levert hem niet met het vervloekte Nederlands qwerty toetsenbord toch? Als enkel azerty modellen leverbaar zijn kan je het apparaat als niet-leverbaar beschouwen in een qwerty gedomineerd landschap
Wallonie gebruikt toch Azerty?
Zover ik weet heel België.
Heel België in principe, al zijn er natuurlijk ook Vlamingen die liever met QWERTY werken (wat logischer is voor de Nederlandse taal).
Als het werkelijk de US qwerty is moet er wel een manier zijn om er eentje in NL te bestellen. Zal eens in de MM in Eindhoven binnen springen.

Bij Apple is internationaal qwerty nog verschillend van US qwerty. Het verschil is klein maar heb graag al mijn toetsenborden hetzelfde (mechanische toetsenbord fan)
Gister bij de MM eentje opgepikt met QWERTY keyboard, was in de aanbieding ivm btw vrije dagen.
Welke versie heb je gehaald en hoeveel betaald?
Ik kan hem namelijk niet terug vinden op de site, maar heb hem laatst wel gezien in de winkel.
Anders ga ik vanavond nog even langs :)
Zie mijn reactie op @MazzaG waarom je hem niet kan vinden op de site.
Ik heb de i7/8gb/256gb variant, normaal kost hij 2250, de 21% kortingberekening van Mediamarkt is 2250 * (1/1.21) = 1.860

Ik zou eerst even bellen voordat je erheen rijd, bij de de Mediamarkt van mij had ik de laatste

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 25 januari 2018 09:39]

Oef dat is een mooie prijs ja (precies de variant die ik ook wilde).
Ik woon er redelijk om de hoek, dus kan wel ff op de fiets langs als ik boodschappen ga doen.
Maar bedankt voor het advies!
Ik zie bij MediaMarkt alleen de Book 1 staan met Skylake cpu. Weet je zeker dat je de Book 2 hebt gekocht?
Jep, ik heb de 2.
Op de Mediamarkt site staat hij niet meer in de zoekresultaten omdat de voorraad op is:
Met Google kun je hem wel nog vinden:
http://www.mediamarkt.nl/...-8-gb-256-gb-1544866.html

Je zult dus je lokale Mediamarkt moeten bellen om te vragen of ze nog voorraad hebben

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 25 januari 2018 09:35]

Leuk ding, maar het lijkt onmogelijk om gemakkkelijk aan een versie met US qwerty-toetsenbord te geraken in België of Nederland :(
Ik heb mijn Surface Book 2 online besteld via de Nederlandse afdeling van de Microsoft store (eind december) en heb gewoon een US keyboard uitgeleverd gekregen.
Ehm, heb je goed gekeken op de site?
No Keys Currently Available

Request this model to become available!
Lijkt me ook bijna onmogelijk om een key te vervangen, je zal de hele base uit elkaar moeten halen, en ik heb nog geen schroefje gezien aan de onderkant, hij lijkt dus gelijmd/geklikt te zijn van binnenuit. Ik denk dat je dus het hele ding sloopt/niet meer in naadloos elkaar krijgt.
hij heeft niet voor niets een iFixit score van 1...

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 25 januari 2018 09:44]

Helaas heb ik hem terug koeten brengen. Tijdens opladen had ik continu last van een lekstroom(pje). Op een MacBook Pro ook last van gehad maar daar was de oplossing om de bijgeleverde geaarde stekker te gebruiken -> de voeding van de Surface Book is helaas niet geaard....
Een vriend van mij hetzelfde, gisteravond zijn nieuwe MacBook Pro installeren en zo gauw hij die aanraakte voelde hij trillingen en dat de oppervlakte stroef was.
Ik had nergens last, maar zo gauw hij mij beetpakte voelde ik het ook.

Als hij de oplader los maakte had hij ook geen problemen.

Hij had nog gelukkig een verlengsnoer van zijn oude MacBook Air liggen en daarmee was het probleem opgelost en schoenen met rubber zolen hielp ook.
Goh, is dat lekstroom / een ongeaarde laptop? Ik dacht altijd dat het aan het materiaal lag (heb een MBP). Ik heb het net geprobeerd, vinger eroverheen en het is alsof je vinger er overheen stuitert; als ik tegelijkertijd de (metalen) steun waar hij op staat aanraak is het weg. Apart.
Draai de stekker om in het stopcontact. Mogelijk daarmee opgelost. Ik heb dit ook met mijn tablets gehad van Asus en Samsung. Ik dacht eerst ook; huh wat? Stekker omdraaien? Wat doet dat nou?! Maar verdomd, het was weg.
Dat is een vreemde oplossing dat eigenlijk niet eens kan werken.

We spreken van wisselstroom.

Of je:

Pin A - Stopcontact Pin A
Pin B - Stopcontact Pin B

Of

Pin A - Stopcontact Pin B
Pin B - Stopcontact Pin A

Dat is exact hetzelfde voor wisselstroom. En zou niets mogen uitmaken op gebied van lekstroom. Laat staan de voeding blok dat je wisselstroom omvormt naar gelijkstroom.

Klinkt eerder alsof je statisch geladen was en bij het aanraken van de laptop die statische energie voelde. En bij het omwisselen van de stekker, dat je per ongelijk de aardig aangeraakt heb en jezelf ontdaan hebt van die statische energie.
Ik snap jouw reactie volledig, en dacht dit ook. Echter, ik kon het blijven reproduceren. En nu nog. Ik heb een Samsung adapter / lader voor mijn Galaxy Note 10.1 2014. Als ik deze in het stopcontact stop moet ik altijd even kijken of deze er "goed" in zit. Als deze niet goed zit, en ik wrijf (swipe) over het scherm, dan voel je zo'n statische trilling. Als ik dan de stekker omdraai in de wall outlet, dan is het weg. Dit is niet eenmalig, dit kan ik in 2 huizen (ben verhuisd) op alle wall outlets reproduceren. Ik kwam erachter toen ik daarvoor een Asus tablet had met dit issue. Zoeken op Google leverde me uiteindelijk deze "oplossing" op, er stond ook nog een onderbouwing geloof ik.
Ik geloof ook best dat dit komt door "slechte" adapters, maar het feit bleef dat ik het kon reproduceren én kon oplossen. Elke keer weer, jaren lang nu.
Ik heb er geen verklaring voor; ben geen natuurkundige. Maar; het werkt.
Veel mensen denken dat wisselspanning zich om een nullijn beweegt: de sinus waarvan één helft zich boven de nullijn bevindt en de andere helft eronder. Maar in feite staat de hele sinus bovenop de nullijn. Dat komt omdat de spanning van een normaal stopcontact gewoon één fase van het driefasen netwerk is. Je moet het zien als een ster met drie armen, het echte nulpunt is waar die drie samenkomen.
Ik heb geen verstand van de electronica in voedingen en laders maar misschien dat bovenstaand een deel het antwoord was.
Desondanks zal er gewoon iets mis is zijn met de betreffende voedingen of laders. :)
Veel mensen denken dat wisselspanning zich om een nullijn beweegt: de sinus waarvan één helft zich boven de nullijn bevindt en de andere helft eronder. Maar in feite staat de hele sinus bovenop de nullijn.
Mij werd het ooit uitgelegd als drie sinussen die elkaar overlappen. Met een halve sinus boven en een halve onder de nullijn. Een derde versprongen en waar de sinussen elkaar snijden staat de spanning tov de nul. Respectievelijk 127, 220 en boven aan de golf de 380V

edit zoiets: http://www.pattaylorhomes...7/74/7742783a8fd80cce.jpg

[Reactie gewijzigd door stresstak op 25 januari 2018 13:44]

Dat klopt in Nederland in ieder geval niet. Op de nul-draad staat geen spanning. De volledige sinus van 230v staat dus op de fase-draad. In België zou het wel eens kunnen kloppen, daar staat volgens mij inderdaad de helft van de sinus op de fase en de andere helft op de nul. Heb me eens lelijk geelektrocuteerd in het huis van mijn oom op die manier, het omzetten van een enkelpolige lichtschakelaar helpt dan niet om de stroom van een lichtpunt af te halen. Dus een pro-tip: Werk je in België aan elektra, zet altijd even de stop om.
Pro-tip, werk je in Nederland aan elektra zet altijd even de stop om. Ook hier weet je niet hoe het misschien ooit is aangesloten.
Yup, huurwoningen waar doodleuk de nul wordt geschakeld ipv de fase... manman wat een beunhazerij 8)7
Het tekeningetje ging mij om de drie sinussen en ik doelde op spanningsverschil tussen de nul en de fase. Maar verder off topic
Het spanningsverschil tussen de fases apart en de nul is ook gewoon 230v. 380(400)V krijg je alleen omdat dat het spanningsverschil tussen de fasen onderling is. In België klopt dat plaatje dus wel, omdat daar de spanning over de fase en de nul verdeeld is (+115v-115v). In Nederland staan die sinussen dus helemaal boven de nullijn, omdat de 230v (+230v-0v), daarom kun je in nederland niet onder stroom komen te staan als je de fase uitschakelt. In België wel (maar daar krijg je bij het aanraken van 1 draad dus 115V op je flikker in plaats van 230V.
Dit is zeker niet overal in België zo. (ik denk zelfs op zeer weinig plaatsen) Bij mij is het in ieder geval zo dat de neuter op ~3V zit.
Volgens mij is het zo dat in de verdeelkabine xx000V omgezet wordt naar 3*230V of 400V tussen lijnen en dat er een neuter bijgemaakt wordt via een aarding in de verdeelkabine. De enkele volts die je binnenkrijgt is de spanningsval ten gevolg van de stroom.
De piekspanning van de sinus is hoger dan de effectieve spanning.

Overigens is “krachtstroom” makkelijker vectorisch uit te leggen en mee te reken dan met de sinussen zelf. Hier komt ook de ouderwetse benaming “draaistroom” vandaan, omdat de fasen een hoek verschil van 120 graden hebben.

Maargoed we zijn ondertussen ontzettend off-topic aan het gaan. En on even terug te komen op de lekstroom waar deze discussie mee begonnen is. Gezien elektronica middels gelijkstroom werkt zou je onmogelijk spanning moeten kunnen voelen voorbij de gelijkrichter. Een geschakelde gelijkrichter discrimineerd niet in waar de fase en de nul zou moeten zitten. Kijk maar eens op Wikipedia naar het schema van een “full bridge rectifier”, dit is ook gelijk het bewijs dat geen wisselspanning voorbij de gelijkrichter komt. De lekspanning zou eventueel wel kunnen komen als je aluminium laptop zich als een spoel gaat gedragen wanneer je je onder hoogspannings kabels bevind
Ik begrijp (natuurkundig) ook niet helemaal hoe dat kan bij wisselspanning, maar toch is er verschil tussen de fasedraad (bruin) en de nuldraad (blauw): het idee is dat er altijd spanning op de fase staat, en niet op de nuldraad, die alleen maar als geleider dient (als ik het goed begrijp), https://nl.wikipedia.org/wiki/Installatiedraad#Nuldraad
Aardlussen die een brom veroorzaakten bij je platenspeler kun je ook vaak oplossen/verminderen door de stekker andersom in te steken. Herinner ik me vaagjes van vroegah.
De aardlussen kan je oplossen door maar een enkele aarde te gebruiken. Daarom zaten er op platenspelers en zitten er op versterkers schroefverbinders zodat je de aarde van de platenspeler kan verbinden aan de versterker. Vervolgens aard je enkel je versterker, en Viola... weg brom
Ik heb geen verstand van elektriciteit maar bij ons op kantoor springt er ook wel eens een groep uit, de reparateur kijkt even rond, zag een MBP staan en had meteen het "aha!" moment.

Volgens hem houden zelfs de officiele MBP adapters zich niet aan de bandbreedte die gebruikelijk is in NL/EU. Geen idee of dat volt of ampere is. Het is niet zo dat alle Mac adapters daarbuiten treden, maar het komt incidenteel, maar toch relatief vaak voor. De man bedient vele duizenden medewerkers en heeft dit al tientallen keren meegemaakt, iedere keer ligt het aan de Mac adapter die de hele groep eruit knalt.
Bandbreedte? Bedoel je vermogen? Groepen zijn overigens afgezekerd met 16A zekeringen, goed voor een totaal vermogen van 3680W. Het lijkt me sterk dat een enkele oplader dit haalt... een MBP laad de laptop op met 90W dus zal zelf (met een beetje verliezen meegerekend) niet meer dan 110W verbruiken. Je kan dus pak en beet 33 van die opladers gebruiken op een groep
Ik bedoel bandbreedte in toegestane onder- en bovenlimieten van een bepaalde waarde, geen idee of dat volt, ampere of watt is.
Vrij standaard op apparaten met metalen bodies. Ipads, Macs, Surfacebook.. allemaal. Geaard stopcontact werkt idd.
Moet de oplader dus wel een randaarde stekker hebben, iets wat de Surface book niet heeft....iPad heb je vaak een case omheen, Surface Pro heeft er geen last van omdat toetsenbord niet van metaal is. Zelf baalde ik er behoorlijk van. Dijk van een machine maar als je tijdens het werken de voeding los moet halen omdat het, vind ik, een behoorlijk irritant gevoel is restte mij niets dan retourneren.
Ja waardeloos. Ik heb zelf weken zitten zoeken naar een issue met een midi controller over USB. Steeds last van ghost input. Zelfs een nieuwe gekregen van de fabrikant. Was met een Mac overigens en die heeft een optionele randaarde. Uiteindelijk de geaarde stekker in een geaard stopcontact en weg issue. Ander stopcontact kan ook helpen.
Alles dat je met USB aansluit kan er last van krijgen.
Ik ben niet echt moeilijk met hardware prijzen, maar tov een XPS is dit toch lastig goed te praten. Nu ben ik ook geen tekenaar en maar een simpele laptop gebruiker met misschien wat VM's af en toe. Voor het prijs verschil koop je gewoon nog een laptop :D
Je zegt het precies, jij bent een simpele laptop gebruiker en je hecht geen meerwaarde aan het loskoppelen van het scherm of de additionele stylus laag verwerkt in het scherm. Ik hecht wel meerwaarde aan deze opties.

Voorheen had ik een Surface Pro naast mijn eigen laptop en dat was geen perfecte combinatie. Voor mij is de Surface Book familie wel het ideale hardware apparaat. Een krachtige laptop met als optie om een schrijf/tekentablet te hebben voor mijn notities, wat ik dagelijks gebruik voor mijn werk.
Hoe verklaar je 1500 euro verschil dan tov die nieuwe XPS? Daar ben ik wel benieuwd naar. Dat is echt een massive verschil namelijk en volgens mij is die XPS nog sneller ook. Wat doe je voor werk dan wat je zo een bijzondere gebruiker maakt?
Wat rechtvaardigt de hoge prijzen voor de Surface book? Daar waar de Macbooks van Apple redelijk hun waarde behouden, ben ik bang dat een Surface book over een jaar alweer ingehaald is door andere Windows laptops voor de helft van de prijs en flink in waarde is gedaald.

De gebruikte hardware is toch niet € 3500 waard? Ik vraag mij af op welke doelgroep dit gericht is.
Ja stel je voor dat dit een apple was... laat maar komen al het geklaag over de prijs.
Volgens mij behouden de Surfaces hun waarde best aardig.

En natuurlijk zijn er geen vergelijkbare apparaten op de markt, dat zal de prijs ook wel sturen.
Ik vind het een prachtig ding echt waar, maar 3500 euro? jajajaja neeee dankje. Lees boven mij dat het i5 model 1750 euro kost en ook dat is vreselijke value. Not for me :)
Ik heb de surface pro en de wacom bamboo ink stylus. Werkt uitstekend en een stuk goedkoper dan de microsoft stylus. Die probeerde ik eerst te bestellen maar dat duurde weken vorig jaar. Bestelling gecancelt en de wacom gekocht.
De prijs is inderdaad erg stevig. Ook van het instap model, de i5 zonder gpu. De meerwaarde zou hem in de tablet mogelijkheden zitten i.c.m. de pen. Die wordt dan juist net weer niet mee geleverd.. met de pen erbi j zou ik mooi mijn iPad pro en laptop kunnen vervangen voor één apparaat.

Ps. de prijs ligt toch niet heel erg boven MacBook pro niveau?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee