€ 59,97 bij MediaMarkt

Microsoft Surface Dial Review

PdeBie
27 december 2020, laatste update op 30 december 2020, 3.600 views Product gekocht

Microsoft Surface Dial

Handig wiel om makkelijk acties mee uit te voeren in bijv. Visual Studio, Capture One Pro, Microsoft Edge etc.

Pluspunten

• Compact
  • Lange levensduur batterijen (2x AAA)
  • Makkelijk in te stellen in Windows 10
  • Per applicatie aparte sneltoetsen in te stellen
  • Degelijke constructie

Minpunten

• Moet soms even "wakker worden"
  • Kan koud aanvoelen

Wat
Deze review gaat over de Microsoft Surface Dial.

Disclaimer voor deze review om teleurstellingen te voorkomen
Ik gebruik dit apparaat als aanvulling op mijn muis/toetsenbord combinatie en niet zoals door Microsoft geadverteerd op een Microsoft Surface.
Informatie over deze dial in combinatie met de MS Surface zal je hier dus niet vinden.

Waarom
In februari 2019 heb ik de Microsoft Surface Dial aangeschaft als aanvulling op mijn ergonomische trackball en mijn split keyboard. Ik had namelijk RSI. Ontstekingen in mijn vingers/polsen zorgden ervoor dat ik in de afgelopen jaren over ben gegaan naar ergonomische rand apparatuur. De Surface Dial wilde ik erbij hebben om het "muizen" met rechts af te kunnen wisselen door ook met links te kunnen scrollen, zoomen etcetera.

De Microsoft Surface Dial

De Microsoft Surface Dial (vanaf hier gewoon 'dial' genoemd) is een compact apparaatje wat middels Bluetooth verbind met je PC of laptop. De dial heeft drie acties:
  • naar links draaien
  • naar rechts draaien
  • klikken/indrukken

De dial is van metaal en staat op een kunststof voetje welke voorzien is van een rubberachtig laagje, waardoor deze niet van de Surface af zou moeten glijden. Ik heb geen Surface, dus dit heb ik niet getest. Het rubberen laagje is wel een stofmagneetje. Schoonmaken gaat echter vrij simpel met een vochtig vaatdoekje (zonder reinigingsmiddelen!).

De dial wordt gevoed middels twee AAA batterijen. Ik weet niet hoe lang de dial exact mee gaat op deze batterijen, maar sinds februari 2019 heb ik ze maar een keer hoeven te vervangen. En ik gebruik de dial vrijwel dagelijks. Meer dan prima dus wat mij betreft.

Gebruik

Zoals gezegd gebruik ik de dial om af te kunnen wisselen tussen mijn linker- en rechterhand.
Standaard zijn er al acties beschikbaar voor Volume, Scrollen, Zoomen, Undo/Redo en Brightness.

Wanneer ik een langere website aan het lezen ben (of het forum van Tweakers bijvoorbeeld :P ) draai ik aan het wiel om van boven naar beneden te scrollen. Wil ik iets groter in beeld, houdt ik de dial even ingedrukt en verschijnt er een context menu in beeld waar ik de diverse mogelijkheden kan selecteren. Met een draai aan het wiel om bij de juiste actie te komen en te klikken werkt het wiel bijvoorbeeld ineens als zoom wiel. Erg handig!

Hier komt wel het enige "echte" nadeel om de hoek kijken. Soms moet de dial even "wakker worden", waardoor je soms even uit je flow wordt gehaald. Dan moet je een tweede keer klikken om het context menu te openen. Dit kost dan meestal een paar seconden meer. OK, relatief gezien geen groot issue, maar het kan soms irritant zijn ervaar ik zelf.

Applicatie specifieke instellingen

Naast de standaard acties kan je ook per applicatie meerdere 'sets' van handelingen instellen. Deze handelingen zijn niets anders dan toetsencombinaties op je toetsenbord, maar dan dus gekoppeld aan een draai- of klikactie op je dial.

De software van de dial ziet welke applicatie je open hebt en toont bij het openen van het context menu dan ook de acties die je voor die specifieke applicatie hebt ingesteld.

Zo heb ik aparte instellingen voor Visual Studio, Capture One Pro, maar ook voor mijn webbrowser.

Dit instellen zit standaard in Windows 10 ingebakken, onder de optie Wheel settings.

https://tweakers.net/i/3VecK2GDaYrxQGoAG_WwlkbY9Os=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ga2pKmknAFNN4Q8DEonykoN4.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/_ly8wNKFJRCa6fRGLM1uckvm5Og=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/RSnd4ZiFAp9pENkpmb6EfVhY.jpg?f=fotoalbum_medium

Voor Visual Studio 2019 heb ik persoonlijk twee sets van acties gebundeld, te weten:
  • References
  • Debugging

Zo is mijn References set zo ingesteld dat naar rechts draaien gelijk staat aan Control+F12, wat in Visual Studio gelijk staat aan GoTo Implementation. Naar links draaien is Control+Minus, wat ervoor zorgt dat je 1 stap terug gaat en de klik functie heb ik gekoppeld aan Alt+F12 wat Peek Definition is in Visual Studio. Met deze set kan ik heel snel door code heen navigeren, zonder dat ik mijn hand van mijn muis en dial af hoef te halen.

Mijn debugging set is ingesteld als F10 (rechts draaien / step over), F11 (links draaien / step into) en F5 (klikken / Run).

Voor Capture One Pro (een fotobewerkings tool) heb ik weer diverse sets om mijn foto's uit te zoeken en bewerkingen toe te passen.

De mogelijkheden zijn "eindeloos". Ik weet niet of er een limiet is aan sets wat je kan instellen per applicatie. Persoonlijk ben ik hier nog niet tegenaan gelopen.

Prijs/Kwaliteitverhouding

Op het moment van schrijven kost de dial € 89. Gezien de (bouw)kwaliteit van het apparaat en de mogelijkheden vind ik deze prijs op het randje van kunnen. Het is geen vervanging van je muis of iets dergelijks en puur een aanvulling op andere randapparatuur. Een prijs van maximaal € 59, had ik wel volledig achter gestaan. Zal voornamelijk een kwestie van afzetmarkt zijn. Het is een redelijk niche artikel.

Al met al ben ik heel tevreden over het apparaat. Het af en toe wakker worden is soms wat irritant, maar dit komt niet zo vaak voor dat het echt opweegt tegen alle pluspunten.

Het apparaat is degelijk gemaakt en veelzijdig. De prijs is wel ietwat hoog.

Eindoordeel 4 sterren.

Heb jij ook een Microsoft Surface Dial?

Vraag & Aanbod

Leuk om te lezen. Zou je deze kunnen instellen als volume "mixer"?\Ik heb nu een arctis 7 headset waarbij je het volume van chat en volume van de omgeving (netflix, games, ...) onafhankelijk van elkaar kan aanpassen zonder je windows volume aan te passen.

Kan je zeggen of je hiermee dmv de slimme toewijzingen volume per toepassing zou kunnen aanpassen? Concreet zou ik graag weten of het kan dienen om dit soort van apparaat te vervangen:
Ik verwacht dat dit niet mogelijk is. Je kan het totale systeemvolume aanpassen, maar niet per applicatie specifiek voor zover ik heb gezien.
Helaas, jammer. Dan maar even verder rondkijken voor een prettig alternatief.
Je kan uiteraard wel sneltoetsen voor Volume Up en Volume Down van de applicaties zelf mappen aan de Surface Dial. Probleem alleen daarbij is dat je de applicatie zelf dan "in focus" moet hebben. Daarmee schiet je dan jouw doel voorbij, omdat je dan net zo snel met je muis even het volume aan kan passen.
Alvast bedankt voor de info :-)
Begrijp ik goed dat je hiervoor in Windows 10, géén additionele software hoeft te installeren? Dat is wel een mega-pluspunt wat mij betreft.
Verder een prima review, de screenshots en foto's voegen wat mij betreft ook voldoende toe om een goed beeld te krijgen.
Correct. Zodra je de dial verbindt met je Windows 10 pc wordt hij automatisch herkend in de settings.

Mooi review, dank!

Ik heb hem ook in mijn bezit en vind het "wakker worden" toch wel storend. Zeker aangezien de batterij zo lang meegaat zou een instelbare timer een enorme toevoeging zijn. Draadloos is wel echt super, want je wil hem op verschillende plekken kunnen stallen, ook soms voor je toetsenbord.
Daarom heb ik het wel als minpunt benoemd in de eindbeoordeling. Soms is het wel irritant, maar het gebeurt bij mij niet zo vaak dat ik het idee krijg dat ik hem eerder als hockeypuck wil gaan gebruiken ;)

Het willekeurig op je bureau kunnen plaatsen is inderdaad ideaal. Ik heb een split keyboard en soms heb ik hem tussen de twee delen in liggen, zodat ik hem met zowel links als rechts makkelijk kan bereiken. :)
Bedankt voor de review! Het lijkt mij ook interessant voor Visual Studio.

Hoe werkt dat debuggen? Als je aan het debuggen bent, werkt de dial dan magisch anders? (Peek into ipv go to implementation)

Welke snelkoppelingen je daar dan weer onder heb hangen kan je zelf kiezen. Je zou bijvoorbeeld ook step into, step over en place breakpoint kunnen instellen.
> Nee, je stelt de dial dan eerst zelf in op de door jezelf vooraf ingestelde debug stand.

En hoe doe je dat? Kun je dat via de dial doen, of moet ik dan eerst via een (G)UI wisselen?
Onder het kopje Applicatie specifieke instellingen van deze review staat precies uitgelegd hoe je per applicatie meerdere "sets" van handelingen kan toevoegen aan je Surface Dial.
Je bepaalt zelf welke snelkoppelingen je opneemt in je sets.

In Visual Studio kan je vervolgens wisselen van set door de Dial kortstondig ingedrukt te houden waardoor het contextmenu in beeld komt. In dat contextmenu selecteer je vervolgens welke set je wilt gebruiken.

Mocht het alsnog niet duidelijk zijn, kan ik eventueel een demo via een videoconference geven als je wilt. Stuur mij maar een DM als dit wenselijk is.
Het is helemaal duidelijk zo, bedankt!

Het klinkt zeer interessant, misschien schaf ik ook wel zo'n ding aan :)!
Je zou ook nog als alternatief naar de Griffin Powermate kunnen kijken die @Ryen aangeeft in een ander comment. Lijkt hetzelfde soort apparaat. Weet niet wat die kost, maar zou een alternatief kunnen zijn.
Geining ding. Lijkt wel heel erg veel op de Griffin Powermate van bijna 20 jaar geleden: https://en.wikipedia.org/wiki/Griffin_PowerMate

Ik heb een Powermate (USB) en hij werkt nog steeds prima. We noemen hem ook wel de "Leo Blokhuis-volumeknop".
Geinig. Lijkt inderdaad op exact hetzelfde concept :)
Ik heb ooit via Kickstarter een Nuimo Control gefund. Het zit altijd nog in mijn 'backlog' om die om te gebruiken als Dial. Ik vraag me af hoe makkelijk je een Surface dial kan emuleren.
Werkt via bluetooth en zit qua hardware fijn in elkaar. Het is eigenlijk meer bedoeld voor Home automation. Dat werkte ook goed via mijn telefoon en NVidia Shield. Probleem is dus wel dat er een apparaat tussen moet zitten. Ik heb de Windows SDK geprobeerd en die doet het wel na wat moderniseren, maar crasht af en toe.
DiY versie uit Nigeria:
Aangezien ik nu veel thuis werk (via teams meetings), gebruik ik de Surface Dial met klik functie om mijzelf op mute te zetten (of er af te halen).
Ow wauw, die is slim bedacht! Hoe heb je dat ingesteld?
Custom Tool in settings:

Click Shortcut: CTRL+Shift + M
ah natuurlijk. Via de Teams applicatie. Ik gebruik teams altijd in de browser :)
Die zal ook een short-cut hebben neem ik aan? En anders kan je een extension gebruiken waarbij je zelf shortcut kan regelen.
Dank nog voor deze review. Mede op basis van je review, heb ik recent ook een Surface Dial aangeschaft (tweedehands) en gebruik hem ook als aanvulling op mijn toetsenbord en muis. Hij staat bij mij links van mijn toetsenbord en ik gebruik hem met name als 'heel groot scrollwiel' om door documenten te scrollen (ik moet voor mijn werk heel veel lezen). Werkt perfect, maar is wel prijzige oplossing.

[Reactie gewijzigd door Bnms op 24 juli 2024 07:39]

Dank je wel. Fijn dat mijn review geholpen heeft :)