Het ontwerp van de Moto Z-telefoons moet wel ongeveer hetzelfde blijven, want anders passen de Moto Mods er niet meer op. Daardoor lijkt de Moto Z2 Force vrij veel op de telefoon die de modules als eerste ondersteunde: de Moto Z Play. Motorola garandeert dat de modules ook nog op Moto Z-telefoons zullen passen die over twee jaar uitkomen. Dat betekent dat het bedrijf voor de Moto Z-toestellen tot einde 2019 vastzit aan min of meer dit ontwerp. Dat is natuurlijk een fijne garantie als je een Moto Mod koopt, al staat het de ontwikkeling van de toestellen enigszins in de weg.
Hoewel de Moto Mods vrij prijzig zijn, werkt het systeem met de modules goed en direct, en kan het zeker interessant zijn om een Moto Z-toestel aan te schaffen als een of meer Moto Mods voor jouw specifieke smartphonegebruik interessant zijn. Als je vaak je telefoon wilt gebruiken om muziek af te spelen op een draagbare speaker, is de Soundboost 1 of 2 een stukje handiger dan een bluetoothspeaker, aangezien je hem niet hoeft te verbinden, maar simpelweg op het toestel kunt klikken. Als je je smartphone veel gebruikt zonder bij een stopcontact in de buurt te komen, is de Turbopower Pack-Mod handiger dan een losse powerbank. Je hebt dan geen blok aan je telefoon, maar de telefoon wordt alleen tijdelijk iets dikker.
Ik had de Moto Mods met Moto Z2 Force mee met vakantie en dan zijn de modules soms best een uitkomst. Zo heb je met vakantie doorgaans geen beschikking over een goed geluidssysteem, waardoor de Soundboost 2 een welkome gast aan tafel was tijdens een drankje 's avonds. Ook de Powerpack is een handige toevoeging om geladen en wel bij je te hebben, want zo bleef de smartphone lang mobiel. Met een powerbank in je korte broek rondlopen met daaraan een telefoon is immers niet echt een pretje. De functionaliteit van de 360 Camera spreekt voor zich en bespreek ik hieronder uitgebreider. Hoewel het allemaal handige dingen kunnen zijn, is van onmisbaarheid natuurlijk geen sprake. Er zijn immers alternatieven, maar gemak dient de mens.
Moto Mod 360 Camera
Een 360-gradencamera kon eigenlijk niet uitblijven als Moto Mod, want een flink aantal fabrikanten is daar in de afgelopen tijd mee bezig geweest. De witte achterkant, die een soort parelmoergloed heeft, oogt wat goedkoop en is, vanwege het gebruikte plastic, ook niet prettig om vast te houden. Ook vragen we ons af waarom de Mod zo dik is, aangezien er geen extra accu in zit. Wel handig is de ronde knop met het Motorola-logo erin, die je als alternatieve sluiterknop kunt gebruiken. Als je een 360-gradenvideo maakt, houd je het toestel rechtop vast en is dit een logische plek voor een knop om mee af te drukken. Verder is het fijn dat er een lensdopje bij de Mod zit om de cameralenzen te beschermen. Zodra je de Moto Mod op het Moto Z-toestel plakt, werkt de 360 gradencamera direct, zoals we gewend zijn van Moto Mods.
Het belangrijkst van een 360-gradencamera is de beeldkwaliteit. Dit soort camera's heeft al snel een te beperkte resolutie, aangezien die wordt uitgesmeerd over 360 graden. Gelukkig is deze 360-gradencamera dan ook een 4k-camera. Een 4k-camera klinkt misschien stoer en is op dit moment ook het maximaal haalbare voor een betaalbare consumentencamera, maar het beeld is niet écht scherp te noemen. Een camera als deze Moto Mod is wat mij betreft dan ook vooral leuk om je herinneringen mee vast te leggen en je even weer op een bepaalde plek te wanen. Dat effect bereik je meer met een 360-gradenfoto en vooral -video dan met een reguliere foto of video. Je kunt immers rondkijken waar je wilt. Vergelijk de beeldkwaliteit echter niet met die van een reguliere foto, want dan kom je bedrogen uit.
We hebben hem er niet naast kunnen houden, maar de kwaliteit is naar ons idee niet veel slechter of beter dan die van de Gear 360 van Samsung, die ook een 4k-resolutie heeft. Bij situaties met weinig licht kun je je 360-gradencamera net zo goed thuislaten, want de beelden bevatten dan erg veel ruis.
Overdag is er ook een probleem met licht; namelijk dat de lucht vaak overbelicht is. Dat laatste kun je gelukkig zelf bijstellen in de professionele modus van de Moto Mod 360 Camera. Ook is het, net als bij andere 360-gradencamera's die slechts twee lenzen hebben, altijd zo dat de beelden detailrijker zijn op de plek waar een van de twee camera's naartoe wijst, maar dat het detail naar de randen toe zienderogen afneemt. Dat is dus op de plekken waar de camera helemaal naar de zijkant 'kijkt', dichtbij het punt waar de beelden van de twee camera's aan elkaar gestitcht worden. Dat stitchen doet de 360 Camera van Motorola overigens best goed, al kun je meestal vrij makkelijk zien waar de beelden digitaal aan elkaar genaaid zijn, ook door te kijken naar waar de meeste ruis zit.
Een leuke feature van deze Moto Mod is dat er vier microfoons op de 360-gradencamera zitten, zodat je het geluid bij het terugkijken van een video ook echt uit de juiste richting hoort komen. Beeldmateriaal in 360 graden kan niet door elke fotoviewer correct worden weergegeven, dus wellicht is het handig om een speciale viewer te gebruiken als je de bestanden lokaal bekijkt. Google Photo's, YouTube en Facebook werken prima met de 360-gradencontent. De prijs van de 360 Camera is wat ons betreft aan de hoge kant. Hij kost nu in de winkel zo'n 250 euro en dat is voor een 360-gradencamera van deze kwaliteit niet goedkoop.
We hebben de meeste andere Moto Mods die al wat langer op de markt zijn, overigens hier en hier besproken.
Behuizing
Zoals gezegd lijkt de behuizing van de Moto Z2 Force vrij veel op die van andere Moto Z-toestellen. Er zit een zwarte, stoffen Moto Shell bij het toestel. Die voelt prettig aan en raakt niet snel beschadigd, ondanks wat je wellicht zou denken bij een stoffen achterkant. Het is verder leuk dat je de telefoon er naar je eigen smaak kunt laten uitzien met de verschillende Shells. Zo vinden wij de houten varianten mooi en handig. Je hoeft deze niet te poetsen, zoals de vele glazen achterkanten die nu op telefoons zitten.
Net als bijvoorbeeld de Plus-varianten van de iPhone is de Moto Z2 Force flink aan de maat voor een telefoon met 5,5"-scherm, al is hij gelukkig net iets kleiner dan Apples telefoon met grote bezels. Bij de Z2 Force beslaat het scherm met 70,4 procent zo'n 3 procent meer van de voorkant dan bij de iPhone. Onder het scherm bevindt zich de vingerafdrukscanner, die redelijk snel is, maar zeker niet de snelste die we kennen. De scanner dient niet als thuisknop en de Android-navigatieknoppen worden dan ook op het scherm getoond.
Opvallend is dat het geluid voor het afspelen van media niet, zoals vaak het geval is, uit een luidspreker aan de onderkant van het toestel komt, maar uit de luidspreker die je tegen je oor aanhoudt als je belt. Het is de enige luidspreker, dus van stereogeluid is geen sprake. Hij klinkt redelijk voor een smartphoneluidsprekertje, maar telefoons als de iPhone 8 en de HTC U11 komen beter uit de verf.
Veel high-end smartphones zijn inmiddels waterdicht, zeker in de prijsklasse van 750 euro. Helaas is de Z2 Force dat niet en dat is jammer. Het is vermoedelijk lastig om de contacten op de achterkant van de Moto Z-telefoons zo te maken dat ze tegen water kunnen, maar desondanks blijft het een nadeel ten opzichte van prijsgenoten. Wel heeft de telefoon een nanocoating om hem 'spatwaterdicht' te maken. Een regenbui zal hij dus wel overleven, maar een frisse duik in de toiletpot vermoedelijk niet.
Een element dat de Moto Z2 Force helaas wel heeft overgenomen van andere high-end toestellen, waaronder zijn voorganger, de bijzonder dunne Moto Z, is de afwezigheid van de 3,5mm-uitgang. Dat vinden we nog steeds een nadeel, omdat het voor de gebruiker niets toevoegt en wel onhandig is als je een bedrade hoofdtelefoon hebt. Er zit wel een adapter in de doos, wat de pijn iets verzacht.
Het ontwerp van het toestel zelf is niet heel inspirerend en komt niet bijzonder anno 2017 over, wat onder meer het gevolg is van de modules die erop moeten blijven passen. Ook de manier waarop het scherm overgaat in de behuizing, is niet bepaald gladjes. Dat komt doordat er geen 2,5d-glas op het toestel zit en door de dikte van de 'onbreekbare' Shattershield-laag die over het scherm zit, waar we later op terugkomen. Een telefoon die wat ronder is aan de achterkant, ligt bovendien iets beter in de hand dan de Z2 Force. Al met al heeft deze smartphone niet het meest flitsende of ergonomische ontwerp, wat de prijs is die je betaalt voor het Shattershield-scherm en de compatibiliteit met Moto Mods.
Het is niet alleen kommer en kwel, want al is de telefoon aan de maat, hij is niet heel zwaar of dik. Een nadeel van de Moto Z-telefoons is wel dat de telefoon met Moto Shell vrij dik wordt met een grote accu en het is dan ook daarom dat de Z2 Force slechts een accu van 2730mAh heeft. Of dat ook inhoudt dat de accuduur matig is, lees je in het desbetreffende hoofdstuk.
Een punt waarop de Z2 Force goed scoort, is dat er plek is voor twee simkaarten én een micro-sd-kaart. Dat zien we op niet heel veel toestellen terug.