Leuk met stuur én controller
Samengevat
F1 2017 heeft vooral de taak een vermakelijke, niet al te hoogdrempelige racegame te zijn, voorzien van de juiste namen en informatie over het 2017-seizoen van de Formule 1. Daarin slaagt de game met vlag en wimpel, terwijl er voor wat serieuzere racers ook voldoende uitdaging is. Die uitdaging ligt niet op het niveau van games als Project Cars en Asetto Corsa, maar biedt desondanks genoeg vermaak. De game verbetert zichzelf ten opzichte van F1 2016 op een aantal punten, maar toont op andere vlakken minder progressie. De nieuwe features zijn welkom, maar niet allemaal even overtuigend in de game verwerkt. Toch is F1 2017 beter dan zijn voorganger, al was het maar omdat de carrièremodus langer leuk blijft en het online deel nu kan leiden tot een compleet, officieel e-sportkampioenschap.
Eindoordeel
Zittend achter een laptop in het motorhome van Force India nemen we de beslissing. We willen nieuwe onderdelen voor de motor voor de komende race, en een nieuwe versnellingsbak. In de laatste race viel halverwege de derde versnelling weg, dus moet de versnellingsbak worden gewisseld. Helaas is dat wel onze vijfde bak van het jaar, en elke F1-fan weet wat dat anno 2017 betekent: een gridstraf. Met de extra motoronderdelen erbij levert dat ons, ondanks een prachtige vierde tijd in de kwalificatie, een plekje helemaal achteraan op. Gelukkig regent het in de digitale versie van Monza waar we terecht zijn gekomen. Een chaotische race is welkom.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Max Verstappen speelt F1 2017 en vergelijkt zijn RB13 met de RB6 uit 2010 van Sebastian Vettel.
Getest op: PlayStation 4 (incl. Thrustmaster T300 RS steering wheel)
Ook verkrijgbaar voor: pc, Xbox One
Bovenstaande momentopname uit onze carrièremodus in F1 2017 schetst de game in een notendop. Nog los van hoe hij speelt en hoe alles oogt, ademt de game de sfeer die hoort bij de koningsklasse van de autosport. Alles zit erin; de bedrijvigheid in de paddock, de aanwezigheid van de bekende gezichten van zowel coureurs als teambazen, en alle regels die horen bij het huidige seizoen. Op dergelijke aspecten hebben we in het verleden veel kritiek gehad, maar de laatste jaren gaat het steeds beter. Goed, het benadert de realiteit nog niet helemaal, maar onderdelen zoals de podiumscène helpen enorm om het 'F1-gevoel' te krijgen dat je wilt hebben als je de enige echte officiële Formule 1-game speelt.
Hoe je die game speelt is trouwens ook nog een vraag. We hebben bij games als Project Cars vaak gemeld dat je zo'n game eigenlijk niet moet willen spelen zonder stuurtje, vanwege het verregaande realisme dat wordt geboden. F1 2017 is een ander soort game. De simulatie vertoont best wat realistische trekjes - in dat opzicht is F1 2017 de moeilijkste game in de serie in jaren - maar haalt het op dat vlak niet bij titels zoals Project Cars of Asetto Corsa. Logisch ook, want deze game is veel meer bedoeld voor een mainstream-publiek, en moet dus ook goed te spelen zijn met een controller. Dat lukt dan ook prima. Uiteraard zul je iets meer rijhulp moeten hebben dan als je een stuurtje gebruikt, maar het is te doen en de game wordt er niet veel minder leuk door.
Wie voor meer simulatie opteert, kan echter zijn borst natmaken. Een rondje Spa-Francorchamps zonder traction control en ABS leidt, zeker in het begin, tot blokkerende wielen en spins. Positief natuurlijk, want gebrek aan uitdaging was in het verleden een van de kritiekpunten bij games uit de F1-serie. Toch is af en toe ook wel te merken dat het simulatieniveau niet zo diep gaat als bij echte sim-racers. Zo vergeeft de game redelijk veel onbalans, waarbij je je kunt afvragen of het wel realistisch is dat je de auto nog uit een spin kon houden. Al met al lijkt er op simulatiegebied dus wel een stapje te zijn gezet, maar nog steeds is dit niet het aspect waar de game het van moet hebben.
Carrière blijft langer leuk
F1 2017 pakt uit met verschillende vernieuwingen en verbeteringen, maar laten we beginnen bij de meest voor de hand liggende: de data-update. Een nieuw seizoen brengt een nieuwe kalender, een nieuw rijdersveld en nieuwe gegevens per auto. Dat al die gegevens kloppen, mag als vanzelfsprekend gezien worden. Dat er dit jaar meer onderling verschil merkbaar is tussen de auto's, is een compliment waard. De reden dat de F1-game altijd betrekkelijk laat in het seizoen verschijnt, is dat Codemasters altijd moet wachten tot het F1-seizoen begonnen is voor alle relevante data beschikbaar is. Wat ons betreft heeft de Engelse ontwikkelstudio niet eerder zo'n sterk resultaat neergezet met dat unieke inkijkje in de technische kant van de Formule 1. Dat is bijvoorbeeld te merken aan hoge topsnelheid van de Force India's, relatief betere prestaties van de Red Bull op technische circuits, et cetera. Ook aan de kant van de coureurs lijken de eigenschappen te kloppen: in de regen zien we Max Verstappen regelmatig strijden om podiumplaatsen, waar die in droge omstandigheden meestal wat verder weg zijn.
Gridstraffen en Safety Car
Ook de regels van het lopende seizoen zijn van kracht. In F1 2017 betekent dat dat je geconfronteerd kunt worden met een Safety Car of een Virtual Safety Car, waarbij de game voorschrijft hoe snel je over de baan mag. Ook zijn, zoals dus al bleek bij onze motorwissel, de regels op het gebied van motoren en versnellingsbakken van kracht. Je hebt van elk onderdeel vier exemplaren die je gedurende het seizoen moet gebruiken. Heb je er meer nodig, dan levert dat straf op en moet je verder naar achteren starten dan dat je je hebt gekwalificeerd. Tot nu toe levert dat in onze carrière in het spel trouwens nog geen kolderieke situaties op als bij de F1-race in Monza afgelopen weekend, waarbij liefst elf rijders met een gridstraf aan de race begonnen. Wel valt op dat de slijtage misschien wat te heftig is: motoronderdelen houden het bij ons geen drie races vol, terwijl ze eigenlijk zes races mee moeten gaan. Op die manier worden gridstraffen in de tweede helft van het seizoen eigenlijk onvermijdelijk.
Het geheel aan rijders, circuits, auto's en regels is waarom je F1 2017 speelt. Het is en blijft de enige game waar al die officiële factoren in zijn opgenomen. Daarnaast was er in het verleden niet zo gek veel dat van F1-games écht goede racegames maakte. Codemasters lijkt zich daarvan bewust, en het komt in F1 2017 met een aantal leuke nieuwtjes. Een van die onderdelen is de uitgebreide Research & Development-boom in de carrièremodus. Tijdens de weekenden verzamel je onderzoekspunten die je in die boom kunt uitgeven aan upgrades voor je auto. Investeer je in aerodynamica, in de kracht van je motor of wellicht in meer betrouwbaarheid? De keuze is aan jou. Weet je de status van 'eerste coureur' te bemachtigen binnen je team, dan krijg je wat meer punten per race om uit te geven aan de ontwikkeling.
/i/2001646325.jpeg?f=imagearticlefull)
Het is een leuke feature, die het gevoel van de Formule 1 versterkt. F1-volgers beginnen hun weekenden meestal met een overzichtje van de diverse updates die de teams hebben doorgevoerd, dus het is goed dat dat element nu ook uitgebreider in de game zit. De uitwerking had overigens wel wat beter gekund; we hadden gevoelsmatig steeds maar weinig punten om te besteden, zelfs als we het volledige testprogramma in de vrije trainingen hadden afgerond. Dan kun je ten opzichte van F1 2016 wel een geheel nieuwe 'tech tree' hebben, maar als je er uiteindelijk betrekkelijk weinig mee kunt is het nieuwe systeem niet per se veel beter dan de oude, simpelere versie. We hinken hierbij dus een beetje op twee gedachten.
Realistischer doelstellingen
Er zijn echter ook onderdelen van de carrièremodus die wel duidelijk beter zijn uitgewerkt dan in voorgaande edities. Een ernstige doorn in ons oog was altijd de onrealistische verwachtingen die je team erop nahield als je een keer boven verwachting had gepresteerd. Reed je per ongeluk naar een vierde plaats met een Toro Rosso, dan kon je er donder op zeggen dat het team twee weken later toch minstens de top zes of top acht wilde halen, terwijl dat helemaal niet realistisch was. Dat is in F1 2017 gelukkig wat minder overdreven. Presteer je continu boven verwachting, dan wordt die verwachting wel bijgesteld, maar niet op een al te heftige manier. Uiteindelijk blijft de kwaliteit van de auto wel leidend.
Race op het circuit van Singapore met Fernando Alonso
Mede daardoor blijft een carrière in F1 2017 langer leuk dan in voorgaande jaren wellicht het geval was. Naarmate je meer naam maakt, krijgen ook andere teams interesse in je diensten en kun je - als je daar niet al in was begonnen - in een auto terechtkomen waarmee je kampioenschappen kunt winnen. Afhankelijk van hoe je de AI-coureurs hebt ingesteld kan dat trouwens in elke auto. Niveau 55 á 60 levert ons over het algemeen een leuke, maar niet onmogelijke uitdaging op. Wie zijn hele carrière met een stuurtje speelt en dus iets secuurder kan omgaan met gedoseerd gas geven en insturen, zou het nog wat kunnen opschroeven om een pittiger uitdaging te hebben. Het belangrijkst is echter dat de game de speler in staat stelt een niveau te vinden dat een vermakelijk en competitief kampioenschap oplevert.
Racen met oude F1-wagens
Net als in voorgaande jaren levert de carrièremodus het gros van het gameplay-plezier in F1 2017. Dat geldt althans voor ons. Wat we echter duidelijk konden merken, ook in gesprekken met andere reviewers die vaak racegames spelen, is dat het zwaartepunt in een racegame per persoon erg kan verschillen. Zo zijn er ook genoeg gamers die alleen maar kijken naar wat de game online doet. "Carrièremodus? Ik speel eigenlijk nauwelijks meer offline, alleen tegen anderen", klinkt het dan. Niet geheel onlogisch, we leven in een tijd waarin e-sport steeds groter en belangrijker wordt. Met dat constant aanwezig zijnde voorbeeld van hoe gaaf onderlinge competitie kan zijn, is het niet vreemd dat steeds meer gamers voornamelijk online spelen.
Beperkt filteren
F1 2017 voorziet uiteraard in die behoefte. Sterker nog, de game kent meer online opties dan ooit, al verandert dat uiteindelijk weinig aan de werking van de game. Nog steeds kom je in lobbies terecht waarin je alles kunt instellen, van de lengte van de race tot de keuze of alle auto's wel of niet gelijk moeten zijn. Wel zouden we graag hebben gezien dat er voor matchmaking al wat meer opties waren. De game laat spelers aangeven hoe lang hun race moet duren en zoekt op basis van die info een geschikte lobby. Graag zouden we de overige parameters ook al vóór matchmaking willen aangeven. Wij willen bijvoorbeeld liever niet met een controller tegen iemand met een stuurtje spelen, en vinden het, als we dan wél met een stuur spelen, wel zo leuk om tegen anderen te spelen die ook hun rijhulpen uit hebben staan. Die opties kun je met custom games instellen, maar in public matchmaking valt er weinig te filteren.
Verschillende klassieke F1-wagens in F1 2017
E-sport met F1 2017
Toch zal dat raceliefhebbers er niet van weerhouden om online in hun favoriete F1-auto te stappen. Voor de beste racers zit daar dit jaar wellicht wat extra eer aan vast. Met F1 2017 maakt ook het officiële Formule 1 e-sportkampioenschap zijn debuut. De F1 Esports Series, zoals het toernooi heet, wordt dit najaar uitgevochten en beleeft zijn climax tijdens de finale in Abu Dhabi, waar ook het echte Formule 1-kampioenschap dan is neergestreken voor de laatste race van het seizoen. De winnaar neemt niet alleen de titel in ontvangst, maar is ook verzekerd van een plek in de finale van 2018 én zal op de een of andere manier een rol spelen in de game van volgend jaar, F1 2018.
Voor het gros van de gamers zal dat niveau te hoog gegrepen zijn. Om maar even terug te grijpen naar die tweedeling: waar er gamers zijn die eigenlijk alleen online spelen, zijn er dus ook gamers die juist alleen offline spelen. Ook voor die groep biedt F1 2017 meer vermaak. Dat is met name terug te vinden in een nieuwe reeks kampioenschappen waar ook de klassieke auto's een rol in spelen. F1 2017 beschikt niet alleen over een aardige collectie klassieke F1-wagens, maar ook over een aantal alternatieve lay-outs van de bekende circuits. Hierdoor is het aantal auto's en banen dus groter dan normaal het geval is in de F1-games.
De auto van Hakkinen tegen de auto van Mansell?
Dat idee moedigen we zonder meer aan. De uitvoering had echter beter gekund. Over de variatie in de tracks niets dan goeds: dat is leuk voor de afwisseling. De klassieke auto's slaan de plank echter een beetje mis. Het is leuk om in Vettels Red Bull of Hakkinens McLaren te stappen. Ze gaan lekker hard, klinken leuker dan de huidige F1-auto's en rijden daadwerkelijk heel anders. Een leuke extra uitdaging. Ga je er echter volledige races mee rijden, dan valt het totaalpakket wat tegen. De klassieke auto's racen bijvoorbeeld tegen elkaar. Dat betekent dat je met je McLaren uit 1998 ook tegen een Williams uit 1992 rijdt. Goed, de game herkent daarin wel twee verschillende klassen zodat je niet kansloos bent als je in de langzamere variant zit, maar het voelt vreemd aan. Daarnaast ontbreken de licenties van de coureurs die in die auto's zaten. Je ziet dus die McLaren rijden, maar hij wordt bestuurd door een onbekende naam, niet door Coulthard of Hakkinen. Jammer, want zoiets simpels als de juiste naam hebben, draagt veel bij aan hoe de modus op je overkomt. Het zal wel een geldkwestie zijn ...
Visueel bescheiden vooruitgang
Zo laat F1 2017 op elk gebied stapjes vooruit zien, al zijn ze op sommige gebieden bescheiden. Voor een game die de laatste jaren niet bepaald bol stond van de veranderingen, is dat uitstekend nieuws. Het zorgt niet meteen voor ingrijpende wijzigingen in de gameplay, maar het is iets. Eigenlijk is datzelfde van toepassing als we kijken naar de audiovisuele features van het spel. De F1-games werden in het verleden weleens 'date updates met elk jaar dezelfde graphics' genoemd. Een beetje oneerbiedig en kort door de bocht, maar niet helemaal bezijden de waarheid. Van ontwikkelingen op audiovisueel gebied was steeds maar beperkt sprake.
Race op het circuit van Monza met Sebastian Vettel
F1 2017 doet een poging zich aan die status te ontworstelen en slaagt daar ten dele in. We noemden eerder al zaken als de podiumscènes en shots tussen de sessies door. Die zijn niet allemaal nieuw en de gezichten zijn soms van een wat bedenkelijk niveau, maar toch dragen ze bij aan het gevoel van 'echtheid'. Eenmaal aan het rijden maken vooral de avondsessies indruk. De lichteffecten zijn mooi. Datzelfde mag gezegd worden van de regeneffecten. Belangrijker dan dat het er gaaf uitziet, is trouwens dat de effecten goed merkbaar zijn. Op de baan is het verschil in snelheid goed te merken naarmate het harder gaat regenen of de baan juist droger wordt. Afwachten en er op het juiste moment zijn voor een ultiem rondje in de kwalificatie wordt zo een uitdaging op zich. Wel moeten we erbij zeggen dat we onlangs de regeneffecten in Forza Motorsport 7 aan het werk hebben gezien, en die game doet dat nog een stap beter dan F1 2017. Dat maakt F1 2017 niet ineens slecht, maar het is duidelijk dat de game op audiovisueel vlak niet zal winnen van andere racegames die later dit jaar verschijnen.
Conclusie
F1 2017 doet in grote lijnen exact wat wij er vooraf van hadden verwacht, en ook precies wat de game moet doen. De aanwezigheid van alle officiële teams, coureurs en circuits, en het feit dat de onderlinge verhoudingen tussen die teams redelijk accuraat zijn nagemaakt, is de belangrijkste reden waarom een gamer een Formule 1-game in huis haalt. Dat de game met zowel een stuursetje als met een controller lekker speelt en op diverse punten net wat uitgebreider is dan de versie van vorig jaar, maakt hem nog wat aantrekkelijker. Net als in voorgaande jaren is er geen sprake van een wereld van verschil met de vorige Formule 1-game, want zowel grafisch als qua gameplay zet F1 2017 slechts een bescheiden stapje vooruit ten opzichte van F1 2016. Toch zorgt dat bescheiden stapje, geholpen door het feit dat er dit keer nauwelijks ernstige bugs zijn te vinden, voor een net wat hogere score dan vorig jaar.
Eindoordeel