Door Jurian Ubachs

Redacteur

F1 2017 Review

Betrouwbaarder dan een Renault-motor

06-09-2017 • 06:00

112

Multipage-opmaak

Leuk met stuur én controller

Samengevat

F1 2017 heeft vooral de taak een vermakelijke, niet al te hoogdrempelige racegame te zijn, voorzien van de juiste namen en informatie over het 2017-seizoen van de Formule 1. Daarin slaagt de game met vlag en wimpel, terwijl er voor wat serieuzere racers ook voldoende uitdaging is. Die uitdaging ligt niet op het niveau van games als Project Cars en Asetto Corsa, maar biedt desondanks genoeg vermaak. De game verbetert zichzelf ten opzichte van F1 2016 op een aantal punten, maar toont op andere vlakken minder progressie. De nieuwe features zijn welkom, maar niet allemaal even overtuigend in de game verwerkt. Toch is F1 2017 beter dan zijn voorganger, al was het maar omdat de carrièremodus langer leuk blijft en het online deel nu kan leiden tot een compleet, officieel e-sportkampioenschap.

Zittend achter een laptop in het motorhome van Force India nemen we de beslissing. We willen nieuwe onderdelen voor de motor voor de komende race, en een nieuwe versnellingsbak. In de laatste race viel halverwege de derde versnelling weg, dus moet de versnellingsbak worden gewisseld. Helaas is dat wel onze vijfde bak van het jaar, en elke F1-fan weet wat dat anno 2017 betekent: een gridstraf. Met de extra motoronderdelen erbij levert dat ons, ondanks een prachtige vierde tijd in de kwalificatie, een plekje helemaal achteraan op. Gelukkig regent het in de digitale versie van Monza waar we terecht zijn gekomen. Een chaotische race is welkom.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Max Verstappen speelt F1 2017 en vergelijkt zijn RB13 met de RB6 uit 2010 van Sebastian Vettel.

Getest op: PlayStation 4 (incl. Thrustmaster T300 RS steering wheel)
Ook verkrijgbaar voor: pc, Xbox One

Bovenstaande momentopname uit onze carrièremodus in F1 2017 schetst de game in een notendop. Nog los van hoe hij speelt en hoe alles oogt, ademt de game de sfeer die hoort bij de koningsklasse van de autosport. Alles zit erin; de bedrijvigheid in de paddock, de aanwezigheid van de bekende gezichten van zowel coureurs als teambazen, en alle regels die horen bij het huidige seizoen. Op dergelijke aspecten hebben we in het verleden veel kritiek gehad, maar de laatste jaren gaat het steeds beter. Goed, het benadert de realiteit nog niet helemaal, maar onderdelen zoals de podiumscène helpen enorm om het 'F1-gevoel' te krijgen dat je wilt hebben als je de enige echte officiële Formule 1-game speelt.

Hoe je die game speelt is trouwens ook nog een vraag. We hebben bij games als Project Cars vaak gemeld dat je zo'n game eigenlijk niet moet willen spelen zonder stuurtje, vanwege het verregaande realisme dat wordt geboden. F1 2017 is een ander soort game. De simulatie vertoont best wat realistische trekjes - in dat opzicht is F1 2017 de moeilijkste game in de serie in jaren - maar haalt het op dat vlak niet bij titels zoals Project Cars of Asetto Corsa. Logisch ook, want deze game is veel meer bedoeld voor een mainstream-publiek, en moet dus ook goed te spelen zijn met een controller. Dat lukt dan ook prima. Uiteraard zul je iets meer rijhulp moeten hebben dan als je een stuurtje gebruikt, maar het is te doen en de game wordt er niet veel minder leuk door.

Wie voor meer simulatie opteert, kan echter zijn borst natmaken. Een rondje Spa-Francorchamps zonder traction control en ABS leidt, zeker in het begin, tot blokkerende wielen en spins. Positief natuurlijk, want gebrek aan uitdaging was in het verleden een van de kritiekpunten bij games uit de F1-serie. Toch is af en toe ook wel te merken dat het simulatieniveau niet zo diep gaat als bij echte sim-racers. Zo vergeeft de game redelijk veel onbalans, waarbij je je kunt afvragen of het wel realistisch is dat je de auto nog uit een spin kon houden. Al met al lijkt er op simulatiegebied dus wel een stapje te zijn gezet, maar nog steeds is dit niet het aspect waar de game het van moet hebben.

Carrière blijft langer leuk

F1 2017 pakt uit met verschillende vernieuwingen en verbeteringen, maar laten we beginnen bij de meest voor de hand liggende: de data-update. Een nieuw seizoen brengt een nieuwe kalender, een nieuw rijdersveld en nieuwe gegevens per auto. Dat al die gegevens kloppen, mag als vanzelfsprekend gezien worden. Dat er dit jaar meer onderling verschil merkbaar is tussen de auto's, is een compliment waard. De reden dat de F1-game altijd betrekkelijk laat in het seizoen verschijnt, is dat Codemasters altijd moet wachten tot het F1-seizoen begonnen is voor alle relevante data beschikbaar is. Wat ons betreft heeft de Engelse ontwikkelstudio niet eerder zo'n sterk resultaat neergezet met dat unieke inkijkje in de technische kant van de Formule 1. Dat is bijvoorbeeld te merken aan hoge topsnelheid van de Force India's, relatief betere prestaties van de Red Bull op technische circuits, et cetera. Ook aan de kant van de coureurs lijken de eigenschappen te kloppen: in de regen zien we Max Verstappen regelmatig strijden om podiumplaatsen, waar die in droge omstandigheden meestal wat verder weg zijn.

Gridstraffen en Safety Car

Ook de regels van het lopende seizoen zijn van kracht. In F1 2017 betekent dat dat je geconfronteerd kunt worden met een Safety Car of een Virtual Safety Car, waarbij de game voorschrijft hoe snel je over de baan mag. Ook zijn, zoals dus al bleek bij onze motorwissel, de regels op het gebied van motoren en versnellingsbakken van kracht. Je hebt van elk onderdeel vier exemplaren die je gedurende het seizoen moet gebruiken. Heb je er meer nodig, dan levert dat straf op en moet je verder naar achteren starten dan dat je je hebt gekwalificeerd. Tot nu toe levert dat in onze carrière in het spel trouwens nog geen kolderieke situaties op als bij de F1-race in Monza afgelopen weekend, waarbij liefst elf rijders met een gridstraf aan de race begonnen. Wel valt op dat de slijtage misschien wat te heftig is: motoronderdelen houden het bij ons geen drie races vol, terwijl ze eigenlijk zes races mee moeten gaan. Op die manier worden gridstraffen in de tweede helft van het seizoen eigenlijk onvermijdelijk.

Het geheel aan rijders, circuits, auto's en regels is waarom je F1 2017 speelt. Het is en blijft de enige game waar al die officiële factoren in zijn opgenomen. Daarnaast was er in het verleden niet zo gek veel dat van F1-games écht goede racegames maakte. Codemasters lijkt zich daarvan bewust, en het komt in F1 2017 met een aantal leuke nieuwtjes. Een van die onderdelen is de uitgebreide Research & Development-boom in de carrièremodus. Tijdens de weekenden verzamel je onderzoekspunten die je in die boom kunt uitgeven aan upgrades voor je auto. Investeer je in aerodynamica, in de kracht van je motor of wellicht in meer betrouwbaarheid? De keuze is aan jou. Weet je de status van 'eerste coureur' te bemachtigen binnen je team, dan krijg je wat meer punten per race om uit te geven aan de ontwikkeling.

F1 2017

Het is een leuke feature, die het gevoel van de Formule 1 versterkt. F1-volgers beginnen hun weekenden meestal met een overzichtje van de diverse updates die de teams hebben doorgevoerd, dus het is goed dat dat element nu ook uitgebreider in de game zit. De uitwerking had overigens wel wat beter gekund; we hadden gevoelsmatig steeds maar weinig punten om te besteden, zelfs als we het volledige testprogramma in de vrije trainingen hadden afgerond. Dan kun je ten opzichte van F1 2016 wel een geheel nieuwe 'tech tree' hebben, maar als je er uiteindelijk betrekkelijk weinig mee kunt is het nieuwe systeem niet per se veel beter dan de oude, simpelere versie. We hinken hierbij dus een beetje op twee gedachten.

Realistischer doelstellingen

Er zijn echter ook onderdelen van de carrièremodus die wel duidelijk beter zijn uitgewerkt dan in voorgaande edities. Een ernstige doorn in ons oog was altijd de onrealistische verwachtingen die je team erop nahield als je een keer boven verwachting had gepresteerd. Reed je per ongeluk naar een vierde plaats met een Toro Rosso, dan kon je er donder op zeggen dat het team twee weken later toch minstens de top zes of top acht wilde halen, terwijl dat helemaal niet realistisch was. Dat is in F1 2017 gelukkig wat minder overdreven. Presteer je continu boven verwachting, dan wordt die verwachting wel bijgesteld, maar niet op een al te heftige manier. Uiteindelijk blijft de kwaliteit van de auto wel leidend.

Race op het circuit van Singapore met Fernando Alonso

Mede daardoor blijft een carrière in F1 2017 langer leuk dan in voorgaande jaren wellicht het geval was. Naarmate je meer naam maakt, krijgen ook andere teams interesse in je diensten en kun je - als je daar niet al in was begonnen - in een auto terechtkomen waarmee je kampioenschappen kunt winnen. Afhankelijk van hoe je de AI-coureurs hebt ingesteld kan dat trouwens in elke auto. Niveau 55 á 60 levert ons over het algemeen een leuke, maar niet onmogelijke uitdaging op. Wie zijn hele carrière met een stuurtje speelt en dus iets secuurder kan omgaan met gedoseerd gas geven en insturen, zou het nog wat kunnen opschroeven om een pittiger uitdaging te hebben. Het belangrijkst is echter dat de game de speler in staat stelt een niveau te vinden dat een vermakelijk en competitief kampioenschap oplevert.

Racen met oude F1-wagens

Net als in voorgaande jaren levert de carrièremodus het gros van het gameplay-plezier in F1 2017. Dat geldt althans voor ons. Wat we echter duidelijk konden merken, ook in gesprekken met andere reviewers die vaak racegames spelen, is dat het zwaartepunt in een racegame per persoon erg kan verschillen. Zo zijn er ook genoeg gamers die alleen maar kijken naar wat de game online doet. "Carrièremodus? Ik speel eigenlijk nauwelijks meer offline, alleen tegen anderen", klinkt het dan. Niet geheel onlogisch, we leven in een tijd waarin e-sport steeds groter en belangrijker wordt. Met dat constant aanwezig zijnde voorbeeld van hoe gaaf onderlinge competitie kan zijn, is het niet vreemd dat steeds meer gamers voornamelijk online spelen.

Beperkt filteren

F1 2017 voorziet uiteraard in die behoefte. Sterker nog, de game kent meer online opties dan ooit, al verandert dat uiteindelijk weinig aan de werking van de game. Nog steeds kom je in lobbies terecht waarin je alles kunt instellen, van de lengte van de race tot de keuze of alle auto's wel of niet gelijk moeten zijn. Wel zouden we graag hebben gezien dat er voor matchmaking al wat meer opties waren. De game laat spelers aangeven hoe lang hun race moet duren en zoekt op basis van die info een geschikte lobby. Graag zouden we de overige parameters ook al vóór matchmaking willen aangeven. Wij willen bijvoorbeeld liever niet met een controller tegen iemand met een stuurtje spelen, en vinden het, als we dan wél met een stuur spelen, wel zo leuk om tegen anderen te spelen die ook hun rijhulpen uit hebben staan. Die opties kun je met custom games instellen, maar in public matchmaking valt er weinig te filteren.

Verschillende klassieke F1-wagens in F1 2017

E-sport met F1 2017

Toch zal dat raceliefhebbers er niet van weerhouden om online in hun favoriete F1-auto te stappen. Voor de beste racers zit daar dit jaar wellicht wat extra eer aan vast. Met F1 2017 maakt ook het officiële Formule 1 e-sportkampioenschap zijn debuut. De F1 Esports Series, zoals het toernooi heet, wordt dit najaar uitgevochten en beleeft zijn climax tijdens de finale in Abu Dhabi, waar ook het echte Formule 1-kampioenschap dan is neergestreken voor de laatste race van het seizoen. De winnaar neemt niet alleen de titel in ontvangst, maar is ook verzekerd van een plek in de finale van 2018 én zal op de een of andere manier een rol spelen in de game van volgend jaar, F1 2018.

Voor het gros van de gamers zal dat niveau te hoog gegrepen zijn. Om maar even terug te grijpen naar die tweedeling: waar er gamers zijn die eigenlijk alleen online spelen, zijn er dus ook gamers die juist alleen offline spelen. Ook voor die groep biedt F1 2017 meer vermaak. Dat is met name terug te vinden in een nieuwe reeks kampioenschappen waar ook de klassieke auto's een rol in spelen. F1 2017 beschikt niet alleen over een aardige collectie klassieke F1-wagens, maar ook over een aantal alternatieve lay-outs van de bekende circuits. Hierdoor is het aantal auto's en banen dus groter dan normaal het geval is in de F1-games.

De auto van Hakkinen tegen de auto van Mansell?

Dat idee moedigen we zonder meer aan. De uitvoering had echter beter gekund. Over de variatie in de tracks niets dan goeds: dat is leuk voor de afwisseling. De klassieke auto's slaan de plank echter een beetje mis. Het is leuk om in Vettels Red Bull of Hakkinens McLaren te stappen. Ze gaan lekker hard, klinken leuker dan de huidige F1-auto's en rijden daadwerkelijk heel anders. Een leuke extra uitdaging. Ga je er echter volledige races mee rijden, dan valt het totaalpakket wat tegen. De klassieke auto's racen bijvoorbeeld tegen elkaar. Dat betekent dat je met je McLaren uit 1998 ook tegen een Williams uit 1992 rijdt. Goed, de game herkent daarin wel twee verschillende klassen zodat je niet kansloos bent als je in de langzamere variant zit, maar het voelt vreemd aan. Daarnaast ontbreken de licenties van de coureurs die in die auto's zaten. Je ziet dus die McLaren rijden, maar hij wordt bestuurd door een onbekende naam, niet door Coulthard of Hakkinen. Jammer, want zoiets simpels als de juiste naam hebben, draagt veel bij aan hoe de modus op je overkomt. Het zal wel een geldkwestie zijn ...

Visueel bescheiden vooruitgang

Zo laat F1 2017 op elk gebied stapjes vooruit zien, al zijn ze op sommige gebieden bescheiden. Voor een game die de laatste jaren niet bepaald bol stond van de veranderingen, is dat uitstekend nieuws. Het zorgt niet meteen voor ingrijpende wijzigingen in de gameplay, maar het is iets. Eigenlijk is datzelfde van toepassing als we kijken naar de audiovisuele features van het spel. De F1-games werden in het verleden weleens 'date updates met elk jaar dezelfde graphics' genoemd. Een beetje oneerbiedig en kort door de bocht, maar niet helemaal bezijden de waarheid. Van ontwikkelingen op audiovisueel gebied was steeds maar beperkt sprake.

Race op het circuit van Monza met Sebastian Vettel

F1 2017 doet een poging zich aan die status te ontworstelen en slaagt daar ten dele in. We noemden eerder al zaken als de podiumscènes en shots tussen de sessies door. Die zijn niet allemaal nieuw en de gezichten zijn soms van een wat bedenkelijk niveau, maar toch dragen ze bij aan het gevoel van 'echtheid'. Eenmaal aan het rijden maken vooral de avondsessies indruk. De lichteffecten zijn mooi. Datzelfde mag gezegd worden van de regeneffecten. Belangrijker dan dat het er gaaf uitziet, is trouwens dat de effecten goed merkbaar zijn. Op de baan is het verschil in snelheid goed te merken naarmate het harder gaat regenen of de baan juist droger wordt. Afwachten en er op het juiste moment zijn voor een ultiem rondje in de kwalificatie wordt zo een uitdaging op zich. Wel moeten we erbij zeggen dat we onlangs de regeneffecten in Forza Motorsport 7 aan het werk hebben gezien, en die game doet dat nog een stap beter dan F1 2017. Dat maakt F1 2017 niet ineens slecht, maar het is duidelijk dat de game op audiovisueel vlak niet zal winnen van andere racegames die later dit jaar verschijnen.

Conclusie

F1 2017 doet in grote lijnen exact wat wij er vooraf van hadden verwacht, en ook precies wat de game moet doen. De aanwezigheid van alle officiële teams, coureurs en circuits, en het feit dat de onderlinge verhoudingen tussen die teams redelijk accuraat zijn nagemaakt, is de belangrijkste reden waarom een gamer een Formule 1-game in huis haalt. Dat de game met zowel een stuursetje als met een controller lekker speelt en op diverse punten net wat uitgebreider is dan de versie van vorig jaar, maakt hem nog wat aantrekkelijker. Net als in voorgaande jaren is er geen sprake van een wereld van verschil met de vorige Formule 1-game, want zowel grafisch als qua gameplay zet F1 2017 slechts een bescheiden stapje vooruit ten opzichte van F1 2016. Toch zorgt dat bescheiden stapje, geholpen door het feit dat er dit keer nauwelijks ernstige bugs zijn te vinden, voor een net wat hogere score dan vorig jaar.

F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017F1 2017

Reacties (112)

112
106
50
3
0
4
Wijzig sortering
dus moet de versnellingsbak worden gewisseld. Helaas is dat wel onze vijfde bak van het jaar, en elke F1-fan weet wat dat anno 2017 betekent: een gridstraf.
De regel voor de versnellingsbakken ligt een beetje anders, deze moet zes races achtereen mee gaan. Als je dan uit valt door een technisch probleem mag je deze nog wel straffeloos wisselen. Ik denk dat hier een mixup is met de regels voor de power units.
Wel valt op dat de slijtage misschien wat te heftig is: motoronderdelen houden het bij ons geen drie races vol, terwijl ze eigenlijk zes races mee moeten gaan. Op die manier worden gridstraffen in de tweede helft van het seizoen eigenlijk onvermijdelijk.
Dit is waarschijnlijk de meest besproken 'bug' van de game, als je de carriere op 25% of 50% speelt. Het is ongelofelijk hoe Codemasters het toch weer voor elkaar krijgt zulke critische onderdelen in de eerste 2 weken na release te moeten patchen. Dit moet toch opvallen in een testtraject?
We noemden eerder al zaken als de podiumscènes en shots tussen de sessies door. Die zijn niet allemaal nieuw en de gezichten zijn soms van een wat bedenkelijk niveau, maar toch dragen ze bij aan het gevoel van 'echtheid'.
Dit is waar, echter zou ik na 3 seizoenen in career toch wel een keer die filmpjes willen kunnen skippen. Dit heeft me in F1 2016 uren gekost om weer hetzelfde voicemailberichtje te moeten horen, en weer dezelfde dude moeten horen vertellen dat mijn updates klaar zijn. De afwisseling tussen deze filmpjes is nog steeds minimaal. Zoals gezegd kan ik daar wel mee leven, maar laat me ze dan overslaan.
- Alle klassieke auto's tegen elkaar
I.m.o. is dit juist heel persoonlijk. Ik denk dat ze dit goed opgelost hebben. Als je alleen op de baan wilt zijn met een MP4/4 kan dat gewoon in time-trial. En bij gebrek aan het hele vald van '92 moet je iets om er een race variant van te maken.
Toch zorgt dat bescheiden stapje, geholpen door het feit dat er dit keer nauwelijks ernstige bugs zijn te vinden, voor een net wat hogere score dan vorig jaar.
Als je de eerste 5 dagen na de release, 5 patches uit moet brengen is dat niet helemaal waar. Vooral de 'wear-bug' is nogal jammer. Ook zag ik dat er bij de online races veel races waren waarbij iedereen na de finish gedisconnect is. Ik heb zelf nog niet online gespeeld, maar dat lijkt me wel een noemenswaardige bugs die er imo niet in mogen zitten bij de release van zo'n game.

[Reactie gewijzigd door Jurgen op 22 juli 2024 22:20]

Je kunt toch gewoon de durability van je auto upgraden om die slijtage tegen te gaan?
Klopt, maar na één race weekend een wear van 60% op je onderdelen is wel heel erg veel. In de 5e patch (geloof ik) is dit voor de 25% races al aangepast. Wat toch doet vermoeden dat ook Codemasters het als bug ziet.

Zie ook de laatste paar pagina's in het topic op GoT: [Multi] F1 2017
Is deze bug well volledig gefixed? Ik heb nog steeds een gevoel dat alles veels te hard slijt, ook na de patch en ik heb durabillity upgrades toegepast aan mijn auto. (25% lengte races btw)
Volgens de patchnotes (iig voor de PS4) wel. Maar ik heb de career al een week niet meer aangeraakt dus kan geen uitsluitsel geven
Wel valt op dat de slijtage misschien wat te heftig is: motoronderdelen houden het bij ons geen drie races vol, terwijl ze eigenlijk zes races mee moeten gaan. Op die manier worden gridstraffen in de tweede helft van het seizoen eigenlijk onvermijdelijk.

Uit de 1.5 patch notes:
· Reduced the amount of gearbox and engine wear when playing 25% distance races.

Bron:
http://store.steampowered...ments/2095718613766049731

Edit: Te laat, reactie hierboven...

[Reactie gewijzigd door Stoksbrood op 22 juli 2024 22:20]

De regel voor de versnellingsbakken ligt een beetje anders, deze moet vijf races achtereen mee gaan.
Zes, niet vijf.
oeps, i stand corrected.
Kun je dit spel ook spelen zonder al dat management geleuter, en zonder dat upgrade-geneuzel?

Wil best een seizoen spelen waarbij ik af en toe een random gridstraf krijg oid, maar als ik meer tijd kwijt ben met al die randzaken dan met het racen zelf ben ik er snel klaar mee.
Er is naast de career optie ook een season optie. Ik denk dat dat is wat je bedoelt, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee of je hier straffen krijgt, of dat je niet hoeft te upgraden.

Het leuke (vind ik) aan de career modus is ook de opdrachten die je krijgt in de vrije trainingen, ik vraag me dan eigenlijk ook af of deze wel in de season modus zitten. Maar misschien dat iemand hier nog langs komt die het wel weet, en anders zou je even in het GoT topic kunnen kijken dat ik hierboven heb gelinkt.
Ok. Bedankt voor je antwoord.
Er is ook iets van championships. Seizoenen op allerlei manieren ingedeeld zoals 5 stratencircuits, seizoen regenraces, classic cars, endurance tracks, hoofd- en sprintrace. Volgens mij zat er ook gewoon een standaard seizoen bij. Soms is er geen Q maar is de grid afhankelijk van vorige race of championship standings. Regels en AI kun je verder gewoon zelf instellen, dus je kan het zo uitdagend maken als je wil zonder management bla bla en upgradetree-gedoe. Dus meer focus op racen. En je kan natuurlijk ook gewoon een los weekend doen met practice en quali en race (Grand Prix mode).
Ben fervent iRacing racer (met rig), en daarin steek ik best veel 'setup'-tijd.

De F1 201x reeks gebruik ik om enkel 'dom' te racen, met zo weinig mogelijk gedoe :) .

Edit: zie net dat photobucket moeilijk doet met m'n plaatjes. Zodra ik tijd heb zet ik ze wel ff ergens anders neer ;) .

[Reactie gewijzigd door alexbl69 op 22 juli 2024 22:20]

haha jammer van de fotos, ben benieuwd. :)
Ik ben zeer benieuwd naar je afbeeldingen!
@Jurgen de versnellingsbak vervanging + gridstraf heeft ook te maken of je wel dan niet de vorige race hebt uitgereden. De regels zijn zeer zeker erg ingewikkeld. Hopelijk gaan deze straffen ook snel weg (technisch onderdelen penalties)
Klopt, heel onduidelijke regel, maar dat had ik ook neergezet in mijn stukje toch?

offtopic:
Neemt niet weg dat ze dit met de nieuwe motorregels maar anders moeten gaan doen, zoals zondag waar het halve veld gridstraffen heeft met mechanische oorzaken is gewoon idioot natuurlijk
Er zitten zeker verbeteringen in F1 2017 ten opzichte van vorig jaar, maar ze hebben dit jaar nog meer dan anders een half af product op de markt gebracht. En de reden daarvoor is duidelijk als je de Grand Prix van Italie hebt gekeken: overal op het circuit billboards van de game, commercials tijdens de breaks en ook tijdens de voorbeschouwing in het Ziggo programma werd het spel aangeprijst,

Oftewel; die advertentie ruimte is natuurlijk al maanden van te voren gekocht en dus konden ze geen kant meer op. Inmiddels zijn we al bij patch 1.06 belandt en zijn de meeste 'game-breaking' bugs verholpen, maar er valt nog genoeg op aan te merken.

Oa:
- Graphics die glitchen op de PS4 (textures die niet goed inladen en skyboxen die flippen)
- HDR implementatie die niet goed is
- AI die niet correct reageert op obstakels
- Practise/Qualifying/Race difficulty is niet gebalanceerd
- AI tijden die na een sessie niet meer kloppen
.. and the list goes on and on

Opmerkelijk genoeg zijn het ook veel dingen die in de vorige versie wel correct werkten. Wat mij betreft mag dat wel degelijk in de beoordeling worden meegenomen. Ze zullen het wel weer op de rit krijgen uiteindelijk, maar het product wat er nu ligt valt teveel op aan te merken.
Allergrootste nadeel, is toch wel het gebrek aan VR Support. In de Simrace wereld is VR inmiddels bijna gemeengoed geworden. Mede hierdoor laat ik hem helaas liggen
Gemeengoed? Wellicht onder het online meest actieve of fanatieke deel van de simracers, maar Codemasters mikt met deze titels - met dure licenties - op een veel algemener publiek. Steam's Hardware Surveys laten al maanden zien dat VR nauwelijks nog groeit en dat de Vive en Rift samen nog niet boven de 0,5% van gebruikers uitkomen.

Wat niet wegneemt dat het inderdaad jammer is dat Codemasters hier wat terughoudend in is.
in Simrace is er wel wat aandacht voor VR, meer dan in andere genres. Algemeen is VR nog geen gemeengoed... En of het doorbreekt is koffiedik kijken.

Ik heb onlangs op een PS4, in een leuke racestoel met stuur, en met VR een Racegame mogen ervaren tijdens een event. Het was super, de immersie, het stuur voor je dat exact mee beweegt (met de handen en race-kledij), en ook in je spiegels en links/rechts kan kijken (en blik naar de concurrenten), je hoofd dat met de bochten mee beweegt (binnenkant bocht kijken)...

Eigenlijk is dit simpeler dan bijvoorbeeld WoW/Fantasy games, waar je ook nog moet kunnen wandelen. Racen kijk je algemeen dezelfde richting, en zit je, en kan je bewegen met pedalen.

Ik zie ook nog een case voor Farming/Flight Simulator of zoiets, waar je machines moet aansturen vanuit een zittende positie.
Dit had inderdaad zeker als minpunt bij de review genoemd kunnen worden. Überhaupt ben ik van mening dat het wel/niet hebben van VR support bij de 'serieuzere' race games genoemd moet worden bij een review anno 2017.
De ps4 is daar simpelweg niet krachtig genoeg voor
En toch werkt Dirt Rally prima (ook een game van codemasters) prima op PSVR.
Hoezeer ik het ook jammer vind dat F1 2017 geen PSVR-support heeft, is Dirt Rally natuurlijk wel iets makkelijker. Bij F1 2017 hebt je niet alleen de omgeving om te renderen, maar ook 19 andere wagens en coureurs.
Nee maar de PC wel.
Niet krachtig genoegdoening de rift misschien. Maar PlayStation heeft een eigen uitstekende vr oplossing die minder van de hardware vraagt.
Ik snap codemasters niet dat er geen VR optie is voor zowel PS4 als PC ... gemiste kans
Stuurtje + VR + Sim = fantastisch :D
Nu ze hier geen VR support in hebben gestopt, ga ik deze game ook niet halen.
Gemiste kans Codemasters!
Zeer meer eens! Ik speel soms Project Cars met de Rift en dat is he-le-maal het einde. Het gevoel dat je zelf in de auto zit, dat je de bochten in kunt kijken, over je schouder, dat je rond kunt kijken in de auto, het gevoel van snelheid, laag op de weg liggen, maakt het zoveel leuker! Ik race niet meer zonder VR, dus F1 2017 zonder VR is echt zonde. Ik laat deze aan mij voorbij gaan.
Inderdaad gemiste kans. VR support stond wel gepland, maar om vage reden uit de features gehaald. Zeer bizar aangezien Codemasters in Dirt Rally prima VR support heeft opgenomen.

No money for codemasters then!
Gekke titel. Je zou denken dat je dan zegt "betrouwbaarder dan een honda motor" want dat is de meest onbetrouwbare. Een motor die bekend is vanwege 9 wissels nog de streep niet halen. Nu nemen ze een qua betrouwbaarheid middle of de road krachtbron als voorbeeld

[Reactie gewijzigd door fre0n op 22 juli 2024 22:20]

Tweakers mikt met de titel niet op de F1 kenner, maar op het bredere publiek dat F1 tegenwoordig voornamelijk kent via NederBelg Max Verstappen en zijn 'problematische' Renault motor.
Dat ligt niet zozeer aan het blokkie :) maja . Beetje hoog televaag gehalte in de advertentie titel zullen we dan maar denken
Zijn teamgenoot heeft anders totaal geen last ervan en een hele hoop punten. Dan nog is het wel écht een slechte titel, even renault motoren belachelijk maken,..
Uiteindelijk heeft red bull minder rondjes gereden dan honda ¯\_(ツ)_/¯

sauce
Wat ik in geen enkele review terug lees is hoe goed de AI in het spel is. Wat opvallend is, want dit kan allesbepalend zijn of een spel leuk is of na een paar races geen eigenlijk alleen nog maar frustraties brengt. Zo had ik aan de hand van het beta programma het idee dat het beter is (in ieder geval in de Grand Prix mode), maar speel ik nu een online seizoen met een vriend van me en zien we dezelfde AI issues als in F1 2016. Blauwe vlaggen lijkt wel iets beter te gaan, maar AI coureurs kunnen nog steeds in de stress schieten en op de meest rare moment doen of dat ze ruimte geven, maar dan toch terug gaan naar hun lijn. Wat vaak erop uitkomt dat ik schade heb aan mijn auto of in het grind/gras beland, waardoor ik belangrijke posities kwijt raak in de race en vaak zelfs de pits in moet voor reparatie. En AI in F1 2017 van achterop komende coureurs is ook heel raar, waarbij het af en toe lijkt of dat ze je niet willen missen. We zijn al paar keer van achter gebeukt door andere coureurs en ik heb ook al een keer gehad dat Hulkenberg mijn binnenste achterwiel raakte (1ste ronde, 3de bocht, dus qua drukte misschien nog wel te begrijpen), waardoor ik zijwaarts spinde en hij mij zijwaarts vooruit bleef duwen. Hierdoor kwam ik niet weg en reed het volledige veld aan mij en hem voorbij. Er zijn ook verbeter punten van de AI en het lijkt er vooral op dat ze niet blind terugkeren naar de ideale lijn, waarbij ze jouw rustig van de baan drukken. Maar er zijn wel genoeg andere situaties waar ze gewoon raar reageren (vriend van me werd door Bottas op het rechte stuk tegen de achterkant gereden, die gas bleef geven waardoor de auto andersom werd geduwd door hem). Ik hoop echt dat Codemasters niet zoals bij F1 2017 weer doet of dat hun neus bloed en dit niet patched en lekker wacht tot F1 2018. Als dat weer zo is, is dit het laatste F1 deel dat ik koop.
Blauwe vlaggen en AI is inderdaad even wennen. Mijn indruk is dat je je gewoon duidelijk in de spiegel moet laten zien (dus niet slipstreamen) en ze dat interpreteren als 'hij wil er nu langs'. En vanachter gebeukt worden door AI? Mijn ervaring is dat dit gebeurt als je weaved, oftewel van de raceline afgaan als defensive move en vervolgens weer terug te duiken op de racelijn als tweede defensive move. Iets wat in het echt ook niet mag en ingame 'beloond' wordt met beukertjes. Des de meer je volgens raceregels rijdt, des de normaler en correcter de AI zich gedraagt.
Kon als fanatiek F1-volger het niet laten om de game toch aan te schaffen voor mijn One S. Moet zeggen dat de sfeer van de F1 redelijk over komt. Wel heb ik moeite om met een controller mijn auto zonder hulpmiddelen onder controle te houden. Tekortkoming van mijn kant, want er zijn opties genoeg binnen F1 2017 om instellingen aan te passen. Hoop wel dat ik snel meer controle voel, omdat ik mijzelf ken en de game ander snel naast me neer leg.
Hmm, opzich valt daar wat van te zeggen. Je probeert op een zeer onrealistische wijze de auto te besturen (controller), zet alle hulpmiddelen uit en verwacht dat het te doen is.
Ik zou het met een stuurtje spelen, of anders een aantal hulpmiddelen aan laten.
Het spel had een goede basis met F1 2016, de uitwerking van sommige punten moest nog gebeuren en dat hebben ze inderdaad met F1 2017 gedaan. Ondanks jullie zeggen dat het spel zo 'betrouwbaar' is, moet ik zeggen dat ik toch al een stuk of 10 bugs heb gevonden. Dat is jammer voor een spel dat zo intensief is getest. Hopelijk kunnen ze snel nog een paar updates uitsturen zodat we weer online goed kunnen spelen...
Wat voor bugs vind je dan?
Wel eerst heb ik de DSQ glitch gehad en ook de ghost glitch. Deze zijn allebei gemaakt in patch 1.5.
Toch heb ik nog steeds een hele waslijn aan bugs:
-Je kan gewoon inhalen onder SC na een mid-session save.
-Bij flying lap begint de ronde veels te vroeg.
-De lucht zit steeds raar te doen. (artifacts in de lucht)
-Bij nat weer start die eindigt in een halfnat circuit, wordt je gediskwalificeerd als je niet naar droge banden overschakelt.
-Textures die gewoon niet aanwezig zijn, of van zeer lage kwaliteit
-Na mid-session werken regels en vlaggen niet meer
-Wagens zijn niet correct in hun gridslot bij de start van de race. Wagens liggen zowaar op elkaar.(online)
-Wagen wordt volledig 'overfuelled' zonder enige reden
-Force feedback valt zonder reden gewoon weg tijdens een race
-Na een formatieronde start je op een verkeerde plek (te hoge plaats)
-Alle AI's krijgen gridpenalty's op het eind van het seizoen, waardoor je gewoon 1e of 2e kan starten.
-De AI is veel te snel in kwali, terwijl ze in de race normale snelheid hebben.

Zeer vervelend, hopelijk kunnen ze hiervoor snel enkele fixes voor maken.
Ik krijg hem niet lekker werkend met m'n stuur.
Waarbij zat games lekker weg spelen is de default setting voor mijn stuur nauwelijks racebaar en moet ik al in de settings duiken om het telkens aan te passen
Je moet ook niet in je eigen auto voor de deur gaan zitten en daar aan het stuur draaien, dat werkt niet echt lekker samen met een racespel... }>

OnT: Als je nu aangeeft welk stuur je hebt, dan kan iemand je misschien nog helpen....

[Reactie gewijzigd door roches op 22 juli 2024 22:20]

"de game kent meer online opties dan ooit"

En online toch nog steeds geen normaal functionerend damage model hebben. Kan ik echt om huilen.
Het is toch een (sim) race game? Ik snap best dat niet iedereen bij een simpele touche kapot wil maar dit moet toch gewoon instelbaar zijn.
Kan Coop season al met meer dan 2 man? Vast niet.
Bij yellow flag ghosting? (was in 2016 zo)
Dedicated server? Nah, liever niet he. Zodra Steam Friends een keer offline-online gaat insta kick van server. Voor groepen die met leagues etc spelen echt een must have. Incl een jury.

En zo zijn er nog zat dingen te benoemen. Game is 10 dagen uit en er zijn alweer 6 patches.
Niet dat dat per se slecht is, maar zegt wel iets over het testen. Nog een paar patches en Codemasters kennende stoppen er weer mee en wachten op F1 2018 :X

Ik sla dit jaar maar even over.

Edit: Ja -1 me maar 8)7 :Y)

[Reactie gewijzigd door m0nkm0nk op 22 juli 2024 22:20]

Online kan gewoon op simulation dmg.
Online championship coop kan met meer als 2 mensen.
Ghosting zijn vage dingen mee aan de hand.
Dedicated servers zou in elke game moeten zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.