Door Jurian Ubachs

Redacteur

F1 2017 Review

Betrouwbaarder dan een Renault-motor

06-09-2017 • 06:00

112

Singlepage-opmaak

Carrière blijft langer leuk

F1 2017 pakt uit met verschillende vernieuwingen en verbeteringen, maar laten we beginnen bij de meest voor de hand liggende: de data-update. Een nieuw seizoen brengt een nieuwe kalender, een nieuw rijdersveld en nieuwe gegevens per auto. Dat al die gegevens kloppen, mag als vanzelfsprekend gezien worden. Dat er dit jaar meer onderling verschil merkbaar is tussen de auto's, is een compliment waard. De reden dat de F1-game altijd betrekkelijk laat in het seizoen verschijnt, is dat Codemasters altijd moet wachten tot het F1-seizoen begonnen is voor alle relevante data beschikbaar is. Wat ons betreft heeft de Engelse ontwikkelstudio niet eerder zo'n sterk resultaat neergezet met dat unieke inkijkje in de technische kant van de Formule 1. Dat is bijvoorbeeld te merken aan hoge topsnelheid van de Force India's, relatief betere prestaties van de Red Bull op technische circuits, et cetera. Ook aan de kant van de coureurs lijken de eigenschappen te kloppen: in de regen zien we Max Verstappen regelmatig strijden om podiumplaatsen, waar die in droge omstandigheden meestal wat verder weg zijn.

Gridstraffen en Safety Car

Ook de regels van het lopende seizoen zijn van kracht. In F1 2017 betekent dat dat je geconfronteerd kunt worden met een Safety Car of een Virtual Safety Car, waarbij de game voorschrijft hoe snel je over de baan mag. Ook zijn, zoals dus al bleek bij onze motorwissel, de regels op het gebied van motoren en versnellingsbakken van kracht. Je hebt van elk onderdeel vier exemplaren die je gedurende het seizoen moet gebruiken. Heb je er meer nodig, dan levert dat straf op en moet je verder naar achteren starten dan dat je je hebt gekwalificeerd. Tot nu toe levert dat in onze carrière in het spel trouwens nog geen kolderieke situaties op als bij de F1-race in Monza afgelopen weekend, waarbij liefst elf rijders met een gridstraf aan de race begonnen. Wel valt op dat de slijtage misschien wat te heftig is: motoronderdelen houden het bij ons geen drie races vol, terwijl ze eigenlijk zes races mee moeten gaan. Op die manier worden gridstraffen in de tweede helft van het seizoen eigenlijk onvermijdelijk.

Het geheel aan rijders, circuits, auto's en regels is waarom je F1 2017 speelt. Het is en blijft de enige game waar al die officiële factoren in zijn opgenomen. Daarnaast was er in het verleden niet zo gek veel dat van F1-games écht goede racegames maakte. Codemasters lijkt zich daarvan bewust, en het komt in F1 2017 met een aantal leuke nieuwtjes. Een van die onderdelen is de uitgebreide Research & Development-boom in de carrièremodus. Tijdens de weekenden verzamel je onderzoekspunten die je in die boom kunt uitgeven aan upgrades voor je auto. Investeer je in aerodynamica, in de kracht van je motor of wellicht in meer betrouwbaarheid? De keuze is aan jou. Weet je de status van 'eerste coureur' te bemachtigen binnen je team, dan krijg je wat meer punten per race om uit te geven aan de ontwikkeling.

F1 2017

Het is een leuke feature, die het gevoel van de Formule 1 versterkt. F1-volgers beginnen hun weekenden meestal met een overzichtje van de diverse updates die de teams hebben doorgevoerd, dus het is goed dat dat element nu ook uitgebreider in de game zit. De uitwerking had overigens wel wat beter gekund; we hadden gevoelsmatig steeds maar weinig punten om te besteden, zelfs als we het volledige testprogramma in de vrije trainingen hadden afgerond. Dan kun je ten opzichte van F1 2016 wel een geheel nieuwe 'tech tree' hebben, maar als je er uiteindelijk betrekkelijk weinig mee kunt is het nieuwe systeem niet per se veel beter dan de oude, simpelere versie. We hinken hierbij dus een beetje op twee gedachten.

Realistischer doelstellingen

Er zijn echter ook onderdelen van de carrièremodus die wel duidelijk beter zijn uitgewerkt dan in voorgaande edities. Een ernstige doorn in ons oog was altijd de onrealistische verwachtingen die je team erop nahield als je een keer boven verwachting had gepresteerd. Reed je per ongeluk naar een vierde plaats met een Toro Rosso, dan kon je er donder op zeggen dat het team twee weken later toch minstens de top zes of top acht wilde halen, terwijl dat helemaal niet realistisch was. Dat is in F1 2017 gelukkig wat minder overdreven. Presteer je continu boven verwachting, dan wordt die verwachting wel bijgesteld, maar niet op een al te heftige manier. Uiteindelijk blijft de kwaliteit van de auto wel leidend.

Race op het circuit van Singapore met Fernando Alonso

Mede daardoor blijft een carrière in F1 2017 langer leuk dan in voorgaande jaren wellicht het geval was. Naarmate je meer naam maakt, krijgen ook andere teams interesse in je diensten en kun je - als je daar niet al in was begonnen - in een auto terechtkomen waarmee je kampioenschappen kunt winnen. Afhankelijk van hoe je de AI-coureurs hebt ingesteld kan dat trouwens in elke auto. Niveau 55 á 60 levert ons over het algemeen een leuke, maar niet onmogelijke uitdaging op. Wie zijn hele carrière met een stuurtje speelt en dus iets secuurder kan omgaan met gedoseerd gas geven en insturen, zou het nog wat kunnen opschroeven om een pittiger uitdaging te hebben. Het belangrijkst is echter dat de game de speler in staat stelt een niveau te vinden dat een vermakelijk en competitief kampioenschap oplevert.