Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Dishonored 2 Review

Nu met nog meer keuzemogelijkheden

18-11-2016 • 06:00

46

Multipage-opmaak

Ervaren krachten

Samengevat

Arkane is erin geslaagd om van het altijd lastige tweede deel een succes te maken. De overstap naar een andere engine pakt goed uit, voornamelijk doordat de levels dit keer beduidend groter zijn en je daardoor meer hebt om te verkennen. De grafische stijl is misschien iets minder sprekend, maar de game bevat wel veel meer detail, en dat vergoedt veel. Verder is het wat saai dat Corvo dezelfde magische krachten heeft gehouden als in de vorige game. Daar staat echter tegenover dat je nu ook met Emily kunt spelen, die een andere set magische opties heeft. Dat maakt dat er nu veel meer te kiezen is. Dat blijft ook de grootste kracht van de game: keuzevrijheid. Arkane geeft je in dit tweede deel meer vrijheid dan in de voorganger. Er is meer te verkennen en je kunt meer afwisselen tussen de magische aanpak en de traditionele aanpak waarbij je magie probeert te vermijden. Je wordt door de game dus meer uitgedaagd om te proberen de moeilijke aanpak te kiezen. Het hoeft niet en de game is zelfs aan de makkelijke kant als je vol voor geweld en vol voor het gebruik van magie gaat. Elke keuze, elke speelstijl is daarbij even valide, en juist dat tekent de kracht van de game. Perfect is Dishonored 2 niet, maar het scheelt niet veel.

Getest

Dishonored 2, Windows

Prijs bij publicatie: € 42,96

Vanaf € 19,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Gespeeld op: Windows
Ook verkrijgbaar voor: PlayStation 4 en Xbox One

Heerlijk, van die games die uit het niets lijken te komen om je in positieve zin te verrassen. Arkane Studios flikte het in 2012, met Dishonored. De studio had ooit twee games afgeleverd, waarvan de laatste alweer in 2006. Na wat gecancelde projecten kwam de studio opeens met Dishonored; een prachtige mix van sluipen, geweld, wat magie, een fantasierijk verhaal en vooral een opvallend en zeer origineel uiterlijk. Het was een mooi geheel van visuele pracht en gameplay.

Videoreview van Dishonored 2.

De Franse studio had dan ook hulp van wat ervaren krachten. Game designer Harvey Smith had zijn sporen al verdiend met System Shock en Deus Ex. Vormgever Viktor Antonov was de man die City 17 bedacht, de stad waar het einde van Half-Life 2 zich afspeelt. De hand van beiden was duidelijk herkenbaar in de game.

De lat ligt hoog

Nu is er Dishonored 2, de altijd lastige opvolger. De lat ligt hoog en Arkane heeft inmiddels meer noten op zijn zang. Een deel van het team werkt aan Prey. Bovendien is Viktor Antonov overgestapt naar het kleine Darewise Entertainment, zijn inbreng wordt dus gemist. Gelukkig is er nog genoeg creativiteit over. Smith zwaait nog steeds de scepter en vormgever Sébastien Mitton was ook bij de eerste game al de creatieve partner van Antonov. Toch is het de vraag of Arkane het niveau van het eerste deel weet te evenaren.

Review Dishonored 2

Corvo en Emily

Dishonored 2 is een vervolg op het eerste deel, maar geen direct vervolg. Er zit een gat van 15 jaar tussen beide games. Verder is veel hetzelfde gebleven. We zijn nog steeds in het Empire of the Isles, het eilandenrijk waar de familie Kaldwin van oudsher op de keizerlijke troon zit. Wat blijkt: Emily, in de vorige game nog een klein meisje, is haar moeder Jessamine opgevolgd. Ook Corvo Attano is weer van de partij. In de eerste game was hij hoofdrolspeler en dat kan nu weer, als je dat wilt. In de eerste game had je geen keuze, maar dit keer kun je kiezen tussen Corvo en Emily. De keuze maak je aan het begin van de game en hij geldt voor de rest van de campagne. Pas bij een tweede doorloop kun je de ander kiezen. Het maakt dat de campagne het herspelen waard is, want de magische opties van Corvo en Emily zijn verschillend. Al is er ook zonder de keuze tussen Emily of Corvo genoeg reden om de campagne opnieuw te spelen, want net als in de vorige game kun je weer op verschillende manieren te werk gaan.

Het is nog steeds de grootste kracht van de game; het gemak waarmee je kunt variëren, kunt kiezen tussen een gewelddadige aanpak en een onopvallende benadering. Beide opties zijn bij vrijwel elke confrontatie bruikbaar. Tegelijk zijn beide opties ook nooit echt gemakkelijk. Je tegenstanders hebben een aardig zicht - hoewel ze niet al te ver kunnen kijken - en kunnen aardig horen. Je kunt dus sluipen, maar zult daarbij voorzichtig moeten zijn. Je kunt ook kiezen voor de gewelddadige oplossing, maar wordt daarbij gehinderd door een gebrek aan wapens en vooral munitie.

Review Dishonored 2

Kruisboog en pistool

Dishonored is ook in dit tweede deel absoluut geen echte shooter. Je hebt een kruisboog en ouderwets pistool, aangevuld met wat mijnen, maar dat is het wel. Zowel de boog als het pistool zijn traag en het pistool is nog onnauwkeurig ook. Het past uitstekend bij de game, die je op die manier dwingt om voorzichtig te zijn en van je andere opties gebruik te maken. Guns blazing kan, maar wordt door de makers niet bepaald gestimuleerd. Je zit binnen de kortste keren zonder munitie. Gebruik van magie en het zoeken van omwegen wordt op die manier gestimuleerd.

Het komt ook keurig tot uiting in het overzicht dat je aan het einde van elk hoofdstuk in de game ziet. Er wordt een grafiek van vier kwadranten getoond waarin je ziet hoe je scoort op het gebruik van geweld en sluipen. Dishonored 2 is daarbij opnieuw een game waarbij je makkelijk terugvalt op het gebruik van geweld, terwijl je het eigenlijk zonder wilt proberen. De geweldloze aanpak geldt als het hoogst haalbare, al zul je waarschijnlijk een tweede doorloop nodig hebben om er succes mee te hebben.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Arkane geeft toelichting op de missies uit Dishonored 2.

Wil je wel magie?

De game biedt daarin zelfs nog meer vrijheid dan z'n voorganger, doordat je nu niet alleen de optie hebt om uit twee hoofdrolspelers te kiezen. Je kunt nu ook kiezen om het gebruik van magie volledig af te zweren. Je ontmoet opnieuw The Outsider, de vreemde figuur die je af en toe een schaduwwereld intrekt. Hij geeft opnieuw een brandmerk op je hand, waardoor je allerhande magische gaven krijgt. Dit keer kun je zijn aanbod echter afslaan en dus zonder bovennatuurlijke gaven spelen. Dat maakt het lastig en het is voor een eerste doorloop ook niet aan te raden, maar het is tof dat het kan. Het hoort bij de aantrekkingskracht van de game; je kunt niet alleen spelen op de manier die je wilt, maar ook precies bepalen hoe moeilijk je het wilt hebben.

In een eerste doorloop zul je vast zowel van magie als het nodige geweld gebruikmaken. Wie op die manier speelt en de moeilijkheidsgraad op Normal laat staan, zal weinig moeite hebben met de game. Wie zo speelt en het niet erg vindt dat er hier en daar wat lijken worden gevonden en wat alarmbellen gaan rinkelen, ziet de grafiek aan het einde van elk hoofdstuk flink richting Chaos uitslaan. Het heeft gevolgen voor de finale van de game. De manier waarop je speelt, hoeveel doden je maakt en hoe vaak er alarm geslagen wordt, bepaalt de finale die je voorgeschoteld krijgt. Niet alleen de beelden na de laatste confrontatie, ook de confrontatie zelf is anders.

Review Dishonored 2

Helder einde

Op zich is het misschien wat flauw dat die finale al direct aan het begin van de game duidelijk is. Je weet vrijwel meteen wat de finale moet gaan worden en er wordt gedurende de campagne ook consequent naartoe gewerkt. Toch is het geen saai verhaal en geen saaie campagne. Dat komt doordat het begin en einde al snel duidelijk zijn, maar er onderweg toch genoeg verrassing is. Zowel in visueel opzicht als in de plotwendingen. In elk van negen hoofdstukken staat een ander personage centraal, en de meeste zijn kleurrijk genoeg. Ook de teksten die de diverse acteurs in de game hebben meegekregen zijn goed. Zowel van de hoofdrolspelers als van de vele naamloze bijrollen - dus van de vissers, de soldaten, de huishoudelijke hulpen en de kruimeldieven in de game.

Zoals bij veel games heeft uitgever Bethesda de moeite genomen om wat grote namen aan te trekken om de stemmen van de hoofdrolspelers in te spreken. Zo hoor je Vincent D'Onofrio, Rosario Dawson en Sam Rockwell. Het biedt weinig meerwaarde, al zit het natuurlijk ook niet in de weg. De minder bekende acteurs klinken net zo overtuigend.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Gewaagde ontsnappingen.

Gemaakt met Void Engine

Voor het uiterlijk van de game heeft Arkane een opvallende keuze gemaakt. De eerste game werd gemaakt met Unreal Engine 3. Voor dit tweede deel heeft Arkane gebruikgemaakt van de id Tech-engine, die het zodanig heeft verbouwd dat hij nu als Void Engine door het leven gaat. Het heeft een aantal gevolgen. Het voornaamste is dat de levels nu een stuk groter zijn dan in de vorige game. Mooi, want zo heb je meer ruimte om rond te zwerven, op zoek naar omwegen en loot; extra financiën, munitie en Runes en Bonecharms, de bouwstenen die je nodig hebt om je magische krachten op te waarderen. Het maakt het gevoel van keuzevrijheid alleen maar groter. De grotere levels stellen wat dat betreft niet teleur. Waar de omwegen er in de vorige game door gebrek aan ruimte vaak dik bovenop lagen, moet je nu wat beter zoeken. Ze zijn er echter wel degelijk.

Er zijn meer visuele verschillen. De vorige game viel op door een stijl die haast geschilderd leek. Personen en interieurs leken met grove penseelstreken neergezet. Dat effect is dit keer grotendeels verdwenen. Alleen in de gezichten van sommige bijrollen komt het nog terug. Verder is Dishonored 2 veel minder grofkorrelig dan zijn voorganger. De overstap naar een andere engine lijkt vooral te hebben opgeleverd dat er veel meer detail kan worden weergegeven; zowel bij personages als in de omgeving. Met name de interieurs in de game hebben aan detail gewonnen. Ze zijn nu veel rijker aangekleed.

Review Dishonored 2

Mooie stofwolken

Ook in het buitengebied is het verschil duidelijk zichtbaar. De woonwijken waar je doorheen trekt, bevatten meer detail dan in de vorige game. Dat lijkt in eerste instantie ten koste te gaan van de fantasie, van de gekke werkelijkheid die Arkane in de eerste game schiep. Wie tegen het einde van de game in het Dust District terechtkomt ziet echter dat het ook op dat vlak helemaal goed zit. Niet alleen door de stofstormen waaraan het district zijn naam dankt, maar ook door de wonderlijke architectuur. Met als winst dat de schaal nu veel groter is en de gebouwen en vergezichten dus veel grotesker zijn dan in de vorige game.

Er zijn ook de nodige mooie details te bewonderen. Koks die niet alleen in een pan roeren, maar de inhoud ook omhoog gooien om het op die manier om te roeren. Of een groepje meeuwen dat met je meevliegt als je op de boot zit die dit keer als uitvalsbasis dient. Je ziet ze niet alleen allemaal een andere koers vliegen, je ziet ook het licht veranderen dat op de onderkant van hun vleugels reflecteert.

Overigens zijn er behoorlijk wat klachten over de Windows-versie van de game. Met name van spelers met een kaart op basis van AMD-technologie. We hebben de game op twee verschillende systemen gespeeld, beide voorzien van Nvidia-kaarten, en geen hinder ondervonden. Het duurt bij ons lang voor de game is opgestart, maar als het eenmaal zover is, draait hij soepel. Bethesda werkt aan een patch en zowel Nvidia als AMD werken aan nieuwe drivers die de klachten moeten oplossen.

Review Dishonored 2

Magische mogelijkheden

Toch is dat allemaal niet waar het in Dishonored 2 om draait. Net als zijn voorganger is dit opnieuw een game waarin de magische krachten die je aan kunt leren de smaak geven aan het gerecht. Daar heb je nu dus twee varianten in; de smaken van Corvo en die van Emily. Die van Corvo zijn bekend. Ze zijn grofweg hetzelfde als in de vorige game. Het wil zeggen dat je opnieuw van Blink gebruik kunt maken, dat je met Devouring Swarm een groep ratten op je tegenstanders af kunt sturen, dat je met Dark Vision door muren heen kunt kijken, dat je met Windblast tegenstanders omver kunt blazen, dat je met Bend Time de tijd kunt vertragen en zelfs even stop kunt zetten. Als kroon op het magische werk kun je met Possession in het lichaam treden van kleine dieren en, na wat opwaarderen, ook van mensen. De magische krachten zijn hetzelfde, alleen de manier van opwaarderen is iets anders.

Niet alle powers zijn daarbij even nuttig. Wij hadden tijdens onze doorloop met Corvo weinig behoefte aan Windblast en Devouring Swarm. Onze nadruk lag bij Blink en Possession, met hooguit wat Bend Time tussendoor. Je kunt echter ook op een andere manier spelen en juist Devouring Swarm en Windblast gebruiken en opwaarderen. Je zult moeten kiezen. Er zijn de nodige Runes in de game te vinden, maar niet genoeg om alle powers te bemachtigen of te maximaliseren. Je kunt je dus beter concentreren op minder powers, die je dan probeert volledig op te waarderen.

Review Dishonored 2

Zonder magie

Leuk is dat je ook heel andere eigenschappen op kunt waarderen. Je kunt de Runes ook besteden aan zaken als Strength, Vitality, Reflexes, Agility, Blood Thirst, Bonecharm Crafting en Shadow Kill. Het is voor de spelers die willen proberen om zonder magie het einde van de game te halen en het is mooi dat Arkane die spelers tegemoet komt.

Toch is Corvo de saaie optie, juist doordat Arkane zijn magische krachten gelijk heeft gehouden. De variatie moet komen van Emily, de nieuwe Empress of the Isles, die na de strijd in het eerste deel de troon van haar moeder heeft overgenomen. Emily is dochter van Corvo en moet door wat verwikkelingen aan het begin van de game opnieuw strijden voor haar erfenis. Take Back What's Yours, zoals Bethesda het in de slogan van de game verwoordt.

Ook Emily kan dus de nodige magische krachten verwerven, als je het brandmerk van de Outsider accepteert. Dan krijg je evenveel krachten als Corvo en zelfs gedeeltelijk dezelfde. Ook Emily heeft Dark Vision, de optie om tegenstanders door muren heen te begluren. Belangrijker en misschien wel het voornaamste verschil tussen de twee: Emily heeft een verbeterde versie van Blink die niet voor niets Far Reach heet. Emily komt daarmee wat verder dan Corvo en dat is veel waard. Ook erg prettig: met opwaarderen kun je Far Reach geheel onzichtbaar maken. Minstens zo prettig: de opwaardeeroptie om voorwerpen en vooral personen naar je toe te halen met Far Reach. Het maakt het leven van Emily wat prettiger dan dat van Corvo.

De magie van Emily

Ook haar andere krachten zijn wat fantasievoller dan die van Corvo, en vooral wat nuttiger. Domino is de optie om twee of drie tegenstanders aan te wijzen die daarna hetzelfde lot ondergaan. Steek er eentje in zijn rug en ze vallen alle drie dood neer. Ook Doppelgänger is erg nuttig. Je zet er een kopie van jezelf mee op het slagveld, die als afleiding fungeert. De kopie zal aangevallen worden en kan zich nog verdedigen ook. Zolang de aandacht afgeleid is, kun je andere dingen doen. Dan is er nog Shadow Walk, de optie om in een soort rookwolk te veranderen waarmee je over de grond kunt kruipen. Ook als rookwolk kun je zelfs nog aanvallen.

Ook voor Emily geldt dat je lang niet al je krachten volledig kunt vrijspelen. Je zult dus moeten kiezen waar je de Runes aan gaat besteden die je onderweg weet te bemachtigen. Wij hebben tijdens onze doorloop bijvoorbeeld nauwelijks gebruikgemaakt van Mesmerize, de optie om een geest op te roepen die tegenstanders betovert. Het is echter wel degelijk een erg nuttige power, en Emily is daarmee wat ons betreft wat veelzijdiger dan Corvo.

Review Dishonored 2

Runes en Bonecharms

Voor het bemachtigen en opwaarderen van magische krachten heb je dus Runes nodig, die je onderweg kunt verzamelen. Je vindt ze doorgaans op lastig te bereiken plaatsen. Je hebt nog steeds het hart dat laat zien waar Runes of Bonecharms verstopt liggen en hoever je ervan verwijderd bent. Handig, maar geen garantie voor succes. Een paar Runes verkrijgen is makkelijk. Als je echt het onderste uit de kan wil halen en al je powers wil maximaliseren, zul je echter erg veel moeite moeten doen.

Dan zijn er nog de Bonecharms. Die vormen het zwakkere broertje van de Rune. Je kunt er van alles mee opwaarderen, maar het effect van elke Bonecharm is beperkt en je kunt er maar een zeer beperkt aantal inzetten. Je kunt er echter erg veel bemachtigen en zo Charms kiezen die bij je speelstijl passen. Gebruik je Possession erg veel? Er is een Charm die ervoor zorgt dat je iets langer bezit kunt houden van een dier of mens. Gebruik je je zwaard erg veel? Daar is een Charm voor. Gebruik je vaak je kruisboog? Ook daar is een Charm voor. Het effect van de Charms is dus gering en het is daarmee niet het spannendste onderdeel van de game. Je kunt ook nog leren om zelf Charms te maken, maar tegen de tijd dat je daaraan toe bent, heb je al zoveel Charms gevonden dat het nut ervan een beetje ontbreekt. Een klein verbeterpuntje aan de game.

Review Dishonored 2

Weinig tegenstanders

Nog een klein punt van kritiek is dat Arkane het aantal tegenstanders klein houdt. Er is daardoor wat weinig variatie bij je tegenstanders. Het zijn soldaten met af en toe een hond, en witches in mannelijke of vrouwelijke vorm, ook af en toe met een hond, en dat is het zo’n beetje. Er zijn nog wel de indrukwekkende mechanische Clockwork Soldiers - een beetje de tegenhanger van de Tallboys uit de eerste game - maar die komen nauwelijks in de game voor. Oh, en er zijn Bloodflies - de tegenhangers van de ratten uit de eerste game. Die kunnen lastig zijn, al kun je ze in veel gevallen vermijden.

De afwisseling komt dus niet zozeer van de variantie in tegenstanders, maar meer van de omgeving. Van de variatie tussen buiten en binnen, van deuren die niet opengaan, van door elektriciteit bewaakte poorten die jou niet doorlaten maar je vijanden wel, en van Watchtowers die op je schieten. Whale Oil en Rewire Tools zijn daarbij nog steeds onmisbare hulpmiddelen. Dat is wat voor afwisseling in de game moet zorgen. Nieuw is bovendien een level waarbij tijdreizen centraal staat, in een level waarin je wel heen en weer kunt springen tussen heden en verleden, maar geen gebruik kunt maken van je magische krachten. Daardoor is er wel degelijk ruim voldoende afwisseling, alleen op een iets andere manier.

Conclusie

Arkane is erin geslaagd om van het altijd lastige tweede deel een succes te maken. De overstap naar een andere engine pakt goed uit, voornamelijk doordat de levels dit keer beduidend groter zijn en je daardoor meer hebt om te verkennen. De grafische stijl is misschien iets minder sprekend, maar de game bevat wel veel meer detail, en dat vergoedt veel. De game is dus mooi, op een andere manier dan z'n voorganger.

Verder is het wat saai dat Corvo dezelfde magische krachten heeft gehouden als in de vorige game. Daar staat echter tegenover dat je nu ook met Emily kunt spelen, die een andere set magische opties heeft. Dat maakt dat er nu veel meer te kiezen is. Dat blijft ook de grootste kracht van de game: keuzevrijheid. Arkane geeft je in dit tweede deel meer vrijheid dan in de voorganger. Er is meer te verkennen en je kunt meer afwisselen tussen de magische aanpak en de traditionele aanpak waarbij je magie probeert te vermijden. Je wordt door de game dus meer uitgedaagd om te proberen de moeilijke aanpak te kiezen. Het hoeft niet en de game is zelfs aan de makkelijke kant als je vol voor geweld en vol voor het gebruik van magie gaat.

Ook met die manier van spelen is de game nog steeds mooi en vooral afwisselend genoeg. De uitdaging is echter om je eigen grenzen op te zoeken. Hoe weinig geweld wil je gebruiken? Hoe onzichtbaar wil je zijn? Hoeveel Runes wil je vinden en hoeveel tijd wil je daaraan besteden? Elke keuze, elke speelstijl is daarbij even valide en juist dat tekent de kracht van de game. Perfect is Dishonored 2 niet, maar het scheelt niet veel.

Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2Review Dishonored 2

Lees meer

De wraak van Emily in Dishonored 2
De wraak van Emily in Dishonored 2 Video van 24 oktober 2016
Duik in de geschiedenis van Prey
Duik in de geschiedenis van Prey Video van 18 oktober 2016
Creatief met vijanden in Dishonored 2
Creatief met vijanden in Dishonored 2 Video van 21 september 2016

Reacties (46)

46
44
37
6
1
2
Wijzig sortering
Je moet natuurlijk altijd je eigen review schrijven maar er wordt met geen woord gerept over slechte performance, terwijl de steam reviews er bol van staan? Dit heb je niet ervaren?
De slechte performance komt doordat Dishonored2.exe een lage prioriteit krijgt in cpu gebruik. Dit kan je makkelijk oplossen door:
  • het spel op te starten
  • je save game te laden
  • ALT + TAB naar desktop
  • Open je Task Manager
  • Ga naar het TAB Processes
  • Rechtermuisknop op Dishonored2.exe
  • Ga naar "Set Priotiy"
  • Klik op "Normal" of "Above Normal"
En speel verder zonder problemen.
Het ging er bij de stream van Day9 heel anders aan toe. De game bleef de prioriteit constant terugplaatsen en zelfs 1x per seconde het naar high zetten via een script werkte niet. Er bleek uiteindelijk wel een andere fix, maar de oplossing die jij schetst is niet waterdicht.
Ik had hetzelfde maar dit veranderde niet meer terug na het laden van de save game. Verder gebruik ik de instellingen die Geforce Experience gebruikt. Het spel loopt soepel en zonder problemen.

Ik hoop natuurlijk gewoon op een patch die dit repareert.
De slechte performance komt doordat Dishonored2.exe een lage prioriteit krijgt in cpu gebruik.
Dit is gewoon weg niet (geheel) waar.

Al hoewel dit probleem er ook is en voor sommige voor een iets lagere frame rate zorgt is dit gewoon niet het gene wat er voor zorgt dat velen erg slechte frame rates en frame drops ervaren.

Zo zijn er ook mensen die met het proberen te fixen met "Maximum pre-rendered frames= 1" naar nul te zetten en daar geld hetzelfde voor; het kan voor sommige de frame rate vooruit helpen maar is niet de oorzaak van het hele gebeuren. Zo ook helpt jou fix ook niet omdat de game na verloop van tijd weer automatisch terug gaat naar lage prioriteit (je moet hem dan echt forceren via een programma om constant op normaal of hoog te draaien)

Zo hebben ze gisteravond een beta patch uitgebracht die het probleem van de muis sensitiviteit (die stond gelinkt aan de frame rate en veroorzaakte daar door zeer inconsistente resultaten) & het probleem wat jij beschrijft op lost. Velen hebben (waaronder ik) hebben deze patch uitgebreid getest en konden vrijwel geen vooruitgang vinden op het gebied van performance (fps) door de prioriteit op hoog/ normaal te hebben staan. Arkane/ Bethesda geeft dan ook dan dat de echte performance fix pas in "Patch 1.2" komt.
Dan nog zijn er framedips die er niet horen te zijn, mouse sensitivity die gekoppeld is aan diezelfde inkakkende framerate etc.
Misschien dat je een link kan sturen dat dit het probleem oplost? Het lijkt me namelijk sterk dat dat het probleem oplost. Process priority gaat alleen maar een rol spelen als je CPU overbelast is. Er draaien op mijn Windows 10 een dozijn processen, maar die zijn allemaal idle (wachtend op een wake up event zoals I/O completion etc.). Theoretisch moet een game vechten voor de CPU; in de praktijk krijgt hij waarschijnlijk 99% van de tijd zonder aanpassing van process priority.
Zodra als je alt-tabbed met de void engine zet hij 'm lager. Laat je task manager op een ander scherm staan en je zag dat hij netjes op normal stond. Placebo effect dus helaas .
Of je leest de review even:
"Overigens zijn er behoorlijk wat klachten over de Windows-versie van de game. Met name van spelers met een kaart op basis van AMD-technologie. We hebben de game op twee verschillende systemen gespeeld, beide voorzien van Nvidia-kaarten, en geen hinder ondervonden. Het duurt bij ons lang voor de game is opgestart, maar als het eenmaal zover is, draait hij soepel. Bethesda werkt aan een patch en zowel Nvidia als AMD werken aan nieuwe drivers die de klachten moeten oplossen."
Toch wat flauw voor een tech site. Er zijn problemen met AMD grafische kaarten en wat doen ze? De game testen op twee systemen met Nvidia-kaarten. |:(

Hebben ze dan echt geen systeem meer staan met een AMD kaart om dat ook eens te testen? 8)7
En waarom zouden ze? Het is een game review, geen hardwaretest. De performance issues zijn bekend en benoemd, maar dat zou mijns inziens weinig bijdragen aan deze review.
Wat mij betreft mag zo'n issue wel bijdragen aan het eindcijfer :)
Dit soort problemen zijn schering en inslag, en er is al een tijdje een enorme kloof tussen de bestraffing hiervan in de 'critic review' cijfers, en de user review cijfers. Zie bijv. Metacritic.
Het is echter wel een tech site die pretendeert meer inhoud en diepgang te bieden dan een website die een meer casual publiek aanspreekt. Zeker het verifiëren van dit soort claims, wat in principe makkelijk te doen is, vind ik toch wel een essentieel voor een website van dit kaliber. Hoeft ook niet meteen met 6 verschillende modellen over een hele reeks van settings en resoluties, maar even met 1 of 2 AMD kaarten de proef op de som nemen lijkt me toch niet zo heel veel moeite...

Of het eventueel mee zou moeten wegen in de eindbeoordeling is een ander verhaal trouwens (heeft AMD al een geoptimaliseerde driver uitgebracht voor deze titel, en zo ja, had dat enig effect?)
Ik heb de review blijkbaar te vluchtig doorgelezen. Ik had verwacht dat zo'n opmerking bij de conclusie zou staan (maar heb meer gelezen dan alleen inleiding en conclusie ;) ) . Als er flinke performance issues zijn dan wil ik een game niet en wacht ik wel een paar maanden. Hopelijk is de tweakers review grondig genoeg geweest en zijn de Steam reacties overtrokken.
Perfomance en DRM (Denuvo) hebben er voor gezorgd dat ik deze game, waarvan ik het eerste deel met ontzettend veel plezier heb gespeeld, helaas vermijd. Ook de review policy van Bethesda heeft hier aan meegedragen; dat Doom zo goed was betekent niet dat alle studio's opeens kwalitatief goede games afleveren.
Ook al kijk je naar de specs de minimale specs kloppen niet bijvoorbeeld, ik heb een 1e series i7 860 met een MSI 670 oc model en ik moet mijn gpu tot maximaal (1150 mhz) overclocken voor ik met geluk 30 fps heb.
Als een
Ook al kijk je naar de specs de minimale specs kloppen niet bijvoorbeeld, ik heb een 1e series i7 860 met een MSI 670 oc model en ik moet mijn gpu tot maximaal (1150 mhz) overclocken voor ik met geluk 30 fps heb.
Als een Geforce GTX 970 met moderne CPU 47fps haal in Dishonored 2, op Ultra 1920x1080, klopt het wel dat de Geforce GTX 670 maar 30fps haalt, met een moderne CPU haal je waarschijnlijk wel wat meer fps.

Op Guru3D hebben ze een benchmark review gemaakt van Dishonored 2, en daar laten ze zien dat je een krachtige GPU nodig heb om alles op Ultra te spelen op 1920x1080, je hebt dan minimaal een GeForce GTX 980 nodig of Radeon R9 Fury X om rond de 60 fps te zitten.

Op 2560x1440 en op Ultra en 60+ fps te krijgen heb je een GeForce GTX 1080 nodig, en op 4k kan geen enkele singe GPU het aan om het op Ultra en 60fps te krijgen, zelfs niet de super snelle Titan X.

http://www.guru3d.com/art...e_benchmark_review,6.html

Wat ik alleen overal kan lezen is het geen goede poort, hij loopt op een Geforce GTX 970 niet al te best op 1920x1080, dan zit je op 47 fps op Ultra , en zit er veel dips in de spel, waar je als je een kant op kijk 60fps krijg en als je de andere kant op kijk 30 a 40 fps krijg, wat dips genoemd woord en niet lekker speelt, en de spel ziet er lang niet zo mooi uit als The Witcher 3, wat er vaak bij reviews op neer komt is dat het niet zo een goed port is naar de PC, wat niet het probleem was met de eerste deel, erg jammer, en erg jammer dat Tweakers het geen een keer het er over hebben.

http://techfrag.com/2016/11/10/dishonored-2-pc-benchmarks/#

https://www.techpowerup.c...ce_Analysis/Dishonored_2/

Hier een Video review van Dishonored 2 waar hij er meer over praat:

https://www.youtube.com/watch?v=WRsbIlI_v6c

https://www.youtube.com/watch?v=hvpgyjRWcqY

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 21:56]

Mijn antieke i7 2600k met 970 graka had er toch moeite mee... waar ik van stond te kijken, gezien bf1 op ultra wordt gespeeld
Vind 70% wel veel... op mijn setup i7 920 16gb ddr3 evga x58 met 970 SLI draait het prima :-) op cpu niveau val ik ook onder die "bagger" echter draaien de meeste games prima ook al is die volgens de techniek inmiddels antiek te noemen.

OT; bij mij draait die dus prima, had ook een ps4 versie ontvangen echter die is al op de bus naar de volgende aangezien het dus prima werkt. Echter merk ik wel dat ik volgend jaar toch echt aan een upgrade moet, vriend met een moderne i5 laadt het spel wat soepeler op... maar dan is mijn beestje ruim 8 jaar oud :-)
Vind juist dat Corvo de zelfde krachten heeft geen minpunt. Vertrouwd is niet altijd slecht! en zijn magische krachten zijn toch erg tof zowel in deel 1 als nu weer in deel 2.

De AI in deze game is ook 1 van de beter die ik de afgelopen jaren heb gezien! Even een hoekje om gluren en net iets te lang blijven kijken en ze hebben al zo iets van hey! wat gebeurd daar even op onderzoek. Als je dan zoals mij op hoogste difficulty speelt en niet gezien en geen kills wilt maken is dat nog een beste uitdaging wat echt super is naar mijn mening!

[Reactie gewijzigd door SMD007 op 22 juli 2024 21:56]

Het tegenovergestelde van Mafia 3 dus :D. Kijk je daar om een hoekje (of whistle je) dan komt iedereen 1 voor 1 en in de automatische 'kill-scene' die dan volgt blijf je ALTIJD onopgemerkt. Erg saai in elk geval. Ga dit spel binnenkort maar eens een kans geven. Ben benieuwd :).
Dat lukt je echt niet in deze game nee. Ik speel nu nog met magische krachten waardoor je nog af en toe weg kan blinken voordat de vijand je gespot heeft en zo dus de status: niet ontdekt in stand houd, maar ik heb nu al zin in 2de of 3de playthrough zonder magische krachten! echt heerlijk.
Vooral de stop time optie als extra blink upgrade doet wonderen. Oh, bijna gezien. Blink, en een goeie plek vinden om je te verstoppen. Vermaak me er al aardig wat uurtjes mee.
Ik had hetzelfde idee over die krachten van Corvo. Ik vind het altijd storend als je een opvolger hebt met dezelfde hoofdpersoon die ineens hele andere dingen kan en niet wat hij eerder nog wel kon...
Nu zou je het in deze game kunnen verklaren gezien de manier waarop hij nu de krachten krijgt, maar inderdaad is dit vaak voor mij ook een storend puntje en ben ik blij dat ze het hier vrijwel niet aangepakt hebben.
Leuke review, maar nu twijfel ik weer tussen Dishonored 2 en Watch Dogs 2. Als je eenmaal gezien wordt zien de gevechten er toch een beetje lame uit. Hetzelfde als in Dishonored 1 maar had wel wat nieuws op dat vlak verwacht.

PS Klein punt over de intonatie van de reviewer; je zegt elke zin om dezelfde manier. Lastig uit te leggen maar wellicht een verbeterpuntje
Grappig punt over de intonatie; ik merk em ook. De reviewer maakt misschien iets te korte zinnen, met veel punten; wellicht nu en dan wat zinnen aan elkaar lijmen met een goedgemikte punt-komma -- of een van de andere kruiden die onze taal rijk is ^_^

(Niet enorm storend trouwens, maar idd)
Nu ik die laatste opmerking van jou lees zie ik dat ook. Thanks hè ;). Anyway niet heel erg storend gelukkig.
Leuke game. De zelfde krachten als het vorige deel vind ik absoluut geen minpunt! Dat houdt de continuiteit in het geheel. Wil je toch wat nieuws? Prima, speel Emily.

Qua performance is het echter wel om te huilen. Ik heb een degelijke amd-bak, en die kan het gewoon niet aan op high(rx480).

Ik vind dit een brilliant spel en een spiritueel kind van de legendarische thief-series(1 tot 3). Hier is gewoon veel moeite in gestoken, en dan is het toch wel jammer dat het een cijfer krijgt die vergelijkbaar is met de gehypte melkkoeien die we elk jaar als rehash opgelepeld krijgen.

My 0.02c
De character modelling valt me toch wel erg tegen ten opzichte van deel 1. Ik vind het zelfs ronduit lelijk; dat wordt wellicht versterkt doordat de omgevingen dan weer wél prachtig zijn vormgegeven waardoor het contrast alleen maar groter wordt.
Gemiste kans wat mij betreft.

Edit: taalfoutje

[Reactie gewijzigd door Rabelais op 22 juli 2024 21:56]

Lijkt me een hele vette game, net als 1, maar met alle verhalen twijfel ik of hij goed gaat werken op mijn "antieke" GTX580 op 1080
Ik vind de lovende woorden rondom deze game compleet terecht. Echter vind ik het vreemd dat de performance problemen niet meewegen in het uiteindelijke cijfer. De manier waarom bethesda het op de markt heeft gebracht kan beter. Het lijkt wel alsof ze wisten van de performance problemen en daarom het betreffende embergo hebben opgelegd. Ik heb er een beetje last van (low spec AMD kaart) maar speel het spel met ontzettend veel plezier!
kan je met far reach wel gezien worden? volgens mij kan dit met blink niet.
welk personage is de betere als je de game ongezien wilt uitspelen?
Beetje offtopic, maar spreek je ID Software uit als 'it' ? Ik dacht altijd dat dat 'eye dee' was....
EDIT: hmm, blijkbaar wel dus, volgens Wikipedia. Bovendien is het dus 'id Software' en niet 'ID Software'. Spreek ik dus al 20 jaar verkeerd uit sinds ik Quake speelde... (niet dat ik het zo vaak uitspreek overigens :)).

[Reactie gewijzigd door Twixie op 22 juli 2024 21:56]

Id is een term uit the psychology, zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Id,_ego_and_super-ego
Je spreekt het niet uit als 'it'; de 'd' is echt een d. Ik dacht eerst echter ook altijd dat het ID was :-)
The game will run on Arkane's new internal "Void" engine, as opposed to Unreal Engine 3 that was previously used in Dishonored. The Void engine is based on id Tech 5 with art director Sebastien Mitton saying the team kept "[roughly] 20 percent" of the original engine.

John Bain ‏@Totalbiscuit Nov 9

I can confirm the various reports that Dishonored 2 has fairly serious performance issues on midrange systems

John Bain ‏@Totalbiscuit Nov 9

First game to come out after Bethesda's anti-consumer review policy change and it has issues. I am John's complete lack of surprise.

De Meta user score is ook niet mals.

Ik ga deze ook niet op launch day halen en zeker niet voor het bedrag wat ze er nu voor vragen.
Ik wacht of een steamsale met minimaal 50% of kijk over een hele tijd wel in de keystore.

Ik hoop nu enkel dat EA met Mass Effect gewoon een goed werkende game aflevert.

Ubisoft en Bathesda staan nu echt ver onder EA vwb hun releases. En van EA had ik geen hoge dunk..

:D
Ik ga deze ook niet op launch day halen en zeker niet voor het bedrag wat ze er nu voor vragen.
Ik wacht of een steamsale met minimaal 50% of kijk over een hele tijd wel in de keystore.
Dat gaat ook vrij lastig meer worden aangezien de game al uit is ;)

Ik heb hem zelf voor 40 euro via bol.com gekocht en vermaak me prima met de game, wel framedrop hier en daar maar ik kan er mee leven :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.