Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Alleen Android en iOS blijven over

De strijd om het smartphone-OS is voorbij

27-12-2016 • 06:00

664

Multipage-opmaak

Inleiding

De smartphonemarkt was jarenlang dynamisch en onvoorspelbaar. Analisten, die van terug- en vooruitblikken hun werk hebben gemaakt, bleken er steevast fors naast te zitten met hun voorspellingen voor de lange termijn. Niet omdat ze hun taken zo slecht uitvoeren, maar omdat grote spelers op de markt voor smartphones veel sneller opkomen en ten onder gaan dan op welke andere markt ook.

Neem nu het najaar van 2009, nog maar zeven jaar geleden. Nokia's besturingssysteem Symbian was marktleider, met ruim 44 procent, BlackBerry volgde met ruim 20 procent, daarna kwam Apples iOS met 17 procent en Windows Mobile met bijna 8 procent. En Android? Dat stelde nog weinig voor, nog geen 4 procent van de verkochte smartphones draaide op Googles mobiele besturingssysteem.

Zo'n twee jaar later stond alles op zijn kop. Android had Symbian ingehaald, hoewel Nokia in 2010 een recordaantal smartphones met zijn besturingssysteem had weten te leveren. Meer dan de helft van de verkochte smartphones was toen al een Android-telefoon. Apple bleef steken rond de 15 procent en de trotse marktleiders van weleer, Symbian en BlackBerry, waren rap op weg om irrelevant te worden.

In die tijd was er voldoende hoop op concurrentie voor Android en iOS. Microsoft was net begonnen met Windows Phone 7 en kreeg de wind in de rug door de steun van Nokia. BlackBerry kwam met een modern platform in de vorm van BlackBerry 10. Mozilla begon met werken aan Firefox OS en Samsung was begonnen aan Tizen. Later kwamen daar Ubuntu en Sailfish bij.

Nu is het eind 2016 en kunnen we de balans opmaken. Geen van die concurrenten heeft, ondanks het gezamenlijk spenderen van miljarden euro's aan ontwikkeling en promotie, een deuk in een pakje boter kunnen slaan. De strijd van de concurrenten loopt nu ten einde en er zijn twee duidelijke winnaars: Apple en Google. Hoe kan dat?

De cijfers: Android en iOS naderen honderd procent

Het was een schokkend cijfer, en toch ook weer niet. Dit najaar meldde Strategy Analytics dat 99,7% van de verkochte smartphones draait op Android of iOS. Dat betekent dat grofweg maar een op de driehonderd smartphones op een ander besturingssysteem draait, zoals Windows Phone, BlackBerry 10, Sailfish of Ubuntu.

Dat is historisch gezien een unieke situatie. Ooit, toen de markt voor smartphones nog veel kleiner was, was er ook een dominante speler: Symbian. Het verschil is dat er toen meer sterke spelers waren, waaronder BlackBerry, Windows Mobile, Palm OS en vooral de mobiele uitgave van Linux-distro's. Die zijn er nu niet: het is Android, met op grote afstand iOS en daarna vrijwel niets meer.

Deze grafiek laat het in een oogopslag zien: waar je eerst allerlei lijntjes door elkaar ziet lopen, is dat effect in 2016 helemaal weg. De groene lijn van Android en de grijze van iOS zijn duidelijk zichtbaar, de rest zit allemaal rond de 0.

Nu zijn procentuele vergelijkingen om diverse redenen heel nuttig, maar het is voor het perspectief ook goed om te kijken naar een schatting van het totale aantal verkochte smartphones per besturingssysteem per jaar.

Dan wordt de grafiek ineens heel plat; de huidige verkopen van Android-telefoons doen alle andere verkopen in het verleden verbleken. Ook kun je in deze grafiek duidelijk zien dat Apple nu meer iOS-apparaten verkoopt dan ooit is gelukt met Symbian-toestellen.

We moeten bij deze cijfers aantekenen dat het gaat om schattingen van analisten. Niet alle fabrikanten maken cijfers bekend van hun leveringen en zelfs als ze dat doen, splitsen ze het vaak niet uit naar besturingssysteem. Ook ontbreken in dit rijtje de kleinere besturingssystemen van de laatste jaren, waaronder Ubuntu en Tizen. Die verkopen zijn relatief onbekend en zouden bovendien alleen meer platte lijnen opleveren.

Dit is uiteraard allemaal wereldwijd, maar dankzij onze sysadmin Kees hebben we ook cijfers van hoe de diverse besturingssystemen zich op Tweakers hebben ontwikkeld. Daarbij hebben we uiteraard alleen kunnen kijken welke besturingssystemen er staan op telefoons die Tweakers bezoeken. In onze eigen serverlogs is dat terug te vinden en als je teruggaat tot begin 2008, ziet het er zo uit:

Het is lastig om alle kleine besturingssystemen goed te onderscheiden, dus die hebben we in de categorie Overige ondergebracht. Windows omvat Windows Mobile, Windows Phone en Windows 10 Mobile. De pieken blijken samen te vallen met releases van nieuwe, aansprekende modellen en feestdagen.

Alternatieven gaven het op

De grootste uitdager van iOS en Android was in de afgelopen jaren zonder enige twijfel Windows Phone. Je kunt stellen dat Microsoft er hard aan heeft getrokken. Niet alleen ontwikkelde het in 2010 een geheel nieuwe versie van Windows Mobile met Windows Phone 7, daarna trok het de kernel gelijk met de desktopversie van Windows voor versie 8.

Daarnaast kocht Microsoft in 2011 de loyaliteit van Nokia en een paar jaar later de hele telefoontak van de Finse fabrikant, een traject dat in totaal miljarden euro's heeft gekost. Bovendien ging het met een zak geld naar ontwikkelaars, om de kosten te dekken voor het starten van de ontwikkeling van apps voor de mobiele versie van Windows.

Tot slot werkte het aan ontwikkelaarstools die het porten van apps vanaf iOS en Android makkelijker moesten maken en het heeft zelfs een framework ontwikkeld om Android-apps rechtstreeks te laten draaien op Windows 10 Mobile.

Het platform heeft ook enig succes gehad. De Lumia 920 kende veel fans en bevatte bovendien nieuwe hardwarematige snufjes, zoals de handschoenmodus voor het scherm en optische beeldstabilisatie voor in de camera. Nokia werkte aan meer vernieuwingen, zoals een Kinect-achtig systeem voor de bediening van de interface. Verkoopsucces was er vooral voor de goedkope Lumia 520, misschien wel een van de eerste echt goed bruikbare, goedkope smartphones.

Daar bleef het echter bij en het marktaandeel kwam nooit boven de vier procent uit. Daarmee was Windows Phone, en is het nog steeds, de wereldwijde nummer drie, maar het grote succes bleef uit. Microsoft schrapte een groot aantal toestellen die al in ontwikkeling waren en ging zich vooral op de zakelijke markt richten.

Daarbij heeft het in 2016 de lijn aangehouden die we aan het begin van het jaar voorspelden. Microsoft probeert niet langer te concurreren met Android en iOS, maar heeft vooral aandacht voor zakelijke functies en toestellen. De enige en waarschijnlijk laatste Lumia van 2016, de 650 uit februari, was gericht op de zakelijke markt. HP maakte het absolute Windows 10 Mobile-vlaggenschip van 2016, de Elite x3, speciaal voor de zakelijke markt.

Microsoft heeft de deur naar de consumentenmarkt voor zichzelf zo goed als dichtgedaan en de reden om Windows 10 Mobile aan te houden is, naar eigen zeggen, om te blijven werken aan apparaten met mobiel bereik en ARM-processors, twee factoren die volgens het bedrijf veel invloed zullen hebben op computers van de toekomst. Volgend jaar brengt Microsofts x86-emulatie naar ARM-processors, zodat apparaten met ARM-socs alle Windows-programma's kunnen gaan draaien.

Met BlackBerry ging het niet veel beter in 2016. Het besloot te stoppen met de ontwikkeling van eigen toestellen en zal er nog eentje uitbrengen. Dat is bovendien geen toestel met een eigen besturingssysteem. Het heeft sinds de Leap medio 2015 geen nieuwe telefoon meer uitgebracht met het eigen platform BlackBerry 10. Er is nog een sprankje hoop dat het platform blijft leven, maar inmiddels zit er weinig leven meer in het ecosysteem. WhatsApp heeft besloten de BlackBerry 10-versie medio 2017 uit de lucht te halen, al was het eigenlijk van plan om dat per 31 december 2016 te doen.

Dan zijn er nog de initiatieven die nooit groot zijn geworden en die het opgaven. Mozilla gaf het een jaar geleden al op. Firefox OS blijft wel bestaan, maar niet als besturingssysteem voor smartphones. Aanvankelijk leek het erop dat Mozilla de deals met providers alleen stopzette, maar al snel bleek dat het hele project was stopgezet. De Firefox-maker kon 'niet de best mogelijke ervaring' bieden.

Uit de Linux-passie van oud-Nokia-engineers kwam Sailfish OS voort. Het Finse bedrijf Jolla begon voortvarend in 2013, maar kwam al snel in de problemen. De fabrikant maakte een tablet, maar had moeite met de productie en levering. Vervolgens wilde het zijn platform in licentie beschikbaar stellen, maar fabrikanten waren niet enthousiast. In 2016 kwam er een Sailfish-telefoon op de markt: de Intex Aqua Fish. Nooit van gehoord? Dat is volstrekt logisch. Jolla maakte zelf ook nog een telefoon, maar in een beperkte oplage van duizend stuks. Toch gloort er nog hoop voor het bedrijf: de Russische overheid heeft besloten om vanaf nu alleen nog maar Sailfish-telefoons te verstrekken aan medewerkers. De overheid krijgt daarvoor een eigen lokale variant van Sailfish. De Chinese overheid overweegt hetzelfde. Het zal de kansen voor succes op westerse markten niet groter maken, maar is wel een reddingsboei voor het Finse bedrijf.

De andere nieuwkomer is Canonicals Ubuntu. Er is al jaren veel verwachting rondom het project en het heeft zowaar een fabrikant met enige naam weten te binden: Meizu. Het probeert bovendien met een combinatie van mobiel en desktop indruk te maken.

Jolla en Canonical hebben het nog niet echt opgegeven, maar inmiddels is wel duidelijk dat de grootse dromen zijn vervlogen. Als ze een blijvende positie veroveren op de markt, is dat een nichepositie.

Het waarom: apps, ecosystemen en gemak

Het zijn zeker niet de minste bedrijven die een gooi hebben gedaan naar een aandeel van de consumentenmarkt voor smartphonebesturingssystemen. Organisaties als Microsoft, BlackBerry, Mozilla en Canonical hebben ervaring met het succesvol maken van grote projecten en ze hadden allemaal genoeg talent in huis om een succesvolle smartphoneserie te kunnen maken.

Er zijn, achteraf gezien, een paar zaken nodig om een ecosysteem op smartphones succesvol te maken. Veruit de belangrijkste is timing. Je kunt achteraf een waterscheiding aanbrengen in de smartphonemarkt; er is een tijd voordat de iPhone kwam in 2007 en een tijd erna. Je kunt er fan van zijn of niet, maar die eerste iPhone en de bijbehorende App Store uit 2008 zijn de blauwdruk gebleken voor de moderne smartphone.

Daarvoor waren smartphones een beetje nerdy. Waar Apple goed in is, is bestaande technieken geschikt maken voor een groot publiek en dat is wat de iPhone heeft gedaan. Met de eerste iPhone maakte het touchscreens en touchscreen-interfaces populair en met de tweede iPhone deed het dat met apps. Beide bestonden al veel langer en waren ook mogelijk op smartphones, maar op de Apple-smartphone waren ze toegankelijk en benaderbaar voor zelfs beginnende gebruikers.

Een ander element ligt bij mobiele providers. Voor 2007 was data duur en moest je afrekenen per MB. Apple dwong bij providers een snelle internetverbinding met onbeperkt data af, een model dat daarna snel algemeen werd in de telecommarkt. Het onbeperkt internetten voor een tientje per maand was jarenlang in zwang en zette de deur open voor algemeen gebruik.

Advertentie gratis telefoon smartphone

Dat samenspel van factoren maakte het aanvankelijke succes van de iPhone mogelijk, maar Apple liet een groot gat vallen. De smartphones van Apple waren duur en dus was er ruimte voor een soortgelijk systeem, met touchscreens en een gecentraliseerde, makkelijk te gebruiken downloadwinkel, op goedkopere telefoons. Op dat moment kwam Android op de markt.

Google heeft een paar dingen erg goed gedaan met Android. Ten eerste vroeg het geen geld aan fabrikanten voor het gebruik ervan; voor Symbian en Windows Mobile moest wel worden betaald. Ten tweede was het veel makkelijker te implementeren voor fabrikanten. Om een Symbian-smartphone te maken, moest een fabrikant mensen van Nokia inhuren om ervoor te zorgen dat het op hun hardware werkte. Dat was een duur en langdurig traject. Een paar enthousiastelingen in een bedrijf konden Android echter binnen een paar weken aan de praat krijgen op een al bestaande telefoon: een heel verschil.

Daarbij ging Android effectief fragmentatie tegen. Anno nu klinkt dat raar, want fragmentatie is al enige jaren een probleem voor Android, maar die op bijvoorbeeld Symbian was veel, veel erger. Symbian had diverse forks, die onderling niet compatibel waren, zoals Nokia's S60 en S90, UIQ van Sony Ericsson en het in Japan gebruikte Moap. Het gevolg was dat een app het als een zonnetje deed op het ene systeem en de code niet of niet helemaal bruikbaar was op het andere.

In die begintijd bleek de steun van grote providers essentieel. Daarbij speelde de marktleider in de Verenigde Staten, Verizon Wireless, een opvallende rol. In 2008 wilde de provider de iPhone van concurrent AT&T bevechten met een toestel van BlackBerry: de Storm. Veel mensen die hem kochten, brachten hem echter terug, want de inderhaast in elkaar geflanste Storm bleek in veel gevallen geen duurzame telefoon.

Voor 2009 wilde Verizon in zee gaan met een andere klassieke smartphonefabrikant. Palm was bezig met webOS, een door en door modern besturingssysteem dat diverse accounts en sociale media integreerde in een mooie interface. Verizon deed een grote order voor de Pre Plus en beloofde er veel marketinggeld tegenaan te gooien. Vlak voor de release van de Pre Plus bleek dat echter niet door te gaan.

In plaats daarvan zette Verizon alles in op de Droid van Motorola. Het was achteraf gezien een breekpunt in de telecommarkt. Door het uitblijven van het grote succes van zijn webOS-telefoon bij Verizon moest Palm zichzelf verkopen aan HP, terwijl Google met Android juist de weg omhoog vond.

Palm was op tijd, maar zijn grote plan mislukte. Nokia was ook op tijd met Symbian-opvolger Maemo, maar het durfde niet zo goed. Net als webOS leverde zijn besturingssysteem veel complimenten op, maar toen het project eindelijk vruchten begon af te werpen in de vorm van de N9, draaide de fabrikant het zelf hardhandig de nek om.

Veel andere alternatieven waren simpelweg te laat. Toen Microsoft Windows Mobile verliet voor Windows Phone 7, waren veel apps al gemaakt. Als je zo laat bent, moet je niet alleen consumenten ertoe overhalen om je telefoon te kopen, maar ook bedrijven en ontwikkelaars zover krijgen dat ze apps voor je platform gaan maken. Zonder apps, zo bleek al snel, willen mensen telefoons niet kopen. Daarbij gaat het niet zozeer om de grote namen als WhatsApp, Facebook, Angry Birds en Netflix, maar vooral om de kleinere apps: mobiel bankieren, onderweg tv-kijken bij je provider, je lampen of geluidssysteem bedienen, enzovoort. Bovendien gaat het om spelletjes, of het nu Candy Crush, Wordfeud of iets anders is. Ook komen apps om bijvoorbeeld te stemmen tijdens tv-programma's vrijwel alleen uit voor Android en iOS.

Ontwikkelaars blijken er weinig trek in te hebben om meer dan twee platforms te ondersteunen en dus heeft geen enkel besturingssysteem de app gap overbrugd. Microsoft is het dichtste bij gekomen, maar andere besturingssystemen probeerden eromheen te werken. Mozilla hoopte op webapps met Firefox OS, waardoor sitebouwers met een paar regels code een 'app' konden maken. BlackBerry en Jolla bouwden Android-ondersteuning in. Het probleem bleek echter niet de ondersteuning, maar de distributie. Veel apps staan alleen in de Play Store en anders blijft het aanmodderen om alle apps die je wil, te pakken te krijgen. Samsung heeft zich gerealiseerd dat Tizen aan de late kant is en heeft het tot nu toe nooit op grote schaal geprobeerd.

Tot slot

De smartphonemarkt zit potdicht. Niet dat de vernieuwingen ten einde zijn, verre van zelfs: camera's worden snel beter, processors sneller en de software steeds completer. In de ontwerpen zijn ook vorderingen te zien. De Xiaomi Mi Mix zonder rand aan de bovenkant laat zien hoe smartphones er in de komende jaren uit kunnen zien, zonder luidspreker en camera boven het scherm. Het basisconcept is echter al lange tijd hetzelfde gebleven.

De ruimte die er nog is, zit vooral in uitbreiding. Naar verluidt werkt Samsung aan een vouwbare smartphone, die daardoor ook als tablet bruikbaar is. HP heeft met de Elite x3 een smartphone op de markt die je met een accessoire als laptop kunt gebruiken. Het lijkt de enige vorm van vernieuwing die nog mogelijk is: de functionaliteit verder uitbreiden.

Android en iOS blijven echter de dominante spelers voor de nabije toekomst. Zij hebben dit soort apparaten populair gemaakt. Pas als er een nieuw soort apparaat komt, dat de smartphone in het dagelijks leven zal vervangen, een bril met augmented reality bijvoorbeeld of een bionische vorm van een smartphone, is er weer een moment waarop Android en iOS met kans op succes kunnen worden uitgedaagd. Zolang we op die rare apparaten met glazen displays van rond de 5" op apps blijven tikken, lijkt de concurrentie buitenspel te staan.

Reacties (664)

664
623
244
13
0
214
Wijzig sortering
Na enkele jaren goede hoop te hebben voor Windows Phone / Mobile is deze helaas wel stukken minder geworden. Ik heb niet zo zeer last van missende apps, maar dat komt misschien eerder omdat ik ook niet weet wat ik precies mis. De officiële apps lopen helaas vaak achter of krijgen amper updates (gelukkig whatsapp wel).

Ik vind persoonlijk Windows Mobile wel fijner werken dan Android en iOS, met deze OS'en werk ik ook aangezien ik op kantoor onze smartphone omgeving beheer. Windows Mobile zit zo simpel in elkaar en werkt erg vloeiend, alleen iOS kan dit in mijn ogen evenaren. Android heeft dan weer zijn andere voordelen zoals zijn aanpasbaarheid.

Elke keer hoop ik weer dat Windows Mobile omhoog krabbelt, dan weer met de iOS en Android app converters, dan weer continuum en nu met de x86-emulatie. Ik ben alleen bang dat de x86-emulatie net zo half product gaat worden als continuum.

Voorlopig blijf ik mijn Windows Mobile wel gebruiken, maar als die de geest geeft dan moet ik echt goed gaan nadenken over welk OS ik ga kiezen...

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door JerX op 22 juli 2024 15:14]

Erg herkenbaar! Voor mij wordt de opvolger Android, ik wil de prijzen van Apple niet betalen en ik vind het ook niet erg fijn werken. Zo'n scherm met icoontjes of mapjes.............. Al heeft Android daar ook wel wat last van.
Heb zelf ook een tijdje terug in dubio gezeten wat mijn volgende telefoon zou gaan worden maar ik heb er uiteindelijk voor gekozen om voor een iPhone te gaan (iPhone 6).
Zijn het dure telefoons? ja, maar dat zijn verschillende Android telefoons ook.
Wat voor mij persoonlijk belangrijk was, ik wilde een telefoon die normaal in mijn broekzak past maar wat de doorslag gaf waren de software updates en daarin vind ik zelf dat Apple het een heel stuk beter doet dan Android!

Ja het is even wennen als je Android gewend bent maar tot heden heb ik totaal geen spijt van mijn keuzen en durf ik dit zonder moeite aan te raden aan andere mensen.
Ik heb juist een korte tijd de omgekeerde weg bewandeld, van (stock) android naar iOS. Gillend terug gegaan.
Het quick toggle menu van android is veel beter, en de iconen aanpasbaar, zowel in volgorde als welke er staan. En ik kan vanaf daar wifi netwerk switchen zonder instellingen in te gaan bijvoorbeeld. Ook kan je op de helderheidsslider drukken, ipv op iOS waar je echt precies dat kleine puntje moet pakken, en zit je er net naast, dan hoppa swipe je naar de volgende pagina. Is mij veel te vaak overkomen.
Ik heb mijn nexus compleet bloatware vrij, nou dat is op iOS niet mogelijk. Facebook, vimeo, flickr en twitter prijken in het optie menu. Gebruik geen van allen. Ook zijn er apps als aandelen niet te verwijderen. Moeten dan maar in een mapje troep. Op een scherm die van linksboven tot rechtsonder gevuld dient te worden. Wil je een hokje vrij laten zodat je iets van je achtergrond kan zien? MAG NIET.
Een backknop die doorgaans linksboven zit is naar mijn mening ongelooflijk dom. Op android tik ik snel 2 of 3 keer op een backknop die ALTIJD op dezelfde plek zit, en de app is "afgesloten" en ik ben weer op mijn homescreen. Bij iOS had ik bijvoorbeeld een instelling aangepast, maar geen zin om met mijn vinger helemaal naar linksbovenin te gaan (en dan had ik niet eens de plus), of 4 keer naar rechts te swypen, dus druk ik op home.
Een paar uur later wil ik een andere instelling aanpassen, zit ik nog steeds in dat submenu, moet ik nog steeds als een debiel gaan lopen swypen.
Ook wilde ik chrome gebruiken voor van alles, maar links e.d. openden standaard in safari. Dit is niet aan te passen. Verschrikkelijk achterhaald.
Doordat er 1 homeknop is, heeft apple meerdere functies ingebouwd. 1 klik, dubbel klik, lange klik, volgens mij nog meer. Verwarrend, en het gaat wel eens mis. En mis je je notificatieshade net met naar beneden swypen? Zit je weer in spotlight. Er gebeurdebte vaak iets dat ik niet wilde.
Splitscreen miste ik niet, had ook geen 5.5 inch, NFC heb ik verschrikkelijk veel gemist. Wat een geklooi, verbinden met een soundbar zonder NFC. iOS gebruiksvriendelijk?? Gepolijst?? Easy to use?? Dikke onzin als je het mij vraagt.

Ik ben echt gillend terug gegaan naar stock android.
De meeste minpunten zij oplosbaar en sommige betwistbaar. De backbutton is niet altijf handig, vaak vlieg je ongewild uit een app. Het is altijd daar maar de werking is niet altijd gelijk. Bij ios staat hij ook altijd bovenaan, of je kan swipen van op de rand. Handig in browsers en apps. Notifications en snellenu's zijn fixed maar de alledaagde items staan er wel in en ze zijn makkelijk toegangelijk.

Android is wispelturig, je bent afhankelijk van de skin en elk merk doet het net iets anders en als je je na een jaar geen updates krijgt sta je daar met die skin. In het middensegment verlopen updates niet zo vlot.

Het voordeel van restricties is dat ios super snel gaat. Zelfs op de helft minder ram en oude hardware. Daardoor heb je voor ios devices een enorm aanbod aan hoesjes, batt packs, carkits, waterdichte cases, camera addons, spareparts in het geval iets stuk gaat ( en origineel scherm150euro @ applestore) enz. Ik heb een hoesje dat zich vastklikt zowel op de fiets als in men auto en dat super low profile.

Restricties hebben ook hun voordeel.
Daarom ben ik ook zo'n fan van stock android, skins vind ik ook niks. Gelukkig voor mij, is naar mijn wensen de beste telefoon dit moment de nexus 6p. Ik hecht heel veel waarde aan stereo front facing speakers, updates, stock android, amoled, nfc, low light camera, en een goede vingerafdrukscanner. En een niet al te hoge prijs, 510 euro heb ik een jaar geleden voor mijn telefoon betaald. Iedere cent waard.

Het idee dat de back button in android soms anders is deel ik niet. Het is gewoon altijd 1 scherm terug. En een button die er altijd is aantikken is een kortere actie als een paar keer swipen, om vervolgens de home button in te drukken.

Ik snap heel goed dat anderen iOS fijner vinden, ik echter niet. En de redenen die ik aangaf zijn naar mijn mening terecht. Ik stoor mij daar aan, anderen niet.
Alle makkelijk en goedkoop te verkijgen accesoires bij populaire telefoons zijn zeker een pluspunt. Iphone's en samsung galaxy s telefoons hebben hier duidelijk een streepje voor op de rest. Zelfs de action verkoopt hoesjes voor die telefoons.
Ja stock Android is king.....
Snap al die Skins niet.

Snap ook de voordelen niet...
Maakt het toestel langzamer
Updates komen trager door
Kost handen vol ontwikkelaars
Maakt het toestel onnodig duur

En het ergste...

Beste stock Android features gewoon niet geïmplementeerd in de eigen skin....
(Probeer maar eens een scherm te pinnen op een Samsung)
Telefoon bouwers willen klanten hun eigen ecosysteem opdringen. Dààr wordt het geld verdiend.

Er is een reden waarom bijna niemand stock Android aanbied. In Amerika is het nog veel erger daar heb je ook nog eens je carrier met hun zooi. Verizon is mijn erf vijand geworden.
Ik was fan van CM (CyanogenMod (Open Source Custom ROM)), maar ze gaan over naar LineageOS, wat ik goed van ze vind, dus ik blijf ze daar volgen.
quote: Coolstart
Android is wispelturig, je bent afhankelijk van de skin en elk merk doet het net iets anders en als je je na een jaar geen updates krijgt sta je daar met die skin. In het middensegment verlopen updates niet zo vlot.
Die skin kan je aanpassen, ook op niet-rooted toestellen... je kan talloze gratis (en betaalde) skins uit de play store halen; het enige dat ze niet wijzigen is je instellingen-menu.. maar verder verandert alles; je bureaublad, je itembar onderaan het scherm, je "all-apps" scherm, .... Vaak brengen die skins ook extra functionaliteit met zich mee... Zo kon ik bv indertijd op mijn android Eclair (2.1) al dingen doen die je pas in android 4 en 5 tegenkwam zoals het aantal kolommen aanpassen op je desktop, iconen groeperen/in mapjes gooien op het bureaublad, het dropdown menu aanpassen (rechtsboven naar beneden swypen) en tal van andere functies.

Ook wat je zegt over upgrades klopt niet helemaal; ten eerste ligt het probleem niet bij android, want die krijgt regelmatig updates/upgrades, maar bij de fabrikanten van het toestel; die moeten namelijk die upgrades implementeren en testen in hun aangepaste android-versie om te checken dat alles feilloos werkt (het zou maar wat zijn als je een upgrade krijgt en je camera werkt plots niet meer). Ten tweede heeft google al heel wat moeite gedaan om het upgraden van hun os en applicaties te vereenvoudigen en minder vaak ingrijpen van de fabrikant vereist; zo zijn alle google apps bv nu via de store gewoon te updaten waar dit vroeger niet altijd ging. Ten derde heb ik zelf een telefoon uit het middensegment gehad die na twee jaar en half nog steeds updates kreeg (Samsung Galaxy A3).; bovendien heeft google een tijdje terug ook de voorwaarden aangepast om google android te mogen installeren op telefoons; zo moeten fabrikanten minstens 2 jaar (of was het nu 3 jaar?) na de lancering het toestel blijven ondersteunen met updates en eventueel ook version-upgrades (dit laatste is niet verplicht geloof ik, maar kritieke patches (updates dus) wel)
Helaas was mijn A3 overleden voordat hij 3 jaar was geworden, ik heb het toestel zo'n 2 jaar gehad en toch redelijk wat updates gezien (en een version-upgrade). Momenteel heb ik de A3 versie 2016 (omdat ik voor het eerste zo tevreden was over een Samsung telefoon heb ik de opvolger genomen), en ook hier heb ik al een version-upgrade gekregen en een paar updates, en ook dit is geen high-end toestel maar een midranger.

Conclusie; de periode dat je een android kocht en gedurende de tijd dat je'm had geen updates ontving is volgens mij wel voorbij. Misschien dat het bij sommige phones wat minder is (ik denk bv aan chinaphones of de allergoedkoopste budget phones), die zullen geen versie-upgrade krijgen maar belangrjike patches zullen daar normaal ook naartoe vloeien, weliswaar iets trager dan bij flagship, high-end en mid-range toestellen..
Wat jij aangeeft is denk ik het probleem binnen de OS battle. Je bent ooit begonnen met x besturingsysteem, daar ben je gewent. Je past je gedrag aan, aan dat besturingsysteem. Zelfde geldt met Windows vs macos, een eindeloze discussie.

Als jij je beter in iOS verdiept had dan ga had je die "problemen" niet gehad. Omdat het "gedragsverandering" vereist. Is dat nou net iets waar de mens zeer slecht in is.
Als je zijn reactie leest, lees je dat hij vooral zaken opsomt die ios gewoon niet kan. Heeft niets met wennen aan een systeem te maken. Ik mis in ios heel veel belangrijke zaken die voor mij gewoon basis zijn zoals led notificaties, een terugknop en contactloos betalen met telefoon
Ben ik het niet helemaal mee eens. Het heeft zeker wel te maken met het wennen aan een systeem. Het begint er namelijk al mee dat bepaalde acties op verschillende manieren met verschillende handelingen mogelijk zijn. Daarbij is het ook nog persoonlijk. Dat geef jezelf ook al aan. Jij mist dingen in iOS die een ander helemaal niet zal missen. Dat heeft ook weer te maken met het verschil in de gedachte achter iOS, Android en WP. Dus je kiest niet alleen voor een besturingssysteem je kiest voor de wijze waarop dit wordt ingevuld.

Verder noemt Ruw ER ook genoeg zaken op die onjuist of niet waar zijn.
Ontbrekende LED-notificaties lijkt mij een heel duidelijk en objectief te definieren gemis. En altijd links boven moeten drukken wanneer je terug wilt gaan? Dat lijkt mij ook objectief minder makkelijk te doen met 1 hand dan links onder. Etc.
Bij Samsung rechts onder en bij LG links onder om 1 stap terug te gaan. :-(
Als mensen zich enigszins in ios verdiept hadden, dan hadden ze geweten dat led notificaties zeer zeker wel mogelijk zijn op een iphone al is de werking en uitvoering daarvan anders.
Is dezelfde functionaliteit mogelijk?
Geen idee hoe het werkt op android. Ik weet alleen dat als je led notificaties gebruikt op de iphone dat de camera flitser dan knippert en het instellen van verschillende kleuren is dan ook niet mogelijk.
Hmm maar dat lijkt me toch een stuk minder bruikbaar? Dan heb je geen verschillende kleuren per app. En het werkt niet (echt) als je je telefoon normaal op tafel hebt liggen, met het scherm naar boven.
Klopt helemaal, maar er werd gezegd dat led notificaties helemaal niet mogelijk zijn, en dat is simpelweg niet waar. Al moet ik zeggen dat de meeste android toestellen dit wel veel beter doen.
OK fair enough. Nauwkeurig formuleren is belangrijk!
Jij kan dat een gemis vinden, maar objectief is het allerminst. Ik zou het juist kunnen missen als kiespijn.

Verder doel jij op : Een backknop die doorgaans linksboven zit is naar mijn mening ongelooflijk dom. Op android tik ik snel 2 of 3 keer op een backknop die ALTIJD op dezelfde plek zit, en de app is "afgesloten" en ik ben weer op mijn homescreen.

Dan heb je gelijk als je zegt dat het minder makkelijk te doen is. Echter kijkend naar het aantal handelingen om terug te gaan of af te sluiten valt het wel mee.

Door eerst over de homeknop te swipen komt je scherm tot halverwege naar beneden en is de terugknop goed bereikbaar.
Waarom hij een app moet afsluiten geen idee. Op iOS wordt zelfs aangeraden om je apps open te laten staan. Dus hoef je niet 2 of 3 keer op de terugknop te drukken, maar volsta je met 1 keer op de homeknop. Wil je de app alsnog echt afsluiten dan druk je 2x snel op de homeknop en sluit je elke app die je wilt afsluiten met een enkele swipebeweging.

Verder noemt hij nog genoeg zaken die zeer zeker niet objectief zijn.
Jij kan dat een gemis vinden, maar objectief is het allerminst. Ik zou het juist kunnen missen als kiespijn.
Dat jij het kunt missen als kiespijn maakt de afwezigheid van led-notificaties nog geen subjectief gemis. Het zit er gewoon niet op. Punt. Uit. Dat is geen mening, het is een feit dat het er niet op zit. Hoe graag je ook wil, je kunt het niet gebruiken.
Waarom hij een app moet afsluiten geen idee. Op iOS wordt zelfs aangeraden om je apps open te laten staan. Dus hoef je niet 2 of 3 keer op de terugknop te drukken, maar volsta je met 1 keer op de homeknop. Wil je de app alsnog echt afsluiten dan druk je 2x snel op de homeknop en sluit je elke app die je wilt afsluiten met een enkele swipebeweging.
Volgens mij wordt dat bij Android ook aangeraden, maar het zit er bij veel mensen (myself included) nogal in dat je fanatiek apps uit het geheugen wil houden (overgenomen uit Windows voor je desktop, denk ik)
[...]


Dat is waar, maar als je daar over zeurt omdat je het zo belangrijk vind dan had je je beter in moeten lezen en het toestel niet moeten kopen. Het is dus een non-issue.
Tsja, daar zit wat in, maar als we op die manier naar telefoons gaan kijken mag je op geen enkele missende functie commentaar leveren, want alles kun je (met enig onderzoek) vooraf weten :)

Overigens is het ook heel menselijk om vooral dingen te onthouden die je ineens niet meer kunt en totaal niet mee te krijgen wat je allemaal wel kunt. We zijn als soort niet zo goed met verandering :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 15:14]

Hmm, klopt en zou dat dan ook niet verstandig zijn?

Je stapt dus over van Android naar iOS. Waarbij een bedrag van rond de 1000 euro gemoeid is. Nou dan zou ik mij toch wel erg goed hierin verdiepen i.p.v. een paar weken later tot de conclusie komen dat het niks -voor jou- is. :| :)
Ik ben niet op iOS overgestapt om diverse redenen, maar je kunt toch ook dingen missen in een telefoon zonder dat je die telefoon koopt? Het kan juist de reden zijn dat je hem niet koopt.
Eens! En ondertussen aardig off-topic. ;)
Dit is toch best wel een beschaafde discussie geworden!
Inderdaad! Geen fanboy gedoe... :)
Ik kan me prima vinden in de mening van Ruw ER, en ik ben toch echt 'begonnen' op iOS (toen nog iPhone OS). Had laatst een iPhone als vervangtoestel en merk inderdaad dat veel zaken totaal niet handig zijn. En veel dingen gewoon nog exact hetzelfde waren.

Nog een leuke voor op z'n lijstje: wanneer je de notificaties omhoog wil schuiven moet je persé naar boven vegen vanaf de onderkant van het scherm. In Android kan je ook vanaf het midden omhoog swipen als de ruimte daar leeg is. Zulke dingen kom je dan ineens tegen.

Of wat dacht je van de valse beloftes dat de homeknop je altijd naar home brengt..
Wanneer doet de home knop dat dan niet?
Doe het volgende:
Ga naar een tweede homescreen, open daar een map en selecteer een willekeurige app. Zodra die app geopend is, open je het notificatiepaneel.

Oké, hoe vaak moet je op home drukken voordat je echt home ben. 4 keer!

1. Notificatiepaneel gaat weg
2. App sluit af, map staat open
3. Map sluit, nog steeds op tweede homescreen.
4. Eindelijk op de plek waar de homeknop belooft heen te gaan
De homeknop gaat een niveau hoger.

Als je nou eens hetzelfde doet, maar dan dubbel klikt op de homeknop, swipe naar links en je kunt direct terug naar je homescreen, of een andere app.
Dit zijn gewoon non argumenten.
Daarom heet het de niveau-hoger-knop... Duh
Als ik op mijn Android toestel op "home" druk kom ik altijd op het home scherm. Wel een argument want het vereist minder handelingen.

Zou toch gek zijn als je TomTom wel direct een route naar huis toont maar een Garmin eerst naar de stad toe wijst en pas als je in het midden van de stad bent je naar je huis toe brengt.
Terwijl je beide keren op "Naar huis" drukt.
Ik heb jaren lang een iphone gehad en ik heb nu een S7 edge. Het verschil is minimaal. Er is echter maar 1 ding dat ik verschrikkelijk mis in android... Het in landscape kunnen typen en tegelijk bijvoorbeeld het whatsapp gesprek zien!! Echt waardeloos dat dat standaard niet in android zit!

Voor de rest is zo wel android and ios bijna hetzelfde kwa werking.
Dat is iets wat de mensen van WhatsApp moeten implementeren. In Telegram kan het wel.

Als alternatief: installeer SwiftKey en undock je toetsenbord.
Dat van Whatsapp landscape typen en het gesprek kunnen zien mis ik ook ontzettend. Blijkbaar ben ik niet de enige daarin. Is daar geen fix voor te vinden of moet dat vanuit Whatsapp zelf komen?
Daarvoor zijn mogelijk twee verschillende oplossingen .
Ik heb beide manieren getest en allebei werken alleen in portret mode en niet in landscape helaas..
Na jarenlang ios ben ik ook naar een s7 gegaan. Eindelijk weer behoorlijk baas op eigen toestel. Gewoon bestanden op je telefoon kunnen slepen als je dat wil. Gewoon gesprekken op kunnen nemen in een fatsoenlijke kwaliteit.
Enige wat ik nu jammer vind is dat je met een app als ifttt de vliegtuigmodus niet aan kan zetten. Maar goed, dat was in ios ook enkel dromen.
Met Tasker kan alles op Android. Je kunt ook b.v. automatisch vliegtuigmodus aanzetten wanneer je je wekker zet. Of het automatisch draaien van het scherm alleen aan hebben in bepaalde apps. Of bij een SMS van b.v. Digid automatisch een menuutje op je telefoon oproepen, dat automatisch de Digid-code naar je computer stuurt als je op "ja" drukt. Etc. etc. Ik denk dat IFTT weinig van die dingen kan?
Tasker kan inderdaad meer dan ifttt. Echter de vliegtuigmodus aanzetten kan tasker volgens mij ook niet (tenzij root). Blijkbaar valt dit onder secure settings. zie bijvoorbeeld deze thread (ik ben niet de eerste die dit wil :) ).
A okee, ik had niet over non-root nagedacht. Misschien tijd! Ben je ook beter beveiligd, doordat je b.v. Xprivacy kunt gebruiken.
Nee ik zou er ook prima mee kunnen leven, maar het steekt zo tegen het 'gebruiksvriendelijke' wat altijd zo wordt gebracht.

Op een topic over updates of security zou ik mijn kritiek uiten op Android, om maar een voorbeeld te noemen. Absoluut geen fanboy hier
Dat is nu precies wat ik ook dacht, precies het zelfde wat mensen denken die op Windows 7 blijven hangen. Niet iedereen is nu eenmaal even flexibel.
Ik wil toch even reageren op een punt dat je noemt, namelijk dat standaardapps niet te verwijderen zijn. Nu is dat weliswaar nog steeds niet geheel mogelijk, toch kun je ze met iOS 10 wel van je homescreen halen. Ook aandelen.

Verder ben ik het wel eens met een aantal zaken die je noemt. Ik ben al jaren Apple-gebruiker en merk dat de vooruitgang langzamer gaat dan bij Android, al denk ik dat dit bewust is. Want ik zie Samsung bijvoorbeeld regelmatig halfbakken functies implementeren. Zo van "Oke, hier heb je het, verder zoek je het maar uit". Apple neemt zijn tijd, om te zorgen dat het ook echt werkt zoals je wilt dat het werkt.

Ik ben persoonlijk vooral fan van de Continuity-features die je krijgt met meerdere iOS-devices. Mijn Apple Watch kan ik gebruiken om m'n Mac te ontgrendelen, ik kan op het ene apparaat iets openen en dan verdergaan op het andere (bijv. nieuwsartikel, mailtje, document), ik kan op mijn Mac zonder poespas persoonlijke hotspot inschakelen (en als ik het weer uitschakel, wordt het ook op m'n iPhone uitgezet), ik kan tekst en afbeeldingen kopiëren op m'n Mac/iPhone en het plakken op het andere apparaat, en ik kan telefoontjes/videogesprekkken direct op m'n Mac beantwoorden.

Als Windows-gebruiker met een Android-smartphone mis je dat allemaal. Maar tegelijkertijd ook weer niet, want je weet niet beters. Toen ik nog een Windows-laptop had kon ik die Continuity-functies ook nog niet gebruiken. Nu dat ik een Mac heb kan ik echt niet meer zonder. En dat ervaar ik heel goed wanneer ik weer even naar Windows (Bootcamp) switch.

Het is maar wat je fijner vind werken. Als je al lang in Apple's ecosysteem zit, kom je er op een gegeven moment gewoon niet meer uit. Of in ieder geval heel moeilijk. Dat iOS met de jaren minder gebruiksvriendelijk is geworden heb ik niet gemerkt, omdat ik mee ben gegroeid met alles. :P
Ik hou ook totaal niet van skinned android, precies wat je zegt, te vaak halfbakken functies.
Niet weten wat je mist is duidelijk belangrijk. Ik miste een vingerafdrukscanner, nfc amoled en stereo speakers niet tot ik een telefoon kocht die dit wel had.
Gelukkig is er keuze, al is die in mijn situatie nogal beperkt. Naar mijn mening is er geen betere telefoon op de markt als de nexus 6p. Had graag een pixel xl gebruikt, maar die vind ik te duur, te lelijk, en ik mis stereo front facing speakers. De htc 10/iphone 7 setup heb ik ook geprobeert, maar ook dit vind ik een stuk minder goed als 2 gelijke speakers.
Anoniem: 831741 @Ruw ER27 december 2016 16:24
Ik heb de BlackBerry DTEK60 met JBL stereo luidsprekers aan de voor en achter zijde!!
Top geluid!
De dingen die jij noemt kunnen grotendeels ook wel met Windows + Android, alleen niet allemaal ingebakken, je moet er een programma'tje voor installeren (Pushbullet, Chrome, etc.).

Verder ben ik het wel met je eens dat Android ook niet perfect is en in bepaalde opzichten langzaam gaat. Dat Google nog steeds voorschrijft dat de menuknop linksboven in een programma moet staan, en dat je notificaties moet openen door van boven naar beneden te vegen, is al onhandig sinds er schermen van groter dan 4.5 inch bestaan, dus zeker sinds 2010. Toch doet Google daar weinig aan. Gelukkig kun je wel wat dingen opvangen door bepaalde programma's te gebruiken, maar niet alles, en het blijft dom. Dit is basisfunctionaliteit.
Gelukkig ontwikkeld een os zich wel door de jaren heen. Probeer nog eens iOS 10 en zie een grot deel van je frustraties zijn opgelost; de helderheidsslider, verwijderen van standaard apps etc. En de terugknop linksboven is idd vervelend, al kun je bijna in alle apps gewoon naar rechts swypen om terug te gaan. De gestures voegen veel toe aan iOS. Toch blijft het een weinig aanpasbaar systeem, daar heb je helemaal gelijk in. Het zorgt er naar mijn mening dan weer wel voor dat het ook voor een leek gebruiksvriendelijk blijft en consistent.
Ik gebruikte ios 10. En terug swipen is een langere beweging om uit te voeren als een terugknop linksonderin indrukken. Vervolgens, om een app weer uit te moeten, moet je op de home knop klikken. Ik vind het verschrikkelijk dat ik zulke acties uit moet voeren om een app een beetje normaal af te sluiten.

Het heeft vast met wennen te maken, ik kon er in een paar weken niet aan wennen. Ik ergerde mij kapot aan vrijwel alles, behalve de snelheid. Die is top
(bla bla bla ...)
Dikke onzin als je het mij vraagt.
Inderdaad dikke onzin, dat hele verhaal! En precies om de reden die GerritGekke aangeeft.

Als jij in Engeland in een Engelse auto stapt, en gewoon aan de linkerkant instapt, omdat je dat zo gewend bent, en weigert om rechts te gaan zitten, ja, dan stuurt zo'n auto nogal beroerd.
Nou we leven toch wel in het tijdperk dat qua smartphones alles moet kunnen.

Let maar op over tien jaar is alles te stylen zoals jij dat wil en werkt het zo als jij dat wil..

De werkwijze van Apple wordt heel langzaam wat achterhaald..... De klant mag betalen en Apple mag bepalen gaat m niet lang meer worden...

Of Apple moet opener worden of ze zijn echt gedoemd om alleen nog maar kleiner te worden
Of Apple moet opener worden of ze zijn echt gedoemd om alleen nog maar kleiner te worden
De mate van openheid (of geslotenheid, wat jij wil) is niet bepalend voor de grootte van Apple, de prijsstelling wel! Als de prijzen van iPhones en MacBooks nog verder omhoog gaan, dan koopt niemand het meer, dan prijzen ze zichzelf uit de markt.

Een redelijk gesloten systeem, zonder achterdeuren, is veilig!
Open systemen zijn veiliger....

SSL is ook open source :)
Open systemen zijn veiliger....
Heb je daar bewijs voor?
SSL is ook open source :)
En dat is vervangen door TSL, omdat SSL niet meer veilig is!
Open systemen zijn door iedereen na te kijken en op zwakheden te controleren.

Kijk maar naar block chain, voorlopig is dat nog niet kapot te krijgen en ook de banken zien de waarde van het systeem....

Volledig open source....

Zelfs Microsoft heeft de stap gezet en is zo'n beetje alles open source aan het maken.

Je kunt met beperkte resources nu eenmaal veel minder doen dan met de open source community...

60 procent van de fixes op het .Net framework komt nu uit de community......

Dat betekend het . Net framework nu sneller beter wordt dan dat ms dat zelf had gekunt.....
Jouw goed recht natuurlijk! Andersom gebeurt dat net zo vaak, dat kan jij je aan je relaas te zien waarschijnlijk niet voorstellen maar de cijfers zeggen heel wat anders..
Anoniem: 831741 @Ruw ER27 december 2016 16:00
De BlackBerry DTEK60 heeft nog meer snellere opties..bijvoorbeeld van de home knop naar boven links of rechts vegen en je zit in een app die jezelf als voorkeur heb ingesteld. Heerlijk is dat. Of de snel button rechts daar heb ik de instellingen onder gezet. Echt super fijn.
Ik weet niet wanneer je iOS geprobeerd had, maar sinds iOS 10 kan je stocksoftware zoals aandelen gewoon verwijderen!
Dus no more 'bloatware'! (hoewel deze totaal niet storend is bij iOS enkel dat icoontje wat er staat/stond)
Waarom jailbreak je die shit niet gewoon?
Als je de SSH backdoor dichtzet is er niks aan de hand qua security.
Software updates? Android krijgt al heel lang elke maand security updates, dat is vaker dan iOS. Het is iOS waar bugs erg lang in blijven zitten en waar versies lang in de meuktracker over wordt geklaagd.
Het probleem is niet zozeer dat Android updates krijgt, het probleem is dat die updates (bijna) altijd eerst langs de maker van de telefoon moeten gaan vooraleer ze bij de gebruiker komen. En heel wat van die makers geven liever zo weinig mogelijk support op toestellen die al verkocht zijn.
Het probleem is niet zozeer dat Android updates krijgt, het probleem is dat die updates (bijna) altijd eerst langs de maker van de telefoon moeten gaan vooraleer ze bij de gebruiker komen. En heel wat van die makers geven liever zo weinig mogelijk support op toestellen die al verkocht zijn.
Nee, securityupdates zitten over het algemeen in de webview of play-services

systeemupdates of versies ( waar iedereen zo graag zoveel mogelijk van lijkt te krijgen ) komen idd via de fabrikant.
Ik krijg regelmatig playstore security updates op de S4, S5 en S6, meestal maar 200kb / 1MB maar ze komen wel.
Nee, securityupdates zitten over het algemeen in de webview of play-services
Dit is een erg scheve waarheid. De Android WebView kan alleen security issues patchen in webview, en Play Services kan maar een beperkt aantal libraries patchen (wat is niet gedocumenteerd).

Om een voorbeeld te geven: de Dirty C0w exploit is in staat om 100% van Android-apparaten te rooten die niet het laatste Android security patch level draaien (5 december 2016). Dirty C0w kan worden gebruikt door elke Android-app om apparaten in zijn geheel over te nemen.

Mocht je telefoon geen security-updates meer krijgen heb je gewoon pech gehad, en kan iedere app of app update volledige overname van je telefoon betekenen. Bij de meeste fabrikanten mag je het na een jaar gewoon uitzoeken wat dat betreft. Kijk maar eens naar het aantal apparaten dat nog kwetsbaar is voor Stagefright. Ik vind het echt onnacceptabel dat dit kan.

Dus begin niet over de WebView of Play Services updates, want die security updates zijn bij lange na niet genoeg.

[Reactie gewijzigd door DCK op 22 juli 2024 15:14]

Jup, onderdelen van Android krijgen updates. Maar dat is zeggen dat Windows updates krijgt als ze enkel automatisch Internet Explorer en Word updaten. Het OS moet ook gewoon regelmatig bijgewerkt worden met bugfixes, beveiliging en eventueel nieuwe features.
Nee, het OS krijgt betreffende bu14002701g en securityfixes.

nieuwe features is geen onderdeel van het updatebeleid, die moet je los zien, als extra.
Je koopt een toestel as-is, daar zoek je dat op uit, nieuwe features is imho nooit een vast gegeven.

Zoals ik al aangaf, de hier aanwezige S4 ( 2013 ) krijgt deze ook nog steeds.
Als eindgebruiker zal je in de meeste gevallen maar 1 iPhone of Android toestel behoeven. Niets staat je in de weg om dan een Android toestel met wel maandelijkse updates te kiezen.
Behalve je portemonnee. Dergelijke toestellen vallen binnen de premium niche van de markt, waar zowel iPhones als Android toestellen dezelfde prijs hebben. Dan is het puur nog persoonlijke voorkeur welk platform je kiest. Maar ook daar heb je qua daadwerkelijke software updates (dus niet alleen een security patch) meer aan een iPhone. Android zelf word doorgaans één versie opgehoogd en blijft hangen, tenzij je bij Google zelf koopt.
De Nexus serie is nooit prijzig geweest dat is die nu redelijk geworden al is de 5x nog steeds te koop en uitstekende bang for buck.

En de Nexus krijgt jaren de nieuwste versie, buiten dat is haar software veel flexibeler en je kun het OS veel meer naar wens inrichten. Ik ben blij met mijn 6s Plus, type daar nu op, maar de beperkte customization is en blijft als poweruser en tweaker een grote ergenis. Simpele zaken als offline whatsappen (hallo Outlook Express 1996) een notificatieled met RGB kleuren per app en actie, fotos via whatsapp sturen blijft hangen in hoofdscherm etc. etc. Ik heb al jaren quick notificaties naar wens op Android, iOS heeft het net. Toch ben ik blij met de stabielheid en accuduur van iOS overigens, daarom ben ik ook erg blij met mijn beide telefoons.
Dan ben je ook gebonden aan enkel de Nexus serie, want ik weet spijtig genoeg van weinig fabrikanten die hun updates snel doorvoeren voor gewone modellen?
Uiteindelijk (mede vanwege dit artikel) net géén Android gekocht, maar een Lumia 950 XL.Mooie prijs nu en als het goed is kan ik weer (ruim) 2 jaar vooruit. Dan zie ik wel wat er dan is.....
Heb zelf een WM 950 maar m'n volgende wordt ook een Android als MS niets interessants meer uitbrengt. Ik heb ook een iPhone 5 maar kan maar niet wennen aan die vreselijk lelijke(zeer persoonlijk natuurlijk) GUI en de geslotenheid ervan.
Een enorm pluspunt van MS is het updatebeleid. M'n 950 wordt meerdere malen per maand geüpdatet.(insider)

[Reactie gewijzigd door bgttje op 22 juli 2024 15:14]

Anoniem: 858451 @bgttje27 december 2016 14:57
Waarom kies je die HP x3 niet? HP is echt een topmerk voor hardware. En de software vind je blijkbaar goed.
HP x3 kan je bijna nergens kopen alleen op de site van HP zelf.
Op hoeveel plaatsen wil je hem dan kopen?
Ik had die willen kopen via belsimpel of mobiel.nl met abonnement maar was daar niet te verkrijgen...online heb ik die alleen gevonden op HP site en dan zonder abonnement....als je je Phone wil verkopen maak dat dan ook beschikbaar toch.
Goh, er zijn mensen die liever bij een duistere telecom-boer kopen dan bij een betrouwbare leverancier. :/
Ik de HP Elite x3 ook nergens in een telecomwinkel gezien.
Je wil je Phone toch kopen met abonnement (de meeste dan)
Dat was vroeger zo. Tegenwoordig betaal je voor telefoon met abo net zo veel als voor een los toestel. Dan maak ik liever zelf de optimale keuze voor toestel en abo afzonderlijk.
Nou in mijn geval niet dus.
Ik heb de BlackBerry DTEK60 gekocht met abonnement.
Toestel kost los €579.
Mijn abo los kost €45 p.m.

Nu toestel met abo kpn

Zorgeloos KPN €45 maar actie€25 p.m.
Toestel 24 maanden x €18=€432

Dus ben nu €147 goedkoper uit voor het toestel.
En voor abo 24 x€20=€480

Totaal €627 goedkoper!

Met dank aan mobiel.nl

Abo is KPN onbeperkt bellen en sms, 5gb internet met KPN thuis 10 gb.
Dus een degelijk abo :-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 831741 op 22 juli 2024 15:14]

Dat zegt meer over dat BB toestel. Te hoge adviesprijs. Is ook logisch want wie gaat nu nog in een bb investeren?
Werkt beter als een Samsung s7 waar je de kans hebt dat die ontploft.
Helemaal niks mis mee met Blackberry. Ze zijn de laatste jaren te lang door gegaan met BB10 wat een goed os is alleen met te weinig apps.Maar nu met Android en de DTEK60 doen ze niet onder de andere flagships die gewoon te hoog geprijst zijn omdat de hele kudde dat wil hebben.

Ik heb de laatste jaren de flagships van nokia(930) en microsoft(950xl) gehad en ik kan zeggen dat die allebei onder doen aan de BlackBerry DTEK60.
Heeft een jaar geduurd dat windows10 een keer normaal draaide en dan miste je nog een hoop aan je phone.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 831741 op 22 juli 2024 15:14]

O, ik wist niet dat dit een android telefoon is.
Het mooie van Android is is dat je het scherm zo kunt customizen naar jouw eigen wensen.
Een econoom zou zeggen kijk naar de kosten(afschrijvingen) per jaar. Ik denk dat de restwaarde van je Iphone na 2 jaar veel hoger is dan je average Android. 900eu uitgeven en na 2 jaar 500 terugkrijgen is bijna hetzelfde als 500 uitgeven en na 2 jaar 100eu terugkrijgen. (getallen zijn fictief en niet representatief)
Dat is steeds een argument, doch je voorbeeld is wat onrealistisch.
Ook moet je dan zien dat het niet gestolen wordt of kapot gaat,want dan ben je alles meteen kwijt.
Waarom is dat onrealistisch? 2 jaar garantie dekt volgens mij alle gebreken. En jouw tegenargument geldt volgens dan ook voor de androidphone. Ik bedoel je raakt een iphone net zo makkelijk kwijt als een android phone. 8)7
Klopt, maar als je dan bij de aanschaf rekening had gehouden met de doorverkoop valt dat wel dik tegen. Als je trouwens risico op diefstal meerekent...
Je voorbeeld is onrealistisch in de zin dat een 2j oude 6 plus nu geen 500eur meer kost. Een N5 kost dan nog rond de 200. Je zegt zelf inderdaad dat je getallen fictief zijn, dat zijn ze ook, ze kunnen dus geen punt bewijzen.
Wat is een N5? Is dat een android of praten wel we nu opeens over hele andere dingen? Je geeft 2x aan dat mijn reactie klopt, enige wat volgens jou niet kan is de 500eu. Vraag&aanbod geeft aan +/- 400eu. Dat is nog steeds een hele goede afschrijving in verhouding met een goedkopere android van 2 jaar oud. En bedankt dat je mij 2x bevestigd.
Nexus 5.
Neemt niet weg dat rekenen op doorverkoop waarde veel risico meebrengt, zeker voor iets wat zo makkelijk kapot gaat, verloren geraakt of gestolen wordt.
De argumenten die jij geeft gelden ook voor een android. als telefoons niet makkelijk kapot gaan, niet makkelijk gestolen worden of verloren raken, koop je dan wel een iphone? je android wilt een dief zeker niet hebben. 8)7
Je gebruikt die smiley graag maar je slaagt ernaast. Ik zal het nog 1x proberen.
Jij geeft aan dat, door een goede doorverkoop waarde, de iPhone niet veel duurder hoeft te zijn dan een mid high end Android @400-500 eur.
Maar, de persoon die een Android koopt en deze verliest is zijn 400 eur kwijt. Met de iPhone ben je dan het dubbel kwijt.

Als je dus rekent op doorverkoop waarde neem je een risico.
Definieer de risico dan in een kwantiteit, enige wat jij zegt is: De iphone is duur, omdat er risico is dat je het verliest. Alles is duur als je het verliest. Je kan niet zomaar zeggen dat ben je 900eu kwijt. Als de kans 1 op 100(fictief) is dat je een telefoon verliest, ben je 9eu kwijt en de android 5eu(krijg je ook tijdens economie). woohoo wat een verschil. 8)7 8)7

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 15:14]

Mocht ik overstappen dan wordt het zeker geen Android. Wat een Google bloatware staat er op die dingen zeg. Gisteren nog bij mijn schoonmoeder, haar toestelletje doet niks meer omdat er ruimte gebrek zou zijn. Blijkt 75 % van de ruimte in beslag genomen te worden door bloatware van Google. Hangouts, kiosk, music, gmail, maps en nog heel wat niet te verwijderen zooi. Ze wil alleen WhatsApp gebruiken maar dat lukt al bijna niet meer
Kijk maar eens naar een Moto of Nexus, totaal geen bloatware
Ook die staan vol met google rommel. Alleen de store is voldoende maar google pusht die toestellen propvol rotzooi.
Valt mee hoor.

Op mijn Moto staat geloof ik alleen Moto assist een Moto voice
Gmail, youtube, maps, google kiosk, google music waren bij mijn schoonmoeder de bloatware waar ik het over heb. Ze gebruikt het nooit maar het kan er niet af.
Wil je nu zeggen dat er op andere smartphones geen muziek of mail app staat?
YouTube tot daartoe, maar gmail is een prima mail app en play muziek is gewoon een muziek App...
Ik was jaren een trouwe Android fan, het werkte helemaal goed en was tevreden ... er kwamen geruchten ... enkel nieuwe (lees dure) Android smartphones kregen de laatste versies, bovendien werden de bugs en beveiligingslekken van oudere Android versies bloot gelegd. Ik met mijn fonkelnieuwe S5 van 570 euro kreeg enkele bugs.beveiliging updates maar geen nieuwe hogere en beter beveiligde versie.
Op dat moment kocht mijn dochter haar eerste Iphone (heb ik gelachen) zoveel geld voor enkel "Naam". Het lachen ging echter al snel over in ongeloof, ontgoocheling , verontwaardiging, en tenslotte kwaadheid. Mijn dure S5 bleef steken op versie xxx met alle beperkingen en beveiliging bugs er op en aan. Ik kreeg geen update naar een hogere meer biedende en vooral veiligere Android versie, Neen hiervoor moest ik 6 maanden later weer een duur Top toestel kopen. Mijn dochter echter bleef met het zelfde Iphone toestel op geregelde tijdstippen "wel' betere en veiligere IOS updates ontvangen, sterker nog, zij had de keuze, vond ze haar Iphone nog snel genoeg hupsakee een volledig nieuwe IOS versie er op.
Toen verscheen IOS 10, lang na de Iphone 5, en wat bleek, de Iphone 5 werkte sneller dan met de versie waarmee hij uitgebracht was. Op dat moment is mijn mening volledig omgeslagen. Heb mijn S5 verkocht en een Ios 6Splus gekocht, heb hem nu zo ongeveer 1 jaar en heb al 20 keer meer updates gehad dan met al mijn Android toestellen samen, gemiddeld elke week eentje, zit ondertussen wel in het bèta programma (eigen keuze en zonder spijt). Mijn toestel heeft de laatste versie en laatste beveiliging.
Van mijn eerdere mening "IOS" is enkel naam en duur blijft inmiddels niets meer overeind. Ik ben geen fan van toestellen, wel een gebruiker. Ik verkoop mijn toestel niet voor een prikje om de laatste nieuwe te hebben, maar ik krijg wel de laatste nieuwe IOS versie zolang ik zelf wil, en dat telt, dus voor mij nooit meer Android.
Enkele maanden geleden liep mijn vrouw nog rond met een S4 en Android versie 4.2, nu is ze ook overgestapt op IOS.
Los van de updates heb je ook het gevoel dat je kwaliteit in handen hebt als je hem vast hebt, dit had ik totaal niet toen ik mijn S5 kocht, ik had een plastic toestel vast, de achter klep was zo dun dat je er kon doorheen kijken. Dit alles samengevat doet mij besluiten, Nooit meer Android alhoewel ik totaal geen "Apple fanboy" ben die loopt te pronken. Het zijn gewoon alle feiten op een rijtje gezet die mij deze beslissing hebben doen nemen.
Los van dit,de 2 Iphone's hebben nog nooit een mankementje of 1 enkele hapering vertoond. De S5 regelmatig geluid en een zwart scherm om er 1 te noemen en van telkens de melding "klep sluiten" bij opstarten werd ik op de duur gek en was niet uit te zetten. De S4 meerdere malen batterij moeten uithalen wegens vast lopen. Conclusie geen fanboy maar wel een Apple smartphone voor mij. En zolang mijn S6 naar behoren werkt zal ik hem houden, al is dit 5 - 6 jaar !!! Of langer, de tijd zal het uitwijzen.
"Siri wat is het weer vandaag" Het word 7 GR en zonnig Patrick, kan ik je nog ergens mee van dienst zijn ... ja ... ga in mijn plaats werken ... Sorry Patrick dat begrijp ik niet zo goed :'( O-) O-) :+ ik zal dus weer zelf moeten gaan :+ zou nochtans een leuke toevoeging met waarde zijn :O en een aan/uit knop voor mijn wederhelft :z
Ik vind het jammer om te zien dat je nooit meer een android wil proberen, omdat je naar mijn mening niet de 'echte' android ervaring hebt gehad. Probeer eens een toestel met stock android zoals de Nexus 6P, Pixel of Pixel XL. Ik ben het compleet met je eens dat het geweldig is dat iPhones heel lang ondersteuning krijgen en daar kunnen fabrikanten zoals Samsung en ook Google heel wat van leren. Echter zijn er genoeg android toestellen verkrijgbaar die niet haperen, compleet vastlopen of van plastic zijn gemaakt. Helaas zie ik dat veel mensen problemen hebben ondervonden met Samsung toestellen die (destijds) maar een jaartje regelmatig updates kregen, en vastliepen door de (destijds) zware skin van Samsung en vervolgens overstappen op een iPhone. Niks mis mee trouwens want iPhones zijn echt prachtapparaten, maar dat valt me gewoon op.
Er staat ook dat MS er hard aan getrokken heeft maar ik vind dat best tegenvallen. Updates werden vaker dan niet uitgesteld, er waren nooit echt veel high-end toestellen beschikbaar en het grootste probleem: de apps waar je er juist vanuit ging dat die normaal zouden werken zoals op Android werkten slecht op WM.

Bijv. Whatsapp kreeg je soms 2 dagen later pas een notificatie van een nieuw berichtje. Wordfeud crashte constant. De livetiles werden na 2 jaar nog niet fatsoenlijk bijgewerkt en gaven nooit acurate informatie. Het duurde al jaren voordat je je schermrotatie kon locken! Dat was al een dikke showstopper voor mij. Hoewel de 920 toch wel een goed toestel was, het scherm was geweldig die je met je nagels kon bedienen en apps zoals Nokia City Lens waren echt super.

Het gebrek aan apps had ik ook wel doorstaan als iig de standaard shit aanwezig zou zijn en gewoon goed zou werken. Later is dat vast allemaal wel verholpen maar toen was iedereen al overgestapt op wat die-hard fans na. Ik kocht toen een Xperia Z en het was voor mij echt een verademing dat Whatsapp normaal werkte.

Ik denk dat ze al hun potentieel vooral in het begin zijn verloren. Je kunt niet een half product op de markt zetten en dan ja ach de evt. bugs en/of tekortkomingen fixen we later nog wel een keer.
Microsoft heeft zijn klanten echt heel slecht behandeld en het is daarom voor mij geen wonder dat het platform door veel gebruikers is opgegeven. Elke keer roepen ze dat het bijna af is maar missen er nog essentiële zaken zoals copy-paste welke veel later komen. Tevens begint men steeds weer met een 'clean sheet' waarbij de gebruikers aan hun lot worden overgelaten.

Het is een wonder dat Microsoft nog zoveel fans heeft weten op te bouwen hier bij Tweakers. Ik had het platform allang gedumpt moet ik zeggen.
Je ziet het ook alle negatieve klanken over wm worden hier door de fans gelijk als ongewenst gemod. Gewoon net als MS de problemen niet onderkennen dan bestaan ze ook niet.
Of niet zeggen dat ze er mee stoppen maar gewoon nooit meer updates uitbrengen. Dat is ook zo'n strategie van ze.

Ze hebben al aangekondigd geen telefoons meer uit te brengen. Dan houdt het toch automatisch op? Of gaan mensen nu hopen dat andere fabrikanten er wel telefoons voor gaan produceren? Die zullen wel gek zijn!!
Herkenbaar:
Hier een 1520 met W10M.

Whatsapp: nog steeds uren of dagen nadien een notificatie.
Livetiles: tonen dagenlang het oude nieuws als je de apps niet hebt geopend.
Touch input wordt verkeerd verstaan: tap ipv swipe, dus app opent ipv dat je de applist verder scrollt.. irritant. Of inapp: item wordt geselecteerd ipv lijst scroll.
Outlook syncronisatie magertjes. Nieuwe mails blijven als nieuw getoond worden, ondanks dat je ze allang op je desktop hebt gelezen. Agenda uitnodigingen zijn compleet anders.
Office integratie magertjes. Zou moeten integreren met 365, maar vaker niet dan wel kan ik de recente documenten openen.
Skype for Business zou telefoonfunctie binnen bedrijfsomgevingen moeten vervangen. Maar de app is een stroomvreter, laat notificaties niet zien of horen als er iets binnenkomt (bericht of belletje), etc..
Ik heb hier een Lumia 930, maar ik heb van dit alles echt nog nooit, maar dan ook echt nog nooit, gehad.

WhatsApp notificaties / berichten krijg ik altijd instant.
Livetiles zijn altijd up to date bij mij.
Met de touchinput heb ik echt nog nooit een probleem gehad.
Outlook mail en agenda + Office integratie werkt hier ook altijd perfect. Ik heb er serieus nog nooit problemen mee gehad en ik werk "24/7" met Office (Outlook + Word).

Over Skype kan ik niet mee praten, dat gebruik ik eigenlijk nooit.

Toch wel bijzonder dat jij zo'n waardeloze ervaring hebt. Ik zit dan wel in de nieuwste update kring. Dat betekent praktisch iedere paar dagen een update.
Ik update niet in de fast-ring, maar wel minimaal elke maand. Het valt me echt op dat die whatsapp zo apart reageert. Soms instant, soms gewoon een tijd later. Bij meerdere mensen.

Met meerdere collega's eens uitgeprobeerd: Meerdere met 1520 toestel, aantal iphone 6 en een samsung (er zit geen bedrijfspolicy op gepushed). Daarna in de groeps whatsapp wat berichten gestuurd en het effect is echt met W10M apart te noemen tov iOS en Android. Het lijkt net of whatsapp uit het geheugen wordt geschopt na lange tijd niet openen.
Is niet alleen op WM10, mijn Android telefoon heeft dit ook.
Kijk je na een tijdje even op je telefoon, komen er ineens allerlei berichten binnen. Soms van een uur terug.....
Heel irrittant :(
WA is irritant, dus heel verklaarbaar ...
Dus al die dingen zijn in W10M nog steeds niet gefixed, dat is wel knap mijn Lumia 920 heb ik echt jaren geleden gekocht. Ik was zelfs één van de eerste toen dus om nu te lezen dat die dingen waar ik me toen hevig aan stoorde nog steeds niet goed functioneren is toch best wel kwalijk.

Zoiets simpels als een email als gelezen markeren bijv. hoe moeilijk kan het zijn zou je denken.
Die conclusie begrijp ik niet, ik herken geen van deze issues als gebruiker van resp. een lumia 800, 1020 en 950. Mail wordt 'gelezen' door openen, aanvinken of openen op een ander apparaat (outlook.com). Misschien dat er syncproblemen zijn/waren met een bepaalde mailprovider? Whatsapp heeft altijd prima gewerkt, maar zet ik op stil voor drukke groepen om niet gestoord te worden van de instant updates. Ik kan geen verklaring bedenken voor niet goed doorkomen van notificaties op een bepaalde telefoon. Touch is van meet af aan juist perfect geweest op lumia's. Het is wel waar dat sommige 'live' tiles niet automatisch updaten, maar dat ligt aan de ontwikkelaar. Apps zoals mail en agenda doen dit perfect, dus het kan wel. En ach, het is niet alsof de icoontjes van andere platforms nou zo informatief zijn... Dus om nu een platform (mede) af te schrijven vanwege een unieke, onderscheidende feature die helaas niet elke app goed implementeert... Kortom, zo'n drama is het zeker niet, al zijn individuele pechgevallen niet uit te sluiten.
Ik herken die problemen ook niet. Op mn 950 werkt alles top en snel. Zit wel op de insider(fast) ring. Met mn 530 en 1020 ook nooit problemen gehad. Whatsapp is altijd snel hier en mail ook.
De ironie wil dat in 2012 de Nokia Lumia 900 in de markt is gezet met de slogan 'the smartphone beta test is over'.

https://www.youtube.com/watch?v=_elqLDSt36k

De ironie wilde dat een paar maand later bekend werd dat de Lumia 900 geen upgrade zou krijgen naar Windows Phone 8.
MS is nooit heel sterk geweest met slogans, net als met de xbone, beta tested in the future.
Ahum "you make a grown man cry" had ook zijn diepere betekenis na 'you start me up'
Dit dus. kan ik alleen maar beamen. Elke X jaar een reboot van het mobiele OS, waarbij vooral de ontwikkeltools en bestaande api's het moeten ontgelden. Met als resultaat dat ontwikkelaars elke keer hun apps aan moesten passen omdat de api's niet meer werkten na grote update X.. Veel functies ontbraken zelfs, zoals een functie om livetiles te laten flippen..? Toch wel een major USP van het OS zeg maar..
Veel ontwikkelaars waren dit gedrag vanuit MS wel beu en gaven het na de 2e reboot wel op... Waardoor er WEER minder apps beschikbaar waren. Soort van wet van behoud van ellende. Tevens krijg MS het voor elkaar om ook tussen de grotere updates door nietszeggende kleine updates door te voeren die werkelijkwaar niets toevoegden aan functionaliteit waar de achterban wel om stond te springen. Met het niet luisteren naar je achterban die steeds kleiner wordt ga je geen punten scoren, dat blijkt wel weer. Zeker als de concurrentie het wel doet.
Ze hebben mij verloren aan Windows Phone door de overstap naar W10M. De problemen die jij aangeeft heb ik ook allemaal gehad met mijn L920 (ongeveer 6maanden na launch gekocht). Ongeveer een jaar na aanschaf van mijn toestel waren de meeste van deze problemen opgelost (al dan niet dankzij ontwikkeling vanuit Nokia zelf) en was het een heerlijk toestel. Ik heb de L920 dan ook met plezier bijna 3 jaar gebruikt. Echter vanwege een minder wordende batterij en omdat ik gewoon zin had in een nieuw toestel ben ik verder gaan kijken. Uiteraard uitgebreid de L950 onderzocht maar het bleek dat de overstap van WP8 naar W10M weer precies dezelfde problemen introduceerde als wat nét opgelost was in WP8.

Om nogmaals een traject in te gaan waarin ik een jaar lang (of langer) een telefoon had met bugs had ik totaal geen zin in. Ik heb mijn L920 dan ook vervangen door de OnePlus 3 en geen Windows Phone meer.
Ik hoop toch echt wat Microsoft Windows Mobile blijft doorontwikkelen en toestellen blijft uitbrengen.
Android zal ik nimmer nooit gaan gebruiken vanwege privacy issues en de achterblijvende updates.
iOS zou dan eerder een vervanger voor mij zijn, maar die prijzen zijn werkelijk belachelijk en de richting die Apple kiest om de gebruiker op te zadelen met allerlei extra spul dat je moet kopen bevalt me ook niet zo.
Daarom hoop ik nog steeds op een ander goed alternatief, zij het Windows Mobile of iets anders.
Welke achterblijvende updates? Er zijn al jaren maandelijks security updates op Android en goede telefoons die die ook daadwerkelijk krijgen. Als je root bent en de Google apps minimaliseert is privacy op iOS als Android van eenzelfde issue.

Ik gebruik trouwens dagelijks mijn laatste Android Nexus als iPhone Plus.
Als je root bent en de Google apps minimaliseert is privacy op iOS als Android van eenzelfde issue.
Wat dus weer allerlei andere beveiligingsissues met zich meebrengt, van de regen in de drup noemt men dat.
En standaardsituatie is dus dat je privacy wel degelijk een issue is.
Ik heb dus liever een OS waarbij ik dus niet steeds bedachtzaam moet zijn wat de OS-bouwer nu weer bedacht heeft om vanalles en nog wat over mij binnen te halen.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 22 juli 2024 15:14]

Dat valt wel mee die extra beveiligingsissues. Er is nog nooit een exploit voor SuperSu gezien en dat in vele jaren. Je bent niet op de hoogte met de ins en outs van Android neem ik aan? Bij Apple heb je voor veel zaken, als tweaker, geen keuze wat wel of niet wordt gedeeld. Bij Google juist wel en is dat ook veel publieker.
Heb je soms iets te verbergen ;)

Nee maar als je privacy zo belangrijk vindt moet je helemaal geen GSM gebruiken. Ik weet niet of je weet wat MS standaard allemaal doorstuurt met W10, daar lusten de honden ook geen brood van. Alsof je met WM privacy garanties krijgt.

En als je updates zo belangrijk vindt moet je gewoon het juiste toestel kiezen (Nexus bijv).
Idem hier, ik vind WP erg fijn werken. Maar de Lumia 925 heeft de geest gegeven en het zal terug een Android phone worden want de laatste Windows Mobile toestellen boeien mij niet echt. Zoals het artikel zegt, Microsoft laat de consumentenmarkt links liggen en ik heb het gevoel dat ze zich ook meer op de Amerikaanse markt richten. Ik zal glance, de live tiles en andere zaken missen... Ook de agenda vond ik door zijn eenvoud erg overzichtelijk. Onenote zal ik wel blijven gebruiken.
Ik hoop dat mijn 930 nog een tijdje blijft werken... ik heb echt geen zin om naar dat rommeltje van een Android over te stappen, en iPhones zijn compleet overpriced. Een moeilijke keuze dus moest hij morgen stuk gaan.
Ik heb (via Tweakers) bijna twee maanden de Lumia 950XL mogen gebruiken en de enige minpunten die ik zag waren het formaat van de telefoon (dat is OS-onafhankelijk), het app-aanbod en het aantal bugjes dat nog in het OS zaten. Nu draaide deze telefoon als eerste Windows Mobile 10. Als het app-aanbod beter was geweest had ik nu wellicht nog steeds de Lumia gebruikt. Dat is helaas een vicieuze cirkel; Als het marktaandeel achter blijft, dan is het niet interessant genoeg om voor te ontwikkelen. En als er een slecht app-aanbod is dan kan je een mooi marktaandeel wel schudden. Heel jammer, want ik zou graag meer diversiteit in de mobile OS-markt zien.

Het mooie van "vroeger" was de beschikbaarheid van Java J2ME. Dat was op het grootste deel van de mobiele OS-en beschikbaar. Je moet dan terugvallen op oplossingen als PhoneGap en Xamarin om een enkelvoudige codebase te hebben om toch voor meerdere platformen te ontwikkelen.
Hopen dat dit wat wordt: https://mspoweruser.com/q...-support-full-windows-10/

Kijk vooral even de demo met Photoshop...

Ik zie het wel voor mij, een telefoon met Windows 10 (in tablet mode met 'gewone' phone functionaliteit) die je even koppelt aan een extern scherm, al dan niet draadloos' en dan een 'volwaardige' pc wordt. BYOD wordt dan BYOTC (Bring Your Own Thin Client)...
Ik heb Windows gebruikt sinds 2007 (Qtek 9100), en had WP7 een maand na de release (toen nog met een britse marketplace). De 950XL heb ik een tijd gebruikt, maar ben overgegaan op een Oneplus X (vond een dure telefoon iets teveel van het goede gezien ik nog voor de 950 betaal).

Ik voelde mijzelf eigenlijk hiertoe geforceerd, ik wilde niet, maar ik miste steeds meer en meer, ook zeker op game gebied.
Ik gebruik hem nu een maandje of 2, en kan alleen maar zeggen dat ik Android nog steeds inferieur vind, ik heb echt geen flauw idee waarom mensen het zo geweldig vinden. Of ze nu niet beter weten of dat er iets in zien wat ik niet zie, weet ik niet. Ik weet wel dat het OS echt zoveel slechter geschreven is, zeker met al die Google meuk er op.
Je SD kaart fatsoenlijk gebruiken is in Android 6 nog steeds niet goed geregeld, volgens mij in 7 niet veel beter. Apps kunnen nog steeds notificaties door pushen, ook al geef ik in het OS aan dat ze hier geen toegang tot hebben, talloze toestellen hebben problemen met het opnieuw verbinden met je mobiele internet, wanneer hij deze verliest (ik heb dat bijvoorbeeld in de trein bij Rotterdam Blaak), waarbij je eerst vliegtuigmodus moet aan en uitzetten, en zo zijn er talloze andere dingen te noemen.

Hoe kan het zo zijn dat een OS die zoveel gebruikt wordt, nog zoveel van dit soort dingen er in heeft zitten.
Ik zeg daarmee niet dat Windows beter is, zeker niet W10 die wat mij betreft een paar stappen achteruit heeft gemaakt, maar een aantal hiervan vind ik toch erg kritische punten. Zo is de opslag al sinds dag 1 een probleem, en apps die notificatie beperkingen negeren is gewoon een keiharde fout in het OS.

Ik zou dan ook dolgraag het Windows OS willen, het design heb ik altijd al mooi gevonden, en zeker WP8 was heel fijn. Maar zonder de support van app en game makers, houdt het gewoon op. Heel jammer dit.
Dit verhaal kan ik praktisch copy / pasten. Ik kan er bijna niets aan toevoegen.

Persoonlijk vind ik wel dat Microsoft te veel steken heeft laten vallen met de introductie en ondersteuning voor het platform. Ze hadden er echt meer op moeten inzetten. Het OS is echt top. Het is zo'n makkelijke omgeving. Voor de meeste mensen (dus de niet-Tweakers, maar de doorsnee gebruiker) is het ideaal en vertrouwd (want Windows).
Ook voor ouderen is het een ideaal OS. Je maakt gewoon een paar giga-grote buttons voor Bellen, Contactspersonen, Berichten en klaar. :)

Ik hou stiekem de hoop dat hun Surface lijn zo goed gaat lopen, dat ze daar uiteindelijk toch weer een telefoon aan toe kunnen voegen en dat vanuit de zakelijke omgeving de Surface phones toch ook weer de consumentenmarkt op komen.

Maar ja... Ik vrees dat het wishful thinking is...
Anoniem: 831741 @JerX27 december 2016 15:21
Ik denk er hetzelfde over...gebruik de laatste 4 jaar windowsphone. Maar microsoft duurt te lang met hun surfacephone.

Ik ben vorige week terug bij Blackberry met de DTEK60 op Android.
Wilde nooit een Android maar dat was meer vanwege samsung.
Nu met mijn DTEK60 zeer tevreden.
Super fijn Blackberry toetsenborden Android Google zit zo goed in elkaar ...het lijkt net of de Phone weet wat ik wil gaan zoeken of doen.
Google translate werkt top beter dan bij windows.
Vind de HERE navigatie zelfs fijner dan doe van Windows omdat als je nu een straat typt dat die suggesties geeft en dat deed windowsmaps niet meer.

Al met al verrassend tevreden met deze BlackBerry DTEK60.

O ja....ik wilde continuüm gaan gebruiken met de surfacephone....maar chromecast werkt ook top..npo App en live ned 123 kijken op je tv.
Ook herkenbaar, de windows telefoon naar tevredenheid gebruikt. Al begint die tevredenheid wat af te nemen, nu eentje met een half functionerend GPS en de upgrade naar windows 10 vond ik zeer ongelukkig. Maar geslotener kan je het bijna niet krijgen, wat ik ook weer een nadeel vind. Een andere browsers vind je niet. Wat me wel stoort is dat al die smartfoon systemen datahamsteraars van het zuiverste water zijn. Je weet niet meer waar je je aan hebt overgeleverd en wat er allemaal gebeurt. Ik zou graag een open source concurrent zien die niet je hele hebben houden overstuurt en doorploegt zodat je voor je gevoel weer baas over je systeem bent.
Herkenbaar. Ik heb nog altijd een up to date Lumia 640 lte naast mijn iPhone 5s. Ik heb jaren met WM gewerkt, omdat dat goed aansloot op het ecosysteem thuis. Nu is dat voor ruim 80% op MacOS/iOS, met nog 1 Windows machine die mijn vrouw nodig heeft voor eigenlijk maar 1 enkele applicatie. We gebruikten eerst beide onze Windows Phones met groot plezier, maar op een dag reed mijn vrouw per ongeluk over haar phone bij het uitparkeren. Het ding was uit haar zak gevallen. Qua tablet waren we al over op iPads, omdat onze Win-RT tablets gewoon te slecht waren om echt funtioneel te zijn. Android hebben we nooit willen hebben. Dus, toen maar over op iOS. Mijn Windows Phone heb ik gewoon bewaard en ik blijf hopen dat die nog een keer weer de main phone wordt. Is dat niet het geval, dan zal ik er ook geen rottig gevoel bij hebben om op iOS te blijven, wat ook een erg fijn systeem is.
Anoniem: 567346 @JerX27 december 2016 10:18
Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat zeker de tweakers niet het risico zien van een slagend MS in de mobiele markt. De dominantie zou opnieuw ongewenste vormen hebben aangenomen, zeker in de business omgeving. MS is al zo enorm, helemaal met linkedin erbij en de enorme opkomst van O365.
Maar het risico van een slagend Google bestaat ook. En in feite zijn ze dit al, een marktaandeel van 80% op smartphones en tablets. Volgend jaar lijken ze met Andromeda en bijhorende devices de strijd aan te gaan op de laptop en Surface-markt. En ook daar zie ik ze er wel in slagen een redelijk marktaandeel te pakken. Ook in de zakelijke markt.

Dus wat mij betreft mag MS slagen, wat concurrentie is altijd goed. En ik denk dat dat is wat andere tweakers ook denken. Het komt de variatie, prijzen en innovatie ten goede.
Slagen hoeft niet te betekenen dat je 100% van de markt in neemt. Maar het is in ieders voordeel als er een derde speler op de markt komt.

Apple zet zich alleen in bij het dure segment. Dat betekent dat als je geen 600+ euro uit wil geven aan een telefoon dat je vast zit aan Android. Geen keuze.

Het was beter geweest als Windows een klein marktaandeel kon willen zoals iOS rond de 15-20%. Het zou nog beter zijn als ze allemaal 1/3e marktaandeel zouden hebben.
Anoniem: 567346 @lever27 december 2016 12:11
Maar als MS slaagt pakken ze geen klein gedeelte, dat was een beetje mijn punt. Ze hebben al de desktop/laptop markt, doe daar nog een stuk mobiel bij en ze kunnen iedere partij zo de markt uitduwen.
Je vergeet dat de desktop markt krimpt.
Ik zie het wel gebeuren dat de smartphone de laptop/desktop gaat verdringen.
Als je een reus als Nokia ziet vallen, waarom zou MS dat niet kunnen gebeuren?
Wat als Apple het opeens wat minder begint te doen?
Dan liever een 3de speler zodat er wat meer keuze is in het onderste segment.
Bij ons op het werk, gaan we na jaren ingezet te hebben, zelf overgaan van Windows Phone > BYOD (bring your own device) a.k.a. iedereen iOS of Android.

De grote reden hiervoor is dat Microsoft zelf niet meer inzet hierop. Ze gaan voor volgend jaar geen eigen smartphone meer uitbrengen. Zeker in de bedrijfsomgeving is dit een groot teken dat MS zelf de hoop verloren heeft.
Waarom moet MS zelf een telefoon uitbrengen? Ze zijn makers van de software, niet van hardware. Andere merken beginnen dit op te pakken, HP maakt een mooie elite x3, maar ook Alcatel (Panasonic als het echt prof moet) en anderen komen met windows telefoons. Verkrijgbaarheid is nog een punt, maar ik zie vooruitgang.
Het probleem van Microsoft is dat ze pas een eigen alternatief ontwikkelen op iets wat al populair is. Dat alleen geeft al de vraag of je uberhaupt nog moet inspelen op die markt of je gewoon die markt aan anderen over laat. OK, niet geschoten is altijd mis maar innovatie is het ook niet.
Een ander probleem is dat ze zich ook een beetje vast klampen aan wat de desktop versie is. Pas bij Win8 is de boel omgegooit waardoor de desktopversie het menu van een mobile device had gekregen. Omdat dat bij veel PC gebruikers best wel kwaad bloed heeft gezet heeft dat ook voor de Windows smartphone gevolgen gehad.
Maar ja, het is komen en gaan dus over 5 jaar hebben we misschien een andere marktleider of kunnen lege telefoons net als een PC een OS naar keuze met de nodige drivers laden.
De kwaliteit van Whatsapp is juist mijn grootste struikelblok. Zowel de Facebook- als Whatsapp ap werken zeer slecht.

Heb een iPad & Android tablet naast de Lumia 950 en het is tergend hoe lang het duurt eer je een gemaakt foto via Whatsapp kan versturen. Ook de wissel van het start menu naar Whatsapp is gegarandeerd 5 seconden in de wacht. Niet meer van deze tijd.
Ik heb een enkele jaren geleden eens een tijdje met een Windows telefoon rondgelopen, komende vanaf vele jaren Android. Daar was zowel het gemis van een heel bataljon apps als het updaten van apps die er wel waren inderdaad mijn primaire probleem met dat platform op de voet gevolgd door support vanuit Microsoft zelf. Vooral na de "levensduur" van Windows Mobile 7.

De Facebooks en Whatsapps had je wel maar als je het spectrum van de "net even wat minder gebruikte" apps in gaat miste ik destijds nagenoeg alles.
Het feit dat ze toen ook 7 gewoon bikkelhard lieten vallen voor 8 was voor die Lumia 800 die ik had ook direct de doodsteek en daarmee was Windows voor mij ook gelijk weer klaar en switchte ik weer terug naar een Android telefoon waar je je android versieproblemen gewoon kan oplossen met een custom rom.
Voor zover dergelijke problemen uberhaupt bestaan want als je een BEETJE moderne telefoon hebt geniet je gewoon brede applicatiesupport en als je android versie echt niet meer ondersteund wordt wordt het allicht ook gewoon tijd voor een nieuw toestel want dan heb je een toestel die minstens 4 jaar oud is.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 15:14]

Ik vind Windows op telefoons juist erg rommelig. Kan er maar niet aan wennen.
Ik zou Windows Mobile nog niet helemaal afschrijven. Microsoft doet nog steeds zijn best om Windows 10 zo te maken dat dit ook een volwaardig OS voor op een tablet is. Waar Android eigenlijk een OS primair voor een smartphone is, kan het prima opgeschaald worden om op een tablet te gebruiken. Windows zou op die manier juist op kleinere (telefoon) schermen kunnen gaan draaien. WindowsPhone als apart OS is al verlaten.
Als de smartphones zo krachtig worden dat ze een computer kunnen vervangen heb je niet meer dan een monitor en en een toetsenbord nodig en een dock waar je je telefoon in kan leggen, die dan de rekenkracht levert en gelijk als mousepad kan dienen. Dan moet Microsoft wel mee, anders is het ten dode opgeschreven. Als je kijkt hoe Microsoft nu ontwikkeld, lijken ze rekening te houden met die ontwikkeling.
Android is een leuk besturingssysteem, maar niet geschikt om als vervanger van een laptop of desktop te gaan fungeren. Zeker niet als je wat zwaardere applicaties gaat draaien.
Ik denk eerder dat Android een gevaar gaat worden voor de Windows desktop. Processoren op mobieltjes zijn al vrijwel net zo snel als desktop processoren (en een stuk energie zuiniger). Er zijn nu al hints dat Apple MacOS X gaat vervangen door een desktop iOS versie. En Android is ook al vrijwel werkbaar als desktop systeem.
Ik vind Android nog lang niet werkbaar op een desktop. In de nieuwste versie kan je meerdere apps naast elkaar draaien, maar echt multitasken waarbij je regelmatig tussen een stuk of tien programma's schakelt is nog steeds onhandig. Multi monitor (eventueel virtueel) ondersteuning is er niet en hoe Android zich gaat gedragen bij zwaardere klussen zoals beeldbewerking en rendering, runnen van mathematische modellen enz. is nog niet bekend. Bovendien is het beeld continu een geschaalde versie, terwijl Windows en IOS beter naar de native resolutie van de hardware kijken,
Zeker voor het meer professionele gebruik heeft Android nog een inhaalslag te gaan.
Het zijn allemaal dingen die opgelost kunnen worden. Linux ondersteunt multitasking prima, beter dan Windows als ze de RT-PREEMPT patch gebruiken.

Verder snap ik niet wat je bedoelt dat Android een 'geschaalde' versie laat zien. Veel besturingssystemen gebruiken 'device independent pixels' tegenwoordig, ook Windows (sinds Vista).
Android doet niet veel meer dan het beeld vergroten. Er kunnen wat details bijkomen, zodat je een scherp beeld houdt, maar de inhoud past van het scherm niet zich niet echt aan. Dat doen veel responsive websites al beter.
Anoniem: 699782 @JerX27 december 2016 20:47
Heel herkenbaar. Ik heb een Nexus 5x (stock android) en iPhone 7 en een windows phone x.
Heb ze alle drie omdat het leuk is om te experimenteren. Ik verbaas me altijd over het fanboy gedrag, want ze alle drie goed en doordacht. Gelukkig wel verschillend, en wat de een fijn vindt, vindt de ander er minder, dat zegt niets over kwaliteit. Windows is lekker simpel snel efficiënt (live tiles), maar de apps blijven achter, dus daarom voor mi geen wp meer. Heel jammer, nu domineren 2 grote commerciële Amerikaanse bedrijven de markt.

Ben eigenlijk wel te de conclusie gekomen dat voor mij - MAAR DAT IS PERSOONLIJK - stock android het efficiëntste werkt. Apple heb ik weer liever voor een tablet, want dat doe ik andere dingen mee. Voor een mobiel is ios een beetje saai en vaak frustrerend omdat Apple me steeds wil vertellen hoe ik iets moet doen, en of ik iets überhaupt mag doen. Dat is geen hardware probleem, maar puur Apple beleid, wat voor anderen weer voordelen heeft. Slechte software is er niet meer, gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur en wat je er mee wilt doen
Helemaal eens. Heb van alles gehad (WM6 en 6.5, WP 7, 8, 8.1 en WM10 maat ook iPhone 1 en 4S, en de GalaxyS2 en Xperia Z.

Ik ben helemaal fan van mijn Lumia 950 tot nu toe, maar ben ook bang dat ik aan iOS of Android moet als hij kapot gaat. Ik hoop dat dit nog heel lang duurt...
Zeer herkenbaar. De apps zelf mis ik op momenten wel, gezien in België de bank waar ik bij ben geen app heeft (de Nederlandse kant van die bank dan weer wel). Ook voor Domotica is er amper wat te vinden, gezien ik graag mijn huis wil automatiseren is dat wel een tegenvaller. Het voordeel hier is dan dat ik wel iets van programmeren weet, zeer basis maar met wat zoeken en bricoleren kan ik wel eens iets maken. Maar of ik dat voor mijn hele woning zelf in elkaar wil gaan steken en onderhouden? (en dan moet je nog Domotica materiaal vinden met een goed API om aan te sturen).

Zeer jammer, want qua gebruiksgemak vind ik het verreweg het beste systeem (mening, geen feit). Bij een volgend toestel ben ik dan ook aan het overwegen om toch maar de overstap te maken naar een ander systeem, maar Android gebruik ik niet graag en iPhones zijn dan weer duur voor wat het maar is. Beroepshalve kom ik ze ook allemaal tegen.
Ik dacht met UWP dat Microsoft echt wel developers kon gaan overtuigen om 1 keer te ontwikkelen en meteen computers, consoles en phones te hebben, dat gaat over zeer veel devices. Maar zelfs zeer grote bedrijven laten het links liggen. Deels ligt dat toch ook wel aan Microsoft en de keuzes die ze gemaakt hebben rond het platform.
Hier kan ik mij ook wel in vinden
Ik heb echter zelf een n900 gehad met meego
Vind het persoonlijk jmmr dat dat hem niet geworden is hier was in mijn opinie veel meer mogelijk dan Android
Ik denk dat Microsoft nog wel voordelen gaat krijgen omdat ze sinds het nieuwe management één ecosysteem willen hebben en ze daar (zover zichtbaar) hard aan werken en verder in zijn dan de concurentie.

Nog steeds in afwachting op een surface phone. :)
Mee eens,

Ik heb een windows 950 toestel en ben daar helemaal blij mee. Doet precies wat ik wil op een eenvoudige manier en integreert prachtig met laptop en pc's. Daarvoor jarenlang IOS toestellen gehad en niet altijd blij van geweest.

Ik ga em gebruiken tot ie versleten en kapot is maar weet echt nog niet wat ik daarna ga doen als er geen nieuwe toestellen komen.
Denk dat het artikel voorbij gaat aan de mogelijkheid om windows 10 dadelijk op iedere snapdragon arm te kunnen draaien.

De smartphone markt begint nu een markt van totale massaproductie te worden met steeds meer fabrikanten die mooi goed spul maken. Deze kiezen nu voor android = gratis.

Als MS er voor zorgt dat Windows 10 op Arm ook gratis is en een paar grote massa fabrikanten kan strikken, kan dat nog wel eens een verandering geven in het marktaandeel.

MS heeft jaren achter de feiten aangelopen maar met windows draaiende op vele platvormen kan daar wel eens een verandering in gaan komen.
Ik denk dat de eerst volgende dreiging voor Android en iOS al om de hoek staat, opnieuw van Microsoft. Maar niet met Windows 10 Mobile, maar met Windows 10. Als Microsoft volgend jaar zijn OEMs Windows 10 op ARM toestellen laat zetten (waarschijnlijk met Redstone 3 aangezien de tijdlijn van eind 2017) is er niks dat fabrikanten tegenhoud om Windows 10 te installeren op een 4-6 inch scherm met een SIM-slot en 3/4G. En dan heb je plots letterlijk een PC in je maal zitten. Aangezien zelfs de Snapdragon 820 al redelijk Photoshop kan draaien, met de minimumvereisten van de SD835 voor ARM zal dat wel redelijk vlot gaan werken.

De dreiging die daarna volgt is volgens mij Tizen van Samsung. Samsung heeft nu al een aardig marktaandeel en kan dat best gebruiken om Tizen aan de man te krijgen. Daarbij heeft Samsung al meermaals te kennen gegeven dat ze niet zo heel blij zijn met de controle die Google heeft over Android.

Tenslotte denk ik dat er nog een dreiging zou kunnen komen voor het huidige duopolie niet zozeer door een 3de OS in de markt te zetten, maar wel een bedrijf dat concurreert met het Google Play-ecosysteem. Opnieuw zie ik hier persoonlijk Microsoft de grootste kans hebben aangezien zij al een partnerschap hebben (gehad) met Cyanogen OS en ook met X al wat ervaring in huis hebben, natuurlijk kan eender welk bedrijf hier mee beginnen. Een eigen smaakje van Android leveren aan fabrikanten zou de markt ook kunnen ontwrichten, heck, misschien is dit wel de grootste kans van slagen. Als ze erin slagen dat ecosysteem viable te maken dan krijgen OEMs plots de keuze of ze met Google of met <Vul bedrijf in> in zee zouden willen gaan zonder dat ze opnieuw zouden moeten beginnen. Als dat andere bedrijf dat zijn zaakjes ook direct van dag 1 op orde heeft (updatebeleid, licentie eisen, etc. - ik bedoel: kijk naar hoe Google het op die vlakken verpest en doe het beter) kan dat best een andere ingang in de markt zijn.

Anyway, ik vind het nogal erg voorbarig van Tweakers om te stellen dat "de strijd [voorbij is]". Als er iets is wat de smartphonemarkt bewezen heeft dan is het wel dat dingen, hoe gevestigd ze ook zijn, zomaar kunnen omslaan. Er is een moment geweest dat we hetzelfde zeiden over de tablet markt, een markt die nu niet meer groeit in aantal, maar toch verschuift het marktaandeel daar. We zeiden ook hetzelfde over de browsermarkt. Nog beter: we zeiden ook hetzelfde over de PC markt toen Windows 1.0 om de hoek kwam kijken en iedereen zei dat Microsoft geen schijn van kans maakte.
En dan heb je plots letterlijk een PC in je maal zitten. Aangezien zelfs de Snapdragon 820 al redelijk Photoshop kan draaien, met de minimumvereisten van de SD835 voor ARM zal dat wel redelijk vlot gaan werken.
Maar waarom wil je dat? Waarom zou je Photoshop op een smartphone willen? De use cases voor een smartphone zijn totaal anders dan voor een pc en zodoende is er ook totaal andere software benodigd. Niemand heeft behoefte aan desktop applicaties op een smartphone.
]Anyway, ik vind het nogal erg voorbarig van Tweakers om te stellen dat "de strijd [voorbij is]".
Dat is niet voorbarig. Jouw genoemde dreigingen, Tizen en Windows, bestaan al jáááááren maar ze hebben nauwelijks iets verkocht. Er is geen reden om aan te nemen dat dat gaat veranderen. De komende 10-15 jaar zal een iOS/Android duopolie blijven tenzij er iets heel geks gaat gebeuren.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 15:14]

Je wil Photoshop op je tel kunnen draaien om via een doc op een groter scherm + toetsenbord / muis te kunnen werken. Je hebt dus naast je telefoon straks geen desktop meer nodig.
Daar twijfel ik over om meerdere redenen:

- Als je echt desktop applicaties gaat draaien, wil je ook een chip die het maximale eruit haalt. Een mobiele chip zal qua prestaties daar altijd ver voor onderdoen.

- Dat betekent dat als je een desktop gebruikt, je je telefoon niet kan gebruiken. Onhandig.

- Je hebt het specifiek over desktops, terwijl in pc-land laptops de norm zijn. Dit voordeel gaat dus maar op voor een relatief klein deel van de markt.

Hoeveel mensen zouden er nou echt zijn die hun telefoon willen gaan gebruiken om op een groot scherm te Photoshoppen? Ik denk echt 0,0. Want als je echt een designer bent koop je gewoon een iMac of MS Studio, dan ga je niet lopen prutsen met je telefoon in een docking station. Dat biedt geen meerwaarde.
Daar twijfel ik over om meerdere redenen:

- Als je echt desktop applicaties gaat draaien, wil je ook een chip die het maximale eruit haalt. Een mobiele chip zal qua prestaties daar altijd ver voor onderdoen.
Klopt, Gelukkig worden iedere generatie SD CPU's beter.
- Dat betekent dat als je een desktop gebruikt, je je telefoon niet kan gebruiken. Onhandig.
Je kan je telefoon gewoon nog gebruiken onder Continuum.
- Je hebt het specifiek over desktops, terwijl in pc-land laptops de norm zijn. Dit voordeel gaat dus maar op voor een relatief klein deel van de markt.
Als continuum volwassen is (iedere grote update weer een stap dichterbij.vanaf de creators of redstone 3 update krijgt continuum weer een hoop nieuwe features waaronder: WinLogo + R. ) Dan kan het zijn dat de laptop in moeilijk vaarwater komt. Vooral als een werkplek met continuum goedkoper is dan een Notebook.
Hoeveel mensen zouden er nou echt zijn die hun telefoon willen gaan gebruiken om op een groot scherm te Photoshoppen? Ik denk echt 0,0. Want als je echt een designer bent koop je gewoon een iMac of MS Studio, dan ga je niet lopen prutsen met je telefoon in een docking station. Dat biedt geen meerwaarde.
Dan laten we Photoshop even varen, want niet iedereen gebruikt photoshop. Maar denk dan eens aan een normale kantoorbaan. Waar ze grotendeels Mail en Office nodig hebben. Dan kan een toekomstig Surfacephone nog veel voordelen bieden.
- Telefoon/PC op zak.
- draadloos aansluiten op scherm + toetsenbord en muis en werken maar. Lunch? neem m mee en je hebt je PC altijd bij :)

[Reactie gewijzigd door markievk op 22 juli 2024 15:14]

Eenvoudig een makkelijke usecase voor te vinden:
- verkoper komt toe op vergadering met klant, docked de smartphone en heeft meteen een pc waar hij zijn slide-show op kan tonen op een projector die aan de dock hangt
- gaat weer op de baan en kijkt in smartphone omgeving naar de weg in de auto (gps) of krijgt telefoon in de auto
- komt op kantoor en docked weer, weer computer waar hij excel/SAP/Mailclient/... opent op een groter scherm

In principe hoeft een verkoper helemaal geen laptop meer mee te zeulen maar alleen een smartphone, denk dat dat ook de bedoeling was van continuum. Maar toen zei ik al ik vrees dat dit niet mogelijk is met de huidige hardware/software implementatie. Hopelijk gaan ze het nu beter aanpakken.
Dit soort use cases zijn veel makkelijker op te lossen met de cloud. Onderweg op mijn telefoon spreadsheets editten, thuis of op werk openen achter een groot scherm. Zonder te hoeven docken.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 15:14]

Niet echt hé, IT Support moet 2 toestellen kopen, moet 2 toestellen onderhouden en beveiliging verzorgen , persoon moet 2 toestellen bij zich hebben, ...
Anoniem: 614 @TMC28 december 2016 02:29
Nee. Je snapt het niet. Lees je eens in. Je wist niet eens dat je de mobiel als mobiel kan blijven gebruiken.....
Ja of je hebt gewoon een aparte pc en aparte telefoon die alles in de cloud syncen waardoor je naadloos verder kan werken zonder gebonden te zijn aan fysieke beperkingen van docken. Dat eerste lijkt me toch echt vele malen meer de toekomst.
Docken via continuum kan ook draadloos wanneer je scherm/tv Miracast ondersteunt (en dat zijn er steeds meer).
Denk dat mensen de toekomst onderschatten en de mogelijkheden.

Zoals je zegt het kan gewoon draadloos.
cpu/gpu's in telefoons worden steeds sneller en dat zal zo door blijven gaan. Kijk je 3 of 4 jaar verder kan het heel normaal zijn dat je telefoon idd ook je desktop is, neerleggen draadloos contact met je scherm en muis en gaan.
Documenten kunnen via de cloud benaderd worden of met 4g/5g.
Sterker nog over 10 jaar zal 5g 6g extreem snel zijn en kun je dus alles via de cloud doen.

MS is een slappende reus die wakker geworden is en de visie nu met windows 10 ook op arm is een hele goede.

De vraag is echter gaan ze windows 10 op arm gratis weggeven aan fabrikanten, ook de Chinese. Als die er massaal opduiken en goedkope hardware aanbieden kan er wel eens een goede groei aankomen.

Daarnaast heb ik meer vertrouwen in de updates van windows waar android bekend staat om het brakke update beleid waar fabrikanten en google over en weer elkaar de schuld geven.
Precies dit dus.. Ik ben al een keer op een event geweest waar ze dit deden, echter draaide er toen nog een uitgeklede versie van Windows 10 op de telefoon.

Maar lijkt mij echt ideaal om zo'n pc in je broekzak te hebben, zeker bij klanten. Nog even een extra computer om het een en ander te testen ;)
Ja, dat is allemaal leuk en aardig, maar als het ten koste gaat van het gebruik als smartphone dan zie ik het toch niet slagen. En de apps die mensen op hun smartphone willen heb je niet kant en klaar in foonvriendelijke vorm voor Windows (x86).

Bovendien moet je dus alsnog van alles meeslepen om met je telefoon te kunnen werken, want op dat kleine schermpje ga je echt niks beginnen met je productiviteitssoftware. Althans, niets wat niet nu ook al kan (even een kleine aanpassing maken). Dus waarom dan niet gewoon een laptop meenemen in plaats van een dock+scherm+keyboard+muis?

Ook hoef je je data niet meer in hetzelfde apparaat mee te dragen want bijna alles wordt makkelijk via de cloud gesynchroniseerd tegenwoordig. Er zijn wel situaties te bedenken waarop het wel handiger is om het op hetzelfde apparaat te houden, maar niet in de meerderheid van de situaties en met die uitzonderingen ga je ook niet het grote publiek overtuigen.
Maar waarom wil je dat? Waarom zou je Photoshop op een smartphone willen? De use cases voor een smartphone zijn totaal anders dan voor een pc en zodoende is er ook totaal andere software benodigd. Niemand heeft behoefte aan desktop applicaties op een smartphone.
Spreek voor jezelf. :)
Ik zou er voor tekenen als mijn smartphone direct mijn PC kan zijn. Een beetje zoals je nu ziet met continuum enzo maar dan "full fledged" en niet zo half bakken "net niet" zoals de oplossingen nu zijn.

Ik ben een Andriod gebruiker van het eerste uur maar als ik mijn (Windows) PC en smartphone kan combineren tot één device sta ik vooraan...
Dat hoeft overigens niet eens persé Windows te zijn bedenk ik me nu.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 15:14]

Ongetwijfeld zullen er mensen zijn voor wie het handig is, net zoals er mensen zijn voor wie Windows Phone het fijnste OS is. Maar mijn glazen bol zegt dat je dan tot een minderheid behoort, misschien zo'n 0,5% van de markt.
Dan moet je je glazenbol even afstoffen van dat cijfer klopt niet helemaal ;)
Als Continuum volwassen is kan het zeer populair worden bij bedrijven,
Lijkt me zeer stug. :)
We zullen het zien, laptop was geen vervanging desktop nu heeft het hele kantoor laptops, telefoons kanibaliseren deels tablets en voor sommige mensen zelfs de laptop/desktop.

Conferencing room, mja soms maar kan ook via conferencing app
Email productiviteit, dicteren werkt prima op telefoon.
Ter plekke situatie bekijken en direkt overleggen en delen was je ziet, gaat beter met telefoon en bijbehorende diensten.

Een heleboel productiviteits activeiten waar groot scherm en toetsenbord nodig is worden meer een meer geautomatiseerd door software.
De pc gaat niet direct uitsterven maar is wel steeds meer overbodig.

Volgens sommige artikelen gebruikt 1 op 5 millenials al geen desktop meer. Da's dan waarschijnlijk prive gebruik, maar professioneel ken ik er ook al, jouw 0,5 % lijkt me zwaar onderschat.
Het percentage mag schommelen maar over het algemeen lijken de nummers in overeenstemming desktop gebruik neemt af en mobiel neemt toe.
Niet mee eens, dat wil ik wel op voorwaarde dat het fatsoenlijk draait.
Vanwege werk moet ik continue de laptop meezeulen, als de telefoon dezelfde functionaliteit bied en ik kan m dokken op ee werkplek voor als ik met groter scherm en toetsenbord etc. wil werken dan vindt ik dat een prima optie.
Compact in m'n broekzak en toch alles wat ik nodig heb direkt bij me.. Weg met de laptop.. Prima.
Tja, wat is dan het verschil nog met gewoon een good old desktop waarop je inlogt en dan ook al je gegevens hebt? Desnoods via OneDrive?

Het klinkt mij in de oren als niets meer dan suboptimalisatie en dus net niks.
1) mobiel werkt prima voor on the go met minder volume
2) desktop neemt nog steeds meer ruimte in
3) bedrijf gebruikt geen one drive, gebruik windows diensten is minimaal, mac is in de ban
4) bedrijf heeft zijn eigen app store voor een hoop handige dingetjes
5) mag me data niet achterlaten, desktop is dus geen optie tenzij ik die meezeul
6)etc.

Kortom het is voor jou misschien niet interessant dat betekend niet dat "niemand er op zit te wachten".
De telefoons worden steeds krachtiger, voor een hoop taken hebben ze gewoon voldoende kracht. Ik zou er geen zware video op bewerken maar voor reguliere administratieve taken hebben die dinge meer dan zat kracht en de combinate met aps, camera, etc. geeft je een aantal handige mogelijkheden die met de laptop wat lastiger zijn, met name op het portabele vlak.

Vroeger vond ik een laptop niets, liever gewoon een desktop tegenwoordig scrap ik liever mijn desktop, laptop en tablet voor een voldoende krachtige telefoon die ik kan dokken als ik een keertje een groter of eventueel 2 schermen, een toetsenbod en muis wil.
Deze discussie wordt gevoerd in de context van dat Windows dankzij deze functionaliteit een kans maakt om een serieuze derde speler te worden. Daarbij kijk ik dus naar algemeen nut, voor de massa, geen uitzonderingen zoals jij beschrijft.

Ik heb nergens gezegd dat het voor niemand handig is, maar voor de grote massa is het naar mijn mening niks. Dat jij in een uitzonderlijke situatie werkt waarin het handig is, priima. Fijn dat jij er wat aan hebt. Maar je bent een hele kleine minderheid en dit zal niks aan de duopolie van Android/iOS veranderen.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 15:14]

Er is geen reden om aan te nemen dat dat gaat veranderen. De komende 10-15 jaar zal een iOS/Android duopolie blijven tenzij er iets heel geks gaat gebeuren.
Pff, weet je hoe lang 10-15 jaar is in de tech wereld?
Dat 'heel geks' is al aan het gebeuren, namelijk the web evolueert. Zie ook
geertdo in 'reviews: De strijd om het smartphone-OS is voorbij'

Uiteraard blijft het OS van belang, maar de browser op het OS gaat een hele belangrijke toekomst tegemoet.
Dit is vrij traditioneel gedacht.

Vroeger had je voor muziek je MP3 speler, voor fotos je camera, voor "smsjes" je pieper etc. Dat komt allemaal in je persoonlijke "assistent". Je PC is niks anders dan je persoonlijke assistent alleen dan voor langer/gecompliceerder/productie/maken van content werk.

Over een paar jaar plug je je telefoon in je werkplek, schuif je hem in een mobiel scherm, TV, projector of auto en heb je alles bij je.

Waar ik nog wel aan twijfel is het feit of we veel gaan "streamen (cloud werken)" en dus zwaar gaan leunen op infrastructuur of juist meer lokaal gaan doen op telefoons, en zwaar gaan leunen op mobiele/kleine technologie.
Ik geloof niet in het toekomstbeeld dat jij schetst. Waarom zou je iets ergens in moeten schuiven? Alle data staat over jaren in de cloud.
Ik hoop het, maar dan wel op een manier die naadloos met mijn pocket assistent samenwerkt wanneer nodig/gevraagd of dat nou ins huiven, nfc, of wat dan ook is. De cloud maakt nog steeds geen fotos van waar ik ben of gebruikt andere data van waar ik ben of wat ik invoer op het moment dat ik het nodig heb.

Ik doe steeds meer op dat mobiele ding, voor sommige activiteiten is het fijn om randapparatuur te hebben om effectiever te kunnen werken, maar wellicht zijn een hoop van die taken in de toekomst ook handiger en automatisch met een app of bewerking door de cloud en dat ik alleen het eindresultaat hoef te zien.
Ik heb zo'n 950 en die kan nog niet alles wat een PC kan maar wel al heel veel. Ik cast via WIDI naar een monitor of TV en kan met een BT muis en toetsenbord gewoon documenten, spreadsheets of presentaties bewerken.

Volgens jouw criteria ben ik blijkbaar niemand. Ik vind het leuk en handig en ja, ik neem liever een laptop maar nee, nodig is het dus vaak niet.
Microsoft heeft initieel ook veel te lang koersloos lopen rekken. De eerste 'innovaties' van Microsoft na de komst van de iPhone en daarmee de opkomst van de smartphone als mainstream (de eerste iPhone was in technische zin nauwelijks een smartphone te noemen trouwens, apps installeren kon helemaal niet) was een iets meer touch-friendly honingraatinterface onder de noemer Windows Mobile 6.5. Daarna zijn er nog jarenlang telefoons verkocht die later de update naar Windows Phone 7 zouden krijgen, maar dat nooit kregen (HTC HD2). In de tussentijd kwam Android op en heeft Nokia met Symbian weinig innovatiefs meer gedaan. Ben wel benieuwd of we op termijn een post-app tijdperk ingaan. Men is het naast de functionele apps wel een beetje zat dat elke website weer hun app wil opdringen. Inmiddels zie je daardoor veel sites meer aan het werk voor een goede responsive website zodat een parallelle app niet eens meer hoeft.
Ben wel benieuwd of we op termijn een post-app tijdperk ingaan. Men is het naast de functionele apps wel een beetje zat dat elke website weer hun app wil opdringen. Inmiddels zie je daardoor veel sites meer aan het werk voor een goede responsive website zodat een parallelle app niet eens meer hoeft.
Ja, de post-app tijdperk is al ingegaan (post-native-app), namelijk in de vorm van Progressive Web Apps. De kenmerken van een native app, maar dan uitgevoerd als web app.
  • Progressive - Work for every user, regardless of browser choice because they’re built with progressive enhancement as a core tenet.
  • Responsive - Fit any form factor, desktop, mobile, tablet, or whatever is next.
  • Connectivity independent - Enhanced with service workers to work offline or on low quality networks.
  • App-like - Use the app-shell model to provide app-style navigations and interactions.
  • Fresh - Always up-to-date thanks to the service worker update process.
  • Safe - Served via TLS to prevent snooping and ensure content hasn’t been tampered with.
  • Discoverable - Are identifiable as “applications” thanks to W3C manifests and service worker registration scope allowing search engines to find them.
  • Re-engageable - Make re-engagement easy through features like push notifications.
  • Installable - Allow users to “keep” apps they find most useful on their home screen without the hassle of an app store.
  • Linkable - Easily share via URL and not require complex installation.
De 'strijd' om het OS - Alleen iOS en Android blijven over
is een conclusie die je 'met de kennis van nu' kunt trekken. Er staat immers geen termijn bij. 'Voor altijd'? Ik hoop van niet. Ik zie liever (om meerdere redenen) een app ecosysteem gebaseerd op het Open Web Platform en eigenlijk is het heel tegenstrijdig dat vendors als Google, Microsoft, Samsung, Mozilla, Facebook, Opera, FireFox en nu ook Apple, samenwerken om Progressive Web Apps mogelijk te maken.

En is het wel echt de strijd om het OS? Is het niet eerder de strijd om het app ecosysteem?
En nu met PWA in opkomst lijkt de browser belangrijk te worden.
Aan het bovenstaande wil ik nog drie argumenten toevoegen/bijpunten:
  1. beheersbaarheid - Zouden de actieve componenten van applicaties bij aanbieders aan de serverkant worden afgehandeld dan heeft de aanbieder een betere beheersing over de versie en conditie van die applicaties. Dit leidt tot een betere gebruikservaring.
  2. veiligheid - Een belangrijk aspect van die beheersbaarheid is de veiligheid. Met de actieve apps aan de kant van de cliënt/smartphone kant heeft de aanbieder eigenlijk geen enkele invloed op het risico dat de app door derden misbruikt kan worden. Wordt in de app een kwetsbaarheid gevonden dan moet nog altijd de smartphonegebruiker een update uitvoeren. Een kwetsbaarheid in het cliënt OS ligt helemaal buiten de invloed van de aanbieder.
  3. hardwarebelasting - zou de activiteit op de server van de aanbieder plaatsvinden, dan betekend dit minder strenge eisen aan de smartphonehardware van de cliënts. Dit heeft als voordeel dat een grotere doelgroep met de toepassing bereikt kan worden. Dit laatste is in het belang van de aanbieder. De aanbieder ziet zich wel geconfronteerd met meer interne kosten voor het onderhoud van server hardware en software.
Dit alles lezende, waarom zijn we nog niet op server gebaseerde aanpak over, waarom hebben hebben wij nu nog steeds die apps? In antwoord hierop kan ik alleen maar een vermoeden uitspreken. Een app op de cliënt hardware creëert een soort red line tussen de aanbieder en de gebruiker. De drempel wordt zo verhoogd om naar concurrenten van de aanbieder te kijken. Als een gebruiker simpelweg een ander web adres in een browser invoert en die komt gelijk in een volledig interactieve omgeving van de concurrent terecht dan wordt het risico groter dat de honkvastheid van gebruikers afneemt. Of die angst terecht is, lijkt mij nog maar de vraag. Een site als tweakers bewijst zonder app heel goed in staat te zijn om gebruikers aan zich te binden. Andersom denkende zou je app bouwers er bijna van kunnen verdenken dat ze met weinig inspanning zich willen verzekeren van een "trouwe" gebruikersschare. Vanuit die optiek hoeft een app dus geen garantie te zijn voor een kwalitatieve gebruikservaring.

Nu moet die beweging richting toepassingen aan de serverkant in smartphoneland nog opstarten, in het bedrijfsleven wordt al druk gekeken hoe bedrijven toegang kunnen krijgen tot elkaars omgeving. Het lijkt mij alleen maar logisch dat die ontwikkeling uiteindelijk ook ons consumenten gaat bereiken. Dat hiervoor de huidige app leveranciers uit hun comfortabele positie moeten worden gedreven is wel een randvoorwaarde. Aanhoudende consumenten vragen na goede ervaringen met andere server gebaseerde toepassingen zijn hiervoor een goed mddel. Dat dit de hele discussie over besturingssystemen of zelfs de definitie van de smartphone als tool helemaal los gooit is denk ik wel duidelijk.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:14]

Microsoft was bij de introductie van de iphone een beetje flabbergasted: ze hadden in 2006 de move van apple niet voorzien. R&D was bezig om de ipod te gaan beconcurreren middels de zune en de jaren later (2010) geintroduceerde microsoft kin was ook een misstap.
Knap dat historische verkoopcijfers van mobiele OS'en nu eens bij elkaar geharkt zijn! Dat was misschien wel de vreemdste omissie in data die op het het web te vinden was.

Eén van de oorzaken waarom de "strijd" beslecht lijkt te zijn noem je vreemd genoeg niet: Er is steeds minder om over te vechten.

In de begintijd van de smartphone had het veel nut voor een bedrijf wanneer "zijn" OS op een telefoon stond, het leidde tot een fenomenale lock-in voor de klant. Tegenwoordig neemt dat nut steeds harder af, vooral bij Android: Losse apps die door de toestelfabrikant worden gepushed, in-app aankopen, app-in-app fenomenen als WeChat. Bovendien is Android steeds beter te "verstoppen" achter eigen skins, etc.

Dus voor een potentiële nieuwe toetreder heeft het steeds minder nut om een eigen OS te bouwen: Alle beoogde voordelen zijn ook te behalen door te beginnen op basis van Android en daar een zwaar stempel op te drukken, dus waarom zou je de kosten maken om een eigen OS op te zetten?

Dat zie je ook op laptops en desktops: Het OS wordt langzaam maar zeker een triviale commodity en steeds minder een eigenstandig product. Die ontwikkeling doet mij denken aan de wereld van het aloude BIOS: Ooit was het een belangrijk onderwerp (Alle min of meer IBM-compatibele BIOS implementaties voor IBM klonen midden jaren tachtig), zo onderhand is het voor een eindgebruiker totaal onzichtbaar.
Wat ik wel mis in het overzichtsverhaal zijn de licentiekosten en spin-off inkomsten. Naar verluid betaalt google aan microsoft licentie gelden voor elk verkocht android toestel. Betaalt google apple en andere partijen om vooral google als primary search engine te gebruiken. Apple verdient met zijn telefoonkontrakten (kick back) en apple store inkomsten een veelvoud van de marges van andere partijen (ooit eens een verhaal gelezen dat samsung 10%, remainders ook 10% en apple 120% van de telecommarkt in handen had qua netto inkomsten: meer inkomsten dan primair markt gerelateerd).

Overigens gaat m.s. Apple ten onder aan de degelijkheid van de toestellen, ze gaan te lang mee, geen nieuwe verkoop. Kijk naar HTC, ouder dan 1 a 1.5 jaar en je wilt echt een nieuw (werkend!) toestel... Samsungs beginnen ook een steeds kortere levensduur te hebben...
Ik blijf het apart vinden dat een bedrijf als Microsoft, dat zo dominant is in de desktop markt, geen fatsoenlijk telefoon OS kan maken.
Het OS is in technische zin fantastisch, en ook functioneel meer dan prima bruikbaar. Aan je reactie te zien zou ik kunnen denken dat je het nooit geprobeerd hebt, of niet open staat voor veranderingen.

Waar het aan ontbreekt is kritieke massa: te weinig gebruikers, en dus te weinig developers geïnteresseerd. Dus apps die niet of veel later komen. (Ondanks dat je met wat simpele handelingen applicaties in één klap geschikt kunt maken voor álle Windows varianten, en je app dus niet alleen op die 'paar' Windows telefoons laat draaien, maar ook op alle moderne (W) desktops and tablets.)

Als je ziet wat voor een mooie en vooral rete-snelle hardware je kunt kopen voor weinig dan blijft het verbazen dat het marktaandeel zo laag is.

(En dan heb ik het nog niet eens in de prima zakelijk te beheren mogelijkheden van het mobiele Windows)
Het heeft een redelijk goed werkend OS voor mobiel. Windows phone 10 is redelijk goed. Snel en gebruiksvriendelijk. Op zowel een low end model als opeen high end draait het soepel.

Persoonlijk vind ik de UI beter als op een Android en IOS. Het voelt voor mij persoonlijker aan en heb minder rotzooi. (ik ben eigenlijk een van de weinige die van die look houdt.)

Het probleem blijft dat de apps achter blijven. Er komen wel nieuwe apps bij. Maar laat. Nu is bijvoorbeeld ook Ziggo er bij gekomen. Maar de spellen blijven achter ( Hier wordt veel pokemon go gezegd. maar daar is een alternatief voor - https://github.com/ST-Apps/PoGo-UWP ).
Voor mij persoonlijk is dat geen probleem. Weinig apps is weinig afleiding. Maar ik begrijp heel goed waarom dit niet aanslaat bij de rest. Enige keer dat ik me achter voelde, is toen met wie is de mol wilde spelen en dat niet kon.

Nu komt ook het probleem dat er geen toestellen meer komen. Als mijn 950 het begeeft, dan heb ik geen vervanger eigenlijk.
Het artikel verklaard dat al , ze zijn telaat.
Apple heeft smarphone groot gemaakt maar gapende low budged gat laten liggen. Waar Android is in geduikeld. Met telefoon partners.

En dan krijg je kip en ei effect. Gebruikers en Devs. Wat je moeilijkkan breken.
En dat is jammer, want het was wel degelijk Microsoft dat met de 520 en 620 als eerste in dat low-end gat duikelde. Die telefoons waren - voor Windows Phone begrippen - regelrechte verkoopsuccessen in een tijd dat je alleen nog maar dure iOS en Android toestellen had. Goed, er was de Galaxy Ace en dergelijke, maar in tegenstelling tot dat soort toestellen draaide WP gewoon prima op die hardware en had je voor zo'n €100 een telefoon die de performance evenaarde van een toestel van €400-500.

Microsoft had daar vol op in moeten zetten, want dat was een markt waar ze succes hadden én de concurrentie onbeduidend was. Ze bleven echter op high end toestellen focussen, die qua hardware hetzelfde waren als de concurrentie, maar dan een OS draaide met minder apps, terwijl de low-end markt al voor ze gevallen was. Tegen de tijd dat de 530 en de 630 kwamen (die hardware-technisch nog inferieur waren aan hun voorgangers ook) was Google er al ingedoken met de Moto G en was ook die markt bekeken.

Ik heb dit altijd als dé fatale fout van Microsoft gezien. Ze hadden een OS dat perfect was voor de low-end markt en iets bood (performance) dat niemand anders kon bieden, en ze hadden een vroege start met een succesvolle telefoon. Ze hebben dit vervolgens compleet genegeerd en geprobeerd te concurreren in een segmenten waar ze dat niet konden. Onbegrijpelijk.
Helemaal mee eens, daar hebben ze een dikke kans laten liggen. De 630 was prima waar voor zijn geld.
Ook de huidige 650 is nog steeds een hele goeie deal. Heb je niet veel boodschap aan allerlei apps dan kan je voor circa 120 Euro een hele leuke smartphone kopen.
Het ging om het momentum dat Microsoft marktaandeel kon pakken van Android.
Dat jij een 650 nog steeds een goede deal vind staat buiten kijf, alleen zijn er meer mensen die toch liever een Android toestel kopen voor hetzelfde geld.
Dat momentum heeft Microsoft inderdaad laten lopen. En de tijden zijn ten aanzien van de concurrentiekracht van de WP phones ten opzichte van Android phones veranderd. Voor 15 Euro meer heb je bijvoorbeeld een pricewatch: Huawei Y6 II Compact Zwart of een
pricewatch: Alcatel One Touch Pop 4S Grijs

Beide telefoons hebben 2GB geheugen, meer dan dat van de 650 met haar 1GB. Bijzonder aan de 650 is dat ze voor die 120 Euro een Amoled scherm kan bieden. Niet om het verschil in geheugen te willen bagatelliseren zal WP met die 1GB meer kunnen doen dan een vergelijkbare Android telefoon.

Maar ja, inhoudelijke argumenten hebben moeilijk opboksen tegen de neiging van mensen elkaar te willen kopiëren. Ook maakt Microsoft het mensen niet makkelijk om "op gevoel" voor de WP telefoon te kiezen. Alleen als je heel rationeel kijkt of de gebruiker een fit heeft met het OS kan je nog op WP uitkomen. Ik zie mij niet als een pleitbezorger van WP, maar ben wel gecharmeerd van de eenvoud van de WP interface. Minder gecharmeerd ben ik over het gebrek aan consistentie van het Microsoft beleid ten aanzien van WP. Ik vrees dat Microsoft zichzelf meer schade heeft toegebracht dan andere partijen hadden kunnen toebrengen.
Die laatste twee regels zijn volgens mij het echte probleem geweest van Microsoft. En onbegrijpelijk dat ze zo werkten en werken. Helaas. Ik heb nu de 950, mijn vrouw de 925, mijn moeder de 640, broer een HTC Windows Phone en vader de 7x0. We zijn denk ik de enige familie die zo blij waren met WP en WM...
Mijn vrouw en ikzelf beiden een 630, Mijn zus vorige week aan een 650 geholpen (een perfecte match ;) ). Allen naar tevredenheid. Ik herken mij dus ook niet in de wat dwingende analyse die tweakers hier poneert. En laat ik uitspreken dat mijn volgende telefoon, als het even kan, ook weer een WP toestel wordt. Simpelweg omdat Microsoft een sweet spot heeft in het combineren van eenvoud en effectiviteit met lage kosten. Dit laatste had Microsoft veel meer moeten uitbuiten. Ik ben niet de enige die dit in dit topic zegt trouwens.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:14]

Ik denk dat je het iets te rooskleurig voorsteld. Microsoft heeft inderdaad vol ingezet op low-end, maar dat was door ze praktisch weg te geven, niet echt een winstgevende strategie. Je hebt gelijk dat vergeleken met low-end Android het een betere optie was, maar je overdrijft over de performance. Ze zijn redelijk snel omdat het OS in het geheugen draait, maar zodra je een app opent kun je wel degelijk lang wachten.
Ze hebben juist niet vol ingezet op low-end. Ze hadden daar twee toestellen die een verkoophit waren maar zijn vol op de high-end verder gaan focussen.

Dat low-end niet winstgevend is klopt, maar dat is kortetermijndenken. Als ze eerst een paar jaar geld hadden ingeleverd op het verkopen van veel spotgoedkope toestellen, hadden ze na een paar jaar een aardig marktaandeel gehad (en daarmee geen app-gap meer) en waren de high-end toestellen (waar wel goede winst op te maken was) ineens ook aantrekkelijk geworden. Plus, ze waren dan nog steeds in de race geweest.

Wat performance betreft overdrijf ik zeker niet, ik heb zelf bijvoorbeeld een 520 en een Galaxy Ace gehad in diezelfde tijd, en het verschil was gigantisch.

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 22 juli 2024 15:14]

Aan de andere kant hebben ze ook gefaald in de verkrijgbaarheid. Toen ik een nieuwe telefoon zocht sprong e r voor mij 1 boven uit, dat was de HTC One M8, nadeel was dat het android was , later is die ook uitgebracht met windows. Helaas allen in Amerika te krijgen (bij verizon?) nog later zijn er 1 of 2 providers bij gekomen. Ik had hem dol graag willen hebben , maar hier gewoon niet verkrijgbaar. In 2e instantie hebben ze die ook laten vallen , WM10 draait er op mar niet meer de laatste verzie's. Daarbij heb ik een Nokia 735 OS, bevalt prima maar net iets aan d3 grote kant. Daarbij heb ik ook nog een S5 mini, ideaal formaat, degelijk gebouwd en alles behalve draadloos laden zit erop. Ik heb maar 1 wens , WM10 draaien op dit toestel en dan hoef ik de komend e 2a3 jaar zeker geen ander toestel.
Apple heeft smarphone groot gemaakt maar gapende low budged gat laten liggen. Waar Android is in geduikeld. Met telefoon partners.
En dat heeft goed uitgepakt voor die partners.

Apple Grabs More Than 100% Of Smartphone Profits
Windows Mobile is een fantastisch OS, en ik ben van mening dat het beter is dan in ieder geval Android, juist omdat Android zo ongelooflijk versplinterd is. Mijn hele familie draait op Android, en op elke nieuwe telefoon (HTC, meerdere Samsungs, nu weer een Huawei) zit je weer te zoeken naar waar alle instellingen zitten, want elke fabrikant heeft zijn eigen versie, zijn eigen skin en zijn eigen apps die standaard meegeleverd worden.

Kijk ik dan naar mijn Lumia met Win10M en vergelijk ik dat met de Lumias die op de zaak gebruikt worden, dan zijn daar wel verschillende modellen en zelfs Windows versies (Win8 en Win10 door elkaar) maar het is wel heel consistent. Ik vermoed dat dit bij iOS niet anders zal zijn. Ik zie ook zo ongeveer elke maand netjes mijn telefoon een stapel updates binnentrekken en installeren, dus de support is ook prima.
Dat is gek, want letterlijk iedere Androidtelefoon heeft de instellingen op dezelfde plek: notificatiescherm oproepen, tandwieltje rechts. De werking van de verschillende skins komt steeds dichter bij elkaar te liggen.
Not!

Ik: Samsung S5 mini lolipop 5.1.1
Pa: Samsung S4 lolipop 5.1.1

Die vraagt af en toe om hulp met het instellen van eea. (in de 70)
1z drukken op de home knop geeft dezelfde reactie: Home
de noppen ernaar doen al iets compleet anders:
links bij mij alle openstaande apps. bij hm gebeurt er iets heel anders en heb me een slag in de rondte moeten zoeken hoe ik dat op zijn telefoon zichtbaar krijg, na lang zoeken: home knop lang vast houden. Als ik bij mij de Home knop lang vast houd ; Google Now

En zo gaat dat in heef het systeem, daar word je compleet gek van, elke simpe vraag die hij stelt kan ik op mij phone vinden en instellen, bij die van hem ben ik zomaar een uur bezig :(

Kijk ik dan naar WM10, alles het zelfde, ik heb een 735, maar ben prima instaat mijn schoonzus te helpen met haar 950Xl, of mijn broer zijn 950, Mijn beide nichtjes hebben een 650, en daar zit alle ook gewoon op dezelfde plek en reageren ook idem. En die iets leren is ook simpel, wan op de PC werkt het net zo! :) Hete enige wat ik niet voor ze kon doen is snapchat, maar toen ik even bij mijn nichtjes ben gaan zitten en op mijn android snapchat probeerde te instaleren heb ik ze even laten zien wat de voorwaarden/machtigingen waren van snapchat waren en waar die ellemaal voor zijn en wat ze er allemaal mee doen hoefde//wouden geen eens meer snapchat hebben. Overal skype op gezet, werkt 10x beter dan Whatscrap ;) hele familie blij, ze kunnen nu video skyppe met Oma, wan die heeft geen mobile meer wel een PC/tablet en dan heb je dus niets aan whatsapp.
Op het gebied van technisch ontwerp, prestaties, gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit van het OS veegt Windows 10 de vloer aan met zowel Android 6/7 als iOS 9/10.
Anders dan je andere antwoorden, wil ik stellen dat het beperkte app-aanbod op zich niet het probleem van Windows is. Ik denk dat het er veel meer inzit dat een mobiele telefoon technisch een ingewikkeld ding is en potentiële klanten dus vooral kijken wat familie, vrienden en collega's gebruiken.* Daar zie je vooral Samsung en Apple en dus koop je een van die twee en daarmee dus Android of iOS. De gemiddelde consument weet snapt echt het verschil tussen Windows, Android en iOS niet.


* Vergelijk ook de oververtegenwoordiging van "Philips"-TFT-tv's en Europese automerken in Nederlandse huishoudens.
HET grootste nadeel is wat Arnoud ook zegt is wat een consument verwacht. Een consument verwacht van een goede telefoon simpelweg dat er een app is als die in een TV reclame genoemd word of in een programma ("speel ook mee op de app"). Voor de consument is het geen goede telefoon als dat niet werkt. dan word het als minder ervaren. Er is op dit moment simpelweg GEEN andere keuze dan een IOS of android als je simpelweg het complete aanbod van apps wil. Hoe leg ik mijn nichtje uit dat ze mijn telefoon niet kan lenen om met dance dance dance mee te doen ? Dat het dan een super telefoon is om Rich Recording voor geluid, 52mbit 4k ? 35mbit 1080p60 ? ("ome zwijn heeft zijn telefoon zonder hoesje kijk" )

Mijn zus stuurde me ergens dit jaar een berichtje "Hoe krijg ik deze app op moeders telefoon?" (lumia 520, kadootje). Helaa, dan moet ik dus gaan uitleggen dat dat net kan .

Ik hoop echt dat over een aantal jaren de telefoons zo snel worden dat de apps alleen nog html5 zijn en gaan worden. Dan kijken mensen misschien naar andere dingen als "speel ook mee op de app" tijdens dance dance dance.
Nee, dat vind jij. Een hoop andere mensen denken daar compleet anders over.

Wat jij niet als probleem ziet en ook niet als functionaliteit ziet (app landschap) is voor andere mensen juist wel weer belangrijke functionaliteit.

Je scheert nu een gehele bevolking over 1 kam en dus eigenlijk jezelf ook.

Mensen die een apparaat kopen omdat vrienden en familie hem ook hebben doen dat vaak ook om meer redenen dan alleen dat.

Ze willen bijv kunnen facetimen met elkaar of dat ene spelletje of appje wat de ander ook heeft wat niet beschikbaar is op WP (wel eens van Pokemon Go gehoord?).

Voor heel veel andere mensen vegen iOS en Android dus juist de vloer aan met WP.
Dus alleen apps bedoel.
En dat is inherent aan een OS, maar is niet het OS. Het is een aanvulling op een OS.

En ja, dat is veel iets wat door anderen naar voren gebracht wordt. Zoek bijvoorbeeld eens op wat 'iedereen in NL gebruikt Pokemon' in procenten van de NL bevolking betekend. FaceTime is een verkeerd voorbeeld. Skype zou nog kunnen, maar die is van Microsoft. Anders had Apple het wel beter gedaan.

Maar inderdaad, apps is waarschijnlijk de grootste reden, samen met prijs, mening van anderen en bang zijn apps te missen. En wat mediasturing zoals Arnoud met dit artikel bewust of onbewust doet. En daarmee komt Android op dit moment als onbetwiste winnaar uit de bus. Lekker belangrijk :)
Volgens mij lees jij iets anders in mijn bericht dan wat ik schrijf. Ik beperk me expliciet tot de eigenschappen van het OS zelf en niet zijn apps.

Natuurlijk zit er best een zinnige reden achter dat mensen graag kopen wat ze bij bekenden zien werken maar ze strepen echt niet een lijstje met namen van apps of functies af voor verschillende opties. Dat hadden iOS en Android namelijk nooit gewonnen van Blackberry, Symbian en WiMo indertijd. Daar zie je dat de app-aanbieders gewoon de gebruikers volgen. Dat zag je ook toen WP8 kort opleefde met de populaire L520: Dat had ook een kleine opleving in aanbod van apps tot gevolg.
Dat niet alleen , ga eens naar de winkel, Ze pushen eerst voor een Iphone = grootste winst marge. als je dat te duur vind=android omdat ze niet beter weten. Ga in zon winkel eens vragen om een Windows phone, ze snappen het zelf niet, en weten niet hoe het werkt.
Ze proberen je zelf om te lullen, met de meest ongefundeerde argumenten ( blijft een leuke sport om hier tegen in te gaan :) )
Het is niet zozeer dat Windows Phone slechter is dan ios of android, Microsoft heeft niet genoeg app ontwikkelaars weten te strikken om WP bij het 'grote publiek' populair te maken.
Precies!

Persoonlijk denk ik ook dat zat geeks of nerds hier vaker ook eens Ubuntu Touch gingen gebruiken als bijvoorbeeld whatsapp een optie was. Tegenwoordig is niet alleen voor vrienden, maar ook werk whatsapp onmisbaar ( los van het feit dat privacy, bij whatsapp, niet bestaat).
Daar geeft het artikel in ieder geval een aannemelijk antwoord op. Het gebrek aan apps. Ik heb een Windows Phone. Zou niet anders willen qua besturingssysteem. Het gebrek aan apps maakt dat mensen uit mijn omgeving die net als ik erg te spreken zijn over het WP toch overstappen, er is geen app voor de versterker, geen app voor de zonnepanelen......

Ik ga ook overstappen, apps die erbij komen zijn handig, maar de belangrijkste reden is dat er op dit moment geen leuke midrange Windows Phones zijn. Mijn Lumia 735 is na ruim twee jaar bijna op zijn eind.
Ik blijf het apart vinden dat een bedrijf als Microsoft, dat zo dominant is in de desktop markt, geen fatsoenlijk telefoon OS kan maken.
Dat kunnen ze wel, en dat hebben ze ook gedaan. Het zijn de app ontwikkelaars die niet meekomen en daardoor blijven de consumenten weg. Andersom is het gebrek aan een installed base voor app ontwikkelaars een reden om er geen tijd en geld in te gaan investeren en zo blijf je bezig.
Dat kunnen ze dus wel, zie Windows 10. IMHO is het stukken beter en is de UI stukken beter als die van Apple of Android maar, ok, YMMV
Lees het artikel en u heeft het antwoord op uw vraag. Ze hebben een heel goed os, maar de problemen liggen wat ingewikkelder dan dat.
Anoniem: 315662 27 december 2016 06:42
Wel grappig dat het percentage iOS gebruikers hoger ligt op Tweakers dan het gemiddelde in de markt. Had ik toch niet verwacht gezien de geslotenheid van het systeem.

Ik denk ook wel dat er uiteindelijk nog iets gaat veranderen. iPhones zijn de laatste tijd toch verre van spectaculair en de verdeeldheid van Android is ook iets wat mensen tegen staat. En aan Symbian zie je hoe snel zo'n groot marktaandeel kan verdwijnen (ja natuurlijk waren er ook veel minder telefoons, maar je weet niet wat de toekomst is natuurlijk).
Het hoge aandeel Android komt vooral doordat iedereen die een goedkoop telefoontje wil om te bellen en te whatsappen een budget telefoon met Android heeft. Ik vermoed dat de gemiddelde prijs per telefoon op Tweakers ook wel hoger ligt dan het algemene gemiddelde.
Het hoge aandeel Android komt vooral doordat iedereen die een goedkoop telefoontje wil om te bellen en te whatsappen een budget telefoon met Android heeft. Ik vermoed dat de gemiddelde prijs per telefoon op Tweakers ook wel hoger ligt dan het algemene gemiddelde.
Dat kan, maar de doelgroep van Tweakers is steeds meer aan het veranderen. 'De tweaker' is steeds meer de gemiddelde consument. Kijk ook maar naar de minder diepgaande reviews. Dus dat de tweaker geen goedkoop toestel wil geloof ik niet helemaal (denk ook aan de populaire geimporteerde Chinese toestellen en de OnePlus One).
Ik denk dat daar andere verklaringen voor zijn. Door YouTube en de groei van review blogs is Tweakers steeds minder DE plek voor review geworden. Je kunt echt niet zeggen dat iOS gebruikers minder technisch zijn omdat het meer gesloten is. Ik denk dat het meer een verschil is van visie en gebruik. Bijvoorbeeld een tweaker met een iPhone kan prima ook een Android telefoon hebben. Maar deze niet gebruiken voor regulier gebruik. Ook hoor ik vaak het don't shit in tour own garden principe. In andere woorden voor eigen gebruik heb je een omgeving that just works. Voor hobby gebruik je whatever je interessant vind om aan te tweaken. Als het een keer stuk/mis gaat, ach, daar heb je in het dagelijks leven dan geen last van.
Ik denk dat daar andere verklaringen voor zijn. Door YouTube en de groei van review blogs is Tweakers steeds minder DE plek voor review geworden. Je kunt echt niet zeggen dat iOS gebruikers minder technisch zijn omdat het meer gesloten is. Ik denk dat het meer een verschil is van visie en gebruik. Bijvoorbeeld een tweaker met een iPhone kan prima ook een Android telefoon hebben. Maar deze niet gebruiken voor regulier gebruik. Ook hoor ik vaak het don't shit in tour own garden principe. In andere woorden voor eigen gebruik heb je een omgeving that just works. Voor hobby gebruik je whatever je interessant vind om aan te tweaken. Als het een keer stuk/mis gaat, ach, daar heb je in het dagelijks leven dan geen last van.
Helaas komt dit steeds vaker voor, de aanname's dat er máár één device kan zijn.
Op GOT zie je dat ook, iemand met de 'badge' IOS / iPhone kan bijna per definitie voor velen geen "verstand" hebben van Android ( en andersom )
Elke uitspraak die je doet over het "andere" kamp wordt bestreden tot het bot
Vind het sowieso raar dat men zo denkt in kampen. De hele wereld polariseert in rap tempo. Slechte ontwikkeling.

Ik zou juist willen dat Apple nog meer van Android overneemt. Zo ook openheid van NFC. Kan ik eindelijk eens betalen met mijn iPhone..
Dat soort kleine dingen laat mij al een half jaar twijfelen
Ik wil over van de Galaxy's naar de iPhone, maar puur die kleine 'pesterijtjes' vanuit IOS weerhoudt me elke keer.

De 6S van mijn vrouw is een mooi toestel, en mijn handelingen zijn allang niet meer dezelfde als 7 jaar terug, sterker nog, het gebruik rechtvaardigt eigenlijk de uitgave van 700+ euro niet eens meer ;)

* FreshMaker houd de Samsung S6 nog een jaartje aan, in de hoop op een spectaculaire iPhone 8 of S9 ;)
Ik weet niet of het je helpt, maar ik ben sinds een maand of drie over van Android naar iOS. Ik ben overgestapt omdat ik het updatebeleid van Androidfabrikanten niet meer pik. Ik wil niet na vaak één jaar een perfect werkend toestel moeten vervangen omdat ik de nieuwste OS versie niet meer krijg. Ik had genoeg van de wegwerpinstelling van Androidfabrikanten, ook gelet op de druk op het milieu.

Maak je echter geen illusie: iOS is niets beter dan Android. Het is niet soepeler, werkt niet stabieler (eerder andersom) of intuïtiever. Ook de hardware zit zeker niet beter in elkaar. Mijn iPhone 6S Plus bevalt me verder wel prima, de batterij is absurd goed met dik 10 uur SOT, maar iOS is geen hemel (wat sommigen hier je wel doen geloven). De argumenten tegen Android stammen vooral uit 2012 en worden eindeloos herhaald. Je kunt zelfs bijvoorbeeld zeggen dat Android gebruiksvriendelijker is omdat je daarmee WEL al jaren in de winkels kunt betalen :)

[Reactie gewijzigd door marhalm op 22 juli 2024 15:14]

* FreshMaker speelt al met "smartphones" sinds de qtek s100 ('04 / '05 )
Way back when het een bijzonderheid was dat je AL op internet kon met je telefoon.
Elke keer weer zou het gras aan de overkant groener zijn.

Gebruiksgemak is een persoonlijk iets, ik moet af en toe wat zoeken op de iPhone, omdat een setting net even ergens anders ondergebracht is, of andere naam heeft.

Ik moet altijd wel lachen als ik weer eens bij een winkel ben, waar dan de kenners staan te hengsten op een android telefoon ... links - links - links - links tot hij hapert "zie je wel" ... LAG ....

Datzelfde krijg je bij elk apparaat voor elkaar, als je maar lang en snel genoeg gaat ;)
Nou daar zijn jij ik en 99 andere reviewers het niet mee eens. De S7 edge heeft last van stutters tijdens normaal gebruik, iets wat ik nog niet heb gezien op mijn iPhone 7. En dat stabieler wat bedoel je daar mee? Gebruikers van een iPhone 6s / 7 die 'oude' niet geupdate apps op hun telefoon hebben en klagen dat het niet werkt, niet iets wat je aan iOS kunt verwijten.
En de hardware zit zeker niet beter in elkaar? Ik zou graag wat onderbouwing willen zien van de statements die je maakt in plaats van wat punten op te noemen die ik andersom ook kan noemen.
Ik doel hier vooral op mijn ervaringen met een Huawei P8. Deze werkte soepel en had een perfecte bouwkwaliteit, beter dan mijn iPhone 6S Plus waar de naden niet zo mooi aansluiten als bij de P8.

Wat betreft stabiliteit en soepelheid bij de iPhone: soms als ik een app wil openen, dan zie ik dat het icoon ingedrukt wordt, maar vervolgens gebeurt er niets. Dan moet ik een tweede keer drukken. Het controlcenter komt ook de helft van de keren niet naar boven. Het is bij beide vrij random wanneer het gebeurt. Hardware lijkt het me daarom niet. Terug naar fabrieksinstellingen zonder backup terug plaatsen heb ik al gedaan. Hielp niets.

Apple is dus zeker niet perfect in mijn beleving.
Anoniem: 699782 @marhalm27 december 2016 20:56
neem dan een android met stock android zoals een pixel of Nexus, en je krijgt als eerste alle updates, zelfs iets vaker dan voor ios.
Maar het blijft een persoonlijke kwestie van smaak, staat je niet blind op updates, middag iedere update is even belangrijk.
Tja, je kunt het ook omdraaien. Waarom zou je voor reviews naar Tweakers gaan als je dezelfde tekst (grotendeels) ook op Nu.nl kunt lezen? Wat dat betreft vindt ik het een slechte ontwikkeling dat het niveau en de diepgang van de reviews afneemt.
Maar goed da's weer een andere discussie. iPhones zijn over het algemeen juist uitermate geschikt voor mensen zonder IT achtergrond (nog los van het prijskaartje).
Dat ben ik met je eens. Maar ik denk dat het verschil tussen Android en iOS qua it-just-works principe enorm klein is geworden. Dus ik denk dat het niveau van tweakers in absolute zin niet naar beneden is gegaan. Maar dat er wel meer mensen geïnteresseerd zijn geraakt in techniek en nieuwe ontwikkelingen.
Of de tweaker meer de gemiddelde consument wordt heeft denk ik niet heel veel te maken met het aantal iPhones onder Tweakers. Ik zelf ben misschien niet een traditionele tweaker in de zin dat ik veel hacks uitvoer op hardware of software. Maar heb wel een vergaande interesse in technologie, en ben waarschijnlijk een van de weinige op deze site die WP, Android, en iOS ieder meer dan twee jaar heeft gebruikt. En ik kan mij goed voorstellen dat goed geinformeerde tweakers voor een iPhone kiezen. Dat maakt je echt niet meer of minder algemene consument.
Hier nog 1 :) (geen hacker maar wel ieder os minimaal 2 jaar gebruikt.)
heb 2 jaar uitgebreid gewerkt met IOS. Snap ook volledig de charme van dit OS.
Android heb ik 4 jaar gebruikt. Werkt goed, alleen voor mijn doeleinde vond ik het niet zo prettig.
Windows Mobile gebruik ik nu 3 jaar, en ondanks de app-gap (die mijn oude s4 opvangt) werkt t fantastisch en gebruik ik t als Main toestel :)

Ieder OS heeft zijn voor en nadelen, Alleen als ik zou moeten kiezen is het voor mij:
- Windows 10 Mobile
- IOS
- Android
Dat zijn meestal ook toestellen met highend hardware maar midrange prijs..
Op die manier had ik het inderdaad nog niet bekeken, dat zal inderdaad wel een redelijke invloed hebben op de grafiek.
Het hoge aandeel Android komt vooral omdat die goedkope telefoons vaak ook gewoon uitstekend werken. :)
Het hoge aandeel Android komt vooral doordat iedereen die een goedkoop telefoontje wil om te bellen en te whatsappen een budget telefoon met Android heeft.
Ik vind dit behoorlijk denigrerend overkomen... Alsof iedereen die voor Android kiest geen cent te makken heeft. Dikke bullshit. Ik heb 2 iPhones gehad die allemaal net na de periode van 2 jaar kapot zijn gegaan. Garantie? Vergeet het maar. Ondersteuning? No way. Tegemoetkoming? In je dromen. Dan komt er hier gewoon geen enkel Apple product meer het huis in en aangezien Microsoft geen alternatief meer heeft blijft het qua opties karig.
Flak de combinatie van onwetende/techno-schuwe mensen en de verkopers die in de telecom winkels staan niet uit.
Mijn schoonmoeder loopt nu ook met een Samsung rond, omdat:
A - ze kent Samsung 'van horen zeggen'
B - 99% van het winkelpersoneel 'predikt voor eigen parochie' en raad Android aan..

En dus zit ik - Android noob - iedere keer weer met de gebakken peren als mijn schoonmoeder weer eens iets niet snapt of - sorry allerbeste schoonmoeder die ik heb - verkloot heeft... ;)

[Reactie gewijzigd door Geertje op 22 juli 2024 15:14]

Ik heb 2 iPhones gehad die allemaal net na de periode van 2 jaar kapot zijn gegaan. Garantie? Vergeet het maar. Ondersteuning? No way. Tegemoetkoming? In je dromen.
Lekker anekdotisch. Dit kun je voor iedere fabrikant invullen en ook het hele verhaal omgekeerd.
Echt niet: Apple heeft maar 1 jaar garantie, daarom koop ik mijn ipad niet in een apple store maar bij een bedrijf dat langer garantie heeft. Andere merken geven vaak langer garantie. Apple staat niet bekend om zijn klantvriendelijkheid.

Maat wat maakt het uit ik wil een ipad en laat de keuze niet alleen afhangen vd garantie die ik hopelijk nooit nodig heb
Apple kan helemaal niet 1 jaar garantie geven, hoe kom je erbij ? EU/wetten?
Overigens heb ik niet anders dan top service gekregen bij Apple, meerdere keren, zelfs na 3 jaar. Jouw onderbuikgevoel is niet mijn ervaring.
Anoniem: 699782 @z1rconium3 januari 2017 22:16
Je hebt gelijk dat dat de wet is (2jaar is EU, en Nederlands recht zegt nog langer, maar is wat vager). Toch heeft Apple maar 1 jaar. Zelfs persoonlijk nagevraagd in de officiël Apple store in Enschede. Maar ze mogen maar 1 jaar geven en konden niet anders. Dus bij media markt gekocht met 2 jr (Saturn heeft zelfs 3 jr) maar die zit hier niet. Apple overtreed dus de wet en komen er mee weg omdat ze zo groot zijn. Is trouwens ook en heel item van op TV geweest.
Apple vindt dat je garantie bij moet kopen, en dan helpen zeer je tekens wel goed
Natuurlijk is het anekdotisch. De definitie van een anekdote is "een kort, leuk verhaaltje over iemands leven". Overigens was het niet echt leuk, maar dat terzijde.

Het is in ieder geval bedoeld om de stelling van Neko Koneko ietwat te ontkrachten. Er zijn genoeg mensen die voor Android kiezen omwille van andere redenen dan budget. Bijvoorbeeld omdat je meer value for money wilt, een minder gesloten systeem of gewoon een takkehekel aan Apple hebt. Drie willekeurige maar best begrijpelijke argumenten.
Het gros van de groep heeft budget als 1 staan, daar komt die markt vandaan.
Value for money zou ik het niet noemen, maar wel goedkoper.

Het Android systeem is net zo, zo niet meer gesloten dan dat van Apple: Google Play, 1 grote data drain, bijna heel deze planeet word afgeluisterd om wat advertenties te verkopen.
Dat is precies de reden voor mij geweest om over te stappen naar Windows Phone.
Omdat Apple er niet voor uitkomt, wil niet zeggen dat ze geen data binnenhalen, en gebruiken ....

Het is gewoon naïef om in 2016 te denken dat een bedrijf zo sterk leunend op communicatie-apparatuur geen statistieken verzameld, en gebruikt.

Het enige verschil wat je kan aanvoeren, is dat Google een verdienmodel op basis van die data heeft, en altijd eerlijk over uitgekomen is, en de anderen daar geheimzinnig over zijn.
Inderdaad, en het is jammer dat het artikel een fundamenteel feit niet vermeld. Een groot deel van het Android martkaandeel (ruwe schatting is 30 a 40%) zijn helemaal geen smartphone users. Ze gaan nooit het web op en installeren NUL apps. Dit zijn gewoon de oude dumb phone users die toevallig een goedkope Android hebben.
Tja, hetzelfde kan ik voor iOS users zeggen. Zijn alle iPhone bezitters "smartphone users"? Hoeveel mensen hebben een Apple phone voor de apps en de geweldige interface en hoeveel hebben er één om de status, het hebben, erbij horen, exclusief willen zijn, geen android willen hebben? Dan valt daar ook een aardig percentage af denk ik.
Maar als ze dat toestel gebruiken om hun agenda en mail bij te houdenmaar geen internet en apps, zijn ze dan geen smartphone user?
Nieuwe iPhone's zijn niet spectaculair en bijna onbetaalbaar, maar wat ik in mijn omgeving zie is dat er veel mensen zijn die oudere iPhone's kopen, zoals de 5s (waaronder ik zelf) Dat blijft het interessante aan Apple, oude apparaten blijven steengoed.
Anoniem: 315662 @unreal027 december 2016 07:57
Maar die worden (bijna?) niet meer gemaakt en verkocht en tellen dus niet mee voor het marktaandeel.
Of een iPhone goed is of wat dan ook maakt me echt helemaal niks uit en als je dat er uit haalt heb je mijn punt niet helemaal goed opgevat.
Maar dan ben je toch wel een ios gebruiker?
Dan vraag ik me af of tweedehands gebruikers als "+1" worden meegenomen in de grafieken?
Dat lijkt me geen eerlijke vergelijking. Elke iPhone die tweedehands verkocht wordt, is niet alleen een +1 gebruiker (degene die 'm koopt) maar ook een -1 (degene die 'm verkocht heeft). Als de verkoper zelf ook weer een (nieuwe) iPhone koopt dan tel je dus dubbel.
mja ok. statistiek was nooit mn sterkste vak :+
Anoniem: 698090 @Menesis27 december 2016 13:07
Een iphone is een iphone. Klaar
Dan vraag ik me af of tweedehands gebruikers als "+1" worden meegenomen in de grafieken?
Nee, want de telefoon is bij één gebruiker tegelijk, met een enkele uitzondering daargelaten ( op tweakers - telefoon wipe - verkoop - nieuwe gebruiker - tweakers )
Wel een iOS gebruiker maar zoals Seal64 hier onder al aangeeft is het ook een gebruiker minder. Als diegene die hem verkoopt een nieuwe iPhone koopt wordt het uiteraard wel meegerekend
Dit zou ook het hogere iOS aandeel in de tweakers grafiek deels kunnen verklaren, die toont gebruikers ipv kopers
De iPhone 5S wordt nog volop geproduceerd en verkocht hoor. De iPhone 4S was nog in productie tot 2014, bijvoorbeeld.
Apple heeft de productie van de 5s gestaakt in maart 2016. Er is nu de SE als vervanger.
'steengoed' is overtrokken. iPhones staan al vele jaren bekend als apparaten die erg traag zijn in gebruik als je een oude versie hebt met de nieuwste iOS.

Tweedehands is dat toch een tekortkoming, je levert fors in aan performance. Of, zoals velen, je updated niet en hebt de security niet.
Al wel eens een iPhone 5 in je handen gehad? Ik heb er momenteel een op iOS 10 en deze is snel zat. Nee, niet zo snel als een iPhone 7, maar snel zat. iPad's zijn inderdaad heel gevoelig voor nieuwe updates, maar iPhone's blijven prima gaan. Ik vraag me af of jij uit eigen ervaring spreek. Flink verschil met Android waar je überhaupt geen updates krijgt.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 15:14]

Anoniem: 453918 @unreal027 december 2016 13:39
Updates.........ik vraag me wel eens af de gewone consument zich daar net zo druk om maakt als de tweaker. Nou is je stelling dat je met Android geen updates krijgt nogal onwaar. Ik krijg regelmatig updates op mijn galaxy S6 edge, inmiddels bijna twee jaar oud. Wellicht houdt dat een keer op, maar dat lijkt me niet zo'n probleem. Het toestel zal het nog steeds prima doen....ook op een android versie die een paar versies achterloopt. En kom nou niet met het verhaal dat ik dan allerlei risico's loop en dat het toestel dan qua beveiliging zo lek als een zeef is. Ik installeer geen obscure apps en doe er geen gekke dingen mee, dus daarmee heb ik de risico's aardig gemitigeerd.

Ik heb mijn HTC One X doorgegeven aan mijn schoonmoeder. 4 jaar oud.....het toestel uiteraard. Nog steeds een prima toestel voor de doorsnee gebruiker. Batterij is nog prima. Camera is ook nog heel goed en kan zich meten met menig huidig toestel. Scherm is nog steeds prachtig, het toestel is nog snel genoeg voor de meeste apps en ze kan er nog mee bellen ook. Waarom een update?
Security is een reden, het komt helaas vaak voor dat er voor oudere telefoons cq oudere versies van Android (of iOS) geen security fixes worden uitgebracht en dat is voor mij, persoonlijk, wel een groot punt.
Ik heb een iPhone 5. Vroeger was hij sneller hoor.
Tuurlijk, vroeger was hij sneller. De hardware is inmiddels 5 jaar oud he?
Zelfs een Windows 95 computer is na een verse herformattering weer net zo snel als toen hij uit de doos kwam. Een iOS-telefoon (en waarschijnlijk ook Android, maar dat weet ik niet want ik heb er nog nooit een gehad) blijft dan langzaam. Slaat toch nergens op?
Slaat wel ergens op :) . Op een telefoon zet je met fabrieksherstel de meest recent geïnstalleerde versie van het OS terug, en die bevat vaak meer functionaliteiten en poespas dan het OS dat oorspronkelijk op de telefoon stond. Daarnaast worden apps ook steeds omvangrijker en complexer.
Dat klopt, het besturingssysteem wordt bij elke update inefficiënter gemaakt en daardoor wordt hij dus langzamer. Dat is gewoon nalatig.
Omdat afaik de restore-image wordt bijgewerkt, en dat gebeurt niet met de W95-cdrom ('rom') . Persoonlijk zelf meegemaakt bij een foon toen na een herformattering opeens alle Google Play-shit er op stond. Dat was origineel niet zo.
Ik heb altijd een Android Nexus gehad met al jaren elke maand! een update. Ook heb ik een iPhone 6s Plus elke dag bij me en daarvoor anderen. Heb macbook met windows erop sinds 2009 dus ben met alle ecosystemen zeer bekend.

Een iPhone 4 en 4S waren erg beroerd met de nieuwste iOS, zelfde geldt voor iPhone 3. Vriendin heeft om deze reden haar 5c toch ingeruild voor een SE. Het werd gewoon minder ook na hardreset.
iOS zeurt zo erg om updates dat je het toch wel doet. Normaal gesproken zou dat goed zijn, maar bij iOS ligt dat schandalig genoeg een beetje anders inderdaad.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 22 juli 2024 15:14]

Hetzelfde geldt trouwens ook voor Windows Mobile volgens de grafieken..
Ik denk dat je de term "tweaker" ernstig overschat. Je suggereerd alsof vele lezers de hele dag hun smartphone aan het customizen zijn. Wat doet een tweaker dan met een smartphone? Een rom installeren? Big fucking deal, dat is geen tweaking, dat kan iedereen.
Misschien kan iedereen het, maar niet op iPhone. En uiteindelijk is het publiek hier toch wat meer georienteerd op het iets meer dan basis gebruik.
Over de geslotenheid van het systeem wil ik graag op reageren: jarenlang ben ik een tweaker geweest, urenlang lekker sleutelen aan instellingen, systeem en proberen de hardware beter of sneller te laten draaien. Veel geklooid met een Sony Xperia S en diverse andere systemen zoals Symbian en W10. Spectaculaire resultaten haalde ik niet... Vervolgens een iPhone 6 genomen. Die telefoon nodigt imo niet aan om te tweaken. Het werkt redelijk uit de box en blijft redelijk werken. Ik vind de telefoon niet spectaculair snel, goed of iets anders maar heb niet idee dat tweaken de telefoon veel beter zal maken. IT just works. Speelt ook mee dat ik geen enkele telefoon meer zal openbreken om te voorkomen dat kwaadwillenden toegang krijgen.

Ik zag foto's van de N95, met dat toestel heb ik veel lol gehad, super camera etc. De menu structuur van Symbian was voor geen sterveling te begrijpen, wat dat betreft waren de ontwikkelaars lui. Hoe moeilijk is het om gelijksoortige instellingen bij elkaar onder te brengen...
Tuurlijk leuk dat het gewoon werkt, maar het werkt op 1 manier. Als dat niet past bij jou dan heb je pech en moet je de kudde maar volgen (om het even heel zwart/wit uit te drukken).
Voor mij werkt dat dus niet en zou het dus geen goede optie zijn, maar dat zegt niet dat dat voor iedereen geldt. Ik snap best dat er mensen zijn die zo min mogelijk willen kunnen 'verpesten'. Als ze daar ook nog zoveel geld voor over hebben, ik hou ze niet tegen.

Dit veranderd niks aan het feit dat het niet goed aan te passen is. Of je het nu gebruikt of niet.
Dat heeft denk ik ook te maken met de gemiddelde salaris van een Tweaker, en van de rest van NL :)
Och kom, alsof de paupers niet met de nieuwste telefoons rondlopen? Vaak nog meer dan een ook.
Dat heeft vooral te maken met het feit dat de eerste percentages betrekking hebben op wereldwijde verkopen en de Tweakers percentages op de Nederlandse/Belgische userbase. Heel verschillende zaken. De verkopen in Nederland zijn bijvoorbeeld al niet representatief voor de wereldwijde verkopen (iOS rond de 30% als ik me goed herinner).
beetje krom vind ik dat, aangezien ik android telefoons ook weinig spectaculaire uitgaves zie hebben.. Ik vind het altijd wel mooi dat er altijd naar apple gewezen wordt met het verwijt dat hun telefoons weinig vernieuwend zijn, maar ik zie geen één android waar ik warm voor loop als ik de functies bekijk. Alles is een beetje hetzelfde de laatste 2 jaar. Alleen de specs worden beter.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304560 op 22 juli 2024 15:14]

Is ook wel zo, maar iedereen claimt altijd dat iPhones zo vernieuwend zijn. Logisch dat je daar dan op gepakt gaat worden. Maar of het nou wel zo is of niet is echt totaal niet relevant in deze.
Erg interessant artikel.
Toch ben ik het niet helemaal eens met de titel "de strijd om het smartphone-OS is voorbij", die strijd woekert nog steeds en ik denk niet dat er perse nieuwe apparaten hoeven te komen om het weer op z'n kop te gooien... Als een erg goede contender opstaat, kan die zomaar marktaandeel winnen.

Het is heel moeilijk, dat zeker, maar of de strijd echt geheel gestreden is...? Eh.
Daarnaast knokt Apple nog steeds voor meer marktaandeel, al zal dat lastig gaan door t open Android karakter.

Ik ben benieuwd wat er zou gebeuren als Apple opeens besluit om ook iOS aan third party vendors gaat licensen. Extreem kleine kans, maar toch... :) Het zou me niet helemaal verbazen als ze ooit een aparte tier maken voor third parties, immers willen ze de omzet uit de app store en andere apple services nog altijd verder verhogen. En sommige mensen willen best graag iOS, maar gewoon geen iPhone.
Het blijft leuk om over te fantaseren.
Apple doet ook aan winstmaximalisatie, als het meer op zou brengen op de langere termijn dan hadden ze allang iOS gelicensed. Ik denk zelf dat iOS het verkoopargument is voor apple-hardware en als je dat de combi tussen hard- en software weghaalt, dan is apple niets meer of minder dan een andriod-softwarebedrijf.

[Reactie gewijzigd door govie op 22 juli 2024 15:14]

De vraag is of dit een goede beslissing is geweest. Ik verwacht dat in de toekomst geen groei meer mogelijk is via de verkoop van hardware (gsms), maar dat er een verschuiving gaat komen naar toepassingen. Door IOS te licensen zou apple via de appstore meer kunnen verkopen en daardoor hogere winsten kunnen halen. En op die manier vermijdt het doem-scenarios zoals ooit bij Blackberry...
Het licensen van Apple software is ook directe concurrentie voor al hun hardware die ze zelf verkopen. De vraag lijkt me wanneer korte termijn belangen zwaarder wegen dan de langere termijn. Wanneer men ooit die keuze moet maken dan lijkt me dat uiteindelijke een "tippingpoint to eventually zero" :+
Apple heeft eerder licenties verleend voor een os, MacOS 7. Toen kwamen de klonen. Dat ging niet goed.
Dus je vind dat Apple de goede zakelijke keuze heeft gemaakt door iOS exclusief voor Apple apparaten te houden, omdat dit het meeste oplevert op de lange termijn?
Dat lijkt me wel. Uiteindelijk probeert Apple al heel lang integraal produkten met succes aan de man te brengen. Zie de I-pod, de I-pad, I-mac, I-phone, I-earsmudge. Apple is dankzij de combi van hun eigen software- en hardwaredesign gewoon veel vrijer tijdens de conceptvorming dan een chinaphonefabriek die veel goedkoper kan produceren maar niet het feel & touch niveau heeft als totaal-af-produkt dat apple wel kan bieden. Ik denk dat zodra apple iOS gaat licensen dat zei de hoop op eigen succesvolle produktlijnen heeft verloren en de koers van het bedrijf om bestaansrecht te bhouden met 180 graden draait. Mijn inziens is het verkopen van iOS een doomsday teken voor de aandelen van apple, behalve dan wanneer apple een iOS² of een myAI op de proppen komt ofzo die in weze iOS overtreft. Als al je successen van de afgelopen 10 jaar integrale zelf ontworpen produkten & diensten zijn, dan lijkt het mij erg gek om daarvan ook maar iets te gaan licensen als je de cashflow niet echt nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door govie op 22 juli 2024 15:14]

Daar kan ik me wel in vinden.
Het lijkt mij ook de nekslag, de winstgevendheid gaat direct om laag en ze koeten nog maar zien of ze dat opvangen met de licentie opbrengst.
Nog afgezien van het gegeven dat je de gebruikservaring van iOS afgeeft aan externe partijen, waarvan ze nog maar moeten zien of men deze niet te grabbel gooit.
Grote partijen consolideren.

Sinds Koreaanse LG & Samsung dominantie op LCD hebben overgenomen van o.a. Japanse merken hebben ze weinig weg gegeven, vervolgens zijn ze op andere vlakken gaan consolideren.

Samsung is als marktleider op smartphone markt al tijden bezig om mensen toch vooral hun "skin" te laten gebruiken zodat ze ooit eens onderliggende android probleemloos kunnen vervangen.

Ik heb niet het idee dat het erg opschiet. En zoals artikel duidelijk aangeeft userbase bepaald aantal ontwikkelaars en daarmee hoeveel apps.

Dit is denk ik alleen in begin belangrijk, uiteindelijk heb je een aantal specifieke app's in gebruik waarvoor geen beter/ander alternatief is op ander platform of heb je met data/instellingen te maken die je met moeite kunt overzetten etc...

Ik denk dan in de high-end markt OS kaarten wel gedeeld zijn en het alleen nog maar om marktaandeel zal gaan.

In lager en midden segment zijn mensen wat minder apps bewust en meer prijs bewust en daar valt wel e.a. te winnen. Een OS waarmee je probleemloos Android apps op kunt installeren (via een eigen appstore) zie je al op Chinese telefoons.

Overigens merk ik zelf in derde wereld landen (waar ik regelmatig kom) dat b.v. Samsung Galaxy serie een status symbool is geworden. En dat ze daar zeer goed gelijkende Chinese clone als broodjes verkopen. Ook heb ik weleens een iPhone look-a-like gezien op Android met Apple ios skin
Als Samsung en Huawei samen hun schouders onder een nieuw OS zouden zetten, zou het wel eens snel kunnen gaan.
Mogelijke reden daarvoor : Google die zelf smartphones begint te ontwerpen en verkopen (de Pixels) en (voorlopig) de nieuwste android versies/functionaliteiten enkel voor dit toestel reserveert (zoals op dit moment de google assistant)
Bij smartwatches ziet men die evolutie al: "HUAWEI likely to ditch android wear for Samsung's Tizen OS"
Ze hebben momenteel 2000 apps. Dat schiet niet op.

Zodra Google gaat weigeren dat MAPS, GOOGLE SEARCH, GMAIL als APP op hun platform gebruikt mag worden, houd het snel op.

Google heeft een monopolie en daar verdienen ze hun geld aan.
Als google gaat weigeren, gaat dit inderdaad problemen geven. Net zoals het nu de lancering van samsungs slimme assistant 'VIV' zou tegenhouden. Aan de andere kant heb je instanties zoals de Europese Unie die wel eens druk zouden kunnen uitoefenen op google om bijvoorbeeld de toegang tot de app store open te stellen voor andere OS'en. En dan zou het wel eens snel kunnen gaan...
Dat hebben we gezien bij Windows Phone bijvoorbeeld.
Microsoft heeft haar mobieltjes klanten meerdere malen benadeelt.

Ik heb 3 keer TomTom moeten kopen omdat hun troep niet downwards compatible is.

En hun laatste toestel was doordacht. Maar ik begin er niet aan.
Als zoveel ervaren bedrijven met bakken met geld het niet voor elkaar krijgen, kun je nog zo'n superieur product uitbrengen (Lumia 920) zonder apps gaat de grote massa het niet aanschaffen. Daarom denk ik wel dat de strijd voor de huidige telecom markt gestreden is. Als het gaat om andere producten (smartwatches bv) is dat een ander verhaal. Daar begint het opnieuw. Tizen heeft best een kans. De vraag is hoe Wear 2.0 het gaat doen.
Natuurlijk is de strijd niet gestreden, voor nu lijkt dat misschien zo, maar ik mag hopen dat het hier niet bij blijft. Niet goed voor de consument en zeker niet goed voor privacy.
Ik vind het artikel en de titel dan ook suggestief en ons nerds onwaardig. Dit weten we allemaal wel, volledig uitgemolken onderwerp op deze manier. Ik zou het pas interessant vinden als tweakers met nieuws op dit gebied kwam...al was het maar speculaties.
Ja de markt lijkt nu verdeeld, maar er staat nog veel te gebeuren. Daar zou veel meer de focus van een artikel mogen liggen.
Vooruit, dan komt deze Tweakert zelf maar met nieuws ;) De markt zit _niet_ helemaal potdicht. Alibaba's YunOS (wel AOSP, geen Dalvik, geen Google!) heeft in de grootste markt - China dus - iOS ingehaald en een verkoop-aandeel van 14% verworven. Ed: Maar goed, is wel Android dus klopt wat Arnout zegt. Het zal denk ik wel steeds verder van Google's Android vandaan groeien, en buiten China zal het niet populair worden.

Bron: o.a. http://www.investopedia.c...ples-ios-china-baba-aapl/

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 15:14]

Anoniem: 626843 @kidde27 december 2016 07:56
Goed punt kidde. Herinnert me aan de investment event van Guangzhou beg december waar een analyst het suc6 en de toekomstrol van wechat uitlegde. Ze hebben zo'n beetje alle functies in hun app geimplementeert, meer gebruikers dit quartaal dan QQ (verwacht 860 Mio in China). Ze hebben inmiddels app in app releases waar bedrijven hun app binnen wechat kunnen deployen. Gezien globale uitbreiding lastig is als (uitgebreide) messanger service en ze nu niet meer veel verder kunnen toevoegen verwacht hij dat wechat zich gaat richten op precies deze stap: OS worden. En dan kan het interessant worden. Want het gaat er dan niet om dat dit OS in China angeboden word, maar via de Chinese toestellen ook in de rest van de wereld...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 626843 op 22 juli 2024 15:14]

Heb je een linkje of een yt video waar je die app-in-app kunt zien? Interessant!
Helaas is er geen video van de Guangzhou International Innovation Festival. Matthew Brennan (de speaker over dit onderwerp) heeft echter een paar maanden geleden een interview gegeven via zijn eigen channel (china channel) op youtube die ook terug te vinden is via de "chat" site die hij ingericht heeft als platform for social media wechat talk platform.

Hier ook een link van ondersteuning voor app in app gebruik via wechat

zie ook zijn linkedin pagina. Daar heeft hij niet de laatste presentatie, maar die van vorig jaar

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 626843 op 22 juli 2024 15:14]

De markt is voor nu, en zoals geschreven de nabije toekomst wel verdeeld

Ik ben het wel eens met de conclusie, maar met kanttekening.
Een nieuwe speler heeft wel degelijk een kans, maar moet een 'golf' mee krijgen.
Dat kan technologische ontwikkeling zijn, maar ik gok eerder op een maatschappelijke.

Als er een "schandaal" ontstaat, wat genoeg drijfkracht meekrijgt, waarin blijken dat Android / IOS niet 'mee' kunnen, EN de underdog kan daar vlot op inspelen, zal de consument daar wel in mee gaan.
Momenteel zit de gebruiker te vast in het aangeboden, al hun 'wensen' zijn beschikbaar, van tijdverdrijf ( wordfeud ... really nog steeds ;) ) tot aan beleggen en budgetteren, dus is er (nog) geen reden tot overstap.
Je ziet Apple al een beetje doen wat Microsoft in de begindagen ook deed.. niet echt innoveren. Ook Android mist wat mij betreft innovatie. Bij Android zijn ze vooral aan het puinruimen. Performance, accu verbeteringen en zorgen dat de versplintering weer gelijmd wordt.

Er hoeft maar weer een 'klein' bedrijfje te zijn die geheel innoveert en de markt kan zo ineens weer omslaan, zoals het bij de introductie van de iPhone gebeurde. De vraag is wanneer dat gaat gebeuren.
Ik denk dat dat veel lastiger is nu, dan in de tijd van Android en IOS. Daarvoor was er maar een handjevol mensen wat applicaties op hun telefoon installeerden. Men gebruikte enkel de standaard geïnstalleerde apps.

Als je nu een nieuw platform introduceert moet je als early adopter de apps missen. De (meeste) ontwikkelaars gaan er pas voor ontwikkelen als er genoeg marktaandeel is. Dat kip ei probleem was er voor de introductie van de app store eigenlijk niet, zeker niet in de mate van nu.

Je kan wel terugvallen naar "emulatie" maar zelfs als je dat op een native snelheid krijgt dan zit je eigenlijk vast aan het interface paradigma die al in de geëmuleerde apps toegepast wordt binnen je OS. Anders moet je als gebruiker aan twee verschillende design languages wennen op één systeem. Niet iets wat de intuïtie ten goede komt, alsook niet iets waar men op zit te wachten.
Ik denk dat je gelijk hebt maar wat als je al die apps niet nodig hebt? Als je gewoon dezelfde functionaliteit als van een app gewoon in je browser kunt krijgen?

Voor de ontwikkelaars zou dat misschien wel een voordeel zijn. Eén keer ontwerpen en geen dwang om via een store te verkopen en een gedeelte van je inkomsten afdragen aan de store eigenaar
Het kan ook gewoon betekenen dat de mogelijkheden van wat je met een klein 5" broekzakapparaatje kunt doen tegen z'n limieten lopen.

Het is niet alsof er op de desktop en server zoveel geïnnoveerd wordt de laatste tijd. Windows 10 gebruikt nog steeds dezelfde concepten als Windows 95 (taakbalk, startmenu, vensters, etc). De Linux desktop was een tijdje aan het evolueren maar we zitten toch al weer een aardige tijd met Unity en Gnome 3, waar ongeveer net zo veel verandert als op Windows (wat usability-tweaks hier en daar). En ik heb ook niet het idee dat OS X zoveel bijzonders heeft toegevoegd de laatste paar jaar. Daarom zijn ze vooral OS X om aan het bouwen tot een soort iOS lookalike.

Met de komst van de smartphone en een groot scala aan ingebouwde sensoren kwamen daar functies bij die je met een desktopcomputer nooit zou kunnen implementeren, maar ook al die sensoren hebben maar beperkte functionaliteit. Je ziet ze hopeloos aanrommelen met het toevoegen van extra sensoren (zoals die gezondheidsmeuk de laatste tijd), maar die blijven toch beperkt in hun doelgroep.

Ik denk dat we geen grote sprongen meer zullen gaan zien totdat er weer een radicale verandering plaatsvind. Tot die tijd zijn het iedere keer kleine functies en verbeteringen die ze doorvoeren. En dat is ook helemaal niet erg. Je wilt toch ook niet ieder jaar aan een compleet nieuwe interface leren wennen?
"If you want to win the game, change the rules". Een alternatief smartphone OS zoals we dat nu kennen zal inderdaad weinig kans maken, maar zodra iemand, net als Apple destijds, met een radicaal andere én aantrekkelijke visie komt op wat een smartphone precies moet doen en kan zijn, dan kan de hele markt ineens omgegooid worden. Dat zal niet de eerste keer zijn.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan een alternatieve route; stel dat iemand met een razend populaire accessoire komt (bijvoorbeeld een smartwatch waar de markt wél wild van wordt) en het apparaat werkt goed in combinatie met Android of iOS, maar fenomenaal met mysterieus smartphone OS Y. Dan maakt Y eenseriruze kans om ineens een gat van 10, 20% in Android te slaan, en afhankelijk van hoe de ontwikkeling verder gaat is de race dan ineens weer op gang.
Nou, zo radiaal anders en aantrekkelijke visie was het indertijd van Apple ook niet, de markt was al die kant aan het opgaan.. Maar dat is waar Jobs goed in was, de illusie wekken...
'de markt was al die kant aan het opgaan...' Juist ja. Wie dan? Windows Mobile? Volgens mij was Steve Ballmer in ieder geval een andere mening aangedaan wat betreft de introductie van de iPhone;)
... en dan koopt google of apple je bedrijf over en integreert het je populaire accessoire in hun OS ...
Succes met het kopen van bijvoorbeeld Microsoft, zou ik dan zeggen. Wie zegt dat een koopbare startup hiermee komt? Dat lijkt me zelf erg onwaarschijnlijk.
En als we even verder denken:
1/ microsoft gaat een samenwerking aan met samsung en Huawei die samen een tizen-achtig OS hebben ontworpen...
2/ de Europese unie dwingt google hun google play store open te stellen voor derden .
En de wereld ziet er weer een stukje anders uit.
Conclusie: moeilijk te voorspellen wat de toekomst brengt, wie weet worden gsm's vervangen door chips die we in ons hoofd laten inplanten. :)
De stelling van de dag is dat de strijd om het smartphone os gestreden is. Ik ben het daar wel mee eens.
Ik zie het dus niet snel gebeuren dat hier verandering in komt en al zeker niet via de omweg zoals jij hem bedacht.
Een smartwatch is nu al niet heel erg populair in verhouding tot een smartphone.
Het is ook geen apparaat wat iedereen wil hebben vanwege te beperkte functionaliteit in verhouding tot de smartphone.

Maar als we de hypothese al aanhouden hoeveel van die dingen moet men wel niet verkopen om product Y dan 15 tot 20% marktaandeel van Android af te laten snoepen.
15 tot 20 % marktaandeel, dan hebben we het over honderden miljoenen smartphones type Y, die populair zijn geworden door een populaire smartwatch en die de populariteit ook nog eens moest delen met 2 systemen van de gevestigde orde.

Dan hebben we het al snel over een miljard of meer populaire smartwatches die binnen een aanzienlijke tijd verkocht moeten worden.

Dat beredeneerd, lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat een dergelijk scenario werkelijkheid wordt.
De vraag is wanneer dat gaat gebeuren.
Gezien dit artikel: Als ze de App Gap weten op te lossen.
Dat is inderdaad een interessant experiment. Velen zullen mijn mening niet delen, maar ik ben er van overtuigd dat indien iOS breder beschikbaar was, de hele wereld het zou gebruiken, en niet Android. Het is niet zo dat Android zo fenomenaal populair is omdat het zo goed is. Het is zo populair omdat het beschikbaar is, in alle prijsklassen.

Edit: netjes hoor, volledig on topic reacties die diep in het rood gestemd worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 457607 op 22 juli 2024 15:14]

Het is zo populair omdat het beschikbaar is, in alle prijsklassen.
Ik denk dat dit bijt met 'iOS breder beschikbaar'. Android op goedkope telefoons werkt niet lekker, vanwege de te lage performance van de hardware of de slechte kwaliteit van het scherm of het touchscreen. Waarom denk je dan dat iOS het beter zou doen op telefoons die niks mogen kosten? En waarom zouden mensen die dan kopen?
Anoniem: 457607 @PPie27 december 2016 11:38
Nou ja, er is geen goedkoop iOS toestel dus is niet na te gaan hoe iOS op low-end zou performen. Waarschijnlijk enigzins beter dan Android vanwege de optimalisatie, maar voor de rest is het gissen.

Waar ik eigenlijk op doelde is dat ik vind (jazeker, vind) dat iOS een superieur OS is voor de massa ten op zichte van Android. Het is eenvoudiger, vloeiender, veiliger, heeft langere support, is consistenter en minder ingrijpend op de privacy. Oftewel, "it just works", iets waar de meeste mensen bij gebaat zijn.

Ik verklaar iOS niet heilig, ik stel eerder dat Android gewoon rammelt aan alle kanten.
De dingen die iOS beter maken Android zouden niet meer het geval zijn als iOS breed uitgerold zou worden......
We moeten bij deze cijfers aantekenen dat het gaat om schattingen van analisten. Niet alle fabrikanten maken cijfers bekend van hun leveringen en zelfs als ze dat doen, splitsen ze het vaak niet uit naar besturingssysteem.

Mooi grafiekje maar als de cijfers met de vinger omhoog zijn berekend ondat de echte data er niet volledig is kan je dit niet betrouwbaar noemen.
Klopt, maar dat zou ook direct betekenen dat men nooit een dergelijk grafiekje ter indicatie kan toevoegen.
Informatie van analisten bureaus neem ik in de regel ook met een korrel zout, het is dan ook goed dat de auteur dit aangeeft.

Verder ben ik het wel in grote lijnen met hem eens en verwacht ik ook niet dat er veel veranderd in het smartphone landschap de komende jaren.
Dit zal er niet veel anders uit zien dan de afgelopen zes jaar al het geval was.
Er was een smartphone wereld voor en na de iPhone, deze kwam met form factor en een ui die uiteindelijk de blauwdruk bleek voor alles wat daarna kwam.
En Google, maar misschien nog wel meer Samsung, speelde daar het beste op in. De rest is geschiedenis.

Microsoft had daarna als enige nog het kapitaal en vermogen om iets te willen in de markt, maar zelfs die zijn niet in staat gebleken om consumenten massaal warm te laten lopen hoor hun systeem.
Grootste gebrek, the app gap.
Anoniem: 858451 @43847727 december 2016 15:15
Maar Samsung heeft Microsoft niet nodig om ten onder te gaan. Nog 1 zo'n blunder, en ze kunnen gaan douchen.
Die zullen ze dan wel niet meer maken, voorlopig komen ze er mee weg en verkopen ze nog steeds de meeste smartphones van allemaal.
Ze doen dus ook nog wel wat goed..
Nee, maar aangezien alle grote developers weglopen bij MS kun je inschatten dat het marktaandeel van Windows 10 Mobile écht niet groter meer zal worden. En dat marktaandeel was er al zowat niet..

Laat Android misschien 2% lager uitkomen en iOS 2% hoger door issues met de gerapporteerde cijfers, maar het beeld op zich is duidelijk zat.
Toch heb ik juist het idee dat de laatste 2 3 maanden en juist een stijging in zit. En er ook meer relevante Apps aan komen. hoewel banken nog wel deels achter blijven.
Klinkt zo alsof we een beetje in een endzeit zitten, terwijl die datum van 2009 wel handig gekozen is omdat Android toen nog nieuw was. Er komt wel weer wat anders en gelukkig maar want op de iPhone ben ik wel een beetje uitgekeken en Android (of de leveranciers van telefoons met Android) blijven steeds in gebreke omtrent security updates.

[Reactie gewijzigd door Argantonis op 22 juli 2024 15:14]

Samsung brengt iedere maand een security update uit voor hun high end. Waar ze achter rblijven is het snel uitbrengen van nieuwe Android-versies. Dat is iets heel anders en een typische reactie van iemand die blijft bij deze gemakzuchtige uitspraak.
Je zegt het precies goed: voor hun high end. Moet jij eens raden wat mensen kopen...
Waarom dragen we zo een groot apparaat met ons mee?

Ik denk zelf dat we richting iets draagbaars gaan met een holografische projectie van keyboard en scherm.

Bijvoorbeeld een horloge. Kinetisch energie opwekking etc..

Enige probleem die ik voorzie is dat die langer mee zullen gaan omdat je een horloge immers minder laat vallen, ergens vergeet of "makkelijk" gestolen kan worden.

Gezien huidcontact kan hij daarbij temperatuur, hartslag en uit zweet en poriën andere data trekken (glucose gehalte b.v.)

Zoiets:
https://www.youtube.com/watch?v=u5OV_BJreTA
droom maar lekker verder, ik wil vooral een bruikbaar apparaat en daarin zie je al direct enkele puntjes, 1 een picoprojector wordt nooit fel genoeg om degelijke te kunnen gebruiken, 2 de implicaties die het met zich mee brengt om zo klein te worden, maken dat een smartwatch-sized smartphone/tablet zwel onbruikbaar als onbetaalbaar wordt. 3 maar heel weinig mensen zitten te wachten op een gsm die al hun medische data continu analyseert, ja er lopen genoeg mensen rond met een fitbit (ik ook) maar dat is dan wel een eigen keuze, niet die van vodafone of kpn..
Wat niet is moet nog komen.

Als je 35 jaar geleden had geroepen tegen een MSX/Commodore/8088/86 gebruiker dat je op een dag een apparaat in je zak hebt die qua performance, resolutie en geheugen vele malen beter is hadden ze je voor gek verklaard.

Overigens ligt het voor de hand om aan een projector te denken, maar zoals je al aangeeft heeft felheid met lichtbron te maken, zou me niets verbazen als het na jaren van evolutie iets anders zal worden dan projector.

We zijn niet zomaar van CRT naar Oled gegaan.

Met betrekking privacy. Ik zou eens een managed switch of een HUB achter je wifi router hangen en een dagje sniffer op IP van je telefoon laten meelopen, je zult verbaasd zijn over het trojaans paard waar je nu al mee rond loopt.

Dat bedrijven uit commerciële redenen extra omzet genereren door data te verzamelen is onethisch maar veel ontwikkelingen (zoals gratis zoek machine, gratis sociaal media) hebben we daar wel aan te danken. En mensen geven massaal hun gegevens weg.

Stel Adobe zou morgen Creative Suite gratis beschikbaar stellen maar data vragen, waaronder producties, zullen velen daar gebruik van maken.
Als je 35 jaar geleden had geroepen tegen een MSX/Commodore/8088/86 gebruiker dat je op een dag een apparaat in je zak hebt die qua performance, resolutie en geheugen vele malen beter is hadden ze je voor gek verklaard.
Heb je nooit scifi films/series gezien ouder dan 35 jaar? Het idee van kleine communicatie apparaten (met displays) komt al sinds jaar en dag voor. Wat slecht voor te stellen is/was is de snelheid waarmee de ontwikkelingen gaan op sommige gebieden. Waar is mijn vliegende auto bv?
Ik vind ze vrij groot:
https://www.youtube.com/watch?v=NZNZW6ahcMY


Vliegenauto's zijn er. Echter wetgeving en pragmatische problemen zoals brevet en restricties stijgen/landen etc...

Los daarvan mag je in Europa als je b.v. een ziekte heb als diabetes geen brevet krijgen.

De auto's waar jij waarschijnlijk op doelt:
https://www.youtube.com/watch?v=J1xDF9wnJpk

Kan wel even duren.... en waarschijnlijk komt het er nooit omdat b.v. andere middelen voordeliger zijn om te reizen zoals Hyperloop.
De Hyperloop is net zo een grote fantasie als vliegende auto's. Voordelig? Laat mij niet lachen.
Los daarvan mag je in Europa als je b.v. een ziekte heb als diabetes geen brevet krijgen.
Eh, zolang jij een oogtest doorstaat kun je prima civiel vliegen hoor. Voor Defensie heb je inderdaad pech, en voor een Tier-2 brevet (heet dat geloof ik, echt grote kisten dus) ook, maar het kan wel.
Niemand zit te wachten op een scherm waarbij iedereen mee kan kijken, en kinetische energie is een factor 1000 of meer te weinig voor een smartphone, gewoonweg niet realistisch dus.
Vroeger zei men ook dat niemand al z'n persoonlijke info op internet zou willen zetten, en moet je nu eens kijken hoe groot social media geworden is...
Ik denk dat de facebook-generatie het niet erg vind dat iedereen mee kan kijken. Kunnen ze nog "socialer" doen en niet alleen alles delen met facebook en hun "vrienden"-lijst maar ook met de mensen om hun heen.
Ik hou helemaal niet van een horloge en wil er ook helemaal geen dragen, dus ik vind dat weer helemaal geen optie. en van mij hoeft het ook niet veel kleiner (of groter) dan mn nexus 5.
Ik houd niet van typen op me scherm, echter zijn er geen toestellen meer (voor zover ik weet) met > 4.8" scherm en keyboard.

Na een verloop van tijd wen je er vanzelf aan.

Ik hoop zelf dat er een bril of iets wat je aan een bril kunt hangen uitkomt.
AR vs smartphone vs Google Glass.
Vreselijk lijkt me dat, de hele dag in de lucht met de handen om iets te doen..
Of eyetracking. Look and click.
Jammer dat Windows het niet lukt met Windows. Microsoft heeft\had een mooie troef in handen met één OS op alle mogelijke devices (Windows 10). Ik had een revolutie verwacht, maar deze is achterwege gebleven. Collegae met een Microsoft 950 zie ik allemaal terug gaan naar Android en OS. Ikzelf heb een dual OS tablet aangeschaft met Android en Windows in de verwachting als Windows adept veel met dit OS zou werken, Nu 6 maanden later werk ik alleen met Android. Windows op een tablet is het net niet, Niet alleen is het App aanbod bedroevend, zo is er geen native Yourtube en Google Foto's app. Technisch is Windows superieur maar dat is zoals ze vaak gebleken (Betamax\VHS) niet altijd een garantie to succes.
Hier ook een gewezen WP gebruiker.
Overgestapt na upgrate naar WindowsPhone10.
Heel veel elementaire apps werden niet meer ondersteund.
Ik reis veel, dus deed alles op mijn Nokia 1520, zoals bankzaken.
Ook de routeplanner van Nokia, die geweldig goed werkt, ook off-line, was er mee gestopt.

Dus nu overgestapt naar de P9 Plus, android dus, met veel plezier kan ik alle apps gebruiken.
Met bank apps die makkelijk in te loggen zijn met vingerafdruk.

Ik vindt het echt jammer dat Microsoft zo de consument in de steek heeft gelaten.
Mooi stukje hardware, maar je moet er wel lekker veel mee kunnen.

Ps. ik heb getwijfeld over IOS, maar de hardware is duur en niet echt spectaculair.
Het is niet zozeer MS maar de app developers die de Windows gebruikers in de kou laten staan.
De grote vraag is waarom ontwikkelaars rond 2010 wel voor Android en iOS wilden ontwikkelen, maar niet voor Microsoft.

Imho waren de ontwikkelomgevingen voor Android en iOS beter. Verder ontwikkelden deze zich evolutionair, terwijl Microsoft na Windows Mobile helemaal opnieuw begon.

Op een ontwikkelconferentie die ik rond die tijd bezocht was er heel weinig aandacht van het publiek voor Microsoft. De zalen van Android en iOS zaten vol. Het had misschien ook wel te maken met de negatieve sentimenten over "Micro$oft".
En achteraf blijkt dan dat Google niet de reddende engel is gebleken maar vele malen erger is/is geworden dan Microsoft.

Worden we met zijn allen toch weer gestraft
Misschien klopt het wat je zegt, maar de sentimenten rond Google zijn nooit zo negatief geweest als die om Microsoft waren.
Ik doel op de mediaspeleroorlog, de browseroorlog, de licentie politiek, de openlijke afkeer tegen Linux etc.
De meeste developers die ik ken hebben het inderdaad niet zo op MS. Bij ons is het alleen Linux en Mac. Maar dat doet er eigenlijk niet zo veel toe. Want volgens mij is het voornamelijk een businessbeslissing geweest bij veel app-bouwers. Als management zegt dat er een Windows app komt, komt die er wel.
Maar... je kon 98% bereiken met 2 apps, of 100% met 3 apps. Als ieder platform net zo veel onderhoud met zich meebrengt is die 2% extra bereik wellicht niet voldoende om de extra kosten van een derde platform er uit te halen. Met het kelderende marktaandeel is het zelfs geen 2% meer, maar onder de 1%. Om dezelfde reden zijn er ook geen Ubuntu Touch apps, alhoewel een hoop ontwikkelaars Linux wel een warm hart toe dragen.
Toentertijd (rond 2010) lag die verdeling nog niet zoals jij ze schetst. Getalsmatig had Microsoft een kans kunnen maken.
Ik durf niet te zeggen waarom het voor iOS werd ontwikkeld, maar op de grafieken is duidelijk te zien dat Android hard aan het stijgen was tot 2010. Misschien dachten ontwikkelaars dat het zo door zal blijven gaan.

Verder zie je ook dat Symbian in de tussentijd sterk aan het dalen was. Ik ben zelf geen ontwikkelaar, maar ik zou de zelfde keuze hebben genomen en dan eerder voor een OS (?) developen die sterk aan het groeien is, dan eentje waarvan de marktaandeel al 3 jaar lang aan het dalen is.
Ik heb zelf veel Windows phone gebruikt en heb een vermoeden dat vooral Google het platform gedoemd heeft door geen apps ervoor te ontwikkelen en Microsoft te dwingen het niet voor hun te doen. Zo kan ik me het debakel rond de YouTube app nog herinneren. Google wilden deze niet maken. Microsoft maakte een geweldige app voor hun. Niemand mocht die publiceren van Google. En zo zullen er meer apps van Google geweest zijn
Het waren niet alleen de developers, het is ook MS zelf geweest. Met iedere nieuwe major release hadden ze alles weer compleet omgegooid. Je oude WP7 app kon de prullenbak in met WP8 en wie nog de moeite had gedaan om de app te updaten kon die bij W10 dan wel weggooien. Als je voor een platform met zo'n kleine gebruikersgroep al 2 keer een app van de grond af aan op hebt moeten zetten laat je dat de derde keer wel uit je hoofd. Om het nog maar niet eens te hebben over de overhead van het ondersteunen van 3 apps (7, 8 en 10) voor 1 platform terwijl je voor iOS en Android met 1 app per platform uit de voeten kon.

Als MS had gedaan wat ze op de desktop ook altijd hebben gedaan (grote backwards compatibility inbouwen en oude API's lang blijven ondersteunen), had het er nu misschien heel anders uit gezien. Dan had je op W10 ook het app-aanbod van WP7 en WP8 gehad, en hadden developers een stuk meer vertrouwen dat de code waar ze aan werkten het volgend jaar ook nog doet. Als ze in desktop-W10 nog win32 applicaties ondersteunen, die nog uit de tijd van Windows 95 stammen, waarom konden ze dat op de telefoon dan niet? Imho heeft MS zelf hun platform kapot gemaakt door iedere keer helemaal opnieuw te beginnen.
WP8/8.1 Apps werken nog steeds op WM10.
Dat is het issue niet, meer dat een groot deel van die apps wegens klein marktaandeel dan ook niet verder maintained werden.
Een deel van mijn applist bevat apps die drie jaar of ouder zijn, en slechts een derde van de totale lijst krijgt regelmatig updates. (en dan heb ik het niet over MS's eigen apps).
Van een paar zou ik maar wat graag de source willen hebben zodat ik ze zelf kan verbouwen naar UWP en kan sideloaden...

Voor wat betreft win32 apps, tot dit jaar was er geen hardware support voor bij Qualcomm, en we hebben gezien dat softwarematige emulatie (Android subsystem) ook niet het beste werkt. Los nog van het feit dat het weinig zinvol is - als je APK's wil gebruiken, dan doe je dat liefst op een OS wat dat native kan doen dus wat zou het nut zijn uberhaupt....

[Reactie gewijzigd door alt-92 op 22 juli 2024 15:14]

Mee eens, maar ook de Microsoft-apps zijn minder goed dan op andere platformen. Ik ben recentelijk overgestapt van Windows 10 Mobile naar iOS en heb mij verbaasd over de Outlook app (welke veel completer en gelikter is op iOS).
Ik hoef niet van die photo apps van google als mijn foto sop mijn toestel staan is dat voldoende , anders dan zet ik ze op de nas. Geen youtube native , nee voor mij geen probleem, ik dacht mijn nichtje te helpen, en haar t e wijzen op metrotube. Toen ik vroeg of het gelukt was: ja, maar ik heb hem eraf gegooid, Mobile website pinnen op home scherm, en de mobile website gebruiken had de voor keur. En zo kan je voor heel veel ding prime de Mobile verzie ergens van gebruiken.
Alsnog bericht het artikel in zijn headlines dat MS het opgegeven heeft in de subkop, om in het artikel weer wel door te gaan, en de naam UWP word niet eens genoemd. Ook vermelden ze de HP elite x3 niet als windows toestel!(terwijl er een foto van dit toestel bij het artikel zit), de deal met Alcatel voor een windows phone 10 serie, en de surface phone.

Ook kijkt het artikel naar verkoopcijfers, niet iedereen neemt elk jaar een nieuwe telefoon(Ik neem er pas 1 als de oude kuren begint te vertonen, mijne Lumia625A is 4 jaar oud, bied alle apps die ik nodig vind, en is gewoon geport naar win10), en wat dat betreft zal de zakelijke iphone gebruiker ook niet meegenomen worden(Onlangs voor wat directieleden hun 4s vervangen voor 5s en SE's, vanwege het formaat), want niet iedereen valt onder de Tele2-marketing doelgroep. Trek de cijfers om naar het marktaandeel van het aantal toestellen in gebruik, en je zal zien dat het aantal iphones hoger ligt, en het aantal android toestellen lager. Windows phone zal ook lager uitvallen, gezien veel populaire toestellen(520, 800, 820) na het beschikbaar krijgen van een nieuw toestel bij mensen en bedrijven gewoon eenzaam en alleen in de kast zijn geeindigd. Mijn volgende toestel word waarschijnlijk de HP elite x3.

Zoals iemand het hierboven al opmerkte, ik vind dit artikel/rapport niet echt nieuws, eerder suggestieve reclame en nerd-onwaardig.

[Reactie gewijzigd door mjansen2016 op 22 juli 2024 15:14]

De grafiek met bezoekersaantallen op tweakers.net meet juist het gebruik en niet de verkoopcijfers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.