Het is iets wat tot de verbeelding spreekt: je smartphone of tablet gebruiken als volwaardige pc. Canonical heeft het al regelmatig laten zien op beurzen sinds 2013, maar de functie bleef obscuur. En het is nog niet zo makkelijk, zelfs al is je mobiele apparaat krachtig genoeg. Dat zagen we al bij de Lumia 950-review, want vrij weinig apps werken met Windows Continuum. Windows-apps zijn immers geschoeid op x86-leest en niet op ARM. Dat is nou juist iets waar Ubuntu een streepje voor heeft. De ARM-versie van Ubuntu is redelijk populair en er zijn dan ook best wat apps die geschikt zijn om op mobiele apparaten te draaien.
Net als bij Continuum kun je, als je je smartphone of tablet koppelt aan een scherm, direct verdergaan waar je gebleven was en ook als je het apparaat weer ontkoppelt, kun je direct door. Een medewerker van Canonical liet op het Mobile World Congress in Barcelona zien dat zelfs een tekstselectie gewoon gehandhaafd blijft bij het overschakelen. Aan die vereiste voor een vloeiende ervaring is dus alvast voldaan.
Verder is het belangrijk dat er goede verbindingsmogelijkheden zijn. Het liefst zouden we het natuurlijk draadloos zien uiteindelijk. Daar is Canonical mee aan het experimenteren en dat gebeurt met wifi en miracast, maar helaas is het op dit moment nog niet snel genoeg om een vloeiende werking te realiseren. Die draadloze variant moet gaan werken met de Meizu Pro 5 Ubuntu Edition, een omgekatte versie van de Android-variant van de Chinese smartphone. De usb-c-poort op dat toestel heeft volgens Canonical geen video-uitgang.
Voor Convergence kun je op dit moment je mobiele apparaat verbinden met hdmi of mhl via een kabel. Dat heeft wel tot gevolg dat een heleboel smartphones en tablets niet geschikt zijn voor Convergence. De aansluiting van het apparaat moet namelijk video kunnen exporteren naar een scherm en dat kan lang niet elke tablet of smartphone. Eentje die dat wel kan, is de budgettablet Aquarius M10 van de Spaanse fabrikant BQ. Deze stond dan ook op de stand van Canonical en draaide Ubuntu 15.04 met Unity 8 en Convergence.
Er was geen scherm op aangesloten, maar door Convergence schaalt Ubuntu wel naar het apparaat, zoals een responsive website - Tweakers bijvoorbeeld - dat ook doet. Dat betekent dat de applicaties in vensters worden geplaatst, waarbij je ook de opties hebt om deze te minimaliseren, maximaliseren en sluiten via het welbekende kruisje. Met toetsenbord en muis konden we op de tablet werken alsof het een pc is en het systeem voelde dan ook aan als de desktopversie van Ubuntu.
Met toetsenbord en muis
konden we op de tablet
werken alsof het een pc is
Dat werkt aardig, alleen de kleine knoppen waarmee je de besturing van de vensters regelt, zijn wat archaïsch als je het aanraakscherm wil gebruiken in plaats van de muis. Canonical zei hieraan te werken. Ubuntu draaide redelijk vloeiend op de M10, ondanks de niet bijzonder snelle Mediatek MT8163 als chipset en 2GB ram-geheugen. Soms kwamen we nog wel een hapering tegen, maar storend was het niet. Ook draaide Ubuntu Convergence op de stand op een Nexus 4 die aangesloten was op een wat groter scherm. Vanwege de wat lagere specificaties draaide dit redelijk, maar niet vloeiend.
Een Canonical-medewerker fluisterde ons nog voorzichtig in dat het de bedoeling is dat de desktopversie van Ubuntu uiteindelijk samensmelt met de mobiele versie. Hij meldde daar wel uitdrukkelijk bij dat dit echt pas volledig zal gebeuren als er geen concessies nodig zijn aan de desktopkant. Ook meldde hij dat Canonical Convergence en mobiele platforms erg serieus neemt. Het bedrijf zou het absoluut ook naar de massa willen brengen en op de lange termijn niet als een nicheproduct zien.
Convergence is op dit moment in elk geval een interessante functie, hoewel er op dit moment nog behoorlijk wat werk aan de winkel is. Met de juiste stappen, partners en natuurlijk de bedreven en gedreven Ubuntu-community, kan Convergence, ook gezien het aantal Ubuntu-applicaties die geschikt zijn voor apparaten met ARM-architectuur, uitgroeien tot iets moois.