Door Jurian Ubachs

Redacteur

Mafia III Review

Een aanbod dat je best kunt weigeren

14-10-2016 • 06:00

177

Multipage-opmaak

Zuidelijke charme in optima forma

Samengevat

Mafia III heeft elementen die horen bij een topgame. Het verhaal wordt op een originele manier in pakkende tussenfilmpjes verteld, de personages zijn kleurrijk en de sfeer in de stad is, met dank aan de ijzersterke soundtrack, perfect. Ook grafisch doet Mafia III het goed, en de game speelt lekker, mede doordat gamers een aantal zaken aan de besturing naar eigen voorkeur kunnen instellen. Helaas gaan er ook dingen mis in 2K Games' freeroaming-actiespel. De AI maakt het spelers soms erg makkelijk en de basisgameplay valt vrij snel in herhaling. Daarnaast wordt het spel geplaagd door de nodige bugs. Soms leiden die zelfs tot niet-werkende missies en vastlopers, waarna de game opnieuw gestart moet worden. Mafia III is ook dan nog steeds een zeer vermakelijke game die gamers makkelijk tientallen uren in New Bordeaux houdt, maar de game komt tekort voor een echte topscore.

Getest

Mafia III, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 18,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Je zit in een oude, Amerikaanse muscle car. Je rijdt door moerassig gebied, terwijl in de verte de contouren van een stad zichtbaar worden. Door je krakende speakers van je auto schalt House of the Rising Sun, natuurlijk uitgevoerd door The Animals. De zon zakt weg achter de bomen. Een ultiem geluksmoment waarin je jezelf even helemaal kunt verliezen. Tenminste ... als je een normaal persoon was, en niet een oorlogsveteraan met een 'kill list' waarop elk kopstuk van de Italiaanse mafia staat. Die veteraan is Lincoln Clay, en dit is Mafia III.

Er valt veel te zeggen over Mafia III, dat vorige week werd uitgebracht door 2K Games en is ontwikkeld door Hangar 13, maar niets is zo prominent aanwezig als de 'southern charm' die hoort bij het New Orleans van eind jaren zestig. Het enige verschil is dat de stad in het spel 'New Bordeaux' heet, maar verder is het plaatje perfect. Belangrijkste drijvende kracht daarbij is de soundtrack. Grote namen als The Rolling Stones, Johnny Cash, Aretha Franklin en James Brown passeren de revue en zetten de sfeer perfect neer. Niets is zo verbonden met het Zuiden van Amerika van eind jaren zestig als de muziek van die tijd. Dat heeft Hangar 13 goed begrepen, en het resultaat mag er zijn.

Hoewel, is 'niets zo verbonden'? Het lelijke monster dat racisme heet vierde in die tijd en op die plaats ook nog hoogtij. De slavernij was weliswaar afgeschaft, maar verschillende regels voor blank en zwart waren er aan de orde van de dag. Mafia III opent met de disclaimer dat apartheid en racisme voorkomen in Mafia III omdat de fenomenen bij die tijd horen. Een goede zet natuurlijk: New Bordeaux zonder enige vorm van discriminatie zou een onvolledig en oneerlijk beeld geven. Dus word je om de haverklap aangesproken met 'boy' en zeker buiten de grote stad winkels of barretjes uitgejaagd omdat je huidskleur de eigenaar niet aanstaat. Een realiteit die, pijnlijk genoeg, hoort bij het tijdsbeeld.

Dat de speler met deze elementen geconfronteerd wordt, heeft alles te maken met de hoofdrolspeler van Mafia III. Lincoln Clay is een grote Afro-Amerikaan die net terugkomt uit Viëtnam, waar hij zijn land heeft gediend. Wanneer hij terugkeert in New Bordeaux wordt hij met open armen ontvangen door zijn surrogaatfamilie, die toevallig ook uit kopstukken van de zwarte maffia bestaat. De intro van het spel vertelt het verhaal van hoe samenwerking met de Italiaanse maffia in de stad leidt tot het einde van de zwarte maffia, uiteraard door verraad door de Italianen. Lincoln ziet al zijn vrienden omkomen, maar weet zelf op miraculeuze wijze te ontsnappen. En dat is slecht nieuws voor de Italianen.

Met de hulp van CIA-agent John Donovan en dominee Father James komt Lincoln Clay er weer bovenop en kan hij zijn grote wraakactie starten. Die wraakactie is gericht op Sal Marcano, de grote maffiabaas in New Bordeaux. Een maffiabaas uitschakelen is echter geen sinecure. Om hem te bereiken, zul je eerst al zijn onderbazen uit de weg moeten ruimen. Zo begint een lange weg die, uiteindelijk, moet leiden tot een flinke machtsverschuiving in New Bordeaux. Dat verhaal beleef je stiekem niet live; het wordt eigenlijk verteld door de overlevenden die terugkijken op de periode. Dat levert een leuke combinatie op van tussenfilmpjes die zich afspelen tijdens de gebeurtenissen eind jaren zestig en tussenfilmpjes die zich pas veel later afspelen. Een originele vertelstijl, die absoluut bijdraagt aan hoe het verhaal wordt beleefd.

Partners: verdeel en heers

In zijn missie staat Lincoln Clay er niet alleen voor. De CIA heeft er belang bij dat Marcano wordt uitgeschakeld, vandaar dat John Donovan Lincoln bijstaat. Ook Father James steekt waar nodig een handje toe, voor zover zijn vakgebied dat toestaat. Belangrijker zijn echter de drie bondgenoten die Lincoln in de eerste paar uur van zijn missie om zich heen verzamelt. Die associates bestaan uit Cassandra, Thomas Burke en Vito Scalleta. Cassandra is de baas van de Haïtiaanse gangs, Thomas Burke een dronken Ier met banden met de IRA en Vito Scalleta een Italiaanse maffioso die de stad Empire Bay heeft moeten verlaten nadat hij daar de lokale maffiabaas Falcone heeft vermoord. Klinkt bekend? Inderdaad: dat waren de gebeurtenissen in Mafia II, waarin Vito het hoofdpersonage is. Een leuke manier om zijn verhaal aan dat van Lincoln te koppelen dus.

Kickback

Het drietal speelt een belangrijke rol voor Lincoln, want de drie hebben iets dat hij zelf niet heeft: manschappen en mogelijkheden. Die heeft Lincoln nodig, want een stad innemen lukt alleen als je de stukken die je hebt veroverd ook in bezit kunt houden. Daarom wijst Lincoln steeds een van de drie aan om een door hem ingenomen handeltje voor hem te runnen. In ruil daarvoor zorgt de associate in kwestie ervoor dat het gebied behouden blijft, en Lincoln krijgt een klein deel van het financiële gewin als 'kickback'.

Mafia III

Door zijn partners meer eigendom te geven, gaat hun totale inkomen omhoog. Dat is belangrijk, want hoe hoger dat inkomen, hoe meer bonussen Lincoln ervoor terugkrijgt. Aanvankelijk gaat het om simpele diensten, zoals het leveren van een mobiele wapendealer of het langsbrengen van een auto als je er een nodig hebt, maar het gaat al snel verder. Zo levert Vito steeds sterkere en zwaarder bewapende gangsters die Lincoln kan oproepen als hij in moeilijkheden zit. Cassandra kan de telefoonlijnen plat laten leggen, zodat getuigen van Lincolns misdaden de politie niet kunnen bellen en vijanden geen versterking kunnen inroepen. Ondertussen kan Burke ervoor zorgen dat de politie even een oogje toe knijpt, waardoor Lincoln ongestoord zijn gang kan gaan. Hoe hoger het vertrouwen dat je hebt bereikt bij een associate, hoe langer die acties actief blijven. Daarnaast leveren de associates ook nieuwe wapens en upgrades, als onderdeel van de beloningen.

Dat brengt keuzes met zich mee. Telkens als Lincoln een paar 'rackets' heeft ingenomen en de capo die hoort bij een district heeft uitgeschakeld, moet hij dat district toewijzen aan een van de drie kemphanen. Natuurlijk vinden zij allemaal dat ze recht hebben op het gebied en zullen ze teleurgesteld zijn als je voor een ander kiest. Zaken om rekening mee te houden: hoeveel gebied bezit elk persoon al? Welke bonussen zijn nu binnen bereik, en welke zijn nog een stapje weg maar wel de moeite om naartoe te werken? En ook: welke bonussen zou je kunnen missen, mocht een van de associates zijn steun intrekken? Wiens mensen heb je gebruikt om de rackets in het gebied in kwestie in bezit te houden, en dus de tijdelijke leiding gegeven? Neem je die leiding af en draag je het gebied over, of zet je de logische vervolgstap? New Bordeaux heeft een gelimiteerd aantal gebieden, dus je kunt niet iedereen tevreden houden.

Klusjes opknappen

Een extra methode om je partners te paaien, is klusjes voor ze opknappen. Alle drie de personages hebben twee soorten zijmissies voor je. Voor Vito's organisatie moet je trucks uit de Bayou stelen en naar een van zijn opslagplaatsen brengen, terwijl Vito zelf ook nog een lijstje namen voor je heeft van mensen die je, als het even uitkomt, om mag brengen. De organisatie van Burke vraagt je moonshine uit de Bayou te vissen, terwijl je voor Cassandra droppingen met drugs moet onderscheppen en bij de Haïtiaanse gang moet afleveren. De missies hebben weinig om het lijf, anders dan dat je soms wat bewakers moet uitschakelen en vooral lange afstanden moet afleggen, maar de beloningen zijn welkom. De bonus aan inkomsten voor de betreffende associate kan hem net naar een volgend niveau tillen, en jou een nieuwe bruikbare bonus opleveren. Op deze manier bereikten wij bijvoorbeeld bij Cassandra de bonus waarbij haar mensen ervoor zorgen dat het rijgedrag van alle auto's wat verbetert. Toch handig.

Mafia III

Sluipen, schieten, sluipen, schieten ...

De zijmissies kun je naar eigen inzicht uitvoeren. De 'kill-missies' vonden we vaak nog het leukst, maar we waren snel klaar met spullen oppikken aan de ene kant van de map en ze aan de andere kant weer droppen. Dat komt mede doordat de missies die horen bij het verhaal vaak veel leuker zijn. Dat geldt dan met name voor de missies die het einde van een hoofdstuk vormen. Zo'n hoofdstuk begint steevast in een nieuw district, waar je dankzij informanten op het spoor komt van de handeltjes die de Marcano-familie daar heeft lopen. Allereerst dien je die handeltjes voldoende schade toe te brengen om de leider van die handeltjes uit zijn tent te lokken. Je valt bijvoorbeeld een opslagplaats aan, rooft een kluis leeg, vernietigt handelswaar of schakelt pooiers of drugshandelaren uit. Al die handelingen tellen mee, tot je uiteindelijk genoeg schade hebt aangericht en het tijd is voor de volgende stap.

Door muren kijken

Door jouw toedoen komt op dat moment de leider van zo'n 'racket' een kijkje nemen in zijn territorium. Dat betekent dat een kantoor of loods, waar je vaak al eerder bent geweest, opnieuw bevolkt is met een lading bewakers, en nu ook met de racket-leider zelf. Je taak is om die leider uit te schakelen. Daar zijn twee methodes voor. Heb je een communicatiekastje in de omgeving voorzien van afluisterapparatuur - of beschik je over de 'Inside Man'-bonus - dan kun je vijanden van een afstandje door muren heen opmerken dankzij Lincolns 'Intel Vision', dat een beetje lijkt op Eagle Vision uit Assassin's Creed. Dat maakt een stealth-aanpak makkelijker. Met een druk op de knop schakelt Lincoln bewakers die binnen handbereik zijn in een keer meedogenloos uit. Het leuke is wel dat daar veel verschillende animaties voor zijn, afhankelijk van wat voor wapen Lincoln in zijn handen heeft, en van de omgeving. Lincoln is nooit te beroerd om iemand met zijn hoofd tegen de motorkap van een geparkeerde auto te beuken, bijvoorbeeld.

Mafia III

Optie twee laat zich raden: bruut geweld met allerlei soort vuurwapens. Meer dan eens belandden we per ongeluk in deze modus, omdat we onze 'geruisloze acties' in het zicht van een andere bewaker uitvoerden, die daarop uiteraard alarm sloeg. Het knallen in Mafia III draait grotendeels om dekking, en om schieten van achter die dekking. Je vijanden in Mafia III schieten met scherp, dus let je niet goed op, dan ben je binnen de kortste keren terug bij het vorige checkpoint. Gelukkig is het niet al te moeilijk om zelf ook raak te schieten. Hoe makkelijk, dat bepaal je zelf. Mafia III laat spelers de 'aim-assist' instellen op hoog, laag of uit. Zo kun je het schieten zo uitdagend maken als je zelf wilt. Op 'hoog' mikt Lincoln vrijwel automatisch op een vijand als die ook maar een beetje in de buurt van je mikpunt zat bij het inzoomen. Dat maakt de vuurgevechten een tikje eenvoudig. Dat is echter wel fijn, want je krijgt er nogal wat voor je kiezen.

AI maakt het je makkelijk

Daarin ligt een probleempje voor de gameplay van Mafia III. De situatie waarbij jij een gebouw in moet waarin het wemelt van bewakers, die je dan op jouw manier uit mag schakelen, komt veel te vaak voor. Per locatie zijn er andere uitdagingen en de aankleding van de omgevingen maakt ook steeds wel iets goed, maar de gameplay blijft hetzelfde. Bovendien word je er zelf steeds beter in en wordt het een routineklusje. Je weet steeds duidelijker welke vijanden je vrij bruut kunt afmaken, en waar je iets voorzichtiger moet zijn. Daarin word je trouwens geholpen door de AI. Tijdens vuurgevechten proberen ze je goed te flankeren en uit je dekking weg te krijgen met molotovs en granaten, maar buiten de gevechten zijn ze akelig makkelijk om de tuin te leiden. Wij lokten op een goed moment vier vijanden achter elkaar naar hetzelfde hoekje, simpelweg door even te fluiten. Daar reageren ze dan keurig één voor één op, zodat je ze gemakkelijk kunt uitschakelen.

Mafia III

Dergelijke vreemde reacties zijn vaker te zien. Zo schoten we een bewaker neer met een machinegeweer met een silencer. Dat bewakers die schoten zelfs op een paar meter afstand niet horen, begrijpen we nog wel. Dat de persoon die een paar meter verderop stond en onze missers langs zich zou moeten horen fluiten, helemaal niet reageert? Dat is dan weer wel vreemd. Het grappige daaraan is dat het haaks staat op veel andere zaken in de spelwereld van New Bordeaux. Het publiek op straat reageert over het algemeen juist wel geloofwaardig op wat jij allemaal doet.

Speciale missies

Ben je eenmaal klaar met de rackets, dan wachten vervolgens de luitenanten en capo's van de Marcano-familie. Niet zelden zit daar een speciale missie aan vast. Zo moet je een pretpark vol bewakers bestormen, op een van de hoogste verdiepingen van een wolkenkrabber zien te komen en zelfs een maffiabaas aan boord van een rivierboot zien uit te schakelen. Hoewel je ook in deze missies nog steeds het routinematige 'bewakertjes uitschakelen' moet uitvoeren, zorgen ze toch voor de nodige afwisseling, met name door de verandering van locatie. Dat ze gepaard gaan met leuke tussenfilmpjes en het verhaal dus een stap verder brengen, is daarbij een leuke bonus.

Andere bezigheden in New Bordeaux

De gameplay van Mafia III beperkt zich niet tot sluipen, schieten en bazen afmaken. New Bordeaux is een behoorlijk grote stad. Hoe groot? De vergelijking met GTA V's Los Santos is wat te hoog gegrepen, maar de afstanden kunnen ook in New Bordeaux aardig oplopen. Dat geldt vooral als je, zoals eerder aangehaald, dingen moet ophalen in het moerasgebied de Bayou en daarna helemaal naar de andere kant van de stad moet. Rijden is dan ook een wezenlijk onderdeel van Mafia III. Daartoe heb je een aantal snelle, maar vooral ook veel trage auto's tot je beschikking. In 1968 waren niet alle auto's al echt snelheidsduivels, natuurlijk. Gelukkig zijn die voorbeelden er ook zeker wel: wij vlogen af en toe met ruim 135 mph over de wegen. Verder dan dat gaat de snelheidsmeter niet.

Rijstijl zelf kiezen

Ook in het rijden zien we opvallend veel vrijheid in hoe je Mafia III wilt spelen. De rijstijl van de auto's in het spel kan desgewenst op 'simulatie' worden gezet. De game helpt dan wat minder met het stabiel houden van de auto. Het gaat te ver om het rijgedrag dan ineens 'realistisch' te noemen, maar de optie voegt wel wat meer vrijheid toe. We perfectioneerden na verloop van tijd wat we zelf noemen de 'filmbocht', waarbij je, spelend met de handrem, driftend door de bochten gaat. Zoals je wel in films ziet, dus. Al met al vereist het rijden in Mafia III wat gewenning, maar uiteindelijk speelt het lekker.

Mafia III

Tijdens het rijden kom je ook allerlei collectibles tegen. Mafia III laat spelers oude Playboys, Hot Rod-magazines, Repent-magazines, schilderijen en oude platenhoezen verzamelen. Nu zijn we over het algemeen niet zo'n enorme fan van verzamelbare objecten in games, maar dit draagt bij aan de sfeer van de tijd en van de stad in de game. Dat dat gepaard gaat met een gezond aantal blote borsten en volledige interviews met grootheden als Stanley Kubrick, zullen veel gamers niet erg vinden, terwijl muziekfreaks misschien wel platenhoezen voorbij zien komen van all-time klassiekers die ze zelf in bezit hebben of ooit hebben gehad.

Hitman op je dak

Dan zijn er nog de 'random gebeurtenissen' die af en toe aandacht van je eisen. Deze hangen vaak samen met lopende missies. Ben je bijvoorbeeld bezig het 'afval-racket' in te nemen, dan zullen medewerkers op vuilniswagens je direct aanvallen zodra ze je zien. Ook zullen de maffiosi van New Bordeaux steeds gevaarlijkere 'hit squads' op je af sturen naarmate je invloedrijker wordt. Wat begint met één auto, een hitman en drie handlangers, wordt een tijdje later al snel drie auto's vol gangsters met shotguns en machinegeweren. Die kunnen op elk moment opduiken, en komen lang niet altijd gelegen. Als je dood gaat verlies je namelijk een flink deel van wat je op dat moment in je portemonnee hebt zitten. Om die reden is het belangrijk dat je je cash om de zoveel tijd stort bij je kluis, of laat oppikken door de consigliere van Vito, die het dan voor jou naar de kluis brengt.

Het vervelende van aangevallen worden door zo'n team van moordenaars, is dat je snel moet zorgen dat je van de straat af komt. Open je namelijk het vuur in het zicht van de politie, dan vechten die altijd aan de zijde van de Marcano-gangsters. De politie staat immers voor een flink deel op de loonlijst van Sal Marcano, dus reken niet op hulp van de sterke arm der wet. Heb je oom agent eenmaal op je dak, dan is het zaak om uit zijn zicht te raken. Op dat moment ontstaat er om je heen een blauwe zone. Binnen die zone zal de politie, als ze je zien, onmiddellijk de achtervolging inzetten. Lincoln moet dat gebied dus zo snel mogelijk uit zien te komen. Eenmaal buiten de blauwe zone keuren passerende agenten en politiewagens Lincoln namelijk geen blik meer waardig. Dat maakt ontsnappen niet overdreven moeilijk; soms wisten we zelfs te voet vrij makkelijk te ontkomen. In de allersnelste auto's van het spel is het al helemaal een koud kunstje.

Instabiel foutenfestival

Zoals op de vorige pagina al gezegd, haal je met de snelste auto in het spel de 135 mph wel. Dat is leuk, omdat je de lange afstanden dan vrij snel aflegt, maar het is ook de allerbeste manier om de technische tekortkomingen van het spel bloot te leggen. De game houdt je namelijk niet echt bij. Al snel begint de wereld wat leger te worden, simpelweg omdat de game de mensen en auto's om je heen niet op tijd weet in te laden. Dat leidt soms tot plotseling verschijnende auto's op de weg, en een aantal keer knalden wij daar met een noodgang bovenop. Niet handig. Bovendien staat op deze momenten de framerate ook danig onder druk. Het is een teken dat Mafia III behoorlijk zwaar is voor de machines van Sony en Microsoft. Zo zwaar, zelfs, dat de PlayStation 4-versie in de pakweg dertig uur die wij er tot nu toe mee speelden, liefst vijf keer wist vast te lopen. De game slaat je voortgang heel regelmatig op, dus we waren steeds amper voortgang kwijt, maar zo hoort het natuurlijk niet.

Mafia III

'Zo hoort het natuurlijk niet' is iets dat vaker gezegd kan worden bij Mafia III. De game is namelijk, ook buiten de langzaam verschijnende textures en de vastlopers om, verre van bugvrij. Denk daarbij aan clipping, problemen met pathfinding bij de AI, en niet goed werkende missies. Die laatste problemen vinden we het ergst. Als je een truck moet stelen maar die truck staat er niet, dan is dat niet zo handig. Sluit je dan de game af en start je hem opnieuw op, dan is de fout verholpen. Ook later terugkomen biedt soelaas, maar dat maakt het allemaal niet minder vervelend. Verder speelden we op een bepaald moment een minuut of vijf zonder enige vorm van geluid. Enfin: de lijst is lang. Langer dan een game die graag bij de toppers van dit jaar wil horen zich kan permitteren.

Wat het extra jammer maakt is dat, als je de bugs en fouten even zou vergeten, Mafia III een puik resultaat levert op audiovisueel gebied. De game is daarin niet overal even sterk. Sommige textures in de omgeving zijn veel te simpel, en ook auto's hebben we in andere openwereldgames al mooier neergezet zien worden. Maar het niveau van de animaties, de tussenfilmpjes en de voice-acting in die filmpjes is van hoog niveau. Datzelfde geldt voor de lichteffecten, en voor de effecten die het veranderende weer met zich mee brengt. Reed je net nog onder een lekker zonnetje in de Bayou, even later zie je geen hand meer voor ogen omdat het hard is gaan regenen.

Mafia III

Conclusie

Mafia III beschikt over elementen die horen bij een topgame. Het verhaal wordt op originele wijze verteld, de gameplay is leuk en werkt goed, en de sfeer is perfect. Er zijn echter te veel kanttekeningen te plaatsen om de ambities van Hangar 13 en 2K Games waar te maken. Een lange lijst bugs past een toptitel niet, terwijl in de gameplay herhaling een snel optredend probleem is, mede mogelijk gemaakt door de niet al te sterke AI. Dan kan je game er leuk uitzien, uitstekend klinken en zelfs leuk zijn om te spelen, maar de competitie met de beste games van dit moment hoef je dan niet meer aan te gaan. En de confrontatie met freeroaming-koning Grand Theft Auto? Daar hoeven we het zeker niet over te hebben.

Mafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia III

Reacties (177)

177
168
108
3
0
26
Wijzig sortering
Het begin van het spel is echt super goed, vooral door de verschillende verhaal lijnen op dat moment (toekomst/heden). Het verhaal maakt snel duidelijk wat het doel is in het spel en dat is prettig. Echter net als in de review, alle missies zijn bijna (tot nu toe) het zelfde, vermoorde/in leven laten van een "rachet" baas, dingen slopen of echt een moordopdracht. Ik kom ook vaak in missies dezelfde huizen tegen, dan denk ik EH ben ik hier niet al geweest en dat vind ik met vergelijking van sommige andere open wereld spellen wel erg slordig.

Ik heb het spel ondertussen uitgespeeld en het cijfer en beoordeling van tweakers vind ik geheel terecht.
Hoeveel uur heb je nodig gehad om de game uit te spelen? Daar ben ik wel benieuwd naar :)
Ik heb het naar mijn gevoel rustig aan gedaan, veel sluipen en langs alle zones geweest ook al had ik het doel bedrag "schade" al gehaald. Ik heb er 9 avonden á 2/3 uur over gedaan. Dus zeg 20~25 uur?
Ik zit zelf nu op 25 uur volgens steaam. Heb elke side-mission gedaan die er te doen viel, rustig gebieden ontdekt, maar 90% van de in-game tijd zit ik in een missie en zit nu nog niet op de helft. Ik denk dat net als bij Mafia II je redelijk snel klaar kunt zijn, als je de story-missies alleen doet, maar tot nu toe ben ik juist verbaast of hoe lang ik al bezig ben, en het is niet alsof ik vaak dood ga o.i.d.
Ja ik pak bijvoorbeeld niet alle playboys en posters etc. op. En ik heb redelijk vaak momentjes gehad dat ik alles vanuit 1 plek neer kon sniperen. Tot nu toe ben ik nog maar 1 keer dood gegaan. Het spel is wat mij betreft even iets te simpel.
Kijk, dank jullie wel!
Zelf kan ik redelijk vlot door een game heen gaan, dan vind ik ~20-25 uur best aardig.
Mijn vrouw daarentegen, die _moet_ alles hebben gespeeld/gezien/geloot, dus die zal er meer uren plezier in beleven ;)
Dat komt ook wel overeen met de gemiddelden op howlongtobeat.com, zo rond 20-25 uur, tel er zo'n 10 uur bij op om alles te halen
Ik heb er 30 uur over gedaan. Ik denk dat de meesten het in zo'n 25-35 uur voltooien. Heel vlot misschien 20 uur.

Waarvan zo'n 6 uur cutscenes zijn!

[Reactie gewijzigd door Joepie95 op 22 juli 2024 14:43]

Hoe verhoudt het zich tot GTA IV? Ik hou van sandbox games maar aan dat spel ben ik tot drie keer toe begonnen maar vond het gebrek aan motivatie van het main character en de manier waarop hij zich liet afsnauwen en de loopjongen-missies (die telefoontjes!) zo ergerlijk dat het mij gewoon tegenstak om verder te spelen...

Mafia 1 en 2 vond ik geweldig! Op zich de review lezend heb ik iets van ok die koop ik wel wanneer alle bugs gefixed zijn en de prijs wat gezakt maar toch graag jou input ivm bovenstaande.
Ik vond Mafia 1 en 2 ook geweldig, GTA V was de eerste GTA persoonlijk die ik de moeite vond om uit te spelen. Qua karakter kan ik me veel meer vinden in de Mafia games, die hebben altijd het gevoel opgewekt dat ik graag wil ontdekken waar het verhaal naar toe gaat.

Dat gezegd hebbende, de eerste 3 uur gameplay van Mafia III is echt geweldig, zowel qua verhaal, de genoemde cutscenes tussen verleden en heden etc. Heel erg filmisch. Maar ik ben het ermee eens dat de missies om gebieden over te nemen wel erg op elkaar lijken dan al niet hetzelfde zijn. (Doet denken aan Just Cause 2). Maar voor mij blijft het de moeite waard om zo weer nieuwe cutscenes te creeren, nieuwe abilities en vooral nieuwe storymissions.

Ik heb de game nog niet uitgespeeld, en ondanks dat sommige missies om gebieden over te nemen op elkaar lijken blijft de sfeer zo lekker overtuigend dat ik het toch doe en verder wil blijven gaan zonder er doorheen te haasten :).

Overigens heb ik hier totaal geen last van bugs. De dag van release crashte de game 1 keer, sinds de patch is dat niet meer voorgekomen.

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 22 juli 2024 14:43]

Het verhaal is fantastisch, vioce acting en de characters, geweldig gewoon. ik stoor me aan andere dingen, zo kun je door te fluiten iedereen om de beurt uit een kamer lokken, de overige npc vragen zich niet af waar hun maten gebleven zijn. Zo kun je een heel gebouw zuiveren. Ook x-ray vision? Echt? omdat die gast een commando is? Hij lijkt ook nooit te hoeven slapen, eten of andere kleren aan te moeten. GTA zit vol details, dit spel mist dat. Ook in vergelijking met Mafia 2 ontbreken nogal wat details. https://www.youtube.com/watch?v=ixlszwKVVP0. Rockstar werkt nog twee jaar door als hun games op niveau van MAfia 3 bij release zijn. Ik geef het spel een 6,5 alleen voor het verhaal. De gameplay en afwerking laten nogal wat te wensen over. Aan bugs stoor ik me niet zo, die worden wel gepatched.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 14:43]

Ik ben het met je eens behalve met dat het cijfer klopt.
Deze 7,5 is geloof ik op een schaal van 1 t/m 10 en de hogere cijfers worden te vaak en te vlug uitgedeeld. Men zou wel eens vaker echt onvoldoendes weg mogen geven. Want op deze manier zijn de voldoendes vrij niets zeggend.
Die cijferschaal kan je niet zo makkelijk objectief gebruiken. Het is niet als een cijfer voor een rekentoets waarvan je exact de score kan berekenen. Het is meer als een cijfer voor een groot verslag, waarbij als je enigszins alles erin hebt staan meestal wel een 6 krijgt, terwijl als je aan alles voldoet van wat er werd verwacht je een 10 kan krijgen.

Zo werkt dat denk ik ook een beetje met reviews. Als je game enigszins werkt en vermakelijk is voor een doelgroep dan scoor je al voldoende. Als je een top-game aflevert die de beste in zijn soort is kan je een bijna perfecte score krijgen. Is de game dan perfect? Nee, het kan altijd nog groter en nog mooier, maar als je dan nog steeds niet een hoog cijfer uit de kast wilt trekken ben je net een van die leraren die uit principe niet hoger willen geven dan een 8.
Dus als de game werkt en er zijn mensen die het een leuk spel vinden (zelfs als dit een zeer kleine groep is?) dan is het al een voldoende?
Dat vind ik juist fout.
Als een game aan die eisen voldoet dan zit ik zelf op een zesje.

En er zijn toch aardig wat mensen die bij deze game klagen over bugs en fouten, maar hij ''werkt''. Dus voor een onvoldoende zou er bij iedereen direct een CTD moeten zijn? Misschien iets overdreven maar ik hoop dat je begrijpt wat ik ermee bedoel.
Een gemiddelde COD game scoort hier makkelijk een 9, terwijl de gameplay daar ook herhalend en de graphics vaak ook bar tegenvallen (vergeleken met de promo filmpjes). Dan blijft als enige echte minpunt de bugs over, als je zo rekent zou een 8 misschien terecht zijn. Maar nu lijkt het erop alsof Tweakers een beetje selectief is met die scores.
Eens, maar maak er dan een cijferreks van 5-10 van, en doe niet net alsof het van 1-10 is. Ik heb trouwens bij zo'n leraar wel eens een keer van een 9 een 10 weten te maken door in gesprek te gaan op de middelbare school (hij gaf ook nooit hoger dan een 8 en vond het een unicum dat ik een 9 kreeg, maar veranderde dat in een tien toen hij zelf in het gesprek dat ik aanging aangaf dat hij het van HBO kwaliteit vond, zat toen nog op de HAVO)
Ik ben het ook eens met het cijfer. Grafisch op de PS4 vind ik het spel overigens niet altijd even sterk.

En de bugs, opvallend veel. Ik heb het al meerdere keren gehad dat er bijv. instructies op het scherm hadden moeten verschijnen (kill or recruit), maar dat deze uitbleven, waardoor ik even goed moest herinneren welke knop nou ook alweer bij welke actie hoorde. Daarnaast was in het begin (de ontsnapping per speedboot) mijn boot ontploft op het moment dat het level was afgelopen. Toen liep de audio van de ene cutscene ("What? This can't be how it happened!") door de video van de overwinning cutscene, waarna ik het level opnieuw moest doen! Beetje bizar...

Wat ik wel echt leuk vind (en ik ben wel een collector) is dat je al gauw met één missie een uur bezig kan zijn. Perfect om 's avonds 'effe een missie' te doen.

Verder vind ik de besturing wel vlekkeloos. Het over een bank of om een hoek heen trekken van vijanden, tot over objecten heen springen, van laddertjes afgaan, etc. verloopt vlekkeloos.

De 'fluittruc' had ik ook al snel in de gaten. Goed om te weten dat op een fluitje altijd maar één vijand reageert. Tot nu toe deed ik altijd m'n best ze af te zonderen van elkaar. 😁
Bijzonder. De ene is lyrisch, de ander, zoals hier, vrij negatief. Misschien is de lat te hoog gelegd a.d.h.v. verwachtingen. Ik vind het alsnog het kopen waard, helemaal om het verhaal.
Pop-in, matige textures, veel bugs, crashes (ook op de consoles), eentonige missies. Dan kan het verhaal nog zo goed zijn, daar moet je toch maar doorheen kunnen kijken.
Klopt, maar dat zijn dingen die ongetwijfeld gepatched gaan worden, voor zover dat mogelijk is (buitenom performance van het desbetreffende platform). Zeiken op de achterste rij een inmiddels voor vele gamers een vak geworden. Kruip uit je bierdoorgoten bank en ga 't forum op, stuur de bug in en hoop dat ie gepatched wordt, denk ik dan. XD

Tevens vind ik het dan matig dat het op een PS4 wordt getest. Ik snap dat dat mainstream is en iedereen een PS4 kan betalen maar blijkbaar box je toch tegen de limieten van de console aan. Vraag is hoe dat op de PC is, waar ik hem voor ga kopen.

[Reactie gewijzigd door ReSpawN op 22 juli 2024 14:43]

Klopt, maar dat zijn dingen die ongetwijfeld gepatched gaan worden, voor zover dat mogelijk is (buitenom performance van het desbetreffende platform).
Wat een onzin. Een game moet gewoon werkend op disk staan, en niet afhankelijk zijn van patches die weken/maanden na release pas komen. Echt die mindset is zo giftig voor de games industrie. Als een product niet fatsoenlijk werkt bij launch moet het gewoon afgestraft worden. Anders blijven uitgevers gewoon waardeloze builds van hun games op disk verkopen.

Niet altijd maar dat goedpraten met patches die dan maanden later komen. Daar doe je jezelf tekort mee, en wordt het probleem alleen maar erger.
Wat een onzin. Leuk begin. ;)

De game industrie is de afgelopen jaren omgezet in een kapitalistische commerciële molen die enkel cijfertjes wil zien. Helemaal met je eens. Desalniettemin zien we met closed alpha's en open beta's daar verbeteringen in (denk BF1).

Dat een game vanaf moment 1 perfect op de disk moet staan is tegenwoordig gewoon bullshit. Ik snap het heel goed. Iedereen heeft tegenwoordig een dikke internetlijn liggen want laten we eerlijk zijn, als je geld over hebt voor een PS4 heb je hoogstwaarschijnlijk ook wel degelijk internet.

Dus in het kort, nee, ik ben het met de luxe van tegenwoordig het niet met je eens dat het perfect op de disk moet staan. Ik denk dat daarmee behoorlijk wat games niet het daglicht zouden zien omdat de development daarmee te duur wordt (omdat het dus langer duurt). Perfectionisme is gewoonweg duur. Je kan beter een release doen en 20M sales doen voordat je de dev's opnieuw aan 't werk zet en de game gaat tweaken.
Ja, internet heeft zeker de weg vrijgemaakt voor patches op consoles. Maar zo langzamerhand wordt er niet een enkel foutje gecorrigeerd in een patch, of kleine tweaks in balans die de dev opvallen na een aantal weken.

Nee wat we nu zie zijn Games die bijna onbruikbaar op het schijfje staan, puur en alleen op deadline x te halen welke gezet is door de marketing jongens. Je moet soms vele gigabytes aan patches binnen halen voordat het spel überhaupt gespeeld kan worden. Dat is toch gekkenhuis?

Daarnaast is dit een erg kortzichtige strategie van de industrie. In een generatie is de game op disk bijna waardeloos geworden, en daarmee daalt de waarde die mensen aan een game hechten. Het moet dus steeds goedkoper worden, want het is maar een download. Dan kom je op het zelfde terrein terecht als gebeurt is met mobile games. De waarde daarvan is compleet ingekakt.

Als die grote titel zo crappy blijven elke keer bij release dan gaat vanzelf iedereen wel even wachten tot die titel in de steam sale voor een prikkie te krijgen is.

En dan die hele retro opleving, al die mensen kunnen nog feilloos al die 8bit, 16 bit, N64/PS1/PS2 games spelen. Die toppers staan gewoon goed op het schijfje/cartridge. Geen patches ect, je hebt alleen die game nodig en het is net zo tof als de dag dat het uitkwam.

Wat is je fysieke kopie van een game nu nog waar over 15 jaar als al die patches verdwenen zijn. Als Xbox live uit staat en PSN niet meer voor de ps4 beschikbaar is, dan zit je dus met een game op een schijfje dat zeg maar half af is.

btw, die alpa's beta's die tegenwoordig uitgestuurd worden zijn niets meer of minder gewoon de demo's die we 15 jaar terug op een cd uit een magazine plukten. Alleen klinkt alpha/beta alsof er nog veel veranderd en je dus niets kan zeggen van bugs ect.
Zeker als je ziet dat die beta's soms een maand voor release zijn weet je gewoon dat dat echt gewoon een demo is.

[Reactie gewijzigd door MenN op 22 juli 2024 14:43]

Ik snap je frustratie erg goed maar dit is hoe het is en naar alle waarschijnlijkheid zal blijven. Lezende uit je reacties ben je denk ik een console gamer? Dezer dagen game ik nog nauwelijks op console en ervaar gigantisch genot uit het downloaden van de games via Origin, Steam, uPlay, Battle.net of Epic Launcher. Kortom, in die optiek is buggy/defect product op een schijfje niet relevant meer, echter is dat platform afhankelijk want volgens mij is PS4/ONE nog behoorlijk fysiek aangedreven.

Dat alles op een cartridge stond vroeger is naast nostaglisch ook bijzonder te noemen. In vele oude games zaten genoeg bugs, zo kan je in Ocarina of Time binnen een mum van tijd een speedrun doen en kan je datzelfde in Mario 64. Kortom, foutjes op de disk. Als er één game is die ik 100% foutloos wil zien, is dat de nieuwe Zelda. Gelukkig is het dan zo dat ook daar patches voor uit gebracht kunnen worden, dus zie ik dat ook als een 'hail mary' voor de game. Een slecht voorbeeld een erg buggy game op cartridges is denk ik wel E.T. voor de Atari. Puntje gaat dus niet altijd op. ;)

Het punt wat je maakt betreffende de waarde van games op disk of in mijn optiek ook digitaal is bezorgend. Want inderdaad, wat als bijvoorbeeld EA/DICE zegt: "We hebben nu BF1, dus Battlelog BF3 en BF4, Hardline en MOHW gooien we in 2020 offline.". Voor mij gaan dan, in nieuwwaarde, 200 euro aan games 'down the drain'. Ook met b.v. Guitar Hero voor de 360 ervaar ik een slechte legacy support omdat 'er wat nieuws uit is'. En ja, BF3, BF4 en ook Guitar Hero speel ik nog steeds. Hell, ik speel zelfs Tiberium Sun uit '99 nog.

Ik denk dat we het fundamenteel wel eens zijn. :)

[Reactie gewijzigd door ReSpawN op 22 juli 2024 14:43]

Goed punt! Games waren vroeger natuurlijk ook niet bug vrij, en ook daar zaten rotte appels bij die schandalig slecht waren.

Ik ben opgegroeid met pc gaming, maar ben met de x360 echt omgeschakeld naar console. Door altijd maar weer het gedoe op pc om het werkend te krijgen, en de eindeloze geldput die het is qua investeringen in hardware ben ik overgegaan naar console.

Probeer maar eens een game uit 2001 ofzo op pc werkend te krijgen, dat is zonder support uit de community echt niet te doen. Nu is het geheel met steam al wel een stuk verbeterd en zijn veel problemen opgelost, zie ik nu de trend dat grote titels vaak slecht geoptimaliseerd zijn voor PC. Wat behoorlijk gek is, want was het niet de bedoeling dat nu consoles ook x86 als basis hadden, de pc en console wereld dichter bij elkaar moesten komen?

Ik vind het echt jammer dat het zo moet. Want nog altijd zijn veel van mij favoriete games nog altijd op PC. Denk aan Red Alert 2, Commandos 2, Max Payne, Mafia 1, Return to Castle Wolfenstein, Vietcong :D

[Reactie gewijzigd door MenN op 22 juli 2024 14:43]

Inderdaad. Door de nieuwe architectuur moet 't geheel wat makkelijker 'portable' zijn, alhoewel die term vanwege het zelfde platform een beetje oubollig is. Ik ben daarom ook benieuwd wat bv Gears of War 4 doet op de PC, maar naar verluid is ook dat een karige 'port' geworden.

Oudere games hebben natuurlijk niet het voordeel wat nieuwere games nu hebben. Mensen kopen iets dikkere PCs en vooral door het internet wordt met b.v. ook Steam gedeeld wat voor PC je precies hebt. Ik beken, ik bezit een behoorlijk pittig bakbeest dus ik scheid het kaf van het koren maar ook voor mid gaming moeten de games prima werken. Gelukkig, en wat ik goed vind, is Microsoft gekomen met een gratis upgrade naar Windows 10, waardoor veel van de gamers Windows 10 draaien t.o.v. Vista, 7, 8 of 8.1 en allemaal vergroeide versies daar tussen in. Maakt 't allemaal een stuk makkelijker (b.v. als je kijkt naar DirectX versies).

De gouwe oudjes werken gelukkig ook prima gevirtualiseerd (b.v. Mafia 1 in een VMWare draait eigenlijk prima).

Eigenlijk zijn we gewoon verwend en gaat de techniek te snel waardoor er geen tijd meer is en tijd is hetgeen wat kostbaar is tegenwoordig. Iedereen kan wel 50 euro opbrengen voor een triple-A+ titel maar de developers hebben gewoonweg te weinig tijd. Dàt of ze hebben last van studentengedrag - alles lastminute afraffelen en hopen op een 7-min. xD
Sinds Gears 4 is een microsoft first party titel draait deze super op windows en de xbox 1. Digital Foundry (echt en aanrader dit kanaal) heeft een erg uitgebreide video gemaakt over de performance van Gears 4. En het is echt een zeer goed presterende game.

https://www.youtube.com/watch?v=A99kon29MbU
Verdomt interessante content inderdaad, thanks!
Hier kunnen een hoop ontwikkelaars een puntje aan zuiden.
ik weet niet over welke games jij het nu hebt, ik ben zelf pc gamer en kan rustig games van 2005 draaien zonder enige problemen.
Over het geheel word er ook zwaar overdreven dat je steeds opnieuw moet investeren om een game goed te kunnen draaien, 1 keer in de 6 jaar kan je rustig mee weg komen en dan hoef je niet eens alles te vervangen.
Wellicht, maar dan kun je constateren dat de game simpelweg gewoon nog niet af is en totdat deze gepatched is, heeft iedereen recht zijn beklag te doen.

Dit is meer onkunde van de ontwikkelaar. Wel makkelijk om weer de limieten van de console de schuld te geven, maar ik speel nu AC Syndicate en die draait als een zonnetje (i.t.t. tot Unity: dus onkunde). Een Arkham Knight draait ook prima en ziet er volgens mij nog een stuk beter uit dan Mafia 3. Een MGS5 is weliswaar minder dense, maar draait zelfs op 60fps op de consoles. En zo zijn er nog zat voorbeelden van sandbox games die wel gewoon fatsoenlijk draaien op consoles. Vooral de crashes lijken me game breaking en die hebben werkelijk niets met de limieten van een console te maken, anders hadden veel meer games hier last van gehad.

Als ik de berichten mag geloven (bron: Tweakers forum en NeoGAF) dan is de ellende op de PC het grootst, maar het is op alle 3 de platformen niet veel soeps.

[Reactie gewijzigd door bram1984 op 22 juli 2024 14:43]

Wellicht, maar dan kun je constateren dat de game simpelweg gewoon nog niet af is en totdat deze gepatched is, heeft iedereen recht zijn beklag te doen.
Volgens mij was er zelfs een day 1 patch, dus er zijn dingen al aangepast, als het goed is. ;)
Kun je nagaan hoe het er voor de day one patch voor stond.
Anoniem: 16233 @CH4OS14 oktober 2016 11:35
day 1 patch en day 3 patch ...
Anoniem: 673310 @bram198415 oktober 2016 15:39
Grappig om Arkham Knight aan te halen, een schoolvoorbeeld hoe je een game NIET moet releasen.
Maar goed: 90% van de devs releasen een game terwijl die nog niet af is, en releasen een patch vlak na de officiele release of totdat iedereen bij dat content is aangekomen.
Draaide als een zonnetje op de PS4 op releasedag. Direct vanaf het begin vrijwel geen bugs.
Anoniem: 673310 @bram198415 oktober 2016 22:39
Google maar eens op de PC versie.
Het was zelfs van Steam gehaald en ppl konden hun geld terug krijgen.
Je hebt blijkbaar veel moeite begrijpend te lezen.

Ik reageer op iemand die de limieten van de console aanwijst als oorzaak voor de problemen. Daar reageer ik op met een aantal voorbeelden dat er grafisch mooiere open wereld games op de consoles zijn, die prima lopen. Arkham Knight is er daar een van.

Wat de PC versie daarmee te maken heeft, echt geen idee. Daar kom jij ineens mee aan zetten. De PC versie is ruk ja, maar daar heb ik het helemaal niet over.
Hergebruik van locaties en steeds dezelfde eentonige missies is een design keuze en gaat echt niet gepatched worden. Het is dan ook terecht om hier een negatieve mening over te geven.
Helemaal eens. Met "dat" refereer ik ook meer naar het feit dat er gfx bugs en gewoon scripting errors in de game zitten. Eentonigheid is het een doodzonde voor elke game.
De PC versie is net zo buggy ;)
Je haalt wel wat betere FPS dan op de console, maar zaken als auto's die er niet zijn in een missie, politie die op het water kan lopen, AI die niet schiet maar alleen een wapen op je gericht houd en andere glitches zitten er op de PC ook gewoon in.
Ik zou het niet weten, ik zei ook "ga kopen". :) Desalniettemin denk ik dat het grafisch spektakel op de PC aantrekkelijker is dan op de PS4, los van de grove bugs die de PC blijkbaar plagen.

Als we specifiek iets uit Jurian's review moeten halen denk ik dat het renderen v/d stad bij het snelle scheurwerk wel echt een console issue is.
Nou dat kan ik je vertellen. Heb Mafia III voor de pc gekocht. Wat een draak van een spel. Kan helaas merken dat het een port is, niet meer of minder. Slechte optimalisatie, zelfs mensen met een GTX 1080 in SLi hebben problemen om een redelijke framerate op het beeldscherm te krijgen cq. SLi wordt totaal niet ondersteund. Instelling op Ultra geeft geen beter beeld als op Low. En om eerlijk te zijn ziet Mafia II grafisch er veel beter uit ook al is het spel ouder.

[Reactie gewijzigd door DutchRookie007 op 22 juli 2024 14:43]

Even wachten is vaak de sleutel met dit soort gehypte games. NVIDIA en AMD moeten vaak toch de optimalisaties doorvoeren (denk crashende Tomb Raider door Lara's haar).
Anoniem: 421871 @ReSpawN14 oktober 2016 08:35
Vind dat ook.heb mafia 2 helemaal grijs gespeelt. Alleen al om de wereld waar je in speelt. Die zit goed in elkaar met bij behorende muziek. Vind het ook wel jammer dat het niet weer een Italiaanse mafia game is. Maar ik ga hem halen. Want ik denk dat het weer een top game is.
Ben ik helemaal met je eens. Wat wel apart is dat ze de goede en minder goed punten van M2 goed wisten, maar toch niet helemaal weten te verbeteren in M3. Zo is er nog steeds niet heel erg veel te doen in de speel wereld.

Daarnaast is het hun eerste release van deze studio, dus misschien idd lag de lat/verwachtiging te hoog. Dit hebben ze ook aan hun zelf te danken door de verschrikkelijke hype rond de tientallen trailers.
De verwachting was hoe dan ook te hoog. Datzelfde met b.v. Infinite Warfare. We weten dat de game uitgemolken is, we weten dat 't dezelfde engine is, we weten dat er fundamenteel niets verandert is en we weten dat we overladen gaan worden met gadgets in een FPS shooter maar toch is iedereen teleurgesteld (ik niet, ik ben van het BF1 kamp).

Hoe dan ook, wat je in Mafia 3 net als in 2 eigenlijk hebt is je moet lekker het verhaal spelen en side quests doen. De candy in de game is het verhaal, niet wat je allemaal kan doen in de stad. Dat de stad lekker is aangekleed en er shit gebeurt terwijl je van A naar B moet rijden maakt de game wel 'levendiger' aanvoelen. Dat is dan weer een plus.

Een eeuwige free roam game is ook niet wat ik in Mafia 3 zoek maar een dikke story die me net zo weet mee te slepen als Mafia 2 en b.v. Ryse - Son of Rome.
Ik denk dat dit iets is wat iedereen in een game zou vinden in tegenstelling tot 'zeiken' over hoe 'leeg' of herhaaldelijk de wereld aanvoelt.
Als je de game 'zoekt' om het verhaal dan is de aanwezigheid van free roam toch een heel vreemd design element? Laat het dan weg zodat je meer kan focussen op het verhaal. Maak de game lineair of geef de speler een redelijk gesloten hub waar hij zijn dingen doet, zodat je die hub wél gedetailleerd en interessant kan maken.

Je kan er lang of kort over lullen maar als je open world presenteert moet je er wat mee doen. Dat heeft niets met verwachting te maken, maar met goed game design. Nu zorgt het ervoor dat het de immersie compleet naar z'n grootje helpt, een stuk immersie dat er in de voorgaande delen wel was.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:43]

Klopt. Los dat je reacties een beetje aanvallend geschreven zijn had ik het ook prima gevonden als het linear was opgezet maar net als wat we in GTA V hebben gezien kan er voldoende gemod en gepatched worden waardoor de stad warmer en voller aanvoelt.

Los daar van mag ik het natuurlijk op mijn manier bekijken. ;)
De lat te hoog gelegd? Welnee. Mafia 3 is een aanfluiting. De zoveelste open world GTA kloon waar letterlijk alles aan fout wordt gedaan dat in open world fout kan gaan. Repetitieve rommel, dus waardoor de hele functie en meerwaarde van open world eigenlijk al komt te vervallen. Heel veel filler content om dat verheel heen die eigenlijk geen content mag heten. Leuk dat er zo'n goed verhaal in zit, maar voor cutscenes kijk ik liever een goede film. Het is ook op heel veel punten grafisch en technisch ondermaats. Physics zijn vrijwel niet aanwezig. Het is soms alsof je een game speelt van iemand die tijdens zijn informatica lesje wat mocht sleutelen, ik vind het te bizar voor woorden. De omgevingen zien eruit alsof je een game van tien jaar geleden speelt, leeg en inspiratieloos.

Sorry maar anno 2016 mag dit geen triple A meer heten, eerder matige B kloon. Als dat het verwachtingspatroon was, dan is Mafia 3 een goede game, maar ik denk dat niemand dat vantevoren zo had ingeschat. De 7,5 vind ik dan ook misplaatst, eerder een zesje.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:43]

Ah, kijk, dit zet je reacties in een bepaald daglicht. Je leest door de reacties en je bent blijkbaar al 'anti'-Mafia 3. Waarschijnlijk iemand die teleurgesteld is in het resultaat?

Ik vond GTA V alles behalve boeiend en Mafia heeft me altijd wel kunnen boeien, dus wanneer is het dan repetitief? Wanneer je veel van dat soort games speelt die inderdaad hetzelfde zijn. Dat is voor MIJ niet het geval. In het kader daarvan, los van alles wat er mis is met Call of Duty is de nieuwe Infinite Warfare toch ook rommel? En de Modern Warfare remake net zo? Gast, relax en laat iedereen het op z'n eigen manier zien. :)

Ik vind het jammer voor je dat je zo teleurgesteld bent in de game. Ik heb het nog niet gespeeld maar zal het nog zeker doen. Als ik dan net zo zuur er in sta kom ik je wel digitaal opzoeken. ;)
Nee, ik heb echt wel even gewacht met reageren tot ik het zelf kon spelen. Maar de kritiek die er is, is ook echt wel gegrond, helaas overigens want ik zie véél liever een sterke game dan een shit release ;)

Je hebt absoluut gelijk hoor, als een setting helemaal je ding is dan kun je je in zo'n game rustig verliezen, ik heb zo ook zat games gespeeld waarvan ik 'in hindsight' dacht dat het eigenlijk enorm zonde van de tijd was. Hoe meer je speelt, hoe meer je ziet hoe goed het kán zijn, dat is het denk ik. Ik denk dat mijn zure reactie komt vanuit de positiviteit uit de review en hoe problemen ook in de reacties gebagatelliseerd worden. De lat komt jaar op jaar toch echt wel steeds iets lager te liggen, lijkt het wel. Dat is zonde.

En je hebt ook gelijk - relax inderdaad. Maar ondertussen ben je wel vijftig piek lichter he :P

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:43]

Die vijtig piek zint me ook niet echt. Ik gok dat ik via via wel even wat probeer te spelen of toch eerst een cracked version probeer. Ik koop hoe dan ook alles wat ik écht ga spelen (als in +2.000 euro aan games in al mijn libs) maar het baart me toch zorgen naarmate ik meer lees. Eerst zien, dan kopen. :) Waar is de tijd van free to play demo's.......
Ik moet zeggen, de bugs waar jullie het over hebben heb ik nog niets van gemerkt.

Ik speel hem wel op de PC (FTW! :+ ) maar geen vastlopers of missende busjes gehad.
Ik heb ook nergens last van, draait soepel en dat met alles high en unlimited fps.
15 uur gameplay.
Performance is anders niet zo goed. Alles op het hoogst op 1080P? Vergeet dan maar 60fps als je een gtx1060 of rx480 hebt.

https://youtu.be/N_ISj656Zkw
Precies, kevinwalter heeft het wel over "PC (FTW)", en normaal ben ik daar ook wel mee eens, maar op de PC heb je bijna geen voordeel dan op de console (naar de standaard game gekeken). Het ziet er net zo slecht uit als op de console en zelfs met de FPS cap naar 60 haal ik geen 60 fps met mijn GTX 980Ti. Van de spellen die ik in de afgelopen jaren heb gespeeld is Mafia III zeker één van de slechtste. Mafia III doet mij heel erg denken aan de graphics van Watch Dogs (1). De wereld voelt een beetje "static" aan terwijl je in Mafia II al een boete kreeg voor te hard rijden. Daarnaast doet mij de game denken aan de oude Godfather II game. In deze game moest je ook gebieden veroveren, en dat elke keer weer. Toen was het een "vernieuwend" iets, maar als ik dit nu terug zie in Mafia III dan wordt ik er droevig van.

En zoals de meesten zeggen, alle gameplay is hetzelfde. Elk gebied overnemen gaat hetzelfde, elke kill animatie van een boss is hetzelfde, de gebouwen waar je naar toe gaat zijn veel hetzelfde etc. Daarnaast ben ik niet een persoon die snel iets merkt van bugs, maar in Mafia III lukt het bijna niet om deze niet te zien. Het kan zijn dat je auto ineens enkele meters de lucht in vliegt als je iets te gek door de bocht heen gaat, NPC's die fouten maken door tegen elkaar aan te varen.

Je kan zien dat de game snel op de markt is gebracht aangezien ze nu al nieuwe content hebben aangekondigd zoals het customizen van auto's, nieuwe kleren, nieuwe wapens etc. Als je zoiets al aankondigt terwijl de game amper uit is valt ook totaal niet in de smaak bij de meesten. Ook is het natuurlijk vreemd dat ze gauw een 60fps patch uitbrengen en in deze patch zat ook nog een "update" voor de keybindings omdat het totaal niet goed werkte. Ikzelf heb een 3440x1440 monitor (ultra wide) en als het spel opstart dan lijkt het één grote clusterf*ck. Het menu klopt totaal niet en je hebt geen mogelijkheid om de options te benaderen (het lijkt er bijna op dat ultra wide dingen laat zien die je niet had moeten zien zoals de options). Pas wanneer je in-game zit wordt het beter en kan je fatsoenlijk de instellingen aanpassen.

Toch zijn de animaties van de gezichten heel erg goed, de muziek is vermakelijk (alhoewel je in de auto niet kan zien naar welke radio zender je luistert) en de cutscenes zijn ook erg goed. Je kan toch zien dat ze graag gewild hadden dat Mafia III een hit zou worden, maar er zit totaal geen creativiteit in de missions. Een voordeel van de PC versie is dat er al enkele mods uit zijn om de game er beter uit te laten zien zoals een shader mod. En ik zag al graphics mods die ook voor o.a. Skyrim en Fallout 4 worden gebruikt ook beschikbaar zijn voor Mafia III.

Edit: Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de shader mods: https://www.youtube.com/watch?v=O4Isx6FJ0Wg

(Beetje off-topic) Maar vanaf nu heb ik ook 2K afgezworen om nog ooit een pre-order te plaatsen. Er blijven weinig goede studio's over...mijn lijstje van afgezworen ontwikkelaars zijn:

Ubisoft: Watch Dogs (1), The Division, Assassin's Creed. Deze games zitten vaak met bugs en worden 9 van de 10 keer gedowngrade qua graphics.
EA: We kennen allemaal EA. De launch van Battlefield 4 was slecht, net zoals het 1e jaar na de launch. Dit was de laatste keer dat ik een EA game heb gekocht. Heb wel interesse in BF1, maar deze ga ik niet pre-orderen.
2K Games: Erg genoten van Mafia II, maar Mafia III is echt een slechte game, slechte geoptimaliseerd voor de PC en de gameplay is erg matig.

[Reactie gewijzigd door Diigii op 22 juli 2024 14:43]

kevinwalter heeft het wel over "PC (FTW)", en normaal ben ik daar ook wel mee eens, maar op de PC heb je bijna geen voordeel dan op de console (naar de standaard game gekeken).
Dat was een grapje :P Maar het klopt. De mods brengen wel heel erg veel verschil.
Ook zien de auto's er soms raar uit. Alsof het van klei is. Rare effecten.
Toch zijn de animaties van de gezichten heel erg goed, de muziek is vermakelijk (alhoewel je in de auto niet kan zien naar welke radio zender je luistert).
Druk eens op 3 of 4. Deze knoppen veranderen het radiostation en je kan hem uitzetten. Geeft links in de hoek ook het radiostation kort aan. (Zie je ook als je een auto instapt)

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 22 juli 2024 14:43]

Bedankt! Ik zat al te zoeken op mijn scherm maar ik kon niets vinden :). Zal het in de gaten houden wanneer ik weer Mafia ga doen :D.
Opzich is dat niet heel bizar, als de game er goed uit zou zien. Het probleem is dat het er uit ziet als een 5 jaar oude game en nog steeds draait het slecht.
rx480 8gb. gaming hier en sorry hoor maar vind het er echt niet slecht uitzien icm 2560x1440.
Gamplay ook gewoon op een paar dingetjes na goed te doen.
Nauwelijks bugs, wel redelijk vaak vastlopers. Heb pas enkele keren zelf de game afgesloten.
meestal crasht ie..
Kijk eens op steam naar alle reacties duizenden mensen die het niet eens aan de gang krijgen.
Anoniem: 481950 14 oktober 2016 07:13
Deze game krijgt overal lage cijfers maar als ik dan de reacties lees van mensen die hem hebben gespeeld of hem aan het spelen zijn, zijn ze overwegend positief over deze game.
Heb hem aangeschaft op de eerste dag maar wacht nog op een patch voor de bugs/glitches om hem te spelen.
Zonder de technische problemen kun je makkelijk een punt bij de game optellen. Herhaling en matige AI kun je zelf ook aardig ondervangen door zelf wat meer te experimenteren met wat je allemaal kunt doen in de gameplay. Een review kijkt naar alle voor handen zijn plus- en minpunten, maar aan welke punten je wel of geen boodschap hebt en waar je zelf makkelijker overheen stapt dan een ander, dat is voor ieder persoonlijk. Kan dus heel goed zijn dat een game die hier een 7,5 krijgt voor jou gewoon voelt als een 9, of juist omgekeerd.
Netjes dat je reageert op de reacties met duidelijke onderbouwing. Kunnen andere reviewers nog wat van leren.
Het is natuurlijk ook de verwachting van mensen, en het referentie kader dat die gamer heeft. Je zal heel verschillend reageren op de game als je pas deze generatie bent ingestapt en nooit deel 2 of zelfs deel 1 gespeeld hebt. Dan kan ik me goed indenken dat je behoorlijk positief bent over dit spel.

Ben je een oude rot die met deel 3 ziet dat de aandacht voor detail weg is die je wel in deel 1 en 2 had. Dat je ziet dat in die 14 jaar sinds deel 1 amper gameplay technisch echt grote stappen zijn gezet. Dat de AI nog steeds echt dom is. Dan kan zal je ervaring ook minder zijn met deze game.

Vandaar dat het zo fluctueert qua meningen. Het is ook maar net wat je belangrijk vind. Ga je echt puur voor het verhaal, en maakt de rest niet zo bah veel uit. Dan zal je oordeel wellicht anders uitvallen dan wanneer je meer kijkt naar de gameplay en hoe dat in elkaar zit.
Niets is zo verbonden met het Zuiden van Amerika van eind jaren zestig als de muziek van die tijd
Kleine correctie danwel toevoeging op een mooie review: niets is zo verbonden met New Orleans en de jaren 60 als blues, en dat is niet de muziek die in de game gespeeld wordt. Ik snap de keuze wel voor de sfeer in de game, maar kloppen doet het niet :).
Niet helemaal waar:
New Orleans blues, is a subgenre of blues music and a variation of Louisiana blues that developed in the 1940s and 1950s in and around the city of New Orleans
The careers of many New Orleans bluesmen declined in the 1960s as rock and roll and soul began to dominate popular music, but revived in the 1970s as there was renewed interest in their recordings.
https://en.wikipedia.org/wiki/New_Orleans_blues

Dus in de jaren 60 was het even een dipje met wat meer "pop" muziek (als ik het even goed interpreteer). Verder vind ik het er eigenlijk wel prima bij passen en heb ik, als dertiger en dat tijdperk dus niet meegemaakt, enorm veel nummers herkend uit de game. Heb ondertussen ook de playlist op spotify gevonden.

Ik vind het raar dat de review verder niets meld over de muziek, want dat is wat voor mij deze game toch net een 8,5 maakt. Naast het feit dat ik minder last van bugs heb gehad. Soms waren ze er wel, maar nog niet echt spelplezier verbrekend.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:43]

Die dip klopt op zich wel, maar een dipje in een anderzijds onlosmakelijk verbond met New Orleans (en volledigheidshalve met Missisippi delta en Memphis) maakt niet dat het ineens niet meer verbonden was.

De blues is daar ontstaan. Vandaag de dag is er ook een dip: ze zullen daar nu meer naar rap, dance en soul luisteren. Blues blijft alsnog en voor altijd verbonden met New Orleans, Missippi delta en Memphis.

En ben het volledig met je eens dat de muziek keuze absoluut geschikt is voor het spel, dat zei ik ook al in mijn eerdere reactie. Dat heeft meer met het emotionele aspect van de spelers te maken en de link naar de sixties, dan met het gebied.
Ik lees toch meerdere referenties aan de " ijzersterke" soundtrack. Staat ook bij de pluspunten.
Ik zat te twijfelen om hem te halen maar toch niet gedaan tot ik vd week de review van Angry Joe zag. Jammer, ik had er veel van verwacht net als de vorige delen. Niet verwacht dat het zo slecht zo zijn. Angry Joe's reviews neem ik soms met een korreltje zout maar met deze review hier laat ik deze helaas gaan :(.
Inderdaad. Joe geeft een 6/10. Er zijn gewoon zoveel andere spellen waar de tijdsinvestering meer de moeite waard is. Deze zal niet door mij opgepikt worden.

Overigens zie ik een trend: Mafia I: geweldig, Mafia II: redelijk, Mafia III: matig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:43]

Zelf vond ik Maffia II echt een awesome spel en vind ik ht ook echt mooi dat Maffia III weer Vito bevat ditmaal als baas.. Ik denk dat ik Maffia III ga halen als hij iets in prijs is gezakt
Ik ben nu met Mafia 2 bezig en vermaak mij er prima mee inderdaad, denk als ik hiermee klaar ben dat ik deel 3 ga halen.
Het vette is dat Vito dus terugkomt in Mafia III en dat je het gevoel hebt dat het gevoel doorgaat, veel plezier!
Maria 😆je bedoeld mafia
Ik ben ook wel een beetje teleurgesteld in de game. Ik speel hem op de PS4. Het sfeertje dat de vorige versies hebben ontbreekt een beetje. Tevens heb ik veel last van scenes die gewoon te donker zijn zodat je helemaal niets meer kunt zien. Met de brightness heb ik al zitten spelen maar helaas leverde dat niet veel op. Op dit moment geef ik hem een magere 6.

[Reactie gewijzigd door Ping83 op 22 juli 2024 14:43]

Mee eens! Er ligt een heel hinderlijke bruine waas over het beeld alsof je naar een soort geblurde sephia foto kijkt. Voor een foto prima, maar voor bewegend beeld slaat het nergens op. Ik mis dan ook de scherpte, detail en kleur zoals je dat in GTA5 hebt.
Je weet dat je film grain uit kan zetten in optie menu?
Is de PS4 versie nou 30fps of 60fps?
Om eerlijk te zijn, de game lijkt me leuk om te spelen. Maar graphics vind ik een hele belangrijke factor. Deze game vind ik er grafisch nou niet zo geweldig uit zien. GTA V uit 2013 ziet er als je het mij vraagt stukken beter uit dan deze game uit 2015. Ook de reviews van Tweaker gebruikers zijn nou niet echt tevreden over deze game.

Maar ieder zijn keuze. De prijs valt mee dus je kan niet het beste van het beste verwachten.
Ik ben wel redelijk tevreden! Kan me ook niet voorstellen dat deze jongens het budget van GTA5 benaderen, dus dat zal ik ze zeker niet aanrekenen.
Ik heb hem gister uitgespeelt.
Cutscenes vond ik echt saai. Telkens hetzelfde.. Begon het gewoon te skippen.

Ik heb 6 AI achter elkaar geknifed.. Ze liepen allemaal achter elkaar naar me toe. Echt te domme AI niet normaal.

Alle missies zijn praktisch hetzelfde.. Maar 10 nummers op de radio ofzo. Leuk spel voor 20 a 30 euro. Geen volle mep waard.
Voor de goede orde: het zijn 101 liedjes.

http://mafiagame.wikia.com/wiki/Mafia_III_Soundtrack

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 22 juli 2024 14:43]

wauw, ik hoorde telkens dezelfde haha
Amen :) precies hetzelfde gevoel. Heb alleen de game na 12 uur verwijderd, kon de herhaling niet meer aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.