De community draagt dus zijn steentje bij, als het gaat om wat er allemaal te bouwen is in Cities: Skylines. Al die bouwwerken vallen natuurlijk wel in het door de ontwikkelstudio geleverde raamwerk. Die basis lijkt, zoals inmiddels vaker opgemerkt, erg op die van SimCity. Dat begint dus met het aanwijzen van zones binnen je steden en het aanleggen van basisbehoeften. Anders dan in SimCity zijn waterleidingen bijvoorbeeld niet automatisch in je wegennetwerk verwerkt; de waterleidingen zul je dus handmatig moeten aanleggen. Geen enkel probleem, want dit werkt allemaal vrij eenvoudig en het is zo gepiept.
Verwarrend
Wel verwarrend is dat je waterleidingen dus handmatig moet aanleggen, maar dat elektra automatisch wordt geregeld. Wij dachten aanvankelijk nog dat we elk gebouw apart moesten bereiken met hoogspanningskabels. Pas later kregen we door dat de stroomkabels automatisch worden verlengd op plaatsen waar gebouwen naast elkaar staan. In de praktijk betekent dit dat je een hoogspanningskabel moet spannen tussen de plaats waar je je stroom opwekt en de stad, maar binnen de stad wordt het elektranet vervolgens automatisch aangelegd. Dat hadden wij aanvankelijk niet door, dus keken we na een uur of twee spelen aan tegen een stad die gekenmerkt werd door een wirwar van hoogspanningskabels in de lucht.
Toen we dat eenmaal door hadden, werd de stad een stuk mooier en het bouwen een stuk overzichtelijker. Binnen een paar uur groeide onze locatie uit van een uit de hand gelopen dorp naar een aardige stad, met meerdere buslijnen, metrolijnen, treinstations en allerlei voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg, brandweer, politie, afvalverwerking, en ga zo maar door. De manier waarop die zaken stukken van je stad 'dekken' doet trouwens ook weer enorm denken aan SimCity. Gejat? Uiteraard. Maar beter goed gejat dan slecht verzonnen natuurlijk, want eerlijk is eerlijk: het werkt prima.
Vrijheid
Naarmate onze stad groter en gecompliceerder werd, dienden andere voor- en nadelen van Cities: Skylines zich aan. Zo is het erg fijn dat je je stad al vrij snel kunt uitbreiden met extra gebieden, tegen een relatief laag bedrag. Tegen de tijd dat je er aan toe bent om je stad uit te breiden, stroomt het geld vermoedelijk al aardig snel binnen, dus een paar duizend euro neertellen voor een extra stuk grond is dan totaal geen probleem. We kunnen ons nog levendig herinneren hoe krap onze niet uit te breiden SimCity-stad aanvoelde, dus die vrijheid is lekker.
Met het gecompliceerder worden van je stad gaan er echter ook dingen fout. Veel daarvan hebben te maken met je eigen planning en infrastructuur. Zo kun je wegen upgraden en verbreden. De gebouwen daar omheen worden dan automatisch herbouwd. Dat werkt echter niet als het om specifieke belangrijke gebouwen gaat, zoals een ziekenhuis of een afvalverwerkingsbedrijf. Die zul je dan eerst moeten verplaatsen voordat je de weg kunt verbreden. Dat is niet altijd makkelijk te realiseren, en het leidde bij ons tot een aantal bottle necks in het wegennetwerk.
Vertraging ...
Een ander probleem ontstond bij de treinen. We hadden een spoorwegennet om onze stad gebouwd, met stations aan elke zijde van de stad, waar de bebouwing dan langzaam omheen kon groeien. Hartstikke leuk, ware het niet dat de regionale treinen, die het spel automatisch laat rijden tussen jouw stations en fictieve steden, de boel danig in de war stuurden. Keer op keer ontstonden er opstoppingen op het spoor, ondanks dat wij een wirwar aan alternatieve routes hadden aangelegd. Helaas bleven de treinen steeds de snelste route kiezen, ook als een gigantische opstopping die route versperde en een altenatieve route volledig open was. Daar gaat de AI achter Cities: Skylines dus een beetje de mist in. Zoiets komt de geloofwaardigheid van een game niet ten goede, zeker niet omdat het spel af en toe twee treinen door elkaar heen stuurde. Datzelfde zagen we trouwens bij de verkeersopstoppingen op de weg: auto's die af en toe dwars door andere auto's reden. Geen ramp, wel slordig.