Cities: Skylines, Linux, macOS, Windows Review

6 april 2015, laatste update op 14 oktober 2015, 7.449 views Rapporteer

Eindelijk weer een goede citybuilder waar ik met smart op gewacht heb.
De naam zou alleen eigenlijk anders moeten zijn, namenlijk Cities, there's a mod for that !, skylines.

Nu met Must have mod list !!

Pluspunten

• Mods.
  • Grote Community.
  • Zelf eindeloos uitdagingen bedenken.
  • Geen quests of in de weg lopend verhaal.
  • Blijft leuk ook na 605 uur spelen.
  • Belofte van gratis DLC, van daadwerkelijk nieuwe en niet slechts achtergehouden content.

Minpunten

• AI mag wat opgepoetst worden.
  • Voor sommige mensen schijnbaar lastig om zelf vermaak te zoeken binnen het spel.
  • Muziek wordt erg snel saai en verdere audio effecten zijn erg miniem.
  • menutjes uitgaan gaat niet altijd fijn via esc, al is dit wel al verbeterd.

Extra Info :
De After Dark add-on is ook erg mooi en ik zal binnenkort daar nog wat uitgebreider over schrijven.

Inleiding :

Na jaren city builders gespeeld te hebben en daarna overgegaan te zijn op de Anno serie en daarna jaren Eve-online gespeeld te hebben en daarna nog tijd in War Thunder vast gezeten te hebben was het de hoogste tijd om weer verslaaft te worden aan een goede city builder.

Een tijdje terug redelijk wat plezier van Banished gehad, maar dat was het toch niet helemaal dus Cities XL er maar weer bij gepakt, maar dat loopt zo belachelijk slecht dat ik het er zo weer mee gehad had. Vervolgens nog even een kleine hoop voor cities xxl, maar dat bleek weer gewoon dezelfde faulty engine te gebruiken.

Toen hoorde ik van Cities Skylines en dat dit spel maar door maar 13 personen gemaakt werd. In eerste instantie was ik een beetje bang dat het een leuk idee zou zijn maar nooit goed genoeg uitgewerkt had kunnen worden door zo´n kleine team.

Oh boy, wat had ik het fout. Een week voor de release begonnen mensen met streamen en heb ik trouw quill18’s Youtube Channel gekeken.
Dat op zich zegt al enorm veel omdat ik nooit veel langer dan vijf minuten gameplay van een spel kijk. Nu dus wel en dan ook gelijk uren.

Gameplay :

Zodra je in het spel komt begint dan eindelijk het plezier :)

Veel mensen zijn Simcity gewent en beginnen gelijk alles zo dicht mogelijk op elkaar te bouwen, degene die Cities XL gewent zijn zullen daar wat minder last van hebben.
Nu lijkt het wel dat je door de ruimte die het spel biedt heel leuk verschillende gebieden kan bouwen die wat verder van elkaar liggen waardoor het er leuk uitziet, maar wanneer je gaat voor hoge inwoners aantallen dan staat uiteindelijk alles toch echt helemaal vol. Zo ook met mijn eerste stad.

Tijdens het spelen kwam ik er al snel achter dat een paar dingen erg fijn zijn vergeleken met andere city builders. Voornamelijk de grote van de map en het gemak waarmee je bruggen en verhoogde wegen aanlegt.

In eerste instantie heb je een leuk stukje land om mee te beginnen, maar al snel speel je meer stukken land vrij (tot aan 9 stukken totaal).
Uiteraard kun je dit met mods naar 25 brengen. Er zelfs iemand bezig om een mod te maken waarmee je op 81 stukken land kan spelen. Ter vergelijk: Simcity speelt zich af op ongeveer 1 zo’n stukje

Het eerste twijfel puntje kwam wel ook gelijk naar voren (al had ik dit natuurlijk al gezien in die uren die ik naar streams had zitten kijken). Waarom zitten er geen bus sluizen in en waar zijn de tunnels ?
Gelukkig komen de tunnels nog. Daar zijn ze hard mee bezig heb ik begrepen.
Wat betreft de bus sluizen: Binnen een zeer korte tijd was er al een mod waarmee je voetgangers paden aan kan leggen die service vehicles only zijn , zodat bus, politie e.d. er wel overheen kunnen. Hop daar was dus mijn bus sluis. Dit heb ik pas in mijn tweede stad toegepast, omdat ik mezelf had aangepraat dat ik in eerste stad geen mods zou gebruiken.

Om nog heel even terug te komen op de verhoogde wegen, deze lokken je overigens heel erg uit om mooie(?) spaghetti intersections te bouwen.

Jammer genoeg geeft dit plaatje ook gelijk aan dat vliegtuigen dwars door pilaren en gebouwen heen kunnen.
Boten hebben dit probleem ook, die varen gerust een stuk land op bij het aanmeren en houden daarbij ook de golf animatie van een varend schip om zich heen.
Zo heb ik een schip een keer 5 pogingen zien doen om netjes aan te meren welke falend uiteindelijk despawnde.

De AI van auto’s wat betreft het gebruik van de rijbaan is ook niet optimaal, maar daar valt goed mee te werken.
Zo hebben ze de eigenschap erg ver van te voren al voor te sorteren op de juiste baan, iets wat dikwijls leidt tot filevorming. Een handige oplossing hiervoor is dat je op- en afritten aan beide kanten van de baan kunt maken (wederom een flinke uitlokking tot spaghetti roads).

Bij mijn eerste map ging het spel het rond de 180k inwoners toch wel wat slomer lopen.
Het knopje waarmee je de tijd tot 3x kan versnellen doet het dan helaas ook niet meer.
Bij mijn tweede stad was dit al veel eerder het geval, mijn vermoeden is dat dit komt door het toepassen van mods en heel veel assets (Ik bezit momenteel ongeveer 190 custom assets). Daar zal ik dadelijk meer over vertellen.

Ben je bij de 180k op de normale negen stukken land dan begint de map toch ook wel aardig vol te lopen en ben je vaak opzoek naar plekjes waar je nog even wat tussen kan bouwen.

Ter illustratie :

Op dit screenshot kan je gelijk een zeer leuk onderdeel van de game zien, namelijk dat je gebieden kunt selecteren en zelf een naam kan geven.

Een leuk deel van dit spel is namenlijk dat er op sommige stukken land grondstoffen bevinden, zoals olie en vruchtbare grond, die je kunt gebruiken om je economie te laten groeien.
Deze districten kan je dan ook een specialisatie meegeven zoals Oil Industry of Farms zodat er dan ook alleen deze industrie op zal komen binnen dit district.
Het lastige van dit spel is wel dat sommige van deze grondstoffen op raken. In mijn ervaring is dit dusdanig snel dat ik het vaak niet gebruik en alleen goods produceer en de rest importeer of dat ik een mod gebruik die de grondstoffen oneindig maakt.
Bijvoorbeeld wanneer ik een stad maak puur voor de looks.

Daarnaast is het zeker een uitdaging om twee speciale industrie vormen goed te laten lopen. Dit zijn de landbouw- en bos industrie. Dit komt omdat deze vormen alleen vragen om volledig ongeschoolde werknemers.
Het lijkt tamelijk onmogelijk om een voldoende deel van de stadbewoners ervan te weerhouden om naar school te gaan, zodat ze kunnen gaan werken bij landbouw industrie. Ze gaan hoe dan ook naar school. Zelfs al staat deze aan de andere kant van de stad.

Wanneer je een school neerlegt in een gebied zie je in een radius een deel van de weg er omheen groen worden en je verwacht dat dit ook de radius zal zijn waar vanaf je inwoners zullen komen, maar niks daarvan.
Nee deze radius is alleen om huizen en bedrijven daar binnen blijer te maken waardoor ze sneller een hoger level worden. Tot zover lijkt dit voor alle services helaas zo te werken.

Persoonlijk hoop ik dat ze dit nog zullen veranderen, want een lijkenwagen die helemaal aan de andere kant van de stad stoffelijke overschotten op gaat halen is toch niet zo heel erg handig en efficiënt.
Het gevolg hiervan is dat ik bijvoorbeeld veel meer crematoriums met bijbehorende lijkenwagens moet neerzetten dan nodig zou moeten zijn, zodat ze toch op tijd zijn zonder dat eromheen inwoners vertrekken. Dit terwijl ze bij elkaar genomen eigenlijk een behoorlijke overcapaciteit hebben.

Maar om terug te komen op de districten, deze kan je ook gebruiken voor zogenoemde policies.
Deze policies zijn enorm handig, zo kan je bijvoorbeeld in een bepaalde wijk recreational use toestaan, iets wat bij mij uiteraard voor mijn hele stad geld. Cause, why not...:)

Dat geeft ook gelijk aan dat je deze policies niet alleen per wijk aan kan zetten, maar ook gelijk voor de hele stad.
Eén van de handigste policies (vind ik) is de Heavy traffic ban, hiermee kun je vrachtwagens weren in je woonwijk om files te voorkomen. Busjes worden dan wel toestaan, zodat die wel je commercie kunnen bevoorraden.

Het spel is bij mij helaas wel al enkele keren vastgelopen, maar ik ben er vrijwel van overtuigd dat dit in mijn geval elke keer aan Steam heeft gelegen, aangezien die dan ook vastgelopen was.

Hints & Tips :
  • Heb je weinig tijd? Installeer een mod die je een klok laat zien binnen het spel :)
  • Ben je geïnteresseerd in Steam achievements, gebruik dan geen mods of installeer ook de mod om de achievements weer aan te zetten wanneer je wel mods gebruikt. Al vind ik dit persoonlijk op randje van cheaten liggen afhangend natuurlijk van je overige geïnstalleerde mods, maar het is een singleplayer spel dus zelfs wanneer je cheat dan heeft er niemand last van. So who cares anyway…!?
  • Vind je het niet leuk wanneer je de unique buildings vrij speelt dat dit daarmee ook geld voor al je andere steden. Kijk dan eens in de opties. Er is ergens een knopje waarmee je unique building unlocks kan resetten.
  • Maak op/af ritten links en rechts van je snelweg voor betere doorstroming.
  • Zorg ervoor dat industrie zijn eigen op- en afrit heeft bij snelweg, eventueel meerdere aan verschillende kanten van het terrein.
  • Let op met plaatsen van je water toe- en afvoer. Plaats ze niet te dicht bij elkaar en hou rekening met de stroming van de rivier. Let ook op dat je geen watertorens in vervuilde industriegebieden plaatst.
  • Monumenten kunnen erg invloedrijk zijn. Zo geeft bijvoorbeeld de Hydron Collider een hoge educatie aan alle inwoners van je stad. Dit kan dan weer nadelig zijn wanneer je veel level 1 industrie hebt.
  • Let op met in- en uitgaande treinen van je map, deze ontladen zichzelf bij einde van de map voordat ze despawnen, dit kan files veroorzaken op het spoor tot ver in je stad.
  • Vind je het te makkelijk? Kijk dan naar de Proper Hardnes mod of stel jezelf een moeilijk goal zoals een stad/dorp met alleen farms. Ook zijn er extra moeilijke mappen te vinden op de workshop.
  • http://www.gameplayinside...strategy/cities-skylines/ Een wat uitgebreidere hints&tips guide opgezet door mede-tweaker sdk1985

Mods & Assets

There's a mod for that !
Binnen een dag stonden er al menige mods in de Steam workshops.
Ondertussen zijn er al duizenden mods en vooral assets te verkrijgen. Zoals leuke dingen van Tweakers members tot aan gebouwen gemaakt door een oud medewerker van Simcity.
Bezoek Tweakers Cities Topic eens. Verspreid in het topic staan een paar leuke dingen gemaakt door mensen van hier en verder natuurlijk een hoop gediscussieer over het spel zelf.

Must have mods :

Functionaliteit :Graphics :Verder zijn er een heleboel echte gebouwen nagebouwd inclusief Nederlandse Landmarks waaronder zelfs een leuke windmolen (volgens mij heb ik deze gevonden via Tweakers forum topic over Cities skylines.

De gebouwen zijn niet alleen Unique buildings, maar ook bijvoorbeeld een station.
En ook de growable buildings, gebouwen die automatisch tevoorschijn komen bij het zonen van industrie, commercie en residentieel zijn te krijgen in alle soorten en maten.
Soms is het moeilijk om deze terug te vinden omdat deze afhangkelijk zijn van de grote van de ondergrond van het huisje.
Zone je alleen 4x4 en je hebt een 1x2 huisje gedownload, dan zul je deze dus niet kunnen vinden.

Twee basis tutorials over maken van modellen voor de game :
Blender
Sketchup

Ik hoop binnenkort wat duidelijkere video´s hier over te vinden.
Goed begrijpbare informatie over mods maken in video formaat heb ik helemaal nog niet gevonden.
Overigens kan je ook bestaande gebouwen opvrolijken in de asset editor met bomen, bankjes, parkeerplaatsen en meer.
Als ik het goed begrepen heb dan zijn er wat bugs met mods/assets op Mac en Linux, waardoor ze niet te vinden zijn ingame.
Hier wordt aan gewerkt volgens de CEO van Colossol Order.
Ook staat er menig asset op de workshop die geen plaatje hebben ingame wat lastig is bij het besluiten wat te plaatsen, ook dit is bekend bij Collosol Order.
Een ander belangrijk ding om te onthouden bij gebruik van assets is dat niet alle assets even netjes gemaakt zijn en daardoor soms eigenlijk teveel detail bevatten voor de game waardoor het slomer gaat lopen, tevens gebruikt de game bij mij nu rond de 6gb ram door de vele assets die ik heb.

Map builder

Nog iets geweldigs aan de game, de map editor !!
Deze is aan 1 kant heel erg uitgebreid, en aan de andere kant misschien een beetje karig.
Zo kan je niet van te voren gebouwen plaatsen wat leuk zou zijn voor vergezichten van bv. Een dorpje op een eiland in de zee.
Maar daar staat dan wel tegen over dat je heightmaps kan importeren om je map mee te maken.
Het meest geniale van de map editor is toch wel het simpelweg spelen met water, alleen hier al ben ik uren mee bezig geweest(Zie onderaan in de screenshots watvoor watervallen ik gemaakt heb).

Wat leuke screenshots

Zo… en ga nu het spel maar kopen en er plezier aan beleven :)

Heb jij ook een Cities: Skylines, Linux, macOS, Windows?

Hoe voeg je in godsnaam assets toe? Ik heb gesubscribed, zie ze ook in het spel onder het kopje content manager. Maar dan?
En zorg er ook voor dat ze aangevinkt zijn, dan hangt het er nog van af watvoor asset je gedownload hebt natuurlijk.
Parken staan bij parken, unique buildings bij unique buildings ;)
En zoals cpt skydiver zegt, weet je zeker of ze ploppable zijn en niet growable ? want die worden automatisch gebouwt in zones en kan je dus zelf niet neer "ploppen".
Verder heb ik ook gemerkt dat sommige assets inderdaad ook echt niet tevoorschijn komen, deze assets lijken mij gewoon nog niet goed te werken.
Verwijderd @TeK10 juni 2015 17:04
Welke talen ondersteund deze game? Als hij Nederlands is ben ik namelijk van plan deze game te kopen.
Engels
Frans
Duits
Spaans
Pools
Braziliaans Portugees
Russisch

Geen Nederlands dus.
Maar er is niet zo heel veel dialoog ofzo, dus met basisschool engels zou het al speelbaar moeten zijn.
Ondertussen is er ook een Nederlandstalige mod toegevoegd, zo ook voor nog een paar andere talen die miste.
Als ze niet expliciet ploppable zijn verschijnen ze vanzelf in gezonede regio's.
Er zijn blijkbaar problemen met de steam cloud waardoor je city's ineens weg zijn.. dat is gefikst ondertussen? Ik vraag mij af of je geen backup kunt maken op je eigen pc, is dat dan ook mogelijk als ik workshops gebruikt via steam om daar ook een backup van te maken? Ik veronderstel dat het alleen wordt opgeslagen op je steam account vanwege de abonnement optie om de mods zo in het spel te krijgen.

Het is me voorlopig allemaal wat onduidelijk daar omtrent. Het gaat erom dat ik geen enkel van mijn cities kwijt wil hebben inclusief de mods uit de workshop. Ik vertrouw de steam cloud namelijk niet direct.
Ik gebruik de steamcloud ook niet, en mijn games waren niet verdwenen.
In appdata\local\colossal order\cities_skylines\saves kan je de savefiles vinden als je ze wilt backuppen.
Tijdens het saven van je game krijg je de optie om het in steamcloud op te slaan, maar ik heb dat dus nooit gebruikt, ook lijken alle crashes in de game bij mij gelegen hebben aan steam en ik denk dat de meeste problemen inderdaad daarvandaan komen en niet als je lokaal saved, maar een backup is natuurlijk nooit onverstandig.
Ik hoor graag welke taalfouten ik moet aanpassen, ik heb hier alleen notepad/kladblok en voor zo ver ik weet heeft die geen spellingchecker.
Bij de meeste browsers heb je ook spellingscheck, die anders even aanzetten ;)
Heb ik maar die staat op engels, bijna alle woorden worden rood onderstreept als ik hier tiep.
Mijn voertaal op het internet is dan ook eigenlijk engels.
op zich wel verstaanbaar, maar let op met zaken zoals: bijde, valend, tiep.
Zou anders nog mooi stuk proza kunnen worden ;)
Een maat heeft aangeboden hem door zijn nederlandse versie van word te halen wanneer ik nog wat dingen heb toegevoegd :)
Niet druk maken over die spelfouten! Als men weet wat jij bedoelt is het toch goed?? We zitten hier niet bij Nederlands imo...

Verder mooie review en leuke screenshots, dit alles heeft mij overgehaald om dit spel te kopen :) .

Voegt de Deluxe editie iets nuttigs toe?? En is het 8 euro waard?? (tov de normale editie)

Waar slaat dit op?! Mag je hier op tweakers niet eens je eigen geven?? Wordt steeds erger hier....

[Reactie gewijzigd door pwillemske op 25 juli 2024 06:25]

.oisyn Moderator Devschuur® @pwillemske7 april 2015 01:01
Jammer dat je er zo over denkt. Het punt is dat het respectloos richting je lezer is, want het leest gewoonweg irritant. Grammaticaregels zijn er voor een reden, niet om leerlingen te pesten. Daaraan kun je zien of iets bedoeld wordt als voltooid deelwoord of onvoltooid tegenwoordige tijd, en dus hoe de rest van de zin is opgebouwd. Als de zin dan vol met grammaticale fouten staat, dan wordt het gewoonweg lastig om doorheen te lezen. En dat zou je als auteur gewoon niet moeten willen. Hiermee wil ik uiteraard niet suggereren dat iedereen perfect foutloos dient te schrijven, maar je moet in ieder geval de moeite doen, en zeker niet denken "je snapt toch wel wat ik bedoel"

Dus TeK, weldegelijk druk maken om spel- en grammaticafouten! ;)
Mij druk maken om spelfouten zit niet in mij.
Maar ik ben het eens met dat officiele reviewers en nieuwssites er wel te vaak een potje van maken ja en ben daarom zeker bereid om mijn review proberen zo goed mogelijk te maken.
Daar moet ik wel gelijk bij zeggen dat nederlands niet bepaald mijn bestte taal is en ik dit dus moet doen met hulp van anderen.

Om iemand dan -1 te geven om een mening vind ik dan weer een ander iets, er zijn tenslotte regels verbonden aan moderatie en -1 is niet, ik ben het niet met jouw eens, waarvoor het hier duidelijk wel is gebruikt !
Ik heb zin om te lezen, maar kun je aub eerst je images fixen!
Ik had al expres bovenin een waarschuwing gezet, maar als het goed is heb ik vanavond wel even de tijd om dit op te lossen.
Dus even geduld nog aub. :)
Ziet eruit als een mooie review. Jammer van de taalfouten. Laat iemand meelezen, daarmee filter je vaak de meeste foutjes al uit je tekst.
Spoilertags werken niet door de gehele site van Tweakers.
Deze werkt vermoedelijk alleen in fora. Andersom gebeurd het ook vaak. Bepaalde tabellen kunnen wel in een review worden gezet, maar niet op het het forum of Tweakblogs.
Helaas kan ik je niet helpen met het "verwijderen" van je spoiler tag.
Hey, dankje voor de uitleg :D
Ik begon me echt af te vragen waarom het en niet werkte en niemand er iets over te zeggen had.
Ik zou zeggen, kopieer de code en plaats het even in een reactie op het forum en bekijk dan je reactie (niet daadwerkelijk posten). Werkt het daar wel? Dan is de code in orde, maar wordt het helaas niet ondersteunt.
Ik heb de code maar gewoon verwijdert.
Met die nieuwe update dat je tunnels kunt bouwen en Duitse gebouwen krijgt. Verdwijnen nu alle hoogbouw en andere gebouwen.. Hoe krijg je een mix van alles is dat mogelijk?
Ik ben zelf nog niet zo heel ver op een eu map jammer genoeg dus kan er weinig over zeggen :(
Wat me wel opvalt is dat volgens mij de high residential al gelijk een stukje hoger zijn dan op andere mappen, maar ik kan me zo voorstellen dat op een eu map er inderdaad minder hoge gebouwen tevoorschijn zullen komen aangezien europa nou niet echt bekend staat om wolkenkrabbers ;)
Even benieuwd: Speel je nog?
Ja zeker al zit ik momenteel eventjes al mijn tijd in space engineers te stoppen.
Ruim 1000uur ondertussen :)
Als je vragen hebt over het spel raad ik je aan even langs te komen op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1653761/0
Een mooie en duidelijke review.
Uiteraard heb ik de game al gekocht.
idd mooie review, potentieel, maar die taalfouten... gebruik op zen minst een spelling checker
Inderdaad mooie review, potentieel, maar die taalfouten. Gebruik op zijn minst een spelling checker.
8)7
Dacht precies hetzelde. :P
iets tegen het gebruik van afkortingen?

[Reactie gewijzigd door HamuNaptra op 25 juli 2024 06:25]

Ik denk dat hij voornamelijk doelde op zen ipv zijn.
dialect wat doe je eraan ;)