Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Apple iPad Air 2 Review

Op de toekomst voorbereid

Conclusie

Van buiten lijkt de iPad Air 2, afgezien van het nieuwe kleurtje en Touch ID, geen grote upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Het design is hetzelfde gebleven en het scherm nagenoeg ook, al is de antireflectieve coating een fijne vernieuwing. En hoewel het lagere gewicht en de dunnere behuizing mooi meegenomen zijn, is dat niet iets waar je meteen voor zult upgraden.

Onder de motorkap is Apple echter druk bezig geweest. De A8X is een grote verbetering ten opzichte van de A7, die ook al geen trage processor was. Vooral in multithreaded-scenario's is de Air 2 met zijn extra processorcore een flinke klap sneller en op gpu-gebied blaast hij zijn voorganger helemaal voorbij. De A8X wordt daarbij geholpen door de bredere geheugenbus en de verdubbelde hoeveelheid ram. Ook met de toevoeging van 802.1ac-ondersteuning zijn we blij. Al die extra rekenkracht zorgt er wel voor dat de iPad Air net iets minder lang meegaat op de accu dan zijn voorganger.

Die upgrades liggen mooi in lijn met het idee dat Apple schetst van de iPad als vervanger van een laptop voor sommige taken. Ga je inderdaad foto's en video's bewerken op je iPad of andere zware taken doen, dan ben je met de Air 2 zeker beter uit dan met de Air. Doe je dat soort dingen echter niet, en gebruik je de tablet simpelweg voor wat e-mail, apps en browsen, dan kun je ook nog heel goed uit de voeten met de eerste Air. Die is met zijn nieuwe prijs van 390 euro erg aantrekkelijk geworden.

De iPad Air 2 is uiteindelijk vooral goed voorbereid op de toekomst. Aan de ene kant vanwege zijn snelle hardware en aan de andere kant vanwege Touch ID, waarvan Apple en andere ontwikkelaars in de toekomst steeds meer gebruik zullen maken. De uitzondering hierop is de opslagcapaciteit. Meer dan vier jaar na de introductie van de eerste iPad moeten we het nog steeds doen met 16GB. Je kunt natuurlijk de 64GB-versie kopen voor 100 euro extra, maar mooier was het geweest als de standaardversie 32GB had.

Dat is dan meteen het enige grote minpunt van de Air 2. Met zijn fijne behuizing, krachtige hardware, mooie scherm en uitgebreide ecosysteem is het zonder twijfel een van de beste tablets van dit moment.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (148)

Wijzig sortering
Heb je nog iets over de Apple SIM kunnen ontdekken? Dat is de enige echte innovatie. Het lijkt erop dat de handleiding zegt dat het een fysieke externe SIM is. In dat geval is het interessant om te weten of er een IMSI op staat en wat de eerste 6 cijfers daarvan zijn. Dit is de mobile country code en mobile network code. Aan de hand daarvan kun je zien of Apple zijn eigen provider onafhankelijke SIM heeft, of via een derde inkoopt.

Nederland lijkt op dit moment het enige land te zijn dat provider onafhankelijke Sim-kaarten toestaat voor niet-telcos. Maar misschien heeft Apple zich als Telco ingeschreven. Een andere mogelijkheid is de nieuwe eUICC standaard van de GSMA, waarbij over the air de credentials geladen worden, wat dan raar is, is dat de SIM niet ingebakken zit op de netwerkkaart. Uiteindelijk is een SIM niet meer dan een omhulsel voor een chip.

Dus mocht iemand dit uitvinden, ik hoor het graag

Addendum: David Pogue zegt dat de SIM maar 1x een operator selecteert, daarna zit je vast.
The cellular model comes, remarkably, with an Apple-designed uni-SIM card that can turn the same iPad into a T-Mobile, AT&T, or Sprint tablet. Verizon declined to play ball. “So whenever you need it, you can choose the plan that works best for you — with no long-term commitments,” says the Apple website.

That’s not quite true; Apple told me that you cannot, in fact, hop among carriers; with most of the carriers, once you make a choice, you’re locked into it from now on.

But someday … imagine a tablet where you could compare offers, prices, and signal strength among all carriers each time you get online. It’s clearly technically possible; only fear and greed prevent the carriers from letting you go that far with this new SIM card.


https://www.yahoo.com/tec...ncement-100629550179.html

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 22 oktober 2014 06:17]

Voorlopig gaat de Apple Sim alleen in de VS en UK werken helaas..
Wederom een mooie review (lol ook om de tijd dat ie online wordt gezet, naar bed Wout! haha).. :Y)

Ik heb op dit moment zelf alleen nog een Nexus 7 32GB uit 2012 en zit er serieus aan te denken om een iPad Air 2 te kopen als 1e Apple product in huis.. Ik heb er goede ervaringen mee bij vrienden en wil na de Nexus wel iets groter en de sprong wagen in de Apple omgeving.. Ik zit alleen nog te twijfelen over welke ik zal nemen, het wordt sowieso een WiFi only (gebruik mijn mobiel wel als hotspot buitenshuis indien nodig), het gaat me alleen om de vraag is 16GB genoeg? Op mijn Nexus 7 heb ik meestal zo'n 10-12GB aan data staan dus je zou denken dat 16GB genoeg zou moeten zijn voor hetzelfde gebruik.. ik denk alleen dat apps en games op de iPad wel groter zullen zijn/worden etc.. Jammer idd dat het instapmodel geen 32GB heeft, maar dat is waarschijnlijk een handig marketingtruukje van Apple om zo meer mensen naar het duurdere 64GB model te lokken.. Ik vrees dat die truuk bij mij gaat werken zoals het er nu naar uitziet..
Ik dacht ook dat die 16GB wel genoeg zou zijn in de ipad air.
De ruinte zit snel vol en ik maak geen video met de ipad. Laatst wilde ik upgraden naar ios8, ik had geen 5,7 GB (geloof ik) over voor de upgrade. Toen moest ik dus gaan zoeken wat weg kon. Eigenlijk verassend weinig kon weg. Een hele grote slurper was evernote. Die heb ik toen maar eraf gehaald, die kan ik weer opnieuw installeren en syncen.

Bottom line:
16GB is krap.

Ik snap inderdaad niet waarom wat extra geheugen zo veel moet kosten.
Maar goed ik snap ook niet waarom apple nog een imac durft uit te brengen met een reguliere hd ipv SSD, een mobility proc erin en dan maar een fractie van de prijs eraf. Dat van die SSD snap ik overigens uberhaupt niet, los van de prijs.
Ik vind Apple toch vaak karig met dit soort dingen. Op een of andere manier accepteer ik de belachelijke prijzen van apple's producten an sich beter dan de belachelijke prijzen voor de upgrades. Iets psychisch, want rationeel klopt het niet :P

[Reactie gewijzigd door lenny_z op 23 oktober 2014 08:36]

Als,je de upgrade "over the air" wil doen dan heb je idd een probleem als je te weinig geheugen over hebt. De iPad koppelen aan je PC en via iTunes updaten had dat verholpen.
Ah, kijk. Ik ontwijk iTunes een beetje maar goed om te weten voor de volgende keer.
Heb je aan Nexus 9 gedacht?
64 GB voor 489 euro als ik mij niet vergis.
Ik ben benieuwd naar de benchmark tests tussen de Nexus 9 en de Apple iPad air 2.
In de eerste testen is de Nexus bloedsnel gebleken. Over de Nexus 7 ben ik al super tevreden.
De kans dat de Nexus 9 tegen gaat vallen wordt ook steeds kleiner :-)
Er is een Geekbench opgedoken.
De single core resultaten zijn in het voordeel van de Nexus 9, de multicore voor de Ipad Air 2 (verschil zit'm in de extra core).

http://browser.primatelab.../1037443?baseline=1061742

Nu valt het wel op dat de Tegra K1 met zijn 2 cores vaak de 3 core overtreft in "integer" algoritmes (vooral encryptiealgoritmes zijn 2 tot 3x sneller), maar de ipad Air 2 maakt het verschil in floating point.

Ook valt nog op dat de Nexus 9 is gebenchmarked in 32-bit mode (misschien verklaart dit de slechte floating point resultaten?).

EDIT Er is blijkbaar een 40% verschil tussen de 32-bit en de 64-bit resultaten op de iphone 5s, dus de benchmark van de nexus 9 is alles behalve finaal.
http://browser.primatelab...e/1067175?baseline=695393


We weten ook niet hoe de GPU zal reageren (er zijn benchmarks van de 32-bit K1, maar de performantie kan misschien verschillen).

[Reactie gewijzigd door awenmaek op 22 oktober 2014 12:10]

Denk dat je je niet zo stuk moet kijken op benchmarks, maar meer moet kijken naar welke apps je gebruikte en of deze beschikbaar zijn op de iPad/er vervangers zijn. Performance van zo'n iPad is het probleem zeker niet.
Daar heb je gelijk in. Piekvermogen van een auto zegt ook niets over hoe een auto rijd.
Maar moet zeggen dat ik over mijn Nexus 5 en 7 bijzonder tevreden ben :-)
Vergeet niet dat benchmarks eigenlijk steeds minder zeggen.
Bij het kopen van een auto kijk je ook niet alleen naar de topsnelheid, het totaalpakket moet kloppen voor wat je er mee wil gaan doen.
Klopt, maar in Nederland mag je maar 130.
Of heb jij net te horen gekregen dat Tablets aan snelheidimieten gebonden worden door de overheid? En idd het totaalpakket moet kloppen....
maximale opslag is 32GB met nexus 9
16gb is sinds de retina schermen gewoon niet meer genoeg. Door de retina resolutie zijn apps groter geworden en met 16gb is er niet veel ruimte meer voor apps. Het had Apple gesierd om standaard 32gb te leveren.
Het hangt nogal van je gebruik af. Mijn iPad air wordt gebruikt voor internet, social networking, email, tv kijken, Netflix en af een toe een boek Op vakantie. Ik heb nog nooit minder dan 6GB vrij gehad en zal, indien deze aan vervanging nodig is, ook gewoon weer 16GB kopen als dit dan nog beschikbaar is.
Vergeet ook niet dat je apps gewoon kan deleten ook al heb je ze gekocht en dan via apps store aankopen weer terug kan zetten. Dit gaat zeer snel zodat je afhankelijk van de behoefte die apparaat laden die je op dag moment nodig hebt. Je zet je foto's sowieso op iCloud zodat die na het omzetten naar iCloud ook geen ruimte meer innemen. Dat gezegd hebbende heb ik toch afgelopen maandag het 64GB model gekocht. Ga er met mijn huidige iPad versie 3 toch flink op vooruit.
Ook een iPhone 6 besteld maar dan met 128GB omdat ik alleen al 56GB aan muziek er op heb staan die ik in de auto afspeel of via een playmaker op de B&O set. Voor de iPad is zoveel intern geheugen nu weer niet nodig. Het is omdat de stap naar 64GB nu maar €100,- kost terwijl dat bij mijn huidige model nog €200,- was. Ik had in dat geval gewoon de 16GB genomen want via de de eerder beschreven methode laad ik via de Appstore de apps die ik wil gebruiken bijv. als ik op vakantie ga.

[Reactie gewijzigd door sun0000 op 22 oktober 2014 09:36]

Al gedacht aan iTunes match? Dan kan je die hele muziek bibliotheek altijd benaderen, zonder dat deze op je telefoon aanwezig is. En je kan bepaalde playlists en albums/nr's die je heel vaak luistert gewoon lokaal opslaan.
Ja zeker. Alleen lastig dat je dan voortdurend data verstookt als je mobiel bent.
Dat heb ik inmiddels ondervangen met een alles onbeperkt Robin Mobile abo. Met het goedkoopste abo (30/mnd) kun je al muziek en video streamen, facetimen etc. Dus ruim voldoende voor mijn gebruik.
Anders is het inderdaad niet altijd bruikbaar. Zo zat ik voorheen met een datalimiet van 1,5 GB telkens op de helft van de maand over m'n databundel en kon ik praktisch geen gebruik meer maken van m'n verbinding.

Voornaamste reden om naar RM te gaan is voor mij zekerheid. Ik weet zeker dat ik altijd mobiel internet heb en weet zeker dat ik nooit voor onverwachte kosten kom te staan i.v.m. alles onbeperkt.
Je kunt zelfs alleen betaalnummers bellen als je daartoe vooraf extra tegoed koopt :)

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 22 oktober 2014 15:03]

Je zult gezien je gebruik van de hardware ook niet snel aan vervanging toe zijn (niet lullig bedoeld!).

Mensen die veel games spelen op een tablet, en dus waarschijnlijk upgraden vanwege de snelheid van de hardware zullen snel tekort schieten met 16gb.

Gezien de zeer snelle toename in prestaties vind ik ook dat de hoeveelheid opslag flink achter blijft.
Het hangt puur van je gebruik af. Ik gebruik mijn iPad Mini 2 voor Internet, wat spelletjes, kijk er af en toe TV mee en ik kijk er films/series mee dmv van Infuse.

Ik heb nog nooit teweinig opslag gehad, op een moment na. Apple had minimaal 5.8GB vrije ruimte nodig (uit mijn hoofd) voor de update naar iOS 8. Voor de rest heb ik nooit te weinig opslag gehad.

Ik zie dus niet in waarom ik 100 euro extra moet betalen voor extra opslag wat ik toch nog niet gebruik.
Tip: bij de volgende update hang je je iPad even aan iTunes. Dan heb je veel minder ruimte nodig. Die 5.8 GB was nodig, omdat er een klein(er) pakket wordt gedownload, daarna uitgepakt (dus dat is al dubbel) en daarna nog over iOS 7 moet worden gezet. Uit veiligheidsoverweging verwijderen ze wss niets totdat de update is gelukt.
Als je hem aan iTunes hangt wordt alleen de update geinstalleerd en wordt het bestand gedownload en uitgepakt op je mac/pc.

Overigens wel jammer dat Apple dit, voor zover ik weet, nergens vermeld op het moment dat je je iDevice wilt updaten.
2 dingen om rekening mee te houden: 16GB houdt niet over, vooral niet omdat je ongeveer 12GB echt vrij hebt. Heb een iPad 2 16GB en moet constant apps verwijderen en opnieuw installen vanwege de beperkte ruimte. 32GB was voor veel mensen genoeg geweest, maar die is er niet. Heb zelf een Air2 64GB gekocht vorige week.
2de punt is dat de wifi-only geen GPS heeft. Nu zal dat voor veel mensen geen probleem zijn, maar ik gebruik de iPad ook voor navigatie en dan is GPS natuurlijk onontbeerlijk. Daarom heb ik persoonlijk dus ook gekozen voor de Cellular versie.
De 32 GB kostte net zoveel als de huidige 64GB en de oude 64GB kostte net zoveel als de huidige 128GB.

Dus met de nieuwe lineup krijg je dubbel zoveel geheugen.

Het is alleen een raadsel waarom de 16GB niet ook verdubbeld is naar 32GB....
Vergeet niet dat je niet 16 GB tot je beschikking hebt maar eerder iets rond de 11 a 12 vanwege het besturingssysteem en standaard apps.Ook worden de apps wellicht alleen maar groter gezien de steeds hogere resolutie en de apps vaak alle resources voor verschillende schermdichtheden en devices heeft. Ook afhankelijk van waar je het voor gebruikt is het natuurlijk niet alleen een aanschaf voor nu maar voor wellicht de komende paar jaar. Dus om een beetje toekomst proef te zijn zou ik zeggen of koop eentje van honderd euro meer en dan heb je 64 GB of koop een Android ding met veel opslagruimte/sd kaart slot.
Inderdaad, ik zou nu ook niet snel meer een tablet kopen met 16 GB. Ik loop continu tegen de geheugengrens aan met mijn iPad4 16GB. OS updates moet ik daarom via iTunes doen (net zoals met mijn iPhone 16GB).

Natuurlijk kun je de hele tijd switchen; de ene keer gooi ik er weer mp3's af, de andere keer weer een paar grote spellen (er zijn best veel coole spellen die behoorlijk groot zijn), foto's gaan inderdaad direct naar de graaiCloud, maar handig is anders.

Aan de andere kant is € 599,- (64GB) voor een tablet een behoorlijke prijs. En ook al is mijn iPad mijn favoriete tablet, die Android tablets zijn niet echt veel slechter inmiddels. Misschien moet Inflatable even wachten tot er genoeg tablets met lollipop uit zijn, want dat ziet er toch wel erg cool uit, en dan kijken wat je voor € 599,- of ws. veel minder kunt krijgen.
"599 of waarschijnlijk minder"... dat wordt tegenwoordig ook een onzekerheid. Samsungs Tab s modellen, Note Pro,... allemaal 599 of meer en ook niet eens altijd met 4G (prijzen bij tabletcenter).
Alleen jammer dat er zo weinig echte tablet apps zijn onder Android
Dat is inderdaad het probleem. Ik heb een iPad 3 en een Note 8. De Noteis geweldig voor het maken van notities op werk, en daar gebruik ik hem ook voor. Maar voor de rest gebruik ik de iPad. Puur omdat de meeste apps op de note eruit zien als opgeblazen telefoon apps.
Ik heb zelf een ipad mini en heb genoeg aan 16 gb met alle games van mijn zoontje erop. Andere data zoals documenten, foto's, contacten en wachtwoorden staan op icloud (20 gb is 1 euro per maand).

Dit gaat prima, hou altijd 4-5 gb over. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen zoals games van 3 gb ofzo.
16GB is niet genoeg voor een iPad. Er zijn heel veel iPad specifieke apps dus je gaat al snel over je huidige 12GB zitten.

Het instapmodel is 16GB om de prijs zo laag mogelijk te houden en de winstmarge zo hoog mogelijk niet om je richting 64GB te duwen want die heeft nu de prijs van het vorige 32GB model.

[Reactie gewijzigd door monojack op 22 oktober 2014 09:48]

Ik zou in ieder geval de uitvoering met 64GB halen. De iPad Air 2 gaat bij ons de iPad 2 vervangen, de weliswaar IOS8.1 draait en als nieuws is, maar nu wordt het verschil met de huidige generatie wel heel groot en ik heb gewoon een keer zin in iets nieuws. Ik kan over de 2 zeggen dat dat een geweldig product is en in mijn ervaringen met de iPad Retina en Air 1 geldt dat ook.

Apple staat (in mijn subjectieve mening) nogsteeds bovenaan in tablet land, het werkt gewoon prachtig en snel. De seamless samenwerking met mijn MacBook en iPhone speelt daar ook mooi op in. Ik heb d'r zin in O+
Ik zou de 64GB nemen. Heb zelf een 32GB iPad Air en ik heb nu 24,8 GB in gebruik en dan vooral apps e.d. En niet eens veel films of muziek. Houd er rekening mee dat er altijd (veel) minder GBs beschikbaar zijn dan het getal op de achterkant van je tablet...

En met 64 GB hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken over wat je erop gooit. :)
Apple, you did it again. Okay, niet zo spectaculair als eerdere introducties, maar ja... een goed product maak je nou eenmaal niet gemakkelijk nóg beter.

Die sprong van 16 naar 64Gb is wel enorm ja. Ook met de iPhone 6 hebben ze die sprong tegenwoordig... hmm... weet niet wat ik daarvan moet vinden. 64Gb is wel ongeveer in dezelfde prijs range van voorgaande 32Gb modellen.

Het zou voor Apple handig zijn om weer eens met een écht baanbrekend nieuw product te komen. Een beetje wat ideeën opdoen her en der en dan met een verpletterend eigen interpretatie komen.
En ik vrees dat de Apple Watch dat niet gaat worden. Zitten 'we' überhaupt te wachten op al die slimme horloges? Ik nog niet persé merk ik.
Die keuze van 16 en 64 is waarschijnlijk deels om meer mensen te verleiden niet het goedkoopste model te nemen maar die ene die honderd euro duurder is, het is tenslotte niet 'slechts' het dubbele maar maar liefst vier keer zoveel opslag. En ze maakten al winst op dat geheugen alsof ze goud uit ijzer kunnen maken en die marges zijn alleen maar gestegen en zo gaat apple er wellicht nog meer aan verdienen.
Tweakers noemt de A2 "voorbereid op de toekomst". Daarom schaf ik een 64Gb aan, zodat ik er nog gemakkelijk enkele jaren mee kan doen zonder apps te moeten verwijderen. Thuis hebben we sinds begin 2011 een iPad 2 16Gb (welke nog erg goed werkt) en die 16Gb is toch wel onhandig. Door te weinig ruimte kan je bijv. updates van grote apps of updates van iOS niet installeren. Daarnaast nemen foto's en video's meer ruimte in beslag dan je denkt. Hierdoor moet 16Gb echt gemanaged worden, wat ik nooit als plezierig heb ervaren (het grootste nadeel van een iPad is iTunes...).


Innovatie:
Innovatie is een graag aangehaald woord, meestal gericht op het bashen van een bepaald product. Apple heeft veel mooie, innoverende producten neergezet, die voor vele anderen een inspiratiebron is geweest (kijk maar naar de tablet- en de smartphonemarkt).
Op deze markt innoveren zal nu zitten in het kleiner, sneller en duurzamer maken van producten. En daarom vind ik de iPad Air 2 wel degelijk innoverend, met een behuizing van slecht 6,1 MM (18% dunner dan vorig jaar). Dat is echt bijzonder dun! Gekoppeld aan de verbetering van de snelheid van de CPU en de GPU en de vingerafdrukscanner, zijn dat de innovaties waar ik naar opzoek ben.

Dit is een heel mooi moment om in te stappen in de iPad wereld met het Apple-ecosysteem. Wanneer je er bent, wil je niet meer weg.

En wat de iKlok betreft: schrijf het niet te snel af. Voorheen dacht ook iedereen dat een iPad onzinnig was.
Dit is een heel mooi moment om in te stappen in de iPad wereld met het Apple-ecosysteem. Wanneer je er bent, wil je niet meer weg.
Praat voor jezelf. Ik ben er al vrij snel uitgestapt. Wat een dwangbuis wereld.
Think different en stap beter in ecosystemen die ~net zo goed werken en welke je meer keuze's geven. Je ziet dan ook het aandeel ipad steeds verder dalen. En zal waarschijnlijk de kant van de ipod opgaan.

Ikkehans heeft het over een 'disruptive' product. De aandeelhouders willen dat en de vraag is of die er gaat komen. Ik vrees dat hun wearable dat niet gaat worden. Komt bovendien erg laat als het idd 2015 wordt. Da's heel wat belangrijker dan een wat dunnere tablet. Het gemiddelde ipad publiek zal dat een wordt zijn.
Het is dus duidelijk dat jij en ik verschillende verwachtingen hebben van onze aparaten. Voor mij zijn betrouwbaarheid en veiligheid het belangrijkste. Ik wil geen openheid, want dat zorgt voor teveel variabelen, waardoor apps niet (juist) werken en geeft veiligheidsproblemen. Daarom heb ik ook nooit problemen met apps, zelfs op een aparaat wat al 3,5 jaar oud is.

Je geeft aan dat het Apple-ecosysteem een dwanbuis wereld is, maar geeft geen voorbeelden waarom je dat vindt. Ikzelf ervaar het dan ook niet zo. Ik kan alles doen op het aparaat wat ik wil en voel me ook veilig.
Zo krijg ik bijvoorbeeld bij apps pas de vraag of ze toegang mogen tot mijn foto's als ikzelf daarvoor kies. Android daarentegen vraagt niets, maar geeft standaard de app toegang tot alles wat het wilt, waarna ik achteraf weer alles uit kan gaan zetten. Omdat ik Apple gewend ben, vind ik de Androidwijze de omgekeerde wereld: opt-out ipv. opt-in. Hoe dit met Windows-phone werkt, weet ik niet.

Apple heeft tot nog toe volgens eigen zeggen 225 miljoen iPads verkocht. En die verkoopcijfers zijn extreem, wat maar getuigd van de kwaliteit van het product. De iPad is geen hype of een trend, kopers zijn geen blinde schapen. De meeste kopers zijn opzoek naar een product wat werkt, wat veilig is en wat er goed uitziet. Getuigen de verkopen heeft Apple dit voor elkaar en ik zie dit niet snel veranderen. De iPad is een geroemd product en met reden.

Ikzelf ben nu 6 jaar gebruiker van iPhones en iPads en heb nog nooit de behoefte gehad om naar andere merken te kijken. En zo te zien zal dit nog heel lang zo blijven.
Een dwangbuiswereld is misschien wat overdreven, maar kan wel invoelen waarom dat zo gevoeld wordt.

Ter info:
we hebben een iPad 2 en een iPad 4. We hebben een iPhone 4s. Zelf gebruik ik nu een Sony Xperia Z3 compact. Verder een Android tablet.

Wat me erg heeft gestoord en nog steeds wel, is dat het delen van documenten en media erg moeizaam gaat op iOS. Je moet het vaak naar jezelf mailen of via Dropbox werken. Ik zou het een zegen vinden om de iPad aan de pc te kunnen aansluiten en zo documenten en media te kunnen wisselen. Het gebruik van een SD-card oid. Het aansluiten van een USB stick zou ook erg mooi zijn.

Met Android gaat het allemaal gemakkelijker. Ik heb het dan nog niet eens over het feit dat ik op Android alles zo kan instellen dat ik de gegevens gepresenteerd krijg op de plaats en op de manier zoals IK dat wil.

Ik zie ook wel dat Apple het vaak wel op een mooie manier presenteert, maar er is weinig sprake van keuze. Het wordt ons opgelegd, gelukkig is het vaak wel functioneel. De apps op iOS zijn vaak net iets mooier.

Toch koop ik de iPad air 2 wel, omdat het de beste tablets zijn en het enige merk waar het scherm goed genoeg is voor fotografische toepassingen. Mogelijk dat er steeds meer mogelijkheden zijn om te delen, maar vaak weer niet tussen verschillende platforms (Air Drop bv). Het wordt langzaam beter, maar gemakkelijk maakt Apple het ons niet altijd is mijn mening.

[Reactie gewijzigd door honey op 23 oktober 2014 12:19]

Ik heb een app als filebrowser op mn iPad waarmee ik mn fileshares gewoon kan benaderen en bekijken. Jammer genoeg heb ik een Android equivalent nog miet gevonden.
Bij Android krijg je ook gewoon voor het installeren van een app te zien waartoe deze app toegang wil hebben?

Verder, achjah, 't is maar net wat je gewend bent denk ik.

Heb zelf iOS en Android gehad en momenteel beide (ipad en lg g2) en zoveel verschilt het allemaal niet meer imo. Android is er veel op vooruit gegaan en heeft wat meer customization opties, maar maak zelf van die opties maar weinig gebruik.

Voornaaste reden waarom ik (vooral voor smartphones) Android zou aanraden is de prijs. Toestellen die niet onder doen voor iPhones voor de helft van de prijs, lijkt me een vrij makkelijke keuze.

Tot slot, veiligheidsproblemen heb je met beide OS-en (voor zover ik weet) weinig last van als je alleen apps uit de officiele stores download. Als je gaat jailbreaken en uit random stores gaat downloaden of random apk's gaat downloaden, tsjah, dat is eigen risico :P
Bij Android zie je een lange lijst met permisies en dan is jet slikken of stikken. Op iOS wordt je geattendederd als een app wat probeert. Je ziet dus dat een app iets wilt benaderen in de context wat je op dat moment aan het doen bent. Bovendien kun je deze permissies later weer blokeren of juist aanzetten. IOs loopt op dit punt mijlen voor op Android.
iTunes? Waar gebruik je dat nog voor als ik vragen mag? Sinds iCloud en over-the-air updates raak ik dat programma niet meer aan om iets met m'n iDevices te doen.
Met een 16Gb iPad die redelijk vol is, ben je gebonden aan iTunes. Daarnaast bewaar ik mijn muziek in iTunes.

Ik beschouw iTunes voor Windows echt de zwakste schakel van de iPad. Zeker als je meerdere Apple-devices hebt op 1 Apple-account, doet iTunes gekke dingen bij synchronisatie.

Mocht er een alternatief zijn wat wel goed werkt, hoor ik het graag!
Kun je uitleggen waarvoor je dan gebonden bent aan iTunes?
Mijn muziek maak ik via iTunes match beschikbaar op m'n iPad; er staat dus 0 MB van mijn iTunes muziek op mijn iPad, tenzij ik dat anders wens. Ik kan het allemaal benaderen via de Cloud en enkele liedjes, playlists, albums lokaal opslaan wanneer dat wenselijk is. Muziek die je importeert in iTunes is nagenoeg gelijk ook zichtbaar op je iPad.
Voor overige bestanden gebruik ik bijvoorbeeld Dropbox. Foto's back-up ik eens per half jaar en verwijder dan de meeste van mijn iPad. Albums die ik graag beschikbaar wil hebben op verschillende apparaten zet ik daarnaast in iCloud.

Of je iPad vol is of niet heeft voor mij dus geen invloed op het wel of niet gebruiken van iTunes. Dus nogmaals, leg a.u.b. even uit bij wat voor handelingen/gebruik jij iTunes nodig denkt te hebben. Ik help je er graag vanaf ;).
iTunes Match gebruik ik niet. Heb best veel muziek die niet in iTunes staat (promo vinyl mixen enzo), dus kan volgens mij iTunes Match niet gebruiken.

Wellicht moet ik nog eens iTunes Match beter bekijken, want een leven zonder iTunes lijkt me fantastisch! :D
In eerste instantie wordt inderdaad gematched aan hoge kwaliteit nr.'s in de iTunes store, maar ook als het niet in de store staat kun je het gebruiken i.c.m. iTunes match.
Alles wat niet in de iTunes store staat wordt geuploaded naar Apple en kun je dus ook benaderen ;)
Innoverend is geen enkele tablet echt meer sinds al enige generaties, daar is de iPad Air 2 geen uitzondering op, dat hoeft ook helemaal niet. Het evolutie ipv. revolutie en dat doet Apple in dat geval extreem goed. Bij CPUs/GPUs zijn de performance verbetering misschien 5-10% per generatie en dan flippen de meeste tweakers behoorlijk uit, in het geval van de iPad Air 2 begint het bij 20% en in sommige gevallen is het meer dan een 100% verbetering in performance. Betekend echter echt niet dat ik mijn iPad Air ga vervangen, die gaat echt nog wel een lange tijd mee, maar dat betekend dat over 3-4 jaar de iPad Air 5/6 een enorme sprong vooruit is als mensen hun eerste generatie iPad Air upgraden na 4-5 jaar.

Niet iedereen dacht dat een iPad/tablet onzinnig was, juist het tegendeel, die visie kwam echter naar boven toen de iPad/tablet als nieuw gadget aansloeg en iedereen er een moest hebben. Maar later bleek dat een hoop van die mensen die het hadden aangeschaft op een impuls eigenlijk niet wisten wat ze er precies mee aanmoesten. Een beetje hetzelfde wat er gebeurde bij de introductie van de eerste PCs gericht op de consument een jaar of 30 geleden, zaten er ook een hoop mensen met een C64 of MSX thuis en veel meer dan af en toe packman spelen gebeurde er niet mee en kwam bij velen in een verdom hoekje te staan totdat men eindelijk begon te begrijpen dat je er meer mee kon dan allen pacman spelen...
De iPad werd op het begin redelijk slecht ontvangen omdat er iOS op draaide. Men beweerde dat zonde MacOSX zo;n tablet redelijk nutteloos was, want wat moet je er op doen als je geen desktop apps kan draaien?

Nu blijkt dat de Appstore van Apple behoorlijk goed loopt, en dat er binnen no time genoeg nuttige applicaties te krijgen was voor de eerste ipad.
Innovatie:
Innovatie is een graag aangehaald woord, meestal gericht op het bashen van een bepaald product. Apple heeft veel mooie, innoverende producten neergezet, die voor vele anderen een inspiratiebron is geweest (kijk maar naar de tablet- en de smartphonemarkt).
Op deze markt innoveren zal nu zitten in het kleiner, sneller en duurzamer maken van producten. En daarom vind ik de iPad Air 2 wel degelijk innoverend, met een behuizing van slecht 6,1 MM (18% dunner dan vorig jaar). Dat is echt bijzonder dun! Gekoppeld aan de verbetering van de snelheid van de CPU en de GPU en de vingerafdrukscanner, zijn dat de innovaties waar ik naar opzoek ben.
Je bekijkt het vanuit een verkeerd perspectief. Het is niet zozeer dat Apple op dit moment helemaal niet meer innoveert, maar Apple heeft altijd zeer veel nadruk gelegd op haar eigen innovativeit. En een grote schare fans nam en neemt klakkeloos over wat Apple op de keynotes verkondigt en een veelgehoorde term vanuit deze groep is 'innovatie' (en kopieergedrag als het over de concurrent gaat). Op dit moment echter is Apple geen innovator meer in de industrie (in hoeverre ze daadwerkelijk innoveerden blijft een andere discussie) maar richten ze zich op evolutionaire ontwikkelingen van hun producten, waarbij ze vaker naar de concurrentie kijken dan ooit. Opzich allemaal helemaal prima en begrijpelijk, maar het druist wel rechtstreeks in tegen de reputatie waar ze tot voorkort zo ontzettend graag mee schermden... En dáár gaan veel non-fans mee aan de haal. Terecht, imho.
Een dunnere behuizing, een snellere processor en gelijkblijvende accuduur had ik misschien nog wel innovatie genoemd. De iPad Air2 is is niet veel meer dan een optimalisatie naar huidige processorsnelheid en dikte (god mag weten waarom dit laatste). Deze tablet is eenvoudigweg een doorontwikkeling.

Dit zeg ik niet om het apparaat te bagatelliseren. Het is een mooie nieuwe versie. Maar het verlies van accuduur vind ik zelf een misser. In de Preview enkele dagen terug had ik verwacht dat Apple in staat zou zijn de accuduur in de Air2 uit te balanceren en minstens gelijk te houden met dat van de Air1. Met dit apparaat wordt ze tenslotte vergeleken. Nu Apple dit niet heeft weten te bereiken vraag ik mij af of die dunnere behuizing wel zo'n verstandige ontwerpkeuze is geweest. Zet het eens tegenover een behuizing, met de zelfde dikte als de Air1, die dan gecombineerd met een meer moderne accutechniek misschien zelfs een langere accutijd zou kunnen neerzetten. Ondanks de krachtiger processor. Zou dit apparaat niet een veel groter statement zijn geweest?

Misschien heeft Apple die mogelijkheid geëvalueerd en is tot de conclusie gekomen dat ze zelfs met een Air1 dikte niet in staat waren de accutijd gelijk te houden aan de Air2. Dan zou de Air2 een SoC upgrade zijn geworden met verlies aan accutijd. Nu is de Air2 een "nieuw design", een snellere SoC en verlies aan accutijd. Is iets beter te verkopen. Dit ondanks het feit dat de accutijd een meer functioneel criterium is dat het marginaal verdunnen van een toch al dunne behuizing. Hoe dan ook, laten we het woord innovatie maar achterwege laten.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 oktober 2014 21:57]

Dit is een heel mooi moment om in te stappen in de iPad wereld met het Apple-ecosysteem. Wanneer je er bent, wil je niet meer weg.
Ik ben er geweest, en ik wilde weg. Voor mij is het systeem niet wat ik precies wil. En het Apple ecosysteem is voor mij niet hét systeem. De ipad air vind ik zelf wel echt een uitzonderlijk mooie tablet. Ik hou zelf alleen niet meer van iOS. Het werkt zo goed dat het voor mij snel verveeld.
"Het werkt zo goed dat het voor mij snel verveelt": ik denk dat je daarmee perfect illustreert waarom sommige mensen bij Apple zweren, en anderen dat niet snappen :)
Jup dat is voor mij ook de essentie. Als iter heb ik liever soms wat flaws dat ik kan repairen. Echte rloop ik nu met Windows Phone rond dat eigenlijk hetzelfde heeft. Het werkt zo goed dat het saai wordt.
Dit is een heel mooi moment om in te stappen in de iPad wereld met het Apple-ecosysteem. Wanneer je er bent, wil je niet meer weg.
Moet vanwege mijn werk met een ipad4 werken en na een jaar kan ik echt zeggen dat ik ios totaal niet zie zitten en, ook al mogen we het ding ook privé gebruiken, hij komt buiten werktijd mijn tas niet uit. Puur omdat het voor mij niet werkt, onlogisch is en soms zelfs extreem irritant werkt.

Dus voor mij geldt hij jouw stelling niet....
Ik ben wel benieuwd waarom het in jouw ogen dan niet werkt, onlogisch is of irritant werkt. Het zijn zonder onderbouwing nogal lege kreten.

Kreten als onlogisch en irritant hoor je ook niet vaak over de iPad. Tenzij je natruulijk doelt op het gesloten karakter van iOS, maar dat hoort nou eenmaal bij iOS.

Wat mij betreft gelukkig maar. :p

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 22 oktober 2014 15:01]

Met een 16 GB tablet kan je niet zomaar iedere app installeren, en wordt een kwestie van zorgvuldig kiezen welke applicaties je wel of niet op je iPad installeert, dan kan je maar béter nog effe doorsparen voor een iPad mét méér opslagruimte.
Dat is wel zwaar overdreven, volgens mij kan je gewoon elke App installeren. (Of je moet er 200 stuks willen) het komt volgens vooral aan op de data die je wilt opslaan, dat is bepalend,
Als je alleen maar muziek, films etc streamt en geen documenten lokaal hebt, is de 16 GB voor het gros van de mensen voldoende.
Hoeveel heb je over van de 16Gb? Op een 8 Gb iPhone kan je met geluk 15 apps installeren en wat fotos schieten en dan is het op. Op een iPad installeer je toch snel meer en dan is 16Gb echt karig als je het mij vraagt...
Een kale iPad net uit de doos heeft ongeveer 12.3GB over
Ik heb nu een 16GB model maar als ik alle apps die ik bezit wil installeren dan heb ik 28GB nodig. Mocht ik die apps nodig hebben dan ga ik naar de Appstore en klik op aankopen, niet opdezelfde iPad. Je kan nu apps downloaden vanuit de cloud. Als je eerst ruimte hebt gemaakt door andere apps die je even biet hoeft te gebruiken te verwijderen. Dit gaat gewoon snel zodat het beperkte geheugen noet een belemmering hoeft te zijn voor het aantal apps wat je bezit.
Een 16GB iPad kopen is een keuze die je maakt, voor €100 extra heb je 48GB extra (SSD) aan opslag. Werk nu al een jaar op een 128GB iPad Air en heb daar nog niet het maximum aangeraakt (en er staat een hoop troep op ;-). In vergelijking met de iPad #1 met 16GB moest ik dagelijks zou er op en eraf pompen wat ik die dag nodig had, 16GB is prima als je de iPad puur thuis/kantoor gebruikt en bv. een NAS (of iets als Dropbox) heb staan en je een snelle wifi verbinding heb en constant bij andere content kan. Moet toegeven dat apps ook steeds groter worden, maar voor een hoop is 16GB prima te doen.
Als je echt een grootgebruiker bent zal het anders liggen, ik doel dan op foto's en video's maken en op de iPad bewerken, maar voor de doorsnee gebruiker is 16 GB voldoende hoor.
Als ik eerlijk ben staat mijn iPad (3), 32 GB, zeker voor de helft vol met rotzooi; games die ik nooit speel.

De "niet standaard" iPad apps die ik echt gebruik kun je op 2 paar handen tellen...

- Zite (gepersonaliseerd nieuws)
- It's Playing (video vanaf netwerk streamen)
- Twitter
- Bankieren
- TVGIDS.tv
- Facebook
- Pages
- Verder wordt er 600 MB gebruikt aan foto's en videos.

Daarnaast zijn er nog apps die ik incidenteel gebruik (op de iPad)

- Uitzending gemist
- Southpark (gratis alle episodes streamen)
- Spotify (muziek streamen)
- Linkedin
- Skype
- Dropbox
- GTA San Andreas

Wat verder op mijn iPad staat wordt simpelweg niet gebruikt en kan ik net zo goed verwijderen.
Opslag is in mijn ogen dan ook niet de beperkende factor met het oog op het bruikbaar zijn van je iPad. Zeker niet nu de Cloud, voor mij, een steeds grotere rol gaat spelen.

Aangezien ik de iPad eigenlijk vooral gebruik om te browsen, lezen, foto's te bekijken en portfolio te presenteren kan ik het tegenover mijzelf niet verantwoorden om nog te upgraden op dit moment. De Retina iPad (3) zette in mijn ogen de kwaliteitsstandaard voor tablets die nu nog steeds geld. TouchID is de feature die ik graag ook op m'n iPad zou hebben, maar dat rechtvaardigt voor mij niet een nieuwe investering. Het overige; snelheidswinst, betere camera, lichter en dunner zijn met mijn gebruik geen reden om nog te upgraden.
32 GB was 2,5 jaar geleden een slimme investering; ik wist nog niet wat ik er allemaal mee zou gaan doen en met Retina apps in het vooruitzicht verwachtte ik dat 16 GB net te karig zou zijn.
Maar zoals ik de iPad nu gebruik was dat eigenijk toch niet nodig geweest.

Pas wanneer de iPad kan switchen tussen iOS en OSX zou ik overwegen om een nieuwe iPad te kopen. Gezien de processing power verwacht ik dat zo'n apparaat er wel een keer aankomt. Alleen wanneer en in welke vorm is nog afwachten.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 22 oktober 2014 12:23]

"standaard-model heeft slechts 16GB" een minpunt?

Dat is een keuze! Het zou een minpunt zijn als je geen andere opties had.

Je kunt het beter als een pluspunt zien... iemand die alleen browsed en alles in de cloud heeft staan heeft nog steeds de mogelijkheid om weinig uit te geven aan extra opslag die toch niet gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door mister X630 op 22 oktober 2014 07:52]

Ik vind het om verschillende redenen wél een minpunt. Ten eerste omdat 32gb bij veel high-end devices de standaard wordt, zeker als er geen extra opslag in de vorm van een SD-kaart in kan.

Daarnaast omdat je van die 16gb nog slechts 11 of 12 gb beschikbaar hebt, de rest is voor iOS en de standaard & niet te verwijderen apps. Een paar apps, foto's, filmpjes en muziek en je loopt al tegen de grens aan.

En tenslotte omdat het gewoon een verkooptruc is van Apple: een instapmodel van 16gb dwingt mensen een beetje richting 64 gb, terwijl 32gb voor veel mensen ruim voldoende is.
16GB of 32GB scheelt een paar euro voor Apple, ze willen die extra euro's uit je trekken omdat 16GB voor velen wel te weinig is. Ze hebben geld zat om het te doen maar kiezen er bewust voor hun gebruikers uit te zuigen. De meeste gebruikers zien het vervolgens als "aardig" dat ze ipv. 32GB meteen 64GB "geven" voor de eerste upgrade.
Misschien is de 16GB standaard nog niet zo zeer een minpunt, dat is inderdaad gewoon een keuze. Maar de prijs die je betaald als je meer opslag wil, dat is wel een minpunt. dat is gewoon absurd!

[Reactie gewijzigd door parkeermeter op 22 oktober 2014 10:54]

Mooie review. Ik sla deze even over, mijn huidige Air werkt prima en voldoet aan mijn behoeftes.

De keus om 16GB als basismodel te nemen snap ik helemaal niet! Dit geldt ook voor de iPhone 6(plus). Dit is echt een absolute ondergrens, ik had 32GB veel logischer gevonden.

Ben benieuwd wat er over een jaartje wordt gepresenteerd op het iPad vlak.
Ik denk dat het zo werkt:

De normale consument die een beetje appt, browsed, gamed en muziek luistert zal aan 16GB prima genoeg hebben. Iemand die meer wilt moest toch EURO 100,- betalen om een stap hoger te gaan. Normaal kreeg je dan een 32GB. Maar nu krijg je 64GB. Daarmee besparen ze aan kosten bij het instapmodel. En krijgen de mensen die toch meer willen wel voor EURO 100,- 64GB.
Ik vind die aanname niet meer van deze tijd. Ik kom nog steeds genoeg mensen tegen waarbij hun tel veel te snel volloopt door foto's en filmpjes maken met de camera.

Ga maar aan zulke personen uitleggen hoe je al die files kunt exporteren naar een pc. Gaat echt moeilijk, en van cloudopslag snappen ze ook vaak niet veel van.
Weet je, ik dacht ook altijd zo: "telefoon is snel vol met foto's bij de gemiddelde huisvrouw/tiener. Dus dan pak je 32/64 GB", maar het enige wat er veranderd is dat hij een week/maand later vol is en je alsnog zal moeten overzetten/backuppen. Het is geen structurele oplossing.

Ik heb gekozen voor een Dropbox account (1TB) en de Iphone upload automagisch alles naar Dropbox waardoor ik wanneer ik maar wil mijn iPhone kan opschonen.

Apple heeft zelf ook een optionele semi-oplossing: de lokale foto's verkleinen en de hi-res in de Photostream opslaan.
icloud foto opslag scheelt heel erg veel in de benodigde ruimte. en je hoeft er niks aan te snappen.. je merkt het in het dagelijks gebruik nauwelijks dat je fotos en video's niet volledig op je device staan.
Zo moeilijk is dat exporteren toch helemaal niet?
iPhone inpluggen en windows stelt het zelf voor om je foto's en filmpjes te backuppen. En dan is er nog een vinkje om de foto's en filmpjes te verwijderen van de iPhone.
Dat is bij Apple vaker zo. Het goedkoopste model is extra karig kwa specs. Kijk maar naar de mac mini, imac en macbooks. Het model daarboven is het 'echte' model.
Toch weer een mooi stukje hardware. Denk dat dit de opvolger wordt van mijn iPad 2 die nu toch wel wat lamgzamer presteert onder iOS8. Plus dat niet alle nieuwe apps meer worden ondersteunt. TouchID is voor mij toch wel echt een meerwaarde tov de Air.
Ik heb wel de ervaring dat de iPad2 een stukje vlotter gaat met iOS 8.1 Dus ik raad zeker die upgrade aan. Het was overigens merkwaardig: het eerste halfuur of uurtje na de installatie was hij echt traag en dan liep het plots weer als een zonnetje, duidelijk sneller dan onder iOS 8. Alsof er na de installatie iets op de achtergrond draait dat eea opschoont.
Over de prestaties van de iPad Air 2 hoef je je dan in ieder geval geen zorgen te maken, wat een beest zeg.
Het zijn natuurlijk geweldige ontwikkelingen en dat ze nu voorbereid zijn op de toekomstige ontwikkelingen. Maar hoeveel profiteren de iPhone en iPad nu van deze 64-bits architectuur? De iPhone 5S was hiermee ook 'voorbereid op de toekomst' maar eer de toekomst daar is, is het apparaat al lang en breed afgeschreven. Hetzelfde met de iPad nu... de toepassingen zijn er nog niet voor deze chips, of wel?

Ik bedoel het allemaal niet negatief, ik vroeg me gewoon af wat de toegevoegde waarde is in de Apparaten van nu :)
Vanaf februari 2015 worden ontwikkelaars verplicht alle apps die aan te leveren met 64-bit compatibiliteit. Veel apps doen dit al, maar dit gaat dus echt behoorlijk snel.
een 64 bits CPU kan meer instructies verwerken per klok tik. Bijv. van 16 bits operands kunnen er 4 ipv 2 per tik uitgevoerd worden en daarmee kan software sneller draaien om het even populair te zeggen. Dat veel meer geheugen aangesproken kan worden is voor een iPad eigenlijk niet relevant.
Waar wij veel betere resultaten zien op het gebied van battery life voor de iPhone 6, kan ik toch niet begrijpen waarom Apple hier kiest voor ''thinness over battery life''.
Ik bedoel, niemand had echt specifiek klachten over dat de oude Air nou zo erg zwaar en dik was en daarom vind ik het ook frappant om te zien dat de accurduur (in mijn ogen: significant) minder is geworden.

[Reactie gewijzigd door keanu_ op 22 oktober 2014 08:59]

Dat heeft volgens mij met het volgende te maken. De concurrentie kan maar moeilijk concurreren met Apple op het gebied van batterij prestaties. Dit heeft te maken met het feit dan Android wat minder zuinig omgaat met de batterij. Dus of de concurrentie gaat ook naar zo'n dunne behuizing waarbij ze een duurdere batterij nodig hebben om dezelfde prestaties te kunnen behalen. Dat betekent nog minder marges voor de concurrentie. Of de concurrentie doet een dikkere behuizing maar dan hebben ze dus niet deze dunne behuizing met dezelfde benchmarks en prestaties als de iPad Air 2 maar wel dezelfde batterij duur.

Dus wil de concurrentie hiermee willen concurreren moeten ze of kleinere marges hebben. Maar die hebben ze al heel weinig. Of ze moeten hun software verbeteren. Is allemaal een stuk lastiger dan straks voor Apple volgend jaar dezelfde iPad te leveren met wel een betere batterij duur.
Vindt het niet zo'n probleem. Het gebruiks scenario van een tablet is toch anders als van een smartphone. De tablet gebruik je niet zo vaak als je smartphone dus dat de air 2 iets minder lang meegaat als de air 1 vindt ik niet zo'n bezwaar. De KLM heeft tegenwoordig op intercontinentale vluchten een power socket dus als je heel lang onderweg bent is dat ook geen probleem meer.
Ik vind het nog steeds jammer van Apple dat ze geen primaire kleuren gebruiken voor de behuizing. Een anodisatielaag kan in zo veel meer variaties dan dat afgezaagde champagnegoud en grijs. Ik hoef Apple niet te onderwijzen, ze hebben in het verleden al iPod Nano's in mooie kleuren weten te leveren. Ik denk dat er zelfs mensen zijn die een zwarte iPad zouden willen hebben.
nadeel is dat je dan toch krassen gaat zien. Dus lijkt het product eerder oud. Valt mij iig op, dat een apple laptop VOL met krassen er altijd redelijk gelikt blijft uitzien, en een vergelijkbare normale (lees : zwarte/grijze) laptop van merk X met een paar krasjes er meteen afgeleefd uitziet. Want krassen = wit/zilver.
Een anodisatie proces met impregnatief inkleuren is heel wat anders dan een simpel laklaag. Dat laatste is enorm krasgevoelig. Terwijl je bij dat eerste je aluminium moet verminken met 3 mm diepe krassen wil je ze kunnen zien. Hier heb je een wij van W.C Eend informatie, maakt de strekking niet minder om.
Met het kleuren met anodisatie zijn er inderdaad veel kleur mogelijkheden. Ik neem als voorbeeld een carabiner (klimhaak) die vaak als sleutelhanger wordt gebruikt. Deze kan je in elke mogelijke kleur krijgen.

Maar wat ik jammer vind, is dat als ik een zilveren achterkant wil, ik geen zwarte voorkant meer kan hebben. Hoewel een anodisatie laag een stuk duurzamer is dan een laklaag kunnen er toch krassen ontstaan. Een zilverkleurige krast zilverkleurig waardoor het minder opvalt.
Een iPad zonder hoes is niet slim, want hij valt geheid! En hoezen zijn gelukkig in alle kleuren van de regenboog te krijgen.
Lol. Heb een iPad sinds er iPads zijn en heb hem nog nooit laten vallen.. Dat is dus nogal persoonsgebonden of de iPad gaat vallen.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 22 oktober 2014 12:14]

Ja, mee eens. Maar beter het zekere voor het onzekere nemen is verstandig. Onze iPad is toch zeker wel een aantal keer gevallen (met hoes). Verder geen krasje trouwens... :P
Ik heb wel de smartcover. Dat is gewoon erg handig in gebruik. Verder zitten er wel een paar kleine krasjes op m'n iPad, maar goed het is een gebruiksvoorwerp. Dat hoort er in mijn ogen bij. Het naakte ontwerp met krasjes vind ik elke dag mooier dan een condoompie er omheen.
Gewoon afplakken en zelf spuiten als je dat zo graag wilt ;)
Er was een zwarte ipad mini. Dit is helaas space Gray geworden.
Sinds wanneer is zwart een primaire kleur, het is niet eens een kleur (eerder het ontbreken van kleur).
Het was een reactie op GT-R zijn bericht. Misschien moet je eerst even beter lezen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True