Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Toshiba 13"-Chromebook Review

Uit het boekje

10-04-2014 • 08:00

105

Multipage-opmaak

Inleiding

Pluspunten

  • Lange accuduur
  • Dun en licht
  • Stil

Minpunten

  • Matig scherm
  • Matig toetsenbord
  • Behuizing niet overal even stevig

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Begin 2011 bekeken we de CR-48 van Google. Het was de tijd van de goedkope netbooks, maar die eerste matzwarte Chromebook deed allesbehalve goedkoop aan en wat hardware betreft liet het model alle netbooks achter zich. Toen al werd het doel van het bedrijf met Chromebooks duidelijk; als je alleen een browse-ervaring kunt bieden, kun je maar beter ook de beste browse-ervaring bieden.

Toshiba Chromebook

Veel Chromebooks van daarna haalden het niet bij die CR-48, waarbij meespeelt dat fabrikanten, in tegenstelling tot Google met zijn testmodel, ook echt geld moeten verdienen met hun Chromebooks. Veel laptops met Chrome OS waren dan ook veredelde netbooks of budgetlaptops waarop de software van Google was gezet.

Bij de laatste generatie is dat anders. Dat bleek al toen we de HP Chromebook 14 bespraken. Google lijkt bijna een reeks richtlijnen vastgesteld te hebben waaraan Chromebooks moeten voldoen: een stevige, mooie behuizing, dun, mat en met een stroef oppervlak, een grote trackpad, een voldoende krachtige processor, enzovoort. Ook de Chromebook van Toshiba, de CB30, lijkt een model uit Googles boekje, maar op één punt weet de laptop zich te onderscheiden.

Wat zijn Chromebooks en wat kun je ermee? Bekijk voor een introductie het artikel 'Chrome OS anno 2013'.

Uiterlijk en indruk

De CB30 van Toshiba is de derde 'grote' Chromebook die we hebben getest, na de HP Pavillion en de HP Chromebook 14. Het gaat dus wat afmetingen betreft om een volwaardige laptop. Voor een laptop met een prijs van ongeveer 300 euro ziet de Toshiba er goed uit en op basis van de eerste indruk, denk je niet met een budgetmodel te maken te hebben.

Toshiba Chromebook

De laptop is compleet grijs en volledig van plastic. Het ontwerp is eenvoudig, maar aantrekkelijk. Er zijn geen onnodige knoppen of opvallende ontwerpelementen. Zelfs de onderzijde is minimalistisch, met alleen de roosters voor de luidsprekers en voor de warmteafvoer. Linksonder het scherm en op de cover is het Toshiba-logo aanwezig.

Het kunststof maakt dat de laptop slechts 1,5 kilo weegt, maar het model voelt daardoor wel wat goedkoop aan. Die indruk wordt versterkt door de afwerking. Bij enkele randen is er ruimte tussen de naden te zien. Ook is de behuizing op enkele plekken flink in te drukken, wat ook geen solide indruk geeft. De scharnieren van het scherm voelen wel stevig genoeg aan.

Toshiba heeft de oppervlakken van de behuizing, althans de cover en onderkant, van kleine bobbeltjes voorzien. Daardoor is de grip uitstekend. Voordeel is ook dat de oppervlakken mat zijn, waardoor vlekken niet gauw zichtbaar zijn.

Toshiba ChromebookToshiba Chromebook

De Toshiba is ongeveer even dik als de HP Chromebook 14, maar een stuk lichter. De afwerking en de behuizing van de HP komen wel degelijker over en ook ziet de HP er wat stoerder uit. De Acer- en Samsung-alternatieven zijn een stuk kleiner. Eind april komt Samsung met nieuwe Chromebooks, waaronder een 13,3"-model.

Toshiba Chromebook CB30HP Chromebook 14Google PixelAcer C7Samsung XE303
Scherm 13,3", 1366x768 14", 1366x768 12,85", 2560x1700 11,6", 1366x768 11,6", 1366x768
Dikte 2,02cm 2,06cm 1,62cm 2,74cm 1,75cm
Gewicht 1,5kg 1,85kg 1,52kg 1,38kg 1,1kg
Prijs Onbekend Onbekend $ 1299,- Onbekend Onbekend

Toshiba Chromebook

Het toetsenbord van de laptop is niet van een heel goede kwaliteit. De toetsen bieden weinig travel en feedback. Dit is bij laptops in deze prijsklasse helaas vaak het geval, maar storender bij deze CB30 is dat het oppervlak rond het toetsenbord 'meeveert' tijdens het typen. Vooral voor mensen die gewend zijn met flink wat kracht te typen, is dat vervelend.

De trackpad is een stuk fijner. Alle aanrakingen worden correct geregistreerd en het oppervlak is lekker groot. De touchpad biedt ook een van de weinige duidelijke kenmerken dat we hier met een model van Toshiba te maken hebben; voor al zijn laptops gebruikt Toshiba trackpads met rondingen in de bovenhoeken, terwijl de onderhoeken recht zijn.

Toshiba Chromebook

Hardware en prestaties

De processor van de CB30 is de Celeron 2955U. Dit is een processor die we vaker bij Chromebooks tegenkomen; ook de modellen van Acer, Dell en HP zijn ermee uitgerust. Het is een op 22nm geproduceerde en op Intels Haswell-architectuur gebaseerde dualcore met een kloksnelheid van 1,4GHz en een tdp van 15W. Gezien het lage verbruik, de lage kloksnelheid en de focus op efficiëntie van Haswell, zou de chip een lange accuduur naar de Chromebook kunnen brengen. De HD Graphics-gpu van de Celeron is geen hoogvlieger. Op grafisch vlak heeft de processor weinig te bieden, maar de meeste browsergames moeten geen probleem zijn.

Verder is er 2GB ddr3-werkgeheugen en flashgeheugen met een capaciteit van 16GB. Dit zijn doorsneespecificaties voor Chromebooks. Wat werkgeheugen betreft is 2GB genoeg voor al je browseactiviteiten. De hoeveelheid opslaggeheugen is uiteraard bijzonder krap, maar dat is Googles bedoeling; met Chrome OS wordt je geacht zoveel mogelijk online te doen, waaronder het stallen van je data.

Poorten heeft de CB30 niet veel: er is een sdkaartlezer, hdmi, een duo usb 3,0-interfaces en een audio-aansluiting.

Toshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba Chromebook

Met de processor wordt de laptop niet erg warm. Als we een grafische browsetest draaien, bijvoorbeeld Microsofts FishBowl, met een grote hoeveelheid vissen, wordt de laptop aan de onderkant nauwelijks heet. Alleen aan de achterkant, bij het rooster is de afvoer van warmte voelbaar. Gelukkig is de CB30 ook relatief stil. Nadat we de grafische benchmark een tijd hadden gedraaid waren de ventilators wel hoorbaar, maar voor een laptop in deze prijscategorie valt het geluid reuze mee.

Toshiba Chromebook

Als we het systeem van zijn tien schroefjes aan de onderkant ontdoen en de onderplaat loswrikken, krijgen we een blik op het binnenwerk. Direct valt de grote accu op, met aan de zijkanten de relatief grote luidsprekers. Uit die luidsprekers komt weliswaar niet heel goed geluid, dat verwachten we bij geen enkele instaplaptop, maar in vergelijking met andere laptops in deze prijsklasse en zelfs veel duurdere laptops brengt de Toshiba het er heel aardig vanaf.

Ook zien we dat de Atheros AR5B22-module met AR9462-wifi-chip aanwezig is. De laptop heeft daarmee een draadloze 2x2-netwerkkaart met ondersteuning voor wifi-n en bluetooth 4.0. Het flashgeheugen blijkt van SanDisk en het werkgeheugen is van Samsung afkomstig.

Toshiba Chromebook

We hebben de laptop onderworpen aan enkele browsetests. Alle Chromebooks die we nog in huis hadden, hebben we bijgewerkt naar Chrome OS-versie 33. Bij het draaien troffen we geen schokkende prestatieverschillen ten opzichte van onze vorige tests, waardoor we het aandurven de HP Chromebook 14 en de Samsung XE303 ook in de resultatenlijst mee te nemen.

Kraken 1.1
SysteemnaamProcessorIn milliseconden, lager is beter
Chromebook Pixel Core i5-3427U
**
1769
Chromebook 14 (v. 31) Celeron 2955U
****
2734
Toshiba Chromebook Celeron 2955U
****
2736
Acer C7 Chromebook Celeron 847
******
4338
Samsung XE303 Chromebook (v. 31) Exynos 5250
*******
5377

Schokkende resultaten zien we niet bij de Kraken-benchmark van Mozilla; de Toshiba presteert vergelijkbaar met de HP met dezelfde processor.

Peacekeeper
SysteemnaamProcessorIn punten, hoger is beter
Chromebook Pixel Core i5-3427U
*******
3531
Toshiba Chromebook Celeron 2955U
******
2970
Chromebook 14 (v. 31) Celeron 2955U
******
2936
Acer C7 Chromebook Celeron 847
****
1771
Samsung XE303 Chromebook (v. 31) Exynos 5250
**
1095

Hetzelfde geldt voor Futuremarks Peacekeeper. De prestaties liggen uiteraard lager dan die van een volwaardige Core i5, maar een stuk hoger dan die van een Celeron 847, die nog op Intels Sandy Bridge gebaseerd is.

BrowserMark
SysteemnaamProcessorIn punten, hoger is beter
Chromebook Pixel Core i5-3427U
*******
4834
Toshiba Chromebook Celeron 2955U
******
4437
Chromebook 14 (v. 31) Celeron 2955U
******
4383
Acer C7 Chromebook Celeron 847
****
3090
Samsung XE303 Chromebook (v. 31) Exynos 5250
****
2614

Ook Browsermark levert geen verrassende resultaten op. De Celeron 2955U is capabel genoeg voor browsetoepassingen. Of dat in de toekomst ook nog het geval is, als WebGL en dergelijke een grote vlucht nemen, valt nog te bezien.

Scherm

De Toshiba CB30 heeft een sterk spiegelend scherm, wat zeer vervelend kan zijn bij bijvoorbeeld werken in de trein. De resolutie is 1366x768 pixels en dat is niet verrassend; het is nog steeds de standaardresolutie voor instap- en basislaptops.

Toshiba Chromebook

De kijkhoeken zijn niet geweldig, maar we hebben ze slechter gezien bij laptops in deze prijsklasse. Soms kan een hoge helderheid enigszins compenseren voor slechte kijkhoeken.

Toshiba Chromebook

Een waarde van 252 nits is doorsnee, bij minder dan pakweg 240 gaan we al een beetje klagen en hoger dan zeg 260 zou meegenomen zijn. De helderheid is hoog genoeg voor een duidelijk beeld in de meeste lichtomstandigheden.

Het contrast is echter niet goed. Dat komt vooral doordat zwart niet bepaald zwart is, maar meer grijs, een duidelijk minpunt.

Gemiddelde kleurfout (dE2000)
SysteemnaamIn dE2000, lager is beter
Microsoft Surface Pro 2
****
6,60
Lenovo Yoga 2 11"
*****
8,70
Samsung Ativ Book 9 Lite NP9...
*******
11,95
Chromebook 14
*******
12,30
Toshiba Chromebook
*******
12,32

Ook de gemiddelde kleurfout is groter dan we graag zien. De kleuren komen bepaald niet overeen met hoe ze volgens de standaarden zouden moeten zijn.

Toshiba Chromebook gamut

Toshiba Chromebook rgb

De witbalans is evenmin om over naar huis te schrijven. Er is veel te veel blauw aanwezig in het wit en veel te weinig rood, waardoor het beeld te 'koud' aandoet.

Accuduur

De Toshiba CB30 heeft een riante accu, met een capaciteit van 52Wh. Van alle Chromebooks die we hebben getest, heeft alleen de Chromebook Pixel een grotere accucapaciteit, maar die laptop had een minder zuinige processor en een minder zuinig scherm.

Bij zowel de browse- als de videotest leidt de combinatie van een zuinige Intel Haswell-processor en een grote accucapaciteit tot een lange accuduur. Bovenstaande tijden zijn gerealiseerd met de schermhelderheid op maximaal. De test is alleen te draaien met de energie-instellingen van Chrome OS uitgeschakeld en de mogelijkheid om de helderheid te kunnen aanpassen valt daaronder. Wie de helderheid lager zet, kan dus nog een langere accutijd ervaren.

Specificaties en fotogalerij

Toshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba ChromebookToshiba Chromebook
Merk en uitvoering
Categorie Laptops
Merk Toshiba
Uitvoering Toshiba CB30-102
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 299,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 16 winkels
Eerste prijsvermelding zaterdag 1 maart 2014
CPU en moederbord
Processor Intel Celeron 2955U
Snelheid 1,4GHz
Geheugen
Geheugengrootte 2GB
Maximum- intern geheugen 2GB
Geheugentype DDR3L (SODIMM)
Opslag
Hardeschijftype Solid State Disk
Opslagcapaciteit 16GB
Aantal SSD 1
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 13,3"
Schermresolutie 1366x768 (WXGA Wide)
Backlight Led: Edge-lit
Beeldschermcoating Glanzend
Videochip Intel HD Graphics
Interfaces
Video uit HDMI
Verbinding (USB/FW) 2x USB 3.0
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Laptoptype Ultrabook
Multitouch-touchpad Ja
Laptopextra's Cardreader, Webcam
Besturingssysteem Chrome OS
Kleuren Aluminium
Toetsenbord
Indeling Qwerty
Taal US Internationaal
Afmetingen en gewicht
Hoogte 20,2mm
Lengte 227mm
Breedte 328,6mm
Gewicht 1,5kg
Garantie en bijzonderheden
Fabrieksgarantie 2 jaar pick-up & return
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Meer informatie

Alternatieven

4 van 5 sterren
OnbekendLaptops Samsung Chromebook XE303C12-A01NL
Samsung Chromebook XE303C12-A01NL

In afwachting van de nieuwe Chromebooks van Samsung is deze XE303 een capabele laptop voor mensen die van mobiliteit houden. Bijzonder is dat deze over een ARM-soc uit Samsungs eigen Exynos-stal beschikt, waarmee de laptop een aardige accuduur weet neer te zetten. Ook heeft de laptop een mat scherm.
linkSamsungs nieuwe Chromebook met Exynos vs Acer met Celeron

4 van 5 sterren
OnbekendLaptops Acer Chromebook C720P
Acer Chromebook C720P

Deze C720P van Acer beschikt over dezelfde Intel Celeron 2955U als de Toshiba, maar de bijzondere eigenschap is het touchscreen. Acer heeft de C720 dunner gemaakt dan zijn voorganger C710. Er zijn ook minder poorten, maar de accucapaciteit is er met 3950mAh iets op vooruitgegaan. Het scherm is er overigens een van 11,6" met een resolutie van 1366x768 pixels.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Asus Transformer Book T100 Grijs
Asus Transformer Book T100 Grijs

Wie geen behoefte heeft aan Chrome OS, maar liever voor Windows gaat, kan deze Transformer als alternatief beschouwen. Asus levert veel waar voor de prijs. Het 10,1"-ips-scherm van deze Windows 8.1-laptop is los te koppelen, zodat het apparaat als tablet te gebruiken is. De processor is de Atom Z3740-quadcore, die een behoorlijke accuduur moet opleveren.
linkReview van de Asus Transformer Book T100 Grijs door redtails

3.5 van 5 sterren
OnbekendLaptops HP Chromebook 14-q000ed
HP Chromebook 14-q000ed

De HP Chromebook 14 is bijna identiek aan de Toshiba CB30. De behuizing is steviger en het toetsenbord wat fijner. Ook vinden wij het model wat aantrekkelijker, al is dat een kwestie van smaak. Je betaalt er ook wel wat meer voor.
linkDe 14"-Chromebook van HP: poging twee

Acer Aspire E1-432-29574G50Mnkk

Om te laten zien wat je krijgt voor minder dan 400 euro als je een Windows-laptop met al zijn mogelijkheden wil, hebben we deze Acer opgenomen. Dit 14"-model met Windows 8.1 heeft dezelfde processor, maar met 4GB en een hdd van 500GB. Je krijgt dus meer opslagcapaciteit, maar langere starttijden. Wel krijg je meer aansluitmogelijkheden en een optische drive, maar deze Acer verliest het wat gewicht en dikte betreft van de Chromebooks.

Conclusie

De Toshiba CB30 is een Chromebook zoals Google die graag ziet. Uiteraard zijn er 2GB geheugen en 16GB flashopslag, en de behuizing geeft een betere indruk dan die van de gemiddelde laptop in de instapprijsklasse. Ook is het ontwerp minimalistisch, en is de laptop dun en licht. De combinatie van die goede indruk van de behuizing, de lage prijs, het snelle starten en de veiligheid van Chrome OS, moet consumenten, onderwijsinstellingen en bedrijven overhalen om de stap van Windows-systemen naar Chromebooks te maken.

De grijze Toshiba Chromebook is een systeem dat niet heel spannend is. Het scherm is geen hoogvlieger, maar ook weer niet minder dan het gemiddelde scherm van instaplaptops. De plastic behuizing is op zich stevig, maar tijdens flink typen veert het toetsenbord hinderlijk mee en het toetsenbord is zelf ook niet van hoge kwaliteit. Bovendien is de afwerking niet op alle punten even goed. Daarmee heeft het model een geduchte concurrent in de HP Chromebook 14, die een betere behuizing en toetsenbord heeft. Ook zijn we benieuwd hoe de komende twee nieuwe Samsung-Chromebooks en het model van Dell het er op dit vlak van afbrengen.

De touchpad van de Toshiba is wel dik in orde en waar de laptop echt in uitblinkt, is de accuduur. Dit is een belangrijk pluspunt voor een Chromebook en een troef ten opzichte van de concurrentie. Wie zich goed voorbereid heeft op de overstap naar Chrome OS en accuduur belangrijk vindt, kan met een gerust hart deze CB30 aanschaffen. Ook voor hen geldt echter dat het 14"-model van HP het overwegen waard is en dat het kan lonen om nog even de reviews van de nieuwe Samsung-modellen, die eind april arriveren, af te wachten.

Pluspunten

  • Lange accuduur
  • Dun en licht
  • Stil

Minpunten

  • Matig scherm
  • Matig toetsenbord
  • Behuizing niet overal even stevig

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Reacties (105)

105
99
57
8
0
30
Wijzig sortering
Naar hoe lang normaal gebruik kan je een browsetest met als uitkomst 8 uur omrekenen?

Een Chromebook lijkt me voor veel studenten namelijk een interessant alternatief voor de (voor het doel) vrij prijzige Macbooks, die ik overal zie op de universiteit en zelf ook gebruik. Mooie apparaten, maar eigenlijk veel te goed voor de simpele taken die je moet uitvoeren als student.

Chrome biedt een simpele interface, zonder toeters en bellen. Als de accuduur nou ook gelijk of beter is dan die van een Macbook, heb je voor €300,- een laptop waarmee je alles kan doen wat je als student wil/moet doen.

Disclaimer
Ik vergelijk een Macbook niet direct met een Chromebook en zeg niet dat de een beter is dan de ander. Ik merk slechts op dat een Macbook voor veel studenten overkill is en dat ze daarom misschien beter geld uit kunnen geven aan een Chromebook voor de simpele taken.
Ik haal met mijn HP 14 de 8 uur als ik 'm normaal gebruik. Bij licht gebruik haal ik de 9, soms 10 uur. Bij heel zwaar gebruik moet ik na een uur of 5 a 6 een stopcontact gaan zoeken. Dat is netjes, toch?
Dat is heel netjes en nog iets meer dan m'n Macbook Pro, waarvan ik de accuduur al zeer goed vind.
Anoniem: 16328 @Framoes10 april 2014 13:41
Een Chromebook is veel te beperkt. Alle academische software werkt niet op een Chromebook. Enkel voor het werken met Office en internet is het een handig product, maar zelfs dan werk ik liever op een Windows laptop met een normale MS Office versie. Voor mensen die enkel aantekeningen maken in een tekstverwekingsprogramma en veel op internet zitten kan het een leuke product zijn.
Voor mensen die enkel aantekeningen maken in een tekstverwekingsprogramma en veel op internet zitten kan het een leuk product zijn.
En laten dat nou net de zaken zijn die ik al mijn medestudenten op hun Macbook Pro zie doen. Als ze SPSS gebruiken, pakken ze een pc op de universiteit, omdat ze zelf geen licentie hebben of überhaupt niet snappen hoe ze SPSS installeren op een Mac (licentie kost twee euro voor studenten, maar dat weet niemand).

Dan is een Chromebook prima voor tekstverwerken, internet en andere simpele taken en scheelt je geld. Dan is het kunnen gebruiken van MS Office mij geen €200,- of meer waard en is een Windows laptop dus ook geen alternatief. Je bent namelijk minimaal €500,- kwijt voor een degelijke laptop met Windows.
Google Drive online wordt steeds gebruiker, nu worden ook extensies ondersteund.
Als je (zeer) ingewikkelde documenten maakt, moet je inderdaad naar MS Office uitwijken, maar dat heb ik tot nu nog geen enkele keer moeten doen, terwijl ik al flink wat documenten heb gemaakt. (denk aan documenten t/m 100 pagina's)
Een beetje Uni heeft toch wel een remote desktop beschikbaar waar je met je Chromebookje even op inlogt dan?
wat ik me afvraag,, deze chromebook is gebasseerd op haswell-architectuur van Intel; nu ben ik geen expert en dat verklaart wellicht de domme vraag maar is het ook mogelijk om hier zelf windows of Linux op te zetten? Ik weet dat het chrome-os linux based is maar dat wil uiteraard niet direct zeggen dat een andere linux versie ook mogelijk is...
Hier is een uitstekende review van de ervaringen van user Chrotenise over zijn pogingen verschillende Linux-smaken op de HP Chromebook 14 te zetten: productreview: HP Chromebook 14-q000ed review door Chrotenise
Google heeft de bootloader gelocked zodat je er geen Windows op kan zetten. Dit is in principe te kraken, maar hoe makkelijk dat is, is per Chromebook weer anders.
Google heeft de bootloader gelocked zodat je er geen Windows op kan zetten. Dit is in principe te kraken, maar hoe makkelijk dat is, is per Chromebook weer anders.
1) Je chromebook in developer mode zetten (is per Chromebook anders máár makkelijk op te zoeken)
2) Opnieuw inloggen, switchen naar developer mode doet een herformat van je /home partitie
3) Een terminal openen (Control + Alt + T), en open een shell door bash in te typen
4) Word root door sudo su - (accepteer de waarschuwing die sudo standaard de 1e keer geeft)
5) Zet USB booting aan m.b.v crossystem dev_boot_usb=1 dev_boot_signed_only=0
6) ...
7) Winst!
Linux kan waarschijnlijk wel, Windows gaat niet lukken.
Wat ik eigenlijk mis is een 3G/4G module. Je hebt niet overal WiFi en aangezien het de bedoeling van Google is om je documenten in de Cloud op te slaan maakt het ontbreken van 3G en 4G de laptop minder bruikbaar.
Natuurlijk kun je je telefoon gebruiken als hotspot, maar dit is m.i. toch iets wat je op een Chromebook zou mogen verwachten.
Er zijn modellen van HP (de nieuwe HP14) heeft een SIM card slot. Die van mij in ieder geval, gehaald in Amerika toen ik daar was. Ik weet niet hoe dat zit met modellen die in Europe verkocht worden, maar in Amerika is het vrij normaal dat er bij een Chromebook een dongle zit OF een SIM slot.
mwah geef mijn maar bluetooth tethering. Hoef je maar voor 1 data abbo te betalen
Of met een Android-telefoon gewoon met je USB kabel. Werkt perfect op de Chromebook, kost je ook weinig stroom. Altijd bij me, dat kabeltje ;)
Ik begrijp de appeal van chromebooks absoluut niet. Je kan er nog minder mee dan met een tablet, je hebt altijd internet verbinding nodig wat je bij lange na niet overal hier hebt. Maar zelfs wanneer je internet hebt... dan kan je een beetje internetten en webapps gebruiken?
Blijf het een ongelofelijk beperkt en vreemd product vinden.
Je kan er nog minder mee dan met een tablet
Niet waar. Je kunt alles zo niet meer met een Chromebook dan met een tablet. En je hebt het voordeel van een vast toetsenbord.
je hebt altijd internet verbinding nodig
Ook niet waar. Documenten maken, muziek luisteren, films kijken, offline spelletjes doen gaat allemaal prima.

En je doet een beetje negatief over webapps, maar geef eens voorbeelden van dingen die je zou willen doen (houd wel in de gaten dat we het over laptopjes van 300 euro hebben) en die je niet kunt doen.

[Reactie gewijzigd door O88088 op 23 juli 2024 14:59]

Sowieso zou ik gebruik willen maken van Microsoft Office en niet van de Google office variant. Microsoft Office is ook gewoon mogelijk offline op een tablet.

Verder is het aanbod aan apps vele malen groter op een tablet dan met webapps.

Verder zou ik op een laptop de mogelijkheid willen hebben om normaal gebruik te kunnen maken van Photoshop, Torrents, etc. Ik begrijp dat ook op een Windows laptop van 300 euro beperkingen heeft, maar toch kan je daar wel veel meer mee.
Gelukkig is er Office 365 waardoor je alsnog gewoon Microsoft Office kan gebruiken. Aanbod van apps hoeft niet altijd een goed punt te zijn. 87 zaklamp apps of 19 varianten van Flappy Bird zijn ongewenst. Je kunt op Chrome OS ook foto's bewerken maar zware grafische dingen zou ik sowieso overlaten aan een betere laptop of desktop.
Oke laat me je dit dan vragen. Aangezien je redelijk wat "ook" met een Chrombook kan, wat kan je er dan juist meer mee, of wat maakt het dan zo bijzonder, dat je dit kiest boven een tablet/laptop?
De doorslaggevende reden was de accuduur in combinatie met de prijs. Een hele dag colleges volgen en aantekeningen maken gaat prima en daarvoor heb ik liever een vast toetsenbord dan een tablet. Voor intensievere dingen gebruik ik wel m'n desktop thuis. Laptops van ongeveer 300 euro die ook aan mijn eis van goede accuduur voldoen zijn amper te vinden dus daarom werd het een Chromebook. Leuke extraatjes zijn de SSD en de volledig passieve koeling.
Simpelheid / Snelheid
Geen / weinig onderhoud
Werkt goed out of the box
Extreem mooie hardware voor deze prijs

Ik zit zelf ook te twijfelen. Het is vrijwel onmogelijk om eenzelfde windows laptop voor die prijs te krijgen. Als ik naar mezelf kijk dan kan ik de 2 of 3 x Adobe per maand wel op mn desktop doen en verder kan ik ALLES wat ik wil met zo'n ding.
Goedkoop, lange accuduur, opstarten in enkele seconden, fatsoenlijk formaat toetsenbord en scherm.
1) Snelle boottijd
2) Lange accuduur, ik haal met mijn HP14 makkelijk de 8 uur
3) Prijspunt
4) Geen virussen want gebouwd bovenop Gentoo Linux
5) Lichtgewicht
6) Altijd snel (zie ook punt 4)
7) Makkelijk
Een document tikken of fatsoendelijk browsen.

Dit is per definitie bagger op elke tablet. Een Chromebook is véél sneller dan een tablet.

En je hebt natuurlijk de Remote Desktop, voor als je echt even niet anders kan.

[Reactie gewijzigd door RielN op 23 juli 2024 14:59]

je kunt de inferieure office 365 web apps gewoon gebruiken in plaats van google apps.
Heb je de "Google office variant" al eens geprobeerd?
Ik heb namelijk wel beide gebruikt en die van Google is echt een stuk verder ontwikkeld en beter. Dat is ook bedacht met als uitgangspunt dat het goed werkt in een browser in plaats van op een windows os.
Zou je zo'n apparaat daadwerkelijk voor PS gebruiken of zijn eigenlijk een paar basis tekentools voldoende?
Als je photo profi bent neem je echt geen genoegen met een dergelijke scherm.
Gimp op mijn $400 lenovo yoga 2 11 met Ubuntu werkt overigens goed, dus het kan wel. Er zijn ook al browser gebaseerde PS light achtige apps, dus misschien wel niet nodig
Op mijn 600 euro dure laptop (met windows) loop ik ook alleen maar te internetten en af en toe een film/office.
En een Chromebook heeft de mogelijkheid om programma's als k-lite codec pack te installeren zodat jij al jouw films af kan spelen? Volgens mij niet
Er zijn aardig wat programma's die films kunnen afspelen op de chromebook.
En niet te vergeten de standaard ChromeOS mediaplayer (al ziet hij er in R33 en hoger anders uit, het word nu een echte player)
Inderdaad, maar ze timmeren hard aan de weg bij het Chrome team, het is wel mooi om die voortgang te zien, heb je het Dev kanaal aanstaan? :)
Nee, ik hou 'm meestal op Stable. Ik volg allerlei blogs over ChromeOS dus vandaar dat ik het e.e.a weet wat er in nu in Dev zit.
Dat zijn niet jouw films maar andermans films die jij wil kijken zonder ervoor te betalen, maar dat is een detail.

Ik vind Netflix en de Chromecast wel cool op de Chromebook.
codec packs zijn zo 2001, ik heb op mijn linux machine nog nooit codec packs hoeven te installeren of te verwijderen. Ik heb een player die speelt alles ;)
Ziet er leuk uit, maar ze zijn zo lastig voor normale doeleinden te gebruiken. Op een normale laptop kan ik kiezen welk OS ik er op installeer. Hierop kun je misschien met een omweg nog Linux draaien, maar dan zit je met de beperkte opslag ruimte.

Ik zie echt de meerwaarde niet van zo'n Chromebook. Ik zie alleen maar redennen waarom ik er niet een zou willen ... veels te beperkt. Ik ben dan waarschijnlijk niet de doelgroep.
Definieer normale doeleinden.

Behalve games kan ik weinig verzinnen wat ik niet met m'n Chromebook kan doen. Je zet ook niet wekelijks een nieuw OS erop, en eigenlijk zie ik de meerwaarde van een ander OS niet.
Er is sowieso geen ondersteuning voor alle windows programma's. Mobiele office kan je ook niet fatsoenlijk een bestand mee laten controleren door een ander, 16GB is nog minder opslag dan in mijn telefoon zit, of minder dan ik nodig heb om een volle geheugenkaart van mijn camera kwijt te kunnen (laat staan dat het dan de ruimte biedt die ik wil hebben voor muziek en films), vervolgens kan ik deze foto's niet adequaat bewerken met de chromebook. Een film kijken kan wel, maar alleen met een stramingdienst. En dan zijn er nog de games die je er niet op kan spelen.

Dus ook ik acht een chromebook niet in staat om aan mijn normale gebruikswensen te kunnen voldoen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen markt voor is, maar ik hoor er niet bij.
Gezien wat je wilt doen ben je ook de doelgroep niet.
Dit is voor mensen die onderweg mobiel moeten kunnen werken. Voor het zware werk heb je andere machines. Ik kan er als software dev ook niks mee zakelijk, maar ik vind het leuke machines.
Er is sowieso geen ondersteuning voor alle windows programma's.
Dat is een voordeel, geen nadeel.
Een film kijken kan wel, maar alleen met een stramingdienst.
Ook niet waar. ChromeOS heeft een ingebouwde filmspeler die overweg kan met een aantal formaten (mp4, ogg/vorbis, mkv geloof ik)

Maar goed, zoals je zelf al zei:
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen markt voor is, maar ik hoor er niet bij.
[...]
Dat is een voordeel, geen nadeel.
Dus als er iets niet werkt is het een voordeel. Rare manier van denken heb jij dan...
[...]
Dus als er iets niet werkt is het een voordeel. Rare manier van denken heb jij dan...
Op een non-Windows OS ben ik altijd blij dat Windows applicaties niet werken om de volgende redenen:
1) Het kan, zoals hierbeneden word aangegeven, niet 'stuk'
2) Er hoeft door de ontwikkelaars geen ondersteuning te worden gebouwd voor allerlei applicaties wat het hele OS gigantisch zou bloaten én vertragen
3) Geen kans dat je rotzooi binnenkrijgt via een malafide Windows applicatie

Bovendien zijn er genoeg applicaties beschikbaar in de Chrome store. Ik zou niet zover willen gaan als zeggen 1:1 (dus voor elke Windows applicatie een Chrome tegenhanger) maar voor alle 'belangriijke' zaken is dat wel van toepassing.
"vervolgens kan ik deze foto's niet adequaat bewerken met de chromebook. "
Je kan aardig wat bewerken doen met de ingebouwde Google+ Photo's app, al zal je voor uitgebreidere bewerkingen moeten uitwijken naar Pixlr of Photoshop online.
inderdaad. de doelgroep gebruikt geen office applicaties.
Wie gebruikt dat uberhaupt nog sinds Google Apps en owncloud?
Ik moet wel zeggen dat ik liever Ubuntu Linux draai voor het rijkere app landschap.
Ben dan ook erg in mijn nopjes met de Lenovo Yoga 2 11.
Wel jaloers op de batterij duur :)
Zie een chromebook als een andersoortige smartphone. Maar dan met een fatsoenlijk scherm en een toetsenbord. Veel mensen zijn inmiddels vergroeid met hun smartphone, dus simpele applicaties (apps) online opslag en weinig geheugen kan voldoende zijn.
Leuk product voor de thuis gebruiker, zakelijk gezien is het laptopje nog veel te karig. Zoals bijvoorbeeld office (en nee google docs vodoet in veel gevallen niet, denk aan macro's of access achtige oplossingen om direct een batch te kunnen draaien.)

De layout van Chrome-OS en windows 8 ziet er ongeveer het zelfde uit wat voor de leken natuurlijk niet 1,2,3 duidelijk is. wat dus frustratie zou kunnen opleveren. Van lichte vorm van misleiding is in mijn ogen wel sprake.
Zakelijk voldoet hij voor steeds meer bedrijven en instanties. Die loggen in via bijvoorbeeld citrix en hebben dan hun vertrouwde werkomgeving.

http://www.computing.co.u...icrosofts-licensing-costs

Een Londens stadsdeel gaat 2000 Chromebooks en 500 Chromeboxes in gebruik nemen, besparen 200k pond op aanschaf(en gebrek aan licentie kosten) en nog eens 200k pond door lagere stroomverbruik.
Dat is de verwachting. Uit de prakltijk zal moeten blijken hoe realistisch dit plan van de ambtenaren is. Ik ben licht sceptisch. Ik zie het bij mijn vorige werkgever gebeuren, daar loopt een soortgelijk project en er komen steeds meer onverwachtte kosten om de hoek kijken of ongeplande migratie projecten om deze manier van werken te ondersteunen.

Als er een beetje moet worden gespijkerd aan software om iedereen op die chromebooks te laten werken gaat het hard met je 4 ton. Aanpassingen, migraties en upgrades naar modernere versies. En zolang het niet allemaal af is zullen er waarschijnlijk een deel van de mensen met 2 devices werken. Een klein deel zal zelfs niet eens kunnen ovestappen omdat ze legacy spullen hebben die gewoon niet meekunnen.

2000 Chromebook 500 chrome boxes.
2500 devices en 400000 besparing.
160 per werkplek waarvan 80 energie en 80 aanschaf.

Bijna de moeite niet, maar je houdt natuurlijk wel een super beheersbare omgeving eraan over wat ook veel zal besparen. Mijn grote angst met dit soort zaken is dat als het een keer mis gaat met je citrix monster omgeving er gelijk 2500 man uit hun neus zit te vreten, geen balie meer werkt etc etc: Single point of failure
Maar goed, misschien ben ik wel te old-school maar niet old-school genoeg. centraliseren, decentraliceren, centraliseren.. what's next? O-)

ps: Ik snap wel dat het allemaal redundant zal uitgevoerd etc etc maar er kan altijd een storing optreden die alles plat gooit.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 23 juli 2024 14:59]

in dat artikel staat toch ook veel zever..... batterijduur? draagbaarheid? (voor zover draabaarheid geld als er niet eens een 3g/4g module voor bestaat), stroomverbruik? die heb je bij andere ultrabooks/laptops ook... Het gaat em puur over de licentiekosten als je wat doorleest. Hoewel dat ook niet helemaal klopt, cijfers en feiten ontbreken namelijk.

en ze zeggen zelf nog:
Despite the council finding that the Chromebook was the cheapest option, Hay-Campbell said that "the saving wasn't massive compared to the thick laptop option, but it gave us more flexibility
... dus eigenlijk gaat het over peanuts ivgl.

en ze halen flexibileit aan, maar hebben wel windows machines nodig om hun software te draaien... waar zit dan je flexibiliteit, ik denk net dat windows heel flexibel is wat dat betreft.. kunnen ze nu geld gaan betalen om apps te laten ontwikkelen (wat ook in dat stukje tekst staat) 8)7 , aangezien de besparing t.o.v. gewone laptops peanuts was, kunnen we dus veronderstellen dat deze move hun geld gaat kosten (migratie, nieuwe software laten ontwikkelen, trainingen voor de gebruikers, etc...)

@Mellow Jack,

Wetende dat de meeste van deze apps al draaien via Windows en / of deze binnenkort gemigreerd worden, lijkt het met nog steeds een kost die weloverwogen dient te worden... iets bestaand kost geen geld, een app laten maken voor je eigen bedrijf wel... en als die al bestaan, wel dan lijkt het met toch geen slimme zet, zelfs niet op lange termijn...

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 juli 2024 14:59]

en ze halen flexibileit aan, maar hebben wel windows machines nodig om hun software te draaien... waar zit dan je flexibiliteit, ik denk net dat windows heel flexibel is wat dat betreft.. kunnen ze nu geld gaan betalen om apps te laten ontwikkelen (wat ook in dat stukje tekst staat) 8)7 , aangezien de besparing t.o.v. gewone laptops peanuts was, kunnen we dus veronderstellen dat deze move hun geld gaat kosten (migratie, nieuwe software laten ontwikkelen, trainingen voor de gebruikers, etc...)
Eigenlijk is dit een lange termijn strategie. Als je 99% van de apps kan omzetten naar webbased frontends dan ben je voor de toekomst heel flexibel. Natuurlijk kost het je op dit moment meer geld maar met een klein beetje handigheid zorgt dit ervoor dat ze in de toekomst elk mogelijk apparaat kunnen gebruiken zonder dan nog enige aanpassingen te doen. Een tablet, mobiel & desktop interface zou niet zoveel geld hoeven te kosten (niet zoveel in de grote zin van het woord :p)

Persoonlijk zie ik het wel zitten hoor... Zoveel mogelijk zakelijke applicaties die via een web interface te gebruiken zijn (zonder Active X :P). Dat is toch een utopie voor IT afdelingen. (Ik zeg web interface maar zoiets hoeft natuurlijk niet direct met het internet verbonden te zijn.)
Uhm, OK? Chrome os heeft een desktop met apps onderaan en een app drawer. Hoe is dat gelijk aan Windows met z'n tegeltjes?
en voor de bedrijven die niet zo dom zijn om te trappen in de illusie dat je een echte office op je windows rt rommel krijgt en dus gewoon voor Google Apps hebben gekozen, is dit een perfect apparaat. De perfecte aanvulling op Google services, maar in het algemeen klaar voor de cloud generatie en een stuk bruikbaarder dan een tablet die vaak meer kost.

ChromeOS uberhaupt wel eens gezien? dat heeft geen ruk met windows 8 te maken. Microsoft heeft nog nooit wat zelf bedacht behalve clippy, dus het zal eerder andersom zijn :)
Waar ik nou benieuwd naar ben is de accuduur ivm normale Windows laptops of macbooks, ja een heel ander prijs segement maar daar kunnen ze zich op onderscheiden.
Mijn Chromebook (Acer C7) gaat makkelijk 7 uur mee, en dit is een van de slechtste qua accuduur in de Chromebooks. De HP 14 gaat zelfs 9.5 uur mee.
Wat ik me afvraag in deze is of de grafische processor genoeg kracht heeft om een beetje mee te netflixen? De oude laptop van mijn vriendin heeft namelijk al moeite met het fatsoenlijk renderen van silverlight rommel, zoals CL wedstrijden van de NOS. Dat zou echt een minpunt zijn.
Lees net dat Chromebooks geen Silverlight ondersteunen!
.NET werkt uiteraard niet op ChromeOS |:(
Inderdaad. Netflix werkt echter wel gewoon! Netflix maakt op Chrome OS gebruik van de nieuwe HTML5 manier!
Netflix deed het prima op mijn 2e generatie samsung chromebook
Netflix werkt perfect! Filmpjes afspelen in HD kunnen ze zonder moeite, ook van Netflix, YouTube, etc. Daar is hij perfect voor!
Anoniem: 145867 @HgnX11 april 2014 19:12
Silverlight is nu meer een Runtime in Windows geworden. In de browser is het aan het overlijden. (gelukkig net als flash)
Een gemiddelde Windows laptop gaat op z'n best zo'n 4 uur mee, een gemiddelde MacBook zo'n 8 uur.

Maar als je je MacBook Air bijvoorbeeld niet extreem intensief gebruikt (denk aan renderen, games) kan je er prima meer dan 10 uur mee werken. Een complete werkdag + daar voor en daar na kan je z'n laptop gebruiken zonder op te laden.

Ik heb hier o.a. een oude MacBook Pro uit 2011 liggen die met z'n accu c.a. 6 uur kan werken, dat is een stuk minder, maar nog steeds lang genoeg.
De Dell Chromebook 11 ziet er veelbelovend uit:
http://www.dell.com/us/business/p/chromebook-11/pd
The Verge review "There's a new king in Chromebook town"

[Reactie gewijzigd door Mr_Blobby op 23 juli 2024 14:59]

Ik wou net gaan reageren dat deze Toshiba wellicht wel is wat ik zocht (heb wel interesse in een chromebook) maar die Dell ziet er helemaal goed uit !
Enig idee wanneer deze in Nederland beschikbaar komt?
Chrome OS wordt echt snel volwassen. Ik ben benieuwd wat Microsofts antwoord hierop is, of dat ze het toch maar bij Windows RT laten voor zwakke apparaten.
de Toshiba heeft wel een "beest" accuduur. Hierop worden duurdere laptops nog jaloers op.
OEMs zoeken alternatieven om de dalende verkopen te compenseren. Het zal ze volgens mij jeuken wat er op draait, als het maar verkoopt. Of Chrome OS ook gratis is, net als Android, weet ik eigenlijk niet.
Sorry maar ik vind Chromebook niet te vergelijken met een Windows laptop. Bovendien heeft Windows al een antwoord met Windows surface RT met toetsenbord. dit onder de chromebook plaatsen is gewoon belachelijk. Eigenlijk kan je kan met een Windows RT meer.
Heb je ooit een Chromebook gebruikt?
Het is natuurlijk een meningsverschil, maar Chrome OS wordt steeds uitgebreider qua API's, instellingen en support.
Waarbij je géén malware hebt, automatische updates, updaten merk je niet eens (gebeurt als je opstart, kost geen extra tijd) en je kan ook gewoon apps offline draaien.
Tevens zijn ze nu bezig met andere cloud diensten / file diensten bezig te ondersteunen, zodat vanuit de native file app ook FTP / SAMBA / Dropbox etc ondersteunt worden.
Let op ik zeg niet dat chroombook slecht is. ik reageer alleen op iemand die vind dat Microsoft geen antwoord heeft.
Voor als nog kan ik niet zeggen dat de chromebook beter is dan Windows RT tablet. Als je dat wel doet ben je niet meer dan een fan boy. Je mag hem rustig gelijk stellen als je wilt, maar zeg niet chromebook is beter. want dat zijn ze eenvoudig nog niet.
Windows 8.1 is inderdaad stukken uitgebreider dan Chrome OS, maar Windows RT?
Ik heb niet genoeg ervaring ermee om te zeggen dat Chrome OS beter is dan Window RT, want ik heb Windows RT alleen kortstondig gebruikt..
Ik gebruik wel een Chromebook elke dag hier :)
Chromebooks zijn in veel gevallen een betere keus voor je werkzaamheden.

En daar gaat het om, een 'beter' apparaat dan een 'windows' apparaat is toch al een rare vergelijking.
met windows rt kun je niks, dat kan dus niet echt meer zijn dan met ChromeOS.
Vergeet niet dat je gewoon Linux op een Chromebook kunt draaien, zoals Ubuntu. ChromeOS is gewoon Linux gebaseerd.
Anoniem: 338693 10 april 2014 12:18
De Samsung 11 inch arm notebook is geen alternatief. Dat apparaat is bijna niet meer vooruit te branden. Het is een 2,5 jaar oud apparaatje en je gooit je geld weg als je het mij vraagt.

Tweakers zegt zelf dat nieuwe Samsung vhromebooks in deze maand nog verschijnen. Wacht dan nog even.
Dan weet ik niet wat je met je machine gedaan hebt maar die van m'n vriendin voelt nog aan als nieuw, en dat is een van de eerste verkocht. Het ligt er ook aan hoeveel zooi je in de browser hebt, als jij 40 addons in Chrome installeert dan word hij wel traag ja, maar dat is ook logisch want dat word je desktop versie van Chrome (of welke andere browser dan ook) ook.
Ik onderschrijf zijn mening wel. Ook ik heb de series 3 Chromebook van Samsung en ervaar dat deze helaas toch een stuk minder is gaan presteren naar verloop van tijd. Ikzelf had geen enkele add on geïnstalleerd dus dat is best frappant te noemen. Als ik ooit weer een Chromebook aan zou schaffen zal het er geen 1 zijn met een Exynos processor. Het passief koelen is leuk, maar in de praktijk is het wel een zwakkere broeder in vergelijking met de Intels.
Dan moet ik een bijzondere hebben, na 1.5 jaar doet hij het nog steeds zo snel als toen ik 'm net kocht.

De processor heeft niks te maken met de snelheid van het OS trouwens. Het enige wat ik me zou kunnen bedenken is dat ChromeOS R33 minder geoptimliseerd is voor ARM dan bijvoorbeeld R20, maar dat lijkt me sterk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.