Dit gaat een uitgebreide review worden over de Asus t100ta-c1-gr Transformer 32gb, oftewel de “T100” vanaf dit punt. Ik heb in het verleden een Chinese Allwinner tablet gehad, en een Acer A100
pricewatch: Acer Iconia Tab A100 8GB Zilver . Beide tablets waren in mijn ogen een miskoop voor redenen die ik hier niet zal noemen (mijn verwachtingen voor deze tablets waren fout). De T100 is op bepaalde vlakken de ideale tablet en netbook. Ik zal bespreken waarom en waarom niet, inclusief benchmarks en real-world video’s.
Update mbt Tweakers forumdraad
Een
aantal mensen van de forumdraad stuiten op problemen met een oude versie van het bios. De problemen variëren van battery drain, tot moeilijk uit slaapstand komen, tot vage problemen met de volumeknoppen. Via
deze link is het Windows BIOS Flash Utility programma te downloaden, en Bios versie 220. Ik kan je sterk aanraden de tablet volledig op te laden tot 100% en aan AC te houden, het bios utility programma te installeren, en het uitgepakte bios 220 (bestandsnaam: T100TAAS.220) via het utility programma (te vinden in het startmenu) in te laden. Raak de tablet AJB niet aan terwijl deze bezig is met het bios te updaten. De procedure voor zover ik hem kan herinneren omvat: verwijderen van bestaande bios, schrijven van nieuw bios, CRC check bios, EC firmware flash, GDP firmware flash, en dan een powerdown. Als je niet zeker weet of hij nog bezig is, laat hem 15 minuten met rust om het zeker te weten. Daarna kun je de tablet weer inschakelen door power even in te houden. Wat je ook doet, gebruik alsjeblieft nooit de "Easy flash" utility uit het bios zelf.
Daarnaast is het verstandig de beschikbare drivers via Windows Update niet te installeren. In mijn update scherm zie ik (bij optionele updates) in totaal 4 updates staan; Asus wireless radio control, Broadcom wlan bcmfn2, Light sensor capella micro cm3218x ambient light sensor, en realtek lan GBE family controller. Die laatste update vind ik een beetje gek, want er zit geen gigabit ethernet op, of überhaupt ethernet, maar dat terzijde. Meerdere gebruikers hebben aangegeven dat Windows Update waarschijnlijk de verkeerde drivers weergeeft, en met deze drivers instabiliteit en BSOD kan veroorzaken.
Wat krijg je?
In de doos bevindt zich:
-T100 tablet
-Keyboard dock
-5V 2A Asus-branded (made in PRC) oplader, microUSB kabel is slechts één meter
-Windows 8.1 Small Screen touch With office Home&Student 2013 licentie
-Warranty card
-9 pagina tellende handleiding (handleiding zelf staat als PDF op de tablet zelf) De volledige handleiding is hier:
http://dlcdnet.asus.com/p...Manual_T100TA_VER8516.pdf te vinden in het Engels.
Eerste indruk
Mooie doos, alles was netjes vetvrij verpakt in folie. De accu bevatte 20%. De tablet moest een seconde aan de stroom voordat deze aan ging (lijkt een voorgeprogrammeerde eis). Toevallig had ik dit ergens op internet gelezen, ik kreeg hem in eerste instantie ook niet aan de praat totdat de tablet een 5V appetizer had gekregen. De eerste indruk was goed

, niks op aan te merken. Het keyboard dock zit met een kliksysteem vast, dat niet magnetisch is. Het vereist dus een paar keer oefenen voordat je een feeling krijgt waar hij precies in moet klikken. Asus heeft echter veel ervaring met het bouwen van zogenaamde “Transformers”, en de connector voelt stevig aan. Het scherm wobbelt niet door de hoge draaiwrijving.
Algemene beoordeling
Ik ben erg tevreden over deze tablet en mijn aankoop. Ik heb heel lang getwijfeld over de Surface, de Surface Pro, de Dell Venue Pro, De iPad en de VivoTab. Uiteindelijk voel ik me er goed bij dat ik gewacht heb op Intel’s Bay-Trail SoC. De performance van de Bay-Trail ten opzichte van zijn batterijleven en prijs zijn gewoon uitstekend. Er zitten een aantal haken en ogen aan deze tablet (zie hieronder voor alle details), maar onder de streep ben ik zeer tevreden

. Bedankt Tweakers voor alle reviews!
Mobiliteit en accuduur
Gekalibreerde tests uitgevoerd door pros (zie hier:
http://techreport.com/rev...tible-notebook-reviewed/7 ). Plaatsen deze tablet in de buurt van de Google Nexus 7 met een web-browsing tijd van 10 uur, en een 720p afspeeltijd van 12 uur. Ik ben zelf ook positief over het batterijleven de mobiliteit. De tablet zelf weegt een stuk minder dan overige 10-inch tablets. Vanwege het gewicht van het keyboarddock (circa 0.5kg), weegt de T100 als netbook ongeveer evenveel als een doorsnee 10-inch netbook (denk aan 1.1kg).
De accu oplaadtijd is in één woord “vreemd” te noemen. In mijn testen laadt de tablet slechts 10% op in 1 uur als deze ingeschakeld is. Als de tablet uitgeschakeld is (in standby), laadt de T100 circa 25% per uur op. Dit zou je in principe kunnen verklaren door te zeggen dat de tablet zelf dusdanig veel stroom gebruikt dat er simpelweg niet meer stroom is, maar dit is niet het geval. De oplader heeft een maximum rating van 10W. Als de tablet is ingeschakeld kan ik er een 2.5W externe HDD op aansluiten zonder dat de oplaadtijd verandert. Wellicht hebben Asus dit ingecalculeerd, dat de oplaadsnelheid flexibel wordt bediend in software. Het stoort me in ieder geval dat de tablet erg traag oplaad als deze aan het net is verbonden.
Qua mobiliteit scoort de T100 ook goed in mijn boekje. Als tablet zou hij prima in een 10-inch sleeve kunnen leven, en als netbook beschermt het keyboard dock het scherm. Ik moet vermelden dat vanwege het gewicht van het scherm, kunnen er problemen ontstaan met het evenwicht. Het zwaartepunt ligt ver naar achteren, en ik kan me voorstellen dat hij meerdere keren zal omvallen als je het touchscreen gebruikt terwijl de T100 in zijn keyboard dock staat. Hiermee wil ik zeggen dat deze tablet vanwege zijn evenwicht slecht te gebruiken is als netbook op de bank of op andere zachte oppervlakten.
Prijs
Op het moment van aanschaf was de mijne €349 bij Alternate, met free shipping in Nederland. Ik vind deze prijs uitstekend gezien de balans wat Asus gevonden heeft tussen accuduur, performance en prijs. Zie AUB de overige kaders voor een duidelijker beeld waarom ik de prijs de score “uitstekend” heb gegeven. Deze score komt vooral neer op de balans tussen prijs en performance (ja dit zal ik nog vaak moeten zeggen

). Ik had graag gezien dat de 64gb versie in Nederland verkocht werd, en ik zou hier zelfs €50 meer voor hebben betaalt, maar op dit moment wordt de T100 uitsluitend als 32gb versie verkocht. Wanneer de 64gb in Nederland uit komt, en of dit überhaupt gaat gebeuren, is op dit moment niet bekend.
Featureset
Ik gaf het al kort aan; de Z3740 SoC in deze tablet presteert uitstekend gezien zijn lage energieverbruik en de prijs van deze tablet zelf. Zie het onderstaande kader over performance om een duidelijker beeld te krijgen van de prestaties van deze tablet.
Even kort een aantal specificaties: 32gb eMMC, 2.4ghz en 5ghz Wifi, 1366×768 IPS scherm met 5 touch points, gratis Office 2013 Home & Student licentie (onbeperkte duratie, volledige versie), USB3 en USB2-OTG poort, microHDMI, 3.5mm jack, 720p front-facing camera met gelijke videoresolutie, Z3740 SoC, 2gb ram, Windows 8.1, bluetooth4.
Deze specificaties plaatsen deze machine als een mid- tot high-tier tablet. Je kunt argumenteren dat het scherm en te lage resolutie heeft om tot de hoge klasse te behoren. Daarnaast mist deze tablet een back-facing camera, is de front-facing camera van relatief lage resolutie, is de hoeveelheid RAM weinig te noemen, en is de interne SSD opslag ook aan de magere kant. Uiteraard is de 32gb interne opslag niet beschikbaar voor de gebruiker. Onder de streep hou je circa 15.5gb over zonder Office, en circa 14.3 met Office. Dit is ietswat te verhogen door system restore te deactiveren (neemt max 500mb in dacht ik), door de pagefile te verkleinen of te deactiveren (standaard 1.8gb), of overige trucjes om ervoor te zorgen dat Windows8 kleiner wordt. Alhoewel 14-16gb interne opslag mee te leven is, zodra je de mogelijkheden van de Z3740 wilt gebruiken, is het gebruik van een 32gb of 64gb microSD kaart in principe verplicht. Overige features wat ik graag had gezien op deze tablet zijn: een tweede USB3 poort (hier is zat ruimte voor in het keyboard dock), een microfoon ingang, een trilmotor (tactiel response), een fatsoenlijke oplaadpoort (2A over microUSB is echt pushing it, dacht dat de USB specs voor micro max 1A was), en RJ45 (of iig een verloopstuk).
Ondanks de haken en ogen die ik in dit kader heb aangegeven, ben ik tevreden over de volwassen featureset van de T100. Aan het einde van de dag gaat het niet zo zeer om wat er mist en wat er beter kan, maar het balans van prijs, prestatie en features. Ik ben ervan overtuigd dat je met de Asus T100 waar krijgt voor je geld, en dat het lastig gaat worden een vergelijkbaar product te vinden met een vergelijkbare prijs.
Prestaties
De review van Tijmen007
productreview: Asus Transformer Book T100TA-DK002H Grijs review door Tijmen007 geeft een aantal benchmark scores op stock frequenties. Deze waren:
3Dmark06 score van 2127,
SM2.0 score van 702,
HDR/SM3.0 score van 852,
CPU score van 1843,
Kraken 1.1 score van 8521.6ms (IE11 Metro), en
HTML5 Impact benchmark score van 4593.
Voor de Anime fans onder ons; de T100 is snel genoeg voor Hi10p / 10 bit h264 tot en met 720p. Dit wordt uiteraard op de CPU decoded, maar dit verloopt zonder frame drops. De Z3740 SoC is wel in staat tot het decoderen van standaard h264 tot een maximum van 4k op 100mbps. YouTube filmpjes worden (in ieder geval in Internet Explorer) op de GPU afgespeeld zonder haperingen.
Hieronder zal ik enkele plaatjes zetten over de storage performance en de prestaties van de USB3 poort.

De interne 32gb eMMC SSD.

Een Samsung 32gb microSD die in de interne kaartlezer is gestoken:
pricewatch: Samsung MicroSDHC Plus 32GB Class 10 UHS-I

Een USB3 stick:
pricewatch: Kingston DataTraveler 111 16GB Zwart

Een random 1tb Seagate HDD in een USB3 enclosure.

Een WD Blue in een USB2 enclosure.
Daarnaast wil ik benadrukken dat de Z3740 een werkpaard is die geschikt is voor wat mildere computerspelletjes. Een aantal video’s:
Half-Life 2, 60+ fps:
Crysis, 25fps:
Oblivion: 30 fps?:
Fifa 14, 60+ fps:
Rollercoaster Tycoon 3, 60fps:
Met deze lijst aan computerspel video’s wil ik aangeven dat de T100 niet alleen in staat is tot browsen, maar ook overweg kan met moderne spellen. Je kunt argumenteren dat 30fps te weinig is om een spel te spelen. Ik wil echter argumenteren dat de prestaties gewoon uitstekend zijn voor een tablet die passief gekoeld wordt

Beeldkwaliteit
Persoonlijk ben ik een matte scherm gewend, het scherm van de T100 is erg reflectief. Deze reflectieve eigenschap stoort veel in ruimten waar veel tegenlicht is. De kleurweergave is goed; ik zie geen overmatig blauw of andere rare tinten. De resolutie 1366x768 is in mijn opinie niet dusdanig laag dat het stoort tijdens gebruik. De maximale helderheid is niet voldoende voor het gebruik in direct zonlicht. De resolutie is daarnaast ook nog net geschikt om veel menu’s in de desktop modus met het touchscreen te bedienen. Ik realiseer me dat we in een MOAR PIXALZZ tijd leven, dus voor velen zal de resolutie van dit scherm tegenvallen. De kijkhoeken (naast de reflectie) zijn goed; je zou zeker met z’n tweeën een film kunnen kijken mocht er geen TV in de buurt zijn.
Geluidskwaliteit
Dit kader is vrijwel 100% subjectief. De interne speakers hebben uiteraard geen bas, maar het geluid is aan te horen, in de zin dat het niet vervelend is en geen hoofdpijn geeft... Op 100% volume kraakt het geluid niet. De koptelefoon uitgang is niet sterk genoeg om een over-ear aan te sturen. Meer specifiek, de koptelefoon uitgang produceert 0.57V AC tijdens het afspelen van een 50hz sine wave (fluke73). Dus als je een 32-ohm koptelefoon hebt, zul je niet meer dan 10mW per kanaal kunnen trekken. Echter, ik heb geen oscilloscoop of ander gereedschap om THD of RMS te meten, dus dit moet ik je schuldig blijven. Subjectief is de geluidskwaliteit “OK”.
Bouwkwaliteit van het gehele chassis
De tablet zelf heeft een glimmende achterzijde waar redelijk grip op te houden is. Na een uur gebruik merk je dat de achterkant van de tablet redelijk vettig begint te worden. Het scherm zelf is geen Corning materiaal, maar is wel van dusdanige kwaliteit dat het niet stoort tijdens gebruik. De connector tussen de tablet en het keyboard dock is stevig en voorkomt wobbelen van het scherm door een hoge weerstand bij het draaien. Het keyboard zelf vind ik van goede kwaliteit. Ik heb in het verleden al een
pricewatch: Asus Eee PC 1001HA (Wit) gehad. De individuele toetsen zijn kleiner op de T100, maar de toetsen voelen goed aan. De palmrusten hebben een “brushed” textuur, waardoor je wat meer grip hebt. De keyboard layout is redelijk logisch (inclusief de Fn keys) en komt overeen met overige Asus laptops zoals de N56 serie en de Vivobook serie. Het touchpad hapert tijdens gebruik en verwart vaak standaard muisbewegingen met gestures. Ik neig dus vaak naar het aanraken van het scherm ipv het gebruik van het touchpad.
Een aantal plaatjes:

Het keyboard dock klikt non-magnetic vast aan de tablet zelf, waarbij het gewicht van de tablet rust op 2 metalen ondersteuningen. Dit is ter voorkoming dat er stres komt te staan op de data-connecor zelf. Het kliksysteem vereist een aantal keer oefenen de eerste keer dat het gedaan wordt, maar levert verder geen problemen.

Aan de linkerzijde van de tablet bevinden zich in totaal 4 verschillende knoppen; namelijk een powerknop (bovenzijde) met een statusled, volume up, volume down, en een “home” knop.

Aan de rechterzijde van de tablet bevinden zich richting onderhoek 3 connectors; namelijk micro-USB (kan gebruikt worden als USB2-OTG met converter), micro-HDMI, en een 3.5mm jack (deze audiojack bevat geen microfoon).

Nog steeds aan de rechterzijde, bevindt zich ook een microSD kaart slot. Dit kaartslot is niet diep genoeg om de kaart volledig te laten verzinken.

De achterzijde van de tablet bevat aan de linker en rechterzijde een speaker uitgang. De speakeruitgangen bevinden zich niet op het platte gedeelte, maar bevinden zich in een gebogen gedeelte. Dit betekent dat de tablet plat op tafel kan liggen zonder dat de speakeruitgangen geblokeerd worden.

In Windows8 is het uiteraard mogelijk om “Metro” applicaties en desktop applicaties naast elkaar te hebben staan als split-screen. Dus het is bijvoorbeeld mogelijk om Skype open te hebben naast een YouTube video. Uiteraard gaat het YouTube filmpje ook gewoon door met spelen op de achtergrond.

Een schone installatie van W8.1 gebruikt op deze tablet na boot circa 0.7gb aan ram, van de 2.0gb beschikbaar. Dit staat dus ten minste 1gb volledig beschikbaar voor de gebruiker.
Ergonomie
De 10-inch tablet zelf is naar mijn ervaring groot genoeg om zonder moeite met je vingers te bedienen. De breedbeeld 16:9 ratio maakt de tablet eigenlijk alleen maar geschikt om hem in landscape oriëntatie te gebruiken. Je kunt argumenteren dat de tablet zeer geschikt is om boeken, stripboeken en manga op te lezen in portrait modus. Het scherm is plus/minus 1cm even groot als een A5 papiertje. Of de 16:9 ratio beter of slechter is dan een 4:3 ratio laat ik even in het midden. Mijn mening is dat ik deze tablet vaak in landscape oriëntatie gebruik en hier geen last van heb. Het toetsenbord dock heeft dezelfde indeling als veel andere notebooks en netbooks van Asus, zoals de N56 serie, en de Vivobook. Vanwege mijn ervaring met Asus notebooks heb ik geen problemen gehad om Fn-keys te vinden. Het toetsenbord zelf is even groot als menigeen ander 10-inch netbook keyboard. Echter, de individuele toetsen zelf zijn zichtbaar kleiner dan 10-inch keys wat ik eerder heb gezien. Ik vind het niet fijn om op deze tablet een document te typen, ik maak vaak typefouten. Echter, ik wil toch argumenteren dat het hebben van een keyboard dock meer voordelen heeft dan uitsluitend typen. Uiteraard blijft de tablet rechtop staan, kan er een USB3 aparaat mee verbonden worden, en kan het handig zijn in simpele spellen of emulators. De overall ergonomie zitten dus zeker wat plus en minpunten aan.
Warmte en geluid
De T100 is passief gekoeld (geen ventilator), en is hiermee fluisterstil. Op stock frequenties hoor ik geen elektronisch geluid, ook niet tijdens een uitgebreide FurMark burn-in test, zoals in deze tijd jammer genoeg vaak het geval is. Qua warmteproductie is de tablet heel acceptabel. De SoC inclusief alle ondersteunende spullen bevinden zich in het rechtergedeelte van de tablet. Het rechtergedeelte is dan ook circa 5-10 graden warmer dan het linker gedeelte. Warmer dan 40°C heb ik nog niet meegemaakt. Warmteproductie is simpel gezegd geen probleem op de T100.
Tweaker-eigenschap en overige zaken
In dit laatste kader wilde ik even wat overige zaken bespreken die meer van toepassing zijn op Tweakers onder ons dan doorsnee consumenten.
De microUSB oplaadpoort aan de rechterzijde van de tablet zelf is in de praktijk een volwaardige USB2 poort. Met een microUSB->fullUSB converter kun je deze dan ook gebruiken als USB2 poort. De T100 bevat dus in principe 2 toegankelijke USB poorten; één USB2 poort in de tablet zelf, en één USB3 poort in het keyboard dock.
Toen ik deze tablet voor het eerste keer startte stond Microsoft’s Bitlocker schijf-encryptie aan. Ik ben zelf geen fan van whole-volume encryptie. Het is mij niet gelukt bitlocker te deactiveren, en heb in het proces waarschijnlijk mijn SSD corrupted. Met de F9 recovery methode (zie volgende alinea) heb ik W8.1 volledig hersteld. Na deze recovery stond bitlocker niet aan.
De micro-HDMI aansluiting is ten minste in staat tot 1080p op 60hz. Hogere resoluties kan ik helaas niet testen. Plaatje ter bewijs (rechter muis -> open image in new tab voor volledig formaat):
De interne storage is een eMMC module. Echter, deze opslagmodule bevat niet de recovery partitie. Asus is slim genoeg geweest om de Win8.1 recovery partitie op een aparte 8gb USB2 module te zetten. Dit is in mijn opinie heel erg slim geweest. Deze recovery partitie is tijdens het opstarten te benaderen met F9. Zelfs als je de complete W8 installatie gesloopt hebt, is deze volledig te herstellen met de F9 recovery methode.
Het UEFI bios is via F9 te benaderen. Hieronder enkele afbeeldingen hoe dit uit ziet:

Direct na het klikken van F9 krijg je dit menu te zien, waarin je de keuze hebt tussen [Doorgaan], [Problemen oplossen], en [De PC uitzetten]. De afbeelding hieronder is in het [Probleem oplossen] menu.

Zie afbeelding voor alle opties. De optie [Herstellen met installatiekopie] is (dacht ik) de recovery vanaf de verborgen 8gb recovery partitie. De optie [Instellingen van UEFI-firmware] is een mooi woord voor BIOS. De volgende afbeelding toont dan ook het bios.

Het lijkt erop dat Secure boot is te deactiveren. Ikzelf heb dit niet geprobeerd, maar er staan posts op het internet van ten minste één persoon die succesvol Ubuntu heeft kunnen starten. Het BIOS laat uiteraard niet geweldig veel opties open voor de gebruiker.
Hieronder nog een lijst van alle aparaten die weergegeven worden in het aparaatbeheer / device manager. De lijst bevat ook een aantal aparaten die ik er al in heb gestoken, en een aantal draadloze aparaten die niks met de T100 te maken hebben. Interessant om te zien is de “Sandisk SEM32G”. Dit is kennelijk de eMMC module.
De T100 is een mid-tier tablet van Asus die in mijn ogen zeer succesvol is in het mid-tier vlak. De resolutie van het scherm, evenals het toetsenbord en de beperkte 32gb eMMC module, laten zien dat het duidelijk geen perfect aparaat is. Gezien de lage aanschafprijs van de tablet, kan ik de minpunten veelal vergeven, en vooral kijken naar de goede eigenschappen. Thanks voor het lezen van deze ietswat lange review