Door Jurian Ubachs

Redacteur

Total War: Rome II - Het kwam, zag en...

04-09-2013 • 08:32

103

Multipage-opmaak

Teren op oude glorie

Teren op oude glorie

Vanaf het moment waarop de game voor het eerst werd aangekondigd was Total War: Rome II een zekerheidje. The Creative Assembly heeft met zijn langlopende Total War-serie inmiddels een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd en met Total War: Rome II liet de ontwikkelaar de serie bovendien terugkeren naar de setting van het beste spel uit de reeks. Rome: Total War geniet een bijna legendarische status. Aan die standaard voldoen lijkt bij voorbaat ondoenlijk.

Toch heeft de deels Britse, deels Australische studio alle 'wapens' in huis om het zelfs beter te doen dan ooit. Rome: Total War stamt immers alweer uit 2004 en inmiddels heeft de franchise een ware metamorfose ondergaan. Dat is gepaard gegaan met diverse goede toevoegingen. Met Total War: Rome II doet The Creative Assembly er nog een schepje bovenop; diverse nieuwe features moeten dit de soepelst spelende Total War-game maken.

Toch betekent de terugkeer naar Rome ook dat sommige features die in voorgaande jaren met veel bombarie werden gebracht, nu weer van het strijdperk verdwijnen. Doordat de Romeinse tijd veel langer duurde dan het tijdperk waarin Total War: Shogun 2 zich afspeelde, verlopen beurten in het spel bijvoorbeeld niet meer in vier seizoenen, maar in jaren. Dat betekent dat er geen seizoenen meer in het spel zitten. Daar zal echter niemand een traan om laten, gokken wij. Wat er ook moge ontbreken, het wordt ongetwijfeld eenvoudig gecompenseerd door de herkenbaarheid die de setting met zich meebrengt. Total War-veteranen zullen zich hun formaties met rijen Urban Cohorts nog wel herinneren. Dat soort units kom je natuurlijk weer tegen en alleen dat al geeft Total War: Rome II een voorsprong op zijn voorgangers.

Meer gestroomlijnde campagne

Het is zeker niet zo dat The Creative Assembly simpelweg een remake heeft gemaakt van Rome: Total War. Wat gameplay betreft lijkt Total War: Rome II in de meeste opzichten meer op Total War: Shogun 2 dan op zijn naamgever, met verbeteringen en vernieuwingen waar het kon. Die vernieuwingen vind je voor het grootste deel op de campagnemap.

Tutorial campaign

Je campagneavontuur begint, als je dat wilt, met een tutorial-campagne. Daarover vertelden we je vorige maand al het een en ander, toen we in Rome de kans kregen die tutorial alvast te spelen. Handig, want die konden we dit keer dus overslaan. De tutorial maakt je snel wegwijs in het spel en schotelt je enkele eenvoudige gevechten voor. Hoe noodzakelijk dat is? De in-gameadviseurs zijn er om je te pas en te onpas te voorzien van extra informatie en de ai is zeker op Normal niet al te lastig, dus je moet wel een ernstige 'newbie' zijn wil je echt iets aan de tutorial hebben, anders dan dat het een aardige voorgeschiedenis oplevert.

Total War Rome II

Die voorgeschiedenis leidt je naar het punt waar de normale campagne begint als je met Rome speelt, maar dat klonk ons iets te voor de hand liggend. Wij kozen ervoor om aan de slag te gaan met de Spartanen. Die zijn overigens alleen speelbaar als je het Greek Nations Culture Pack erbij installeert. Dat dlc-pakket is gratis als je Total War: Rome II hebt voorbesteld en anders moet je er een klein bedrag voor betalen.

Per volk een andere manier van vechten

In elk geval zijn de Grieken, oftewel de 'Hellenic factions', van toegevoegde waarde. Total War: Rome II schotelt de speler meer diversiteit in units voor dan ooit. Dat houdt in dat alle volken een net even andere manier van organisatie en van vechten hebben. De Grieken maken bijvoorbeeld veel meer gebruik van soldaten met speren, waar de Romeinen meer units met zwaarden hebben. Dat vraagt om een andere tactiek, en dat maakt het leuk om eventueel nog een tweede en derde campagne te starten. De manier van spelen is wezenlijk anders per volk.

Total War Rome II

Toch geldt voor alle facties dat de randvoorwaarden dezelfde zijn. Die zijn immers verankerd in de algemene features van het spel. Een dergelijke feature is dat de wijzigingen in de opbouw van regio's en provincies, en de manier waarop je je legers regelt, de belangrijkste veranderingen oplevert. Dit draagt bij aan de vereenvoudiging van het micromanagement op de campagnemap en stroomlijnt de hoofdspelmodus van Total War.

The Creative Assembly wil de speler met Rome II leren wat groter te denken. In plaats van in individuele units denk je nu in legers en een niveau boven steden heb je nu provincies. Elke provincie bestaat uit enkele regio's en elk van die regio's heeft een grote stad. Drie of vier steden samen vormen dan een provincie. Zo vallen Athene en Sparta beide in de provincie Hellas, en liggen Roma en Napolae logischerwijs in de provincie Italia.

Legers rekruteren

In een van de steden stel je in Rome II een generaal aan. Dat is de start van een nieuw legioen. De eenheden voor dat leger 'bestel' je vanuit het menu dat je krijgt als je die generaal aanklikt. Dat hoeft niet in de stad zelf te zijn; het kan in elk gebied dat je bezit. Bij het rekruteren tellen bovendien de voorzieningen van de hele provincie mee. Staat er ergens in die provincie een stal, dan kunnen generaals overal binnen die provincie cavalerie rekruteren. Een slimme zet: niet alleen maakt dit het rekruteren makkelijker en sneller, het heeft ook tot gevolg dat je planmatiger kijkt naar welke gebouwen je bouwt in een stad en dat je steden elkaar aanvullen.

Meer transparatie in diplomatie

Ook bij het opbouwen van steden en managen van provincies geldt: overzicht troef. The Creative Assembly gaat op dat vlak echter nog een stap verder in Total War: Rome II. De studio hoorde in het verleden vaak kritiek op de werking van diplomatie. Het werd spelers niet duidelijk genoeg gemaakt op welke gronden de ai tot zijn beslissingen kwam. Ogenschijnlijk logische voorstellen werden zonder pardon van tafel geveegd, terwijl rare allianties soms juist wel een kans van slagen hadden.

Overzicht van relevante acties

Om dat tegen te gaan hebben de makers een nieuw menu verzonnen waarin je precies te zien krijgt welke factoren meewegen in de mening die een bepaalde factie over jou heeft. Dat kunnen de meest uiteenlopende zaken zijn. Jullie onderlinge verleden speelt de belangrijkste rol, maar ook wat je met andere facties hebt gedaan kan van invloed zijn. Wie een handelsverdrag sluit met Rome, scoort minpunten bij Carthago. Wie zonder pardon Carthago aanvalt, krijgt bonuspunten bij Rome en alle andere vijanden van Carthago, maar niet bij Carthago Nova en tal van andere facties uit dezelfde windrichting.

Total War Rome II

Al dat soort acties zijn keurig samengevat in een lijstje en onder de streep levert dat dan een negatief of positief cijfer op. Op basis daarvan kun je soms aardig schatten hoeveel kans je hebt dat de factie aan de andere kant van de tafel naar je voorstel luistert. Het systeem is echter zeker niet waterdicht. We maakten nog steeds vaak genoeg mee dat logische voorstellen niet werden geaccepteerd. Zo hadden wij ons, spelend als Sparta, ontwikkeld tot een handelsgrootmacht. Elke grondstof uit Europa werd op de een of andere manier door onze schepen vervoerd. Toch waren er op enkele plaatsen in Europa nog steeds kleine facties die niet met ons wilden handelen, zonder dat daarvoor een reden te vinden was in de lijst plussen en minnen.

Diplomatie is soms vreemd

Wie daarna iets scherper naar het diplomatiesysteem kijkt, ziet nog meer rariteiten voorbijkomen. Zo wordt de onderlinge macht tussen twee facties weergegeven, maar vaak blijkt dat geen weergave van de realiteit. Ook apart is het dat ons machtige Sparta af en toe werd benaderd door kleine facties voor een bondgenootschap, waarvoor wij dan, als veel machtiger land, een vermogen moesten betalen. Zou dat niet andersom moeten zijn?

Kleine plusjes en minnetjes

Aparte dingen komen in Total War: Rome II vaker voorbij. Zo vonden we het onhandig dat je niet zelf de hoogte van een betaling kunt invoeren, maar dat dat gaat met stapjes van tien procent van je schatkist. Dat levert aardig hoge betalingen op als je een ton in kas hebt. Het zijn simpele dingen die niet eens erg in de weg zitten, maar verklappen dat Total War: Rome II best wat extra weken playtesting had kunnen gebruiken. Wellicht was dan een andere vernieuwing, bedoeld als invloedrijke nieuwe feature, niet zo naar de achtergrond verdwenen. Het politieke spel was namelijk in de aanloop naar de release wel een belangrijk onderdeel van de pr-campagne, maar speelde uiteindelijk in de gameplay nauwelijks een rol.

Oude mannen aan je zijde?

Het politieke spel is er wel, en af en toe is het grappig om een waardevolle pion van een andere familie voor je eigen familie te winnen. Het systeem is echter onoverzichtelijk. Je politieke invloed wordt weergeven op basis van het aantal Gerontes - Ouden of Wijzen - die aan jouw zijde staan. Bepaalde acties kosten je Gerontes. Dat levert de 'overige families' dus macht op. Zodra hun macht aanmerkelijk groter is dan de jouwe, loop je het risico dat ze je uitdagen en dan ontstaat er een burgeroorlog.

Total War Rome II

Op zichzelf best een aardig systeem, waarmee we ons graag meer bezig zouden hebben gehouden. Het probleem is dat het kwijtraken van Gerontes vrij makkelijk is, maar het is onduidelijk hoe je ze weer terugwint. 'Door veldslagen te winnen', zegt het spel. Geloof ons als we zeggen dat we genoeg slagen gewonnen hebben, maar toch onze invloed binnen Sparta alleen maar zagen afnemen. Geluk bij een ongeluk is dat we zagen aankomen waar dat toe zou leiden; we hadden dus al een immens leger klaarstaan bij Sparta. Toen de burgeroorlog inderdaad begon, hakten we het leger van de afsplitsing direct in de pan en daarmee kwam ook meteen een einde aan het politieke spel in de campagne van Total War: Rome II.

Handige hulpmiddelen

Natuurlijk zijn er ook positieve puntjes te vinden. Zo is het handig dat het spel je waarschuwt als je je beurt wil afsluiten terwijl er nog openstaande acties zijn of terwijl je geen nieuwe technologie aan het ontwikkelen bent en je dus door af te sluiten een beurt zou 'weggooien'. Ook is het leuk dat je je bondgenoten op een bepaald doel kunt afsturen door een 'war coördination target' aan te wijzen: handig als je een vijandelijk leger over het hoofd had gezien en zelf even geen leger in de buurt hebt om dat op te lossen.

Zelfde spektakel, meer realistische weergave

De campagne bevat een aantal vernieuwingen die het spel handiger en makkelijker speelbaar maken. Ook als de gameplay richting gevechten trekt, zul je enkele veranderingen aantreffen. Een handige toevoeging is dat je de legers een bepaalde instructie - agressief, neutraal, defensief - kunt meegeven alvorens een gevecht door de computer te laten uitrekenen via Auto-resolve. Tijdens een campagne moet je nu eenmaal vaak vechten en dat wordt een tijdrovende bezigheid als je alles zelf wilt doen. Wij simuleerden in de regel dan ook het merendeel van de gevechten die we toch wel zouden winnen. De winkans verandert soms op basis van de instructie die de gamer zijn troepen meegeeft.

Gevechten vormen kernpunt

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de gevechten die je wél zelf speelt. Hoewel de gamer misschien langer bezig is op de campagnemap dan in de gevechten, zou Total War: Rome II een droge game zijn als dat realtime-actiegedeelte geen onderdeel van het spel zou zijn. De gevechten met duizenden units per leger behoren sinds jaar en dag tot dé kernpunten van Total War-games, en ook voor Rome II blijft simpelweg de aanwezigheid van deze spectaculaire gevechten al een meerwaarde.

Total War Rome II

Daarbij valt in eerste instantie het detailniveau in de diverse units op. The Creative Assembly werkt er al enkele jaren aan dat soldaten in een unit geen kopieën meer van elkaar zijn, maar individuen. Dat is in Rome II nog wat sterker aanwezig. Soldaten verschillen duidelijk van elkaar en hebben in de gevechten allemaal hun eigen animaties. Je ziet ze hun schild boven hun hoofd houden als er een pijlenregen aankomt en je ziet op die schilden de schade van vorige gevechten zitten. Het detailniveau maakt hier best indruk.

Realistische 'line of sight'

Wat ons betreft worden de gevechten echter niet gemaakt door de graphics; het gaat om tactiek. Rome II is op zijn best als je het gevoel krijgt dat jouw tactische zetten hebben gewerkt, en het verschil hebben gemaakt tussen winst en verlies. De betere generaals onder ons krijgen er wat dat betreft in Rome II een aardige feature bij. Dankzij de realistische 'line of sight' kun je je tegenstanders nu op nieuwe manieren te grazen nemen. Staat er een heuvel tussen jou en de vijand, dan zul jij hen niet zien en zij jou niet. Je zult dus daadwerkelijk scoutende cavalerie-units zien en die zelf ook vooruit sturen om te kijken waar je tegenstander is.

Dit is wat ons betreft de beste toevoeging aan Total War: Rome II. Hoewel het lang niet in elk gevecht een rol speelt, kun je vijanden af en toe op een heerlijke manier in een hinderlaag laten lopen als je een gevecht voert in een heuvelachtig landschap. Wij wisten op die manier een gigantisch leger wildemannen genadeloos in de pan te hakken. We leidden ze met onze cavalerie een lagergelegen pas door, met heuvels aan weerskanten. Zodra ze in het midden van die pas waren, stormden onze Spartanen van beide kanten naar beneden. Het gevecht was daarna binnen een minuut beslist.

Ai, multiplayer en prestaties

Dat een gevecht in Total War: Rome II snel afgelopen is, is geen uitzondering. Zeker tegen een ai-tegenstander op de normale moeilijkheidsgraad zul je over het algemeen weinig moeite hebben. The Creative Assembly heeft de ai op de schop genomen voor deze Total War-game, maar daarvan valt op de lagere niveaus weinig te merken. Op de hogere niveaus komt de ai er een stuk beter vanaf, maar ook dan worden er af en toe domme tactische fouten gemaakt, die je dan net iets te eenvoudig de overwinning opleveren.

Tactisch vernuft

Toch blijven de generaals van de computer in grote lijnen overeind. Er worden keurig speren op je paarden afgestuurd en de ai probeert je zeker op hogere niveaus in lastige posities te brengen. We betrapten onze door de computer gestuurde tegenstrevers soms op wat tactisch vernuft en dat maakt de eventuele overwinning dan alleen maar lekkerder.

Total War Rome II

Toch zul je voor échte uitdaging verder moeten kijken dan alleen naar de ai. Net als voorgaande games kent Total War: Rome II natuurlijk ook weer een uitgebreide multiplayer-component. Daarbij vind je de onvermijdelijke losse gevechten, maar het is ook mogelijk om een coöperatieve campagne op de campagnemap te spelen. Helaas speelden wij Total War: Rome II al voordat het spel daadwerkelijk in de winkels lag en konden we de multiplayer-functies nog niet echt goed testen, waardoor we hierover geen oordeel kunnen geven. Dat is jammer, want online wordt de balans in het spel het best getest. Het originele Rome: Total War werd op een gegeven moment een aangelegenheid van katapulten en Urban Cohorts, omdat die units vooral het verschil maakten. Of Total War: Rome II dergelijke onvolkomenheden in de balans ook bevat, durven we nog niet te zeggen.

Wachten, wachten en nog eens wachten

Dan is er nog de kwestie 'prestaties'. De feiten: Total War: Rome II beschikt over een wagonlading facties. Alleen de groten zijn speelbaar, maar ondertussen telt het spel tientallen kleine facties, die allemaal hun bewegingen hebben per beurt. Dat moet gesimuleerd worden aan het einde van elke beurt en dat levert een fikse wachttijd op. Je kunt dat iets inkorten door ervoor te kiezen de bewegingen van de ai-facties niet in beeld te laten brengen, maar zelfs dan duurt het simuleren van wat de ai-facties allemaal doen soms minuten. Over hoe goed de game is kun je altijd discussiëren, maar élke beurt tussen de twee en drie minuten moeten wachten, zelfs als je een meer dan redelijke processor hebt, is ronduit droevig.

Het simuleren van de beurten van de ai-facties is daarmee het hoogtepunt als het gaat om hoe Total War: Rome II je computer belast, maar de game laat niet alleen de cpu zweten. De game zet grafisch weer een stapje vanaf Total War: Shogun 2 en dat voelt je videokaart. In dit geval zeggen benchmarkresultaten meer dan woorden. Daarom vind je op de volgende pagina een overzicht van de prestaties van de diverse kaarten waarmee we een Rome II-benchmark hebben gedraaid.

Benchmarks

Om een indruk te geven van de grafische kracht die nodig is om Rome II vloeiend aan de gang te krijgen, hebben we enkele benchmarks gedraaid. Dat deden we met een aantal high-end videokaarten op ons testsysteem met een naar 4,3GHz geklokte Core i7 3960X en 8GB werkgeheugen. Rome II beschikt over vijf presets, waarbij de hoogste twee Ultra en Extreme zijn genoemd. We draaiden de benchmarks op een resolutie van 1920x1080 pixels, en gebruiken Nvidia's 320.49-driver en de 13.4-driver van AMD.

Rome II Benchmark

Rome II beschikt over een ingebouwde benchmarktool, waarvan we dankbaar gebruikmaakten. In de Forest-benchmark, die bijna twee minuten duurt, gaan Romeinen en Germanen op de vuist tijdens de slag bij het Teutoburgerwoud.

Rome II fps verloop

De benchmark blijkt progressief lastiger voor de videokaarten om af te draaien. De scène begint met een flashback en marcherende Romeinse troepen. Zodra de slag uitbreekt zakt bij elke geteste videokaart de framerate in. Het renderen van verschillende troepen, die verschillende kanten opgaan, gecombineerd met een draaiend camerastandpunt, levert een flinke belasting van de videokaart op.

Total War: Rome II Ultra 1920x1080 pixels
VideokaartMinimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Nvidia GTX 780
***
+
****
30,3 / 69,0
Nvidia GTX 770
***
+
***
31,5 / 61,4
HD 7970 GHz
**
+
***
24,7 / 51,6
Nvidia GTX 760
***
+
**
27,0 / 48,5
HD 7950 AMD
***
+
**
29,7 / 45,9

'Ultra' is de op een na hoogste instelling, maar anti-aliasing staat bij deze preset nog uit. Nvidia's nieuwste kaarten blijken het hier al lastig mee te hebben. De gemiddelde framerate is uitstekend te noemen, maar de dips hebben tot gevolg dat de minimale framerate bij alle videokaarten net onder of net boven de 30fps blijft hangen. AMD's snelste single-chipkaarten gaan alweer sinds begin 2012 mee en dat is te merken; de framerates liggen nog wat lager dan bij de high-end kaarten van Nvidia.

Total War: Rome II Extreme 1920x1080 pixels
VideokaartMinimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Nvidia GTX 780
****
+
***
28,3 / 53,4
Nvidia GTX 770
***
+
**
25,8 / 44,0
HD 7970 GHz
**
+
***
19,0 / 39,4
Nvidia GTX 760
***
+
**
23,3 / 33,6
HD 7950 AMD
**
+
**
17,3 / 33,0

Op de hoogste instelling, Extreme, heeft zelfs Nvidia's GTX 780 moeite om de minimale framerate boven de 30fps te houden. Anti-aliasing staat aan en dat resulteert in lage framerates bij de meeste videokaarten. Wellicht volgen er nog optimalisaties van drivers of patches vanuit de ontwikkelaar, want om in Rome II continu vloeiende beelden op het scherm te toveren is een prijzige videokaart nodig.

Conclusie

De diverse rariteiten en slordigheden in de gameplay doen ons niet veel, en worden eenvoudig gecompenseerd door alles wat wél goed is in het spel. Total War: Rome II leunt op de aloude pluspunten van de Total War-franchise en voegt daar een aantal bruikbare vernieuwingen aan toe, met de realistische line of sight, de transparantie en de meer gestroomlijnde campagne als beste innovaties. Niet alles komt even goed van de grond, maar dat zit het spelplezier niet eens zo veel in de weg. Helaas geldt dat laatste niet voor de wacht- en laadtijden. Als je op End Turn hebt geklikt, zit je regelmatig twee, drie minuten of zelfs langer te wachten, zeker als je wat verder in je campagne komt. Dat leidt na verloop van tijd tot irritatie en dat is wel het laatste waar je zin in hebt. Het maakt Total War: Rome II als geheel niet meteen een slecht spel, maar heeft wel mede tot gevolg dat de game zich niet bij de absolute toppers van 2013 schaart, om over die legendarische status van Rome: Total War maar niet te spreken…

Pluspunten

+ Handige vernieuwingen in campagne
+ Sfeervolle look
+ Grote gevechten blijven cool
+ Realistische line of sight in gevechten
+ Transparantie komt vooral diplomatie ten goede

Minpunten

- Belachelijk lange wacht- en laadtijden
- Invloed van politiek is te verwaarlozen
- Ai maakt domme foutjes, zelfs op hogere niveaus

Cijfer: 8

Titel Total War: Rome II Total War Rome II
Platform Pc
Ontwikkelaar The Creative Assembly
Uitgever Sega
Releasedatum Inmiddels verschenen
Total War: Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War: Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome 2Total War Rome 2Total War Rome 2Total War Rome 2Total War: Rome II

Reacties (103)

103
101
71
10
1
19
Wijzig sortering
Vreemd dat er niets over vermeld staat over de grafische problemen die er zijn. Voornamelijk de nieuwe generaties zoals de 6 en 7 serie van nvidia die in veel situaties niet tot nauwelijks worden ondersteund.

Verbaast me daarom ook dat ik lees dat deze game zou moeten kunnen draaien op een 770 780 etc.
echter is dat in de realiteit anders (ik heb namelijk een 770 GTX in krijg 7 to 9 FPS op elke setting), en ik ben niet de enige.

Bron:
http://forums.totalwar.co...dbfea95f2a45386928c1ae9ac

En:
http://forums.totalwar.co...dbfea95f2a45386928c1ae9ac

[Reactie gewijzigd door Ron1404 op 22 juli 2024 19:43]

ja gek is dat. ik zit nog op een 480 en hij draait prima op redelijke hoge settings.
dat doet vermoeden dat je nog heel even geduld moet hebben, CA zal wel heel rap gaan patchen.
Ik hoop dat je gelijk hebt, wel vreemd dat er vermeld is dat tweakers een vergelijkbare machine hebben gebenchmarkt en komen uit op 37+ FPS (ik neem aan alleen de ingame benchmark)?

Het vreemde van het verhaal is dat de benchmark van Rome 2 ook niet betrouwbaar is, namelijk lijkt het wel dat die anders is geschreven. Ik kom daar namelijk op 30+ FPS maar als ik in de campaign (map of in battle) kijk kom ik niet verder als 10 FPS (op max settings 1900x1080)?

Ik raad mensen ook aan om nog even te wachten met het aanschaffen van deze game totdat deze gepatched is want dat is broodnodig.
Rome 2 is leuk maar er zijn een paar dingen die gefixed mogen worden:

- Ik moet 5min wachten voor ik de campaign map te zien krijg bij het eerste keer opstarten en als ik op end turn klikt moet ik weer 2-3min wachten elke keer terwijl dit bij Fall of The Samurai zo'n 15sec is.

- Omdat er op de campaign map niet meer zoveel te doen is, tenminste ik ben op het moment naar de Alpen aan het uitbreiden, klik je vaak op end turn zo heb ik het gevoel dat ik meer aan het wachten ben dan aan het spelen.

- Je hebt een krachtige pc nodig om dit spel soepel te laten draaien, maar goed de laadtijden zijn 10x erger.

- Agent actions hebben bijna altijd geen effect ook al is de succes kans boven de 70%, misschien ben ik de ultieme pechvogel? Heb al zo'n 10000 denarie uitgegeven voor een paar assasinations.

Er zijn ook een paar dingen die ik echt mis van de vorige TW delen:

- Eerst settlement details weg in Shogun 2 en nu ook al de family tree? Heel erg jammer als je het mij vraagt, ik kan niet eens meer zien hoeveel mensen er in een settlement wonen.

- Geen caravans meer op de campaign map, je kan niet meer in een oogopslag zien waar veel gehandeld wordt tussen settlements. Dit vond ik eigenlijk altijd wel leuk om te zien naarmate je rijk groter werd.

- De meeste verbetering in Rome 2 zijn cosmetisch en hebben helaas geen toegevoegde waarde qua gameplay.

- Je hoeft geen schepen te bouwen om op zee te gaan, dit was echt een WTF momentje voor mij toen ik dacht dat mijn hoofdstad veilig was, komt er opeens een groot leger via Corsica aanvallen toen al mijn generals in het noorden waren.

- Je kan geen individuele units meer maken, enigszins begrijpelijk maar toch weer een stukje vrijheid die weg is.
Eens met de meeste punten, al heb ik niet veel last van de laadtijden. Een paar van je punten:
- Agent actions hebben bijna altijd geen effect ook al is de succes kans boven de 70%, misschien ben ik de ultieme pechvogel? Heb al zo'n 10000 denarie uitgegeven voor een paar assasinations.
Ze lijken ook te hebben ingevoerd dat actions deels effectief kunnen zijn. Een mislukte assasination kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de unit een beurt moet overslaan (so to speak).
- Je hoeft geen schepen te bouwen om op zee te gaan, dit was echt een WTF momentje voor mij toen ik dacht dat mijn hoofdstad veilig was, komt er opeens een groot leger via Corsica aanvallen toen al mijn generals in het noorden waren.
Dat was toch al zo (of haal ik het nu door elkaar met Civilization)? Punt is alleen wel dat jij met enkele echte schepen gehakt kunt maken van de units die zomaar de zee op zijn gegaan.
- Je kan geen individuele units meer maken, enigszins begrijpelijk maar toch weer een stukje vrijheid die weg is.
Twee dingen: je kunt redelijk gemakkelijk generaals aanstellen, die met kleinere legers mee reizen. Daarnaast is het echter niet geheel realistisch nu, losse cohorten werden destijds ook op pad gestuurd zonder het hele legioen mee te sturen.

[Reactie gewijzigd door Hafermaut op 22 juli 2024 19:43]

Nog een opmerking over het volgende (grote) minpunt:

- Belachelijk lange wacht- en laadtijden

Alvorens je de campaign begint kun je onder het knopje 'Campaign Settings' de zetten van AI op de campaign map uitzetten.
Hierdoor zijn de wachttijden een stuk korter, deze optie zit al een hele tijd in de serie verwerkt.
Uit de review maak ik op dat dit punt zwaar weegt in de score, zeer onterecht vind ik dat.
Ik heb de optie gevonden en je hebt gelijk, het verkort de wachttijden, maar ik ben het met de reviewer eens: de wachttijden zijn vrij lang. We hebben het hier niet over consoles, maar over een pc game. Vergeleken met Shogun 2 - die toch vrij goed overeen komt ondanks aanpassingen - is het erg verrassend, om maar niet te zeggen zeer vervelend. Wanneer ik namelijk deze knop aanzet hoor je te verwachten dat er helemaal geen wachttijd is.
Al met al denk ik dat CA te weinig tijd heeft gekregen voor optimalisatie. Dit zou met een degelijke multithread programmering goed op te lossen zijn.

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 22 juli 2024 19:43]

Zoals in de videoreview gezegd: die optie hebben we zelf ook al gebruikt. Het scheelt iets, maar niet heel erg veel.
  • - Belachelijk lange wacht- en laadtijden
Geen last van, vond dit echt een groot minpunt bij Shogun 2 maar bij Rome II lijkt het een stuk vlotter te gaan.
  • - Invloed van politiek is te verwaarlozen
Hier ben ik het deels mee eens, echter begint het wel een steeds grotere rol te spelen naarmate ik vorder in mijn campaign.

Verder een nette review, geeft een goed beeld weer van deze nieuwe titel.
Ik mis in de review één van de belangrijke verbeteringen die het spel heeft doorgemaakt, het ingebouwde massasysteem waarbij legers downhill meer massa hebben waardoor ze de overhand hebben bij een clash met een leger onderaan de berg lijkt jullie niet echt te zijn opgevallen. voor mij zijn deze verbeteringen in physics toch wel de meest indrukwekkende wijzigingen in de battle gameplay.

Het stuiterballengedrag op framerategebied zal hopelijk nog wat worden getweakt doormiddel van patches van Nvidia en AMD. bij de eerste start werden de graphics direct op ultra gezet door de game zelf, tijdens het spelen met grote legers op dubbele snelheid had ik echter toch af en toe last van een kleine glitch.

Rig:
-i7 3770K
-Asus GTX590
-16GB RAM 1600Mhz
-2x C4 SSD Raid 0
Hm, redelijk duidelijke review die qua score grotendeels overeen komt met andere sites volgens metacritic.com. Tenminste.. als je alleen kijkt naar die groep reviewers. De "normale" spelers geven deze game bij metacritic een 6.9 terwijl de originele Rome Total war een 9.2 krijgt.

We zullen nog zien of deze editie van Total war net zo geliefd wordt als zijn voorganger, voor mij staat ie vanavond in ieder geval op het programma ;).

[Reactie gewijzigd door Vulcanic op 22 juli 2024 19:43]

Het enige kritiekpunt dat ik heb op de user reviews is dat die tegenwoordig wel alles of niets lijken: of een 0 of een 10. Van enige nuance is geen sprake.

Gisteren een aantal uren gespeeld, ik kan dus nog niet teveel zeggen, maar de review van Tweakers kan ik me in vinden. Hopelijk worden in vervolg sequels vaker streng beoordeeld.

Wat betreft de pluspunten:

+ Handige vernieuwingen in campagne - bedenk je wel dat handig relatief is, het was in het begin wel erg wennen en even zoeken wat functioneel precies het verschil is tussen regions en provinces en op welk niveau ik mijn strategische keuzes moet maken!

+ Sfeervolle look - meer een mening dan een feit, maar wel mee eens.

+ Grote gevechten blijven cool - zie voorgaande.

+ Realistische line of sight in gevechten - realistisch rekbaar begrip natuurlijk ;-) Tip: beweeg je units in de bossen altijd lopend en niet rennend om ze ook in beweging verborgen te houden!

+ Transparantie komt vooral diplomatie ten goede - eens, al komen gifts van mijn kant niet altijd op de balans terecht, maar eens induiken...

Wat betreft de minpunten:

- Belachelijk lange wacht- en laadtijden - valt mij mee, misschien lijkt het lang als je met een stopwatch er naast zit? ;-)

- Invloed van politiek is te verwaarlozen - vind ik nog moeilijk te zeggen, maar lijkt inderdaad meer een gimmick.

- Ai maakt domme foutjes, zelfs op hogere niveaus - ik ook! Ik kan domme fouten over het algemeen wel vergeven, omdat dit vaak realistisch is. Toen ik gisteren met een vriend een paar 1v1 potjes deed was ik ook niet met elke keuze erg gelukkig.

Al met al zou ik iets hoger uitkomen, omdat ik zeker weet dat dit een game is die mij vele uren zal boeien en dus zeer veel bang for buck levert, maar is het geen onterechte review.
Ik denk dat je wat langer dan een aantal uur moet spelen om te kunnen oordelen of de wacht- en laadtijden lang zijn. Ik kan mij tenminste voorstellen dat die tijden langer worden naarmate de campagne vordert, aangezien de facties dan ook steeds meer zetten gaan doen wat steeds meer rekentijd in beslag zal gaan nemen.
Wow, wat mij verbaast is dat er zo weinig is gezegd van het verdwijnen van de family trees in Rome 2. Dit was voor mij een van de leuke dingen in het origineel.

Ik vraag me tevens af bij alle mensen die Rome 1 zo geweldig vonden of ze niet te veel denken aan het product zoals het was met mods. Ik vond Rome 1 origineel wel aardig, maar mijn fun ermee begon pas toen ik de Total Realism mod gebruikte. Ik geloof niet dat Rome 1 zonder de modding community ooit zijn legendarische status had gekregen.
Ik was ook een beetje verbaasd. Ze leggen in het begin nadruk op de bonus die je krijgt voor de familiekeuze en daarbij houdt het zo'n beetje op.

Ja, je kan af en toe als je een event krijgt het staatsmenu in om op een knop te drukken zodat je meer of minder senaatszetels krijgt maar het is tergend saai. Komt nog bij dat je doodgegooid wordt met de entouragemededelingen waar je een keuze voor moet maken en dat je generaal er in plaats van meerdere, er dit keer maar 1 (!) kan gebruiken t.o.v. de verzameling die je in rome 1 kon bijeensprokkelen. Ik pak de eerste die meer beweegpunten of moraal geeft en kijk er verder niet naar.

Rome 1 heb ik zonder mods 100en uren gespeeld.
For the record: er zit een 'total realism' optie in Total War: Rome 2. Kun je aanvinken. Ik weet niet of dat alleen voor losse battles is, of ook in de campagne, maar het zit in de game.
Ik vind het eigenlijk vrij opmerkelijk dat je dat als reviewer van de game niet weet. Het geeft aan dat je het spel slechts oppervlakkig hebt bekeken in verhouding met de diepgang die het biedt. Hoe kun je op basis van zo'n relatief beperkte ervaring nou een gedegen review schrijven?

[Reactie gewijzigd door Cocytus op 22 juli 2024 19:43]

"Total War: Rome II review: A total mess
The latest in the storied historical war sim franchise is a clear step backward."
Ars technica is anders duidelijk heel wat minder te spreken over deze game.
De best beoordeelde comment op dat artikel: http://arstechnica.com/ga...25214349#comment-25214349

Met de belangrijkste tip om wachttijden te versnellen door het bekijken van AI turns uit te zetten.
'Normale gamers'... Welke normale gamer kan er na 1 dag al een review schrijven op punten geven aan een game waar je uren in kan stoppen....

Voor de singleplayer van een recente shooter die je op 5u hebt doorlopen ok, maar voor deze game kan dat gewoon niet!
Als je deze game vergelijkt met andere sequels die (zonder vernieuwing) een 9 scoren denk ik dat een 8 een te mager cijfer is. Verder een uitstekende review, jammer dat het politieke spel wat tegenvalt.

Ik lees trouwens niets over de naval battles, ben benieuwd of die grafisch een beetje realistisch zijn.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 22 juli 2024 19:43]

Naval battles heb ik uit de tekst gelaten, omdat ik die nauwelijks gespeeld heb. Meestal liggen de krachtsverhouding zodanig dat er nauwelijks een zinnig gevecht ontstaat. De AI is daarbij verslaafd aan zo snel mogelijk enteren, dus echt tactiek komt er ook niet bij kijken, vond ik.

De gecombineerde land/naval battles vielen wat tegen. Dat zit wel in de videoreview. In de praktijk heb je de units vooral op land nodig en Naval support wordt daarbij ondermijnd doordat de land units gewoon buiten bereik van de schepen gaan staan. Het enige dat ik kan bedenken is dat je ook boten met siege weapons hebt. Dan heb je het in potentie dus over catapults die niet uitgeschakeld kunnen worden door land-units, dat klinkt als een tactisch voordeel. Maar verder dan dat speelde het in mijn campaign - en ik ben met Sparta toch al snel een uur of 35 bezig geweest - nauwelijks een rol.
Gecombineerde land/naval battles zijn compleet bugged. Ik kan bijvoorbeeld niet vanaf het land met mijn slingers een boot bekogelen.. Als AI units uit de boot gaan kan je ze pas aanvallen als ook echt de hele unit van de boot is. Ik heb al een keer gehad dat er 1 poppetje van een unit vast bleef zitten op de boot en ik dus die AI unit niet kon aanvallen. Resultaat: complete leger op de unit parkeren dan werd er wel wat gevochten, er ontstond een gat in mijn leger, verplaatsen enz enz. Uiteindelijk wel gewonnen.

Combined battles is dus iets voor NA de patches..
mischien ligt het aan mij maar ik vind de huidige interface en unit description er niet uitzien, het lijkt allemaal onoverzichtelijk en vooral chaotisch. :?
ik vond deel 1 geweldig doordat bijna het hele plaatje klopte. Nu ook de provincies groter zijn en Rome niet meer is verdeeld in Julii,Scipii en de Brutii wat ik erg jammer vind. Juist die verdeeldheid gaf mij wel een push om snel land te veroveren zodat ik een voorsprong had op de andere families
Ik heb hem gisteravond ook even gespeeld. Ik vond de interface in gevechten VEEL te groot.. Had wel iets minimaler gekund in mijn ogen. Vond het ook niet erg overzichtelijk. Ook jammer dat er geen SLI ondersteuning in zit, en moet eerlijk zeggen dat ik het grapis niet zo mooi vind als gedacht.
Dit is inderdaad een belangrijke disclaimer die ik mis in de review, er is gewoon GEEN SLI support aanwezig wat een belangrijke waarschuwing is voor mensen die de game willen aanschaffen.

Getest in precision X, load op 2e gpu komt nergens hoger dan 10% waar de framerate compleet in elkaar stort t.o.v. 1 kaart, in mijn geval ga ik van 46 frames naar 16 met SLI enabled.

Momenteel wordt er naar gekeken door Nvidia, maar er worden al opmerkingen geplaatst dat het hetzelfde probleem lijkt te zijn als bij CoH, oftewel een engine probleem van de game. Indien dit correct blijkt is het dus voor de driver fabrikanten onmogelijk om er een fix voor uit te brengen en is het afhankelijk van de developer, wat meestal neerkomt op een jammer maar helaas.
Gelukkig is inmiddels wel bekent dat er een nieuw patch komt die a.s. vrijdag uitkomt, hopen dat die patch de meeste hardware problemen verhelpt.

Bron:
http://www.pcgamer.com/20...xes-for-immediate-future/

Commentaar van CA:
“As with all large PC releases, the variety of hardware and general system specifications can cause issues for some people and we are urgently working to help get them the right experience,” they say. “As announced last month, we are also planning to tweak the balancing, AI routines and other features now that we’re getting real-time metric feedback from thousands of players.”

“The result is that the first update to the game will drop this Friday, with the intention to update the game on a weekly basis in the immediate future.”

[Reactie gewijzigd door Ron1404 op 22 juli 2024 19:43]

De verdeeldheid is er nog wel, maar ligt bij op de legioenen en hun leider. CA heeft echter nagelaten om een huiskleurtje ofzo aan de pionnetjes vast te maken zodat het makkelijker te herkennen is. Het staatsscherm laat maar bar weinig zien hoe rome verdeeld is.

De interface is nogal onhandig soms, maar over de provincies klaag ik niet aangezien ik zo niet de halve beurt alle plaatsen hoef af te speuren om te zien of ik wel iets bouw.
Ik verwacht zelf persoonlijk vrij snel een patch voor dat end of turn verhaal, Het volk overslaan indien je deze nog niet hebt ontdekt zal niet lastig toe te voegen zijn, en dit lijkt mij de simpele oplossing. En volgens mij werkte dat ook al zo bij Rome total war.
volk overslaan ? Dus dan "leeft" die factie helemaal niet "beweegt niet, ondergaat geen ontwikkeling enz enz, of is dat sowieso het geval ? Want anders zou er weinig voor berekend hoeven te worden...
Die dingen kunnen toch berekent worden zonder dat wij dat zien/ op hoeven te wachten? Hier zullen vast oplossingen voor te bedenken zijn. Aangezien het bij Rome total war ook kon daar stond je ook geen 5 minuten te wachten op je turn, misschien wel na 200+ beurten maar niet al na 20 beurten.
De rekentijd gaat niet zitte in het feit dat je ze kunt zien. Ze zullen hoe dan ook berekend moeten worden, immers, als je ze 5 beurten later kunt zien, moeten ze wel gewoon 5 beurten verder zijn in de ontwikkeling en niet maar 1. Of ze dat per beurt doen of opsparen totdat je ze ziet en dan 'ineens' even 20 beurten inhalen is de vraag, want dat laatste zal dan waarschijnlijk af en toe alsnog grote laadtijden tot gevolg hebben.

Het klinkt gewoon alsof ze ergens de AI nogal domweg een brute force berekening laten doen. Dat zijn van die dingen waarvoor het behoorlijk veel tijd kan kosten om een fatsoenlijk algoritme voor te schrijven, die dezelfde 'slimheid' bewerkstelligt in de AI als een brute force aanpak.

En als ze moeten kiezen tussen bugs oplossen, of performance...dan hebben bugs meer prioriteit. Dit is typisch iets wat in een patch nog verbeterd kan worden. Hoop wel dat ze dat doen, want enkele minuten is vrij fors.
Je ziet het natuurlijk alleen maar als je daar troepen of lang in de buurt hebt. Deze feature kun je trouwens ook al uit zetten door 'Show CPU moves' uit te zetten bij de instellingen.
Anoniem: 524287 4 september 2013 09:15
Ik heb gisteravond even gespeeld. Op alles boven ultra ziet het spel er niet uit door missing textures. Volgens mij is het spel ook nog niet compleet aangezien het spel maar 9,9GB is. Shogun 2 is 22-25GB, Empire is 20GB, Napoleon is 20GB. Ik verwacht ergens in de loop van de volgende dagen de 'rest' in de vorm van een HD texture pack. Ik heb hierop het spel op high gezet waarna het ook goed begon te lopen (GTX285/i5-3550).

CA games zijn bijna altijd zo buggy als de pest bij de launch en worden steeds beter door patches. Ik ben er 100% van overtuigd dat de performance problemen in oktober verdwenen zijn, tot dan is het even doorbijten, maar wat ik ervan heb gezien is het net zo geniaal als Shogun 2. Wat betreft de loading times, ik ervaar de loading times als belachelijk snel. Bij Shogun 2 moest je minimaal een halve minuut wachten totdat je een battle kon spelen, bij Rome 2 is dat hier 5-10 seconden. De end turn wachttijd kunnen ze mijns inziens niet veel aan doen. Het is een logisch gevolg doordat ze de enkele rebel/pirate faction hebben vervangen door losse factions die elk hun eigen ding doen. De waslijst aan factions die je voorbij ziet komen bij de end turn is ook gigantisch.
die 9,9 is een zip versie. daarna pakt hij zichzelf uit tot ongeveer 20 GB de overige 15GB (stond totaal 35GB ruimte voor) is voor DLCs en andere content
De benchmarks tonen dat Ultra zelfs met een moderne GPU al tot lage framerates kan leiden en jij probeert het met een GTX 285? Zeker dat je videogeheugen gewoon niet te traag is om de textures in te laden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.