Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Total War: Rome II

04-09-2013 • 08:32

9 Linkedin

Met Total War: Rome II heeft de pc, na multiplatformspel Splinter Cell, zijn tweede grote game van het najaar te pakken. The Creative Assembly heeft een prima staat van dienst opgebouwd met de franchise, en Rome: Total War mag gezien worden als de beste game. Dat spel verscheen echter al in 2004 en dus werd het, zo moet de ontwikkelaar ook gedacht hebben, hoog tijd voor een opvolger. Total War: Rome II combineert een de belangrijkste kernpunten van de franchise met een aantal goede nieuwe features, die redacteur Jurian Ubachs zeer aanspreken. Het is echter geen eenvoudige zegetocht voor deze strategiegame. Total War: Rome II laat her en der wat steekjes vallen en wordt vooral gedwarsboomd door ellenlange wacht- en laadtijden. Zelfs met een goede processor, de Intel Core i7 3960X, kan de wachttijd na het eindigen van een beurt oplopen tot boven de twee minuten. Met een iets oudere processor kom je zelfs boven de drie minuten terecht, en dat is gewoon veel te lang. Desondanks is Total War: Rome II daardoor niet direct een slechte game, maar het betekent wel dat het spel de topscore misloopt die veel gamers wel voor deze titel verwacht zullen hebben.

Reacties (9)

Wijzig sortering
Gister gespeeld.
Alle instellingen bij de optie Video op het hoogste gezet. Het laden van het spel duurde een minuut of 2.
Het spelen en wachten na een turn duurde misschien maar 40 seconden. Als je de optie aanlaat staan om alle stappen van de AI te volgen dat duurt het wel langer.

Dus gewoon die optie uitzetten en het wacht probleem is opgelost.

[Reactie gewijzigd door Timpa op 4 september 2013 08:41]

In het begin gaat het inderdaad nog vrij vlot maar hoe langer je een bepaalde campaign speelt hoe langer de turns gaan duren omdat de factions veel meer onderlinge relaties gaan hebben, bepaalde factions veel groter worden en omdat er ook meer factions met jou als speler te maken hebben. Dit is een redelijk bekend probleem bij de Total War spellen alhoewel de vorigen nog nooit zoveel factions hadden als Rome Total War 2.

In de vorige spellen had je gewoon een rebel faction en die voerde eigenlijk niet veel uit. Een grote vernieuwing in Rome Total War 2 is dat je eigenlijk niet de rebel faction van vroeger hebt maar dat elke stad zijn eigen faction is. Hierdoor hebben ze ook oorlogen met elkaar, kan je er relaties mee aan gaan en hun onderlinge relaties uitbuiten. Het toevoegen van al deze kleine factions maakt het spel een stuk leuker maar helaas ook een stuk trager.
Deze vertraging is iets waar je eigenlijk gewoon rekening mee moet houden in een Total War spel. Het is vervelend maar iets wat je helaas moet accepteren en eigenlijk moet incalculeren.

De AI is inderdaad vrij eenvoudig te verslaan. Ze leggen niet snel een hinderlaag en laten zich iets te gemakkelijk om de tuin leiden. Zeker wanneer je met Rome speelt en de toch al superieure legioenen inzet is dit iets om sterk rekening mee te houden, de difficulty level omhoog gooien is een must eigenlijk.

Grootste probleem met de AI is eigenlijk de game engine. Deze is ontworpen voor Empire Total War en werkt het beste met ranged combat, met infantry combat is deze engine gewoon te zwak. Je merkt snel dat groepen soldaten in een clusterfuck terecht komen en zeker het ontbreken van een guard mode betekent dat je geen linie kan houden. Dit betekent ook dat het typische Romeinse vecht systeem niet goed ingezet kan worden en dat is wel jammer.

Jammer dat niet alle vernieuwingen besproken worden. Een van de grootste verbeteringen is het wegnemen van clutter op de campaign map. In plaats van veel kleine legers zie je nu vooral veel grote legers, de vele agens van vroeger zijn gereduceerd en vervangen door agens die meer invloed hebben op het spel zelf. Ook het bewegen over de campaign map gaat vlotter, legers kunnen nu makkelijk het water oversteken doordat ze zelf transport schepen maken. Dit betekent dat je makkelijker een invasie over het water uitvoert maar daardoor wel een doelwit bent voor een vijandelijke marine met grote oorlogsschepen.

Ik verwacht zelf wel dat veel issues aangepakt gaan worden door CA en dat de community al snel met mods gaan komen die diplomacy uitdagender maakt en de AI verbeterd. Een van de redenen dat Rome Total War zijn legendary status behaalde is juist de vele mods die ontwikkeld werden en het spel veranderen in een totaal nieuw spel. Dat houd de levensduur er zeker in. Als CA dat met dit spel ook voor elkaar kan krijgen zal het spel enkel beter worden.


Een review voor een spel als dit is dan ook lastig te schrijven. Aan de ene kant heb je de casual gamer die geen fan is van het genre en wellicht voor het eerst in aanraking komt met dit spel. Dan valt de tijd die turns kosten al snel tegen en kan het spel al snel als te complex aanvullen. Voor hem zal het cijfer een stuk lager uitvallen. Aan de andere kant heb je de Total War fan, die zal dit spel naar alle waarschijnlijkheid helemaal grijs spelen, kunnen leven met de lange tijd die turns kosten en de nieuwe complexiteit omarmen. Als je fan bent van de Total War serie heb je nu naar mijn mening het beste spel van de serie in handen wanneer je deze aanschaft. Als je geen fan bent zal de ervaring inderdaad wat tegen kunnen vallen.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 4 september 2013 09:22]

Funny, ik ben echt wel fan :). Heb ze allemaal gespeeld, met Rome: TW als absolute favoriet, maar ik kon dus niet leven met de wachttijden. Ik ging af en toe zelfs wat anders doen als ik op End Turn klikte.

Overigens had ik de optie om de bewegingen van de AI te bekijken al uitgezet. Dat scheelde wel iets, maar lang niet genoeg. Probleem wordt erger naar mate je verder komt inderdaad.

Clutter - you have a point. Het is een uitgebreide game waarover een hoop te zeggen valt, dus helaas kunnen we - zeker in de video - niet alles tot in detail bespreken. Maar inderdaad: het nieuwe in legioenen denken in plaats van in units ruimt de speelmap flink op. Had ik best even kunnen vermelden ergens.

edit: ik ben benieuwd of die Romeinse legions inderdaad weer zo superieur zijn. Dat was online met R:TW echt te erg, iedereen speelde alleen maar met Urban Cohorts. Had zelf het idee dat het dit keer iets meer in balans is... mijn Spartans hadden in elk geval niet opvallend veel moeite met de Romeinen. Ik ben benieuwd hoe die balans er uit ziet als deze game wat langer online is gespeeld door de community.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 4 september 2013 09:25]

Anoniem: 399807
@Tsurany4 september 2013 10:37
Het lijkt me dat met zo veel facties die allemaal virtueel hun ding doen per turn de boel kan vertragen. Maar wat ik me herinner van de eerste Rome: Total War was dat je ook facties vernietigt en dus gaat het dan sneller.

Ik herinner me dat ik ook wel eens zat te zuchten als een factie er lang over deed om zijn zetten uit te voeren. Maar het was nooit zo erg dat ik er niet om speelde.

Je moet dus gewoon flink wat facties om zeep helpen, dat ruimt mooi op :-)

Geen guard modus? Ik heb vragen over de controle op mijn eenheden... :-\

Ik vond het spannend en leuk om schepen te bouwen zodat ik de zee kon oversteken, met alle risico's van dien. Nu hoeft dat niet meer. Iets zegt me dat het allemaal iets te simpel is. Waar blijft het management als je geen planning hoeft uit te voeren, schepen bouwen, zorgen dat je leger klaar staat om opgepikt te worden. Maar ook het verzamelen van units van ver weg om een leger te versterken, dat vindt ik leuk. Kleine legers, drie units, die kwetsbaar door de landen trekken en dan worden aangevalen en verspreid, dat was een risico.
En dat was helemaal niet erg, dat zorgde er voor dat de campagne een zaak van planning was. Nu trekt een generaal ze blijkbaar uit de grond.

Ik heb gemengde gevoelens. Ik ga hem wel kopen hoor. Maar de eerste game was min of meer perfect voor mijn gevoel. Versimpelen van dingen is meestal de gameplay uitkleden.

Ik hoop nu al op een patch voor de AI.

Vraag me soms af waarom de AI altijd een probleem vormt. Onze hersens zijn een computer die miljoenen jaren evolutie heeft doorgemaakt, daar kun je moeilijk tegenop met wat klok cycles.

Een van de problemen in de AI in games is dat de computer vals speelt. Dat is geen echte AI maar gewoon reageren op de situatie. Aan de voorkant wordt de speler gesuggereerd dat de AI zijn werk doet, maar het enige wat er gebeurt is dat het spel die actie onderneemt die mogelijk is zonder dat de speler weet dat ie genaaid wordt. Dus valt binnen de regels van het spel. Heeft de AI dit of dat nodig om te winnen, dan is dat ineens beschikbaar, mits het niet onmogelijk is dat te hebben of te doen. Dus als een kaart is gespeeld, zeg maar, waarvan er maar een is, dan kan die niet terugkomen. Maar zolang het spel de kaart in de achterzak heeft en nu nodig heeft, dan wordt ie getrokken, ook al zit ie onderin de stack, zogezegd
Ok, blijkbaar heeft deze reviewer nooit een total war spel gespeeld.
Je kan al eenheden recruiten door middel van alleen je generaal te selecteren, dit had ik ook al gepost bij een preview.
Goed om te weten dat feedback word genegeerd op tweakers.

Als het alleen maar op deze manier kan in deze versie zou dat een behoorlijk min punt moeten zijn.
Op dit moment bijvoorbeeld in shogun 2 maak je in een stad de gebouwen zodat de eenheden die in die worden gerecruit betere stats hebben, ook door een foreign agent ernaar toe te sturen.
Als je door middel van de generaal gaat recruiten dan zal hij recruiten naar de stad die zo dicht mogelijk bij het leger is en dus niet uit een stad waar de stats worden gebuffed door de gebouwen die er zijn.

Ook heb je al in de vorige total war series een overzicht van + en - in een stad en heb je ook al te maken met diplomatieke opdrachten.
Zo heb je in shogun dat je de shogun tevreden moet houden en volgens mij had je in de eerste rome total war ook al een senaat, maar dit is jaren geleden dus ik kan het mis hebben.

Na wat ik hier heb gehoord over het spel lijkt het gewoon weer een total war als alle andere, maar dan met betere graphics.
Niet dat het een slecht spel is, maar het is niet echt vernieuwend in vergelijking met andere total war spellen.

Verder is de score die tweakers geeft nogal raar, nu vind ik een 8 voor dit spel nogal een terecht cijfer.
Alleen waarom krijgt dan een simpel spel als diablo 3 een 8.5?

Misschien dat de reviewers bij tweakers wat meer de cijfers die ze geven voor spellen moeten afstemmen.
Anoniem: 399807
@Daisai4 september 2013 10:41
Het aloude probleem van de reviewer. Als je te laag scoort, dan weten ze dat héééééél goed bij De Creative Assembly. De volgende keer krijg je dan geen voorrang. Dat kan zijn een uitnodiging voor een kopje thee en een early preview. Of een kopje thee en een special acces trip naar de studio. Een exclusief met een lead designer. En je krijgt geen nieuwtjes of primeurs.

Ik heb hierover destijds al eens gelezen in de PC Gameplay.
@Daisai: ...en jij lijst geen reacties, merk ik. Ik heb hierboven vrij letterlijk gezegd dat ik alle TW-games gespeeld heb. Vanaf de eerste Shogun die ik geript heb van de plaatselijke bibliotheek (sorry) t/m Shogun 2 en de Rise en Fall van een Samurai. Vond Rome 1 zelf de leukste/beste.

Inhoudelijk: er is een verschil tussen kunnen rekruteren via je generaals en dat als enige manier hebben. Units trainen staat nu los van de steden. Er is dus we degelijk iets veranderd. Wellicht dat de uitleg dat niet helder genoeg maakte, dat zou kunnen.

Over het cifjer van Diablo III kan ik me niet echt uitlaten, dat spel heb ik niet gespeeld.

@Vendar: we waren zelf dit keer bij de eerste onthulling, zijn in Londen én Rome geweest voor een vroege speelsessie. Volgens mij staat dat los van de cijfers die we aan de games hangen. De vorige TW-game scoorde volgens mij aardig hoog...

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 4 september 2013 11:28]

Ligt het aan mij of zag ik de game regelmatig laggen? Weer een total war game met slecht optimalisatie xD
Heb hem nog maar even gespeeld want weer is te mooi om binnen te blijven. Maar heb nog geen last gehad van laggen. Ook de laad tijden vind ik wel meevallen maar heb mijn pc vrij kort geleden een update gegeven en ben nog niet zo ver.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee