Door Pieter Molenaar

Sony Bravia HX800: 3d-tv met local dimming

13-08-2010 • 09:00

90

Multipage-opmaak

Inleiding

De in januari op de CES-beurs aangekondigde Bravia HX800 zou oorspronkelijk in juni leverbaar zijn, maar ligt nu pas in de winkel. De HX800 is samen met de HX700 en de HX900 onderdeel van de nieuwe Cinematic-hdtv-lijn van Sony.

In tegenstelling tot de eerder gerecenseerde NX800 heeft de HX800 een beduidend uitgebreidere featurelijst. Zo is de tv 3d-ready, wat inhoudt dat er 3d-films kunnen worden bekeken als er een ir-zender en een 3d-bril aangeschaft worden. Verder ondersteunt de edge-lit led-backlight local dimming en is de tv voorzien van Motionflow Pro-technologie. Dit is een zogeheten scanning backlight-systeem, dat gebruikmaakt van het snel knipperen van de led's om een perceptueel hogere bewegingsresolutie te krijgen.

Terwijl voor draadloos internet bij de HX800 een wifi-dongle nodig is, is een wifi-adapter bij de NX800 al ingebouwd, en die televisie heeft bovendien het egale Monolithic-ontwerp en een standaard die het mogelijk maakt om het scherm enkele graden achterover te kantelen.

Voor deze review stuurde Sony ons de HX800, met daarbij de BDP-S570-blu-ray-speler en een 3d-kit zodat we een volledig beeld van de mogelijkheden van dit toestel kunnen krijgen.

Sony Bravia HX800 Inleiding

Prijzen en specificaties

Merk en Type
Merk Sony
Productserie Bravia
Type KDL-40HX800
Eerste prijsvermelding vrijdag 9 juli 2010
Beeld
Televisietype lcd
Backlight led (edge-lit)
HD-specificatie full hd
Schermdiagonaal 40"
Frequentie 200Hz
Resolutie
1920x1080 (Full HD 1080p)
Kijkhoek 178°
Beeldverhouding 16:9
Beeldoptimalisatie Bravia Engine 3
Ontvangstnorm pal, ntsc
3D-ondersteuning ja
Verbinding
Video-ingang 2x scart, component, composite, D-sub, 4x hdmi, kabel
Tunertype analoog, dvb-c
Audio analoog, optisch s/pdif, pc-in
Usb usb 2.0
Geluid
Speakers intern stereo
Vermogen (RMS) 10W
Uiterlijk
Kleur zwart
Afmetingen
Breedte 952mm
Diepte 250mm
Hoogte 613mm
Gewicht (inclusief voet)
16,4kg
Energie
Stroomverbruik 132W
Stroomverbruik (stand-by) 0,12W
Overig
Eigenschappen 24p, comb filter, picture in picture, CI+, ethernet
Dlna Ja
Beugelbevestiging Vesa 300mm
Introductiejaar 2010
Bijzonderheden afstandsbediening RM-YD040

Nader bekeken

Verschil van dag en nacht

We dachten op voorhand dat de Bravia HX800 grofweg een NX800 was, maar dan met 3d-ondersteuning en met wat minder opsmuk als het kantelbare scherm en de brede metaalkleurige sokkel. De HX800 is echter alleen in zeer grove lijnen met de NX800 te vergelijken.

Het meest in het oog springende verschil is dat de HX800 aan de voorkant niet is bedekt door een glasplaat, zoals de NX800. Daardoor zijn er minder problemen met contrastverlies als er onder een hoek naar de tv gekeken wordt. Een bijkomend voordeel is dat de HX800 door het ontbreken van de glasplaat beduidend eenvoudiger te tillen is dan de NX800. Wel heeft de HX800 een glanzend paneel in plaats van een matte versie.

Sony HX800 behuizing Sony HX800 behuizing Sony HX800 behuizing Sony HX800 behuizing Sony HX800 behuizing Sony HX800 behuizing Sony HX800 behuizing Sony HX800 behuizing Sony HX800 behuizing

Het ontwerp van de HX800 ziet er in elk geval wel chique uit. De vlakke bezel is glanzend zwart en wordt aan de onderkant bedekt door een zwarte metalen strip, die aan de bovenkant een metaalkleurig randje heeft. Linksonder bevinden zich een rode led voor de standby-stand en een groene voor als de tv aanstaat. Ook zit hier een sensor die het omgevingslicht meet. Verder is de schermomlijsting voorzien van Sony- en Bravia-logo's. De voet is net als het scherm rechthoekig en zwart. Het geheel heeft een rustige uitstraling.

De HX800 is niet alleen lichter dan de NX800, maar ook beduidend steviger. Dit geldt niet alleen voor de bevestiging op de voet, maar voor de hele kast: de HX800 geeft geen krimp als hij wordt opgetild. In tegenstelling tot het glanzende, gladde zwarte plastic van de NX800-behuizing, is de achterkant van de HX800 gemaakt van matzwart plastic met een licht reliëf.

Binnenzijde

Aan de binnenkant van de HX800 treffen we links het powerboard aan. Aan de rechterkant bevindt zicht de printplaat met de connectors en de videoprocessor, die onder een aluminium koelblok is verborgen. Rechtsboven is onder een metalen rooster een blauwe printplaat zichtbaar.

Sony HX800 ontleed Sony HX800 ontleed Sony HX800 ontleed Sony HX800 ontleed Sony HX800 ontleed Sony HX800 ontleed

Aan de onderkant zijn aan weerszijden van de behuizing de 10W-speakers zichtbaar. Deze zijn voorzien van flinke magneten om de langwerpige membranen in beweging te brengen.

Aansluitingen

Aan aansluitingen ontbreekt het de HX800 niet. Aan de achterkant vinden we onder meer twee scart-aansluitingen, connectors voor component video, twee hdmi-poorten - waarvan eentje voorzien is van een audio return channel om audio en video van externe apparatuur synchroon te laten lopen - en een optische audio-uitgang. Ook vinden we aan de achterkant een kabelaansluiting, een connector voor de infrarode 3d-zender, een analoge audio-uitgang, een vga-aansluiting, een ethernetpoort en een ingang voor pc-audio.

Sony Bravia HX800 aansluitingen Sony Bravia HX800 aansluitingen Sony Bravia HX800 aansluitingen

Aan de linkerzijde treffen we de overige connectors aan. Van boven naar beneden zijn dit de sleuf voor de CI+-module, een usb-slot, twee hdmi-poorten, een av-ingang en een koptelefoonaansluiting. Aan de rechterzijde van de tv zijn de fysieke bedieningselementen en een hardwarematige aan-uitknop te vinden.

Afstandsbediening en menu

De remote van de HX800 is eenvoudiger van opzet dan bij de NX800. Zo zijn de bedieningsknoppen voor afzonderlijke externe apparaten vervangen door een Bravia Sync-sectie, heeft de remote geen knopverlichting en is er daar dus ook geen aan-uittoets voor, en omdat de HX800 geen widget-ondersteuning heeft, ontbreekt ook daarvoor een knop. Het resultaat is een wat kortere afstandsbediening die lekker in de hand ligt. Net als de NX800-remote heeft Sony die van de HX800 voorzien van een knop aan de achterkant om de tv aan en uit te zetten.

Sony Bravia HX800 afstandsbediening

Vervelend aan de remote vinden we de ok-knop in het midden. Die is te sponzig en is te ver in te drukken zonder duidelijke feedback. Opmerkelijk genoeg is de d-pad eromheen, gemaakt van hard plastic, wel weer fijn te bedienen.

Voor een uitgebreide bespreking van de XMB-interface verwijzen we naar de recensie van de Bravia NX800. De punten over het bedieningsgemakt, zoals het niet onthouden waar de gebruiker in het menu is gebleven en het niet dóórlopen van de submenu's, zijn bij de HX800 ook weer van toepassing. De HX800 ondersteunt geen internetwidgets, maar net als bij de NX800 is er een flink aantal videodiensten online te bekijken.

Sony en 3d

Sony Pictures Studios

Hoewel concurrenten als Samsung, LG en Philips ook 3d-tv's op de markt brengen, heeft Sony er een groter belang bij om 3d ditmaal te laten slagen. Net als Panasonic bouwt Sony professionele 3d-camera's die onder meer gebruikt zijn bij de opnames van de FIFA World Cup 2010 in Zuid-Afrika en hebben beide fabrikanten 3d-montagewagens ontwikkeld.

Daarnaast produceert Sony met zijn Sony Pictures Studios 3d-films die bestemd zijn voor bioscopen en de thuismarkt, en levert het ondersteunende diensten voor 3d-films voor bijvoorbeeld postproductie aan derden.

Tweakers.net was begin dit jaar te gast bij Sony Pictures Studios, waar ons naast een rondleiding door de filmstudio ook een kijkje werd gegund in het reilen en zeilen van het nieuwe trainingscentrum voor regisseurs en cameramensen. Dit is een gratis opleiding waarbij kennis wordt gemaakt met, en tips worden gegeven over het maken van 3d-films.

Tijdens deze perstoer werd onder meer een demonstratie van het maken van 3d-filmopnames gegeven. De 3d-camera-rig, ontwikkeld door 3Eality, bestond uit een horizontaal geplaatste camera en een camera die er recht boven hing. Via een halfdoorlatende spiegel kregen de twee filmcamera's hun beelden. De stand en afstand van de camera's tot elkaar konden via een afstandsbediening geregeld worden.

Sony 3d-tour LA Sony 3d-tour LA Sony 3d-tour LA Sony 3d-tour LA Sony 3d-tour LA Sony 3d-tour LA

Deze opstelling wordt vooral gebruikt als er vanwege de benodigde lenzen geen ruimte is om twee camera's naast elkaar te plaatsen. Op een professionele 3d-monitor konden de verrichtingen van de acteurs in 3d met een passieve 3d-bril worden bekeken.

3d en de HX800

De HX800 is 3d-ready en er moeten dus nog een infrarode zender en een bril worden aangeschaft om 3d-content te kunnen bekijken. De 3d-bril heeft van alle huidige modellen van concurrenten het meest hippe uiterlijk, maar we moeten wel wat kanttekeningen bij het draagcomfort maken.

Zo zitten de neusvleugeltjes iets te ver op de neus, wat niet lekker zit, maar erger is dat de met een soort rubber beklede inklapbare pootjes op den duur pijn aan de oren doen. De binnenkant van de pootjes heeft namelijk een redelijk harde rand en dat snijdt in de bovenkant van onze oorschelp. De fijnste 3d-bril vinden we nog altijd die van Samsung vanwege het feit dat de neusvleugeltjes wat meer op de bovenkant van de neus rusten.

Sony HX800 3d-bril Sony HX800 3d-bril Sony HX800 3d-bril

De infrarood-zender synchroniseert de 3d-brillenglazen met de televisiebeelden. Deze zender is een langwerpig balkje dat zowel bovenop de tv als onder de bezel op de voet kan worden bevestigd. De zender kan een tandje naar boven en beneden worden gedraaid.

Sony HX800 3d-zender

BDP-S570

Om het 3d-gedeelte van de HX800 te kunnen testen, heeft Sony de BDP-S570 meegeleverd. Deze blu-ray-speler heeft 3d-ondersteuning en kan via de ethernetconnector of via de ingebouwde wifi online videodiensten benaderen. De BDP-S570 beschikt over een hdmi-poort, component video- en av-uitgangen, een coaxiale en een optische audio-uitgang en een usb-poort.

Net als de PS3 en de HX800 is de BDP-S570 uitgerust met de XMB-menu-interface. De speler start snel op en geeft ook de menu's van de schijfjes snel weer.

Sony BDP-S570 Sony BDP-S570 Sony BDP-S570

3d op de HX800

De HX800 kan zowel 3d-blu-ray-content afspelen als 2d-beelden converteren naar pseudo-3d. Omdat er nog maar weinig 3d-content in hd-kwaliteit te krijgen is, levert Sony bij zijn BDP-S570 een demonstratiedisk bij met een groot aantal 3d-flimclips. Zo zijn er beelden van de FIFA Club World Cup 2009, Alice in Wonderland, Monster House en een Japanse dierentuin. Ook beelden van de games Motorsport Drift en Wipeout HD zijn te bekijken.

De 2d-naar-3d-conversie weet scènes niet heel veel diepte te geven, hoe goed de beelden zich er ook voor lenen. Een voorbeeld is een panoramische scène uit de film Blade Runner, die nauwelijks diepte krijgt. De 2d-naar-3d-functionailteit van Samsung-3d-tv's geeft meer diepte, al maakt die ook vaker fouten.

Het kijken naar de meegeleverde 3d-content op de HX800 is een ware belevenis, zolang er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet het hoofd volledig recht worden gehouden. Wordt de bril namelijk enkele graden scheef gehouden, dan worden kleuren flets en wordt crosstalk zichtbaar, dat wil zeggen: het ene oog vangt dan nog wat van het beeld voor het andere oog op. Het 3d-effect wordt daardoor teniet gedaan. Waar dit kwaliteitsverlies door wordt veroorzaakt, is niet duidelijk de eerder geteste Panasonic VT20 had bijvoorbeeld geen last van dit probleem.

Sony HX800 3d-content Sony HX800 3d-content Sony HX800 3d-content Sony HX800 3d-content Sony HX800 3d-content Sony HX800 3d-content

In de 3d-modus zijn maar een beperkt aantal beeldinstellingen aan te passen. Zo zijn contrast en backlight in die modus gemaximaliseerd, terwijl Motionflow en Film Mode niet geselecteerd kunnen worden.

Kalibratie en energieverbruik

S-pva-paneel

Sony HX800 pixelstructuur s-pvaHet in de HX800 gebruikte paneel is afkomstig van Samsung en is van het s-pva-type. Sony maakt zelf geen lcd's, maar heeft hiervoor met Samsung de joint venture S-LCD opgericht. S-pva-schermen hebben doorgaans goede zwartwaarden, maar de kijkhoek is wat kleiner dan bij ips-panelen.

Hiernaast is een foto te zien van de pixelstructuur van het s-pva-paneel van de HX800. Zichtbaar zijn onder meer de visgraatstructuur waarin de vloeibare kristallen opgesloten zitten en de elektrodes. De bovenste rij subpixels staat vol aan, terwijl de subpixels eronder donkerder kleuren weergeven.

Hoofdbrekens

De kalibratie van de HX800 gaf ons nogal wat hoofdbrekens. Dat had voornamelijk te maken met de vele instelmogelijkheden van de tv, waaronder local dimming, dat door Sony Dynamic Edge LED wordt genoemd. Het was geen optie om de tv eerst te kalibreren zonder local dimming, en dan als toegift de meetwaarden met local dimming te geven: dan zakt de helderheid bij het 100%-witpatroon onder de gewenste waarde van 120cd/m² duikt en ook met de gammacurve zat het dan niet helemaal snor. We hebben er daarom voor gekozen om de kalibratie zowel met als zonder local dimming uit te voeren.

Zonder local dimming

In eerste instantie was het zaak uit te vinden welke van de scènestanden het meest handige is om de kalibratie mee te beginnen. De tv heeft onder meer de scènestanden Cinema, Game, General en Photo. Via een knop op de afstandsbediening kunnen de scènestanden gekozen worden. Uiteindelijk maakt de keuze niet zoveel uit, omdat de basis voor alle standen gelijk is; de aangezette opties en instellingen bepalen in feite welke scènestand actief is. Wij hebben in ieder geval voor Cinema gekozen.

Om te beginnen werd de brightness op 52 gezet - de standaardwaarde is 50 - en werd het contrast teruggebracht naar 70 om op een helderheid van ongeveer 120cd/m² uit te komen.

De metingen laten een grijsbalans zien die vooral vanaf het 40%-grijspatroon tot en met het volledig witte patroon te veel blauw bevat, terwijl groen te weinig aanwezig is. Daardoor is de kleurtemperatuur van 6800K bij de weergave van een 80%-grijspatroon hoger dan gewenst. Desondanks is de kleurtemperatuur bij het 30%-grijspatroon met 6503K perfect te noemen.

Sony HX800 rgb no_loc_dimm outofbox

Door deze afwijkingen bereiken de kleuren blauw en rood te snel hun maximale helderheid, zoals uit onderstaande grafiek blijkt. Wel is de gemiddelde gammawaarde, die aangeeft hoe snel de tv de helderheid laat oplopen als deze gevoed wordt met de verschillende grijspatronen, van 2,16 al zeer goed.

Sony HX800 luminance no_loc_dimm outofbox

Kijken we naar de kleuropspanning, dan wijkt cyaan sterk af van de norm, terwijl ook groen een te grote afwijking heeft. Omdat Sony de HX800 niet voorzien heeft van een zogeheten color management system, hopen we dat het bijstellen van de witbalans een positief effect heeft op de kleuren.

Sony HX800 gamut no_loc_dimm outofbox

Bij het kalibreren blijkt dat de witbalansinstellingen voor de lichtere grijstinten en de schaduwpartijen elkaar behoorlijk beïnvloeden waardoor er meer kalibratiecycli nodig zijn om tot een aanvaardbaar resultaat te komen. Bij concurrerende televisies beïnvloeden de controls voor de lichtere tinten de meetwaarden van de donkere grijstinten, maar andersom is dat minder het geval.

Uiteindelijk hebben we de rgb-gain de waarden -2, 0, -9 meegegeven, terwijl we voor de rgb-bias-controls zijn uitgekomen op 0, 0, +3. Deze instellingen leveren onderstaande grafiek op. De meetwaarden blijven binnen veilige marges. Helaas heeft Sony nog geen tienpunts grijswaardenkalibratie aan zijn tv-lijn toegevoegd, zoals bijvoorbeeld LG en recentelijk Samsung en Philips. Dan hadden de lijnen nog strakker kunnen lopen. Zonder meetapparatuur is dat overigens haast niet te zien.

Sony HX800 rgb no_loc_dimm gekalibr

Ook de luminantiegrafiek ziet er na kalibratie beter uit, terwijl de gemiddelde gammawaarde met 2,17 iets meer naar de gewenste 2,2 toekruipt.

Sony HX800 luminance no_loc_dimm gekalibr

Een mooie bijkomstigheid van de grijswaardenkalibratie is dat de kleur cyaan weliswaar nog steeds niet helemaal klopt, maar de kleurfout is wel flink kleiner. De groene kleur is echter ongewijzigd en is nog steeds richting geel gedraaid.

Sony HX800 gamut no_loc_dimm gekalibr

Met local dimming

Na het herstellen van de fabrieksinstellingen en het aanzetten van Dynamic Edge LED merken we eerst een reductie van de helderheid op. Bij het volledige witpatroon daalt deze van 120cd/m² naar ongeveer 98cd/m². Metingen wezen uit dat dit te verhelpen was door de contrastwaarde op 78 in te stellen.

De witbalans met local dimming aan vertoont een ander patroon dan zonder deze feature. Zo is de witbalans op geen enkel punt echt in orde. Tot aan het 60%-grijspatroon heeft blauw de overhand en is groen ondervertegenwoordigd, terwijl blauw en rood na dit grijspatroon stuivertje wisselen en groen iets normaliseert.

Sony HX800 rgb loc_dimm outofbox

Bij de helderheidsverloop is iets raars aan de hand. Tot en met het 70%-grijspatroon ziet de luminantiegrafiek er nog redelijk netjes uit, maar daarna houdt de tv te veel in, waardoor lichtere beelden wat te donker kunnen ogen. De gammawaarde loopt dan ook flink op tot een waarde van bijna 3 in de lichtere gebieden.

Sony HX800 luminance loc_dimm outofbox

De primaire en secundaire kleuren laten hetzelfde beeld zien als bij de metingen zonder local dimming, maar blauw lijkt nu te weinig verzadiging te hebben, terwijl groen nog iets meer naar geel neigt.

Sony HX800 gamut loc_dimm outofbox

Na kalibratie met de local-dimmingfeature aan, komen we uit op rgb-gain-waarden van -15,-10,-1, terwijl de rgb-bias-waarden uitkomen op +4,+5,-13. Hiermee is al vanaf het 20%-grijspatroon een goede witbalans bereikt.

Sony HX800 rgb loc_dimm gekalibr

Het probleem met de hoge gammawaarden in de lichtere regionen van het grijsbereik blijft echter bestaan. Mogelijk heeft dat te maken met de testpatronen die driekwart van het beeldoppervlak beslaan met daaromheen een zwarte rand.

Sony HX800 luminance loc_dimm gekalibr

De kleuropspanning is door de aanpassing van de witbalans niet noemenswaardig veranderd. Wel wijken de kleuren groen, blauw en cyaan sterker af dan zonder local dimming.

Sony HX800 gamut loc dimm gekalibr

Energieverbruik

In gekalibreerde toestand verbruikt de 40"-Bravia HX800 ongeveer 69W met local dimming aan, terwijl als die feature uitgeschakeld wordt de Voltcraft-voltmeter 94W klokt. Wordt 3d-content op de tv aangezet, dan stijgt het energieverbruik naar ongeveer 130W. In de demo van Motorstorm Drift in 3d werd een waarde gemeten van 125,5W.

Kijkhoek, uniformiteit en scherpte

Kijkhoek

Over de kijkhoek zijn we niet zo tevreden. Er is al duidelijk kleurverschil merkbaar als er onder een hoek van ongeveer 35 graden wordt gekeken. Naarmate de kijkhoek groter wordt, is het beeld lichter.

Sony HX800 kijkhoek Sony HX800 kijkhoek Sony HX800 kijkhoek Sony HX800 kijkhoek

Uniformiteit en clouding

Om de uniformiteit van het scherm te meten, hebben we de tv een 5x5-dambordpatroon gevoerd. Het meten van deze vlakken levert onder meer een realistischer zwartwaarde op dan met een geheel zwart scherm, omdat de backlight met het 5x5-patroon aan moet blijven voor de witte vlakken.

Zonder local dimming is het wit redelijk egaal. In het midden wordt een waarde gemeten van 121,4cd/m2, de hoogste waarde van 126,4cd/m² is gemeten bij het witte vlakje schuin erboven, terwijl het wit in de hoeken het minst helder is met waardes van respectievelijk 112,4 en 112,5cd/m². Dat zijn echter nog alleszins acceptabele waarden. Tonen we echter een 50%-grijspatroon op het scherm, dan zijn wat vertikale, donkere vlekken zichtbaar.

Na meting blijkt dat de zwartwaarden van het scherm met of zonder local dimming niet wezenlijk verschillen. Het is echter mogelijk dat local dimming helemaal niet werd gebruikt, omdat het testpatroon meer vlakken heeft dan dat er dimbare zones zijn.

Bij de weergave van volledig zwart zijn er wel wat helderheidsverschillen in het scherm te zien, ook wel bekend als clouding. Door het aanzetten van local dimming wordt het beeld donkerder en neemt de clouding wat af, maar het patroon blijft wel zichtbaar. De lichtere plekken bevinden zich in de hoeken van het scherm en middenonder. De schuine strepen in de foto zijn overigens moirépatronen die op het scherm niet te zien zijn.

Sony HX800 clouding

Scherpte

Bij de weergave van het 'sharpness'-patroon van de patroongenerator zetten we de randverscherping op de kleinste waarde om het beste resultaat te krijgen. Toch blijft er enige edge enhancement zichtbaar. Dit uit zich in lichte helderheidsverschillen en ook rond de uiteinden van lijnen is een lichte vervorming zichtbaar.

Sony HX800 sharpness

HQV-tests

Om de beeldverwerkingsalgoritmes van de tv te testen, maken we gebruik van versie 2.0 van de HQV-testsuite.

Ruisreductie

Met de ruisreductie op standje 'Low' wordt het ruizige beeld van de HQV 2.0-blu-ray al veel rustiger zonder dat er veel verlies aan detail optreedt. Medium en High geven iets meer ruisonderdrukking, maar de sprong van Low naar Medium of High is minder groot dan van Off naar Low. Bij de twee hoogste standen is wel iets minder detail zichtbaar. Er is helaas geen Auto-functie die zelf het ruisniveau van de content kan bepalen.

HQV ruisreductie

Bij het testgedeelte met compressieruis is het beste om de MPEG Noise Reduction in het menu van de Sony-tv op Low te zetten. Als deze functie uit staat is iets meer ruis zichtbaar, terwijl bij Medium en High het beeld net wat te soft wordt. Het testonderdeel waarbij compressieruis versterkt wordt door het opblazen van sd-content naar full hd, geeft de beste resultaten met de compressieruisonderdrukking op Medium of High.

HQV compressieruis

Tekstoverlay

De HQV-disk bevat ook een test voor de correcte weergave van ondertiteling, die vaak een andere framerate heeft dan het originele filmmateriaal. Hierbij kan shredding optreden: als gevolg van verkeerde de-interlacing worden de letters dan 'uit elkaar getrokken'.

Bij de horizontaal scrollende ondertiteling ondervonden we geen problemen bij de HX800, maar bij de vertikaal scrollende tekst is het zaak om de Film Mode-optie te deactiveren. Bij Auto 1 lijken de letters als het ware interlaced te worden weergegeven, terwijl bij Auto 2 dit effect nog wordt versterkt.

Film Resolution Loss-test

Bij de 'Film resolution loss'-test wordt gekeken hoe goed de tv 1080/24p-filmmateriaal uit een 1080/60i-signaal kan reconstrueren. Die laatste signaalsoort wordt veel door kabelbedrijven gebruikt. Deze reconstructie van 24Hz-materiaal staat ook wel bekend als 'inverse telecine'.

Net als de NX800, die ook van de Bravia Engine 3-beeldprocessor is voorzien, doet de HX800 wat vreemd bij de herkenning van filmcadansen. Zo worden de 2:2- en 3:2-cadansen bij de stadionpan worden pas herkend als Film Mode eerst op Off wordt gezet. Staat Auto 1 of 2 al aan, dan herkent de tv de cadans blijkbaar niet.

Sony HX800 hqv filmresolution loss test

Eenzelfde fenomeen is waar te nemen bij de gerelateerde Response Time-test op de HQV 2.0-schijf. Die test laat een ronddraaiend bolletje met lijnenpatroon zien, waarbij per halve cirkelbeweging tussen de 2:2- en de 3:2-cadans wordt geschakeld. Deze test geeft inzage in de snelheid waarmee deze cadansomschakeling door de tv opgemerkt wordt. Wordt de cadans niet herkend, dan flikkert het vierkantje met het lijnenpatroon in het midden van het beeld en worden de lijntjes op de ronddraaiende bol waziger doordat de tv het 1080p-beeld niet uit de 1080i-bron kan construeren.

Zo worden de cadansen alleen herkend als de Film Mode van Off naar Auto1 wordt gezet en daarna door naar Auto2, maar andersom, van Off gelijk naar Auto2) geeft het toestel geen sjoege. Ook stopt de cadansherkenning er na een rondje mee. Andere cadansen, bijvoorbeeld van het dv-cam-formaat, worden niet herkend.

Jaggies

Bij deze test wordt bekeken hoe goed het diagonaalfilter van de tv werkt. De HX800 geeft alleen rond het middelpunt wat getrapte lijntjes. Bij de 1080i-waaier met verschillende grijstinten zijn we niet echt onder de indruk, hier is flinke stairstepping te zien. Bij sd-content werkt het diagonaalfilter echter beter, zo blijkt uit de test met de pal-versie van de HQV Benchmark. Dat is goed nieuws voor degenen die een grote dvd-collectie hebben.

Sony HX800 HQV jaggies

Praktijktest en conclusie

Praktijktest

Bij de praktijktest kijken we onder meer naar de effecten van de bewegingscompensatieroutines die de tv-fabrikanten in hun tv's hebben ingebakken. De HX800 beschikt over Sony's Motionflow Pro 200Hz met de standen Off, Smooth, Standard, Clear en Clear Plus. Bij het bekijken van de Earth-blu-ray is de overgang van Off naar Smooth wat betreft bewegingsresolutie de grootste stap. Dit levert ook het meest vloeiende beeld op van alle vier de standen.

De Clear en Clear Plus-standen maken gebruik van scanning-backlighttechnologie. Normaal gesproken levert het vasthouden van het beeld door de relatief trage pixels een lagere bewegingsresolutie op. Door de backlight te laten knipperen, is een hogere perceptuele bewegingsresolutie te realiseren. Dit gaat echter wel ten koste van de helderheid. Vooral bij Clear Plus neemt de helderheid flink af.

De Smooth-stand levert bij bepaalde scènes een soort halo-effect. Bij de film Happy Feet geven Clear en Clear Plus de minste artefacten en Smooth juist de meeste. Clear heeft wat ons betreft de beste papieren.

Het hoofdmenu van de film Transformers, met de snel ronddraaiende 'schermpjes', is een goede testcase voor de bewegingscompensatie. Wordt deze op Off gezet, dan wordt het 24p-bronmateriaal zonder veel poespas getoond. De Smooth-stand geeft bij deze film een bijzonder vloeiend beeld, maar dat gaat wel ten koste van een toename van het aantal artefacten. De Standard-stand biedt een kleine toename in scherpte, terwijl Clear en Clear Plus in toenemende mate donkerder beeld opleveren. Bij de Clear-modes wordt naar verluidt gebruikgemaakt van Black Frame Insertion. Standard biedt een goed compromis tussen bewegingscompensatie en de filmlook.

Sd-content als Pearl Harbor wordt uitstekend weergegeven. Het 576p-beeld wordt keurig naar 1080p opgeschaald zonder halo's en dergelijke bij contrastrijke overgangen. Bij de HQV PAL-jaggies-test was de overgang rond het middelpunt van de ronddraaiende balk ook al gladder en rustiger dan bij de blu-ray-versie. Ook de drie bewegende balkjes zijn redelijk glad, enkel bij de uiteinden zijn wat rafels zichtbaar.

Geluid

Bij de Earth-blu-ray zijn stemmen en ruimtelijkheid indrukwekkend voor een dergelijke platte tv, maar het is dan wel belangrijk dat de gebruiker zich recht voor de tv bevindt, anders is het effect weg. In de Cinema-mode wordt het geluid standaard op de Dynamic-stand gezet, met treble en bass op +10. Dat levert een duidelijker geluid op, maar klinkt ook eerder schel. De Sound Enhancer levert niet zoveel voor- of nadeel op.

Conclusie

De Bravia HX800 van Sony is een interessante tv. Het ontwerp is mooi strak en de beeldkwaliteit is na een paar kleine aanpasingen redelijk goed te noemen, al zijn er tv's die out-of-the-box betere waarden laten zien. Bij de weergave van sd-materiaal presteert het toestel ronduit goed.

Doordat de tv-set 3d-ready is, kan de gebruiker in een later stadium alsnog beslissen om een 3d-starterkit aan te schaffen. Niet alleen zal de prijs daarvan waarschijnlijk nog wel zakken, maar ook kan de aanschafprijs van de tv hiermee wat gedrukt worden.

De meegeleverde 3d-schijf is een mooie showcase van wat er allemaal mogelijk is, en smaakt naar meer. Wel is het vervelend dat je je hoofd recht moet houden om het volledige 3d-effect te ervaren. Ook zijn de kleuren in de 3d-modus fletser dan in de 2d-modus.

De local-dimmingoptie heeft ons niet echt overtuigd. Weliswaar zijn bij films de zwarte balken boven en onder in beeld hiermee beduidend donkerder, maar omdat een edge-lit-tv maar een beperkt aantal zones kan dimmen, biedt het systeem maar beperkt voordeel.

Sony zal wel duidelijk moeten maken waarom de HX800 zijn meerprijs ten opzichte van andere 3d-tv's waard is. Het 40"-model kost momenteel rond de 2000 euro, en Samsung heeft al een 50"-3d-plasma-tv in de PriceWatch staan voor ongeveer 1300 euro - en dat verschil is behoorlijk groot. Ook in vergelijking met lcd-televisies is de Bravia HX800 aan de dure kant.

Ook zullen sommigen de beeldmaat van 40" voor 3d-materiaal als krap ervaren: juist voor 3d-tv wil je dat het beeldoppervlak zo groot mogelijk is. Hoewel lcd-tv's met led-backlight nu ook in 55"- en 60"-uitvoeringen leverbaar zijn, zijn plasma-tv's bij de grotere beelddiagonalen vanwege de prijs nog altijd een aantrekkelijk alternatief.

Prijsvraag

Tweakers.net geeft in samenwerking met Sony een Bravia HX800-tv weg inclusief 3d-set met ir-zender en 3d-bril. Om de 3d-hdtv te bemachtigen moet het goede antwoord op onderstaande vraag worden gegeven.

Welke naam heeft Sony gegeven aan zijn local dimming-technologie zoals gebruikt in de Bravia HX800?

Sony HX800 prijsvraagA. Edge LED Local Dimming
B. LED Edge Pro
C. Dynamic Edge LED
D. Advanced LED Dimming

[update 25/08/2010] Na een willekeurige graai in de digitale grabbelton van goede inzendingen is gebruiker debbes als winnaar uit de bus gekomen. In totaal hebben 2821 gebruikers aan de prijsvraag meegedaan. De 3d-tv wordt door Sony naar de Belgische winnaar opgestuurd.

Reacties (90)

90
90
28
3
1
38
Wijzig sortering
Even over de prijs van dit toestel.

In Duitlsland gaat de 40HX805 (40HX800 met DVB-T / DVB-C en DVB-S2 (sat) tuner) voor iets minder dan 1800 euro over de toonbank.
Meestal liggen de uiteindelijke prijzen hier iets lager als in Duitsland, maw een maandje of twee wachten bespaart al snel 200 euro.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 2 augustus 2024 18:00]

En als we het toch over de prijs hebben, wat de redactie achterwege heeft gelaten:

- De infrarood zender Sony TMRBR100 € 49,95
- De Blu-ray speler Sony BDP-S570 € 269,00
- De active shutter bril Sony TDG-BR100 € 100,-

BCC Prijzen

M.i. valt het toestel tegen. Ze hebben 'em over het WK getild dus ik heb voor de samsung 42" gekozen, en dat is maar goed ook. De toch wel lelijke zender-balkje erboven, de matige upscaling 2d -> 3D en de -uiteindelijk- matig reviews die ik overal lees en de hoge prijsstelling lijken mij duidelijk.
De gegevens die we invullen, zelfs ons telefoonnummer, zijn deze gegarandeerd beschermd binnen tweakers.net of gaan deze heel VNU en partners rond :) ?

Het zou jullie sterk sieren dit -altijd- bij een gegevensvraag te vermelden, no exceptions.

[Reactie gewijzigd door Cassius op 2 augustus 2024 18:00]

De gegevens zijn alleen binnen Tweakers bekend en zullen niet worden gedeeld met derden.
Wouw Tweakers,

Dit is echt een awesome prijs vraag.
Ik ken geen 1 site die een 3d tv weg geef door een simpele vraag te beantwoorden >.<

Ze moeten minstens 20.000 mailtjes binnen krijgen kan niet anders!
Ja inderdaad, dan vraag ik me af: worden die naam&adresgegevens nog ergens anders voor gebruikt?
Nee, de gegevens worden verder nergens anders voor gebruikt.
Er zijn geen voorwaarden opgesteld bij de prijsvraag dus dat zullen we nooit weten. ;)
ik hoop nergens. de anonimiteit is ook compleet weg nu. maargoed daar kies je voor dan..
Ze moeten minstens 20.000 mailtjes binnen krijgen kan niet anders!
Vraag me af wat er gebeurt als ik 20.000 emails verstuur met verschillende afzenders en kleine variaties in het email adres. 50% kans :)
Denk dan dat jij erg last gaat krijgen van een muisarm :P of je moet zo slim zijn om een programma te schrijven die dat voor je doet :)
Ik vermoed dat het gaat om het exemplaar dat ze gereviewd hebben. Op deze manier heeft Sony 2x prijs in publiciteit, 1=review, 2=prijsvraag. Aan de andere kant kan ik me ook best voorstellen dat T.net dit exemplaar liever "verloot" dan het ergens op HQ rond te laten slingeren. Aangezien ze kansspelbelasting moeten betalen als ze het verloten, doen ze het in de vorm van een prijsvraag (die niet al te lastig is O-) ).

Edit: was @ metalme hierboven trouwens, weer niet echt duidelijk met al die posts ertussen.

[Reactie gewijzigd door crizyz op 2 augustus 2024 18:00]

Anoniem: 256386 13 augustus 2010 10:11
Local dimming werkt alleen als er heel veel zones zijn. Wellicht drie of vierdubbelt dan huidig.
hoeveel zijn het er bij deze? Dacht dat de Samsung C8700 slechts 12 zones heeft, dat schiet inderdaad niet op...
EdgeLED + local dimming werkt prima voor fullscreen (16:9) content maar het systeem valt door de mand bij widescreen content omdat de LED's aan de onder en bovenkant van het scherm zitten. De letterbox balken blijven donkergrijs ongeacht het aantal zones.

Het beste systeem is en blijft fulllLED local dimming zoals bij de X4500 en de HX90x.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 2 augustus 2024 18:00]

Volgens mij klopt er iets niet met de tekst
In de prijsvraag staan die vier opties, maar in de review zelf... ;)
het staat er nog een keer verkeerd

[Reactie gewijzigd door CanoCookie op 2 augustus 2024 18:00]

er wordt even diep geschaamd, maar is nu ook verbeterd.
heb de lokatie weggehaald in me reactie willen het niet te makkelijk maken he ;) geen eigen belang ofzo hoor :P

[Reactie gewijzigd door CanoCookie op 2 augustus 2024 18:00]

Ik heb zelf thuis een 46W4500 hangen van Sony en sinds de aanschaf van die tv ben ik fan van sony. Moet wel zeggen dat ik tegenwoordig meer en meer aan het kijken ben naar een nieuwe tv omdat er toch wat kleinigheidjes zijn die tegenwoordig beter kunnen dan wat ik nu heb. De grootste reden voor mij om een nieuwe tv aan te schaffen zal toch wel 3D zijn. Helaas is dit (in mijn ogen) nog niet helemaal klaar voor thuisgebruik. De brilletjes werken veelal niet 100% lekker (in het geval van deze sony moet je recht voor de tv zitten en das niet handig gezien ik vaak op de bank hang/lig) en persoonlijk zou ik hier liever mee wachten tot het lekker zonder brilletje kan.

Naast dat ben ik wel enthousiast over deze tv. Zeker gezien de zwartwaarden (die denk ik zoiezo wel beter zullen zijn dan mijn W4500) en de motionflow die neem ik aan een stuk verbeterd is. Helaas wil ik er qua formaat niet op achteruit gaan en ik ben bang dat deze tv in 46" toch nog wel even boven mijn budget ligt:)
Eens met de brilletjes. Het is jammer dat het IR-brilsignaal niet gestandariseerd is. Hierdoor kun je geen brillen van een merk A op een toestel van merk B gebruiken. Erg jammer dat men geen industriestandaard heeft afgesproken.
ziet er naar uit dat de test niet zo positief spreekt over het toestel.
er valt op elk punt wel iets aan te merken
maar dan in de conclusie wordt er toch goed gesproken over het toestel? :?
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt, omdat in de conclusie ook duidelijk wordt gemaakt dat er voor die prijs betere alternatieven zijn. TV is goed, maar blinkt nergens echt uit om de prijs te rechtvaardigen. Dat lees in de conclusie. Lijkt mij een prima samenvatting van de gehele review.
Anoniem: 192473 13 augustus 2010 16:15
"Daar is nog niks van bewezen omdat de techniek nog vrij jong is en er dus geen lange termijn testen zijn" Dat zeiden ze ook over asbest, roken, umts-straling enz.

Die onderzoeken komen pas wanneer het te laat is ;).

Mooie tv alleen een beetje aan de prijzige kant. Voordat geld heb je ook een pannasonic V20 42inch, die toch het voordeel heeft dat het een plasma is met 3D.
Een Panasonic P42V20 heeft géén 3D en is hij is €700 goedkoper dan deze Sony, dus volgens mij haal je tv's door elkaar.

Panasonic heeft niet eens 42" 3D plasma's, omdat het 3D effect alleen goed tot zijn recht komt op echt grote schermen. 3D begint bij 50" met de P50VT20 en die kost met goed zoeken €1900, dus minder dan deze tv in de pricewatch. Dan heb je wel meteen 10" meer, dus behoorlijk wat oppervlakte extra.

Ook heeft de Panasonic al twee 3D-brillen bijgeleverd, bij deze Sony moet je ze nog erbij kopen :z . Dus ja, de VT20 lijkt me een veel betere keus dan deze Sony, maar hij heet niet V20 maar VT20 en hij is niet 42" maar 50" ;)
moet ik het antwoord in de prijsvraag zo doen?

X. En dan de tekst of

Gewoon de tekst

Dit ivm de rule die jullie waarschijnlijk aanmaken om de juiste antwoorden te filteren ;-)

En hoe filteren jullie de grapjassen eruit die meerdere keren reageren/mailen?

[Reactie gewijzigd door wimpie007 op 2 augustus 2024 18:00]

Meerkeuze vraag, dus letter volstaat.
heb gewoon het antwoord (letter + antwoord) copy pasted in het subject

(hopelijk win ik eens iets ;-)
Op de foto staan ook twee SCART-aansluitingen, deze staan niet in de specificaties op de eerste pagina. In de tekst staan ze echter wel vermeld.

[Reactie gewijzigd door LoekVe op 2 augustus 2024 18:00]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.