Jin tegen Kazuya
Rasechte fighter-fanaten keken al geruime tijd reikhalzend uit naar een consoleversie van het explosieve vechtspel Tekken 6. Nu, twee jaar na zijn release in de Japanse speelhallen, arriveert de game dan eindelijk op zowel de PlayStation 3 als de Xbox 360. De Tekken-serie, vooral befaamd vanwege diens pick-up and play-karakter, beloofde wederom groter, sneller, dieper en uiteraard grafisch nog prachtiger te worden dan zijn voorgangers. Maar is Tekken 6 sterk genoeg om die beloften na te komen?
Getest op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor: PlayStation 3
/i/1228301042.jpg?f=imagenormal)
In Tekken 6 heeft de machtszieke Jin Kazama met zijn organisatie Mishima Zaibatsu de rest van de wereld de oorlog verklaard. Niemand lijkt de macht van Jins leger te kunnen evenaren, maar dan verschijnen de troepen van de mysterieuze G-corporation, geleid door Jins vader Kazuya, en neemt de oorlog al snel een onvoorziene wending. Kazuya zet een prijs op het hoofd van zijn zoon en al snel reageert Jin hierop door een nieuw King of Iron Fist-toernooi te organiseren, waar vechters van over heel de wereld de kans krijgen deze prijs te claimen. Beetje raar? Inderdaad, het verhaal slaat dit keer werkelijk helemaal nergens op en schreeuwt erom belachelijk gemaakt te worden. En toch misstaat dit over de top soap-drama de game niet. Sterker nog, zonder een bonte verzameling bovennatuurlijke vechters, demonen, robotsoldaten en biologische wapens zou Tekken 6 simpelweg Tekken niet zijn.
Pure woede
Wat we ook over het verhaal mogen denken, het zal sowieso niet de verhaallijn zijn die dit nieuwste vechtspektakel gaat verkopen. Die eer is gereserveerd voor de bijzonder sterk gebalanceerde gameplay, die keer op keer de meest explosieve gevechten oplevert. Omdat het vechtsysteem van de Tekken-games altijd al goed werkte, is het geen drama dat er, op een handjevol innovaties na, eigenlijk weinig veranderd is ten opzichte van deel vijf. Elke knop stelt nog steeds een apart ledemaat voor en op tijd sidesteppen en genadeloze juggle-combo’s uitvoeren zodra je een gat in de verdediging van de tegenstander ontdekt, vormen nog altijd dé garantie voor succes. Nieuw is het Rage-systeem, dat direct lijkt te zijn overgenomen uit Mortal Kombat vs. DC. Het is simpel: de laatste tien procent van je levensbalk stelt ‘Rage’ voor en zodra je daar na een goed pak rammel in terecht komt, wordt je vechter boos en schopt en slaat -ie een flink stuk harder.
Game-Spanjaard en Robochick
Helaas is de invloed van Rage op het gevecht te klein. Men had men beter het T.O.P.-systeem uit Mark of the Wolves kunnen lenen, waarbij een groter deel van de balk de vechter een boost geeft en waarbinnen verloren kracht langzaam maar zeker wordt bijgevuld, maar dat blijft vást behouden voor Tekken 7. Hoewel het zodra de vechter zijn ‘Rage’ bereikt meestal al te laat is om het tij te keren, moeten we bekennen dat het systeem zo nu en dan wel bijdroeg aan de spanning.
Een leukere innovatie is het zogenaamde Bound-systeem. In principe is het een directe toevoeging op het al bestaande juggle-systeem, dat spelers in eerdere delen ook al in staat stelde de tegenstander met een speciale aanval - de zogeheten launcher - de lucht in te werken en hem of haar vervolgens hoog te houden met een reeks snelle combinaties.
/i/1228300692.jpg?f=imagenormal)
Juggle-kampioen
Omdat aan elke combo nu eenmaal een einde komt, bedacht men het Bound-systeem, dat - mits de timing goed is - zorgt voor langere juggle-combo’s. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat de speler direct na een juggle-combo een speciale aanval uitvoert die de tegenstander op de grond doet stuiteren, waarna weer ruimte ontstaat om lekker verder te jugglen. Gelukkig hebben de makers er wel rekening mee gehouden dat dit voor de eventuele menselijke tegenstanders die het doelwit ervan zijn, niet zo leuk is als voor de juggle-kampioen zelf. Daarom heeft men, beter dan voorheen het geval was, de damage scaling goed afgesteld. Dit houdt in dat elke opeenvolgende slag of stoot binnen de combo minder krachtig wordt en combo’s dus erg lang moeten doorgaan voor ze eventueel fataal worden. Dit, en het Bound-systeem zijn dusdanig goed op elkaar afgestemd dat de game hierdoor een breed publiek zal aanspreken. Zo biedt de prettige toegankelijkheid van de game de beginner meer dan genoeg mogelijkheden om lekker los te gaan, terwijl de meer ervaren vechtersbaas de ruimte krijgt zijn spel te perfectioneren.
/i/1228300693.jpg?f=imagenormal)
Interessante nieuwkomers
Waar de game ook mee scoort is het grote aantal vechters. Nooit eerder was de keuze zo groot als in Tekken 6, waar ruim veertig vechters hun opwachting maken. De Rus Dragunov en Barbiepopje Lili kenden we al uit de PSP-game Dark Resurrection, maar nieuw is de stoere nieuwe ‘held’ Lars Alexandersson, die naast een indrukwekkend arsenaal special moves een interessant achtergrondverhaal heeft. Daarnaast maken we kennis met Leo, een jochie dat op een meisje lijkt, en met Miquel, de zoveelste game-Spanjaard die van stierenvechten houdt. Aardig is ook de ronduit belachelijke robochick Alisa die naast een jetpack ook kettingzagen gebruikt om haar opponenten te slopen. Veruit de meest interessante toevoegingen zijn de Oosterse schone Zafina en zeker ook de moddervette Amerikaan Bob, die veel sneller en behendiger blijkt dan zijn enorme postuur doet vermoeden. Sterker nog, Bob is de enige vechter waarmee ik ooit een ‘perfect’ behaalde tegen de eindbaas.
Het 'ding'
Dat brengt ons dan bij een flink minpunt: de eindbaas. Nu heeft Tekken nooit bekend gestaan om zijn sterk uitgedachte eindbazen, missschien Heihachi uitgezonderd, maar Pokémon-reject Azazel slaat werkelijk alles en neemt in alle terechtheid een van de minpunten onderaan deze review voor zijn rekening. Dat hij een gruwelijk irritante en spotgoedkope wijze van vechten heeft zie ik door de vingers, zo kun je nu eenmaal geboren zijn, maar vanwege zijn ronduit lompe en abstracte uiterlijk kun je pas na héél veel oefenen inschatten wanneer het 'ding' nu wel of niet openstaat voor een aanval. Toegegeven: grafisch ziet het mormel er goed uit, maar desondanks deed hij me vrijwel constant verlangen naar een wat meer traditionele evil martial artist-eindbaas met échte aanvallen.
Een ander punt van kritiek is de ronduit vreemde manier waarop de game is ingedeeld. Na het startscherm komt de speler aan in het hoofdmenu, waar de hoofdmodus de Scenario Campaign is, een Tekken Force-kloon. Offline mode herbergt de naar onze mening belangrijkste modus, 'Arcade', waarmee je zodra je hem doorspeelt geen ‘ending’ van de vechter in kwestie vrijspeelt. Die moet je namelijk unlocken in de Scenario-modus, en dat is een behoorlijke klus, want voor je dat kunt doen moet je eerst alle personages daarin vrijspelen.
/i/1245830668.jpg?f=imagenormal)
Veel geld
Nu is dat nog niet zo’n drama, want het houdt de game langer leuk en biedt variatie op de standaard Arcade-game. Maar wat nu als de Scenario-modus helemaal niet aan jou besteed is? Wij hebben ons er wel mee weten te vermaken, maar om eerlijk te zijn is deze modus niet bepaald het beste is dat de game te bieden heeft. Gamers die bovendien niets hebben met de Beat ‘em up op zich, die in dit geval grafisch enigszins simplistisch overkomt en een hopeloze target lock-functie herbergt, zullen niet blij zijn met de gemaakte keuze. Tevens is het feit dat de game niet in co-op te spelen is met een vriend of vriendin naast je op de bank een gemiste kans. Jammer, want daar had deze modus zich erg goed voor geleend. Een kleine troost is misschien dat het spelen van de Scenario Campaign de snelste manier is om geld te verdienen. Eh, geld verdienen? Jawel: ook in Tekken 6 kan de gamer zijn vechters uitgebreider dan ooit customizen door tientallen kledingstukken, hoofddeksels, wapens en andere attributen aan te schaffen. Omdat de Customise-modus zo enorm uitgebreid is, heb je, om een beetje te kunnen rotzooien, geld nodig. Veel geld. Heel erg veel geld.
Reus in roze onderbroek

Nagenoeg alles dat je in Tekken 6 doet levert in principe geld op, maar nogmaals: niets doet het spaarvarkentje sneller aankomen dan een uurtje Scenario Campaign te spelen. Natuurlijk zie je zodra je online gaat knokken pas écht bizarre vijanden langskomen. Wat te denken van worstelaar Marduk met een roze onderbroek, of Jack 6 in samoerai-outfit? Hoewel er heel veel plezier te beleven valt met de overigens erg uitgebreide Online modus, zijn de laadtijden die je moet doorstaan voor je kunt knokken keer op keer een regelrechte martelgang. Helaas beperken deze laadtijden zich niet slechts tot de Online Modus; het hele spel heeft te kampen met opvallend lange laadtijden. Zodra je Knock Out gaat en ‘Continue’ kiest, duurt het elke keer bijna tien seconden voor je de arena weer betreedt. Zelfs het kiezen van een personage gebeurt met een lichte vertraging, waarbij het selectieblokje al lang en breed op het vakje staat voor de desbetreffende vechter daadwerkelijk in beeld komt. Uiteindelijk went het wel, maar het komt de speelervaring niet ten goede.
Prijsvraag
In samenwerking met Namco Bandai geeft Tweakers.net een aantal Tekken 6-prijzen weg. Het aanbod bestaat deze keer uit één Tekken 6-pakket, met daarin een speciaal besturingspaneel dat de hardcore Tekken-fans zeker zal aanspreken, en uiteraard de game, voor de Xbox 360. Daarnaast geven we nog vijf losse exemplaren voor de Xbox 360 weg. Het enige dat je hoeft te doen om kans te maken op een van deze prijzen is het mailen van het juiste antwoord op de hieronder gestelde vragen naar tekken@tweakers.net, met in de subject het juiste antwoord.
Vraag: Hoe heet het bedrijf waar Jin Kazama leiding aan geeft?
Nogmaals: mail je antwoord op deze vraag naar tekken@tweakers.net en wie weet ben jij binnenkort de trotse eigenaar van een Tekken 6-arcadestick met spel, of van een van de losse Tekken 6-games.
Let op: er zijn dus alleen prijzen voor de Xbox 360 te winnen!
Conclusie
Tekken 6 is exact dat geworden wat je ervan mag verwachten, maar niet erg veel meer. Grafisch is de game ruim voldoende, het geheel speelt lekker weg en de soundtrack is dik in orde. Innovaties op gebied van gameplay, de ruime keuze in vechters en de vele on- en offline mogelijkheden wegen op tegen de vervelend lange laadtijden, de zwakzinnige eindbaas en de onlogische indeling van de game, en over het algemeen genomen zal Tekken 6 garant staan voor uren en uren onvervalst speelplezier. Toch overheerst de gedachte dat dit de laatste Tekken game in zijn soort is: waarschijnlijk zal de volgende game pas voor een échte doorbraak gaan zorgen en daadwerkelijk een stap vooruit zetten binnen de serie. Tekken 6 kunnen we dan ook een beetje zien als een ‘Greatest hits’ of gewoonweg een goede update in plaats van een ijzersterk vervolg. Daarbij moeten we wel aantekenen dat Tekken 6 zijn voorgangers beslist verslaat op gebied van gameplay en tactische diepgang. De game geeft de ruimte om een eigen stijl te creëren en te perfectioneren en speelt voortreffelijk, en hoewel de PS3-controller voor dit spel onze favoriet blijft, speelt die van de Xbox 360 ook opvallend lekker.
Pluspunten
+ Speelt als een trein
+ Diepgaande gameplay
+ Ruime selectie vechters
+ Eindeloze replaywaarde
Minpunten
- Irritant lange laadtijden
- Pokémon-eindbaas
- Game is onlogisch ingedeeld
Cijfer: 8,0
Titel |
Tekken 6
|
 |
Platform |
Xbox 360, Playstation 3 |
Ontwikkelaar |
Namco |
Uitgever |
Namco Bandai |
Releasedatum |
inmiddels verschenen |
:fill(white)/i/1245830668.jpg?f=thumb)
Laagste prijzen voor:
Tekken 6, PS3
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
Amazon.nl
|
|
|
€ 22,91
|
€ 22,91
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Proshop.nl
|
|
|
€ 17,92
|
€ 22,91
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Amazon.nl Marketplace
|
|
|
€ 19,95
|
€ 22,94
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
NedGame
|
|
|
€ 19,99
|
€ 23,48
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
bol
|
|
|
€ 21,-
|
€ 23,99
Kostenoverzicht |
Bekijk
|