Door Dennis de Vries

Redacteur smartphones & tablets

Veel telefoon(s) voor weinig

Moto G05, G15, G15 Power, G35, G55 en G85 Round-up

18-02-2025 • 11:00

101

Singlepage-opmaak

Conclusie

In het budgetsegment zijn telefoons vrijwel nooit erg spannend. Verwacht geen wonderen qua prestaties, beeldscherm of camera, en je mag al blij zijn als het toestel vlot genoeg presteert om niet vaak te haperen. Kortom, een toestel dat soepel genoeg draait om niet frustrerend te zijn en goed scoort op de belangrijkste basisfuncties is vaak het hoogst haalbare, hoewel sommige telefoons daar stiekem nog een schepje bovenop doen. Laat Motorola in de G-serie nou precies zo’n parel verstopt hebben.

De beeldschermen van de Moto G-serie lopen erg uiteen. De G15 en G15 Power komen hier het slechtst uit de verf met hun 60Hz-lcd-scherm, wat zelfs in dit segment inmiddels wat achterhaald is. Lezen jullie mee, Apple? De G05 doet het met zijn 90Hz al iets beter, maar heeft een lagere resolutie. De G35 en G55 bieden een 120Hz-display, maar geen oledpaneel. Al deze modellen hebben brede schermranden en een dikke kin. De G85 onderscheidt zich met een luxe ogend display dat rond afloopt en dunne symmetrische bezels heeft. Dit scherm heeft niet alleen een vernieuwingsfrequentie van 120Hz, maar is ook het enige oledpaneel.

Het verdere ontwerp is vrij simpel: de telefoons hebben een plastic frame zonder poespas, zijn op de G55 en G85 na vrij lomp en zijn niet volledig waterdicht. Het is leuk dat Motorola de optie biedt voor een achterkant van vegan leer. Hoewel deze gevoeliger is voor vuil, is het materiaal prettiger om vast te houden dan kunststof.

Hoewel de chips in de G-serie variëren, zijn ze goed vergelijkbaar. De G05, G15 en G15 Power bevatten een zeer zwak MediaTek Helio-model dat op 12nm geproduceerd is. Dit merk je aan de systeemprestaties: apps openen langzaam, moeten soms lang laden en door Android navigeren gaat gepaard met de nodige haperingen. Alleen door het 90Hz-paneel voelt de G05 soms net wat sneller. Het verschil met de G35, G55 en G85 is groot. De drie toestellen voelen vergeleken met hun drie broers als een verademing. De systeemprestaties zijn aanzienlijk beter en Android draait soepeler, hoewel niet perfect. Geen van de chipsets in de Moto G-serie is geschikt om een flink potje te gamen of andere zware applicaties te draaien.

De camerasystemen zijn wat hardware betreft vergelijkbaar, maar de foto’s worden duidelijk anders verwerkt. De primaire cameramodus van de G05 en beide G15-toestellen presteert matig, terwijl die van de G85 het beste scoort. De G35 zit er wat tussenin, terwijl de G55 wordt gehinderd door afwijkende beeldverwerking, wat resulteert in ‘saaie’ foto’s. De resultaten van de andere modi en camera’s, zoals de 2x zoom en ultragroothoek, verschillen sterk. Over het algemeen is het moeilijk om één van de camerasystemen als totaalpakket als ‘beste’ te benoemen, maar de G35 en G85 verdienen een gedeelde eerste plaats.

Wat de accuduur betreft presteren de G05, G15 en G15 Power het best, hoewel de beeldschermen niet zuinig omgaan met de accu. De G85 behaalt ondanks zijn kleinere formaat een bovengemiddeld goede accuduur, terwijl de G55 en G35 ondergemiddeld presteren. Vooral de G35 stelt teleur: door het energieslurpende modem moet je snel opladen bij veelvuldig gebruik van het mobiele netwerk.

Motorola draait zoals altijd een schone versie van Android zonder tierlantijnen. Je moet erg goed zoeken om de verschillen met ‘echte’ stock Android te vinden. My UX, de Android-schil van Motorola, voegt enkele handige functies toe, zoals schudden om de zaklamp te activeren. Ook kun je Google Gemini gebruiken. Motorola belooft voor elk toestel twee jaar Android-updates en drie jaar beveiligingspatches. De toestellen bevatten wat bloatware die je makkelijk kunt verwijderen.

Onder de streep biedt Motorola met de G-serie een reeks interessante toestellen voor wie op budget let, hoewel de erg trage Helios-soc in drie van de modellen een groot nadeel is. Dat is bij de spotgoedkope G05 makkelijker te vergeven. Van de drie toestellen die dan nog overblijven, is er één model wel erg interessant: de G85. Voor ongeveer 200 euro krijg je een toestel dat op de belangrijkste punten in dit segment prima presteert en aanzienlijk luxer aanvoelt dan de rest van de serie. Deze ontvangt dan ook onze Great Value-award.

  • Moto G05
  • Moto G15
  • Moto G15 Power
  • Moto G35
  • Moto G55
  • Moto G85

Reacties (101)

101
100
39
1
0
51
Wijzig sortering
Motorola komt er bij mij nooit meer in met hun trage softwareupdates - als die er al zijn na meer dan 1 jaar.
Bij de G31 staat dat de support tot november 2023 is terwijl ik de beveilingspatch van 1 december 2024 heb.
Mijn G85 hangt nog steeds op september 2024 en meldt dat ik helemaal up to date ben 🤔
Motorola komt er bij mij nooit meer in met hun trage softwareupdates - als die er al zijn na meer dan 1 jaar.
Zolang de bootloader unlockable is en het toestel ondersteund wordt door de community boeit het mij niet wat de fabrikant doet. Zo draait mijn meer dan drie jaar oude Edge 20 inmiddels Android 15, ook al is die officieel nooit verder gekomen dan Android 13.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 februari 2025 17:31]

Ik wil gewoon ondersteuning van de fabrikant, community support boeit mij niet. Om dan nadien ook allerlei trukken moeten uithalen om je gsm te laten werken met je bank, met itsme, …
dan zit je gewoon vast aan de samsungs S line of de iphone's

dit soort meuk toestellen zijn echt alleen interessant als je zelf met de software aan de haal gaat,

bovendien niet alle custom roms zijn rooted en in de meeste gevallen is het prima mogelijk om google services geinstalleerd te krijgen, dan heb je geen fabrieks updates meer maar roms zoals lineage (als het betreffende toestel daar een rom van krijgt) werkt hoe dan ook beter dan de gemiddelde sub-400-euro telefoon update cicle. de enige die in dat prijssegment beter presteert is een derdehands iphone (die vermoedelijk wél nog updates krijgt).

voor mensen die niet van apple houden een behoorlijk bedroevende realiteit.
Er is een A lijn van Samsung die onder de 400 euro te koop is.

Maar eerlijk gezegd zijn Android versies allang niet meer boeiend. De software is uitontwikkeld.
Support van de community kan support van de fabrikant niet vervangen voor security updates aan de kernel en drivers, want de community heeft geen toegang tot driverupdates of manieren om die te laten werken met nieuwere kernels. Met community roms krijg je in het beste geval de nieuwste kernel of drivers die Motorola heeft uitgebracht, ook al zit er een nieuwe Androidversie bovenop.
En hoe werkt dat met Google Pay?
Ik gebruik geen Google Pay. Het hoesje van mijn smartphone heeft een uitsparing voor een bankkaart. Dat is een stuk betrouwbaarder.
Dat is een stuk betrouwbaarder.
In welk opzicht?
Een bankpas is op afstand te skimmen, je pasje is altijd leesbaar.. bij Google Pay moet je het zelf eerst activeren. (niet betrouwbaar)
Of bedoel je dat je pasje bij een betaalautomaat betrouwbaarder werkt dan je smartphone?
In welk opzicht?
Smartphone lege batterij, bankapplicatie weigert dienst, verlies Google certificering, ... Zoveel afhankelijkheden van zoveel partijen, die de bank een excuus geven om diens verantwoording te ontkennen.

Bankpas doet het niet? Mijn bank is eindverantwoordelijk, niet ik of mijn apparatuur. Het maakt daarbij niet uit waar of bij wie een probleem is. Als het aan mijn pas ligt dan moet de bank mij voorzien van een nieuwe pas (mogelijk voor een relatief kleine vergoeding). Er is geen enkele ruimte voor discussie met mij over wie wie moet faciliteren. Anderen mogen het probleem oplossen dat niet aan mij toe te wijzen is.
Een bankpas is op afstand te skimmen,
Onzin. Graag een wetenschappelijke bron die niet refereert naar de magneetstrip die niet meer gebruikt wordt, en naar een aanval die praktisch uitvoerbaar is.

Als je refereert naar contactloos betalen zonder PIN (wat geen skimmen is): succes daarmee als je twee passen op elkaar hebt of een aluminium hoesje gebruikt. Ook kan je contactloos betalen zonder PIN uitschakelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 februari 2025 23:20]

Als je refereert naar contactloos betalen zonder PIN (wat geen skimmen is): succes daarmee als je twee passen op elkaar hebt of een aluminium hoesje gebruikt. Ook kan je contactloos betalen zonder PIN uitschakelen.
Dat bedoelde ik inderdaad en lees op meerdere plekken over een "anti-skim portemonnee" (rfid blokker) en hoe makkelijk het zou zijn om een pasje uit te lezen / kopiëren wanneer je niet zo'n portemonnee hebt. Maar ik wist niet dat dat dus geen skimmen is (bijv. iban.nl noemt het op deze pagina skimmen op afstand) Wordt je blijkbaar toch "bang gemaakt" om niks...

Ik heb al jaren geen portemonnee meer op zak en ben ook niet in het bezit van een fysieke bankpas (alleen een digitale versie, is een optie bij de bank) Gelukkig nog nooit gehad dat ik niet kon betalen met smartphone.
Dat bedoelde ik inderdaad en lees op meerdere plekken over een "anti-skim portemonnee" (rfid blokker) en hoe makkelijk het zou zijn om een pasje uit te lezen / kopiëren wanneer je niet zo'n portemonnee hebt.
Je kan een pas niet zo kopiëren.
Heb je ook een link naar die community?
Support door de community is leuk, maar de gemiddelde gebruiker weet daar niet mee om te gaan of vindt het te veel gedoe.
Ik wil gewoon een telefoon uit de doos halen en die een jaar of vier veilig kunnen gebruiken. Een Android update is leuk, maar hoeft van mij niet eens. Als er maar regelmatig veiligheids-updates blijven komen.

Ik heb ooit een Motorola gehad die is vrij kort na uitkomen had aangeschaft. Eerste jaar om de twee à drie maanden een update, na dat jaar pas na een half jaar een update en verder niets. De beloofde twee jaar werd niet eens vol gemaakt. Voor mij zou dat een rede zijn om Motorola verder links te laten liggen.

Waar Motorola voorheen tov andere toestellen nog redelijke hardware, zeker de camera's, tov andere toestellen, maar waar de concurrentie verbeterd blijft Motorola bijna stil staan. Dat zou de tweede rede zijn om geen Motorola te kopen.
Nu krijg ik de laatste zes jaar mijn telefoons, dus kopen hoeft niet meer.

Verder ben ik er wel mee eens dat de budget telefoons best veel telefoon voor hun geld geven. Veel mensen zouden zich daar prima mee kunnen redden. Alleen de ondersteuning zou tot minimaal drie jaar na aanschaf gegarandeerd worden. Alles wat minder is zou eigenlijk een heel dik negatief koopadvies van Tweakers moeten krijgen.
Het valt me nog mee dat ze niet weer zo'n valse belofte doen. Bij mijn Moto G5 Plus beloofde ze een deftig updatebeleid.... Was het absoluut niet. Eerst een jaar niet, dan een handje vol updates want ophef en vervolgens na 2 jaar geen enkele updates meer krijgen.

Voor mijn Moto Edge 20 ook zo'n hele mooie belofte van dat ze het nu echt beter gaan doen en een fatsoenlijk update beleid bieden.

De laatste update op moment van schrijven was oktober 2023 :X

Het is dat ik er bij aanschaf al rekening mee hield dat het updatebeleid waardeloos was en ik toch ga spelen met custom roms en ik heb er zelf enkele weken geleden dus maar LineageOS op gezet.

Er ontbreken wat features (face unlock of locatie unlock, bluetooth unlock kwam vorige week met een update), maar prima. Wel met Moto gestures zoals (o.a.) de chop chop zaklamp wat een feature is waar ik persoonlijk niet meer zonder mee kan.

De relatief kale Moto Android is 1 van de fijnste Androids waar ik mee heb mogen werken, de hardware is echt uitmuntend voor de prijs. Maar dat waardeloze updatebeleid zorgt er voor dat ik hun telefoons nooit zal aanraden aan niet-tweakers.
Mijn vriendin kwam van motorola, heeft toen een pixel 6a gekocht voor 300 euro, jaren geleden alweer. Vrijwel dezelfde software, erg goede camera, en wel langere support. Zelf pak ik enkel nog pixel of samsung (al moet je daar wel aan de haal met je laptop om echt alle bloatware te verwijderen, nadeel van samsung).
Bij mij komt Motorola er ook niet meer in. Gisteren kreeg ik via de family app een berichtje dat mijn zoontje van 6 Temu had geïnstalleerd. Voor de duidelijkheid, mijn zoontje zat op school en de telefoon lag thuis bij mij op het kastje. Blijkt dat er een app 'motoapps' op een Motorola staat die op eigen houtje apps kan installeren.... Mijn conclusie is 'China'. Dit is dus meteen mijn laatste Motorola.

[Reactie gewijzigd door Slujje op 18 februari 2025 13:54]

Ter verduidelijking, deze staat alleen op China rom Motorola/Lenovo toestellen, maar sommige 'carriers' installeren hem ook om er geld aan te verdienen (heb zelf over de jaren meerdere gehad met zowel Westerse roms en Chinese, mijn huidige Motorola telefoon is een Westerse, mijn Lenovo tablets zijn Chinese import).

De normale Westerse Motorla rom is bijna kale Android, er staan welgeteld 5 apps van Motorola zelf op: Moto Secure (denk aan Samsung Knox), Moto (om makkelijk thema's en achtergronden te wisselen), Family Space (soort kinderslot, dus ook security gerelateerd) en Motorola Unplugged (een soort privacy app die je laat specificeren welke apps je wanneer mogen storen met notificaties, etc.). Zit niks bij wat zomaar Temu zou installeren.

De Chinese rom, zoals gebruikelijk bij alle makers eigenlijk, staat inderdaad vol met bloat en moet goed schoon worden gemaakt voor gebruik. Moto Apps kan tevens vrij makkelijk uit worden gezet.
Ze zijn langzaam aan het verbeteren. Ontvang het laatste jaar regelmatig en op tijd updates voor mijn Motorola telefoon (2-maandelijks) en Lenovo tablets (3-maandelijks). De Edge 50 modellen van vorig jaar kregen midden januari al hun Android 15 update.
Ik weet niet meer hoe het precies zat maar volgens mij heb je NFC nodig om een Paspoort/ID kaart aan je DigiD te koppelen. (Of ik haal nu dingen door elkaar)
Dat zou betekenen dat alle functionaliteit van DigiD hier al niet op gaat werken. Eigenlijk is dus voor een dagelijks normaal goed functionerend toestel dan NFC echt wel nodig.
Mijn telefoon heeft NFC, maar ik gebruik denk ik digid 1 keer per jaar, dan kan dat smsje er wel mee door hoor.
dat ene smsje is niet meer voldoend om level 2 en level 3 in te loggen op digid ...

inloggen bij je bank, of bij een zorg instelling is dan dus niet meer mogelijk,

ik weet niet of er naast NFC niet nog andere mogelijkheden zijn, (zoals een externe check) maar volgens mij heeft @BenVenNL een goed punt te pakken.
Kom met SMS nog altijd bij zorgverzekeraar, pensioen en belastingdienst binnen. Zou niet weten wat ik verder nodig zou hebben.
Ik gebruik al jaren alleen de sms, nog nooit problemen mee gehad, dus geen idee waar jij het over hebt.
Dat zou betekenen dat alle functionaliteit van DigiD hier al niet op gaat werken. Eigenlijk is dus voor een dagelijks normaal goed functionerend toestel dan NFC echt wel nodig.
Daar is een oplossing voor: CheckID (gebruik maken van een smartphone met NFC van een ander).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 februari 2025 11:17]

TOP dat wist ik dus niet,

deze info gaat me vast nog een keer van pas komen _/-\o_
Je Kan ook DigiD met SMS controle gebruiken, geen NFC nodig ..
sms verificatie is alleen level 1, dus niet voldoende voor bijvoorbeeld medische gegevens en bepaalde financiele gegevens.
Bedoel je dan IDcheck? Daarnaast zijn er niet nog steeds mensen die een ID of paspoort zonder nfc hebben. Het lijkt me dat hier altijd nog een andere manier voor moet zijn maar correct me if I am wrong.
Volgens mij SMS als ik het hieronder goed lees
Wat is in godsnaam de logica om de headphone jack achterwege te laten op het "topmodel"?
Laten we eerlijk zijn, wanneer heb je nou echt voor het laatst de headphone jack echt gebruikt op je telefoon?

Ik persoonlijk, en ik denk vele met mij, hebben dat ding al jaren niet meer gebruikt.
Vorige week nog, juist omdat ik nog een prima koptelefoon heb met kabel. Hoef ik niet dat hele pairing weer door, afwachten of ie het wel oppikt, rare knopjes induwen en <bliep> "bluetooth connected!" en dan hangt ie toch weer aan m'n telefoon in plaats van de computer.

Daarnaast heb je dan nooit een lege batterij, en een lichter ding op je hoofd.
Laten we eerlijk zijn, heb je een keuze? Als het er niet meer op zit word het niet meer gebruikt.
Het was om eerlijk te zijn de meest simpele manier om altijd muziek te kunnen luisteren zonder dat je hoeft om te kijken naar pairen, opladen, etcetera. Het heeft wel wat voordelen om geen draden te hebben, maar daar staat wel een aardige prijs tegenover als je ook nog een beetje accuduur wil hebben.
Letterlijk elke dag en het is voor mij een must.
Ik gebruik het dagelijks, maar omdat mijn oude telefoon stuk ging zat ik ineens zonder 3.5jack.

Dus zit er nu een USB-C-Jack3.5-kabeltje tussen mijn headsetdraad en telefoon. Ietsje verlies in volume, maar het doet wat ik wil. Niet elke kabeltje is even goed, en die van Apple deed het helemaal niet, maar voor een tientje was deze functie voor mij gered.

Volgende telefoon gewoon weer met 3.5jack en/of draaischijf. :)
Ik geregeld maar ik heb dan ook een verzameling dure 3,5mm koptelefoons liggen. Voor onderweg gebruik ik inderdaad wel al jaren alleen bluetooth.
Het willen verkopen van draadloze bluetooth-bullshit.
Dat vond ik ook jammer inderdaad, en dan ben ik niet eens een 3,5mm-jack purist, hahah. Ik denk dat de G85, gelet op zijn formaat, een mindere accuduur had gehad als Motorola daar nog een jack had ingebouwd, hoe klein de benodigde ruimte ook is.
Dit zijn toestellen die je wat mij betreft hard kunt overslaan en beter een 2-3 oudere 2dehands flagship kan kopen. Heb je minstens evenveel software support én een veel beter device. Garantie kan dan een ding zijn en gebruikerssporen kan je voor lief nemen, maar als je een beetje zoekt heb je een mooie voor (vrij) weinig.
Voor 200 euro koop je idd een tweedehands Samsung S21, een S22 met wat mankementen is al duurder...
An sich nog prima toestellen, met beduidend betere camera's en performance.
Hoe de accu presteerd na 3-4 (bij een S21) jaar is natuurlijk wel de vraag.
een accu wissel bij de s21 kost ongeveer 70 euro, of 25 als je het zelf doet.

dat maakt je toestel wel een stuk duurder (bijna 50%) voor iemand die thuis op de bank zit in de ziektewet of in de bijstand is dat natuurlijk geen valide optie, maar voor mensen die wél gewoon een inkomen hebben is dat hooguit 2 maanden sparen. voor een toestel dat dan (met zo'n nieuwe accu) simpelweg gigantisch veel beter presteert dan zelfs de lage-midrange toestellen die er voor die prijs te krijgen zijn. zoals bijv de A54
Ik ben alleen maar voorstander hoor, sterker nog dat is wat wij thuis al bijna 15 jaar doen.
Daarom weet ik ook, uit ervaring, dat sommige onderdelen zoals de accu aan de hand van het ge/mis-bruik wel eens tegen kunnen vallen. De andere drawback is natuurlijk ook de software-ondersteuning van het toestel. Een S21 krijgt nog Android 15 en dan stopt het wel. Niet slecht natuurlijk aangezien deze met Android 11 werd gelanceerd, maar toch iets om rekening mee te houden.
Je kan er altijd "nog een paar tientjes bijdoen" maar in dit geval ben je denk ik echt beter af met bv een uitvoering: Samsung Galaxy A35 5G, 6GB ram, 128GB opslag Donkerblauw voor €50 meer. Mijn vrouw heeft zo een en ik vind het een verbazend compleet en soepel aanvoelend toestel. En Samsung belooft iets van 6 of 7 jaar updates, aardig beter dan het magere aanbod van Motorola. Het enige wat vóór Motorola spreekt is hun neutrale Android
Motorola G8, 4 jaar gebruikt, maar vooral de ondetsteuning heeft mij weer doen kiezen voor een ander merm
Jammer van de absentie van de headphone jack op de De Moto G85, had hem anders gekocht.
Ik heb zelf de g84 5g, lijkt mij op het eerste oog heel vergelijkbaar toestel alleen heeft deze wel de 3,5mm jack ;)
De G84 krijgt echter nog maar anderhalf jaar beveiligingsupdates en geen Android-updates meer. De G85 krijgt 3 Android-updates en nog 3 en een half jaar beveiligingsupdates. Een betere optie als updates en een headphone jack van belang zijn is de Redmi Note 14 4G met een headphone jack, 4 android-updates en 6 jaar beveiligingsupdates.
Motorola update policy is twijfelachtig geworden, iedere maand ongeveer krijg je een niet te stoppen app update scherm.
Alle apps (vaak spelletjes) in meerdere overzichtelijke schermen, kun je sinds kort allemaal uit vinken.
Maar na voltooien (verplichte stap) worden er toch apps op je phone geplaatst. Bijvoorbeeld de TEMU app.
Vaak gerapporteerd aan Motorola, helaas doen ze er niets aan.
Waar Motorola in het verleden bekend stond voor een schone Android schil, zijn ze nu afgezakt naar
bedenkelijk niveau, je wordt voor de gek gehouden: alles wegvinken en toch installeren.
Idem

Ook meerdere meldingen gedaan en mijn (nette) reactie werd van het forum verwijdert, zonder mijn vragen te beantwoorden.

Ik update apps sindsdien handmatig en update Moto Gametime etc. dus helemaal niet meer. En ik kan wel uren in menu's zoeken om iets uit te zetten, maar veel mensen vinden dat veel te ingewikkeld. Het is een principekwestie. Dit is mijn laatste Motorola.
Je kunt deze app update niet uitzetten in de android store oid.
Melding komt gewoon op je phone, en om deze melding kwijt te raken moet je door menu heen.
Tsja, lijkt prima (alles ge-deselecteerd) maar dan toch 3 apps installeren.
Ook voor mij de laatste Motorola phone, back to OnePlus dus.
Het is mij gelukt. Maar na ook een paar keer geen opt-out mogelijkheid te hebben gehad na het installeren van ongevraagde spelletjes en ik het zat was, heb ik Reddit doorgeakkerd.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Voor het besturingssysteem:
Settings> try smart updates> smart updates off

Voor de apps:
Playstore>Manage apps & device> Updates available > See details> Select (alleen degene die je wilt updaten, dus niet Moto Gametime
Leuk toestel voor weinig. Ik heb even getwijfeld maar toch voor de iPhone 15 gegaan.
Wat heeft dat hier mee te maken? Dit zijn allemaal telefoons van €150-200 euro. Dat is een telefoon van €800.

'Tja, ik vind de Hyundai i10 wel een mooie auto. Ben echter toch voor een elektrische BMW i7 gegaan.'
Je reactie slaat niet echt ergens op.... .Terugkomend op je voorbeeld. Ik zou liever de i10 rijden dan welke EV dan ook. :D

Ik heb de iPhone niet gekozen voor bijvoorbeeld de snellere chip. Ik WhatsApp alleen, ik ben geen telefoongamer, bewerk geen video's ik heb weinig compute power nodig... Ik kreeg een aantal euro's van de zaak, dat is de reden dat ik de iPhone gekozen heb.

[Reactie gewijzigd door Macboe op 18 februari 2025 11:45]

MIJN reactie slaat nergens op? Ik ga hier proberen objectief te zijn, maar kom op.
Telefoon van €150 of €800, welke zou sneller zijn, ik vraag het me af.

Die vergelijking gaat alleen over de prijs. Het is een vergelijking die niet logisch is, aangezien beide auto's compleet verschillende dingen doen in compleet verschillende prijsklassen.
als dat allemaal zo is, waarom dan niet gewoon een iphone SE, die is OOK aanzienlijk duurder maar nog niet half zo als een iphone 15
Ik heb dus m'n G72 ingeruild voor een iPhone 15. Wil nooit meer terug.
Ik gebruik al jaren mijn moto g7 plus. LineageOS erop, nieuwe batterij erin gedaan (vorige had ik al 4 jaar). Heerlijk. Nieuwste android, werkt flot, doe er makkelijk een dag mee.
De telefoon uit dit artikel klinkt inderdaad wat slecht.
Kan je op LineageOS zonder problemen je bank apps draaien?
Ik wel op mijn Oneplus 8, Rabobank.
Google wallet ook? Dat gebruikt ING.
Rabobank gebruikt tegenwoordig ook Google Waller als ik me niet vergis. Heb zelf ook 5 jaar met een moto G5 plus gedaan met PixelExperience rom, nooit issues daarmee gehad
Met microG of gapps zeker. Eerst kon de ing ook zonder, maar dat is niet meer zo.

Echter zie ik persoonlijk niet het nut van een bank app op mijn telefoon, dus heb die niet meer.
Wat mijn telefoon per se moet kunnen, is bellen en sms.
Over 2-3 jaar kan je alleen nog maar 4G/5G/wifi bellen.
Uitgerekend daarvoor is de support lang een shitshow geweest.
Is dat voor deze (of andere nieuwe) toestellen nog een issue?
Voor zover ik het heb begrepen, was de ellende daarmee de wereld nog niet uit.

Enige dat ik kan vinden is dat Odido zegt dat de G35 kan 4G/wifi bellen.
KPN/Vodafone zeggen over geen enkele van deze toestellen iets, en deze review ook niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.