De Xiaomi 14T schurkt qua specificaties tegen het topsegment aan, maar is veel vriendelijker geprijsd dan echte topmodellen, waarmee hij ondanks enkele minpuntjes toch een goede deal is. Het toestel is modern vormgegeven, IP68-waterdicht en ziet er modern uit met de zeer smalle schermranden. De display heeft een hoge 1200p-resolutie, maar niet de hoogste maximale helderheid. De camera’s achterop zijn prima en in tegenstelling tot bij veel andere smartphones in dezelfde prijsklasse vinden we hier een telecamera. Helaas ontbreekt een macrofunctie en zijn selfies niet heel erg scherp. De ultragroothoekcamera kon ook beter. De HyperOS-software wordt geüpdatet tot Android 18 en 2029. De skin ziet er nogal druk uit en bevat veel bloatware, waaronder ook echte reclame. De Xiaomi 14T laadt erg snel op, zij het niet draadloos, waarbij we een gemiddelde accuduur noteren. De Mediatek Dimensity 8300 Ultra-soc is een van de snellere opties in deze prijsklasse en alle varianten hebben een royale hoeveelheid werk- en opslaggeheugen.
De Xiaomi 14T Pro is ietwat luxer, maar wel veel duurder dan de Xiaomi 14T. Hij ligt lekkerder in de hand en de soc is sneller, wat in de praktijk niet duidelijk merkbaar is. De hoofdcamera is technisch geavanceerder, wat 's nachts betere foto's oplevert, maar bij daglicht zijn de verschillen minimaal. Net als bij de 14T ontbreekt een macrofunctie en zijn selfies niet heel erg scherp. De ultragroothoekcamera kon ook beter. De HyperOS-software wordt geüpdatet tot Android 18 en 2029. De skin ziet er nogal druk uit en bevat veel bloatware, waaronder ook echte reclame. Het toestel laadt erg snel op en in tegenstelling tot de 14T ook draadloos, waarbij we een gemiddelde accuduur noteren. Het toestel is modern vormgegeven, IP68-waterdicht en ziet er modern uit met de zeer smalle schermranden. De display heeft een hoge 1200p-resolutie, maar niet de hoogste maximale helderheid. Alle varianten hebben een royale hoeveelheid werk- en opslaggeheugen.
Voor de gemiddelde tweaker is Xiaomi welbekend als leverancier van producten die soms verrassend goedkoop zijn. De laatste jaren probeert het merk een wat hoger segment op te zoeken, althans voor de smartphones, waarmee het ooit begon. Het huidige topmodel, de Xiaomi 14 Ultra, moet het bijvoorbeeld niet hebben van de lage prijs, maar van bijzondere specificaties. Zo heeft de hoofdcamera een veel grotere sensor dan de meeste andere smartphones van dit moment.
Tussen de tientallen toestellen die Xiaomi per jaar maakt, zitten er evengoed genoeg modellen die het zoals vanouds wél wat meer van hun prijs moeten hebben. In het (semi)high-end segment is dat de T-serie, waarvan we in deze review de nieuwe 14T en 14T Pro bekijken. Het duo voegt zich bij de Xiaomi 14 en Xiaomi 14 Ultra van begin dit jaar, wat de high-end modellen in Xiaomi's line-up zijn. De T-serie staat gerangschikt ónder die genummerde toestellen als het gaat om de prijs en prestaties. Je zou dat kunnen vergelijken met wat Samsung doet met zijn Fan Edition-smartphones, zoals de onlangs op Tweakers besproken Galaxy S24 FE.
Xiaomi 14T (links) en Xiaomi 14T Pro
Toen de Xiaomi 14T en 14T Pro vorige maand uitkwamen in de Benelux, bedroeg de officiële vanafprijs 649 euro voor de 14T en 899 euro voor de 14T Pro. In de Black Friday-periode is de prijs van dit tweetal met een noodgang gekelderd: de 14T is nu te vinden voor 499 euro, terwijl de 14T Pro begint bij 685 euro.
Op het eerste gezicht krijg je voor die midrangeprijs een toestel dat zich bijna kan meten met een high-end smartphone. Bijna, want Xiaomi heeft her en der wat besparingen doorgevoerd om de toestellen goedkoper te maken. Waar Samsung voor de FE-serie bijvoorbeeld (bijna) dezelfde soc gebruikt als voor de high-end modellen, hebben de 14T en 14T Pro op papier een wat tragere chip. Dat geldt zeker voor de 14T, met een MediaTek Dimensity 8300 Ultra-soc uit de hogere middenklasse. Beide smartphones beschikken evengoed over een scherp 1220p-oledscherm, een IP68-waterdichte behuizing, een grote 5000mAh-accu en een royale hoeveelheid opslag en werkgeheugen. Ook hetzelfde als bij de topmodellen is de Leica-merknaam op het camera-eiland. De 14T Pro bevat bovendien dezelfde beeldverwerking als de topmodellen, maar ook het camerasysteem van de gewone 14T mag er zijn, met een telecamera die je zeker voor minder dan 500 euro niet altijd mag verwachten.
In deze review zoeken we uit wat de verschillen zijn tussen de Xiaomi 14T en 14T Pro. Hoe goed scoren de twee smartphones in de praktijk en ten opzichte van gelijk geprijsde modellen van andere fabrikanten, en welke van de twee toestellen kun je het beste kopen?
Design en scherm
Voordat de Xiaomi 14T en 14T Pro uitkwamen, gingen er geruchten dat de toestellen moesten uitkomen in kleuren als 'Titan Gray' en 'Titan Black'. Zou Xiaomi zijn subtopmodellen voor 2024 hebben voorzien van een luxueuze titanium rand, zoals sommige van de allerduurste telefoons van dit moment? Dat is niet het geval en het was ook niet zo logisch geweest, want titanium is een lastig en daarmee duur materiaal om mee te werken. 'Titan' slaat bij de 14T en 14T Pro op het 'Titan Design', een ontwerp waarmee Xiaomi naar eigen zeggen inzet op minimalisme en een hoog afwerkingsniveau. In de zilvergrijze kleur waarin we ze ontvingen, zien de toestellen er ook wel een beetje uit alsof ze helemaal van metaal zijn gemaakt.
Links: Xiaomi 14T. Rechts: Xiaomi 14T Pro
In lijn met andere moderne smartphones heeft Xiaomi de 14T en 14T Pro voorzien van een rechte zijkant. Bij de 14T Pro is de glazen achterkant afgerond om netjes aan te sluiten op het frame, waar de gewone 14T beschikt over een vlak achterpaneel. Het Pro-model ligt daarmee wat lekkerder in de hand, een verschil dat zelfs aanwezig blijft wanneer je het flexibele plastic hoesje gebruikt, dat bij beide modellen in de doos zit. Ook dat is bij de Pro een beetje ronder aan de achterkant.
Het Pro-model is iets zwaarder dan de gewone 14T, wat wellicht deels komt doordat Xiaomi het duurdere model heeft voorzien van een metalen frame. De zijrand van de 14T is van plastic. Deze lijkt op het eerste gezicht ook van metaal door zijn kleur en matte afwerking, maar bij nadere beschouwing valt op dat er geen antennelijnen te zien zijn, die bij een metalen rand nodig zijn voor de ontvangst. Van welke glassoorten Xiaomi gebruikmaakt voor de 14T Pro is niet officieel bekend, maar de fabrikant zegt het wel over de gewone 14T: Gorilla Glass 5 aan de voorkant, het Chinese Panda-X-glas aan de achterzijde. Merk op dat er bij de 14T één uitvoering is met een achterkant die niet van glas is gemaakt, maar van stroever aanvoelend kunstleer: de lindegroene versie.
Hoewel de 14T Pro op het gebied van vormgeving en materiaalkeuze net wat luxer overkomt dan de 14T, zien beide toestellen er in hun prijsklasse modern uit, zeker als je ze van de voorkant bekijkt. Het scherm heeft een zeer smalle rand, die net als bij dure topmodellen helemaal symmetrisch is. In deze prijsklasse zien we nog vaker een bredere onderste bezel, die nodig kan zijn als de displaycontroller te veel ruimte inneemt. Voor de functionaliteit maken de smallere bezels niet uit, maar het oogt een stukje strakker en maakt de 14T-toestellen net iets kleiner dan hun voorgangers, terwijl de schermdiagonaal hetzelfde blijft.
Telefoon
Xiaomi 13T
Xiaomi 14T
Xiaomi 13T Pro
Xiaomi 14T Pro
Hoogte (mm)
162,2
160,5
162,2
160,4
Breedte (mm)
75,7
75,1
75,7
75,1
Dikte (mm)
8,5
8,0
8,5
8,4
Gewicht
193g
193g
200g
209g
Schermdiagonaal
6,67"
6,67"
6,67"
6,67"
De 14T en 14T Pro zijn vrijwel even lang en breed. Door de extra ronding aan de achterkant is de 14T Pro ietsjes dikker en ook steken de camera's bij dit model iets verder uit. Het vierkante eiland met de vier verder uitstekende rondjes is gelukkig zo groot dat de twee toestellen stabiel op tafel liggen, zonder dat ze sterk heen en weer wiebelen als je op het scherm tikt.
Aan de rechterkant van het frame zitten de gebruikelijke volumeknoppen en daaronder de powerknop, voorzien van een geribbelde afwerking om hem op de tast snel te kunnen herkennen. Ze hebben een prettige feedback. De linkerkant van het frame is helemaal leeg, afgezien van wat antennelijnen bij de 14T Pro. Aan de bovenkant zijn bij ons zilveren model een paar zwarte rondjes te zien: de raampjes voor de infraroodblaster, waarmee je de Xiaomi 14T en 14T Pro ook als afstandsbediening voor je homecinema-installatie kunt gebruiken. Voor Xiaomi-telefoons is dit een gebruikelijk extraatje, maar bij merken als Samsung bijvoorbeeld ontbreekt dit.
Evenals de Xiaomi 13T en 13T Pro zijn ook de 14T en 14T Pro IP68-gecertificeerd, wat wil zeggen dat ze onderdompeling in water moeten kunnen overleven. Bij toestellen in het topsegment verwachten we niet anders, maar in de 'subtopklasse' laten fabrikanten dit soms weg om een lager prijsniveau te halen.
Scherm
De schermen van de Xiaomi 14T en 14T Pro hebben praktisch dezelfde specificaties als die in de 13T en 13T Pro, behalve dat de bezels nu dus smaller zijn en de beloofde piekhelderheid nog iets hoger. Volgens Xiaomi zou het scherm een helderheid van 1600cd/m² behalen bij sdr-weergave en zelfs 4000cd/m² bij hdr-beeld.
Beide displays hebben een 6,67"-diagonaal en een 1220p-resolutie, iets meer dan de standaard 1080p, wat een goede beeldscherpte oplevert (446 pixels per inch). Eveneens iets hoger dan gebruikelijk is de maximale refreshrate van 144Hz in plaats van 120Hz. Het zijn geen ltpo-schermen, dus ze kunnen de refreshrate niet ver laten terugschakelen om stroom te besparen, zoals duurdere toestellen. De 144Hz-refreshrate lijkt in de praktijk bovendien maar zelden te worden gebruikt. In de meeste apps schakelt het toestel tussen 120Hz en 60Hz, waarbij het always-ondisplay op 30Hz wordt weergegeven.
Uit de test met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays' Calman Ultimate-analysesoftware in combinatie met sdr-testpatronen blijkt dat beide schermen inderdaad een maximale helderheid behalen van ongeveer 1600cd/m², althans bij weergave van een kleine hoeveelheid wit. Bij een volledig wit scherm zakken de Xiaomi 14T en 14T Pro terug tot respectievelijk ongeveer 1060cd/m² en 930cd/m². Het is opvallend dat het Pro-model het in deze test slechter doet dan de 14T, wellicht een verschil dat per sample anders kan zijn, maar wel een verschil dat na meerdere hertests blijft staan.
Ten opzichte van andere toestellen uit de subtopklasse zijn de scores van de 14T en 14T Pro redelijk gemiddeld, maar niet uitmuntend. Toestellen uit de echte topklasse hebben soms nog een significant helderdere display. De Pixel 9 is daarvan een voorbeeld: die produceert zelfs bij een volledig wit beeld meer dan 2000cd/m² en een piek van meer dan 2500cd/m².
Xiaomi 14T
Xiaomi 14T Pro
Ook de kleurafstelling van de schermen van de 14T en 14T Pro is standaard niet top. Dat ligt vooral aan de wat hoge kleurtemperatuur boven de 7000 kelvin, die het beeld een blauwige tint geeft. Slecht is de weergave daarmee ook weer niet. De gemiddelde kleur-, grijs- en colorcheckerafwijkingen liggen nog steeds lager dan 3, een waarde waarboven afwijkingen duidelijk zichtbaar worden voor het menselijk oog. Niettemin doen concurrerende modellen het beter. Xiaomi geeft gelukkig uitgebreide opties om de kleurweergave bij te regelen. Er zijn niet minder dan vier kleurmodi; wij testten de schermen in de stand 'Originele kleur PRO', waarin ze het gebruikelijke sRGB-bereik benaderen. Voor iedere kleurmodus heb je de mogelijkheid om zelf een kleurtemperatuur in te stellen; de geavanceerde modus heeft bovendien instellingen voor gamma en verzadiging. Er is ook een functie om de kleurtemperatuur automatisch op het omgevingslicht aan te passen, maar de werking daarvan lijkt vrij subtiel.
Camerasysteem
Beide 14T-modellen beschikken in totaal over vier camera's: drie op de achterkant en een exemplaar aan de voorkant om selfies mee te maken. Opvallend is dat de camerasystemen nagenoeg identiek zijn, met twee uitzonderingen. Zo gebruiken de telefoons ieder een andere sensor voor de primaire camera. De 14T Pro leent deze van de 'reguliere' Xiaomi 14 en de non-Pro krijgt daarvoor in de plaats een in theorie wat mindere sensor van Sony. Daarnaast beschikt de 14T over een iets andere lens voor de telecamera. Uiteraard kun je weer foto's maken met het Leica Vibrant-profiel, dat standaard ingesteld staat, of beelden vastleggen met de Leica Authentic-instelling.
Xiaomi 14T
Xiaomi 14T Pro
Primair
Ultragroothoek
Tele
Front
Sensor
Sony IMX906
Omnivision OV13B10
Samsung ISOCELL JN1
Samsung ISOCELL KD1
Resolutie
50 megapixel
12 megapixel
50 megapixel
32 megapixel
Sensorgrootte
1/1,56"
1/3,06"
1/2,76"
1/3.42"
Pixelgrootte
1,0μm
1,12μm
0,64μm
0,64μm
Brandpunt in 35mm-eq.
23mm
15mm
50mm
25mm
Diafragma
F/1.7
F/2.2
F/1.9
F/2.0
Ois
Ja
-
-
-
Autofocus
Pdaf
-
Dualpixel-pdaf
-
Max. videoresolutie
4k/60fps
4k/30fps
4k/60fps
4k/30fps
Primair
Ultragroothoek
Tele
Front
Sensor
Omnivision OV50H
Omnivision OV13B10
Samsung ISOCELL JN1
Samsung ISOCELL KD1
Resolutie
50 megapixel
12 megapixel
50 megapixel
32 megapixel
Sensorgrootte
1/1,31"
1/3,06"
1/2,76"
1/3.42"
Pixelgrootte
1,2μm
1,12μm
0,64μm
0,64μm
Brandpunt in 35mm-eq
23mm
15mm
60mm
25mm
Diafragma
F/1.6
F/2.2
F/2.0
F/2.0
Ois
Ja
-
-
-
Autofocus
QPD-pdaf
-
Dualpixel-pdaf
-
Max. videoresolutie
8k/30fps 4k/60fps
4k/30fps
4k/60fps
4k/30fps
De hoofdcamera van de Xiaomi 14T bevat een Sony IMX906-camerasensor. Dit is een vrij recent exemplaar dat vooral terug te vinden is in het (hogere) middensegment, zoals bijvoorbeeld de Samsung A55. De aanwezigheid van deze sensor is een duidelijke concessie om genoeg verschil te creëren tussen de twee Xiaomi-toestellen, want de gebruikte camerasensor én lens in de Pro zijn op papier duidelijk beter. We hadden liever gezien dat er werd bezuinigd op één van de andere camerasensoren; de hoofdcamera zul je immers het vaakst gebruiken.
Xiaomi 14T (links) en 14T Pro (rechts) camerasysteem
Omnivision is de door Xiaomi gekozen fabrikant voor de hoofdsensor van de 14T Pro. Het betreft een 1/1,31"-sensor uit medio 2023. De OV50H-sensor, door Xiaomi 'Light Fusion 900' genoemd, beschikt over quad phase detection. Dat zou moeten zorgen voor betere afstandsberekeningen, snellere autofocus en betere prestaties in situaties met weinig licht. Net als de non-Pro beschikt de hoofdcamera van de Pro-variant over ois. Beide toestellen hebben Leica-lenzen, waarbij die van de 14T Pro iets meer licht doorlaat (f/1.6 om f/1.7). De 14T Pro beschikt verder over Xiaomi's AISP-beeldverwerking, die ook in de Xiaomi 14 en 14 Ultra zit. De gewone 14T heeft deze niet.
Zowel de 14T en 14T Pro beschikken over een ultragroothoekcamera van 12-megapixel, wederom geproduceerd door Omnivision. Het 35mm-equivalente brandpuntafstand van 15 millimeter levert een beeldhoek van 120° op: ideaal om grote ruimtes en landschappen vast te leggen. De camera beschikt niet over autofocus, dus je zult de ultrawidecamera niet kunnen inzetten voor macrofotografie, zoals gebruikelijk in deze prijsklasse. Ultragroothoekcamera's in dit segment zijn overigens vaak 'hit or miss', dus de cameratests zullen moeten uitwijzen of deze in de praktijk mooie plaatjes oplevert.
Bij de telecamera's is iets bijzonders aan de hand: hoewel beide toestellen dezelfde sensor gebruiken, is de non-Pro-versie voorzien van een korter zoombereik van 2 keer (50mm effectief) tegenover 2,6 keer (60mm effectief) in de Pro en een iets groter diafragma van respectievelijk f/1.9 tegenover f/2.0. Veel fotografen vinden 50 millimeter een ideaal brandpunt omdat het erg veelzijdig is: het wordt ook wel 'nifty fifty' genoemd. Opvallend is dat de telecamera's van de 14T en 14T Pro niet beschikken over ois.
De frontcamera op beide modellen gebruikt Samsungs ISOCELL KD1-sensor van 32-megapixel, die dit jaar is verschenen. Hoewel de sensor het wel ondersteunt, beschikken de camera's op de 14T en 14T Pro niet over autofocus.
Camera: praktijktest en vergelijking
Zoals op de vorige pagina te lezen is, verwachten we voornamelijk bij de hoofdcamera een noemenswaardig verschil tussen de twee Xiaomi-telefoons. Aangezien de cameraset-up op beide toestellen verder identiek is, op de lens van de telecamera na, verwachten we verder geen groot onderscheid tussen de camerakwaliteit van de 14T en 14T Pro tegen te komen.
Voordat we door alle foto's heen lopen, is het belangrijk om de Leica-profielen die we genoemd hebben aan te stippen. Standaard staan de camera's ingesteld op 'Leica Vibrant'. Ook is er een 'Leica Authentic'-profiel aanwezig. Eerstgenoemde zorgt voor meer saturatie in je foto's, terwijl het Authentic-profiel zorgt voor grotere contrasten, een natuurlijkere kleurweergave en zelfs vignettering in de hoeken. Omdat de camera-apps standaard staan ingesteld op Vibrant, hebben we dit profiel ook gebruikt tijdens de praktijktest.
Leica Vibrant (links) en Leica Authentic
In de onderstaande galerijen vergelijken we de Xiaomi 14T en 14T Pro met de OnePlus 12 en Samsung Galaxy S24 FE. Alle toestellen zijn voor de test voorzien van de laatste software-updates.
Primaire camera
Wanneer de primaire camera genoeg licht heeft om volledig tot zijn recht te komen, doet de 14T niet veel onder voor de duurdere Pro, op hier en daar iets meer ruis en een haar minder detail na. Wel heeft de Pro wat meer moeite met scherpstellen. Het lijkt er dus op dat Xiaomi op het gebied van beeldverwerking bij daglicht nog genoeg terreinwinst kan boeken voor de Pro. Het verschil in beeldkwaliteit is per foto wisselend: het gaat nek-aan-nek tussen de 14T Pro, OnePlus 12 en Samsung S24 FE.
Primaire camera - nachtmodus
Wanneer het licht uitgaat, zijn een grotere camerasensor en diafragma van belang. Daarnaast zullen de telefoons zwaarder moeten leunen op hun beeldverwerking. Bij deze set foto's valt meteen op dat de 14T de scène te licht maakt en foto's produceert met meer ruis dan de andere toestellen. De S24 FE doet het al een stukje beter, maar de beste plaatjes worden hier geschoten door de 14T Pro en de OnePlus 12. De 14T Pro weet hier en daar meer details vast te leggen, terwijl de foto's van de OnePlus een betere kleurweergave en iets minder artefacten hebben.
Ultragroothoek
De achilleshiel van het camerasysteem op de Xiaomi-telefoons lijkt de ultragroothoekcamera te zijn. Er komt een duidelijke winnaar naar voren bij de ultrawidefoto's: de OnePlus 12. De twee Xiaomi-telefoons presteren hier identiek aan elkaar en doen het niet al te best. Zo bevatten de foto's weinig detail, zijn er kleurfouten in de vorm van fringing en gaan er in de nachtmodus veel details verloren in de schaduwen.
Telecamera
Omdat de 14T-modellen een afwijkend brandpunt op hun telecamera bevatten, hebben we ervoor gekozen om de telecamera van de reguliere 14T digitaal door te zoomen tot deze volgens de camera-app ook op een 2,6x vergroting uitkomt, net als zijn duurdere broer. Bij de eerste foto geldt voor de OnePlus- en Samsung-telefoons hetzelfde: we zoomen daar digitaal tot 2,6x vergroting, om zo dezelfde compositie te kunnen tonen.
Uit de fotoreeks van de telecamera blijkt dat de Xiaomi 14T Pro samen met de OnePlus 12 aan kop gaat. Waar de eerste wat minder details vast weet te leggen, is de kleurweergave van de lucht wel iets beter. De OnePlus 12 heeft een mooiere bokeh, mede dankzij de grotere sensor en brandpuntafstand.
Frontcamera
Hoewel de 32-megapixelresolutie van de frontcamera op papier misschien indrukwekkend lijkt, weten de OnePlus en Samsung betere details vast te leggen. Daarnaast geven de foto's verkeerde kleuren weer: hoewel ik een ietwat rode huid heb, wordt het op de foto's van de 14T en 14T Pro nogal overdreven. In de nachtmodus zijn er tevens grote verschillen. Xiaomi's duo mist details en produceert erg donkere schaduwen. De OnePlus maakt zich ook schuldig aan dat laatste en leunt te veel op computational photography om details weer te geven. De Samsung houdt details in de schaduwen overeind, maar mist een stukje scherpte.
Hardware
Onder de motorkap is er weer een verschil te vinden tussen de twee Xiaomi-telefoons. De reguliere 14T bevat een Dimensity 8300 Ultra-chipset, terwijl de Pro-variant een Dimensity 9300+ heeft. Hoewel de socs in naam op elkaar lijken, is er een noemenswaardig verschil in hoe ze zijn opgebouwd. De 8300 Ultra hanteert een veelvoorkomend ontwerp met energiezuinige cores, waar de 9300+ een 'Big Core'-ontwerp heeft, waarbij er geen zuinige cores worden ingezet. Daarnaast is de Dimensity 8300 Ultra eigenlijk een midrangechip in plaats van een high-end chip zoals de 9300+.
Binnen in de 14T Pro zit een vaporchamber om de soc gekoeld te houden, die de 14T niet heeft.Om te kijken of we dit verschil in ontwerp terug kunnen zien, laten we in ons Testlab verschillende tests los op de telefoons. We beginnen zoals gebruikelijk met de 3DMark Stability-test, om zo inzage te krijgen in de hoeveelheid thermal throttling die optreedt bij de chips.
3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Best loop score
Lowest loop score
3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Beide Dimensity-chips scoren gemiddeld als het aankomt op de thermalthrottlingtest, waar ze ongeveer 65 procent van hun maximale prestaties weten vast te houden. Kijken we naar deze maximale prestaties, zien we een relatief groot verschil: de 9300+ van de 14T Pro haalt een 25 procent hogere score dan de 8300 Ultra in de 14T. Wanneer de chips aan het terugschakelen zijn, loopt dat verschil op tot bijna 28 procent. De duurdere Dimensity 9300+ doet het hier duidelijk beter.
De Geekbench-test laat nog grotere verschillen zien dan de stabiliteitstest. De cpu van de 14T Pro doet het op het gebied van single- en multicoreprestaties respectievelijk 53,8 en 62,5 procent beter. Niet alleen de cpu komt goed uit de verf in de Geekbench-benchmark. De gpu in de Pro-variant loopt net zo ver voorop: hij presteert maar liefst 55,9 procent beter. Een groot verschil, al zul je er bij normaal dagelijks gebruik niet veel van merken.
Hardwarematig kan de Xiaomi 14T zijn duurdere Pro-tegenhanger dus niet bijbenen. Dat wil echter niet zeggen dat de chipset in de reguliere 14T slecht te noemen is, integendeel. Voor een midrange-soc weet hij zich prima staande te houden tegenover alle high-end chipsets in de tests.
Geheugen, connectiviteit, haptiek en geluid
Beide Xiaomi-modellen beschikken over vliegensvlugge UFS 4.0-opslag en Lpddr5x-werkgeheugen. In het geval van de 14T krijg je standaard 256GB aan opslagruimte en 12GB aan werkgeheugenen er is ook een 512GB-model beschikbaar met 16GB ram. De Pro-variant heeft altijd 16GB werkgeheugen en begint hier in de Benelux bij 512GB. Er is ook een 1TB-versie, maar die komt alleen in Nederland uit.
Op het gebied van connectiviteit zijn er relatief kleine verschillen tussen de twee toestellen, die je in de praktijk waarschijnlijk niet gaat opmerken. Beide hebben 5G-antennes aan boord en ondersteunen relatief nieuwe wifistandaarden: Wi-Fi 6E op de 14T en Wi-Fi 7 op de Pro.
Beide toestellen beschikken over stereospeakers waaruit een prima geluid uit komt. Hoewel de hoge tonen zoals gebruikelijk op maximaal volume te fel klinken, blijft de rest van het geluid verrassend goed. Je moet verder heel goed luisteren om het te horen, maar de Pro produceert een geluid dat net iets voller klinkt dan de reguliere 14.
In tegenstelling tot de speakers is de trilmotor helaas niet veel soeps. Hoewel de telefoons technisch wel in staat zijn om fijne subtiele tikjes weer te geven - dat hebben we immers getest - doen ze dat in de praktijk bijna nooit. Alle trillingen voelen een beetje 'hol' en de trilmotor produceert een (subtiel) geluid waar we geen fan van zijn. Daarnaast is de motor simpelweg niet erg krachtig, dus wanneer je wél sterke trillingen nodig hebt als het toestel in je broekzak zit, is er een kans dat je meldingen of oproepen mist.
Verpakking en duurzaamheid
De Xiaomi 14T en 14T Pro worden geleverd in een kartonnen doosje met zilverkleurige opdruk. Het is ongeveer dubbel zo hoog als het doosje waarin moderne Samsung-, Google- en Apple-smartphones worden geleverd, maar een oplader zit er sinds dit jaar niet meer in, althans niet in Europa. Wel worden beide toestellen geleverd met een USB-kabel en een zacht plastic hoesje.
Hoewel het frame van de 14T aan de buitenkant is gemaakt van plastic, zit aan de binnenkant wel aluminium, dat voor 100 procent gerecycled zou zijn. Bij de 14T Pro zou voor negen componenten, zoals de powerknop, antennebracket en frontcamerabracket, gebruik worden gemaakt van gerecyclede materialen. De kunstlederen achterkant van de groene 14T is gemaakt van gerecycled PET. Xiaomi zegde bij de presentatie toe later een uitgebreider duurzaamheidsrapport te publiceren over de 14T en 14T Pro met meer details, maar tot nu toe is dat nog niet verschenen.
Software
De Xiaomi 14T en 14T Pro draaien uit de doos op Android 14. Xiaomi is begonnen met het testen van de Android 15-update voor zijn 14-topmodel, dus het zou ons niets verbazen als de 14T-serie binnenkort volgt. De fabrikant heeft beloofd dat de 14T en 14T Pro vier jaar lang OS-updates en vijf jaar securityupdates zullen ontvangen. Dat is voldoende, maar niet zo goed als sommige andere toestellen. OnePlus geeft zijn goedkopere Nord 4 bijvoorbeeld zes jaar OS- en securityupdates; Samsung en Google beloven op hun beurt zelfs zeven jaar van beide. Bovendien updatet een merk als Google zijn toestellen sneller dan Xiaomi.
Mocht je aan de slag willen met alternatieve software: de 14T en 14T Pro hebben een ontgrendelbare bootloader. Xiaomi werpt helaas nogal wat barrières op om te mogen ontgrendelen en eerder waren er geruchten dat de fabrikant unlocken in de toekomst helemaal wil verbieden. Dat lijkt toch niet te gaan gebeuren. Evengoed zouden de 14T en 14T Pro voor custom roms niet onze eerste keus zijn.
HyperOS 1.1
Bovenop Android 14 draaien de Xiaomi 14T en 14T Pro de HyperOS 1.1-skin. Voor wie eerder een toestel heeft gebruikt met Xiaomi's oude MIUI-skin, zal dat er vertrouwd uitzien. Zoals bij Chinese skins vaker het geval is lijkt HyperOS meer op Apple iOS dan op standaard Android, met feller gekleurde iconen, glas- en transparantie-effecten. Bij de Xiaomi 14T Pro kun je een instelling genaamd 'Geavanceerde texturen' aanzetten die nog meer van dat soort opsmuk toevoegt, ten koste van een hoger energiegebruik. De achtergrond van notificaties krijgt bijvoorbeeld een mooi blureffect in plaats van een effen kleur, zoals op de 14T.
Notificaties krijgen een mooier blureffect met 'Geavanceerde texturen' ingeschakeld
Met alle tierlantijnen is de vormgeving van HyperOS drukker dan die van standaard Android, zij het wat minder rommelig dan het oude MIUI. Hoewel de Nederlandse vertaling over het algemeen redelijk goed is, past de lengte van de Nederlandse tekst soms niet helemaal mooi op een bepaalde plek, waarbij woorden op een rare manier worden afgekapt.
Positief aan HyperOS is nog altijd dat het uiterlijk van de skin heel aanpasbaar is, van de grootte van de iconen op het startscherm tot het effect dat je ziet bij het gebruik van de vingerafdrukscanner. Net als bij andere merken kun je een klok en widgets op het vergrendelscherm zetten, waarbij je verschillende effecten kunt kiezen voor de achtergrondafbeelding. Ook het homescreen kan uitgebreid worden aangepast. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om al je apps op het startscherm te zetten of een applade te gebruiken. Xiaomi stelt allerlei extra widgets beschikbaar en mappen die je aanmaakt kunnen ook als extra grote widget worden weergegeven.
Wie geen zin heeft om zelf aanpassingen te maken, vindt een uitgebreide themawinkel die met een druk op de knop de hele vormgeving aanpast. Uniek zijn bijvoorbeeld de 'Superachtergronden' van Xiaomi zelf, een soort 3d-achtergrond die met een fraaie animatie wijzigt op het moment dat je van het vergrendelscherm naar het homescreen gaat. Sommige thema's van derden zijn betaald en je moet bij het gebruik van de winkel uitkijken dat je niet akkoord gaat met extra advertenties.
Net zoals bij iOS zijn de notificaties en het snelle instellingenmenu gescheiden van elkaar, in tegenstelling tot bij een standaard Android-implementatie. Xiaomi heeft ook wat animaties toegevoegd aan de notificatiebalk die in de verte herinneren aan het Dynamic Island, al is dat lang niet zo'n directe kopie als bij Honors MagicOS. Uniek en wat ons betreft niet zo handig is de appswitcher, die geopende tabs laat zien als een verticaal scrollende lijst, in plaats van een horizontale serie kaarten. Gelukkig schakelt Xiaomi met de volgende versie van HyperOS over naar de gebruikelijke weergave.
HyperOS bevat veel eigen apps, die vaak een duplicaat vormen van een app van Google. Er zijn bijvoorbeeld een eigen browser, bestandsbeheerder, telefoon- en weerapp. Veel apps vragen je bij de eerste start een reeks privacyvoorwaarden te accepteren voordat je ze kunt gebruiken. Het is wel wat vreemd om met zo'n scherm geconfronteerd te worden als je simpelweg de achtergrond van je telefoon wilt wijzigen, zoals met de thema-app die ik hierboven al noemde. Opvallend is dat je bij de start van sommige apps, zoals de browser, ook een cookiewall te zien krijgt. Gelukkig is het over het algemeen mogelijk om deze 'extra aanbevelingen' uit te schakelen.
Een andere vorm van reclame die je tegenkomt als je de Xiaomi 14T en 14T Pro in gebruik neemt, zijn de vele voorgeïnstalleerde apps van bijvoorbeeld AliExpress, Netflix, Facebook en TikTok. Nu is Xiaomi lang niet de enige fabrikant die dit soort bloatware meelevert, maar bij het 14T-duo zijn het er wel vrij veel. Vanuit het 'Meer apps'-mapje, dat de meeste reclame bevat, worden zelfs nog meer apps van derden aanbevolen. Gelukkig is het mogelijk om de extra apps weer te deïnstalleren. Evengoed voelt alle extra reclame wat ons betreft weinig luxueus of passend bij een high-end toestel.
De Xiaomi 14T en 14T Pro zijn de eerste high-end toestellen van Xiaomi met Google Gemini en andere Google AI-features out-of-the-box voorgeïnstalleerd. Je vindt hier dus ook Circle to Search, waarmee je meer informatie kunt krijgen over iets dat op je scherm staat door het te omcirkelen.
Xiaomi heeft ook een aantal AI-functies toegevoegd binnen de eigen apps, waarvan de meeste overeenkomen met mogelijkheden die andere fabrikanten ook zijn gaan aanbieden. Positief is dat deze functies werken in het Nederlands en bij het vertalen ook heel veel andere talen ondersteunen. Je hebt er alleen wel een netwerkverbinding voor nodig; ze draaien dus niet lokaal op de npu, wat ook vanuit het oogpunt van privacy minder fijn is. De notitieapp vraagt bovendien om een Xiaomi-account. Deze kan je teksten automatisch samenvatten, corrigeren en vertalen. De geluidsrecorder ondersteunt automatische transcripties, die eventueel samengevat en vertaald kunnen worden. Er zijn verder een ondertitelapp die werkt met geluid van alle apps en een AI-Tolk-app die ongeveer hetzelfde doet, maar dan voor geluid dat je telefoon in de omgeving opvangt. De laatste leek op onze 14T Pro nog niet beschikbaar, maar de overige functies werken gelet op de beperkingen van AI prima.
Xiaomi heeft tot slot wat functies ingebouwd die betrekking hebben op het bewerken van afbeeldingen: de galerijapp bevat een functie die, gelijk aan de Magic Eraser van Google, automatisch objecten uitwist als je ze omcirkelt. Xiaomi geeft iets meer instelmogelijkheden die invloed hebben op het eindresultaat. Je kunt daarbij kiezen voor een Pro-modus die gebruikmaakt van een geavanceerder model en scherpere resultaten aflevert, zoals blijkt uit de onderstaande vergelijking, maar ook een langere verwerkingstijd heeft. Ook voor deze functie is een internetverbinding vereist.
Van links naar rechts: originele afbeelding, Xiaomi AI-gum in de standaardversie, Xiaomi AI-gum in de Pro-versie, Magic Eraser op de Google Pixel 9 Pro
Accuduur en opladen
Xiaomi heeft beide toestellen voorzien van een accu met 5000mAh aan capaciteit. Afhankelijk van het scenario waarin je de telefoons gebruikt, kan dat een flink uiteenlopende accuduur opleveren, zoals te zien in onze accutest.
Browsetest wifi
Browsetest mobiel netwerk
Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Hoewel de accuduur van de telefoons ruim voldoende is om de dag mee door te komen, scoren de toestellen in onze accutest niet fantastisch. De telefoons presteren op dit vlak relatief gezien het best wanneer er gebruik wordt gemaakt van het mobiele netwerk. Schakel je over op wifi, dan houd je een ondergemiddelde accuduur over. In de videotest komen de telefoons zelf als slechtste uit de test, samen met de Xiaomi 14.
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Xiaomi adverteert zelf met een laadtijd van 45 minuten voor de 14T en 19 minuten voor de Pro-variant. Zoals in de grafiek te zien is, worden deze claims absoluut niet waargemaakt. Hoewel de telefoons een laadsnelheid van 67W (14T) en 120W (14T Pro) ondersteunen, laden ze niet veel sneller of langzamer dan hun concurrentie. Draadloos laden is bij een van de modellen ook mogelijk: de Pro-variant is de eerste T-serie-telefoon van Xiaomi die draadloos laden ondersteunt. Dit kan met een snelheid van maximaal 50W.
Conclusie
Xiaomi introduceerde de 14T en 14T Pro als subtopmodellen, die niet alleen qua specificaties maar ook qua prijs aanschurken tegen de 14-serie zonder 'T'. Dat levert net zoals bij de Xiaomi 13T- en 12T-series smartphones op met een interessante prijs-prestatieverhouding. Eens te meer omdat de prijs van de 14T-serie al een maand na introductie flink is gekelderd.
Beide smartphones hebben een modern vormgegeven behuizing met vlakke zijkanten, compleet met IP68-waterdichtheid. Het ontwerp ziet er luxe uit vanwege de zeer smalle, symmetrische schermranden, waar veel toestellen uit dezelfde prijsklasse nog een lichte 'onderkin' hebben. De Xiaomi 14T Pro is net wat zwaarder en ligt door zijn meer afgeronde behuizing ietwat lekkerder in de hand. Hij is gemaakt van luxere materialen dan de 14T. Het scherm is hetzelfde: voorzien van een hoge resolutie en dito refreshrate, maar ook een matige kleurafstelling en niet meer dan gemiddelde helderheid.
De Mediatek Dimensity 9300+-soc in de 14T Pro is een echte krachtpatser, die bijna kan meekomen met de Snapdragon 8 Gen3 in de meeste toptoestellen van dit jaar. De Dimensity 8300 in de 14T is volgens benchmarks een stuk trager, maar doet er in de praktijk niet veel voor onder. Datzelfde geldt voor de camera: de primaire camera van de 14T Pro is op papier echt wel wat beter dan die van de 14T, maar in de praktijk zijn de verschillen minimaal bij daglicht. Bij het gebruik van de nachtmodus doet de 14T Pro het wel duidelijk beter. Het luxere model heeft ook een telecamera die iets verder inzoomt, maar dat is een klein verschil; beide doen het ruim voldoende, ondanks het gebrek aan optische stabilisatie op deze camera. De ultragroothoekcamera van beide modellen is niet heel goed en jammer genoeg ontbreken autofocus en een macrofunctie. Ook de selfiecamera overtuigt niet: het beeld is nogal onscherp en de kleuren wijken af.
De 14T en 14T Pro draaien Android 14 met de HyperOS-skin van Xiaomi. Die is drukker vormgegeven dan standaard Android, maar bevat vrij veel aanpassingsmogelijkheden. Er zijn de nodige extra apps en functies aanwezig, maar helaas ook de nodige bloatware en voorgeïnstalleerde reclame. Het updatebeleid is redelijk, maar niet uitmuntend, met vier jaar OS-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Ook de accuduur is wat korter dan bij sommige andere toestellen in dezelfde prijsklasse. Hoewel de 14T Pro op papier veel sneller kan laden, verschillen de laadtests in de praktijk nauwelijks. Het Pro-model kan ook draadloos laden, een functie die de 14T niet heeft.
Onder de streep is er dus nog wel wat aan te merken op de Xiaomi 14T en 14T Pro. De prijs maakt vooral de 14T toch erg interessant. Die kost in de Black Friday-periode minder dan 500 euro. Concurrerende smartphones voor dat bedrag hebben soms een vergelijkbaar mooi scherm en betere accuduur, maar over het algemeen mindere camera's, een slechtere soc en soms geen waterdichtheid. Voor de 700 euro waarvoor je de 14T Pro nu op de kop tikt, is de concurrentie heviger. Wat ons betreft onderscheidt de 14T Pro zich ook niet genoeg van de 14T om een prijsverschil van 200 euro te rechtvaardigen. De 14T Pro kost daarbij ongeveer hetzelfde als de Xiaomi 14 uit de echte topserie, die op bepaalde vlakken luxer is uitgevoerd, maar wel een veel kleiner formaat heeft.
Wat ik mis is hoe het precies zit met de privacy. Er zijn popups maar ben je slechter af dan bij een Samsung, Apple of Google toestel? Als het verschilt, hoe dan?
Xiaomi toestellen geven veel hardware voor relatief een schappelijke prijs, want hun verdienmodel komt achteraf door middel van reclame (hebben ze zelf ooit verklaard). De meeste reclame modellen verzamelen gegevens van mensen om zo gericht mogelijk iemand te benaderen in de hoop dat die persoon erin trapt en het product koopt. Hun reclame netwerken zitten daarom in het besturingssysteem van hun telefoons.
Je kunt als Europeaan, indien je een Europees toestel koopt (geen grijze export), met goed opletten allerlei toestemming niet geven, of als je dat niet gedaan hebt, weer intrekken, daar zijn tutorials voor.
Je kunt ook kijken naar een alternatieve rom van Xiaomi.eu voor je toestel waar veel zooi uitgesloopt is.
Apple, Google, Samsung (en anderen), verdienen ook geld met reclames, maar die doen dat niet in het besturingssysteem. Wel targetten ze via hun app stores of andere producten van hun die meekomen met de telefoons jou als je daar toestemming voor geeft en die apps gebruikt. Op Xiaomi is diezelfde laag ook aanwezig met hun apps die je targetten. Dus het verschil is de extra reclame laag in het besturingssysteem en daarmee is er een groter risico op privacy issues als je zelf niet oplet. Daarnaast heb je nog zaken als een Xiaomi account en als je bijvoorbeeld op hun fora iets wil doen, dat die info in China terecht komt (net als Oppo, OnePlus, Realmi, Lenovo, Motorla, Redmi, Poco, en andere Chinese merken, bij Google en Apple in USA, bij Samsung in Z. Korea, bij Sony in Japan, bij HMD in Finalnd, General Mobile in Turkije, etc.), daar kun je ook iets van vinden.
Dus mijn mening, met Xiaomi (inclusief dochtermerken Redmi en Poco) moet je net een stap verder gaan om de boel goed in te stellen, en dat te onderhouden na updates, maar dan heb je vaak wel een relatief goedkoper toestel met dezelfde specs als de concurrent waar je meer betaald.
Uiteraard zijn er ook andere zaken in de keuze van een toestel, zoals wat je zelf fijn vind om mee te werken als schil op het besturingssysteem, ook hebben andere merken (Samsung, Pixel en Apple) langere software updates bijvoorbeeld, of integratie met een ecosysteem (Apple iPhone en Mac bijvoorbeeld), of specifieke hardware (pennetje in een Samsung Ultra bijvoorbeeld) en software (AI diensten bijvoorbeeld) meegeleverd, of dimensies (Sony toestellen zijn vaak wat langer ivm video kijken beeldverhouding), of gewoon gewenning dat je niets nieuws wil leren.
Er is een aankoop advies topic in het forum mocht je na het lezen van reviews nog ergens over twijfelen, daar is dan een template om int e vullen om zo veel mogelijk informatie te verstrekken voor het beste antwoord: forum: Koopadvies en leveringen smartphones en tablets
Met een niet stock rom, kom je weer in de problemen met bank apps. Tegenwoordig hebben die allemaal device attestation dus als je met een chinese en/of 3rd party rom werkt ben je bijna zeker dat de combinatie niet gaat werken. Ik had zelf een Xiaomi en Lineageos. Werkt niet met bank apps (KNAB, SNS, ASN).
Als je een Xiaomi app opent en je ziet wat reclame, kun je dit gewoon direct uitzetten in de betreffende app.
Je kan ook globaal alle data die gedeeld wordt uitzettten, op iedere Android.
Er hoeft ook geen Xiaomi account te draaien op de telefoon alleen Google is genoeg.
Gemiddeld ben ik een minuut of 15 bezig om al die rommel uit te zetten.
Een Samsung deelt volgens mij net zoveel data, als ik al die bloatware zie van ze.
Heb daarna wel 2x zoveel telefoon voor het geld als de andere "grote" merken.
De specs en bouwkwaliteit is echt goed.
Meerdere Xiaomis hebben heel wat klappers overleeft met de kinderhanden zonder echte schade.
Thanks voor de toelichting, sluit aan bij wat ik al dacht, ik was op zoek naar een toestel voor een niet-tech savvy familielid, dat is uiteindelijk een pixel geworden want er is al een risico op klikken op verkeerde dingen dus Xiaomi leek me niet handig.
Het verbaasde me bij deze reviews echter dat privacy niet echt meegewogen lijkt te worden in de conclusie.
Heb zelf ook een Xiaomi en vind de bloatware amper storend. Kan er prima mee leven. De skin bevalt mij ook prima en daarom vind ik persoonlijk dat er teveel heisa over gemaakt word.
Ik heb de 11t en als je me een maand geleden had gevraagd had ik deze toestellen als optie gezien. Helaas was er na een update eeb raar dingetje, als ik een folder opende kreeg ik " suggesties" voor allerlei crypto apps, even gezocht kon je uitzetten in de beveiliging app. Nu na de november security update is het terug en niet meer zo uit te zetten. Reden om eens goed na te denken of ik nog wel een opvolger bij hun koop
Als je op Xiaomi (toestel naam) zoekt krijg je heel veel tutorials om de (meeste) ads uit te zetten.
Ik ben het gewend van Xiaomi dus als ik een nieuwe heb dan zoek ik weer zoiets op.
Hier een voorbeeld linkje van Android Authority https://www.androidauthor...-ads-xiaomi-miui-1019139/
Als je een EEA ofwel europese versie hebt en in het begin vd installatie de juiste vinkjes hebt afgelegd krijg je geen enkele ads. Nadien vraagt hij of je de achtergrond carroussel wil activeren bij een achtergrondswissel,maar als je niet akkoord gaat ook geen enkel probleem. De app achtergrondcarrousel staat trouwens gewoon onder apps die je kunt verwijderen bij instellingen.Nadien kun je ze (ads)nog steeds afleggen, mocht je niet alles afgevinkt hebben. Via deze uitleg en link kun je ze manueel alsnog afleggen. Krijg je nog steeds ads,dan is het van een andere app, die je zelf hebt geïnstalleerd of toegelaten.
Dit proces duurt maximaal 5 minuten,als je alsnog het vergeten bent nadien. In het begin bij de 1ste installatie of bij een fabrieksherstel is het gewoon alles juist lezen en afleggen.
Belangrijkste verschil op de Pad is dat je met die instelling aan (standaard), apps niet full screen kunt krijgen. Er blijft dan altijd een vreemde zwarte balk onderin (of was het bovenin?) in beeld staan.
Heel onhandig met bijvoorbeeld de Home Assistent-app als je ‘m aan de muur hangt als bedieningspaneel.
Overigens moet je even kijken hoe je die optie uit moet zetten, je moet ergens een aantal keer op klikken (niet om developer te worden, dat moet ook, maar daarna nog ergens anders op) om die optie te kunnen zien. Maar daar is wel een YouTube-filmpje over te vinden.
@iDennis95
De 'standaard Android ervaring' bestaat echter niet echt meer, dat is echt nog iets uit de Nexus tijdperk - waarbij ieder model een andere fabrikant aan de beurt was om het toestel te maken. In ieder geval HTC en Samsung bouwden die.
Paar maanden geleden mijn Mi 9T vervangen met een K20 Pro (Mi 9T Pro) 12/512GB voor nog geen derde van de prijs, meteen een nieuwe ROM op gegooid, en ik kan nu weer 4j vooruit. ^_^
Ik vind dat teveel ge*ut met de bankapps o.a. Anders had ik mijn Pixel 4a nog steeds gehouden want prima toestel. Geprobeerd met LineageOS. Nu na even een Moto G32 over naar een Pixel 8. Wat een hoop geld maar wel goede camera, vooral in donker. En gaat gelukkig lang mee in redelijk klein formaat, wat ik belangrijk vind.
[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 2 december 2024 10:47]
Dit is een vrij belangrijke opmerking. Wanneer je voor een custom rom gaat, werkt op zich je draadloos betalen app niet meer, tenzij dat gepatched wordt. En dan wordt je bij elke update van Google Store en Google Play Framework verrast bij de kassa omdat je telefoon het weer niet doet.
De oplaadsnelheid did hier wordt genoemd klopt niet. De 14t pro laadt op in 21 minuten van 0 naar 100. Tester heeft boosmodus niet aangezet bij batterij instellingen. Ik heb de telefoon zelf gehad en dit is letterlijk de snelst ladende telefoon die ik ooit heb gehad. Dus dat zouden ze even opnieuw moeten doen. Tweakers en hun reviews van Xiaomi toestellen zitten vaker fouten in. Heb ze al een paar keer gewezen op foute resultaten qua accuduur. Zo zou bij een aantal toestellen de browse tijd op 4g langer zijn dan op wifi.
Dank voor de feedback. We laden telefoons in principe op zoals ze uit de doos komen, maar als ik het zo hoor haalt die dan niet de optimale snelheid. We gaan de test zo opnieuw draaien, als dat tot andere scores leidt werk ik de review bij.
Update: we hebben de laadtest nog twee keer extra uitgevoerd op de 14T Pro, met de Boost-modus ingeschakeld en met de 120W-adapter en kabel van de POCO F6 Pro. Het blijft ongeveer drie kwartier duren voordat het laden helemaal stopt. Het zou kunnen dat de telefoon zelf eerder zegt dat hij op 100% staat. In onze laadtest gaan we echter uit van de stroommeter die tussen de adapter en de stekkerdoos zit en per minuut het vermogen berekent. In die gegevens zie ik dat het toestel al na 30 minuten bijna klaar is met laden; de rest van de tijd laadt de telefoon met tussen de 0,5W en 7W.
Bijzonder, dan is de kabel niet compatibel met de lader en telefoon. Met de originele lader die ik had duurde het 21 minuten. Jullie collega's van GSMArena timen hem op 23 minuten. Significant verschil met jullie bevindingen!
Mijn ervaring met de originele Xiaomi oplader met de meegeleverde kabel, stuk dikker dan de meeste,zijn bij mijn oudere ook dat opladen als een raket gaat, normaal niet nodig maar als je na lange dag even half uurtje hebt voor he weg moet dan is het wel handig
Volgens mij moet je voor Poco/Xiaomi telefoons de "eigen" laders gebruiken om de aangegeven laadsnelheden te halen. Bij mijn Poco F4 haal ik de laadsnelheid (67W) wel met de eigen Poco lader, maar niet met een universele 100W lader ...
Ik heb de telefoon enkele maanden nu nadat mijn 14 Ultra een barst in het scherm kreeg.
Telefoon is prima, alleen batterij in mijn geval is wel matig. Kom niet de dag door.
Qua update beleid is het wel OK voor nu hoor. Krijg gewoon op tijd de security patches. En ook HyperOS2 heb ik al binnen gekregen(regio UK of India gekozen)
Hij is niet zo heel snel, of tenminste bij mij niet.
Ja, daar had je het in het forum ook al over.
Weet je zeker dat je met die XiaomiAdbtool niet per ongeluk een ‘bitje hebt omgegooid’?
Want traag en batterij snel leeg, klinkt alsof er iets op de achtergrond hangt.
Heb al heel lang Xiaomi toestellen maar als mijn huidige aan vervanging toe is dan voor mij geen Xiaomi meer. Toestellen zijn mooi en hardware prima. Maar het software beleid is ruk. Ten eerste te weinig updates en regelmatig problemen met updates meegemaakt. Ook meegemaakt dat beloftes over updates niet nagekomen waren. Heb nu een 10T lite en die heeft al heel lang geen update meer gekregen, zelfs geen security. Bovendien toestel van mijn vriendin een keer laten repareren en dat gebeurde bij het bagger bedrijf Dynafix, wat een ramp.
Mijn vrouw heeft sinds kort de 14T Pro via een actie van Telenet met gratis kleine Redmi tablet bij voor €649 en ze is er heel tevreden mee. Heel goeie camera,supersnel,goede batterij,draadloos opladen,... Voor die prijs zeker niets beter.
[Reactie gewijzigd door greatkz op 2 december 2024 09:01]
Als je goed naar die moderne camera’s kijkt en hun eilanden, dan zie je nog steeds kleine lensjes, maar het zwart eromheen wordt steeds groter gemaakt. Omdat we anders waarschijnlijk geen verschil zien met de vorige generatie. Maar ik vind het persoonlijk echt lelijk worden. Of heeft het wel een functie?
Wij hebben 1 RedMi pad, daar is het zwarte deel meer dan 2cm in doorsnee. Daar ben ik er vrij zeker van dat het nutteloos is.
[Reactie gewijzigd door teek2 op 2 december 2024 10:02]
Opvallend dezelfde SoC als in de Tab S10 generatie de MediaTek Dimensity 9300+. Geen verschil dus in SoC van een smartphone en tablet behalve de accuduur. Ik heb beide specificaties naast elkaar gezet en precies dezelfde configuratie de 9300+
Altijd al zo geweest in de Android wereld, op enkele uitzonderingen na (Mediatek Kompanio SOCs bijvoorbeeld). Er was hoop dat de X Elite chips hun weg naar tablets zouden vinden, maar dusver lijkt niemand het aan te durven...
Ik heb een beetje moeite met het feit dat Xiaomi, maar ook Nothing Phone plotseling Mediatek chipsets gebruiken. Daar heb ik vanuit het verleden niet zo'n hele goede ervaringen mee gehad, daarom dat ik eigenlijk een voorkeur voor Qualcomm Snapdragon heb. Wat is de reden dat veel fabrikanten plotseling ook in hun duurdere? Tenminste ik vind het veel geld € 400 voor een smartphone, want ik gebruik een Xiaomi Redmi Note 12. Welke ik weleens waar niet aan de straatstenen kwijt krijg, nu ik geïnteresseerd ben in een ander toestel
Maar die bevat een Qualcomm Snapdragon en weleens waar vele malen langzamer: als je puur naar prijs en kwaliteitsverhouding kijkt, vind ik dat de goedkopere toestellen van Xiaomi een betere kwaliteitsverhouding bieden. Dat er op de tweedehands markt dan blijkbaar weinig interesse voor is? Is iets wat ik voor lief neem, al is het niet goed voor het milieu. Als deze toestellen in de la verdwijnen, omdat de restwaarde het inruilen of verkopen niet waard maakt.
Ondanks de software, zal ik toch altijd voor Xiaomi kiezen: Nothing Phone is leuk en aardig, maar het spreekt mij qua design gewoon niet aan. Een telefoon waarvan de leds aan de achterzijde de hele tijd zitten te knipperen, ziet uit alsof je de zaklamp aangelaten hebt. Voor mij blijft Xiaomi dus echt de keuze, als het gaat om een betaalbare smartphone te kiezen.
[Reactie gewijzigd door MathiasMetzger op 2 december 2024 10:26]
Ik heb me er voorheen ook wel aan gebrand, met een Lenovo Duet Chromebook waar een MediaTek Helio P60T in zit. Dat ding was al vrij snel niet vooruit te branden... Uiteindelijk was het door de ondersteuning voor Android apps volledig uit te schakelen nog wel enigszins werkbaar, maar daarmee was het dus weer echt alleen een browser ipv een volwaardig systeem wat Chrome os steeds meer werd.
Nu heb ik echter net een Lenovo Tab P12 gekocht, een Android tablet met een groot hoog resolutie scherm en een MediaTek Dimensity 7050. Nog steeds best een budget chip geloof ik, maar op deze tablet merk ik helemaal niks van vertraging en ben ik ook allerlei spelletjes aan het spelen zonder problemen (hoewel niet de nieuwste of zwaarste). De accuduur is ook uitstekend. Ben hier dus echt blij dat ik het toch aangedurfd heb af te gaan op de goede ervaringen van reviewers (hier en elders) en niet toch maar voor de twee keer zo dure Samsung ben gegaan.
Dat matcht dus ook wel met wat ik meer gehoord en gelezen heb, dat MediaTek echt wel een heel stuk gegroeid is en nu veel meer een serieuze optie is en een goede ervaring kan geven. Maar ja slechte ervaringen uit het verleden kunnen lastig zijn om vanaf te komen, mensen willen niet weer gebrand worden. Samsung heeft hetzelfde probleem met hun Exynos chips. Ten tijde van mijn vorige Android smartphone aankoop wou je echt geen Exynos want die zou de accu veel sneller leeg trekken dan de varianten met Snapdragon. Dat was 4 jaar geleden en ik heb toen een S20FE 5G gekocht waar die Snapdragon in zat. Ondertussen wordt het tijd voor iets nieuws en ik geloof dat Exynos ondertussen ook echt wel beter geworden is maar ik kijk er nog altijd wantrouwend naar.
Dat is echt geval resultaten uit het verleden, die chips waren inderdaad subpar, maar al 2 3 generaties zeker foen ze echt niet veel onder, zeker on het midden segment, maar deze 9 serie chip doet gewoon op zelfde niveau zijn werk durf wel te stellen dat ze vergelijkbare exynox en tensors overtreffen en dichtbij Qualcomm komen
Mediatek is lang niet meer het achterstallige zusje van weleer. Sinds de Dimensity 9000 (en wellicht al daarvoor) staan ze op dezelfde voet als Qualcomm en zijn op CPU vlak zelfs regelmatig Qualcomm voor geweest. Ze lopen nog wel achter op GPU vlak (ondertussen heel marginaal), maar zijn 2 jaar geleden ofzo samen gaan werken met AMD op dit vlak en zijn goed bezig met een inhaalslag (niet vergeten dat Adreno van Qualcomm ooit is ontworpen door ATI, wat op is gegaan in AMD). Het enige wat Mediatek nog niet zo goed doet is ondersteuning voor emulatie en unlocken van de bootloader, maar dit laatste wordt bij Qualcomm ook steeds moeilijker...
Exynos is geen rechte lijn in te trekken, varieert per generatie. De Exynos 2400 van dit moment is best aardig, zou nog wel zuiniger kunnen zijn met de batterij, maar verder een goede chip, het is in principe de Samsung versie van de 8 gen 2/Dimensity 9200. Het probleem bij Samsung met Exynos is dat ze het moeilijk hebben om de yields op een rendabel niveau te brengen, daarom dat ze de laatste tijd ook vaak makkelijker zijn in het gebruik van Qualcomm en Mediatek, het heeft bijna een jaar extra geduurd om de yields van de Exynos 2400 op niveau te brengen.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 2 december 2024 14:39]