Xiaomi introduceerde de 14T en 14T Pro als subtopmodellen, die niet alleen qua specificaties maar ook qua prijs aanschurken tegen de 14-serie zonder 'T'. Dat levert net zoals bij de Xiaomi 13T- en 12T-series smartphones op met een interessante prijs-prestatieverhouding. Eens te meer omdat de prijs van de 14T-serie al een maand na introductie flink is gekelderd.
Beide smartphones hebben een modern vormgegeven behuizing met vlakke zijkanten, compleet met IP68-waterdichtheid. Het ontwerp ziet er luxe uit vanwege de zeer smalle, symmetrische schermranden, waar veel toestellen uit dezelfde prijsklasse nog een lichte 'onderkin' hebben. De Xiaomi 14T Pro is net wat zwaarder en ligt door zijn meer afgeronde behuizing ietwat lekkerder in de hand. Hij is gemaakt van luxere materialen dan de 14T. Het scherm is hetzelfde: voorzien van een hoge resolutie en dito refreshrate, maar ook een matige kleurafstelling en niet meer dan gemiddelde helderheid.
De Mediatek Dimensity 9300+-soc in de 14T Pro is een echte krachtpatser, die bijna kan meekomen met de Snapdragon 8 Gen3 in de meeste toptoestellen van dit jaar. De Dimensity 8300 in de 14T is volgens benchmarks een stuk trager, maar doet er in de praktijk niet veel voor onder. Datzelfde geldt voor de camera: de primaire camera van de 14T Pro is op papier echt wel wat beter dan die van de 14T, maar in de praktijk zijn de verschillen minimaal bij daglicht. Bij het gebruik van de nachtmodus doet de 14T Pro het wel duidelijk beter. Het luxere model heeft ook een telecamera die iets verder inzoomt, maar dat is een klein verschil; beide doen het ruim voldoende, ondanks het gebrek aan optische stabilisatie op deze camera. De ultragroothoekcamera van beide modellen is niet heel goed en jammer genoeg ontbreken autofocus en een macrofunctie. Ook de selfiecamera overtuigt niet: het beeld is nogal onscherp en de kleuren wijken af.
De 14T en 14T Pro draaien Android 14 met de HyperOS-skin van Xiaomi. Die is drukker vormgegeven dan standaard Android, maar bevat vrij veel aanpassingsmogelijkheden. Er zijn de nodige extra apps en functies aanwezig, maar helaas ook de nodige bloatware en voorgeïnstalleerde reclame. Het updatebeleid is redelijk, maar niet uitmuntend, met vier jaar OS-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Ook de accuduur is wat korter dan bij sommige andere toestellen in dezelfde prijsklasse. Hoewel de 14T Pro op papier veel sneller kan laden, verschillen de laadtests in de praktijk nauwelijks. Het Pro-model kan ook draadloos laden, een functie die de 14T niet heeft.
Onder de streep is er dus nog wel wat aan te merken op de Xiaomi 14T en 14T Pro. De prijs maakt vooral de 14T toch erg interessant. Die kost in de Black Friday-periode minder dan 500 euro. Concurrerende smartphones voor dat bedrag hebben soms een vergelijkbaar mooi scherm en betere accuduur, maar over het algemeen mindere camera's, een slechtere soc en soms geen waterdichtheid. Voor de 700 euro waarvoor je de 14T Pro nu op de kop tikt, is de concurrentie heviger. Wat ons betreft onderscheidt de 14T Pro zich ook niet genoeg van de 14T om een prijsverschil van 200 euro te rechtvaardigen. De 14T Pro kost daarbij ongeveer hetzelfde als de Xiaomi 14 uit de echte topserie, die op bepaalde vlakken luxer is uitgevoerd, maar wel een veel kleiner formaat heeft.