Door Tomas Hochstenbach en Jasper Janssen

Nieuwe tijdperken voor oude favoriet

Civilization VII Preview

24-08-2024 • 06:00

77

Civilization VII Preview

Titel Civilization VII

Civilization VII cover

Platform Windows, macOS, Linux, Xbox Series X/S, Xbox One, Playstation 5, Playstation 4, Nintendo Switch
Ontwikkelaar Firaxis
Uitgever 2K Games
Releasedatum 11 februari 2025

Als Civilization VII in februari volgend jaar uitkomt, hebben fans van de strategyfranchise ruim acht jaar moeten wachten op een nieuw deel. Wij konden de nieuwe game, door fans liefkozend afgekort tot ‘Civ 7’, alvast een halfuurtje spelen op de gamescom.

Vertrouwd concept met fundamentele veranderingen

Voor wie al eerder een Civilization-game heeft gespeeld, zal het concept weinig verrassend zijn. Je bouwt stap voor stap een samenleving op, waarbij je begint met een kleine nederzetting. Langzaamaan breid je dat uit tot je de heerser bent over een groot en vooral overwinnend rijk.

Gelijk aan het begin van de game is er echter al een belangrijke wijziging. Je kiest zoals altijd een beschaving, bijvoorbeeld de Egyptenaren, maar hoeft als leider niet langer per se de historisch passende leider te selecteren. Je kunt het Egyptische rijk bijvoorbeeld besturen als Romeinse keizer of zelfs als iemand in een volledig afwijkende rol, zoals wetenschapper of filosoof.

Zoals we kennen van oudere Civs, heeft elke leider een reeks specifieke voordelen en vaardigheden die je helpen in het verdere spelverloop. Nieuw is dat je je leider verder kunt ontwikkelen door attributen en nieuwe skills vrij te spelen, die je gedurende het hele spel behoudt. In de praktijk doe je dat door keuzes te maken bij events die op je scherm verschijnen.

Je keuze voor een bepaalde leider moet dus goed passen bij de strategie die je voor ogen hebt. Als je je stad specialiseert conform de krachten van je leider, profiteer je daar optimaal van. Bovendien kunnen je keuzes voor beschaving en leider elkaar versterken. Met Hatshepsut, de farao van Egypte, kun je bijvoorbeeld sneller 'wonders' bouwen. Dat is tegelijk een voordeel van de Romeinse samenleving, dus als je haar daarmee combineert, word je op dat gebied een supermacht. We kwamen zelfs een 'civic' tegen die nog een extra boost gaf aan het bouwen van wonders, dus er zijn tal van mogelijkheden om je beschaving te specialiseren.

Leiders in Civilization VII

Geen era’s maar ages

Een grotere verandering voor de gameplay is de vervanging van 'era’s' door 'ages'. Dat zijn er met drie stuks veel minder. Je start in de oudheid (Antiquity Age), vervolgt het spel in de Exploration Age en eindigt in de moderne tijd (Modern Age). Elke age heeft eigen beschavingen en spelelementen.

De eerste age duurt maximaal 200 'turns' op de normale speelsnelheid en begint zoals gebruikelijk met het verkennen van de omgeving. Wij speelden als keizer Augustus in Rome en al binnen een paar turns kwamen we de eerste naburige nederzettingen tegen. Die vervangen de stadstaten uit Civilization VI. Ze kunnen neutraliteit als uitgangspunt hebben of je juist vijandig gezind zijn. De diplomatieke keuzes die je maakt, kunnen je net als de gebouwen die je besluit neer te zetten, 'influence' opleveren. Verderop in het spel kun je die weer inzetten, bijvoorbeeld om diplomatieke steun voor een oorlog te verzamelen. De partij die minder steun geniet, zal minder effectief kunnen vechten en een minder gemotiveerde bevolking hebben.

Een Egyptische stad in Civilization VII
Een Egyptische stad in Civilization VII

Uitbreiden met meer opties en keuzes

In de tussentijd breid je je nederzetting uit tot een stad, met meer land en gebouwen. In voorgaande delen werd automatisch een nieuwe 'tile' voor je geselecteerd, zonder dat je daar invloed op kon uitoefenen. Nu kun je zelf kiezen naar welke tile dat gebeurt, zolang die grenst aan je bestaande tiles. Elke tile heeft zijn eigen waarden en begint vrij leeg, maar wordt voller naarmate het spel vordert en er bijvoorbeeld meer huizen op komen te staan. Je moet daarnaast niet vergeten om je bevolking van voldoende voedsel en vertier te voorzien, zodat ze blijft groeien.

Groei naar tiles in Civilization VII

Een veelgevraagde toevoeging aan Civilization VII is de mogelijkheid om rivieren te bevaren. Ook aanpassingen aan het Settlers-systeem veranderen de manier waarop je je rijk uitbreidt. Een nieuwe nederzetting begint niet langer als stad, maar is eerst een dorp. Dat levert je geld op en daarmee kun je je dorp eventueel upgraden en laten uitgroeien tot stad. Er zit wel een maximum aan het aantal steden dat je kunt bouwen. Dat kun je weliswaar verhogen, maar het ‘spammen’ van kleine steden aan het begin is er niet meer bij.

Vanzelfsprekend zitten er ook weer 'tech'- en 'culturetrees' in deel zeven. Er is echter een beperking ingesteld op het aantal dingen dat je kunt vrijspelen, zodat spelers op bijvoorbeeld technologisch gebied niet al te extreem met elkaar uit de pas gaan lopen. Pas in een nieuwe age komen er weer nieuwe technieken beschikbaar om te ontwikkelen. In multiplayergames begin je overigens met maximaal vijf spelers in de eerste twee ages. In de moderne tijd geldt een hoger maximum van acht spelers. Je kunt er namelijk voor kiezen om maar één age te spelen.

De 'builders' die je tiles konden bewerken met 'mines' en 'farms', zijn helemaal weggehaald. Zeker in grotere games met heel veel steden kon dat wat repetitief worden. Wel is er een onderscheid tussen 'urban'- en 'rural'-ontwikkeling voor een tile. Een urban tile kan aan het begin maximaal twee gebouwen huisvesten, wat na verloop van tijd meer wordt. Rural tiles kun je het best vergelijken met de 'tile improvements' uit eerdere games, bijvoorbeeld om aan grondstoffen te komen.

De kracht van je leger zit 'm in de aanvoerder

Wij gingen als keizer Augustus al gauw op oorlogspad en focusten daarvoor vooral op het ontwikkelen van discipline en het trainen van soldaten. Naburige steden hadden het zwaar te verduren, maar over het algemeen stellen de gevechten in deze fase nog weinig voor. Wel leuk is dat je je legers ziet vechten, ook als ze niet daadwerkelijk een aanval aan het uitvoeren zijn. In vroegere games keken twee vijandige, naburige units elkaar alleen een beetje aan; nu voelt het echt aan alsof er een langere strijd gaande is, met een actieve, bewegende frontlinie.

Na een paar korte veldslagen was het met de oorlogszin van onze inwoners wel gedaan. We werden ervoor gewaarschuwd dat dat tot slechtere prestaties en ontevredenheid kon leiden, tenzij we er iets aan deden door bijvoorbeeld te bouwen of een 'commander' aan te stellen. De nieuwe commanders leiden groepjes soldaten, 'units' dus, die je zelf niet langer kunt upgraden. Een goed opgeleide commander kan echter meer en grotere legers leiden. Daarvoor heeft de commander verschillende kleine skilltrees, die elk gericht zijn op een andere tak van oorlogvoeren en bonussen geven aan de troepen die zich aansluiten bij deze commander. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van de range van boogschutters of aan extra mogelijkheden om te bewegen.

Commanders in Civilization VII

Verplaatsen over de kaart kan een commander met verschillende units doen, wat makkelijker en sneller is. Eenmaal op het slagveld aangekomen kun je de legergroep weer uitpakken tot losse units, waardoor aanvallen op tegenstanders je een groots gevoel geven. Met de commander kun je bovendien een specifieke unit van de tegenpartij selecteren, waardoor die in gevechten een bonus krijgt.

Grootse wisselingen tussen ages

Elk einde van een age gaat gepaard met een grote gebeurtenis, die kan verschillen. Er kan bijvoorbeeld een grote oorlog plaatsvinden die je moet zien te overleven. Nieuw in Civilization VII is dat je bij deze ageovergang niet vanzelfsprekend doorgaat met de logisch bijpassende, nabije beschaving, maar dat je kunt wisselen, mits je je daarop voorbereidt.

De gameontwerpers gaven ons een voorbeeld waarbij je start als Egypte, maar besluit flink te ontwikkelen op het gebied van paarden. Heb je een forse cavalerie bij elkaar, dan kun je bij de agewisseling evolueren naar een Mongoolse cultuur. Voor dit steppevolk zijn paarden cruciaal als vervoermiddel.

De video begint bij de ageovergang.

Het concept achter dit mechanisme doet wellicht denken aan een game als Humankind. Een belangrijk verschil is echter dat je niet zomaar naar elke beschaving kunt wisselen; dat hangt af van de keuzes die je hebt gemaakt. Je kunt, bij wijze van spreken, niet opeens je Egyptische beschaving bij de overgang naar de Exploration Age laten veranderen in de Verenigde Staten.

Dat je nu van beschaving kunt veranderen, zij het beperkt, is misschien wel de controversieelste wijziging in Civilization VII. Sommige spelers vinden de keuze voor één civ aan het begin van de game fundamenteel voor deze gamefranchise en daar wordt nu aan getornd. Het wordt interessant om te zien of Firaxis voor de release nog tegemoet gaat komen aan deze kritiek.

Na de transitie naar de moderne tijd komt het einddoel in beeld: winnen. Je kunt vier paden nemen naar de overwinning, waar je keuzes gedurende de hele speeltijd aan bijdragen. De opties zijn een economische, een culturele, een wetenschappelijke en een militaire route. De economische route is nieuw, want tot nu toe zat die optie alleen in spin-offs, zoals Civilization Revolution. Ten opzichte van het voorgaande deel zijn 'diplomatiek' en 'religieus' juist verdwenen.

Ons halfuurtje spelen was vanzelfsprekend veel te kort om bij de eerste agewisseling te arriveren, maar dan zouden we wel nog een substantiële vernieuwing zijn tegengekomen. Je oude land blijft namelijk de basis voor je nieuwe beschaving in Civilization VII. Je bouwt als het ware over je oude stad heen, waardoor bepaalde structuren en gebouwen uit oudere tijdperken zichtbaar blijven, net als in een echte historische stad. Het wordt interessant om te zien hoe dat straks in de praktijk gaat werken.

Een militaire strijd in een later stadium
Een militaire strijd in een later stadium

Wat we wel al konden zien, is dat de grafische stijl van de nieuwe Civ een stuk volwassener en minder cartoonachtig oogt dan die van het voorgaande deel. Daar was destijds ook best wat kritiek op, vooral van langdurige fans van de serie. Wel blijft de spelwereld kleurrijk. In de bètaversie die we speelden, zaten nog wat kleine bugs en andere ruwe kantjes. Toen de personages tijdens diplomatieke onderhandelingen groot in beeld verschenen, viel ons bijvoorbeeld op dat ze weinig gedetailleerd waren. Ook verliepen de animaties nogal houterig, en maakten een gebrek aan contrast en kleine lettertjes het soms erg lastig om teksten en schema’s te lezen. Ontwikkelaar Firaxis heeft nog een halfjaar om dergelijke zaken glad te strijken, dus je zou zeggen dat dat voldoende moet zijn.

Voorlopige conclusie

Deel zeven in de langlopende Civilization-reeks maakt nu al de tongen los. Na zo lang wachten sinds het voorgaande deel, zijn de verwachtingen hooggespannen. Het nieuwe deel omarmt nieuwe gameplayelementen en voegt veelgevraagde mogelijkheden toe, maar bevat ook fundamentele wijzigingen aan sommige aspecten van de onderliggende basis.

In deze preview hebben we de belangrijkste veranderingen aangestipt. Er is echter nog veel meer. Tijdens onze speelsessie zagen we wat informatie over ‘gouden eeuwen’ voorbijflitsen, die we kennen uit dlc voor Civilization VI. Dat lijkt dus terug te keren, net als klimaatverandering en bijbehorend natuurgeweld. Tegelijk zijn er dingen waar we nog weinig over hebben gehoord, zoals of de AI-tegenspelers slimmer en gevarieerder gedrag zullen vertonen.

Civilization VII komt uit op 11 februari 2025 en zal dan direct beschikbaar zijn voor de PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series X/S, Nintendo Switch en natuurlijk pc. De game kost voor alle platforms 70 euro, behalve voor de Switch, waarvoor een aangepaste versie 60 euro gaat kosten. Op dat platform gelden bijvoorbeeld lagere limieten voor het aantal spelers.

Reacties (77)

77
77
43
1
0
22
Wijzig sortering
In hoeverre heeft Sid Meier zich hier zelf nog mee bemoeid? Toch inmiddels wel een legende te noemen.

Deel 5 veel gespeeld en ook het bordspel indertijd gekocht. 6 bekoorde mij niet. Zelf hoop ik dat er een nieuwe Pirates! komt.
In hoeverre heeft Sid Meier zich hier zelf nog mee bemoeid? Toch inmiddels wel een legende te noemen.
Alleen deel 1 van Civilization, het origineel uit 1991 dus, is door Sid Meier zelf ontworpen. Alle latere delen zijn door andere developers ontworpen, waarbij Meier wel input geleverd heeft, maar hij dus niet meer eindverantwoordelijke was voor het design en de produktie.

Dat zag je al in Civilization II, waar Brian Reynolds de lead designer was:
Asked about Sid Meier's involvement in the project, Reynolds replied, "We sat down and brainstormed about it and hashed out ideas, that's about it." Emulating the recently released Doom, Reynolds implemented support for modding despite Meier's fear that customers would blame the company for poor-quality mods.
Zie Wikipedia: Civilization II

De Lead Designer voor Civilization VI was bijvoorbeeld Ed Beach. Wie de lead designer voor Civilization VII is weet ik niet zeker, maar ik lees her en der geruchten dat het dezelfde Ed Beach zou zijn.

Dat de naam van Sid Meier eraan verbonden is, is dus puur uit historische en commerciele overwegingen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 24 augustus 2024 06:48]

Dat is net iets te kort door de bocht. Hij is een founder en een director of creative development bij Firaxis Games. Dat hij niet direct betrokken is bij het project klopt, maar zo'n iemand die nog gewoon wekelijks in zijn eigen kantoor zit daar zal altijd indirect invloed hebben.

Zoals je zelf ook al zegt in je eerste alinea, dus echt is niet puur alleen historisch en commercieel.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 24 augustus 2024 08:45]

Wie de lead designer voor Civilization VII is weet ik niet zeker, maar ik lees her en der geruchten dat het dezelfde Ed Beach zou zijn.
In de introductievideo is zijn titel “creative director” (https://m.youtube.com/watch?v=Tc3_EO6Bj2M&t=3m58s). Dus hij heeft in ieder geval een van de hoogste functies.

[Reactie gewijzigd door MKoot op 24 augustus 2024 20:00]

Kolonisation heb ik ook nog gespeeld. En een nieuwe pirates zou leuk zijn idd. Jammer dat de Nederlanders er niet tussen zitten als volk.
Ik vind dat ze ondertussen wel erg schaamteloos aan het afkijken zijn bij de concurrentie. Voor Civilization: Beyond Earth (2014) hebben ze heel goed naar de tech tree spin van Endless Space (2012) gekeken van Amplitude studios.

Vervolgens kwam diezelfde studio in 2014 met een Civilization achtige game Endless Legends in een fantasy setting. Daarop was onder andere nieuw dat je steden in districten op de map werden gebouwd en dus fysiek meer ruimte innamen op het speelveld. Dus rara wat ging Civilization 6 in 2016 doen? Juist ja, op de map bouwen met de districten van je steden.

Vervolgens kwam aplitude met Humankind in 2020, een echte Civilization concurrent zonder fantasy setting. Daarin was onder andere nieuw dat je per era opnieuw kiest welke beschaving je speelt. Wat zie ik nu in deze video voorbij komen? Civilization 7 gaat preices hetzelfde doen. Tevens koppel je in Humankind provicies om extra land aan je grote steden toe te voegen, lijkt erop dat ook dat element in zekere zin is overgenomen. Het inpakken van je leger is ook iets dat in Endless Legends werd geintroduceerd en ook in Humankinds zit, ook dat is nu overgenomen.

In de basis is er natuurlijk niets mis met het overnemen van gameplay elementen die werken. Maar het is wel erg jammer dat de grote naam met al het geld en al hun middelen zelf blijkbaar niet meer kunnen innoveren.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 augustus 2024 11:57]

Tja, andersom kan je dat ook net zo goed zeggen. Als Amplitude niet hard had gekeken naar alle vorige civ-games hadden ze geen spel gehad.
Bijv Civilization passen ze al tijden de 33/33/33 regel toe, waarbij ze een derde van de mechanics ongemoeid laten, een derde opnieuw verwerken/verbeteren en een derde compleet nieuw is. Er is echter maar zoveel dat je echt compleet vernieuwend kan doen, zonder dat iemand anders het tegenwoordig al gedaan heeft. Want waar ze ten tijde van Civ 3 nul komma nul concurrentie hadden, is dat tegenwoordig wel echt heel anders.
En laten we eerlijk zijn, sommige mechanics zijn ook echt gewoon no-brainers om over te nemen. Die zijn gewoon zo logisch (nadat iemand ze heeft geïntroduceerd) dat het niet toepassen ervan echt super raar zou zijn.
Tja, andersom kan je dat ook net zo goed zeggen. Als Amplitude niet hard had gekeken naar alle vorige civ-games hadden ze geen spel gehad.
Bijv Civilization passen ze al tijden de 33/33/33 regel toe, waarbij ze een derde van de mechanics ongemoeid laten, een derde opnieuw verwerken/verbeteren en een derde compleet nieuw is. Er is echter maar zoveel dat je echt compleet vernieuwend kan doen, zonder dat iemand anders het tegenwoordig al gedaan heeft. Want waar ze ten tijde van Civ 3 nul komma nul concurrentie hadden, is dat tegenwoordig wel echt heel anders.
En laten we eerlijk zijn, sommige mechanics zijn ook echt gewoon no-brainers om over te nemen. Die zijn gewoon zo logisch (nadat iemand ze heeft geïntroduceerd) dat het niet toepassen ervan echt super raar zou zijn.
De kern van Amplitude ligt eerlijk gezegd in Endless Space. Dit is een space 4X game die meer weg heeft van Galactic Civilizations (1993 kwam daar het eerste deel van uit). Hier hebben ze een vrij unieke game neergezet. De kern van Endless space is los van de asymetrische factions ook vooral het combat systeem. Je ontwerpt je schepen zelf op basis van rock/paper/scissors systeem. Je hebt kinetic, beam en missile wapens. Elk gevecht vindt in 7 fases plaats, missiles worden direct afgevuurd maar raken pas 3 fases later, beams zijn vrij snel 70% effectief terwijl kinetic pas effectief worden in de laatste fases. Daarnaast heb je 3 soorten bescherming; plate tegen kinetic, shields tegen beam en flak tegen missiles. Het wordt daarmee een kwestie van inlichtingen verzamelen zodat je weet wat de samenstelling van de schepen van je tegenstander is. Vervolgens kun je de defences zo aanpassen dat je vrijwel geen schade neemt. Dit retrofitten kosten natuurlijk wel geld.

Deze game heeft echter de basis gelegd van het universum met hun FIDSI systeem; Food, Industry, Dust (geld), Science en Influence. Dit is natuurlijk vergelijkbaar met andere 4X games. Vervolgens hebben ze dit toegepast op een hexagon map a la Civilization maar ze zijn trouw gebleven aan hun insteek van assymetrische facties en zijn direct met unieke systemen gekomen waaronder de provincies, uitbreiden van steden over de map en de uitklappende legers. De tech tree werkt ook totaal anders dan in Civilization. In tegenstelling tot in Civilization ben je niet verplicht om alles te researchen. Zo kun je prima een techniek als een granary overslaan. Er zijn totaal 6 era's. Elke era bestaat uit een cirkel met 4 schijven; military, economic, industry/science en influence. In zo'n schijf staan diverse technologieën die je in alle vrijheid kunt onderzoeken. Na elke 9 technieken kom je in de volgende era. Het is aan de speler of je technieken uit een era overslaat, elke techniek maakt de volgende duurder. Strategic resources zijn daarnaast resources die je echt opspaart en uitgeeft aan bepaalde units of gebouwen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 augustus 2024 14:13]

Het punt blijft staan dat ze allemaal van elkaar lenen. Het rock/paper/scissors stuk is ook niet uniek; Master of Orion had al iets soortgelijks en zo zijn er meer spellen met vergelijkbare systemen.

Ook het FIDSI systeem is niet nieuw; MoO had al iets soortgelijks en ook GalCiv gebruikt iets soortgelijks. Zelfs Civ gebruikt een soortgelijk systeem.

Al met al zullen al deze spellen van elkaar blijven lenen. Wat maar goed is ook anders zouden er nauwelijks nieuwe spellen uit komen. Laat ze gerust van elkaar lenen en elkaars ideëen verbeteren.
Beter slechte gameplay gejat dan zelf bedacht?

De voorbeelden die je noemt hebben allemaal tot verwarmd spel geleid ten opzichte van de voorgangers. Het geeft me hoop dat er nog kans is om terug te vallen op de originele elementen die wèl werkten. En gelukkig is die hopeloze art style van deel 6 weg.

En laten we wel wezen, Endless Legend lijkt natuurlijk meer op Civ dan andersom.
Dat is ook zo en uiteindelijk is het ook goed. Maar ik vind het persoonlijk jammer dat voor mijn gevoel er veel geld en potentie met de jaren is verloren bij de Civilization reeks. Commercieel is Civilization immers een immens succes. Als je dan kijkt in welke staat bijvoorbeeld Civilization 4 werd afgeleverd dan was dat echt dramatisch. Wanneer je die game online speelde in co-op (2 mensen, de rest ai) dan kwam de ai na 100 turns niet verder dan 3 steden. Pas bij de eerste uitbreiding werd dit opgelost. Het is mij tot op de dag vandaag nog een raadsel waarom ze niet meer gedaan hebben met het concept van Civilization Call to power waarbij je ook in de ruimt een oceanen kon bouwen en daardoor een langere en leukere endgame had.

ps
Endless legend vind ik qua uiterlijk inderdaad op Civilization lijken. Echter als je naar de gameplay kijkt vind ik het behoorlijk uniek. Het begint met de implementatie van merkbare seizoenen, in de winter krijg je normaal gesproken geen strategische resources. Dit zijn de resources die je nodig hebt voor bepaalde units of gebouwen. Echter zijn er ook asymmetrische rassen die echt énorm verschillen. Zo is er een ras dat in de winter naast de te verwachten unieke 'shelters' ook juist 200% van dit soort resources kan krijgen. Er zijn ook rassen die helemaal geen voedsel gebruiken, rassen die voor elke unit kill een resource stockpile krijgen, een ras dat tijdens combat spells kan casten, een ras dat steden letterlijk kan verplaatsen, een ras dat politiek kan afdwingen (vrede/oorlog/etc) en een ras dat maar één stad kan bouwen maar daardoor wel level 3 districten kan krijgen. Dit zijn verschillen die je tot nu toe niet tegenkomt in de Civilization reeks (muv venice).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 augustus 2024 13:59]

Call to power is van activision, voor deel 1 hadden ze een licentie genomen om er civilization voor te mogen zetten, bij call to power 2 dat niet eens.
Dus firaxis zal pas iets met call to power kunnen doen als ze opgeslokt zijn door microsoft.
Helemaal mee eens, maar dat vinden ze bij Amplitude niet erg. Ik vroeg Romain de Waubert in een interview hoe hij het vond dat Civ districten zou krijgen. Hij kreeg een brede glimlach op zijn gezicht en zei dat hij het een eer vond om gekopieerd te worden.

Iedereen leent bij iedereen. De echte vernieuwers brengen ons de nieuwe klassiekers. :)
Is het een onderbuikgevoel of gaat CIV 7 nu veel lijken op andere games en minder 'op zichzelf'? Best wel wat veranderingen waarbij ik niet weet of ik dit leuk(er) ga vinden. Maar goed, slechter dan deel 6 zal het hopelijk niet zijn al ik voel mij hier ook niet meteen enthousiast door worden.
Ieder wat wils toch? ik heb deel 6 juist helemaal grijs gespeeld. Benieuwd wat deel 7 brengt maat wacht denk ik wel even de eerste patches af.
Het heeft zeker wel wat elementen van recente 4X/grand strategy games gepakt, dus ik snap wat je bedoelt. Events ala Crusader Kings 3, ages waarin je telkens verschillende beschavingen kiest en leaders loskoppelen van beschavingen ala Humankind, het combineren van units in een leger onder een generaal/admiraal ala Millennia (misschien, ik ken de details niet).

Het nadeel van Civ is dan ook dat het een beetje de default is, de maat staaf waar andere 4X games zich aan spiegelen. Het 4X genre is alleen behoorlijk gediversifieerd sinds Civ uitkwam, dus dan reist op een gegeven moment wel hoe je je game in de verf gaat zitten. Het nadeel van zo'n blauwdruk positie hebben is immers dat je op een gegeven moment vrij basic kan gaan aanvoelen.
Er is iets wat ik las over Civ 7 waar ik meteen warm van werd. Civ 6 vind ik leuk... maar ik krijg het bijna nooit voor elkaar om een pot af te maken. Vooral omdat een gemiddelde pot zo lang duurt nekte me want ik zou hem niet in een enkele dag voltooien. Maar als ik de volgende dag de game weer zou inladen dan was het net alsof ik verder ging met de pot van iemand anders, ik was er helemaal uit. Erg jammer.

Blijkbaar was ik niet alleen want dat is een groot aandachtspunt voor Civ 7's veranderingen. Dus ik ben nu echt enorm benieuwd.
Civ heeft over de jaren heen altijd om zich heen gekeken en zeker de goede dingen van de concurrentie mee genomen.

Het Era deel is één van die dingen maar als ik zie hoe ze het aangepakt hebben dan lijkt me de implementatie prettiger dan bij anderen.

Dat gezegd hebbende; Civ is één van die spellen (net als eigenlijk alle spellen van Firaxis/2K) die bij launch vaak niet goed is. Niet goed genoeg in ieder geval om zijn eer waar te maken. Vaak zijn er 1 of 2 uitbreidingen nodig om het echte "One more turn" gevoel te krijgen. Ik verwacht dat dat hier ook weer het geval zal zijn.
ik dacht dat er een globe-3d view van de (aarde)map te zien zou zijn in de nieuwe versie... dat je de map in de rondte kan draaien. valt me een beetje tegen..
Dat heeft denk ik een wiskundige oorzaak - het is niet mogelijk om een bol te vormen van (alleen) zeshoeken.
Inderdaad, dan moet je een trucje uithalen. Zo uit mijn hoofd had civ 4 dat (met rechthoekige tegels), daarin werd de speelkaart-cylinder gewoon wat opgeblazen tot een bol, waar de noord- en zuidpool op werden geplakt.

Om dit echt netjes te doen komen de vakjes van een voetbal het dichtste in de buurt. Met als nadeel dat dat een mix is van vijf- en zeshoeken, dat zal wat onhandig spelen...
Het helpt ook niet dat de map vierkant is. Zelfs met trucjes zou het behoorlijk vervormd worden. Civ IV loste dat op door héél veel noord en zuidpool erop te plakken. Ook niet helemaal netjes.
Waarom dacht je dit? Er is nergens naar verwezen toch? Ik volg het allemaal op de voet en er was een handjevol fans die hierover speculeerden maar er is nooit een aanleiding geweest om te denken dat het ook echt geïmplementeerd werd.
Kleine tip. Civ 6 is momenteel te koop op Steam voor slechts 5,99
https://store.steampowere...d_Meiers_Civilization_VI/
Je hebt natuurlijk ook freeciv dat teruggrijpt op civ 2,
Bestaan er nog andere gratis civ spellen?
Sid Meier Colonization. Veel leuker dan Civilization en je kunt als Nederlander spelen. Draai het nog geregeld in DosBox.
Ik ben heel erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Ben een civ-speler vanaf het eerste uur, eigenlijk heb ik alleen civ3 niet gespeeld. De rest allemaal wel, en nu een ruime 1000+ uur voor civ6 staan. Maar uiteindelijk toch gestopt met spelen om de reden dat je op een gegeven moment wel kon voorspellen of je ging winnen of verliezen. En dan was het alleen nog maar beurten uitzitten, en dat werd heel eentonig. De wijzigingen in civ7 lijken daar wel wat aan te gaan doen, of het goed uitpakt moeten we natuurlijk nog maar zien, maar ik ben licht optimistisch.

Daarnaast wel ook de hoop dat deze steam deck ready wordt. Zal het vooral op mijn laptop spelen, maar een on-the-go potje in de trein met je steam deck is altijd fijn. En als dat zo is, betekent dat gelijk dat het spel ook te spelen is op Linux, wat ook fijn is, want dat is mijn main OS.
Het spel wordt bij launch uitgebracht met Linux support en ook expliciet support voor de Steam Deck. Dus je hebt geluk!
Dat betekend nog niet dat het prettig speelt op een klein scherm......

Ik speel Civ6 vooral op m'n iPad omdat de interface op de PC te klein en onhandig is om goed op een Steam Deck (of in mijn geval Legion Go) te spelen.
Ik verwacht dat er wel.weer UI scaling komt en je dus in zekere mate (al dns niet via ini files) controle op hebt.
UI scaling werkte in Civ6 niet lekker voor de handhelds. Daarnaast is ook een touch-interface hard nodig. Ook die was in Civ6 op de PC een stuk brakker dan in de iPad versie.

Alles bij elkaar was Civ6 gewoon niet gemaakt om lekker op een handheld te werken. Ik hoop dat ze hier Blizzard gaan volgen die in Diablo4 de platformen allemaal dezelfde besturingsopties heeft gegeven. Diablo3 werkte niet lekker met controllers op de PC, dat hebben ze in deel 4 opgelost waardoor het een stuk prettiger werkt op handheld PCs.
Ik verwacht wel dat het een enkele codebase is..bij voorgaande versie hadden ze nog alles uitbesteed aan Aspyr. Die er gewoon een tweede, derde en vierde versie naast had staan, met vooral negatieve gevolgen voor patches en multiplayer.
Zo heeft de Xbox versie nooit een zoekfunctie voor de kaart gekregen, wat echt een groot gemis is.
Ik vind het jammer dat ze blijven vasthouden aan de hexagonale vormen voor uitbreiding, en dat de verhouding tussen de grootte van steden tot de landmassa zo ver weg staat van geloofwaardige realiteit. In de eerste delen was het innovatief en origineel, maar vooral een oplossing voor wat technische tekortkomingen, wat werd verkocht als franchise gimmick.

Helaas zijn ze hierin nooit meegegaan met de tijd, waardoor de spellen nauwelijks onderscheiden met de voorgangers. Zouden ze dit wel doen, kunnen ze mijn inziens een veel groter, nieuw publiek aanspreken, zonder trouwe fans in de steek te laten.

Deels zal het ook komen omdat veel (enigszins) vergelijkbare klassieke franchises ook niet echt grote stappen lijken te zetten, zoals:
- Age of Empires
- Tropico
- the Sims
- Sim City
- Cities Skyline
Enz.

Daarmee vallen deze grote namen een beetje in de gemengde put met nieuwe kleine spellen, zoals Banished en de vele anderen.

Desondanks liegen de verkoopcijfers er niet om, die uiteindelijk de koers bepalen. Mensen blijven kopen, waarom moeilijk doen. Dat gebeurt natuurlijk in alle franchises en industrieën.

Er gaat natuurlijk wel een keer een omslag komen. Een voorbeeld van een franchise dat wel altijd vooruitstrevend probeert te zijn is Anno. Toch verkoopt de laatste Anno niet zo goed als de laatste Civilization. Ook nieuwe namen zoals InZoi gooien hoge ogen op.

Jammer vanuit een technisch oogpunt en voor de ervaringen die we zouden kunnen beleven. Persoonlijk trekken mij veel van de huidige iteraties niet, wat teleurstellend is voor de casual gamer in mij. Maar goed, terwijl sommigen zoals ik misschien missen wat er (nog) niet is, kunnen de meeste anderen klaarblijkelijk wel genieten van wat er wel is. Civilization 7 zal ook vast wel weer miljoenen spelers amuseren.
Steden zijn sinds Civ 6 al meerdere tiles (door districts). Het is een spel waar je een land bestuurt, niet maar 1 stad. Dan heb ik niet veel als een stad m’n hele scherm in beslag neemt.
Ik denk dat zijn punt net is dat de steden te groot zijn. In het echte leven is zelf een mega-stad als New York niet meer dan een vlekje op een landkaart. In alle Civs tot nu toe waren de steden eigenlijk buitenproportioneel groot.

Je kun je natuurlijk afvragen wat je er aan hebt als je ganse scherm is gevuld met dorpjes en steden van een paar pixels groot :)
Ik twijfel soms om in iets nieuws te stappen als dit. Tot op de dag van vandaag zet ik mijn originele Civilization II nog wel eens aan (Heralds werken niet meer op de Diplomacy-schermen, maar soit). Blijft mijn beste aankoop qua games ooit. Vond het eerst nogal intimiderend, gezien ook het dikke boekwerk die er als handleiding bij zat, maar als je de kneepjes eenmaal door had, wauw. En soms word ik nu nog wel eens verrast met gedrag wat ik nog niet eerder had gezien, na installatie van een paar nieuwe game-files uit de nog steeds aanwezige community.

Ooit uitstapjes gemaakt naar Alpha Centauri, Civ3 en Civ5, maar geen van die vervolgen heeft me ooit echt kunnen pakken. Nou ja, misschien Alpha Centauri (Please don't go, the drones need you'). Misschien deel 7 maar eens een kans geven!
Heel mooi aan Civ 2 is ook dat je daar leuke (user-made) scenarios mee kan spelen. Die customization is in latere delen helemaal verdwenen afaik.
Ik mis de dagen dat je een beest van een handleiding bij een spel kreeg en op je gemak tjdens toilet bezoeken de details van het spel kon doornemen. Dat hijgerige gejaag over het Net en shady walkthroughs die voornamelijk om het ego van de contentmaker lijken te gaan... ik heb er een stuk minder mee.
Het hele doorlopen van Ages is iets wat erg lijkt op de mechanismen uit Millennia, met doorontwikkeling van je beschaving bij een Age wisseling. Al heb je daar meer dan 3 Ages.
Qua gameplay vond ik Civ VI maar matigjes, maar het feit dat deze game wél te spelen is op Linux via Steam betekende dat ik Civ VI wel veel gespeeld heb. Ik heb niet altijd zin om te rebooten om games te spelen.
Als Civ VII straks ook op Linux te spelen is via Steam koop ik 'm denk ik toch. Dit omdat goede Linux games nog steeds schaars zijn.
Ik vind het nog steeds jammer dat Beyond Earth om een gegeven moment niet meer werkte op Linux.
Middels proton zijn heel veel games onder Linux juist goed speelbaar. Sommigen draaien onder Linux icm Proton zelfs beter dan onder Windows.

Kijk anders ook eens op https://www.protondb.com/ om te zien welke games op Linux goed te spelen zijn
Sterker nog, bij mij draaide op mijn laptop met een GeForce de Proton versie een stuk beter dan de native linux versie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.