Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Hoe goed is Googles Find My-netwerk?

AirTags vs. Google-tags

31-07-2024 • 06:00

336

Singlepage-opmaak

Testscenario's

Voor deze test hebben we vier setjes gemaakt van telkens een AirTag en een Chipolo ONE Point. Die hebben we vervolgens op verschillende plekken achtergelaten. Elke ochtend hebben we de status van beide trackers opgevraagd, en genoteerd waar ze zich bevonden en wanneer de tracker voor het laatst gezien was. Afhankelijk van het scenario hebben we dit een tot enkele weken bijgehouden. We lopen de verschillende scenario's even door.

Scenario 1: de sportschool
Stel je voor: je gaat naar de sportschool en vergeet daar je sleutels. Eenmaal bij je voordeur aangekomen kom je erachter en je opent je Find my-app om je sleutels te lokaliseren; je bent immers zo slim geweest om daar een tag aan te hangen. Dit is een relatief simpel scenario, want de sleutels blijven op één plek, die ook nog eens door een heleboel mensen met verschillende telefoons bezocht wordt.

Scenario 2: de collega
Dit scenario hebben we vooral opgezet om te kijken hoever de uitrol buiten Nederland gevorderd is. Een collega nam een setje tags mee met vakantie naar het buitenland en droeg die daar zoveel mogelijk bij zich.

Scenario 3: de (post)zending
Tegenwoordig is het gros van de pakketjes te volgen via een track-and-tracesysteem, maar soms raakt er toch iets kwijt. Een vergelijkbaar probleem kan zijn dat een stuk bagage kwijtraakt bij een vliegreis en dat de maatschappij het niet direct kan lokaliseren. Voor dit scenario hebben we de trackers in een bubbelenvelop naar het buitenland gestuurd, om specifiek te zijn: Noorwegen, en geprobeerd de route te volgen.

Scenario 4: de fietsenstalling
Het laatste scenario is een bestcasescenario: een locatie waar de hele dag door veel mensen voorbijkomen. Die plek vonden we bij de fietsenstalling van Haarlem Station. Hier heb ik mijn fiets, gewapend met twee trackers in de zadeltas, voor een periode van tien dagen neergezet.