Google rolt Find My Device voor offline apparaten uit in België en Nederland

Google gaat het binnenkort mogelijk maken om in Nederland en België offline apparaten terug te vinden via het Find My Device-netwerk. Dat meldt het bedrijf in een mail die naar verschillende gebruikers is gestuurd.

In tegenstelling tot het bestaande Find My Device-netwerk moet de update ook bluetoothfunctionaliteit inschakelen in plaats van alleen wifi. Hierdoor moet het mogelijk zijn om apparaten te vinden die niet met internet zijn verbonden. De feature moet ook in staat zijn om verloren Fast Pair-accessoires te vinden.

Google geeft aan dat het Android-apparaat een melding zal geven 'als de functie binnen drie dagen wordt ingeschakeld'. Tot dan kunnen gebruikers zich afmelden via de website van Find My Device. Begin april heeft Google de functie op een soortgelijke manier uitgebracht in de VS en Canada.

De ontwikkelaar voegt toe dat de locatie van apparaten wordt versleuteld via de pincode, het ontgrendelpatroon of het wachtwoord van het toestel. De locatie is enkel zichtbaar voor de gebruiker en diegenen die toegang hebben gekregen via Find My Device. Google belooft dat de locatie niet zichtbaar is voor het bedrijf of voor andere doeleinden zal worden ingezet.

Door Idriz Velghe

Redacteur

23-05-2024 • 13:05

85

Submitter: Loen

Reacties (85)

85
84
32
1
0
42
Wijzig sortering
Een opt-out eisen om als bedrijf geen inzicht meer te krijgen op locaties van zeer privacygevoelige apparaten lijkt me in de EU onwettig. Zeker als een bedrijf dat vervolgens gaat toepassen zodat men ook van dat soort apparaten die 'uit' staan de gegevens standaard kunnen verwerken. We hebben het ook niet over enkele apparaten, dit gaat om miljoenen personen die voor privacy een opt-out moeten doen of hun apparaat maar beter niet meer kunnen gebruiken.

Ook lijkt deze vorm van standaard 'toestemming' geven voor verwerking onwettig omdat het inbreuk maakt op de verplichtingen van de vele bedrijven en zzpers die hiermee betrokken worden om andermans persoonlijke gegevens te gaan verwerken. Een zzper of bedrijf mag niet zomaar gebruikt worden zodat google deze dienst zelf kan gebruiken en aan anderen kan verlenen. Dat google afhankelijk is van toestemming om persoonlijke gegevens via andermans toestel te kunnen verkrijgen is het probleem van google, dat hoort dus ook niet standaard het probleem van zzpeers, bedrijven gemaakt te worden die eigen wettelijke plichten hebben om alleen te verwerken onder duidelijk gemaakte keuzes en bewustzijn van de risico's.

Voor er flauwe reacties komen dat als je privacy wil je geen Android moet gebruiken, dat is de omgekeerde wereld. Een bedrijf hoort standaard privacy te respecteren. Respecteren is geen kwestie van zo veel mogelijk proberen er toch gebruik van te maken maar bij ieder doel niet zomaar meer of uitgebreider gegevens te gaan betrekken. Het feit dat google klanten heeft is geen excuus om de verantwoordelijkheid naar de klanten te verplaatsen. Dat is bij geen enkel bedrijf een excuus.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 13:33]

Dit systeem werkt op de zelfde manier als dat van Appel. Met andere woorden. Zonder de private key kun je niets met de data. Ook google of appel niet.
De wet stelt niet dat een versleuteling voldoende is, de wet stelt dat men andermans persoonlijke gegevens niet zomaar hoort te verwerken.
En dat is niet voor niets. Die beveiliging voorkomt verwerking en misbruik niet. Het voorkomt hooguit dat er gemakkelijk gebruik van kan worden gemaakt als er aan speciale voorwaarden is voldaan. Voorwaarden voldoen niet zomaar aan de plicht tot voorkomen van verwerken, voorkomen van risico's en door de gebruiker houden van controle. En aangezien het bedrijf hier zowel gegevens als controle aan het toeeigenen is om er zelf beter van te worden en andere op te zadelen met de problemen die dat geeft is het juist de bedoeling dat te voorkomen door de wet te respecteren, niet de voorwaarden en bedenksels van wat volgens het bedrijf maar voldoende moet zijn voor miljoenen gebruikers.
Maar waarom val je nu dan Google aan? Appel heeft al een hele tijd een netwerk dat exact op de zelfde manier werkt?

En er wordt NIETS verwerkt.
Lees aub eerst wat het netwerk wel doet.
Voor het appel airtag netwerk hier de complete uitleg:
https://github.com/seemoo-lab/openhaystack

Voor het Android netwerk is deze nog niet beschreven, ten minste ik heb deze nog niet gevonden.
Dit gaat om verwerken. Zonder de toestemming mag Google de gegevens die informatie over locaties van de persoonlijke apparaten gaan niet verwerken, kunnen ze andermans smartphone ook niet gebruiken en kunnen ze als Google dus ook geen locaties tonen of metagegevens over de smartphones verwerken. Dat is het hele punt waarom ze toestemming forceren. Je kan niet stellen dat er geen verwerking is terwijl Google de gegevens en de toestemming nodig heeft. Dat er een sleutel nodig is of dat iemand 'moeite' moet doen de gegevens helemaal bruikbaar te maken doet daar niets aan af. De wet maakt daarop geen uitzondering. En de smartphones en gebruikers zijn wettelijk niet zomaar een wettig hulpmiddel of persoon om met een opt-out maar te gebruiken om als bedrijf een trackingsdienst op te zetten en andermans rechten en plichten maar te negeren.

Dat de reacties op google slaan komt omdat dit het nieuws is en blijkt dat google iets doet wat niet zomaar kan. Dat je van mening bent dat dit ook voor andere bedrijven op kan gaan doet daar niets aan af.
Gelukkig is het ook geen opt-out. Ik heb netjes een melding gekregen op mijn telefoon of ik het aan wilde zetten of niet. Het is dus een keuze die je voorgeschoteld krijgt, maar er is niet voor je besloten.
Dat is tegenstrijdig met het nieuws. Waarbij het nieuws nog steeds op kan gaan. Wat was de melding over de situatie dat je geen keuze maakt? Dan doe je niet mee? Want je hoeft in principe geen keuze te maken. Google heeft geen enkel recht je te dwingen een keuze te maken voor hun probleem dat ze je apparaat en gegevens na verkooop graag voor iets extra willen gebruiken.
Heb je wel een Android toestel? En zo ja, is na GEEN toestemming verlenen van locatie gegevens, dit ineens veranderd in in ja?
Om mee te doen in het find-my netwerk, moet je net als bij Appel, je locatie gegevens delen.
Deel je die niet, kun je ook geen gebruik maken van het find-my netwerk. En zal Android, in dit geval, dit niet zonder toestemming van de gebruiker aan zetten.
Je voert een andere discussie. Mijn argumenten zijn dat de wet brede eisen stelt aan wat verwerken is en aan na verkoop extra eisen stellen.

Het feit dat je de vraag stelt of google toch iets gaat doen is nu juist waar mijn vorige opmerking om ging. Want het nieuws en de vraag die je kreeg sluiten duidelijk niet zomaar uit dat google dan dus maar niets gaat doen. Daarom is het belangrijk te beseffen dat google niet zomaar na verkoop je nog voor een extra keuze hoort te stellen als je daar niet om gevraagd hebt. Zeker niet als het hun bedoeling is je toestel vooral te laten gebruiken zonder dat duidelijknis wat google daar voor winst aan heeft en je die findmydevice niet duidelijk gaat gebruiken.

Dus nogmaals mijn vraag, wat geeft google precies aan wat ze gaan doen als een eigenaar geen besluit neemt. Het nieuws is niet zomaar dat een gebruiker expliciet nee moet zeggen om er geen deelnemer in te zijn.
Nee jij draait de boel om.
Google doet helemaal niets zonder toestemming van de gebruiker. En daar gaat jou redenering mank.
Jij gaat er vanuit dat Google zonder toestemming wel iets doet.

Nogmaals. Android het OS (en niet Google) heeft toestemming van de gebruiker nodig voor plaatbepaling.
En heeft nog extra toestemming nodig voor het find-my netwerk.
Beide moet JIJ als gebruiker geven. Doe je dat niet dan blijft het ook netjes uitgeschakeld.

Als je beide toestemming geeft, en alleen dan, zal Android via het find-my netwerk de locatie van bluetooth devices die de find-my baken uitzenden doorgeven.

Dus welke wet wordt er overtreden? Graag een wetsartikel of referentie er naar. Er wordt namelijk helemaal niet overtreden.
Google doet helemaal niets zonder toestemming van de gebruiker.
Waar baseer je dat op? Want je negeert nu al meerdere keren dat het nieuws wijst op het expliciet moeten afzien van deelname.

Je argument dat android gemaakt is om toestemming van de gebruiker te vragen gaat helaas niet zomaar op. Google is namelijk het bedrijf dat controle heeft waar ze wel of niet toestemming voor vragen en hoever die toestemming gaat. Zelfs als je geen toestemming geeft hebben ze nog de mogelijkheid om dat voor zichzelf te negeren. Dat is ook waarom ze bij andere apps ongevraagd preventief rechten kunnen ontnemen. Google heeft nu eenmaal meer controle over de werking van android en rechten toekennen dan de gebruikers zelf. Dat google voor gebruikers beslist wat wel of niet belangrijk genoeg is om over te laten beslissen (of geen weet van te hebben) is nu juist waarom je er niet zomaar op kan vetrouwen dat de smartphone en google alleen maar doet wat jij verwacht. Zeker als ze voorwaarden stellen dat de gebruiker op tijd een opt-out moet doen is dat een hele belangrijke waarschuwingen dat ze zich ongevraagd extra rechten over je apparaat en andermans gegevens proberen te geven.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 13:33]

Een opt-out eisen om als bedrijf geen inzicht meer te krijgen op locaties van zeer privacygevoelige apparaten lijkt me in de EU onwettig.
Niemand anders dan de eigenaar krijgt de locatie van zijn eigen apparaat te zien, geen idee waar je nu op doelt...
Zeker als een bedrijf dat vervolgens gaat toepassen zodat men ook van dat soort apparaten die 'uit' staan de gegevens standaard kunnen verwerken.
Nee die apparaten staan niet uit, ze zijn offline (als in geen internet maar wel BT) en iedereens telefoon kan die locatie dus doorgeven zodat (enkel) de eigenaar van dat apparaat het weer terug kan vinden zonder dat die persoon ook maar iets weet van/over de telefoon/apparaat die dat heeft doorgegeven...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:33]

[...]
Niemand anders dan de eigenaar krijgt de locatie van zijn eigen apparaat te zien
De wet stelt niet de beschermende grens bij inzien. Het verwerken op zich hoort al niet zomaar gedaan te worden. Zowel direct als indirect via andermans apparatuur. Terwijl dat is wat Google nu forceert: voorkomen dat personen, bedrijven, zzpers enz niet mee doen aan die verwerking, ongeacht of die personen of bedrijven, zzpers enz nog andere eigen wettelijke belangen plichten en rechten hebben.
Nee die apparaten staan niet uit, ze zijn offline
De apparaten zijn niet verkocht alsof ze standaard niet uit kunnen. Ze zijn zelfs verkocht met knoppen die nadrukkelijk stellen dat het apparaat daarmee uit gaat en er geen andere werking is. Het feit dat een apparaat dan opzettelijk door een fabrikant en verkoper een andere werking heeft mag bij verschillende personen dan bekend zijn, maar dat zorgt er niet voor dat miljoenen gebruikers hier een bewuste keuze maken. Eerder juist dat google weer oneerlijke handelspraktijken toe past om meer persoonlijke gegevens te kunnen verwerken en laten verwerken. Waarbij het natuurlijk absurd is on te verwachten dat een enkel mailtje over een opt-out dat soort misleiding even recht zet.
Je gelooft Google op zijn woord dat het niet door anderen ingezien kan worden?
Benieuwd of dit een voorzet is voor de google variant van de airtag.
Waarvan al enige tijd 'bekend' is dat die komen.
Bedrijven als Pebblebee en Chipolo hebben dergelijke trackers al een tijdje in de verkoop, en beginnen eind mei (schijnbaar wereldwijd) met de uitlevering. Enige wat ze nog missen is UWB, ze werken allen enkel op bluetooth
De grote meerwaarde van de airtag is dat andere iPhones ze ook tracken. Dus als je koffer in "land x"terecht komt dan kun je dat tracken.

Als een BT tag van merk X hebt en die komen buiten bereik van je telefoon, dan ben je ze kwijt, want merk X heeft maar 0,001% penentratie, dus de kans dat iemand met merk X je koffer in "land x" scanned is klein...... tenzij het google netwerk ze gaat scannen.

https://pebblebee.com/pages/google-find-my-device -> kun je alleen pre-orderen volgens website.
https://chipolo.net/en/products/chipolo-one-point --> ook alleen pre-order.
Dit is ook de bedoeling van dit find my netwerk. Maar dan voor android.
Appel had er geld aan kunnen verdienen door hun netwerk ook geschikt te maken voor android devices, maar helaas niet gedaan. En krijgen we straks 2 wereldwijde netwerken naast elkaar.
En krijgen we straks 2 wereldwijde netwerken naast elkaar.
Die van Peblebee lijken de twee te ondersteunen: https://9to5google.com/20...-device-network-trackers/

Hopelijk die van Eufy die in juni gaan uitkomen ook _/-\o_
Dit is de reactie van Chipolo.
Peblebee lijkt dus vooralsnog het device te zijn dat beide omgevingen ondersteund.

Unfortunately, regular Cards and regular One can not be connected to Google's network.
Chipolo finders are available in 3 different versions:
The regular Chipolo ONE key finder and Chipolo CARD wallet finders work with the Chipolo app on both iOS and Android devices. They are compatible with devices running iOS 13 and later, and devices running Android 7 and later.
Chipolo ONE Spot and Chipolo CARD Spot finders work with the Apple Find My app and can only be used on iOS devices like iPhone and iPad. They are compatible with iOS devices running 14.5 or later.
Chipolo ONE Point and Chipolo CARD Point finders work with Google’s Find My Device app and can only be used on Android devices. They are compatible with Android devices running 9 or later with Google Play Services installed.
Chipolo ONE differs from both the ONE Spot and ONE Point in both hardware and firmware. It even has a BLE chip from a completely different manufacturer and therefore the firmware stories are completely different.
We would love to be able to simply give all of our users the ability to use all of these networks on the same device, but that is unfortunately not yet possible with existing products.
To bring the latest experience to our customers in the shortest time possible, we decided to launch the Spot and Point series that are powered by their own specialized firmware to work with the two biggest networks.
Peblebee ondersteunt beide netwerken. Onderaan het artikel dat iqcgubon linkt staat "maar alleen 1 tegelijk"
Dus heeft het niet echt veel voordelen t.o.v. een dedicated android of apple tag.
En zover ik het begrijp ondersteund de nieuwe Chipolo alleen het Google Netwerk.

Op Amazon verkopen ze wel de tracker die alleen geschikt zijn voor het Apple netwerk.
Hebben Samsung en Xiaomi niet ook al dezelfde soort tags, met dus ook een zelfde soort netwerk?
Samsung heeft inderdaad zijn eigen netwerk. Maar het zou mij niet verbazen als Samsung en Google weer de krachten bundelen het samenvoegen. Net zo als ze gedaan hebben met Quick Share/Nearby Share
Ze hebben wel een app voor Android, dus ze kunnen er toch wel aan verdienen. Alleen de Android telefoons helpen niet met het terugvinden.
Die app kan alleen detecteren of er een tracker in de buurt is. Aanmaken of terugvinden is niet mogelijk.
Zelfs zonder die app kan Android Apple airtags detecteren. Zo kreeg ik tijdje terug een melding dat ik mogelijk gevolgd werd door een airtag op mijn Samsung S23. De airtag bleek onder het zadel van mijn huurscooter te zitten. Er is namelijk een standaard afgesproken voor dit soort tags. Alleen blijft de daadwerkelijke tracking tussen beide ecosystemen vooralsnog wel gescheiden helaas. De samenwerking blijft dus beperkt tot meldingen over mogelijk gevolgd worden maar dat is al wel een belangrijke zet.
Dat is dus het punt, dit zijn trackers voor het google find my device network met miljarden apparaten. Inderdaad, ze staan nu als pre-order, maar als je verderop kijkt op bijv de pebblebee pagina:
Pre-orders start shipping May 27th.
Ik vroeg me af, zijn de Samsung smart tag 2 ook geschikt voor dit netwerk?

Zo ja, dan gauw een paar aanschaffen.
Nee alleen de Chipolo Point en een variant van Pebblebee. Anker/Eufy komt ook deze zomer met een tracker die met dit netwerk gaat werken.

[Reactie gewijzigd door Munskin op 22 juli 2024 13:33]

Voor Tile lijkt mij het echt geen slimme zet dat ze hier niet aan meewerken: https://www.iculture.nl/n...eknetwerken-apple-google/

Heb er 2 liggen maar wanneer die buiten mijn bluetooth range komen dan kan ik het wel vergeten, hoeveel mensen gebruiken er Tile. Wellicht een beetje off topic.
Je kan in de Tile app zien hoeveel tile gebruikers in de buurt zijn. Het is echt minimaal!
Het is makkelijk om de autosleutels te vinden in huis maar raak ik deze elders kwijt, redelijk zinloos (neem ik aan)
Dat klopt, er zijn gewoon niet genoeg Tile gebruikers in Nederland om een betrouwbaar platform te creëren.
Ik heb de melding al gehad en het staat nu aan. (Pixel 6 Pro, maar wel alles in het Nederlands) Ik heb ook de mogelijkheid om aan te passen of de locatie van mijn mobiel alleen gevonden kan worden als er "meerdere devices" zijn of ook als er "enkele devices" zijn.

Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het tonen van de exacte locatie in find my. Maar misschien dat iemand anders hier nog een verklaring voor heeft.

[Reactie gewijzigd door Broodje_Aap op 22 juli 2024 13:33]

Krijg ik 3 dagen de tijd voor een opt out?
Om te kunnen weigeren moet ik zeker eerst de voorwaarden goedkeuren?!

Omg
Heb het gedaan, nee direct de vraag om te activeren of niet.
Dan een scherm met alle fantastische voordelen die je nu mist....
Ik heb een aantal producten van Tile waar ik enigszins blij mee ben. Echter, er zijn zo weinig mensen in Nederland die Tile gebruiken dat ik toch maar naar Pebblebee ga overstappen.

Aantal jaar terug wilde Tile samenwerken met Google voor het platform Find my Device. Dit gaat niet door... Tile heeft besloten met Life360 een samenwerking aan te gaan.

Jammer Tile, jullie hadden al een hoop functies achter een abo paywall gezet en nu niet met Google samen te willen werken is voor mij de druppen om over te stappen.

Ik ga ervanuit dat Tile gebruikers geen Apple gebruiken zijn, maar Android.
Dit houdt in, zodra meer fabrikanten trackers uitbrengen die met Find my Device werken, dan kan Tile de deuren waarschijnlijk sluiten.

[Reactie gewijzigd door Joao op 22 juli 2024 13:33]

Vraag mij serieus af wie deze functionaliteit gebruikt.

Ben nig nooit van mijn leven een telefoon kwijtgeraakt, en ook niet overvallen.
Je beantwoord toch daarmee je vraag? Mensen die hun telefoon kwijt zijn geraakt of ervan zijn beroofd. Jij koopt vast ook geen hooikortspillen omdat je nooit hooikoorts hebt. Geloof het of niet, er zijn mensen die het wel kopen.
Wat dacht je van:
- sleutels
- portemonnee
- gehoor apparaat / buds
- tablet
En die lijst kan eindeloos zijn.

Jij bent n=1 maar er zijn genoeg handige use cases voor mensen.

Als UWB nu eens een vlucht gaat nemen verdorie. Zelf de pixels van Google zelf krijg je ze alleen bij de PRO
Ik raak nooit wat kwijt. Als in nooit!

Tot deze week. Begin van de week portomonnee, gisteren mijn sleutels. Tja.. Gelukkig beide in huis, maar we hebben toch wat lopen afzoeken de afgelopen dagen... dit was echt zoveel handige geweest.
Dus Google gaat ook mijn dataverbinding misbruiken voor de spullen van anderen.
Hopelijk kun je het ook uitzetten.

Edit: Gedaan: https://www.google.com/android/find/settings/fmdn

[Reactie gewijzigd door AibohphobiA BoB op 22 juli 2024 13:33]

En als je zelf wat kwijt bent? Ik hoop dat jouw toestel nu ook uitgesloten is.

Of ben je zo iemand die nooit wat kwijt is?
ik zou inderdaad hopen dat mijn toestel dan uitgesloten is, als ik iets kwijt raak, eigen schuld dikke bult, had ik maar voorzichtiger moeten zijn. al dat lukraak tracken van data die verder niemand wat aan gaat (hoe goed ze ook claimen te anonymiseren, het is wel google) gaat al jaren de verkeerde kant uit. ik doe er dus inderdaad ook niet aan mee
Had ik toch maar niet de opt-out gedaan }>
'Ik hoop dat jou' ,,,,, Beetje hatelijk is het niet? Iemand wil het niet gebruiken dus hoeft die gene ook nergens meer een voordeel van te hebben? Triest.
Net zoals de blauwe vinkjes bij Whatsapp. Voor wat hoort wat inderdaad.

Jouw telefoon kan het verschil maken voor iemand anders. Oké als je dat niet wilt, maar dan moet je ook niet op anderen rekenen.
En als je zelf wat kwijt bent? Ik hoop dat jouw toestel nu ook uitgesloten is.
Als je wél gelezen zou hebben, dan zou je weten dat het opsporen van je toestel gewoon blijft werken. Dit is alleen voor mensen die hun sleutels op de meest wilde plekken achterlaten of koffers willen traceren o.i.d.
Dat mijn databundel ongevraagd gebruikt wordt voor de slordigheid van anderen, staat mij gewoon niet aan.
Of ben je zo iemand die nooit wat kwijt is?
Dat sowieso :)
bewaaropvasteplek.nl
dataverbinding misbruiken ... spullen van anderen
Je zou kunnen zeggen dat dit de verhuftering van Nederland is. Een paar (kilo)bytes om anderen te helpen én jezelf als je het ooit nodig hebt.
Je zou kunnen zeggen dat dit de verhuftering van Nederland is. Een paar (kilo)bytes om anderen te helpen én jezelf als je het ooit nodig hebt
Die paar kb zullen me geen zorg zijn. Ik vraag me echter af hoe lang het duurt tot hier privacy issues mee ontstaan. Als mijn telefoon gebruikt wordt om een tile van een ander te vinden, kun je ook de tile van een ander gebruiken om mijn telefoon te vinden, bijvoorbeeld door de tile op een plek te leggen waar alleen ik langs kom. Voor mij in een dichtbevolkte woonwijk misschien geen issue, maar wellicht zijn er andere mogelijkheden.
Er komt een optie om alleen locaties door te sturen als er meerdere hits zijn. Google stuurt de tag eigenaar dan het midden punt van de detectie punten.

Je kan ook kiezen voor low traffic network. Dan stuurt je telefoon iedere detectie direct door. Met als nadeel dat de eigenaar van de tag exact de locatie van jouw telefoon door krijgt.

Dat soort dingen zorgen bij iPhone eigenaren al voor boze mensen voor de deur die zien dan hun gestolen/verloren airpods in jouw huis liggen. Terwijl ze in werkelijkheid de locatie van jouw telefoon doorkrijgen die hun airpods detecteert. Ze kunnen gewoon in hun jaszak zitten.

Bij alle opties geldt dat jij hetzelfde niveau van informatie krijgt als je zelf opzoek bent naar je spullen of tags.
Er komt een optie
Ik geloof echt wel dat er over nagedacht is, maar ik betwijfel of ze alle mogelijke scenarios doordacht hebben. Ik geef toe dat dat een onderbuikgevoel is, waarschijnlijk mede veroorzaakt door vulnerabilities in processors, waar het keer op keer mogelijk blijkt op de een of andere manier te achterhalen wat een andere core doet.
privacy issues mee ontstaan
Het is een Android telefoon. Google weet al voldoende van je.
Als het netwerk zo werkt als dat van van Apple, is alles netjes versleuteld om het te laten werken. Juist omdat het gevoelig is.

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 13:33]

Google weet al voldoende van je.
No argument there, maar dat is niet waar ik me zorgen over maak. Ik vind het veel enger als derden toegang tot mijn devices hebben. Dat hebben ze met deze functionaliteit, want berichten worden via mijn telefoon doorgegeven, dat geeft sowieso data over mij door, de vraag is hoe nuttig/veelzeggend die data is.
Hoe komen die derden dan aan die informatie? Anders dan nu het geval al is met je locatie?

Normaliter wordt het ID van een (AirTag) gekoppeld aan jouw locatie op dat moment. Dat gaat ‘anoniem’ naar iCloud via jouw telefoon. Alleen de eigenaar (!) ziet dat zijn AirTag zich op een (!) locatie bevind maar heeft dus geen idee dat het jouw locatie is/was.

Nuttig en veelzeggend... Ik denk dat er andere toepassingen op je (Android) telefoon zijn die meer over jou en je locatie zeggen dan deze feature. En daarom vind ik het dus een beetje aso om het uit te zetten.
Ik denk dat er andere toepassingen op je (Android) telefoon zijn die meer over jou en je locatie zeggen dan deze feature.
Die gegevens worden gedeeld met Google en andere app-makers. Dat is iets om je zorgen over te maken, maar niet van dezelfde ordegrootte als "alle andere Android gebruikers".
Hoezo alle Android gebruikers? Volgens mij begrijp je niet hoe een dergelijk systeem werkt.
Volgens mij begrijp je niet hoe een dergelijk systeem werkt.
Je hebt gelijk, theoretisch zou er ook een lek in kunnen zitten die uit te baten is door gebruikers van de tags, zonder dat ze zelf Android hebben. Maar het lijkt me niet aannemelijk dat iemand zonder Android telefoon deze tags zou gebruiken.

Ik denk dat jouw vertrouwen in de beveiliging van dit systeem wat groter is dan de mijne. Met een beetje geluk lezen we de aankomende 10 jaar niet 1 artikel over privacylekken die in dit systeem zitten, ik hoop dat ik paranoïde ben.
Zorg gewoon dat je niet teveel hebt van wat je kwijt kunt raken of eventueel gewoon kan missen en wel weer vindt. Menig mens zou dit namelijk op ieder item kunnen plakken met de huidige millenial/GenXYZ mentaliteit van velen.
Mensen proberen juist zuiniger om te gaan met hun spulletjes door er voor te zorgen dat ze deze kunnen vinden indien ze kwijt of gestolen raken. Geen idee waarom je dat als iets negatiefs ziet, laat staan wat dat te maken zou moeten hebben met bepaalde generaties. :)

-----------

Ik doe de aanname dat deze functionaliteit niet gaat gelden voor apparaten welke niet na de introductiedatum nog verbonden zijn geweest? Ik ben heel erg benieuwd waar m'n gestolen headset zich nu een goed half jaar later bevind. }>

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 22 juli 2024 13:33]

Dat je dat niet begrijpt is dus alles wat er mee te maken heeft vandaag de dag.
Dus, leg uit! Schijnbaar heeft de vorige generatie erin gefaalt mij uit te leggen waarom het verkeerd is om zuinig met je spulletjes om te gaan. :)
Omdat veel mensen er een minder sociale manier van handelen op nahouden; leen jij je spullen nog uit ? Ik wel, ik help iedereen die ik kan of zorg ervoor dat ik het kan en geld maakt me weinig uit; ook als ik zelf minder heb. Kijk eens hoeveel jongere mensen om je heen dat nog doen welke alles zo "perfect" hebben... keer op keer draait het om geld bij ze en "genieten" staat op nummer één. Plaatsvervangende schaamte krijg ik ervan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.