:strip_exif()/i/2006846888.jpeg?f=imagemedium)
Voordat we ingaan op de test en de resultaten, moeten we even stilstaan bij de manier waarop Google zijn trackingnetwerk heeft opgezet. Dat verschilt namelijk wezenlijk van hoe Apple dat doet. Een AirTag hoeft slechts door één iOS-apparaat gezien te worden om een locatie-update naar het netwerk te sturen. Google kiest er standaard voor om pas een locatie-update door te sturen als een tag door meer dan één apparaat is gezien. De gedachte hierachter is dat het op deze wijze moeilijker is om een enkel persoon te volgen en te lokaliseren. De aandacht voor privacy is lovenswaardig, want dit soort tags zijn de laatste jaren helaas regelmatig ingezet om mensen te stalken. Om dat tegen te gaan, is Google inmiddels een samenwerking aangegaan met Apple. Gebruikers krijgen een melding op hun telefoon als een onbekende tag met ze meereist. Dit werkt merkoverstijgend, dus op zowel iPhones als Android-telefoons, met tags van beide netwerken. In onze test gebeurde dit een aantal uur nadat een collega een setje tags had meegenomen.
Dat Google dus ook nog de keuze maakt dat een tag door verschillende apparaten gezien moet zijn, voelt aan alsof het bedrijf te voorzichtig van start gaat. Het gaat hier overigens om de standaardinstelling, die opgeslagen wordt op het Android-apparaat, niet op de tracker zelf. Gebruikers kunnen er in de app voor kiezen om ook al updates door te sturen als hun apparaat het enige is dat de tracker waarneemt. Google heeft het over detectie in 'high-traffic areas' en in 'all areas'.
Deze standaardinstelling is niet de enige rem op de kwaliteit van Googles netwerk; op het moment van schrijven is de gefaseerde uitrol nog aan de gang. En wanneer je apparaat wordt toegevoegd, krijg je een paar dagen van tevoren een melding hiervan met een opt-outlink erbij. Nog niet niet elk Android-apparaat doet dus mee. Toch vonden we dit een goed moment om het netwerk onder de loep te nemen, want de trackers zijn al gewoon te koop. Houd het wel in het achterhoofd bij het bekijken van de testresultaten verderop; onze verwachting is dat de kwaliteit van het netwerk de komende maanden nog sterk zal toenemen.
Find My Device-app
Je beheert de tags via Googles Find My Device-app. In het geval van de Chipolo-tags moet je ze eerst een keer indrukken om ze vindbaar te maken voor de telefoon, die via een pop-up aangeeft dat er een nieuwe tag gevonden is. Vervolgens geef je de tag een naam en eventueel een categorie mee, en voeg je hem toe aan het netwerk.
De tag verschijnt dan in een lijst met alle apparaten die je kunt lokaliseren. Daarin vind je niet alleen tags terug, maar alle Android-apparaten die aan je Google-account zijn gekoppeld en bijvoorbeeld ook bluetoothhoofdtelefoons. Concurrent Apple biedt in zijn app de mogelijkheid om alle apparaten en tags in een keer op een kaart te zien. Bij Google moet je eerst een apparaat of tag kiezen en vervolgens krijg je alleen daarvan de laatst bekende locatie op een kaart getoond.
Selecteer je een tag, dan kun je er vervolgens voor kiezen om deze geluid te laten maken, als verloren te markeren, te delen met iemand anders of om een routebeschrijving naar de locatie op te vragen.