Door Willem de Moor

Redacteur

Drie compacte keyboards getest

Cherry K5, Corsair K65 en Logitech Pro X 60

09-04-2024 • 12:00

111

Multipage-opmaak

Inleiding

  • Cherry Xtrfy K5V2 Compact
  • Corsair K65 Plus Wireless
  • Logitech Pro X 60

Samengevat

Met een prijs van 139 euro is de K5V2 Xtrfy van Cherry een redelijk pittig geprijsd toetsenbord, zeker als je in ogenschouw neemt dat het een supercompact 67%-keyboard is met eigenlijk geen extra's. Je kunt alles direct op het keyboard instellen, maar software om dat sneller te doen zou wel handig zijn. De switches zijn aardig, maar die MX2A-switches zijn de opvolger van de 13-in-een-dozijn MX-switches en nauwelijks een meerprijs waard. Het keyboard heeft weliswaar wat geluiddempende maatregelen, die aardig werken, maar geen unieke features. Met fatsoenlijke keycaps is het keyboard redelijk fijn om mee te tikken, maar dan ben je wel weer een stuk meer geld kwijt. Met de goedkope abs-keycaps valt eigenlijk niet te werken en het zou Cherry sieren voor dit geld een setje pbt-keycaps te installeren.

Samengevat

Wie op zoek is naar een iets compacter toetsenbord dan een tkl maar wel navigatietoetsen wil hebben, heeft aan de K65 Plus een uitstekende optie. Het keyboard is stevig aan de prijs met krap 160 euro, maar daar krijg je een lekker aanvoelend én lekker klinkend toetsenbord voor terug. De switches zijn lubed, het keyboard heeft dempend foam waar het kan en de keycaps maken het af: die hoef je gelukkig niet direct te vervangen, tenzij je licht door de legenda's wilt kunnen zien. Het keyboard is bedraad en draadloos te gebruiken, is voorzien van zo'n populaire rotaryencoder en Corsair heeft zijn software goed op orde. We testten het keyboard dankzij hotswapmogelijkheden ook met luxere Holy Panda X-switches en hoewel dat nog prettiger tikte, was teruggaan naar de lineaire MLX-switch geen straf. Een aanrader voor compacte modellen dus.

Samengevat

De Pro X 60 is Logitechs eerste supercompacte 60%-toetsenbord én ook nog eens het eerste keyboard met optische switches van het bedrijf. Die switches zijn hotswappable, maar veel compatibele switches, behalve die van Logitech zelf, lijken er niet te zijn. De keycaps zijn wel uitwisselbaar, en hoewel Logitech de meegeleverde exemplaren als doubleshot-pbt aanprijst, zou een knapper setje niet misstaan. Voor een ansi-indeling moet je extra je best doen, want zoals gebruikelijk levert Logitech standaard de iso-indeling in onze contreien. De software G HUB en Key Control zijn wel in orde en de mogelijkheid je muisknop als modifier voor je toetsenbord te gebruiken is een leuk extraatje. Bedraad is het keyboard niet te gebruiken, wel via bluetooth en Logitechs eigen Lightspeed-dongle. Die pluspunten rechtvaardigen de hoge prijs van 199 euro echter niet.

Compacte toetsenborden zijn bij steeds meer mensen op het bureau te vinden. Ze nemen niet veel plaats in, zijn makkelijk mee te nemen en er worden veel aparte configuraties in dit formaat verkocht. Een beetje hip toetsenbord heeft namelijk niet de standaardindeling met dik honderd toetsen, maar reduceert dat aantal tot hoogstens driekwart ervan. We hebben drie toetsenborden in het compacte formaat getest, ieder met bijzondere switches onder de keycaps. De minst bijzondere daarvan zijn de nieuwe Cherry-switches die we onder de toetsen van de K5V2 aantroffen. Van Corsair kregen we de K65 Plus met Corsairs eigen MLX Red-switches en van Logitech ontvingen we de Pro X 60 Lightspeed, met optische switches. En als extraatje hebben we het Corsair-toetsenbord met extra luxe switches met de aansprekende naam 'Holy Panda' getest. Spoiler alert: als we een chef's kiss zouden uitdelen, zou die voor een van deze toetsenborden zijn.

We vonden deze drie toetsenborden interessant genoeg om samen te bespreken, ook al zijn ze niet volledig identiek qua formaat. De K65 is de grootste van het trio, met zijn 75%-formaat, ofwel 75 toetsen, plus een rotaryencoder. De Pro X 60 is een 60%-toetsenbord pur sang, met precies 60 toetsen, plus een volumewieltje en een gameschakelaar. De K5V2 Xtrfy van Cherry zit daar tussenin; met 67 switches (en geen volumewiel of encoder) is het volgens de specs een 65%-keyboard, al zou je strikt genomen met 67% ook wegkomen. Naast de compacte formaten vinden we de gebruikte switches in deze keyboards interessant. Ze zijn namelijk alle drie Cherry-compatible, dus het standaardformaat en met het bekende kruisje voor je keycaps, maar dan wel drie keer anders. In het Cherry-bord zitten de relatief nieuwe Cherry MX2A-switches, die we nog niet eerder getest hadden. En Corsair levert standaard zijn min of meer eigen MLX Red-switches mee, die overigens ook eerder al in de K70 Core te vinden waren. Maar omdat Drop sinds vorige zomer eigendom van Corsair is, konden we ook wat exotischere switches in de vorm van die eerder genoemde Holy Panda X's testen. Logitech ten slotte heeft met de Pro 60 X zijn allereerste 60%-keyboard uitgebracht en heeft daar, schrik niet, optische switches ingestopt. Twee keer een 'first' voor de Zwitsers dus.

Voor dat Logitech-keyboard betaal je per switch veruit het meest, maar ook in absolute zin is de Pro X 60 de duurste van de drie: de adviesprijs bedraagt 229 199 euro. Voor Cherry's compacte 65% K5V2 Xtrfy-keyboard betaal je 139 euro en de Corsair K65 Plus Wireless is met een prijs van 159 euro maar twee tientjes duurder. Let wel dat we in dat keyboard ook andere switches hebben geprobeerd: de drie setjes van 35 switches die je daarvoor moet kopen, kosten 19 dollar (of 35 dollar voor de handgesmeerde) per stuk. Inclusief verzendkosten zou dat op 87 dollar of 80 euro extra komen, voor een totaalprijs van 240 euro dus. Voor we kijken welk van de drie keyboards het lekkerst tikt, bekijken we ze eerst even goed van dichtbij.

Cherry K5V2, Corsair K65 Plus en Logitech Pro X 60
Cherry K5V2, Corsair K65 Plus en Logitech Pro X 60

De keyboards vergeleken

Toetsenbord Cherry Xtrfy K5V2 Compact Corsair K65 Plus Wireless Logitech Pro 60 X
Verlichting Individueel aanpasbare rgb-verlichting
Aantal toetsen 67 75 60
Keycapmateriaal Abs Pbt dye-sub Pbt dual-shot
Switches Cherry MX2A Red Corsair MLX Red

GX Optical Tactile

Stabilizers Pcb-mounted, pre-lubed Pcb-mounted, lubed ?
N-Key Rollover Full Full
Anti-Ghosting 100% 100%
Polling rate 1000Hz
Extra's

LED settings, Macros, Media controls

Verbinding USB-C 2,4GHz / BT / kabel Lightspeed, BT
Kabel 2m braided, afneembare USB-A-C-kabel 1,8m braided, afneembare USB-A-C-kabel 1,8m kunststofkabel, USB C-C net A-verloop (enkel laden)
Gewicht 695 gram 942 gram 616 gram
Afmetingen 329 x 115 x 37mm 324 x 141 x 35mm 293 x 104 x 41mm
Garantie 2 jaar
Toetsenbord Cherry Xtrfy K5V2 Compact Logitech Pro X 60 Corsair K65 Plus Wireless
Switches MLX GX Tactile MX2A Holy Panda X
Actuatiekracht 45cN 60cN 45cN 60cN
Actuatiepunt 1,9mm 2,5mm 2,0mm 1,8mm
Totale travel 4,0mm 4,0mm 4,0mm 3,5mm
Keycaps Cherry Xtrfy K5V2 Compact Corsair K65 Plus Wireless Logitech Pro X 60 Losse (extra) set
Keycapmateriaal Abs Pbt (dye-sub) Pbt (doubleshot) Pbt (singleshot)
Gewicht alle toetsen 136,4 gram 76,6 gram 87,7 gram 87,1 gram
Gewicht spatiebalk 9,4 gram 6 gram 8 gram 6,9 gram
Gewicht 60%-equivalent 110,5 gram 70,2 gram 87,7 gram 95,3 gram

Cherry Xtrfy K5V2 Compact

Cherry heeft met de K5V2 een behoorlijk no-nonsensekeyboard gemaakt, zowel wat de vorm, functionaliteit als extra's betreft. Het keyboard heeft een standaard traymount, maar wel een extra afdekking rondom de stalen plate. Daarmee liggen de toetsen wat verzonken, op een manier die een klein beetje aan Leopold-keyboards doet denken. De K5 heeft rode Cherry MX2A-switches, die in dit geval met drie pootjes in het pcb zitten. Ik schrijf expres niet 'vastzitten', want de switches zitten wel erg los in hun hotswapsockets. Bij het uit elkaar halen van het keyboard (na het testen uiteraard) bleven er slechts 17 switches in de sockets na het hanteren van de keycappuller. Dat komt deels door de vrij losse 'fit' in de sockets, maar voor een groot deel ook door de keycaps. Die zitten ontzettend strak op het Cherry-kruis, waardoor je ook met een losse switch behoorlijk moeite moet doen om ze los te trekken. En ze er weer op drukken gaat al net zo lastig: je bent bijna bang dat je de fragiel voelende stukjes plastic zult breken tijdens dat proces.

CherryK5V2 Xtrfy CherryK5V2 Xtrfy CherryK5V2 Xtrfy

Geen probleem zou je zeggen, maar die keycaps zijn toch wel een zwak punt van dit toetsenbord, letterlijk en figuurlijk. Ze zijn namelijk gemaakt van behoorlijk dun abs-plastic en met zulke krappe toleranties is het best spannend of ze het allemaal overleven als je een paar keer de keycaps van de switches trekt en ze er weer op zet. Abs-keycaps zijn natuurlijk niet zeldzaam en zitten op veel toetsenborden, maar op een keyboard voor liefhebbers hadden er best pbt-keycaps op mogen zitten, zeker omdat je ook niet weinig voor het toetsenbord betaalt en het weinig extra's biedt. Bovendien zijn de keycaps, misschien in een poging ze een wat ruwer pbt-achtige afwerking te geven, een beetje kalkachtig afgewerkt, wat in combinatie met het dunne plastic een wat goedkoop gevoel geeft en dito geluid maakt als je erover wrijft. Ik zou ze in ieder geval direct vervangen door een knapper setje keycaps.

CherryK5V2 Xtrfy

De rest van het keyboard is namelijk helemaal zo gek nog niet. De switches duw je door de metalen topplate in de hotswapmounts van het pcb, en tussen de plate en het pcb zit een laagje schuim om geluid te dempen. Dat schuim zit ook tussen het pcb en de bodemschaal van de behuizing: daar zijn het twee dunnere laagjes. De stabilizers zijn pcb-mounted screw-in Cherry-stabilizers, die, net als de switches, standaard al gelubed zijn. Ook andere verplichte nummers, zoals een verwijderbare USB-C-kabel en uiteraard rgb-verlichting voor elke afzonderlijke toets, zijn prima voor elkaar. Terwijl ik dit tik, raap ik de spatiebalk even op, en dat voelt en hoort gewoon echt niet fijn. Bovendien heeft het plastic nog allerlei scherpe uitsteeksels van de mallen: daar voel je normaal, als ze op de switches zitten, niets van natuurlijk, maar het geeft wel aan dat de keycaps totaal niet passen bij wat verder een solide toetsenbord is.

Corsair K65 Plus Wireless

Het Corsair K65 Plus-keyboard voelt solider aan dan de Cherry: het gewicht is dan ook bijna een kwart kilogram hoger. De specificaties van de fabrikanten kloppen overigens niet helemaal: vooral Cherry heeft simpelweg de specs van een fullsize opgegeven. Net als de K5 is de K65 gemaakt van een plastic onderschaal, waarin de bovenplaat samen met het pcb is vastgeschroefd. Net als bij het Cherry-bord zit er een plastic randje dat als bovenschaal dienst doet om het bord wat luxer te laten ogen en de 'floating' keycaps aan het oog te onttrekken. Maar die plastic rand zit aan de plate-pcb-stack vastgeschroefd bij de Corsair, in plaats van vastgeklikt bij de K5. Anders dan bij de K5 zijn de switches plate-mounted in plaats van pcb-mounted, waardoor alle switches netjes in hun socket blijven zitten bij het verwijderen van de keycaps. Die keycaps zijn standaard pbt-keycaps, singleshot-dye-sublimated met een dikte van ongeveer 1,3 tot 1,4mm en hebben minder zichtbare en voelbare ejectorpuntjes van de mal. Deze keycaps kun je dan ook rustig laten zitten, want ze voelen een stuk prettiger en gelukkig heeft Corsair niet voor een lelijk font gekozen om gamers aan te spreken. Wel zijn sommige markeringen wat klein en vaag, vooral op de rij met nummers. Die markeringen zie je in het donker niet zo goed: de legenda's zijn niet van doorschijnend materiaal gemaakt, maar zijn simpelweg wit(tig) ondoorschijnend. Als je de verlichting erdoorheen wilt zien, zul je dus toch andere keycaps moeten kiezen. Voor extra demping heeft de spatiebalk nog wat kleine foam inserts gekregen.

Corsair K65 Plus Wireless
Corsair K65 Plus WirelessCorsair K65 Plus WirelessCorsair K65 Plus WirelessCorsair K65 Plus Wireless

In de onderste polycarbonaat schaal van de behuizing ligt een siliconen mat voor demping, die, leuk detail, van het Corsair-logo is voorzien. Onder de mat loopt de kabel voor de wireless antenne en zit de ingebouwde accu vastgeplakt. De accu is afgedekt met een zwart beschermingsplastic, maar het modelnummer is 3652160, met een capaciteit van 4200mAh, mocht je die ooit willen vervangen. Het stekkertje van de accu is overigens lastig los te krijgen: een van de rgb-leds zit er pal voor. Volgens Corsair moet die accu, zonder backlight ingeschakeld, 266 uur meegaan. Er is geen kabel naar een losse USB-poort: die zit vastgesoldeerd op het pcb, net als de schakelaars om het keyboard in te schakelen en connectiviteit te kiezen, en de Win/Apple-switch. Je kunt dus kiezen tussen een Apple-indeling en Windows-indeling, maar daar zijn geen aparte keycaps voor: je hebt combikeycaps met het Windows-vlaggetje en daaronder 'Option'. Aan accessoires is wel een keycap- annex switchpuller en een losse USB-A-C-kabel meegeleverd, die overigens braided is. Ook een dongle voor Corsairs 2,4GHz-wirelessverbinding zit in de doos.

Corsair K65 Plus WirelessCorsair K65 Plus Wireless

Tussen de plate en het pcb zit een schuimlaagje dat vermoedelijk van poron is, wederom om het geluid te dempen. Corsair heeft net als Cherry screw-in stabilizers (Cherry-type) gemonteerd en hoewel de stabs voor de spatiebalk keurig in het vet zitten, zijn de overige stabilizers niet gelubed. Een beetje schudden zonder keycaps levert daardoor wat geratel op, en het is me een raadsel waarom Corsair wel de moeite neemt om de spatiebalk te luben, maar de andere niet. De MLX-switches die standaard gemonteerd zitten, zijn overigens wel weer lubed. Als extra heeft de K65 prominent een rotaryencoder, bijvoorbeeld om het volume te regelen, voorzien van een plastic knop met aluminium overmold. Ook zit er nog een knopje op de zijkant om eenvoudig de verlichting in en uit te schakelen. Al met al heeft de K65 een solide bouwkwaliteit, met als een van de weinige minpunten de rammelende stabilizers.

Logitech PRO X 60

Hoe Logitech precies zijn PRO X 60 opbouwt, is lastig te achterhalen. Het keyboard maakt gebruik van plate-mounted switches, die floating gemonteerd zijn. Voor het eerst voor Logitech zijn die switches geen mechanische, maar optische switches, die in twee varianten verkrijgbaar zijn. Wij testten de GX Optical Tactile, in traditionele bruine uitvoering, maar er zijn ook lineaire GX Optical Linear-switches verkrijgbaar. De switches zitten in hotswappable sockets, maar dat heeft volgens Logitech meer nut voor de repareerbaarheid dan om daadwerkelijk door een eindgebruiker benut te worden. Het werkingsprincipe van die GX Opticals is natuurlijk hetzelfde als van andere optische switches: de stem, het kruisje zeg maar, dat je met de keycap omlaag drukt, zorgt ervoor dat een stukje plastic uit de onderkant van de switch tevoorschijn komt. Dat uitstulpinkje blokkeert het lichtpad tussen een infrarood-led en -fotodiode op het pcb, waardoor de microcontroller dat als signaal interpreteert dat een toets is ingedrukt. De lay-out van de GX Opticals is echter wat anders dan van bijvoorbeeld Gaterons of Keychrons: bij Gaterons is de stem hol en komt de uitstulping in die holte naar buiten, en bij de low-profile Gaterons wordt een rubber staafje naar buiten geduwd. De GX Opticals hebben een tweede 'plunger' die naar buiten komt om het licht te blokkeren. Die is onderdeel van de plunger waarop je de keycaps monteert. De render verduidelijkt dit hopelijk: het achterste zwarte of bruine, wat afgeplatte stuk plastic richting linksachter is wat de straal onderbreekt.

Logitech Pro X 60 Logitech Pro X 60 Logitech Pro X 60

De lineaire GX Opticals, de zwarte variant, hebben volgens de specificaties een actuatiepunt op 1,8mm, een actuatiekracht van 50 gram (of eigenlijk centinewton) en een totale travel van 4mm. De bruine Tactile-variant vergt met 60 gram of 60cN iets meer kracht, maar heeft verder dezelfde 1,8mm travel tot actuatie en 4mm totale travel. Wat je in de renders niet ziet, is het plastic scharnierende pennetje dat met een klein veertje veer voor de tactile bump moet zorgen bij de bruine switch. Of er bij de lineaire versie nog extra onderdelen gebruikt zijn weet ik niet: we hebben enkel de bruine, tactile switches. Het contact tussen de veer en de stem is licht gelubed, maar de contactoppervlakken tussen stem en behuizing lijken, in ieder geval volgens mijn steekproeven, niet gelubed. Aan het gerammel van het keyboard zonder switches te horen, zijn ook de stabilizers niet gelubed. Op de switches zitten double-shot pbt-keycaps, waarbij de spatiebalk nog extra schuim voor demping erin gedrukt heeft gekregen. De afwerking van het plastic is niet geweldig: er zitten redelijk veel scherpe kantjes van de mallen aan en als je de verlichting uit hebt staan, is de legenda heel slecht leesbaar. Pluspunt: het lijkt net of je een DAS-keyboard hebt op die manier, maar voor niet-blindtypers is het niet optimaal.

Het uit elkaar halen strandde helaas op het losmaken van de schroeven en verder niks. Het keyboard zit op een of andere manier in elkaar geklikt, wat makkelijk openmaken in de weg staat. Even leek een oplossing aan de achterkant te vinden, maar dat bleek ijdele hoop. De accu kan namelijk via een klepje aan de achterkant verwijderd worden, nadat je vier schroeven onder de grote sticker hebt losgemaakt. Onder de accu zit nog een schroef, maar ook die geeft geen magische toegang tot de rest van het keyboard. Of er geluidsdempend materiaal is aangebracht, en zo ja, welk materiaal, is dus niet te controleren. Wel zijn twee siliconenstrips onder de spatiebalk zichtbaar, die het geluid wat moeten dempen. De accu (Logitech-branded, 1500mAh en ongeveer 85 x 50 x 3mm groot) zorgt voor een accuduur van 65 uur, met alle verlichting aan. Je verbindt het keyboard via bluetooth of Logitechs eigen Lightspeed-techniek voor extra lage latency. Hoe laag die latency is, kon het bedrijf niet zeggen, maar volgens muismarketing bedraagt deze 1ms. De pollingrate van het keyboard is 1kHz, en als je andere apparaten aan de meegeleverde Lightspeed-adapter hangt, volgen die de 1kHz-polling van het toetsenbord. Een ultrasnelle muis aan dezelfde dongle hangen is dus misschien niet het handigste plan.

Logitech Pro X 60 switches

Voor we naar de praktijk van de drie toetsenborden kijken, lopen we nog heel even de overige features van de Pro 60 X langs. Naast de optische switches met individuele rgb-verlichting en draadloze verbindingen via bluetooth en Lightspeed, is het keyboard ontwikkeld voor en door progamers, of in ieder geval samen met hen. Een van de features die daaruit voorkomt, is een dedicated schakelaar om naar de gamemodus te gaan. Zo schakel je bijvoorbeeld de Windows-toets uit en activeer je eventuele gameprofielen. Die schakelaar zit rechts: aan de linkerkant zit een volumewiel. Dat is geen rotaryencoder, maar een echt wieltje dat eindeloos kan draaien, zonder feedback of eindstops. Een beetje feedback was wel leuk geweest, maar vooral de gevoelsmatige kwaliteit had beter gemogen. Dit voelt als een erg licht wieltje dat je heel gemakkelijk per ongeluk draait. De positie is misschien wel aardig, zodat je hem met je pink snel kunt bedienen, maar je doet dat snel per ongeluk en als je het expres doet, is het gevoel van een licht, ietwat langs de behuizing schrapend wieltje niet het fijnst. En ten slotte nog over de positionering van dit toetsenbord: Logitech mikt vooral op progamers, maar dan wel op gamers die hun toetsenbord laten wat het is. Je kunt de keycaps vervangen, maar daar houden modificaties wel op. Tenzij iemand een makkelijke manier weet om het keyboard te openen, zijn andere mods lastig. En switches vervangen is dankzij Logitechs proprietaire ontwerp natuurlijk, afgezien van Logitechs eigen GX-switches, ook niet mogelijk. Logitech levert de Pro X 60 met een stevige draagtas die het keyboard onderweg beschermt.

De praktijk: tikervaring, geluid en software

Cherry Xtrfy K5V2 Compact

Het Cherry-bord had zoveel beter kunnen zijn als Cherry er fatsoenlijke keycaps op had gezet. Zoals het nu is, dien je eigenlijk direct een nieuw setje erop de zetten, want de dunne en daardoor luide keycaps zijn gewoon rommel die je op een keyboard van een paar tientjes verwacht. Als je je vingers glijdend positioneert op het keyboard, geven de keycaps direct een rotgeluid, waardoor je minder zin hebt om te tikken. De indeling is wel heel fijn: bij een heel compact toetsenbord mis ik altijd het pijltjescluster, en in iets mindere mate de andere navigatieknoppen als Home en End, maar met de paar extra toetsen op de Xtrfy is dat geen probleem. Het tikken is dankzij de lubed switches en dito stabilizers prima, al zijn de rode MLX-switches niet helemaal scratch-vrij. Je zou denken dat Cherry het als OG-switchmaker wel minstens zo goed voor elkaar kan hebben als concurrenten, maar gelukkig kun je alles eenvoudig vervangen. Daarmee is het bord, met een prijs van pakweg 140 euro, wel erg duur: je moet er een fatsoenlijke set keycaps op kopen, en andere switches zijn niet strikt nodig, maar zouden het keyboard wel beter kunnen maken.

Wat software betreft maakt Cherry het zichzelf, en misschien de gebruiker, wel heel makkelijk: die is er namelijk niet. Alle instellingen verander je direct op het toetsenbord, met toetscombinaties van de Fn- en andere toetsen. Superintuitief werkt dat niet: je hebt echt de handleiding ernaast nodig, en dingen als de kleuren van individuele toetsen aanpassen is een heel karwei. Je moet dan eerst de aanpasmodus activeren, dan de toetsen indrukken waar je de kleur van wilt aanpassen, de kleur kiezen en dan uit de aanpasmodus gaan. Als je dat voor elke toets afzonderlijk wilt doen, kost dat wel even meer moeite dan via een grafische interface in een apart programma. Het voordeel is wel dat alles lokaal op je toetsenbord werkt, zonder installatie van bloatware en met verplichte accounts. Ook macro's, vijf in totaal, maak je direct op je keyboard. Een klein nadeel: als je de keycaps vervangt, heb je de legenda's met alle alternatieve functies van je toetsen niet meer. Dat is een kleine prijs om te betalen: ik heb een setje pbt-keycaps (met rubber o-ringen) van een 68%-keyboard op de Cherry gezet, en dan voelt het keyboard bijna net zo fijn als de K65, zij het met iets meer wobble in de switches.

Corsair K65 Plus

Wie een beetje tussen de regels heeft gelezen, heeft wel door dat ik het K65-bord met afstand het fijnst vind. Sterker nog, dat moet een van de fijnste toetsenborden zijn waarop ik heb getikt. Nu zegt dat niet superveel misschien, want echte exoten van honderden euro's hebben we nooit in het Testlab gehad en ook mijn eigen collectie is met een bescheidener budget gebouwd, maar zowel met de rode MLX-switches als de Holy Panda is de tikervaring heerlijk. De stille aanslag en het gebrek aan gekletter is een verademing vergeleken met veel mechanische keyboards. Over de rotary ben ik minder te spreken, want die zit nogal ingekapseld tussen de Delete- en Home-knoppen. Zo is die wat minder makkelijk te pakken, al kun je in theorie de knop via de zijkant bedienen. Dat is wel een beetje eng omdat je dan behoorlijke druk op de soldeerverbindingen met het pcb uitoefent.

Corsair K65 Plus Wireless iCUE-softwareCorsair K65 Plus Wireless iCUE-software

De K65 werkt met Corsairs uitgebreide iCUE-software en dat is een behoorlijk gelikte ervaring. Om dat compleet te beleven, heb ik een verse iCUE-installatie gedaan, waarbij direct een nadeel van dit soort software naar voren komt: het verzoek om je gebruiksdata te delen met Corsair. Dat kun je uitzetten, maar staat standaard aan en dat vind ik geen fijn idee. Verder heb je gelukkig geen accounts nodig voor iCUE en werkt het makkelijk. Kleuren instellen en functies aanpassen is veel makkelijker in de software dan via een handleiding, en Corsair geeft direct een rondleiding rond de meestgebruikte features en instellingen. Zo kun je de rotaryencoder bijvoorbeeld niet alleen inzetten als volumeknop, maar ook om horizontaal en verticaal te scrollen of om de verlichtingshelderheid aan te passen. Dat zou gepaard moeten gaan met kleurtjes van de encoder, maar die zie ik met de beste wil van de wereld niet. Je kunt het keyboard overigens ook zonder iCUE bedienen door een toggle op Device Memory Mode te zetten.

Logitech Pro X 60

Wat zou ik graag een echt 60%-keyboard fijn vinden, maar na een paar uur tikken grijp ik toch steeds weer terug naar een iets groter keyboard. Ik mis de pijltjes namelijk echt: zonder numpad kan ik wel een tijdje leven (als ik niet met cijfertjes bezig ben) maar het arrowcluster blijft een gemis. Ja, je kunt met de Fn-toets en K, >, M en > de navigatie doen, en nee dat kost niet veel extra moeite, maar jarenlange opgebouwde musclememory laat zich duidelijk niet in een paar uur hertrainen. Ben je wel al lang en breed aan een 60%-keyboard gewend, dan heb ik nog steeds een beetje moeite met de 60 X. Niet alleen wegens het gebrek aan aanpasbaarheid, wat toch wel een van de voordelen van een mechanisch toetsenbord is, of wegens de best wel hoge prijs van 229 euro voor een keyboard. Voor dat geld koop je ook keyboards met halleffectswitches die nog veel meer aanpasmogelijkheden hebben. En voor de helft koop je een Razer Hunstman (uit 2020) met eveneens optische switches. Logitech is wat dat betreft heel laat met het aanbieden van optische switches en doet dat niet heel prijsconcurrerend. Over het geluid van de toetsen heb ik het al uitgebreid gehad: dit keyboard klinkt niet als een dik tweehonderd euro kostend toetsenbord.

Logitech GX Optical-switches

Net als bij de Xtrfy heb ik iets betere pbt-keycaps erop gezet, en ook hier maakt dat flink verschil. Niet zo'n dag-nacht-verschil als bij Cherry, want de aanslag maakt nog steeds iets meer geluid, maar stukken minder hol. Makkelijk keycaps wisselen is er dankzij de ISO-indeling echter niet bij: de andere toetsenborden hebben immers een ANSI-indeling, waardoor sommige toetsen niet uitwisselbaar zijn.

Logitech Pro X 60 - G-Hub softwareLogitech Pro X 60 - G-Hub software

De Logitech-software, G-Hub, is wel weer lekker gelikt, met kleine tutorials voor elke nieuwe functie en duidelijke uitleg. Het toetsenbord laat zich vrij eenvoudig configureren, van de kleuren van de verlichting (default monochromatisch, 'Pro') tot macro's. En hoewel het keyboard geen echte lagen heeft, kun je toch redelijk wat verschillende functies aan een toets toewijzen. Logitech spreekt van maar liefst 15 functies, maar dat is wat geflatteerd. Naast de standaard-, Fn- G-Shift-toggles rekenen ze namelijk ook keypresses en -releases als 'layers'. Over die G-Shift gesproken: die heeft nog een leuke extra feature. Je kunt namelijk knoppen van een willekeurig Logitech-product, bijvoorbeeld een duimknop van je muis, gebruiken als activatietoets voor G-Shift. Zo kun je dus met een muis een tweede layer op je toetsenbord activeren. En voor nog meer synchronisatie kun je met Lightsync de verlichting van je toetsenbord met andere apparaten gelijktrekken.

Resultaten: prestaties per toets

We testen toetsenborden met onze textureanalyzer. Dat apparaat heeft een druksensor die langzaam naar beneden beweegt, en zo van elke toets kan meten hoeveel kracht erop wordt uitgeoefend en hoever de toets beweegt. Daarbij meet de analyzer ook het actuatiepunt, dus het punt waarop een toetsaanslag wordt geregistreerd. We meten voor elke toets de kracht die nodig is om tot het actuatiepunt te komen, de kracht die we uitoefenen tijdens actuatie en de kracht na de actuatie totdat de toets niet verder kan worden ingedrukt. Ook de afstanden tot het actuatiepunt en tot het zogeheten bottom-outpunt worden gemeten. De kracht meten we in centinewtons en de travel in tienden van millimeters.

De resultaten per toets geven we onderaan deze pagina weer in plattegronden van de toetsenborden. Zo kun je per toets eigenschappen als travel, actuatiepunt en benodigde actuatiekracht bekijken. Om die resultaten te kunnen vergelijken met die van andere toetsenborden, hebben we ook enkele eigenschappen van de switches in grafieken gevat als gemiddelden en standaarddeviaties daarvan.

  • Gemiddelde kracht vereist voor actuatie
  • Stdev kracht vereist voor actuatie
  • Hoogste kracht vereist voor acuatie
  • Laagste kracht vereist voor actuatie
Gemiddelde kracht vereist voor actuatie
Toetsenbord Geteste switches Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Keychron K3 (Optical Brown) Keychron Optical Brown
57
Corsair K65 (Holy Panda) Holy Panda
56
Logitech PRO X 60 (Tactile) GX Optical Tactile
54
Logitech Pop Keys (TTC Golden Brown V3) TTC Golden Brown V3
52
OnePlus 81 Pro (Winter Bonfire) Winter Bonfire
51
Keychron K3 (Optical Red) Keychron Optical Red
43
Corsair K65 Plus (MLX Red) MLX RED
43
Cooler Master SK621 (MX LP Red) Cherry MX Low Profile Red
42
Cherry XTRFY K5V2 (MX2A Red) MX2A
42
NZXT Function MiniTKL (Gateron Red) Gateron Red
38

Zowel de Holy Panda's in de K65 als de GX Tactile-switches van Logitech zijn wat zwaarder, met respectievelijk 56 en 54cN om naar het actuatiepunt te komen. De twee rode lineaire switches zijn veel lichter en netjes in lijn met andere rode switches. De standaarddeviatie is in het Corsair-keyboard, zeker met de MLX-switches, behoorlijk, al vind ik persoonlijk de verschillen van de Holy Panda's tussen 54cN en 60cN lang zo erg niet als de 37cN waar de MLX-switch naar zakt.

De kracht tijdens actuatie ligt voor alle switches behoorlijk dicht bij elkaar, al zijn de Brown-switches van de Keychron duidelijk zwaarder en de Gaterons en Winter Bonfire-switches veel lichter. De MLX-switches hebben wederom een flinke variatie in kracht.

  • Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie
  • Stdev kracht vereist tijdens actuatie
  • Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
  • Laagste kracht vereist tijdens actuatie
Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Geteste switches Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Keychron K3 (Optical Brown) Keychron Optical Brown
50,00
Corsair K65 (Holy Panda) Holy Panda
45,00
Keychron K3 (Optical Red) Keychron Optical Red
43,00
Logitech Pop Keys (TTC Golden Brown V3) TTC Golden Brown V3
43,00
Corsair K65 Plus (MLX Red) MLX RED
43,00
Cooler Master SK621 (MX LP Red) Cherry MX Low Profile Red
42,00
Cherry XTRFY K5V2 (MX2A Red) MX2A
42,00
Logitech PRO X 60 (Tactile) GX Optical Tactile
42,00
NZXT Function MiniTKL (Gateron Red) Gateron Red
38,00
OnePlus 81 Pro (Winter Bonfire) Winter Bonfire
36,00
Hoogste kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Corsair K65 (Holy Panda)
49,00
Logitech Pop Keys (TTC Golden Brown V3)
47,00
Corsair K65 Plus (MLX Red)
46,00
Cooler Master SK621 (MX LP Red)
44,00
Cherry XTRFY K5V2 (MX2A Red)
44,00
NZXT Function MiniTKL (Gateron Red)
42,00
Logitech PRO X 60 (Tactile)
41,00
OnePlus 81 Pro (Winter Bonfire)
40,00
Laagste kracht vereist tijdens actuatie
Toetsenbord Gemiddelde gewicht in cN (hoger is beter)
Keychron K3 (Optical Brown)
44,00
Corsair K65 (Holy Panda)
42,00
Keychron K3 (Optical Red)
41,00
Cooler Master SK621 (MX LP Red)
41,00
Logitech PRO X 60 (Tactile)
41,00
Logitech Pop Keys (TTC Golden Brown V3)
40,00
Cherry XTRFY K5V2 (MX2A Red)
40,00
Corsair K65 Plus (MLX Red)
37,00
NZXT Function MiniTKL (Gateron Red)
35,00
OnePlus 81 Pro (Winter Bonfire)
30,00

De MX2A-, MLX- en GX-switches moeten allemaal maximaal 4mm totale travel hebben; alleen de Holy Panda X-switches zijn wat 'ondieper' met 3,5mm travel. We meten iets meer voor die laatste en iets minder voor de MX2A- en MLX-switches. De variatie in actuatiepunten is veel groter: voor de MX2A moet die op 2mm zitten, de MLX-switches zitten op 1,9mm en de GX Opticals van Logitech op 1,8mm. De HPX-switches moet je verder indrukken, tot 2,5mm. Bij die laatste zien we weinig variatie, maar de MLX- en MX2A-switches moet je geregeld verder indrukken dan gespecificeerd. En bij de Logitech GX-switches komt de actuatie weer soms te vroeg.

  • Gemiddelde actuatieafstand
  • Hoogste actuatieafstand
  • Laagste actuatieafstand
  • Gemiddelde totale afstand
Gemiddelde actuatieafstand
Toetsenbord Geteste switches Gemiddelde afstand in mm (hoger is beter)
Corsair K65 (Holy Panda) Holy Panda
2,60
NZXT Function MiniTKL (Gateron Red) Gateron Red
2,30
Cherry XTRFY K5V2 (MX2A Red) MX2A
2,20
Logitech Pop Keys (TTC Golden Brown V3) TTC Golden Brown V3
2,00
OnePlus 81 Pro (Winter Bonfire) Winter Bonfire
2,00
Corsair K65 Plus (MLX Red) MLX RED
2,00
Keychron K3 (Optical Brown) Keychron Optical Brown
1,90
Logitech PRO X 60 (Tactile) GX Optical Tactile
1,80
Keychron K3 (Optical Red) Keychron Optical Red
1,30
Cooler Master SK621 (MX LP Red) Cherry MX Low Profile Red
1,10
  • Cherry K5V2 Xtrfy
  • Corsair K65 Plus - MLX Red
  • Corsair K65 Plus - Holy Panda X
  • Logitech Pro X 60
CherryK5V2 Xtrfy - texture analyzerCherryK5V2 Xtrfy - texture analyzerCherryK5V2 Xtrfy - texture analyzerCherryK5V2 Xtrfy - texture analyzerCherryK5V2 Xtrfy - texture analyzerCherryK5V2 Xtrfy - texture analyzer
Corsair K65 Plus MLX Red - texture analyzerCorsair K65 Plus MLX Red - texture analyzerCorsair K65 Plus MLX Red - texture analyzerCorsair K65 Plus MLX Red - texture analyzerCorsair K65 Plus MLX Red - texture analyzerCorsair K65 Plus MLX Red - texture analyzer
Corsair K65 Plus Holy Panda X - texture analyzerCorsair K65 Plus Holy Panda X - texture analyzerCorsair K65 Plus Holy Panda X - texture analyzerCorsair K65 Plus Holy Panda X - texture analyzerCorsair K65 Plus Holy Panda X - texture analyzerCorsair K65 Plus Holy Panda X - texture analyzer
Logitech Pro X 60 - texture analyzerLogitech Pro X 60 - texture analyzerLogitech Pro X 60 - texture analyzerLogitech Pro X 60 - texture analyzerLogitech Pro X 60 - texture analyzerLogitech Pro X 60 - texture analyzer

Conclusie

Een toetsenbord is deels objectief te beoordelen, maar voor een flink deel speelt ook een subjectieve ervaring mee in het eindoordeel. Daarom voorafgaand aan de conclusie de volgende opmerkingen: ik tik op kantoor op een K3 van Keychron met rode switches en thuis op diverse modellen, vaak fullsize met lineaire of tactile switches. Van clickyswitches ben ik een beetje bekomen en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik op keyboards met low profileswitches, zoals de K5 met optical reds, te veel fouten maak om die nog vaak te gebruiken. Supercompacte, kleiner dan 67/68%, gebruik ik zelden, wat een (praktijk)bias tegen de Pro X 60 oplevert.

Dat gezegd hebbende, is het Pro X 60-keyboard van Logitech technisch dik in orde. De nieuwe switches tikken lekker; wij testten de tactilevariant maar er is ook een lineaire switch beschikbaar. Er zit wel flink wat beweging in de stems, die voor wobble zorgt: een beweegbaarheid van de toetsen die je niet wilt. Ook lijken de stabilizers en switches niet gelubed, al kan in die laatste wellicht een minimale hoeveelheid zitten. De keycaps zouden van pbt-plastic zijn, maar voelen en klinken meer als abs en doen een keyboard van 230 euro geen recht. Zoals eerder aangehaald vind ik het gebruik van een 60%-keyboard lastig, vooral wegens het gebrek aan een direct beschikbaar navigatiecluster en de iso-indeling maakt het testen eveneens onprettig. Los daarvan vind ik 230 199 euro (*) voor de ervaring, zeker in vergelijking met andere keyboards, te veel geld voor dit toetsenbord.

Aan de andere kant van het spectrum zit het Cherry K5V2-toetsenbord. Hoewel dat de naam Xtrfy draagt, zijn er weinig extra's te bekennen: geen software voor instellingen, geen extra draaiknoppen of andere extra's. De prijs is daar ook een beetje naar: met 139 euro is de Cherry een vrij no-nonsensekeyboard dat weinig pretenties heeft. Je moet bij die 139 euro nog wel de prijs van een set fatsoenlijke keycaps optellen, want zelfs met een setje van een paar tientjes transformeert het keyboard van bijna-ok naar best lekker. Cherry heeft weliswaar standaard switches gebruikt, maar zorgt wel voor lubed of ingevette stabilizers en dempend materiaal in de behuizing. Al met al een redelijk bijna-budget keyboard voor het iets luxere segment dus.

De Corsair K65 ten slotte verraste een beetje. Laten we eerlijk zijn: vaak is Corsair behoorlijk aan de prijs voor het gebodene, maar met de K65 heb je een prima deal. Het keyboard zou volgens sommigen dan ook voornamelijk een Drop-toetsenbord en iets minder een Corsair-keyboard zijn. Hoe dan ook: voor 159 euro koop je een erg fijn tikkend keyboard dat een lekker tikgeluid geeft en een fijne aanslag heeft, dankzij lekker stabiele lubed MLX-switches en dito stabilizers. Het geluid heeft dankzij foam en siliconen een prettige 'tok' en de prima keycaps dragen daaraan bij. Er is weinig aan te merken op het keyboard, tenzij je graag transparante legenda's op je keycaps hebt: in het donker zie je daar nu weinig van. Toch is de K65 een absolute aanrader voor een compact, maar dankzij het navigatiecluster heel bruikbaar, keyboard.

* Logitech liet net na publicatie weten dat de prijs 199 in plaats van 229 euro bedraagt.

  • Cherry Xtrfy K5V2 Compact
  • Corsair K65 Plus Wireless
  • Logitech Pro X 60

Reacties (111)

111
111
26
1
0
82
Wijzig sortering
Verbazingwekkend. Ik ben toevallig vorige week op zoek gegaan naar een nieuw toetsenbord en wilde hem compact en low-profile hebben, maar wel kwalitatief en dan voornamelijk met NKRO en anti-ghosting.

Eigenlijk kwam vrijwel al mijn onderzoek met grote regelmaat uit bij Keychron.
Verbaasd dat er hiervan geen enkele variant bij staat. Juist zij specialiseren hierin.

Ook wel wat andere merken, maar die zijn extreem moeilijk te krijgen in NL dus dat valt dan snel af.
Een maand of twee geleden zat ik in dezelfde situatie en kwam toen uit op de Nuphy Air75 V2, een 75% plankje. Die besteld, met moss-switches. Keyboard kwam door de douane heen zonder extra kosten. Nadat ik de RGB uit heb weten te schakelen is het toetsenbord heerlijk om mee te werken (ik code vooral veel maar schrijf ook de nodige rapporten). Ik kom van de Logitech MX Keys for Mac. Gamen doe ik nooit (op mijn computer).
Idem! Zeer tevreden over. Aanpasbaar via VIA ook een grote plus. Anders was het een Lofree Flow geworden, welke nog een stuk lekkerder schijnt te tikken dan welke nuphy of Keychron dan ook (zij het iets duurder en minder aanpasbaar).
Check! Die LoFree stond bij mij ook op #2. In een paar tests gezien dat de Nuphy V2 beter zou typen dan de LoFree - maar die was wel weer beter dan de V1 Nuphy. De LoFree gebruikt Kalih switches, de Nuphy Gateron. Ik vermoed dat ik een voorkeur heb voor Gateron maar voor zover ik weet heb ik nooit met Kalih switches gewerkt.

Die LoFree Flow is wel het tamste keyboard in de stal van LoFree, wat een wonderlijke modellen. Ook hun muizen zijn op zijn zachtst gezegd wonderlijk. Het numerieke keypad is meesterlijk doordat het ook te gebruiken is als standalone calculator. Als een Tweaker ooit iemand een verrassende keyboard/muis combo kado wil doen, dan is LoFree zeker te overwegen.
Je kan Keychron een hoop noemen behalve specialist.

Ik geloof dat hun visie vooral op massa gericht is, extreem veel modellen en veel ‘refreshes’ om maar in the picture te blijven.
Altijd borden met een nét niet om later een refresh uit te brengen die sommige van die irritaties oplost en mensen die weer kopen.

En met nét niets bedoel ik dingetjes als Instelbaarheid van een bord beloven, jaren volhouden en dan een ‘Pro’ reeks uitbrengen die dat wel kan en je huidige klanten laten stikken.
Of modellen uitbrengen met een nét niet gangbare layout waardoor zelf keycaps zoeken lastiger word…. Behalve hun eigen sets natuurlijk.

Ja ze hebben enorm veel leuke bordjes en hebben serieus bijgedragen aan het uit de niche halen van mechanische borden, dat zeker maar specialist……..
Dan denk ik toch meer aan bedrijven die zich op één of enkele dingen specifiek richten ipv heul veel.
Dat mag je vinden maar daar zijn toch wel heel veel mensen het niet over eens.

Keychron is geloof ik relatief nieuw dus dat ze veel refreshes hebben is niet zo gek.

"Extreem veel modellen" vind ik ook een beetje overdreven. Ze hebben modellen met bepaalde doelgroepen en deze zitten dan allemaal in die serie. De één heeft multi-device bluetooth, de ander single device 2.4, de ander heeft het allemaal.

Ze hebben series die bedoeld zijn om super stil te zijn (dempende foam) met zowel high en low profile keys, dan hebben ze de hot swappable opties en natuurlijk 6 of 7 soorten switches.

Dan heb je per 'soort' toetsenbord dus al meteen 20+ varianten.

Als je hun informatie hierover doorleest kom je al snel uit bij de serie welke je hebben wil en vanuit daar is het gewoon uitsorteren op welke features je wel/niet wil.

Betreft low-profile mechanische keyboards is er nou niet bepaald veel concurrentie. Dat maakt Keychron dus wel specialistisch, gezien ze niet één maar meerdere soorten low-profile keyboards hebben.

Betreft stille mechanische keyboards; De meeste roepen wel "tsjah je kunt er O-rings onder doen" oid, maar kopen met o-rings er al op blijkt moeilijk.

Meningen verschillen. Ik heb iig mechanische keyboards opgegeven tot ik Keychron's low-profiles tegen kwam. Ik heb ook gekeken naar de Nuphy Air zoals @Rembert aangeeft, maar die bleek vet moeilijk te krijgen te zijn vanuit NL (althans daar leek het op). Ik koop zaken wel liever via b.v. een Alternate oid zodat ik gewoon m'n garantie makkelijk af kan handelen. Anders was het mogelijk een Nuphy geworden.

In ieder geval verschillen meningen en je kunt Keychron nu ook niet afschrijven op een ervaring of impressie van 5 jaar geleden natuurlijk, als relatief snel ontwikkelend bedrijf. (2017 gestart, zo uit m'n hoofd)
Gemiddeld 10 per serie in de K-, Q, en V-lijnen. Dan nog de Pro versies van de K- en Q lijn en een Max variant van sommige.

Dat is buiten hotswap en switch opties, dat is zag hetzelfde bord dus die te ik niet mee.

Ja ik vind 30+ modellen extreem veel of op zijn minst niet speciaistisch.
Idem met relatief nieuw, ze doen graag alsof ze een kleine startup (bv met garantie afhandelingen) zijn maar ondertussen draaien ze al 7 jaar mee en zijn ze een flink bedrijf.

Ik zeg niet dat ze geen goede toetsenborden maken, als je bepaalde combi’s zoekt zijn ze hét merk waar je op uitkomt.

Ik denk dat we een andere mening hebben van specialistisch, ik denk dan meer aan merken die een hand vol producten hebben en écht hun best doen kwalitatief goede producten te maken die zich onderscheiden van de massa.
Keychron maakt imho voor de massa en richt zich voornamelijk op bang-for-buck.

Overigens heb ik meerdere Keychrons gehad waarvan de meest recente 1,5 jaar geleden dus nog vrij recent.
Ik vind het juist geweldig dat ze vrijwel elke layout hebben. Ik was op zoek naar een low-profile TKL keyboard met Bluetooth. Dat werd dus een Keychron K1 Pro en die bevalt uitermate goed.
Dan hebben we inderdaad een andere definitie van specialistisch.

Bijvoorbeeld een Corsair of Sharkoon maakt gewoon 5000+ producten. Totaal verschillende producten.

Keychron maakt toetsenborden en biedt een breed assortiment in toetsenborden.

Als jij naar een houtspecialist gaat ga jij heel veel meer soorten en maten hout vinden dan in de bouwmarkt. Je gaat naar deze specialist omdat deze waarschijnlijker is te hebben waar jij naar op zoek bent --- vooral als je iets bijzonders zoekt.

Datzelfde kun je zeggen over bijvoorbeeld een warmte nog wat nog wat winkel, die vrijwel alles heeft m.b.t. kleine knopjes en dingetjes van verwarmingen, waterleidingen enz --- omdat deze zich daarin specialiseert, vind je hier ook vrijwel alles gerelateerd aan het onderwerp i.p.v. de "paar standaard dingetjes".

Ik specialiseer zelf in een bepaalde branche en ben binnen die branche heel breed. De meer universele concurrentie dekt meestal niet alle haken en ogen van die branche. Daarom ben ik specialistisch binnen deze branche en biedt ik daarbinnen ook veel meer diensten aan dan enig ander.

Wat jij specialistisch noemt is dus inderdaad anders van wat ik specialistisch noem. Ik zou jouw definitie eerder "specifiek" noemen... Maar dat ben ik dan weer.
En die werken ook met als je zoals ik, Linux gebruikt.
Kijk ook even naar Epomaker (bv de TH80 SE of RT100 die ik beiden heb) op Amazon. Redelijk vaak in de aanbieding en gewoon erg goed imo.
Je zou denken dat een klein toetsenbord ook een kleine prijs heeft :)
Ik vind het vrij dure apparaten, zeker als je ook nog de keycaps moet vervangen voor het bevalt.

Keycaps en switches zijn sowieso lastig om aan te beginnen als je nog niet in die wereld zit. Het is echt iets dat je zelf moet ervaren en het liefst op een heel toetsenbord (er zijn van die testers met 1 toets, dat zegt iets maar ook niet alles). Het is echt een forse investering om blind te doen.

Maar goed, je werkt zo ontzettend veel uur per dag met zo'n ding dat het wel wat mag kosten (net als bed en schoenen).

Niettemin zijn het best dure bordjes. Is er een diepere reden om deze modellen te vergelijken of een bepaalde feature (buiten compact) die ze moeten hebben of is het vooral persoonlijke voorkeur van de auteur?

Compacte toetsenborden zijn ook populair voor mobiel gebruik maar daar vind ik deze echt wat te duur voor, zeker aangezien ze niet heel reisbestendig zijn.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 14:26]

Toetsenborden zijn voor veel gamers & streamers een visitekaartje. Door het enorme aanbod (er staan er bijna 4.000 in de Pricewatch, daar komen talloze custom designers nog bij) 'rechtvaardigt' men de prijs. 'Als ik dit hoge bedrag betaal, dan zal dit wel de goede zijn.'
Logitech heeft er een fancy draagtas bij gedaan, niet alleen voor de mobiliteit maar ook om meer in het straatbeeld te komen. Allemaal leuk en aardig, maar die zaken rechtvaardigen de hoge prijs niet - ze verklaren die alleen. Onder de streep blijft er wel een dijk van een argument tegen dit concept werken; je betaalt meer geld voor minder toetsenbord (geen 100%).
Heb een Logitech MX Keys Mini. Ideaal toetsenbordje voor in je laptoptas. Is ook niet heel goedkoop (€100). Ook mooi dat er 3 BT profielen actief kunnen zijn en je snel kan schakelen.

Bedien er ook mijn Chromecast TV en Telefoon mee :+
Die heb ik ook gehad, maar na 4 weken kon ik nog steeds niet wennen aan de ISO layout en de plaatsing van de home/end/page up/down en cursortoetsen. Daarna overgestapt op de Keychron K1 Pro en die kost wat minder en typt nog lekkerder. Daarbij is die ook gewoon ISO en zitten alle toetsen waar je ze verwacht.

Voordeel van de Logitech is wel de Options software en de enorm stabiele Bluetooth verbinding. Dat is bij Keychron net even wat minder. De MX Keys Mini heb ik weer verkocht. Wel jammer, want was verder een prima tobo.
Bij Logitech moet je altijd de US variant kopen. Die NL indeling met die hoge Enter toets is verschrikkelijk. Geldt overigens ook voor Apple, ik koop altijd US English (en dus niet International English).
Die is bij Logitech helaas niet in Europa te koop. Dat kan enkel door zelf te importeren of weet jij een bedrijf die Logitech met US layout verkoopt? Ik zie enkel ISO layouts in de diverse shops.
Ik kijk wel eens die video's over toetsenborden op You Tube. Wat sommige allemaal doen, dat gaat mij echt te ver. Al die switches uit elkaar halen en dan gaan smeren, dat ga ik echt niet doen.
Keycaps en switches zijn sowieso lastig om aan te beginnen als je nog niet in die wereld zit.
Ik vind mezelf een hele vent als het op een breed scala aan consumenten- en professionele electronica aankomt maar als het tegenwoordig over toetsenborden gaat lees ik

"Deze 60% TKL met lubed ABS, tactile paarse caps en stabalized iso"

Dan denk ik dat de wetenschap te ver heeft gegaan :+
"Deze 60% TKL met lubed ABS, tactile paarse caps en stabalized iso"

Dan denk ik dat de wetenschap te ver heeft gegaan :+
Ik vergelijk keyboards graag met schoenen of auto's. Iedereen heeft schoenen nodig. Sommigen lopen op eenvoudige rubberen, sommigen op luxe leren lakschoenen, sommigen dragen high-tech renschoenen. Als je de hele dag rond moet lopen is het niet meer dan terecht dat je de beste techniek in je schoenen wil. Onze vingers zijn veel gevoeliger dan onze voeten, die hebben dus ook hogere eisen.

Dat moet ik mezelf regelmatig vertellen als ik schrik van een keyboard dat meer kost dan mijn fiets. Als mijn vingers stuk gaan kan ik niet werken, ik kan er beter goed op passen.
Check deze:

product: Cooler Master CK721

Het is geen perfect toetsenbord maar tikt voor mij toch best veel boxjes en dat voor een realistische prijs. Ik snap persoonlijk niet dat er markt is voor toetsenborden die meer dan 100 euro kosten...
Wellicht handig om te vermelden dat het om game toetsenborden gaat, want termen als "bureau" en "tikken" wijzen in een andere richting. Bij "tikken" denk ik aan het werk van een typiste.
Maar ik heb ook geen feestverlichting nodig op mijn bureau.
Ik vind het verschil tussen een "game" toetsenbord en een "kantoor" toetsenbord vooral marketing. Beide moeten lekker typen en onverslijtbaar zijn. De RGB zet ik lekker uit :)
Hetzelfde als bij gaming stoelen. Het is inderdaad vooral marketing.

Als een "kantoor" toetsenbord voor jou lekker werkt bij het gamen is het een prima game toetsenbord.

"Gaming" is gewoon een excuus voor een flinke prijs toename
Iets met "gaming" in de naam sla ik vaak over. Vaak producten waarbij een overdreven uiterlijk belangrijker is dan de kwaliteit. Overigens kost een goede kantoorstoel vaak het veelvoudige van die gare gamingstoelen.
Onverslijtbaar en gaming gaan niet altijd hand in hand. Temeer omdat voor dat laatste vooral het aantal kleurtjes telt en de rest secundair is. OK, toegegeven, latency en key rollover zijn natuurlijk ook nog een paar belangrijke factoren.

Daarnaast was de consensus dat voor gaming de lineaire switches de voorkeur genieten, terwijl voor het fijnere typewerk juist een tactile switch van voorkeur is. Niet dat je op de laatste niet kan gamen, maar er is wel een essentieel verschil tussen de beide soorten switches en de use case.
Daarom kan je vaak je switches wisselen. Als de fabrikant al niet hetzelfde model met andere switches aan biedt.
Wissel jij je switches “even” wanneer je na het werk gaat gamen met hetzelfde toetsenbord? En daarna weer terug?
Ik heb het altijd op blauw staan. Stand 4. Ik heb doorschijnende keycaps. Alleen de letters.
Ducky, Ducky shine 2 specifiek. Beste toetsenbord wat er bestaat, naar mijn mening. Gekocht rond 2010/11 en doet het, op een enkele LED na, perfect. N-key Roll Over, Anti ghosting, dip switches voor bepaalde key-functies. Zwart van kleur, super strak(PBT geloof ik) met donker blauwe LED, en RGB spatiebalk (die gelukkig allemaal uit kunnen), rode MX Cherry switches, deze zou ik wellicht nu veranderen aangezien ik amper meer game en het actuatiepunt wel erg laag zit. Oh en full size, dat zie je tegenwoordig ook minder, helaas.
Zijn er merken/toetsenborden die vergelijkbaar zijn met Ducky? Ooit zal ik een nieuwe toetsenbord moeten aanschaffen.
Ducky bestaat nog, ik heb er ook eentje :)

Ik zit zelf te wachten op de 8BitDo retro mechanical keyboard - c64 edition. Toen ik het tikgeluid hoorde in de promotie video was ik al meteen verliefd.

https://www.8bitdo.com/retro-mechanical-keyboard-c64/

En ja... het uiterlijk. Wat een plaatje.
Ik heb de NES versie van dat toetsenbord in gebruik en moet zeggen, het is een heerlijk toetsenbord. Met afstand het fijnste wat ik ook het gebruikt. Het typen gaat super soepel en ook de klik van de toetsen is erg aangenaam. Alleen de spatiebalk is wat luid en valt daarmee letterlijk uit de toon. Iets wat ook aan mijn nogal zware manier van typen ligt overigens.

Het toetsenbord voelt ook super solide aan. Het enige wat logischerwijze ontbreekt is verlichting.

Dat je je mediaknoppen naar een stick kunt mappen op die c64 editie is natuurlijk echt een hele gave gimmick! Voor play/pause hoef ik enkel op de B toets te hameren, maar next / previous is wat lastiger.

Geen ervaring met Ducky overigens.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 22 juli 2024 14:26]

Is het mogelijk om meerdere pc's/ laptops aan te sluiten en vervolgens de switchen via de connectivity key? De bluetooth voor de laptop en de dongle voor de pc bijvoorbeeld?
Heb dat inderdaad precies zo ingesteld. Werkt vlekkeloos op mijn twee apparaten. Bluetooth standje voor de werklaptop, 2.4 voor de eigen PC.

De andere knoppen heb ik nog niet veel mee gedaan. Initiële setup was in ieder geval eenvoudig volgens het boekje. Wat ook handig is, het toetsenbord heeft meerdere aansluitingen achterop voor de extra knoppen. Als je voor je werk een paar shortcuts gebruikt, of voor specifieke games, hoef je dus niet per sé extra sets van die grote rode knoppen te kopen. Je kan ze ook gewoon van poortje wisselen :)
Dank je wel voor de tip! :)
Jep. Heb er niet heel veel verstand van maar o.a. Keychron geprobeerd. Uiteindelijk een Ducky One 2 SF gekocht. Perfecte lay-out en werkt voor mij heerlijk. Staan met regelmaat op Marktplaats dus heb er nog een gekocht voor m'n tweede werkplek.
Ik ben zelf sinds kort bezig op een Epomaker TH80 die me prima bevalt. Je kunt deze als complete set kopen of alleen de body en dan zelf de switches en keycaps los kopen. Ik heb dat laatste gedaan maar hoor prima verhalen over de complete bundels.
Ik heb zelf de One 3 met de clicky Cherry MX Blauw. Een TKL. Zonder nummerblok dus. Met witte PBT doubleshot key caps. Ik heb er verder niets aan veranderd. Ik ga echt niet alle switches, zoals sommige, uit elkaar halen en allemaal smeren. Ik ben niet zo precies.
Waarom zou je een ander merk kopen als je gewoon weer een Ducky kan kopen:
https://www.alternate.nl/Ducky/alles-van-Ducky
Beetje gemiste kans om het beste kleine toetsenbord niet mee te nemen in de vergelijking namelijk de Wooting 60he.
Een Nederlandse bedrijf ook! :)

Heb zelf nu een Keychron K3 V2, met een simpele DIY mod (laagje elektrische tap en foam) voor de demping. Baal alleen dat niet alle low profile key caps passen, wist niet dat de Pro of Max variant bestond (die is meer universeel). Voor mijn volgende toetsenbord ga ik ook naar een Wooting kijken, of een andere bord met Wooting switches.

[Reactie gewijzigd door NeverSettle op 22 juli 2024 14:26]

Jammer dat ze geen TKL meer hebben. Aan de andere kant wil ik van mijn Wooting 1 af, want ik kwam erachter dat ik lineair voor geen meter vind typen (en een separaat keyboard voor gaming gaat me wat te ver).
Ze bieden nu de 80HE aan. Dat is bijna een TKL https://wooting.io/wooting-80he
Ik was even bang dat ik er een paar tientjes vanaf moest doen, maar dat ding begint bij 220 euro, da's best pittig. Wel mooi spul, zoals we van Wooting gewent zijn. Ik ben zelf een gebruiker van een Ultimate Hacking Keyboard / browns.
255 euro. Da's best een hoop geld.
Ik heb vorige week een concurrent van dit toetsenbord gekocht (volgens reviewers op youtube).
De Drunkdeer A75 pro. Was toen nog in de aanbieding voor 118 dollar. Ook met instelbare magnetische switches. Volgens de site een aluminium case maar dat is niet het geval. Er zit wel een hoop aluminium en ijzer in want het heeft een flink gewicht en voelt premium aan. Wat ook heel mooi is dat je alle instellingen kan doen via websoftware en dat kan saven naar het keyboard. Dus verder geen bloatware op je pc. Met de websoftware heb ik bijv. de WSAD toetsen op 0,5 millimeter gezet en de rest op 2 milimeter. Ook kan je alle toetsen die je mist (bijv. de grote plus en - die ingebakken zitten in totalcommander) toewijzen aan de FN+een van de andere toetsen of de MENU+een van de andere toetsen en dan saven. Ik ben er tot nu toe heel blij mee.
https://drunkdeer.com/pro...rd?variant=48570245939503
https://youtu.be/egA3qXvmGkE?si=2vg89yG3hhUK7TSm
Intergalactic Testlabcoördinator @P-Nut10 april 2024 08:02
Beste? het is geen gasket mount dus dan valt het voor mij sowieso al af, plus de stabs ratelen als gekken uit de doos. nu is dat laatste simpel op te lossen maar het is nogal subjectief niet :P

Ik zou bijv de Monsgeek M1HE aanraden als je per se hall effect wilt. zo niet opent het nogal veel deuren voor minder bekende merken die veel leuks aanbieden.
Voor diepgang en de nodige kennis op keyboard gebied ga je uiteraard naar het forum forumtopic: Het grote mechanische toetsenborden topic - deel 2
Dank, ik heb het topic toegevoegd aan de related listing (y)
Leuk om eens reviews van mechanische keyboards te lezen!

Het is natuurlijk een beetje een niche-product, niet iedereen zal dik 100 euro overhebben voor een toetsenbord. Maar als je je er in verdiept gaat er een wereld voor je open. En dan ontdek je dat sommige bordjes enorm overpriced zijn, en andere prima value for money. Dat niet alleen gamers gebaat zijn bij fijne switches en custom macro's. En dat de meegeleverde software het bord kan maken of breken.

Bij compacte bordjes (alles kleiner dan TKL-formaat, of 80%) is het wat mij betreft essentieel dat je volledig kan bepalen welke layers je bord heeft. Ik gebruik op mijn 60% bordjes bijvoorbeeld de CapsLock als Fn, om van mn JIKL toetsen cursortoetsen te maken en van de cijfers F-keys. Maar iemand anders gebruikt misschien liever de WASD toetsen. Er zijn heel toffe open source projecten (zoals QMK/VIA) om custom firmware naar je toetsenbord te schrijven waardoor dat soort configuratie op het bord zelf staat, en niet in je OS. Sommige Keychron modellen ondersteunen dat zelfs actief out of the box.
De keyboards van de bekende grote merken zijn naar mijn idee eigenlijk altijd te duur voor wat ze bieden... Ik ben zelf nu het meest tevreden met mijn Nuphy Air96 met low profile mx browns. Typt heerlijk, goed geluid, geweldige indeling voor mij met numblock maar toch lekker compact en makkelijk switchen tussen bedraad en Bluetooth. Ik gooi hem ook zo met laptop in mijn tas om naar kantoor mee te nemen. Was 176 dollar eind vorig jaar maar dat was wel inclusief extra dye sub pbt keycap set (shiokaze).
Daarvoor Keychrons gebruikt waar ik ook tevreden mee was maar die zijn wel duidelijk wat minder luxe afgewerkt dan de Nuphy (maar ook wat goedkoper).
Ik denk dat ik zo langzamerhand een gierige digitale dino aan het worden ben.... tussen de €140 en 200 voor een toetsenbord vindt ik echt van de pot gerukt. Werk sinds '99 in de IT en gebruik sinds begin '90 PC's en heb het altijd gewerkt op toetsenborden van max € 30. Ieder heeft zo z'n voorkeuren en dat is prima maar zie persoonlijk echt niet de meerwaarde.
200 euro inderdaad niet, maar tussen de 80 en 100 euro heb ik er wel voor over als het toetsenbord slijtvast is en de switches goddelijk zijn.
Je hebt ook goedkopere zoals bv Red Dragon die voor rond de 60 euro best goed typen en goede kwalitiet bieden, maar die werken niet met Linux.
Zo stond ik er ook eerst in,
Tot op geven moment de stoute schoenen aan getrokken had, en besloten had om een mechanisch toetsenbord te halen,
Uiteindelijk meer dan 350,- uitgegeven aan een toetsenbord.
Toen ik een shooter ging spelen was het echt van wow, heb ik nu net mijn hdd met ssd verwisseld.
Kortom mijn beste inversie sinds de ssd
Anoniem: 1073917 9 april 2024 16:10
de prijzen van toetsenborden gaan werkelijk waar helemaal nergens meer over.

wie telt er nou met droge ogen 200 euro neer voor een consumenten-grade toetsenbordje?

Ik typ al jaren op een sharkoon purewriter blue full size mechanisch toetsenbord. kost nog geen 60 euro en tikt fantastisch. Voor mij een teken dat een goed toetsenbord bij lange na geen 200 euro hoeft te kosten
Ik heb eveneens de sharkoon purewriter. Na het even te proberen in de winkel was ik meteen verkocht. Zeer tof toetsenbord en typt fantastisch. Daarnaast een simpel model, geen software nodig (weliswaar ook weinig configuratie maar dat hoeft niet).
De prijs viel inderdaad ook dik mee met om en bij €60.

Die andere zijn mogelijk "beter", maar dan betaal je inderdaad snel het dubbele. Dan is de vraag of dit het waard is.
Ik ben het helemaal met je eens en als je op YT kijkt dan koop je een keyboard van 200 euro en dan gaat het feest pas beginnen om het juiste geluid en gevoel te krijgen. Genoeg content creators die hier goed geld aan verdienen en keyboards die op 400 euro uit komen zijn niet vreemd.

Heb boven een Epomaker RT100 en beneden een Epomaker TH 80 SE die ik beiden voor onder de 100 euro heb gescoord. Mechanical, optie om ze wired, wireless en op bluetooth te gebruiken en aan meerdere apparaten te koppelen en ik zou echt niet kunnen verzinnen wat ik nog meer zou willen van een keyboard dus ook niet wat een hogere prijs zou verantwoorden.

(en via de Ome Ali weg kan het allemaal nog veel goedkoper, want veel van die keyboards komen allemaal van dezelfde bron).
Full size en niet draadloos, totaal ander product. Appels en peren.
Anoniem: 1073917 @nullbyte22 april 2024 21:06
de purewriter is er ook in ten keyless . dus wat dat betreft zit je er al naast. bovendien zal die 140 euro extra hem vast niet in de bluetoothmodule zitten gok ik zo .
de purewriter is er ook in ten keyless . dus wat dat betreft zit je er al naast
Ehhhhhh, nope

Als die beschikbaar was, had ik er 1 gehad.

Verder is de Sharkoon een budget ramplank. Dat ga je ergens terugzien in de kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 14:26]

Anoniem: 1073917 @nullbyte24 april 2024 14:16
hier knul,

https://www.alternate.nl/...5pDYdCAll7VhoC_U8QAvD_BwE

maar ga vooral door met eigenwijs zijn.
Ik ben vrouw, verder heb ik niet met je geknikkerd.

Buiten dat, die is niet draadloos. Als je dan toch iemand affakkelt, wees dan zelf wel correct.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 14:26]

Anoniem: 1073917 @nullbyte25 april 2024 13:18
oh dus eerst was het "ja maar niet TKL" en nu dat argument totale onzin blijkt , is het ineens "ja maar niet draadloos" 8)7

zoals ik al zei in mijn eerdere post, een bluetooth module zal niet het verschil van 150 euro verklaren.
Maar ik begrijp dat je liever selectief leest en reageert. fijne dag nog hoor.
De rest zit hem in de kwaliteit. En in het merkje. Het gaat hem ook niet om de kosten, meer om de functionaliteit. Als de draadloze optie er niet is dan boeit de vergelijking niet hoe goedkoop het apparaat ook mag zijn.

Daarom zeg ik:
Appels en peren

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 14:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.