Door Willem de Moor

Redacteur

Drie compacte keyboards getest

Cherry K5, Corsair K65 en Logitech Pro X 60

09-04-2024 • 12:00

111

Singlepage-opmaak

Inleiding

  • Cherry Xtrfy K5V2 Compact
  • Corsair K65 Plus Wireless
  • Logitech Pro X 60

Samengevat

Met een prijs van 139 euro is de K5V2 Xtrfy van Cherry een redelijk pittig geprijsd toetsenbord, zeker als je in ogenschouw neemt dat het een supercompact 67%-keyboard is met eigenlijk geen extra's. Je kunt alles direct op het keyboard instellen, maar software om dat sneller te doen zou wel handig zijn. De switches zijn aardig, maar die MX2A-switches zijn de opvolger van de 13-in-een-dozijn MX-switches en nauwelijks een meerprijs waard. Het keyboard heeft weliswaar wat geluiddempende maatregelen, die aardig werken, maar geen unieke features. Met fatsoenlijke keycaps is het keyboard redelijk fijn om mee te tikken, maar dan ben je wel weer een stuk meer geld kwijt. Met de goedkope abs-keycaps valt eigenlijk niet te werken en het zou Cherry sieren voor dit geld een setje pbt-keycaps te installeren.

Samengevat

Wie op zoek is naar een iets compacter toetsenbord dan een tkl maar wel navigatietoetsen wil hebben, heeft aan de K65 Plus een uitstekende optie. Het keyboard is stevig aan de prijs met krap 160 euro, maar daar krijg je een lekker aanvoelend én lekker klinkend toetsenbord voor terug. De switches zijn lubed, het keyboard heeft dempend foam waar het kan en de keycaps maken het af: die hoef je gelukkig niet direct te vervangen, tenzij je licht door de legenda's wilt kunnen zien. Het keyboard is bedraad en draadloos te gebruiken, is voorzien van zo'n populaire rotaryencoder en Corsair heeft zijn software goed op orde. We testten het keyboard dankzij hotswapmogelijkheden ook met luxere Holy Panda X-switches en hoewel dat nog prettiger tikte, was teruggaan naar de lineaire MLX-switch geen straf. Een aanrader voor compacte modellen dus.

Samengevat

De Pro X 60 is Logitechs eerste supercompacte 60%-toetsenbord én ook nog eens het eerste keyboard met optische switches van het bedrijf. Die switches zijn hotswappable, maar veel compatibele switches, behalve die van Logitech zelf, lijken er niet te zijn. De keycaps zijn wel uitwisselbaar, en hoewel Logitech de meegeleverde exemplaren als doubleshot-pbt aanprijst, zou een knapper setje niet misstaan. Voor een ansi-indeling moet je extra je best doen, want zoals gebruikelijk levert Logitech standaard de iso-indeling in onze contreien. De software G HUB en Key Control zijn wel in orde en de mogelijkheid je muisknop als modifier voor je toetsenbord te gebruiken is een leuk extraatje. Bedraad is het keyboard niet te gebruiken, wel via bluetooth en Logitechs eigen Lightspeed-dongle. Die pluspunten rechtvaardigen de hoge prijs van 199 euro echter niet.

Compacte toetsenborden zijn bij steeds meer mensen op het bureau te vinden. Ze nemen niet veel plaats in, zijn makkelijk mee te nemen en er worden veel aparte configuraties in dit formaat verkocht. Een beetje hip toetsenbord heeft namelijk niet de standaardindeling met dik honderd toetsen, maar reduceert dat aantal tot hoogstens driekwart ervan. We hebben drie toetsenborden in het compacte formaat getest, ieder met bijzondere switches onder de keycaps. De minst bijzondere daarvan zijn de nieuwe Cherry-switches die we onder de toetsen van de K5V2 aantroffen. Van Corsair kregen we de K65 Plus met Corsairs eigen MLX Red-switches en van Logitech ontvingen we de Pro X 60 Lightspeed, met optische switches. En als extraatje hebben we het Corsair-toetsenbord met extra luxe switches met de aansprekende naam 'Holy Panda' getest. Spoiler alert: als we een chef's kiss zouden uitdelen, zou die voor een van deze toetsenborden zijn.

We vonden deze drie toetsenborden interessant genoeg om samen te bespreken, ook al zijn ze niet volledig identiek qua formaat. De K65 is de grootste van het trio, met zijn 75%-formaat, ofwel 75 toetsen, plus een rotaryencoder. De Pro X 60 is een 60%-toetsenbord pur sang, met precies 60 toetsen, plus een volumewieltje en een gameschakelaar. De K5V2 Xtrfy van Cherry zit daar tussenin; met 67 switches (en geen volumewiel of encoder) is het volgens de specs een 65%-keyboard, al zou je strikt genomen met 67% ook wegkomen. Naast de compacte formaten vinden we de gebruikte switches in deze keyboards interessant. Ze zijn namelijk alle drie Cherry-compatible, dus het standaardformaat en met het bekende kruisje voor je keycaps, maar dan wel drie keer anders. In het Cherry-bord zitten de relatief nieuwe Cherry MX2A-switches, die we nog niet eerder getest hadden. En Corsair levert standaard zijn min of meer eigen MLX Red-switches mee, die overigens ook eerder al in de K70 Core te vinden waren. Maar omdat Drop sinds vorige zomer eigendom van Corsair is, konden we ook wat exotischere switches in de vorm van die eerder genoemde Holy Panda X's testen. Logitech ten slotte heeft met de Pro 60 X zijn allereerste 60%-keyboard uitgebracht en heeft daar, schrik niet, optische switches ingestopt. Twee keer een 'first' voor de Zwitsers dus.

Voor dat Logitech-keyboard betaal je per switch veruit het meest, maar ook in absolute zin is de Pro X 60 de duurste van de drie: de adviesprijs bedraagt 229 199 euro. Voor Cherry's compacte 65% K5V2 Xtrfy-keyboard betaal je 139 euro en de Corsair K65 Plus Wireless is met een prijs van 159 euro maar twee tientjes duurder. Let wel dat we in dat keyboard ook andere switches hebben geprobeerd: de drie setjes van 35 switches die je daarvoor moet kopen, kosten 19 dollar (of 35 dollar voor de handgesmeerde) per stuk. Inclusief verzendkosten zou dat op 87 dollar of 80 euro extra komen, voor een totaalprijs van 240 euro dus. Voor we kijken welk van de drie keyboards het lekkerst tikt, bekijken we ze eerst even goed van dichtbij.

Cherry K5V2, Corsair K65 Plus en Logitech Pro X 60
Cherry K5V2, Corsair K65 Plus en Logitech Pro X 60