Cherry MX2A-switches volgen alle bestaande Cherry-toetsenbordschakelaars op

De Duitse fabrikant van toetsenbordschakelaars Cherry introduceert op de gamescom een nieuwe generatie switches. De MX2A-switches volgen alle bestaande schakelaars op en komen beschikbaar in alle bekende 'kleuren' met diverse eigenschappen.

Een van de belangrijkste verbeteringen in de MX2A-generatie is dat er direct bij de productie glijmiddel wordt aangebracht op de socket dome, de plek in de onderkant van de behuizing waarin de onderkant van de mechanische veer zit. Deze vorm van smering zou preciezer zijn dan het laten vallen van een druppeltje in de socket, zoals sommige fabrikanten van mechanische toetsenborden al doen. Het door Cherry gebruikte smeermiddel is op oliebasis en zou vergelijkbaar zijn met 'Krytox GPL 205 Grade 0', dat volgens de fabrikant veel door enthousiastelingen wordt gebruikt om zelf hun switches te smeren.

Verder moet een verdikking in het midden van de veer - denk aan een vat in plaats van een cilinder, maar dan heel subtiel - leiden tot minder vervorming en contact met de zijkant van de behuizing. Schrapende geluiden moeten daarmee zoveel mogelijk worden voorkomen. Ook zes nieuwe 'ribben' op de stam van de switch dragen er volgens Cherry aan bij dat de veer zo recht mogelijk blijft en een 'ping'-geluid bij het loslaten van de toets uitblijft.

In 2013 verliep het originele patent op de Cherry MX-switches, waarna diverse, veelal Chinese fabrikanten met gelijkaardige ontwerpen op de markt kwamen. De MX2A-generatie brengt daar waarschijnlijk geen verandering in; de veranderingen zijn volgens de fabrikant te beperkt om te kunnen worden gepatenteerd.

Net als de originele Cherry MX-switches, die inkoopnummer MX1A hadden, komen de MX2A-schakelaars beschikbaar in tal van varianten. Het gaat in eerste instantie om alle fullsizevarianten: Red, Red Silent, Silver Speed, Black, Black Silent, Brown en Blue. Die bieden verschillende actuatiepunten en diverse combinaties van wel of geen hoorbare klik en voelbare feedback. Van elk type maakt Cherry vier versies: met en zonder rgb, en met modulaire of gesoldeerde mounting.

De nieuwe schakelaars zijn al in massaproductie en volgen alle bestaande Cherry-switches direct op, voor dezelfde inkoopprijzen. Wel is de verpakking aangepast van plastic containers naar zakken, wat een reductie van het plasticgebruik met negentig procent zou opleveren. Cherry's eigen merk Xtrfy komt op korte termijn met het eerste toetsenbord dat gebruikmaakt van de nieuwe schakelaars: de K5V2 Compact met een 65%-lay-out. Andere fabrikanten volgen waarschijnlijk begin 2024.

Cherry MX2ACherry MX2ACherry MX2ACherry MX2ACherry MX2ACherry MX2A

Gedetailleerde renders van de aanpassingen in de MX2A-switches. Sommige ervan zijn voor de duidelijkheid wat zwaarder aangezet dan ze daadwerkelijk zijn, zoals de 'vatvorm' van de veer.

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

24-08-2023 • 16:07

31

Reacties (31)

31
31
21
1
0
10
Wijzig sortering
Ben benieuwd wat de mechanical keyboard puristen hiervan gaan vinden. Denk dat het mooi is dat de switches beter gelubed worden vanuit de fabriek.
Ietwat purist hier:

Cherry is naar mijn mening keihard ingehaald door gigantisch veel aanbieders die nog betere switches maken. Ze hebben een geweldige legacy, maar ik zou bijvoorbeeld nooit meer van mijn Zeal PC switches afwillen, en vele anderen hebben soortgelijke meningen over andere merken die minder bekend zijn, maar wel hogere kwaliteit leveren.

Ik ben benieuwd of de nieuwe serie daar een verandering in kan brengen. An sich klinken de aanpassingen prima, maar ze hebben veel grond om terug te winnen. Zaken zoals waar de activatie gebeurt, stem wobble, actuation force, en zo voort zijn heel persoonlijk, maar weinig 'purist' zweer nog bij de Cherry aanbiedingen tot dusver.
Cherry switches hebben niet veel innovatie doorgemaakt, maar ze behoren nog steeds tot de switches die het beste geluid produceren wanneer ze goed gesmeerd zijn en de veren worden vervangen.

Off topic Ik vind dat Zeal niet echt meer iets bijzonders is, vooral gezien de prijs. In het verleden, toen de V1 switches uitkwamen, hadden ze nog een specifiek doel, namelijk het leveren van soepele ergo clear switches. In die tijd werden gietvormen niet vaak onderhouden, waardoor Zeal x Gateron switches in beperkte aantallen veel gladder waren dan de eigen switches van Cherry en Gateron.

Momenteel gebruik ik Gateron V2 clears en V3 switches, en Zeal heeft echt niet langer dat unieke karakter, vooral nu veel andere merken Ergo Clear-achtige switches op de markt brengen die net zo goed presteren voor de helft van de prijs. De tijd van de 'Zeal tax' is voorbij.
Ja de Zeals zijn een stukje overpriced voor wat je er voor krijgt. Ik ben echter helemaal gehecht aan mijn Zilents. En silent tactile zijn een stuk moeilijker te vinden.
Ik had lineaire Zilent switches, maar wat een tegenvaller waren die. Bij aanslagen die niet precies in het midden zijn, is er gewoon een luide klak hoorbaar. In mijn ervaring zijn zowel de Boba U4 switches als de nieuwe WS Silent switches aanzienlijk betere keuzes. De WS Silent switches maken geen gebruik van rubber voor demping, maar van plastic, wat eveneens een effectieve demping biedt zonder een 'mushy' bottom out.
Niet bepaald purist, maar wel hobbyist. Custom BM60RGB w/ Gateron Milky Yellow (lubed en filmed).

Prelubed is niet standaard, maar ook niet bepaald zeldzaam. Toch fijn om te zien dat een bekender merk (en voorheen ook omnipresent op retail -gaming- keyboards) dit soort switches vanuit de fabriek gaat leveren.

De verandering van de veer is wel interessant, ben benieuwd of dit veel gaat helpen tegen 'scratchiness' en 'pinging', tegenover alleen lubed.

Ik vraag mij af of er ook kleine veranderingen in de molding, of samenstellingen van de plastics, zijn. Zo zijn er custom switches met drastisch andere vormen (Kailh BOX, met focus op stofdichtheid), en plastics met veel lagere wrijvingscoefficient (inherent soepeler zonder lube). Dit soort experimentjes/veranderingen vind ik zelf interessanter.
wel een purist dus :+


keyboard switches beginnen zo langzamerhand al een even uitgebreide hoop te worden als cpu's waar er voor elke verschillende eigenschap een nieuw model wordt gemaakt. Nu is dus élk type weer vernieuwd, waardoor er weer een extra exponentiele component is :/
Mijn Keychron Q6 met zelf gelubde Cherry MX Silent Reds klinkt hetzelfde als in deze video.

https://youtu.be/iV-VzFbSLQg?si=totWV1Ih2sMi7unM
Ik denk dat de puristen hier 50/50 over zijn. Een deel vind het waarschijnlijk wel fijn dat het pre lubed komt en andere zitten er niet op te wachten. De andere deel wilt elke onderdeel met een specifiek glijmiddel insmeren of één specifieke. Nooit echt begrepen maar ze bestaan wel.

Voor de grotere publiek is dit wel een plus punt. Nu nog maar alleen kijken hoe consistent ze zijn.
De échte puristen gebruiken allang geen Cherry meer. Dat ziet men meer als een beginners-switch, en voor wat je krijgt zijn ze relatief duur.

Nee, als je echt naar de top-of-the-line gaat kijken kom je eerder uit bij bijvoorbeeld Gazzew, of een half dozijn andere merken waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Factory lube is daar al jarenlang vrij standaard, hoewel er natuurlijk alsnog genoeg mensen die zelf reluben of zelfs springs vervangen.
Ben benieuwd of de verbeteringen ook in het dagelijks gebruik merkbaar zijn. Heb nog een RK liggen die wat nieuwe switches kan gebruiken, omdat ik niet erg tevreden ben met Gaterons Brown Pro V2 (als ik me de type-aanduiding goed kan herinneren); de Gaterons zijn voor mij te licht.
Ik vraag me sowieso altijd af hoeveel mensen in het echt merken van al dit soort features, en in hoeverre ze zichzelf daar gewoon van overtuigd hebben omdat ze al zoveel tijd en geld hebben besteed aan het onderzoeken, kopen en evangeliseren van "hun" perfecte switch.
Ik ben er behoorlijk van overtuigd dat het in elk veel fijner is. Eind jaren 80 heb ik ooit een Tulip computer gehad met een ontzettend fijn toetsenbord. Ik wist toen niet eens wat mechanische toetsenborden waren. Ik heb later nog geprobeerd dat oude toetsenbord met DIN aansluiting aan moderne computers te hangen. Niet gelukt. Maar ik heb jaren terugverlangt naar dat ooit fijnste toetsenbord ooit. Tot ik een jaar of 10 geleden pas in toetsenborden ben gaan verdiepen, en er achter kwam dat er een hele stroming is van mechanische toetsenborden. Ik vind een mechanisch toetsenbord heerlijk typen en kan met echt kapot ergeren aan die sponzige toetsenborden.
Heb je het Tulip toetsenbord nog? Er is een verloopje van die grote DIN plug naar ps/2. Daarvandaan kun je, als die niet in je moederbord gaat, naar USB met een actieve adapter. Die zijn wel wat kostbaarder. Geloof dat ik ruim 10 jaar geleden 35 euro heb betaald om mijn model M aan de werk laptop te hangen. Misschien is er ook wel een actief direct verloopje....
Helaas heb ik hem niet meer, maar als ik er ooit 1 vind, koop ik hem meteen. Ik heb al een tijdje op marktplaats een zoekopdracht op tulip staan.
Ik vraag me sowieso altijd af hoeveel mensen in het echt merken van al dit soort features, en in hoeverre ze zichzelf daar gewoon van overtuigd hebben omdat ze al zoveel tijd en geld hebben besteed aan het onderzoeken, kopen en evangeliseren van "hun" perfecte switch.
Een deel zit vast tussen de oren maar dat neemt niet weg dat er enorme verschillen zijn. In switches én in mensen.

Ik vergelijk toetsenborden graag met schoenen. Iedereen gebruikt ze en een hoop mensen doen dat 8 uur of meer per dag. Als je jong en gezond bent kun je de hele dag rondlopen op eenvoudige gympen of goedkope sandalen en nooit iets missen of tekort komen. De meeste mensen zitten trouwens meer dan dat ze lopen, laat staan rennen. Maar als je wat minder jong en/of gezond bent kan dat snel veranderen en al helemaal als je een beroep hebt waar bij je veel moet staan of lopen. Dan wil je heel snel geschikte schoenen hebben en die zijn al snel duur. En als je veiligheidsschoenen die veilig zijn én ergonomisch zijn én slijtvast (én mooi?) dan wordt het veel duurder dan die gympen.

Dat kun je allemaal 1:1 naar toetsenborden vertalen. De meeste mensen redden zich prima op een goedkoop toetsenbord en weten niet eens waar ze op zouden moeten letten bij een goed toetsenbord. Maar als je een keer met RSI te maken hebt gehad geef je graag een paar tientjes extra uit voor een toetsenbord dat net een beetje beter tikt. Als eenmaal weet waar je op moet letten (dat is niet vanzelfsprekend) is het nogal een ontdekkingsreis om een passende switch te vinden. De eerste die je koopt is eigenlijk altijd de verkeerde omdat je nog geen context hebt om mee te vergelijken (zeker als je via internet koopt zonder het eerst zelf te voelen).

Terzijde, de meeste mensen hebben ontzettend slechte typegewoontes omdat ze gewend zijn dat ze moeten doordrukken tot de toets de plank raakt. Als je zo op een mechanisch toetsenbord gaat typen zal je inderdaad weinig verschil merken. De eerste les die je moet leren is dat het niet goed is om met je vingers tegen een metalen plaat te rammen en dat je bij mechanische toetsenborden kan vertrouwen op de feedback van de toets. Als je dat niet door hebt heeft het allemaal geen zin en zijn alle switches hetzelfde.
Dat is als een stel dure sportschoenen kopen en de veters niet dicht te knopen en je dan af te vragen waarom je sportschoenen niet sneller lopen dan een teenslippers. :)


Bij high-end producten is er natuurlijk altijd wel sprake van 'dimishing returns'. Je moet steeds meer betalen voor steeds kleinere verschillen. De ware connaisseur kan het verschil voelen, je vingers zijn echt enorm gevoelig voor de kleinste verschillen, als je er op let. Maar net als goede schoenen zijn keyboards ook een status symbool en zijn er dus een hoop posers die niet op hun gevoel af gaan maar op het uiterlijk of de waslijst aan features.
Mooi verhaal, maar ben het oneens over het 'niet goed' zijn van bottom out'en.

Alsnog zul je genoeg verschil kunnen voelen tussen switches en (waarschijnlijk) een andere smaak hebben, maar het geheel van kb/plate/switch/tikken bepaald het geluid/gevoel van je kb.

(En als je niet bottom out dan gebruik je ook niet de hele switch natuurlijk=P)
Als ik mijn Cherry MX Blue, Gateron Blue en IBM M vergelijk, zijn het echt drie compleet verschillende toetsenborden. De Cherry's voelen hakkeriger en krasserig aan, niet echt fijn. De Gateron's typen goed, maar zijn verder een beetje zielloos. De M typt het fijnste. Ik heb met van die type tests gekeken waar ik sneller op ben en met de Cherry's ben ik het langzaamste, gevolgd door de Gateron en het snelst op de M.

Onderzoeken vind ik alleen maar goed. Ik had vorig jaar nieuwe schroevendraaiers nodig en ben 3 weken bezig geweest met uitzoeken welke de beste zijn. Heb nu een hele collectie Wera schroevendraaiers en daar ben ik echt gelukkig mee (het is iets dat ik echt dagelijks in mijn handen heb). Zelfde met een toetsenbord. Uitzoeken bespaard huilen achteraf.
Ik heb helemaal niets gesmeerd. Gewoon as is. Ik heb alleen de pudding toetsen vervangen van mijn Ducky TKL met MX-brown, voor witte PBT toetsen. Ik heb wel eens een paar van die toetsenbord modders video's gezien die elk toets vervangen en al die veren en andere onderdelen helemaal smeren of ook vervangen en experimenteren met andere vullingsmatten en vul materiaal en zelfs zand gebruiken. Ik heb wel wat anders te doen ;)
Zou zeggen zet er genoeg naast elkaar en dan merk je vanzelf verschil.

Het verschil tussen switches kan enorm zijn en dat hoef ik niet te zeggen omdat ik mijn dure switches wil goedpraten want meestal vind ik de budget of het middensegment het interessantst :)
Die zijn vaak vee goedkoper dan Cherry maar klinken en/of voelen een stuk beter.
Inderdaad, het begint audiofiele trekjes te krijgen. Binnenkort krijgen we gouden veertjes voor een betere demping o.i.d.
Ik denk dat de fabrikant van toetsenborden meer doet voor hoe een toetsenbord voelt en klinkt dan de fabrikanten van de switches.
Ik heb in de afgelopen 2 jaar al veel toetsenborden geprobeerd, in fysieke winkels, of besteld en geretourneerd. Ik noem mezelf echt geen purist, maar ik heb tot nu toe weinig toetsenborden in handen gehad waar ik tevreden mee ben.

Mijn huidige Corsair K70 RGB Mk.2 Low Profile MX Speed is degene die ik tot nu toe gehouden heb, maar die heeft ook weer z'n nadelen. Op zich ben ik er erg tevreden over maar de kwaliteit van de keycaps laat te wensen over, en Corsair heeft geen nieuwe meer leverbaar. Eigenlijk ben ik dus op zoek naar een nieuw tobo, maar hij moet ivm iCUE Commander Pro en iCUE software wel van Corsair zijn, en die gebruikt alleen Cherry switches. Corsairs nieuwe OPX switches heb ik al geprobeerd vorige week in de nieuwe K70 RGB Pro, en dat tobo maakt zo'n herrie dat ik hem niet eens aangesloten heb, meteen retour.

Ben dus erg benieuwd wat deze nieuwe MX2A gaan brengen.

Voor mij is belangrijk: geen bump of click, stil, weinig totaal travel en snelle actuatie. De nieuwe K70 Pro voldeed aan alles behalve 'stil'.

En double-shot PBT keycaps zijn er niet in low profile, helaas, anders had ik die wel een set gekocht.

[Reactie gewijzigd door Knightwolf op 22 juli 2024 16:35]

Als jij geen bump en click wilt, je wilt dat het stil is en weinig travel heeft, met lage keys, dan denk ik dat een mechanisch toetsenbord misschien niet het antwoord is. Ik kan het zeker begrijpen dat je met zulke wensen tegen problemen aan loopt met het zoeken naar een mechanisch toetsenbord aangezien je precies het tegenovergestelde wilt van de mensen die een mechanisch toetsenbord kopen. De reden dat ik een mechanisch toetsenbord fijn vind, is vanwege de wat diepe travel, een voelbare click, je hoort dat je typt, goede actuatie. Misschien kun je kijken bij een wat beter rubber dome toetsenbord? Misschien is de Corsair K55 iets voor je?

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 22 juli 2024 16:35]

Ik vind MX-brown clicky maar niet te clicky zoals bv de blues en ze zijn prima om te typen.
Nee, onmogelijk. Klopt ook niet wat je zegt. Letterlijk alles dat niet mechanisch lineair is, heeft per definitie een voelbare bump. Membraan en Dome zijn daar zelfs nog het beste voorbeeld van, precies waardoor ik naar mechanische tobo's ben gaan zoeken. Mechanisch lineair is dan ook de enige mogelijkheid.

Ik hoef niet perse lage keys te hebben, maar MX Speed Low Profile heeft als een van de weinige switches minder dan 4mm total travel en snellere actuatie dan 2mm. Red switches heb ik geprobeerd en hierom afgekeurd.
En double-shot PBT keycaps zijn er niet in low profile, helaas, anders had ik die wel een set gekocht.
Nuphy biedt ze gewoon aan, bijv. https://nuphy.com/collect...t-nsa-dye-sub-pbt-keycaps

Sorry, te snel gelezen, de Nuphys zijn dye subs… Overigens, als je hier leest: https://nuphy.com/collect...eless-mechanical-keyboard, krijg je toch de indruk dat de double shots er gewoon in low profile-hoogte zijn…

[Reactie gewijzigd door robenroute op 22 juli 2024 16:35]

Heb je Kailh Choc linears overwogen?
Ik zie geen tobo's die dat hebben
Mooi dat ze niet proberen / forceren weer een patent te krijgen. De markt is massaal gegroeid na het verloop van de patent, waarmee tientallen zo niet honderden liefhebbers de markt hebben kunnen binnen treden met allemaal hun eigen aanpassingen.

Het mooie is dat je nu in theorie iedere toets anders zou kunnen maken tot in 't extreme, maar ik zie zeker een voordeel van een grote speler die ook de gemiddelde geliefde vernieuwingen meeneemt.

Als leek met interesse ga ik liever voor een Cherry dan een schimmige Kickstarter die je alleen via een private invite discord kan instappen of zoiets shady :D
Als ze nou eens anti dender elektronica toepassen.
Wissel contact en een flipflop.
Dan wil ik wel weer een duur toetsenbord.
Nu zijn die folie toetsenborden ongeveer even goed als die mechanische.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.