ASUS ROG Azoth-gamingtoetsenbord krijgt verwisselbare switches en gasketmount

ASUS toont een nieuw ROG Azoth-toetsenbord tijdens de CES. Dit 75%-toetsenbord krijgt verwisselbare switches, een klein oledscherm en een behuizing met een gasketmount. De ROG Azoth komt eind januari beschikbaar.

Het ASUS ROG Azoth-toetsenbord krijgt een 75%-ontwerp, waarbij de gehele numpad ontbreekt en de rechterzijde van het toetsenbord nog iets verder is ingekort. Het toetsenbord wordt geleverd met ROG NX-switches, die vanuit de fabriek pre-lubed worden geleverd. De ROG Azoth beschikt ook over hotswapsockets en is daarmee ook compatibel met andere switches met de MX-stijl. ASUS zelf biedt blauwe, bruine en rode switches, respectievelijk met clicky, tactile en linear typgevoel. Het toetsenbord wordt daarnaast geleverd met pbt-keycaps, die volgens ASUS een 'cherry-achtig' profiel hebben.

Het toetsenbord beschikt over een klein 2"-oledscherm. Dat display kan via de ASUS Armoury Crate ingesteld worden om onder meer aangepaste animaties tonen, naast zaken als de cpu-temperatuur of het accuniveau van het toetsenbord. Het toetsenbord kan met een pc verbinden via bluetooth, een 2,4GHz-verbinding of USB-C. De behuizing van het toetsenbord bevat verder een siliconen gasketmount met drie lagen schuim die voor een gedempte typervaring moeten zorgen. ASUS noemt geen adviesprijs.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

05-01-2023 • 17:19

45 Linkedin

Reacties (45)

45
44
36
3
0
8
Wijzig sortering
Schaf dan een Keychron Q aan, zit je ook niet aan die bagger Armoury Crate vast, maar software die open source is.

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 5 januari 2023 20:34]

Moet je weer wachten op de Q Pro om ook draadloos te hebben. Daarbij kun je dit bordje mooi syncen met je Z790 Hero en 4090 STRIX. 😜 (Oh wacht, Armoury Crate ondersteunt die laatste nog niet. 🤷🏼‍♂️)
Leuke review van een custom keyboard reviewer.

https://youtu.be/vwQ_ntw22FU

Hij is erg enthousiast over het bord :)

[Reactie gewijzigd door sapphire op 5 januari 2023 17:46]

Wat is een gasketmount?
Normaal wordt de Plate (stevigheidslaag) en het PCB (het moederboard van het toetsenbord waar de switches (toetsen zelf) in zitten) met schroeven aan de kast vastgemaakt. Door siliconen/foam stukjes om de Plate-uitsteeksels te doen, en het bord niet vast te schroeven, krijgt het een fijnere en zachtere typervaring.

KORT:
Ipv schroeven te gebruiken wordt silicone mounting gebruikt voor een fijnere typervaring.
Dank je wel! Weer wat geleerd!
De PCB zweeft zeg maar.

Mijn Keychron Q6 is hetzelfde.
Oh, dat is een erg mooie illustratie! Dank je wel!
Hier begrijp ik dus niets van...
Waarom zou iemand een extern keyboard willen hebben zonder numeriek gedeelte?

Is hier een markt voor?
Er zijn mensen die liever wat minimalistisch zijn (wat ik goed kan begrijpen ) , maar zelf ben ik ook zo'n persoon die graag het numeriek gedeelte er bij heeft, omdat het veeeeeeeeeel handiger is om blindelings nummers in te toetsen :9

... mischien omdat ik vroeger in call-centers heb gewerkt? 8)7

[Reactie gewijzigd door Metallize op 5 januari 2023 17:47]

Ik heb beide type keyboards, primair gebruik ik een grote met keypad, maar af en toe een extra machine nodig (met keyboard) en dan is een relatief klein toetsenbord heel erg makkelijk.

Maar ik denk niet dat het komt omdat je veel in een call center hebt gewerkt, tenzij je belde met een toetsenbord keypad. De telefoon toetsen lopen van boven naar beneden, toetsenboard keypads lopen van beneden naar boven. Ik heb een aantal jaar (hoofd) kassa gedraaid, dan zat je vaak op een klassieke telefoon te bellen, maar als je dan een volle kar moest terugboeken op basis van de bon (Makro, afdeling food, wat enorme karren/bonnen kon zijn) dan wilde de eerste paar codes wel eens misgaan omdat je weer terug moest schakelen qua keypad. Daarna ging het terugboeken veel sneller door blind gebruik te maken van de keypad dan de producten stuk voor stuk te scannen.

Maar tegenwoordig gebruik ik het eigenlijk voor elk cijfer dat ik gebruik achter de PC, Excel is bij uitstek een grootgebruiker van de keypad, maar ook speciale tekens zoals '€' gebruik ik heel veel de keypad voor.
Die € zit bij mij onder Mod-E en bij veel mech toetsenborden kan je zo'n macro instellen.
Ja een hele grote markt zelfs! Google maar eens op TKL of keyboard 65% ofzo :)
Veel laptops hebben er geen die hordes mensen as-is gebruiken. Ik heb zelf een arisu toetsenbord met een losse numpad voor het geval ik toch veel getallen moet invoeren.

De winst zit hem voor mij in de ruimte, de numpad maakt een toetsenbord eigenlijk te breed waardoor of het toetsenbord of de muis (of beide) niet op een ergonomische plek kunnen liggen.
Dit soort keyboards is vooral bedoeld voor gaming, door het toetsenbord in te korten heb je meer ruimte voor je muis en hoeven je armen minder ver uit elkaar.

Als je op pricewatch kijkt zul je zien dat er legio van dergelijke ingekorte (TKL) keyboards verkocht worden, er zal dus wel een markt voor zijn ;).

Persoonlijk heb ik er nooit iets in gezien,
maar wellicht voor mensen met een kleine bouw dat het wel handig kan zijn.
(of wellicht mensen met weinig ruimte op het bureau)
Dan heb je meer ruimte voor de muis.
Ik heb er zelfs eentje op mijn werk, waarmee ik programmeer, en dat bevalt prima!
Ik denk dat weinig nog maar numlock aanzetten voor number chrunching. Denk eerder dat de meesten het numpad gebruiken voor navigatie (page up / page down / home / end). Maar daar heb je een numpad niet voor nodig.

Mijn ideale layout is 75% layout, zoals dit Asus bord. Voor rekenen heb ik een los numpad dat ik aan de linkerkant van mijn toetsenbord leg.

Voor laptops is juist wel weer een numpad ideal. Is nogal lastig om een los numpad op je schoot te leggen wanneer je in het OV zit of je zit aan een heel klein tafeltje.
Waarom zou iemand een extern keyboard willen hebben zonder numeriek gedeelte?
Iedereen met een PC wil een "extern" keyboard, die markt is best groot.
Sommigen daarvan hebben geen numpad nodig.
Ik heb letterlijk nog nooit het numerieke gedeelte gebruikt. Ik heb nu 3 custom 65% bordjes en daar komt medio April een TKL bij.

Ik vind het alleen maar in de weg zitten voor mij muis als er ook nog een numeriek deel bij komt. Er is dus zeker een markt voor.
Mensen die veel tekst verwerken hebben graag de ruimte rechts voor de muis.

Als gamer is een numpad geen probleem aangezien je je toetsenbord verder links hebt staan (als het goed is, ik wel i.i.g.).

Zelf heb ik een Keychron Q6 met Cherry MX Silent Reds (zelf gelubed) gemod met 45g veren en Keychron's eigen Double-Shot PBT WoB Cherry Style eycaps.
1. Ik hou van minimalisme
2. Bij games zoals een shooter wil ik een kort toetsenbord zodat de WASD en m’n muis niet te ver uit elkaar liggen
3. Ik gebruik voor mijn werk veel numpad (datums, rekenen) en heb daarom een losse numpad bordje.

Overigens heel vet dat ASUS net als Keychron, NuPhy, etc hot swappable switches heeft, Double shot PBT keycaps, etc. Logitech kwam ook al met een MX mini. De gangbare merken volgen nu de custom keyboard wereld. Hoewel de Logitech MX helaas niet hot swappable is net zoals een Varmilo of een Leopold.
op kantoor (voor werk) wil ik graag een numeriek gedeelte, maar als casual gamer heb ik het numpad niet nodig en heb ik m'n muis graag dichterbij tbv anti-RSI.
Ik gebruik letterlijk nooit een numpad, als ik een keer paar cijfers moet typen doe ik het wel met de gewone rij boven aan. Zo houd ik meer bureau ruimte over voor mijn muis.
Absoluut, ik type momenteel op een gesplitst toetsenbord met 58 toetsen, wat in de buurt komt van een 60% toetsenbord, waar ik ook van af kom. Soms mis je het numpad, maar over het algemeen zeker niet.
Ik heb een keyboard zonder numeriek gedeelte. Dat vind ik ergonomisch fijner omdat de muis dichter hij het midden ligt. Daarnaast heb ik een los numeriek toetsenbordje. Best of both worlds.
Ik heb de Razor Blackwidow 10-keyless gekocht die er ongeveer zo uitziet, behalve dat de cursortoetsen apart van het QWERTZ deel staan (ik woon in Duitsland, dus helaas geen QWERTY), overigens niet voor gaming, maar omdat ik verlichte mechanische toetsen wilde, met name omdat ik niet zo'n enorme lap op mijn bureau wilde, deze is ongeveer zo breed als mijn 15 laptop convertible, die omgeklapt op zijn toetsenbord staat als extra scherm tussen toetsenbord en de Dell 34" Hoofdmonitor: rechts blijft mijn muis niet beter bereikbaar.
Ik gebruik geen numeriek...
wat moet je met het numerieke gedeelte ? excel ? }>
Ik heb er zelf ook een zonder numpad en ik zie het nut van een numpad niet echt. Neemt alleen maar ruimte in. Mis ik iets wat ik over het hoofd zie?
ik miste het ook al,

Eerlijkheid dient mij te zeggen dat ik (waarschijnlijk door de leeftijd) gewoon veel gebruik maak van het numerieke gedeelte. Zowel als tijdens het tikken als in excel.

Natuurlijk bij het gamen maak ik ik zelfden tot not gebruik van, maarja, een toetsenbord gebruik ik helaas voor nog meer dan "alleen maar gamen"

Lang leven mijn G910,

*offtopic* iemand ervaring met een ander gelijkwaardig mech-keyboard? ik zoek er namelijk nog een echter vind ik 200 euro best wel prijzig voor er "eentje bij".
Ja natuurlijk. Wat moet je met zo'n breed toetsenbord? Ligt alleen maar in de weg.

Een smaller toetsenbord betekent meer ruimte op mijn bureau.

Ik heb een los numeriek toetsenbord als ik die echt nodig heb, aan de linker kant, maar in praktijk gebruik ik die nooit

https://www.keychron.com/...ble-mechanical-number-pad

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 5 januari 2023 17:47]

Ik heb een bureau van 160x80, de monitor op een gasveer, dus ruimte zat op mijn bureau. En toch heb ik een 75% layout.

Numbers crunchen heb ik heel wat jaren gedaan, toen was numpad fijn. Dat doe ik niet meer en dan is de ergonomie van een TKL of kleiner gewoon beter.
Het is niet het bureau dat te klein is, maar de ruimte tussen mijn armen.

Ik kom met mijn muis tegen de toetsenbord aan.
De soort knob? aan de zijkant mag ook nog wel benoemd worden, in combinatie met het schermpje is daarmee zo te zien de volume regeling mogelijk.

Ik ben onverwachts zeer on de indruk van wat asus hier nu neerzet. Hiermee halen ze meerdere features die geliefd zijn in de mechanical keyboard niche naar de mainstream fabrikanten. 75% layout, gasket mount, hotswap en een knob (al is deze wat anders), zijn dingen die vaak gewenst zijn.

De prijs zal enorm bepalend zijn, zou me enigsinds niet verbazen als dit minimaal 200,- gaat kosten. Al met al een goeie zet volgens mij, die premium features van liefhebbers toegankelijker gaat maken voor de gehele gemeenschap.

Edit:
Benieuwd of er ook iets van VIA / QMK ondersteuning in zit eigenlijk...

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 5 januari 2023 17:59]

ROG kennende met schermpje, en verwisselbaar etc zou ik eerder €300-400 verwachten.
Hun "gewone (gaming) toetsenborden zitten al naar of rond die 200,- prijs.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 5 januari 2023 17:52]

Sorry had ook eerst minimaal 200 staan :9
Ja 300-400 zou ik ook niet van opkijken gezien de custom MK markt, maar ik zie asus ze niet echt verkopen als ze zo duur zijn. Dan krijg je teveel conflict met de hobbyist die het liever zelf doet, en de gemiddelde consument die het veel te duur vind.

Veel mensen vinden het al gek om 100,- aan een mechanical keyboard uit te geven, laat staan 300.
Het lijkt €299 te gaan worden, aldus de site van Alternate:

https://www.alternate.nl/...bord/html/product/1892317
ja jongens, hoe speel ik Dwarf Fortress zonder numpad?
Er zijn ook wel custom boards met numpad: Keychron, NuPhy, Varmilo, Leopold. Of een Logitech MX. daarnaast kun je ook kiezen voor een board zonder numpad en een losse numpad board kopen (wat wel duurder is).
Ik hoor een titel aan komen voor dit nieuws item: jargonkoning

Gasketmount, pre-lubed, pbt-keycaps, hotswapsockets, tactile, cherry-achtig… (steek je ✋ op als je ervaring hebt met een eerste generatie cherry keyboards, de rest heeft geen idee ws)
Ik zie de “Cherry-achtige” keycaps wel OEM-profile zijn eigenlijk
Mooi design en verwisselbare switches is altijd een grote plus.
Ook leuk om weer is een toetsenbord te zien met een display.. Doet me denken aan die oude G15 en G510 keyboards van Logitech.
Jammer dat ze alleen een 75% versie maken, zonder numpad is het voor mij helaas een no go.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee